Novomix - pravila upotrebe, doziranje i prilagođavanje

NovoMix 30 FlexPen namenjen je primeni SC-a. Lijek se ne može davati iv. to može dovesti do teške hipoglikemije. Također je potrebno izbjegavati intramuskularnu primjenu NovoMix 30 FlexPen. Ne koristite NovoMix 30 Penfill za potkožnu infuziju insulina (PPII) u inzulinskim pumpama.

Dozu NovoMix 30 FlexPen određuje liječnik pojedinačno, za svaki slučaj, u skladu s potrebama pacijenta. Da bi se postigao optimalni nivo glikemije, preporučuje se praćenje koncentracije glukoze u krvi i prilagođavanje doze lijeka.

Bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 NovoMix 30 FlexPen može se propisati i kao monoterapija i u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima i u onim slučajevima kada razina glukoze u krvi nije dovoljno regulirana samo oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Za pacijente s dijabetesom tipa 2 kojima se prvi propisuje insulin, preporučena početna doza NovoMix 30 FlexPen je 6 jedinica prije doručka i 6 jedinica prije večere. Uvođenje 12 jedinica NovoMix 30 Flexpen je takođe dozvoljeno 1 put dnevno na dan (prije večere).

Prenos pacijenta iz drugih inzulinskih preparata

Prilikom prebacivanja pacijenta iz dvofaznog humanog inzulina u NovoMix 30 FlexPen, treba započeti s istom dozom i načinom primjene. Zatim prilagodite dozu u skladu s individualnim potrebama pacijenta (vidi

preporuke u tabeli za titraciju doze lijeka). Kao i uvijek prilikom prijenosa pacijenta na novu vrstu inzulina, potreban je strog medicinski nadzor tijekom transfera pacijenta i u prvim tjednima upotrebe novog lijeka.

Pojačanje terapije NovoMix 30 FlexPen moguće je prelaskom iz jedne dnevne doze u dvostruku. Preporučuje se da nakon postizanja doze od 30 jedinica lijeka pređe na upotrebu NovoMix 30 Flexpen 2 puta dnevno, podijele doze na 2 jednaka dijela - ujutro i navečer (prije doručka i večere).

Prelazak na upotrebu NovoMix 30 Flexpen 3 puta na dan moguć je dijeljenjem jutarnje doze na dva jednaka dijela i primjenom ova dva dijela ujutro i na ručku (tri puta dnevno doza).

Za prilagođavanje doze, NovoMix 30 FlexPen koristi najnižu koncentraciju glukoze na glasu, postignutu u posljednja 3 dana.

Da biste procijenili adekvatnost prethodne doze, upotrijebite vrijednost koncentracije glukoze u krvi prije sljedećeg obroka.

Prilagođavanje doze može se provoditi jednom tjedno dok se ne postigne ciljna vrijednost HbA1C.

Ne povećavajte dozu lijeka ako je u tom periodu primijećena hipoglikemija.

Prilagođavanje doze može biti potrebno kod poboljšanja pacijentove fizičke aktivnosti, promjene njegove uobičajene prehrane ili komorbidnog stanja.

Koncentracija glukoze u krvi prije jelaPrilagođavanje doze NovoMix 30 Penfill, UNIT
10 mmol / L (> 180 mg / dl)6

Kao i uvijek kod primjene inzulinskih pripravaka, kod posebnih skupina bolesnika potrebno je pažljivije kontrolirati koncentraciju glukoze u krvi i individualno prilagoditi dozu inzulina aspart.

NovoMix 30 Flexpen može se propisati starijim pacijentima, međutim iskustva s njegovom primjenom u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima u bolesnika starijih od 75 godina su ograničena.

U bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti.

NovoMix 30 FlexPen može se upotrebljavati za liječenje djece i adolescenata starijih od 10 godina u slučajevima gdje se preferira primjena miješanog inzulina. Ograničeni klinički podaci dostupni su za djecu od 6 do 9 godina.

NovoMix 30 FlexPen treba davati neposredno prije jela. Ako je potrebno, lijek možete unijeti ubrzo nakon obroka.

NovoMix30 Flexpen treba davati na bedru ili na prednjem trbušnom zidu. Po želji, lijek se može primijeniti na rame ili zadnjicu.

Neophodno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Kao i kod bilo kojeg drugog pripravka inzulina, trajanje djelovanja NovoMix 30 FlexPen ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti.

Pravila za upotrebu lijeka NovoMix 30 Flexpen

NovoMix 30 FlexPen je olovka za injekciju insulina sa injektorom. Primijenjena doza inzulina, u rasponu od 1 do 60 jedinica, može varirati u koracima od 1 jedinice.

NovoMix 30 FlexPen koristi se sa iglama za jednokratnu upotrebu NovoFayn ili NovoTvist dužine do 8 mm. Kao predostrožnost, uvek treba nositi rezervni sistem za primenu insulina u slučaju gubitka ili oštećenja NovoMix 30 FlexPen.

Priprema NovoMix 30 FlexPen

Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da NovoMix 30 FlexPen sadrži pravu vrstu inzulina. Prije prve injekcije, inzulin se mora izmiješati: - da se olakša miješanje, ostavi se lijek na sobnoj temperaturi.

Uklonite poklopac s olovke za štrcaljku, - olovku štrcaljke zavrtite između dlanova 10 puta - važno je da je vodoravna, - olovku štrcaljke podižite prema gore i dolje 10 puta tako da se staklena kugla pomiče s jednog kraja uloška na drugi.

Prije svake injekcije sadržaj miješajte najmanje 10 puta dok sadržaj uloška ne postane ravnomjerno bijel i zamućen. Nakon mešanja odmah treba dati injekciju.

Uvijek osigurajte da najmanje 12 jedinica inzulina ostane u ulošku kako biste osigurali jednolično miješanje. Ako je ostalo manje od 12 jedinica, treba koristiti novi NovoMix 30 FlexPen.

Skinite zaštitnu naljepnicu sa igle za jednokratnu upotrebu. Zavijte iglu pažljivo i čvrsto na NovoMix 30 FlexPen. Uklonite spoljni poklopac igle, ali nemojte ga odbaciti. Uklonite i odbacite unutrašnju kapicu igle.

Za sprečavanje infekcije koristite novu iglu za svaku injekciju. Treba paziti da se igla ne savije ili ošteti prije upotrebe. Da biste izbjegli slučajne injekcije, nikada ne stavljajte unutrašnji poklopac na iglu.

- nazovite 2 jedinice lijeka okretanjem birača doze, - držeći NovoMix 30 FlexPen iglom gore, nekoliko puta lagano dodirnite uložak vrhom prsta tako da se mjehurići zraka pomiču prema vrhu spremnika,

- držeći olovku za štrcaljku s iglom prema gore, pritisnite dugme za pokretanje do kraja. Selektor doziranja vratit će se na nulu. Kapica inzulina trebala bi se pojaviti na kraju igle. Ako se to ne dogodi, zamijenite iglu i ponovite postupak, ali ne više od 6 puta.

Podešavanje doze

Provjerite je li selektor doze postavljen na "0." - Birajte količinu potrebnu za injekciju. Doza se može prilagoditi okretanjem selektora doze u bilo kojem smjeru dok se ispred pokazatelja doze ne postavi ispravna doza.

Prilikom okretanja birača doze vodite računa da ne slučajno pritisnete tipku za pokretanje kako biste spriječili oslobađanje doze inzulina. Nije moguće podesiti dozu veću od broja preostalih jedinica u ulošku - ne možete koristiti vagu za mjerenje doze inzulina.

Umetnite iglu ispod kože. Pacijent treba koristiti tehniku ​​ubrizgavanja prema preporuci liječnika.

Da biste napravili ubrizgavanje, pritisnite dugme za početak sve dok se ispred indikatora doziranja ne pojavi „0“. Prilikom davanja lijeka potrebno je pritisnuti samo tipku za pokretanje. Kada se selektor doze rotira, primjena doze se neće dogoditi.

Uperite iglu u vanjski poklopac igle bez dodirivanja poklopca. Kad igla uđe, stavite vanjski poklopac i odvijte iglu. Odbacite iglu, poštujući sigurnosne mjere i zatvorite olovku štrcaljke kapicom.

Iglo treba izvaditi nakon svake injekcije i nikada ne čuvati NovoMix 30 FlexPen sa pričvršćenom iglom. Inače, iz NovoMix 30 FlexPen može procuriti tečnost, što može dovesti do unošenja pogrešne doze.

Njegovatelji trebaju biti oprezni pri uklanjanju i bacanju igala kako bi se izbjegla opasnost od slučajnih uboda igala.

Rabljeni NovoMix 30 FlexPen odbacite sa otkopčanom iglom.

NovoMix 30 FlexPen je samo za ličnu upotrebu.

Skladištenje i njega

NovoMix 30 Flexpen dizajniran je za efikasnu i sigurnu upotrebu i zahteva pažljivo rukovanje. U slučaju pada ili jakog mehaničkog stresa, olovka štrcaljke može se oštetiti i inzulin može procuriti.

Površina NovoMix 30 FlexPen može se očistiti pamučnim tamponom natopljenim u alkohol. Nemojte uranjati olovku u špricu u alkohol, ne periti i podmazivati, kao ovo može oštetiti mehanizam. Dopunjavanje NovoMix 30 FlexPen nije dozvoljeno.

NovoMix 30 FlexPen je samo za ličnu upotrebu. NovoMix 30 FlexPen olovka za štrcaljku nije dopunjena.

NovoMix 30 Flexpen se ne može koristiti ako nakon mešanja tečnost ne postane jednolično bela i zamućena.

Potrebno je objasniti pacijentu potrebu za miješanjem NovoMix 30 FlexPen suspenzije neposredno prije upotrebe.

Ne koristite NovoMix 30 FlexPen ako je zamrznut.
Pacijente treba upozoriti da odbace iglu nakon svake injekcije.

Interakcija lijekova

Nuspojave opažene kod pacijenata koji su primali NovoMix 30 FlexPen uglavnom su posljedica farmakološkog učinka inzulina. Najčešći neželjeni događaj sa insulinom je hipoglikemija.

Učestalost nuspojava povezanih s primjenom NovoMix 30 FlexPen varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja lijeka i kontroli glikemije.

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (uključujući bol, crvenilo, urtikariju, upalu, modrice, otekline i svrab na mjestu uboda).

Intenziviranje terapije insulinom s oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Sve nuspojave predstavljene u nastavku, na osnovu podataka kliničkih ispitivanja, grupisane su prema učestalosti razvoja prema MedDRA i organima.

Utvrđivanje učestalosti nuspojava: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100 do) Predlažemo da se upoznate sa: Test tolerancije na glukozu - metodologija i interpretacija

Sa strane imunološkog sistema: retko - urtikarija, osip na koži, kožni osip, vrlo retko - anafilaktičke reakcije.

Sa strane metabolizma: vrlo često - hipoglikemija.

Iz živčanog sistema: rijetko - periferna neuropatija ("akutna bolna neuropatija").

Sa strane organa vida: rijetko - greške refrakcije, dijabetička retinopatija.

Sa kože i potkožnih tkiva: retko - lipodistrofija.

Opći poremećaji: retko - edemi.

Lokalne reakcije: rijetko - reakcije na mjestu ubrizgavanja.

Vrlo rijetke reakcije generalizirane preosjetljivosti (uključujućigeneralizovani osip na koži, svrab, znojenje, probavne smetnje, angioedem, otežano disanje, palpitacije srca, snižen krvni pritisak), koji mogu biti opasni po život.

Hipoglikemija je najčešća nuspojava. Može se razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremenih ili nepovratnih oštećenja funkcije mozga do smrtnog ishoda.

Simptomi hipoglikemije, u pravilu, razvijaju se iznenada. To može uključivati ​​„hladan“ znoj, bledicu kože, pojačani umor, nervozu ili drhtavicu, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentaciju, smanjenu koncentraciju, pospanost, jaku glad, zamagljen vid, glavobolju, mučninu i palpitacije srca .

Klinička ispitivanja pokazala su da učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja i kontroli glikemije. U kliničkim ispitivanjima nije bilo razlike u ukupnoj učestalosti epizoda hipoglikemije između pacijenata koji su primali inzulinsku terapiju i pacijenata koji su primali ljudske pripravke inzulina.

Lipodistrofija

Zabilježeni su rijetki slučajevi lipodistrofije. Lipodystrofija se može razviti na mjestu ubrizgavanja.

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom.

Hipoglikemije akcija lijeka poboljšati oralni hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, droga litijum salicilati.

Hipoglikemijski učinak lijeka je oslabljen oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, hormonima štitnjače, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, somatropinom, danazolom, klonidinom, „sporim“ blokatorima kalcijevih kanala, diazoksidom, morfijem, fenitoinom, nadimkom.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

Etanol može pojačati ili smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Budući da studije kompatibilnosti nisu provedene, NovoMix 30 FlexPen ne smije se miješati sa drugim lijekovima.

Posebna uputstva

Prije dugog putovanja koji uključuje promjenu vremenske zone, pacijent bi se trebao posavjetovati sa svojim liječnikom, jer promjena vremenske zone znači da pacijent mora jesti i davati inzulin u različito vrijeme.

Nedovoljna doza lijeka ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom tipa 1, mogu dovesti do razvoja hiperglikemije ili dijabetičke ketoacidoze. U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana.

Simptomi hiperglikemije su žeđ, pojačano mokrenje, mučnina, povraćanje, pospanost, crvenilo i suhoća kože, suha usta, gubitak apetita i miris acetona na izdisaju.

Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije. Hipoglikemija se takođe može razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebe pacijenta.

U usporedbi s dvofaznim ljudskim inzulinom, NovoMix 30 FlexPen ima izraženiji hipoglikemijski učinak u roku od 6 sati nakon primjene. S tim u vezi, u nekim će slučajevima možda biti potrebno prilagoditi dozu inzulina i / ili prirodu prehrane.

Na primjer, nakon nadoknade metabolizma ugljikohidrata, tijekom intenzivne terapije inzulinom, pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Stroža kontrola glikemije kod pacijenata može povećati rizik od hipoglikemije, stoga povećanje doze NovoMix 30 FlexPen treba provoditi pod strogim liječničkim nadzorom.

Budući da se NovoMix 30 FlexPen treba koristiti u izravnoj vezi s unosom hrane, trebalo bi uzeti u obzir i veliku brzinu početka učinka lijeka u liječenju bolesnika sa pratećim bolestima ili uzimanja lijekova koji usporavaju apsorpciju hrane.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom.

Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Pri prebacivanju pacijenta na druge vrste inzulina, rani simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili postati manje izraženi od onih koji su primijećeni kod prethodne vrste inzulina.

Prijelaz pacijenta na novi tip inzulina ili inzulinski pripravak drugog proizvođača mora se provesti pod strogim liječničkim nadzorom. Ako promijenite koncentraciju, vrstu, proizvođača i vrstu (humani inzulin, analog ljudskog inzulina) inzulinskih pripravaka i / ili način proizvodnje, možda će biti potrebna promjena doze.

Pacijentima koji prelaze iz drugih inzulinskih pripravaka na liječenje NovoMix 30 FlexPen možda će trebati povećati učestalost injekcija ili promijeniti dozu u usporedbi s dozama prethodno korištenih inzulinskih pripravaka.

Reakcije na mjestu ubrizgavanja

Kao i kod drugih tretmana inzulinom, na mjestu ubrizgavanja mogu se razviti reakcije, što se očituje boli, crvenilom, osipom, upalom, hematomima, oteklinom i svrbežom. Redovita promjena mjesta ubrizgavanja u istoj anatomskoj regiji može umanjiti simptome ili spriječiti razvoj ovih reakcija.

Istovremena upotreba lijekova iz tiazolidindionske skupine i pripravaka inzulina

Zabilježeni su slučajevi razvoja hroničnog srčanog zatajenja u liječenju bolesnika s tiazolidindionima u kombinaciji s inzulinskim preparatima, posebno ako takvi pacijenti imaju faktore rizika za razvoj kroničnog zatajenja srca.

Ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinirane terapije tiazolidindionima i inzulinskim pripravcima pacijentima. Prilikom propisivanja takve kombinirane terapije potrebno je provesti medicinske preglede pacijenata radi prepoznavanja znakova i simptoma kroničnog zatajenja srca, debljanja i prisustva edema.

Antitijela na insulin

Pri korištenju inzulina moguće je stvaranje antitela. U rijetkim slučajevima, stvaranje antitijela može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina kako bi se spriječili slučajevi hiperglikemije ili hipoglikemije.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima

Sposobnost pacijenata da se koncentrišu i brzina reakcije može biti smanjena tokom hipoglikemije, što je opasno u situacijama kada su te sposobnosti posebno neophodne (na primjer, tijekom upravljanja vozilima ili rada sa strojevima).

Pacijente treba savjetovati da poduzimaju mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije za vrijeme vožnje ili rada sa strojevima. To je posebno važno za bolesnike koji nemaju ili umanjuju simptome prekursora u razvoju hipoglikemije ili pate od učestalih epizoda hipoglikemije.

Predklinički podaci o sigurnosti

Predklinička ispitivanja nisu otkrila nikakvu opasnost za ljude na temelju podataka opće prihvaćenih studija farmakološke sigurnosti, toksičnosti ponovljene upotrebe, genotoksičnosti i reproduktivne toksičnosti.

In vitro testovima, koji su uključivali vezivanje za inzulin i IGF-1 receptore i učinak na rast ćelije, pokazano je da su svojstva aspart inzulina slična onima humanog inzulina. Rezultati istraživanja pokazali su i da je disocijacija vezivanja inzulina kao dijela inzulinskih receptora ekvivalentna onoj za humani inzulin.

Trudnoća i dojenje

Kliničko iskustvo s lijekom NovoMix 30 Flexpen tokom trudnoće je ograničeno.

Studije o upotrebi lijeka NovoMix 30 Flexpen na trudnicama nisu provedene. Međutim, podaci iz dva randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja (respektivno, 157 i 14 trudnica koje su primale inzulin aspart u osnovnom bolus režimu terapije) nisu otkrili nikakve štetne učinke inzulina aspart na trudnoću ili zdravlje ploda / novorođenčeta u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

Uz to, kliničko randomizirano ispitivanje na 27 žena s gestacijskim dijabetes melitusom koji su primali inzulin aspart i topljivi ljudski inzulin (14 žena primilo je inzulin aspart, 13 humanog inzulina) pokazalo je slične sigurnosne profile za obje vrste inzulina.

Tijekom razdoblja mogućeg početka i tijekom cijelog trajanja trudnoće potrebno je pažljivo praćenje stanja pacijenata s šećernom bolešću i praćenje koncentracije glukoze u krvnoj plazmi.

Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tokom dojenja, lek se može koristiti bez ograničenja. Davanje inzulina dojiljama ne predstavlja pretnju za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagoditi dozu NovoMix 30 FlexPen.

Prvo pravilo

Ako se ne postignu ciljne glikemijske vrijednosti, prvo, saznajte postoje li pogreške u ispunjavanju propisa liječnika. Da li se slijedi tehnika ubrizgavanja inzulina, prepušta li se lijek, uzimaju li se injekcije i uzima li se hrana na vrijeme, jesu li doze pravilno sakupljene u štrcaljki?

Ili ste možda imali neke dodatne probleme, na primjer, stresna situacija? Niste imali akutne respiratorne infekcije? Nisu se naglo smanjili ili suprotno, povećala se fizička aktivnost? Možda ste prestali kontrolirati svoju prehranu?

Dešava se čak i takoda bolesnik (što je posebno karakteristično za adolescente) svjesno ubrizgava inzulin u neadekvatnim dozama kako bi se pogoršalo njegovo stanje i postiglo neke ciljeve od njegove rodbine. Na ova pitanja mora se odgovoriti, a tek nakon što otklonite sve moguće pogreške, nastavite s promjenom doza inzulina.

Drugo pravilo

Nakon što se pobrinite da radite sve kako treba, ali nema željenog rezultata, odlučite koja vrsta inzulina je odgovorna za visoki ili niski šećer. Ako postoji povećana ili smanjena glikemija na testu, problem je "produženi" inzulin, koji je davan noć prije, ako su se promijenili pokazatelji nakon jela - zahtijevaju pregled prvenstveno doze „kratkog“ inzulina.

Tablete kadulje za resorpciju: sastav

Glavne komponente ovog lijeka su:

  • eterično ulje
  • ekstrakt suve kadulje,
  • vitamin C.

Razni proizvođači dodaju jabuku ili limunsku kiselinu u pastile što utiče na ukus koji postaje lagan i ugodan. Ovim sastavom se određuju sva ljekovita svojstva lijeka i odgovarajući učinak na tijelo.

Ljekovita svojstva

Ako pogledate istoriju naziva tableta za usisavanje kadulje, naziv dolazi od biljke "Salvia", što na latinskom znači "biti zdrav".

To ime biljci nije bilo slučajno, ono može efikasno delovati na upalu usne šupljine, grla i gornjih disajnih puteva.

Karakteristična ljekovita svojstva:

  • pastile brzo uklanjaju grlobolju,
  • efikasno suzbijaju iritaciju, ublažavaju bol u grkljanu,
  • eterična ulja lijeka su odlični antioksidanti,
  • Tablete na bazi kadulje ubijaju mikrobe u disajnim putevima.

Upute za upotrebu

Prije uzimanja lijeka, trebalo bi pročitati upute za upotrebu Sage tableta za resorpciju. Vrlo često se koriste u kombinaciji s drugim lijekovima za uklanjanje upale gornjih disajnih puteva i orofarinksa. Propisani su lokalno (resorpcijom) odraslim i djeci uzrasta od 14 godina, po 1 pastila 6 puta dnevno. Prosječno trajanje lijeka je oko jedne sedmice.

Uglavnom, u jednom pakovanju od 20 komada, što je vrlo zgodno, dovoljno su za jedan kurs. Tablete grill kadulje propisane su za djecu od 5 godina.

Djeci od 5 do 10 godina preporučuje se upotreba jedne tablete tri puta dnevno, u razmaku od 4 sata. Od 10 godina doza ostaje ista, ali treba je uzimati već četiri puta dnevno.

Lijek za žvakanje i gutanje ne bi trebalo biti, jer će se pozitivan rezultat postići jedino resorpcijom. U nekim slučajevima se tečaj lečenja može povećati na dve nedelje. Naravno, vrijedi se upoznati s uputama za korištenje tableta za resorpciju Kadulje, ovo će omogućiti da se sva ljekovita svojstva koriste što efikasnije i ne dopušta negativne posljedice.

Koristi se u liječenju:

Nakon primjene tablete za resorpciju kadulje iz Natur proizvoda, stvara se inhalacijski učinak u usnoj šupljini, koji uklanja simptome i upale u tijelu.

Dodjela djeci

Ne vrijedi davati tablete za resorpciju Kadulje Evalarove djeci mlađoj od 5 godina, jer je djetetu teško objasniti da se moraju riješiti. Djeca mogu progutati lijek. Osim toga, potrebno je jasno znati sve kontraindikacije lijeka i biti siguran da dijete neće imati alergijsku reakciju. Doziranje treba pratiti, jer su tablete kadulje proizvedene od "Natur proizvoda" ukusan pripravak koji djeca mogu uzimati za slatkiše. Potrebno ih je zaštititi od slobodnog pristupa.

Kadulja tokom trudnoće

S obzirom na ljekovita svojstva žalfije, događa se da ga liječnici propisuju trudnicama za liječenje prehlade.

Međutim, ako detaljnije proučimo svojstva lijeka, tada se možemo uvjeriti da je strogo zabranjeno primjenjivati ​​tablete koje se apsorbiraju na Sage tijekom trudnoće, posebno onog koji je ranije.

Može utjecati na matericu i povećati njen tonus, što može izazvati pobačaj, posebno u prva tri mjeseca trudnoće. Sredstva na bazi kadulje značajno su prijetnja plodu, morate biti svjesni mogućih posljedica.

Mnogi liječnici tvrde da kadulje tablete za grlobolju, kada ih koriste trudnice, imaju samo usmjereni učinak, no to uopće nije tako jer tvari prodiraju u krv kroz kapilare i žile u usnoj šupljini, što može negativno utjecati na prolazak trudnoće.

Prilično često djelovanje ovog lijeka, čak i u malim količinama, izaziva problem s cirkulacijom krvi u posteljici i izazivaće mnoge trudnoće. Uz to, supstanca može promijeniti razinu hormona, snižavajući nivo progesterona i povećavajući prisustvo estradiola.

Lijek može provocirati porast krvnog tlaka, što je prilično opasno tokom trudnoće, osim toga, zabranjeno je uzimati Kadulju Evalar dojećim ženama.

Kontraindikacije

Prije uzimanja lijeka, vrijedno je razmotriti ljekovita svojstva tableta žalfije i kontraindikacije. Uprkos činjenici da su napravljeni od prirodnih sastojaka, postoji niz nuspojava.

  • moguće pogoršanje kod ljudi koji imaju dijabetes,
  • trudnoća je zabranjena
  • ne preporučuje se imenovanje djece mlađe od 5 godina,
  • zabranjeno je koristiti tablete za patologije jetre, bubrega,
  • ako se pojave alergijske reakcije, lijek treba odmah prekinuti, ako se stanje pogoršava, budite sigurni da potražite pomoć ljekara.

Tablete za rezorpciju sa žalfijom prilično su čest lijek u borbi protiv upalnih bolesti grla poput tonzila, faringitisa i tako dalje. Pokazuju visoku efikasnost, pomažući u smanjenju intenziteta glavne simptomatologije, kao i poboljšanju općeg stanja i izvršavanju odgovarajućeg učinka na imuni sistem. A evo kako to ide

Kadulja

Djelovanje kadulje proučavano je dugo vremena. Zato se od respiratornih bolesti i ne samo mnogi narodni lijekovi upotrebljavaju sa ovom biljkom u sastavu.

Tablete za apsorpciju mogu se kupiti u bilo kojoj ljekarni

Ako govorimo o medicinskom receptu, tada su u biljci pronađena sljedeća svojstva:

  • Hemostatski
  • Protivupalno
  • Dezinfekcijsko sredstvo
  • Astringent
  • Diuretički
  • Emollient
  • Antipiretik,
  • Antiseptik.

U slučaju tableta na bazi kadulje, posebno su važni antiseptički, emolientni, dezinfekcijski i protuupalni učinci koji pomažu u smanjenju intenziteta simptoma. Ali, kao i svaki lijek, ova biljka ima svoje kontraindikacije, uključujući preosjetljivost, alergije, djecu mlađu od 2 godine, trudnoću i dojenje. Studije su pokazale da se tokom trudnoće povećava rizik od nastanka napadaja kada uzimate kadulju. Takođe utiče na količinu proizvedenog mleka.

Može se razviti zavisnost od kadulje. U skladu s tim, potrebno je strogo pridržavati se doze i ograničiti tijek upotrebe lijekova na temelju nje na 3 mjeseca.

Ali kako se kamilica koristi kod prehlade tokom trudnoće i koliko je efikasan ovaj lijek je indicirano

Osim respiratornih oboljenja kao što su laringitis, tonzilitis, liječi i bronhitis, upalu pluća i katar. Upotrebljava se i u liječenju patologija usne šupljine - stomatitisa i gingivitisa. i bomboni od žalfije daju dobar lokalni efekat bez ozbiljnog sistemskog uticaja na organizam.

Na videu - korisna svojstva kadulje:

Pregled tableta i pastila

Postoji veliki broj lijekova ove vrste na bazi kadulje, koji pokazuju dobar efekat kada se koriste u kombiniranoj terapiji. Ali imaju vlastite karakteristike i ograničenja aplikacije, ovisno o tvrtki i sastavu. Zato prije upotrebe ovog ili onog alata morate pažljivo pročitati upute za uporabu. Ali u kom slučaju vrijedi koristiti tantum verde sprej za grlo i koja je cijena takvog lijeka, naznačeno je

Tablete kadulje od NATUR PRODUKT

Ovo je protuupalni i antimikrobni lijek koji se koristi u ENT praksi. Pokazao je dobru efikasnost. Aktivni sastojci su ekstrakt i ulje kadulje. U nekim oblicima prisutan je i vitamin C koji pomaže u jačanju i jačanju lokalnog imuniteta. Lijek ima i adstrigentno i ekspektoransno djelovanje. Ništa manje efikasni u borbi protiv kašlja nisu.

Tablete napravljene od biljnih materijala koje mogu samo pomoći bez štete zdravlju

Među kontraindikacijama navode se samo preosjetljivost i sklonost alergijama. Ali generalno se koristi kod gingivitisa, tonzila, laringitisa, stomatitisa, faringitisa. Upotreba je dozvoljena od dvije godine, ali samo pod nadzorom odraslih. Trošak varira od 105 do 165 rubalja.

Uzimajte do 5 godina - s intervalom većim od 4 sata, 2 tablete dnevno, 5-10 godina - 3 tablete svaka 4 sata, a od 10 godina - do 6 tableta svaka 2 sata. Ne postoje ograničenja u trudnoći, kao ni u dobi. Jedino je to što do dvije godine dijete može gutati ili jednostavno gušiti tabletu, ne znajući kako se rastvara.

Možda će vas zanimati i informacije šta učiniti ako

Droga od Evalara "Sage"

Lijek ima izražen antiseptički, antibakterijski, protuupalni i emolientni efekat. Oni pomažu ne samo ublažavanju upale grla smanjujući upalu, već i dosadnog kašlja uzrokovanog suhim grlom.

Takve tablete vrlo dobro omekšavaju grlo i brzo i u najkraćem mogućem roku pomažu

Koristi se u ENT praksi i stomatologiji za liječenje patologija usne šupljine i disajnih puteva. Aktivni sastojci su ekstrakt kadulje, njegovo ulje, kao i hesperidin i vitamin C. Lijek se ne koristi kod preosjetljivosti, laktacije i trudnoće. Ali ako je u djeteta bilo grlobolje bez temperature i koja sredstva treba prvo upotrijebiti, to se naznačuje

Upute uključuju i indikaciju o uzimanju lijeka od 14. godine života, odnosno, možemo zaključiti da djeca nisu propisana. Uzimajte 1 tabletu do 4-5 puta dnevno tokom 5 dana. U jednom pakovanju broj tableta predviđen je upravo za takvu shemu. Ako je potrebno, tečaj se može ponoviti. Trošak lijeka kreće se od 110 rubalja.

Njihov trošak varira u roku od 150 rubalja. Aktivne komponente u svim grupama lijekova su ekstrakt ulja i kadulje, kao i askorbinska kiselina, med i slično, ovisno o obliku.

Prilikom odabira bombona s kaduljom najbolje je osloniti se na sastav. Pažljivo pregledajte sve komponente, jer se šećer najčešće koristi u slatkišima, zabranjeno ga je koristiti s dijabetičarima.

Ali šta učiniti ako grlo užasno boli i bolno je gutanje, kao i koja sredstva treba koristiti, to će vam pomoći da shvatite

Indikacije su iste: bolesti grla, respiratornog sistema i usne šupljine. Kontraindikacije se takođe uglavnom ne razlikuju: preosjetljivost, trudnoća, laktacija. Takođe, ne možete koristiti lek za dijabetes.

Koristite 1 tabletu svaka 2-3 sata. U uputama nema starosnih ograničenja, ali u slučaju djece potrebno je smanjiti učestalost primjene na 1 tabletu svakih 4-5 sati. Imajte na umu da lijek može izazvati nuspojave u obliku alergijske reakcije lokalnog tipa - od hiperemije i suhe sluzokože do edema, tj. koji mogu blokirati dišne ​​putove. Zbog toga osobe koje pate od alergija ne preporučuju takav sastav.

Takođe, često se propisuje kašalj.

Kadulja Lollipops iz Verbene

Drugi lijek su bomboni od kadulje iz Verbene. Ne pozicioniran je kao lijek, ispuštajući se kao dodaci prehrani ili obični karamelni bomboni s punjenjem. Aktivne komponente su i ekstrakt i ulje kadulje. Radnja je ista za alat kao i u prethodnih alata.

Ovakve slatkiše možete koristiti svaki dan, kao i obično, uz vrlo brzo osvježenje grla i daha.

Lijek se koristi kod patologija upalnog tipa u ustima, ždrijelu i respiratornom sistemu. Klasično se koristi: resorpcija. Proizvođač nije odredio koliko puta, ali bolje je ograničiti na 6 tableta dnevno. Budući da u sastavu ima šećera, ova vrsta lijeka se ne koristi za dijabetes. Cijena lijeka je u prosjeku 70 rubalja.

Možda će vas zanimati i informacije o

Pastile i pastile pokazuju visoku efikasnost samo kao sredstvo složene terapije. Važno je pridržavati se točne doze kako ne biste smanjili učinak primjene i ne bi dobili nuspojave. Idealno za terapiju kod odraslih, ali u pedijatriji se propisuje mnogo rjeđe.Samo će vam kvalificirani stručnjak reći koji su lijekovi bolji i propisati tijek terapije.

Kadulja / resorpcija kadulje

Tablete kadulje Natur Pridukt i Dr. Theiss.

Tablete su cilindrične, bikonveksne, od svijetlo sive do svijetlo smeđe boje, presijecane od svijetlo smeđe do tamno smeđe boje specifičnog mirisa.

jedna tableta

Ekstrakt lista kadulje suv - 12,50 mg,

Špansko ulje kadulje, sorbitol, bezvodna limunska kiselina, natrijum saharin, magnezijum stearat, Med aromatični aditivi (medni eter, geranijevo ulje, etil butirat, etil maltol (E 637), maltodekstrin, maltol, dekstroza (E 1200), sirup (E 551) )).

pastile.

Ostala sredstva za lokalno liječenje bolesti usne šupljine.

Ljekovita svojstva pružaju se djelovanjem ekstrakta kadulje, ima aktivna antiseptička svojstva i djeluje kako u usnoj šupljini, tako i u grkljanu. Osim toga, kadulja ima antibakterijsko i protuupalno djelovanje, potiče iskašljavanje i iskašljavanje, umiruje kašalj i ima adstrigentna svojstva.

Trudnoća i dojenje

Sigurnost upotrebe tokom trudnoće i dojenja nije utvrđena. Zbog nedostatka podataka, kontraindicirana je upotreba tokom trudnoće i tokom laktacije.

Ako se interno koristi, više od 15 g listova kadulje (oko 26 tableta ovog lijeka) može se očitovati osjetom vrućine, razvojem tahikardije, vrtoglavice i epileptičnim napadima.

U slučaju simptoma predoziranja potrebno je prestati koristiti lijek i obratiti se liječniku. Liječenje je simptomatsko.

U slučaju predoziranja, prestanite s uzimanjem i obratite se ljekaru.

Ne prekoračite preporučene doze lijeka. Ne preporučuje se upotreba lijekova više od jedne sedmice. Lijek se ne preporučuje pacijentima s urođenom netolerancijom na fruktozu. Može imati blago laksativno djelovanje. Ako se tijekom upotrebe lijeka simptomi nastave ili se stanje pogorša, potrebno je prestati uzimati lijek i obratiti se liječniku.

Upotreba u djetinjstvu

Zbog nedostatka dovoljnih podataka, ne preporučuje se upotreba kod djece mlađe od 18 godina.

Primjena za vrijeme vožnje automobilom

Upotreba lijeka može utjecati na brzinu reakcije tijekom vožnje ili rada s drugim mehanizmima. Ako se jave vrtoglavica i drugi poremećaji nervnog sistema, pacijentima se ne preporučuje vožnja automobila ili rad sa mašinama.

Interakcija s drugim lijekovima

Uzimanje preparata od kadulje može utjecati na učinke lijekova koji djeluju putem GABA receptora (npr. Barbiturati, benzodiazepini). Istodobna primjena ovih lijekova nije preporučljiva. Pripravci od žalfije mogu djelovati u interakciji s hipoglikemijskim i antikonvulzivima, pojačati sedativni učinak drugih droga i alkohola. Lijek može utjecati na apsorpciju željeza i drugih minerala.

Na 10 tableta u blister trak ambalaži od filma (PVC) i aluminijske folije.

Za 1, 2 ili 3 blistera u kartonskoj kutiji sa uputama za upotrebu.

Na mjestu zaštićenom od svjetlosti i vlage temperatura ne prelazi +25 0 C.

Datum isteka - 18 meseci

Novo Nordisk A / S Novo Nordisk A / S / Novo Nordisk LLC

Opis oblika doziranja

  • Suspenzija za s / c primjenu bijele boje, homogena (bez grudica, pahuljice se mogu pojaviti u uzorku), kada stoji, razlaže se, formirajući bijeli talog i bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant, uz lagano miješanje taloga, nastaje jednolika suspenzija.

Posebni uslovi

  • inzulin aspart dvofazni 100 IU * rastvor inzulina aspart 30% inzulin aspart protamin kristalni 70% Pomoćne tvari: glicerol, fenol, metakrezol, cinkov klorid, natrijum-hlorid, natrijev hidrogen fosfat dihidrat, protamin sulfat, natrijum hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda d / u. * 1 jedinica odgovara 35 mcg bezvodnog inzulina aspart

Kontraindikacije NovoMix 30 FlexPen

  • -povećana individualna osjetljivost na inzulin aspart ili druge komponente lijeka, -hipoglikemija. NovoMix 30 Penfill se ne preporučuje za upotrebu kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina zbog nedostatka kliničkih podataka o sigurnosti i efikasnosti lijeka kod pacijenata ove starosne kategorije

NovoMix 30 Flexpen nuspojave

  • Nuspojave povezane s učincima na metabolizam ugljikohidrata: hipoglikemija, simptomi mogu uključivati ​​blijedu kožu, hladan znoj, nervozu, tremor, tjeskobu, neobičan umor ili slabost, dezorijentaciju, zamagljen vid, glavobolju, mučninu, tahikardiju. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti, privremenog ili nepovratnog poremećaja mozga i smrti. Alergijske reakcije: lokalne reakcije (crvenilo, oticanje, svrbež na mjestu uboda), generalizirane - osip na koži, svrbež, pojačano znojenje, probavni poremećaji, angioedem, otežano disanje, tahikardija, snižen krvni tlak. Ostalo: edemi, oslabljena refrakcija, razvoj lipodistrofije na mjestu ubrizgavanja

Uslovi skladištenja

  • Čuvati na hladnom (t 2 - 5)
  • držati podalje od djece
  • čuvajte na tamnom mjestu
Navedene informacije

Suspenzija za supkutanu primjenu - 1 ml inzulina aspart dvofazna - 100 IU 1 IU odgovara 0,035 mg (ili 6 nmol) bezvodnog inzulina aspart; pomoćne tvari: manitol, fenol, metakrezol, cink klorid, natrijum klorid, natrijev hidrogen fosfat dihidrat, protamin sulfat, natrijum hidroksid , solna kiselina, voda za injekcije u olovkama šprica od 3 ml, u pakovanju kartona 5 komada.

Opis oblika doziranja

Homogena bijela suspenzija bez grudica. Kada stoji, suspenzija se taloži, formirajući bijeli talog i bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant. Pri miješanju sadržaja olovke za štrcaljku prema metodi opisanoj u uputama za upotrebu, treba formirati homogenu suspenziju.

Hipoglikemijsko sredstvo, kombinacija analoga inzulina kratkog i srednjeg trajanja.

Kod inzulina aspart, supstitucija aminokiseline prolina na položaju B28 aspartanskom kiselinom smanjuje sklonost molekula da formiraju heksamere u rastvorljivoj frakciji NovoMix® 30 FlexPen®, koja je uočena u topljivom ljudskom inzulinu. U vezi s tim, inzulin aspart (30%) se apsorbira iz potkožne masti brže od topljivog inzulina koji se nalazi u bifaznom ljudskom inzulinu. Aspart inzulina (70%), poput ljudskog izofanskog insulina, apsorbuje se duže. Kada koristite NovoMix® 30 FlexPen® Cmax, inzulin u serumu je u prosjeku 50% viši nego kod upotrebe dvofaznog humanog inzulina 30. U prosjeku, Tmax je 2 puta manji nego kod dvofaznog humanog inzulina. U zdravih dobrovoljaca, s sc primjenom lijeka u dozi od 0,2 U / kg tjelesne težine, prosječni Cmax u serumu bio je (140 ± 32) pmol / L, a postignut je 60 minuta nakon injekcije. Prosečna T1 / 2 NovoMix® 30 FlexPen®, koja odražava brzinu apsorpcije frakcije vezane na protamin, bila je 8–9 sati, koncentracija insulina u serumu vratila se na početni nivo 15-18 sati nakon s / c davanja. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Cmax inzulina u serumu dostiže se nakon 95 minuta i održava se na dovoljnoj razini najmanje 14 sati nakon primjene sc.U bolesnika starije životne dobi, djece kao i bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega, farmakokinetika NovoMix® 30 FlexPen® nije ispitivana.

NovoMix® 30 FlexPen® je dvofazna suspenzija koju čine topljivi inzulin aspart (30% analog inzulina kratkog djelovanja) i kristali aspart protamin inzulina (70% srednje djelotvorni analog inzulina). Aspart inzulina dobiven rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza). Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog intracelularnog transporta, povećane apsorpcije tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri. U usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, inzulin aspart (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) počinje djelovati brže, tako da se može primijeniti neposredno prije jela (ali ne više od 10 minuta prije jela). Kristalna faza (70%) sastoji se od inzulina aspart protamin (analog ljudskog insulina srednjeg trajanja), čiji je učinak sličan djelovanju ljudskog izofan inzulina. Nakon sc primjene NovoMix® 30 FlexPen®, efekat se razvija u roku od 10-20 minuta. Maksimalni efekat je opažen u rasponu od 1 do 4 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka dostiže 24 sata. Tromjesečno kliničko ispitivanje koje je uključivalo bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1 i tipa 2 pokazalo je da NovoMix® 30 FlexPen® ima isti učinak na glikozilirani hemoglobin kao i dvofazni humani inzulin 30. Inspart asulin i humani inzulin imaju ista aktivnost u molarnom ekvivalentu. U kliničkoj studiji koja je obuhvatila 341 pacijenta sa šećernom bolešću tipa 2, pacijenti su nasumično podvrgnuti grupama za liječenje NovoMix® 30, NovoMix® 30 FlexPen® u kombinaciji s metforminom i metforminom u kombinaciji sa sulfonilureom. Promjenjiva primarna djelotvornost - HbA1C nakon 16 tjedana liječenja - nije se razlikovala kod pacijenata koji su primali NovoMix® 30 FlexPen® u kombinaciji s metforminom i u bolesnika koji su primali metformin u kombinaciji sa sulfonilureom. U ovom istraživanju, 57% pacijenata imalo je početnu razinu HbA1C iznad 9%. U ovih bolesnika, liječenje NovoMixom 30 u kombinaciji s metforminom rezultiralo je značajnijim smanjenjem HbA1C nego u bolesnika koji su primali metformin u kombinaciji sa sulfonilureom. Predklinički podaci o sigurnosti In vitro testovi, koji su uključivali vezivanje za inzulin i IRF-1 receptore i učinke na rast ćelije, pokazali su da su svojstva aspart inzulina slična onima humanog inzulina. Uz to, otkriveno je da se asortiman inzulina veže na receptore za inzulin na način sličan ljudskom insulinu. U istraživanju akutne (jednomesečne) i hronične (12 meseci) toksičnosti, nisu dobijeni podaci o prisutnosti klinički značajnih toksičnih svojstava u aspart aspartu.

Novomix 30 flekspen Primjena u trudnoći i djeci

Klinička iskustva s lijekom NovoMix® 30 FlexPen® tokom trudnoće su ograničena.

Studije o upotrebi NovoMix® 30 FlexPen® na trudnicama nisu provedene. Međutim, podaci iz dva randomizirana kontrolirana klinička ispitivanja (respektivno, 157 i 14 trudnica koje su primale inzulin aspart i početni bolus režim) nisu otkrili nikakve štetne učinke inzulina aspart na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.Uz to, kliničko randomizirano ispitivanje na 27 žena s gestacijskim dijabetes melitusom koji su primali inzulin aspart i topljivi ljudski inzulin (14 žena primilo je inzulin aspart, 13 humanog inzulina) pokazalo je slične sigurnosne profile za obje vrste inzulina.

Tijekom razdoblja mogućeg početka i tijekom cijelog trajanja trudnoće potrebno je pažljivo praćenje stanja pacijenata s šećernom bolešću i praćenje koncentracije glukoze u krvnoj plazmi. Potreba za inzulinom u pravilu opada u prvom tromjesečju i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Ubrzo nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je bio prije trudnoće.

Tokom dojenja, lek se može koristiti bez ograničenja. Davanje inzulina dojiljama ne predstavlja pretnju za bebu. Međutim, možda će biti potrebno prilagoditi dozu NovoMix® 30 FlexPen®.

NovoMix® 30 FlexPen® se može koristiti za liječenje djece i adolescenata starijih od 10 godina u slučajevima kada je poželjno koristiti prethodno miješani inzulin. Ograničeni klinički podaci dostupni su za djecu od 6 do 9 godina. Za djecu mlađu od 6 godina nisu provedena klinička ispitivanja.

Novomix 30 flekspen Nuspojave

Nuspojave opažene kod pacijenata koji koriste NovoMix® 30 uglavnom su posljedica farmakološkog učinka inzulina. Najčešći neželjeni događaj sa insulinom je hipoglikemija. Učestalost nuspojava povezanih s primjenom NovoMix® 30 razlikuje se ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja lijeka i kontroli glikemije.

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (uključujući bol, crvenilo, osip, upale, modrice, otekline i svrab na mjestu uboda). Ovi simptomi su obično privremeni. Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja akutne bolne neuropatije koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije inzulinom uz oštro poboljšanje kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Popis neželjenih reakcija predstavljen je u tabeli.

Sve niže opisane neželjene reakcije, na osnovu podataka kliničkih ispitivanja, grupirane su prema učestalosti razvoja prema MedDRA i organima. Učestalost neželjenih reakcija definirana je na sljedeći način: vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100,

Poremećaji imunog sistemaRijetko - urtikarija, osip na koži, kožni osip
Vrlo rijetko - anafilaktičke reakcije *
Poremećaji metabolizma i prehraneVrlo često - hipoglikemija *
Poremećaji nervnog sistemaRijetko - periferna neuropatija (akutna bolna neuropatija)
Vizuelne smetnjeRetko - refrakcijske greške
Rijetko - dijabetička retinopatija
Poremećaji kože i potkožnog tkivaRijetko - lipodistrofija *
Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanjaRijetko - reakcije na mjestima ubrizgavanja, edemi

* Vidi Opisi pojedinačnih nuspojava

Opisi pojedinačnih nuspojava

Anafilaktičke reakcije. Primjećene su vrlo rijetke reakcije generalizirane preosjetljivosti (uključujući generalizirani osip na koži, svrbež, znojenje, probavne smetnje, angioedem, otežano disanje, palpitacije srca, snižen krvni tlak) koje su potencijalno opasne po život.

Hipoglikemija. Hipoglikemija je najčešća nuspojava.Može se razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremenih ili nepovratnih oštećenja funkcije mozga do smrtnog ishoda. Simptomi hipoglikemije, u pravilu, razvijaju se iznenada. To može uključivati ​​hladan znoj, blijedu kožu, povećan umor, nervozu ili drhtavicu, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentaciju, smanjenu koncentraciju, pospanost, jaku glad, zamagljen vid, glavobolju, mučninu i palpitacije srca. Klinička ispitivanja pokazala su da učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja i kontroli glikemije. U kliničkim ispitivanjima nije bilo razlike u ukupnoj učestalosti epizoda hipoglikemije između pacijenata koji su primali inzulinsku terapiju i pacijenata koji su koristili ljudske pripravke inzulina.

Lipodistrofija. Zabilježeni su rijetki slučajevi lipodistrofije. Lipodystrofija se može razviti na mjestu ubrizgavanja.

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšanje oralne hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, oktreotid, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum pripreme Pripravci koji sadrže etanol. Oralni kontraceptivi, GCS, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, triciklički antidepresivi, simpatomimetičari, danazol, klonidin, blokatori kalcijevih kanala, diazoksid, morfin, fenitoin, nikotin slabe hipoglikemijski učinak inzulina. Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i povećanje djelovanja lijeka. Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije. Alkohol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina. Farmaceutska interakcija. Lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite, kad se doda u inzulin, aspart uzrokuje njegovo uništavanje. NovoMix® 30 FlexPen® se ne može dodati u otopine za infuziju.

Doziranje Novomix 30 flekspena

NovoMix® 30 FlexPen® namenjen je za ispitivanje. Nemojte davati NovoMix® 30 FlexPen® iv jer to može dovesti do teške hipoglikemije. Treba izbjegavati i intramuskularnu primjenu NovoMix® 30 FlexPen®. Ne koristite NovoMix® 30 FlexPen® za potkožnu infuziju inzulina (PPII) u inzulinskim pumpama.

Dozu NovoMix® 30 FlexPen® određuje liječnik pojedinačno, za svaki slučaj, u skladu s potrebama pacijenta. Da bi se postigao optimalni nivo glikemije, preporučuje se kontrola koncentracije glukoze u krvi i prilagođavanje doze lijeka.

NovoMix® 30 FlexPen® može se propisati pacijentima sa šećernom bolešću tipa 2, kao monoterapija i u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima u slučajevima kada je nivo glukoze u krvi nedovoljno regulisan samo oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Za bolesnike s dijabetesom tipa 2 kojima se prvi propisuje insulin, preporučena početna doza NovoMix® 30 FlexPen® je 6 jedinica prije doručka i 6 jedinica prije večere. Takođe je dozvoljeno unošenje 12 jedinica NovoMix® 30 Flexpen® jednom navečer (prije večere).

Prenos pacijenta iz drugih inzulinskih preparata

Kod prebacivanja pacijenta s dvofaznog humanog inzulina na NovoMix® 30 FlexPen®, treba započeti s istom dozom i načinom primjene. Zatim prilagodite dozu u skladu s individualnim potrebama pacijenta (pogledajte sljedeće preporuke za titraciju doze lijeka).Kao i uvijek, kad je pacijent prebačen na novu vrstu inzulina, potreban je strog medicinski nadzor tokom prebacivanja pacijenta i u prvim tjednima upotrebe novog lijeka.

Pojačanje terapije NovoMix® 30 FlexPen® moguće je prebacivanjem sa jedne dnevne doze na dvostruku. Preporučuje se da nakon postizanja doze od 30 jedinica lijeka prebacite na upotrebu NovoMix® 30 FlexPen® 2 puta dnevno, podijelivši dozu na dva jednaka dijela - ujutro i navečer (prije doručka i večere).

Prelazak na upotrebu NovoMix® 30 FlexPen® 3 puta dnevno moguć je dijeljenjem jutarnje doze na dva jednaka dijela i uvođenjem ova dva dijela ujutro i za vrijeme ručka (tri puta u dnevnoj dozi).

Posebne grupe pacijenata

Kao i uvijek kod primjene inzulinskih pripravaka, kod bolesnika posebnih skupina koncentraciju glukoze u krvi potrebno je pažljivije kontrolirati i dozu aspart asparta individualno prilagoditi.

Stariji i senilni bolesnici. NovoMix® 30 FlexPen® može se primjenjivati ​​u starijih bolesnika, međutim, iskustvo s njegovom primjenom u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim lijekovima kod pacijenata starijih od 75 godina je ograničeno.

Bolesnici s oštećenom funkcijom noći i jetre. U bolesnika s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom potreba za inzulinom može se smanjiti.

Djeca i tinejdžeri. NovoMix® 30 FlexPen® se može koristiti za lečenje dece i adolescenata starijih od 10 godina u slučajevima gde se preferira upotreba prethodno mešanog inzulina. Ograničeni klinički podaci dostupni su za djecu u dobi od 6 do 9 godina (vidjeti Farmakodinamiku).

NovoMix® 30 FlexPen® treba davati supkutano u bedru ili prednjem trbušnom zidu. Po želji, lijek se može primijeniti na rame ili zadnjicu.

Neophodno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Kao i kod bilo kojeg drugog pripravka inzulina, trajanje djelovanja NovoMix® 30 FlexPen® ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti.

U usporedbi s dvofaznim ljudskim inzulinom, NovoMix® 30 FlexPen® počinje brže djelovati, pa ga treba primijeniti neposredno prije uzimanja berača. Ako je potrebno, NovoMix® 30 FlexPen® se može primeniti ubrzo nakon uzimanja.

Upute za pacijenta

FlexPen® je olovka za šprice dizajnirana za administraciju insulina. FlexPen® se koristi sa NovoFayn® kratkim iglama. Pakiranje NovoFine® kratkih igala ima oznaku S. Nemojte koristiti NovoMix® 30 FlexPen® ako suspenzija nakon tresenja ne postane bijela i jednoliko mutna. Lijek se ne može upotrijebiti ako se u njemu pojave bijele kvržice ili se bijele čestice zalijepe za dno ili zidove spremnika, što mu daje izgled smrznutog. Olovka za injekciju FlexPen® namenjena je samo za pojedinačnu upotrebu i ne može se ponovo puniti. Detaljne preporuke za njegovu upotrebu date su u uputama za upotrebu koje se nalaze u svakom pakovanju.

Simptomi: može se razviti hipoglikemija. Liječenje: pacijent može zaustaviti blagu hipoglikemiju uzimanjem namirnica bogatih glukozom, šećerom ili ugljikohidratima. Zbog toga se bolesnicima sa šećernom bolešću preporučuje da stalno nose sa sobom šećer, slatkiše ili slatki voćni sok. U težim slučajevima, kada pacijent izgubi svijest, primjenjuje se 40% otopina dekstroze (glukoze) iv, glukagon (0,5-1 mg) IM ili SC. Nakon povratka svijesti, bolesniku se preporučuje jesti hranu bogatu ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni razvoj hipoglikemije.

Više o korištenju NovoMix-a

Da bi se izbjegle komplikacije dijabetesa, međunarodna udruženja endokrinologa preporučuju raniji početak terapije inzulinom. Injekcije se propisuju čim glicirani hemoglobin (GH) počne prelaziti normu kada se liječi antidijabetičkim tabletama.Pacijenti trebaju pravovremeni prijelaz na intenzivnu šemu. Prednost imaju kvalitetni lijekovi, bez obzira na njihovu cijenu. Učinkovitiji su inzulinski analozi.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje kod dijabetesa i koriste ga endokrinolozi u svom radu je Ji Dao dijabetes ljepilo.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Povećanje energije tokom dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači Ji Daoa nisu komercijalna organizacija i financira ih država. Zbog toga sada svaki stanovnik ima priliku nabaviti lijek sa popustom od 50%.

NovoMix Flexpen u potpunosti se udovoljava ovim zahtjevima. Djeluje 24 sata, što znači da će u početku jedna injekcija biti dovoljna. Intenziviranje terapije insulinom je jednostavno povećanje broja injekcija. Prijelaz s dvofazne na lijekove je potreban kad je gušterača gotovo izgubila svoju funkciju. Insulin NovoMiks uspješno je prošao više od desetak testova koji su dokazali njegovu efikasnost.

Prednosti NovoMix-a

Dokazana superiornost NovoMix 30 nad drugim opcijama liječenja:

  • kompenzira dijabetes melitus 34% bolje od bazalnih NPH inzulina,
  • u smanjenju glikoziranog hemoglobina lijek je 38% efikasniji od dvofaznih mješavina ljudskih inzulina,
  • dodavanje NovoMix-a metforminu umesto preparata sulfonilureje može postići 24% veće smanjenje GH.

Ako je, kod korištenja NovoMix-a, šećer na glavi viši od 6,5, a GH viši od 7%, vrijeme je da se prebaci s mješavine inzulina na dugi i kratki hormon odvojeno, na primjer, istog proizvođača. Teže ih je primijeniti nego NovoMix, ali uz točan izračun doze, oni daju bolju glikemijsku kontrolu.

Izbor inzulina

Koji lijek treba dati prednost dijabetičarima tipa 2 za početak terapije insulinom:

Karakteristike pacijenta, tok bolesti Najefikasniji tretman
Psihološki dijabetičar je spreman za proučavanje i primjenu režima intenzivnog liječenja. Pacijent se aktivno bavi sportom.Kratki + dugi analog inzulina, proračun doza prema glikemiji.
Umjerena opterećenja. Pacijent preferira jednostavniji režim liječenja.Povećanje nivoa GH je manje od 1,5%. Hiperglikemija na tešče.Analog dugog inzulina (Levemir, Lantus) 1 put dnevno.
Povećanje nivoa GH iznosi više od 1,5%. Hiperglikemija nakon jela.NovoMix Flexpen 1-2 puta.

Propisivanje inzulina ne ukida dijetu i metformin.

Izbor doze NovoMix

Doza inzulina je individualna za svakog dijabetičara, jer potrebna količina lijeka ne ovisi samo o šećeru u krvi, već i o karakteristikama apsorpcije ispod kože i nivou otpornosti na inzulin. Uputa predlaže uvođenje 12 jedinica na početku terapije insulinom. Novomix Tokom nedelje, doza se ne menja, šećer se postiva svaki dan. Na kraju tjedna, doza se prilagođava u skladu s tablicom:

Tokom naredne sedmice provjerava se odabrana doza. Ako je šećer na glasu normalan i nema hipoglikemije, doziranje se smatra tačnim. Prema pregledima, za većinu pacijenata dovoljna su dva takva prilagođavanja.

Jednostavan raspored početka liječenja

Kako postići minimalni broj ubrizgavanja dijabetesa:

  1. Uvedimo početnu dozu prije večere i podesimo je, kao što je već spomenuto. Tijekom 4 mjeseca, GH se normalizirao kod 41% bolesnika.
  2. Ako cilj nije postignut, dodajte 6 jedinica. NovoMix Flexpen prije doručka, u sljedeća 4 mjeseca, GH dostiže ciljanu razinu kod 70% dijabetičara.
  3. U slučaju kvara, dodajte 3 jedinice. NovoMix inzulin prije ručka. U ovoj fazi GH se normalizuje kod 77% dijabetičara.

Ako ova shema ne osigurava dovoljnu nadoknadu za dijabetes melitus, potrebno je prijeći na dugi + kratki inzulin u režimu od najmanje 5 injekcija dnevno.

Pravila sigurnosti

I nizak i pretjerano visok šećer mogu rezultirati. Hipoglikemijska koma moguća je kod bilo kojeg dijabetičara s prekomjernom dozom NovoMix inzulina. Rizik od hiperglikemijske kome je veći što je niža razina vašeg vlastitog hormona.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 22. aprila (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Da biste izbjegli komplikacije, pri korištenju inzulina morate se pridržavati sigurnosnih pravila:

  1. Lijek možete unijeti samo na sobnoj temperaturi. Nova bočica izvađena je iz frižidera 2 sata prije injekcije.
  2. NovulinMix inzulin treba dobro izmiješati. Uputa za uporabu preporučuje da uložak uvučete 10 puta između dlanova 10 puta, zatim ga okrećete u vertikalnom položaju i oštro podignite i spustite 10 puta.
  3. Injekciju treba obaviti odmah nakon miješanja.
  4. Opasno je koristiti inzulin ako nakon miješanja kristali ostanu na zidu uloška, ​​kvržica ili ljuskica u suspenziji.
  5. Ako je otopina bila smrznuta, ostavljena na suncu ili toploti, uložak ima pukotinu, više se ne može koristiti.
  6. Nakon svake injekcije, igla mora biti izvađena i odbačena, zatvorite olovku za štrcaljku s priloženim poklopcem.
  7. Ne ubrizgavajte NovoMix Penfill u mišić ili venu.
  8. Za svaku novu injekciju odabire se drugo mjesto. Ako je na koži vidljivo crvenilo, na tom području ne smiju se raditi injekcije.
  9. Da bi pacijent s dijabetesom uvijek imao rezervnu olovku za špric ili uložak s inzulinom i špricom. Prema dijabetičarima, potrebni su im i do 5 puta godišnje.
  10. Ne koristite tuđu olovku za štrcaljku, čak i ako se igla promijeni u uređaju.
  11. Ako je na ostatku skale olovke za špricu naznačeno da je u spremniku manje od 12 jedinica, one se ne mogu ubosti. Proizvođač ne jamči ispravnu koncentraciju hormona u ostatku otopine.

Koristite s drugim lijekovima

Novomix je odobren za upotrebu sa svim antidijabetičkim tabletama. Kod dijabetesa tipa 2 njegova je kombinacija s metforminom najefikasnija.

Ako su dijabetičarima propisane pilule za hipertenziju, beta blokatori, tetraciklini, sulfonamidi, antifungalna sredstva, anabolički steroidi, hipoglikemija, doza NovoMix FlexPen-a morat će se smanjiti.

Tiazidni diuretici, antidepresivi, salicilati, većina hormona, uključujući oralne kontraceptive, mogu oslabiti djelovanje inzulina i dovesti do hiperglikemije.

Pravilo četvrto

Ako je uzrok dekompenzacije u „kratkim“ inzulinama, njihova se doza može mijenjati češće (čak i svaki dan) - prema rezultatima samokontrole glikemije. Ako je šećer visok prije obroka, povećajte dozu tako da 1 jedinica inzulina snižava glukozu za oko 2 IU mmol / L - napravili ste trenutnu dozu (napravili hitno prilagođavanje).Da biste sutra sprečili hiperglikemiju, rutinski titrirajte dozu, naravno pod uvjetom da će odgovarajući obrok imati isti broj ugljikohidratnih jedinica.

Analozi NovoMix-a

Ne postoji drugi lijek s istim sastavom kao NovoMix 30 (aspart + aspart protamin), odnosno potpuni analog. Ostali dvofazni insulini, analogni i ljudski, mogu ga zamijeniti:

Ne zaboravite da je odabir lijeka i njegove doze najbolje kod stručnjaka.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem.

NovoMix 30 FlexPen je dvofazna suspenzija koja se sastoji od mješavine analoga inzulina: insulina aspart (analog ljudskog inzulina kratkog djelovanja) i protamin-inzulina aspart (analog ljudskog inzulina dugog djelovanja). Smanjenje glukoze u krvi pod utjecajem aspartina inzulina nastaje nakon vezanja na receptore inzulina, što doprinosi unosu glukoze u ćelije mišića i masti i istovremeno inhibira otpuštanje glukoze iz jetre. NovoMix 30 FlexPen je dvofazna suspenzija koja sadrži 30% rastvorljivog aspart inzulina. To osigurava brži početak djelovanja u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom i omogućava primjenu lijeka neposredno prije obroka (od 0 do 10 minuta). Kristalna faza (70%) sastoji se od asortima protamin-inzulin, čiji je profil aktivnosti isti kao i humani neutralni protamin-inzulin Hagedorn (NPH). NovoMix 30 FlexPen počinje djelovati 10-20 minuta nakon injekcije sc-a. Maksimalni učinak postiže se 1-4 sata nakon primjene. Trajanje akcije je do 24 sata.
Nivo glikoziliranog hemoglobina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, kojima su NovoMix 30 primjenjivali 3 mjeseca, isti je kao i kod davanja bifaznog humanog inzulina. Kada se daju iste molarne doze, aspart inzulina odgovara aktivnosti ljudskog inzulina. U kliničkoj studiji, bolesnici sa šećernom bolešću tipa II (341 osoba), podijeljeni u grupe prema randomiziranom principu, primali su samo NovoMix 30 FlexPen ili NovoMix 30 FlexPen u kombinaciji s metforminom, ili metformin u kombinaciji sa sulfonilurejom. Nakon 16 tjedana liječenja, vrijednosti glikoziliranog hemoglobina NbA1s u bolesnika koji su primali NovoMix 30 u kombinaciji s metforminom ili metforminom u kombinaciji sa sulfonilurejom bile su iste. U ovoj studiji, u 57% bolesnika, razina HbA1c je viša od 9%. U ovih bolesnika, kombinirano liječenje NovoMix 30 FlexPen-om i metforminom uzrokovalo je izraženiji pad razine HbA1c u usporedbi s kombinacijom metformina i sulfonilureje.
U studiji bolesnika sa šećernom bolešću tipa II kod kojih kontrola
glikemija oralnim hipoglikemijskim lijekovima
pokazao se neefikasnim, lečen uvođenjem leka
NovoMix 30 dva puta dnevno (117 pacijenata) ili po administraciji
insulin glargin jednom dnevno (116 pacijenata). Posle 28 nedelja
tretman NovoMixom 30, praćenim
odabirom doza, razina HbA1c smanjena je za 2,8% (prosjek)
Vrijednosti HbA1c ako su uključene u studiju = 9,7%). Tokom liječenja NovoMixom 30, razina HbA1c ispod 7% dosegla je 66% pacijenata, a ispod 6,5% - 42% pacijenata,
ova koncentracija glukoze u plazmi naglo se smanjila
približno 7 mmol / l (od 14,0 mmol / l prije tretmana - do 7,1
mmol / l).
Farmakokinetika . Kod inzulina, aspart, prolin aminokiseline na položaju 28 lanca B molekule inzulina zamijenjen je aspartanskom kiselinom, što smanjuje stvaranje heksamera formiranih u topljivim pripravcima humanog inzulina. U rastvorljivoj fazi NovoMix 30 FlexPen, udio inzulina je 30% ukupnog inzulina.Apsorbira se u krv iz potkožnog tkiva brže od rastvorljivog inzulina dvofaznog humanog inzulina. Preostalih 70% otpada na kristalni oblik aspart-protamin-inzulina, čija je duža stopa apsorpcije jednaka onoj u ljudskom insulinu NPH.
Maksimalna koncentracija inzulina u krvnom serumu nakon primjene NovoMix 30 Flexpena veća je za 50%, a vrijeme do kojeg se dolazi polovina je dvofaznog humanog inzulina 30. U zdravih dobrovoljaca, nakon sc primjene NovoMix 30, sa brzinom od 0,20 U / kg tjelesna maksimalna koncentracija inzulina aspart u serumu postignuta je nakon 60 minuta i iznosila je 140 ± 32 pmol / L. Poluživot NovoMix 30, koji odražava brzinu apsorpcije frakcije protamina, bio je 8–9 sati. Razina inzulina u krvnom serumu vratila se na prvobitnih 15-18 sati nakon primjene sc. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa II, maksimalna koncentracija dostignuta je 95 minuta nakon primjene i ostala je iznad početne razine najmanje 14 sati.
Djeca i tinejdžeri.
Farmakokinetika NovoMix 30 FlexPen kod djece i adolescenata nije ispitivana. Međutim, kod djece (6-12 godina) i adolescenata (13-17 godina) s dijabetesom tipa 1, proučavane su farmakokinetika i farmakodinamika topljivog aspart inzulina. Brzo se apsorbira kod pacijenata obje grupe, dok su vrijednosti za postizanje maksimalne koncentracije bile iste kao i kod odraslih. U isto vrijeme, vrijednosti Cmax u različitim skupinama bile su značajno različite, što ukazuje na značaj pojedinačnog odabira doza inzulina aspart.
Farmakokinetika NovoMix 30 nije proučavana kod pojedinaca.
starijih osoba, djece i bolesnika s oštećenom funkcijom
bubrega ili jetre.

Pravilo pet

Promijenite dozu vrlo pažljivo - ne više od 1-2, maksimalno 3-4 jedinice, praćeno pažljivim nadzorom glukoze u krvi. Ako hiperglikemija i dalje ostane visoka, bolje je ponoviti unošenje 2–4 jedinice „kratkog“ inzulina nakon 2 sata. Ne biste trebali žuriti sa povećanjem doza, jer već znate da je nagli pad razine šećera mnogo opasniji od visokih, ali stabilnih pokazatelja (naravno, ako nema ketoze, ali o tome smo već razgovarali kada smo govorili o komplikacijama dijabetesa).
U nekim se člancima nalaze preporuke za hiperglikemiju iznad 18 mmol / l za dodavanje još 12 jedinica (!) Planiranoj dozi „kratkog“ inzulina.

Računajmo. 1 jedinica inzulina snižava glukozu u krvi za 2 mmol / L. Pomnožite 2 sa 12 i dobijete 24 mmol / L Ali postoji i planirana doza „kratkog“ inzulina. Šta ćemo na kraju dobiti? Teška hipoglikemija, nema sumnje. Ako je šećer tako visok - više od 18 mmol / l, bolje je dodati 2–4 jedinice u planiranu dozu da biste provjerili šećer nakon 1,5–2 sata, a ako indikator ostane na istom nivou, napravite dodatni „pop” od 3-4 jedinice iste "Kratak" inzulin. Nakon 1-1,5 sati morat ćete ponovo vidjeti šećer.

Ako se ništa više nije promijenilo, najbolje je da se što prije obratite ljekaru. Samo ako medicinska njega nije dostupna (pacijent se nalazi u nekom vrlo udaljenom mestu od bolnice), možete pokušati da napravite dodatne injekcije „kratkog“ inzulina brzinom od 0,05 jedinica na 1 kg težine na sat.

Na primjer, pacijent teži 80 kg. 0,05 pomnožite sa 80 i dobijete rezultat - 4 jedinice. Ova se doza može davati 1 put na sat supkutano, pod uslovom da se nivo šećera u krvi također odredi svakih sat vremena. Ako stopa smanjenja glikemije postane veća od 4 mmol / l na sat, morate zaustaviti "jabučice" i nastaviti utvrđivati ​​šećer u krvi svakih sat vremena. U svakom slučaju, ukupna pojedinačna doza „kratkog“ insulina ne sme biti veća od 14-16 jedinica (planirana plus korektivna). Ako je potrebno, dodatna injekcija "kratkog" inzulina može se obaviti u 5-6 sati ujutro.

Pravilo sedmo

Ako šećer nije veoma visok (ne više od 15-17 mmol / l), promijenite dozu samo jednog inzulina, na primjer, "produžite". Pričekajte tri dana tijekom kojih provjerite razinu šećera, ako se postepeno smanjuje, približavajući se cilju, možda nećete morati mijenjati dozu „kratkog“ inzulina. Ako u isto vrijeme tokom dana, uključujući i nakon jela, šećer se još prevrne, još uvijek treba dodati 1-2 jedinice "kratkog" inzulina. Ili obrnuto, ostavite istu dozu "produženog" inzulina, ali podesite "kratku", ali opet malo po malo - 1-2 jedinice, maksimalno 3 (to zavisi od nivoa glukoze u krvi prije jela).

Obavezno provjerite nakon obroka (nakon 1-2 sata, ovisno o vremenu najviše aktivnosti - vršnog djelovanja - ove vrste "kratkog" inzulina).

Pravilo devet

Ako vam je razina šećera povišena satno, prvo pokušajte ukloniti najvišu vrijednost. Razlika u pokazateljima tokom dana je mala - ne viša od 2,8 mmol / l? Tada prvo normalizujte jutarnje brojeve. Na primjer, ako je šećer u krvi na glasu 7,2 mmol / L, a 2 sata nakon jela - 13,3 mmol / L, promijenite dozu „kratkog“ inzulina na gladovanje u postu na 7,2 mmol / L, a nakon jela - 8, 9 mmol / l? Polako podesite dozu "produženog" inzulina i tek potom, ako je potrebno, uzmite "kratak".

Pravilo deset

Ako je ukupna doza inzulina tijekom dana veća od 1 jedinice na 1 kg tjelesne težine, vjerovatno će se dogoditi predoziranje inzulina. Uz kronični višak ubrizgavanog inzulina, razvija se sindrom kroničnog predoziranja, česte epizode hipoglikemije zamjenjuju se naglim porastom šećera do visokih vrijednosti, apetit se povećava i, unatoč dekompenzaciji dijabetesa, težina pjevanja se ne smanjuje, već povećava.

Uz to, manifestacija predoziranja večernjim inzulinom može biti i fenomen Somogy, kad se ujutro razvije hiperglikemija kao odgovor na noćnu hipoglikemiju, što često podrazumijeva pogrešno povećanje večernje doze inzulina i samo pogoršava ozbiljnost stanja. Povećanje šećera uz fenomen Somoji može trajati i 72 sata, a u rijetkim slučajevima čak dovodi i do ketoacidoze.

Pravilo jedanaesto

Ako ne možete prepoznati hipoglikemijske uvjete, morate povećati cilj šećera u krvi.

Osim prilagođavanja doza inzulina, moraju se pregledati i prehrana i fizička aktivnost. Ako je hipoglikemija učestala, potrebno je prilagoditi proizvodnju ugljikohidrata: dodati međuobrok ili povećati njihov volumen za doručak, ručak ili večeru (ipak je poželjna dodatna popodnevna užina).

Što se tiče fizičke aktivnosti, u ovom slučaju bi je trebalo malo smanjiti. Ali ako je razina šećera stabilno visoka, potrebno je, naprotiv, smanjiti unos ugljikohidrata tijekom glavnih obroka i baviti se većom tjelesnom aktivnošću. Vjerovatno ne vrijedi potpuno prekinuti međuobrok ili užinu - to može povećati fluktuaciju glikemije.
Intenzivirani režim lečenja insulinom dobro za sve, ali kod nekih pacijenata to možda nije primjenjivo. Na primjer, ljudi starije životne dobi ili s ograničenim mogućnostima samozbrinjavanja neće moći samostalno odrediti potrebnu promjenu doze i pravilno napraviti injekciju. Isto se može reći za one koji pate od mentalnih bolesti ili imaju nizak nivo obrazovanja.

Ova metoda je također nemoguća za one pacijente koji nemaju sposobnost samostalnog mjerenja razine glukoze u krvi, iako su glukometri danas toliko pristupačni da su takvi problemi vrlo rijetki. Neće se uspjeti uz pojačanu metodu kod nediscipliniranih ljudi. Pa, i naravno, nemoguće je ako osoba kategorički odbija česte injekcije i uzima kap krvi iz prsta. U takvim slučajevima koristite tradicionalni režim terapije inzulinom.
U tradicionalnom načinu rada 2 puta dnevno u strogo određeno vrijeme - prije doručka i prije večere - ubrizgajte iste doze inzulina "kratkog" i "produženog" djelovanja. S takvom shemom terapije dozvoljeno je nezavisno miješanje kratkih i srednje djelotvornih inzulina u jednoj štrcaljki. U isto vrijeme, standardne kombinacije „kratkih“ i „srednjih“ inzulina sada su zamijenile takve „improvizirane“ smjese. Metoda je zgodna i jednostavna (pacijenti i njihova rodbina lako razumiju što trebaju učiniti), a osim toga, zahtijeva mali broj injekcija. I kontrola glikemije se može provoditi rjeđe nego kod pojačane sheme, biće dovoljno to učiniti 2-3 puta tjedno.

Zbog toga je dobro za samohrane starije osobe i bolesnike s invaliditetom u samoodržavanju.

Nažalost, postići se manje-više potpuna imitacija prirodnog lučenja inzulina i, stoga, dobra kompenzacija za dijabetes na ovaj način je nemoguća. Osoba je prisiljena da se strogo pridržava primanja količine ugljikohidrata koja je za njega određena u skladu s odabranom dozom inzulina, uvijek jede hranu strogo u isto vrijeme, strogo poštuje režim dana i tjelesne aktivnosti. Razmak između doručka i večere ne bi trebao biti veći od 10 sati. Za ljude koji vode aktivni način života, ova opcija liječenja kategorički nije prikladna, ali s obzirom da postoji i koristi se, razgovarat ćemo o njoj detaljnije.

Već znate o postojanju standardnih kombiniranih lijekova, koji se sastoje od mješavine "kratkog" i "produženog" inzulina.
Obratite pažnju - u skoro svakom nazivu kombinovanog insulina postoji oznaka „miks“, što znači smeša, ili „češalj“ je skraćenica za reč „kombinovani“. Možda su to velika slova "K" ili "M". Ovo je posebno označavanje inzulina, neophodno kako se uobičajeni oblici ne zbune sa mješavinama.

Uz to, svaka boca mora imati digitalnu oznaku koja odgovara udjelima "kratkog" i "produženog" inzulina. Uzmimo, na primjer, Humalog Mix 25: humalog je naziv samog inzulina, mješavina je pokazatelj da je to mješavina kratkog i "Prošireni" humalog, 25 - udio "kratkog" inzulina u ovoj smjesi je 25%, a udio "produženog", odnosno, preostalih 75%.

NovoMix 30

U NovoMiksu 30 udio „kratkog“ inzulina će biti 30%, a „produženog“ - 70%.
Kao i uvijek, doktor treba odrediti dnevnu dozu inzulina. Zatim se 2/3 doze daje prije doručka, a 1/3 - prije večere. Ovog jutra udio "kratkog" inzulina iznosit će 30-40%, a udio "produženog", odnosno, 70-60%. U večernjim satima, "produženi" i "kratki" inzulin obično se daju jednako, tako da trebaju biti dostupne najmanje dvije verzije smjesa, na primjer 30/70 i 50/50.

Naravno, za svaku vrstu smjese potrebne su vam odvojene olovke za špriceve. Najpopularnije su smjese koje sadrže 30% kratkog inzulina (NovoMiks 30, Mikstard NM30, Humulin M3, itd..). Uveče je bolje koristiti mješavine u kojima je omjer „kratkog“ i „produženog“ inzulina blizu jednog (NovoMix 50, Humalog Mix 50). S obzirom na individualnu potrebu za insulinom, mogu biti potrebne i mješavine s omjerima lijeka od 25/75, pa čak i 70/30.
Pacijenti sa dijabetesom tipa 1 općenito se ne preporučuje korištenje tradicionalnog režima inzulinske terapije, ali ako to morate učiniti, prikladnije je koristiti kombinacije s velikom količinom „kratkog“ inzulina. Za dijabetes tipa 2, naprotiv, mješavine s dominacijom „produženog“ inzulina su optimalne (može biti 70-90% )
Početak, vrhunac i trajanje djelovanja standardnih inzulinskih smjesa ne ovise samo o primijenjenoj dozi (kao u svim ostalim oblicima), već i o postotku „kratkog“ i „produženog“ inzulina u njima: što je prva mješavina veća, to prije počinje njen učinak i završava ranije, i obrnuto. U uputama za svaku bočicu uvijek su navedeni ovi parametri - koncentracija inzulina koja je sadržana. Vi ih vodite.
Što se tiče vrhova akcije, postoje dva od njih: jedan se odnosi na maksimalni učinak "kratkog" inzulina, drugi na "produženi". Oni su uvijek navedeni u uputama.Trenutno je stvoren NovoMix 30 izolovani mešoviti inzulin koji se sastoji od „ultra kratkog“ aspart-a (30%) i „produženog“ kristalnog aspart-protamina (70%). Aspart je analog ljudskog inzulina. Njegov ultra kratki dio počinje djelovati 10-20 minuta nakon primjene, vrhunac djelovanja razvija se u 1-4 sata, a produženi dio "djeluje" do 24 sata.
NovoMix 30 se može davati 1 put dnevno neposredno prije jela, pa čak i odmah nakon obroka.
Kada koristite NovoMix 30, glikemija nakon jela efikasnije se smanjuje i, što je vrlo važno, učestalost hipoglikemijskih stanja istovremeno opada, što omogućava bolju kontrolu tijeka dijabetesa uopće. Ovaj lijek je posebno dobar za dijabetes tipa 2, kada se noćna glikemija može kontrolirati tabletama.
Već smo rekli da upotreba fiksnih mješavina inzulina ne omogućava pažljivu kontrolu glikemije. U svim slučajevima, kad god je to moguće, treba dati prednost pojačanom režimu liječenja.
Istovremeno, poslednjih godina sve se više koristila posebna metoda davanja inzulina - stalna opskrba tokom dana - u malim dozama. Učinite to pomoću inzulinske pumpe.

Upotreba lijeka Novomix 30 flekspen

Doziranje inzulina je individualno i određuje liječnik u skladu s potrebama pacijenta. Pošto je efekat NovoMix 30 FlexPen brži u poređenju s bifaznim ljudskim insulinom, treba ga davati neposredno prije jela. Ako je potrebno, NovoMix 30 FlexPen može se davati kratko vreme nakon obroka. U prosjeku, pacijentova potreba za inzulinom ovisi o tjelesnoj težini od 0,5 do 1,0 jedinica / kg / dan. U potpunosti ili djelomično može se osigurati uvođenjem lijeka NovoMix 30 Flexpen. Dnevna potreba za inzulinom može se povećati kod pacijenata koji imaju otpornost na njega (na primjer, s pretilošću) i smanjiti se kod bolesnika sa očuvanom rezidualnom produkcijom endogenog inzulina.
NovoMix 30 FlexPen obično se daje na predelu bedara. Injekcije se mogu raditi u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida, stražnjice ili deltoidni mišić ramena. Kako bi se izbjegla lipodistrofija, mjesto ubrizgavanja treba promijeniti čak i unutar istog područja tijela.
Slično drugim inzulinskim pripravcima, trajanje djelovanja može varirati ovisno o dozi, mjestu ubrizgavanja, brzini protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti. Zavisnost brzine apsorpcije na mjestu ubrizgavanja nije istražena.
NovoMix 30 FlexPen može se propisati pacijentima sa šećernom bolešću tipa II, i u obliku monoterapije, i u kombinaciji s hipoglikemijskim sredstvima (PSS), u onim slučajevima kada nivo glukoze u krvi ne može biti efikasno kontrolisan koristeći samo PSS. Za bolesnike sa šećernom bolešću tipa II, preporučena početna doza NovoMix 30 FlexPen u kombinaciji s metforminom je 6 jedinica prije doručka i 6 jedinica prije večere. Možete započeti s njegovom primjenom s dozom od 12 jedinica prije večere. Nakon postizanja doze od 30 PIECES-a, obično se preporučuje prelazak sa jedne injekcije na dvije injekcije dnevno za 15 PIECES-a prije doručka i večere. Tada možete sigurno prebaciti na tri injekcije dnevno i unijeti pola jutarnje doze prije doručka i ručka.
Prilikom odabira doza preporučuje se vođenje podacima u donjoj tablici

Treba se fokusirati na najnižu koncentraciju glukoze u posljednja tri dana. Ako je u ovom periodu došlo do pojave hipoglikemije, doza inzulina se ne povećava. Odabir doze vrši se jednom tjedno dok se ne dostigne ciljna razina HbA1c. Vrijednosti koncentracije glukoze prije jela procjenjuju adekvatnost prethodne doze.
Poremećena funkcija jetre ili bubrega može smanjiti pacijentovu potrebu za insulinom.
NovoMix 30 FlexPen može se koristiti u djece i adolescenata starih 10 i više godina, kada je poželjno unošenje mješavine inzulina. Podaci iz kliničkih studija o upotrebi lijeka kod djece 6-9 godina su ograničeni. Studije na djeci mlađoj od 6 godina nisu provedene.
NovoMix 30 Flexpen može se primjenjivati ​​u starijih bolesnika, međutim, iskustvo njegove primjene u kombinaciji sa PSS kod osoba starijih od 75 godina je ograničeno.
NovoMix 30 FlexPen ni u kojem slučaju ne smije davati iv.
Upute za upotrebu lijeka NovoMiks 30
Flexpen za pacijenta

Potrebno je naglasiti potrebu za temeljitim miješanjem.
suspenzija insulina pre upotrebe. Nakon mešanja
Suspenzija treba biti jednoliko bijela i zamagljena NovoMix 30 FlexPen namijenjen je samo za pojedinačnu upotrebu.
Nemojte ponovo puniti NovoMix 30 FlexPen.
NovoMix 30 FlexPen koristi se sa kratkim iglama NovoFine®.
Pre upotrebe NovoMix 30
Flekspen: potrebno je provjeriti na etiketi ispravnu vrstu korištenog inzulina. Uvijek koristite novu iglu za svaku injekciju.
Ne koristite NovoMix 30 FlexPen:

  • u inzulinskim pumpama,
  • ako je ispuštena FlexPen olovka za štrcaljku, ako je oštećena ili deformirana, kao što u tim slučajevima može da iscuri inzulin,
  • ako je olovka štrcaljke bila pohranjena pogrešno ili je bila smrznuta, ako nakon miješanja suspenzija ne postane jednoliko bijela i zamagljena, ako se u pripravku pojave bijeli ugrušci ili čvrste bijele čestice, koje se lijepe na dno ili zidove uloška, ​​dajući joj izgled smrznutog.

NovoMix 30 Flexpen dizajniran je za ubrizgavanje u SC.
Lijek se ne može unijeti u / u ili direktno u mišić.
Kako bi se izbjeglo stvaranje infiltrata, mjesto ubrizgavanja treba stalno mijenjati. Najbolja mjesta za primjenu su prednji trbušni zid, stražnjica, prednja površina bedara ili ramena. Djelovanje inzulina javlja se brže kada se ubrizgava u struk.

Nuspojave lijeka Novomix 30 flekspen

Nuspojave opažene kod pacijenata koji koriste NovoMix 30 FlexPen uglavnom su povezane s veličinom primijenjene doze lijeka i manifestacija su farmakološkog djelovanja inzulina. Najčešća nuspojava terapije insulinom je hipoglikemija. Do toga može doći ako doza značajno premaši pacijentovu potrebu za inzulinom. Teška hipoglikemija može uzrokovati gubitak svijesti i / ili konvulzije, praćeno privremenim ili trajnim oštećenjem moždanih funkcija, pa čak i smrću. Prema rezultatima kliničkih studija, kao i podacima zabilježenim nakon što je lijek predstavljen na tržište, učestalost teške hipoglikemije varira u različitim skupinama bolesnika i s različitim režimima doziranja, učestalost teške hipoglikemije u bolesnika koji primaju inzulin aspart jednaka je onoj kod osoba koje su primale ljudstvo insulin
Slijedi učestalost nuspojava, koje prema kliničkim ispitivanjima mogu biti povezane sa uvođenjem lijeka NovoMix 30 Flexpen.
Prema učestalosti pojavljivanja, ove reakcije su podijeljene u ponekad (1/1000, ≤1 / 100) i retko (1/10 000, ≤1 / 1000). Pripisuju se neki spontani slučajevi vrlo rijetko (≤1/10 000).
Iz imunog sistema
Vrlo rijetko: anafilaktičke reakcije.
Ponekad: urtikarija, svrbež, osip na koži.
Generalizovane reakcije preosjetljivosti mogu uključivati ​​kožne osipe, svrbež, znojenje, probavne smetnje, angioedem, kratkoću daha, palpitacije i sniženi krvni pritisak. Te reakcije potencijalno su opasne po život.
Iz nervnog sistema
Retko: periferne neuropatije. Brzo poboljšanje kontrole glukoze u krvi može dovesti do akutne neuropatije bola, koja je obično prolazna.
Vizuelne smetnje
Ponekad: poremećaji refrakcije, mogu se javiti na početku terapije insulinom i prolazne su prirode.
Ponekad: dijabetička retinopatija. Dugotrajno održavanje dobre kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. Međutim, intenziviranje inzulinske terapije radi brzog poboljšanja kontrole glikemije može uzrokovati privremene pogoršanja dijabetičke retinopatije.
Na delu kože i potkožnog tkiva
Ponekad: lipodistrofija, može se pojaviti na mjestima ubrizgavanja kao rezultat nepoštivanja preporuke o promjeni mjesta ubrizgavanja unutar istog područja, lokalna preosjetljivost. Kada se ubrizgava inzulin, može se pojaviti lokalna preosjetljivost (crvenilo, oticanje i svrbež na mjestu uboda). Te su reakcije obično prolazne i nestaju s nastavkom liječenja.
Generalizirani poremećaji i reakcije na mjestima ubrizgavanja
Ponekad : Lokalni edemi, mogu se razviti na početku terapije inzulinom. Ovi simptomi su obično prolazni.

Interakcije lijekova Novomix 30 flekspen

Brojni lijekovi utječu na metabolizam glukoze, što bi trebalo uzeti u obzir pri određivanju doze inzulina.
Lijekovi koji smanjuju potrebu za insulinom: oralni hipoglikemijski agensi, oktreotid, MAO inhibitori, neselektivni blokatori β-adrenoreceptora, ACE inhibitori, salicilati, alkohol, anabolički steroidi i sulfonamidi.
Lijekovi koji povećavaju potrebu za insulinom: oralni kontraceptivi, tiazidi, kortikosteroidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici i danazol. Block-adrenergički blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije, alkohol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.
Nekompatibilnost. Dodavanje određenih lijekova inzulinu može uzrokovati njegovo uništavanje, na primjer, lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite. NovoMix 30 Flexpen se ne može dodati u otopine za infuziju.

Nuspojava

Nuspojave povezane s utjecajem na metabolizam ugljikohidrata: često - hipoglikemija, čiji simptomi mogu uključivati ​​blijedu kožu, hladan znoj, nervozu, drhtavicu, tjeskobu, neobičan umor ili slabost, dezorijentaciju u prostoru, smanjenu koncentraciju, vrtoglavicu, izražen osjećaj glad, privremena oštećenja vida, glavobolja, mučnina, tahikardija. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti, privremenog ili nepovratnog poremećaja mozga i smrti.

Alergijske reakcije: lokalne reakcije - crvenilo, oticanje, svrbež na mjestu uboda, generalizirani - osip na koži, svrbež, pojačano znojenje, probavni poremećaji, angioedem, otežano disanje, tahikardija, snižen krvni tlak.

Ostalo: edemi, oslabljena refrakcija (obično privremena i primećena na početku lečenja insulinom), razvoj lipodistrofije na mestu ubrizgavanja.

Interakcija s drugim lijekovima

ipoglikemicheskoe akcija droga unaprijediti oralnu hipoglikemika, MAO inhibitori, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum pripreme etanolsoderzhaschie pripreme .

Hipoglikemijski učinak lijeka je oslabljen oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, preparatima hormona štitnjače, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, danazolom, klonidinom, blokatima kalcijevih kanala, diazoksidom, morfijem, fenitoinom, nikotinom.

Pod utjecajem rezerpina i salicilata, moguće je i slabljenje i pojačanje djelovanja NovoMix® 30 FlexPen®.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i povećati i smanjiti potrebu za insulinom.

Etanol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Budući da studije kompatibilnosti nisu provedene, NovoMix® 30 FlexPen® ne smije se miješati sa drugim lijekovima.

aktivna supstanca: inzulin aspart dvofazni 100 kom. *

pomoćni sastojci: manitol, fenol, metakrezol, cink hlorid, natrijum-hlorid, dinatrijev fosfat dihidrat, protamin sulfat, natrijum-hidroksid, hlorovodonična kiselina, voda d / i.

Princip rada lijeka Novomix

Lijek ulazi na police apoteka u spremnicima ili posebnim olovkama za špriceve. Volumen oba oblika za doziranje je 3 ml. Ogibljenje se sastoji od 2 dijela.

Nakon gutanja, lijek:

  1. Utiče na insulinske receptore,
  2. Inhibira intenzivnu proizvodnju šećera,
  3. Smanjuje šećer u krvi
  4. Normalizuje nivo glukoze koja naglo raste nakon jela.

Lijek ne utječe na sposobnost da imaju djecu i ne dovodi do razvoja mutacija i karcinoma. Novomix je siguran lijek koji rijetko ima nuspojave ako se pravilno koristi.

Hormon, koji je osnova lijeka, sličan je prirodnom inzulinu i samim tim ne predstavlja prijetnju za organizam.

Moguće nuspojave

Uz nepravilnu ili dužu upotrebu, Novomix može negativno utjecati na pacijentovo tijelo. Pacijenti pokazuju neželjene efekte:

  1. Hipoglikemija. To je stanje kada razina šećera u krvi naglo pada na patološke pokazatelje (manje od 3,3 mmol po 1 litri). Hipoglikemija se razvija kod onih pacijenata kojima su prekomjerno visoke doze lijeka. Simptomi niskog šećera pojavljuju se iznenada. Koža postaje blijeda, osoba se neprestano znoji, brzo se umara i pati od povećane anksioznosti. Pacijenti sa sniženim šećerom drhtave ruke, izgube snagu i postanu zbunjeni. Koncentracija pažnje je oslabljena, otkucaji srca su ubrzani i neprestano pospani. Često pacijenti s hipoglikemijom osjećaju nekontroliranu glad. Vid se pogoršava manje i pojavljuje se mučnina. U teškom napadu hipoglikemije, pacijent razvija konvulzije i oslabljenu funkciju mozga. Ako se pomoć ne pruži na vreme, hipoglikemija dovodi do smrti pacijenta,

Novomiks: upute za primjenu

Prije upotrebe proizvoda, uzmite uložak ili olovku za jednokratnu upotrebu i protresite. Obratite pažnju na boju posude - nijansa bi trebala biti ujednačena i bijela. Ne bi trebalo biti kvržica nalijepljenih na zidove kertridža. Dopuštena je samo jedna upotreba igle - ako zanemarite ovo pravilo, onda riskirate da se zarazi.

Prije upotrebe važno je pridržavati se osnovnih principa i mjera opreza:

  • Ne koristite lijek ako je prije toga ležao u zamrzivaču,
  • Ako pacijent osjeća da je šećer nizak, strogo je zabranjeno davati lijek. Za povećanje glukoze dovoljno
  • Jedite jednostavne ugljikohidrate (poput slatkiša)

Ne zaboravite na redovno praćenje nivoa šećera. Slijedite upute za sprečavanje teških stanja i naglog pada glukoze.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Prilikom izračunavanja doze uzmite u obzir da neki lijekovi mogu utjecati na metabolizam ugljikohidrata. Ovi lijekovi uključuju:

lijekovi koji dovode do naglog smanjenja razine šećera,

  • Okreotide
  • MAO inhibitori,
  • Salicilati,
  • Anabolics
  • Sulfonamidi,
  • Proizvodi koji sadrže alkohol.

Osim toga, izdvaja se skupina lijekova u kojoj raste potreba za Novomix 30 Flexpen. U ovu kategoriju spadaju: hormoni štitnjače, tablete za kontrolu rađanja, danazol, tiazidi, HSC-ovi.

Uticaj na sposobnost vožnje

Najčešća nuspojava opažena tijekom liječenja je nagli pad šećera na opasne vrijednosti.Jedan od simptoma hipoglikemije je kršenje koncentracije, zbog čega pacijent neće moći upravljati složenim mehanizmom ili voziti automobil bez rizika.

Nakon primjene osigurajte da ne postoji rizik od naglog povećanja razine šećera. Ako se simptomi hipoglikemije praktično ne primijete, ne preporučuje se voziti automobil, jer šećer može pasti u bilo kojem trenutku.

Doze i prilagođavanje

Novomix se propisuje kao monoterapija ili u kombinaciji sa drugim lijekovima. Doziranje ovisi o individualnim karakteristikama i vrsti bolesti:

  • Kod dijabetesa drugog tipa početna doza je 6 jedinica prije prvog obroka i ista jedinica prije večere. Uz povećanu potražnju za insulinom, doza se prilagođava na 12 jedinica,
  • Ako pacijent promijeni liječenje dvofaznim inzulinom na Novomix, početna doza ostaje ista kao u prethodnom režimu. Nadalje, doza se mijenja po potrebi. Prilikom prelaska pacijenta na novi lijek potrebno je strogo nadgledanje od strane liječnika
  • Ako je potrebno pojačati terapiju, pacijentu se propisuje dvostruka doza lijeka,
  • Da biste promijenili dozu, izmjerite svoju glukozu na post u posljednja 3 dana. Ako je tijekom ovog razdoblja uočeno naglo smanjenje razine šećera, doza se ne prilagođava.

Kako davati insulin

Kombinacija pravilno odabrane doze i njenog pravilnog unošenja u organizam je glavno pravilo uspješnog liječenja šećerne bolesti:

  1. Prije upotrebe otopine, držite je 1-2 sata na temperaturi od 15-20 stepeni. Zatim zgrabite kertridž i okrenite ga vodoravno. Uhvatite uložak između dlanova, a zatim pomešajte ruke kao da ste valjali štap ili bilo koji drugi cilindrični predmet. Ponovite do 15 puta.
  2. Zakrenite uložak vodoravno i protresite ga tako da se kuglica unutar spremnika valja od jednog do drugog kraja.
  3. Ponavljajte korake 1 i 2 dok sadržaj spremnika ne postane zamućen i postane ravnomjerno bijel.
  4. Lagano ubrizgavajte u potkožnu masnoću. Nemojte ubrizgati sadržaj uloška u venu - to će uzrokovati nagli porast šećera u krvi.
  5. Ako je u spremniku ostalo manje od 12 PIECES-a lijeka, upotrijebite novu dozu za ravnomjernije miješanje.

Držite pritisnuto dugme dok se cijela doza lijeka ne ubrizga pod kožu. Ako koristite 2 različita proizvoda, nikada ih ne miješajte u jednoj patroni.

Prva pomoć kod predoziranja

Glavni znak predoziranja Novomixom je jaka hipoglikemija. Pacijentu u ovom stanju može se pomoći na nekoliko načina:

  • S malim porastom šećera, dajte pacijentu bilo koji proizvod koji sadrži jednostavne ugljikohidrate. Ovo uključuje slastičarne: bombone, čokoladu itd. Nosite proizvode sa sadržajem šećera stalno - potreba za povećanjem koncentracije šećera može se pojaviti u bilo kojem trenutku,
  • Teška hipoglikemija liječi se otopinom glukagona. Ovaj lijek je u količini od 0,5-1 mg. ubrizgana intramuskularno ili potkožno masnoće,
  • Alternativa glukagonu je rastvor dekstroze. Uvodi se u ekstremnim slučajevima, kada je pacijentu već ubrizgan glukagon, ali on ne osviješta duže od 10 minuta. Dekstroza se daje intravenski. To može učiniti samo posebno obučena osoba ili ljekar.

Kako biste spriječili da šećer ponovo padne, jedite hranu bogatu jednostavnim i složenim ugljikohidratima. Ne zaboravite na oprez - jedite u malim porcijama kako ne biste izazvali zastoj.

Trgovačka imena, troškovi, uslovi skladištenja

Lijek ide na police ljekarni pod nekoliko trgovačkih imena. Svaka od njih proizvodi se u određenoj količini i koncentraciji aktivne tvari.

Trošak neznatno varira:

  1. Novomiks FlexPen - 1500-1700 rubalja,
  2. Novomiks 30 Penfill - 1590 rubalja,
  3. Insulin Aspart - 600 rubalja (za špric olovke).

Lijek se preporučuje čuvati na temperaturi koja ne prelazi 25 stepeni, na tamnom mjestu nedostupnom djeci..

Novomiks: analozi

Ako vam proizvod ne odgovara ili tijelo ne podnosi zbog pomoćnih komponenti, predlažemo da se upoznate s dokazanim analogima:

  • Novomix 30 Penfill. Ovo je dvodijelni lijek aspart na bazi inzulina. Kombinuje hormone koji djeluju kratko i dugo. Stimulira proizvodnju važnih komponenti, povećava kretanje glukoze na staničnoj razini i njegovu sposobnost da apsorbiraju ostala tkiva. Utječe na jetru, smanjuje proizvodnju glukoze i normalizira njegovu koncentraciju u krvi. Za razliku od klasičnog Novomix-a, vrijedi najmanje 24 sata. Struktura aktivne supstance konvergira s prirodnim inzulinom, pa je alat siguran za tijelo. Uz pravilnu upotrebu, lek praktično ne izaziva neželjene posledice. Kontraindiciran mlađim od 18 godina, sa hipoklikemijom i preosjetljivošću,
  • Novomix 30 FlexPen. Utječe na proizvodnju inzulina i potiče procese koji se odvijaju unutar stanica. Trajanje djelovanja ovisi o području ubrizgavanja, fizičkoj aktivnosti, doziranju i drugim faktorima. Lijek je propisan za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2, tj.
  • Novomix 50 FlexPen. Ovaj je alat gotovo u potpunosti sličan dva gore opisana lijeka. Razlika je samo u koncentraciji aktivne tvari. Iz tog razloga, prije početka terapije, prije savjetovanja s liječnikom uvijek biste trebali potražiti liječnika.

Prilikom odabira pravog lijeka, uzmite u obzir ne samo cijenu, već i druge važne stvari. To uključuje vrstu inzulina, individualne karakteristike vašeg tijela, toleranciju tvari i pridružene bolesti.

Farmakološko djelovanje

NOVOMIX 30 FLEXPEN je analog ljudskog insulina prosečnog trajanja delovanja. On formira kompleks receptora inzulina sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija, stimulišući sintezu enzima heksokinaze, piruvat kinaze i glikogen sintetaze. Hipoglikemijski učinak povezan je s povećanim unutarćelijskim transportom i povećanom apsorpcijom glukoze u tkivima, stimulacijom lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenjem brzine stvaranja glukoze u jetri.

NovoMix 30 Flexpen je dvofazna suspenzija koja se sastoji od rastvorljivog inzulina aspart (30%) i kristalnog insulina aspart protamina (70%). Aspartin inzulina dobiven biotehnologijom (u molekularnoj strukturi inzulina aminokiselina prolin na položaju B28 zamijenjena je aspartanskom kiselinom).

Kada se koristi kod bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i tipa 2, NovoMix 30 FlexPen ima isti učinak na nivo glikoziliranog hemoglobina kao i dvofazni humani inzulin. Aspart inzulin i ljudski inzulin imaju istu aktivnost u molarnom ekvivalentu.

Kod inzulina aspart, supstitucija aminokiseline prolina na položaju B28 aspartanskom kiselinom smanjuje sklonost molekula da formiraju heksamere u rastvorljivoj frakciji NovoMix 30 FlexPen, koja je uočena u topljivom ljudskom inzulinu. U vezi s tim, inzulin aspart se apsorbira iz potkožne masti brže od topljivog inzulina koji se nalazi u bifaznom ljudskom inzulinu. Insulin aspart protamin, poput ljudskog insulina NPH, apsorbuje se duže.

U odnosu na topljivi ljudski inzulin, inzulin aspart (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) počinje brže djelovati, pa ga se može primijeniti neposredno prije obroka (od 0 do 10 minuta prije jela). Učinak kristalnog inzulina aspart protamin (srednjotrajni analog ljudskog inzulina) sličan je efektu ljudskog insulina NPH. Nakon s / c primjene lijeka NovoMix 30 Flexpen, učinak se razvija nakon 10-20 minuta.Maksimalni efekat se opaža 1-4 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka dostiže 24 sata.

Farmakokinetika

U inzulinu aspart, supstitucija prolin aminokiseline na položaju B28 asparaginskom kiselinom smanjuje sklonost molekula da formiraju heksamere u rastvorljivoj frakciji NovoMix® 30 Penfill®, koja je uočena u topljivom ljudskom inzulinu. U vezi s tim, inzulin aspart (30%) se apsorbira iz potkožne masti brže od topljivog inzulina koji se nalazi u bifaznom ljudskom inzulinu. Preostalih 70% otpada na kristalni oblik aspart-protamin-inzulina, čija je stopa apsorpcije jednaka onoj u ljudskom insulinu NPH.

Serumski Cmax inzulina nakon primjene NovoMix® 30 Penfill® je 50% viši od onog za dvofazni humani inzulin 30., a Tmax je dvostruko kraći od onog za dvofazni humani inzulin 30.

U zdravih dobrovoljaca, nakon subkutane primjene NovoMix® 30 sa brzinom 0,2 U / kg Cmax, inzulin aspart u serumu postignut je nakon 60 minuta i iznosio je (140 ± 32) pmol / L. Trajanje T1 / 2 preparata NovoMix® 30, koje odražava brzinu apsorpcije frakcije vezane na protamin, bilo je 8–9 sati. Razina inzulina u krvnom serumu vratila se na početni nivo 15–18 sati nakon supkutane primjene lijeka. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Cmax je dostignut 95 min nakon primjene i ostao je iznad početnog nivoa najmanje 14 sati.

Stariji i senilni bolesnici. Ispitivanje farmakokinetike NovoMix® 30 kod starijih i starijih bolesnika nije provedeno. Međutim, relativne razlike u farmakokinetikama između inzulina aspart i humanog rastvorljivog inzulina u starijih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (u dobi od 65 do 83 godine, prosječna dob - 70 godina) bile su slične onima u zdravih dobrovoljaca i u mlađih bolesnika sa šećernom bolešću. U starijih bolesnika uočeno je smanjenje brzine apsorpcije, što je dovelo do usporavanja T1 / 2 (82 min (interkvartilni raspon - 60–120 min), dok je prosječan Cmax sličan onom koji je zabilježen kod mlađih bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, i nešto manje nego kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1.

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega i jetre. Ispitivanje farmakokinetike NovoMix® 30 Penfill® na pacijentima sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre nije provedeno. Međutim, s povećanjem doze lijeka u bolesnika s različitim stupnjem oštećenja bubrežne i jetrene funkcije, nije došlo do promjene farmakokinetike topljivog inzulina aspart.

Djeca i tinejdžeri. Farmakokinetička svojstva NovoMix® 30 Penfill® kod djece i adolescenata nisu ispitivana. Međutim, farmakokinetička i farmakodinamička svojstva rastvorljivog inzulina aspart proučena su u djece (6 do 12 godina) i adolescenata (13 do 17 godina) sa šećernom bolešću tipa 1. U bolesnika obje dobne skupine karakterističan je brzi apsorpciju i vrijednosti Tmax slične onima kod odraslih. Međutim, vrijednosti Cmax u dvije dobne skupine bile su različite, što ukazuje na važnost pojedinačnog odabira doza inzulina aspart.

Doziranje i primjena

Lijek je namijenjen ispitivanju. Lijek NovoMix 30 FlexPen se ne može unijeti / unijeti!

Doza se postavlja individualno na osnovu pokazatelja glukoze u krvi. Prosječna dnevna doza kreće se od 0,5 do 1 U / kg tjelesne težine. Uz otpornost na inzulin (na primjer, kod pretilih bolesnika), dnevna potreba za inzulinom može se povećati, a kod bolesnika s rezidualnom endogenom sekrecijom inzulina on se može smanjiti.

NovoMix 30 FlexPen treba davati neposredno prije jela, ako je potrebno odmah nakon obroka.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Injekcija se vrši sc u bedro ili prednji trbušni zid, po želji, u predelu ramena ili zadnjice.Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Kao i kod svih drugih inzulinskih pripravaka, trajanje djelovanja NovoMix 30 FlexPen ovisi o dozi, mjestu primjene, intenzitetu protoka krvi, temperaturi i razini fizičke aktivnosti. Zavisnost apsorpcije NovoMix 30 FlexPen na mjestu ubrizgavanja nije proučavana.

Suspenzija za supkutanu primjenu - 1 ml inzulina aspart dvofazna - 100 IU 1 IU odgovara 0,035 mg (ili 6 nmol) bezvodnog inzulina aspart; pomoćne tvari: manitol, fenol, metakrezol, cink klorid, natrijum klorid, natrijev hidrogen fosfat dihidrat, protamin sulfat, natrijum hidroksid , solna kiselina, voda za injekcije u olovkama šprica od 3 ml, u pakovanju kartona 5 komada.

Opis oblika doziranja

Homogena bijela suspenzija bez grudica. Kada stoji, suspenzija se taloži, formirajući bijeli talog i bezbojni ili gotovo bezbojni supernatant. Pri miješanju sadržaja olovke za štrcaljku prema metodi opisanoj u uputama za upotrebu, treba formirati homogenu suspenziju.

Hipoglikemijsko sredstvo, kombinacija analoga inzulina kratkog i srednjeg trajanja.

Kod inzulina aspart, supstitucija aminokiseline prolina na položaju B28 aspartanskom kiselinom smanjuje sklonost molekula da formiraju heksamere u rastvorljivoj frakciji NovoMix® 30 FlexPen®, koja je uočena u topljivom ljudskom inzulinu. U vezi s tim, inzulin aspart (30%) se apsorbira iz potkožne masti brže od topljivog inzulina koji se nalazi u bifaznom ljudskom inzulinu. Aspart inzulina (70%), poput ljudskog izofanskog insulina, apsorbuje se duže. Kada koristite NovoMix® 30 FlexPen® Cmax, inzulin u serumu je u prosjeku 50% viši nego kod upotrebe dvofaznog humanog inzulina 30. U prosjeku, Tmax je 2 puta manji nego kod dvofaznog humanog inzulina. U zdravih dobrovoljaca, s sc primjenom lijeka u dozi od 0,2 U / kg tjelesne težine, prosječni Cmax u serumu bio je (140 ± 32) pmol / L, a postignut je 60 minuta nakon injekcije. Prosečna T1 / 2 NovoMix® 30 FlexPen®, koja odražava brzinu apsorpcije frakcije vezane na protamin, bila je 8–9 sati, koncentracija insulina u serumu vratila se na početni nivo 15-18 sati nakon s / c davanja. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Cmax inzulina u serumu dostiže se nakon 95 minuta i održava se na dovoljnoj razini najmanje 14 sati nakon primjene sc. U bolesnika starije životne dobi, djece kao i bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega, farmakokinetika NovoMix® 30 FlexPen® nije ispitivana.

NovoMix® 30 FlexPen® je dvofazna suspenzija koju čine topljivi inzulin aspart (30% analog inzulina kratkog djelovanja) i kristali aspart protamin inzulina (70% srednje djelotvorni analog inzulina). Aspart inzulina dobiven rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae. Interakcija je sa specifičnim receptorom na vanjskoj citoplazmatskoj membrani ćelija i formira kompleks receptora inzulina koji stimulira unutarćelijske procese, uključujući sinteza niza ključnih enzima (hekokinaza, piruvat kinaza, glikogen sintetaza). Smanjenje glukoze u krvi je zbog povećanja njezinog intracelularnog transporta, povećane apsorpcije tkivima, stimulacije lipogeneze, glikogenogeneze i smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri. U usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, inzulin aspart (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) počinje djelovati brže, tako da se može primijeniti neposredno prije jela (ali ne više od 10 minuta prije jela).Kristalna faza (70%) sastoji se od inzulina aspart protamin (analog ljudskog insulina srednjeg trajanja), čiji je učinak sličan djelovanju ljudskog izofan inzulina. Nakon sc primjene NovoMix® 30 FlexPen®, efekat se razvija u roku od 10-20 minuta. Maksimalni efekat je opažen u rasponu od 1 do 4 sata nakon injekcije. Trajanje lijeka dostiže 24 sata. Tromjesečno kliničko ispitivanje koje je uključivalo bolesnike sa šećernom bolešću tipa 1 i tipa 2 pokazalo je da NovoMix® 30 FlexPen® ima isti učinak na glikozilirani hemoglobin kao i dvofazni humani inzulin 30. Inspart asulin i humani inzulin imaju ista aktivnost u molarnom ekvivalentu. U kliničkoj studiji koja je obuhvatila 341 pacijenta sa šećernom bolešću tipa 2, pacijenti su nasumično podvrgnuti grupama za liječenje NovoMix® 30, NovoMix® 30 FlexPen® u kombinaciji s metforminom i metforminom u kombinaciji sa sulfonilureom. Promjenjiva primarna djelotvornost - HbA1C nakon 16 tjedana liječenja - nije se razlikovala kod pacijenata koji su primali NovoMix® 30 FlexPen® u kombinaciji s metforminom i u bolesnika koji su primali metformin u kombinaciji sa sulfonilureom. U ovom istraživanju, 57% pacijenata imalo je početnu razinu HbA1C iznad 9%. U ovih bolesnika, liječenje NovoMixom 30 u kombinaciji s metforminom rezultiralo je značajnijim smanjenjem HbA1C nego u bolesnika koji su primali metformin u kombinaciji sa sulfonilureom. Predklinički podaci o sigurnosti In vitro testovi, koji su uključivali vezivanje za inzulin i IRF-1 receptore i učinke na rast ćelije, pokazali su da su svojstva aspart inzulina slična onima humanog inzulina. Uz to, otkriveno je da se asortiman inzulina veže na receptore za inzulin na način sličan ljudskom insulinu. U istraživanju akutne (jednomesečne) i hronične (12 meseci) toksičnosti, nisu dobijeni podaci o prisutnosti klinički značajnih toksičnih svojstava u aspart aspartu.

Ostavite Svoj Komentar