Olovka za injekciju inzulina Humulin: o čemu se radi, cijena i recenzije

Antidijabetički lijek Humulin NPH sadrži inzulin-izofan, koji ima prosječno trajanje djelovanja. Namijenjen je stalnoj upotrebi radi održavanja razine glukoze u krvi u granicama normale.

Dostupno kao suspenzija za potkožno davanje u bočicama u Sjedinjenim Državama, Eli Lilly & Company. A francuska kompanija Lilly France proizvodi inzulin Humulin NPH u obliku patrona sa olovkom za špriceve.

Lijek ima izgled suspenzije mutne ili mliječne boje.

Farmakološki učinak je smanjenje glukoze u krvi zbog povećanog unosa ćelija i tkiva uz pomoć Humulinovog NPH. Kod šećerne bolesti smanjuje se proizvodnja hormona gušterače vlastitog inzulina, što zahtijeva hormonsku nadomjesnu terapiju.

Lijek povećava iskorištavanje glukoze u stanicama kojima je potrebna prehrana. Inzulin stupa u interakciju sa posebnim receptorima na staničnoj površini, što stimulira brojne biohemijske procese, koji uključuju posebno stvaranje hekokinaze, piruvat kinaze, sintetaze glikogena.

Povećava se transport glukoze u tkiva iz krvi, gdje postaje manje.

Farmakološka svojstva

  • Terapeutski efekat počinje sat vremena nakon injekcije.
  • Učinak smanjenja šećera traje oko 18 sati.
  • Najveći učinak je nakon 2 sata i do 8 sati od trenutka primjene.

Takva varijacija intervala aktivnosti lijeka ovisi o mjestu primjene suspenzije i motornoj aktivnosti pacijenta. Ova svojstva trebaju se uzeti u obzir prilikom dodjele režima doziranja i učestalosti primjene.

S obzirom na produženi početak efekta, propisuje se Humulin NPH zajedno s kratkim i ultra kratkim inzulinom.

Raspodjela i izlučivanje iz tijela:

  • Insulin Humulin NPH ne prodire kroz hematoplacentalnu barijeru i ne izlučuje se kroz mliječne žlijezde s mlijekom.
  • Neaktivirano u jetri i bubrezima pomoću enzima insulinaza.
  • Eliminacija lijeka uglavnom preko bubrega.

Neželjene nuspojave uključuju:

  • hipoglikemija je opasna komplikacija neadekvatnim doziranjem. Manifestira se gubitkom svijesti, koji se može pobrkati sa hiperglikemijskom komom,
  • alergijske manifestacije na mjestu ubrizgavanja (crvenilo, svrab, oticanje),
  • gušenje
  • kratkoća daha
  • hipotenzija
  • urtikarija
  • tahikardija
  • lipodistrofija - lokalna atrofija potkožnog masnog tkiva.

Opća pravila upotrebe

  1. Lijek se treba primijeniti ispod kože ramena, kukova, stražnjice ili prednjeg trbušnog zida, a ponekad je moguća i intramuskularna injekcija.
  2. Nakon injekcije ne treba snažno pritiskati i masirati područje invazije.
  3. Zabranjena je upotreba lijeka intravenski.
  4. Dozu odabire individualno endokrinolog i temelji se na rezultatima testa krvi na šećer.

Glavna svojstva lijeka

Lijek se koristi u prisustvu dijabetesa melitusa ovisnog o insulinu i kod šećerne bolesti tipa 2 u razdoblju gestacije.

Postoji nekoliko sorti lijeka Humulin.

Ovi lijekovi se razlikuju u vremenu djelovanja na tijelo.

Do danas su na farmaceutskom tržištu dostupne sljedeće vrste lijekova:

  1. Insulin Humulin P (regulator) - lijek je kratkog djelovanja.
  2. Humulin NPH je lijek srednje izloženosti, koji počinje pokazivati ​​aktivnost sat vremena nakon primjene, a maksimalan učinak postiže se nakon šest do osam sati.
  3. Insulin Humulin M3 je lijek prosječnog trajanja izloženosti. Dostupno u obliku dvofazne suspenzije, koja se sastoji od insulina Humulin Regular i Humulina NPH.

Glavni efekat lijeka usmjeren je na regulaciju procesa metabolizma glukoze, kao i na ubrzavanje anabolizma proteina.

Humulinski regulator se takođe koristi za lečenje šećerne bolesti tipa 2 u prisustvu sledećih faktora:

  • ako se tijekom složene terapije očituje rezistencija na lijekove za snižavanje šećera,
  • razvoj ketoacidoze,
  • ako postoji febrilna infekcija,
  • nastaju poremećaji metabolizma
  • ako postoji potreba da se pacijent prebaci na dulje trajanje inzulinske terapije.

Lijek inzulin Humulin može se predstaviti u dva glavna oblika:

  1. Suspenzija za injekcije ubrizgana je ispod kože.
  2. Rastvor za ubrizgavanje

Do danas, postoji ogroman broj lijekova koji mogu zamijeniti Humulin. Ovo su analogni lekovi koji u svom sastavu imaju istu aktivnu supstancu - insulin. Ovi zamjenici uključuju:

  • Actrapid i Apidra,
  • Biosulin i Berlsulin,
  • Gensulin i izofan inzulin,
  • Insulong i Insuman,
  • Lantus i Pensulin.

U nekim je slučajevima primjena protamin hagedorn moguća. Zabranjeno je sami odabrati ili zamijeniti lijek. Samo liječnik može propisati potreban lijek pacijentu u pravim dozama, uzimajući u obzir težinu patologije i pojedinačne karakteristike.

Uputa za upotrebu za inzulin Humulin NPH i M3: cijena lijeka i pregledi

Humulin NPH i ostali spojevi ove farmakološke grupe su lijekovi koji se koriste u liječenju osoba koje imaju dijabetes.

Lijekovi imaju prirodna svojstva za snižavanje šećera, jer su proizvedeni na osnovi ljudskog genetski inzulinskog inzulina.

Glavna svrha umjetno proizvedene tvari je smanjiti razinu glukoze u krvi unošenjem u tkivo i uključivanjem u metaboličke procese stanica.

Šta je Humulin?

Danas se pojam Humulin može vidjeti u imenima nekoliko lijekova koji su dizajnirani za smanjenje šećera u krvi - Humulin NPH, MoH, Regular i Ultralent.

Razlike u metodologiji izrade ovih lijekova daju svakom sastavu za smanjenje šećera svoje osobine. Ovaj se faktor uzima u obzir prilikom propisivanja liječenja osobama obolelim od dijabetesa.

Osim inzulina (glavna komponenta, mjerena u IU), lijekovi sadrže pomoćne sastojke, poput sterilne tečnosti, protamina, karbolnu kiselinu, metakrezol, cinkov oksid, natrijum hidroksid itd.

Hormon pankreasa je upakovan u patrone, bočice i olovke za špriceve. Priložene upute informišu o značajkama upotrebe ljudskih lijekova.

Prije upotrebe, patrone i bočice ne smiju se energično mućkati, sve što je potrebno za uspješnu ponovnu suspenziju tekućine je da ih valjate između dlanova.

Najprikladnija za upotrebu dijabetičarima je olovka za špriceve.

Primjena navedenih lijekova omogućava postizanje uspješnog liječenja bolesnika sa šećernom bolešću, jer doprinose nadoknadi apsolutnog i relativnog nedostatka endogenog hormona gušterače. Propisati Himulin (doziranje, režim) treba biti endokrinolog. U budućnosti, ako je potrebno, lekar može ispraviti režim lečenja.

Kod dijabetesa prvog tipa inzulin se propisuje osobi za život. Uz komplikaciju dijabetesa tipa 2, koja je popraćena teškom popratnom patologijom, liječenje se formira iz tečajeva različitog trajanja. Važno je zapamtiti da s bolešću koja zahtijeva unošenje umjetnog hormona u organizam ne možete odbiti terapiju inzulinom, jer se u protivnom ne mogu izbjeći ozbiljne posljedice.

Troškovi lijekova ove farmakološke grupe ovise o trajanju djelovanja i vrsti pakiranja.Procijenjena cijena u bocama počinje od 500 rubalja., Trošak u spremnicima - od 1000 rubalja., U olovkama špriceva iznosi najmanje 1500 rubalja.

Da biste odredili dozu i vrijeme uzimanja lijeka, potrebno je da se obratite endokrinologu

Sve zavisi od sorte

Vrste sredstava i efekti na tijelo opisani su u nastavku.

Lijek se izrađuje pomoću rekombinantne DNK tehnologije i ima prosječno trajanje djelovanja. Glavna svrha lijeka je reguliranje metabolizma glukoze.

Pomaže u inhibiciji procesa razgradnje proteina i ima anabolički efekat na telesna tkiva. Humulin NPH povećava aktivnost enzima koji stimulišu stvaranje glikogena u mišićnom tkivu.

Povećava volumen masnih kiselina, utiče na nivo glicerola, pojačava proizvodnju proteina i potiče potrošnju aminokarboksilnih kiselina u mišićnim ćelijama.

Analozi koji smanjuju šećer u krvi su:

  1. Actrafan NM.
  2. Diafan ChSP.
  3. Insulidd N.
  4. Protafan NM.
  5. Humodar B.

Nakon ubrizgavanja, otopina počinje djelovati nakon 1 sata, puni učinak postiže se za 2-8 sati, tvar ostaje aktivna 18-20 sati. Vremenski okvir za djelovanje hormona ovisi o primijenjenoj dozi, mjestu ubrizgavanja i ljudskoj aktivnosti.

Humulin NPH je indiciran za upotrebu u:

  1. Dijabetes sa preporučenom insulinskom terapijom.
  2. Prvi dijagnosticirani dijabetes.
  3. Trudnice s dijabetesom koji nije ovisan o insulinu.

U uputstvu se kaže da lijek nije propisan osobama sa trenutnom hipoglikemijom, koju karakterizira pad glukoze u krvi ispod 3,5 mmol / l, u perifernoj krvi - 3,3 mmol / l, pacijentima koji imaju preosjetljivost na pojedine komponente lijeka.
Nuspojave koje se mogu pojaviti nakon upotrebe lijeka obično se manifestuju:

  1. Hipoglikemija.
  2. Masna degeneracija.
  3. Sistemske i lokalne alergije.

Što se tiče predoziranja lijeka, ne postoje konkretni znakovi predoziranja. Glavni simptomi smatraju se pojavom hipoglikemije. Stanje je praćeno glavoboljom, tahikardijom, obilnim znojenjem i blanširanjem kože. Da bi izbjegao takve zdravstvene probleme, liječnik odabire dozu za svakog pacijenta pojedinačno, uzimajući u obzir razinu glikemije.

Uz predoziranje lijeka može doći do hipoglikemije.

Humulin M3, kao i prethodni lijek, je produženi sastav. Realizuje se u obliku dvofazne suspenzije, stakleni ulošci sadrže inzulin humulin obični (30%) i humulin-nph (70%). Glavna svrha Humulina Mz je regulacija metabolizma glukoze.

Lijek pomaže izgradnju mišića, brzo isporučuje glukozu i aminokarboksilne kiseline u ćelije mišićnog i drugog tkiva osim mozga. Humulin M3 pomaže u jetrenom tkivu pretvoriti glukozu u glikogen, inhibira glukoneogenezu i pretjeranu glukozu pretvara u potkožne i visceralne masnoće.

Analozi lijeka su:

  1. Protafan NM.
  2. Farmasulin.
  3. Actrapid Flekspen.
  4. Lantus Optiset.

Nakon ubrizgavanja, Humulin M3 počinje djelovati nakon 30-60 minuta, maksimalan učinak postiže se u roku od 2-12 sati, trajanje aktivnosti inzulina je 24 sata. Čimbenici koji utječu na razinu aktivnosti Humulina m3 povezani su s odabranim mjestom ubrizgavanja i doziranjem, s fizičkom aktivnošću osobe i njegovom prehranom.

  1. Osobe sa dijabetesom kojima je potrebna inzulinska terapija.
  2. Trudnice s gestacijskim dijabetesom.

Neutralne otopine inzulina kontraindicirane su kod dijagnosticirane hipoglikemije i preosjetljivosti na sastojke sastava. Terapija inzulina trebala bi se provoditi pod nadzorom liječnika, čime će se eliminirati razvoj i komplikacije hipoglikemije, koja u najboljem slučaju mogu postati uzrok depresije i gubitka svijesti, u najgorem - početak smrti.

Tijekom terapije inzulinom pacijenti mogu osjetiti lokalnu alergijsku reakciju koja se obično očituje svrabom, promjenom boje ili oteklinom kože na mjestu ubrizgavanja. Stanje kože se normalizuje u roku od 1-2 dana, u teškim situacijama je potrebno nekoliko tjedana. Ponekad su ovi simptomi znak pogrešne injekcije.

Sistemska alergija javlja se nešto rjeđe, ali su njene manifestacije ozbiljnije od prethodnih, poput generaliziranog svrbeža, nedostatka daha, niskog krvnog pritiska, pretjeranog znojenja i ubrzanog rada srca. U specifičnim slučajevima, alergija može predstavljati ozbiljnu prijetnju čovjekovom životu, situacija se ispravlja hitnim liječenjem, primjenom desenzibilizacije i zamjenom lijekova.

Lijek je propisan osobama kojima je potrebna terapija inzulinom.

  • Humulin regula - kratko djelovanje

Humulin P je DNK rekombinantni sastav s kratkim trajanjem izlaganja. Glavna svrha je regulacija metabolizma glukoze. Sve funkcije dodijeljene lijeku slične su principu izloženosti drugim humulinima.

Otopina je indicirana za upotrebu kod osoba koje pate od šećerne bolesti prvog i drugog tipa, s otpornošću tijela na oralne hipoglikemijske lijekove i kombiniranom terapijom.

Propisan je Humulin regula:

  1. Sa dijabetičkom ketoacidozom.
  2. Ketoacidotska i hiperosmolarna koma.
  3. Ako se dijabetes pojavio tokom dojenja djeteta (podložno neuspjehu prehrane).
  4. S isprekidanom metodom liječenja dijabetesa infekcijom.
  5. Pri prelasku na produženi inzulin.
  6. Prije operacije, s metaboličkim poremećajima.

Humulin P je kontraindiciran u slučaju preosjetljivosti na pojedine komponente lijeka i dijagnosticirane hipoglikemije. Liječnik pojedinačno propisuje pacijentu dozu i režim ubrizgavanja uzimajući u obzir razinu glukoze u krvi prije jela i nakon 1-2 sata nakon. Osim toga, pri dozi u obzir uzima se i vrijednost šećera u mokraći te poseban tijek bolesti.

Razmatrani lijek se, za razliku od prethodnih, može davati intramuskularno, supkutano i intravenski. Najčešći način primjene je potkožni. Kod komplicirane dijabetesa i dijabetičke kome poželjne su IV i IM injekcije. Uz monoterapiju, lek se daje 3-6 puta dnevno. Kako bi se isključila pojava lipodistrofije, mjesto ubrizgavanja mijenja se svaki put.

Humulin P se po potrebi kombinira sa hormonskim lijekom produženog izlaganja. Popularni analozi lijeka:

  1. Actrapid NM.
  2. Biosulin R.
  3. Insuman Rapid GT.
  4. Rosinsulin R.

Lijek je propisan prilikom prelaska na produženi inzulin

Cijena ovih zamjena počinje od 185 rubalja, Rosinsulin se smatra najskupljim lijekom, njegova cijena danas je veća od 900 rubalja. Zamena inzulina analogom treba da se odvija uz učešće lekara. Najjeftiniji analog Humulin R je Actrapid, najpopularniji je NovoRapid Flekspen.

  • Humulinultralente dugog djelovanja

Insulin Humulin ultralente je još jedan lijek indiciran za upotrebu kod pacijenata sa šećernom bolešću ovisnom o insulinu. Proizvod se temelji na rekombinantnoj DNK i proizvod je dugog djelovanja.

Suspenzija se aktivira nakon tri sata nakon injekcije, maksimalan učinak postiže se u roku od 18 sati.

Uputa za upotrebu kaže da je maksimalno trajanje Humulinultralente-a 24-28 sati.

Doktor postavlja dozu lijeka za svakog pacijenta ponaosob, vodeći računa o pacijentovom stanju. Lijek se daje nerazrijeđen, injekcije se rade duboko pod kožom 1-2 puta dnevno. Kada se Humulin Ultralente kombinira sa drugim umjetnim hormonom, injekcija se daje odmah.

Potreba za insulinom povećava se ako je osoba bolesna, doživljava stres, uzima oralne kontraceptive, glukokortikoide ili hormone štitnjače. A, naprotiv, smanjuje se kod bolesti jetre i bubrega, dok uzima MAO inhibitore i beta blokatore.

Analozi lijeka: Humodar K25, Gensulin M30, Insuman Comb i Farmasulin.

Razmislite o kontraindikacijama i nuspojavama.

Kao i svi humulini, inzulinski ultralente je kontraindiciran u slučaju trajne hipoglikemije i jake osjetljivosti na pojedine komponente proizvoda.

Prema riječima stručnjaka, nuspojava se rijetko očituje kao alergijska reakcija.

Mogući ishod nakon injekcije očituje se lipodistrofijom, kod koje se smanjuje količina masnog tkiva u potkožnom tkivu i inzulinska rezistencija.

U rijetkim slučajevima lijek izaziva alergijsku reakciju.

  • Popularni analog humulina - Protaphane

Insulin Protafan NM indiciran je za dijabetes melitus prvog i drugog tipa, za imunitet derivata sulfonilureje, za bolesti koja otežavaju tijek dijabetesa, u hirurškom i postoperativnom razdoblju, trudnicama.

Protafan se propisuje svakom pacijentu ponaosob, vodeći računa o potrebama njegovog tijela. Prema uputama, potreba za umjetnom dozom hormona iznosi 0,3 - 1 IU / kg / dan.

Povećava se potreba kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (oslabljen metabolički odgovor stanica na inzulin), najčešće se to događa kod pacijenata tijekom puberteta i kod ljudi s pretilošću.

Ispravljanje doze lijeka može provesti liječnik u slučaju ako pacijent razvije prateću bolest, posebno ako je patologija zarazna. Doziranje se prilagođava bolestima jetre, bubrega i bolestima štitne žlijezde.

Protafan NM se koristi kao potkožna injekcija u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom kratkog ili brzog djelovanja.

Humulin inzulin: recenzije, cijena, upute za upotrebu

U 1 ml. Lijek Humulin Humulin sadrži 100 IU ljudskog rekombinantnog inzulina. Aktivni sastojci su 30% topljivog inzulina i 70% inzulina izofana.

Kao pomoćne komponente se koriste:

  • destilirani metakrezol,
  • fenola
  • natrijum hidrogen fosfat heptahidrat,
  • klorovodična kiselina,
  • glicerol
  • cinkov oksid
  • protamin sulfat,
  • natrijum hidroksid
  • voda.

Obrazac za puštanje

Priprema za injekciju Humulin M3 inzulin dostupan je u obliku suspenzije za supkutanu primjenu u bočicama od 10 ml, kao i u patronu od 1,5 i 3 ml, upakovano u kutije od 5 komada. Ketridže su dizajnirane za upotrebu u Humapen i BD-Pen špricama.

Lijek ima hipoglikemijski učinak.

Humulin M3 odnosi se na rekombinantne lijekove DNA, inzulin je dvofazna suspenzija za injektiranje sa prosječnim trajanjem djelovanja.

Nakon primjene lijeka, farmakološka efikasnost javlja se nakon 30-60 minuta. Maksimalni učinak traje od 2 do 12 sati, ukupno trajanje efekta je 18-24 sata.

Aktivnost humulinskog inzulina može se razlikovati ovisno o mjestu primjene lijeka, ispravnosti odabrane doze, fizičkoj aktivnosti pacijenta, prehrani i drugim faktorima.

Glavni učinak Humulina M3 povezan je sa regulacijom procesa pretvorbe glukoze. Insulin takođe ima anabolički efekat. U skoro svim tkivima (osim mozga) i mišićima inzulin aktivira unutarćelijski pokret glukoze i aminokiselina, a također izaziva ubrzanje anabolizma proteina.

Inzulin pomaže pretvoriti glukozu u glikogen, a također pomaže pretvoriti višak šećera u masti i inhibira glukoneogenezu.

Indikacije za upotrebu i nuspojave

  1. Dijabetes melitus kod kojeg se preporučuje terapija inzulinom.
  2. Gestacijski dijabetes (dijabetes trudnica).

  1. Ustanovljena hipoglikemija.
  2. Preosjetljivost.

Često se tijekom liječenja inzulinskim preparatima, uključujući Humulin M3, opaža razvoj hipoglikemije. Ako ima težak oblik, može izazvati hipoglikemijsku komu (ugnjetavanje i gubitak svijesti) pa čak i dovesti do smrti pacijenta.

Kod nekih pacijenata mogu se pojaviti alergijske reakcije, koje se očituju svrbežom kože, oticanjem i crvenilom na mjestu ubrizgavanja. Ti simptomi obično nestaju sami po sebi u roku od nekoliko dana ili tjedana nakon početka liječenja.

Ponekad to nema veze s upotrebom samog lijeka, ali rezultat je utjecaja vanjskih faktora ili pogrešne injekcije.

Postoje alergijske manifestacije sistemske prirode. Javljaju se mnogo rjeđe, ali su i ozbiljniji. Sa takvim reakcijama se događa sljedeće:

  • otežano disanje
  • generalizirani svrab
  • otkucaji srca
  • pad krvnog pritiska
  • kratkoća daha
  • pretjerano znojenje.

U najtežim slučajevima alergije mogu predstavljati opasnost za život pacijenta i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ponekad je potrebna zamjena inzulina ili desenzibilizacija.

Kada koristite životinjski inzulin, može se razviti rezistencija, preosjetljivost na lijek ili lipodistrofija. Prilikom propisivanja insulina Humulin M3 vjerovatnost takvih posljedica gotovo je nula.

Primjena inzulina

Da biste pravilno ubrizgali lijek, prvo morate provesti određene preliminarne postupke. Prvo morate odrediti mjesto ubrizgavanja, dobro oprati ruke i obrisati ovo mjesto krpom namočenom u alkohol.

Zatim trebate ukloniti zaštitnu kapu s igle štrcaljke, popraviti kožu (istegnuti je ili zabiti), umetnuti iglu i izvršiti injekciju. Zatim iglu treba izvaditi i nekoliko sekundi, bez trljanja, pritisnuti mjesto ubrizgavanja ubrusom. Nakon toga, uz pomoć zaštitne vanjske kapice, potrebno je da odvojite iglu, izvadite je i vratite poklopac na olovku štrcaljke.

Ne možete dva puta koristiti istu iglu olovke za štrcaljku. Bočica ili uložak koriste se dok se potpuno ne isprazne, zatim odbace. Olovke za špriceve namenjene su samo za pojedinačnu upotrebu.

Predoziranje

Humulin M3 NPH, kao i drugi lijekovi u ovoj grupi lijekova, nema tačnu definiciju predoziranja, jer nivo glukoze u serumu u krvi ovisi o sistemskoj interakciji između razine glukoze, inzulina i drugih metaboličkih procesa. Međutim, predoziranje inzulina može imati izuzetno negativne efekte.

Hipoglikemija se razvija kao rezultat neusklađenosti sadržaja inzulina u plazmi i troškova energije i unosa hrane.

Sledeći simptomi su karakteristični za nastalu hipoglikemiju:

  • letargija
  • tahikardija
  • povraćanje
  • prekomjerno znojenje,
  • blijedost kože
  • drhtanje
  • glavobolja
  • zbrka.

U nekim slučajevima, na primjer, uz dugu povijest dijabetes melitusa ili njegovo pomno praćenje, znakovi pojave hipoglikemije mogu se promijeniti. Blaga hipoglikemija može se sprečiti uzimanjem glukoze ili šećera. Ponekad će vam možda trebati prilagoditi dozu inzulina, pregledati prehranu ili promijeniti fizičku aktivnost.

Umjerena hipoglikemija obično se liječi supkutanom ili intramuskularnom primjenom glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata. U težim slučajevima, u prisustvu neuroloških poremećaja, konvulzija ili kome, pored ubrizgavanja glukagona, koncentrat glukoze mora se davati intravenski.

Ubuduće, da bi se spriječilo ponavljanje hipoglikemije, pacijent treba uzimati hranu bogatu ugljikohidratima. Izuzetno teška hipoglikemijska stanja zahtijevaju hitnu hospitalizaciju.

Interakcije lijekova NPH

Učinkovitost Humulina M3 povećava se primjenom hipoglikemijskih oralnih lijekova, etanola, derivata salicilne kiseline, inhibitora monoamin oksidaze, sulfonamida, ACE inhibitora, blokatora receptora angiotenzina II, neselektivnih beta blokatora.

Glukokortikoidni lijekovi, hormoni rasta, oralni kontraceptivi, danazol, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, beta2-simpatomimetici dovode do smanjenja hipoglikemijskog učinka inzulina.

Ojačati ili, obrnuto, oslabiti ovisnost o inzulinu koji je sposoban za lankreotid i druge analoge somatostatina.

Simptomi hipoglikemije podmazuju se dok uzimate klonidin, rezerpin i beta blokatore.

Uslovi prodaje, skladištenja

Humulin M3 NPH dostupan je u ljekarnama samo na recept.

Lijek se mora čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni, ne može se zamrzavati i izlagati suncu i toplini.

Otvorena bočica inzulinskog NPH može se čuvati na temperaturi od 15 do 25 stepeni 28 dana.

Pod uvjetima potrebnih temperaturnih uvjeta, pripravak NPH čuva se 3 godine.

Posebna uputstva

Neovlašteni prekid liječenja ili imenovanje pogrešne doze (što posebno vrijedi za bolesnike ovisne o insulinu) mogu dovesti do razvoja dijabetičke ketoacidoze ili hiperglikemije, što predstavlja potencijalnu prijetnju za život pacijenta.

U nekih ljudi, kada se koristi ljudski inzulin, simptomi predstojeće hipoglikemije mogu se razlikovati od simptoma karakterističnih za inzulin životinjskog porijekla ili mogu imati blaže manifestacije.

Pacijent bi trebao znati da ako se razina glukoze u krvi normalizira (na primjer, intenzivnom inzulinskom terapijom), tada simptomi koji sugeriraju nadolazeću hipoglikemiju mogu nestati.

Te manifestacije mogu biti slabije ili se različito manifestiraju ako osoba uzima beta blokatore ili ima dugoročni dijabetes melitus, kao i uz prisustvo dijabetičke neuropatije.

Ako se hiperglikemija, poput hipoglikemije, ne koriguje pravodobno, to može dovesti do gubitka svijesti, kome, pa čak i smrti pacijenta.

Prelazak pacijenta na druge inzulinske pripravke NPH inzulina ili njihove vrste treba provoditi samo pod nadzorom liječnika. Promjena inzulina na lijek s različitom aktivnošću, način proizvodnje (DNA rekombinantna, životinjska), vrsta (svinja, analog) može zahtijevati hitnu ili, naprotiv, glatku korekciju propisanih doza.

Uz bolesti bubrega ili jetre, nedovoljnu funkciju hipofize, oslabljeno funkcioniranje nadbubrežne i štitne žlijezde, pacijentova potreba za inzulinom može se smanjiti, a s jakim emocionalnim stresom i nekim drugim stanjima, naprotiv, povećati.

Pacijent bi se uvijek trebao sjećati vjerojatnosti razvoja hipoglikemije i adekvatno procijeniti stanje svog tijela tijekom vožnje automobila ili potrebu za opasnim radom.

  • Monodar (K15, K30, K50),
  • Novomix 30 Flexspen,
  • Ryzodeg Flextach,
  • Humalog Mix (25, 50).
  • Gensulin M (10, 20, 30, 40, 50),
  • Gensulin N,
  • Rinsulin NPH,
  • Farmasulin H 30/70,
  • Humodar B,
  • Vosulin 30/70,
  • Vosulin N,
  • Mikstard 30 NM
  • Protafan NM,
  • Humulin.

Trudnoća i dojenje

Ako trudnica pati od dijabetesa, tada je za nju posebno važno da kontrolira glikemiju. U ovo se vrijeme potražnja za inzulinom obično mijenja u različito vrijeme. U prvom tromjesečju pada, a u drugom i trećem raste, pa će možda biti potrebno prilagođavanje doze.

Također, može se zahtijevati promjena u doziranju, prehrani i fizičkoj aktivnosti tijekom dojenja.

Ako je ovaj inzulinski pripravak potpuno prikladan za pacijenta sa šećernom bolešću, tada su pregledi o Humulin M3 obično pozitivni. Prema riječima pacijenata, lijek je veoma efikasan i praktično nema nikakve nuspojave.

Važno je zapamtiti da je strogo zabranjeno propisivati ​​inzulin za sebe, kao i mijenjati ga u drugi.

Jedna boca Humulina M3 zapremine 10 ml košta od 500 do 600 rubalja, paket od pet patrona od 3 ml u rasponu od 1000-1200 rubalja.

Što je olovka za špriceve

Izumljeni su još davne 1983. godine, ali danas postoji nekoliko sorti takvog uređaja. Općenito, svaka olovka je špric za humulin ili olovka za šprice za biosulin slična je nalivperu (odatle naziv) i ima sljedeću strukturu:

  • Kutija - futrola koja podseća na kutiju iz nalepnice,
  • Kućište koje je na jednom kraju otvoreno, a na drugom šuplje. Rukav napunjen inzulinom ubačen je u ovu šupljinu, s druge strane ima gumb okidača, kao i mehanizam koji može klikom postaviti tačnu dozu: jedan klik - jedna jedinica.
  • Igla. Stavili su ga na vrh rukava prije same injekcije. Rukav se izoštrava iz šupljine špriceva, a kad se izvrši injekcija, igla se uklanja.
  • Poklopac koji se nosi na uređaju dok se ne koristi. Olovka za šprice razlikuje se od olovke za inzulin po tome što se može koristiti više puta i do nekoliko godina. Ali lako je koristiti:
  1. Otvara se kućište, uklanja se uređaj, kapak se skida sa njega,
  2. Stavlja se igla, skida se i kapa s nje,
  3. Olovka se kotrlja u ruku kako bi se inzulin miješao u rukavu. Možete je prebaciti desetak puta,
  4. Prvo se postavlja doza od dvije jedinice, pritisne se gumb okidača. Da ispustite sav vazduh, izbacite kap inzulina,
  5. Sada se postavlja doza koja je potrebna pacijentu, vrši se injekcija (može u stomak, rame, ruku ili nogu). Ako je potrebno, injekcija se pravi čak i kroz odjeću, glavno je odviti kožu,
  6. Pritisnite gumb okidača i pričekajte nekoliko sekundi. Ne puštamo pregib dok sav injekcije ne injiciraju,
  7. Igla se može izvaditi, staviti poklopac na uređaj i sakriti sve u slučaju.

Olovka za špricer ima i prednosti i nedostatke.

Dakle, ova je metoda vrlo zgodna: uostalom, čak možete unijeti inzulin ne skidajući se, a u obrazovnoj ustanovi ili na radnom mjestu njegova je igla tanja od bilo koje druge i koža uopće nije ozlijeđena.

Pogodno za osobe sa problemima vida i za osobe sa invaliditetom.

Među nedostacima je to što se olovka za štrcaljke često pokida, a nerealno je popraviti, jer je narušen mehanizam preciznog podešavanja doze.

Osim toga, ovaj uređaj nije toliko jeftin, a bolesnoj osobi je potrebno čak tri njih, uključujući jedan za zamjenu i dva za radnike. To je 150 za cijeli set. Špricevi su jeftiniji. Da, i takvu olovku ne možete kupiti svugdje.

Pa ipak, inzulin u bočicama je i dalje češći od inzulina za olovke. Osim toga, mnogi proizvođači stvaraju olovke posebno za svoj inzulin, tako da pokupljanje može biti teško.

A tu je i olovka za špricanje za brzu intramuskularnu injekciju lijekova. Najčešće se koriste u hitnoj medicini. Ponekad se takve olovke nalaze u kompletu za hitne slučajeve. Dobri su u tome što su pogodni za upotrebu, a lekovi se daju jednostavno. Njihov nedostatak je manja pouzdanost od klasične štrcaljke i prilično velika cijena.

Popularne marke špriceva

U stvari, postoji puno olovki za špriceve, među njima su, primjerice, oni koji su namijenjeni samo za insuline određenih proizvođača, ali postoje i oni koji su postali popularni na našim geografskim širinama.

  • Biomatikpen olovka za šprice. Kreirala švajcarska kompanija Ipsomed. Na kraju ima elektronski prikaz. Ekran i dizajn pogodni su za precizan odabir doze. Pogodno za biosulin (P ili H). Maksimalna doza je 60 jedinica. Cijena - 2,5 hiljade rubalja,
  • Olovka za pjenu od šprice klasična. Opremljen je dozator adapterom, kao i nastavkom za dugme za pokretanje. Kompatibilan je s bilo kojom iglom za jednokratnu upotrebu, pogodan za vrste inzulina poput biosulina, rozinsulina, gensulina i Eli Lilly.Glavna stvar je da zapremina uloška bude 3 mm. Također postoji i varijanta takve olovke s prirastom doze u dvije jedinice i maksimalnom dozom od 42 jedinice.
  • Huma Pen Ergo. Lijepa šprica za olovku za humusulin od Eli Lilly. Njegov korak je jednak jednoj jedinici, opremljenoj mehaničkim dozatorom,
  • Olovka za injekciju Novo Pen 3. Metalni uređaj danskih proizvođača Novo Nordisk. Ima mehanički dozator i pogodan je za insuline poput Novomikst3, Protofan, Actrapid, Novorapid,
  • Opti Pen Pro 1. Francuska olovka sa dozatorom u obliku elektronskog mehaničkog prikaza. Posebnost je u tome što je baterija nezamjenjiva, pa služi samo dvije godine,
  • Novo Pen Echo. Moderna štrcaljka istih Danca iz Novo Nordiska. Razlikuje se u vrlo malom koraku: 0,5. Pogodno za inzuline koncentracije U100 sljedećih vrsta: Protofan, Novoparid, Actapride, kao i Novomikst3.

Opremljen je zaslonom koji prikazuje zadnju dozu ubrizgavanog inzulina i kada mu je ubrizgana. Kada unesete celu dozu, uređaj daje glasan zvuk. Klip ima veoma lak udarac, tako da čak i dijete može koristiti takav uređaj ...

  • HumaPen Luxura HD. Još jedan uređaj dizajniran za humulin. Ima mali korak od pola jedinice, dostupan je u različitim bojama, a posebnost je da kada izaberete dozu, olovka emitira ekspresivan klik.
  • Olovka za injekciju inzulina Humulin: o čemu se radi, cijena i recenzije

    Insulin Humulin NPH koristi se za liječenje pacijenata s dijagnozom dijabetesa tipa 1. Pacijenti pate od činjenice da pankreas nije u stanju samostalno proizvoditi hormon inzulin.

    Humulin je zamjena za ljudski inzulin. Brojni pregledi govore o efikasnosti ovog lijeka i lakoj podnošljivosti.

    Cijena lijeka varira u rasponu od 1500 rubalja. Danas možete pronaći brojne analoge lijeka, kao i sinonimne droge.

    Upute za upotrebu lijeka

    Sve doze lijeka propisuje lekar, na osnovu individualnih karakteristika pacijenta i nivoa glukoze u krvi.

    Humulin Humulin Regulator preporučuje se ubrizgati oko pola sata prije glavnog obroka, dok maksimalni broj dnevnih injekcija ne smije biti veći od šest.

    U nekim slučajevima injekcije se rade ne prije jela, već nakon sat ili dva nakon toga.

    Svaka nova injekcija mora se unijeti na novo mjesto kako bi se izbjeglo stvaranje lipodistrofije. Takav se regulator može davati supkutano, intramuskularno, pa čak i intravenski. Posljednje metode liječnici posebno primjenjuju tijekom operacije ili kod dijabetičke kome kod pacijenta.

    Osim toga, lijek se u nekim slučajevima kombinira sa drugim antipiretskim lijekovima dužeg djelovanja.

    Potrebnu dozu lijeka određuje liječnik, a obično se kreće od 30 do 40 jedinica dnevno.

    Što se tiče lijeka Insulin Humulin NPH, strogo je zabranjeno davati ga intravenski. Suspenzija ili emulzija se primjenjuju pod kožu ili, u nekim slučajevima, intramuskularno.

    Da biste pravilno napravili injekciju, trebat će vam određene vještine.

    Algoritam za primjenu inzulina Humulin NPH

    • Humulin u bočicama prije upotrebe mora se miješati valjanjem bočice između dlanova sve dok se ne pojavi boja mlijeka. Nemojte tresti, pjenati i ne koristiti inzulin s flokulentnim ostacima na zidovima bočice.
    • Humulin NPH u patroni ne samo da se pomiče između dlanova, ponavljajući pokret 10 puta, već i miješa, lagano okrećući uložak. Osigurajte da je inzulin spreman za primjenu ocjenom konzistencije i boje. Trebao bi biti ujednačen sadržaj u boji mlijeka. Takođe ne istresite i ne pjenajte lijek. Ne koristite otopinu sa žitaricama ili sedimentom.Ostali insulini se ne mogu ubrizgati u uložak i ne mogu se ponovo puniti.
    • Olovka za štrcaljku sadrži 3 ml insulina-izofana u dozi od 100 IU / ml. Za 1 injekciju unesite ne više od 60 IU. Uređaj omogućuje doziranje s točnošću do 1 IU. Provjerite je li igla čvrsto pričvršćena na uređaj.

    - Operite ruke sapunom, a zatim ih obradite antiseptikom.

    - Odlučite se o mestu ubrizgavanja i tretirajte kožu antiseptičkim rastvorom.

    - Naizmenična mjesta ubrizgavanja tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno.

    Kako ubrizgati lijek?

    Prilikom davanja injekcija inzulina pod kožu treba voditi računa da igla ne uđe u krvne žile, a takođe ne izvoditi masažne pokrete neposredno prije injekcije.

    Danas postoje različiti posebni uređaji za ubrizgavanje inzulina. U njih se uložaju ulošci, olovka za injekciju i injekcijske šprice.

    Prije upotrebe suspenzije, mora se valjati na dlanovima kako bi tečnost unutar ampule postala homogena. Istovremeno, treba izbjegavati kašavanje, koje doprinosi pojavi pjene.

    Ako se za injekciju upotrebljava inzulinska špric, doza koju preporuči liječnik postavlja se brzinom od 100 jedinica po 1 mililitru. Posebni ulošci imaju vlastita uputstva za upotrebu, s kojima se prvo morate upoznati. U njemu se po pravilu nalaze informacije o tome kako pravilno navrnuti i pričvrstiti iglu. Štoviše, takvi su uređaji namijenjeni samo za jednokratnu upotrebu, a ponovno ih punjenje strogo je zabranjeno.

    NPH se može koristiti zajedno sa regulatorom. U ovom slučaju prvo treba prikupiti inzulin kratkog djelovanja, a potom produžiti. Pažljivo napravite ugao da se dva lijeka ne miješaju.

    Također treba napomenuti da sljedeće grupe lijekova mogu smanjiti efikasnost ubrizganih lijekova:

    1. Oralni kontraceptivi.
    2. Kortikosteroidi.
    3. Hormonski lekovi za lečenje bolesti štitne žlezde.
    4. Neke vrste diuretika i antidepresiva.

    Da biste povećali učinak na snižavanje šećera, znači:

    • hipoglikemijske tablete,
    • acetilsalicilna kiselina
    • alkohol i pripravci koji ga sadrže.

    Pored toga, sulfonamidi mogu povećati učinak smanjenja šećera.

    Mjere predostrožnosti za upotrebu lijekova

    Neutralan učinak lijeka i njegov utjecaj na tijelo osigurani su samo ako se strogo pridržavaju svih preporuka i uputa lekara.

    Postoje slučajevi kada se mogu javiti neželjeni efekti.

    Pojava nuspojava najčešće je povezana s kršenjem tehnike ubrizgavanja ili prilikom prekoračenja preporučenih doza.

    Ključne mere predostrožnosti uključuju sledeće:

    1. Može se razviti hipoglikemija, čiji teški oblik često uzrokuje pojavu hipoglikemijske kome. Pacijent može osjetiti depresiju i gubitak svijesti.
    2. Razvoj alergijskih reakcija, koji se očituju u obliku svrbeža kože, crvenila, oticanja tkiva. Takva simptomatologija je privremena i u pravilu prolazi sama za nekoliko dana.
    3. Pojava sistemske alergije. Takve se reakcije razvijaju u obliku poteškoća s disanjem, palpitacijom srca i smanjenjem krvnog tlaka ispod standardnih vrijednosti. Pojavljuju se nedostatak daha i pojačano znojenje.

    Rijetko se može primijetiti lipodistrofija. Prema recenzijama, takva negativna manifestacija može biti samo u preparatima životinjskog porijekla.

    Lijek je strogo kontraindiciran:

    • u prisustvu hipoglikemije, jer ima sposobnost snižavanja glukoze u krvi,
    • ako se primijeti preosjetljivost na jednu ili više komponenti lijeka.

    Nepravilno odabrana doza ili predoziranje mogu se manifestirati u obliku sljedećih simptoma:

    1. Značajan pad šećera u krvi je ispod normalnog.
    2. Povećani nivo nervoze.
    3. Glavobolja.
    4. Drhtanje i opća slabost tijela.
    5. Pojava napadaja.
    6. Blijeda koža.
    7. Pojava hladnog znoja.

    Da biste uklonili gore navedene simptome, možete jesti hranu koja ima visoku razinu lako probavljivih ugljikohidrata. Ako je predoziranje ozbiljno, odmah trebate kontaktirati medicinskog stručnjaka.

    Lijek se može koristiti tokom trudnoće ili dojenja. Treba napomenuti da u prva tri mjeseca potreba za hormonom kod žena opada, nakon čega se (u drugom i trećem tromjesečju) povećava.

    Medicinske studije su pokazale da ubrizgavanje inzulina nema mutageni učinak.

    Značajke primjene uređaja olovke za štrcaljke

    1. Uklonite poklopac povlačenjem, a ne rotiranjem.
    2. Provjerite inzulin, rok trajanja, teksturu i boju.
    3. Pripremite iglu štrcaljke kao što je gore opisano.
    4. Zavijte iglu dok ne bude čvrsto.
    5. Uklonite dva poklopca sa igle. Ne odbacujte spoljni poklopac.
    6. Provjerite unos inzulina.
    7. Preklopite kožu i ubrizgajte iglu pod kožu pod uglom od 45 stepeni.
    8. Uvedite inzulin držeći gumb palcem dok se ne zaustavi, brojeći polako mentalno do 5.
    9. Nakon uklanjanja igle stavite kuglu alkohola na mesto ubrizgavanja bez trljanja ili drobljenja kože. Normalno, kap inzulina može ostati na vrhu igle, ali ne da iscuri iz njega, što znači nepotpunu dozu.
    10. Zatvorite iglu vanjskim poklopcem i odložite je.

    Potencijalne interakcije s drugim lijekovima

    Lijekovi koji pojačavaju učinak Humulina:

    • tablete za snižavanje šećera,
    • antidepresivi - inhibitori monoamin oksidaze,
    • hipotonične lekove iz grupe ACE inhibitora i beta blokatora,
    • inhibitori ugljične anhidraze,
    • imidazoli
    • tetraciklinski antibiotici,
    • Litijumski preparati
    • B vitamini,
    • teofilin
    • lekovi koji sadrže alkohol

    Lijekovi koji inhibiraju djelovanje inzulina Humulin NPH:

    • kontracepcijske tablete
    • glukokortikosteroidi,
    • hormoni štitnjače,
    • diuretici
    • triciklički antidepresivi,
    • sredstva koja aktiviraju simpatički nervni sistem,
    • blokatori kalcijumovih kanala,
    • opojni analgetici.

    Analozi humulina

    Trgovački nazivProizvođač
    Insuman BazalSanofi-Aventis Deutschland GmbH, (Njemačka)
    ProtafanNovo Nordisk A / S, (Danska)
    Berlinsulin N Basal U-40 i Berlisulin N Basal PenBerlin-Chemie AG, (Njemačka)
    Actrafan HMNovo Nordisk A / O, (Danska)
    Br-Insulmidi ChSPBryntsalov-A, (Rusija)
    Humodar BIndar Insulin CJSC, (Ukrajina)
    Isofan Insulin Svjetski kupAI CN Galenika, (Jugoslavija)
    HomophanePliva, (Hrvatska)
    Biogulin NPHBioroba SA, (Brazil)

    Pregled antidijabetičkih lijekova inzulinom-izofana:

    Želeo sam da izvršim korekciju - zabranjeno je davati produženi inzulin intravenski!

    Farmakodinamika i farmakokinetika

    Humulin NPH je DNK rekombinantni humani inzulin sa prosječnim trajanjem izloženosti, čiji je glavni učinak reguliranje metabolizam glukoze. Lijek također pokazuje anabolički efikasnost.

    U tkivima ljudskog tela (osim moždanog tkiva), humulin NPH inzulin aktivira transport aminokiseline i glukozai takođe ubrzava procese anabolizam proteina.

    Paralelno u jetri, lijek potiče stvaranje glikogen od glukozapotiče transformaciju viška glukoza u masnoćainhibira glukoneogeneza.

    Početak djelovanja inzulina Humulin NPH uočen je 60 minuta nakon primjene, s maksimalnom efikasnošću u periodu od 2 do 8 sati i trajanjem djelovanja u roku od 18-20 sati.

    Uočene individualne razlike u efikasnosti insulin ovise o izboru doze, mjestu ubrizgavanja kao i fizičkoj aktivnosti pacijenta.

    Nuspojave

    Glavna nuspojava je hipoglikemija, što u slučaju teškog tijeka može uzrokovati gubitak svijesti, pa čak i smrt (rijetko).

    Postoji i minimalna vjerovatnost formiranja lipodistrofija.

    Alergijske manifestacije sistemske prirode:

    Alergijske manifestacije lokalne prirode:

    • oticanje ili svrbež u području ubrizgavanja (obično prestaje u roku od nekoliko sedmica),
    • hiperemija.

    Upute za upotrebu Humulin NPH

    Doziranje Humulina NPH odabire se pojedinačno, u skladu s razinom od glikemija pacijenta.

    Intravenske injekcije Humulina NPH su zabranjene!

    Emulzija se mora davati u nekim slučajevima, dozvoljene su injekcije IM-a. Subkutana primjena provodi se u trbuhu, ramenu, zadnjici ili bedrima. Mjesto ubrizgavanja treba naizmjenično mijenjati tako da se tijekom 30 dana na jednom mjestu ne vrši više od jedne injekcije.

    SC injekcije zahtevaju određenu veštinu davanja i mere predostrožnosti. Potrebno je izbjegavati prodiranje igle u krvne žile, ne masiranje mjesta ubrizgavanja, kao i rukovanje uređajima za pravilno davanje lijeka.

    Priprema i primjena Humulina NPH

    S ciljem resuspenzija inzulinaPrije upotrebe, bočice i ulošci pripravka Humulin NPH preporučuje se 10 puta razmotati na dlanovima i istresati isto toliko puta (okrećući se za 180 °) dok preparat ne poprimi stanje blistave boje blizu mlijeka ili homogene tekućine. Snažno mućkati lijek ne bi trebalo da, jer pjena koja se formira na ovaj način može ometati tačan odabir doze.

    Bočice i ulošci moraju se provjeriti s posebnom pažnjom. Izbegavajte upotrebu insulin s pahuljicama sedimenta ili bijelim česticama koje se priliježu na zidove ili dno boce, formirajući dojam ledenog uzorka.

    Dizajn kertridža ne dopušta da se njegov sadržaj meša sa drugim insulin, kao i punjenje samog uloška.

    Kada se koriste bočice, emulzija se sakuplja u tome insulinska špric, koji po zapremini odgovara unosu insulin (npr. 100 IU / 1 ml insulin = 1 ml šprica) i primjenjuje se u skladu s preporukama liječnika.

    Kad koristite patrone, potrebno je pridržavati se uputa proizvođača olovke za špriceve za njihovo instaliranje, pričvršćivanje igle i administraciju inzulina, na primjer upute za Humulin NPH u olovci Quick Pen olovke.

    Odmah nakon ubrizgavanja, pomoću vanjske kapice igle, uklonite samu iglu i uništite je na siguran način, a zatim zatvorite ručicu poklopcem. Ovaj postupak omogućava daljnju sterilnost, sprječava ulazak zraka, sprječava istjecanje lijeka i njegovo moguće začepljenje.

    Igle i olovke za šprice ne smiju ponovo koristiti ili koristiti drugi. Bočice i ulošci upotrebljavaju se jednom dok lijek ne dovrši, a zatim se odbace.

    Možda uvođenje Humulina NPH u kombinaciji sa Humulin Regular.

    Zašto, kako bi se spriječilo prodiranje u bocu insulin duže akcije, prva koja je ušla u štrcaljku insulin kratka akcija.

    Ovu se smjesu preporučuje uvesti odmah nakon miješanja. Za tačnu dozu od dva insulin mogu koristiti različite špriceve.

    Interakcija

    Hipoglikemijska efikasnost Humulina NPH opada uz istodobnu upotrebu oralni kontraceptivihormoni štitnjače glukokortikoidi, tiazidni diureticitriciklička antidepresivi, Diazoksid.

    Kombinovana aplikacija etanolhipoglikemijski lijekovi (oralni), salicilatiMAO inhibitori sulfonamidi, beta blokatori pojačavaju hipoglikemijske efekte Humulina NPH.

    Reserpine, Klonidin i beta blokatori može podmazati simptome hipoglikemije.

    U trudnoći (i dojenju)

    Pacijenti sa dijabetes obavestite svog davatelja zdravstvenih usluga o planiranju ili pojavi trudnoće, kao i obično, potreba za insulin smanjuje se u prvom tromjesečju i povećava u drugom i trećem tromjesečju (možda će biti potreban sastanak) insulin s dodatnim prilagođavanjem doze).

    Takođe, tokom razdoblja mogu biti potrebna prilagođavanja prehrane i / ili doziranja dojenje.

    Prilikom izbora insulin doktor mora procijeniti pacijentovo stanje sa svih mogućih strana i odabrati lijek koji je u potpunosti pogodan za tog određenog pacijenta.

    U ovom slučaju, lijek Humulin NPH pokazuje dobre rezultate liječenja i može se upotrebljavati u dužem vremenskom periodu.

    Cijena Humulin NPH, gdje kupiti

    U prosjeku možete kupiti Humulin NPH: boca od 10 ml br. 1 - 550 rubalja, patrone od 3 ml br. 5 - 1500 rubalja.

    • Suspenzija Humulin NPH 100 IU / ml 10 ml Lilly Eli Lilly & Company
    • Suspenzija Humulin NPH 100 IU / ml 3 ml 5 kom.
    • Suspenzija Humulin NPH 100ME / ml 3ml br. 5 patrona + QuickPenEli olovka za injekciju Lilly & Company
    • Suspenzija Humulin NPH 100MU / ml 3ml br. 5 patronaEli Lilly & Company
    • Suspenzija Humulin NPH 100MU / ml 10ml br. 1 bocaEli Lilly & Company

    PAŽITE PAŽNJU! Podaci o lijekovima na web mjestu predstavljaju referentnu generalizaciju, prikupljaju se iz javnih izvora i ne mogu poslužiti kao osnova za odlučivanje o upotrebi lijekova tokom liječenja. Prije upotrebe lijeka Humulin NPH, svakako se posavjetujte s liječnikom.

    Kupite u našoj trgovini olovku za šprice HumaPen Luxura - DiaMarka

    Pogodna i funkcionalna olovka za šprice HumaPen Luxura sa korakom od 1 jedinice. Olovka za injekciju Eli Lilly (Eli Lilly) ima uložak od 3 ml. Drška ima elegantan prostrani izgled, ima hromirane umetke.

    Može postati ne samo sredstvo za nadoknadu dijabetesa, nego i pravi ukras ako ga stavite u džep košulje ili jakne. Čvrsta i izdržljiva futrola štiti olovku štrcaljke od oštećenja, čak i ako je slučajno spustite na pod.

    Povećanje doze je 1 jedinica.

    Olovku za špricu proizvodi Eli Lilly i pogodna je za sve insuline ovog proizvođača:

    Pažnja! Olovka za brizgalice HumaPen Luxura pogodna je i za inzulin biosulina. Cijena ove olovke za špriceve za Biosulin je prilično prihvatljiva.

    Isto tako, na vlastiti rizik i rizik možete koristiti ovu olovku za inzulin ”na Apidri.
    Tehničke specifikacije Olovke za brizgalice HumaPen Luxura

    • Dizajniran za penise od 3 ml (300 jedinica).
    • Minimalni korak je skup doza inzulina od 1 jedinice.
    • Maksimalna doza u jednom setu je 60 jedinica.
    • Dimenzije: 165x25x23 mm
    • Težina: 30g.

    Karakteristike olovke za šprice HumaPen Luxura:

    • Vizuelna i zvučna kontrola prilikom tipkanja svake jedinice inzulina
    • Mogućnost otkazivanja doze
    • Odličan kvalitet "u montaži
    • Elegantan i elegantan izgled
    • Prikladan, kvalitetan tvrdi kofer koji nadopunjuje samu ručicu.

    • Olovka za brizgalice Humapen Luxura
    • Kućište (ima mjesta za rezervne igle i uložak za inzulin)
    • Upute na ruskom

    Olovka za brizgalice HumaPen Luxura Sertifikovano za prodaju u Rusiji. Slike proizvoda, uključujući boju, mogu se razlikovati od stvarnog izgleda. Sadržaj paketa također se može promijeniti bez prethodne najave. Ovaj opis nije javna ponuda.

    Olovka za brizgalice HumaPen Luxura - cijena 2150,00 rub., fotografija, tehničke specifikacije, uvjeti dostave u Rusiji. Da kupim Olovka za brizgalice HumaPen Luxura u internetskoj trgovini https: diamarka.com, samo ispunite online obrazac za narudžbu ili nazovite: +7 (3452) 542-147, +7 (922) 483-55-85.

    Humulin: upute za uporabu, cijena, recenzije i analozi

    Dobar inzulinski pripravak trebao bi imati minimum kontraindikacija i nuspojava, jer dijabetičari već moraju da se nose s mnogim popratnim bolestima. A ovaj se lijek razlikuje od analoga na više načina, uključujući i njegova svojstva. Razmislite zašto je Humulin NPH tako dobar za dijabetes u skladu s uputama za upotrebu.

    INN proizvođača

    Međunarodno ime je insulin-izofan (ljudski genetski inženjering).

    Uglavnom ga proizvodi Lilly France SAAS, Francuska.

    Predstavništvo u Rusiji: "Eli Lilly Vostok S.A."

    "Humulin" varira u cijeni ovisno o obliku ispuštanja: boce od 300-500 rubalja, ulošci od 800-1000 rubalja. Troškovi mogu biti različiti u različitim gradovima i ljekarnama.

    Farmakološko djelovanje

    Farmakodinamika i farmakokinetika

    Humulin NPH je DNK rekombinantni humani inzulin sa prosječnim trajanjem izloženosti, čiji je glavni učinak reguliranje metabolizam glukoze. Lijek također pokazuje anabolički efikasnost.

    U tkivima ljudskog tela (osim moždanog tkiva), humulin NPH inzulin aktivira transport aminokiseline i glukozai takođe ubrzava procese anabolizam proteina.

    Paralelno u jetri, lijek potiče stvaranje glikogen od glukozapotiče transformaciju viška glukoza u masnoćainhibira glukoneogeneza.

    Početak djelovanja inzulina Humulin NPH uočen je 60 minuta nakon primjene, s maksimalnom efikasnošću u periodu od 2 do 8 sati i trajanjem djelovanja u roku od 18-20 sati.

    Uočene individualne razlike u efikasnosti insulin ovise o izboru doze, mjestu ubrizgavanja kao i fizičkoj aktivnosti pacijenta.

    Indikacije za upotrebu

    Lijek Humulin NPH indiciran je za upotrebu sa:

    • prvo dijagnosticirano dijabetes,
    • dijabetesu slučaju naznaka za imenovanje terapija insulinom,
    • trudnoće na pozadini dijabetes melitus koji nije ovisan o insulinu (tip 2).

    Kontraindikacije

    • hipoglikemijatrenutno posmatrano
    • preosjetljivost o sastojcima Humulina NPH.

    Nuspojave

    Glavna nuspojava je hipoglikemija, što u slučaju teškog tijeka može uzrokovati gubitak svijesti, pa čak i smrt (rijetko).

    Postoji i minimalna vjerovatnost formiranja lipodistrofija.

    Alergijske manifestacije sistemske prirode:

    Alergijske manifestacije lokalne prirode:

    • oticanje ili svrbež u području ubrizgavanja (obično prestaje u roku od nekoliko sedmica),
    • hiperemija.

    Upute za upotrebu Humulin NPH

    Doziranje Humulina NPH odabire se pojedinačno, u skladu s razinom od glikemija pacijenta.

    Intravenske injekcije Humulina NPH su zabranjene!

    Emulzija se mora davati u nekim slučajevima, dozvoljene su injekcije IM-a. Subkutana primjena provodi se u trbuhu, ramenu, zadnjici ili bedrima. Mjesto ubrizgavanja treba naizmjenično mijenjati tako da se tijekom 30 dana na jednom mjestu ne vrši više od jedne injekcije.

    SC injekcije zahtevaju određenu veštinu davanja i mere predostrožnosti. Potrebno je izbjegavati prodiranje igle u krvne žile, ne masiranje mjesta ubrizgavanja, kao i rukovanje uređajima za pravilno davanje lijeka.

    Priprema i primjena Humulina NPH

    S ciljem resuspenzija inzulinaPrije upotrebe, bočice i ulošci pripravka Humulin NPH preporučuje se 10 puta razmotati na dlanovima i istresati isto toliko puta (okrećući se za 180 °) dok preparat ne poprimi stanje blistave boje blizu mlijeka ili homogene tekućine. Snažno mućkati lijek ne bi trebalo da, jer pjena koja se formira na ovaj način može ometati tačan odabir doze.

    Bočice i ulošci moraju se provjeriti s posebnom pažnjom. Izbegavajte upotrebu insulin s pahuljicama sedimenta ili bijelim česticama koje se priliježu na zidove ili dno boce, formirajući dojam ledenog uzorka.

    Dizajn kertridža ne dopušta da se njegov sadržaj meša sa drugim insulin, kao i punjenje samog uloška.

    Kada se koriste bočice, emulzija se sakuplja u tome insulinska špric, koji po zapremini odgovara unosu insulin (npr. 100 IU / 1 ml insulin = 1 ml šprica) i primjenjuje se u skladu s preporukama liječnika.

    Kad koristite patrone, potrebno je pridržavati se uputa proizvođača olovke za špriceve za njihovo instaliranje, pričvršćivanje igle i administraciju inzulina, na primjer upute za Humulin NPH u olovci Quick Pen olovke.

    Odmah nakon ubrizgavanja, pomoću vanjske kapice igle, uklonite samu iglu i uništite je na siguran način, a zatim zatvorite ručicu poklopcem. Ovaj postupak omogućava daljnju sterilnost, sprječava ulazak zraka, sprječava istjecanje lijeka i njegovo moguće začepljenje.

    Igle i olovke za šprice ne smiju ponovo koristiti ili koristiti drugi. Bočice i ulošci upotrebljavaju se jednom dok lijek ne dovrši, a zatim se odbace.

    Možda uvođenje Humulina NPH u kombinaciji sa Humulin Regular.

    Zašto, kako bi se spriječilo prodiranje u bocu insulin duže akcije, prva koja je ušla u štrcaljku insulin kratka akcija.

    Ovu se smjesu preporučuje uvesti odmah nakon miješanja. Za tačnu dozu od dva insulin mogu koristiti različite špriceve.

    Predoziranje

    Kao takav, ne postoji specifično predoziranje Humulin NPH-a. Simptomi se smatraju manifestacijom. hipoglikemijapopraćeno povećanim znojenjeletargija tahikardijaglavobolja blijedi kožni integritet drhtanje, zbrkapovraćanje

    U nekim slučajevima, simptomi koji su prethodili hipoglikemiji (produženi dijabetes ili njegova intenzivna kontrola) može se promeniti.

    Manifestacije hipoglikemija blag, obično zaustavljen oralnom primjenom šećer ili glukoza (dekstroza) Ubuduće će vam možda trebati prilagoditi prehranu, dozu insulin ili fizička aktivnost.

    Podešavanje hipoglikemija umjerena ozbiljnost provodi se SC ili in / m ubrizgavanjem glukagon, s daljom oralnom primjenom ugljeni hidrati.

    Manifestacije teške hipoglikemija može biti u pratnji koma, neurološki poremećaji ili grčevikoji su lokalizovani iv ubrizgavanjem koncentrovana glukozas (dekstroza) ili s / c ili u / m uvoda glukagon. Ubuduće, kako bi se spriječilo ponavljanje simptoma, obrok bogat ugljeni hidrati.

    Interakcija

    Hipoglikemijska efikasnost Humulina NPH opada uz istodobnu upotrebu oralni kontraceptivihormoni štitnjače glukokortikoidi, tiazidni diureticitriciklička antidepresivi, Diazoksid.

    Kombinovana aplikacija etanolhipoglikemijski lijekovi (oralni), salicilatiMAO inhibitori sulfonamidi, beta blokatori pojačavaju hipoglikemijske efekte Humulina NPH.

    Reserpine, Klonidin i beta blokatori može podmazati simptome hipoglikemije.

    Uslovi prodaje

    Za kupovinu inzulina potreban je recept.

    Uslovi skladištenja

    Lijek Humulin NPH čuva se u hladnjaku (2 - 8 ° C), ne smrzavajte.

    Lijek koji se koristi u ulošku ili u boci može se čuvati 28 dana na sobnoj temperaturi.

    Datum isteka

    Uz pravilno skladištenje - 24 meseca.

    Posebna uputstva

    Odlučite o potrebi prebacivanja pacijenta na drugi lijek ili vrstu insulin može biti samo ljekar. Ova promjena se mora odvijati pod strogom kontrolom pacijentovog stanja.

    Promena tipa aktivnost insulina(Redovno, M3 i tako dalje

    ), njegove vrste (ljudski, svinjetina, analogni) ili način proizvodnje (životinja porijekla ili DNK rekombinantni) može zahtijevati prilagođavanje doze, kako pri prvoj primjeni, tako i tijekom terapije, postepeno tokom sedmica ili mjeseci.

    Inzulin zavisnost se može sniziti sa zatajenje bubregahipofiza nadbubrežne žlezdeštitna žlijezda jetra.

    At emocionalni stres a s nekim patologijama može biti povećana potreba za insulin.

    Ponekad je prilagođavanje doze pri promjeni dijeta ili povećavati tjelesna aktivnost.

    Kod nekih pacijenata ako se koristi humani inzulinsimptomi koji su prethodili hipoglikemija mogu se razlikovati od onih pri korištenju životinjski inzulin ili biti manje izražen.

    Normalizacija plazme nivo glukozezbog intenzivnog terapija insulinomdovodi do nestanka svih ili nekih manifestacija hipoglikemijao čemu morate obavijestiti pacijenta.

    Simptomi početka hipoglikemija mogu se zaglađivati ​​ili mijenjati u slučaju paralelne uporabe beta blokatori, dijabetička neuropatija ili dugo dijabetes melitus.

    U nekim slučajevima lokalno alergična manifestacije se mogu razviti iz razloga koji nisu povezani sa djelovanjem lijeka (npr. iritacija kože zbog upotrebe sredstva za čišćenje ili nepravilne injekcije).

    Rijetko, sistemske alergijske reakcije mogu zahtijevati trenutno liječenje (provođenje desesenzibilizacija ili zamena inzulina).

    Zbog mogućih simptoma hipoglikemija moraju se poduzeti sve mjere opreza pri obavljanju opasnih radova i vožnji automobila.

    • Hitno stanje inzulina i Fereina,
    • Monotard HM,
    • Insulin-Ferein ChSP,
    • Monotard MC,
    • Humodar B,
    • Pensulin SS.

    Raspored primjene, doziranje i broj injekcija pojedinačno određuje dežurni ljekar, u skladu sa specifičnim potrebama pacijenta.

    U trudnoći (i dojenju)

    Pacijenti sa dijabetes obavestite svog davatelja zdravstvenih usluga o planiranju ili pojavi trudnoće, kao i obično, potreba za insulin smanjuje se u prvom tromjesečju i povećava u drugom i trećem tromjesečju (možda će biti potreban sastanak) insulin s dodatnim prilagođavanjem doze).

    Takođe, tokom razdoblja mogu biti potrebna prilagođavanja prehrane i / ili doziranja dojenje.

    Prilikom izbora insulin doktor mora procijeniti pacijentovo stanje sa svih mogućih strana i odabrati lijek koji je u potpunosti pogodan za tog određenog pacijenta.

    U ovom slučaju, lijek Humulin NPH pokazuje dobre rezultate liječenja i može se upotrebljavati u dužem vremenskom periodu.

    Cijena Humulin NPH, gdje kupiti

    U prosjeku možete kupiti Humulin NPH: boca od 10 ml br. 1 - 550 rubalja, patrone od 3 ml br. 5 - 1500 rubalja.

    • Suspenzija Humulin NPH 100 IU / ml 10 ml Lilly Eli Lilly & Company
    • Suspenzija Humulin NPH 100 IU / ml 3 ml 5 kom.
    • Suspenzija Humulin NPH 100ME / ml 3ml br. 5 patrona + QuickPenEli olovka za injekciju Lilly & Company
    • Suspenzija Humulin NPH 100MU / ml 3ml br. 5 patronaEli Lilly & Company
    • Suspenzija Humulin NPH 100MU / ml 10ml br. 1 bocaEli Lilly & Company

    PAŽITE PAŽNJU! Podaci o lijekovima na web mjestu predstavljaju referentnu generalizaciju, prikupljaju se iz javnih izvora i ne mogu poslužiti kao osnova za odlučivanje o upotrebi lijekova tokom liječenja. Prije upotrebe lijeka Humulin NPH, svakako se posavjetujte s liječnikom.

    Kupite u našoj trgovini olovku za šprice HumaPen Luxura - DiaMarka

    Pogodna i funkcionalna olovka za šprice HumaPen Luxura sa korakom od 1 jedinice. Olovka za injekciju Eli Lilly (Eli Lilly) ima uložak od 3 ml. Drška ima elegantan prostrani izgled, ima hromirane umetke.

    Može postati ne samo sredstvo za nadoknadu dijabetesa, nego i pravi ukras ako ga stavite u džep košulje ili jakne. Čvrsta i izdržljiva futrola štiti olovku štrcaljke od oštećenja, čak i ako je slučajno spustite na pod.

    Povećanje doze je 1 jedinica.

    Olovku za špricu proizvodi Eli Lilly i pogodna je za sve insuline ovog proizvođača:

    Pažnja! Olovka za brizgalice HumaPen Luxura pogodna je i za inzulin biosulina.Cijena ove olovke za špriceve za Biosulin je prilično prihvatljiva.

    Isto tako, na vlastiti rizik i rizik možete koristiti ovu olovku za inzulin ”na Apidri.
    Tehničke specifikacije Olovke za brizgalice HumaPen Luxura

    • Dizajniran za penise od 3 ml (300 jedinica).
    • Minimalni korak je skup doza inzulina od 1 jedinice.
    • Maksimalna doza u jednom setu je 60 jedinica.
    • Dimenzije: 165x25x23 mm
    • Težina: 30g.

    Karakteristike olovke za šprice HumaPen Luxura:

    • Vizuelna i zvučna kontrola prilikom tipkanja svake jedinice inzulina
    • Mogućnost otkazivanja doze
    • Odličan kvalitet "u montaži
    • Elegantan i elegantan izgled
    • Prikladan, kvalitetan tvrdi kofer koji nadopunjuje samu ručicu.

    • Olovka za brizgalice Humapen Luxura
    • Kućište (ima mjesta za rezervne igle i uložak za inzulin)
    • Upute na ruskom

    Olovka za brizgalice HumaPen Luxura Sertifikovano za prodaju u Rusiji. Slike proizvoda, uključujući boju, mogu se razlikovati od stvarnog izgleda. Sadržaj paketa također se može promijeniti bez prethodne najave. Ovaj opis nije javna ponuda.

    Olovka za brizgalice HumaPen Luxura - cijena 2150,00 rub., fotografija, tehničke specifikacije, uvjeti dostave u Rusiji. Da kupim Olovka za brizgalice HumaPen Luxura u internetskoj trgovini https: diamarka.com, samo ispunite online obrazac za narudžbu ili nazovite: +7 (3452) 542-147, +7 (922) 483-55-85.

    Humulin: upute za uporabu, cijena, recenzije i analozi

    Dobar inzulinski pripravak trebao bi imati minimum kontraindikacija i nuspojava, jer dijabetičari već moraju da se nose s mnogim popratnim bolestima. A ovaj se lijek razlikuje od analoga na više načina, uključujući i njegova svojstva. Razmislite zašto je Humulin NPH tako dobar za dijabetes u skladu s uputama za upotrebu.

    Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

    Dostupan je i u obliku suspenzije za potkožno davanje u bočicama ("Humulin" NPH i MZ), kao i uložak sa olovkom za šprice ("Humulin Regular"). Suspenzija za davanje sc oslobađa se u zapremini od 10 ml. Boja suspenzije je mutna ili mliječna, zapremina od 100 IU / ml u olovci za špriceve od 1,5 ili 3 ml. U kartonskom snopu od 5 šprica smještenih na plastičnoj paleti.

    Sastav uključuje inzulin (ljudski ili dvofazni, 100 IU / ml), pomoćne tvari: metakrezol, glicerol, protamin sulfat, fenol, cink oksid, natrijum hidrogen fosfat, voda za injekcije.

    INN proizvođača

    Međunarodno ime je insulin-izofan (ljudski genetski inženjering).

    Uglavnom ga proizvodi Lilly France SAAS, Francuska.

    Predstavništvo u Rusiji: "Eli Lilly Vostok S.A."

    "Humulin" varira u cijeni ovisno o obliku ispuštanja: boce od 300-500 rubalja, ulošci od 800-1000 rubalja. Troškovi mogu biti različiti u različitim gradovima i ljekarnama.

    Farmakološko djelovanje

    "Humulin NPH" je humani rekombinantni DNK inzulin. Reguliše metabolizam glukoze, smanjujući njegov nivo povećavajući unos stanica i tkiva i ubrzava anabolizam proteina. Povećava se transport glukoze u tkiva iz krvi, gdje koncentracija postaje niža.

    Takođe ima anaboličke i antikataboličke efekte na telesna tkiva. To je preparat inzulina srednjeg delovanja.

    Terapeutski učinak očituje se 1 sat nakon primjene, hipoglikemijski - traje 18 sati, a vrhunci djelotvornosti - nakon 2 sata i do 8 sati od trenutka povlačenja.

    Humulin Regular je pripravak inzulina kratkog djelovanja.

    Humulin MZ je mješavina inzulina kratkog i srednjeg djelovanja. Aktivira efekat snižavanja šećera u organizmu. Manifestira se pola sata nakon injekcije, trajanje je 18-24 sata, ovisno o karakteristikama tijela i dodatnim vanjskim faktorima (prehrana, fizička aktivnost) .Također ima anabolički učinak.

    Farmakokinetika

    Brzina očitovanja efekta izravno ovisi o mjestu ubrizgavanja, primijenjenoj dozi i odabranom lijeku. Neravnomjerno je raspoređen po tkivima, ne prodire u majčino mlijeko i posteljicu. Uništava se uglavnom u bubrezima i jetri enzimom insulinazom, izlučujući ga bubrezima.

    • Tip dijabetesa ovisan o insulinu.
    • Trudnoća kod pacijenata sa uznapredovalom dijabetes melitusom (s neučinkovitošću ishrane).

    Kontraindikacije

    • hipoglikemijatrenutno posmatrano
    • preosjetljivost o sastojcima Humulina NPH.

    Nuspojave

    Glavna nuspojava je hipoglikemija, što u slučaju teškog tijeka može uzrokovati gubitak svijesti, pa čak i smrt (rijetko).

    Postoji i minimalna vjerovatnost formiranja lipodistrofija.

    Alergijske manifestacije sistemske prirode:

    Alergijske manifestacije lokalne prirode:

    • oticanje ili svrbež u području ubrizgavanja (obično prestaje u roku od nekoliko sedmica),
    • hiperemija.

    Upute za upotrebu Humulin NPH

    Doziranje Humulina NPH odabire se pojedinačno, u skladu s razinom od glikemija pacijenta.

    Intravenske injekcije Humulina NPH su zabranjene!

    Emulzija se mora davati u nekim slučajevima, dozvoljene su injekcije IM-a. Subkutana primjena provodi se u trbuhu, ramenu, zadnjici ili bedrima. Mjesto ubrizgavanja treba naizmjenično mijenjati tako da se tijekom 30 dana na jednom mjestu ne vrši više od jedne injekcije.

    SC injekcije zahtevaju određenu veštinu davanja i mere predostrožnosti. Potrebno je izbjegavati prodiranje igle u krvne žile, ne masiranje mjesta ubrizgavanja, kao i rukovanje uređajima za pravilno davanje lijeka.

    Priprema i primjena Humulina NPH

    S ciljem resuspenzija inzulinaPrije upotrebe, bočice i ulošci pripravka Humulin NPH preporučuje se 10 puta razmotati na dlanovima i istresati isto toliko puta (okrećući se za 180 °) dok preparat ne poprimi stanje blistave boje blizu mlijeka ili homogene tekućine. Snažno mućkati lijek ne bi trebalo da, jer pjena koja se formira na ovaj način može ometati tačan odabir doze.

    Bočice i ulošci moraju se provjeriti s posebnom pažnjom. Izbegavajte upotrebu insulin s pahuljicama sedimenta ili bijelim česticama koje se priliježu na zidove ili dno boce, formirajući dojam ledenog uzorka.

    Dizajn kertridža ne dopušta da se njegov sadržaj meša sa drugim insulin, kao i punjenje samog uloška.

    Kada se koriste bočice, emulzija se sakuplja u tome insulinska špric, koji po zapremini odgovara unosu insulin (npr. 100 IU / 1 ml insulin = 1 ml šprica) i primjenjuje se u skladu s preporukama liječnika.

    Kad koristite patrone, potrebno je pridržavati se uputa proizvođača olovke za špriceve za njihovo instaliranje, pričvršćivanje igle i administraciju inzulina, na primjer upute za Humulin NPH u olovci Quick Pen olovke.

    Odmah nakon ubrizgavanja, pomoću vanjske kapice igle, uklonite samu iglu i uništite je na siguran način, a zatim zatvorite ručicu poklopcem. Ovaj postupak omogućava daljnju sterilnost, sprječava ulazak zraka, sprječava istjecanje lijeka i njegovo moguće začepljenje.

    Igle i olovke za šprice ne smiju ponovo koristiti ili koristiti drugi. Bočice i ulošci upotrebljavaju se jednom dok lijek ne dovrši, a zatim se odbace.

    Možda uvođenje Humulina NPH u kombinaciji sa Humulin Regular.

    Zašto, kako bi se spriječilo prodiranje u bocu insulin duže akcije, prva koja je ušla u štrcaljku insulin kratka akcija.

    Ovu se smjesu preporučuje uvesti odmah nakon miješanja. Za tačnu dozu od dva insulin mogu koristiti različite špriceve.

    Predoziranje

    Kao takav, ne postoji specifično predoziranje Humulin NPH-a.Simptomi se smatraju manifestacijom. hipoglikemijapopraćeno povećanim znojenjeletargija tahikardijaglavobolja blijedi kožni integritet drhtanje, zbrkapovraćanje

    U nekim slučajevima, simptomi koji su prethodili hipoglikemiji (produženi dijabetes ili njegova intenzivna kontrola) može se promeniti.

    Manifestacije hipoglikemija blag, obično zaustavljen oralnom primjenom šećer ili glukoza (dekstroza) Ubuduće će vam možda trebati prilagoditi prehranu, dozu insulin ili fizička aktivnost.

    Podešavanje hipoglikemija umjerena ozbiljnost provodi se SC ili in / m ubrizgavanjem glukagon, s daljom oralnom primjenom ugljeni hidrati.

    Manifestacije teške hipoglikemija može biti u pratnji koma, neurološki poremećaji ili grčevikoji su lokalizovani iv ubrizgavanjem koncentrovana glukozas (dekstroza) ili s / c ili u / m uvoda glukagon. Ubuduće, kako bi se spriječilo ponavljanje simptoma, obrok bogat ugljeni hidrati.

    Interakcija

    Hipoglikemijska efikasnost Humulina NPH opada uz istodobnu upotrebu oralni kontraceptivihormoni štitnjače glukokortikoidi, tiazidni diureticitriciklička antidepresivi, Diazoksid.

    Kombinovana aplikacija etanolhipoglikemijski lijekovi (oralni), salicilatiMAO inhibitori sulfonamidi, beta blokatori pojačavaju hipoglikemijske efekte Humulina NPH.

    Reserpine, Klonidin i beta blokatori može podmazati simptome hipoglikemije.

    Uslovi prodaje

    Za kupovinu inzulina potreban je recept.

    Uslovi skladištenja

    Lijek Humulin NPH čuva se u hladnjaku (2 - 8 ° C), ne smrzavajte.

    Lijek koji se koristi u ulošku ili u boci može se čuvati 28 dana na sobnoj temperaturi.

    Datum isteka

    Uz pravilno skladištenje - 24 meseca.

    Posebna uputstva

    Odlučite o potrebi prebacivanja pacijenta na drugi lijek ili vrstu insulin može biti samo ljekar. Ova promjena se mora odvijati pod strogom kontrolom pacijentovog stanja.

    Promena tipa aktivnost insulina(Redovno, M3 i tako dalje

    ), njegove vrste (ljudski, svinjetina, analogni) ili način proizvodnje (životinja porijekla ili DNK rekombinantni) može zahtijevati prilagođavanje doze, kako pri prvoj primjeni, tako i tijekom terapije, postepeno tokom sedmica ili mjeseci.

    Inzulin zavisnost se može sniziti sa zatajenje bubregahipofiza nadbubrežne žlezdeštitna žlijezda jetra.

    At emocionalni stres a s nekim patologijama može biti povećana potreba za insulin.

    Ponekad je prilagođavanje doze pri promjeni dijeta ili povećavati tjelesna aktivnost.

    Kod nekih pacijenata ako se koristi humani inzulinsimptomi koji su prethodili hipoglikemija mogu se razlikovati od onih pri korištenju životinjski inzulin ili biti manje izražen.

    Normalizacija plazme nivo glukozezbog intenzivnog terapija insulinomdovodi do nestanka svih ili nekih manifestacija hipoglikemijao čemu morate obavijestiti pacijenta.

    Simptomi početka hipoglikemija mogu se zaglađivati ​​ili mijenjati u slučaju paralelne uporabe beta blokatori, dijabetička neuropatija ili dugo dijabetes melitus.

    U nekim slučajevima lokalno alergična manifestacije se mogu razviti iz razloga koji nisu povezani sa djelovanjem lijeka (npr. iritacija kože zbog upotrebe sredstva za čišćenje ili nepravilne injekcije).

    Rijetko, sistemske alergijske reakcije mogu zahtijevati trenutno liječenje (provođenje desesenzibilizacija ili zamena inzulina).

    Zbog mogućih simptoma hipoglikemija moraju se poduzeti sve mjere opreza pri obavljanju opasnih radova i vožnji automobila.

    • Hitno stanje inzulina i Fereina,
    • Monotard HM,
    • Insulin-Ferein ChSP,
    • Monotard MC,
    • Humodar B,
    • Pensulin SS.

    Raspored primjene, doziranje i broj injekcija pojedinačno određuje dežurni ljekar, u skladu sa specifičnim potrebama pacijenta.

    U trudnoći (i dojenju)

    Pacijenti sa dijabetes obavestite svog davatelja zdravstvenih usluga o planiranju ili pojavi trudnoće, kao i obično, potreba za insulin smanjuje se u prvom tromjesečju i povećava u drugom i trećem tromjesečju (možda će biti potreban sastanak) insulin s dodatnim prilagođavanjem doze).

    Takođe, tokom razdoblja mogu biti potrebna prilagođavanja prehrane i / ili doziranja dojenje.

    Prilikom izbora insulin doktor mora procijeniti pacijentovo stanje sa svih mogućih strana i odabrati lijek koji je u potpunosti pogodan za tog određenog pacijenta.

    U ovom slučaju, lijek Humulin NPH pokazuje dobre rezultate liječenja i može se upotrebljavati u dužem vremenskom periodu.

    Cijena Humulin NPH, gdje kupiti

    U prosjeku možete kupiti Humulin NPH: boca od 10 ml br. 1 - 550 rubalja, patrone od 3 ml br. 5 - 1500 rubalja.

    • Suspenzija Humulin NPH 100 IU / ml 10 ml Lilly Eli Lilly & Company
    • Suspenzija Humulin NPH 100 IU / ml 3 ml 5 kom.
    • Suspenzija Humulin NPH 100ME / ml 3ml br. 5 patrona + QuickPenEli olovka za injekciju Lilly & Company
    • Suspenzija Humulin NPH 100MU / ml 3ml br. 5 patronaEli Lilly & Company
    • Suspenzija Humulin NPH 100MU / ml 10ml br. 1 bocaEli Lilly & Company

    PAŽITE PAŽNJU! Podaci o lijekovima na web mjestu predstavljaju referentnu generalizaciju, prikupljaju se iz javnih izvora i ne mogu poslužiti kao osnova za odlučivanje o upotrebi lijekova tokom liječenja. Prije upotrebe lijeka Humulin NPH, svakako se posavjetujte s liječnikom.

    Kupite u našoj trgovini olovku za šprice HumaPen Luxura - DiaMarka

    Pogodna i funkcionalna olovka za šprice HumaPen Luxura sa korakom od 1 jedinice. Olovka za injekciju Eli Lilly (Eli Lilly) ima uložak od 3 ml. Drška ima elegantan prostrani izgled, ima hromirane umetke.

    Može postati ne samo sredstvo za nadoknadu dijabetesa, nego i pravi ukras ako ga stavite u džep košulje ili jakne. Čvrsta i izdržljiva futrola štiti olovku štrcaljke od oštećenja, čak i ako je slučajno spustite na pod.

    Povećanje doze je 1 jedinica.

    Olovku za špricu proizvodi Eli Lilly i pogodna je za sve insuline ovog proizvođača:

    Pažnja! Olovka za brizgalice HumaPen Luxura pogodna je i za inzulin biosulina. Cijena ove olovke za špriceve za Biosulin je prilično prihvatljiva.

    Isto tako, na vlastiti rizik i rizik možete koristiti ovu olovku za inzulin ”na Apidri.
    Tehničke specifikacije Olovke za brizgalice HumaPen Luxura

    • Dizajniran za penise od 3 ml (300 jedinica).
    • Minimalni korak je skup doza inzulina od 1 jedinice.
    • Maksimalna doza u jednom setu je 60 jedinica.
    • Dimenzije: 165x25x23 mm
    • Težina: 30g.

    Karakteristike olovke za šprice HumaPen Luxura:

    • Vizuelna i zvučna kontrola prilikom tipkanja svake jedinice inzulina
    • Mogućnost otkazivanja doze
    • Odličan kvalitet "u montaži
    • Elegantan i elegantan izgled
    • Prikladan, kvalitetan tvrdi kofer koji nadopunjuje samu ručicu.

    • Olovka za brizgalice Humapen Luxura
    • Kućište (ima mjesta za rezervne igle i uložak za inzulin)
    • Upute na ruskom

    Olovka za brizgalice HumaPen Luxura Sertifikovano za prodaju u Rusiji. Slike proizvoda, uključujući boju, mogu se razlikovati od stvarnog izgleda. Sadržaj paketa također se može promijeniti bez prethodne najave. Ovaj opis nije javna ponuda.

    Olovka za brizgalice HumaPen Luxura - cijena 2150,00 rub., fotografija, tehničke specifikacije, uvjeti dostave u Rusiji. Da kupim Olovka za brizgalice HumaPen Luxura u internetskoj trgovini https: diamarka.com, samo ispunite online obrazac za narudžbu ili nazovite: +7 (3452) 542-147, +7 (922) 483-55-85.

    Humulin: upute za uporabu, cijena, recenzije i analozi

    Dobar inzulinski pripravak trebao bi imati minimum kontraindikacija i nuspojava, jer dijabetičari već moraju da se nose s mnogim popratnim bolestima. A ovaj se lijek razlikuje od analoga na više načina, uključujući i njegova svojstva. Razmislite zašto je Humulin NPH tako dobar za dijabetes u skladu s uputama za upotrebu.

    Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

    Dostupan je i u obliku suspenzije za potkožno davanje u bočicama ("Humulin" NPH i MZ), kao i uložak sa olovkom za šprice ("Humulin Regular"). Suspenzija za davanje sc oslobađa se u zapremini od 10 ml. Boja suspenzije je mutna ili mliječna, zapremina od 100 IU / ml u olovci za špriceve od 1,5 ili 3 ml. U kartonskom snopu od 5 šprica smještenih na plastičnoj paleti.

    Sastav uključuje inzulin (ljudski ili dvofazni, 100 IU / ml), pomoćne tvari: metakrezol, glicerol, protamin sulfat, fenol, cink oksid, natrijum hidrogen fosfat, voda za injekcije.

    INN proizvođača

    Međunarodno ime je insulin-izofan (ljudski genetski inženjering).

    Uglavnom ga proizvodi Lilly France SAAS, Francuska.

    Predstavništvo u Rusiji: "Eli Lilly Vostok S.A."

    "Humulin" varira u cijeni ovisno o obliku ispuštanja: boce od 300-500 rubalja, ulošci od 800-1000 rubalja. Troškovi mogu biti različiti u različitim gradovima i ljekarnama.

    Farmakološko djelovanje

    "Humulin NPH" je humani rekombinantni DNK inzulin. Reguliše metabolizam glukoze, smanjujući njegov nivo povećavajući unos stanica i tkiva i ubrzava anabolizam proteina. Povećava se transport glukoze u tkiva iz krvi, gdje koncentracija postaje niža.

    Takođe ima anaboličke i antikataboličke efekte na telesna tkiva. To je preparat inzulina srednjeg delovanja.

    Terapeutski učinak očituje se 1 sat nakon primjene, hipoglikemijski - traje 18 sati, a vrhunci djelotvornosti - nakon 2 sata i do 8 sati od trenutka povlačenja.

    Humulin Regular je pripravak inzulina kratkog djelovanja.

    Humulin MZ je mješavina inzulina kratkog i srednjeg djelovanja. Aktivira efekat snižavanja šećera u organizmu. Manifestira se pola sata nakon injekcije, trajanje je 18-24 sata, ovisno o karakteristikama tijela i dodatnim vanjskim faktorima (prehrana, fizička aktivnost) .Također ima anabolički učinak.

    Farmakokinetika

    Brzina očitovanja efekta izravno ovisi o mjestu ubrizgavanja, primijenjenoj dozi i odabranom lijeku. Neravnomjerno je raspoređen po tkivima, ne prodire u majčino mlijeko i posteljicu. Uništava se uglavnom u bubrezima i jetri enzimom insulinazom, izlučujući ga bubrezima.

    • Tip dijabetesa ovisan o insulinu.
    • Trudnoća kod pacijenata sa uznapredovalom dijabetes melitusom (s neučinkovitošću ishrane).

    Kontraindikacije

    • Hipoglikemija (ispod 3,3-5,5 mmol / L glukoze u krvi).
    • Preosjetljivost na komponente.

    Upute za upotrebu (doziranje)

    Lekar postavlja dozu, ovisno o nivou glikemije, prema rezultatima testova. Daje se supkutano ili intramuskularno 1-2 puta dnevno. Mesta ubrizgavanja su trbuh, stražnjica, ramena ili kukovi. Da biste izbjegli lipodistrofiju, trebali biste stalno mijenjati mjesto kako se ne bi ponavljalo češće nego jednom mjesečno.

    Nakon injekcije koža se ne može masirati. Izbjegavajte ulazak u krvne žile kako se ne bi formirao hematom. Svaki pacijent mora liječnik ili medicinska sestra obučiti o pravilnoj primjeni lijeka i sigurnosnim mjerama opreza.

    Trudnoća i dojenje

    Neophodno je obavijestiti liječnika o planiranju trudnoće ili njenom početku. Ovo je potrebno za ispravljanje tretmana.

    Potreba za inzulinom kod trudnica sa dijabetesom obično se smanjuje u prvom tromjesečju, ali povećava u drugom i trećem. Tokom laktacije potrebno je i lečenje i prilagođavanje ishrane.

    Općenito, Humulin nije pokazao mutageni učinak u svim ispitivanjima, pa je liječenje majke sigurno za dijete.

    Biosulin ili brz: što je bolje?

    To su tvari dobivene biosintetskim (rekombinantnim DNA) kao rezultat enzimske pretvorbe svinjskog inzulina. Oni su što bliže ljudskom insulinu. Oboje imaju kratkoročne efekte, pa je teško reći koji je bolji. Odluku o imenovanju donosi specijalista.

    Usporedba s analogima

    Da biste razumjeli koji je lijek pogodniji za upotrebu, razmotrite analoge.

      Protafan. Aktivna supstanca: humani inzulin Proizvodnja: Novo Nordisk A / S Novo-Alle, DK-2880 Baggswerd, Danska.

    Trošak: rješenje od 370 rubalja, patrone od 800 rubalja.

    Djelovanje: srednje hipoglikemijsko sredstvo.

    Pros: malo kontraindikacija i nuspojava, pogodno za trudnice i dojilje.

    Protiv: ne može se koristiti zajedno sa tiazolidindionima, jer postoji rizik od zatajenja srca, a također se daje intramuskularno, samo potkožno. Actrapid. Aktivna supstanca: humani insulin Proizvođač: „Novo Nordisk A / S Novo-Alle, DK-2880“ Baggswerd, Danska.

    Trošak: rješenje od 390 rubalja, ulošci - od 800 rubalja.

    Djelovanje: hipoglikemijska supstanca kratkog trajanja.

    Pros: pogodan za djecu i adolescente, trudnice i dojeće žene, može se davati i supkutano i intravenski, jednostavan za upotrebu izvan kuće.

    Sastojci: može se koristiti samo s kompatibilnim spojevima, ne može se koristiti zajedno s tiazolidindionima.

    Olga: „Veoma je zgodno da se isporučuje u obliku patrona. Svekrva je odavno imala dijabetes, potrebno vam je stalno praćenje stanja i mogućnost davanja injekcije ne samo kod kuće. Zadovoljna rezultatom, osjeća se mnogo bolje “.

    Svetlana: „Propisali su Humulin tokom trudnoće. Bilo je strašno prihvatiti, odjednom će to utjecati na dijete. No, doktor je uvjeravao da je ovo siguran lijek, čak su i djeca propisana. I istina pomaže, šećer se vratio u normalu, bez nuspojava! "

    Igor: „Imam dijabetes tipa 1. Liječenje je skupo u svakom slučaju, pa bih želio da lijek sigurno pomogne. Doktor mi je propisao „Humulin“, ja ga koristim već šest mjeseci. Ogibljenje je jeftinije, ali meni je povoljnije koristiti patrone. Općenito sam zadovoljan: smanjio sam šećer i cijena je tačna. "

    Zaključak

    "Humulin" je najefikasniji i najsigurniji za tretman tela za dijabetes. Upotreba ovog lijeka pomaže u održavanju normalnog šećera u krvi i trošiti manje vremena na injekcije. Većina ljudi koji koriste ovaj lijek ostavljaju samo pozitivne kritike, što također ukazuje na njegovu pouzdanost i kvalitetu.

    Nph humulin, izofan inzulin za dijabetičare

    U Rusiji otprilike 3 miliona ljudi od cijelog stanovništva zemlje pati od bolesti koja se širi širom svijeta - dijabetesa.

    U najvećem dijelu dijabetičari redovito posjećuju endokrinologe i neovisno provode testove glukoze u krvi.

    Broj slučajeva raste iz dana u dan, te se svaki dan bolest registrira kod 200 osoba, a u 90% slučajeva dijabetes je tipa 2.

    U prvim fazama oralni lijekovi se koriste za snižavanje razine glukoze, a terapija inzulinom nestaje u pozadini. Uzgred, vrlo često se terapija insulinom započinje prekasno, iako postoji puno lijekova s ​​takvim farmakološkim učinkom. Općenito, lijekovi za snižavanje šećera u krvi kao injekcije mogu se podijeliti u tri skupine.

    • ultra kratka akcija
    • kratka akcija
    • prosječno trajanje akcije.
    1. Analozi ljudskog insulina:
    • mješovito djelovanje (analogno + ljudsko),
    • smjese inzulina srednjeg i kratkog djelovanja.

    Pripravci neutralnog protamina Hagedorn

    Pripreme obavljaju različite kompanije, a samo liječnik treba odabrati onu.

    Ni u kojem slučaju nemojte sami zamjenjivati ​​lijekove jer to može izazvati nepredvidivu reakciju tijela zbog neprilagođene doze novog lijeka.

    Čak i mala pomoćna komponenta može izazvati veliku alergijsku reakciju. Brojni neutralni protaminski Hagedorn agensi navedeni u tabeli predstavljaju najčešće korišćene lijekove u Rusiji.

    DržavaKompanija proizvođačNaziv lijekova
    DanskaNovoNordiskPROTAFAN® NM

    Protafan® NM Penfill®

    Egipat

    SAD

    LILLY EGYPT

    ELI LILLY & Company

    HUMULIN® NPH
    NemačkeSANOFI-AVENTIS DeutschlandINSUMAN® BASAL GT

    Kakva je razlika između inzulina NPH i drugog inzulina?

    Lijekovi inzulina i protamina su lijekovi srednjeg djelovanja. Čudna kratica dolazi od latinskog imena Neutral Protamine Hagedorn. U Rusiji možete pronaći i druge netrgovinske nazive lijeka (PTsI ili isofan).

    Ovaj lijek je dostupan u obliku suspenzije za ispitivanje s čvrstim kristalima inzulina. Dakle, kristalizirani preparat dugo ostaje pod kožom, ulazeći u krv postepeno. U vezi s tim, inzulin, koji se naziva npx, djeluje 12-16 sati, što je 2-3 puta duže od ostalih humanih inzulina.

    Da bi se postigao što povoljniji učinak NPH inzulina, potrebno je pratiti tehniku ​​izvođenja sc injekcija. Studije su pokazale da samo 9% svih pacijenata koji koriste isofan pravilno unose potrebnu dozu, dok ostali zanemaruju ispravan postupak.

    Mnoge NPH proizvode različite farmaceutske kompanije u ulošcima za naknadno davanje inzulina, međutim, sve kompanije ne poštuju tačnost doze prilikom otpuštanja lijekova.

    NPH preparati se međusobno razlikuju i dijele se na inzulin svinje i humani. Prilikom zamjene jednog lijeka drugim, struktura lijeka koji ulazi u krvotok se mijenja jer su aminokiseline u ljudskom i svinjskom inzulinu različite.

    Indikacije za upotrebu Humulina

    Humulin je prikladan za upotrebu od trudnica koje su ovisne o insulinu sa dijabetesom tipa 2 u povijesti. Endokrinolog može propisati injekcije humulina kada se dijabetes melitus prvi put otkriva kod pacijenta ili ako se drugi lijek zamijeni (ako je naznačeno), za nastavak terapije inzulinom.

    Tehnika ispravnog uvoda

    1. Uvođenje bilo koje vrste inzulina trebalo bi biti pravovremeno, odnosno na osnovu podataka o glukometru.
    2. Mjesto ubrizgavanja mora se mijenjati svaki put.
    3. Bočicu s NPH lijekom ili olovku s humulinskim uloškom potrebno je prije upotrebe potpuno okrenuti 20 puta, ali nemojte protresti.
    4. Ako koristite humulin u bočici, tada ne možete koristiti jednu špricu (iglu) za opetovano davanje, ovo pravilo se odnosi i na olovke za špriceve.
    5. Ne koristite inzulinske šprice i olovke za šprice drugih pacijenata.
    6. Igla iz olovke štrcaljke mora se izvaditi odmah nakon injekcije.
    7. Ako dio inzulina izlazi iz kože ispod kože, nemojte ponovo ubrizgati dozu humulina.
    8. Ako više volite koristiti alkohol ili alkoholne maramice za ubrizgavanje, pričekajte da se alkohol potpuno osuši na koži.
    9. Ako se na zidovima boce pojave bijeli kristali koji nalikuju mrzlom uzorku, ne možete ga koristiti.
    10. Humulin Regular i NPH mogu se pomiješati u jednoj štrcaljki, dok se prvo mora regulisati Humulin regular.Ovo je pravilo napisano samo u odnosu na humulin, nemoguće je miješati lijekove drugih grupa u jednoj inzulinskoj špricu.

    Dojenje i trudnoća

    Neke žene s dijabetesom prije ili kasnije razmišljaju o potomstvu.Tačnije, u mjeri u kojoj je to moguće ako se inzulin koristi za korekciju razine glukoze, posebno humulina označenog NPH-om.

    Mnoge žene zanemaruju svoje zdravstveno stanje, vodeći računa da toksični učinak lijekova ne izazove mutacije u djeteta. Međutim, nemoguće je zanemariti uzimanje lijekova na štetu sebi, jer će to negativno uticati na razvoj djeteta.

    Važno je trudnoću planirati unaprijed i o tome obavijestiti liječnika ne samo o pojavi, već i tijekom planiranja. U svakom tromjesečju posjeta endokrinologu je obavezna jer se on mora pozabaviti prilagodbom doze lijeka. Ženu treba pripremiti na činjenicu da će u prvom tromjesečju doza inzulina biti manja nego inače, a u drugom i trećem će se povećati.

    Pogledajte video: NOA N7 recenzija - snima fotografije u 80 MP, nevjerojatno lijepo keramičko kućište (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar