Skupljanje urina Nechiporenko

Ispitivanje mokraće metodom Nechiporenko koristi se za kvantifikaciju elemenata u urinu: bijelih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca, cilindara.

Mikroskopijom se obično nalaze: crvena krvna zrnca 2x10 6 / l, bela krvna zrnca do 4x10 6 / l

Indikacije: 1) ispitivanje.

Kontraindikacije: ne.

Oprema: 1) dezinficirana staklena posuda od 100 - 200 ml, s poklopcem; 2) uputnica za istraživanje ambulantnih bolesnika ili etiketa koja označava odjeljenje, odjeljenje, puno ime pacijent, vrsta studije, datum i potpis medicinske sestre (za bolnice).

Algoritam akcije:

1. Dan ranije (u večernjim satima) obavijestiti pacijenta o nadolazećem istraživanju, izdati smjer ili pripremljeni spremnik s naljepnicom na njemu i naučiti tehniku ​​sakupljanja urina za ispitivanje:

Ujutro prije prikupljanja urina oprati vanjske spolne organe

2. Sakupite prosječan dio urina: prvo dodijelite mali dio urina u toalet, obuzdajte mokrenje, a zatim prikupite 50-100 ml urina u spremnik, a ostatak pustite u zahod.

3. Ostavite u sanitarnoj sobi u posebnoj kutiji (na ambulantnoj osnovi, donesite urin u laboratoriju).

4. Dežurnoj medicinskoj sestri osigurati isporuku materijala za istraživanje u laboratoriju do 8:00.

5. Rezultate istraživanja dobivene iz laboratorija zalijepite u anamnezu (ambulantna karton).

Napomena:

1. Ako je pacijent u ozbiljnom stanju ili je na krevetu - pranje pacijenta i prikupljanje urina na pregled obavlja medicinska sestra.

2. Ako pacijentkinja u ovom trenutku ima menstruaciju, tada se test mokraće prenosi na drugi dan. U hitnim slučajevima urin uzima kateterom.

Priprema pacijenta i prikupljanje urina

Niste pronašli ono što tražite? Koristite pretragu:

Najbolje izreke:Za stipendiju možete kupiti nešto, ali ne više. 8724 - | 7134 - ili pročitajte sve.

Onemogući adBlock!
i osvježite stranicu (F5)

stvarno treba

Skupljanje urina prema Nechiporenku: napomena

Budući da je ova studija preciznija, njegova će se objektivnost, ako se ne primijeni pravilno, dovesti u pitanje. To znači da je priprema potrebna ne samo neposredno prije prikupljanja testa urina prema Nechiporenku, već i 1-2 dana prije prikupljanja.

Ovo se posebno odnosi na testove na djetinjstvu.

  • Isključene su intenzivne fizičke vježbe, maratoni, svako naprezanje. Ovo se odnosi i na snažne živčane šokove. Tijelo mora funkcionirati u mirnom režimu, bez akutnih reakcija na prijetnje.
  • Isto važi i za ishranu. Svaka začinjena, teška, dimljena hrana isključena je ako je moguće. Takođe bi trebalo da ograničite proizvode koji mogu promeniti boju urina. Djeci se ne smiju davati plodovi jarke boje.
  • U tom slučaju morate popiti dovoljno vode. Dijete dan prije analize treba ga povremeno zalijevati, ali umjereno.
  • Ne treba provoditi studiju odmah nakon proceduralne dijagnoze mokraćnog mjehura. Nakon cistoskopije ili kateterizacije treba proći najmanje 5 dana, nakon čega možete proći pregled.
  • Skupljanje urina za analizu je nepoželjno 1-2 prije, tokom ili neposredno nakon menstruacije. U ekstremnom slučaju ljekari savjetuju stavljanje higijenskog brisa prije nego što prikupite urin prema Nechiporenku.
  • Prije postupka potrebno je temeljito pranje bez posebnog alata. Inače, analiza će pokazati precijenjeni broj bijelih krvnih zrnaca, što je lažni znak upale bubrežnih kanala, mokraćnog mjehura ili uretre.

Algoritam sakupljanja mokraće prema Nechiporenku

Kao i ostali testovi (osim dnevnog ubiranja), prosječan dio urina skuplja se ujutro, u stanju funkcionalnog ostatka tijela.

  1. Staklenku temeljito operite kako biste sakupili analizu i, ako je potrebno, drugu za transport, i zagrejte je.
  2. Operite se toplom vodom (operite bebu).
  3. Ispustite prvu porciju urina (otprilike 25 mililitara) u toalet. Sterilisanu teglu stavite ispod sredine. Za analizu je dovoljno 25-50 mililitara tečnosti. Morate završiti mokrenje u WC-u, odlažući spremnik za prikupljanje.
  4. Nježno izlijte urin iz posude u sterilnu posudu ili drugu drugu teglu.
  5. Ljepite ili pričvrstite na drugi način pravac s imenom pacijenta.
  6. U roku od 1,5-2 sata dostavite analizu na kliniku.

Nije lako prikupiti analizu prema Nechiporenku kod malog djeteta, posebno kod djevojčice. U slučaju dječaka možete koristiti kondom koji je, iako manje prikladan od pisoara, pogodniji za specifičnosti analize. Ako je umjesto srednjeg dijela sakupljena sva jutarnja mokraća, liječnika treba upozoriti, kao performanse će biti precijenjene.

Kako je studija

  • Sakupljena tečnost se meša
  • Manje od 10 ml se baci u posebnu epruvetu,
  • Cjevčica se stavlja u centrifugu, zbog čega se talog jasno odvaja,
  • Gornji sloj se isušuje, a sediment se odvodi u poseban rezervoar, u kojem se zatim broji krvna zrnca i cilindri u mililitru početne tečnosti.

O kakvom će rezultatu izvestiti

Svrha analize, pored usporedbe rezultata s normom, je odrediti ne samo količinu, već i omjer leukocita i crvenih krvnih zrnaca u urinu. Na primjer, kod glomerulonefritisa je premašen sadržaj obje vrste tijela, međutim, nivo crvenih krvnih zrnaca je veći.

Razlog visokog nivoa (iznad nivoa od 1.000 jedinica / ml) crvenih krvnih zrnaca može biti i upala (glomerulonefritis), kao i neoplazme u bubrezima ili ozljede izlučnog trakta. Vrsta patologije dodatno određuje tip crvenih krvnih zrnaca: luže ili nepromijenjeni.

Prisutnost crvenih krvnih zrnaca može biti posljedica mehaničkog oštećenja bubrega.

Oblik cilindara određuje se načinom na koji se čestice soli, bijela krvna zrnca itd. Smještaju na proteinsku podlogu, ustvari oni su izbačeni iz bubrežnih kanala. Postoji pet vrsta oblika, a samo jedan od njih u malom sadržaju ne govori o patologijama u količini do 20 jedinica / ml. Prekoračenje norme ukazuje na pijelonefritis, hipertenziju ili sistematsko predoziranje diureticima.

Prisutnost zrnatih može ukazivati ​​na teško trovanje, bolesti virusne i bakterijske prirode, upale i druge patologije.

Voštani ljudi govore o hroničnoj bolesti bubrega (zatajenje bubrega) ili organskim promjenama u njihovoj strukturi.

Crvena krvna zrnca mogu značiti infarkt bubrega, povrede uparenog organa, glomerulonefritis ili hipertenzivnu krizu.

Algoritam akcije medicinske sestre.

1. Objasnite pacijentu svrhu, napredak predstojeće manipulacije da biste dobili pacijentovu dobrovoljnu saglasnost za izvođenje manipulacije,

2. Da biste pacijenta naučili kako koristiti toalet za međunožje,

3. Da upozorimo pacijenta da se tokom uočavanja vagina mora zatvoriti brisom,

4. Da naučite pacijenta tehnici sakupljanja urina za istraživanje:

Nakon toaleta za međunožje, izolirajte prvi tok urina u toalet na štetu „1“, „2“ i odložite mokrenje,

Izlučite urin u posudu u količini od najmanje 10 ml. i prestanite mokreti

Potpuno mokrenje u WC-u

Zatvorite posudu poklopcem,

Pobrinite se da pacijent razumije dobivene informacije, dajte pacijentu spremnik za prikupljanje urina,

Nakon sakupljanja urina rukujte higijenskim rukama, nosite rukavice,

Stavite posudu s urinom u kontejner za transport biološke tečnosti, dostavite ga zajedno sa ispunjenim smjerom za dijagnostičku studiju u laboratoriju,

Skinite rukavice, masku, rukujte higijenskim rukama,

namočite rukavice u 3% r-hloramina-60 min.

namočite masku u 3% -tnoj otopini hloramina - 120 min,

namočite pladanj za otrab. materijala u 3% rastvora hloramina - 60 min,

10. Tretirajte ruke na higijenskom nivou.

„Tehnologija sakupljanja urina za opću kliničku analizu“

Namjena: dijagnostičke, kako bi se pružila kvalitetna obuka za postizanje pouzdanih rezultata studije,

Indikacije: odredio lekar

Kontraindikacije: odredio lekar

1 spremnik čist, osušen poklopcem, zapremina 200-300 ml., Smjer za dijagnostičko testiranje, pladanj za otpadne materije, natkriveni sterilni pladanj s alatima (pinceta), spremnik s pamučnim kuglicama u 70% alkoholu, spremnik za prijevoz biološkog materijala, rukavice, posude s des. rešenja.

Suština i prednosti analize, indikacije

Analiza mokraće prema Nechiporenku je laboratorijska studija koja vam omogućava da procijenite stanje bubrega i mokraćnih putova

U generalnoj analizi mokraće broje se različite ćelije u vidnom polju. U analizi prema Nechiporenku provodi se mikroskopsko ispitivanje materijala (urina) s brojenjem različitih ćelija (bijelih krvnih zrnaca, crvenih krvnih zrnaca i cilindara) u 1 ml urina. To vam omogućava da odredite kršenja u mokraćnom sistemu.

Prije uzimanja testa, medicinska sestra objašnjava pacijentu kako pravilno prenijeti mokraću prema Nechiporenku kako bi se spriječili lažni rezultati. Točnost rezultata u velikoj mjeri ovisi o pravilnoj pripremi i poštivanju pravila postupka skupljanja urina. Laboratorijske greške pravilnim skupljanjem urina izuzetno su rijetke.

Glavna prednost metode ispitivanja urina prema Nechiporenku je da je postupak sakupljanja materijala jednostavan kao i kod OAM-a, istraživanje ne oduzima puno vremena, jeftino je, ali daje detaljnije informacije o radu bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćovoda.

Analiza Nechiporenka propisana je u sljedećim slučajevima:

  • Skrivena krv u urinu. Ako se krvne stanice u urinu otkriju u OAM, propisuje se dodatni pregled. Kada ih analizira Nechiporenko, računaju se krvne ćelije (bela krvna zrnca i crvena krvna zrnca). Ako u analizi postoji izvor krvarenja, pojavit će se povećani broj crvenih krvnih zrnaca.
  • Tokom trudnoće. Tijekom trudnoće, test urina prema Nechiporenku često se predaje ne samo u slučaju problema s OAM-om, već i radi prevencije kako ne bi propustili ozbiljno oštećenje bubrega, koji doživljavaju veliki stres tokom rađanja djeteta.
  • Kao test za liječenje bolesti. Ako je propisano liječenje upalne bolesti mokraćnog sustava, stupanj njegove učinkovitosti može se utvrditi pomoću analize urina prema Nechiporenko. Informativniji je u pogledu prisustva upale od OAM-a.
  • Ako sumnjate na upalni proces mokraćnog sistema. Ako je postojala sumnja na upalu tijekom opće analize mokraće, daje se druga analiza mokraće prema Nechiporenku kako bi se utvrdio tačan broj bijelih krvnih zrnaca u materijalu. To će odrediti stepen upale, kao i pratiti efikasnost tretmana u budućnosti.

Priprema i pravila za prikupljanje urina na analizu

Da bi rezultati analize bili pouzdani, trebate slijediti sva pravila pripreme i pravilno prikupiti urin

Pacijent samostalno prikuplja materijal za istraživanje kod kuće. Točnost rezultata analize ovisi o tome koliko će pravilno pripremiti i prikupiti urin.

Najčešće, greške kao rezultat nastaju ne po krivici laboratorijskih pomoćnika, već zbog nepoštivanja pravila za sakupljanje urina prema Nechiporenku i ulaska stranih čestica u materijal.

  • 2 dana prije testa preporučuje se suzdržati se od začinjene, dimljene, pržene hrane, brze hrane, puno slatkih, gaziranih pića, jake kave i čaja. Ovi proizvodi narušavaju sastav urina i mogu prebaciti njegove performanse. Na primjer, jedenje gljiva uoči analize može dovesti do pojave bjelančevina u urinu.
  • 12 sati prije testa potrebno je isključiti iz prehrane proizvode koji mrlju luče (repa, mrkva, borovnica).
  • Ne preporučuje se piti alkohol dan prije sakupljanja urina, a isto tako ne uzimati nikakve lijekove. Što se tiče primjene i povlačenja lijeka, potrebno je konsultirati ljekara.
  • Dan prije isporuke urina, potrebno je izbjeći velike fizičke napore i živčane napore. Također je nepoželjno pregrijavanje.

Ženama se ne preporučuje davanje urina tokom menstruacije. Krv može proći u mokraći, što dovodi do pogrešnih rezultata. Ako je krvarenje produženo ili nakon porođaja, a morate proći mokraću, prije nego što započnete mokrenje, morate staviti vag u vaginu.

Da biste analizirali urin prema Nechiporenku, morate prikupiti prosječni jutarnji dio urina.

Prije postupka skupljanja urina potrebno je pripremiti posudu. Preporučljivo je kupiti sterilnu posudu u ljekarni. Ako ne, urin se skuplja u svim čistim i suhim posudama. Prije toga, spremnik se mora oprati, sterilizirati i temeljno osušiti.

Ujutro, prije nego što prikupite urin, potrebno je da se operete. Prvi dio urina odlazi u toalet, a zatim u spremnik i morate to završiti u WC-u. Nakon postupka skupljanja urina, trebate čvrsto zatvoriti poklopac i dostaviti ga u laboratoriju na analizu u roku od sat vremena. Urin ne treba čuvati više od 2 sata i biti na toplom mjestu. Počinje da luta i postaje neprikladna za istraživanje.

Dešifriranje analize urina prema Nechiporenku: pokazatelji i norma

Analiza Nechiporenka uključuje nekoliko pokazatelja. Normalno da u urinu ne bi trebalo da budu prisutna ni bela krvna zrnca, ni crvena krvna zrnca, ni cilindri (proteinski elementi). Zdravi bubrezi ne prolaze krvne ćelije i proteine.

Prisutnost ovih elemenata ukazuje na to da je tkivo bubrega oštećeno. Dešifriranje analize urina:

  • Bijela krvna zrnca. Ovo su ćelije odgovorne za imuni odgovor organizma. Oni se aktivno oslobađaju kada patogeni uđu u tijelo. Oni su u stanju da prodru u žarište upale i da uklone uzročnika bolesti. Bijela krvna zrnca trebaju biti prisutna u krvi, ali ne bi trebala biti prisutna u urinu, ukazuju na prisutnost upalnog procesa. Normalno su ili odsutni ili su prisutni u maloj količini (do 2000 po 1 ml urina). Prisutnost bijelih krvnih zrnaca u urinu naziva se broj bijelih krvnih zrnaca. U ovom slučaju propisan je daljnji pregled: ultrazvuk bubrega i mokraćnog mjehura, analiza urina na bakterijsku inokulaciju.
  • Crvena krvna zrnca. Prisutnost crvenih krvnih zrnaca u urinu naziva se hematurija. Mogu biti prisutne u urinu u količini do 1.000 po 1 ml materijala. Prisutnost crvenih krvnih zrnaca u urinu ukazuje na prisustvo krvarenja, oštećenja tkiva bubrega, mjehura, uretera ili uretre, upale i tumorske procese. Često su upala i krvarenje prisutni istovremeno. Crvena krvna zrnca u urinu mogu se mijenjati (bez hemoglobina) i nepromijenjena (sa hemoglobinom).
  • Hijalin cilindri. Može biti prisutan u urinu u količini do 20 jedinica na 1 ml materijala. Cilindri se pojavljuju u urinu zbog prisustva proteina u njemu, što je samo po sebi znak patologije. Hijalin cilindri su u potpunosti napravljeni od proteina. Prisutnost ovih cilindara ukazuje na oštećenje bubrežnog tkiva i često se javlja kod nefritisa, glomerulonefritisa, pijelonefritisa.
  • Granularni cilindri. Granulirani cilindri su čestice proteina iz bubrežnih tubula. Zrnat oblik im daju epitelne ćelije koje se pridržavaju njihove površine. Prisutnost ovih čestica ukazuje na bolest bubrežnih tubula (glomerulonefritis, nefropatija, amiloidoza). Također mogu biti prisutne u urinu u količini do 20 jedinica po 1 ml.

Mogući razlozi povećanja

Visoki nivo analize mokraće može ukazivati ​​na bolest bubrega

Da biste postavili tačnu dijagnozu, možda će biti potreban dodatni pregled (ultrazvuk, MRI). Dijagnoza se može postaviti na osnovu kojih su se određeni pokazatelji povećali.

Razlozi odstupanja mogu biti fiziološki.Na primjer, ako je pacijent dao urin tokom virusne bolesti, na povišenoj temperaturi je zanemario pravila pripreme. U žena uzrok loših performansi može biti menstruacija. Ako vaginalni iscjedak uđe u analizu mokraće, može se otkriti hematurija i leukociturija.

Razlozi povećanja razine pokazatelja mogu poslužiti kao različite bolesti mokraćnog sustava:

  • Glomerulonefritis. Ovom bolešću bubrežni glomeruli se upaljuju. U analizi urina prema Nechiporenku mogu se povećati apsolutno svi pokazatelji, jer s glomerulonefritisom je oslabljena sposobnost filtriranja bubrega. Među simptomima može se razlikovati tamnokrvavi izgled urina, prisustvo edema, povišen krvni pritisak, smanjenje količine izlučenog urina.
  • Infarkt bubrega Ovo je prilično rijetka bolest u kojoj tkivo bubrega umire zbog nedostatka protoka krvi. U slučaju infarkta bubrega, povećaće se crvena krvna zrnca u analizi. Bolest počinje otkazivanjem bubrega, tada se pojavljuje krv u urinu, a mokrenje potpuno prestaje. Ako prekine dotok krvi u oba bubrega, bolest može biti fatalna.
  • Tumor mjehura. Ovaj rak je češći kod starijih ljudi. U urinu se povećava broj leukocita. Možete otkriti tumor tokom ultrazvuka ili MRI. Među simptomima su oštećeno mokrenje, krv u mokraći.
  • Eklampsija. Ovo je teški oblik gestoze koji može dovesti do kome. Ovo se stanje javlja kod trudnica. Opasno je i za majku i za dijete. Uz eklampsiju, zapažaju se posteljica i povišenje bubrega.

Više informacija o analizi urina prema Nechiporenku možete pronaći u videu:

Skupljanje urina u novorođenčadi

Materijal se skuplja u posebnoj kesici za pisoar, kojoj prethodi opći higijenski postupak. U njegovom odsustvu možete koristiti običnu plastičnu kesicu. Strogo je zabranjeno koristiti urin iscijeđen iz pelena za laboratorijske testove, jer filtriranje i strane tvari mogu utjecati na rezultate.

Priprema za opšti test urina

Posebna priprema za studiju nije potrebna. Materijal treba prikupiti ujutro dok se mokraća nakuplja u mjehuru koji se tamo nagomilao preko noći. Prije mokrenja opći higijenski postupci su obavezni. Spremnik za urin mora biti sterilan, za što možete kupiti ljekarne za jednokratnu upotrebu u ljekarni. Da biste smanjili rizik od klica koje ulaze u uzorak iz genitalija, preporučuje se da prvo pustite malo urina, a zatim, ne zaustavljajući, zamijenite spremnik. Sveukupno trebate sakupiti oko 50 mililitara materijala ili malo više. Uzorak možete čuvati najviše 2 sata u hladnjaku, jer se u protivnom sadržaj informacija značajno smanjuje.

Priprema za istraživanje dnevnog urina

Unaprijed pripremite čistu posudu za prikupljanje urina zapremine najmanje 3 litre, u koju ćete sakupljati biomaterijal tijekom sljedećeg dana.

  • Ujutro potpuno ispraznite mjehur, a zatim sakupljajte sve naredne porcije urina u pripremljenu posudu tačno do istog dana sljedećeg dana.
  • Tokom sakupljanja, čuvajte posudu s urinom na hladnom i tamnom mjestu, na temperaturi (+4. + 8 ° C).
  • Na kraju svakodnevnog skupljanja urina, dobro ga promiješajte i sipajte oko 50 ml u plastičnu ambalažu za jednokratnu upotrebu, na etiketi navedite tačnu količinu urina koji se oslobađa dnevno (na primjer: „Diureza 1500 ml“).
  • Zavijte poklopac na spremniku i dostavite biomaterijal na ispitivanje.

Priprema za Zimnicki test

Zimnitsky test se vrši kako bi se procijenila funkcija bubrega - njihova sposobnost koncentracije i izlučivanja urina. Studija se razlikuje od ostalih u načinu prikupljanja materijala. Sveukupno morate dobiti 8 porcija materijala strogo u određeno vrijeme. U 6 sati ujutro potrebno je mokrenje nakon čega, počevši od 9 sati, svaka 3 sata skupljati urin u potpisanim spremnicima. Sav primljeni urin, bez miješanja, mora se donijeti u laboratoriju. Uz to, trebate navesti koliko je tečnosti uneseno tokom dana. Neophodno je da se ukupna količina tekućine koja se pije, bude u rasponu od 1-1,5 litara.

Priprema, prikupljanje i transport urina za bakteriološki pregled

Prije upotrebe antibakterijske, antifungalne ili imunobiološke terapije, poželjno je prikupiti biomaterijal. U slučaju liječenja preporučuje se završetak tečaja, a zatim provođenje analize nakon 10-14 dana.

  • Urin se sakuplja strogo u sterilnim posudama, poštujući higijenska pravila
  • Nakon temeljitog toaleta vanjskih genitalija, bez dodirivanja sterilnog spremnika tijela, prikupite prosječni dio jutarnjeg urina (ispustite malo urina, prestanite mokreti i zatim prikupite 3-5 ml u posudu).
  • Poklopljeni spremnik s biomaterijalom dostavlja se u laboratoriju. Ako brzi transport nije moguć, biomaterijal se može čuvati na temperaturi (+4. + 8 ° C) ne više od 24 sata.

Priprema za analizu urina prema Nechiporenku

Svrha studije je objektivno procijeniti stanje bubrega.

Tokom analize određuju se bela krvna zrnca, crvena krvna zrnca i cilindri.

Za ispitivanje uzmite prosječnu porciju urina.

Priprema za postupak je jednostavna:

  • Izuzeti začinjenu i slanu hranu, kao i proizvode koji utječu na boju urina, uoči studije.
  • Prestati uzimati diuretike dva dana pre testa.

  • Higijena vanjskih genitalija.
  • Potrebno je prikupiti prosječan dio urina, tj. ispusti prvi dio urina u toalet, a zatim prekini mokrenje i sakupi srednji dio u posudu.
  • Poklopljeni spremnik s biomaterijalom dostavlja se u laboratoriju.

Analiza mokraće, prema Nechiporenku, ne zahtijeva 100% sterilnost posude za sakupljanje jer ne uključuje brojanje i identifikaciju bakterija.

Priprema za analizu 17-KS

17-ketosteroidi su produkti metabolizma spolnih hormona koji se izlučuju mokraćom i odražavaju nivo proizvodnje androgena u tijelu. Analiza se koristi u dijagnozi hormonskih poremećaja i tumora endokrinih žlijezda. Za istraživanje se svakodnevno sakuplja urin prema općim pravilima. Posebna priprema za analizu nije potrebna. Prije prikupljanja urina, ako je moguće, prestanite uzimati lijekove u roku od 2-3 dana, nemojte jesti hranu koja ga može obojati (na primjer, repa, mrkva itd.) Na dan. Preporučuje se promatrati fizički i psiho-emocionalni mir. Sve gore navedeno odnosi se na ispitivanje urina na druge hormone.

Priprema za analizu antigena na karcinom mjehura (UBC)

Sa zloćudnom degeneracijom epitela mokraćnog mjehura, njegovi zidovi intenzivno luče takozvane citokeratine. Određivanje istih u urinu pouzdana je metoda probira za dijagnosticiranje raka ovog organa. Za istraživanje uzmite jednu porciju urina. Nije potrebna posebna priprema, međutim, dva dana prije analize preporučljivo je otkazati sve diuretike, nakon dogovora s liječnikom. Ne preporučuje se provođenje studije u prisustvu akutnih upalnih procesa genitourinarnog sistema.

Urin za potrebne analize možete proći u bilo kojoj medicinskoj ordinaciji. Naši stručnjaci su uvijek spremni savjetovati kako da se pravilno pripreme za određenu analizu kako bi se dobili najpouzdaniji rezultat. Skylab je:

  • Povoljno. Deset laboratorija smještenih u različitim područjima.
  • Brzo. Rezultat studije možete pronaći na mjestu bez odlaska iz kuće.
  • Pouzdan. Koristimo modernu dijagnostičku opremu koja omogućava analizu visoke tačnosti.

Uz ove prednosti, cijene naših usluga relativno su niske i pristupačne ogromnoj većini pacijenata.

Jednostavni koraci za pripremu za analizu

Uoči analize razvijen je podsjetnik o životnom stilu. Dan prije studije:

  • isključiti jake fizičke aktivnosti,
  • Ne posjećujte kupatilo i saunu,
  • suzdržati se od intenzivne nervne napetosti i živih emocija,
  • iz prehrane uklonite šargarepu, rabarbaru i repe - utiču na boju urina,
  • ne jesti hranu koja uzrokuje učestalo mokrenje - lubenicu, dinje, kisele krastavce,
  • ne pijte diuretsko bilje,
  • izbornik ne treba sadržavati začinjena i slatka jela, gazirana pića,
  • izuzeti dimljeno meso,
  • uzdržati se od alkohola
  • smanjite potrošnju mesnih proizvoda - oni su "teški" za bubrege,
  • pijte svoju normu vode, bez promjene posebnog režima pijenja.

Uz to, trebate razgovarati sa svojim liječnikom o pitanju uzimanja lijekova. Antibiotici, diuretici i protuupalni lijekovi utječu na rezultat studije, pa je u većini slučajeva njihov prijem zaustavljen. Diuretici se otkazuju dva dana prije isporuke Nechiporenka, ostali lijekovi - jedan dan.

Ispitivanje se ne može provesti za vrijeme menstruacije, odmah nakon instrumentalnog pregleda mjehura. Zabranjeno ga je uzimati u roku od sedmicu dana nakon cistoskopije i kateterizacije mokraćnog mjehura.

Prvo morate kupiti poseban kontejner. Može se pronaći ne samo u ljekarnama, već i u nekim kioscima Rospechat.

Ako će se kolekcija izraditi u kupljenoj teglici, ne morate joj otvarati poklopac unaprijed ili ga dodirivati ​​iznutra. Ako ne postoji takav spremnik, dopušteno je uzeti analizu u malu staklenu posudu sa širokim vratom, koja je prethodno sterilizirana (na primjer, možete je isprati otopinom sode i ugrijati u mikrovalnoj 3 minute).

Skupljanje urina za odrasle

Za testiranje se koristi urin uzet odmah nakon spavanja. Uzimati urin treba rano ujutro, na prazan stomak.

  1. Vršite detaljnu higijenu vanjskih genitalija.U žena: usne tretirajte sapunom i vodom, na ugodnoj temperaturi pokretima „od prednjeg do leđa“, a zatim isperite toplom vodom i osušite suhom krpom ili čistim peškirom.Kod muškaraca: tretirati toplom otopinom sapuna, temeljito isprati nabor kožnice i vanjski otvor uretre, isprati toplom vodom, ocijediti.
  2. Ispustite malo urina u toalet (oko 25 ml).
  3. Ne zaustavljajući mokrenje, posudu stavite ispod struje i prikupite prosječnu porciju (25-50 ml). Trebao bi biti najveći u količini u odnosu na ostala dva.
  4. Završite mokrenje u WC-u.
  5. Stavite ime ili smjer primljene u bolnici na teglu.

Prevoz se vrši u zatvorenom obliku. Kontejner treba donijeti u laboratoriju što je brže moguće, najbolje u roku od 1,5-2 sata nakon prikupljanja. Ako neposredna isporuka u bolnicu nije moguća, dopušteno je čuvanje u hladnjaku, na +2 .. + 4 stepena, ne više od 1,5 sata.

Pravila za promjenu za djecu

Nije dopušteno skupljati urin unaprijed, tj. Uveče, ili 3 ili više sati prije isporuke u medicinsku ustanovu. Isto tako, ne možete preliti tekućinu iz lonca, pelena i pelena (osim sterilnog pisoara kod novorođenčadi).

Tehnika sakupljanja urina kod djece koja mogu stajati ili hodati po kašikama:

  1. Napravite toalet vanjskih genitalija.Kod devojaka: Perineum operite toplom vodom, najprije sapunom za bebe, a zatim očistite (kretanje od genitalija do anusa), ocijedite.Kod dječaka: Genitalije temeljito operite toplom vodom i sapunom, isperite i ocijedite.
  2. Dijete počinje urinirati u loncu ili kupatilu, tada morate zamijeniti teglu i prikupiti prosječan dio, mokrenje se završava besplatno.
  3. Držite se punog imena banke ili smjera iz bolnice.

Zbog fizioloških karakteristika male djece, potrebno je držati spremnik u blizini za vrijeme higijenskih postupaka (oni mogu olakšati potrebu odmah prilikom pranja). Teško je dobiti prosječan udio ove analize u dojenčadi i novorođenčadi, pa je prikladna bilo koja.

  1. Isperite dijete temeljno kako je gore opisano.
  2. Kod dječaka struja mokraće može se usmjeriti u spremnik kad beba počne mokreti. Kod djevojčica pokušajte potaknuti mokrenje: držite ga iznad sudopera uključivanjem slavine.
  3. Kad je starost vrlo mala, a unos tečnosti ne radi odmah u tegli, možete koristiti pisoar. Za dječake i djevojčice oni se razlikuju i omogućuju vam da bez problema prođete analizu.
  4. Priložite ime ili smjer na spremnik.

Odnesite kontejner u bolnicu u roku od 2 sata nakon isporuke. Držite u zatvorenom hladnjaku. Takođe se preporučuje upozoriti doktora da je ovo sve urin, a ne prosječan, ako je tako.

Pogledajte video: Uputstvo za sakupljanje urina i 24h urina (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar