Značajke i pravila za upotrebu glukometra - Krug vozila

Glucometer "Contour TS" (Contour TS) - prenosivi metar koncentracije glukoze u krvi. Njegova odlika je jednostavnost upotrebe. Idealno za seniore i djecu.

Karakteristike

Mjerač glukoze "Contour TS" proizvodi njemačka kompanija Bayer Consumer Care AG, model je objavljen 2008. godine. Slova TS označavaju Total Simplicity, što znači „apsolutna jednostavnost“. Naziv ukazuje na jednostavnost dizajna i jednostavnost upotrebe. Uređaj je idealan za starije i djecu.

  • težina - 58 g, dimenzije - 6 × 7 × 1,5 cm,
  • broj spremljenih - 250 rezultata,
  • vrijeme čekanja za rezultate testa - 8 sekundi,
  • tačnost brojila je 0,85 mmol / l s rezultatom 4,2 mmol / l,
  • opseg merenja - 0,5–33 mmol / l,
  • automatsko isključivanje
  • vrijeme isključivanja - 3 minute.

Krug vozila opremljen je bez kodiranja. Zbog toga se kod sljedećeg pakiranja test traka kodiranje automatski postavlja. Vrlo je pogodan za starije pacijente. Često zaboravljaju unijeti kod iz novog paketa ili jednostavno ne znaju kako konfigurirati takve uređaje.

Merenje u krvi za nivo šećera vrši se elektrohemijskom metodom. Za analizu je potrebno samo 0,6 μl krvi.

Optimalni uvjeti za skladištenje uređaja su sobna temperatura +25 ° S i prosječna vlaga zraka.

Paket paketa

Opcije Contour TS:

  • Mjerač glukoze u krvi
  • piercer - scarifier "Microllette 2",
  • 10 sterilnih lanceta,
  • uputstva za upotrebu
  • 5 godina garancijske kartice.

Preporučuje se kupovina samo originalnih lanceta Ascensia Microlet. Potreba za zamjenom lanceta može se ukazati na postupak uzorkovanja krvi. Ako se u području uboda pojave nelagoda i bol, uređaj se mora zamijeniti.

Komplet može sadržavati opcionalnu bateriju i USB kabl. Uz njegovu pomoć na računalu se prikazuje izvještaj o učinjenim mjerenjima. To vam omogućuje praćenje pokazatelja i vođenje statistike na temelju nedavno spremljenih rezultata. Ako je potrebno, možete ispisati dokument i dostaviti ga svom liječniku.

U konfiguraciji ovog modela ne postoje test trake. Njih je potrebno kupiti odvojeno. U pravilu su srednje veličine, razlikuju se kapilarnim načinom ograde: crpe krv u dodiru s njom. Rok trajanja test traka za merač nakon otvaranja pakovanja je šest meseci. Trake ostalih modela se obično čuvaju samo 1 mesec. Ovo je odlično za pacijente s blagim do umjerenim dijabetesom, kada ne morate često mjeriti razinu šećera.

Preporučuje se kupnja posebnog kontrolnog rješenja za sistematsku provjeru glukometra. Nanosi se na traku umesto krvi, što pomaže da se proveri tačnost pokazatelja ili utvrdi njihova greška.

Prednosti

  • Jednostavan dizajn i estetski dizajn kućišta. Materijal izrade je trajna plastika. Zbog toga je uređaj otporan na vanjske faktore i može ga koristiti duže vrijeme.
  • Izbornik se sastoji od nekoliko osnovnih funkcija. Ovo pojednostavljuje analizu i utiče na cijenu brojila. Kupnjom ovog modela ne preplaćujete za dodatne opcije, koje se često ispostave kao potpuno nepotrebne. Upravljanje se vrši pomoću 2 dugmeta.
  • Područje za ugradnju test trake je svijetlo narandžasto. To vam omogućuje da vidite mali jaz čak i za pacijente s oštećenim vidom. Radi praktičnosti, stvoren je veliki ekran tako da je dijabetičar mogao lako da vidi rezultate testa.
  • Uređaj može koristiti više pacijenata odjednom. Međutim, to ne treba svaki put iznova konfigurirati. Zbog ove osobine, Contour TS mjerač koristi se ne samo kod kuće, već i u ambulantama i medicinskim ustanovama.
  • Analiza šećera zahtijeva malu zapreminu krvi od 0,6 µl. To vam omogućava da uzmete materijal za istraživanje iz kapilara, probijajući kožu prsta na minimalnu dubinu.

Izrazite osobine

Za razliku od drugih uređaja, Kontur TS određuje udio šećera bez obzira na nivo galaktoze i maltoze u tijelu. Zahvaljujući biosenzorskoj tehnologiji uređaj vam omogućava da dobijete tačnu razinu glukoze bez obzira na koncentraciju kisika i hematokrita u krvi. Ovaj model daje tačne rezultate sa hematokritnim vrijednostima od 0–70%. Ova vrijednost može varirati ovisno o dobi, spolu ili patološkim stanjima u tijelu.

Nedostaci

  • Kalibracija Može se izvesti kapilarnom krvlju uzetom s prsta, ili plazmom iz vene. Rezultat se razlikuje ovisno o mjestu unosa materijala. Venski šećer u krvi je gotovo 11% viši od kapilarnog. Zbog toga je kod proučavanja plazme potrebno provesti proračun - smanjiti dobivenu vrijednost za 11%. Broj na ekranu mora se podijeliti s 1.12.
  • Vrijeme čekanja na rezultate analize je 8 sekundi. U odnosu na neke druge modele, operacija traje dugo.
  • Skupe zalihe. Dugogodišnjim sustavnim korištenjem uređaja, posebno s dijabetesom tipa 1, morate potrošiti znatnu količinu.
  • Igle za glukometri morat će se kupiti zasebno. Možete ih pronaći u bilo kojoj ljekarni ili specijalizovanom salonu.

Algoritam analize

  1. Operite ruke sapunom i osušite čistim ručnikom.
  2. Izvadite 1 traku, a zatim čvrsto zatvorite ambalažu.
  3. Umetnite test traku u predviđeni utor, koji je narančast.
  4. Brojilo se automatski uključuje. Nakon što se na ekranu pojavi ikona u obliku kapljice, probušite prst alatom za uklanjanje. Nanesite krv na kožu na ivici trake.
  5. Odbrojavanje započinje od 8 sekundi, a zatim se na ekranu pojavljuje rezultat testa uz zvuk slabog zvuka. Nakon jednokratne upotrebe, traka mora biti uklonjena i odbačena. Nakon 3 minute, uređaj se automatski isključuje.

Normalna razina šećera u krvi

  • 5,0–6,5 mmol / L - kapilarna krv tokom analize posta,
  • 5,6–7,2 mmol / L - venska krv s testom gladi,
  • 7,8 mmol / l - krv iz prsta 2 sata nakon obroka,
  • 8,96 mmol / L - iz vene nakon jela.

Glucometer "Contour TS" dobio je mnoge pozitivne kritike od ljekara i pacijenata. S takvim elementarnim uređajem dijabetičari mogu samostalno kontrolirati koncentraciju šećera u krvi i voditi relevantne statistike. To će omogućiti pravovremeno otkrivanje kršenja i spriječiti komplikacije bolesti.

Ključne karakteristike

"TC krug", kao i drugi slični uređaji, uključuje upotrebu test traka i lanceta, koji se kupuju zasebno. Ti se potrošni materijali za jednokratnu upotrebu moraju odložiti nakon mjerenja razine šećera. Za razliku od drugih mjerača glukoze u krvi, koji se također mogu naći u prodaji u Rusiji, uređaji Bayer ne zahtijevaju uvođenje digitalnog koda za svaki novi set test traka. To ih povoljno upoređuje s domaćim satelitskim ekspresnim uređajima i drugim sličnim modelima. Još jedna prednost njemačkog glukometra je mogućnost pohrane podataka na prethodnih 250 analiza. Na primjer, isti "Satelit" ovaj je broj gotovo četiri puta niži.

Također će biti korisno dodati da je Contour TS mjerač savršen za osobe slabog vida, jer se informacije na njegovom zaslonu prikazuju velikim slovima i jasno su vidljive čak i izdaleka. Sama analiza traje ne više od osam sekundi nakon što je u uređaj ubačen test test traka sa uzorkom krvi, kojoj je za mjerenje potrebna samo jedna kap. Istovremeno se nivo glukoze može izmjeriti kako u cijeloj krvi, tako i u venskoj i arterijskoj. To znatno pojednostavljuje postupak skupljanja materijala za analizu, koji se može uzeti ne samo s prsta, već i sa bilo kojeg drugog područja kože. Uređaj sam prepoznaje predmet analize i pregledava ga u skladu s njegovim karakteristikama, dajući pouzdan rezultat na ekranu.

Korak po korak uputstva

Prije nego što nastavite s analizom, potrebno je provjeriti cjelovitost ambalaže test traka, koje imaju tendenciju da brzo postanu neupotrebljive kada na njih uđe svježi zrak. Ako pakiranje ima nedostataka, najbolje je odbiti upotrebu takvog potrošnog materijala, jer s njima uređaj može dati pogrešan rezultat. Ako je sve u redu s prugama, možete pristupiti sljedećim radnjama:

  • izvadite jednu traku iz pakovanja i umetnite je u odgovarajuću utičnicu na mjeraču (radi praktičnosti obojena je narančastom bojom),
  • pričekajte dok se uređaj ne uključi i na ekranu će se pojaviti treptajući indikator u obliku kapi krvi,
  • nježno i plitko prstima ili bilo kojim drugim dijelom kože ubodite posebnim piercerom tako da se na površini pojavi mala kap krvi,
  • nanesite krv na test traku umetnutu u uređaj,
  • pričekajte osam sekundi, tokom kojih će merač vršiti analizu (na ekranu se pojavi tajmer sa odbrojavanjem),
  • nakon zvučnog signala, uklonite iskorisćenu test traku iz utora i odložite je,
  • dobiti informacije o rezultatima analize koja će se prikazati velikim slovima na ekranu uređaja,
  • ne trebate isključiti uređaj, a isključit će se nakon nekog vremena.

Važno je zapamtiti da bi normalna razina glukoze u krvi prije jela trebala biti u rasponu od 5,0 do 7,2 mmol / litra. Nakon jela, ovaj pokazatelj raste i obično se kreće od 7,2 do 10 mmol / litra. Ako koncentracija glukoze nije puno veća od ove oznake (do 12-15 mmol / litra), onda to nije opasno po život, već predstavlja odstupanje od norme. Ako razina šećera prelazi 30 mmol / litru, to u slučaju dijabetes melitusa može dovesti do značajnog pogoršanja pacijentovog stanja, pa čak i smrti. Ako se takvi indikatori pojave na ekranu brojila, odmah biste ga trebali ponovo analizirati, a ako se rezultati potvrde, odmah se obratite liječniku. Izuzetno nizak šećer u krvi je takođe smrtno opasan - ispod 0,6 mmol / litra, pri čemu pacijent može umrijeti od posljedica hipoglikemije.

Zaključak

Općenito, "Contour TS" se pokazao s najbolje strane, a u njegovom radu nije bilo ozbiljnih nedostataka. Jedina razlika koja je lošija u odnosu na ostale glukometre je duži test krvi - čak osam sekundi. Danas postoje modeli koji se sa ovim zadatkom mogu nositi u samo pet sekundi, u pogledu brzine, ostavljajući njemački uređaj iza sebe. Međutim, za većinu pacijenata uopće nije važno da li studija uzorka traje osam ili pet sekundi. Neki smatraju da nedostatak lanceta predstavlja neprijatnost. Za ljude je glavna stvar kvaliteta, pouzdanost uređaja, korisne funkcije koje s tim u vezi ima, Bayer proizvodi nemaju jednake vrijednosti, a danas je najkonkurentniji na svjetskom tržištu.

O kompaniji

Nova generacija mjerača glukoze u krvi Contour TS proizvedena je od njemačke korporacije Bayer. Riječ je o inovativnoj kompaniji, porijeklom iz daleke 1863. godine. Uspješno primjenjujući najnovija dostignuća nauke i tehnike, nudi rješenje najvažnijih globalnih problema na polju medicine.

Bayer - njemački kvalitet

Vrijednosti kompanije su:

Klasifikacija proizvoda

Bayer proizvodi dva uređaja za procjenu nivoa glikemije:

  • Krug plus glukometar: službena web stranica - http://contour.plus/,
  • Krug vozila

Glucometer Bayer Kontur TS (skraćenica naziva Total Simplicity u prijevodu s engleskog znači „nigdje jednostavnije“) pouzdan je uređaj za samo nadgledanje poremećaja metabolizma ugljikohidrata. Odlikuju ga visoka efikasnost, brzina, moderan dizajn i kompaktnost. Druga važna prednost uređaja je rad bez kodiranja test traka.

Kasnije je u prodaju došao glukometr Contour Plus: razlika u odnosu na Contour TS je:

  • još veća preciznost zahvaljujući korištenju nove tehnologije za mjerenje više impulsa,
  • Poboljšane niske performanse glukoze
  • mogućnost davanja kap krvi u traku u slučajevima kada je prvobitno uzet nedovoljan uzorak,
  • prisutnost naprednog načina rada, koji pruža još više mogućnosti za analizu rezultata,
  • smanjenje vremena čekanja za rezultate s 8 na 5 s.
Contour Plus - moderniji model

Obratite pažnju! Unatoč činjenici da je Countur Plus u mnogočemu nadređen mjeraču glukoze Contour TS, ovaj potonji ispunjava sve zahtjeve za analizu glukoze.

Značajka

Contour TS mjerač - Contour TS - na tržištu je od 2008. Naravno, danas postoje moderniji modeli, ali ovaj uređaj lako obavlja sve potrebne funkcije.

Upoznajmo se sa njegovim glavnim tehničkim karakteristikama u tabeli ispod.

Tabela: Contour TS Kapilarni analizator krvi Značajka:

Metoda mjerenjaElektrohemijska
Rezultati Vrijeme čekanja8 s
Potrebni volumen kapi krvi0,6 μl
Raspon rezultata0,6-33,3 mmol / L
Kodiranje testnih trakaNije potrebno
Kapacitet memorijeZa 250 rezultata
Mogućnost dobivanja prosječnih pokazateljaDa, 14 dana
Povezivanje sa računarom+
PrehranaCR2032 baterija (tablet)
Resurs baterije≈1000 mjerenja
Dimenzije60 * 70 * 15 mm
Težina57 g
Garancija5 godina
Nema potrebe za unosom koda

Nakon kupovine

Prije prve upotrebe obavezno pročitajte korisnički priručnik (preuzmite ovdje: https://www.medmag.ru/file/Files/contourts.pdf).

Zatim testirajte svoj instrument izvođenjem testa pomoću kontrolne otopine. Omogućava vam da provjerite performanse analizatora i traka.

Rješenje za kontrolu nije uključeno u isporuku i mora se kupiti zasebno. Otopine postoje sa niskim, normalnim i visokim koncentracijama glukoze.

Ovaj mali oblačić pomoći će vam da provjerite vaš uređaj.

Važno! Koristite samo Contur TS rješenja. U suprotnom, rezultati ispitivanja mogu biti netačni.

Također, nakon što se uređaj prvi put uključi, preporučuje se podešavanje datuma, vremena i zvučnog signala. Kako to učiniti, upute će vam reći više.

Ispravno mjerenje šećera: Korak po korak

Početak mjerenja nivoa šećera.

U stvari, ovo je jednostavan postupak, ali zahtijeva strogo pridržavanje algoritma:

  • Pripremite sve što vam je potrebno unaprijed.
  • Operite i osušite ruke.
  • Pripremite Microlet Sarifier:
    1. uklonite vrh
    2. bez skidanja, okrenuti zaštitni poklopac,
    3. umetnite lancetu do kraja,
    4. odvrnite poklopac igle.
  • Izvadite jednu test traku i odmah zategnite poklopac boce.
  • Sivi kraj trake umetnite u narandžastu utičnicu brojila.
  • Pričekajte dok se traka sa treperavom kapljicom krvi ne uključi i pojavi se na ekranu.
  • Probušite vrh prsta (ili dlan ili podlakticu). Sačekajte da se formira kap krvi.
  • Odmah nakon toga, dodirnite kap s krajem uzorkovanja test trake. Držite dok se ne oglasi zvučni signal. Krv će se unijeti automatski.
  • Nakon signala, na ekranu će započeti odbrojavanje od 8 do 0. Tada ćete vidjeti rezultat testa koji se automatski sprema u memoriju uređaja zajedno s datumom i vremenom.
  • Uklonite i odbacite upotrijebljenu test traku.

Moguće greške

Pri korištenju brojila mogu se pojaviti različite pogreške. Razmotrite ih u tabeli ispod.

Tabela: Moguće greške i rešenja:

Slika na ekranuŠta to znači?Kako popraviti
Baterija u gornjem desnom ugluBaterija je praznaZamenite bateriju
E1. Termometar u gornjem desnom ugluNevažeća temperaturaPomaknite uređaj na mjesto čija je temperatura u opsegu od 5-45 ° C. Prije započinjanja mjerenja uređaj mora biti tamo najmanje 20 minuta.
E2. Test test traka u gornjem levom ugluNeadekvatno punjenje test trake:

  • Začepljen vrh usisa,
  • Premala kap krvi.
Uzmite novu test traku i ponovite test slijedeći algoritam.
E3. Test test traka u gornjem levom ugluKorišćena test trakaZamenite test traku novom.
E4Test test traka nije pravilno postavljenaPročitajte korisnički priručnik i pokušajte ponovo.
E7Neprikladna test trakaZa testiranje koristite samo Contour TS trake.
E11Oštećenja test trakePonovite analizu s novom test trakom.
ĆaoDobiveni rezultat je iznad 33,3 mmol / L.Ponovite studiju. Ako se rezultat nastavi, odmah potražite liječničku pomoć
LORezultat je ispod 0,6 mmol / L.
E5

E13

Greška softveraObratite se servisnom centru

Mjere sigurnosti

Pri korištenju uređaja treba uzeti u obzir sigurnosne mjere opreza:

  1. Mjerač, ako ga koristi nekoliko ljudi, predmet je koji potencijalno nosi virusne bolesti. Koristite samo jednokratni pribor (lancete, test trake) i redovno obavljajte higijensku obradu uređaja.
  2. Dobiveni rezultati nisu razlog za samo prepisivanje ili, naprotiv, za otkazivanje terapije. Ako su vrijednosti neuobičajeno niske ili visoke, obavezno se obratite liječniku.
  3. Slijedite sva pravila navedena u uputama. Zanemarivanje istih može prouzrokovati nepouzdane rezultate.
Obavezno razgovarajte o upotrebi uređaja sa svojim pružateljem zdravstvenih usluga.

TC sklop pouzdan je i vremenski testiran mjerač glukoze u krvi koji će dugo trajati. Pridržavanje pravila njegove upotrebe i mjere predostrožnosti omogućit će vam kontrolu šećera, a samim tim, izbjeći razvoj ozbiljnih komplikacija dijabetesa.

Izbor test traka

Zdravo Imam vozilo za kontrolu glukometra. Koje su test trake pogodne? Jesu li skupe?

Zdravo Najvjerojatnije se vaš mjerač zove Krug vozila. Uz njega se koriste samo istoimene testne trake Contour TS, koje se mogu kupiti u ljekarni ili naručiti u internetskim trgovinama. 50 komada koštat će prosječno 800 p. S obzirom da je sa dijabetesom preporučljivo mjeriti 2-3 puta dnevno, imaćete dovoljno 3-4 nedelje.

Glukometeri bez probijanja kože

Zdravo Od prijatelja sam čuo nove glukometre - beskontaktne. Je li istina da kada ih koristite ne trebate uboditi kožu?

Zdravo Zapravo, relativno nedavno je na tržištu medicinske opreme predstavljeno nekoliko inovativnih modela, uključujući beskontaktni uređaj za provjeru šećera u krvi.

Što je beskontaktni mjerač glukoze u krvi? Uređaj odlikuje neinvazivnost, tačnost i trenutni rezultat. Njegovo djelovanje temelji se na emisiji posebnih svjetlosnih valova. Odbijaju se od kože (podlaktica, vrhovi prstiju itd.) I padaju na senzor. Zatim slijedi prijenos valova u računar, obrada i prikaz.

Varijanta refleksije toka zavisi od učestalosti oscilacija bioloških tečnosti u tijelu. Kao što znate, na ovaj pokazatelj snažno utječe sadržaj glukoze u krvi.

No usprkos brojnim prednostima takvih glukometra, postoje i nedostaci. Ovo je prilično impresivna veličina sa prenosivim laptopom, i visoka cijena. Najviše budžetski model Omelon A Star koštat će kupca 7 hiljada rubalja.

Poređenje modela

Zdravo Sad imam mjerač glukoze u krvi Diacon. Saznao sam za kampanju za besplatno preuzimanje Contour TS-a. Je li vrijedno toga promijeniti? Koji je od ovih uređaja bolji?

Dobar dan Općenito su ovi uređaji identični. Ako usporedite Contour TC i glucometer Diacon: upute za to predviđeno su vrijeme mjerenja od 6 s, potreban volumen krvi je 0,7 μl, prilično širok raspon mjerenja (1,1-33,3 mmol / l). Metoda mjerenja, kao u krugu, je elektrohemijska. Stoga, ako vam je prijatan vaš metar, ne bih ga mijenjao.

Pogledajte video: Kako da belarus - ne trosi ulje - i da trosi manje goriva (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar