Rane protiv dijabetesa: kućno liječenje ljekarnama i narodnim lijekovima

Dijabetes melitus jedan je od glavnih razloga razvoja komplikacija poput sindroma dijabetičkog stopala, koji se razvija u prosjeku kod 10% pacijenata. Bolest se izražava u činjenici da ulkusi dugo ne zacjeljuju, prate ih infektivni procesi i često su uzrok amputacije pogođenog režnja, tj. 40-60% ne-traumatičnih amputacija izvodi se za pacijente sa dijabetesom.

Zašto dijabetes ne liječi dobro

S povećanjem šećera u krvi prije svega utječe kapilarna cirkulacija. Zbog toga ćelije su u stalnom stresu: nedostaje im kiseonika, dok postoji povećani nivo glukoze. To doprinosi činjenici da posude trpe i propadaju, koža ne prima hranjive tvari, pukotine i rane se samo povećavaju.

Dolazi do kršenja glavnog protoka krvi zbog smanjenja promjera velikih arterija. U ovom slučaju stopalo je u stalnoj ishemiji (nedostatak kisika u tkivima).

Najprije pacijent počinje primjećivati ​​bol s povećanom fizičkom aktivnošću, trčanjem ili hodanjem na velike udaljenosti. Tada bolovi postaju vidljivi čak i uz minimalno opterećenje i u mirovanju. U tom stanju čak i manje rane ne zarastaju.

Kako nastaje komplikacija neuropatije - povreda provođenja nervnih impulsa duž vlakana, prvenstveno osjetljiva. Osjetljivost taktilnosti, boli, temperature i vibracija su smanjena.

Edemi samo pogoršavaju situaciju. Nakon toga se pridružuje sekundarna infekcija, a šanse za povoljan ishod postaju još manje.

Obratite pažnju! Ogreba koja zaraste kod obične osobe za nekoliko dana, kod dijabetičara, može se postepeno pretvoriti u veliku nekrotičnu ranu, zaražiti se i dovesti do gubitka udova, ako ne i života.

Opći principi za liječenje rana kod dijabetesa

U pravilu pacijenti sa dijabetesom dobivaju liječenje na hirurškim odjeljenjima. I liječenje rana kod takvih bolesnika razlikuje se od liječenja konvencionalnim ranama: pored hirurga endokrinolog provodi i liječenje.

Glavni principi liječenja su:

  • Korekcija glikemijetako da se nivo glukoze u krvi održava ispod 10 mmol / litra što je potrebno za povoljan tijek procesa rane.
  • Njega kože: svakodnevni preljevi, liječenje rana antisepticima, hidrosirurška, ultrazvučna ili konvencionalna hirurška metoda.

Obratite pažnju! Ne preporučuje se upotreba obloga od masti za liječenje rana kod pacijenata s dijabetesom, ova sredstva omekšavaju okolno tkivo i usporavaju proces ozdravljenja.

  • Sistemska etiotropna antibiotska terapija (uzimanje antibiotika intramuskularno, intravenozno ili u obliku preparata u obliku tableta) ako je potrebno. U ovom slučaju lokalna antibiotska terapija (liječenje oštećenja antibiotskim otopinama ili zaspalih rana s prahom) obično nije djelotvorna.
  • Potpuno iskrcavanje stopala (gipsana imobilizacija, upotreba plastičnih gipsanih obloga, obloga i potpornih sistema) dok se rana u potpunosti ne zacijeli.
  • Vaskularna, metabolička i neurotropna terapija poboljšati popravak tkiva i svojstva krvi.
  • Fizioterapija i magnetoterapija u nedostatku aktivnog upalnog procesa.
  • Adekvatno ublažavanje bolova (nespecifični protuupalni lijekovi, regionalne blokade, lokalna anestezija, anestezija putem epiduralnog katetera, centralni analgetici). Ovo je važan dio terapije, jer kontinuirani stres protiv boli iscrpljuje ionako nezdravo tijelo.

Neuropatske rane

Neuropatija je komplikacija dijabetesa koja se javlja kod polovine pacijenata. Kao rezultat toga pacijent uopće ne primjećuje kako je ozlijedio nogu.

Ovo je važno! Neuropatija je nepovratan proces i metode liječenja mogu samo djelomično poboljšati osjetljivost ili smanjiti bol.

Ostaje glavni tretman snižavanje šećera u krvi i naučite da je držite na optimalnom nivou. Od lijekova koji se koriste samo kao simptomatsko lečenje:

  • Antikonvulzivi
  • Inhibitora
  • Antidepresivi
  • Opoidi su lijekovi koji imaju učinak sličan opijumu.
  • Antiaritmički lekovi.

Svi ovi lijekovi imaju veliki broj nuspojava, a mnogi pacijenti ih odbijaju uzimati, radije podnoseći bol.

Terapija dijabetičkog stopala

Sindrom dijabetičkog stopala je komplikacija dijabetesa koja je karakterizirana pojavom ne zacjeljujućih rana na nogama.

Stopala i gležnjevi su najosjetljiviji dijelovi tijela za dijabetes. Stalno se nabubre, što ne doprinosi brzom oporavku, kornjače se često pojavljuju na nogama zbog ranjivosti, nožni prsti pate od gljivica stopala, koje se brzo pretvaraju u gnojno-destruktivne lezije. Manifestacijom SDS-a smatraju se trofični ulkusi, osteomijelitis kostiju donjih ekstremiteta, posebno stopala, hronične neozdravljujuće ozljede, flegmona i gangrena stopala, nožnih i nožnih prstiju.

Ovo je važno! Najvažnije pravilo za dijabetičare je praćenje stanja kože i sprečavanje oštećenja, a još više infekcije ekstremiteta.

Bilo kakve rane bi trebale da obradiantiseptici.

Da bi se rane na nogama zacelile i zacelile, važno je da ih dobro očistite od bakterija, mrtvih ćelija i stranih tela. Da biste to učinili, koristite konvencionalnu sterilnu fiziološku otopinu.

Kad je ranom nemoguće očistiti ranu, provodi se hirurška ekscizija oštećeno tkivo.

Važno je pratite i za tačno hrana, kako bi se spriječio porast razine glukoze i unos dovoljne količine vitamina i minerala.

Obavezno se preporučuje. upotreba ortopedskih cipela ili mekani silikonski ulošci. To pomaže u održavanju oblika stopala i izbjegavanju deformacija luka.

Ulja za liječenje dijabetičkih rana

Upotreba masti za liječenje neizlječivih dijabetičkih rana nije preporučljiva.

Mogu se koristiti masti tek u fazi kada počnu da se povlače.

S pažnjom mogu se koristiti sljedeći atraumatski preljevi za rane:

  • Povidon jod za čišćenje rana od fibrina i malih nekroza u fazi upale.
  • Hlorheksidin Parapran ili metiluracil nameću se trofičnim čirima koji već zarastaju.
  • Hidrogeli zavoji da se pokriju opsežni nedostaci kako bi se smanjilo njihovo područje, verovatnoća infekcije i količina pražnjenja.
  • Lidokainski preljevi umanjiti bol kod neinficiranih nedostataka.
  • Sorpcijski prelivikoristi se za velike čireve sa bogatim pražnjenjem za isušivanje površine.

Narodni recepti

Tradicionalna medicina liječi samo dijabetičke rane kao dodatne merekako bi se sprečio razvoj bolesti.

Koristite ohlađene dekocije bilja i bobica za ispiranje rana:

  • dekocija trešanja (kašika sušenih bobica u čaši vode)
  • eukaliptus (2 kašike po čaši)
  • mješavina ljekovitog bilja: plantaž, kantarion, sukcesija).

Svaki juha inzistirati sat vremena, a zatim procijediti.

Ako takav tretman ne uspije, potrebno je odmah konzultirati liječnika.

Ne liječite se dijabetesomi sa svakom ogrebotinom je bolje otići u bolnicu.

Prevencija

Ali, izvediv zadatak za pacijenta je sprečavanje razvoja dijabetičkih rana.

Pravila preventivnih mjera imaju za cilj:

  • Izbjegavajte oštećenjai ako se pojavi neki kvar, imate na raspolaganju antiseptik za pravodobnu obradu.
  • Pažljivo se upoznajtekako ne bi propustili ni najmanju ogrebotinu koja se može pretvoriti u čireve.
  • Na vrijeme i redovno posjetite ljekara pratite glukozu u krvi.

Zašto se kožne lezije kod dijabetesa ne liječe dobro?

Razlozi zbog kojih dijabetičar pati od lošeg zacjeljivanja kože mogu biti više odjednom:

  • smanjena imunološka funkcija. Govoreći uvjetno, možemo zamisliti situaciju na sljedeći način: tijelo „baca“ sve snage u borbu protiv dijabetesa, koji ozbiljno narušava imunološki sistem. Čak i manje povrede postaju opasne po zdravlje,
  • poremećaj metabolizma na svim nivoima. To dovodi do činjenice da je proces snabdijevanja tkiva kisikom i hranjivim tvarima poremećen,
  • povećana vaskularna propusnost i krhkost. Rezultat toga je njihovo postepeno uništavanje,
  • skeletne kosti pate od akutnog nedostatka kalcijuma. To dovodi do njihove krhkosti, kao i deformacije. Prije svega, koriste se stopala koja su povrijeđena, što dovodi do stvaranja gnojnih čireva. Oslobađanje od ove vrste rana može biti izuzetno teško.

    Dijabetička neuropatija je komplikacija dijabetesa koja se razvija kod otprilike 50% pacijenata. Na pozadini ovog poremećaja procesi prenošenja nervnih impulsa se uništavaju, što dovodi do činjenice da pacijent gubi osjetljivost, što znači da možda neće primijetiti bol prilikom kontakta sa vrućim, hladnim, oštrim ili drugim predmetima.

    Kako i kako liječiti dijabetičke rane stopala kod kuće?

    Kako biste spriječili nastajanje dugotrajnih ne zacjeljujućih rana, važno je pažljivo nadzirati vlastitu kožu. Inspekciju treba provoditi svakodnevno, na primjer, nakon večernjeg toaleta.

    Bilo kakve rane treba pravodobno liječiti antiseptikom. Sledeći lijekovi se smatraju najboljima za pacijente sa dijabetesom: Kalijev permanganat, Dioksidin, Furacilin, Hlorheksidin.

    Dugi niz godina proučavam problem DIJABETE. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

    Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 100%.

    Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje cjelokupni trošak lijeka. U Rusiji i zemljama ZND dijabetičari prije 6. jula može primiti lijek - BESPLATNO!

    Razmislite o ozbiljnijim situacijama:

  • gnojne lezije kože. Ako se rana počne gnojiti, bolje je potražiti doktora. U pravilu se propisuju antibakterijske masti, na primjer, Levomekol ili Levosin. Doktor može savjetovati fizioterapeutske mjere, uzimanje vitamina, kao i upotrebu narodnih lijekova. U težim slučajevima je propisan oralni antibiotik,
  • nastajanje neuropatske rane. Preporučuje se preradba sa raznim vrstama ulja. Masna tekstura i bogat vitamin-mineralni sastav doprinose zacjeljivanju pukotina i bržoj obnovi kože. Pogodno je ulje sandalovine, muškatni oraščić, sibirski kedar itd. Pa, ako pacijent uspije smanjiti opterećenje na nogama. Odličan način da se ublaži prekomjerno naprezanje kojem je stopalo izloženo je korištenje pojedinačnih ortopedskih uložaka,
  • ne zaceljujuće rane. Ako se problem dugo traje, preporučuje se da pacijent posjeti liječnika. U pravilu se uzima sadržaj čira na analizu da bi se utvrdilo prisustvo patogene mikroflore, zatim se odabire adekvatna terapija. Za ublažavanje bolova, primenite analgetike (unutrašnje i spoljašnje). Dva puta dnevno treba liječenje upotrebom masti koje je propisao ljekar, a potom nanošenje sterilnih preliva,
  • dijabetičko stopalo. Takva se patologija podrazumijeva kao čitav kompleks problema: urasli nokti, oštećenje gljivicom, pojava kornaza i kukuruza, pukotine u petama, deformacija kostiju stopala i tako dalje. Liječenje je simptomatsko, stoga je bolje konzultirati se s liječnikom,
  • rane nakon operacije. Ako je pacijent podvrgnut operaciji, dugo provodi u bolnici, a liječenje pogođenog tkiva obavljaju medicinski radnici. Postoperativni period za ovu kategoriju pacijenata znatno je duži nego za osobe bez dijabetesa.

    Pogledajte video: Nega stopala kod obolelih od dijabetesa (April 2024).

  • Ostavite Svoj Komentar