Šta učiniti kada noge boluju od dijabetesa?

Bol u nozi kod dijabetesa uobičajen je problem koji vrlo vjerojatno ukazuje na komplikacije. S obzirom na ozbiljnu opasnost od gubitka udova i druge komplikacije, zanemarivanje ovog simptoma se ne preporučuje. Zato morate znati sve što treba učiniti ako vaše noge boluju od dijabetesa.

Simptomi i vrste bolesti nogu kod dijabetičara

Ako vas noge boli od dijabetesa, to nije daleko jedini simptom. Prije svega, suhoća kože s kojom se krema ne može nositi privlači pažnju. Druga kategorija znakova je piling, kao i svrab na koži. Simptomi boli kod dijabetesa tipa 2 povezani su sa:

  • prekomjerna kornjača
  • gubitak kose u potkolenicama (najčešće kod muškaraca),
  • promjena oblika i zadebljanje ploča nokta,
  • oticanje gležnjeva,
  • promjene boje kože i prekomjerne hladnoće navlake.

Osim toga, bolovi u nogama povezani su sa djelovanjem gljivičnih infekcija, ukočenošću, oslabljenom taktilnom, termičkom i drugim vrstama osjetljivosti. Takve promjene mogu se razviti direktno u stopalu pod utjecajem niza faktora. Na primjer, dijabetička neuropatija stopala, trofični ulkusi, angiopatija i drugi. Ponekad se mogu javiti rijetki i specifični oblici, na primjer, oštećenje palca kod dijabetesa tipa 2.

Zašto noge boli od dijabetesa?

Da biste razumjeli razloge zbog kojih dijabetes izaziva bol u nogama, morat ćete detaljnije razumjeti uzroke ovog stanja. Udovi pate zbog toga što su na nervna vlakna hronično povišena nivoa šećera u krvi, što utiče na prestanak impulsa. To dovodi do činjenice da noge gube svoj uobičajeni stupanj osjetljivosti, a stvara se dijabetička neuropatija. Uzroci ove patologije mogu biti oštećenja udova i druga problematična stanja.

Krvne žile koje hrane noge mogu se začepiti zbog stvaranja ugruška u krvi (tačnije, ugruška krvi) ili ateroskleroze. Počinje takozvana kisikova gladovanje tkiva, naime ishemija. Kod dijabetesa su noge u tom slučaju jako boli, i obično ta simptomatologija samo napreduje.

Drugi faktor može biti oštećenje dijabetičkog zgloba, naime artropatija. Kao što je poznato, destabilizacija metabolizma proteina glukoze izaziva kršenje hrskavičnog tkiva i pojavu hiperostoze. U vezi s tim, dijabetičari često imaju bolove u zglobovima, posebno kada hodaju. Ispoljava se artropatija sa oticanjem i crvenilom stopala. Tijekom godina nastaje deformacija prstiju, pojavljuje se izraženi oblik edema stopala. U teškim situacijama prepoznaju se dislokacije, subluksacije i prelomi. Rezultat toga je skraćivanje i proširenje stopala.

Dijagnostičke mjere

Dijagnozu treba obaviti što je moguće ranije, jer će u tom slučaju biti moguće izbjeći razvoj komplikacija. Pacijent će morati pažljivo ispitati stanje donjih ekstremiteta. U tome mogu pomoći specijalno obučeni endokrinolozi, kao i vaskularni kirurzi i medicinske sestre. Toplo se preporučuje da:

  • doktori identificiraju stupanj oštećenja donjih ekstremiteta, prilagođavaju liječenje osnovne bolesti i propisuju specifičnu terapiju za neuro- i angiopatiju,
  • medicinske sestre podučavaju pacijente pravilnoj njezi stopala, sprovode higijenski tretman nogu. Na primjer, sjeku koru ili koriste ljekovite kreme, masti i druga jedinjenja,
  • Potrebno je proći pregled i tijekom početne dijagnoze šećerne bolesti, a u budućnosti barem jednom u 12 mjeseci s optimalnim zdravljem.

Mesari su ispričali celu istinu o dijabetesu! Dijabetes će nestati za 10 dana ako ga pijete ujutro. »Pročitajte više >>>

Studije koje se provode u ordinaciji, ako boli nožni prst, prvenstveno su pregled uz obavezno praćenje pulsa na donjim ekstremitetima. Osim toga, važan dio dijagnoze je kontrola neuroloških refleksa, ultrazvuk žila na nogama. Preporučuje se provjeriti bol, taktilnost, temperaturu i osjetljivost na vibracije, elektroneuromiografiju.

Šta učiniti ako noge boluju od dijabetesa?

Tečaj oporavka usmjeren je na smanjenje razine šećera u krvi i uklanjanje njegovih naglih skokova u budućnosti. Pacijentima se propisuju lijekovi i lijekovi kao što su meglitinidi (Nateglinid, Repaglinid), kao i derivati ​​sulfoniluree (gliklazid ili glikvidon).

Liječenje nogu s dijabetesom melitusa tipa 2 uključuje upotrebu lijekova koji povećavaju stupanj osjetljivosti tkiva na hormonsku komponentu. Najčešće su to tiazolidindioni, na primer, Rosiglitazon ili Ciglitazon. Kako bi se smanjila apsorpcija ugljikohidrata u crijevima, koriste se inhibitori alfa-glukozidaze, naime Acarbose i Miglitol.

Liječenje bolova u nogama kod dijabetes melitusa i smanjenje stupnja njihove intenziteta omogućuju nesteroidna protuupalna imena, posebno Nimesulid i Indamethacin. Kada govorimo o liječenju, ne treba zaboraviti na:

  • upotreba lokalnih anestetika, na primjer, Versatis s lidokainom, Ketoprofen gelom,
  • upotreba za jaku bol tricikličkih antidepresiva, od kojih je jedan amitriptilin,
  • efikasnost antikonvulzija u bolnim konvulzijama (Gabapentin, Pregabalin),
  • upotreba imena diuretika (Furosemid, Spironolactone).

Da biste isključili pojavu krvnih ugrušaka, možete učiniti sljedeće: koristiti Aspirin ili, recimo, Sulodeksid. Da bi se stabilizirali metabolički procesi, efikasne su injekcije solkoserila ili Trifosadenina. U nekim slučajevima dopuštena je upotreba alternativnih metoda liječenja.

Narodni načini

Morate shvatiti da su takve metode terapije dodatne, a njihova uporaba mora biti dogovorena sa stručnjakom. Jedan od najčešće korištenih proizvoda je dekocija od lanenog sjemena. Za njegovu pripremu preporučuje se korištenje dvije kašike kašike. l sjemenki koje preliju 500 ml kipuće vode i kuhaju 15-20 minuta na laganoj vatri. Potom se juha mora pustiti da djeluje na sobnoj temperaturi dva sata i pažljivo se filtrira. Bujov se preporučuje piti pet dana dva puta dnevno po četvrtinu šolje.

Za bol u nogama kod dijabetesa može biti efikasna posebna krema. Proizvodi se na osnovi korijena koprive i biljnog ulja. Algoritam kuhanja je sljedeći: 150 ml bilo kojeg biljnog ulja se prokuha, nakon čega se doda mljeveni korijen koprive i kuha se 15 minuta. Nakon toga krema se hladi i nanosi na problematična područja.

Moguće posljedice

Dijabetičar postupno gubi sposobnost osjećaja dodira donjih ekstremiteta, kao i pritiska, simptoma boli, hladnoće ili vrućine. Kod mnogih pacijenata u ovom slučaju ulcerozne lezije formiraju se na đonima stopala i nogu. Leče teško i dugo. Uz pogoršanu osjetljivost donjih ekstremiteta, rane i čirevi ne izazivaju bol. Stručnjaci obraćaju pažnju na to da:

  • čak i fraktura kostiju stopala ili dislokacija mogu biti gotovo bezbolni. To se naziva sindrom dijabetičkog stopala,
  • s obzirom da pacijenti ne osjećaju bol, većina njih ne provodi elementarne medicinske preporuke. Kao rezultat, u ranama se javljaju štetne bakterije, što doprinosi razvoju gangrene ili potrebi za amputacijom,
  • kod pogoršane propusnosti krvnih žila, tkiva donjih ekstremiteta osećaju "glad" i šalju signale boli,
  • slični simptomi se obično javljaju u hodu ili, obrnuto, u mirovanju.
.

Obično za osobu s dijabetesom ovo je dobar poticaj da potraži stručnu medicinsku pomoć i pridržava se određenog načina oporavka.

Listu komplikacija dopunjuju problemi s krvnim žilama koje hrane noge, naime perifernim arterijama. Sa suženim lumenom u žilama dijabetičara, u mnogim slučajevima se počinje razvijati isprekidana klaudikacija.

Kombinacija gubitka osjetljivosti na bolove i začepljenja krvnih žila značajno povećava vjerojatnost amputacije jednog ili oba udova.

Zbog „gladi“, tkiva na nogama nastavit će se razgrađivati, čak i ako pacijent ne osjeća bol.

Značajke njege stopala

Svakog dana dijabetičar treba pažljivo pregledati noge, posebno stopala, stopala. Preporučuje se svakodnevno pranje stopala toplom vodom i neutralnim sapunom, a posebnu pažnju treba posvetiti interdigitalnim prostorima. Kada se formiraju čak i početni simptomi gljivičnih lezija, obraćaju se dermatologu koji će propisati odgovarajući tretman (na primjer, antifungalna krema).

Dijabetičari moraju svakodnevno pregledavati njihove cipele na bilo kakve strane predmete, pukotine uložaka i druge nedostatke. Pored toga, preporučuje se:

  • vrlo pažljivo postupajte s noktima noktom, a ne škarama,
  • zagrijati noge, koristite tople čarape, ali ne vruću kupku ili grijaću jastuk,
  • u procesu pranja stopala izbjegavajte vrlo niske ili, obrnuto, visoke temperature,
  • ako se otkrije trauma, zabranjena je upotreba alkoholnih rastvora poput Zelenke ili joda, kao i alkohola, kalijevog permanganata.

Generalno, sva oštećenja tretiraju se posebnim ljekovitim kremama, 3% -tnom otopinom hidrogen peroksida. Takođe se koriste i lekovi kao što su hlorheksidin, betadin i drugi.

Kada se pojavi keratinizirana koža, mora se tretirati mahunama. U ovom slučaju ovo je najbolji lijek. Međutim, mahunu je potrebno često mijenjati jer se u njoj može pojaviti gljiva. Za ovaj postupak nemojte koristiti škare ili sečivo. Nakon tretmana koža se mora podmazati hranjivom kremom. Ne preporučuje se korištenje gipsa (na primjer, Salipod) za uklanjanje grube kože, kao i kalupa i alata za rezanje.

Diabetes mellitus koji preporučuje DIABETOLOG s iskustvom Aleksey Grigorievich Korotkevich! ". pročitajte više >>>

Važno je nositi izuzetno udobne cipele. Takođe se preporučuje svaki dan hodati u udobnoj obući najmanje pola sata. Obavljajte obaveznu masažu i gimnastiku za noge i stopala. Osim toga, prestanak pušenja biće prava odluka, koja će ojačati krvne sudove i poboljšati organizam u cjelini.

Pogledajte video: DESETINA STANOVNIŠTVA BOLUJE OD DIJABETESA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar