Da li je moguće jesti datume dijabetičarima?

Život dijabetičara pun je zabrana. Da biste održali normalnu razinu glukoze u krvi, morate redovno pratiti svoju prehranu. Hrana visokog glikemijskog indeksa (GI) nije dozvoljena, jer sadrži puno jednostavnih ugljikohidrata. Neki ljekari tvrde da se datumi sa dijabetesom mogu jesti, drugi - da je to nemoguće. Razmotrite prednosti i nedostatke.

Zašto je nemoguće imati datume s dijabetesom?

Ljekari se već duže vrijeme svađaju o koristima i štetama plodova datulja, ali nisu došli do nedvosmislenog mišljenja. Protivnici ovog voća govore da je 70% šećera. Za pacijente sa dijabetesom preporučljivo je izbjegavati hranu koja naglo povećava glukozu u krvi.

Datumi imaju visok glikemijski indeks (146), što je gotovo dvostruko više nego onaj hamburgera (86). Sadrže veliku količinu lako probavljivih ugljikohidrata, a to je štetno za dijabetičare. 100 grama proizvoda sadrži 20 jednostavnih ugljikohidrata. Upravo te tvari doprinose razvoju pretilosti, a prekomjerna tjelesna težina jedan je od razloga za nastanak dijabetesa tipa 2.

Datumi se uspoređuju sa bananama, smokvama, grožđem i grožđicama. Svi su strogo zabranjeni u umjerenim do teškim oblicima dijabetesa. Ako imate blagi oblik bolesti ili stanje predijabetesa, tada poslušajte mišljenje onih ljekara koji zagovaraju upotrebu datulja.

Prednosti datulja

O blagodatima ploda datulje kažu izraelski naučnici. Oni tvrde da se datumi za dijabetes mogu jesti, ali u ograničenim količinama. Štaviše, poželjno je kupovati plodove sorte Madzhhol.

Termini ove vrste su veliki (8 cm dugi i 4 cm širi), mekši i slađi nego inače. Sadrže visok sadržaj korisnih elemenata u tragovima. Majhol spada u elitne sorte. Pronalaženje datuma ove vrste nije lako, uglavnom se prodaju u zemljama Bliskog Istoka.

Sastav fetusa uključuje:

  • proteini - 5,8%,
  • masti - 0,5%,
  • ugljikohidrati - 65%,
  • vitamini grupe B, A, askorbinska kiselina,
  • mikro i makro elementi,
  • više od 20 aminokiselina,
  • vlakno.

Zahvaljujući ovom sastavu, ovo voće pomaže u borbi protiv negativnih efekata bolesti na ljudsko tijelo. Vitamin A i kalij smanjuju rizik od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema i pojave problema sa vidom. Gvožđe, kalcijum, magnezijum, cink i drugi elementi u tragovima pomažu u kontroli mozga, povećavaju imunitet, normaliziraju nervni sistem.

Fruktoza sadržana u datumima apsorbira se sporije od šećera, tako da uz umjerenu upotrebu neće doći do naglog skoka nivoa glukoze. Pektin pomaže u probavi. Plodovi ne sadrže holesterol i imaju blagotvoran učinak na krvožilni sistem. Visoko su kalorične, pa se brzo zasitiju.

Šta ne treba zaboraviti?

Dakle dijabetičari mogu jesti datulje, ali ne u svim slučajevima. Ako se bolest naglo razvije i vjerovatnost naglih promjena šećera je velika, tada je bolje odbiti ovu deliciju. Uz blage oblike, možete jesti datulje, ali ne više od 2 komada dnevno.

Pacijenti koji su podvrgnuti insulinskoj terapiji trebaju biti svjesni da par suhog voća iznosi 20 jedinica hljeba (XE). Prilikom sastavljanja jelovnika to se nužno uzima u obzir. Uz dijabetes, važno je znati mjeru, a ne uskratiti sebi sve dobrote.

Pogledajte video: ČIZK . - Prehrana za dijabetičare (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar