Mogu li jesti krompir za dijabetes?

Naučićete kako je krompir koristan, koje vitamine sadrži. Kako koristiti ovaj proizvod osobama sa dijabetesom tipa 2. Koja su jela od nje najzdravija. Trebam li prije kuhanja namočiti krumpir u vodi. Sa čim je bolje jesti i kako kuhati dijetu zrazy.

Kod dijabetesa morate slijediti dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i pažljivo pratiti svoju prehranu. Kod bolesti tipa 1 ovo pomaže izračunati stopu inzulina, a kod dijabetesa tipa 2 ne dobijaju na težini. Glikemijski indeks proizvoda pomaže izračunati kako će tijelo reagirati na unos ovog proizvoda. Dijabetičari bi trebali izbjegavati hranu čiji je GI veći od 50. Oni mogu dramatično podići šećer u krvi.

GI krumpira, ovisno o načinu njegove pripreme, kreće se od 70 do 95. Za usporedbu, GI šećera je 75. Je li moguće da osobe s dijabetesom jedu krompir? Nije potrebno potpuno isključiti krumpir iz dijabetesa u prehrani. Sadrži korisne tvari koje su neophodne svim ljudima. Ali nije potrebno zloupotrebljavati posuđe s ovog proizvoda. Dovoljno je jesti 250 g pire krumpira dnevno, a još manje pečeni krompir.

Vrijednost i opasnost krumpirovog škroba

Gomolji sadrže škrobna jedinjenja koja se, nakon gutanja, pretvaraju u glukozu. Što više škroba ima veće oslobađanje glukoze uzrokuje unos hrane. Međutim, škrob dobiven iz krumpira ne može se izjednačiti sa jednostavnim ugljikohidratima koji u organizam ulaze putem šećera ili pečenja.

Krompirni škrob je složen spoj. Tijelo mora trošiti energiju na svoje cijepanje. Vlakna, koja takođe postoje u krompiru, ometaju apsorpciju šećera u krv. Po učinku na organizam, usjeva korijena bliža je cjelovitim žitaricama i žitaricama, tjestenini od durum pšenice, odnosno složenim ugljikohidratima.

Najmanje svega škroba u mladom krumpiru (Foto: Pixabay.com)

U mladom krumpiru sadržaj skroba je nizak i iznosi samo osam posto. Tokom skladištenja, količina tvari povećava se i do septembra dostiže svoj vrhunac - oko 15-20 posto. Uz dijabetes, preporučuje se jesti mladi krompir, siguran je i ne uzrokuje porast razine glukoze. U jesen i zimu možete jesti i krompir, ali u malim količinama.

Tehnike kuhanja

Uz dijabetes, ne preporučuje se jesti prženu hranu. Oni narušavaju metabolizam masti, negativno utječu na zdravlje jetre i, osim toga, više su kalorični nego kuhani i pečeni. Stoga bi krompir trebao:

Prženi krompir i popularni pomfrit zabranjeni su. Ova jela stvaraju pretjerano opterećenje jetre, gušterače. Pire od krumpira se ne preporučuje. Obično ga je kuhati uz dodatak mlijeka i maslaca, a ovo je prava glikemijska bomba za tijelo. Ako se poremeti raspad glukoze, pire krompir izazvat će nagli porast razine šećera.

Pomfrit i pire od krumpira zabranjeni su za dijabetes (Foto: Pixabay.com)

Kuhajte i ispecite krumpir bolje u svojim kožama. Tako gomolji zadržavaju više hranjivih sastojaka i vlakana. Mlade gomolje isperite krpom, pažljivo uklanjajući prljavštinu. "Laganje" treba delimično očistiti nožem od očiju.

Prednosti krumpira za dijabetes

Naučnici su 2019. godine krompir uvrstili na listu najzdravije hrane. Ova "superhrana" sadrži ogromnu količinu kalijuma, više nego u bilo kojoj drugoj hrani. Samo 100 grama korijenskih kultura može nadoknaditi 25 posto dnevne potrebe za kalijem. I ovaj je mikroelement od vitalnog značaja za pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog sustava i sam i kao sinergist magnezijuma: minerali se dobro apsorbiraju samo u paru.

Krompir takođe sadrži bakar, kobalt, fosfor i gvožđe. Sadrži puno vitamina B i C. Potrebno je koristiti ovu korisnu usjev korijena za dijabetes, ali poštujući mjeru.

Kako jesti krompir

Endokrinolog liječnika, doktor medicinskih znanosti Sergej Tkach, preporučuje korištenje krumpira u prvom jelu, na primjer, u borsch-u. Okružen drugim povrćem, proizvod će tijelo bolje apsorbirati. Juhe od povrća i gulaš od krumpira - srdačna, hranljiva i sigurna za dijabetičare. Mogu se konzumirati za ručak i večeru.

Skuhajte ili ispecite krumpir na jakni (Foto: Pixabay.com)

Da biste smanjili opterećenje ugljikohidrata iz krumpira, prokuhajte ga i ohladite, a tek potom ugrijte i pojedite. Naučnici su otkrili da se tokom skladištenja u hladnjaku krumpirov škrob pretvara u stabilan spoj koji je tijelo teško apsorbirati. Nakon zagrijavanja održava se otpornost tvari pa jučerašnji krumpir ne uzrokuje značajno povećanje glukoze u krvi.

Korijen usjeva ne treba svakodnevno uključivati ​​u prehranu, ali moguće je dva do tri puta sedmično i uz velike zdravstvene koristi. Uobičajena posluživanje za odraslu osobu je 250-300 grama.

Prednosti ovog povrća

Sadrži mikro i makro elemente potrebne da osoba normalno funkcionira, a mnogo vitamina pomaže jačanju imuniteta. Dakle, ima:

  • askorbinska kiselina. Pomaže tijelu da se izbori sa akutnim respiratornim infekcijama i prehladama,
  • kalcijum za mišićno-koštani sistem,
  • Vitamin D, koji pomaže u apsorpciji kalcijuma,
  • B vitamini neophodni za normalno funkcionisanje nervnog sistema,
  • Vitamin E koji je odgovoran za stanje kože i kose,
  • Magnezijum
  • Cink i kobalt za održavanje imuniteta, kao i zdravlje muškaraca,
  • Mangan, bakar odgovoran za brzi metabolizam,
  • Gvožđe za održavanje normalnog hemoglobina,
  • Fosfor za vid, mozak,
  • Kalijum za zdravlje srca.

Krompir u dijabetesu tipa 2 daje energiju oslabljenom tijelu. Ali zbog visokog nivoa polisaharida u ovom povrću, možete ga jesti u malim porcijama. U ovom je slučaju važno uzeti u obzir i veličine porcija, kao i način pripreme ovog povrća. Oni koji sumnjaju da li je moguće jesti krumpir s dijabetesom tipa 2, mogu procijeniti sadržaj kalorija u jelima od ovog povrća - mali je.

Kalorični sadržaj jela iz ovog povrća

Br.Način kuhanjaKalorije po 100 g, kcal
1Kuhana jakna65
2Pire od krumpira sa maslacem90
3Pomfrit95
4Pečeno sa oguljem98
5Kuvano bez kore60
do sadržaja ↑

Kako kuhati krumpir za dijabetičare

Šećerna bolest tipa 2 daje dodatno opterećenje svim organima, tako da morate posebno zaštititi jetru, gušteraču, bubrege, a da pritom ne jedete masnu, prženu hranu.

Ljubitelji čipsa i prženog krumpira mogu se vrlo rijetko priuštiti takvim jelima: ne više od 1 puta mjesečno. U isto vrijeme, treba ih kuhati samo u biljnom ulju.

Bolje je odbiti potpuno prženu hranu na životinjskim mastima.

Krumpir sa jajima najviše koristi za ovu bolest. Ispod kore je najvrjedniji hranjivi sastojak. Ova metoda omogućava vam uštedu korisnih komponenti ovog povrća. Za ljude koji imaju dijabetes tipa 2 i tip 1, ova metoda kuhanja je pogodnija od drugih.

Bilo kojom metodom kuhanja krumpira sa dijabetesom prvo ih morate namočiti da biste se riješili suvišnog škroba.

Oni to rade ovako: operemo gomolje, a zatim preko noći prelijemo čistom hladnom vodom. Ujutro se mogu kuhati ili peći.

Zahvaljujući namakanju, krompir gubi škrob, pa se u želucu lakše probavlja. Namakanje čini ovaj proizvod sigurnijim za osobe s dijabetesom. Prestaje da naglo povećava šećer. Natopljeni krumpir za dijabetes tipa 2 može se pariti kako bi bio još zdraviji.

Tajne kuhanja ovog proizvoda

Pečeni krompir u mikrotalasnoj pećnici je suh i bez ukusa. Bolje ga je kuhati u uobičajenoj pećnici, posoliti i na vrh staviti tanku krišku slanine.

Krompir se kao prilog može koristiti u malim količinama. Krompir i gljive dobro idu zajedno. Ali postoji masa jela u koje možete dodati ovo povrće, kako bi postali još ukusniji i zdraviji.

Uz dijabetes, možete jesti povrtne gulaše. Za pripremu takvog jela uzmite rajčicu, tikvice, slatku papriku, luk i krompir. Sve povrće narežite na kockice, a potom pirjajte u maloj vodi na laganoj vatri. Potom dodajte malo biljnog ulja. Jelo tik prije nego što je spremnost posoljena.

Krompir je osnovni sastojak mnogih supa. U juhi neće donijeti štetu, jer je u dijelu ovog jela vrlo malo krompira.

Krompirima za dijabetes tipa 2 mogu se dodavati mesne okruglice. Od nje se može napraviti luda.

Recept. Ludo sa mesom

  • 200 g govedine ili teletine. Svako nemasno meso
  • 3 krompira
  • peršun
  • so.

Teleću teletinu kuhajte bez soli. Izgnječite ga u mlincu za meso i posolite.

Kuhajte gomolje, izgnječite ih u pire krumpir i sol. Napravite male kolače, a zatim ih napunite mesom. Preklopite u dvostruki kotao i kuhajte 10-20 minuta.

Gotovo jelo ukrašeno je zelenim peršinom.

Dakle, na pitanje: je li moguće jesti krumpir s dijabetesom, sigurno možete odgovoriti sa da. Moguće je, ali ne više od 200 g dnevno. Kuhajte ga pravo i uživajte u svom omiljenom jelu.

Pogledajte video: Preporuka u ishrani dijabeticara (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar