Srednji inzulin - Lista lijekova

U Ruskoj Federaciji oko 45 odsto osoba s dijagnozom dijabetesa koristi tretman insulinom tokom svog života. Ovisno o režimu liječenja, liječnik može propisati inzulin kratkog, srednjeg i dugog djelovanja.

Osnovni lijekovi u liječenju dijabetesa su inzulini srednjeg djelovanja. Takav se hormon daje jedan ili dva puta dnevno.

S obzirom da se apsorpcija lijeka događa prilično sporo, učinak snižavanja šećera počinje samo sat i pol nakon injekcije.

Vrste inzulina

  1. Kratko djelujući inzulin počinje snižavati razinu šećera u krvi 15-30 minuta nakon što ga unesemo u tijelo. Maksimalna koncentracija u krvi može se postići nakon sat i pol do dva sata, a takav inzulin u prosjeku može djelovati od 5 do 8 sati.
  2. Srednje trajanje inzulina snižava nivo glukoze u krvi sat i pol do dva sata nakon njegove primene. Maksimalna koncentracija neke tvari u krvi opaža se nakon 5-8 sati, učinak lijeka traje 10-12 sati.
  3. Hormon inzulin koji dugo djeluje, djeluje dva do četiri sata nakon davanja u organizam. Maksimalna razina koncentracije tvari u krvi opaža se nakon 8-12 sati. Za razliku od drugih vrsta inzulina, ovaj lijek je efikasan tokom dana. Postoje i inzulini koji imaju hipoglikemijski efekat tokom 36 sati.


Isto tako, inzulin, ovisno o metodi pročišćavanja, može biti običan, monopic i monokomponentni. U uobičajenoj metodi pročišćavanje se provodi kromatografijom, monopičnim vršnim inzulinom dobiva se pročišćavanjem gel kromatografijom. Za monokomponentni insulin koristi se ionsko-izmjenjivačka kromatografija tokom pročišćavanja.

Stupanj pročišćavanja procjenjuje se prema broju proinzulinskih čestica na milion čestica inzulina. Produljeno djelovanje inzulina može se postići zbog činjenice da se hormon podvrgava posebnom tretmanu, a njemu se dodaju protein i cink.

Uz to, insulini su podijeljeni u nekoliko grupa, ovisno o načinu njihove pripreme. Homologni humani inzulin se dobiva bakterijskom sintezom i semisintezom iz svinjskog gušterače. Heterološki inzulin se sintetiše iz gušterače goveda i svinja.

Polintetički ljudski inzulin se dobiva zamjenom aminokiseline alanin treoninom. Takav inzulin se obično koristi ako dijabetičar ima inzulinsku rezistenciju, alergiju na druge lijekove.

Inzulin srednjeg trajanja


Maksimalni učinak može se primijetiti nakon 6-10 sati. Trajanje aktivnosti lijeka ovisi o odabranoj dozi.

Konkretno, uvođenjem 8-12 jedinica hormona, inzulin će biti aktivan 12-14 sati, ako koristite dozu od 20-25 jedinica, lijek će djelovati 16-18 sati.

Značajan plus je mogućnost miješanja hormona s brzim inzulinom. Ovisno o proizvođaču i sastavu, lijek ima različita imena. Najpoznatije su inzuline srednjeg trajanja:

  • Insuman Bazal,
  • Biosulin N,
  • Berlinsulin-N bazal,
  • Homofan 100,
  • Protofan NM,
  • Humulin NRH.

Također na policama ljekarni nudi se moderni lijek ruske proizvodnje Brinsulmi-di ChSP, koji se sastoji od suspenzije inzulina i protamina.

Insulini srednjeg trajanja navedeni su za:

  1. Dijabetes melitus tipa 1,
  2. Dijabetes melitus tipa 2,
  3. U slučaju komplikacija dijabetesa u obliku ketoacidoze, acidoze,
  4. S razvojem teških infekcija, interkurentnih bolesti, opsežnih operativnih zahvata, postoperativnog perioda, trauma, stresa kod dijabetičara.

Hormoni


Injekcija se radi u abdomen, butina. Podlaktica, zadnjica. Doziranje se određuje pojedinačno, na preporuku lekara. Intravenska primjena lijeka je zabranjena.

Važno je pratiti sve preporuke liječnika za odabir vrste hormona, doziranje i razdoblja izloženosti. Ako je dijabetičar prešao sa svinjskog ili goveđeg inzulina na sličnog čovjeka, potrebno je prilagoditi dozu.

Prije primjene lijeka, bočicu treba lagano protresti da se otapalo potpuno promiješa i formira mutna tečnost. Željena doza inzulina odmah se uvlači u štrcaljku i ubrizgava.

Ne možete energično tresti bocu tako da se ne pojavi pjena, to može ometati odabir ispravne doze. Šprica insulina treba da odgovara koncentraciji hormona koji se koristi.

Prije unošenja inzulina, mjesto ubrizgavanja nije potrebno masirati. Važno je izmjeniti mjesta ubrizgavanja. Mora se voditi računa da igla ne uđe u krvne žile.

  1. Davanje inzulina kod šećerne bolesti vrši se 45-60 minuta prije obroka 1-2 puta dnevno.
  2. Odrasli pacijenti kojima se lijek primjenjuje prvi put trebali bi primiti početnu dozu od 8-24 jedinice jednom dnevno.
  3. U prisustvu velike osjetljivosti na hormon, djeca i odrasli se primjenjuju ne više od 8 jedinica dnevno.
  4. Ako je osjetljivost na hormon smanjena, dopušteno je koristiti dozu veću od 24 jedinice dnevno.
  5. Maksimalna pojedinačna doza može biti 40 jedinica. Prekoračenje te granice moguće je samo u posebnom hitnom slučaju.

Srednje trajanje inzulina može se koristiti zajedno sa inzulinom kratkog djelovanja. U ovom se slučaju brzi inzulin prvo sakuplja u špric. Injekcija se vrši odmah nakon što se lijek miješa.

U tom je slučaju potrebno nadzirati sastav inzulina, jer je zabranjeno miješanje preparata cinka sa hormonom koji sadrži fosfat.

Prije primjene lijeka, bočicu se mora pažljivo provjeriti. Ako se uz miješanje pojave pahuljice ili druge čestice, inzulin nije dopušten. Lijek se primjenjuje u skladu s uputama priloženim za olovku štrcaljke. Da biste izbjegli pogreške, liječnik vas mora naučiti kako pomoću uređaja za unos hormona.

Žene kojima je dijagnosticiran dijabetes tokom gestacijskog razdoblja treba nadgledati razinu šećera u krvi. U svakom tromjesečju trudnoće potrebno je prilagoditi dozu, ovisno o potrebama tijela.

Također, može biti potrebna promjena doze hormona tijekom dojenja.

Klasifikacija inzulinskih preparata

Inzulin je važan hormon koji stvaraju grupe stanica pankreasa smještene u njegovom repu.

Glavna funkcija aktivne tvari je kontroliranje metaboličkih procesa uravnoteženjem razine glukoze u krvi. Poremećena sekrecija hormona, zbog koje se povećava nivo šećera, naziva se dijabetesom.

Osobe koje pate od ove bolesti trebaju stalnu potpornu terapiju i prehranu.

Budući da razina hormona u tijelu nije dovoljna da bi se nosila sa zadacima, liječnici propisuju zamjenske lijekove, čija je aktivna supstanca inzulin dobiven laboratorijskom sintezom. Slede glavne vrste inzulina kao i na čemu se zasniva izbor ovog ili tog leka.

Kategorije hormona

Postoji nekoliko klasifikacija na temelju kojih endokrinolog bira režim liječenja. Po porijeklu i vrstama razlikuju se sljedeće vrste lijekova:

  • Inzulin sintetizovan iz gušterače predstavnika goveda. Njegova razlika od hormona ljudskog tela je prisustvo tri druge aminokiseline, što povlači za sobom učestale alergijske reakcije.
  • Svinjski inzulin je po kemijskoj strukturi bliži ljudskom hormonu. Njegova razlika je zamjena samo jedne aminokiseline u proteinskom lancu.
  • Preparat za kitove razlikuje se od osnovnog ljudskog hormona čak i više od onog koji se sintetiše od goveda. Koristi se izuzetno rijetko.
  • Ljudski analog, koji se sintetiše na dva načina: upotrebom Escherichia coli (humanog insulina) i zamenom „neprikladne“ aminokiseline u svinjskom hormonu (vrsta genetskog inženjeringa).

Molekula inzulina - najmanja čestica hormona, koja se sastoji od 16 aminokiselina

Komponenta

Sljedeće razdvajanje vrsta inzulina temelji se na broju sastojaka. Ako se lijek sastoji od ekstrakta gušterače jedne vrste životinje, na primjer, samo svinje ili samo bika, to se odnosi na monovoidne agense. Istodobnom kombinacijom ekstrakata nekoliko životinjskih vrsta, inzulin se naziva kombiniranim.

Kontraindikacije i predoziranje


Pogrešnom doziranjem pacijent može osjetiti simptome hipoglikemije u obliku hladnog znoja, jake slabosti, blanširanja kože, palpitacija, drhtavice, nervoze, mučnine, trnce u različitim dijelovima tijela, glavobolje. Osoba takođe može razviti prekomu i komu.

Ako se primijeti blaga ili umjerena hipoglikemija, pacijent bi trebao primiti potrebnu dozu glukoze u obliku tableta, voćnog soka, meda, šećera i drugih proizvoda koji sadrže šećer.

Ako je dijagnosticirana teška hipoglikemija, osoba gubi svijest ili je u komi, pacijentu se hitno ubrizga 50 ml 50% -tne otopine glukoze. Slijedi kontinuirana infuzija 5% ili 10% vodene otopine glukoze. Istovremeno prate pokazatelje šećera, kreatinina i uree u krvi.

Kada dijabetičar ponovno stekne svijest, dobija mu se obrok bogat ugljikohidratnim namirnicama kako se napad hipoglikemije ne bi ponovio.

Srednje trajanje inzulina je kontraindicirano kod:

  • hipoglikemija,
  • insuloma
  • preosjetljivost na hormon inzulin ili na bilo koje komponente lijeka.

Važno je uzeti u obzir da lijek može izazvati nuspojave koje se najčešće javljaju kod predoziranja, propusta ili zakašnjelih obroka, teških fizičkih napora i razvoja ozbiljne zarazne bolesti. U ovom slučaju simptome prate hipoglikemija, neurološki poremećaji, drhtanje, poremećaji spavanja.

Alergijska reakcija obično se opaža ako pacijent ima povećanu osjetljivost na inzulin životinjskog porijekla. Pacijentica ima nedostatak daha, anafilaktički šok, osip na koži, natečen grkljan, otežano disanje. Teški slučaj alergije može ugroziti čovjekov život.

Ako se lijek koristi dulje vrijeme, na mjestu ubrizgavanja inzulina može se primijetiti lipodistrofija.

S hipoglikemijom koncentracija pažnje se često pogoršava i brzina psihomotorne reakcije opada, tako da za vrijeme oporavka ne biste trebali voziti automobil ili upravljati ozbiljnim mehanizmima.

Interakcija s drugim lijekovima

Suspenzije, koje uključuju cink, ni u kojem slučaju se ne smiju miješati sa inzulinom koji sadrži fosfat, uključujući da se ne miješaju sa drugim pripravcima cinka i inzulina.

Kada koristite dodatne lijekove, neophodno je konsultirati se s liječnikom, jer mnogi lijekovi mogu utjecati na proizvodnju glukoze.

Pojačajte hipoglikemijski učinak hormona inzulina i povećajte rizik od hipoglikemije kao što su:

  1. tetraciklini
  2. inhibitori monoamin oksidaze
  3. oralni hipoglikemijski agensi
  4. ifosfamidi, alfa blokatori,
  5. sulfonamidi,
  6. inhibitore enzima za konverziju angiotenzina,
  7. tritoksilin,
  8. disopiramidi
  9. fibrati
  10. klofibrirati
  11. fluoksetini.

Takođe, pentoksifilin, propoksifen, salicilat, amfetamin, anabolički steroidi i trifosfamidi izazivaju sličan efekat.

Ojačati ili oslabiti hipoglikemijski učinak hormona salicilata, litijumskih soli, beta blokatora, rezerpina, klonidina. Slično utječu na tijelo i alkoholna pića.

Diuretici, glukokortikosteroidi, simpatomimetici, oralni kontraceptivi, triciklički antidepresivi mogu oslabiti djelovanje inzulina.

U videu u ovom članku, detaljno su date informacije o Protafan inzulinu.

Šta je inzulin

Hormon se razvrstava po nekoliko karakteristika.

Ovisno o podrijetlu, događa se:

  • Svinjetina. On je čovjeku najbliži.
  • Stoka. Dobiva se iz gušterače. Često izaziva alergiju kod pacijenata, jer se značajno razlikuje od ljudske.
  • Ljudski Sintetizira se pomoću Escherichia coli.
  • Svinjetina modifikovana. Ispostavilo se prilikom zamjene u svinjskom hormonu jedne neprimjerene aminokiseline za osobu.

Vrste inzulina se takođe razlikuju u pročišćavanju. Tradicionalni lijek je hormon u tečnom stanju, koji podliježe filtraciji i kristalizaciji. Priprema monopik prolazi isti tretman kao i tradicionalni, međutim na kraju se vrši dodatna gel filtracija. To vam omogućava da postanete malo profinjeniji. Monokomponentni lijek je najprikladnija opcija za osobu. Potrebno pročišćavanje postiže se filtracijom i prosijavanjem na molekularnom nivou.

Razne vrste inzulina brzo djeluju. Što se prije postigne željeni efekt, to će biti kraći.

Zbog toga se razlikuje princip:

  • ultra kratak
  • kratak
  • srednje trajanje
  • dugo gluma.

Prva dva se uvode prije svakog obroka kako bi se izbjeglo naglo povećanje glukoze u krvi. Sledeća dva su glavna terapija i daju se pacijentu do dva puta dnevno.

Značajke inzulina srednjeg trajanja

Glavna razlika između srednjeg inzulina je ta što djeluje 10 minuta nakon uzimanja. To se mora uzeti u obzir.

Neki se lijekovi dobro kombiniraju s kratkim i ultra kratkim hormonima ako je učinak potreban odmah. Produljeno djelovanje srednjeg inzulina određuje se njegovim postepenim razgradnjom. To ne samo da normalizira količinu glukoze, nego i ubrzava ćelijski metabolizam.

Kako koristiti inzulin srednjeg trajanja

Bilo koji lijek ima značajke primjene. Hormoni nisu izuzetak.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Pravila upotrebe inzulina srednjeg trajanja:

  1. Prvo što dijabetičar treba učiniti prije ubrizgavanja jest oprati i sanitirati ruke i mjesto ubrizgavanja. Mora se zapamtiti da se inzulin uništava alkoholom, pa injekcija može biti učinjena tek nakon što se tretirano područje kože osuši.
  2. Ampule sa hormonom moraju se temeljito protresti pre upotrebe. Kada tečnost postane homogena, spremna je za upotrebu.
  3. Sastav se odmah bira u štrcaljku. Preporučuje se upotreba posebne olovke za inzulin ili šprice. Srednje trajanje inzulina koristi se isključivo za injekcije, u protivnom ne djeluje.
  4. Lijek se ubrizgava u bedro, trbuh, zadnjicu ili rame. Novo mjesto ubrizgavanja treba ukloniti s prethodnih minimalnih 2 centimetra.

Pravilna upotreba lijeka je ključ njegove učinkovitosti.

Skladištenje inzulina

Hormoni srednjeg trajanja moraju se čuvati na sobnoj temperaturi, izbjegavajući direktnu sunčevu svjetlost. Ovo je neophodno kako se pahuljice i granule ne formiraju u tekućini, u tom slučaju će biti teško postići uniformnost.

Srednji inzulin se koristi u pravilu do dva puta dnevno. Nakon uvođenja prve doze morate pažljivo nadzirati svoju dobrobit.Ako učinak lijeka traje više od 4 sata, tada je najvjerojatnije potrebna druga injekcija.

Liječenje inzulinom je tradicionalno i kombinirano. Uz tradicionalnu terapiju, pacijentu se propisuje jedan lijek koji kombinira hormone i srednjeg i kratkog trajanja. Plus je što pacijent mora napraviti manje uboda, međutim ova metoda terapije je neefikasna. Takav tretman propisan je starijim osobama, pacijentima s mentalnim poremećajima koji nisu u mogućnosti samostalno izračunati dozu kratkog inzulina.

Glavni kombinirani lijekovi:

ImePorijekloUpotreba
"Humulin MZ"PolusintetičkiPropisan je samo pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2. Injektira se pod kožu.
NovoMix 30 PenfillAspart inzulinTrajanje terapeutskog efekta je oko 24 sata. Samo za potkožne injekcije.
"Humulin MZ"Genetski inženjeringOsim unošenja lijeka pod kožu, dozvoljena je intramuskularna injekcija.

U kombiniranoj terapiji kratki i srednji hormoni se primjenjuju neovisno jedan o drugom. Ova šema je optimalna, jer se prilagođava gušterači. Propisan je gotovo svim dijabetičarima.

Imena lijekova

Maksimalni terapeutski učinak inzulina srednjeg trajanja postiže se 6-9 sati nakon uzimanja. Trajanje djelovanja ovisi o odabranoj dozi.

Najčešće korišteni srednji inzulini su:

"Humulin NPH" je dostupan u obliku suspenzije za administraciju ispod kože. Aktivna supstanca je humani insulin sintetizovan metodom genetskog inženjeringa. Prije upotrebe, ampulu s lijekom mora se nekoliko puta valjati između dlanova. Ovo je potrebno tako da emulzija postane homogena, a talog je pomešan sa tečnošću. Gotov proizvod za upotrebu, izgledom i bojom podsjeća na mlijeko. Kao i na svaki lijek, moguće su alergijske reakcije i nuspojave.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

Ako imate alergiju, hitno se obratite liječniku. Možda ćete trebati promijeniti lijek ili vrstu inzulina. Od neželjenih reakcija hipoglikemija se javlja češće od ostalih. Blagi oblik niskog šećera ne zahtijeva korekciju i medicinsku intervenciju. Ako se pojave znakovi teške hipoglikemije, morate potražiti hitnu medicinsku pomoć.

"Homofan 100" se proizvodi kao suspenzija za potkožno davanje. Aktivna supstanca je sesintetski humani inzulin. Lijek se ubrizgava do 2 puta dnevno. Prvu injekciju treba obaviti ujutro 30-40 minuta prije doručka. Mjesto ubrizgavanja mora se promijeniti. Maksimalni učinak postiže se sat vremena nakon injekcije. Trajanje terapeutskog efekta je od 10 sati do jednog dana. Ovisi o odabranoj dozi.

Među nuspojavama najčešće su: urtikarija, svrbež na koži, bol na mjestu ubrizgavanja, pospanost, vrućica i hipoglikemija. Po pravilu su privremeni. Prije upotrebe potrebno je ispitati sadržaj ampule. Ako se stvorio talog, tečnost je mutna, lijek se ne može koristiti.

„Protafan NM Penfill“ - suspenzija za administraciju ispod kože. U mirovanju nastaje bijeli talog koji se s tresenjem potpuno rastvara. Aktivna supstanca je humani inzulin, proizveden na biotehnološki način. Lijek se ubrizgava u bedro, trbuh, stražnjicu ili rame. Najbrža apsorpcija događa se nakon injekcije u peritoneum.

Lijek se može koristiti tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi kroz placentu i ne može naštetiti plodu. Naprotiv, hiperglikemija bez odgovarajuće terapije prijeti zdravlju djeteta. Ako pacijent pati od bolesti jetre ili bubrega, potrebno je smanjiti dozu lijeka. Alergijske reakcije su obično lokalne. Nuspojave također prolaze same od sebe i ne zahtijevaju prilagođavanje doze lijeka.

Važno je zapamtiti da samo liječnik može propisati lijek inzulinom i njegovu dozu. Prijelaz s jednog lijeka na drugi također bi trebao biti proveden pod liječničkim nadzorom. Pacijenti s dijabetesom moraju znati da se uspješno liječenje temelji na tri glavne točke: prehrani, fizičkoj aktivnosti i terapiji lijekovima. Preskakanje obroka ili prevelika opterećenja mogu pokrenuti hipoglikemiju. Sve promjene u blagostanju moraju se pravovremeno prijaviti lekaru.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Stepen pročišćavanja

Sljedeća klasifikacija, ovisno o potrebi za pročišćavanjem hormonsko aktivne tvari, postoji:

  • Tradicionalno sredstvo je da se droga učini tečnijom kiselim etanolom, a zatim se više puta provede filtriranje, slani i kristalizira. Način čišćenja nije savršen, jer ostaje velika količina nečistoće u sastavu tvari.
  • Lijek Monopik - u prvoj fazi pročišćavanja tradicionalnom metodom, a potom filtriranje posebnim gelom. Stupanj nečistoće manji je nego kod prve metode.
  • Monokomponentni proizvod - dubinsko čišćenje koristi se molekularnim prosijavanjem i ionskom izmjenom kromatografije, što je najidealnija opcija za ljudsko tijelo.

Hormonski lijekovi su standardizirani za brzinu razvoja učinka i trajanje djelovanja:

  • ultra kratka
  • kratak
  • srednje trajanje
  • dugo (produženo)
  • kombinirani (kombinirani).

Mehanizam njihovog djelovanja može biti raznolik, što specijalist uzima u obzir prilikom odabira lijeka za liječenje.

Poštivanje doze i vremena primjene inzulina osnova je efikasnosti terapije

Ultrasort

Dizajniran za trenutno snižavanje šećera u krvi. Ove vrste inzulina daju se neposredno prije obroka, jer se rezultat upotrebe pojavljuje u prvih 10 minuta. Najaktivnije dejstvo leka se razvija nakon sat i po.

Slabosti grupe su njihova sposobnost da djeluju manje stabilno i manje predvidljivo na razine šećera u usporedbi s predstavnicima koji imaju kratak učinak.

Mora se imati na umu da je ultrazlog vrsta lijekova snažnija.

1 PIECE (jedinica za mjerenje inzulina u pripremi) ultraortnog hormona može smanjiti nivo glukoze 1,5-2 puta jače od 1 PIECE predstavnika drugih grupa.

Analog ljudskog inzulina i predstavnik ultrazvučne akcione grupe. Razlikuje se od baznog hormona po redoslijedu rasporeda pojedinih aminokiselina. Trajanje akcije može doseći 4 sata.

Koristi se za dijabetes tipa 1, netoleranciju na lijekove drugih grupa, akutnu rezistenciju na inzulin kod dijabetesa tipa 2, ako oralni lijekovi nisu efikasni.

Ultrakratki lijek na bazi inzulina aspart. Dostupno kao bezbojno rješenje u špricama za olovke. Svaka sadrži 3 ml proizvoda u ekvivalentu 300 PIECES inzulina. To je analogan ljudskom hormonu sintetizovan upotrebom E. coli. Studije su pokazale mogućnost propisivanja ženama u periodu rađanja djeteta.

Još jedan poznati predstavnik grupe. Koristi se za liječenje odraslih i djece nakon 6 godina. Upotrebljava se s oprezom u liječenju trudnica i starijih osoba. Režim doziranja odabire se pojedinačno. Injektira se supkutano ili pomoću posebnog sistema djelovanja pumpe.

Kratke pripreme

Predstavnike ove grupe karakterizira činjenica da njihovo djelovanje počinje za 20-30 minuta i traje do 6 sati. Kratke inzuline zahtijevaju primjenu 15 minuta prije gutanja hrane. Nekoliko sati nakon injekcije, poželjno je napraviti malu „užinu“.

U nekim kliničkim slučajevima specijalisti kombiniraju upotrebu kratkih pripravaka s inzulinama dugog djelovanja. Prethodno procijenite pacijentovo stanje, mjesto primjene hormona, pokazatelje doze i glukoze.

Kontrola glukoze - trajni dio inzulinske terapije

Najpoznatiji predstavnici:

  • Actrapid NM je lijek genetski inženjer koji se daje supkutano i intravenski. Intramuskularna primjena je također moguća, ali samo prema uputama stručnjaka. To je lijek na recept.
  • "Humulin Regular" - propisan je za dijabetes ovisan o insulinu, novo dijagnosticiranu bolest i tijekom trudnoće s inzulinski neovisnim oblikom bolesti. Moguća je potkožna, intramuskularna i intravenska primjena. Dostupno u spremnicima i bocama.
  • Humodar R je polusintetički lijek koji se može kombinirati sa inzulinom srednjeg djelovanja. Nema ograničenja za upotrebu tokom trudnoće i dojenja.
  • "Monodar" - propisan je za bolesti tipa 1 i 2, otpornost na tablete, u periodu gestacije. Priprema svinjske monokomponente.
  • "Biosulin R" je genetski inženjerski tip proizvoda dostupan u bocama i patronama. Kombinuje se s „Biosulin N“ - inzulinom prosječnog trajanja djelovanja.

"Duge" droge

Početak djelovanja sredstava razvija se nakon 4-8 sati i može trajati do 1,5-2 dana. Najveća aktivnost očituje se između 8 i 16 sati od trenutka ubrizgavanja.

Lijek spada u cjenovne inzuline. Aktivna supstanca u sastavu je insulin glargin. Sa trudnoćom je propisana tokom trudnoće. Upotreba u liječenju dijabetesa kod djece mlađe od 6 godina se ne preporučuje. Daje se duboko supkutano jednom dnevno u isto vreme.

Olovka za brizgalice sa zamenljivim uloškom - zgodan i kompaktan injektor

"Insulin Lantus", koji ima dugotrajno dejstvo, koristi se kao jedinstveni lek i u kombinaciji sa drugim lekovima koji imaju za cilj snižavanje šećera u krvi. Dostupno u olovkama za špriceve i ulošcima za pumpni sistem. Izdaje se samo na recept.

Levemir Penfill

Lijek koji predstavlja insulin detemir. Njegov analog je Levemir Flexpen. Dizajniran isključivo za potkožno davanje. U kombinaciji sa tabletiranim lijekovima, pojedinačno birajući dozu.

To su lijekovi u obliku suspenzije, koji uključuju “kratki” inzulin i srednjovjekovni inzulin u određenim omjerima. Upotreba takvih sredstava omogućava vam da na pola ograničite broj potrebnih injekcija. Glavni predstavnici grupe opisani su u tabeli.

NaslovVrsta drogeObrazac za puštanjeZnačajke upotrebe
"Humodar K25"Semisintetičko sredstvoPatrone, bočiceSamo za potkožno davanje može se koristiti dijabetes tipa 2
"Biogulin 70/30"Semisintetičko sredstvoPatroneDaje se 1-2 puta dnevno pola sata prije jela. Samo za potkožno davanje
"Humulin M3"Genetski inženjerski tipPatrone, bočiceMoguća je potkožna i intramuskularna primjena. Intravenski - zabranjeno
Insuman Comb 25GTGenetski inženjerski tipPatrone, bočiceRadnja počinje od 30 do 60 minuta, traje do 20 sati. Daje se samo supkutano.
NovoMix 30 PenfillInsulin aspartPatroneNa snazi ​​je nakon 10-20 minuta, a trajanje efekta dostiže jedan dan. Samo subkutano

Uslovi skladištenja

Lijekovi se moraju čuvati u frižiderima ili posebnim frižiderima. Otvorena boca se ne može držati u tom stanju duže od 30 dana, jer proizvod gubi svojstva.

Ako postoji potreba za prijevozom i istovremeno ne postoji mogućnost prijevoza lijeka u hladnjaku, morate imati posebnu vrećicu s rashladnim sredstvom (gelom ili ledom).

Važno! Ne dopustite direktan kontakt inzulina sa rashladnim sredstvima, jer to također šteti aktivnoj tvari.

Sva terapija insulinom temelji se na nekoliko režima liječenja:

  • Tradicionalna metoda je kombiniranje lijeka kratkog i dugog djelovanja u omjeru 30/70 ili 40/60, respektivno. Primjenjuju se u liječenju starijih osoba, nediscipliniranih pacijenata i bolesnika s mentalnim smetnjama, jer nema potrebe za stalnim nadzorom glukoze. Lijekovi se primjenjuju 1-2 puta dnevno.
  • Intenzivirana metoda - dnevna doza je podijeljena između lijekova kratkog i dugog djelovanja. Prvo se uvodi nakon hrane, a drugo - ujutro i noću.

Liječnica odabire željenu vrstu inzulina, uzimajući u obzir pokazatelje:

  • navike
  • reakcija tijela
  • potreban broj uvoda
  • broj mjerenja šećera
  • starost
  • indikatori glukoze

Dakle, danas postoji puno sorti lijeka za liječenje dijabetesa. Ispravno odabran režim liječenja i pridržavanje stručnih savjeta pomoći će u održavanju razine glukoze u prihvatljivom okviru i osigurati potpuno funkcioniranje.

Inzulin srednjeg trajanja - 56 lekova

Međunarodno ime: Polusintetički humani inzulin-izofan (humani polusintetički inzulin)

Oblik doziranja: potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje: Srednje delujući inzulin. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava apsorpciju tkiva, pojačava lipogenezu ...

Indikacije: Šećerna bolest tipa 1, šećerna bolest tipa 2, stupanj rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična otpornost na oralnu ...

Međunarodno ime: Polusintetički humani inzulin-izofan (humani polusintetički inzulin)

Oblik doziranja: potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje: Srednje delujući inzulin. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava apsorpciju tkiva, pojačava lipogenezu ...

Indikacije: Šećerna bolest tipa 1, šećerna bolest tipa 2, stupanj rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična otpornost na oralnu ...

Međunarodno ime: Polusintetički humani inzulin-izofan (humani polusintetički inzulin)

Oblik doziranja: potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje: Srednje delujući inzulin. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava apsorpciju tkiva, pojačava lipogenezu ...

Indikacije: Šećerna bolest tipa 1, šećerna bolest tipa 2, stupanj rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična otpornost na oralnu ...

Međunarodno ime: Polusintetički humani inzulin-izofan (humani polusintetički inzulin)

Oblik doziranja: potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje: Srednje delujući inzulin. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava apsorpciju tkiva, pojačava lipogenezu ...

Indikacije: Šećerna bolest tipa 1, šećerna bolest tipa 2, stupanj rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična otpornost na oralnu ...

Međunarodno ime: Polusintetički humani inzulin-izofan (humani polusintetički inzulin)

Oblik doziranja: potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje: Srednje delujući inzulin. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava apsorpciju tkiva, pojačava lipogenezu ...

Indikacije: Šećerna bolest tipa 1, šećerna bolest tipa 2, faza rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična otpornost na oralnu ...

Međunarodno ime: Polusintetički humani inzulin-izofan (humani polusintetički inzulin)

Oblik doziranja: potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje: Srednje delujući inzulin. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava apsorpciju tkiva, pojačava lipogenezu ...

Indikacije: Šećerna bolest tipa 1, šećerna bolest tipa 2, faza rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična otpornost na oralnu ...

Međunarodno ime: Genetski inženjering inzulin-izofan (humani biosintetik inzulin-izofan)

Oblik doziranja: potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje: Srednje delujući inzulin. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava apsorpciju tkiva, pojačava lipogenezu ...

Indikacije: Šećerna bolest tipa 1, šećerna bolest tipa 2, faza rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična otpornost na oralnu ...

Međunarodno ime: Suspenzija svinjskog monokomponentnog svinjskog inzulina (suspenzija monokomponentne svinjske svinjske suspenzije)

Oblik doziranja: potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje: Hipoglikemijsko sredstvo, srednjo delujući inzulinski preparat. Interakcija sa specifičnim receptorom na vanjskoj membrani ...

Indikacije: Šećerna bolest tipa 1 (o inzulinu ovisna). Dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan): faza rezistencije na oralnu hipoglikemiju ...

Međunarodno ime: Polusintetički humani inzulin-izofan (humani polusintetički inzulin)

Oblik doziranja: potkožna suspenzija

Farmakološko djelovanje: Srednje delujući inzulin. Smanjuje koncentraciju glukoze u krvi, povećava apsorpciju tkiva, pojačava lipogenezu ...

Indikacije: Šećerna bolest tipa 1, šećerna bolest tipa 2, faza rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična otpornost na oralnu ...

Klasifikacija inzulina: Tabela lijekova

Inzulin je nezamjenjiva supstanca koja je dio lijekova koji se koriste u medicini za održavanje stabilnosti bolesnika sa šećernom bolešću i drugim popratnim bolestima - posebno dijabetičkim stopalom.

Razlikujući prirodni i sintetički inzulin, prvi je hormon koji proizvodi gušterača ljudi ili domaće životinje.

Druga se proizvodi u laboratoriji sintezom glavne tvari upotrebom dodatnih komponenti. Na njegovoj osnovi razvijeni su pripravci s inzulinom.

Koje su druge vrste insulina prisutne i po kojim se znakovima distribuiraju lijekovi, koja je njihova klasifikacija? Budući da pacijenti trebaju injekcije nekoliko puta dnevno, važno je znati kako bi pravilno odabrali optimalni sastav, porijeklo i djelovanje lijeka - koji ne izaziva alergijske reakcije i druge neželjene nuspojave.

Vrste inzulina

Klasifikacija sredstava vrši se prema sljedećim glavnim parametrima:

  • Brzina djelovanja nakon primjene
  • Trajanje akcije
  • Porijeklo
  • Obrazac za puštanje

Na temelju toga se razlikuje pet glavnih sorti inzulina.

  1. Jednostavan ili ultra kratko djelujući inzulin.
  2. Insulin kratke izloženosti.
  3. Inzulin sa prosječnim trajanjem izloženosti.
  4. Dugotrajno ili produženo izlaganje inzulinu.
  5. Kombinovani tip inzulina i produženo uključujući.

Mehanizmi djelovanja svake vrste hormonalnih supstanci su različiti i samo specijalista može utvrditi koja vrsta inzulina i u kojim će slučajevima biti optimalna za pacijenta.

Svrha lijeka željenog tipa vrši se na osnovu oblika bolesti, njegove težine, starosti i individualnih fizioloških karakteristika pacijenta. Da bi se to postiglo, provode se brojni testovi, pažljivo se proučavaju medicinska anamneza i klinička slika drugih hroničnih bolesti u istoriji.

U obzir se uzima i vjerojatnost nuspojava, posebno ako je lijek propisan starijoj ili maloj djeci. Zbog toga je važno znati karakteristike svake vrste lijeka prije nego što ga počnete uzimati.

Ultra kratki inzulin

Ova vrsta tvari počinje djelovati odmah, odmah nakon unošenja u krv, ali trajanje njenog djelovanja je relativno malo - oko 3-4 sata. Maksimalna koncentracija ultra kratkog inzulina u tijelu dostiže se sat vremena nakon injekcije.

Značajke primjene: lijek se propisuje strogo prije ili neposredno nakon obroka, bez obzira na doba dana. U suprotnom može se dogoditi napad hipoglikemije.

Nuspojave: ako se ne pojave odmah nakon primjene, poslije se uopće ne pojavljuju, uprkos činjenici da su gotovo svi lijekovi ove vrste genetski modificirani i mogu izazvati alergijske reakcije povezane s individualnom netolerancijom na komponente.

U ljekarnama je ova vrsta inzulina predstavljena u obliku sljedećih lijekova, naziva:

  1. "Insulin Apidra",
  2. "Insulin Humalog"
  3. Novo-Rapid.

Kratki inzulin

Ova vrsta tvari počinje utjecati na tijelo najkasnije 30 minuta nakon primjene, ali ne ranije od 20 minuta. Maksimalni učinak se primjećuje u prosjeku 2-3 sata nakon primjene, a može trajati i do 6 sati.

Značajke upotrebe: preporučuje se unošenje tvari neposredno prije jela. U tom slučaju između injekcije i početka obroka mora se paziti najmanje 10-15 minuta.

To se radi tako da se najveća izloženost lijeku vremenski podudara sa ulaskom u tijelo i apsorpcijom hranljivih sastojaka.

Nakon nekoliko sati, kada inzulin dostigne maksimalnu koncentraciju, trebao bi se pojaviti još jedan mali obrok - međuobrok.

Nuspojave: opažaju se vrlo rijetko, čak i kod duže upotrebe, bez obzira na to je li tvar genetski modificirana ili izmijenjena.

Kratki inzulin dostupan je u prodaji kao Insulin Actrapid i Humulin Regular.

Inzulin srednjeg trajanja

U ovu grupu spadaju lijekovi i vrste inzulina, čije je vrijeme izlaganja od 12 do 16 sati. Opipljiv učinak nakon primjene primjećuje se tek nakon 2-3 sata, maksimalna koncentracija dostiže se nakon 6 sati, jer obično intervali između injekcija ne prelaze 12 sati, a ponekad i samo 8-10.

Značajke uvoda: dovoljne su 2-3 injekcije inzulina dnevno, bez obzira na obroke. Često se zajedno sa jednom od injekcija daje i doza inzulina kratkog djelovanja, lijekovi se kombiniraju.

Nuspojave: nema, bez obzira na trajanje primjene jer lijek djeluje na tijelo masivnije, ali sporije u usporedbi s drugim vrstama.

Najpopularniji lekovi sa ovom vrstom insulina su: „Insulan Humulin NPH“, „Humodar br“ i Protulin insulin.

Alternativna podjela

Klasifikacija inzulina na ovaj način provodi se njegovim porijeklom. Postoje takve vrste:

  1. Hormonska komponenta goveda - supstanca koja se izlučuje iz gušterače goveda. Ova vrsta inzulina često izaziva teške alergijske reakcije, jer se razlikuje od hormona kojeg proizvodi ljudski organizam. Ovo uključuje Insulap GLP i Ultralent, lijek je dostupan i u obliku tableta,
  2. Hormonski svinjski kompleks. Ova tvar se razlikuje od humanog inzulina u samo jednoj grupi aminokiselina, ali to je dovoljno da izazove alergijsku reakciju.

Korisne informacije: sve su te tvari uključene u lijekove dugog djelovanja.

Sljedeće dvije vrste:

  • Genetski modifikovana. Izrađuje se na osnovu tvari ljudskog porijekla pomoću Escherichia coli.
  • Inženjering U ovom se slučaju kao osnova koristi komponenta svinjskog porijekla, a zamjenjuje se neusklađeni lanac aminokiselina.

Konačni izbor vrste i vrste pripravka inzulina donosi se na temelju analize reakcije tijela i pacijentovog stanja nakon nekoliko injekcija.

Prema jednoglasnom mišljenju ljekara i istraživača, inzulin proizveden primjenom ljudske komponente, genetski modificiran ili izmijenjen, smatra se optimalnim. Ova vrsta uključuje inzulinski izofan.

Upravo je takva tvar najmanje vjerovatno izazvala alergijske reakcije, jer u njegovom sastavu nema bjelančevina i daje prilično brz i dugotrajan učinak, što je važan pokazatelj za održavanje stabilnog stanja pacijenta.

Antagonist supstancije

Glavni učinak inzulina je smanjenje glukoze u krvi. Ali postoje supstance koje, naprotiv, povećavaju njegov nivo - nazivaju ih antagonisti. Inzulinski antagonist:

  1. Glucagon.
  2. Adrenalin i drugi kateholamini.
  3. Kortizol i kortikosteroidi.
  4. Hormon rasta i spolni hormoni.
  5. Tiroksin, trijodtironin i ostali hormoni štitnjače.

Sve ove supstance djeluju potpuno suprotno inzulinu, odnosno povećavaju razinu šećera u krvi. Njihov uticaj na organizam može biti prilično dug, uprkos činjenici da je mehanizam proučavan u mnogo manjem obimu nego inzulin.

Značajke i razlike lijekova, tablica

Vrsta inzulina po djelovanju; Inzulin dugog djelovanja inzulin kratkog djelovanjaObim i put administracije

Injekcija se vrši u bedreni mišić, jer je apsorpcija lijeka vrlo sporaInjekcija se vrši u želudac, jer lijek počinje djelovati odmah Vremenska referenca

Ako je moguće, inzulin treba davati u jednakim intervalima ujutro i uveče, ujutro, zajedno sa injekcijom „dugog insulina, ubrizgavanjem„ kratkog “Lijekovi se primjenjuju 20-30 minuta prije svakog obroka Vezivanje hrane

Lijekovi se koriste bez obzira na unos hraneKako bi se izbjegla hipoglikemija, nakon svake primjene ove vrste inzulina toplo se preporučuje obrok ili barem mala zakuska

Preparati za inzulin: imena, farmakologija i mehanizam djelovanja

Međunarodna federacija protiv dijabetesa predviđa da će do 2040. godine broj oboljelih od dijabetesa iznositi oko 624 miliona ljudi. Trenutno od te bolesti pati 371 milion ljudi.

Širenje ove bolesti povezano je s promjenom načina života ljudi (prevladava sjedilački način života, nedostatak fizičke aktivnosti) i ovisnosti o hrani (upotreba hemijskih proizvoda iz supermarketa bogatih životinjskim mastima).

Istovremeno, zahvaljujući upotrebi lijekova za snižavanje šećera, pravovremenom praćenju tijeka bolesti i modernom razvoju naučnika u ovom području, prosječni životni vijek takvih bolesnika počeo se povećavati.

Čovječanstvo je već duže vrijeme poznato od dijabetesa, ali proboj u liječenju ove bolesti dogodio se tek prije otprilike jednog vijeka, kada je takva dijagnoza završila smrću.

Istorija otkrića i stvaranja umjetnog inzulina

1921. kanadski liječnik Frederick Bunting i njegov pomoćnik, student medicine Charles Best, pokušali su pronaći vezu između gušterače i pojave dijabetesa. Za istraživanje, profesor sa Univerziteta u Torontu, John MacLeod, osigurao im je laboratoriju s potrebnom opremom i 10 pasa.

Doktori su započeli eksperiment potpuno uklanjanjem gušterače kod nekih pasa, u ostalom su prije uklanjanja zavojili pankreasne kanale. Zatim je atrofirani organ stavljen na zamrzavanje u hipertoničnu otopinu. Nakon odmrzavanja rezultirajuća tvar (inzulin) davana je životinjama kojima je uklonjena žlijezda i klinika za dijabetes.

Kao rezultat toga, zabilježeno je smanjenje šećera u krvi i poboljšanje općeg stanja i dobrobiti psa. Nakon toga, istraživači su odlučili pokušati izvaditi inzulin iz gušterače teladi i shvatili su da možete to učiniti bez ligacije kanala. Ovaj postupak nije bio lagan i dugotrajan.

Bunting i Best počeli su vršiti suđenja ljudima na sebi. Kao rezultat kliničkih ispitivanja, oboje su osjećali vrtoglavicu i slabost, ali nije bilo ozbiljnih komplikacija od lijeka.

14-godišnji dječak Leonard Thompson bio je prvi pacijent koji je primio injekciju inzulina. Nakon prve injekcije lijeka, pacijentovo se stanje nije poboljšalo, ali ponovljeno ubrizgavanje smanjilo je nivo glukoze u krvi i poboljšalo dobrobit dječaka. Bio je prvi pacijent kojem je inzulin spasio život. U vrijeme ubrizgavanja težina djeteta je bila 25 kg. Nakon toga živio je još 13 godina i umro od teške upale pluća.

1923. godine Frederick Butting i John MacLeod dobili su Nobelovu nagradu za inzulin.

Od čega se proizvodi inzulin?

Preparati za inzulin dobivaju se iz sirovina životinjskog ili ljudskog porijekla. U prvom se slučaju koristi gušterača svinja ili goveda. Često izazivaju alergije, pa mogu biti i opasne. Ovo se posebno odnosi na goveđi inzulin, čiji se sastav značajno razlikuje od ljudskog (tri aminokiseline umjesto jedne).

Insulin dobiven iz svinjskih organizama identičniji je izvornom sastavu i češće se koristi u liječenju dijabetesa.

Postoje dve vrste humanih inzulinskih preparata:

  • polusintetički
  • slično ljudskom.

Ljudski inzulin se dobija metodama genetskog inženjeringa. koristeći enzime kvasca i bakterije E. coli.

Apsolutno je identičan po sastavu hormonu kojeg proizvodi gušterača. Ovdje govorimo o genetski modificiranom E. coli, koji je sposoban proizvesti genetski modificirani ljudski inzulin.

Insulin Actrapid je prvi hormon koji je dobijen genetskim inženjeringom.

Polusintetički hormon nastaje kao rezultat prerade svinjskog inzulina posebnim enzimima. U proizvodnji preparata od životinja temeljno se čiste. Jasna prednost ove metode je odsutnost alergija i potpuna kompatibilnost s ljudskim tijelom.

Klasifikacija inzulina

Sorte inzulina u liječenju dijabetesa međusobno se razlikuju na više načina:

  1. Trajanje izlaganja.
  2. Brzina djelovanja nakon primjene lijeka.
  3. Oblik oslobađanja lijeka.

Prema trajanju izlaganja, preparati inzulina su:

  • ultra kratko (najbrže)
  • kratak
  • srednje duge
  • dugo
  • kombinovani

Ultra kratki lijekovi (insulin apidra, insulin humalog) dizajnirani su za trenutno smanjenje šećera u krvi. Uvode se prije jela, rezultat učinka očituje se u roku od 10-15 minuta. Nakon nekoliko sati, učinak lijeka postaje najaktivniji.

Lijekovi kratkog djelovanja (insulin actrapid, insulin quick)početi raditi pola sata nakon primjene. Njihovo trajanje je 6 sati. Inzulin je potrebno davati 15 minuta prije jela. To je neophodno tako da se vrijeme unosa hranjivih sastojaka u organizam podudara sa vremenom izlaganja lijeku.

Uvod lijekovi sa srednjom izloženošću (insulin protafan, inzulin humulin, inzulin bazal, inzulin nova mješavina) ne ovisi o vremenu unosa hrane. Trajanje izlaganja je 8-12 satipočinju biti aktivni dva sata nakon injekcije.

Najduži (oko 48 sati) učinak na tijelo vrši dugotrajna vrsta pripreme inzulina. Počinje djelovati četiri do osam sati nakon primjene (tresiba inzulina, flekspen inzulina).

Mešani preparati su smeše insulina različitih trajanja izlaganja. Početak njihovog rada započinje pola sata nakon injekcije, a ukupno trajanje djelovanja je 14-16 sati.

Moderni analozi inzulina

Jedan od glavnih parametara za odabir analoga ljudskog inzulina je brzina njegove aktivacije u tijelu.Skoro svi moderni analozi djeluju vrlo brzo.

Općenito, mogu se razlikovati takva pozitivna svojstva analoga kao što su:

  • upotreba neutralnih, ne kiselih rastvora,
  • rekombinantna DNK tehnologija
  • pojava novih farmakoloških svojstava u modernim analogima.

Lijekovi slični insulinu stvaraju se preuređivanjem aminokiselina radi poboljšanja učinkovitosti lijekova, njihove apsorpcije i izlučivanja. Oni moraju premašiti ljudski inzulin u svim svojstvima i parametrima:

  1. Insulin Humalog (Lyspro). Zbog promjena u strukturi ovog inzulina on se s mjesta ubrizgavanja brže apsorbira u tijelo. Usporedba ljudskog inzulina s humalogom pokazala je da se uvođenjem najveće koncentracije potonjeg postiže brže i veće je od koncentracije ljudskog. Štaviše, lijek se brže izlučuje i nakon 4 sata njegova koncentracija opada na početnu vrijednost. Još jedna prednost humaloga nad ljudskim jest neovisnost trajanja izloženosti dozi.
  2. Insulin Novorapid (aspart). Ovaj inzulin ima kratak period aktivne izloženosti, što omogućava potpunu kontrolu glikemije nakon obroka.
  3. Levemir inzulinska penfel (detemir). Ovo je jedna od vrsta inzulina za koju je karakteristično postepeno djelovanje i zadovoljava potrebe pacijenta sa šećernom bolešću za bazalnim inzulinom. Ovo je analogno srednje trajanje, bez vršnog dejstva.
  4. Insulin Apidra (Glulizin). Izvodi ultra kratkotrajan uticaj, metabolička svojstva su identična jednostavnom ljudskom insulinu. Pogodno za dugotrajnu upotrebu.
  5. Gluulinski insulin (lantus). Karakterizira ga ultraduga izloženost, besplodna raspodjela po tijelu. Insulin lantus je po svojoj efikasnosti identičan ljudskom inzulinu.

Kratki i srednji inzulin - Insulin

Ime - Rosinsulin C

Proizvođač - Sinteza meda (Rusija)

Farmakološko djelovanje:
Lijek je srednjeg trajanja. Djelovanje lijeka počinje nakon 60 -120 minuta. Maksimalni učinak postiže se između 2-12 sati nakon primjene. Učinak lijeka traje 18-24 sata.

Indikacije za upotrebu: Oblici dijabetesa ovisni o insulinu. Neosjetljivost na oralne hipoglikemijske agense. Kombinovana terapija oralnim hipoglikemijskim sredstvima.

Ime: Actrapid HM, Actrapid HM

Proizvođač: Novo Nordisk (Danska), Novo Nordisk

Sastav:

  • 1 ml sadrži - 40 komada ili 100 komada.
  • Aktivna tvar - supstanca identična prirodnom ljudskom inzulinu. Otopina neutralnog (pH = 7,0) inzulina za injekcije (30% amorfan, 70% kristalni).

Farmakološko djelovanje: Ima monokomponentnu strukturu. Lijek kratkog djelovanja: učinak lijeka počinje nakon 30 minuta. Maksimalni učinak postiže se između 2,5-5 sati nakon primjene. Učinak lijeka traje 8 sati.
(više ...)

Proizvođač - farmaceutski proizvod Tonghua Dongbao (Kina)

Sastav:
Rastvorljivi humani gensko inženjerski inzulin.

Farmakološko djelovanje: Kratko djelujući uvrede.

Rastvorljivi inzulin (ljudski genetski inženjering).

Indikacije za upotrebu: Ketoacidoza, dijabetična, mliječna kiselina i hiperosmolarna koma, dijabetes melitus ovisan o inzulinu (tip I), uključujući

s interkurentnim stanjima (infekcije, ozljede, hirurške intervencije, pogoršanje hroničnih bolesti), dijabetička nefropatija i / ili oštećena funkcija jetre, trudnoća i porođaj, dijabetes melitus (tip II) s otpornošću na oralna antidijabetička sredstva.

Proizvođač - Bryntsalov-A (Rusija)

Sastav: Polusintetički monokomponentni humani inzulin. 1 ml otopine za injekcije sadrži humani inzulin 100 IU, kao i 3 mg metakrezol kao konzervans.

Farmakološko djelovanje: Inzulinski preparat brzog i kratkog delovanja. Akcija se razvija 30 minuta nakon primjene sc, dostiže maksimum u rasponu od 1-3 sata i traje 8 sati.
(više ...)

Proizvođač - Bryntsalov-A (Rusija)

Sastav: Rastvorljivi svinjski inzulin. 1 ml otopine za injekcije sadrži visoko pročišćeni monokomponentni svinjski inzulin 100 PIECES i nipagin kao konzervans 1 mg.

Farmakološko djelovanje: Lijek je kratkog djelovanja. Efekat počinje 30 minuta nakon primjene sc, dostiže maksimum u rasponu od 1-3 sata i traje 8 sati.

Inzulin-Ferein CR

Proizvođač - Bryntsalov-A (Rusija)

Sastav: Polusintetički topljivi ljudski inzulin.

Farmakološko djelovanje: Kratko djelujući uvrede.
(više ...)

Proizvođač - Bryntsalov-A (Rusija)

Sastav: 1 ml injekcije sadrži humani 40 IU inzulina, kao i 3 mg metakrezol, glicerin kao konzervans.

Farmakološko djelovanje: Brinsulrapi Ch - inzulin kratkog djelovanja.

Početak djelovanja lijeka 30 minuta nakon supkutane primjene, maksimalni učinak u intervalu između 1 sata i 3 sata, trajanje djelovanja je 8 sati.

Profil lijeka ovisi o dozi i odražava značajne pojedinačne karakteristike.
(više ...)

Proizvođač - Bryntsalov-Ferein (Rusija)

Sastav: Injekcija od 1 ml sadrži svinjski visoko pročišćeni monokomponentni inzulin

Farmakološko djelovanje: Pripravak inzulina kratkog djelovanja. Učinak se razvija 30 minuta nakon primjene sc, dostiže maksimum u rasponu od 1-3 sata i traje 8 sati.

Indikacije za upotrebu:

  • Dijabetes melitus (tip 1) kod djece i odraslih
  • dijabetes melitus (tip 2) (u slučaju rezistencije na oralne hipoglikemijske agense, uključujući djelomičnu tijekom kombinirane terapije, na pozadini interkurentnih bolesti, tijekom trudnoće).

Proizvođač - Marvel LifeSinessez (Indija) / Pharmstandard-Ufa Vitamin Plant (Rusija)

Sastav: Humani genetski inženjering inzulina. Pomoćne tvari: glicerol, metakrezol, voda d / i.

Farmakološko djelovanje: Inzulin kratkog djelovanja.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije, koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, dozi, načinu i mjestu primjene), pa je stoga profil djelovanja inzulina podložan značajnim fluktuacijama, kako kod različitih ljudi, tako i kod iste osobe . Nakon sc primjene, početak djelovanja lijeka primjećuje se nakon otprilike 30 minuta, maksimalni učinak je u intervalu između 2 i 4 sata, trajanje djelovanja je 6-8 sati.

Proizvođač - Biobras S / A (Brazil)

Sastav: Rastvorljivi monokomponent svinjskog svinjskog mesa

Farmakološko djelovanje: Inzulin kratkog djelovanja.

Nakon sc injekcije, efekat se javlja u roku od 20-30 minuta, dostiže maksimum nakon 1-3 sata i traje, ovisno o dozi, 5-8 sati. Trajanje lijeka ovisi o dozi, načinu, mjestu primjene i ima značajne pojedinačne karakteristike .

Proizvođač - Biobras S / A (Brazil)

Sastav: Rastvorljivi svinjski monokomponent inzulina

Farmakološko djelovanje: Inzulin kratkog djelovanja.

Nakon sc ubrizgavanja, efekat se javlja u roku od 30 minuta, dostiže maksimum nakon 1-3 sata i nastavlja se, ovisno o dozi, 5-8 sati.

Proizvođač - Biobras S / A (Brazil)

Sastav: Polusintetički topljivi ljudski inzulin

Farmakološko djelovanje: Inzulin kratkog djelovanja.

Nakon sc injekcije, efekat se javlja u roku od 20-30 minuta, dostiže maksimum nakon 1-3 sata i traje, ovisno o dozi, 5-8 sati. Trajanje lijeka ovisi o dozi, načinu, mjestu primjene i ima značajne pojedinačne karakteristike .

Indikacije za upotrebu:

  • Dijabetes tipa 1
  • šećerna bolest tipa 2: stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske agense, djelomična rezistencija na oralne hipoglikemijske agense (kombinirana terapija)
  • dijabetička ketoacidoza, ketoacidotska i hiperosmolarna koma
  • gestacijski dijabetes melitus, za povremenu upotrebu kod pacijenata sa šećernom bolešću protiv infekcija povezanih sa visokom telesnom temperaturom
  • s nadolazećim operacijama, povredama, porođajem, metaboličkim poremećajima, prije prelaska na liječenje produženim inzulinskim pripravcima.

Ime: Insulin db

Proizvođač - Berlin-Chemie AG (Njemačka)

Sastav: 1 ml otopine za injekcije sadrži humani inzulin 100 kom.

Farmakološko djelovanje: To je lijek kratkog djelovanja. Maksimalni učinak razvija se nakon 1-3 sata i traje 6-8 sati.

Ime: Insulin db

Proizvođač - ICN GALENIKA (Jugoslavija)

Sastav: Neutralna otopina visokočišćenog monokomponentnog svinjskog inzulina. Aktivna tvar je monokomponentni inzulin koji se dobiva iz gušterače gušterače (30% amorfan, 70% kristalni).

Farmakološko djelovanje: Inzulin kratkog djelovanja.

Hipoglikemijski (snižavajući šećer u krvi) lijek se javlja 30-90 minuta nakon injekcije, maksimalni učinak se pojavljuje nakon 2-4 sata, s ukupnim trajanjem do 6-7 sati nakon injekcije.

Ime: Insulin db

Proizvođač - ICN GALENIKA (Jugoslavija)

Sastav: Polusintetički topljivi ljudski inzulin.

Farmakološko djelovanje: Inzulin kratkog djelovanja.

Nakon sc ubrizgavanja, efekat se javlja u roku od 20-30 minuta, dostiže maksimum nakon 1-3 sata i nastavlja se, ovisno o dozi, 5-8 sati.

Pogledajte video: The Net (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar