Lijek Hinapril: upute za upotrebu

Antihipertenzivni lijek, ACE inhibitor.

Kvinapril hidroklorid je sol kinaprila, etil estera ACE inhibitora kinaprilata, koji ne sadrži sulfhidrilnu skupinu.

Kinapril se brzo deesterificira stvaranjem kinaprilata (kinapril diacid je glavni metabolit), koji je moćan ACE inhibitor. ACE je peptidildipeptidaza koja katalizira pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II, koji ima vazokonstriktivni učinak i uključen je u kontrolu vaskularnog tonusa i funkcije kroz različite mehanizme, uključujući stimulaciju proizvodnje aldosterona u kore nadbubrežne žlijezde. Kinapril inhibira aktivnost cirkulirajućeg i tkivnog ACE i na taj način smanjuje aktivnost vazopresorskih tvari i proizvodnju aldosterona. Smanjenje nivoa angiotenzina II mehanizmom povratnih informacija dovodi do povećanja izlučivanja renina i njegove aktivnosti u krvnoj plazmi.

Glavni mehanizam antihipertenzivnog učinka kinaprila smatra se suzbijanje aktivnosti RAAS-a, međutim, lek pokazuje dejstvo čak i kod pacijenata sa niskom arterijskom hipertenzijom. ACE je po strukturi identičan kininazi II, enzimu koji razgrađuje bradikinin, peptid snažnih vazodilatacijskih svojstava. Ostaje nepoznato da li je porast nivoa bradikinina važan za terapeutski učinak kinaprila. Trajanje antihipertenzivnog učinka kinaprila bilo je veće od trajanja njegovog inhibicijskog učinka na cirkulirajući ACE. Otkrivena je bliža povezanost između suzbijanja tkiva ACE i trajanja antihipertenzivnog učinka lijeka.

ACE inhibitori, uključujući kinapril, mogu povećati osjetljivost na inzulin.

Primjena kinaprila u dozi od 10-40 mg u bolesnika s blagom do umjerenom težinom hipertenzije dovodi do smanjenja krvnog tlaka i u sjedećem i stojećem položaju, a ima minimalan učinak na rad srca. Antihipertenzivni učinak očituje se u roku od 1 sata i obično dostigne maksimum u roku od 2-4 sata nakon uzimanja lijeka. U nekih bolesnika maksimalni antihipertenzivni učinak opažen je 2 tjedna nakon početka liječenja.

Antihipertenzivni učinak lijeka kada se koristi u preporučenim dozama kod većine bolesnika traje 24 sata i traje tokom dugotrajne terapije.

Hemodinamička studija u bolesnika s arterijskom hipertenzijom pokazala je da smanjenje krvnog tlaka pod utjecajem hinaprila prati smanjenje OPSS-a i bubrežni vaskularni otpor, dok se frekvencija srca, srčani indeks, bubrežni protok krvi, stopa glomerularne filtracije i filtracijski udio malo mijenjaju ili se ne mijenjaju.

Terapeutski učinak lijeka u istim dnevnim dozama usporediv je kod starijih osoba (starijih od 65 godina), a kod bolesnika mlađe dobi, kod starijih osoba učestalost nuspojava ne raste.

Primjena hinaprila u bolesnika s kroničnom srčanom insuficijencijom dovodi do smanjenja OPSS-a, srednjeg krvnog pritiska, sistolnog i dijastoličkog krvnog pritiska, pritiska usporavanja plućnih kapilara i povećanja srčanog ispuha.

U 149 bolesnika koji su podvrgnuti zaobilaznom presljedu koronarnih arterija, liječenje kinaprilom u dozi od 40 mg dnevno u usporedbi s placebom dovelo je do smanjenja učestalosti postoperativnih ishemijskih komplikacija u roku od godinu dana nakon operacije.

U bolesnika s potvrđenom koronarnom aterosklerozom koji nemaju arterijsku hipertenziju ili zatajenje srca, kinapril poboljšava oštećenu endotelnu funkciju u koronarnoj i brahijalnoj arteriji.

Učinak kinaprila na endotelnu funkciju povezan je s povećanjem proizvodnje dušičnog oksida. Endotelna disfunkcija smatra se važnim mehanizmom za razvoj koronarne ateroskleroze. Klinički značaj poboljšanja endotelne funkcije nije utvrđen.

Farmakokinetika

Apsorpcija, distribucija, metabolizam

Nakon gutanja Cmax kinaprila u plazmi postiže se u roku od 1 sata. Stupanj apsorpcije lijeka je oko 60%. Jelo ne utječe na stupanj apsorpcije, ali brzina i stupanj apsorpcije kinaprila donekle su smanjeni dok uzimate masnu hranu.

Kvinapril se metabolizira u kinaprilat (oko 38% oralne doze) i mali broj drugih neaktivnih metabolita. T1 / 2 kinaprila iz plazme iznosi otprilike jedan sat.Cmax kinaprilata u plazmi dostiže se oko 2 sata nakon uzimanja kinaprila. Otprilike 97% kinaprila ili kinaprilata cirkuliše plazmom na način vezan za protein. Hinapril i njegovi metaboliti ne prodiru u BBB.

Quinapril i kinaprilat izlučuju se uglavnom urinom (61%), kao i izmetom (37%), T1 / 2 otprilike 3 sata.

Režim doziranja

Prilikom provođenja monoterapije za hipertenziju, preporučena početna doza Accupro® kod pacijenata koji ne primaju diuretike je 10 mg ili 20 mg jednom dnevno. Ovisno o kliničkom učinku, doza se može povećati (udvostručiti) do održavajuće doze od 20 mg ili 40 mg dnevno, što se obično propisuje u 1 dozi ili podijeli u 2 dijela. U pravilu, dozu treba mijenjati u intervalima od 4 tjedna. U većine bolesnika, adekvatna kontrola krvnog pritiska tijekom produljenog liječenja može se postići primjenom lijeka 1 puta dnevno. Maksimalna dnevna doza je 80 mg.

U bolesnika koji i dalje uzimaju diuretike, preporučena početna doza Accupro® je 5 mg, ubuduće se povećava (kako je gore navedeno) dok se ne postigne optimalni učinak.

Kod hroničnog zatajenja srca upotreba lijeka je indicirana kao dodatak terapiji diureticima i / ili srčanim glikozidima. Preporučena početna doza za bolesnike s kroničnim zatajenjem srca je 5 mg 1 ili 2 puta dnevno, nakon uzimanja lijeka, bolesnika treba promatrati kako bi se utvrdila simptomatska arterijska hipotenzija. Ako je tolerancija početne doze Accupro® dobra, tada se ona može povećati na efikasnu dozu, koja je obično 10-40 mg dnevno u 2 jednake doze u kombinaciji sa istodobnom terapijom.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, preporučena početna doza Accupro® je 5 mg u bolesnika s CC više od 30 ml / min i 2,5 mg u bolesnika s CC manjom od 30 ml / min. Ako je tolerancija na početnu dozu dobra, onda se sljedećeg dana može propisati Akkupro® 2 U nedostatku teške arterijske hipotenzije ili značajnog pogoršanja bubrežne funkcije, doza se može povećavati u tjednim intervalima, uzimajući u obzir kliničke i hemodinamičke učinke.

S obzirom na kliničke i farmakokinetičke podatke u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, preporučuje se odabir početne doze kako slijedi.

Način primjene

Ovisno o kliničkom učinku, doza se može povećati (udvostručiti) do održavajuće doze od 20 ili 40 mg / dan, što se obično propisuje u 1 ili 2 doze. U pravilu, dozu treba mijenjati u intervalima od 4 tjedna. U većine bolesnika primjena lijeka Hinapril-SZ 1 puta dnevno omogućava vam postizanje stabilnog terapijskog odgovora. Maksimalna dnevna doza je 80 mg / dan.
Istodobna primjena s diureticima: preporučena početna doza Hinaprila-SZ u bolesnika koji i dalje uzimaju diuretike je 5 mg jednom dnevno, a nakon toga povećavaju ga (kako je gore opisano) dok se ne postigne optimalni terapeutski učinak.
CHF
Preporučena početna doza Hinaprila-SZ je 5 mg 1 ili 2 puta dnevno.
Nakon uzimanja lijeka, pacijent treba biti pod liječničkim nadzorom kako bi se utvrdio simptomatska arterijska hipotenzija. Ako se početna doza Hinaprila-SZ dobro podnosi, može se povećati na 10-40 mg / dan dijeljenjem u 2 doze.
Poremećena bubrežna funkcija
S obzirom na kliničke i farmakokinetičke podatke u bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega, preporučuje se odabir početne doze kako slijedi:
Kad je Cl kreatinin veći od 60 ml / min, preporučena početna doza je 10 mg, 30-60 ml / min - 5 mg, 10-30 ml / min - 2,5 mg (1/2 tab. 5 mg).
Ako je tolerancija na početnu dozu dobra, tada se lijek Hinapril-SZ može primjenjivati ​​2 puta dnevno. Doza Hinaprila-SZ može se postepeno povećavati, ne više od jednom tjedno, uzimajući u obzir kliničke, hemodinamičke učinke kao i bubrežnu funkciju.
Stariji pacijenti
Preporučena početna doza Hinaprila-SZ u starijih bolesnika je 10 mg jednom dnevno, ubuduće se povećava sve dok se ne postigne optimalni terapeutski učinak.

Nuspojave

Neželjeni događaji s kinaprilom obično su blagi i prolazni. Najčešće su glavobolja (7,2%), vrtoglavica (5,5%), kašalj (3,9%), umor (3,5%), rinitis (3,2%), mučnina i / ili povraćanje (2,8%) i mialgija (2,2%). Treba napomenuti da je u tipičnom slučaju kašalj neproduktivan, trajan i nestaje nakon prestanka liječenja.
Učestalost povlačenja kinaprila kao posljedica nuspojava zabilježena je u 5,3% slučajeva.
Slijedi popis neželjenih reakcija raspoređenih po organima i učestalosti pojave (klasifikacija WHO): vrlo često više od 1/10, često od više od 1/100 do manje od 1/10, rijetko od više od 1/1000 do manje od 1 / 100, rijetko - od više od 1/10000 do manje od 1/1000, vrlo rijetko - od manje od 1/10000, uključujući pojedinačne poruke.
Sa strane živčanog sistema: često - glavobolja, vrtoglavica, nesanica, parestezija, pojačani umor, rijetko - depresija, pojačana razdražljivost, pospanost, vrtoglavica.
Iz probavnog trakta: često - mučnina i / ili povraćanje, proliv, dispepsija, bolovi u trbuhu, retko - suha sluznica usta ili grla, nadimanje, pankreatitis *, angioedem creva, krvarenje u probavnom sistemu, retko - hepatitis.
Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja: retko - edemi (periferni ili generalizovani), malaksalost, virusne infekcije.
Iz krvožilnog i limfnog sistema: rijetko - hemolitična anemija *, trombocitopenija *.
Od CCC-a: često - izražen pad krvnog pritiska, rijetko - angina pektoris, palpitacije, tahikardija, zatajenje srca, infarkt miokarda, moždani udar, povišen krvni pritisak, kardiogeni šok, posturalna hipotenzija *, nesvjestica *, simptomi vazodilatacije.
Od respiratornog sistema, grudnog koša i medijastinalnih organa: često - kašalj, dispneja, faringitis, bol u grudima.
Na dijelu kože i potkožnih tkiva: rijetko - alopecija *, eksfolijativni dermatitis *, pojačano znojenje, pemfigus *, reakcije fotoosjetljivosti *, svrbež, osip.
Sa strane mišićno-koštanog i vezivnog tkiva: često - bolovi u leđima, rijetko - artralgija.
Od bubrega i mokraćovoda: rijetko - infekcije mokraćnih putova, akutno zatajenje bubrega.
Iz genitalija i mliječne žlijezde: rijetko - smanjenje potencije.
Sa strane organa vida: rijetko - oštećenje vida.
Sa strane imunološkog sistema: rijetko - anafilaktičke reakcije *, rijetko - angioedem.
Ostalo: retko - eozinofilni pneumonitis.
Laboratorijski pokazatelji: vrlo rijetko - agranulocitoza i neutropenija, mada još uvijek nije utvrđena uzročna veza s primjenom hinaprila.
Hiperkalemija: pogledajte „Posebna uputstva“.
Kreatinin i dušik uree u krvi: porast (više od 1,25 puta u odnosu na VGN) serumskog kreatinina i azota iz uree u krvi primijećen je u 2 i 2% bolesnika liječenih monoterapijom kinaprilom, respektivno. Vjerovatnoća porasta ovih parametara u bolesnika koji istodobno primaju diuretike veća je nego kod primjene kinaprila samog. Uz daljnju terapiju, pokazatelji se često vraćaju u normalu.
* - Manje učestali štetni događaji ili zabilježeni tokom post-marketinških istraživanja.
Istodobnom primjenom ACE inhibitora i preparata zlata (natrijum akurotiomalat, iv) opisan je kompleks simptoma, uključujući ispiranje lica, mučninu, povraćanje i smanjenje krvnog tlaka.

Sastav i oblik lijeka

Glavna aktivna supstanca lijeka Hinapril je kinapril hidroklorid.

Takođe u njegovom sastavu postoje i neke pomoćne komponente:

  • mliječni šećer (laktoza monohidrat),
  • osnovni vodeni magnezijum karbonat,
  • primelloza (natrijum karmeloza),
  • povidone
  • magnezijum stearat,
  • aerosil (koloidni silicijum dioksid).

Oblik oslobađanja lijeka Hinapril su okrugle tablete, obložene žutom folijom. Dvosvetle su i u riziku su. U presjeku jezgra ima bijelu, ili gotovo bijelu boju.

Ovaj lijek je predstavljen u blister pakovanjima koja sadrže 10 ili 30 tableta. Dostupan je i u staklenkama i bocama od polimernog materijala.

Indikacije za upotrebu

Hinapril tablete propisane su za liječenje bolesti poput:

Ovaj lijek se može koristiti kako u monoterapiji, tako i u kombinaciji s beta blokatorima i tiazidnim diureticima.

Interakcija s drugim vrstama lijekova

Dok uzimaju lijekove Hinapril sa litijumskim preparatima, pacijenti mogu povećati sadržaj litija u krvnom serumu. Opasnost od intoksikacije litijem povećava se u slučaju zajedničke primjene diuretičkim agensima.

Kombinovana primjena kinaprila sa hipoglikemijskim lijekovima dovodi do porasta njihovog djelovanja.

Upotreba ovih tableta sa pripravcima koji sadrže etanol je neprihvatljiva. Negativna posljedica ove interakcije je značajno povećanje antihipertenzivnih efekata.

Predoziranje

Ako pacijent slučajno uzme veće od dopuštenih doza Hinaprila, to može rezultirati naglim i izraženim padom krvnog pritiska, narušenom vidnom funkcijom, općom slabošću i vrtoglavicom.

U takvim je situacijama potrebno odmah provesti simptomatsku terapiju i neko vrijeme odbiti uzimanje lijeka.

Sastanak možete nastaviti samo nakon savjetovanja sa ljekarom.

Kontraindikacije

Hinapril tablete su kontraindicirane u:

  • netolerancija na komponente lijeka,
  • oštećena funkcija bubrega,
  • hiperkalemija
  • istorija angioedema,
  • angioedem, koji je nasledne ili idiopatske prirode,
  • dijabetes
  • trudnoća i dojenje

Osim toga, ovaj lijek nije propisan za liječenje pacijenata mlađih od 18 godina.

Pravila i uslovi skladištenja

Rok trajanja Hinapril tableta je tri godine od datuma proizvodnje. Preporučuje se čuvati ih na temperaturi do +25 stepeni, na mestu nedostupnom za decu, pouzdano zaštićenim od direktne svetlosti i vlage.

U ruskim ljekarnama da biste kupili lijek Hinapril, morate predočiti recept. Prosječna cijena ovih tableta je niska i iznosi 80-160 rubalja po pakovanju.

U Ukrajini Cijena Hinaprila je također niska - otprilike 40-75 grivna.

U modernoj farmaceutskoj industriji predstavljeno je nekoliko učinkovitih analoga lijekova hinapril tabletama. Najpopularnije i najtraženije od njih uključuju:

Ne preporučuje se samostalno odabrati analog Hinaprila. U ove svrhe trebate konzultirati kvalificiranog liječnika koji će vam propisati najbolju opciju na temelju kliničkih simptoma i općih individualnih karakteristika pacijenta.

Lijek Hinapril dobiva pozitivne kritike zbog visoke učinkovitosti, pristupačne cijene i jednostavne tolerancije većine pacijenata.

Osobe koje su upotrebljavale ove tablete u profilaktičke i terapeutske svrhe, napominju da hinapril lako i efikasno smanjuje krvni pritisak, a također značajno ublažava stanje kod hroničnog zatajenja srca. Male nuspojave obično su povezane s nepoštivanjem pravila o uzimanju lijeka.

Više o komentarima i recenzijama možete pročitati na kraju ovog članka.

Ako ste osobno upoznati s lijekom Hinapril, odvojite malo vremena i ostavite svoj komentar o njemu. Ovo će pomoći drugim korisnicima prilikom izbora lijeka.

Zaključak

Ako planirate uzimati lijek Hinapril u terapeutske ili profilaktičke svrhe, svakako uzmite u obzir njegove glavne karakteristike.

  1. Hinapril je dostupan u obliku tableta za oralnu upotrebu.
  2. Ovisno o dijagnozi i stanju pacijenta, početna doza ovog lijeka je 5 ili 10 mg. Vremenom, pod nadzorom lekara, može se povećati podeljenjem u dve metode.
  3. Maksimalna dnevna doza lijeka je 80 mg.
  4. Nedopustivo je uzimati ovaj lijek za žene tijekom trudnoće i dojenja.
  5. U slučaju predoziranja lijekom, moguć je nagli pad krvnog pritiska i pojava opće slabosti. Za otklanjanje ovog stanja potrebna je simptomatska terapija.
  6. Hinapril nije propisan mladim pacijentima mlađim od 18 godina.
  7. Kombinovana upotreba tableta Hinaprir sa lekovima koji sadrže litijum i etanol je neprihvatljiva.

Doziranje lijeka

Kao što je spomenuto ranije, lijek se mora uzimati oralno. Žvakanje tableta vrlo je nepoželjno. Pijte ga s puno vode. Doziranje lijeka ovisi o bolesti s kojom se pacijent bori.

S arterijskom hipertenzijom je propisana monoterapija. U tom slučaju morate uzimati 10 mg „Hinaprila“ jednom dnevno. Nakon 3 tjedna dopušteno je povećanje dnevne doze na 20-40 mg. Može se podijeliti u 2 doze nakon jednakog vremenskog razdoblja.

Ako je potrebno, doza lijeka bolesniku s arterijskom hipertenzijom povećava se na 80 mg. Takve mjere su obično potrebne ako se nakon 3 tjedna nakon početka terapije ne vide pozitivne promjene.

U slučaju kroničnog ili akutnog zatajenja srca, preporučuje se početi uzimati Hinapril s 5 mg. Tokom cijele terapije potrebno je biti pod nadzorom stručnjaka kako bi se blagovremeno utvrdio razvoj hipotenzije kod pacijenta.

Ako se situacija sa zatajenjem srca ne promijeni, doziranje lijeka se povećava na 40 mg dnevno. Ljekari koji pišu recenzije o lijeku potvrđuju promjenu situacije na bolje takvim prilagođavanjem režima liječenja.

Važno je istovremeno uzimati tablete.

Upotreba u djetinjstvu i starosti

Lijek je kontraindiciran za osobe koje još nemaju 18 godina. Stoga se njegova upotreba u djetinjstvu smatra neprihvatljivom.

Pacijenti stariji od 65 godina trebali bi u početku uzimati lijek u dozi od 10 mg. Nakon toga, njegovo povećanje je dopušteno do trenutka kada se očituje pozitivan rezultat liječenja.

Prije početka tečaja liječenja, stariji pacijent mora proći kompletan pregled u klinici. Ovo je preduvjet koji jamči sigurnost njegova liječenja Hinaprilom.

Prije početka liječenja potrebno je pregledati starije pacijente

Patologija jetre i bubrega

Pacijenti sa bolestima jetre i bubrega mogu uzimati lijek, ali pod punim nadzorom lekara. Takva terapija je dozvoljena samo za određene patologije koje narušavaju rad unutrašnjih organa. Ako je dostupno, morate pažljivo nadzirati doziranje „Hinaprila“ i ni u kojem slučaju ga ne povećavati bez potrebe i pribavljanja odobrenja od stručnjaka.

Posebna uputstva

Uputa za upotrebu lijeka "Hinapril" sadrži posebne upute koje se moraju uzeti u obzir pri sastavljanju režima liječenja na temelju ovog lijeka.

Lijek se ne može koristiti u bilo kojem od razdoblja trudnoće. Ne bi ga trebale uzimati žene reproduktivne dobi koje izbjegavaju korištenje modernih kontraceptiva tijekom spolnog odnosa. Ako se trudnoća dogodila izravno tijekom primjene Hinaprila, pacijentica bi trebala odmah odustati od daljnje primjene. Što prije se lijek ukine, to će manje štete nanijeti plodu i budućoj majci.

Slučajevi su zabilježeni kada se dijete rodilo bez vidljivih abnormalnosti. U takvim okolnostima pažljivo se nadziru djeca čije su majke uzimale ovaj lijek. Ljekare posebno zanima dječji krvni pritisak.

S oprezom se lijek propisuje pacijentima kojima je dijagnosticirana oštećena bubrežna ili jetrena funkcija. Lijek s takvim dijagnozama uzima se samo u strogo određenoj dozi. Uz to, pacijent se stalno podvrgava određenim testovima koji omogućuju pravovremeno otkrivanje pogoršanja stanja problematičnih unutarnjih organa uslijed liječenja Hinaprilom.

Interakcija lijekova

Ako istodobno uzimate lijek tetraciklinom, možete postići značajno smanjenje apsorpcije druge tvari. Taj efekat nastaje zahvaljujući posebnom djelovanju magnezijevog karbonata, koji djeluje kao pomoćna komponenta u Hinaprilu.

Ako pacijent uzima litij zajedno sa ACE inhibitorima, tada se povećava sadržaj prvog elementa u krvnom serumu. Znakovi intoksikacije ovom supstancom razvijaju se i zbog povećanog izlučivanja natrijuma. Stoga je potrebno koristiti ove lijekove s iznimnom oprezom ako je potrebno, zajedničku primjenu.

Dopuštena je istodobna primjena diuretika s Hinaprilom. Ali istovremeno postoji porast hipotenzivnog efekta. Zbog toga je potrebno pažljivo odabrati dozu oba lijeka kako bi se izbjegle komplikacije pacijentovog zdravstvenog stanja.

Uz oprez i pod potpunom kontrolom nivoa kalijuma u krvi, možete istovremeno uzimati lijek s lijekovima koji pripadaju grupi diuretika koji čuvaju kalijum. Kalijev proizvodi i nadomjesci soli, koji također sadrže ovaj element, pripadaju istoj kategoriji.

Uz istodobnu primjenu lijeka i alkohola, primjećuje se porast djelovanja aktivne tvari „Hinapril“.

Tablete opetovano pojačavaju učinak lijeka, što je ekvivalentno predoziranju

Liječenje ACE inhibitorima može dovesti do pojave hipoglikemije kod pacijenata. Ovaj fenomen je primijećen kod ljudi koji imaju dijabetes koji uzimaju inzulin ili hipoglikemijske agense za unutrašnju upotrebu. Lijekovi će samo pojačati njihov učinak.

Ponovljena upotreba lijeka u količini od 80 mg s atorvastatinom u dozi od 10 mg ne dovodi do značajnih promjena u radu druge tvari.

Lijek može povećati vjerojatnost razvoja leukopenije kod pacijenata koji istovremeno uzimaju alopurinol, imunosupresive ili citostatske lijekove.

Pojačano djelovanje aktivne komponente Hinaprila primjećuje se kad se kombinira s opojnim analgeticima, lijekovima za opću anesteziju i antihipertenzivnim lijekovima.

Dvostruka blokada aktivnosti RAAS rezultira istodobnom primjenom aliskirena ili ACE inhibitora. Negativni učinak često se opaža na pozadini snižavanja krvnog pritiska, kao i na razvoj hiperkalemije.

Stručnjaci toplo preporučuju pacijentima da se suzdrže od istodobne primjene lijeka s aliskirenom i lijekovima koji sadrže ovu supstancu, kao i lijekovima koji inhibiraju RAAS u sljedećim situacijama:

  1. Uz prisustvo šećerne bolesti s oštećenjem ciljnih organa, kao i bez takve komplikacije,
  2. U slučaju oštećenja bubrežne funkcije,
  3. S razvojem stanja hiperkalemije, koje karakteriziraju pokazatelji veći od 5 mmol / l,
  4. Sa hroničnim zatajenjem srca ili razvojem hipertenzije.

Lijekovi koji dovode do inhibicije funkcije koštane srži povećavaju vjerojatnost agranulocitoze ili neutropenije.

Pacijenti koji kombiniraju lijek s estramustinom ili inhibitorima DPP-4 najviše su u opasnosti od razvoja angioedema.

Analozi i cijena

Jedan od analoga hinaprila s istom aktivnom supstancom

Da biste kupili Hinapril u ljekarni, morate predočiti recept od doktora do farmaceuta. Njegova cijena ovisi o broju tableta u kupljenom pakovanju. Prosječna cijena lijeka ograničena je na 80-160 rubalja. Detaljan cjenik lijeka možete pronaći u ljekarni.

Iz određenih razloga, lekari moraju da promene lek koji je propisan pacijentu zbog njegovog analoga. Sljedeći lijekovi su ponuđeni za zamjenu Hinaprila:

Analoge može odabrati samo lekar. Pacijent to ne smije raditi sam, jer riskira da napravi grešku koja će negativno uticati na liječenje i njegovo zdravlje uopšte.

Ako pacijent iz nekog razloga nije prikladan za liječenje Hinaprilom, o tome mora obavijestiti liječnika. Pokušat će odabrati prikladniji lijek za njega, fokusirajući se na pacijentov problem i trenutno zdravstveno stanje. U pravilu, takva potreba nastaje ako pacijent ima kontraindikacije za uzimanje lijeka ili razvoj štetnih reakcija iz tijela na aktivnu tvar lijeka.

Khinapril ga je počeo primati čak i dok se liječio u bolnici. Doktor je stalno pratio moje stanje, jer se bojao teških nuspojava usljed problema sa bubrezima. Srećom, nisu se pokazale nikakve komplikacije. Generalno, morao sam uzimati lek oko 6 meseci. Nekoliko puta je, po preporuci ljekara, povećao dozu. Akcija „Khinaprila“ je sasvim dovoljna, jer je pomogla u rešavanju problema sa krvnim pritiskom, koji je uznemirujući poslednjih godina. Iako periodično, krvni tlak i dalje raste, iako ne toliko kao prije početka liječenja lijekovima.

Počeo sam imati problema s pritiskom veoma rano. Iako obično takve bolesti smetaju starijim osobama. Doktorica je predložila borbu protiv Hinaprila. Odmah je upozorio na moguću pojavu nuspojava, pa je propisao minimalnu dozu lijeka. Lijek sam koristio kao terapiju za održavanje. Sve je dobro išlo. Ali u posljednje vrijeme, bezobzirna pospanost je počela da se brine, iako pokušavam zaspati. Ovo je jedina nuspojava koja je dala svoj osjećaj. Ako se situacija ne popravi, zamolit ću doktora da mi ponudi analog „Hinaprila“, jer mi takva reakcija organizma uopće ne odgovara.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
kinapril hidroklorid5,416 mg
u smislu hinaprila - 5 mg
pomoćne tvari
jezgra: laktoza monohidrat (mlečni šećer) - 28.784 mg, magnezijum hidroksikarbonat pentahidrat (osnovni magnezijum vodeni karbonat) - 75 mg, natrijum karmeloza (primelloza) - 3 mg, povidon (polivinilpirolidon srednje molekulske mase) - 6 mg, koloidni silicijum dioksid (aerosil) - 0 6 mg, magnezijum stearat - 1,2 mg
omotač filma: Opadry II (polivinil alkohol, djelomično hidroliziran - 1,6 mg, talk - 0,592 mg, titanijum dioksid E171 - 0,8748 mg, makrogol (polietilen glikol 3350) - 0,808 mg, kinolinski žuti lak na bazi boja - 0,1204 mg, aluminijumski lak na bazi boje „Solarni zalazak sunca“ žuta - 0,0028 mg, željezo oksid boja (II) žuta - 0,0012 mg, aluminijumski lak na bazi boja indigo karmin - 0,0008 mg)
Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
kinapril hidroklorid10.832 mg
u smislu hinaprila - 10 mg
pomoćne tvari
jezgra: laktoza monohidrat (mlečni šećer) - 46.168 mg, magnezijum hidroksikarbonat pentahidrat (osnovni vode magnezijum karbonat) - 125 mg, natrijum karmeloza (primelloza) - 5 mg, povidon (srednja molekularna masa polivinilpirolidona) - 10 mg, koloidni silicijum dioksid (aerosil) - 1 mg magnezijum stearat - 2 mg
omotač filma: Opadry II (polivinil alkohol, djelomično hidroliziran - 2,4 mg, talk - 0,888 mg, titanijum dioksid E171 - 1,3122 mg, makrogol (polietilen glikol 3350) - 1,212 mg, kinolinski žuti lak na bazi boja - 0,1806 mg, aluminijumski lak na bazi boje „Solar sunset“ žuta - 0,0042 mg, željezo-oksid boja (II) žuta - 0,0018 mg, aluminijumski lak na bazi boja indigo karmina - 0,0012 mg)
Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
kinapril hidroklorid21.664 mg
u smislu hinaprila - 20 mg
pomoćne tvari
jezgra: laktoza monohidrat (mlečni šećer) - 48.736 mg, magnezijev hidroksikarbonat pentahidrat (osnovni magnezijum vodeni karbonat) - 157 mg, natrijum karmeloza (primelloza) - 6.3 mg, povidon (polivinilpirolidon srednje molekulske mase) - 12.5 mg, koloidni silicijum dioksid (aerosil ) - 1,3 mg, magnezijum stearat - 2,5 mg
omotač filma: Opadry II (polivinil alkohol, djelomično hidroliziran - 3,2 mg, talk - 1,184 mg, titanijum dioksid E171 - 1,7496 mg, makrogol (polietilen glikol 3350) - 1,616 mg, kinolinski žuti lak na bazi boja - 0,2408 mg, aluminijumski lak na bazi boje „Solarni zalazak sunca“ žuta - 0,0056 mg, željezo-oksid boja (II) žuta - 0,0024 mg, aluminijumski lak na bazi boja indigo karmina - 0,0016 mg)
Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
kinapril hidroklorid43,328 mg
u smislu hinaprila - 40 mg
pomoćne tvari
jezgra: laktoza monohidrat (mliječni šećer) - 70.672 mg, magnezijev hidroksikarbonat pentahidrat (osnovni magnezijev vodeni karbonat) - 250 mg, natrijeva karmeloza (primelloza) - 10 mg, povidon (srednja molekularna masa polivinilpirolidona) - 20 mg, koloidni silicijum dioksid (aerosil) - 2 mg magnezijum stearat - 4 mg
omotač filma: Opadry II (polivinil alkohol, djelomično hidroliziran - 4,8 mg, talk - 1,776 mg, titanijum dioksid E171 - 2,6244 mg, makrogol (polietilen glikol 3350) - 2,424 mg, aluminijski lak na bazi boja kinolino žuto - 0,3612 mg, aluminijumski lak na bazi boje „Solar sunset“ žuta - 0,0084 mg, željezo oksid (II) boje žuto - 0,0036 mg, aluminijumski lak na bazi boja indigo karmina - 0,0024 mg)

Farmakodinamika

ACE je enzim koji katalizira pretvorbu angiotenzina I u angiotenzin II, koji ima vazokonstriktivni učinak i povećava vaskularni tonus, uključujući uslijed stimulacije izlučivanja aldosterona pomoću kore nadbubrežne žlijezde. Kinapril konkurentno inhibira ACE i uzrokuje smanjenje aktivnosti vazopresorskih tvari i izlučivanje aldosterona.

Eliminacija negativnog učinka angiotenzina II na lučenje renina mehanizmom povratnih informacija dovodi do povećanja aktivnosti renina u plazmi. Istodobno, pad krvnog tlaka prati smanjenje otkucaja srca i otpornost bubrežnih žila, dok su promjene u otkucaju srca, srčanom ispadu, bubrežnom protoku krvi, brzini glomerularne filtracije i filtracijskoj frakciji neznatne ili odsutne.

Hinapril povećava toleranciju na vježbanje.Uz dugotrajno uzimanje promiče obrnuti razvoj hipertrofije miokarda kod pacijenata s arterijskom hipertenzijom, poboljšava opskrbu krvlju ishemijskim miokardom. Pojačava koronarni i bubrežni protok krvi. Smanjuje agregaciju trombocita. Početak djelovanja nakon uzimanja pojedinačne doze je nakon 1 sata, maksimum nakon 2-4 sata, trajanje djelovanja ovisi o veličini preuzete doze (do 24 sata). Klinički izražen efekat razvija se nekoliko tjedana nakon početka terapije.

Trudnoća i dojenje

Primjena lijeka Hinapril-SZ kontraindicirana je tijekom trudnoće, kod žena koje planiraju trudnoću, kao i kod žena reproduktivne dobi koje ne koriste pouzdane metode kontracepcije.

Žene reproduktivne dobi koje uzimaju Hinapril-SZ trebale bi koristiti pouzdane metode kontracepcije.

Pri dijagnosticiranju trudnoće, Hinapril-SZ treba što pre prekinuti.

Upotreba ACE inhibitora tijekom trudnoće praćena je povećanim rizikom od abnormalnosti u kardiovaskularnom i živčanom sustavu fetusa. Osim toga, primjenom ACE inhibitora tijekom trudnoće opisani su slučajevi oligohidramnija, prijevremenog rođenja, rađanja djece s arterijskom hipotenzijom, bubrežne patologije (uključujući akutno zatajenje bubrega), hipoplazije kostiju lubanje, kontrakcija ekstremiteta, kraniofacijalnih malformacija, hipoplazije materice i intrauterinog rasta. razvoj, otvoreni duterus arteriosus, kao i smrt ploda i smrt novorođenčeta. Često se suhoća dijagnosticira nakon što je fetus nepovratno oštećen.

Novorođenčad koja su izložena ACE inhibitorima utero trebala bi se promatrati kako bi se otkrila arterijska hipotenzija, oligurija i hiperkalemija. Kad se pojavi oligurija, treba održavati krvni pritisak i perfuziju bubrega.

Lijek Hinapril-SZ ne smije se propisati tijekom dojenja zbog činjenice da inhibitori ACE, uključujući hinapril, u ograničenoj mjeri prodiru u majčino mlijeko. S obzirom na mogućnost razvoja ozbiljnih štetnih događaja kod novorođenčadi, lijek Hinapril-SZ mora se prekinuti tijekom dojenja ili prekinuti dojenje.

Obrazac za puštanje

Filmsko obložene tablete, 5 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg. 10 ili 30 tableta. u ambalaži sa blisterima. 30 tableta u polimernoj posudi ili u polimernoj boci. Svaka tegla ili boca, 3, 6 blister pakovanja od 10 tableta. ili 1, 2 blister pakovanja od 30 tableta. smešteno u kartonsku kutiju.

Pogledajte video: Camel Republic Cha Am & Hua Hin (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar