Kako koristiti lijek Binavit?

Međunarodno ime - binavit

Sastav i oblik oslobađanja.

Otopina za intramuskularnu injekciju od 1 ml sadrži piridoksin hidrohlorid 50 mg, tiamin hidrohlorid 50 mg, cijanokobalamin 0,5 mg, lidokain hidrohlorid 10 mg. Pomoćne tvari: benzil alkohol - 20 mg, natrijum polifosfat - 10 mg, kalijum heksacijanoferrat - 0,1 mg, natrijum hidroksid - 6 mg, voda d / i do 1 ml.

Otopina d / v / m 2 ml: amp. 5, 10 ili 20 kom.

2 ml - ampule (5) - konturna plastična ambalaža (1) - pakovanja od kartona.
2 ml - ampule (5) - konturna plastična ambalaža (2) - pakovanja od kartona.
2 ml - ampule (5) - konturna plastična ambalaža (4) - pakovanja od kartona.
2 ml - ampule (5) - blister pakovanja (1) - pakovanja od kartona.
2 ml - ampule (5) - blister pakovanja (2) - pakovanja od kartona.
2 ml - ampule (5) - blister pakovanja (4) - pakovanja od kartona.
2 ml - ampule (5) - pakovanja od kartona sa umetkom.
2 ml - ampule (10) - pakovanja od kartona sa umetkom.
2 ml - ampule (20) - pakovanja od kartona sa umetkom.

Farmakološko djelovanje.

Kombinovani lek. Neurotropni vitamini skupine B (tiamin, piridoksin, cijanokobalamin) blagotvorno djeluju na upalne i degenerativne bolesti živaca i motornih aparata. Ne koriste se za uklanjanje stanja hipovitaminoze, ali u velikim dozama imaju analgetska svojstva, povećavaju protok krvi i normaliziraju rad nervnog sistema, proces hematopoeze (cijanokobalamin (vitamin B12)). Vitamini tiamin (B1), piridoksin (B6,) i cijanokobalamin (B12) regulišu metabolizam proteina, ugljikohidrata i masti, doprinose njihovoj normalizaciji, poboljšavaju funkciju motornih, senzornih i autonomnih živaca. Lidokain je lokalni anestetik.

Farmakokinetika

Nakon intramuskularne injekcije, tiamin se brzo apsorbira s mjesta ubrizgavanja i ulazi u krvotok (484 ng / ml nakon 15 minuta, prvog dana doze od 50 mg) i neravnomjerno je raspoređen u tijelu, kada sadrži 15% u bijelim krvnim ćelijama, 75% crvenih krvnih zrnaca i 10% krvne plazme . Tiamin prelazi barijeru krvi i mozga i placente te se nalazi u majčinom mlijeku. Tiamin se izlučuje bubrezima u alfa fazi nakon 0,15 sati, u beta fazi nakon 1 sata, a u završnoj fazi u roku od 2 dana. Glavni metaboliti su: tiamin karboksilna kiselina, piramina i neki nepoznati metaboliti. Od svih vitamina, tiamin se zadržava u tijelu u malim količinama. Tijelo odraslih sadrži oko 30 mg tiamina u obliku: 80% u obliku tiamin pirofosfata, 10% tiamin trifosfata, a ostatak u obliku tiamin monofosfata. Nakon intramuskularne injekcije, piridoksin se brzo apsorbira s mjesta ubrizgavanja i distribuira u tijelu, djelujući kao koenzim nakon fosforilacije CH2OH skupine u 5. položaju. Oko 80% vitamina veže se na proteine ​​plazme. Piridoksin se distribuira po cijelom tijelu, prelazi preko placente i nalazi se u majčinom mlijeku. Akumulira se u jetri i oksidira u 4-piridoksičnu kiselinu, koju bubrezi izlučuju, najviše 2-5 sati nakon apsorpcije.

U složenom liječenju bolesti nervnog sistema različitog porijekla: boli (radikularna, mialgijska), pleksopatija, ganglionitis (uključujući herpes zoster), neuropatije i polineuropatije (dijabetična, alkoholna itd.), Neuritisa i polineuritisa, uključujući retrobulbarni neuritis, neuralgiju, uključujući trigeminalne i interkostalne živce, periferne pareza, uključujući živce na licu, noćne grčeve mišića, posebno kod pacijenata starijih dobnih skupina, neurološke manifestacije osteohondroze kralježnice (radik spade, lumbalna ishijalgija, sindrom mišića-tonik).

Režim doziranja i način primjene binavita.

Lijek Binavit preporučuje se davati intramuskularno duboko. Trajanje liječenja određuje liječnik pojedinačno, ovisno o težini simptoma bolesti.Za jake bolove 2 ml (1 ampula) dnevno tokom 5-10 dana, zatim 2 ml (1 ampula) 2-3 puta tjedno u trajanju od 2 tjedna. Za terapiju za održavanje preporučuje se primjena oralnih oblika B vitamina.

Nuspojava.

Alergijske reakcije (kožne reakcije u obliku svrbeža, osipa), pojačanog znojenja, tahikardije, pojave akni, nedostatka daha, angioedema, anafilaktičkog šoka.

U slučajevima vrlo brze primjene lijeka mogu se pojaviti sistemske neželjene reakcije (vrtoglavica, glavobolja, aritmija, konvulzije), koje mogu nastati kao posljedica predoziranja.

Ako se pogoršaju neke od nuspojava navedenih u uputama ili ako primijetite bilo koje druge nuspojave koje nisu navedene u uputama, obavijestite svog liječnika.

Kontraindikacije binavita.

Preosjetljivost na lijek, akutno zatajenje srca, hronično zatajenje srca u fazi dekompenzacije, tromboza i tromboembolija, djeca mlađa od 18 godina (efikasnost i sigurnost upotrebe nisu utvrđene).

Upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Tokom trudnoće i dojenja, upotreba lijeka se ne preporučuje.

Upotreba lijeka kod djece.

Kontraindiciran kod dece mlađe od 18 godina

Predoziranje binavita.

Simptomi povećani simptomi nuspojava lijeka.

Liječenje: simptomatska terapija.

Interakcije s drugim lijekovima.

Tiamin se u potpunosti raspada u otopinama koje sadrže sulfite. Ostali vitamini se inaktiviraju u prisutnosti proizvoda razgradnje tiamina. Tiamin je inkompatibilan sa oksidirajućim i redukcijskim materijama: živim hloridom, jodidom, karbonatom, acetatom, taninskom kiselinom, gvožđe-amonijum citratom, kao i fenobarbitalom, riboflavinom, benzilpenicilinom, dekstrozom i metabisulfitom. Joni bakra, pH vrijednosti (više od 3,0) ubrzavaju uništavanje tiamina.

Piridoksin se ne propisuje istovremeno sa levodopom, ciklosrinom, D-penicilaminom, epinefrinom, norepinefrinom, sulfonamidima, koji smanjuju učinak piridoksina.

Cijanokobalamin je nekompatibilan s askorbinskom kiselinom, solima teških metala, uzimajući u obzir prisutnost lidokaina u preparatu, u slučaju dodatne upotrebe noreiinefrina i epinsfrina, moguće je povećanje nuspojava na srce. U slučaju predoziranja lokalnih anestetika, epinefrin i norepinefrin ne mogu se koristiti dodatno.

Uvjeti odmora iz ljekarni.

Pravila i uslovi skladištenja.

Na tamnom mjestu pri temperaturi ne višoj od 15 ° C. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja je 2 godine.

Korištenje lijeka binavit samo prema propisu liječnika, upute su date za referencu!

Koji su znakovi da biste shvatili da osoba razvija mentalni poremećaj?

Sjediti na poslu cijeli dan? Samo 1 sat vježbanja neće dozvoliti da umrete prije vremena

Koji su srčani lijekovi opasni za ljude?

Zašto pušenje prehlade uzrokuje zdravstvene probleme?

Je li čuvanje soka onako kako mi razmišljamo o njemu?

Šta se ne može učiniti nakon jela, a da se ne našteti zdravlju

Kako se liječiti za grlobolju: lijekovima ili alternativnim metodama?

Na rubu menopauze: postoji li šansa da budete zdravi i veseli nakon 45 godina?

Laserhouse Center - Lasersko uklanjanje dlaka i kozmetologija u Ukrajini

Svijesna bezizlaznost (bez djece) - ćud ili potreba?

Oblik i sastav

Dozni oblik oslobađanja binavita je otopina za intramuskularnu injekciju: crvena, prozirna, ima karakterističan specifičan miris (u ampulama od 2 ml, 5 ampula u blisterima ili plastičnim pakovanjima, 1, 2 ili 4 pakiranja u kartonskoj kutiji ili 5, 10 ili 20 ampula u kartonskoj kutiji sa umetkom).

Aktivni sastojci u 1 ml rastvora:

  • cijanokobalamin - 0,5 mg,
  • piridoksin hidroklorid - 50 mg,
  • lidokain hidroklorid - 10 mg,
  • tiamin hidroklorid - 50 mg.

Dodatne komponente: natrijum hidroksid - 6 mg, kalijum heksacijanoferrat - 0,1 mg, benzil alkohol - 20 mg, natrijum polifosfat - 10 mg, voda za ubrizgavanje - do 1 ml.

Indikacije za upotrebu

Binavit se preporučuje za upotrebu u okviru kombinovanog lečenja sledećih bolesti nervnog sistema različitog porekla:

  • periferna pareza, uključujući parezu lica,
  • polineuropatije i neuropatije (dijabetični, alkoholni itd.),
  • polineuritis i neuritis, uključujući retrobulbarni neuritis,
  • neuralgije, uključujući trigeminalni nerv i interkostalni nerv,
  • sindrom boli, uključujući radikularni sindrom i mijalgiju,
  • ganglionitis (herpes zoster itd.), pleksopatija,
  • noćni grčevi mišića, posebno kod starijih ljudi,
  • lumbalna ishijalgija, radikulopatija, mišićno-tonički sindrom i druge neurološke manifestacije osteohondroze kralježnice.

Kontraindikacije

  • tromboembolija i tromboza,
  • akutno zatajenje srca
  • hroničnog zatajenja srca (CHF) u fazi dekompenzacije,
  • dob do 18 godina (budući da kod djece i adolescenata sigurnosni profil multivitaminskog pripravka nije proučavan),
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Doziranje i primjena

Lijek se koristi parenteralno ubrizgavanjem otopine duboko u mišić. Trajanje terapije određuje lekar pojedinačno, uzimajući u obzir težinu simptoma bolesti.

Kod jakih bolova, Binavit se daje svakodnevno u dozi od 2 ml tokom 5-10 dana, a zatim se u istoj dozi 2-3 puta sedmično tokom 14 dana. Za terapiju za održavanje preporučuje se uzimanje oralnih oblika B vitamina.

Nuspojave

Na pozadini upotrebe lijeka mogu se primijetiti sljedeći poremećaji: tahikardija, pojačano znojenje, alergijske reakcije (urtikarija, svrbež kože itd.). U nekim je slučajevima moguć razvoj angioedema, otežano disanje, akne, anafilaktički šok.

Uz vrlo brzo davanje lijeka, kao i kod njegove predoziranja, mogu se pojaviti sistemske nuspojave poput aritmije, glavobolje, vrtoglavice i konvulzije.

Ako se pogoršaju gore navedene nuspojave ili se pojave neki drugi poremećaji, potrebno je konzultirati liječnika.

Interakcija lijekova

Interakcije koje se mogu javiti kombinacijom aktivnih sastojaka Binavita s drugim ljekovitim tvarima / sredstvima:

  • otopine uključujući sulfite: tiamin se potpuno razgrađuje (u prisustvu produkata raspadanja ostali vitamini se neaktiviraju),
  • reducirajuće i oksidacijske tvari (dekstroza, taninska kiselina, riboflavin, metabisulfit, benzilpenicilin, željezo-amonijum-citrat, fenobarbital, živin hlorid, karbonat, jodid, acetat): tiamin je nespojiv s ovim lijekovima,
  • ioni bakra čija je pH vrijednost veća od 3,0: uništavanje tiamina se ubrzava,
  • levodopa, norepinefrin, d-penicilamin, cikloserin, epinefrin, sulfonamid: efikasnost piridoksina smanjuje se,
  • soli teških metala, askorbinska kiselina: nespojivost sa cijanokobalaminom,
  • epinefrin, norepinefrin: dodatna upotreba ovih lijekova može pojačati nuspojave na srce (zbog prisutnosti lidokaina u Binavitu), u slučaju predoziranja lokalnih anestetika, norepinefrin i epinefrin se ne mogu dodatno koristiti.

Analozi Binavita su: Vitaxone, Milgamma, Compligam B, Vitagamma, Trigamma.

Opis i sastav leka

O lijeku „Binavit“ u uputstvu za upotrebu kaže se da proizvod spada u vitamine skupine B. Sastav uključuje piridoksin hidroklorid, tiamin, cijanokobalamin i lidokain. Lijek se proizvodi u obliku otopine za intramuskularnu primjenu. Zapremina jedne ampule je 2 mililitara. Pakovanje sadrži šiljak od 5 ampula, kao i upute za njihovu upotrebu.

Binavit: indikacije za upotrebu i ograničenja

Koje bolesti pomažu rješenje Binavita? Uputa za upotrebu kaže da lijek nadoknađuje nedostatak vitamina B. Ove tvari su odgovorne za nervne stanice i uključene su u prijenos impulsa. Lijek se koristi kod neuroloških bolesti različite prirode, kao što su:

  • polineuritis i neuritis,
  • interkostalna neuralgija,
  • trigeminalna neuralgija,
  • periferna pareza,
  • mijalgija, sindrom radikularne boli,
  • ganglionitis, plexopathy,
  • stres i depresija
  • neuropatije različitog porijekla (uključujući alkohol),
  • mišićni grčevi koji se javljaju uglavnom noću,
  • razne manifestacije osteohondroze i tako dalje.

Lijek često neurolozi propisuju u složenoj terapiji. Ali trebate razmotriti mogućnost kombiniranja lijekova. O tome možete pročitati kasnije. Obratite posebnu pažnju na kontraindikacije. Tu spadaju:

  • trudnoća i dojenje (nema podataka o sigurnosti takve terapije),
  • preosjetljivost na bilo koju komponentu ili njena netolerancija,
  • akutno ili hronično zatajenje srca,
  • tromboembolija i tromboza,
  • dob do 18 godina (zbog nedostatka kliničkih studija).

Treba biti oprezan u slučaju kršenja srčanog ritma, tahikardije ili aritmije.

"Binavit": upute za upotrebu. Značajke ubrizgavanja

Već znate da su lijekovi dostupni u obliku otopine. Daje se intramuskularno. Ako nemate iskustva sa injekcijama, onda je bolje da ovaj postupak poverite medicinskom stručnjaku. Tokom manipulacije morate se pridržavati pravila asepsije. Obavezno koristite dezinfekcijske maramice ili alkoholne otopine. Otvorite ampulu i štrcaljku neposredno prije injekcije. Trgovinsko otvoreno rješenje je zabranjeno. Nakon dovršetka postupka, obavezno zatvorite iglu štrcaljke i odbacite uređaj. Nakon injekcije pacijentu se preporučuje ležanje 2-4 minute.

Simptomatska terapija lijekovima "Binavit" uključuje upotrebu lijeka u trajanju od tjedan dana, jedna ampula dnevno. U teškim situacijama ovaj se period produžava na 10 dana. Nadalje, učestalost primjene rastvora smanjuje se na 2-3 puta sedmično. Ovom shemom terapija se nastavlja još 2 tjedna. Opšta stopa ne prelazi mjesec dana. Prema imenovanju stručnjaka i ako postoje odgovarajuće indikacije, nakon nekog vremena možete ponoviti tretman.

Za uvođenje lijeka poželjnije je koristiti glutealni mišić. Ali ako to nije moguće, onda je dopušteno ubrizgati lijek u nogu ili rame. Važno je da se injekcija vrši intramuskularno.

Dodatne informacije

Važna komponenta lijeka (tiamin) u potpunosti se razgrađuje ako se kombinira sa spojevima poput jodida, acetata, tijanske kiseline, benzilpenicilina, žive klorida i drugih oksidirajućih tvari. Preostale komponente otopine kada se eliminira tiamin postaju neaktivne. Stoga je važno pojasniti kompatibilnost lijekova koji su pacijentu propisani jedan za drugi.

Lijek se mora davati polako, u protivnom pacijent može osjetiti vrtoglavicu ili konvulzije. Među nuspojavama mogu se izdvojiti alergijske reakcije različitih manifestacija. Ako se pojave, prekinuti terapiju i obratiti se liječniku.

Mišljenja o lijeku

Dobri lijekovi "Binavit" su dobri. Lijek pozitivno djeluje na funkcionisanje nervnog sistema, nadoknađuje nedostatak vitamina B u organizmu. Alat takođe ima anestetički efekat.Ovo je važno za pacijente koji boluju. Ovo djelovanje je posljedica prisustva lidokaina u vitaminskom kompleksu. Pacijenti kažu da lijek nakon primjene uzrokuje nelagodu. Oni se pogoršavaju kada koristite hladnu otopinu. Zato prije upotrebe trebate ugrijati ampulu u rukama.

Postoje negativne kritike o lijeku. U nekim potrošačima lijek je izazvao tahikardiju, promjenu krvnog pritiska. Ako se tijekom liječenja razviju takvi simptomi ili oni koji su se ranije pogoršavali, potrebno je posavjetovati se s liječnikom o mogućnosti nastavka terapije.

Potrošači kažu da je cijena Binavita relativno niska. Možete kupiti 5 ampula plaćajući oko 100 rubalja. Potpuni tretman može zahtevati od 2 do 5 takvih pakovanja. Pri kupnji vam neće biti potreban recept ljekara. Prema riječima potrošača, pojedini lanci ljekarni prodaju lijek pojedinačno. To znači da možete kupiti onoliko ampula koliko je potrebno. Ali u ovom slučaju nećete imati pri ruci upute za upotrebu.

Poznati zamjenici

Ima rješenje "Binavit" analoga. Lijekovi imaju sličan učinak. Ali nemojte ih birati sami. Sve lijekove za neurološke probleme mora propisati ljekar. Popularni analozi Binavita uključuju: Milgamma, Trigamma, Vitagamma, Compligam, Vitaxon i druge.

U zaključku

U članku je opisana droga "Binavit": cijena lijeka, način njegove upotrebe, indikacije i druge informacije. Alat se odnosi na vitaminske komplekse, pozitivno djeluje na mnoge procese koji se odvijaju u tijelu. Recenzije o rješenju su vjerovatno pozitivne. Ali to ne znači da lijekove mogu bez ograničenja koristiti svi. Upamtite da predoziranje vitamina B grupe može utjecati na osobu čak i gore od njihovog nedostatka. Budite zdravi!

Binavit: cijene u internetskim ljekarnama

Binavit rastvor za intramuskularnu injekciju od 2 ml 10 amp

BINAVIT 2ml 10 kom. injekcioni rastvor

Binavit rješenje za v / m uvođenje. amp 2ml №10

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Stomatolozi su se pojavili relativno nedavno. Još u 19. stoljeću bila je dužnost običnog frizera da izvadi bolesne zube.

Nekada je zijevanje obogatilo tijelo kiseonikom. Međutim, ovo gledište je opovrgnuto. Naučnici su dokazali da zijevanjem čovjek hladi mozak i poboljšava njegove performanse.

Lijek protiv kašlja „Terpincode“ jedan je od lidera u prodaji, uopće ne zbog svojih ljekovitih svojstava.

Prema statističkim podacima, u ponedjeljak se rizik od ozljeda leđa povećava za 25%, a rizik od srčanog udara - za 33%. Budite oprezni.

U Velikoj Britaniji postoji zakon prema kojem kirurg može odbiti da izvede operaciju na pacijentu ukoliko puši ili ima prekomjernu težinu. Osoba bi se trebala odreći loših navika i tada mu, možda, neće biti potrebna hirurška intervencija.

U 5% bolesnika, antidepresiv klomipramin izaziva orgazam.

Čak i ako čovjekovo srce ne tuče, tada može dugo živjeti, kao što nam je pokazao norveški ribar Jan Revsdal. Njegov „motor“ zaustavio se 4 sata nakon što se ribar izgubio i zaspao u snegu.

Ako je vaša jetra prestala raditi, smrt bi nastupila u toku jednog dana.

Da bismo izgovorili i najkraće i najjednostavnije riječi, koristimo 72 mišića.

Američki naučnici sproveli su eksperimente na miševima i zaključili da sok od lubenice sprečava razvoj ateroskleroze krvnih sudova. Jedna grupa miševa pila je običnu vodu, a druga sok od lubenice. Kao rezultat toga, posude druge grupe bile su bez holesterola.

Ljudske kosti su četiri puta jače od betona.

Naučnici sa Univerziteta Oxford proveli su niz studija tokom kojih su došli do zaključka da vegetarijanstvo može biti štetno za ljudski mozak, jer dovodi do smanjenja njegove mase. Zbog toga, naučnici preporučuju ne isključivanje ribe i mesa iz njihove prehrane.

Težina ljudskog mozga je oko 2% ukupne tjelesne težine, ali on troši oko 20% kisika koji ulazi u krv. Ta činjenica čini ljudski mozak izuzetno osjetljivim na oštećenja uzrokovana nedostatkom kisika.

Polioksidonijum se odnosi na imunomodulatorne lekove. Djeluje na određene dijelove imunološkog sistema, pridonoseći tako povećanoj stabilnosti.

Sastav i oblik oslobađanja

"Binavit" je kombinovani lijek koji se koristi u liječenju lezija ODA.

Sastav je predstavljen kombinacijom nekoliko aktivnih komponenti:

  • cijanokobalamin (B12),
  • tiamin (B1),
  • piridoksin (B6),
  • lidokain.

Dodatne komponente su natrijum polifosfat, natrijum hidroksid, pročišćena voda, kalijev heksacijanoferrat, benzil alkohol.

Farmaceutski oblik je rješenje za injekcije. Izgleda poput prozirne crvenkaste tečnosti.

Pomoć Proizvodi ga ruska biofabrika FKP Armavir.

U bočicama je u ampulama od 2 ml, upakovanim u ćelije od pet komada. Jedna, dvije ili četiri ćelije, nož za ampule i napomena stavljaju se u kutiju.

Farmakološko djelovanje

"Binavit" se odnosi na farmaceutsku grupu vitamina i proizvoda sličnih vitaminima u kombinacijama i ima sledeći terapeutski efekat:

  • normalizuje funkcionisanje nervnog sistema,
  • normalizuje metaboličke procese,
  • poboljšava cirkulaciju krvi,
  • smanjuje upalne manifestacije,
  • poboljšava proces stvaranja krvi.

Lijek ima izražen analgetski učinak.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Uticaj složenog leka zasnovan je na sledećim mehanizmima:

  1. Normalizacija metabolizma.
  2. Regulacija metabolizma ugljenih hidrata, masti i proteina.
  3. Poboljšanje funkcionisanja senzornih, autonomnih i motornih nervnih vlakana.
  4. Normalizacija živčano-mišićnog prenosa.

Farmakokinetika se sastoji u značajkama apsorpcije, raspodjele i izlučivanja svake aktivne komponente lijeka:

  1. B1 se brzo apsorbuje. Raspodijeljen je neravnomjerno. Izlučivanje - od strane bubrega tokom dva dana.
  2. B6 se apsorbuje i distribuira, sintetišući enzime. Akumulira se u jetri, izlučuju bubrezi 2-5 sati nakon apsorpcije.
  3. B12 se brzo apsorbuje. Akumulira se uglavnom u jetri. Metabolizam je spor. Izlučuje se sa žuči.

Sve komponente su u stanju da pređu preko placente i izluče se u majčino mlijeko.

Indikacije i kontraindikacije za upotrebu

Koristi se u liječenju različitih bolesti ODE-a i nervnog sistema:

  1. Neuritis je upalna lezija perifernog živca, koja se manifestuje bolom duž živaca, oslabljenom osjetljivošću, mišićnom slabošću.
  2. Polineuritis - višestruka lezija perifernih živaca, koja se očituje boli, oslabljenom osetljivošću, trofičnim poremećajima.
  3. Retrobulbarni neuritis - Upala zone optičkog nerva koja je praćena oštećenjem vida, bolom prilikom pomicanja očnih jabučica.
  4. Neuralgija - oštećenje živčanih vlakana, koje je okarakterizirano akutnim napadima boli u zoni innervacije. Od neuritisa se razlikuje po tome što ne izaziva razvoj motoričkih i senzornih poremećaja. Struktura pogođenog živca se ne menja.
  5. Periferna pareza - poremećaj dobrovoljnih pokreta, koji je popraćen padom snage i raspona pokreta. Prouzrokovano oštećenjem motornog puta nervnog sistema.
  6. Neuropatija, polineuropatija (dijabetična, alkoholna itd.) - pojedinačno ili višestruko neupalno oštećenje živaca.
  7. Noćni grčevi - paroksizmalne nenamjerene kontrakcije mišićnog tkiva koje su praćene intenzivnom napetošću i oštrim bolovima.
  8. Mijalgija je akutni bol u mišićima.

Također, lijek je propisan za osteohondrozu, čiji tijek je popraćen neurološkim simptomima (lumbalna ishijalgija, radikulopatija).

Kontraindikacije za upotrebu leka uključuju:

  • trudnoća i dojenje,
  • preosjetljivost na komponente,
  • tromboza - stvaranje u krvnim žilama krvnih ugrušaka koji ometaju njegovu normalnu cirkulaciju,
  • uzrasta dece
  • akutni oblik zatajenja srca,
  • tromboembolija - začepljenje posude trombom,
  • dekompenzirani stadij zatajenja srca.

Upute za upotrebu

Injekcije Binavita namijenjene su ugradnji u mišićno tkivo.

Pomoć Doziranje i trajanje terapije određuje stručnjak za svaki klinički slučaj.

S jakim bolovima propisuje se jedna ampula dnevno tokom 5-10 dana. U budućnosti se jedna ampula propisuje 2-3 puta sedmično još 14 dana.

Nije primenljivo tokom trudnoće i dojenja, jer nema informacija o sigurnosti lijeka.

Međunarodno vlasničko ime

INN lijekovi - tiamin + piroksidin + cijanokobalamin + lidokain. Na latinskom, ovaj lijek se naziva Binavit.

Liječenje binavitisom indicirano je kao dio složene terapije za širok spektar bolesti nervnog sistema.

U međunarodnoj ATX klasifikaciji Binavit ima oznaku N07XX.

Interakcija sa drugim drogama i alkoholom

Svaka komponenta u sastavu „Binavita“ ima svoje karakteristike interakcije sa lijekovima i supstancama:

  1. B12 nije propisan s vitaminom C, solima teških metala.
  2. B1 se uništava u otopinama sulfita. Nije propisan sa fenobarbitalom, jodidom, karbonatom, riboflavinom, dekstrozom, živim hloridom, acetatom, taninskom kiselinom.
  3. Lidokain - pri uzimanju norepinefrina, epinefrina, može doći do povećanja negativnog utjecaja na rad srca.
  4. B6 - „Levodopa“, „Cikloserin“, epinefrin, D-penicilamin, norepinefrin, sulfonamidi nisu propisani „Binavitom“.

Alkohol smanjuje efikasnost vitaminskih kompleksa, pa treba napustiti alkohol tokom cijelog tijeka liječenja.

Analozi „Binavite“ sa kratkim pregledom njihovih glavnih karakteristika predstavljeni su u tabeli:

Naziv lijekaProizvođačFarmaceutski oblikAktivne komponenteCijena (RUB)
KombilipenRusijaRastvor za ubrizgavanje
  • Tiamin (B1),
  • cijanokobalamin (B12),
  • piridoksin (B6),
  • lidokain
179-335
Compligam BRusija224-258
MilgammaNemačke477-595
"Trigamma"Rusija128-231
VitagammaRusija120-180

Navedeni lijekovi su slični sastavu „Binavit“, obliku oslobađanja, mehanizmu djelovanja i terapijskim svojstvima, a takođe pripadaju istoj farmakološkoj grupi. Stoga, ako je potrebno, lako možete odabrati zamjenu.

Recenzije o lijeku "Binavit" uglavnom su pozitivne. Prednosti mnogih pacijenata uključuju učinkovitost, brzo djelovanje, dostupnost sredstava. Od nedostataka razlikuju se bolovi od injekcija, razvoj nuspojava.

Evo nekoliko mišljenja ljudi liječenih ovim lijekom.

Irina Artemyeva, 45 godina:"Lek" Binavit "bio je propisan za lečenje osteohondroze grlića materice. Završila je kompletan kurs od 10 injekcija. I same injekcije su bolne, ali možete tolerisati. Nakon tretmana osjećam se puno bolje. Prestali su mučiti bolove u vratu, glavobolju i poboljšali san. "

Aleksej Plotnikov, 36 godina:„Imao sam upalu živca lica, i bio je vrlo jak. Ujutro sam se probudio, a polovica lica mi je izmučena i nema osjetljivosti. Odmah je požurio u bolnicu. Propisani kurs Binavite. Dobra pomoć. Nakon treće injekcije pojavila se osjetljivost, a nakon tretmana izraz lica je potpuno vraćen. "

Daria Novikova, 31 godina:„Otišao sam u bolnicu sa jakim bolovima u leđima. Dijagnosticirali su mijalgiju i dodijeljeni su joj da ubrizgava Binavit. Nisam mogao uzeti tečaj, jer se pojavila nuspojava: srce mi je lupalo, pojavile su se akne, znojala sam se. Rekao sam doktoru. Odmah mi je propisao drugi tretman. "

Zaključak

„Binavit“ je multivitaminski lek koji se koristi u lečenju lezija ODA i nervnog sistema. Ima brojne prednosti: efikasnost, brza akcija, dostupnost. Nedostaci uključuju razvoj neželjenih reakcija i bol zbog injekcija.

Lijek se može koristiti prema uputama liječnika i pod njegovim nadzorom, jer se samo na taj način mogu postići pozitivni rezultati liječenja, izbjeći negativne posljedice i moguće pogoršanje stanja.

Oslobađanje oblika i sastava

Oslobađanje binavita provodi se u obliku otopine za intramuskularnu injekciju. Alat uključuje aktivne sastojke kao što su tiamin, piridoksin, cijanokobalamin, lidokain. Pomoćne komponente u otopinama binavita su natrijum polifosfat, benzil alkohol, pripremljena voda, kalijum heksacijanoferrat i natrijum hidroksid. Ovaj lijek je bistra crvena tekućina s karakterističnim oštrim mirisom.

Glavno pakovanje lijeka predstavljeno je u ampulama od 2 i 5 mg. Ampule se dodatno postavljaju u plastičnu ambalažu i kartonske kutije. U obliku tableta, Binavit se ne oslobađa.

Farmakokinetika

Nakon injekcije, tiamin i druge aktivne komponente sredstva brzo se apsorbiraju u krvotok i dostižu svoj maksimalan sadržaj u plazmi nakon 15 minuta. U tkivima su aktivne materije Binavita neravnomerno raspoređene. Oni mogu prodrijeti i kroz krv-mozak i kroz placentarnu barijeru.

Metabolizam aktivnih komponenti lijeka događa se u jetri. U tijelu se formiraju spojevi poput metabolita 4-piridoksinske i tiaminokarboksilne kiseline, piramine i drugih komponenti. Metaboliti se u potpunosti eliminiraju iz tijela u roku od 2 dana nakon injekcije.

Metabolizam aktivnih komponenti lijeka događa se u jetri.

Kako uzimati binavit?

Intramuskularne injekcije lijeka izvode se duboko u velike mišiće, najbolje od gluteusa. Uz intenzivan bol, injekcije se rade u dozi od 2 ml svakog dana. Intramuskularna primjena u ovom se slučaju provodi tijekom 5 do 10 dana. Daljnje injekcije se rade 2 puta sedmično. Terapija može da se nastavi još 2 nedelje. Tijek liječenja lijekom bira liječnik pojedinačno, ovisno o dijagnozi i težini manifestacija bolesti.

Sa dijabetesom

Bolesnicima sa šećernom bolešću može se preporučiti svakodnevna primjena binavita u dozi od 2 ml tokom 7 dana. Nakon toga, poželjan je prelazak na tabletni oblik vitamina B.

Bolesnicima sa šećernom bolešću može se preporučiti svakodnevna primjena binavita u dozi od 2 ml tokom 7 dana.

Uticaj na sposobnost upravljanja mehanizmima

Kod terapije Binavitolom moraju se poštovati veće mjere opreza pri upravljanju složenim mehanizmima.

Kod terapije Binavitolom moraju se poštovati veće mjere opreza pri upravljanju složenim mehanizmima.

Kompatibilnost s alkoholom

Prilikom liječenja Binavitom preporučuje se odustati od upotrebe alkohola.

Prilikom liječenja Binavitom preporučuje se odustati od upotrebe alkohola.

Lijekovi koji imaju sličan terapeutski učinak uključuju:

  1. Milgamma.
  2. Kombilipen.
  3. Vitagammma.
  4. Vitaxon.
  5. Trigamma
  6. Compligam V.

Recenzije o Binavit

Lijek se često koristi u kliničkoj praksi, pa ima mnogo pregleda pacijenata i ljekara.

Oksana, 38, Orenburg

Kao neurolog često susrećem pacijente koji se žale na intenzivne bolove nastale oštećenjem živčanih završetaka. Takvi pacijenti često uključuju binavit u režimu liječenja. Ovaj lijek je posebno dobar za neuralgiju lica i radikularni sindrom, koji se javlja na pozadini osteohondroze.

Ovaj vitaminski kompleks ne samo što pomaže u obnavljanju nervne provodljivosti, već uklanja i bol. U tom je slučaju poželjno davanje lijeka u medicinskoj ustanovi. Brza primjena binavita često pridonosi pojavi glavobolje i općenitom pogoršanju stanja pacijenata.

Grigory, 42, Moskva

Često pacijentima propisujem injekcije Binavita kao deo kompleksnog lečenja neuroloških bolesti. Alat pokazuje visoku efikasnost kod neuralgije i neuritisa. Međutim, većina pacijenata dobro ga podnosi. Tijekom njegove dugogodišnje kliničke prakse nikada se nisam susreo s pojavom nuspojava na pozadini primjene ovog lijeka.

Svyatoslav, 54, Rostov na Donu

Prije otprilike godinu dana probudio sam se ujutro, pogledao se u ogledalo i ustanovio da je polovina lica iskrivljena. Moja prva misao bila je da imam moždani udar. Nisam osjetio pola lica. Hitno je konsultovan sa lekarom. Nakon pregleda, specijalista je dijagnosticirao upalu lica. Ljekar je propisao upotrebu binavita. Lijek se ubrizgavao 10 dana. Efekat je dobar. Nakon 3 dana, pojavila se osjetljivost. Nakon završetka tečaja, izrazi lica gotovo su se potpuno oporavili. Zaostali efekti u obliku neznatne asimetrije usana zabilježeni su oko mjesec dana.

Irina, 39, Sankt Peterburg

Radeći u kancelariji, moram čitav dan provesti za računarom. Prvo su se pojavili blagi znakovi cervikalne osteohondroze, izraženi ukočenošću u vratu i glavoboljama. Zatim su dva prsta na lijevoj ruci otrgnula. Ostala je mogućnost pomeranja prstiju. Umor nije nestao nekoliko dana pa sam se obratio neurologu. Liječnik je propisao kurs liječenja binavitom i drugim lijekovima. Nakon 2 dana terapije, ukočenost je prešla. Nakon završetka kompletnog kursa liječenja osjetio sam izraženo poboljšanje. Sada sam na rehabilitaciji.

Ostavite Svoj Komentar