Analozi tableta Januvius

Januvia pripada klasi inkretina (hormona koji izazivaju stvaranje inzulina nakon jela). Ako su doze lijeka potporne prirode, tada lijek ne doprinosi proizvodnji enzima DPP-8.

Januvia pomaže blokirati djelovanje DPP-4. Lijek povećava količinu inkretena i dovodi do njihove aktivnosti. Pojačana je i proizvodnja inzulina u beta ćelijama gušterače.

Lijek vrši sljedeće radnje:

  • Smanjuje nivo glikovanog hemoglobina.
  • Uklanja povećani broj ugljikohidrata u krvi.
  • Pomaže normalizaciji tjelesne težine pacijenta.

Farmakokinetička priroda lijeka varira kod osoba s dijabetesom.

Aktivna supstanca lijeka je sitagliptin. Njegova apsorpcija javlja se u roku od nekoliko sati nakon uzimanja lijeka. Lijek razmjenjuje stanice sa proteinima u plazmi. Većina aktivne tvari izlučuje se iz tijela nepromijenjena bubrežnim tubulima, aktivno stvarajući sekreciju.

Lijek koriste pacijenti koji nisu postigli dovoljan učinak dijetom i tjelesnom aktivnošću, ako upotreba metformina nije dopuštena zbog odbacivanja od strane tijela.

Januvia se može propisati za liječenje zajedno s metforminom i receptorima aktiviranim peroksizomskim proliferatorima, u nedostatku dobrog efekta u skladu s dijetalnom terapijom i fizičkom aktivnošću.

Lijek se može koristiti za trostruku terapiju. Pored njega, u liječenje su uključena još dva lijeka sa sličnim algoritmom djelovanja. Ova vrsta terapije koristi se kada se ne opaža učinak dvostrukog režima.

Lijek se može koristiti zajedno sa terapijom inzulinom, ako sam po sebi nije pokazao dovoljan rezultat.

Ispitivanje učinka lijeka na djecu mlađu od 18 godina nije provedeno. Upotreba nije dozvoljena, lijek se mora zamijeniti inzulinom.

Upute za upotrebu

Lijek se uzima isključivo oralno. Može se koristiti kao dio kombiniranog tretmana.

Lijek se uzima bez obzira na vrijeme jela. Ako pacijent propusti lijek, onda ga mora uzimati u istoj dozi što je brže moguće. Zabranjeno je uzimati dvostruke doze lijeka.

Posebnu pažnju treba obratiti na interakciju lijeka s drugim lijekovima. Djelatna tvar sitagliptin ne utječe na metformin i oralne kontraceptive. Također ne odgađa tijek reakcija enzima citokroma. Ako razmotrimo eksperimente s uporabom lijeka izvan živog organizma, onda on također ne usporava metabolizatore.

Kada se koristi lijek s digoksinom, povećava se pokazatelj kvantitativne interpretacije ROC krivulje. To ne utiče na život osobe. Nije potrebno prilagođavanje doze za svaki od lijekova.

Kada se lijek koristi zajedno s ciklosporinom, povećava se pokazatelj kvantitativne interpretacije ROC krivulje. Istraživanja pokazuju da te promjene nisu važne. Nije potrebno prilagođavanje obrazaca upotrebe svakog lijeka.

Kontraindikacije

Uputa za upotrebu Januvia navodi sljedeće kontraindikacije:

  • Preosjetljivost na bilo koje komponente koje se nalaze u lijeku.
  • Poremećen metabolizam ugljikohidrata zbog nedostatka inzulina.
  • Period rađanja ploda.
  • Period hranjenja bebe majčinim mlijekom.
  • Djeca maloljetne dobi. Nisu provedena ispitivanja za ovu grupu ljudi.

Lijek treba koristiti oprezno ljudima koji pate od bolesti bubrega i zatajenja bubrega. Uz ozbiljan razvoj ovih bolesti, potrebno je prilagoditi dozu lijeka.

Upotreba lijeka treba započeti s dozom jednakom 0,1 g aktivne tvari.

Prilikom primjene lijeka s metforminom nije potrebno prilagođavanje doze.

Doze se mogu prilagoditi ako se lijek koristi zajedno s inzulinom. Ovo je kako bi se smanjila vjerojatnost hipoglikemije.

Ako je pacijent bolestan od zatajenja bubrega blagog tipa, tada nije potrebno prilagođavanje doze.

Za osobe koje pate od umjerenog zatajenja bubrega, kao i drugih bolesti bubrega, potrebno je uzimati 0,05 g lijeka.

Kod teškog zatajenja bubrega i drugih bubrežnih patologija potrebno je smanjiti dozu na 0,025 g aktivne tvari dnevno.

Za osobe koje pate od zatajenja jetre nije neophodno prilagođavati dozu lijeka. Ispitivanja za pacijente s teškim zatajenjem bubrega nisu provedena.

Nuspojave

Razmislite o nuspojavama sitagliptina:

  • Metabolički problemi. Hipoglikemija.
  • Bol u glavi.
  • Problemi u mišićno-koštanom tkivu čovjeka. Sindromi boli u zglobovima.
  • Vrtoglavica.
  • Zatvor
  • Proliv
  • Mučnina i povraćanje.

Neželjeni efekti se takođe javljaju uz istodobnu upotrebu sitagliptina i metformina / inzulina:

  • Hipoglikemija.
  • Višak gasa u crevima.
  • Slepe stanje.
  • Zatvor
  • Proliv

Lijek je pacijent prihvatljivo podnošljiv. Nuspojave su rijetke.

Ovaj lijek je prilično skup. Može se kupiti po cijeni od 1500 do 2000 rubalja. za 28 tableta od 100 mg aktivne supstance.

Razmotrite Januvijeve kolege:

  • Avandamet. Sadrži metformin i rosiglitazon. Može se koristiti kao dio kombinirane terapije insulinom i drugim hipoglikemijskim lijekovima. Kontraindicirano kod trudnica i dece. Pronaći u ljekarnama ne dobiva se uvijek, prosječna cijena je 2400 rubalja.
  • Avandia To je lijek na recept. Smanjuje sadržaj šećera u cirkulacijskom sistemu, povećava osjetljivost masnih tkiva na inzulin. Povećava metaboličku brzinu u tijelu. Dostupno u ljekarnama za 1.500 rubalja.
  • Arfazetin. Ima hipoglikemijski efekat, snižava šećer u krvi. Gotovo da nema nuspojava. Nije pogodno za potpuno liječenje dijabetičara, potrebno ga je koristiti kao dio kombinirane terapije. Arfazetin je jeftiniji od drugih lijekova ove vrste. Cijena - 81 rubalja.
  • Bagomet. Koristi se ako prehrana i fizička aktivnost nisu donijeli željene rezultate. Uputa za upotrebu zabranjuje upotrebu lijeka tokom trudnoće i dojenja. Prilikom liječenja potrebno je suzdržati se od alkoholnih pića i lijekova koji sadrže etanol. Možete kupiti za 332 rubalja.
  • Victoza. Izuzetno skup lijek. Sadrži aktivnu supstancu liraglutid. Prodaje se kao otopina za injekcije. Možete kupiti za 10700 rubalja.
  • Galvus. Sadrži aktivnu tvar vildagliptin. Povećava osjetljivost beta ćelija na glukozu, što povećava proizvodnju inzulina. Koristi se ako fizička aktivnost i dijeta ne daju rezultate. Može se koristiti kao dio kombinirane terapije. Cijena - 842 rub.
  • Galvus Met. Ista prethodna droga. Razlikuje se samo po prisustvu metformina u svom sastavu. Može se kupiti za 1500 rubalja.
  • Galvus. Poboljšava kontrolu glikemije, pomaže povećati metabolizam. Galvus ili Galvus? Često se postavlja pitanje šta je bolje. Prvi lijek je jeftiniji, ali ga je teže pronaći u ljekarnama. Cena - 1257 rub.
  • Gliformin Prolong. Smanjuje glukoneogenezu u jetri. Povećava osjetljivost tkiva. Razlikuju se u velikom terminu oslobađanja aktivnih elemenata. Može se kupiti za 244 rubalja.
  • Glukofag. Sadrži aktivnu tvar metformin. Uz unos, težina se smanjuje zbog povećanja razine metabolizma. Mogu ih uzimati deca posle 10 godina. Kontraindicirano kod trudnica i tokom dojenja. Možete kupiti za 193 rubalja.
  • Metformin. Ubrzava proces pretvaranja glukoze u glikogen. Skoro da nema veze sa proteinima plazme. Tokom razdoblja liječenja potrebno je pratiti trenutno stanje bubrega. Cijena - 103 rubalja.
  • Janumet. Sadrži aktivne sastojke sitagliptin i metformin. Koristi se za kombiniranu terapiju. Cena - 2922 rub.

Svi analozi lijeka moraju se pažljivo koristiti, imaju različita doziranja. Prije promjene lijeka morate se posavjetovati sa stručnjakom.

Predoziranje

Provedena su ispitivanja u kojima su zdravim dobrovoljcima davani zdravi dozi od 0,8 g. Nisu primijećene značajnije promjene u kliničkim pokazateljima. Ispitivanja s dozom većom od 0,8 g nisu provedena.

Ako se pojave razni simptomi, tada liječenje ovisi o njima. Sitagliptin se slabo izlučuje dijalizom.

Razmislite o recenzijama koje ljudi ostavljaju o lijeku:

Pregledi pokazuju da je ovaj lijek dobar lijek za dijabetes. Javljaju se nuspojave, ali odlaze.

Ovaj lijek je dobra prilika za normalizaciju šećera u krvi. Koristite lijek pažljivo, nakon konsultacija sa stručnjakom.

Dostupne zamjene za Januvia

Analog je jeftiniji od 1418 rubalja.

Galvus je jedna od najjeftinijih zamjena za Januvia u obliku tableta. Koristi se i za liječenje dijabetesa melitusa tipa 2, ali vildagliptin u količini od 50 mg koristi se ovdje kao aktivna tvar. na jednoj tableti. Postoje starosna ograničenja i kontraindikacije.

Analog je jeftiniji od 561 rubalja.

Transgenta je austrijski hipoglikemijski lijek za unutrašnju upotrebu, zasnovan na upotrebi linagliptina kao aktivne komponente. Koristi se za liječenje dijabetesa tipa 2 kao različite vrste terapije.

Analog je jeftiniji od 437 rubalja.

Onglisa je još jedan lijek protiv dijabetesa u Sjedinjenim Državama. Ovde se takođe koristi druga aktivna supstanca (saksagliptin 2,5 mg, 5 mg), pa je delotvornost lečenja možda manja i mora ga potvrditi lekar. Upotrebljava se s oprezom kod zatajenja bubrega i u starosti.

Pogledajte video: VW ANALOG to DIGITAL LCD dashboard CLUSTER conversion (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar