Koji je bolji, Actovegin ili Cerebrolysin?

| Odredite najbolje

Na ruskom farmaceutskom tržištu Actovegin i Cerebrolysin su pozicionirani kao agensi koji poboljšavaju protok krvi i metabolizam u žilama mozga. Ovi lijekovi pokušavaju liječiti senilnu demenciju i Alzheimerovu bolest. Propisuju se nakon moždanog udara i traumatičnih ozljeda mozga - u akutnom periodu i u fazi rehabilitacije. Farmaceutske kompanije kažu: Actovegin i Cerebrolysin normaliziraju rad nervnog sistema, poboljšavaju pažnju i pamćenje i ubrzavaju oporavak. Naučnici i praktičari sumnjaju: nema podataka o efikasnosti lijekova. Kome vjerovati i kako to shvatiti?

Stručnjaci našeg časopisa proučavali su učinke Actovegina i Cerebrolysina na ljudsko tijelo. Otkrili smo da oba lijeka pripadaju lijekovima s nedokazanom efikasnošću, te je pogrešno upoređivati ​​njihovo djelovanje. Mnogi naučnici kažu da imamo posla s placebom. A ako su oba lijeka lutke, za pacijenta nema razlike između njih.

Otkrijmo koji su lijekovi napravljeni za poboljšanje protoka krvi, zašto se propisuju i kakav učinak treba očekivati ​​od njih.

Actovegin Karakteristike

Actovegin je analog (generički) cerebrolizina. Primljeni su iz krvi teladi pročišćeni od proteina i nekih drugih ćelija (deproteinizacijom). Zasićuje oštećene ćelije i tjelesna tkiva glukozom i kisikom. Dostupno u obliku tableta i otopina za oralnu primjenu i injekcije.

Sličnosti kompozicija

Peptidi, vodeće aktivne tvari, čine ove lijekove sličnim. Njihov glavni uticaj na pacijentovo telo takođe nema razlike:

  • obnavljanje kognitivnih funkcija mozga,
  • normalizacija dovoda krvi u mozak,
  • visoka efikasnost kod neuroloških poremećaja.

Neki ljekari preporučuju uzimanje Actovegina i Cerebrolysina istovremeno, jer se međusobno nadopunjuju i poboljšavaju farmakološka svojstva.

Ali cerebrolizin i aktvegin, koji mnogi pacijenti uspoređuju, imaju niz razlika.

Razlike između cerebrolizina i actovegina

Glavna razlika između lijekova je prisutnost niza kontraindikacija u cerebrolizinu i njihove male količine u actoveginu.

Actovegin se često propisuje djeci, čak i novorođenčadi. Cerebrolizin se ne preporučuje u detinjstvu.

Razlike i sličnosti imaju actovegin i cerebrolysin, ali lekar koji ih pohađa treba da ih razume.

Lijekovi u krvi: od čega se prave?

Pogledali smo upute za uporabu lijekova i saznali šta je uključeno u njihov sastav:

Actovegin dobiven iz deproteinizovane hemoderivativne krvi teladi. Dostupno u tabletama i injekcijama. Jedna tableta sadrži 200 mcg aktivnog sastojka. Ampule su predstavljene u 2, 5 i 10 ml (80, 200 i 400 mg, respektivno).

Cerebrolysin je kompleks proteina koji potječu iz mozga svinja. Dostupno kao injekcija. U jednoj ampuli - 215 mg.

Cijena lijekova je različita. 5 ampula rastvora (5 ml svaka) Cerebrolysin koštat će 1000-1200 rubalja. Ista količina Actovegina košta 500-600 rubalja. Visoki troškovi Cerebrolysina ne znači da se bolje nosi sa svojim zadatkom - a sada možete biti sigurni u to.

Recenzije ljekara

Vasily Gennadievich, 48, St.

Propisujem cerebrolizin za poboljšanje kognitivne funkcije. Lijek je efikasan 5-8 mjeseci. Ponekad je, zbog velike cijene cerebrolizina, zamenjujem analognim, Actoveginom.

U praksi se nisam susreo sa alergijskim reakcijama na cerebrolizin.

Anna Vasilievna, 53, Volgograd.

Injektibilni oblik cerebrolizina nije pogodan za djecu, pa im ga nikad ne prepisujem. Neki pacijenti bolje podnose kapljice (posebno muškarci starijeg i srednjeg rasta), pa im obično cerebrolizin propisam intravenski.

Andrei Ivanovich, 39, Moskva.

Cerebrolizin je efikasan kod akutnih poremećaja mozga. Značajno poboljšava opće stanje pacijenata, uključujući osobe koje zloupotrebljavaju alkohol.

Actovegin nije manje efikasan. Ali u ozbiljnijim slučajevima propisujem samo cerebrolizin.

Petr Maksimovich, 50, Moskva.

Pacijent je u nesreći zadobio povredu glave. Više od tjedan dana bio je u komi, oporavak nakon čega je obećao da će se povući na neodređeno vrijeme. Propisao mi je cerebrolizin (intravenski), poboljšanja i obnavljanje tjelesnih funkcija, počeo se manifestirati brže nego što sam očekivao. Pacijent je ponovio tijek cerebrolizina nakon pražnjenja, kod kuće, intramuskularno. Učinak je premašio sva očekivanja.

Dmitrij Igorevič, 49, Čeljabinsk.

Actovegin ne može zamijeniti cerebrolysin. Moje kolege ponekad propisuju oba leka, ali suzdržavam se od takvog „pojačanja“ terapijskog efekta. Cerebrolysin je samodostatan.

Maxim Gennadevich, 55, Stavropol.

Pacijentica je na recepciju donijela čitav paket lijekova i objasnila da je, po savjetu rodbine i prijatelja, uzela gotovo sve. Starija žena žalila se na vrtoglavicu, buku u glavi, mučninu i glavobolju. Nakon pregleda dijagnosticirao mu je probleme sa žilama mozga.

Propisani cerebrolizin. Žena je efekat osetila nakon 3 injekcije. Na sljedećem prijemu priznala je da je bacila taj paket lijekova.

Kako funkcionišu?

Pogledajmo što je navedeno u uputama za lijekove.

Actovegin je lijek iz skupine stimulansa regeneracije. Njegovo djelovanje je objašnjeno s tri ključna mehanizma:

Metabolički učinak: pojačava apsorpciju kisika ćelijama, poboljšava energetski metabolizam i olakšava transport glukoze.

Neuroprotektivni učinak: štiti živčane ćelije od uništavanja u uvjetima ishemije (nedovoljno opskrba krvlju) i hipoksije (nedostatak kisika).

Mikrocirkulacijski efekat: aktivira protok krvi u tkivima.

Nije poznato kako Actovegin utiče na funkcioniranje nervnog sistema. Ovo je krvni proizvod i nemoguće je pratiti njegov put u tijelu. Hemoderivativ bi trebao raditi ovako:

inhibira apoptozu - programirana ćelijska smrt,

utiče na aktivnost nuklearnog faktora kappa B (NF-kB) koji je odgovoran za razvoj upalnog procesa u nervnom sistemu,

popravlja oštećenje DNK na ćelijama.

Uputa za lijek kaže da ubrzava protok krvi u malim arterijama. Učinak se očekuje 30 minuta nakon što lijek uđe u krvotok. Maksimalni učinak lijeka uočen je nakon 3-6 sati.

Pregledi pacijenata za cerebrolizin i Actovegin

Lina G., Penza

Ocu su mi propisali cerebrolizin kako bi se oporavio od moždanog udara. U početku su to bile kapalice. Ubrzo je tata počeo ustajati i hodati, mada se brzo umorio. No poznanici su rekli da se ionako dobro oporavlja. Tada smo počeli intramuskularno ubrizgavati cerebrolizin. Bol u mišićima od ovih injekcija nije bio tako jak. Naravno, još smo daleko od potpunog oporavka, ali ne gubimo nadu. Naš doktor je pohvalio cerebrolizin, a on pomaže tati, to je primjetno.

Sergej Semenovič A., Moskva

Nedavno je održan dvonedeljni kurs cerebrolizina. Jako me mučila cervikalna osteohondroza, čiji sam bol poznat mnogima. Brzo se umorio, praktički nije mogao raditi ili je samo čitao sa pognute glave. Glavobolje su bile samo strašne. Nisam pristala da odem kod lekara, pio sam tablete. Supruga me je, nakon još jednog napada, ubedila da zakažem sastanak. Naš doktor Alevtina Sergejevna propisao je cerebrolizin intramuskularno. Sada sam drugačija osoba! Učinak lijeka je jednostavno nevjerovatan.

Margarita Semenovna P., Ryazan

Muke su bile glavobolje. Doktor je propisao Actovegin intramuskularno. Pomogao mi je. Pročitao sam mnoge kritike i bojao se uzeti lijek, ali ljekar je savjetovao, a ja sam slušao. Kurs je trajao deset dana. Osjećam se bolje. Glava samo ponekad napravi malu buku, ali sam zaboravio na jake bolove. Actovegin nekome nije pogodan, ali drago mi je što je bio lečen.

Gennady Fedorovich M., St.

Moja supruga i ja smo stariji ljudi, često se međusobno žalimo na tinitus i vrtoglavicu. Dugo sam imao povredu glave, izliječeno je, ali ponekad me jako boli glava. Naš sin je završio medicinsku akademiju i donio nam je cerebrolizin (za injekcije). I potukao se. Dakle, sada smo mladi, čekajući proljeće da odemo u zemlju.

Olga Ivanovna O., Pyatigorsk

Traumatične ozljede mozga uvelike su narušile zdravlje mog brata. Dva tjedna je bio na intenzivnoj njezi, a onda je došao dugačak tijek oporavka. Rehabilitacija je obavljena u medicinskom centru. Kvalifikovani ljekari su stalno pratili Antonino stanje. Mislili smo da se nakon takve povrede neće moći ni pomaknuti, čudo je preživjelo. Ljekari su odlučili za kombinaciju uzimanja Actovegina i cerebrolysina. To je pomoglo. Anton se počeo oporavljati. Nakon nekog vremena ponovo je progovorio, a zatim su se vratile motoričke funkcije, mišljenje i pamćenje. Lekarima smo zahvalni za brata. Sada je otpušten. Nastavljamo s injekcijom.

Aleksej Petrovič H., Omsk

Propisao mi je cerebrolizin dva puta. Nakon prvog kursa nije bilo poboljšanja. Sve što me je mučilo ostalo je. Uzalud je bacao novac. Izvjesno vrijeme se liječila lijekovima sličnim cerebrolizinu, ali učinak nije bio primjetan. Drugi put kad mi je propisan cerebrolizin prije dva mjeseca, svađala sam se, ali pristala. Efekat je stigao brzo, nisam ni očekivao. Vraćene su tjelesne funkcije koje nisu uspjele.

Ispada da sam prvi put kupio lažni cerebrolizin. Dobro je što su ljekari insistirali na drugom kursu. Sada pažljivo biram ljekarnu, uvijek me zanima kvaliteta lijeka. Nadam se da mi je iskustvo dobro došlo.

Anna V., Rostov

Kćeri 4 godine. Logoped kaže da imamo ZPR i preporučio je uzimanje cerebrolizina. Ali lokalni liječnik nije nam propisao ovaj lijek, jer nije primjeren za malu djecu. U početku sam se negodovala, a onda sam čitala tribine i dogovarala se s liječnikom. Ne želim još više povrijediti svoju kćer.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Što kažu farmakolozi?

Kliničke studije vezane za lijekove o kojima je riječ nisu uvjerljive. Proučavali smo podatke o Actovegin i Cerebrolysin i otkrili da efikasnost lijekova nije dokazana. Ne postoje pouzdani podaci da ova sredstva pomažu u borbi protiv moždanog udara, senilne demencije i drugih neuroloških bolesti. Ozbiljna randomizirana ispitivanja sugeriraju da se Cerebrolysin i Actovegin ne nose s zadatkom. Sada ćemo reći kako smo donijeli takve zaključke.

Actovegin se na farmaceutskom tržištu pojavio prije više od 40 godina - čak i prije ere lijekova zasnovanih na dokazima. Aktivno se koristio u neurologiji, hirurgiji i akušerstvu i etablirao se kao sredstvo za obnavljanje protoka krvi u tkivima. Liječili su bolesnike s moždanim udarom i demencijom, koji se koriste kod trudnica s kroničnom fetalnom hipoksijom. Sada bi ga koristili, ali pokazalo se - lijek ne zadovoljava savremene potrebe. Nije prošao klinička ispitivanja, a prepoznat je kao alat s nedokazanom efikasnošću.

Činjenice protiv Actovegina:

Nije odobren od FDA - ne postoje uvjerljivi dokazi da lijek poboljšava protok krvi u sudovima s kompliciranom dijabetes melitusom (pregled iz časopisa Diabetes Obesity & Metabolism).

Neefikasno za poremećaje protoka krvi nakon povrede (pregled Britanskog časopisa za sportsku medicinu).

Pozitivan učinak lijeka zabilježen je u nekim izvorima (časopis „Efektivna farmakoterapija“), ali tim podacima ne možemo u potpunosti vjerovati. Mnoga ispitivanja ne zadovoljavaju međunarodne standarde - dvostruko slijepa, randomizirana, placebo kontrolirana studija nije provedena.

Od 2017. godine Actovegin se preporučuje za upotrebu samo u neurološkoj praksi. Velika randomizirana studija pokazala je da se lijek efikasno nosi s poremećajima cerebralnog krvotoka. Prevedena recenzija predstavljena je u časopisu Ruske asocijacije za udari.

Kada su imenovani?

Prema uputstvu, Actovegin je propisan u složenom lečenju takvih bolesti:

kršenje perifernog protoka krvi,

U akutnom periodu lijek se propisuje intravenski 5-7 dana. Kada se proces smiri, pacijenta se prebacuje u oblik tableta. Kurs terapije traje od 4-6 nedelja do šest meseci.

Cerebrolizin se takođe propisuje kod ishemijskog moždanog udara i demencije. Upute za lijek dodaju druge indikacije:

efekti ozljede mozga

mentalna zaostalost u djece.

Lijek se daje intravenski u pojedinačnoj dozi. Tijek terapije je 10-20 dana.

Kako se nose?

Nisu utvrđene ozbiljne nuspojave primjene Actovegina. U rijetkim slučajevima dovodi do razvoja alergijske reakcije - crvenila kože, pojave osipa.

Na pozadini uzimanja Cerebrolysina, nuspojave se češće otkrivaju:

proliv ili zatvor

Cerebrolizin se češće koristi kod starijih pacijenata, a slične reakcije mogu izazvati druga stanja - hronične bolesti srca, bubrega, probavnog trakta itd.

Actovegin i Cerebrolysin su lijekovi s nedokazanom efikasnošću. Oboje se ne mogu smatrati pouzdanim uzročnicima u borbi protiv neuroloških i vaskularnih bolesti.

Actovegin se dokazao u liječenju ishemijskog moždanog udara. Danas je to jedino područje primjene gdje lijek zaista djeluje (prema rezultatima kliničkih studija). Što se tiče cerebrolizina, nema tih podataka. Ne možemo imenovati sferu u kojoj bi se ona mogla primeniti sa pozicije medicine zasnovane na dokazima.

Actovegin je praktičan za upotrebu. Dostupan je u tabletama i može se koristiti u dužem trajanju - do šest mjeseci. Cerebrolysin je predstavljen samo u obliku otopine za injekciju. Ne propisuje ga više od 20 dana uzastopno.

Actovegin se bolje podnosi i praktično ne izaziva nuspojave.

Kada birate lijek, uzmite si vremena za odluku. Posavjetujte se sa stručnjakom - liječnik će vam reći koji je lijek prikladan u vašoj situaciji. Imajte na umu da djelovanje Actovegina i Cerebrolysin nije u potpunosti proučeno, a upotreba ovih lijekova nije uvijek opravdana.

Pregled lijekova

Prilikom odlučivanja o imenovanju terapijske terapije, liječnik se oslanja na učinkovitost režima liječenja koji je potreban u određenom slučaju.

Lijek se preporučuje za terapijsko liječenje metaboličkih poremećaja mozga, vaskularnih patologija, moždanog udara. U uputama za lijek zabilježeni su dobri pokazatelji liječenja za venske i arterijske bolesti (trofični čir, angiopatija). Actovegin ubrzava regeneraciju tkiva (opekline, čirevi na pritisku, čirevi).

Kada je zabranjeno uzimanje lijeka?

  • plućni edem.
  • anuria
  • zatajenje srca (dekompenzirano).
  • oligurija.
  • zadržavanje tečnosti.

Oprezno imenovanje se primjećuje kod hipernatremije, hiperkloremije. Trudnoća i period dojenja nisu kontraindikacija za upotrebu lijeka, međutim, terapija se provodi pod strogim nadzorom liječnika.

Ovo je austrijski lijek, koji se primjenjuje intraarterijalno, intramuskularno, intravenski (difuzija). Prije uvođenja lijeka testira se anafilaktička reakcija. Kurs i doziranje propisuje specijalista, na osnovu kliničke slike. Učinak lijeka nastaje zahvaljujući poboljšanom opskrbi krvlju (glukoza, kisik).Zahvaljujući poboljšanoj prokrvljenosti aktivira se ćelijski metabolizam s povećanjem energetskog resursa ozlijeđenih stanica. Čuvanje 3 godine.

Direktan analog Actovegina je solcoseryl. Ima identičan farmakološki sastav, osim toga, proizvod ima pristupačniju cijenu, ali za razliku od Actovegina, ima kontraindikacije.

Solkoceril se ne može uzimati u djetinjstvu i adolescenciji (mlađi od 17 godina), zabranjen je za trudnice i za vrijeme hranjenja. Preporučuje se kod opekotina, moždanog udara, dijabetesa, u stomatologiji. Lijek proizvodi njemačko-švicarska kompanija. Solkoseril sadrži konzervanse koji povećavaju rok trajanja, međutim imaju nuspojavu na ćelije jetre. Slična farmakologija dostupna je i u lijeku Mexidol.

Bliži analog Actovegina je Cerebrolysin. Dokazana je farmakološka kompatibilnost Cerebrolysina i Actovegina. Ovi lijekovi su se pokazali efikasnim u složenom liječenju.

Upotreba lijeka ima kontraindikacije:

  • zabranjena je brza primjena otopine (moguća je vrućica, poremećaj srčanog ritma, slabost i vrtoglavica)
  • negativna reakcija gastrointestinalnog trakta (mučnina, gubitak apetita, slaba ili tvrda stolica)
  • u rijetkim je slučajevima moguć negativan utjecaj na živčani sustav (agresija, loš san, zbunjena svijest)

Ponekad se pacijenti žale na arterijsku hipotenziju, hipertenziju, depresivno ili letargično stanje. Ovi se simptomi ne mogu zanemariti; potreban je privremeni prekid uzimanja lijekova i savjet stručnjaka. Uz netoleranciju na komponente Cerebrolysina, epilepsiju, zatajenje bubrega, lijek je kontraindiciran. Tokom trudnoće lijek se propisuje vrlo pažljivo.

Moguće je uzimati lijekove zajedno s drugim lijekovima, a farmakološki profil lijeka i klinička slika bolesti moraju se uzeti u obzir.

Poređenje Cerebrolysina i Actovegina

Na osnovu pregleda terapijskog liječenja različitih bolesti mozga možemo zaključiti:

  • za pamćenje je bolje uzimati Cerebrolysin.
  • s neurološkim, ishemijskim patologijama, oba lijeka imaju jednaku efikasnost.
  • oba lijeka se nose s ishemijskim moždanim udarom, kašnjenjem u razvoju, demencijom.
  • ovo su nootropni lekovi.
  • lijekovi imaju isti sastav.
  • da bi se postigla veća efikasnost, specijalista može propisati Actovegin plus Cerebrolysin, to ukazuje na kompatibilnost lijekova u složenom liječenju.

Uprkos sličnosti indikacija i primjeni oba lijeka, samo-primjena režima liječenja zabranjena je. Također je nemoguće bez preporuke stručnjaka o promjeni jednog lijeka u drugi.

Poređenje ova dva lijeka pokazuje da Actovegin gotovo da nema kontraindikacija i nuspojava kada Cerebrolysin ima niz od njih.

Actovegin nema starosna ograničenja, propisuje se deci od prvih dana rođenja. Dojenčadi se propisuju lijekovi iz pedijatrije kao posljedica začepljenja pupčane vrpce, dugog tijeka procesa porođaja. Tipično je da se injekcije leka propisuju detetu, to je zbog efikasnije efikasnosti oblika. Doziranje određuje ljekar na osnovu težine i starosti bebe. Lijek se može zamijeniti drugim njegovim analogom, na primjer Cerebrolysin, ali to odlučuje samo specijalist.

Često su majke zabrinute i pitaju se da li je moguće uzimati Actovegin i Cerebrolysin istovremeno. Zajednička upotreba je prihvatljiva, međutim, trebali biste biti svjesni da je kombinacija dvaju lijekova u špricu zabranjena . Druga prihvatljiva metoda je unošenje jednog leka u injekciji i drugog, ako nema starosnih ograničenja u tabletama. U nekim se slučajevima lijekovi propisuju svaki drugi dan, jedan za drugim. Usput, ovaj oblik režima liječenja je najčešći, ali dopušteno je odlučiti se u odabiru tretmana ili profilaktičkim preporukama samo stručnjaku ili lekaru kod kojeg se pacijent promatra. Tada će se moći izbjeći nuspojave, predoziranje i ne kombinirati lijekove s drugim lijekovima.

Vidal: https://www.vidal.ru/drugs/actovegin__35582
Radar: https://grls.rosminzdrav.ru/Grls_View_v2.aspx?routingGu>

Pronašli ste grešku? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter

Karakteristike Actovegin

Lijek s metaboličkim spektrom djelovanja. Lijek ima neurotropni, metabolički i mikrocirkulatorni efekat. Učinak je poboljšati energetski metabolizam, normalizirati proces apsorpcije glukoze sluznicom. Actovegin poboljšava cirkulaciju krvi u malim krvnim žilama, smanjuje tonus mišićnih vlakana.

Indikacije za upotrebu:

  • terapija urođenih i stečenih bolesti mozga različitog porijekla,
  • demencija
  • kao sredstvo za oporavak nakon moždanog udara,
  • kršenje cerebralne i periferne cirkulacije,
  • polineuropatija izazvana bolešću poput dijabetesa.

Oblici oslobađanja - tablete i otopina za injekcije. Aktivna supstanca je deproteinizovani hemoderivat koji se uzima iz krvi mladih teladi ne starijih od 12 mjeseci.

  • individualna netolerancija na komponente lijeka,
  • dekompenzirano zatajenje srca,
  • plućni edem.

Injekcije lijeka su zabranjene pacijentima s anurijom i oligurijom. Actovegin se smije uzimati tokom trudnoće, ali samo ako pozitivan rezultat njegove upotrebe prelazi rizik od komplikacija.

Doziranje koje je propisao ljekar:

  1. Vaskularne bolesti mozga: 10 ml 14 dana, zatim od 5 do 10 ml. Kurs terapije traje oko 1 mjesec.
  2. Venski trofični ulkusi: intravenski 10 ml i intramuskularno 5 ml. Injekcije se daju svaki dan. Tijek liječenja traje do potpunog oporavka.
  3. Polineuropatija dijabetičkog tipa: na početku liječenja doza je 50 ml intravenski u trajanju od 3 tjedna. U budućnosti se pacijent prebacuje u oblik tablete lijeka - od 2 do 3 tablete 3 puta dnevno. Trajanje terapije je 4 mjeseca ili više.

Actovegin se dobro podnosi tijelom, vjerovatnoća za razvoj nuspojava je minimalna.

Lijek tijelo dobro podnosi, vjerovatnoća za razvoj nuspojava je minimalna. Moguće nuspojave su alergijske reakcije na koži, glavobolja. Nisu isključeni probavni poremećaji - mučnina i povraćanje, središnji nervni sistem - vrtoglavica, drhtanje ekstremiteta, rijetko - nesvjestica.

Karakterizacija cerebrolizina

Glavna komponenta lijeka je koncentrat cerebrolizina (supstanca tipa peptida) izlučenog iz svinjskog mozga. Oblik za puštanje - rastvor za ubrizgavanje. Uzimanje lijeka doprinosi poboljšanoj cirkulaciji krvi u mozgu stimuliranjem funkcioniranja stanica živčanog sustava, aktiviranjem mehanizama oporavka i zaštite na staničnoj razini.

Cerebrolizin smanjuje vjerojatnost infarkta miokarda, sprječava stvaranje edema moždanog tkiva, stabilizira cirkulaciju krvi u malim krvnim žilama - kapilarima. Ako pacijent ima Alzheimerovu bolest, lijek olakšava stanje i poboljšava kvalitetu života. Indikacije za upotrebu:

  1. Poremećeno funkcioniranje mozga, metaboličkog i organskog karaktera.
  2. Bolesti neurodegenerativnog tipa.
  3. Kao lijek za moždani udar, traumatične ozljede mozga.

Kontraindikacije za upotrebu Cerebrolysina:

  • individualna netolerancija na pojedinačne komponente lijeka,
  • disfunkcija bubrega
  • epilepsija.

Cerebrolizin se smije uzimati tokom trudnoće samo ako za to postoje posebne indikacije, ako specijalist odluči da će pozitivan rezultat njegove uporabe premašiti rizik od komplikacija.

  1. Patologije mozga organskog i metaboličkog porijekla - od 5 do 30 ml.
  2. Oporavak nakon moždanog udara - od 10 do 50 ml.
  3. Ozljede mozga - od 10 do 50 ml.
  4. Liječenje neurologije kod djece - od 1 do 2 ml.

Tačan raspored upotrebe može propisati samo ljekar.

Za djecu od 6 mjeseci, doziranje se bira prema shemi: 0,1 ml lijeka po kilogramu tjelesne težine. Maksimalna doza dnevno je 2 ml.

Cerebrolizin izaziva poremećaje u probavnom sistemu - mučninu i povraćanje, bol u stomaku.

Mogući neželjeni efekti: zimica i vrućica, smanjen apetit, epileptični napadi, vrtoglavica i drhtanje, razvoj arterijske hipotenzije. Mogući su probavni poremećaji - mučnina i povraćanje, bol u stomaku.

Poređenje Actovegina i Cerebrolysina

Lijekovi imaju mnogo sličnih karakteristika, ali postoje razlike.

Pripadaju istoj farmakološkoj grupi (lijekovi koji utječu na metabolizam tkiva). Lijekovi imaju sličan princip djelovanja koji ima za cilj poboljšati moždani protok krvi, obnovu, jačanje i zaštitu žila glave. Lijekovi imaju iste mehanizme utjecaja na ljudsko tijelo:

  • imaju stimulativan uticaj na psihu,
  • imaju sedativni efekat
  • zaustaviti manifestacije opće slabosti i letargije,
  • pokazuju istu efikasnost u antidepresivima,
  • imaju antiepileptički efekat,
  • imaju utjecaj na funkcionalnost moždane kore, osiguravajući obnavljanje govorne funkcije nakon moždanog udara, poboljšavajući pažnju i mišljenje,
  • istom efikasnošću imaju mnemotropni efekat - poboljšavaju pamćenje, povećavaju stepen učenja,
  • adaptogena svojstva - zaštita moždanih stanica i krvnih žila od negativnog utjecaja štetnih faktora vanjskog i unutarnjeg okruženja.

Oba lijeka doprinose normalizaciji krvotoka, uklanjaju vrtoglavicu i druge znakove koji prate patološke procese u mozgu. Oni se mogu koristiti kao profilaksa nakon moždanog udara za što brže vraćanje jasnoće svijesti i mišljenja.

U čemu je razlika?

  1. Sastav lijekova se razlikuje, jer aktivne tvari - različitog porijekla.
  2. Obrazac za puštanje Actovegin je dostupan u tabletama i kao otopina za injekcije, Cerebrolysin - samo u obliku injekcijske otopine.
  3. Actovegin nema dobnih ograničenja za prijem: može se koristiti u liječenju neuroloških abnormalnosti kod djece od prvih dana života ako postoje indikacije kao što su akutna hipoksija, zapletenost vrata pupčanom vrpcom, ozljede zadobijene tijekom porođaja.
  4. Actovegin se smatra sigurnijim lijekom, jer ima manji spisak i vjerovatnost pojave nuspojava.
  5. Proizvođača: Cerebrolysin proizvodi austrijska farmaceutska kompanija, drugi lijek je u Njemačkoj.

Koje je bolje - Actovegin ili Cerebrolysin?

Učinkovitost lijekova može varirati, ovisno o kliničkom slučaju i indikacijama za upotrebu. Ako postoji potreba za poboljšanjem moždane aktivnosti, pamćenja i koncentracije, prednost daje Cerebrolysin-u.

U liječenju ishemijske bolesti, abnormalnosti u radu mozga neurološkog tipa, oba lijeka pokazuju istu efikasnost. Lijekovi se mogu dobro nositi s posljedicama moždanog udara, mentalne retardacije kod djece i demencije kod starijih pacijenata.

Da bi se poboljšao terapeutski efekat i postigao trajan rezultat, dozvoljena je složena terapija sa oba lijeka. Ali miješati lijekove u istoj štrcaljki strogo je zabranjeno. Lijekovi se primjenjuju naizmjenično.

Najbolja opcija za kombiniranu upotrebu lijekova je kombinacija oblika injekcije Cerebrolysina i tableta Actovegina.

Da li je moguće zameniti jedan lek drugim?

Actovegin se može zamijeniti Cerebrolysin-om i obrnuto, ako jedan od lijekova izazove nuspojave, ili ako duže vrijeme nema pozitivnog rezultata od njegove primjene. Odluku o zamjeni lijeka donosi samo liječnik, a on bira odgovarajuću dozu.

Sličnosti i razlike između Cerebrolysina i Actovegina

Sličnost lijekova je da se Actovegin i Cerebrolysin propisuju za moždane udare, intrakranijalne ozljede, radi poboljšanja moždane aktivnosti itd. Indikacija za upotrebu je glavobolja. Uzimanje ovih lijekova ne izaziva ovisnost, nema nuspojave (nema negativnih efekata na ljudski organizam). Oba leka se mogu ubrizgati deci i odraslima.

Razlika između lijekova je u tome što Cerebrolysin ima više nuspojava i kontraindikacija (s iv primjenom) nego Actovegin (ovih lijekova gotovo nema, moguća je alergijska reakcija).

Što je bolje - Actovegin ili Cerebrolysin

Actovegin i Cerebrolysin se koriste u neurologiji, kod bolesti povezanih sa poremećajima cirkulacije, intrakranijalnim ozljedama itd. Odgovor na pitanje koji je bolji - Actovegin ili Cerebrolysin, ovisi o konkretnoj situaciji i mišljenju liječnika koji poznaje cijelu medicinsku povijest. Samo liječnik ima pravo propisati lijekove, uključujući određivanje doze lijeka za pacijenta, trajanje lijeka itd.

Pogrešno je upoređivati ​​ove lijekove: oni se široko koriste i efikasni su u liječenju ozbiljnih bolesti. Često se radi veće efikasnosti oba lijeka propisuju u jednom toku terapije.

Ostavite Svoj Komentar