Vježba za dijabetes tipa 1


Je li moguće baviti se sportom s dijabetesom, kaže endokrinolog u mreži centara za reprodukciju i genetiku Nove klinike, ljekar najviše kategorije je Irtuganov Nail Shamilyevich.

Prije nego što razgovaramo o primjerenosti tjelesne aktivnosti za osobe koje pate od dijabetes melitusa (DM), odmah bih želio razlikovati takve pojmove kao što su profesionalni sport i tjelesni odgoj. U prvom slučaju govorimo o stalnoj borbi za rezultat, u drugom - o doziranoj tjelesnoj aktivnosti.

Osim toga, mora se imati na umu da su za dijabetes tipa 1 i 2 preporuke za fizičku aktivnost različite.

Dijabetes i profesionalni sport

Na svijetu postoje profesionalni sportaši koji od djetinjstva svakodnevno primaju inzulinske pripravke i koji su postigli izvanredne rezultate. Primjerice, sjajni branič nogometnog kluba Real Madrida i španske reprezentacije Nacho, koji je postao autor jednog od najljepših golova na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, razbolio se od dijabetesa u dobi od 12 godina. Dugo sam lično posmatrao pacijenta koji je krajem prošlog veka bio deo ruske muške rukometne reprezentacije.

Međutim, takvi su primjeri izuzeci. Dijabetes melitus je ozbiljna bolest, često praćena oštećenjem vitalnih organa i sistema. Profesionalni sport uopće ne bih preporučio pacijentima koji imaju dijabetes.

Prednosti tjelesne aktivnosti kod dijabetesa

Redovno vežbanje deo je kompleksnog lečenja dijabetesa. To se posebno odnosi na bolesnike s pretilošću, koja je zabilježena u više od 90% slučajeva dijabetesa tipa 2.

Terapijska modifikacija načina života (tj. Optimizacija prehrane, smanjeni unos kalorija i dozirana tjelesna aktivnost), uz odgovarajuću terapiju lijekovima, a u nekim slučajevima i bez nje, puno su i učinkovito sredstvo pomoći pacijentima koji boluju od dijabetesa.

Pozitivan učinak redovitih tjelesnih napora na stanje metabolizma ugljikohidrata kod pacijenata (posebno onih koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilo) odavno je dokazan, u vezi s tim da, primjerice, kondicija za dijabetes tipa 2 dobro utječe na zdravlje pacijenata.

Gubitak kilograma, povećanje mišićne mase tijela doprinose povećanju učinkovitosti inzulina, poboljšanju unosa glukoze u tkiva, koja pate od distrofije u uvjetima hronične hiperglikemije. Uz to, ojačava se kardiovaskularni sustav, oslobađa se nagomilani stres i popravlja raspoloženje.

Koje su fizičke aktivnosti dopuštene

Dozirani treninzi, među kojima bih izdvojio vježbe s dinamičnim opterećenjem (kardio trening), blagotvorno utječu na stanje pacijenata s dijabetesom.

Preporučujem da obratite pažnju na takve vrste fizičke aktivnosti kao što su hodanje, trčanje, plivanje, biciklizam, ples, veslanje, skijanje.

Često se pacijenti zanimaju za učinkovitost joge, pilatesa i njihovih modifikacija. Ovakve vježbe su dobre za zdravlje, međutim, opterećenje nije tako veliko, zato očekujte značajno gubitak kilograma gojazni pacijenti ne moraju. Preporučio bih kombiniranje joge i pilatesa s intenzivnijim vježbama.

Kako organizovati časove

Ako ste prethodno vodili sjedilački način života, onda prije početka nastave potrebno je potražiti savjet liječnika.

Važno je da se intenzitet treninga povećava postepeno. Morate odmah naučiti kako pravilno dozirati opterećenje.

Ne zanemarite mogućnost elementarnih svakodnevnih tereta, na primjer: hodajte 2-3 zaustavljanja pješice, bez korištenja javnog prevoza, penjajte se stepenicama na nekoliko spratova.

Ne zaboravite pratiti stanje metabolizma ugljikohidrata. Redovna upotreba kućnog mjerača glukoze u krvi trebala bi postati navika.

Časovi bi trebali biti sistematski (do 5-6 puta sedmično). Mogu se organizirati kako na otvorenom, tako i kod kuće i u teretani.

Ako ste se prijavili za klub, o svojoj bolesti morate obavijestiti svog sportskog ljekara i instruktora. Međutim, zapamtite da liječnik u nekom klubu, kao stručnjak za svoje područje, možda nema dovoljno znanja iz moderne endokrinologije, pa morate sami pratiti svoje stanje i sami procijeniti toleranciju na fizičku aktivnost.

Ni u kojem slučaju nemojte preopteretiti tijelo. Ako osjetite neugodne ili neobične senzacije, budite sigurni da se odmorite. Neće biti suvišno kontrolirati nivo glukoze. To se posebno odnosi na sportaše početnike.

Ono što je važno zapamtiti

Ne možete započeti trening na prazan stomak. Najbolje je započeti nastavu 45-60 minuta nakon jela. Ne zaboravite da se najčešće tijekom fizičkog napora razina glukoze smanjuje zbog apsorpcije glukoze u mišićima.

Ako osjećate glad, morate se odmoriti i jesti. Ako primate inzulinsku terapiju, a tokom treninga postoje znakovi hipoglikemije, obavezno dodajte probavljive ugljikohidrate (pakirani sok, jedna ili dvije slatkiše). Ako se simptomi ponovo pojave (to bi se trebalo dokazati određivanjem razine glukoze), potrebno je prilagoditi dozu hipoglikemijske terapije.

Pojačano znojenje tokom vežbanja može izazvati povećanje glukoze zbog smanjenja volumena cirkulirajuće krvi. Zapamtite da žeđ ni pod kojim uslovima ne može da se podnese!

Posebnu pažnju treba obratiti na odabir sportske obuće koja bi trebala biti udobna, lagana i atraumatska. Ne zaboravite na povećan rizik od gangrene! Nakon treninga obavezno pregledajte stopala, uključujući i potplat. Slobodno koristite ogledalo za ovo. Najmanja šteta od vas će zatražiti odmah.

Redovni treninzi pomoći će vam da budite budni i zdravi godinama koje dolaze. Sa dijabetesom možete i trebate živjeti u potpunosti!

Pogledajte video: Dijabeticka polineuropatija Oštećenje živaca nogu (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar