DIAinstrukcija: izbor igala za olovku štrcaljke

Špricevi za inzulin moraju se odabrati pažljivo, s obzirom na to da će doprinijeti liječenju dijabetesa. Stručnjaci obraćaju pažnju na to da:

  • da bi se olakšala kontrola ubrizgavanja, svaki je proizvod napravljen potpuno transparentan,
  • posebno napravljen klip omogućava glatko ubrizgavanje, bez trzaja koji izazivaju bol,
  • Kad odabere špric za inzulin, dijabetičar prije svega odabire razmjere odjeljenja.

Za pacijenta koji boluje od dijabetesa najvažniji je koncept cijena ljestvice proizvoda. Također se razlikuje po razlici vrijednosti dvaju susjednih odjela. Osim toga, treba uzeti u obzir i dužinu igle. To će omogućiti u budućnosti da pravilno izračunaju količinu hormonske komponente i odaberu one dijelove tijela u koje možete unijeti inzulin.

Diplomiranje na inzulinskoj špricu

Svaki dijabetičar mora razumjeti kako ubrizgati inzulin u špric. Da bi pravilno izračunali dozu inzulina, inzulinske šprice imaju posebne odjele, čija cijena odgovara koncentraciji lijeka u jednoj bočici.

Osim toga, svaka podjela označava koliko je jedinica inzulina, a ne koliko ml otopine. Konkretno, ako birate lijek u koncentraciji U40, vrijednost od 0,15 ml bit će 6 jedinica, 05 ml će biti 20 jedinica, a 1 ml 40 jedinica. Prema tome, 1 jedinica lijeka biti će 0,025 ml inzulina.

Razlika između U 40 i U 100 je u tome što u drugom slučaju 1 ml inzulinske šprice jesu 100 jedinica, 0,25 ml - 25 jedinica, 0,1 ml - 10 jedinica. Budući da volumen i koncentracija takvih šprica mogu varirati, trebali biste ustanoviti koji je uređaj prikladan za pacijenta.

  1. Prilikom odabira koncentracije lijeka i vrste insulinske šprice, potrebno je konzultirati svog liječnika. Ako u jednom mililitru unesete koncentraciju od 40 jedinica inzulina, morate upotrijebiti šprice U40 štrcaljke, kada koristite drugu koncentraciju, odaberite uređaj poput U100.
  2. Što se događa ako koristite pogrešnu insulinsku štrcaljku? Na primjer, pomoću U100 šprice za otopinu koncentracije od 40 jedinica / ml, dijabetičar će moći unijeti samo 8 jedinica lijeka umjesto željenih 20 jedinica. Ova doza je dva puta manja od potrebne količine lijeka.
  3. Ako, naprotiv, uzmete U40 štrcaljku i prikupite otopinu od 100 jedinica / ml, dijabetičar će dobiti umjesto 20, čak 50 jedinica hormona. Važno je razumjeti koliko je to opasno za ljudski život.

Radi jednostavne definicije željenog tipa uređaja, programeri su došli do karakteristične karakteristike. Konkretno, U100 štrcaljke imaju narančastu zaštitnu kapicu, dok U40 crvenu kapu.

Diplomiranje je integrirano i u moderne olovke za špriceve, dizajnirane za 100 jedinica / ml inzulina. Stoga, ako se uređaj pokvari i morate hitno napraviti injekciju, u ljekarni morate kupiti samo U100 inzulinske šprice.

Inače, kao rezultat korištenja pogrešnog uređaja, pretjerano tipkani mililitri mogu izazvati dijabetičku komu i čak smrtni ishod dijabetičara.

U vezi s tim, preporučuje se da uvijek imate na zalihi dodatni set inzulinskih šprica.

Proračun doziranja inzulina

Prije ubrizgavanja potrebno je pravilno izračunati dozu inzulina i broj kockica u špricu. U Ruskoj Federaciji inzulin je označen sa U-40 i U-100.

Lijek U-40 dostupan je u bocama, koje obično sadrže 40 jedinica sastojka (po 1 ml u inzulinskoj špricu). Klasična inzulinska špica od 100 mcg koristi se za sličan volumen hormona. Izračunavanje koliko hormona je uključeno u jednoj podjeli je jednostavno. 1 Jedinica s 40 odjela je 0,025 ml lijeka.

Ovaj lijek se proizvodi u standardnom pakovanju i dozira se u biološkim jedinicama djelovanja. Obično u običnoj bočici od 5 ml sadrži 200 jedinica. hormoni. Tako, u 1 ml sadrži 40 jedinica. inzulina, morate podijeliti ukupnu dozu na kapacitet bočice.

Lijek se mora davati strogo posebnim špricama namijenjenim terapiji inzulinom. U inzulinskoj špricu jednog uboda jedan mililitar je podijeljen u 20 odjeljenja.

Tako se dobija 16 jedinica. hormonsko biranje osam odjeljenja. Možete dobiti 32 jedinice inzulina ako ispunite 16 odjeljenja s lijekom. Na sličan način mjeri se različita doza od četiri jedinice. droga. Dijabetičar mora ispuniti dvije podjele da bi dobio 4 jedinice inzulina. Po istom principu izračunavanje 12 i 26 jedinica.

Ako i dalje koristite standardni uređaj za ubrizgavanje, važno je provesti temeljiti izračun pojedinačne podjele. S obzirom da u 1 ml ima 40 jedinica, ta se brojka dijeli s ukupnim brojem odjeljenja. Za injekcije su dozvoljene jednokratne štrcaljke od 2 ml i 3 ml.

Korak (vrijednost odjeljenja) skale štrcaljke je važan parametar, jer o njemu ovisi tačnost doziranja inzulina. Principi dobre kontrole dijabetesa prikazani su u članku „Kako regulirati šećer u krvi malim dozama inzulina“.

Ovo je najvažniji materijal na našoj web stranici, preporučujem vam da ga pažljivo proučite. Pacijentima s dijabetesom tipa 1 i 2 dajemo kako da smanje potrebu za inzulinom i održavaju razinu šećera u krvi stabilnom i normalnom.

Ali ako ne možete ubrizgati male doze inzulina sigurno, doći će do porasta šećera u krvi i razvit će se komplikacije dijabetesa.

Treba biti svjestan da je standardna pogreška ½ oznake razmjera na špricu. Ispada da kada ubrizgavate inzulin štrcaljkom u koracima od 2 jedinice, doza inzulina će biti ± 1 jedinica. U mršave odrasle osobe s dijabetesom tipa 1, 1 U kratkog inzulina snižit će šećer u krvi za oko 8,3 mmol / L. Na djecu inzulin djeluje 2-8 puta moćnije, ovisno o njihovoj težini i starosti.

Zaključak je da pogreška od čak 0,25 jedinica inzulina znači razliku između normalnog šećera u krvi i hipoglikemije kod većine bolesnika s dijabetesom. Naučiti tačno ubrizgati male doze inzulina druga je najvažnija stvar koju trebate učiniti sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2, nakon što pažljivo slijedite dijetu s malo ugljikohidrata. Kako to postići? Postoje dva načina:

  • koristite špriceve s manjim korakom skale i, posljedično, većom preciznošću doziranja,
  • razblažiti inzulin (kako to učiniti ispravno).

Ne preporučujemo upotrebu inzulinskih pumpi umjesto špriceva, uključujući djecu koja imaju dijabetes tipa 1. Zašto - pročitajte ovdje.

Izbor inzulinske igle

Da bi injekcija bila bezbolna, potrebno je pravilno odabrati promjer i dužinu igle. Što je manjeg prečnika, manje će biti primetna bol tokom injekcije, ta je činjenica testirana na sedam pacijenata. Tanke iglice obično koriste mlađi dijabetičari već na prvim injekcijama.

Igle svih inzulinskih šprica koje su sada na prodaju su vrlo oštre. Proizvođači vole uvjeravati pacijente s dijabetesom da njihove šprice imaju oštrije igle od konkurencije. U pravilu pretjeruju. Bilo bi bolje kada bi postavili proizvodnju pogodnijih šprica za tačno ubrizgavanje malih doza inzulina.

Koje igle koristiti za injekcije insulina

Unošenje inzulina mora se provesti u potkožnom tkivu (potkožnoj masti). Važno je da injekcija ne ispadne intramuskularno (dublje nego što je potrebno) ili intradermalno, tj. Preblizu površini. Nažalost, dijabetičari često ne formiraju pregib kože, već se ubrizgavaju pod pravim uglom. Zbog toga inzulin ulazi u mišiće, a razine šećera u krvi nepredvidivo fluktuiraju.

Proizvođači mijenjaju duljinu i debljinu iglica inzulinske šprice tako da postoji što je moguće manje slučajnih intramuskularnih injekcija inzulina. Jer kod odraslih bez pretilosti, kao i kod djece, debljina potkožnog tkiva je obično manja od duljine standardne igle (12-13 mm).

Danas možete koristiti kratke inzulinske igle dužine 4, 5, 6 ili 8 mm. Dodatna prednost je što su ove igle tanje i od standardnih. Tipična igla za šprice ima promjer od 0,4, 0,36 ili 0,33 mm. A promjer skraćene inzulinske igle je 0,3 ili čak 0,25 ili 0,23 mm. Takva igla omogućava ubrizgavanje inzulina gotovo bezbolno.

Sada ćemo dati moderne preporuke o tome koju je dužinu igle bolje odabrati za primjenu inzulina:

  • Igle dugačke 4, 5 i 6 mm - pogodne su za sve odrasle pacijente, uključujući prekomjerne tjelesne težine. Ako ih koristite, tada nije potrebno oblikovanje nabora kože. U odraslih dijabetičara davanje inzulina ovim iglicama mora se izvesti pod kutom od 90 stupnjeva prema površini kože.
  • Odrasli pacijenti moraju da formiraju pregib kože i / ili ubrizgavaju je pod uglom od 45 stepeni ako se inzulin ubrizgava u ruku, nogu ili vitak trbuh. Jer se na tim područjima smanjuje debljina potkožnog tkiva.
  • Za odrasle pacijente nema smisla koristiti igle duže od 8 mm. Terapija dijabetesa inzulina treba započeti kraćim iglama.
  • Za djecu i adolescente - preporučljivo je koristiti igle dužine 4 ili 5 mm. Preporučuje se ovim kategorijama dijabetičara da prije ubrizgavanja formiraju kožni nabor kako bi se izbjeglo intramuskularno gutanje inzulina. Posebno ako se koristi igla dužine 5 mm ili više. S 6 mm dugom iglom ubrizgavanje se može izvesti pod uglom od 45 stepeni, a nabori kože se ne mogu formirati.
  • Ako odrasli pacijent koristi iglu duljine 8 mm ili više, tada bi trebao formirati pregib kože i / ili ubrizgati inzulin pod kutom od 45 stupnjeva. U suprotnom postoji visoki rizik intramuskularne injekcije inzulina.

Zaključak: obratite pažnju na duljinu i promjer igle za inzulinsku štrcaljku i olovku štrcaljke. Što je finiji promjer igle, to će biti bezbolnija primjena inzulina. Istovremeno, igle za injekciju insulina se već otpuštaju što je moguće tanje. Ako ih učine još tanjim, tada će se početi ublažavati tokom injekcije. Proizvođači to dobro razumiju.

Korištenje olovke za špriceve

Upotreba olovaka za brizgalice zaslužuje posebnu pažnju. Oni se hvale ugrađenim kertridžom inzulina, što eliminira potrebu za stalnim nošenjem flaše insulina.

Olovke za štrcaljke mogu biti za jednokratnu upotrebu i za višekratnu upotrebu. Bivši imaju uložak za 20 doza, nakon čega se smatra da uređaj nije u redu.

Ne trebate se oslobađati olovke za štrcaljku za višekratnu upotrebu, jer ona predviđa zamjenu uloška.

Očigledne prednosti uključuju činjenicu da se u automatskom režimu doziranje može postaviti na 1 jedinicu, a uređaj ima veću preciznost. Uz to, injekcije se provode relativno brzo i bez boli.

Također je vrijedno da dijabetičar može koristiti hormone različitih oblika oslobađanja. Pored toga, olovkom se može koristiti za ubrizgavanje bez skidanja odeće.

Prije upotrebe špriceva, najbolje je konzultirati se s liječnikom.

Vani se na svakom uređaju za injekcije primjenjuje vaga s odgovarajućim podjelama za precizno doziranje inzulina. U pravilu je interval između dvije podjele 1-2 jedinice. U ovom slučaju, brojevi označavaju trake koje odgovaraju 10, 20, 30 jedinica, itd.

U praksi su injekcije sledeće:

  1. Koža na mjestu uboda se obrađuje dezinficijensom. Ljekari preporučuju injekcije u rame, gornji dio bedara ili trbuh.
  2. Zatim morate prikupiti štrcaljku (ili izvaditi olovku štrcaljke iz kućišta i iglu zamijeniti novom). Uređaj s integriranom iglom može se koristiti nekoliko puta, a u tom slučaju iglu treba liječiti medicinskim alkoholom.
  3. Prikupite rješenje.
  4. Učinite injekciju. Ako se inzulinska šprica nalazi s kratkom iglom, injekcija se izvodi pod pravim uglom. Ako postoji opasnost da lijek prodre u mišićno tkivo, injekcija se vrši pod kutom od 45 ° ili u kožni nabor.

Dijabetes melitus je ozbiljna bolest koja zahtijeva ne samo medicinski nadzor, već i samokontrolu pacijenta. Osobi sa sličnom dijagnozom mora ubrizgati inzulin tijekom života, pa mora temeljito naučiti kako koristiti uređaj za ubrizgavanje.

Prije svega, to se odnosi na osobitosti doziranja inzulina. Glavnu količinu lijeka određuje lekar, obično je to lako izračunati iz oznaka na špricu.

Ako iz nekog razloga ne postoji uređaj s pravom volumenom i odjeljkom pri ruci, količina lijeka izračunava se prostim udjelom:

Jednostavnim proračunima jasno je da 1 ml otopine inzulina s dozom od 100 jedinica. može zamijeniti 2,5 ml otopine s koncentracijom od 40 jedinica.

Nakon utvrđivanja željene zapremine, pacijent treba odlepiti čep na bočici s lijekom. Zatim se malo injektira zraka u inzulinsku špricu (klip se spusti na željenu oznaku na injektoru), gumenom čepom se probija igla, a zrak se pušta.

Nakon toga se bočica okrene, a špric se drži jednom rukom, a spremnik s lijekom se skuplja s drugom, oni dobijaju malo više od potrebne količine inzulina. To je potrebno za uklanjanje viška kisika iz šupljine šprice klipom.

Olovka za inzulin je posebna štrcaljka unutar koje možete umetnuti mali uložak sa insulinom. Špric za olovku trebao bi olakšati život dijabetičarima, jer ne morate odvojeno nositi špriceve i bočicu inzulina.

Problem ovih uređaja je što je korak njihove skale obično 1 jedinica inzulina. U najboljem slučaju je 0,5 PIECES za dječje inzulinske olovke.

Ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata i naučite kako da regulišemo dijabetes malim dozama inzulina, tada ta tačnost neće raditi za vas.

Među pacijentima koji dovršavaju naš program liječenja dijabetesa tipa 2 ili program liječenja dijabetesa tipa 1 (vidi gornje veze), olovke za injekcijske injekcijske brizgalice prikladne su samo osobama koje su vrlo pretile. Ovakvim pacijentima s dijabetesom potrebne su značajne doze inzulina, čak i pored strogog pridržavanja režima. Za njih pogreške u doziranju od ± 0,5 U inzulina ne igraju veliku ulogu.

Za većinu bolesnika sa dijabetesom tipa 1 ili 2 koji se liječe prema našim metodama, mogućnost upotrebe olovki za šprice može se razmotriti samo ako se započnu puštati u koracima od 0,25 jedinica inzulina. Na dijabetičkim forumima možete pročitati da ljudi pokušavaju „uvrnuti“ olovke za šprice kako bi ubrizgali doze manje od 0,5 PIECES insulina. Ali ovaj način poverenja ne nadahnjuje.

Inzulinska pumpa

Ovo je medicinski uređaj za uvođenje hormonske komponente u liječenju dijabetesa. Pumpa je poznata kao terapija s kontinuiranim potkožnim davanjem inzulina. Ovaj uređaj uključuje:

  • sama pumpa (sa kontrolama, modulom za obradu i baterijama),
  • zamjenski rezervoar za hormonsku komponentu (unutar pumpe),
  • zamjenjivi infuzijski set, koji uključuje kanilo za potkožno ubrizgavanje, kao i sustav epruveta za kombiniranje rezervoara s kanilom.

Inzulinska pumpa je alternativa ponovljenim svakodnevnim ubrizgavanjem inzulina pomoću šprice ili olovke za inzulin. Upravo ona omogućuje provođenje intenzivne terapije u kombinaciji sa praćenjem pokazatelja šećera u krvi i uzimanjem u obzir ugljikohidrata.

Inzulinske šprice, olovke i iglice za njih

Ljekarne u vašem gradu mogu imati veliki ili mali izbor inzulinskih šprica. Sve su za jednokratnu upotrebu, sterilne i napravljene od plastike, sa tankim oštrim iglama. Međutim, neke su špricevi za inzulin bolji, a drugi lošiji pa ćemo pogledati zašto je to tako. Na slici ispod prikazana je tipična štrcaljka za injekcije insulina

Prilikom odabira šprice, vaga koja je ispisana na njoj je od velike važnosti. Cijena podjele (korak skale) je za nas najvažniji koncept.Ovo je razlika u vrijednostima koje odgovaraju dvije susjedne oznake na skali. Jednostavno rečeno, ovo je minimalna količina tvari koja se može ubrizgati u štrcaljku manje ili više precizno.

Pogledajmo bliže špricu prikazanu na gornjoj slici. Na primjer, između oznaka 0 i 10 on ima 5 intervala. To znači da je korak skale 2 PIECES insulina. Vrlo je teško tačno ubrizgati dozu inzulina od 1 PIECE ili manju. Čak će i doza od 2 PIECES inzulina biti s velikom pogreškom. Ovo je važno pitanje, pa ću se detaljnije pozabaviti na njemu.

Korak skale šprice i pogreška doze inzulina

Korak (vrijednost odjeljenja) skale štrcaljke je važan parametar, jer o njemu ovisi tačnost doziranja inzulina. Principi dobre kontrole dijabetesa prikazani su u članku „Kako regulirati šećer u krvi malim dozama inzulina“. Ovo je najvažniji materijal na našoj web stranici, preporučujem vam da ga pažljivo proučite. Pacijentima s dijabetesom tipa 1 i 2 dajemo kako da smanje potrebu za inzulinom i održavaju razinu šećera u krvi stabilnom i normalnom. Ali ako ne možete ubrizgati male doze inzulina sigurno, doći će do porasta šećera u krvi i razvit će se komplikacije dijabetesa.

Treba biti svjestan da je standardna pogreška ½ oznake razmjera na špricu. Ispada da kada ubrizgavate inzulin štrcaljkom u koracima od 2 jedinice, doza inzulina će biti ± 1 jedinica. U mršave odrasle osobe s dijabetesom tipa 1, 1 U kratkog inzulina snižit će šećer u krvi za oko 8,3 mmol / L. Na djecu inzulin djeluje 2-8 puta moćnije, ovisno o njihovoj težini i starosti.

Zaključak je da pogreška od čak 0,25 jedinica inzulina znači razliku između normalnog šećera u krvi i hipoglikemije kod većine bolesnika s dijabetesom. Naučiti tačno ubrizgati male doze inzulina druga je najvažnija stvar koju trebate učiniti sa dijabetesom tipa 1 i tipa 2, nakon što pažljivo slijedite dijetu s malo ugljikohidrata. Kako to postići? Postoje dva načina:

  • koristite špriceve s manjim korakom skale i, posljedično, većom preciznošću doziranja,
  • razblažiti inzulin (kako to učiniti ispravno).

Ne preporučujemo upotrebu inzulinskih pumpi umjesto špriceva, uključujući djecu koja imaju dijabetes tipa 1. Zašto - pročitajte ovdje.

Inzulin u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2:

  • Liječenje dijabetesa s inzulinom: započnite ovdje. Vrste inzulina i pravila za njegovo skladištenje.
  • Kakvu vrstu insulina ubrizgati, u koje vrijeme i u kojim dozama. Sheme za dijabetes tipa 1 i dijabetes tipa 2.
  • Kako bezbolno napraviti injekcije insulina. Tehnika potkožnog inzulina
  • Lantus i Levemir - inzulin produženog djelovanja. Normalizirajte šećer ujutro na prazan stomak
  • Ultra kratki inzulin Humalog, NovoRapid i Apidra. Ljudski kratki inzulin
  • Proračun doze inzulina prije obroka. Kako sniziti šećer na normalu ako je skočio
  • Kako razrijediti inzulin kako biste precizno ubrizgali male doze
  • Liječenje djeteta inzulinom razrijeđenim od dijabetesa tipa 1 Humalog (poljsko iskustvo)
  • Inzulinska pumpa: prednosti i nedostaci. Pumpna inzulinska terapija

Pacijenti sa dijabetesom koji čitaju našu stranicu znaju da vam nikada ne treba ubrizgati više od 7-8 jedinica inzulina u jednoj injekciji. Šta ako su vaše doze inzulina veće? Pročitajte "Kako zalijevati velike doze inzulina." S druge strane, mnoga djeca sa dijabetesom tipa 1 zahtijevaju zanemarive doze inzulina od oko 0,1 jedinica. Ako se ubode više, tada njihov šećer neprestano skače i često se javlja hipoglikemija.

Na osnovu svega toga, koja bi trebala biti savršena štrcaljka? To bi trebao biti kapacitet ne više od 10 jedinica. Na njegovoj skali su označene svake 0,25 jedinice. Štaviše, ove oznake trebaju biti dovoljno udaljene jedna od druge, tako da se čak i doza U IU inzulina može vizualno pretpostaviti. Za to, šprica mora biti jako dugačka i tanka. Problem je u tome što u prirodi još nema takve štrcaljke. Proizvođači ostaju gluhi za probleme bolesnika sa šećernom bolešću, ne samo ovdje, već i u inostranstvu. Stoga pokušavamo da pređemo sa onim što imamo.

U ljekarnama ćete vjerojatno naći samo špriceve s korakom od 2 ED jedinice inzulina, poput one prikazane na slici na vrhu članka. Povremeno se nalaze špricevi sa podjelom od 1 jedinice. Koliko znam postoji samo jedna inzulinska šprica u kojoj je skala označena na svakih 0,25 jedinica. Riječ je o Becton Dickinson Micro-Fine Plus Demi kapaciteta 0,3 ml, tj. 30 IU inzulina u standardnoj koncentraciji U-100.

Ove štrcaljke imaju "službenu" cijenu podjele od 0,5 jedinica. Osim toga, postoji dodatna skala na svakih 0,25 jedinica. Prema recenzijama bolesnika sa šećernom bolešću, doza inzulina od 0,25 jedinica dobiva se vrlo precizno. U Ukrajini su ove šprice veliki deficit. U Rusiji ga verovatno možete naručiti ako dobro pretražite. Ne postoje im analogi još. Štoviše, ova situacija u cijelom svijetu (!) Traje već više od jednog petogodišnjeg razdoblja.

Ako otkrijem da su se pojavile druge slične štrcaljke, odmah ću napisati ovdje i putem maila obavestiti sve pretplatnike na popisu korisnika. Pa i najvažnije - naučite kako razrijediti inzulin kako biste precizno ubrizgali male doze.

Zapunite na klipu špriceva

Brtva na klipu štrcaljke je komad tamne boje gume. Njegov položaj na skali odražava koliko je tvari ubrizgano u štrcaljku. Dozu inzulina treba gledati na kraju plombe, koja je najbliža iglama. Poželjno je da zaptivač ima plosnati oblik, a ne koničan, kao u nekim špricevima, kako bi bilo prikladnije pročitati dozu. Za proizvodnju zaptivača obično se koristi sintetička guma, bez prirodnog lateksa, tako da nema alergije.

Igle svih inzulinskih šprica koje su sada na prodaju su vrlo oštre. Proizvođači vole uvjeravati pacijente s dijabetesom da njihove šprice imaju oštrije igle od konkurencije. U pravilu pretjeruju. Bilo bi bolje kada bi postavili proizvodnju pogodnijih šprica za tačno ubrizgavanje malih doza inzulina.

Koliko injekcija inzulina možete napraviti jednom iglom

Kako odabrati inzulinske iglice - već smo raspravljali ranije u ovom članku. Da bi njihove iglice bile najugodnije za dijabetičare, proizvođači naporno rade. Vrhovi inzulinskih iglica naoštreni su najnovijom tehnologijom, a također podmazani. Ali ako iglu koristite više puta, a još više više puta, tada joj se vrh potamni, a podmazujući premaz briše.

Brzo ćete se uvjeriti da opetovana primjena inzulina istom iglom svakim danom postaje sve bolnija. Morate povećati snagu da probijete kožu tupom iglom. Zbog toga se povećava rizik od zakrivljenja igle ili čak pucanja.

Postoji veliki rizik ponovne upotrebe inzulinskih iglica koje se ne mogu vidjeti očima. To su mikroskopske povrede tkiva. Uz snažno optičko uvećanje vidi se da se nakon svake upotrebe igle njen vrh savija sve više i više i poprima oblik kuke. Nakon primjene inzulina, igla se mora izvaditi. U ovom trenutku udica razbija tkivo, ozlijeđujući ih.

Zbog toga mnogi pacijenti razviju komplikacije na koži. Često postoje lezije potkožnih tkiva koje se očituju pečatima. Da biste ih na vrijeme prepoznali, morate pregledati i ispitati kožu. Jer ponekad ti problemi nisu vidljivi, a možete ih otkriti samo dodirom.

Lipodistrofične plombe na koži nisu samo kozmetički nedostatak. Mogu dovesti do ozbiljnih medicinskih problema. Ne možete unositi inzulin na problematična područja, ali pacijenti često to rade. Jer injekcije su manje bolne. Činjenica je da je apsorpcija inzulina iz ovih mjesta neujednačena. Zbog toga nivo šećera u krvi snažno varira.

Uputa za olovke štrcaljke kaže da igla mora biti uklonjena nakon svake injekcije. Većina dijabetičara ne slijedi ovo pravilo. U takvoj situaciji, kanal između insulinske kasete i okoline ostaje otvoren. Postepeno, zrak ulazi u bočicu, a dio inzulina se gubi zbog istjecanja.

Kada se u ulošku pojavi zrak, smanjuje se tačnost doziranja inzulina. Ako je u spremniku puno mjehurića zraka, tada pacijent ponekad prima samo 50-70% akumulirane doze inzulina. Da bi se to izbjeglo, prilikom davanja inzulina upotrebom olovke za šprice, igla se ne smije izvaditi odmah, već 10 sekundi nakon što klip dođe u svoj donji položaj.

Ako igle koristite nekoliko puta, to dovodi do činjenice da se kanal začepljuje kristalima inzulina, a protok otopine otežan. S obzirom na sve gore navedeno, u idealnom slučaju svaku iglu treba koristiti samo jednom. Ljekari bi trebali povremeno provjeriti kod svakog dijabetičara njegovu tehniku ​​primjene inzulina i stanje mjesta ubrizgavanja na koži.

Efikasan tretman za dijabetes tipa 2:

  • Kako se liječiti od dijabetesa tipa 2: tehnika korak po korak
  • Lijekovi za dijabetes tipa 2: detaljni članak
  • Siofor i Glucofage tablete
  • Kako naučiti uživati ​​u fizičkom vaspitanju

Efikasan tretman za dijabetes tipa 1:

  • Program liječenja dijabetesa tipa 1 za odrasle i djecu
  • Period medenog mjeseca i kako ga produžiti
  • Tehnika bezbolnih injekcija insulina
  • Dijabetes tipa 1 kod djeteta liječi se bez inzulina primjenom ispravne prehrane. Intervjui sa porodicom.
  • Kako usporiti razaranje bubrega

Olovka za inzulin

Olovka za inzulin je posebna štrcaljka unutar koje možete umetnuti mali uložak sa insulinom. Špric za olovku trebao bi olakšati život dijabetičarima, jer ne morate odvojeno nositi špriceve i bočicu inzulina. Problem ovih uređaja je što je korak njihove skale obično 1 jedinica inzulina. U najboljem slučaju je 0,5 PIECES za dječje inzulinske olovke. Ako slijedite dijetu s malo ugljikohidrata i naučite kako da regulišemo dijabetes malim dozama inzulina, tada ta tačnost neće raditi za vas.

Među pacijentima koji dovršavaju naš program liječenja dijabetesa tipa 2 ili program liječenja dijabetesa tipa 1 (vidi gornje veze), olovke za injekcijske injekcijske brizgalice prikladne su samo osobama koje su vrlo pretile. Ovakvim pacijentima s dijabetesom potrebne su značajne doze inzulina, čak i pored strogog pridržavanja režima. Za njih pogreške u doziranju od ± 0,5 U inzulina ne igraju veliku ulogu.

Za većinu bolesnika sa dijabetesom tipa 1 ili 2 koji se liječe prema našim metodama, mogućnost upotrebe olovki za šprice može se razmotriti samo ako se započnu puštati u koracima od 0,25 jedinica inzulina. Na dijabetičkim forumima možete pročitati da ljudi pokušavaju „uvrnuti“ olovke za šprice kako bi ubrizgali doze manje od 0,5 PIECES insulina. Ali ovaj način poverenja ne nadahnjuje.

Ako koristite lijekove protiv dijabetesa koji pomažu u kontroli vašeg apetita, tada ih trebate narezati na olovke za špriceve koje ste dobili s kitom. Ali, sa ovim lijekovima nema problema sa doziranjem, kao sa injekcijama inzulina. Ubrizgavanje lijekova za dijabetes koji će vam pomoći da kontrolišete apetit olovkom za šprice je normalno. Korištenje olovki za štrcaljke za ubrizgavanje inzulina je loše jer ne možete tačno ubrizgati male doze. Bolje koristite redovne inzulinske šprice. Pogledajte i članke „Tehnika bezbolnog ubrizgavanja inzulina“ i „Kako razrijediti inzulin na točno vađenje malih doza“.

Pogledajte video: NOOBS PLAY BRAWL STARS, from the start subscriber request (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar