Svojstva Hartila, upute za upotrebu, pod kojim pritiskom, kako uzimati, dozirati i interakcije s drugim lijekovima, analogima

Hartil - lijek koji se koristi za liječenje bolesti kardiovaskularnog sistema, prevenciju i liječenje infarkta miokarda. Pogledajmo značajke ovog lijeka, indikacije za njegovu uporabu, doziranje i način primjene, glavne kontraindikacije i nuspojave, kao i sve podatke koje pacijent treba znati o Hartilu.

Hartil u svom sastavu ima aktivnu tvar ramipril, koja se odnosi na inhibitore enzima koji pretvaraju angiotenzin. Lijek je propisan za liječenje bolesti koje karakteriziraju visoki krvni pritisak. Hartil pomaže kod komplikacija akutnog infarkta miokarda, kod zatajenja srca i glomerularnih lezija kod dijabetesa. Hartil se koristi i za bolesti uretera i bubrega.

Hartil ima niz analognih preparata koji imaju iste indikacije za upotrebu, ali se razlikuju po svom sastavu. U pravilu, u nedostatku Hartila u ljekarni, možete sigurno kupiti: Amprialan, Tritace, Rampiril, Pyramil, Corpril i druge lijekove za koje može reći ljekarnik ili liječnik.

, ,

Indikacije Hartil

Indikacije za upotrebu Hartil je povezan s radom aktivne tvari ovog lijeka i njegovim utjecajem na tijelo. Hartil se propisuje pacijentima sa bolestima kao što su:

Ne preporučuje se uzimanje lijeka Hartil bez naznaka za njegovu upotrebu. Budući da prije propisivanja lijeka, liječnik dijagnosticira stanje pacijenta, prisutnost kroničnih bolesti i kontraindikacija. Samo-primjena Hartila može uzrokovati ozbiljne nuspojave lijeka i samo pogoršati zdravstveno stanje pacijenta.

, , ,

Obrazac za puštanje

Oblik oslobađanja lijeka Hartil su tablete. Jedno pakovanje tableta sadrži 2 blistera za 14 tableta ili 4 blistera za 28 tableta. Imajte na umu da Hartil proizvodi 1,25 i 2,5 aktivnih sastojaka. Ovalne tablete od bijele do žute boje. Također, Hartil se oslobađa u 5 mg i 10 mg, u tom slučaju tablete mogu imati ružičastu boju i ovalni oblik.

Doziranje Hartila odabire ljekar, pojedinačno, za svakog pacijenta. Ne preporučuje se uzimanje ovog lijeka samostalno. Budući da se zbog nepravilno odabrane doze mogu javiti nekontrolirane i nepovratne štetne reakcije.

,

Farmakodinamika

Farmakodinamika Hartila temelji se na radu aktivnih sastojaka lijeka. Djelatna tvar Hartil - ramipril, inhibira ACE, zbog čega dolazi do hipotenzivne reakcije. Lijek smanjuje nivo angiotenzina, što dovodi do smanjenog izlučivanja aldosterona. Ramipril utiče na proces cirkulacije krvi u tkivima i vaskularnim zidovima. Uz dugotrajnu upotrebu lijeka, ramipril postaje uzrok komplikacija i bolesti kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom.

Primjena ramiprila značajno smanjuje pritisak u portalnoj hipertenziji u portalnoj veni, usporava procese mikroalbuminurije, a u bolesnika s dijabetičkom nefropatijom pogoršava stanje bubrežne funkcije.

, , , ,

Farmakokinetika

Farmakokinetika Hartila su procesi koji se događaju s lijekom nakon gutanja, to jest apsorpcija, distribucija, metabolizam i izlučivanje. Nakon uzimanja Hartila, lijek se brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta i dostiže svoju maksimalnu koncentraciju u plazmi nakon 1-1,5 sati. Stupanj apsorpcije lijeka je na nivou od 60% primijenjene doze. Hartil se metabolizira u jetri, formirajući aktivne i neaktivne metabolite.

Imajte na umu da aktivna tvar Hartil ramipril ima višefazni farmakokinetički profil. Nakon upotrebe lijeka, oko 60% se izlučuje u urinu, a preostalih 40% se izluči, dok se oko 2% lijeka izluči nepromijenjeno. Ako lijek uzimaju pacijenti s bubrežnim zatajenjem, tada se stopa njegove eliminacije značajno smanjuje. Smanjenje enzimske aktivnosti u slučaju oslabljene funkcije jetre dovodi do usporavanja procesa prerade aktivne tvari Hartil u ramiprilat. To može uzrokovati porast ramiprila i uzrokovati simptome predoziranja.

, , ,

Upotreba hartila tokom trudnoće

Upotreba hartila tokom trudnoće je kontraindicirana. Aktivna supstanca lijeka remeti razvoj i stvaranje bubrega u plodu, snižava krvni pritisak, dovodi do hipoplazije i deformacije djetetove lubanje. Strogo je zabranjeno uzimati Hartil u ranoj fazi trudnoće, jer je uzimanje lijeka izravna prijetnja životu djeteta. U mnogih bolesnika Hartil je uzrokovao pobačaje i krvarenja u prvom tromjesečju.

U drugom tromjesečju uzimanje lijeka je moguće i tada samo iz medicinskih razloga. Istovremeno, žena treba shvatiti da je liječenje Hartilom direktna prijetnja normalnom razvoju njenog nerođenog djeteta. Dugotrajna upotreba lijeka u drugom tromjesečju uzrok je intoksikacije fetusa. Ako uzimate lijek u posljednjem tromjesečju trudnoće, to će dovesti do ishemije fetusa i placente, prouzročiti kašnjenje u rastu i razvoju djeteta. Žene koje uzimaju Hartil tokom trudnoće trebale bi da budu podvrgnute ultrazvučnom pregledu da bi se pregledale lubanja i bubrezi njihove bebe.

Hartil je zabranjeno uzimati tokom laktacije. Aktivna supstanca ramipril izlučuje se u majčinom mlijeku. Pored toga, uzimanje lijeka uzrokuje prekid proizvodnje mlijeka. U ovom slučaju tretman se izvodi sigurnijim analognim lijekovima i odbijaju dojenje.

Kontraindikacije

Kontraindikacije za upotrebu Hartila temelje se na individualnoj netoleranciji na aktivnu supstancu lijeka. Lijek je zabranjeno uzimati tokom trudnoće i dojenja, u prisustvu hroničnih bolesti i brojnih drugih simptoma koje liječnik može utvrditi. Razmotrimo glavne kontraindikacije za uporabu Hartila.

  • Trudnoća i dojenje
  • Preosjetljivost na ramipril i ostale komponente lijeka,
  • Zatajenje bubrega
  • Hronična bolest jetre,
  • Stenoza bubrežne arterije,
  • Nestabilna hemodinamika.

Izuzetno oprezno, lijek se uzima s mitralnom stenozom, jer može doći do pretjeranog snižavanja krvnog pritiska. Lijek se ne preporučuje pacijentima koji su na dijalizi, jer ne postoje tačni podaci o tome kako će Hartil utjecati na organizam.

, , ,

Nuspojave Hartil

Nuspojave Hartila mogu se pojaviti zbog predoziranja lijeka, preosjetljivosti na aktivnu komponentu Hartila i uz prisustvo kontraindikacija. Pogledajmo glavne simptome nuspojava pri uzimanju ovog lijeka.

  • Snižavanje krvnog pritiska
  • Miokardijalna ishemija,
  • Glavobolja i vrtoglavica,
  • Nesanica, slabost, nesvest,
  • Poremećaji vestibularnog aparata,
  • Kršenja mirisa, vida, sluha i ukusa,
  • Bronhospazam i kašalj,
  • Mučnina, proliv, povraćanje,
  • Stomatitis
  • Kolestatska žutica,
  • Alergijske reakcije na koži,
  • Smanjenje koncentracije hemoglobina,
  • Vaskulitis
  • Znojenje i grčevi
  • Neuropenija i drugi simptomi.

Ako postoje nuspojave Hartila, potrebno je prestati ga uzimati i potražiti medicinsku pomoć.

, , , ,

Doziranje i primjena

Način primjene i doza lijeka ovise o bolesti i njenim simptomima. Uz to, upotreba lijeka ovisi o prisutnosti kontraindikacija, starosti pacijenta i drugim pojedinačnim karakteristikama tijela. Lijek se uzima oralno, a unos ne ovisi o vremenu konzumiranja hrane. Ne preporučuje se žvakanje tableta, one se ispiraju s velikom količinom vode. Doziranje lijeka postavlja se prema podnošljivosti Hartila i željenom terapijskom efektu.

  • Uz arterijsku hipertenziju uzimajte 2,5 mg Hartila jednom dnevno. Trajanje tretmana je od 7 do 14 dana.
  • U liječenju i sprečavanju zatajenja srca uzimajte 1,25 mg Hartila jednom dnevno. Trajanje liječenja odabire se pojedinačno, ali ne prelazi 3 tjedna.
  • Liječenje nakon infarkta miokarda uključuje uzimanje 2,5 mg Hartila dnevno tokom 3-10 dana.
  • Za liječenje nefropatije (dijabetičke i ne-dijabetičke) uzimajte 1,25 mg Hartila dnevno. Lečenje traje 5-10 dana.

Prilikom uzimanja Hartila u starijih bolesnika, bolesnika s bubrežnom insuficijencijom, oštećenom funkcijom bubrega i uz diuretsku terapiju, doza lijeka se bira pojedinačno.

Predoziranje

Predoziranje Hartila nastaje upotrebom velikih doza lijeka i dugotrajnom upotrebom lijeka. Glavni simptomi predoziranja izraženi su kao nizak krvni pritisak, poremećena vodeno-elektrolitna ravnoteža, bradikardija, zatajenje bubrega.

Uz lagano predoziranje Hartila, provodi se ispiranje želuca i uzimaju se adsorbenti. Za simptome akutnog predoziranja potražite liječničku pomoć. U tom se slučaju provodi održavanje vitalnih funkcija i njihova kontrola, kao i simptomatska terapija.

, ,

Interakcije s drugim lijekovima

Interakcija Hartila s drugim lijekovima provodi se iz medicinskih razloga. Dakle, upotreba Hartila s kortikosteroidima, citostaticima, uzrokuje promjene u krvi i povećava mogućnost poremećaja u sistemu hematopoeze. Kada Hartil komunicira s inzulinom i derivatima sulfaureje, odnosno antidijabetičkim lijekovima, dolazi do naglog i opasnog smanjenja šećera u krvi. To je zbog činjenice da aktivne tvari Hartila povećavaju osjetljivost tijela na inzulin.

Prilikom liječenja primjenom lijeka Hartil preporučuje se odustati od upotrebe alkohola jer lijek povećava učinak alkohola. Bilo kakve interakcije lijekova s ​​Hartilom treba nadgledati liječnik kako bi se izbjegle nuspojave.

, , , , ,

Uslovi skladištenja

Uvjeti skladištenja Hartil mora biti u skladu s preporukama koje su navedene u uputama s lijekom. Hartil se mora čuvati na hladnom i suhom mjestu zaštićenom od sunčeve svjetlosti i izvan dosega djece. Temperatura skladištenja ne smije biti veća od 25 ° C.

Nepoštivanje uvjeta skladištenja dovodi do kvarenja lijeka i gubitka njegovih ljekovitih svojstava. Ako se ne poštuju uslovi skladištenja, lijek Hartil također mijenja svoja fizička svojstva - boju, miris i više.

Kako uzimati i pod kojim pritiskom, doziranjem

Prema uputama, tablete se uzimaju oralno. Nema vezanosti za određeno doba dana ili hranu. Tabletu nije potrebno lomiti ili žvakati, ona se pije cijela, ispere s dovoljnom količinom vode - najmanje 200 ml.

Lekar postavlja dozu pojedinačno za svakog pacijenta. Početna doza obično je 1,25 - 2,5 mg 1 - 2 puta dnevno, količina lijeka se po potrebi povećava. Doza održavanja bira se ovisno o prirodi i težini patologije. Tablete su dopuštene s rizikom podijeljenim na pola.

Kod arterijske hipertenzije preporučuje se uzimanje 2,5 mg dnevno. Potreba za povećanjem doze ovisi o dobivenom učinku, liječnik ga može udvostručiti za 2 tjedna. Prosječna dnevna doza održavanja je 2,5 - 5 mg, maksimalna - 10 mg.

Liječenje lijekovima

Kod zatajenja srca početna doza je 1,25 mg. Na osnovu rezultata lekar ga može povećati. Ako želite uzimati više od 2,5 mg dnevno, tada se doza može podijeliti u 2 ili 3 doze.

Interakcija

Hartil komunicira s drugim lijekovima kako slijedi:

  1. NSAID i natrijum-hlorid smanjuju efikasnost ramiprila,
  2. Litijumski preparati povećavaju toksične efekte na bubrege i srce,
  3. Preparati heparina i kalija zajedno sa Hartilom izazivaju razvoj hiperkalemije,
  4. Antihipertenzivi i diuretici značajno pogoršavaju djelotvornost Hartila,
  5. Hipoglikemijski lijekovi pretjerano smanjuju šećer u krvi,
  6. Citostatici, alopurinoli, kortikosteroidi povećavaju rizik od hemodinamskih poremećaja.

Analozi Hartila uključuju:

Svi analozi se razlikuju u cijeni. Postavlja se ovisno o proizvođaču i obliku lijeka. Obično je cijena Hartilovih analoga nešto niža. Samo je Ampril proizveden u Sloveniji skuplji. Liječnik treba odabrati zamjenski lijek.

Dakle, Hartil je lijek za visoki krvni pritisak koji omogućava brzo i efikasno normaliziranje čovjekove dobrobiti. Tijekom liječenja puls se ne povećava, funkcije krvnih žila i srca se ne pogoršavaju. Tablete su pogodne jer je njihova upotreba neovisna o hrani. Da bi se stanje normaliziralo, propisani su dugi tečajevi terapije Hartilom, s otkazivanjem, terapijski efekat ostaje još neko vreme.

Kako uzeti?

Hartil je indiciran za oralnu primjenu. Početna doza je 2,5 mg dnevno.

Naredne tri sedmice, ako je potrebno, mogu se udvostručiti. Maksimalna doza lijeka ne smije biti veća od 10 mg. Priložene tablete Hartil upute za uporabu pod kojim pritiskom ne ukazuju na uporabu lijeka.

Kod zatajenja srca početno se propisuje 1,25 mg lijeka dnevno uz postepeno udvostručenje njegove količine. Maksimalni je 10 mg dnevno.

Nuspojave

Jedna od najčešćih nuspojava liječenja Hartilom je ortostatska hipotenzija. Karakterizira ga trajno smanjenje krvnog pritiska.

U nekim slučajevima lijekove mogu pratiti:

  1. aritmija, krvožilni poremećaji različitih organa, ishemija miokarda i mozga,
  2. zatajenje bubrega, smanjen libido, smanjena količina urina,
  3. glavobolje, pospanost, osećaj slabosti, drhtanje udova. Pacijent može osjetiti ekscitabilnost nervnog sistema, nagle promjene raspoloženja, anksioznost,
  4. kršenja organa mirisa, vida, sluha. Pacijent može izgubiti ukus.
  5. gubitak apetita, mučnina, povraćanje, zatvor ili slaba stolica. Kod pacijenata sa pankreatitisom opće stanje se može pogoršati,
  6. respiratorni poremećaji: sinusitis, bronhitis, bronhospazam, suv kašalj,
  7. razne alergijske reakcije na koži, urtikarija, svrbež,
  8. zglobovi i mišići, oticanje.

Pacijent koji uzima Hartil može imati pad hemoglobina u krvi, konjuktivitis i trombocitopeniju, neutropeniju, konvulzije, pojačano znojenje, hiperkalemiju. U pacijentovom urinu ponekad se povećava nivo azota uree.

Hartil nepovoljno utječe na razvoj ploda buduće majke. On ima problema sa aktivnošću bubrega, snižava mu se krvni pritisak, razvija se hipoplazija pluća, a lubanja mu je deformirana.

Opasnost od predoziranja

Predoziranje Hartila izuzetno je opasno za ljude.

Snižavanje pritiska može uzrokovati usporavanje srčanog ritma, šok stanje, pacijent ima disbalans vode i soli, a bubrezi počinju slabo raditi.

Kada se ovi simptomi manifestuju, pacijent je položen s podignutim nogama i lijekovi koji povećavaju krvni tlak mu se daju.

Analozi lijeka

Hartil ima sljedeće analoge:

U ljekarni Hartil možete ga kupiti po cijeni od 300 rubalja po pakovanju. U internetskim ljekarnama cijena lijeka je nešto niža.

Neki pacijenti to smatraju neučinkovitim lijekom. Napominju da periodično povećavaju pritisak. To se dešava zbog nepravilno odabrane doze.

Recenzije o Hartilu uglavnom su pozitivne. Neki razvijaju alergijske kožne reakcije u obliku osipa, dok drugi osjećaju pospanost i slabost. U svakom će slučaju nadležni specijalist odabrati potrebnu dozu ili će lijek zamijeniti drugim.

Pitanja i odgovori

Najpopularnija pitanja o nijansama uzimanja lijeka Hartil i odgovorima na njih:

  1. Može li muškarac uzeti Hartil utjecati na zdravlje nerođenog djeteta? Odgovor: Ne. Genetika tvrdi da se toksični učinak lijeka na plod javlja tek kad ga uzima trudnica, tj.
  2. Da li je moguće uzimati lijek bez recepta liječnika ako pacijentov pritisak stalno raste? Odgovor: Ne, apsolutno ne. Uz nepravilno odabranu terapiju, pacijentov krvni tlak može naglo pasti, može doći do kvara u srcu, a u težim slučajevima, kod predoziranja, dolazi do smrtnog ishoda
  3. Da li je kašalj povezan sa primjenom Hartila? Odgovor: kašalj je uključen u popis nuspojava prilikom uzimanja lijeka, ali za tačan odgovor na to pitanje morate proći sveobuhvatan pregled i obratiti se stručnjaku za pomoć.

Srodni videozapisi

Lijek Hartil - tablete za pritisak, koje vam omogućuju brzo i učinkovito normalizirati stanje hipertenzije. Prilikom uzimanja ne nastaje tahikardija koja pogoduje kardiovaskularnom sistemu. Lijek je prikladno koristiti jer je njegova upotreba neovisna o unosu hrane.

Uz oprez, lijek se propisuje onim pacijentima koji imaju bilo koje kronične bolesti, uključujući jetru, bubrege i respiratorne organe. Da bi se poboljšalo opće stanje, Hartil treba uzimati dovoljno dugo. Kada otkaže, pritisak ne naraste naglo, odnosno terapeutska svojstva se čuvaju.

  • Eliminira uzroke poremećaja pritiska
  • Normalizira pritisak u roku od 10 minuta nakon primjene

Upute za upotrebu Hartila

Prema uputama za Hartil, lijek se daje oralno. Nema reference na vrijeme obroka. Tablete se ne bi trebale žvakati, međutim potrebno je piti s količinom tekućine od najmanje 200 ml. Doziranje Hartila za svakog pacijenta pojedinačno određuje lekar, dok postoje preporučene doze leka koje zavise od specifične bolesti.

S arterijskom hipertenzijom trebate započeti s jednom dozom od 2,5 mg Hartila dnevno. Ako je potrebno, povećajte dozu na svaka 2-3 tjedna, udvostručujući je. U tom slučaju maksimalna doza ne smije biti veća od 10 mg lijeka dnevno.

U slučaju zatajenja srca u hroničnom obliku, preporučuje se početi uzimati Hartil s 1,25 mg dnevno. Doza se može udvostručiti na svaka 2-3 tjedna. Maksimalni je i 10 mg dnevno.

Kada se liječi nakon infarkta miokarda, uzimanje Hartila preporučuje se započeti nekoliko dana kasnije (od 2 do 9) nakon akutnog stadija bolesti. Početna doza ovisi o stanju pacijenta i vremenu koje je proteklo od akutne faze i u pravilu je 2 tablete od 2,5 mg dva puta dnevno (ili ekvivalentna doza tableta od 1,25 mg). Po potrebi se dnevna doza može udvostručiti. Maksimalna dopuštena dnevna doza je 10 mg.

Za nefropatije (dijabetičke i ne-dijabetičke) upute za Hartil propisuju uzimanje lijeka od 1,25 mg jednom dnevno. Doza se može povećati udvostručenjem svaka 2-3 nedelje. Preporučuje se uzimanje ne više od 5 mg lijeka dnevno.

U prevenciji moždanog udara, infarkta miokarda ili smrti od kardiovaskularnih poremećaja početna doza Hartila je 2,5 mg. Uz dobru podnošljivost lijeka, doza se udvostručuje nakon tjedan dana primjene, nakon tri tjedna može se ponovo udvostručiti. Maksimalni dan je 10 mg.

Mjere sigurnosti

Tijekom primjene Hartila i analoga hitno je potreban stalni medicinski nadzor. To se posebno odnosi na situacije prvog davanja leka i povećavanje njegove doze. U roku od 8 sati od trenutka uzimanja lijeka preporučuje se višestruko mjerenje krvnog pritiska.

Prije uzimanja lijeka potrebno je prilagoditi hipovolemiju i dehidraciju.

Pacijenti s oštećenim bubrežnim žilama, oštećenom funkcijom bubrega i nakon transplantacije bubrega trebaju posebno pažljiv nadzor dok uzimaju Hartil.

Nema dovoljno podataka o korištenju Hartila kod dece i pacijenata tokom dijalize.

U slučaju smanjenja krvnog pritiska, pacijentima koji uzimaju Hartil savjetuje se da napuste one aktivnosti za koje je potrebna povećana koncentracija pažnje.

Kako to funkcionira?

Hartil tablete spadaju u klasu inhibicijskih ACE lijekova. Pod utjecajem aktivnih sastojaka inhibira se transformacija prvog angiotenzina u drugi. Proces je neovisan o reninu plazme. Upotreba pripravka dovodi do izraženog efekta na pritisak. Indikatori se smanjuju i kada pacijent stoji, tako i kada leže. Proces nije praćen porastom učestalosti kontrakcija srčanog mišića. Pod utjecajem lijeka, smanjuje se količina aldosterona proizvedenog u tijelu.

Hartil tablete pomažu u smanjenju opterećenja, prednaprezanju, smanjenju otpornosti žila dišnog sustava. Sposobnost kardiovaskularnog sistema da odoli opterećenju raste, postajući viša od IOC. Duga upotreba lijeka pomaže preokrenuti hipertrofične procese u miokardu, zbog visokog krvnog pritiska. Pravilna upotreba sastava smanjuje rizik od ponovne pojave aritmije, što je posebno izraženo na pozadini miokardne reperfuzije. Pod utjecajem ramiprila, protok krvi u područjima srčanog mišića zahvaćenim ishemijom postaje bolji. Lijek sprečava transformaciju vaskularnog endotela na pozadini pretjeranog unosa holesterola s hranom.

Farmakologija i efikasnost

Djelovanje Hartila ocjenjuje se kao kardioprotektivno. To je zbog prilagodbe proizvodnih procesa Pg, NO. Sistem kalikrein-kinina postaje aktivniji, sprečava se razbijanje bradikinina, zbog čega koncentracija ovog spoja u tijelu raste. Kao rezultat, aktiviraju se hemijske reakcije proizvodnje Pg. Pod utjecajem ovih procesa, protok krvi u jetri i srcu postaje aktivniji, smanjuje se agregacija trombocita.

Ramipril prisutan u preparatu Hartil povećava osjetljivost organskih tkiva na inzulin. Uporedo s tim raste i količina fibrinogena, aktivira se proizvodnja plazminogena. Sve su to preduvjeti za aktivnu trombolizu.

Performanse nijanse

U uputama za upotrebu Hartila proizvođač navodi vremenski okvir djelotvornosti lijeka. Testovi su pokazali da se izraženi antihipertenzivni efekt može osjetiti već sat i pol nakon oralnog uzimanja lijeka. Najjači rezultat se zapaža nakon 5-9 sati. Trajanje efikasnosti jedne doze je jedan dan. Lijek nema sindrom povlačenja.

Razumna upotreba u skladu sa uputama za upotrebu "Hartila" omogućava vam da smanjite verovatnoću smrti od srčanog udara. Ovo se odnosi ne samo na rani, već i na daleki period. Vjerojatnost recidiva srčanog udara opada, rizik od zatajenja srca smanjuje se. "Hartil" pomaže povećati stopu preživljavanja kod hroničnog oblika zatajenja srca, poboljšava kvalitetu života ljudi koji pate od ove patologije.

O terapiji: obratite pažnju

U uputama za uporabu "Hartila" proizvođač skreće pažnju na blagodati uzimanja tableta za srčane mane, dobivenih iz različitih razloga, uključujući i one naslijeđene od rođenja. Ramipril pomaže u oslobađanju hipertenzije, utječe na mali krug protoka krvi. Učinkovitost se posmatra tokom šestomesečnog trajanja kontinuirane upotrebe ili dužeg vremenskog perioda.

Kao što slijedi iz uputa za uporabu, "Hartil" se može koristiti za hipertenziju u portalnom obliku. Lijek pomaže u stabilizaciji, smanjenju pritiska. Razina mikroalbuminurije smanjuje se ako se patološko stanje tek počinje razvijati. Brzina napretka oslabljenog rada srca smanjuje se zbog zatajenja ovog organa tijekom nefropatije protiv dijabetesa. "Hartil" je posebno koristan ako je ovo stanje popraćeno teškim nepravilnim radom bubrega, oštećenjem organa.

Snažno nemoguće!

Hartilne kontraindikacije uključuju preosjetljivost na ramipril i pomoćne spojeve koje proizvođač koristi u procesu proizvodnje lijeka. Ne možete koristiti ove tablete ako su u prošlosti ACE inhibitore pratile reakcije preosjetljivosti. Zabranjena je upotreba pripravka ako je angioneurotski edem prethodno prenesen. Naročito je važno promatrati ovo ograničenje ako je stanje uzrokovalo ACE inhibitor ili je primijećeno dok je uzimao takve lijekove.

Ne možete koristiti sastav s teškim zatajivanjem bubrega, kada se klirens kreatinina procjenjuje na 20 ml / min ili manje. Lijek nije pogodan za liječenje trudnica i dojilja. Kategorički ne kombiniraju "Hartil" i alkohol. Tokom perioda liječenja, morat ćete u potpunosti isključiti bilo koji alkohol iz svoje dnevne rutine.

Da li se isplati prijaviti?

Kao što se može vidjeti iz recenzija „Khartila“, ljudi koji su bili podvrgnuti terapiji ovim sastavom, u ogromnoj većini, bili su zadovoljni tokom liječenja. Alat pomaže u stabilizaciji očitavanja pritiska, normalizaciji rada srčanog sistema, krvnih sudova. Istovremeno, samo recenzije o Hartilu koje su ostavili ljudi koji su koristili sastav pod nadzorom liječnika bili su pozitivni. Pacijenti koji to odaberu sami, bez liječničkog savjeta, vrlo je vjerojatno da će naići na nuspojave, često dovoljno značajne da stalna primjena tableta nije moguća.

U priloženoj dokumentaciji proizvođač navodi mogućnost davanja Hartila strogo prema receptu, neprihvatljivost uzimanja tvari bez nadzora kvalificiranog liječnika. Iz recenzija proizlazi da se pravila strogog odmora ne poštuju u svim ljekarnama. Ipak, preporučuje se da ne rizikujete svoje zdravlje i koristite ACE inhibitore samo nakon konsultacije sa lekarom.

Kako koristiti?

Važno je ne samo uzeti u obzir svjedočenje Hartila, već i tablete uzimati ispravno, u pravim dozama. Proizvođač skreće pažnju na potrebu da se kapsule u potpunosti progutaju, bez uzorka za žvakanje. Recepcija nije vezana za obrok. Svaku tabletu potrebno je piti barem pola čaše čiste vode bez dodataka.

U slučaju arterijske hipertenzije doza lijeka "Hartil" je sljedeća: početni volumen je 2,5 mg oralno jednom dnevno. Ako ovaj oblik liječenja ne pokaže željeni rezultat, nakon 2-3 tjedna možete povećati dozu. Do 10 mg tvari može se propisati najviše 24 sata. Kao potporna optimalna doza od 2,5-5 mg.

U slučaju nedovoljnog funkcionisanja srca u hroničnom obliku, u početku se upotrebljava "Hartil" u količini od 1,25 mg na dan. Ako ovaj format ne daje željenu stabilizaciju, količine se udvostručuju. Između povećanja doze, potrebno je izdržati intervale od 7-14 dana. Ako je naznačeno da koristite 2,5 mg lijeka ili više dnevno, možete koristiti tu količinu odjednom ili podijeliti u dvije doze. Ne možete koristiti više od 10 mg lijeka dnevno.

Nijanse doziranja: nedovoljno funkcioniranje srčanog sistema

Liječnik, propisujući sastav, objašnjava zašto se u konkretnom slučaju propisuje "Hartil", kako će tablete pomoći stabilizirati pacijentovo stanje i kako ga pravilno koristiti kako bi se povećala tolerancija. Važno je obratiti pažnju na ovo objašnjenje za svaku dijagnozu koja zahtijeva uporabu Hartila, ali pacijenti s zatajenjem srca, uključujući kronični oblik ovog stanja, trebaju biti posebno oprezni.

Ako je osoba pretrpjela srčani udar tokom zatajenja srca, Hartil se koristi s 5 mg dnevno, podijelivši ovaj volumen na dvije doze, između kojih vrijede strogo 12 sati. Ako je tolerancija slaba, doza se prepolovi, uzimajući 1,25 mg lijeka dva puta dnevno. Ovaj format je podržan dva dana, nakon čega možete ponovo povećati iskorištene količine. Ako je odlučeno povećati dozu, prva tri dana novog unosa treba podijeliti u dvije faze, održavajući između njih 12-satnu pauzu. Nakon prva tri dana, dnevnu količinu možete koristiti u isto vrijeme. Maksimalno dnevno se koristi ne više od 10 mg lijeka. U teškom kroničnom obliku HF-a prvo se propisuje "Hartil" u količini od 1,25 mg dnevno, postepeno povećavajući sastav u budućnosti, pažljivo prateći reakciju pacijenta na terapiju.

Ostale dijagnoze i nijanse upotrebe

Prema uputama lijek pomaže kod nefropatije uslijed dijabetesa i drugih uzroka. Uz ovu dijagnozu, lijek se uzima u 1,25 mg dnevno, postepeno povećavajući dozu, ako za to postoje dokazi. Optimalna doza održavanja smatra se 2,5 mg. Ako trebate povećati dozu, obično se izvodi udvostručenje u razmaku od 2-3 tjedna između promjena količine. Dozvoljeno je koristiti najviše 5 mg lijeka.

Kao preventivna mjera za sprečavanje moždanog udara, srčanog udara, koronarne smrti, Hartil se propisuje u količini od 2,5 mg jednom dnevno. Ako je potrebno, jednom sedmično možete povećati dozu, svaki put povećavajući volumen za pola. Ne možete koristiti sastav u količini većoj od 10 mg dnevno.

Značajke doziranja

Ako se otkrije kronično zatajenje bubrega, dok klirens kreatinina varira između 20-50 mg / min, prvo se upotrebljava Hartil u količini od 1,25 mg na dan. Maksimalna dnevna količina je 5 mg. U slučaju zatajenja bubrega za jedan dan, dopuštena je upotreba ne više od 2,5 mg lijeka.

Ako je pacijent prethodno koristio diuretike, prvo se propisuje "Hartil" u količini od 1,25 mg. Odbijanje diuretika trebalo bi nastupiti 3 dana prije početka upotrebe ACE inhibitora.

Ako nije moguće eliminirati poremećaje u ravnoteži elektrolita i tekućine u tijelu na pozadini jake hipertenzije, lijek se koristi s 1,25 mg dnevno. Slična se početna doza preporučuje u stanju u kojima je smanjenje pritiska povezano s povećanim rizikom.

Negativni efekti

Proizvođač tableta u priloženoj dokumentaciji navodi sve moguće nuspojave Hartila. Poznato je da lijek može uzrokovati prenizak tlak, ishemiju, srčani udar, nesvjesticu, kvar u frekvenciji i brzini ritma rada srca, moždani udar i oticanje. U najvećoj mjeri vjerovatnost takvog reakcije organizma svojstvena je nepravilnoj neovlaštenoj upotrebi lijekova i većoj od preporučenih doza.

"Hartil" može izazvati razvoj ili aktivaciju hroničnog zatajenja bubrega, velike količine mokraće, nepravilnosti u radu genitalija. Ima slučajeva kada su pacijenti imali problema održavanja ravnoteže, bili su bolesni i vrtoglavice, stanje im je bilo nervozno i ​​razdraženo, zabrinuto, svijest im je zbunjena.Postoji rizik od depresije, depresivnog mentalnog statusa, poremećaja spavanja, slabosti. Moguće su povraćanje i mučnina, uznemirena stolica, žudnja za pićem, oslabljena funkcija jetre.

"Hartil" može prouzrokovati curenje iz nosa, kašalj, spazam bronha, poremećaje u percepciji ukusa, mirisa, zvukova, vizuelnih slika. Postoji rizik od alergijskog odgovora organizma, poremećaja hematopoetskog sistema. U slučaju psorijaze, stanje se može pogoršati. Poznati slučajevi gubitka kose, vrućice. Laboratorijski testovi mogu pokazati povećanje sadržaja kreatinina, amonijaka, bilirubina, kalijuma, u urinu se otkriju proteinske strukture i aktiviraju se jetreni enzimi. Kod dijabetičara Hartil je u rijetkim slučajevima doveo do hipoglikemije.

Hartil i trudnoća

Za vrijeme rođenja djeteta, dotični lijek nije dopušteno koristiti. Utvrđeno je da aktivne komponente tvari izazivaju nepravilno stvaranje bubrega embrija. Fetus snižava krvni pritisak, ovo stanje traje i nakon rođenja. Zbog Hartila mogući su poremećaji rada bubrega, nedostatak kalijuma u tijelu, kontrakcija udova. Poznati su slučajevi deformacije kranija, hipoplazije. Hartil može izazvati plućnu hipoplaziju i oligohidramnio.

Cijene i alternative

Trenutno za jedno pakovanje lijeka "Khartil" u ljekarnama traže od 225 rubalja ili više. Ako je nemoguće priuštiti takav lijek, za izbor zamjene morate se posavjetovati s liječnikom. U pravilu preporučuju ruske analoge Khartil: njihova cijena je pristupačnija. Ne biste trebali odabrati lijekove za sebe, umjesto onih koje je propisao liječnik - to je povezano s povećanim rizicima neučinkovitosti, pojavom teških nuspojava.

Ruski analozi Hartila:

Prvi lijek košta približno isto koliko i predmetni lijek, drugi je cijena znatno niža - oko 90 rubalja.

Moguća zamjena za opisani lijek je i:

Prvo sigurnost: Karakteristike prijema

Proizvođač u priloženoj dokumentaciji ukazuje na potrebu posebno pažljivog procjenjivanja stanja pacijenta nakon prve upotrebe Hartila, kao i nakon povećanja doze lijeka ili započinjanja uzimanja velikih doza diuretika u kombinaciji s predmetnim lijekom. Najmanje osam sati potrebno je pratiti stanje pacijenta u kliničkom okruženju kako bi se na vrijeme uočila hipotenzivna reakcija, koja zahtijeva hitnu kvalificiranu pomoć.

Uz CHF, primjena tableta može izazvati ozbiljnu hipotenziju. Bilo je slučajeva da je ovo stanje bilo popraćeno azotemijom, oligurijom, pa čak i zatajenjem bubrega u akutnom obliku, iako je potonje izuzetno rijetko.

Uz rani srčani udar, minimalna sistola za terapijski kurs iznosi 100 jedinica. Sa malignim oblikom hipertenzije ili dekompenziranim hroničnim HF-om, potrebno je početi uzimati Hartil samo u stacionarnim uvjetima, pod nadzorom liječnika.

Specifičnosti terapije

Prije nego što počnete koristiti Hartil, trebali biste napraviti testove za procjenu stanja krvožilnog, hematopoetskog sistema. Važno je procijeniti broj leukocita, izračunati formulu leukocita. U budućnosti će se takve provjere zahtijevati jednom u 1-6 mjeseci. Posebno je važno redovno uzimati pokazatelje od pojedinaca za koje je vjerovatnoća razvoja neutropenije procjenjena iznad prosjeka. Ukoliko se potvrdi neutropenija, hitno je napustiti ACE inhibitore.

Prilikom uzimanja opisanog lijeka važno je redovito provjeravati nivo tlaka, bubrežni sistem, serumske elektrolite, kalijeve jone i aktivnost jetrenih enzima.

Epidemiološke studije sugeriraju da kombinacija ACE inhibitora i inzulina, kao i sredstava za kontrolu hipoglikemije u obliku za oralnu primjenu može izazvati hipoglikemiju. Veći rizici ovog patološkog stanja u prvih nekoliko tjedana istovremenog uzimanja lijekova. Značajno je veća opasnost za pacijenta, čiji bubrezi rade s abnormalnostima. Pokazano je da dijabetičari redovno prate glikemiju. Ovo je posebno važno u prvom mjesecu upotrebe Hartila.

Značajke stanja i primjene lijeka

Ako se „Hartil“ propisuje osobama koje su prisiljene jesti sa minimalnom količinom soli, a također na pozadini potpunog odbacivanja soli, uzimanje lijekova treba biti posebno oprezno, jer su rizici od hipotenzije značajniji nego za druge skupine bolesnika. S padom BCC-a koji se često primjećuje na pozadini primjene diuretika, uz ograničenu upotrebu soli, povraćanje, labavu stolicu i potrebu za dijalizom, povećavaju se rizici od hipotenzije.

Važno je zapamtiti da tranzistorska hipotenzija nije razlog za odbijanje Hartil tableta. Lijek se i dalje primjenjuje kada se pritisak stabilizira. Ako se stanje ponovno pojavi, doziranje se smanjuje ili se lijek u potpunosti ukida.

Ako je majka koristila Hartil tokom trudnoće, nakon rođenja potrebno je u bolnici pratiti stanje djeteta. Velika verovatnoća povećanja kalijuma u organizmu, nizak krvni pritisak, oligurija. U potonjem tipu patološkog stanja, praktikuje se podrška pritiskom i perfuzija bubrega unošenjem vazokonstriktivnih sredstava i tečnosti.

Sastav i radnja

Sastav lijeka uključuje:

  • ramipril (5 ili 10 mg),
  • natrijum bikarbonat,
  • laktoza monohidrat,
  • krompirov skrob
  • croscarmellose,
  • stearil natrijum
  • željezni oksid je crven.

Aktivna supstanca ima sljedeća svojstva:

  1. Suzbija ACE aktivnost. Krvni pritisak se smanjuje bez povećanja pulsa. Suzbijanje ACE dovodi do smanjenja nivoa angiotenzina, što je praćeno povećanjem količine renina u krvnoj plazmi. Ramipril utiče na ACE koji se nalazi u krvnim i vaskularnim zidovima.
  2. Smanjuje otpornost perifernih žila, smanjuje pritisak u plućnim arterijama.
  3. Povećava rad srca. To čini srčani mišić otporan na fizičke napore.
  4. Produljenim davanjem usporava se razvoj distrofičnih promjena na srcu kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom.
  5. Smanjuje rizik od aritmija kada nastavlja obnavljanjem krvi na ishemijskim mjestima. Sprečava razvoj infarkta miokarda.
  6. Sprečava uništavanje bradikinina, potiče oslobađanje dušičnog oksida u endotelu.

Primjena i doziranje Hartila

Tablete se uzimaju oralno, bez žvakanja. Preporučuje se piti lijek sa puno vode. Pijte lijek bez obzira na obroke.

Režim liječenja određuje se prema vrsti bolesti:

  1. Arterijska hipertenzija. Terapija započinje unošenjem 2,5 mg ramiprila dnevno. Svakih 14 dana doza se povećava 2 puta. Ne uzimajte više od 2 tablete Hartil Amlo dnevno.
  2. Zatajenje srca. U prve 2 nedelje daje se 1,25 mg aktivne supstance dnevno. Ovisno o rezultatu liječenja, udvostručuje se svakih 14-28 dana. Maksimalna dnevna doza je 10 mg.
  3. Stanje nakon infarkta. Lijek se počinje uzimati 3-10 dana nakon akutnog napada. Početna doza je 5 mg, dijeli se na 2 aplikacije. Nakon 10 dana, doza se povećava za 2 puta. Kada se pojave neželjeni efekti, smanjuju se.
  4. Bolest bubrega. Dnevna doza je 1,25 mg. Nakon 3 tjedna povećava se na 2,5 mg. Ako je potrebno, dnevna doza se dijeli na 2 aplikacije.

Ostavite Svoj Komentar