Rolada od goveđeg kupusa

Bez obzira na vrstu dijabetesa, pacijent mora kontrolirati svoju prehranu, vodeći računa o sadržaju kalorija, glikemijskom indeksu, kao i o načinu kuhanja. Punjeni kupus za dijabetičare idealna je opcija za raznoliku prehranu. Ovo je vrlo ukusno i hranjivo jelo koje se može pripremiti sa mnogo nadjeva, vodeći računa o svim potrebama bolesnog tijela.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Može li punjeni kupus sa dijabetesom?

Da bi koristili punjeni kupus pripremljen prema standardnom receptu, dijabetičari, nažalost, nisu dozvoljeni. Zbog visokog glikemijskog indeksa glavne komponente, upotreba ovog jela doprinosi skokovima glukoze u krvi i naglom pogoršanju pacijentovog blagostanja.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitajte dalje.

Desetine generacija navikle su kuhati peciva od kupusa s poliranom rižom i svinjetinom, ali GI žitarica iznosi 70 jedinica, a kalorični sadržaj mesa je oko 400 kcal. Proizvodi s takvim pokazateljima kontraindicirani su za dijabetičare tipa 1 i 2. Međutim, ljubitelji hrane mogu je poboljšati zamjenom zabranjenih komponenti. Fokusirajući se na tablicu glikemijskih indeksa proizvoda, možete se poslužiti alternativom, raznolikovanjem dnevne prehrane dijabetičara s jelima od povrća, grčkog ili lijenog kupusa.

Od čega se kuhati?

Jelo treba pripremiti od proizvoda čiji glikemijski indeks ima malu stopu - do 40 jedinica. Sastavna jela mogu biti vrlo raznolika - od povrća do morskih plodova. Najčešće se za kuhanje koriste komponente opisane u tablici:

Vratite se na sadržaj

Načini kuhanja

Važna tačka u pripremi peciva od kupusa je njihova termička obrada. Za dijabetes su najkorisnije namirnice na pari, kao i gulaši u rerni ili sporom šporetu. Ovakve metode kuhanja pomažu da daju poseban ukus i očuvaju najveću količinu hranjivih sastojaka u gotovom proizvodu. Pored toga, peciva od kupusa u sosu možete kuhati u mikrovalnoj.

Lijeni kupus peci

Da biste pripremili jelo kroz mlin za meso, trebate preskočiti 250 g govedine, 1 piletinu i 2 luka. Nožem narežite na srednje kockice 500 g bijelog kupusa. Umutite 1 jaje, dodajte začine i dobro izmiješajte navedene sastojke. Nadalje, kupus i mljeveno meso trebaju biti 1: 1. Od dobivene smjese mljevenog mesa i kupusa oblikujte okrugle mesne okruglice, stavite na lim za pečenje i, dodajući malo vode, stavite u rernu na 30 minuta. Sledeće 2 kašike. l pomiješajte kremu s niskom masnoćom sa 200 ml soka od svježe rajčice, posolite, prelijte rezance kupusa i ostavite u rerni još 15 minuta.

Punjeni kupus sa gljivama

Kuhani kupus preliti u vrućoj vodi i pažljivo ukloniti listove. Ogulite veliki luk, pirjajte do zlatno smeđe boje na maslacu i dodajte 200 g seckanih gljiva. Nakon 15 minuta, sklonite sa štednjaka, dodajte kopar i sjeckano kuhano jaje. Izrežite debele slojeve od listova kupusa. Oblikujte peciva od kupusa, položite 1 kašiku. l sira narezati na list, staviti ih u gulaš, sipati 80 ml vrhnja i staviti u rernu na 40-60 minuta.

Punjeni kupus sa mesom peradi

Kuhajte 150 g nepolirane riže do polovine kuhanja. Preskočite 300 g pilećeg ili purećeg fileta kroz mlin za meso. Dodajte sol, biber, 1 jaje i sastojke dobro izmešajte. Prema 1 tbsp. l stavite punjenje u prethodno namočene listove kupusa i zamotajte u obliku koverti. Punjeni kupus u posudi za više kuhanja. U 300 ml vode razblažite 2 kašike. l paradajz pasta, 100 g prženog luka i dodajte začine. Posudu prelijte dobivenim umakom i uključite način "pirjanja". Prije upotrebe dodajte ½ kašike. l nemasna krema.

Punjeni kupus s plodovima mora

Nekonvencionalno jelo priprema se u sljedećem slijedu:

  1. Napravite umak. Da biste to učinili, korijen đumbira treba naribati, a 0,5 žličice. dobijena kaša pomiješana sa 2 žlice. l rižinog sirćeta i 2 kašike. l soja sos.
  2. Pripremite mljeveno meso. Da biste to učinili, samljeti teletinu 300 g u blenderu, dodajte 15 g pinjola, 2 kašike. l soja sos, 1 kašika. l sitno sjeckani bosiljak, 100 g oguljenih sirovih kozica, presovani kroz presu 2 režnja češnjaka. Umutite 1 jaje, dodajte sol, biber i đumbir po ukusu.
  3. Formirajte kolutove kupusa. Da biste to učinili, sortirajte kineski kupus na listove, izrežite zadebljanja. Mleveno meso zamotajte u lim.

Kola od kupusa se pare. Da biste to učinili, koristite spor štednjak sa posebnom posudom ili stavite u fil, a spustite ga u posudu preko ključale vode. Jelo se kuha 30 minuta. Umak se dodaje prilikom posluživanja.

Punjeni kupus sa heljdom

Da biste pripremili mljeveno meso, heljdu skuhajte u slanoj vodi. Izmrvite 1 pileći file i luk, dodajte 1 šolju kuvane žitarice i sirovo jaje. Temeljno izmiješajte komponente, sol po ukusu. Odvojite listove kupusa od glave, kuhajte 1-2 minute. Oblikujte kolutiće kupusa i stavite u tavu sa debelim dnom. Ulijte 250 ml vode, poklopite, stavite na malu vatru 40 minuta.

Način kuhanja

  1. Kupus, mrkvu i celer usitnite u blenderu. Izmiješajte i dodajte mlevenom mesu s jajima i curryjem.
  2. Oblikujemo kolutiće kupusa: u pripremljene listove kupusa raspoređujemo punjenje u sredini i umotamo u guste ovojnice. Dno tepsije premažemo maslinovim uljem i čvrsto složimo peciva kupusa.
  3. Za matirač izmiješajte kefir i đumbir i prelijte po vrhu.
  4. Pecite u rerni na temperaturi 220-260 stepeni.

Kakvo meso mogu jesti sa dijabetesom? (video)

U 47. godini dijagnosticiran mi je dijabetes tipa 2. Za nekoliko tjedana stekao sam gotovo 15 kg. Stalni umor, pospanost, osjećaj slabosti, vid su počeli sjediti.

Kada sam navršio 55 godina, već sam se ubodao insulinom, sve je bilo jako loše. Bolest se nastavila razvijati, počeli su periodični napadaji, kola hitne pomoći doslovno su me vratila iz sljedećeg svijeta. Sve vrijeme sam mislila da će ovaj put biti posljednji.

Sve se promijenilo kada mi je kćer dozvolila da pročitam jedan članak na internetu. Ne možete zamisliti koliko sam joj zahvalan. Ovaj mi je članak pomogao da se potpuno riješim dijabetesa, navodno neizlječive bolesti. Posljednje 2 godine počeo sam se više seliti, u proljeće i ljeto svaki dan odlazim u zemlju, uzgajam rajčice i prodajem ih na tržištu. Moje tetke su iznenađene kako pratim sve, odakle dolazi toliko snage i energije, još uvijek neće vjerovati da imam 66 godina.

Ko želi živjeti dug, energičan život i zaboraviti zauvijek ovu strašnu bolest, uzmi pet minuta i pročita ovaj članak.

Glikemijski indeks

Glikemijski indeks digitalni je pokazatelj učinka prehrambenih proizvoda nakon njegove upotrebe na glukozu u krvi, što je niža, „sigurnija“ je hrana. Uz pomoć GI razvija se dijeta. Usput, s drugom vrstom dijabetesa - terapija dijetama je glavni tretman.

Pored ovoga, na povećanje pokazatelja utiče i konzistencija jela. Ako možete napraviti sok od dozvoljenih plodova koji imaju nizak GI, onda kod pacijenta mogu izazvati hiperglikemiju. Sve se to događa zbog činjenice da se s ovom vrstom liječenja „gube“ vlakna koja su odgovorna za ravnomjeran protok glukoze u krv.

GI je podijeljen u tri kategorije, prilikom odabira hrane morate se pridržavati hrane koja ima samo nisku stopu, a povremeno s prosjekom. Podjela glikemijskog indeksa:

  • Do 50 PIECES - nizak,
  • Do 70 jedinica - srednje,
  • Od 70 PIECES - zabranjeno za bilo koju vrstu dijabetesa.

Ne zaboravite na toplotnu obradu hrane koja je prihvatljiva za dijabetes:

  1. Prokuhajte
  2. Za par
  3. Na roštilju
  4. U mikrotalasnoj
  5. U rerni
  6. Zakuhajte na vodi koristeći minimalnu količinu biljnog ulja,
  7. U sporom štednjaku, osim u režimu "prženja".

Ovakve metode kuhanja će u većoj mjeri očuvati zdrave vitamine i minerale u hrani.

"Sigurni" proizvodi za punjeni kupus

Svi sljedeći proizvodi mogu se koristiti u receptima za punjeni kupus i imaju nizak GI. Usput, takvo jelo postaće puna večera ili čak ručak, ako obrok nadopunite supom.

Možete kuhati peciva kupusa kao u klasičnoj verziji, punjenje zamotajte u kupusove listove ili možete jednostavno nasjeckati kupus i dodati ga u punjenje. Takva peciva kupusa nazivaju se lijenima. Posluživanje treba biti do 350 grama.

Ako se jelo poslužuje uveče, tada ga trebate koristiti za prvu večeru, a u drugoj se ograničite na „lagani“ proizvod, na primjer, čašu kefira ili fermentiranog mlijeka.

Kolačići kupusa mogu se pripremiti od takvih sastojaka sa GI do 50 komada:

  • Bijeli kupus
  • Pekinški kupus,
  • Pileće meso
  • Turska
  • Teletina
  • Smeđa (smeđa) riža,
  • Luk
  • Poriluk
  • Zelenilo (bosiljak, peršun, kopar, origano),
  • Paradajz
  • Češnjak
  • Gljive
  • Slatka paprika
  • Jaja, ne više od jednog dnevno, jer žumance sadrži puno holesterola.

Postoje razne mogućnosti za jela - pirjani od variva, pare ili punjeni kupus, pečeni u pećnici.

Punjeni kupus na štednjaku

Nije svaki dijabetičar spor spor štednjak, pa za početak biste trebali razmotriti uobičajene recepte za punjeni kupus, koji se kuha na štednjaku. Najpopularnije jelo je punjeni kupus sa gljivama i jajima. Pripreme su jednostavne, ali imaju prilično rafiniran ukus.

Takvo jelo za večeru može se nadopuniti mesom, na primjer, kuhanom puretinom ili piletinom.

Vrijedno je napomenuti da ako se peciva od kupusa kuhaju od graševine, tada je dopušteno koristiti ili pastu od rajčice i sok, ili vrhnje s udjelom masti do 10% (njihov GI je do 50 komada).

Za punjeni kupus sa gljivama bit će potrebni sljedeći sastojci:

  1. Bijeli kupus - 1 mala glava,
  2. Šampinjoni ili ostrige - 150 grama,
  3. Luk - 1 komad,
  4. Jaja - 1 komad
  5. Peršun i kopar - 1 gomila,
  6. Češnjak - 2 režnja,
  7. Prečišćena voda - 150 ml,
  8. Paradajzna pasta - 1,5 kašika,
  9. Biljno ulje - 1 kašika,
  10. Sol, mljeveni crni biber - po ukusu.

Za početak, kupus treba kuhati u slanoj vodi do polovice gotovog, sortirati u lišće, ukloniti stabljike. Gljive i luk sitno nasjeckajte i pržite na tihoj vatri u loncu s biljnim uljem 10 minuta, posolite i popaprite. Dodajte sitno sjeckani češnjak i jež pržite 2 minute. U nadjev od gljiva izlijte sjeckano zelje i kuhano jaje.

U listove kupusa zamotajte mleveno meso. Dno posude namažite biljnim uljem, stavite peciva kupusa i dodajte vodu i pastu od paradajza, nakon što ih pomešate do homogene konzistencije. Kuhajte na laganoj vatri 20 do 25 minuta.

Postoji još jedan prilično "nestandardni" recept za peciva od dijabetičkog kupusa. Koje se kuhaju sa heljdom. Usput, ima niski GI i preporučuje se pacijentima u svakodnevnoj prehrani. Heljda je bogata mnogim vitaminima i mineralima.

Za peciva kupusa sa heljdom trebat će vam:

  1. 1 glava kupusa
  2. 300 grama piletine,
  3. 1 luk,
  4. 1 jaje
  5. 250 grama čaše kuvane heljde,
  6. 250 ml pročišćene vode
  7. Sol, mljeveni crni biber - po ukusu,
  8. 1 lovorov list.

Kupus rastavite na lišće, uklonite debele vene i stavite u kipuću vodu na dve minute. U ovom trenutku treba raditi punjenje. Izvadite masnoću od piletine i procijedite zajedno s lukom kroz mlin za meso ili usitnite u blenderu, posolite i popaprite. Pomiješajte heljdu s mljevenim mesom, umućite u jaje i sve dobro promiješajte.

Rasporedite mleveno meso na listove kupusa i omotajte ga omotačem. U posudu stavite peciva kupusa i sipajte vodu.

Kuhajte na laganoj vatri pod poklopcem 35 minuta, dve minute pre kuvanja dodajte lovorov list. Na kraju kuhanja izvadite lim iz tave.

Punjeni kupus u rerni

Ispod će se smatrati punjeni kupus, kuhani u rerni. Štoviše, prvi recept podrazumijeva upotrebu pekinškog (kineskog) kupusa, ali ako ga želite, možete ga zamijeniti bijelim kupusom, samo je stvar osobnih ukusnih sklonosti.

Odmah treba obratiti pažnju na činjenicu da u receptu se koristi smeđi riža, koji ne utječe na povećanje šećera u krvi. Vrijeme kuhanja je nešto duže od vremena bijelog riže - 35 - 45 minuta. No, po ukusu ove su sorte riže gotovo identične.

Punjeni kupus mora se peći samo u prethodno zagrijanoj rerni, na srednjem nivou roštilja. Ako želite postići hrskavi kupus, tada na donji roštilj stavite kalup 10 minuta, a tek potom ga preuredite na sredinu.

Za punjeni kupus sa mesom trebat će vam:

  • Jedna glava pekinškog kupusa
  • 300 grama pilećeg ili purećeg fileta,
  • 300 grama kuhane smeđe riže do polovine kuvanja,
  • Dva luka
  • 150 ml vode
  • Gomila kopra i peršuna,
  • Dva češnja belog luka
  • Jedna kašika paradajz paste,
  • 100 ml vrhnja sa udjelom masti od 10%,
  • Sol, mljeveni crni biber - po ukusu.

Potopite kupus u kipućoj vodi pet minuta. U ovom trenutku skuvajte nadjev. Preostalu masnoću izvadite iz mesa i procijedite zajedno s jednim lukom kroz mlin za meso ili samljejte u blenderu, posolite i popaprite. Mleveno meso kombinirajte s rižom.

Kupus podijelite na listove i raširite punjenje, zamotajte peciva kupusa, a krajeve sakrijte unutra. Rolade kupusa stavite u kalup prethodno namazan biljnim uljem i prelijte sosom. Pecite na 200 C pola sata.

Umak se priprema na sljedeći način - nasjeckajte jedan luk i pržite dok ne postane zlatno, dodajte sjeckani češnjak, paradajz pastu, vrhnje i vodu, sol i biber. Donesite smjesu da prokuha, kuhajte pet minuta.

Možete kuhati i lijene peciva od kupusa. To znači da mljeveno meso nije zamotano u lišće kupusa, a kupus se sitno sjeckani i pomiješa sa mljevenim mesom. Ovo jelo ispada da je vrlo sočno i može biti puna večera za dijabetičare.

  1. 300 grama piletine,
  2. Jedan luk
  3. Jedno jaje
  4. Jedna kašika paradajz paste,
  5. 200 ml pročišćene vode
  6. 400 grama bijelog kupusa,
  7. Sol, mljeveni crni biber - po ukusu.

Filete luka i piletine procijedite kroz brusilicu, tamo dodajte jaje, sol i papar. Kupus sitno isjeckajte, tj. Prvo ga sitno nasjeckajte, a zatim dodatno "prošećite" nožem. Pomiješajte kupus sa mljevenim mesom.

Od dobijene mase oblikovati reznice, položiti njihov oblik i sipati malu količinu vode. Pecite u rerni pola sata. Nakon što sipate vodu u pekmeze od leća, prvo razrijedite paradajz pastu u njoj i pecite još desetak minuta.

Ljeto pecivo od kupusa poslužite uz umak, ukrasite jelo grančicama peršuna.

Opće preporuke

Sva hrana za dijabetes treba biti odabrana u skladu sa GI. Na te se pokazatelje endokrinolozi oslanjaju prilikom sastavljanja dijetalne terapije. Ako zanemarite ovo pravilo izbora proizvoda, tada dijabetes druge vrste brzo može preći u prvi. I sa prvim tipom je moguća hiperglikemija.

Uz odabrani jelovnik s dijabetesom treba uzeti u obzir i osnove same prehrane. Dakle, svu hranu ne treba podijeliti u velikim obrocima, broj obroka 5 do 6 puta dnevno. Dnevni unos tekućine od najmanje dvije litre. Dozvoljeni čajevi, biljni dekoksi (nakon konsultacije s ljekarom) i zelena kafa.

U prvoj polovici dana bolje je jesti voće, ali zadnji obrok treba biti "lagan", na primjer, čaša kefira ili drugog kiselo-mliječnog proizvoda i pojaviti se najmanje dva sata prije spavanja.

U nastavku su dozvoljene namirnice s visokim šećerom u krvi, koje imaju GI do 50 PIECES i ne utječu na rezultat glukoze nakon njihove upotrebe. Od voća možete jesti sljedeće:

  • Apple
  • Kruška
  • Borovnice
  • Maline
  • Jagode
  • Divlja jagoda
  • Persimmon
  • Šljiva
  • Cherry šljiva
  • Kajsije
  • Sve vrste agruma,
  • Slatka trešnja
  • Nektarin
  • Breskva.

Povrće sa niskim GI:

  1. Kupus - brokoli, bijeli, peking, karfiol,
  2. Patlidžan
  3. Luk
  4. Poriluk
  5. Paprika - zelena, crvena, slatka,
  6. Leća
  7. Svježi i sušeni grašak
  8. Repa
  9. Paradajz
  10. Squash
  11. Beli luk.

Meso treba odabrati ležerno, uklanjajući s njega kožu i ostatke masnoće. Uz dijabetes, možete piletinu, puretinu, govedinu i zečje meso.

Mliječni i mliječni proizvodi odličan su izvor kalcijuma. Takođe, ova hrana blagotvorno deluje na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. Na stolu za dijabetičare prihvatljivi su sljedeći proizvodi:

  • Punomasno mleko
  • Obrano mlijeko
  • Kefir
  • Ryazhenka,
  • Jogurt,
  • Skuti sir s malo masnoće
  • Tofu sir
  • Krema sa udjelom masti 10%.

Kašice bi također trebale biti prisutne u svakodnevnoj prehrani pacijenta, ali njihovom odabiru treba pristupiti pažljivo, jer neke imaju prilično visok GI. Dozvoljeno je sledeće:

  1. Heljda
  2. Perlovka
  3. Smeđi pirinač
  4. Ječmenova kaša
  5. Pšenične kaše
  6. Zobena kaša (naime, kaša, a ne žitarice).

Pridržavajući se ovih jednostavnih pravila ishrane dijabetičara, pacijent će lako održavati razinu šećera u krvi u granicama normale.

Video u ovom članku predstavlja recept za pecivo od kupusa sa heljdom.

Punjeni kupus sa pilećim nadjevom

Punjeni kupus sa mljevenom piletinom Sastojci: kupus - 800 g, pileći file - 300 g, rajčica - 5 kom. (ili pasta od rajčice - 2 žlice. l.), luk - 1 kom., kisela pavlaka - 2 žlice. l., biljno ulje - 100 ml, riža -150 g, sol po ukusu. Pileći file se propušta kroz mlin za meso. Riža se kuha

Grahova supa sa mljevenom piletinom

Zalogaj s mljevenim piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i belim lukom "Na svoj način"

Zalogaj s mljevenim piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i češnjakom „Na svoj način“ Sastojci3 pita lišća, 300 g pilećeg mljevenog mesa, 150 g sira (tvrdog), 2 tvrdo kuhana jaja, 1 luk, 1 grozd zelenog luka? gomila peršuna, majoneza, biljnog ulja,

Punjeni kupus sa pilećim nadjevom

Punjeni kupus sa mljevenom piletinom Sastojci: kupus - 800 g, pileći file - 300 g, rajčica - 5 kom. (ili pasta od rajčice - 2 žlice. l.), luk - 1 kom., kisela pavlaka - 2 žlice. l., biljno ulje - 100 ml, riža - 150 g, sol po ukusu. Pileći file dobiven je kroz mlin za meso. Riža

Zalogaj s mljevenim piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i belim lukom "Na svoj način"

Rolada za predjelo s mljevenom piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i češnjakom „Na moj način“ • 3 pita lista • 300 g mljevene piletine • 150 g tvrdog sira • 2 tvrdo kuhana jaja • 1 luk • 1 grozd zelenog luka •? Hrpa zelenila peršun • majonez, biljno ulje,

Punjeni kupus sa sojinim mljevenim

Punjeni kupus sa sojinim mljevenim proizvodima: 600 g svježeg kupusa, 3 kašike riže, 400 g natopljenog sojinog mljevenog luka, 2 luka, 2 kašike biljnog ulja, 5 kašika brašna, 2,5 šolje kisele pavlake, 0,5 šalica kečapa, biber, sol.Za pripremu punjenog kupusa potrebno je

Punjeni kupus s piletinom

Rolade kupusa sa pilećim mesom Sastojci: Bijeli kupus - 500 g, voda - 500 ml, pileći file - 300 g, riža - 200 g, pileća mast - 100 g, mrkva - 3 kom., Luk - 3 kom., Češnjak - 3 kriške, slatka paprika - 2 kom., rajčica - 2 kom., biljno ulje - 5 žlica. kašike, kopar i

Piletina punjeni luk

Luk nadevan mljevenom piletinom Luk - 15-20 komada Mljevena piletina - 200 g Slanina ili slanina - 100 g Kiselo vrhnje - 1 šolja Pileća jaja - 2 komada Maslac - 3 kašike krušnih mrvica - 2 kašike Mesnog juha Sol i mljevena paprika po ukusu1. Ogulite luk,

Pileće punjene palačinke

Palačinke s mljevenom piletinom Sastojci: 250 g brašna, 200 ml mlijeka, 2 jaja, 5 g šećera, 35-50 ml biljnog ulja, 50 g ghee, sol po ukusu. Za nadev: 400 g mljevene piletine, 1 glava luka, 1 paradajz, 1 griz peršuna, 75 ml biljnog ulja, sol, biber

Punjeni kupus sa pilećim nadjevom

Punjeni kupus sa mljevenom piletinom Sastojci: kupus - 800 g, pileći file - 300 g, rajčica - 5 kom. (ili pasta od rajčice - 2 žlice. l.), luk - 1 kom., kisela pavlaka - 2 žlice. l., biljno ulje - 100 ml, riža -150 g, sol po ukusu. Pileći file se propušta kroz mlin za meso. Riža se kuha

Grahova supa sa mljevenom piletinom

Zalogaj s mljevenim piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i belim lukom "Na svoj način"

Zalogaj s mljevenim piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i češnjakom „Na svoj način“ Sastojci3 pita lišća, 300 g pilećeg mljevenog mesa, 150 g sira (tvrdog), 2 tvrdo kuhana jaja, 1 luk, 1 grozd zelenog luka? gomila peršuna, majoneza, biljnog ulja,

Punjeni kupus sa pilećim nadjevom

Punjeni kupus sa mljevenom piletinom Sastojci: kupus - 800 g, pileći file - 300 g, rajčica - 5 kom. (ili pasta od rajčice - 2 žlice. l.), luk - 1 kom., kisela pavlaka - 2 žlice. l., biljno ulje - 100 ml, riža - 150 g, sol po ukusu. Pileći file dobiven je kroz mlin za meso. Riža

Zalogaj s mljevenim piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i belim lukom "Na svoj način"

Rolada za predjelo s mljevenom piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i češnjakom „Na moj način“ • 3 pita lista • 300 g mljevene piletine • 150 g tvrdog sira • 2 tvrdo kuhana jaja • 1 luk • 1 grozd zelenog luka •? Hrpa zelenila peršun • majonez, biljno ulje,

Punjeni kupus sa sojinim mljevenim

Punjeni kupus sa sastojcima od mljevenog soje Sastojci: 600 g svježeg kupusa, 3 žlice. l pirinča, 400 g namočene mlevene soje, 2 luka, 2 kašike. l biljno ulje, 5 kašika. l brašno, 2,5 šolje kisele pavlake, 0,5 šalica kečapa, biber, sol - po ukusu Priprema: Sjeckani kupus.

GI punjeni kupus

Svaki obrok povlači za sobom porast šećera u krvi. Kod zdravih ljudi on u ćelije ulazi sa inzulinom. Kod dijabetesa je ovaj proces oštećen. Šećer ostaje u krvi i donosi kratkotrajne i dugoročne komplikacije.

Dijeta dijabetičarima je način kontrole šećera.

Glikemijski indeks (GI) proizvoda pomaže u određivanju što je dobro za dijabetes, a šta nije. GI je pokazatelj kako ugljikohidrati u hrani utječu na šećer u krvi. Što je ta brojka niža, hrana se sporije apsorbuje i ne uzrokuje nagli porast šećera. Tako mu treba manje inzulina.

  • Način kuhanja.
  • Količina vlakana. Neophodna je za dijabetičare, jer se polako apsorbuje i ne uzrokuje špic šećera.
  • Količine jednostavnih i složenih ugljikohidrata u hrani. Jednostavni ugljikohidrati se apsorbiraju brže od složenih.

Prilikom pripreme obroka za dijabetičare, važno je pridržavati se izbora početnih namirnica s niskim glikemijskim indeksom (55 i niže).

Klasične peciva za kupus koje pripremaju hostese sadrže mljevenu svinjetinu, rižu, kupus. Da bi ovo jelo donijelo korist i zadovoljstvo bolesniku s dijabetičarima, potrebno je zamijeniti neke namirnice manje kaloričnim i sa nižim GI (ispod 50 jedinica).

Običan pirinač najbolje je zamijeniti nepoliranim, smeđom rižom, ječmom, bulgurom. Ove žitarice imaju manje škroba, što utiče na GI hrane. Takođe se odričite masne svinjetine, u korist piletine, ćuretine, zeca, teletine.

Pri kuvanju koristite što je moguće manje ulja. Možete jelo raznovrsiti uz pomoć punjenja, na primjer, pecivo od kupusa sa gljivama i jajetom, s heljdom, lijenim pecivima od kupusa.

Punjeni kupus dobro se slaže sa umakom u kojem se kuhaju. Priprema se od svježe rajčice, vrhnja, čiji sadržaj masti je ispod 10%.

Lista proizvoda za recept

Prilikom odabira proizvoda za punjeni dijabetički kupus morate se voditi prema GI i njihovom kalorijskom sadržaju. Za dijabetičare tipa 2, često glavna stvar u procesu liječenja je potreba za kontrolom težine. Zbog toga se preferira nemasno meso.

Šta trebate da biste skuhali peciva od kupusa:

  • meso - piletina, ćuretina, zec, teletina,
  • bijeli kupus, Peking,
  • nepolirana smeđa riža
  • luk
  • gljive
  • rajčice
  • heljda
  • beli luk
  • slatka paprika
  • zelje - peršun, kopar,
  • jaja.

Imajte na umu da je dijabetes dijeta dio liječenja bolesti. U ishrani se morate pridržavati normalnog unosa proteina, ograničiti unos ugljikohidrata, masti. Izbjegavajte veliku upotrebu soli i začina.

Da biste dodali ukus, bolje je koristiti sveže začinsko bilje, beli luk. Obrok podijeljen sa 5-6 puta, pridržava se određenog.

Biserna kaša od ječma sa mljevenom piletinom

Biserna kaša od ječma s mljevenom piletinom Sastojci 60 g bisernog ječma, 200 g piletine, 80 g luka, 10 g bosiljka, 50 ml biljnog ulja, mljevene crne paprike, sol Način kuhanja Stavite grupu u kipuću slanu vodu i kuhajte dok ne skuha luk i piletina.

Biserna kaša od ječma sa mljevenom piletinom

Biserna kaša od ječma s mljevenom piletinom Sastojci 60 g bisernog ječma, 200 g piletine, 80 g luka, 10 g bosiljka, 50 ml biljnog ulja, mljevene crne paprike, sol Način kuhanja Stavite grupu u kipuću slanu vodu i kuhajte dok ne skuha luk i piletina.

Pileće punjene palačinke

Palačinke s mljevenom piletinom Sastojci: 250 g brašna, 200 ml mlijeka, 2 jaja, 5 g šećera, 35-50 ml biljnog ulja, 50 g ghee, sol po ukusu. Za nadev: 400 g mljevene piletine, 1 glava luka, 1 paradajz, 1 griz peršuna, 75 ml biljnog ulja, sol, biber

Punjeni kupus sa pilećim nadjevom

Punjeni kupus sa mljevenom piletinom Sastojci: kupus - 800 g, pileći file - 300 g, rajčica - 5 kom. (ili pasta od rajčice - 2 žlice. l.), luk - 1 kom., kisela pavlaka - 2 žlice. l., biljno ulje - 100 ml, riža -150 g, sol po ukusu. Pileći file se propušta kroz mlin za meso. Riža se kuha

Grahova supa sa mljevenom piletinom

Zalogaj s mljevenim piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i belim lukom "Na svoj način"

Zalogaj s mljevenim piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i češnjakom „Na svoj način“ Sastojci3 pita lišća, 300 g pilećeg mljevenog mesa, 150 g sira (tvrdog), 2 tvrdo kuhana jaja, 1 luk, 1 grozd zelenog luka? gomila peršuna, majoneza, biljnog ulja,

Punjeni kupus sa pilećim nadjevom

Punjeni kupus sa mljevenom piletinom Sastojci: kupus - 800 g, pileći file - 300 g, rajčica - 5 kom. (ili pasta od rajčice - 2 žlice. l.), luk - 1 kom., kisela pavlaka - 2 žlice. l., biljno ulje - 100 ml, riža - 150 g, sol po ukusu. Pileći file dobiven je kroz mlin za meso. Riža

Zalogaj s mljevenim piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i belim lukom "Na svoj način"

Rolada za predjelo s mljevenom piletinom, jajima, zelenim lukom, sirom i češnjakom „Na moj način“ • 3 pita listova • 300 g mljevene piletine • 150 g tvrdog sira • 2 tvrdo kuhana jaja • 1 luk • 1 grozd zelenog luka •? Hrpa zelenila peršun • majonez, biljno ulje,

Punjeni kupus sa sojinim mljevenim

Punjeni kupus sa sastojcima od mljevenog soje Sastojci: 600 g svježeg kupusa, 3 žlice. l pirinča, 400 g namočene mlevene soje, 2 luka, 2 kašike. l biljno ulje, 5 kašika. l brašno, 2,5 šolje kisele pavlake, 0,5 šalica kečapa, biber, sol - po ukusu Priprema: Sjeckani kupus.

Svinjska rolada sa mljevenim mesom

Svinjski rolat s mljevenim mesom Svinjski file - 1 kg Masline - 100 g Pileći mljeveni - 200 g Svinjska slanina - 100 g Majoneza - 80 g Peršinova zelje - 30 g soli, mljeveni crni papar po ukusu Položite meso na dasku za rezanje, napravite dubok presjek oštrim nožem u sredini,

Kvasasto tijesto razvaljajte sa mljevenom piletinom i kupusom

Tijesto s kvascem razvaljajte s mljevenom piletinom i kupusom Tijesto s kvascem - 700 g pileće mljeveno - 600 g Bijeli kupus - 600 g biljnog ulja - 100 ml zelenog kopra - 20 g soli, mljevenog crnog bibera po ukusu isperite zeleni kopar, stavite na papirne salvete, posušite i osušite

Biserna kaša od ječma sa mljevenom piletinom

Biserna kaša od ječma s mljevenom piletinom Sastojci 60 g bisernog ječma, 200 g piletine, 80 g luka, 10 g bosiljka, 50 ml biljnog ulja, mljevene crne paprike, sol Način kuhanja Stavite grupu u kipuću slanu vodu i kuhajte dok ne skuha luk i piletina.

Biserna kaša od ječma sa mljevenom piletinom

Biserna kaša od ječma s mljevenom piletinom Sastojci 60 g bisernog ječma, 200 g piletine, 80 g luka, 10 g bosiljka, 50 ml biljnog ulja, mljevene crne paprike, sol Način kuhanja Stavite grupu u kipuću slanu vodu i kuhajte dok ne skuha luk i piletina.

Pečene jabuke sa mljevenom piletinom, pirinčem i sirom "Moskovska oblast"

Pečene jabuke s mljevenom piletinom, rižom i sirom "Moskovska regija" Sastojci4 jabuke, 200 g pilećeg mljevenog, 100 g riže (kuhana), 2 kašike putera, 100 g sira (rendanog), 1 kašika maslinovog ulja, papar, sol. Način kuhanja Izrežite gornju jabuku

Pileće punjene palačinke

Palačinke sa mljevenom piletinom Sastojci 250 g brašna, 200 ml mleka, 2 jaja, 5 g šećera, 35-50 ml biljnog ulja, 50 g ghee, soli.Za nadjev: 400 g mlevene piletine, 1 luk, 1 paradajz, 1 gomila peršina , 75 ml biljnog ulja, biber, sol Način pripreme Jaja

Pogledajte video: Punjene goveđe rolade sa crvenim kupusom i vojvotkinjinim krompirićima ili kremastim pire krompirom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar