Hartil Amlo: upute za upotrebu

Kapsule 5 mg + 5 mg, tvrda, želatina, CONI-SNAP 3, neoznačena, samo-zatvarajući se, sa neprozirnom bazom u svijetloj burgundi i neprozirnim poklopcem u svijetlom bordo.

1 čep.
ramipril5 mg
amlodipin (u obliku besilata)5 mg

PRING krospovidon (E-1202), hipromeloza (E-464), mikrokristalna celuloza (E-460), glicerol dibehenat.

Sastav kapsule CONI-SNAP 3: sjajno plava (E-133), šarmantno crvena (E-129), titanijum-dioksid (E-171), želatina.

7 kom - blisteri od PVC / poliamida / aluminijuma (4) - pakovanja od kartona.
7 kom - blisteri od PVC / poliamida / aluminijuma (8) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri od PVC / poliamida / aluminijuma (3) - pakovanja od kartona.
10 kom - blisteri od PVC / poliamida / aluminijuma (9) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Mehanizam djelovanja ramiprila

Ramiprilat, aktivni metabolit prolijeka ramiprila, inhibira enzim dipeptidil karboksipeptidazu I (sinonimi: enzim koji pretvara angiotenzin, kininaza II). U plazmi i tkivima ovaj enzim katalizira pretvorbu angiotenzina I u aktivnu vazokonstriktivnu supstancu - angiotenzin II, a doprinosi i razgradnji aktivne vazodilatacijske supstance - bradikinina. Smanjenje stvaranja angiotenzina II i inhibiranje razgradnje bradikinina dovodi do vazodilatacije.

Budući da angiotenzin II takođe stimulira oslobađanje aldosterona, ramiprilat smanjuje lučenje aldosterona. Prosječan odgovor na monoterapiju s ACE inhibitorom bio je niži u populaciji crnaca (afro-karipskih) bolesnika s arterijskom hipertenzijom (u populaciji bolesnika s hipertenzijom i, u pravilu, s niskim sadržajem renina) nego u bolesnika s drugom bojom kože.

Upotreba ramiprila prati značajno smanjenje periferne arterijske otpornosti. U pravilu, lijek ne mijenja značajno bubrežni protok krvi i brzinu glomerularne filtracije. Primjena ramiprila prati antihipertenzivni učinak, kako u stojećem položaju pacijenta, tako i u ležećem položaju, a lijek ne izaziva kompenzacijsku tahikardiju.

Nakon pojedinačne oralne primjene ramiprila, njegov antihipertenzivni učinak primjećuje se u roku od 1-2 sata, dostiže maksimum nakon 3-6 sati i traje 24 sata. Svakodnevnim unosom ramiprila, njegov antihipertenzivni učinak postepeno raste kroz 3-4 tjedna i traje sa produženim lečenjem.

Nagli otkaz ramiprila nije praćen naglim porastom krvnog pritiska.

Mehanizam delovanja amlodipina

Amlodipin inhibira transmembranski unos kalcijumovih jona u kardiomiocitima i ćelijama glatkih mišića vaskula („spor“ blokator kalcijumovih kanala ili antagonist kalcijum jona).

Mehanizam njegovog antihipertenzivnog učinka nastaje izravnim opuštajućim učinkom na glatke mišiće krvnih žila, uzrokujući smanjenje perifernog vaskularnog otpora.

Detaljan opis mehanizma kojim se olakšava tijek angine pektoris još nije uspostavljen, ali ovaj mehanizam može djelovati u dva smjera:

1) širenje perifernih arteriola i, samim tim, smanjenje ukupnog perifernog vaskularnog otpora (nakon opterećenja).

Budući da lijek ne uzrokuje refleksnu tahikardiju, potrošnja energije miokarda i njegova potreba za opskrbom kisikom će se smanjiti.

2) širenje velikih koronarnih arterija i koronarnih arteriola, kako u nepromijenjenim tako i u ishemijskim zonama srčanog mišića, povećava protok kisika u miokardu.

Gore opisani mehanizam povećava opskrbu miokardom kisikom čak i kod spazma koronarnih arterija (varijanta angine ili Prinzmetal angine).

U bolesnika sa arterijskom hipertenzijom, jednokratna dnevna doza amlodipina omogućava klinički značajno smanjenje krvnog pritiska u periodu od 24 sata (u bolesnikovom „ležećem“ i „stojećem“ položaju). Zbog postepenog ispoljavanja djelovanja i produženog efekta, lijek ne izaziva akutnu hipotenziju.

U bolesnika s anginom pektoris, jedna dnevna doza povećava toleranciju na vježbanje, odlaže razvoj drugog napada angine pektoris i „ishemijsku“ depresiju ST segmenta, te smanjuje učestalost napada angine i konzumacije nitroglicerina. Lijek ne izaziva štetne metaboličke efekte: ne utječe na lipide u plazmi, šećer u krvi i mokraćnu kiselinu u serumu te se može propisati bolesnicima sa astmom.

Predkliničke studije sigurnosti

Što se tiče ramiprila:

Oralnim davanjem ramiprila glodavcima i psima utvrđeno je da lijek ne izaziva akutnu toksičnost kod životinja. Ispitivanja koja su koristila trajno oralno davanje lijeka provedena su na štakorima, psima i majmunima. U sve tri životinjske vrste zabilježene su promjene koncentracije elektrolita u plazmi i promjene u krvnoj slici.

Kao dokaz farmakodinamičke aktivnosti ramiprila uočen je razvoj bubrežne jukstaglomerularne složene hipertrofije kod pasa i majmuna u dnevnoj dozi od 250 mg / kg / dan. Štakori, psi i majmuni tolerirali su dnevne doze od 2, 2,5 i 8 mg / kg (tjelesne težine) / dan, bez štetnih učinaka.

Studije toksičnog djelovanja lijeka na reproduktivnu sferu kod štakora, zečeva i majmuna nisu otkrile nikakav teratogeni učinak ramiprila. Ni mužjaci ni ženke štakora nisu pokazali promjene plodnosti.

Unošenje ramiprila u ženke štakora tokom fetalnog perioda i tokom laktacije u dnevnoj dozi od 50 mg / kg tjelesne težine (ili veće) bilo je popraćeno ireverzibilnim oštećenjima bubrega (širenje bubrežne zdjelice) ploda.

U velikim studijama pomoću nekoliko ispitnih sistema nisu otkriveni znakovi mutagenosti ili genotoksičnosti ramiprila.

U odnosu na amlodipin:

Kod štakora i miševa koji su dopunjeni amlodipin maleatom u koncentraciji do dvije godine u koncentracijama koje su odgovarale dnevnim dozama od 0,5, 1,25 i 2,5 mg amlodipina / kg (tjelesne težine) / dan, nije primijećen kancerogeni učinak. Najveća doza u miševa (u mg / m 2) bila je uporediva s maksimalnom preporučenom ljudskom dozom (MHD) od 10 mg amlodipina dnevno. Najveća doza kod pacova (u mg / m 2) bila je približno dva puta veća od MPD.

Tijekom studija amlodipin maleata nije bilo znakova mutagenosti uzrokovane uporabom lijeka, kako na nivou gena, tako i na razini kromosoma.

Plodnost u štakora davana oralno amlodipin maleatom u dozi do 10 mg / kg (tjelesna težina) / dan (koja je u odnosu na mg / m 2 bila 8 puta veća od MPD od 10 mg / dan) nije oslabljena.

Interakcija lijekova

Što se tiče ramiprila:

Ekstrakorporalni postupci koji uključuju kontakt krvi s negativno nabijenim površinama, poput hemodijalize kroz jako propusne membrane (npr. Membrane izrađene od poliakrilonitrilnih spojeva), hemofiltracije ili afereze lipoproteina niske gustoće pomoću dekstran sulfata, zbog povećanog rizika od nastanka teških anafilaktičkih ili anafilaktoidnih reakcija. Ako je takav tretman neophodan, tada treba razmotriti upotrebu drugačije vrste membrane za dijalizu ili antihipertenzivne lijekove različite kategorije.

Mere predostrožnosti za upotrebu

Istodobnom primjenom s kalijumskim pripravcima, diureticima koji čuvaju kapi i drugim aktivnim tvarima koje povećavaju razinu kalija u plazmi (uključujući antagoniste receptora angiotenzina II, trimetoprim, takrolimus, ciklosporin): razvoj hiperkalemije je moguć, stoga je potrebno pažljivo nadzirati razinu kalija u serumu u krvi.

Antihipertenzivi (npr. Diuretici) i druge tvari koje mogu sniziti krvni tlak (npr. Nitrati, triciklički antidepresivi, lijekovi protiv bolova, alkohol, baklofen, alfuzosin, doksazosin, prazosin, tamsulosin, terazosin): rizik od hipotenzije može biti povećan.

Vasopresorski simpatomimetici i druge tvari (na primjer, izoproterenol, dobutamin, dopamin, adrenalin) koje mogu umanjiti antihipertenzivni učinak ramiprila: preporučuje se praćenje krvnog tlaka.

Alopurinol, imunosupresivi, kortikosteroidi, prokainamid, citostatici i drugi lijekovi koji mogu promijeniti broj krvnih zrnaca: povećana vjerovatnost razvoja hematoloških reakcija.

Litijeve soli: dok uzimamo ACE inhibitore s litijumskim preparatima, moguće je smanjiti njegovo izlučivanje i, samim tim, povećati koncentraciju litijuma u krvi s naknadnim povećanjem njegove toksičnosti. Potrebno je redovno nadziranje nivoa litijuma.

Antidijabetička sredstva, uključujući inzulin: mogu se razviti hipoglikemijske reakcije. Preporučuje se stroga kontrola nivoa glukoze u krvi.

Nesteroidni protuupalni lijekovi i acetilsalicilna kiselina: moguće je smanjenje antihipertenzivnog učinka ramiprila. Pored toga, kombinirana upotreba ACE inhibitora i NSAID-a može prouzrokovati razvoj hiperkalemije i povećati rizik od oštećenja bubrežne funkcije.

U odnosu na amlodipin:

Lijek je sigurno kompatibilan s tiazidnim diureticima, beta blokatorima, produženim nitratima, sublingvalnim doznim oblicima nitroglicerina, nesteroidnim protuupalnim lijekovima, antibioticima i oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Učinak drugih lijekova na amlodipin

- CYP3A4 inhibitori: kada se lijek primjenjuje sa inhibitorom CYP3A4, eritromicinom kod mladih bolesnika i diltiazemom u starijih bolesnika, koncentracija amlodipina u plazmi povećava se za 22% i 50%. Međutim, klinički značaj ove okolnosti ostaje nejasan. Ne može se isključiti da moćni inhibitori CYP3A4 (na primjer, ketokonazol, itrakonazol, ritonavir) mogu povećati koncentraciju amlodipina u plazmi u većoj mjeri u odnosu na diltiazem. Amlodipin treba primjenjivati ​​s oprezom kada se istodobno primjenjuju s inhibitorima CYP3A4. Međutim, nije bilo izvještaja o bilo kakvim nuspojavama povezanim s ovom interakcijom.

- induktori CYP3A4: nema dokaza o učinku induktora CYP3A4 na amlodipin. Kombinovana upotreba lijeka sa induktorima CYP3A4 (na primjer, rifampicin ili čičak) može sniziti koncentraciju amlodipina u plazmi. Amlodipin treba primjenjivati ​​s oprezom kada se koristi zajedno s induktorima CYP3A4.

U kliničkim studijama interakcija lijekova, kombinirana primjena amlodipina s sokom od grejpfruta, cimetidinom, aluminij / magnezijum (antacidi) i sildenafilom nije utjecala na farmakokinetiku amlodipina.

Učinak amlodipina na druge lijekove

Kombinovana upotreba amlodipina s drugim antihipertenzivnim sredstvima povećava njihovu terapijsku efikasnost.

U kliničkim studijama interakcija lijekova, amlodipin nije utjecao na farmakokinetiku atorvastatina, digoksina, etanola (etanola), varfarina ili ciklosporina.

Nije utvrđen uticaj amlodipina na promjene u laboratorijskim testovima.

Režim doziranja

Preporučena dnevna doza je 1 kapsula s propisanom dozom. Hartil ® Amlo treba uzimati svakodnevno, u isto doba dana, prije ili nakon obroka. Kapsule se ne smeju drobiti ili žvakati.

Lijek u kombinaciji s fiksnom dozom nije pogodan za početni stadij terapije. Ako postoji potreba za prilagodbom doze, tada ga treba izvesti samo uz pomoć monokomponenata i tek nakon uspostavljanja takve adekvatne doze možemo preći na novi oblik lijeka s propisanom dozom lijeka Hartil ® Amlo.

Odrasli: preporučuje se lijek s oprezom propisati pacijentima koji uzimaju diuretike, jer kod ovih bolesnika može doći do kršenja vodno-elektrolitne ravnoteže. Potrebno je proučiti bubrežnu funkciju i utvrditi nivo kalijuma u serumu u krvi.

U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, eliminacija amlodipina može postati produžena. Točne preporuke u pogledu doziranja amlodipina nisu određene, ali lijek treba ovim pacijentima propisati s krajnjom pažnjom. U bolesnika s oštećenom funkcijom jetre, liječenje ramiprilom treba započeti samo pod strogim liječničkim nadzorom, a maksimalna dnevna doza trebala bi biti 2,5 mg ramiprila.

Preporučuje se da se Khartil ® Amlo propisuje samo onim pacijentima kojima je prebačena 2,5 mg ramiprila kao optimalna doza održavanja prilikom odabira doze ramiprila.

Da bi se odredila optimalna kombinacija početnih i doza održavanja u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, dozu lijeka treba odabrati pojedinačnim određivanjem doza ramiprila i amlodipina.

Nema potrebe prilagođavanja doze amlodipina bolesnicima s oštećenom funkcijom bubrega.

Amlodipin se ne izlučuje tokom dijalize. Pacijentima na dijalizi, amlodipin treba biti propisan s velikom oprezom.

Dnevna doza ramiprila u bolesnika s bubrežnim zatajenjem treba se utvrditi uzimajući u obzir klirens kreatinina.

- Ako je klirens kreatinina ≥60 ml / min, tada nije potrebno prilagođavati početnu dozu, maksimalna dnevna doza je 10 mg.

- Ako je klirens kreatinina ® Amlo, preporučuje se propisivanje samo ako je pacijent prebačen na režim doziranja ramiprila od 2,5 mg ili 5 mg kao optimalnu dozu održavanja (utvrđenu tijekom doziranja ramiprila). Pacijenti na hemodijalizi trebaju uzimati lijek nekoliko sati nakon hemodijalize.

U procesu liječenja lijekom Hartil ® Amlo treba kontrolirati funkcionalnu sposobnost bubrega i sadržaj kalija u serumu u krvi. U slučaju pogoršanja bubrežne funkcije, primjena lijeka Hartil ® Amlo treba prekinuti, a njegove komponente treba propisati u dozama koje su pravilno prilagođene.

Stariji pacijenti mogu uzimati normalne doze amlodipina, međutim treba biti oprezan kako bi povećali dozu lijeka.

Početna doza ramiprila trebala bi biti niža od uobičajene, a daljnja prilagodba doze trebala bi biti mekša, zbog visokog rizika od neželjenih učinaka.

Ne preporučuje se imenovanje Hartil ® Amlo vrlo starim i slabim pacijentima.

Ne preporučuje se propisivanje Hartil ® Amlo djeci i adolescentima mlađim od 18 godina, jer sigurnost i efikasnost lijeka u ovoj skupini bolesnika nije utvrđena.

Indikacije za trudnoću

Što se tiče ramiprila

Primjena inhibitora IPF se ne preporučuje tijekom prvog tromjesečja trudnoće, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće primjena IPF inhibitora kontraindicirana je.

Epidemiološki dokazi o riziku od teratogenosti nakon izloženosti ACE inhibitorima tokom prvog tromjesečja trudnoće nisu uvjerljivi, ali ne može se isključiti neznatan porast ovog rizika. Ako postoji potreba za nastavkom terapije primjenom ACE / ARAT II inhibitora, tada pacijentice koje planiraju trudnoću trebaju promijeniti terapijski režim u alternativni antihipertenzivni tretman koji udovoljava sigurnosnim zahtjevima njegove primjene tijekom trudnoće. Kad se potvrdi trudnoća, liječenje ACE inhibitorima treba odmah prekinuti i, ako je potrebno, započeti alternativnu terapiju.

Poznato je da izloženost ACE inhibitorima u drugom i trećem tromjesečju izaziva fetotoksičnost kod ljudi (oštećen razvoj bubrega fetusa, oligohidramnios, usporavanje okoštavanja lobanje) i neonatalnu toksičnost (zatajenje bubrega, hipotenzija, hiperkalemija). Ako se izloženost ACE inhibitorima pojavi tijekom drugog tromjesečja trudnoće, preporučuje se provođenje ultrazvuka bubrežne funkcije i razvoj kostiju lobanje. Novorođenčad čije su majke uzimale ACE inhibitore treba pomno nadzirati zbog mogućeg razvoja hipotenzije, oligurije i hiperkalemije.

U odnosu na amlodipin

Sigurnost amlodipina tokom trudnoće kod žena nije utvrđena. Studije reproduktivne sfere kod štakora pokazale su odsutnost znakova toksičnosti, s izuzetkom kasnijeg truda i dužeg trajanja, s dozama 50 puta većim od maksimalne preporučene doze za ljude. Upotreba lijeka tokom trudnoće preporučuje se samo u nedostatku sigurnijih alternativnih sredstava i kada bolest predstavlja ozbiljnu opasnost za majku i plod.

Što se tiče ramiprila

Budući da nema dovoljno informacija u vezi s primjenom ramiprila tijekom dojenja, primjena ramiprila tijekom ovog razdoblja se ne preporučuje, te je poželjno odabrati alternativne metode liječenja s više definiranim sigurnosnim profilima tijekom dojenja, posebno tijekom hranjenja novorođenčadi i prijevremeno rođene djece.

U odnosu na amlodipin

Nema podataka o dodjeli amlodipina majčinom mlijeku. Odluku o nastavku / prekidu dojenja ili za nastavak / prekid terapije amlodipinom treba donijeti uzimajući u obzir prednosti dojenja za bebu i prednosti terapije amlodipinom za majku.

Posebna uputstva

Što se tiče ramiprila:

Posebne grupe za patente

ACE inhibitori se ne smiju uzimati tokom trudnoće. Ako postoji potreba za nastavkom terapije primjenom ACE inhibitora, tada pacijentice koje planiraju trudnoću trebaju promijeniti terapijski režim u alternativni antihipertenzivni tretman koji ispunjava sigurnosne uvjete za njegovo korištenje tijekom trudnoće. Kad se dijagnoza trudnoće potvrdi, liječenje primjenom ACE inhibitora treba odmah prekinuti i po potrebi započeti primjenu alternativne terapije.

Pacijenti s povećanim rizikom od hipotenzije:

- Pacijenti sa hiperaktivnim renin-angiotenzin-aldosteronskim sistemom:
pacijenti sa prekomjerno aktivnim renin-angiotenzin-aldosteronskim sustavom izloženi su značajnom riziku od akutnih padova krvnog tlaka i oslabljenog rada bubrega uslijed ACE inhibicije, posebno kad se prvi put propisuju ACE inhibitori ili istodobni diuretici ili se njihova doza prvi put poveća.

Ako se čini da je manifestacija hiperaktivacije sistema renin-angiotenzin-aldosteron moguća, tada je potrebno, organizirati medicinski nadzor, uključujući praćenje krvnog tlaka:

- kod pacijenata s jakom hipertenzijom,

- kod pacijenata s dekompenziranom kongestivnim zatajenjem srca,

- kod pacijenata sa hemodinamički izraženim opstruiranim dotokom ili odlivom iz lijeve komore (na primjer, stenoza aorte ili mitralnog zaliska),

- kod pacijenata s jednostranom stenozom bubrežne arterije s funkcionirajućim drugim bubregom,

- kod pacijenata sa postojećim (ili mogućim) poremećajima u vodno-elektrolitnoj ravnoteži (uključujući bolesnike koji uzimaju diuretike),

- kod pacijenata sa cirozom i / ili ascitesom,

- kod pacijenata koji su podvrgnuti složenoj hirurškoj operaciji ili koji su bili pod anestezijom uz upotrebu lekova koji uzrokuju hipotenziju,

Općenito, preporučuje se ispravljanje dehidratacije, hipovolemije ili nedostatka soli prije liječenja (u bolesnika sa zatajenjem srca, međutim, sve prednosti i nedostatke takvih mjera treba pažljivo izmjeriti, uzimajući u obzir rizik od prekomjernog preopterećenja).

- kod pacijenata sa prolaznim (prolaznim) ili trajnim zatajenjem srca nakon MI,

- kod pacijenata koji su u riziku od razvoja srčane ili moždane ishemije ili u slučaju akutne hipotenzije.

U početnoj fazi liječenja potreban je poseban medicinski nadzor.

Preporučuje se da prestanete sa primjenom inhibitora enzima koji pretvaraju angiotenzin, poput ramiprila, jedan dan prije operacije, ako je moguće.

Praćenje rada bubrega

Bubrežna funkcija mora se ispitati prije i za vrijeme liječenja, a doza lijeka se prilagodi, posebno u prvim tjednima liječenja. Za pacijente s bubrežnom insuficijencijom potrebno je posebno pažljivo praćenje. Postoji rizik od oštećenja bubrežne funkcije, posebno u bolesnika sa kongestivnim zatajenjem srca ili nakon transplantacije bubrega.

Zabilježeno je pojave angioedema kod pacijenata koji uzimaju ACE inhibitore, uključujući ramipril.

Ako se pojavi angioedem, ramipril treba prekinuti. Sredstva i metode hitne terapije odmah se propisuju. Pacijenta treba nadzirati najmanje 12-24 sata, a pustiti ga iz kontrole tek nakon što se simptomi potpuno riješe.

Prijavljen je pojava crevnog angioedema kod pacijenata koji su uzimali ACE inhibitore, uključujući ramipril.

Ovi pacijenti su se žalili na bolove u trbuhu (sa ili bez simptoma mučnine ili povraćanja).

Primjena ACE inhibitora povećava vjerojatnost pojave anafilaktičkih i anafilaktoidnih reakcija (i njihove ozbiljnosti) na otrove insekata i druge alergene. Dok desenzibilizacija nije završena, trebalo bi razmotriti privremeno ukidanje ramiprila.

Hiperkalemija je primijećena kod nekih pacijenata koji su uzimali ACE inhibitore, uključujući ramipril. Skupina bolesnika s povećanim rizikom od hiperkalemije uključuje bolesnike s bubrežnim zatajenjem, starije bolesnike (starije od 70 godina), bolesnike s nekontroliranim dijabetes melitusom ili bolesnike koji uzimaju kalijeve soli, diuretike koji sadrže kalij i druge aktivne tvari koje povećavaju razinu kalija u plazmi krv kao i pacijenti sa stanjima kao što su dehidracija, akutno zatajenje srca ili metabolička acidoza. Ako se istodobna primjena gore navedenih lijekova ocijeni prikladnom, preporučuje se redovito praćenje razine kalija u serumu u krvi.

Bilo je retkih izveštaja o slučajevima neutropenije / agranulocitoze, trombocitopenije i anemije, kao i depresije koštane srži. Za najranije otkrivanje leukopenije preporučuje se kontrola broja bijelih krvnih zrnaca. Preporučuje se češće praćenje u početnoj fazi liječenja kod bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, kao i kod bolesnika s istodobnim kolagenozama (na primjer lupus eritematozus ili skleroderma), te u svih bolesnika koji uzimaju druge lijekove koji bi mogli uzrokovati promjene u krvnoj slici.

ACE inhibitori povećavaju učestalost angioedema kod crnaca u usporedbi s pacijentima različite boje kože.

Kao i drugi ACE inhibitori, ramipril može biti manje efikasan u snižavanju krvnog pritiska kod crnaca u odnosu na pacijente s drugom bojom kože. Možda je to posljedica velike prevalencije arterijske hipertenzije, niskog nivoa renina u populaciji crnaca koji pate od hipertenzije.

Postoje izvještaji o kašlju nakon uzimanja ACE inhibitora. Karakteristična karakteristika kašlja je njegova suhoća i postojanost, kao i nestanak njegovih manifestacija nakon prekida terapije. Kašalj izazvan uzimanjem ACE inhibitora treba smatrati dijelom diferencijalne dijagnoze kašlja.

U odnosu na amlodipin:

Sigurnost i efikasnost amlodipina u hipertenzivnoj krizi nije utvrđena.

Primjena kod pacijenata sa zatajenjem srca

Treba ga koristiti s oprezom kod pacijenata sa zatajenjem srca. U dugotrajnom placebo kontroliranom istraživanju u kojem su učestvovali pacijenti s teškim zatajenjem srca (funkcionalna klasa NYHA III i IV razreda) zabilježeni su slučajevi plućnog edema, čija je učestalost bila veća u skupini s amlodipinom, u usporedbi s placebo skupinom, ali to nije praćeno ozbiljnijim zatajenjem srca.

Primjena kod pacijenata s oštećenom funkcijom jetre

Kod pacijenata s oštećenom funkcijom jetre produžen je poluživot amlodipina, nema preporuka za promjenu doze. Pacijenti iz ove grupe trebaju uzimati amlodipin s oprezom.

Primjena kod starijih pacijenata

Stariji pacijenti trebaju uzimati amlodipin s oprezom.

Primjena kod pacijenata s oštećenom funkcijom bubrega

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega mogu uzimati amlodipin u normalnim dozama. Promjene u koncentraciji amlodipina u plazmi nisu u korelaciji sa stupnjem bubrežne insuficijencije. Amlodipin se ne izlučuje tokom dijalize.

U ljusci kapsule 5 mg / 5 mg i 10 mg / 5 mg je šarmantno crvena (alura crvena AC-FD & C crvena 40 E-129, a u ljusci kapsule 5 mg / 10 mg i 10 mg / 10 mg nalazi se azorubin (karmuazin) ( E-122) Ove boje mogu izazvati alergijske reakcije.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Neke nuspojave (na primjer, simptomi smanjenja krvnog pritiska, poput vrtoglavice) mogu smanjiti sposobnost pacijenta da se koncentriše i brzo reaguju, te stoga povećavaju rizik u situacijama u kojima su te sposobnosti posebno važne (na primjer, tijekom vožnje ili servisiranja mašine i mehanizmi).

To se posebno može dogoditi na početku liječenja ili prilikom zamjene drugih lijekova. Nakon uzimanja prve doze lijeka ili naknadnog povećanja njegove doze, ne preporučuje se upravljati vozilima ili održavati mašine i mehanizme nekoliko sati.

Farmakokinetika

Usisavanje i distribucija

Nakon oralne primjene, ramipril se brzo apsorbira iz probavnog trakta. Cmaks ramipril u plazmi postiže se u roku od 1 sata. Uzimajući u obzir izlučivanje mokraće, nivo apsorpcije iznosi najmanje 56% i ne ovisi o unosu hrane. Bioraspoloživost aktivnog metabolita ramiprilata nakon oralne primjene 2,5 mg i 5 mg ramiprila iznosi 45%.

Cmaks ramiprilat, jedini aktivni metabolit ramiprila, dostiže se 2-4 sata nakon uzimanja ramiprila. Css Koncentracija ramiprilata u plazmi dostiže se otprilike četvrtog dana uzimanja ramiprila u terapijskoj dozi. Vezanje ramiprila na proteine ​​u serumu iznosi oko 73%, a ramiprilata oko 56%.

Metabolizam i izlučivanje

Ramipril se gotovo u potpunosti metabolizira u ramiprilat i u diketopiperazinovi eter, diketopiperazinovnu kiselinu i u ramipril i ramiprilat glukuronide. Izlučivanje metabolita izvodi se uglavnom putem bubrega. Koncentracije ramiprilata u plazmi smanjuju se u režimu polifaze. Zbog svog zasićenog vezivanja za ACE i slabe disocijacije s enzimom, ramiprilat pokazuje produženu završnu fazu eliminacije pri vrlo niskoj koncentraciji lijeka u plazmi. Nakon opetovane primjene ramiprila u jednoj dozi 1 put /, efikasno T1/2 ramiprilat je bio 13-17 sati (u dozi od 5-10 mg), a nakon smanjenja doze na 1,25-2,5 mg T1/2 produžen Ova razlika je posljedica zasićenja sposobnosti enzima, koji se veže za ramiprilat.

Nakon jedne doze ramiprila, nije bilo znakova ramiprila i njegovih metabolita u majčinom mlijeku. Međutim, izlučivanje ramiprila sa majčinim mlijekom uz opetovano uzimanje lijeka ostaje nejasno.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Reakcija bubrega Ramiprilat je smanjena kod pacijenata sa oštećena funkcija bubrega, a bubrežni klirens ramiprilata proporcionalno je ovisan o QC. To dovodi do povećanja koncentracije ramiprilata u plazmi, koje se smanjuju sporije nego u bolesnika s normalnom funkcijom bubrega.

Kod pacijenata sa oslabljena funkcija jetre, metabolička pretvorba ramiprila u ramiprilat usporava uslijed smanjenja aktivnosti jetrenih esteraza, a razina ramiprila u plazmi kod ovih bolesnika raste. Cmaks ramiprilata kod ovih bolesnika, međutim, ne razlikuje se od onih u bolesnika s normalnom funkcijom jetre.

Usisavanje i distribucija

Nakon oralne primjene, amlodipin se polako apsorbira iz probavnog trakta. Cmaks u serumu se primjećuje nakon 6-12 sati. Jelo ne utječe na bioraspoloživost amlodipina. Apsolutna bioraspoloživost je 64-80%.

Vd čini 21 l / kg tjelesne težine. Css u krvnoj plazmi (5-15 ng / ml) postiže se nakon 7-8 dana svakodnevne upotrebe lijeka. Studije in vitro pokazale su da se 93–98% amlodipina koji cirkuliše u krvotoku veže na proteine ​​plazme.

Metabolizam i izlučivanje

Amlodipin se brzo metabolizira (otprilike 90%) u jetri, čime se formiraju neaktivni metaboliti.

Oko 10% početnog spoja i 60% neaktivnih metabolita izlučuje se mokraćom, a 20-25% izmetom. Smanjenje koncentracije u plazmi je dvofazno. Konačna eliminacija T1/2 iz krvne plazme otprilike 35-50 sati kada se uzima 1 put / Ukupni klirens je 7 ml / min / kg (s pacijentovom tjelesnom težinom od 60 kg - 25 l / h).

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Farmakokinetika amlodipina ne podliježe značajnim promjenama bubrežne insuficijencije i povećanjem dobi pacijenata.

Vrijeme do Cmaks amlodipin u plazmi u starijih i mladih bolesnika je isti. At starijih bolesnika ukupni klirens amlodipina je 19 l / h. Klirens amlodipina obično se smanjuje s povećanjem AUC i T1/2kod starijih bolesnika.

AUC i T povećanje1/2 u bolesnika s kongestivnim zatajenjem srca bio je isti kao i u starijih bolesnika.

Amlodipin se intenzivno metabolizira da bi tvorio neaktivne metabolite. 10% početnog spoja se izlučuje nepromijenjeno u urinu. Promjene koncentracije amlodipina u plazmi nisu povezane sa stupnjem zatajenje bubrega. Takvi pacijenti mogu uzimati redovne doze amlodipina. Dijaliza amlodipina je neefikasna.

T1/2 amlodipin kod pacijenata sa oslabljena funkcija jetre produljuje.

Kontraindikacije

istorija angioedema (nasledni, idiopatski ili prethodni angioedem uzrokovan upotrebom ACE inhibitora ili antagonista receptora angiotenzina II),

- ekstrakorporalan tretman, praćen kontaktom krvi s negativno nabijenim površinama,

- izražena bilateralna stenoza bubrežne arterije ili stenoza bubrežne arterije jedinog aktivnog bubrega,

- hipotenzija ili hemodinamski nestabilno stanje (ramipril se ne smije propisati),

- teški oblik hipotenzije,

- šok (uključujući kardiogene),

- sužavanje krvnih žila, sprečavajući odliv krvi iz leve komore (na primer, teška stena aorte),

- hemodinamički nestabilno zatajenje srca nakon akutnog infarkta miokarda,

- Preosjetljivost na ramipril (ili ACE inhibitore), amlodipin, derivate dihidropiridina i / ili bilo koji od pomoćnih sastojaka lijeka.

Trudnoća i dojenje

Epidemiološki podaci koji ukazuju na rizik od teratogenosti nakon izloženosti ACE inhibitorima tokom prvog tromjesečja trudnoće nisu uvjerljivi, ali ne može se isključiti neznatan porast ovog rizika.

Poznato je da izloženost ACE inhibitorima tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće izaziva fetotoksičnost kod ljudi (oštećen razvoj bubrega ploda, oligohidramnio, odloženo okosanje lubanje) i neonatalnu toksičnost (zatajenje bubrega, hipotenzija, hiperkalemija). Ako se izloženost ACE inhibitorima pojavi tokom drugog tromjesečja trudnoće, preporučuje se provođenje ultrazvuka bubrežne funkcije i razvoj kostiju lubanje. Novorođenčad čije su majke uzimale ACE inhibitore treba pomno nadzirati zbog mogućeg razvoja hipotenzije, oligurije i hiperkalemije.

Budući da nema dovoljno informacija o primjeni ramiprila i amlodipina tijekom laktacije, njihova primjena tijekom ovog razdoblja je kontraindicirana, pa je poželjno odabrati alternativne metode liječenja sa specifičnijim sigurnosnim profilima, posebno u vrijeme laktacije.

Doziranje i primjena

Lijek treba koristiti strogo prema propisu liječnika.

Hartil ® Amlo treba uzimati u isto doba dana, svaki dan tokom tretmana, prije i nakon jela. Nemojte drobiti i ne žvakati kapsule.

Preporučena dnevna doza je 1 kapsula određene doze.

Kombinirani lijek s određenom dozom nije pogodan za početni stadij terapije.

Ako postoji potreba za prilagođavanjem doze, doza lijeka Hartil ® Amlo može se mijenjati ili se doze pojedinih komponenata mogu revidirati njihovom slobodnom kombinacijom.

Preporučuje se propisivanje lijeka s oprezom. pacijenti koji uzimaju diuretikejer kod ovih bolesnika može doći do kršenja vodno-elektrolitne ravnoteže. Potrebno je proučiti bubrežnu funkciju i utvrditi nivo kalijuma u serumu u krvi.

Upotreba u pacijenti s oštećenom funkcijom jetre

U bolesnika sa oštećenom funkcijom jetre, lečenje ramipril treba započeti samo pod strogim liječničkim nadzorom, s maksimalnom dnevnom dozom 2,5 mg ramiprila.

Hartil ® Amlo tablete koje sadrže 2,5 mg ramiprila + 2,5 mg amlodipina preporučuju se pacijentima kojima je prebačena doza od 2,5 mg ramiprila, kao optimalna doza održavanja prilikom odabira doze ramiprila.

U slučaju zatajenja jetre, period eliminacije amlodipin mogu porasti. Ne postoje tačne preporuke za doziranje amlodipina, stoga se lijek ovim pacijentima treba propisati s oprezom.

Upotreba u pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Za određivanje optimalne kombinacije početnih i doza održavanja u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, doza lijeka se odabire individualnim određivanjem doza ramiprila i amlodipina.

Dnevna doza ramipril u bolesnika sa zatajenjem bubrega, treba ga uspostaviti uzimajući u obzir QC:

- kod pacijenata sa CC ≥ 60 ml / min, početna korekcija doze nije potrebna, maksimalna dnevna doza je 10 mg,

- u bolesnika s KK ® Amlo preporučuje se propisivanje samo ako je pacijent prebačen na režim doziranja ramiprila od 2,5 mg ili 5 mg kao optimalnu dozu održavanja (utvrđenu tijekom doziranja ramiprila). Pacijenti na hemodijalizi trebaju uzimati lijek nekoliko sati nakon hemodijalize.

Nije potrebno prilagođavanje doze amlodipin pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega.

Amlodipin se ne izlučuje tokom dijalize. Pacijentima na dijalizi, amlodipin treba biti propisan s velikom oprezom.

Tijekom liječenja Hartil ® Amlo potrebnom je kontrola funkcionalne sposobnosti bubrega i sadržaja kalijuma u serumu u krvi. U slučaju pogoršanja bubrežne funkcije, primjena lijeka Hartil ® Amlo treba prekinuti, a njegove komponente treba propisati u dozama koje su pravilno prilagođene.

Upotreba u starijih bolesnika

Početna doza ramiprila trebala bi biti niža od uobičajene, a naredna prilagodba doze trebala bi biti blaža, zbog visokog rizika od nuspojava. Ne preporučuje se imenovanje Hartil ® Amlo vrlo starim i slabim pacijentima.

Stariji pacijenti mogu uzimati normalne doze amlodipina, međutim treba biti oprezan kako bi povećali dozu lijeka.

Upotreba u djeca i adolescenti mlađi od 18 godina

Ne preporučuje se propisivanje Hartil ® Amlo djeci i adolescentima mlađim od 18 godina, jer sigurnost i efikasnost lijeka u ovoj skupini bolesnika nisu utvrđene.

Predoziranje

Simptomi ovisno o stupnju predoziranja, može doći do prekomjerne periferne vazodilatacije (s teškom hipotenzijom i šok slike), bradikardije, neravnoteže elektrolita i zatajenja bubrega.

Liječenje: pacijentovo stanje treba stalno pratiti, a propisani tretman treba biti simptomatski i podržavajući. Predložene mjere uključuju primarnu detoksikaciju (ispiranje želuca, unos adsorbensa) i mjere za obnavljanje stabilnosti hemodinamičkih parametara, uključujući alfa dodjela1-adrenomimetici ili angiotenzin II (angiotenzinamid). Ramiprilat se hemodijalizom slabo uklanja iz općeg krvotoka. U slučaju klinički izražene hipotenzije uzrokovane predoziranjem amlodipina, bolesniku treba dati vodoravni položaj s povišenim položajem nogu, te poduzeti aktivne mjere za održavanje aktivnosti kardiovaskularnog sustava, uključujući redovito praćenje rada srca i dišnog sustava, BCC i količinu izlučenog urina. U nedostatku kontraindikacija, moguće je koristiti (s oprezom) vazokonstriktore za vraćanje vaskularnog tonusa i krvnog pritiska. Unošenje / unošenje kalcijumovog glukonata može biti efikasno u uklanjanju blokade kalcijumovih kanala. U nekim slučajevima ispiranje želuca može biti od koristi. U istraživanju u kojem su učestvovali zdravi dobrovoljci pokazalo se da upotreba aktivnog ugljena u roku od 2 sata nakon uzimanja 10 mg amlodipina značajno smanjuje njegovu apsorpciju. Pošto je amlodipin usko povezan sa proteinima, hemodijaliza nije efikasna.

Interakcija s drugim lijekovima

Hartil ® Amlo se ne smije kombinirati s ekstrakorporalnim postupcima koji uključuju kontakt krvi s negativno nabijenim površinama, poput hemodijalize kroz jako propusne membrane (na primjer, membrane izrađenih od poliakrilonitrilnih spojeva), hemofiltracije ili afereze lipoproteina niske gustoće pomoću dekstran sulfata, zbog povećanih opasnost od razvoja teških anafilaktičkih ili anafilaktoidnih reakcija. Ako je takav tretman neophodan, tada treba razmotriti upotrebu drugačije vrste membrane za dijalizu ili antihipertenzivne lijekove različite kategorije.

Istodobnim davanjem kalijevih preparata mogu se razviti diuretici koji čuvaju kalijum i druge aktivne tvari koje povećavaju razinu kalija u plazmi (uključujući antagoniste receptora angiotenzina II, trimetoprim, takrolimus, ciklosporin) hiperkalemija, stoga je potrebno pažljivo nadzirati razinu kalija u serumu.

Ako se uzimaju istovremeno s antihipertenzivnim lijekovima (npr., Diureticima) i drugim tvarima koje mogu smanjiti krvni pritisak (npr. Nitrati, triciklički antidepresivi, analgetici, etanol, baklofen, alfuzosin, doksazosin, prazosin, tamsulosin, rizik od terazosina), moguće je.

Istodobnom primjenom vazopresorskih simpatomimetika i drugih lijekova (na primjer, izoproterenola, dobutamina, dopamina, adrenalina), antihipertenzivni učinak ramiprila može se smanjiti, pa se preporučuje praćenje krvnog tlaka.

Istodobnom primjenom alopurinola, imunosupresiva, kortikosteroida, prokainamida, citostatika i drugih lijekova koji mogu promijeniti broj krvnih zrnaca, povećava se vjerojatnost nastanka hematoloških reakcija.

Istodobnom primjenom ACE inhibitora s litijevim preparatima moguće je smanjiti njegovo izlučivanje i, shodno tome, povećati koncentraciju litija u krvi s naknadnim povećanjem njegove toksičnosti. Potrebno je redovno nadziranje nivoa litijuma.

Dok uzimate sa antidijabetički agensi (uključujući inzulin) mogu razviti hipoglikemijske reakcije. Preporučuje se stroga kontrola nivoa glukoze u krvi.

Dok uzimate sa NSAID (uključujući acetilsalicilnu kiselinu) može umanjiti antihipertenzivni efekat ramiprila. Pored toga, kombinirana upotreba ACE inhibitora i NSAID-a može prouzrokovati razvoj hiperkalemije i povećati rizik od oštećenja bubrežne funkcije.

Lijek je sigurno kompatibilan s tiazidnim diureticima, beta blokatorima, nitratima s produženim oslobađanjem, sublingvalnim doznim oblicima nitroglicerina, NSAID-om, antibioticima i oralnim hipoglikemijskim lijekovima.

Dok uzimate lijek sa inhibitorom CYP3A4 eritromicin kod mladih pacijenata i diltiazem u starijih bolesnika, koncentracija amlodipina u plazmi povećava se za 22%, odnosno 50%. Međutim, klinički značaj ove okolnosti ostaje nejasan. Ne može se isključiti da moćni inhibitori CYP3A4 (na primjer, ketokonazol, itrakonazol, ritonavir) mogu povećati koncentraciju amlodipina u plazmi u većoj mjeri u odnosu na diltiazem. Amlodipin treba primjenjivati ​​s oprezom kada se istodobno primjenjuju s inhibitorima CYP3A4. Međutim, nije bilo izvještaja o bilo kakvim nuspojavama povezanim s ovom interakcijom.

Induktori CYP3A4: podaci o utjecaju induktora CYP3A4 na amlodipin nisu dostupni. Kombinovana upotreba lijeka sa induktorima CYP3A4 (na primjer, rifampicin ili perforacija ribe iz svetog Johna) može sniziti koncentraciju amlodipina u plazmi. Amlodipin treba primjenjivati ​​s oprezom kada se koristi zajedno s induktorima CYP3A4.

U kliničkim studijama interakcija lijekova, istodobna primjena amlodipina s sokom od grejpfruta, cimetidinom, aluminij / magnezijum (antacidi) i sildenafilom nije utjecala na farmakokinetiku amlodipina.

Istodobna primjena amlodipina s drugim antihipertenzivnim sredstvima povećava njihovu terapijsku efikasnost.

U kliničkim studijama interakcija lijekova, amlodipin nije utjecao na farmakokinetiku vastatina, digoksina, etanola (etanola), varfarina ili ciklosporina.

Uticaj amlodipina na promjene u laboratorijskim testovima nije utvrđen.

Oblik i sastav izdavanja

Lijek Hartil dostupan je u obliku tableta za oralnu primjenu svijetlo narančaste, ovalne, ravne. Tablete su upakovane u blistere od 7 komada (1-4) u kartonskoj kutiji, uz lijek su dodana detaljna uputstva s opisom.

Svaka tableta sadrži 5 mg ili 10 mg aktivnog sastojka Ramipril, kao i niz pomoćnih sastojaka, uključujući laktozu monohidrat.

Ipak proizvode tablete 2,5 mg + 12,5 mg, 5 mg + 25 mg Hartil D s diuretičnim hidroklorotiazidom. Sastav uključuje ramipril, hidroklorotiazid i pomoćne sastojke (Hartil D).

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek je dostupan u obliku želatinskih kapsula od 5 mg i 10 mg aktivnog sastojka. Aktivna supstanca je ramipril (Ramiprilum). Ovo je hemijsko sredstvo koje je bijeli prah rastvorljiv u puferskim otopinama i organskim otapalima. Pomoćne tvari - amlodipin, mikroceluloza, krospovidon, hipromeloza.

Indikacije za upotrebu

Kapsule imaju širok spektar djelovanja ramiprila i propisuju se prema sljedećim indikacijama:

  • arterijska hipertenzija - stanje hroničnog visokog krvnog pritiska,
  • prolaps mitralnog ventila,
  • koristi se za zloćudnu hipertermiju za ublažavanje stanja,
  • zatajenje srca u kojem je rad cijelog tijela poremećen zbog nedovoljne cirkulacije krvi i zasićenja organa i sistema kisikom,
  • angina pektoris, ishemija,
  • posljedica infarkta miokarda, kako bi se spriječio drugi napad i smanjilo opterećenje na srčani mišić,
  • prevencija moždanog udara kod koronarne bolesti srca.

Gastrointestinalni trakt

Stomatitis, mučnina, povraćanje, žgaravica, pankreatitis, crevni edem, proliv, bol u crevima i pankreasu, smanjen apetit.

Iz gastrointestinalnog trakta, Hartil može uzrokovati mučninu.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Lijek može utjecati na centralni nervni sistem, izazvati pospanost, smanjiti koncentraciju. S tim u vezi trebali biste biti udaljeni od rada na automatskoj opremi ili upravljanju vozilima.

Hartil Amlo može utjecati na vašu sposobnost upravljanja vozilom.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

U II i III tromjesečju zabranjeno je uzimati ovaj lijek. Tijekom prvog tromjesečja Hartil možete koristiti samo u hitnim slučajevima. Prilikom liječenja u vrijeme dojenja preporučuje se prelazak na umjetno hranjenje.

Za djecu mlađu od 15 godina, uzimanje lijeka je strogo zabranjeno, jer ispitivanja nisu provedena.

Interakcija s drugim lijekovima

Istodobnim davanjem diuretika i drugih hipertenzivnih lijekova moguće je pretjerano smanjenje krvnog tlaka.

Ako kombinirate antihipertenzivne lijekove sa nesteroidnim protuupalnim lijekovima, učinak se smanjuje i od toga neće praktički biti koristi.

Pri uzimanju lijekova koji sadrže litij u kombinaciji sa Hartilom koncentracija litijuma u krvi raste.

Ne preporučuje se upotreba zajedno sa sredstvima koja sadrže kalijum u sastavu, kako ne bi prekoračili nivo kalijuma u organizmu.

Ako se iz nekog razloga kapsule ne mogu uzeti, možete ih zamijeniti mađarskim, američkim ili ruskim lijekovima sličnog djelovanja:

  • na bazi ramiprila i amlodipina: kapsule Bi-Ramag, Sumilar, Tritace-A,
  • na bazi amlodipina i lizinoprila: Amapil-L tablete, Amlipin, Equator,
  • na bazi perindoprila: Amlessa, Bi-Prestarium, Viacoram,
  • na bazi lerkanidipina i enalaprila: Coripren, Lerkamen, Enap L Combi.


Analog lijeka Harty Amlo je Amlessa. Analog lijeka Hartil Amlo je Coripren.Analog lijeka Hartil Amlo je Lerkamen.

Stručnjaci ne preporučuju promjenu lijekova sami, kako ne bi naštetili zdravlju. Prije zamjene potrebno je konzultirati se s liječnikom.

Kardiolozi

Aleksandar Ivanovič, Moskva

Lijek je jedan od najefikasnijih za liječenje i prevenciju srčanih bolesti i obnavljanje krvnog pritiska. Ako nema kontraindikacija, uvijek ga prepisujem kako bih spriječio ponavljajući infarkt miokarda i moždani udar.

Uputa za upotrebu Hartil-Amlo Koje su tablete za pritisak najbolje

Tamara Nikolaevna, 70 godina, Krasnodar

I suprug i ja patimo od zatajenja srca. Već nekoliko godina zajedno pijemo Hartilov kurs. Lijek je efikasan, ne uzrokuje nuspojave, brzo snižava krvni pritisak, ublažava glavobolju, otekline. Srce radi bez prekida, osjećamo se 20 godina mlađe.

Hartil pilule

Uzima se oralno, bez žvakanja, ispire se velikom količinom tekućine (oko 1 čaša), bez obzira na vrijeme obroka.

Doziranje treba biti postavljeno za svakog pacijenta ponaosob, uzimajući u obzir terapeutski učinak i toleranciju. Tablete mogu podijeliti na pola, razbiti se na rizik.

  • Hronična srčana insuficijencija. Preporučena početna doza je 1,25 mg jednom dnevno (1/2 tablete Hartila 2,5 mg dnevno). Ovisno o terapijskom učinku, doza se može povećati udvostručenjem dnevne doze svaka 2-3 tjedna. Ako trebate uzeti više od 2,5 mg lijeka, ovu dozu možete uzeti odmah ili podijeliti na 2 doze. Maksimalna dnevna doza ne smije biti veća od 10 mg.
  • Arterijska hipertenzija. Preporučena početna doza je 2,5 mg jednom dnevno (1 tableta Hartila 2,5 mg dnevno). Ovisno o terapijskom učinku, doza se može povećati udvostručenjem dnevne doze svaka 2-3 tjedna. Uobičajena doza održavanja je 2,5-5 mg dnevno (1 tableta Hartil 2,5 mg ili 1 tableta od 5 mg). Maksimalna dnevna doza ne smije biti veća od 10 mg.
  • Prevencija infarkta miokarda, moždanog udara ili smrti od kardiovaskularnih poremećaja. Preporučena početna doza je 2,5 mg jednom dnevno. Ovisno o toleranciji lijeka, nakon 1 tjedna primjene, dozu treba udvostručiti u odnosu na početnu. Ovu dozu treba ponovo udvostručiti nakon 3 tjedna primjene. Preporučena doza održavanja je 10 mg jednom dnevno.
  • Ne-dijabetička ili dijabetička nefropatija. Preporučena početna doza je 1,25 mg jednom dnevno (1/2 tablete Hartila 2,5 mg dnevno). Ovisno o terapijskom učinku, doza se može povećati udvostručenjem dnevne doze svaka 2-3 tjedna. Ako trebate uzeti više od 2,5 mg lijeka, ovu dozu možete uzeti odmah ili podijeliti u dvije doze. Preporučena maksimalna dnevna doza je 5 mg.
  • Liječenje nakon infarkta miokarda. Preporučuje se započeti s uzimanjem lijeka 3.-10. Dana nakon akutnog infarkta miokarda. Preporučena početna doza, ovisno o pacijentovom stanju i vremenu koje je proteklo nakon akutnog infarkta miokarda, je 2,5 mg 2 puta dnevno (1 tableta Hartila 2,5 mg 2 puta dnevno). Ovisno o terapijskom učinku, početna doza se može udvostručiti na 5 mg (2 tablete Hartila 2,5 mg ili 1 tableta Hartila 5 mg) 2 puta dnevno. Maksimalna dnevna doza ne smije biti veća od 10 mg. Uz netoleranciju na lijek, dozu treba smanjiti.

Posebne grupe pacijenata

Stariji pacijenti. Upotreba ramiprila u starijih bolesnika koji uzimaju diuretike i / ili sa zatajenjem srca, kao i s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega, zahtijeva posebnu pažnju. Doziranje treba utvrditi pojedinačnim odabirom doza ovisno o reakciji na lijek.

Poremećena funkcija jetre. U slučaju oštećenja rada jetre, podjednako često se može primijetiti smanjeni ili povećani učinak na uporabu lijeka Hartil, stoga u ranim fazama liječenja bolesnici s oštećenom funkcijom jetre trebaju pažljiv liječnički nadzor. Maksimalna dnevna doza u takvim slučajevima ne smije prelaziti 2,5 mg.

U bolesnika koji primaju diuretsku terapiju, zbog rizika od značajnog smanjenja krvnog pritiska, mogućnost privremenog otkazivanja ili barem smanjenja doze diuretika treba razmotriti najmanje 2-3 dana (ili duže, ovisno o trajanju djelovanja diuretika) prije uzimanja lijeka Hartil. Za pacijente koji su prethodno liječeni diureticima obično početna doza iznosi 1,25 mg.

Nuspojave

Medicinski pregledi o Hartil bilježe vjerojatnost nuspojava. Njihov je popis vrlo opsežan i zahtijeva detaljno proučavanje. Preporučuje se da se pre uzimanja leka upoznate sa najčešćim nuspojavama:

  • urtikarija, svrbež, osip na koži, konjuktivitis,
  • smanjen apetit, mučnina, zatvor ili proliv, pankreatitis, suha usta, povraćanje,
  • konvulzije, hipertermija, alopecija, znojenje,
  • hiperkalemija, hiperkreatininemija, povećana aktivnost jetrenih transaminaza i nivo azota uree, hiponatremija,
  • trombocitopenija, anemija, niska koncentracija hematokrita i hemoglobina, trombocitopenija, neutropenija, leukocitopenija, agranulocitoza, hemolitička anemija, pancitopenija,
  • slabost, glavobolja, pospanost, nervna razdražljivost, tremor, poremećaji raspoloženja, anksioznost, grč u mišićima, poremećaji u percepciji (miris, sluh, ukus, vid) i vestibularni poremećaji,
  • povećana proteinurija, zatajenje bubrega, smanjen libido, smanjen volumen urina,
  • ortostatska hipotenzija, snižen krvni pritisak. U rijetkim slučajevima - aritmija, pojava krvožilnih poremećaja organa, ishemija miokarda i mozga,
  • nedostatak daha, bronhospazam, rinoreja, sinusitis, rinitis, bronhitis, suv kašalj.

Upotreba Hartila tokom trudnoće može dovesti do nuspojava na plod: različitih kršenja razvoja i funkcije bubrega, smanjenog krvnog pritiska kod djeteta, hipoplazije pluća i lubanje, kontrakcije udova i deformacije lubanje.

Uvjeti odmora i cijena

Prosječna cijena Hartila (tablete od 5 mg, 28 komada) u Moskvi iznosi 400 rubalja. Lijek se izdaje iz ljekarni na recept.

Optimalna temperatura skladištenja lijeka je 25 stepeni. Rok trajanja tableta naveden je na pakiranju i iznosi 4 godine od datuma proizvodnje. Hartil preporučuje upotrebu tableta koje se moraju čuvati na mjestu nedostupnom djeci, daleko od direktne sunčeve svjetlosti.

Sastav i oblik oslobađanja

Hartil je dostupan u obliku tableta. Lijek se pakuje u blistere za 7 tableta. Kartonska kutija može sadržavati 14 i 28 jedinica doznog oblika.

Aktivna supstanca je ramipril.

Tablete 1,25 mg, 2,5 mg, 5 mg i 10 mg (Hartil).

Tablete od 5 mg: svijetlo ružičaste s narančastim nijansama, ovalne, ravne s razdjelnom linijom, pregibom i graviranjem "R3" s jedne strane.

Tablete od 10 mg: bijele ili gotovo bijele ovalne, ravne s razdjelnom linijom, prekrivačem i graviranjem "R4" s jedne strane.

  • Hartil D tablete sa diuretičnim hidroklorotiazidom 2,5 mg + 12,5 mg, 5 mg + 25 mg.
  • Hartil Amlo Ramipril. Sadrži dodatni amlodipin. Dodijelite s povećanjem krvnog tlaka ako uzimanje aktivnih sastojaka (pojedinačno ili zajedno) daje pozitivan učinak.

Šta pomaže Hartilu?

Indikacije za upotrebu ovog alata su sljedeće:

  • zatajenje srca nakon akutnog infarkta miokarda sa stabilnom hemodinamikom,
  • hroničnog zatajenja srca
  • arterijska hipertenzija
  • dijabetička nefropatija,
  • hronična difuzna bolest bubrega,
  • potreba da se smanji rizik od infarkta miokarda, "koronarne smrti" kod ljudi koji boluju od koronarne arterijske bolesti,
  • potreba za smanjenjem rizika od moždanog udara kod ljudi koji imaju koronarnu bolest.

Uz arterijsku hipertenziju može se koristiti i Hartil Amlo, ako je prije prelaska na ovaj lijek krvni tlak bio kontroliran istodobnom primjenom ramiprila i amlodipina u istim dozama kao u lijeku.

Važno! Liječnik mora odlučiti o potrebi kurs farmakoterapije. Samo-lijek je apsolutno neprihvatljiv.

Upute za upotrebu

Dozu lijeka Hartil liječnik postavlja strogo pojedinačno. Liječenje arterijske hipertenzije započinje minimalnom efikasnom dozom - 2,5 mg jednom dnevno.

S nedovoljnim terapijskim učinkom ili nedostatkom efekta, doza se može povećati ne više od jednog puta tjedno za 2,5 mg, maksimalna dnevna doza za odraslog pacijenta je 10 mg. Ako ova doza nije dovoljna za snižavanje krvnog tlaka na normalne vrijednosti, tada se Hartil tablete propisuju kao dio složene terapije s drugim antihipertenzivnim lijekovima.

Ako je potrebno, pacijentima treba dati dozu održavanja od 2,5-5 mg Hartila dnevno.

Liječenje komplikacija nakon akutnog srčanog udara treba propisati 3 dana, početna doza lijeka je 2,5 mg, lijek se uzima 2 puta dnevno, maksimalna dnevna doza za odraslog pacijenta iznosi 10 mg.

Za liječenje dijabetičke ili ne-dijabetičke nefropatije lijek Hartil propisan je u dozi od 1,25 mg jednom dnevno. Trajanje lečenja je 3 nedelje.

Kako bi se spriječio razvoj infarkta miokarda, pacijentima s anginom pektorisom i cirkulacijskim poremećajima u žilama propisuje se lijek Hartil u dozi od 2,5 mg jednom dnevno tijekom 3 tjedna, nakon čega se doza povećava na 5 mg dnevno, a također nastavljaju uzimati lijek 3 tjedna.

Bolesnici s bubrežnom bolešću ili kroničnim zatajenjem srca trebaju odabrati pojedinačnu dozu, liječenje Hartilom propisano je od doze od 1,25 mg dnevno, ako je potrebno i s normalnom tolerancijom, postupno ga povećavajući.

Farmakološki efekti

Budući da lijek blokira proizvodnju ACE, njegov najuočljiviji učinak bit će hipotenzija, odnosno smanjenje tlaka za više od 20% početne vrijednosti. U tom će slučaju puls biti u istom rasponu kao i prije prijema, bez nadoknade gubitka.

Budući da blokira angiotenzin, smanjuje se proizvodnja aldosterona i povećana aktivnost renina u plazmi. Učinak lijeka proširuje se ne samo protiv ACE koji se nalazi u krvotoku, već i do onog koji se formira u vaskularnom zidu i drugim susjednim tkivima.

Ostala farmakodinamička svojstva:

  • Inhibicija bubrežnih procesa povezanih sa izraženim dijabetičkim stanjem - mikroalbuminurijom, na primjer.
  • Usporava proteinurija i povećava nivo kreatinina koji provociraju daljnji razvoj zatajenja bubrega.
  • Smanjenje hipertrofiranog srčanog mišića, pomoć kod arterijske hipertenzije.
  • Propad bradikinina, koji djeluje na krvne žile, oslobađa prostaciklin i dvovalentni dušični oksid u krv.
  • Smanjenje tlaka u portalnoj veni ako se primijeti hipertenzija.
  • Smanjivanjem učestalosti aritmija ako je pacijentu podvrgnut reperfuziji miokarda, sprečava se rizik od daljnjeg razvoja srčanog udara, obnavlja se normalno opskrba krvlju.

Posebni uslovi

Liječenje se provodi pod redovnim liječničkim nadzorom.

Nakon uzimanja prve doze Hartila, pacijent treba biti pod nadzorom liječnika kako bi se izbjegla nekontrolirana hipotenzivna reakcija. Potrebno je često mjerenje krvnog pritiska.

Ramipril se ne smije propisati dok se ne poduzmu mjere za sprečavanje prekomjernog pada krvnog pritiska i oštećenja bubrežne funkcije. Ako je moguće, prije uzimanja lijeka provodi se korekcija dehidracije, hipovolemije, smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca. Ako su ovi poremećaji teški, ramipril treba odgoditi.

Pacijenti s oštećenjem bubrežnog krvožilnog sustava, oštećenom funkcijom bubrega, izrazitim padom krvnog pritiska, kao i bolesnici sa zatajenjem srca i nakon transplantacije bubrega, zahtijevaju pažljivo praćenje.

Na pozadini uzimanja lijeka moguće je smanjenje nivoa natrijuma i povećanje nivoa kalijuma, što je češće sa oštećenom funkcijom bubrega ili dok ga uzimate diureticima koji štede kalijum.

Ako uzimanje lijeka uzrokuje pretjerano smanjenje pritiska, pacijenta treba smjestiti u položaj s podignutim nogama, možda će biti potrebna simptomatska terapija, uključujući unošenje tekućine.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije i pratećih bolesti vezivnog tkiva, prilikom uzimanja drugih lijekova koji utječu na hematopoetski i imuni sistem vjerojatne su promjene u krvi.

Uz istovremeno davanje diuretika potrebno je redovno praćenje nivoa natrijuma u serumu u krvi, kao i broja leukocita.

U bolesnika na hemodijalizi koji koriste membrane s visokom hidrauličkom propustljivošću uz istodobnu primjenu ACE inhibitora moguće su anafilaktoidne reakcije opasne po život. Isti uvjeti su primijećeni kod pacijenata koji su podvrgnuti LDL aferezi s apsorpcijom dekstran sulfata.

ACE inhibitori se ne smiju davati pacijentima koji primaju desenzibilizujuću terapiju zbog rizika od razvoja teških anafilaktoidnih reakcija.

Treba imati na umu da Hartil tablete sa sadržajem aktivne tvari od 5 mg sadrže 96,47 mg laktoze, 10 mg - 193,2 mg.

Iskustvo sa ramiprilom u djece sa ozbiljnim zatajivanjem bubrega i tokom dijalize je ograničeno.

Izaziva smanjenje krvnog pritiska, što može utjecati na sposobnost koncentracije. S tim u vezi, vožnja i bavljenje potencijalno opasnim aktivnostima se ne preporučuju.

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar