Kakva je razlika između metformina i glukofaga?

Kod dijabetesa tipa 2 propisani su lijekovi koji normaliziraju razinu glukoze u krvi. Lijekovi poput Metformina ili Glucofagea koriste se već duže vrijeme. Napravljeni su od tvari koje potiču iz biljaka. Da bismo razumjeli koji je lijek bolji, pomaže proučavanje svojstava lijekova.

Kod dijabetesa tipa 2 propisani su Metformin ili Glucophage koji normaliziraju nivo glukoze u krvi.

Karakteristike metformina

Hipoglikemijsko sredstvo ima sledeće karakteristike:

  1. Oblik i sastav izdavanja Lijek se nudi u obliku okruglih tableta, obloženih s bijelim filmom premazom. Svaka sadrži 500, 850 ili 1000 mg metformin hidroklorida, krumpirov škrob, magnezijum stearat, talk, povidon, makrogol 6000. Tablete se pakiraju u ćelije konture od 10 kom. Kartonska kutija sadrži 3 blistera.
  2. Terapeutski efekat. Metformin usporava proizvodnju glukoze u jetri, smanjuje brzinu apsorpcije ove tvari u crijevu. Povećanje osjetljivosti tkiva na inzulin, primijećeno dok uzimate lijek, pomaže u ubrzavanju raspada šećera. Metformin ne utiče na proizvodnju hormona pankreasa i ne dovodi do razvoja hipoglikemijskih stanja. Aktivna supstanca normalizira holesterol koji se često poraste sa dijabetesom.
  3. Indikacije za upotrebu. Lijek se koristi za slijedeće bolesti:
    • dijabetes melitus, koji nije praćen ketoacidozom (s neučinkovitošću terapijskih dijeta),
    • dijabetes melitus tipa 1, u kombinaciji s velikom pretilošću (u kombinaciji s inzulinom).
  4. Kontraindikacije Lijek se ne smije uzimati u takvim uvjetima:
    • teške komplikacije dijabetesa (ketoacidoza, prekoma, koma),
    • oslabljena funkcija jetre i bubrega,
    • dehidracija i iscrpljenost organizma, infekcije, febrilni sindromi, hipoksija,
    • akutno zatajenje srca,
    • nedavne hirurške intervencije,
    • hronični alkoholizam, alkoholna intoksikacija,
    • trudnoća i dojenje

Metformin se uzima za dijabetes tipa 1, u kombinaciji s velikom pretilošću.

Glukofag karakterističan

Lijek ima sljedeće karakteristike:

  1. Oblik i sastav doze. Glukofag je dostupan u obliku tableta sa topljivim bijelim premazom. Svaka sadrži 500, 850 ili 1000 mg metformin hidroklorida, magnezijum stearata, hipromeloze, povidona. Tablete se isporučuju u blisterima od 10 ili 20 kom.
  2. Farmakološko djelovanje. Metformin smanjuje količinu glukoze u krvi bez stimuliranja proizvodnje inzulina i bez izazivanja hipoglikemije kod zdravih ljudi. Lijek povećava osjetljivost specifičnih receptora na hormone pankreasa. Metformin ima pozitivan uticaj na metabolizam masti, smanjujući koncentraciju holesterola. Na pozadini unošenja tvari primjećuje se umjereno smanjenje tjelesne težine.
  3. Indikacije. Glukofag se koristi kod dijabetesa u sljedećim grupama bolesnika:
    • odrasle osobe sa sklonošću prekomjernoj težini (kao zasebno terapijsko sredstvo ili u kombinaciji s drugim lijekovima za snižavanje šećera),
    • djeca starija od 10 godina (u obliku monoterapije ili u kombinaciji s inzulinom),
    • osobe s predijabetesom i povećanim rizikom od poremećaja metabolizma glukoze.

Glukofag se preporučuje pacijentima s predijabetesom i povećanim rizikom od poremećaja metabolizma glukoze.

Poređenje lijekova

Kada se uspoređuju lijekovi, pronalazi se veliki broj sličnih karakteristika.

Razlike između metformina i glukofaga su malene.

Uobičajene karakteristike hipoglikemijskih agenasa uključuju:

  • vrstu i doziranje aktivne supstance (oba leka se zasnivaju na metforminu i mogu sadržavati 500, 850 ili 1000 mg ove komponente),
  • mehanizam uticaja na metabolizam (Metformin i Glucofage ubrzavaju razgradnju glukoze i sprečavaju njegovu apsorpciju u crevima),
  • oblik oslobađanja (oba lijeka su u obliku filmom obloženih tableta),
  • režim (lekovi se uzimaju u istim dozama 2-3 puta dnevno),
  • popis indikacija i ograničenja za upotrebu,
  • lista neželjenih efekata.

Koje su razlike?

Razlike u lijekovima su sljedeća svojstva:

  • Sposobnost metformina da stimuliše nakupljanje glikogena u tkivima mišića i jetre (Glukofag nema takav efekat),
  • mogućnost upotrebe Glucofage-a u liječenju djece starije od 10 godina (Metformin je propisan samo odraslim pacijentima),
  • promjena farmakokinetičkih parametara metformina ako se uzima u kombinaciji s hranom.

Mišljenje ljekara

Irina, 43 godine, Chita, endokrinolog: „Koristim Metformin i njegov analogni glukofag u lečenju dijabetesa i pretilosti tipa 2. Lijekovi pomažu u gubitku kilograma bez štete zdravlju. Ta sredstva su u stanju usporiti proces starenja tijela i normalizirati metabolizam. Niska cijena lijekova čini ih pristupačnim za sve kategorije pacijenata. Koristite hipoglikemijska sredstva za mršavljenje s oprezom "

Svetlana, 39 godina, Perm, terapeut: „Glukofag i Metformin potpuni su analozi koji imaju istu efikasnost. U svojoj praksi ih koristim za liječenje dijabetičara koji pate od teške pretilosti. Aktivne tvari ometaju apsorpciju glukoze sprečavajući povećanje šećera u krvi. Ako se pravilno koriste, retko se javljaju negativni efekti. "

Pregledi pacijenata o Metforminu i Glucofageu

Julia, 34, Tomsk: „Mama pati od dijabetesa tipa 2. Propisali su Metformin koji se mora uzimati u kontinuitetu. Lijek pomaže u održavanju normalne razine glukoze. U nedostatku ovog lijeka u ljekarnama, kupujemo zamjenu - Glucofage. Izvorni francuski lijek je visoke kvalitete i pristupačne cijene, što vam omogućava da ga koristite za dugotrajno liječenje. "

Tatiana, 55 godina, Moskva: „Uzimam Metformin da bih snizila nivo šećera u krvi više od 5 godina. Nije bilo nuspojava. Novi endokrinolog je savjetovao zamjenu lijeka Glucofageom. To se dogodilo zbog povećanja kolesterola i pojave viška kilograma. Nakon 6 mjeseci liječenja, pokazatelji su se poboljšali. Stanje kože se vratilo u normalu, pete su prestale pucketati. Kao što je rekao ljekar, uzimanje lijekova mora biti u kombinaciji sa dijetom. "

Ostavite Svoj Komentar