Vrtoglavica kod dijabetesa: zašto je dijabetičar vrtoglavica?

Ljudi koji imaju dijabetes često su skloni drugim komplikacijama povezanim s ovom bolešću.

Dijabetičari prvog i drugog tipa prilično često pate od vrtoglavice.

Važno je razumjeti zašto pacijent ima slabost, vrtoglavicu i kako spriječiti te napade.

Osnovni uzroci vrtoglavice

Postoji nekoliko razloga ove pojave:

  • Netačno izračunata doza inzulina, bez koje pacijenti sa dijabetesom tipa 1 i 2 ne mogu.
  • Hipoglikemija - manifestuje se naglim padom šećera (glukoze) u krvi, zbog nedovoljnog unosa hrane.
  • Hipoglikemija može biti i sporedna pojava uzimanja određenih lijekova koji se koriste za obje vrste dijabetesa.
  • Kontinuirana opskrba glukoze u mozak očituje se jasnim i koordiniranim radom cijelog organizma. Manjak šećera u krvi izaziva vrtoglavicu i opću slabost u organizmu svojstvenu dijabetesu.
  • Vrtoglavica kod dijabetesa može biti praćena niskim krvnim pritiskom, aritmijom, palpitacijama i povećanim umorom. Ovi simptomi ukazuju na prisutnost dijabetičke neuropatije.
  • Hiperglikemija - visok šećer u krvi. Zbog nesposobnosti gušterače da proizvede optimalnu količinu inzulina ili imunostabilnost ubrizgavanja lijeka, neminovno slijedi povećanje glukoze u krvi. A to uzrokuje hormonalnu neravnotežu.

Hiperglikemija je takođe opasna jer u nekim slučajevima dolazi do dehidracije organizma i prelaska na anaerobni metabolizam.

Opskrba glikogenom je osiromašena, poremećena je koordinacija pokreta, otuda slabost i vrtoglavica. Ovo je ispunjeno pojavom grčeva i bolova u mišićima jer se u njima nakuplja mliječna kiselina.

Važno! Okoliš bolesnika s dijabetesom treba biti jasno upućen kako se nositi s takvim simptomima, tako da na prvi znak vrtoglavice ili hipoglikemije brzo eliminiraju glavni uzrok i nadoknade nedostatak šećera u krvi.

Kako bi se izbjeglo da pacijent padne u komu ili čak smrt, koristi se injekcija glukagona.

Ketoacidoza može biti drugi aspekt hiperglikemije. U pravilu se javlja kod pacijenata koji ne kontroliraju tok svoje bolesti. Uz nedostatak glukoze, tijelo počinje razgrađivati ​​svoje rezerve masnoće i aktivno proizvodi ketonska tijela.

Sa viškom ketona u tijelu povećava se kiselost krvi, što dovodi do takvih simptoma:

  1. slabost
  2. mučnina
  3. miris acetona iz usne šupljine,
  4. žeđ
  5. prekomjeran rad
  6. oštećenje vida.

Da biste isključili ketoacidozu, potrebne su redovne injekcije inzulina i nadopunjavanje tjelesne vodene ravnoteže. U većini slučajeva zagušenje u ušima, opća slabost, zamračenje očiju dodaje se vrtoglavici.

Posebnu pažnju treba posvetiti takvim napadima jer mogu dovesti do pacijentove dijabetičke kome.

Pri prvim znakovima ketoacidoze odmah trebate konzultirati ljekara, jer samoliječenje može dovesti do neželjenih posljedica.

Neophodne mjere za vrtoglavicu

Ako je vrtoglavica i slabost pacijenta sa dijabetesom tipa 1 i 2 uslijed naglog pada glukoze u krvi, potrebno je poduzeti hitne mjere:

  • jesti ili piti nešto slatko
  • odmah pozovite hitnu pomoć
  • stavite hladni oblog navlažen vodom i sirćetom na čelo pacijenta,
  • stavite pacijenta na krevet (uvijek preko kreveta) ili na pod,
  • nanesite lijekove na pacijenta za smanjenje nelagode i slabosti, obično Cinnarizine ili Motilium.

U slučaju neblagovremene pomoći, pacijent koji boluje od dijabetesa prvog ili drugog tipa izgubit će svijest ili pasti u komu.

Nagli porasti glukoze u krvi i vrtoglavica kod obje vrste dijabetesa mogu se spriječiti strogim pridržavanjem prehrambenih standarda.

Pacijentima je strogo zabranjeno konzumirati bilo kakav alkohol, kafu i čaj, a pušenje treba eliminirati. Izuzetno je važno održavati stalnu dijetu i ne preopteretiti se fizičkom aktivnošću. Dopuštene su u određenim količinama i pod nadzorom ljekara.

Terapeutske i preventivne akcije za vrtoglavicu i dijabetes uopće

Prije svega, u slučaju dijabetesa bilo koje vrste, pacijenti su obavezni pridržavati se određene prehrane i zdravog načina života, što uključuje i vježbanje terapije za dijabetes melitus (fizikalna terapija). Međutim, ne zaboravite na održavanje stalne vodene ravnoteže kako biste isključili dehidraciju.

Za šta se ovo radi? Proces neutraliziranja tjelesnih prirodnih kiselina izvodi se zahvaljujući vodenoj otopini bikarbonata - tvari koju poput inzulina proizvodi gušterača.

Budući da je proizvodnja bikarbonata na prvom mjestu u ljudskom tijelu, kada se izlučuje u bolesnika sa šećernom bolešću (tokom dehidracije), proizvodnja inzulina se usporava, što dovodi do njegove nestašice. Međutim, u toj situaciji, prisutnost šećera u namirnicama treba smanjiti.

Druga poanta je koordinirani rad glukoze s vodom. Za dovoljan prodor šećera u ćelije i tkiva nije bitan samo inzulin, već i optimalna količina tečnosti.

Stanice su najvećim dijelom sastavljene od vode, čiji se dio tijekom jela troši na proizvodnju bikarbonata, a ostatak na apsorpciju hranjivih sastojaka. Otuda nedostatak proizvodnje inzulina i njegovo usvajanje u tijelo.

Da ne biste poremetili vodenu ravnotežu u tijelu, treba se sjetiti jednostavnih pravila:

  • Svakog jutra i neposredno prije obroka potrebno je popiti 400 ml obične mirne vode.
  • Alkoholna pića, kafa, čaj mogu negativno uticati na stanje pacijenta, pa ih treba isključiti.

Samo obična voda će imati blagotvoran uticaj na čitav organizam i sprečit će vrtoglavicu i slabost, čak i kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2.

Vrtoglavica

Velika koncentracija šećera, oštećuje nervni sistem, izaziva pojavu kvarova u ishrani različitih tkiva. Također pate i živčana tkiva udova i mozga. Šta je rezultat?

Iz tog razloga dolazi do oštećenja različitih organa i njihovog sustava, uključujući mozak i vestibularni aparat. Rezultat takvih poremećaja je vrtoglavica kod djeteta ili odraslog dijabetičara.

Simptom je često praćen:

  1. Smanjenje osetljivosti kože stopala, što se naziva dijabetičkom polineuropatijom. Osoba koja pati od takvog poremećaja ne osjeća površinu pod nogama. Kršenje proprioceptivne osjetljivosti uzrokuje kvalitativnu promjenu hodanja i nagiba u različitim smjerovima tokom hodanja.
  2. Važna poanta je i činjenica da svi dijabetičari koji imaju glavobolju i vrtoglavicu duže od 5 mjeseci pate od oštećenja vida. Oštećenje mrežnice, nazvano retinopatija, otežava orijentaciju. Osoba prestaje primjećivati ​​predmete iz okoline, sudaraju se i nailaze na njih.

Uz to, oštri pad nivoa šećera u krvi može izazvati mučninu, povećan umor i vrtoglavicu.

Ovaj se fenomen često primjećuje kod dijabetičara, na primjer, nakon injekcije inzulina ili nakon intenzivnog fizičkog treninga.

Dijabetička neuropatija

Vrtoglavica kod dijabetesa može biti i simptom komplikacije koja se razvija kod visokog šećera u krvi. Periferni nervni sistem podijeljen je na autonomni kao i somatski. Somatski živčani sistem omogućava čovjeku da svjesno kontrolira vlastite mišiće.

Autonomni sistem se naziva i autonomnim. Odgovorna je za regulaciju procesa kao što su proizvodnja hormona, rad srca, varenje, disanje i tako dalje. Bolest poput neuropatije, koja se javlja kod svakog petog dijabetičara, pogađa i prvi i drugi dio živčanog sustava.

Neispravnosti somatskog mjesta dovode do jakih bolova, a pacijenta mogu učiniti invalidnim, na primjer, zbog bolesti stopala. Oštećenje autonomne regije često dovodi do smrti, na primjer, kršenja srčanog ritma ili respiratornog procesa.

Simptomi ove komplikacije kod djeteta i odraslih su vrlo raznoliki. Može obuhvatati:

  • Grčenje, ukočenost udova,
  • Proliv
  • Impotencija
  • Nehotično mokrenje
  • Nepotpuno pražnjenje mjehura
  • Uvrtanje očnih kapaka, mišića usta i lica,
  • Neadekvatna pokretljivost očne jabučice,
  • Poteškoće s gutanjem
  • Bol u mišićima koji podsjeća na električne udare.

Zašto vrijedi znati kada vrtoglavica? Međutim, glavni simptom neuropatije, koji omogućava pravovremeno otkrivanje bolesti, je vrtoglavica.

U ovom slučaju nije važno oko dijabetesa tipa 1 ili 2.

Simptomi vrtoglavice

Vrtoglavica, kada se vrti glava, najčešći je simptom na koji se žale dijabetičari prve i druge grupe. Uzroci vrtoglavice prvo i sva naredna vremena mogu biti potpuno različiti, ali najčešće su povezani s poremećajima vestibularnog aparata i poremećajima cirkulacije u moždanom tkivu.

Dijabetičku vrtoglavicu obično prati povraćanje, mučnina ili povećana slabost. Za razjašnjenje simptoma u svakom slučaju, pacijent treba potražiti savjet neurologa. U pravilu se složena terapija sastoji od obavljanja određenog naboja, liječenja lijekovima kao i dijetalne prehrane.

Za vrijeme vrtoglavice pacijentu se čini da se predmeti koji ga okružuju kreću u krug, spremni su da se zavrti ili se stvori lažni dojam da se vrti. Zašto ne zbuniti istinsku vrtoglavicu kod dijabetesa s potpuno različitim simptomima koji su tuđini fenomena? Na primjer, kao što su:

  • Veo ili zamagljene oči
  • Osjećaj nesvjestice ili kratkotrajnog gubitka svijesti,
  • Osjećaj nestabilnog hodanja, neravnoteža,
  • Osjećaj slabosti, mučnina, zbunjenost i nestabilnost u nogama.

Navedeni simptomi mogu biti zasebni znakovi dijabetesa tipa 1 ili 2, ali najčešće nisu povezani s vrtoglavicom i ne prethode joj.

Zbog toga je važno jasno razumjeti kako se stanje vrtoglavice manifestuje, kako se ponašati s njim, kako provoditi liječenje.

Kako opremiti život pacijenta?

Ako je vrtoglavica postala sastavni dio života pacijenta sa šećernom bolešću, mora se voditi računa da u procesu života ne dovedu do padova i ozljeda. Posebna kategorija rizika uključuje djecu, zbog čega su ta pravila obavezna u kući u kojoj dijete živi.

Da biste zaštitili svoj dom, kao i svoje radno mjesto, preporučuje se pridržavati se nekoliko glavnih principa:

  1. Površina poda mora biti obložena mekim tepisima kako ne bi došlo do viškova i nabora.
  2. Na dno kupatila treba zalijepiti posebnu gumenu protukliznu prostirku. Polica na kojoj će se spremati sav pribor za kupku trebala bi biti tamo gdje možete lako doći bez dodatnog napora.
  3. Ako je umjesto kade postavljena tuš kabina, unutra se moraju staviti stolica i rukohvati.
  4. Ako unutar kuće ima stubište, potrebno ga je s obje strane opremiti ogradom, za koju dijabetičar treba držati, čak i ako se osjeća sjajno.
  5. Osoba koja vrti od dijabetesa ne bi trebala naglo da ustane. Prije nego što može stati na noge, trebao bi sjediti nekoliko minuta na ivici kreveta.
  6. Morate također pokušati izbjeći bilo koji posao koji zahtijeva da izvođač jasno kontrolira položaj tijela u prostoru ili održi ravnotežu. Okretanje glave može prouzrokovati smrtne povrede, poput biciklizma.

Zašto je to važno? Pridržavajući se svih gore navedenih pravila, možete naučiti živjeti sa stalnom vrtoglavicom, čak i ako im se u danu dogodi da ne budu 1, već 5 ili više. Da biste smanjili očitovanje nekog simptoma, morate izvršiti posebno punjenje.

Karakteristika medicinske gimnastike je potreba da se brzo kreće kako bi vestibularni aparat radio. Na primjer, iz ležećeg položaja pacijent treba brzo podići tijelo i okrenuti se udesno, dok glava jednom gleda ispred njega. Zatim odmah lezite brzo i ponovite vježbu, ali s okretanjem ulijevo. Ukupno vrijedi dva pristupa. Međutim, vrijedno je razumjeti kako fizička aktivnost utječe na šećer u krvi.

U videu u ovom članku, doktor Myasnikov će objasniti kako su povezani vrtoglavica i dijabetes, kao i druga neugodna zdravstvena stanja.

Glavni uzroci vrtoglavice kod dijabetesa

Dijabetes melitus izaziva mnoge poremećaje u radu unutrašnjih organa čovjeka, a stalno povišene razine šećera ne mogu dugo ostati bez posljedica. Prilično uobičajen simptom za sve pacijente je vrtoglavica s dijabetesom tipa 2. Teško je izbjeći njegov izgled, ali znajući uzroke njegove pojave, možete ga pokušati izbjeći. Među glavnim uzrocima stalne vrtoglavice valja napomenuti:

  • pogrešno odabrana doza inzulina, koja je neophodna za patologiju prvog tipa, a u nekim slučajevima injekcije se moraju dati osobama sa drugom vrstom dijabetesa,
  • hipoglikemija koja se javlja uvođenjem prekomjerne doze inzulina ili hipoglikemijskih lijekova kao i s nedovoljnom ishranom,
  • pad / porast krvnog pritiska usljed oštećenja vaskula,
  • neuropatija koja je posledica oštećenja neurona,
  • hiperglikemija - kao rezultat nedostatka inzulina nivo šećera u krvi postaje previsok, hormonska pozadina je poremećena, tijelo je dehidrirano i prelazi u režim anaerobnog metabolizma.

Nedostatak kontrole bolesti može dovesti do ketoacidoze, čiji je glavni znak oštar miris acetona iz usta pacijenta. Vrtoglavicu često prati snažna slabost, zamračenje očiju i oslabljena svijest. Na prvi znak ketoacidoze treba hitno pozvati hitnu pomoć.

Kako pomoći osobi prije dolaska ljekara?

Vrtoglavica uzrokovana padom šećera u krvi može se prepoznati po osjećaju gladi, slabosti, pospanosti, palpitacija, dvostrukog vida, progresivne letargije. U tom slučaju pacijentu hitno treba jesti ili piti nešto slatko. Ako se stanje ne poboljša, pridružuje se glava i dalje, mučnina ili povraćanje - hitno je pozvati hitnu pomoć, jer vrtoglavica s dijabetesom može signalizirati ozbiljno oštećenje CNS-a.

Uz vrtoglavicu uzrokovanu hiperglikemijom, pojavljuju se sljedeći simptomi:

  • učestalo i obilno mokrenje,
  • suha usta
  • stalna žeđ
  • slabost, nemogućnost koncentracije.

Hiperglikemija je opasno stanje koje zahtijeva obaveznu intervenciju specijalista.Manjak medicinske nege izaziva akutno kršenje metabolizma vode i soli i često završava u hiperosmolarnoj komi. Pomoć kod ovog stanja moguća je samo u bolnici.

Hiperglikemija i hipoglikemija mogu se pojaviti na osnovu neadekvatnog liječenja ako se ne poštuje propisana dijeta

Kako jesti s dijabetesom?

Pravilna prehrana za dijabetes bilo koje vrste jedan je od ključeva za održavanje svakodnevne aktivnosti i sprečavanje razvoja brojnih komplikacija. Nadalje, dijabetes tipa 2 ili ovisan o insulinu zahtijeva pažljiviji pristup odabiru proizvoda, jer razine glukoze ne popravljaju injekcijama inzulina. Gotovo svi proizvodi koji čine osnovu ishrane dijabetičara uslovno su podijeljeni u tri grupe:

  1. U prvu grupu spadaju proizvodi za koje je dozvoljeno da se konzumiraju u neograničenim količinama. Tu spadaju - rajčica, krastavci, kupus, špinat, tikvice, šargarepa, patlidžan. Dozvoljena su gotovo sva pića - glavni je uvjet da ne sadrže prirodni šećer.
  2. Druga grupa sadrži proizvode koje je potrebno na neki način ograničiti. To uključuje meso i piletinu, ribu, mliječne proizvode sa sadržajem masti preko 2%, kobasice, jaja, bobice i krompir.
  3. Ova posljednja skupina uglavnom je nepoželjna u ishrani dijabetičara. Uključuje masne sorte mesa / ribe, masnoće i dimljeno meso, margarin, konzerviranu hranu, orašaste plodove, semenke, čokoladu i džem, grožđe i banane, alkoholna pića.

Kod dijabetesa zabranjeni su slatkiši koji sadrže šećer.

Kako sprečiti vrtoglavicu?

U pravilu se pojava vrtoglavice može spriječiti pažljivom i stalnom kontrolom tijeka patologije. Neki pacijenti koji se strogo pridržavaju preporuka ljekara možda ni ne shvataju da se javlja dijabetes melitus. Glavni značaj za osobu nije ni lijek, već stroga prehrana i stalna fizička aktivnost. Osim toga, pacijenti s bilo kojom vrstom dijabetesa trebaju redovno nadziranje šećera u krvi. Zahvaljujući modernim mjeračima glukoze u krvi, to se može učiniti za nekoliko minuta.

Nakon potvrde dijagnoze liječnik propisuje liječenje - u većini slučajeva prilično je individualno, pa je važno da se ne izvršavaju neovisne prilagodbe plana liječenja. Ovo se posebno odnosi na doziranje inzulina ili hipoglikemijskih lekova - to je prepun razvoja hiper- ili hipoglikemijske kome. Od velike važnosti su dijeta i stalna fizička aktivnost. Oni bi trebali odgovarati uzrastu i općem stanju pacijenta. Dakle, dijabetes i vrtoglavica ne moraju uvijek biti prate.

Odabir doze inzulina provodi se prema razini šećera u krvi

Ako je, unatoč stalnom liječenju, stanje pacijenta daleko od idealnog, postoje stalne promjene krvnog pritiska, vrtoglavica, mučnina i slabost, potrebno je da se ponovo savjetujete sa svojim liječnikom. Možda ćete morati pregledati plan liječenja ili promijeniti trenutnu dozu.

Liječenje - dugo i kontinuirano

Trenutno nisu razvijene efikasne metode lečenja dijabetesa. Do sada je simptomatska, a ima za cilj otkloniti simptome bolesti bez otklanjanja samog uzroka. Postoje tehnike liječenja dijabetesa tipa 1 transplantacijom otočića Langerhansa, ali su takve operacije složene i vrlo skupe. Glavni zadaci u lečenju bolesti su:

  • brza korekcija poremećenog metabolizma ugljikohidrata,
  • normalizacija telesne težine,
  • osposobljavanje osobe da živi sa takvom bolešću,
  • prevencija i blagovremeno liječenje komplikacija.

Činjenica da dijabetes i vrtoglavica često "idu u stopalo" uvelike je posljedica poremećenog metabolizma ugljikohidrata. Nadoknađuje se na dva načina - strogom dijetom i osiguravanjem opskrbe inzulina izvana, stalnom injekcijom.

Injekcija špricom

Osoba je naučena pravilima samokontrole razine šećera u krvi, informirana o njezinim preporučenim vrijednostima, upoznata s postojećim glukometrima. Važno je strogo slijediti sve upute liječnika. Ako se to ne učini, neizbježan je razvoj komplikacija dijabetesa, koje mogu dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica, od potrebe amputiranja udova do demencije i potpune sljepoće.

Pogledajte video: Kako da prepoznate simptome dijabetesa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar