Dijabetes kod djeteta - može li se potpuno izliječiti?

Ovo oboljenje može se dijagnosticirati kod novorođenčadi i starijeg djeteta. Zašto se dijabetes pojavljuje, malo tko zna. Etiologija toga je raznolika. Najčešće, šećer u krvi počinje rasti kod djece od 6 do 12 godina. Istovremeno, patologija ima svoje karakteristike. Svi procesi u djetetovom tijelu mnogo su brži u odnosu na odraslu osobu. Zbog toga se kod djece bolest odvija u težem obliku, a komplikacije se javljaju češće.

Pankreas malih pacijenata sa dijabetesom prvo boluje. Dimenzije su mu malene: do 10 godina, dužina je oko 12 cm i težina od samo 50 grama. Stoga su za dijete kritične bilo koje, čak i manje kvarove u radu.

U nauci se dijabetes melitus, koji se pojavljuje kod djece i odraslih, dijeli na prvi (inzulinski ovisan) i drugi (neinzulinski ovisan) tip. Razlika između njih je značajna. Djeca obično pate od prve vrste bolesti. Uzroci dijabetesa mogu biti vrlo različiti.

Manifestacija bolesti kod djece

Odrasli trebaju obratiti pažnju na promjene u ponašanju bebe i, ako je moguće, odmah konzultirati stručnjaka, jer dijabetes kod djece brzo napreduje. Uz pravovremenu pomoć javlja se dijabetički šok i koma. Često se beba dovodi u medicinsku ustanovu u nesvesnom stanju.

Prve manifestacije dijabetesa kod djeteta:

  • uporna žeđ i osjećaj suvih usta (najčešća manifestacija bolesti),
  • učestalo mokrenje,
  • stalna glad
  • gubitak kilograma
  • oštećenje vida
  • slabost, slabost.

Ovo su primarni znaci bolesti. Naravno, uopće nije potrebno da će se oni pojaviti na pozadini visokog šećera u krvi, slični simptomi se mogu pojaviti i kod mnogih drugih bolesti. Međutim, pojava čak i jednog od njih kod djeteta trebala bi biti obavezna osnova da se roditelji obrate ljekaru. Nakon prolaska određenih testova možete uspostaviti točnu dijagnozu.

Glavni (tipični) simptomi dijabetesa:

  • ljepljiv urin (na pozadini učestalog mokrenja) s tipičnim mirisom acetona,
  • muči žeđ, posebno noću,
  • oštar gubitak kilograma na pozadini dobre prehrane,
  • suvoća i svrbež kože,
  • peckanje nakon mokrenja.

Takvi se simptomi smatraju specifičnijim i omogućuju sumnju na dijabetes kod djeteta i bez prethodne dijagnoze.

Šta uzrokuje bolest?

Uzroci dijabetesa u djece mogu biti vrlo raznoliki. Glavni su:

  • Nasleđeno. Prvo što dolazi od dijabetesa je predispozicija. Vrlo često patologija se javlja kod nekoga od rodbine.
  • Infekcija Moderna nauka dokazala je da rubeola, kokoši i druge virusne bolesti dovode do oštećenja gušterače.
  • Jesti puno slatke hrane. Ovisnost o lako probavljivim ugljikohidratima (šećer, muffini, čokolada) preduvjet je pretilosti. Gušterača djeluje do krajnjih mogućnosti i postepeno se iscrpljuje, zbog čega se proizvodnja inzulina smanjuje ili potpuno zaustavlja.
  • Sjedilački način života. Mala aktivnost može dovesti do debljanja i pogoršanja metaboličkih procesa u unutrašnjim organima, uzrokujući porast glukoze u krvi.
  • Slabi imunitet na pozadini dugotrajne prehlade. Djetetovo tijelo jednostavno prestaje normalno da se brani od zaraznih uzročnika, zbog čega postoji tzv „Opportunistički“ mikroorganizmi inficiraju unutrašnje organe, uključujući ćelije pankreasa.

Uz to, razne toksične lezije gastrointestinalnog trakta, ozljede trbuha i trovanje hranom prate uzroke dijabetesa kod djece.

Životni vijek

Dijabetes tipa I ovisan o insulinu, čak i na pozadini razvoja savremenih metoda terapije, prilično je ozbiljna bolest. Smatra se neizlječivim i može se pojaviti naglo. Zbog činjenice da se patologija najčešće dijagnosticira kod djece i adolescenata, naziva se dijabetesom mladih.

Bolest će zahtijevati hormonsku nadomjesnu terapiju, tako da se smanjenje proizvodnje inzulina gušterače nadoknađuje ulaskom izvana. Bez pravovremenog smanjenja glukoze u krvi, glikemijska koma javlja se s velikom vjerojatnošću smrtnog ishoda. Osim toga, nepravilan unos lijekova koje je propisao vaš liječnik može izazvati različite komplikacije dijabetesa kod djece povezane s oštećenjem bubrega, srca i očiju.

Prema tome, životni vijek pacijenta s dijabetesom tipa I u velikoj mjeri ovisit će o njegovom strogom pridržavanju režima inzulina, pravilima zdrave prehrane i fizičkoj aktivnosti. Statistički podaci iz proteklog perioda kažu da je od otkrivanja bolesti prosječna osoba živjela oko 30 godina. Trenutno su izgledi postali obećavajući.

Dakle, ljekari bilježe smrt bolesnika sa šećernom bolešću, stari 65-70 godina. Drugim riječima, danas pacijenti s ovom bolešću žive onoliko koliko žive obični ljudi. Mnogo će ovisiti o unutarnjem raspoloženju pacijenta s dijabetesom. Pozitivno razmišljanje i odsustvo psihoemocionalnih stresova blagotvorno utječu na zdravlje i povećavaju životni vijek čak i teško bolesnih ljudi.

Prevencija

Kako izbjeći bolest? Prevencija dijabetesa kod djece prilično je jednostavna. Nažalost, aktivnosti koje u potpunosti garantuju zaštitu od razvoja dijabetesa jednostavno ne postoje. Međutim, moguće je smanjiti vjerojatnost bolesti, spriječiti komplikacije i povećati životni vijek. Mora se zapamtiti da se u budućnosti može pojaviti spriječeni dijabetes u ranoj dobi.

Prije svega, morate se pridržavati pravilne prehrane, koja vam omogućava održavanje normalne vodene ravnoteže u tijelu (gušterača proizvodi sode bikarbona u obliku otopine kako bi se osigurao protok glukoze u stanice). Stoga svoje dijete trebate naučiti da pije 1 čašu čiste vode nakon buđenja i pola sata prije jela.

Uz višak kilograma kod djeteta, roditelj bi trebao pratiti sadržaj kalorija u svojoj prehrani, postepeno smanjujući porcije. Bolje je hraniti bebu češće, ali sa manje hrane. Tako će mu biti lakše da se navikne na smanjenje unosa hrane. Naročito trebate pratiti smanjenje djetetove prehrane jednostavnih ugljikohidrata (šećer, čokolada, proizvodi od brašna). Preporučljivo ih je u potpunosti izbjegavati. Zbog ovisnosti o slatkišima dijabetes tipa II može započeti. Za pripremu jela za deserte bolje je koristiti sorbitol ili ksilitol.

Roditelji moraju znati kako se manifestuje rani dijabetes kako bi pravovremeno mogli vidjeti ljekara. Što prije započne liječenje, veće su šanse za uspjeh.

Fizička aktivnost je takođe važna. Štaviše, jedan sat ili dva igranja nogometa dnevno je dovoljno. Vježbanje pomaže u normalizaciji metabolizma, poboljšanju probavnog trakta, uključujući gušteraču, i beba može imati šansu da nikad ne dobije ovu strašnu bolest.

Klasifikacija i težina dječijeg dijabetesa

Šećerna bolest može imati različit stupanj ozbiljnosti, što određuje koliko su simptomi izraženi i koja će se opcija liječenja propisati:

  • prvi stepen. U tom slučaju glikemija tokom dana stabilno ostaje na istoj razini i ne diže se iznad 8 mmol / L. Isto vrijedi i za glukozuriju koja se nikada ne diže iznad 20 g / l. Ovaj se stupanj smatra najlakšim, dakle, za održavanje zadovoljavajućeg stanja, pacijentu je propisano strogo pridržavanje dijeta, tj.
  • drugi stepen. U ovoj fazi nivo glikemije raste do 14 mmol / l, a glukozurije - do 40 g / l. Takvi pacijenti imaju veću vjerojatnost da će razviti ketozu, pa su im prikazani antidijabetički lijekovi i injekcije inzulina,
  • treći stepen. Kod takvih bolesnika glikemija raste do 14 mmol / L i fluktuira tokom dana, a glukozurija najmanje 50 g / L. Ovo se stanje karakterizira razvojem ketoze, pa su pacijentima prikazane stalne injekcije inzulina.

Dečji dijabetes je uslovno podeljen u 2 vrste:

  • 1 tip. Ovo je dijabetes ovisan o inzulinu, kod kojeg dolazi do uništavanja stanica gušterače, zbog čega proizvodnja inzulina postaje nemoguća, te je potrebna stalna kompenzacija ubrizgavanjem,
  • 2 vrste. U ovom se slučaju proizvodnja hormona inzulina nastavlja, ali zbog činjenice da su stanice izgubile osjetljivost na njega, nastaje dijabetes. U ovom slučaju injekcije insulina nisu propisane. Umjesto toga, pacijent uzima lijekove za snižavanje glukoze.

Terapija inzulinom i hipoglikemijska sredstva

Za sprečavanje kome i smrti, kao i za uklanjanje neprijatnih i teških simptoma bolesnog deteta koriste se injekcije insulina i hipoglikemijska sredstva. Dozu injekcija i njihovu učestalost određuje lekar. Hormon koji se prima u organizam mora neutralizirati dio glukoze koji se oslobađa u krvi.

Smanjenje ili povećanje doze lijeka bez stručnog savjeta se ne preporučuje. U suprotnom možete naštetiti zdravlju djeteta, uzrokujući razvoj ozbiljnih komplikacija.

Lijekovi za snižavanje šećera obično se propisuju pacijentima koji imaju dijabetes tipa 2. Ali i ovdje su preporuke liječnika i recepta vrlo poželjne.

Prehrambeni principi

Dijeta je ključ uspješne antidijabetičke terapije. Dijete koje boluje od ove bolesti mora biti naučeno da pravilno jede od rane dobi. Da biste isključili stresne situacije za pacijenta, preporučuje se prilagodba porodične prehrane meniu bolesnika sa šećernom bolešću.

Dakle, da biste poboljšali stanje malog dijabetičara, morate se pridržavati sljedećih jednostavnih principa:

  • uravnotežena prehrana
  • smanjenje opterećenja ugljikohidrata zbog odbacivanja krompira, kaše, tjestenine i konditorskih proizvoda,
  • ograničite količinu konzumiranog hljeba (dnevna doza ne smije biti veća od 100 g),
  • odbijanje začinjene, slatke, slane i pržene hrane,
  • jelo do 6 puta dnevno u malim porcijama,
  • obavezna upotreba velikih količina povrća i voća,
  • jesti 1 put dnevno jela od heljde, kukuruza ili zobene kaše,
  • koristite umjesto zamjenskog šećera.

Fizička aktivnost

Prekomjerna težina kod dijabetičara je direktna posljedica metaboličkih poremećaja. Da biste riješili situaciju s tjelesnom težinom, preporučuje se izvediva fizička aktivnost.

Pomaže jačanju mišića, normalizaciji krvnog pritiska, snižavanju holesterola i poboljšava metabolički proces u dječijem tijelu.

Intenzivne sportske aktivnosti za pacijente s dijabetesom su kontraindicirane, jer za vrijeme treninga moguća je oštra fluktuacija šećera u krvi, što može uzrokovati pogoršanje stanja malog pacijenta.

Bolje je da će to biti proizvoljna opterećenja dogovorena s liječnikom, koja će se djetetu davati s lakoćom, a da ne predstavlja opasnost po život i zdravlje.

Da li je moguće zauvijek izliječiti dijabetes kod djeteta?

Štoviše, pored poremećaja gušterače, visoka razina glikemije s vremenom može uzrokovati razvoj mnogih drugih komplikacija, koje utječu na druge organe: bubrege, krvne žile, oči i tako dalje.

Da bi se destruktivni procesi odvijali što sporije i kako bi dijete manje patilo od patoloških manifestacija, potrebno je stalno držati situaciju pod kontrolom i mora se pridržavati savjeta liječnika.

Također je vrlo poželjno da pacijenti ovladaju potrebnim pravilima i vještinama, o čemu više možete naučiti tokom obuke u školi za dijabetičare.

Srodni videozapisi

Dr Komarovsky o dečjem dijabetesu:

Čak i ako je vašoj bebi dijagnosticiran dijabetes, nemojte paničariti ili depresirati. Trenutno postoji puno lijekova i preporuka koji mogu, ako ne zauvijek spasiti dijete od patologije, onda barem značajno poboljšati kvalitetu njegovog života.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: Dobro je znati. .: Više o dijabetesu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar