Stranica o lošim navikama

aktivna supstanca: humani inzulin (rDNA)

1 ml injekcije sadrži 100 IU ljudskog biosintetskog inzulina (proizvedenog korištenjem rDNA tehnologije u Saccharomycescerevisiae )

1 bočica mistitisa od 10 ml, što odgovara 1000 IU.

1 IU (međunarodne jedinice) jednak je 0,035 mg bezvodnog ljudskog inzulina,

pomoćne tvari: cink hlorid, glicerin, metakrezol, natrijum hidroksid, razblažena hlorovodonična kiselina, voda za injekcije.

Farmakološka svojstva

Učinak inzulina za snižavanje šećera je za poticanje unošenja glukoze u tkiva nakon vezivanja inzulina za receptore mišićnih i masnih ćelija kao i inhibiciju oslobađanja glukoze iz jetre.

Rezultati kliničke studije na jednom odeljenju intenzivne nege za lečenje hiperglikemije (nivo glukoze u krvi iznad 10 mmol / L) kod 204 pacijenta s dijabetesom i 1344 pacijenata bez dijabetesa koji su bili podvrgnuti značajnoj operaciji pokazali su da normoglikemija (nivo glukoze 4, 4- 6,1 mmol / L), inducirano primjenom Actrapid® NM, smanjio je smrtnost za 42% (8% u usporedbi s 4,6%).

Actrapid ® NM je pripravak inzulina kratkog djelovanja.

Početak djelovanja se opaža u roku od 30 minuta, maksimalan učinak postiže se u roku od 1,5-3,5 sati, a trajanje djelovanja otprilike 7-8 sati.

Farmakokinetika Poluvrijeme inzulina iz krvi je nekoliko minuta. Stoga se priroda djelovanja pripravka inzulina odnosi isključivo na apsorpcijske karakteristike. Taj postupak ovisi o brojnim čimbenicima (na primjer, doza inzulina, način i mjesto ubrizgavanja, debljina potkožnog tkiva, vrsta dijabetesa) što dovodi do značajne varijabilnosti učinka pripravka inzulina kod jednog i kod različitih bolesnika.

Apsorpcija Najviša koncentracija u krvnoj plazmi postiže se u roku od 1,5-2,5 sati nakon primjene lijeka.

Distribucija. Nije opaženo značajno vezivanje inzulina na proteine ​​plazme, osim cirkulirajućih antitijela na njega (ako ih ima).

Metabolizam Ljudski inzulin se cijepa pomoću inzulinske proteaze ili enzima koji razgrađuju inzulin te, moguće, protein disulfid izomerazom. Identificirana su brojna mjesta na kojima dolazi do hidrolize molekule humanog inzulina. Nijedan metabolit nastao nakon hidrolize nema biološku aktivnost.

Uzgoj. Trajanje konačnog poluživota inzulina određuje se brzinom njegove apsorpcije iz potkožnog tkiva. Zato trajanje posljednjeg poluživota (t½) ukazuje na brzinu apsorpcije, a ne na eliminaciju (kao takvu) inzulina iz krvne plazme (t½ inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta). Prema istraživanjima, t½ je 2-5 sati.

Djeca i tinejdžeri. Farmakokinetički profil Actrapid® NM proučavan je kod malog broja (n = 18) djece (6-12 godina) i adolescenata (13-17 godina) s dijabetesom. Ograničeni podaci sugeriraju da je farmakokinetički profil inzulina kod djece, adolescenata i odraslih gotovo isti. Međutim nivo c maks (maksimalna koncentracija) bila je različita kod djece različite dobi, što ukazuje na važnost pojedinačnog odabira doza lijeka.

Predklinički podaci o sigurnosti.

Predklinička ispitivanja (toksičnost opetovane primjene lijeka, genotoksičnost, kancerogenost, toksični učinci na reproduktivnu sposobnost) nisu otkrila opasnost od primjene lijeka Actrapid ® NM.

Liječenje dijabetesa.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija

Kao što znate, određeni broj lijekova utječe na metabolizam glukoze.

Lijekovi koji mogu smanjiti potrebu za inzulinom.

Oralni hipoglikemijski agensi (PSS), inhibitori monoamin oksidaze (MAO), neselektivni b-blokatori, ACE inhibitori (ACE), salicilati, anabolički steroidi i sulfonamidi.

Lijekovi koji mogu povećati potrebu za inzulinom.

Oralni kontraceptivi, tiazidi, glukokortikoidi, hormoni štitnjače, simpatomimetici, hormon rasta i danazol.

  • blokatori adrenergike mogu maskirati simptome hipoglikemije i usporiti oporavak nakon hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i smanjiti i povećati potrebu za insulinom.

Alkohol može pojačati ili smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Značajke aplikacije

Neadekvatno doziranje ili prekid liječenja (posebno s dijabetesom tipa I) može dovesti do hiperglikemija dijabetička ketoacidoza. Obično se prvi simptomi hiperglikemije razvijaju postepeno tokom nekoliko sati ili dana. To uključuje žeđ, učestalo mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suvoću kože, suha usta, gubitak apetita i miris acetona na izdisaju.

Kod dijabetesa tipa I, hiperglikemija koja se ne liječi dovodi do dijabetičke ketoacidoze koja je potencijalno smrtonosna.

Hipoglikemija može se pojaviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom. U slučaju hipoglikemije ili sumnje na hipoglikemiju, nemojte davati lijek.

Preskakanje obroka ili nepredviđena povećana fizička aktivnost mogu dovesti do hipoglikemije.

Pacijenti koji su značajno poboljšali kontrolu razine glukoze u krvi zbog intenzivne inzulinske terapije mogu primijetiti promjene u svojim uobičajenim simptomima, prekursorima hipoglikemije, na što bi trebalo unaprijed upozoriti.

Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati kod pacijenata s dugogodišnjim dijabetesom.

Komorbidnosti, posebno infekcije i groznice, povećavaju potrebu za inzulinom.

Prelazak pacijenta na drugu vrstu ili vrstu inzulina događa se pod strogim medicinskim nadzorom. Promjena koncentracije, tipa (proizvođača), vrste, porijekla inzulina (ljudskog ili analoga ljudskog inzulina) i / ili načina proizvodnje može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina. Pacijentima koji su prebačeni na Actrapid ® NM s drugom vrstom inzulina može biti potrebno povećanje broja dnevnih injekcija ili promjena doze u odnosu na inzulin koji obično koriste. Potreba za odabirom doze može se pojaviti kako tijekom prve primjene novog lijeka, tako i tijekom prvih nekoliko tjedana ili mjeseci njegove primjene.

Kada koristite bilo koju terapiju inzulinom, na mjestu ubrizgavanja mogu se pojaviti reakcije, koje mogu uključivati ​​bol, crvenilo, svrbež, osip, otekline, modrice i upale. Konstantno menjanje mesta ubrizgavanja u jednom području može umanjiti ili spriječiti ove reakcije. Reakcije obično izmiču nakon nekoliko dana ili sedmica. U rijetkim slučajevima, reakcije na mjestu ubrizgavanja mogu zahtijevati prekid liječenja Actrapidom NM.

Prije putovanja s promjenom vremenske zone pacijenti bi se trebali posavjetovati s liječnikom jer se tim mijenja raspored ubrizgavanja inzulina i unos hrane.

Actrapid ® NM se ne smije koristiti u inzulinskim pumpama za dugotrajno supkutano davanje inzulina zbog rizika od taloženja u njihovim epruvetama.

Kombinacija tiazolidindiona i inzulinskih proizvoda.

Kada se tiazolidindioni upotrebljavaju u kombinaciji s inzulinom, prijavljeni su slučajevi kongestivne srčane insuficijencije, posebno kod pacijenata sa faktorima rizika za zastoj srca.

Actrapid ® NM sadrži metakrezol koji može izazvati alergijske reakcije.

Stariji pacijenti (> 65 godina).

Lijek Actrapid® NM može se primjenjivati ​​u starijih bolesnika.

U starijih bolesnika potrebno je pojačati nadzor glukoze i individualno prilagoditi dozu inzulina.

Zatajenje bubrega i jetre

Bubrežna i jetrena insuficijencija mogu smanjiti potrebu za inzulinom. U bolesnika s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom potrebno je pojačati praćenje glukoze i individualno prilagoditi dozu inzulina.

Lijek Actrapid® NM može se koristiti kod djece i adolescenata.

Upotreba tokom trudnoće ili dojenja .

Budući da inzulin ne prelazi placentarnu barijeru, ne postoji ograničenje u liječenju dijabetesa inzulinom tokom trudnoće. Preporučuje se pojačano nadziranje nivoa glukoze u krvi i praćenje liječenja trudnica s dijabetesom tokom cijelog razdoblja trudnoće, kao i kod sumnji na trudnoću, jer neadekvatno nadziranje dijabetesa povećava i rizik od malformacije fetusa i smrti.

Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i značajno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Nakon rođenja, potreba za inzulinom brzo se vraća na početnu vrijednost.

Također ne postoje ograničenja u liječenju dijabetesa inzulinom tokom dojenja, jer liječenje majke ne predstavlja nikakav rizik za bebu.

Studije reproduktivne toksičnosti za životinje pomoću humanog inzulina

nije otkrio negativan efekat na plodnost.

Mogućnost utjecaja na brzinu reakcije tijekom vožnje vozila ili drugih mehanizama.

Reakcija pacijenta i njegova sposobnost koncentracije mogu biti umanjeni hipoglikemijom. To može postati faktor rizika u situacijama kada je ta sposobnost od posebnog značaja (na primjer, za vrijeme vožnje automobila ili mašina).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere za sprečavanje hipoglikemije prije vožnje. Ovo je posebno važno za pacijente koji imaju oslabljene ili odsutne simptome prekursora hipoglikemije ili se epizode hipoglikemije često javljaju. U takvim okolnostima potrebno je izmjeriti primjerenost vožnje općenito.

Doziranje i primjena

Actrapid ® NM je lijek kratkog djelovanja, pa se često koristi u kombinaciji s inzulinom dugog djelovanja.

Doziranje inzulina je individualno i određuje liječnik u skladu s potrebama pacijenta.

Pojedinačna dnevna potreba za inzulinom obično iznosi od 0,3 do 1,0 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može se povećati kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, u pubertetu ili u pretilosti) i smanjiti se u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Injekciju treba obaviti 30 minuta prije glavnog ili dodatnog obroka koji sadrži ugljikohidrate.

Popratne bolesti, posebno infekcije i groznica obično povećavaju pacijentovu potrebu za insulinom. Istovremene bolesti bubrega, jetre ili nadbubrežne hipofize ili štitne žlijezde zahtijevaju promjene u doziranju inzulina.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze ako pacijenti promijene fizičku aktivnost ili uobičajenu prehranu.

Actrapid ® NM namijenjen je za potkožne ili intravenske injekcije.

Actrapid ® NM se obično daje supkutano u prednjim dijelovima trbušne stijenke, kao i na kukovima, stražnjici ili deltoidnim mišićima ramena.

S potkožnim injekcijama u područje prednjeg trbušnog zida, apsorpcija inzulina događa se brže nego kad se ubrizgava u druge dijelove tijela.

Uvođenje ucrtanog nabora kože znatno smanjuje rizik od naletavanja u mišić.

Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi. Tako ćete osigurati uvođenje pune doze.

Kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije, mjesto ubrizgavanja uvijek treba mijenjati čak i unutar istog dijela tijela.

Intramuskularne injekcije se mogu izvesti pod medicinskim nadzorom.

Actrapid ® NM može se davati intravenski. Ove injekcije treba izvesti samo ljekar.

Actrapid ® NM u bočicama koristi se sa posebnim inzulinskim špricama koji imaju odgovarajuću matricu. Actrapid ® NM dolazi s pakiranim priručnikom s detaljnim informacijama za upotrebu.

Primena za intravensku primenu.

Infuzijski sustavi s Actrapid ® NM u koncentraciji humanog inzulina od 0,05 IU / ml do 1,0 IU / ml u infuzijskoj otopini koja sadrži 0,9% natrijevog klorida, 5% ili 10% glukoze i 40 mmol / litra kalijevog klorida i nalazi se u posudama za infuziju od polipropilena, stabilne su 24 sata na sobnoj temperaturi. Čak i uz dugotrajnu stabilnost, na unutrašnjoj površini infuzionog rezervoara može se adsorbirati određena količina inzulina. Tokom infuzije potrebno je pratiti nivo glukoze u krvi.

Actrapid ® NM nije predviđen za upotrebu u inzulinskim pumpama za dugotrajno subkutano davanje.

Upute za upotrebu lijeka Actrapid ® NM za pacijenta.

Ne koristite Actrapid ® NM:

▶ U infuzijskim pumpama.

▶ Ako je pacijent alergičan (preosjetljiv) na ljudski inzulin ili bilo koji drugi sastojak Actrapid ® NM,

▶ Ako pacijent posumnja da razvija hipoglikemiju (nizak šećer u krvi).

▶ Ako sigurnosni plastični poklopac ne prilegne čvrsto ili nedostaje.

Svaka boca ima zaštitnu plastičnu kapicu koja označava otvaranje.

Ako nakon primitka bočice poklopac ne prilegne čvrsto ili nedostaje, bočicu treba vratiti u ljekarnu.

▶ Ako je proizvod skladišten nepravilno ili je bio zamrznut.

▶ Ako inzulin nije proziran i bezbojan.

Prije upotrebe lijeka Actrapid ® NM:

▶ Provjerite naljepnicu kako biste bili sigurni da je vrsta inzulina propisana.

▶ Skinite sigurnosni plastični poklopac.

Kako koristiti ovaj preparat inzulina.

Actrapid ® NM se daje injekcijom pod kožu (potkožno). Uvijek promijenite mjesto ubrizgavanja čak i na istom području tijela kako biste smanjili rizik od stvaranja pečata ili žigova na koži. Najbolja mjesta za samo ubrizgavanje su prednji dio trbuha, stražnjica, prednji dio bedara ili ramena. Insulin će djelovati brže ako se ubrizga u struk.

Ako je potrebno, Actrapid ® NM može se davati intravenski, samo liječnik može izvršiti ove injekcije.

Unesite Actrapid ® NM, ako se daje sam ili u kombinaciji sa inzulinom dugog delovanja.

▶ Osigurajte da pacijent koristi inzulinsku štrcaljku koja ima odgovarajuću maturu.

▶ U špricu uvucite količinu vazduha jednaku dozi inzulina koju pacijent traži.

▶ Slijedite upute liječnika ili medicinske sestre.

▶ Napravite potkožnu injekciju inzulina. Koristite tehniku ​​ubrizgavanja koju preporučuje ljekar ili medicinska sestra.

▶ Držite iglu ispod kože najmanje 6 sekundi kako biste bili sigurni da je data puna doza.

Biosintetski pripravci humanog inzulina su efikasni i sigurni lekovi u lečenju šećerne bolesti različitih starosnih grupa dece i adolescenata.

Dnevna potreba za inzulinom kod djece i adolescenata ovisi o stupnju bolesti, tjelesnoj težini, dobi, prehrani, fizičkoj aktivnosti, stupnju otpornosti na inzulin i DINAMIKI nivoa glikemije.

Predoziranje

Iako nije formuliran specifičan koncept predoziranja za inzulin, hipoglikemija u obliku uzastopnih stadija može se razviti nakon njegove primjene ako se koriste doze koje su previsoke u odnosu na pacijentove potrebe.

Blaga hipoglikemija može se liječiti gutanjem glukoze ili slatkim namirnicama. Zbog toga se pacijentima koji imaju dijabetes preporučuje se stalno nositi nekoliko proizvoda koji sadrže ugljikohidrate.

U slučaju teške hipoglikemije, kada je pacijent u nesvjesnom stanju, oni koji su upućeni moraju davati glukagon subkutano ili intramuskularno (od 0,5 do 1,0 mg).

Nakon dolaska pacijenta treba uzimati hranu koja sadrži ugljene hidrate kako bi se spriječio povratak.

Neželjene reakcije

Česta nuspojava terapije je hipoglikemija. Prema kliničkim studijama, kao i podacima o uporabi lijeka nakon njegovog puštanja na tržište, učestalost hipoglikemije varira u različitim skupinama bolesnika, s različitim režimima doziranja i razinama kontrole glikemije (vidjeti dolje informacije).

Na početku terapije insulinom mogu se primijetiti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (bol, crvenilo, urtikarija, upala, modrice, otekline i svrbež na mjestu uboda). Te su reakcije obično prolazne. Brzo poboljšanje kontrole glukoze u krvi može dovesti do sigurno reverzibilnog stanja akutne neuropatije boli.

Naglo poboljšanje kontrole glikemije uslijed intenziviranja terapije inzulinom može biti popraćeno privremenim pogoršanjem dijabetičke retinopatije, dok produljena dobro uspostavljena kontrola glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Prema kliničkim studijama, slijede se nuspojave klasificirane po učestalosti i klasnim sistemima prema MedDRA.

Prema učestalosti pojavljivanja, ove reakcije podijeljene su u one koje se javljaju vrlo često (≥1 / 10), često (≥1 / 100 do 1/1000 do Čuvajte 1/10000 do ® NMSlide u hladnjaku na temperaturi od 2 ° C -

8 ° C (nije preblizu zamrzivaču). Ne smrzavajte se. Čuvati u originalnom pakovanju van dohvata dece.

Držite podalje od vrućine ili direktne sunčeve svetlosti.

Svaka bočica ima zaštitnu plastičnu kapicu obojenu u boji. Ako zaštitni plastični poklopac ne prilegne čvrsto ili nedostaje, bočicu treba vratiti u ljekarnu.

Boce Actrapid ® NM, koje se koriste ne treba čuvati u hladnjaku. Mogu se čuvati 6 tjedana na temperaturama do 30 ° C nakon otvaranja.

Ne smiju se koristiti pripravci inzulina koji su bili zamrznuti.

Nikada ne upotrebljavajte inzulin nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju. Može se koristiti samo bistra i bezbojna otopina Actrapid ® HM.

Nekompatibilnost

U pravilu se insulin može dodati lijekovima s kojima je utvrđena njegova kompatibilnost. Lijekovi dodani inzulinu mogu uzrokovati njegovo uništavanje, na primjer, pripravci koji sadrže tiole ili sulfite.

10 ml u bočici, 1 boca u kartonskoj kutiji.

Metodologija Uvod

Dozvoljena je subkutana, intramuskularna i intravenska primjena lijeka. Pomoću supkutane primjene, pacijentima se savjetuje da odaberu područje bedara za injekciju, upravo se ovdje lijek otapa polako i ravnomjerno.

Uz to, možete koristiti za injekcije stražnjicu, podlaktice i prednji zid trbušne šupljine (kada se ubrizga u trbuh, učinak lijeka počinje što je prije moguće). Nemojte ubrizgavati u jedno područje češće od jednom mjesečno, lijek može izazvati lipodistrofiju.

Ako je potrebno kratki inzulin dopuniti dugim, izvodi se sljedeći algoritam:

  1. Zrak se uvodi u obje ampule (i kratke i duge),
  2. Prvo se inzulin kratkog djelovanja uvlači u štrcaljku, a zatim se nadopunjuje s dugotrajnim lijekom,
  3. Zrak se uklanja tapkanjem.

Dijabetičarima koji imaju malo iskustva ne preporučuje se samostalno unositi Actropid u područje ramena, jer postoji veliki rizik od formiranja nedovoljnog nabora kože i masti i ubrizgavanje lijeka intramuskularno. Vrijedno je napomenuti da prilikom upotrebe igala do 4-5 mm potkožni nabor masti uopće ne nastaje.

Zabranjeno je ubrizgavanje lijeka u tkiva promijenjena lipodistrofijom, kao i u mjesta hematoma, pečata, ožiljaka i ožiljaka.

Actropid se može davati upotrebom uobičajene insulinske šprice, olovke za šprice ili automatske pumpe. U potonjem slučaju lijek se sam unosi u tijelo, u prva dva vrijedi svladati tehniku ​​primjene.

  • Instalirana je igla za jednokratnu upotrebu,
  • Lijek se lako miješa, pomoću dispenzera se odabiru 2 jedinice lijeka, one se unose u zrak,
  • Pomoću prekidača postavlja se vrijednost željene doze,
  • Na koži se formira masni nabor kao što je opisano u prethodnom postupku,
  • Lijek se uvodi cijelim pritiskom na klip,
  • Nakon 10 sekundi, igla se uklanja s kože, nabor se otpušta.

Igla je nužno izbaciti.

Ako se koristi actrapid kratkog djelovanja, nije potrebno miješati prije upotrebe.

Da bi se isključila nepravilna apsorpcija lijeka i pojava hipoglikemije, kao i hiperglikemija, inzulin se ne smije ubrizgavati u neprikladne zone i treba koristiti doze koje nisu dogovorene s liječnikom. Upotreba Actrapida kojima je istekao rok trajanja je zabranjena, lijek može izazvati predoziranje inzulina.

Davanje intravenski ili intramuskularno vrši se samo pod nadzorom lekara. Actrapid se unosi u organizam pola sata prije jela, hrana mora nužno sadržavati ugljikohidrate.

Savjet: bolje je ubrizgati inzulin na sobnoj temperaturi, tako da će bol od ubrizgavanja biti manje vidljiva.

Kako djeluje Actrapid

Insulin Actrapid spada u grupu lijekova čije je glavno djelovanje usmjereno na snižavanje razine šećera u krvi. To je lijek kratkog djelovanja.

Smanjenje šećera je posledica:

Stepen i brzina izlaganja lekovima organizma zavisi od više faktora:

  1. Doziranje insulinskog preparata,
  2. Način primjene (šprica, olovka za injekciju, pumpa za inzulin),
  3. Odabrano mjesto za primjenu lijekova (želudac, podlaktica, bedro ili zadnjica).

Supkutanom primjenom Actrapida lijek počinje djelovati nakon 30 minuta, dostiže svoju maksimalnu koncentraciju u tijelu nakon 1-3 sata, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta, hipoglikemijski učinak aktivan je 8 sati.

Nuspojave

Prilikom prelaska na Actrapid kod pacijenata tijekom nekoliko dana (ili tjedana, ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta), može se primijetiti oticanje ekstremiteta i problemi s jasnoćom vida.

Ostale štetne reakcije bilježe se sa:

Najčešća nuspojava je hipoglikemija. Ako pacijent ima blijedu kožu, prekomjernu razdražljivost i osjećaj gladi, zbunjenost, drhtanje ekstremiteta i pojačano znojenje, možda će se šećer u krvi smanjiti ispod dopuštene razine.

Pri prvim manifestacijama simptoma potrebno je mjeriti šećer i jesti lako probavljive ugljikohidrate, a u slučaju gubitka svijesti glukoza se daje intramuskularno pacijentu.

U naprednim slučajevima hipoglikemija može prerasti u komu i smrt.

U nekim slučajevima Actrapid inzulin može izazvati alergijske reakcije koje se pojave:

Ako pacijent na različitim mjestima ne slijedi pravila ubrizgavanja, u tkivima se razvija lipodistrofija.
Pacijenti kod kojih je hipoglikemija neprestano uočavana, neophodno je konsultovati se sa svojim lekarom kako bi se prilagodile primljene doze.

Posebna uputstva

Uz kontinuirano liječenje dijabetesa s Actrapidom, izuzetno je važno voditi evidenciju razine šećera u krvi pomoću glukometra. Samokontrola će spriječiti nagli skok nivoa šećera.

Hipoglikemiju često može uzrokovati ne samo predoziranje lijekom, već i niz drugih razloga:

U slučaju da pacijent unese nedovoljnu količinu lijeka ili preskoči uvođenje, razvija hiperglikemiju (ketoacidozu), stanje ne manje opasno, može dovesti do kome.

Upotreba tokom trudnoće

Liječenje Actrapidom dozvoljeno je u slučaju trudnoće pacijentice. Tokom cijelog perioda potrebno je kontrolirati razinu šećera i mijenjati dozu. Dakle, tijekom prvog tromjesečja potreba za lijekom se smanjuje, tokom drugog i trećeg - naprotiv, povećava se.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom vraća se na razinu koja je bila prije trudnoće.

Tokom laktacije može biti potrebno smanjenje doze. Pacijent mora pažljivo nadzirati nivo šećera u krvi, kako ne bi propustio trenutak kada se potreba za lijekom stabilizira.

Kupovina i skladištenje

Možete kupiti Actrapid u ljekarni prema receptu svog liječnika.

Najbolje je čuvati lijek u hladnjaku na temperaturi od 2 do 7 stepeni Celzijusa. Ne dopustite da proizvod bude izložen direktnoj toploti ili sunčevoj svjetlosti. Kada se smrzne, Actrapid gubi svojstva za snižavanje šećera.

Prije injekcije pacijent treba provjeriti datum isteka lijeka, uporaba inzulina s istekom roka nije dopuštena. Obavezno provjerite ampulu ili bočicu s Actrapidom da li ima sedimenta i stranih inkluzija.

Actrapid koriste pacijenti oboleli od dijabetesa tipa 1 i 2 . Pravilnom upotrebom i poštivanjem doza koje je odredio ljekar, to ne izaziva razvoj nuspojava u tijelu.

Zapamtite da se dijabetes treba liječiti sveobuhvatno: pored svakodnevnih injekcija lijeka, morate se pridržavati određene prehrane, pratiti fizičku aktivnost i ne izlagati tijelo stresnim situacijama.

Liječenje dijabetesa je dug i odgovoran proces. Ova je bolest opasna komplikacijama, osim toga pacijent može umrijeti ako ne dobije potrebnu liječničku podršku.

Opće informacije o lijeku

Actrapid se preporučuje u borbi protiv dijabetesa. Međunarodno ime (MHH) je topivo.

Ovo je dobro poznati hipoglikemijski lijek sa kratkim efektom. Dostupan je u obliku otopine koja se koristi za injekcije. Agregatno stanje lijeka je bezbojna tečnost. Prikladnost rješenja je određena njegovom transparentnošću.

Lijek se koristi u liječenju dijabetesa tipa 1 i 2. Efikasan je i kod hiperglikemije, pa se često koristi za pružanje hitne pomoći pacijentima tokom napada.

Pacijenti s dijabetesom ovisnim o insulinu moraju tijekom života kontrolirati šećer u krvi. Za to su potrebne injekcije insulina. Da bi poboljšali rezultate terapije, stručnjaci kombinuju sorte lijeka prema karakteristikama pacijenta i kliničkoj slici bolesti.

Farmakološko djelovanje

Insulin Actrapid HM je lijek kratkog djelovanja. Zbog njegovog učinka, nivo šećera u krvi se smanjuje. Ovo je moguće zahvaljujući aktiviranju njegovog unutarćelijskog transporta.

Istovremeno lijek smanjuje stopu proizvodnje glukoze u jetri, što takođe doprinosi normalizaciji razine šećera.

Lijek počinje djelovati nakon otprilike pola sata nakon injekcije i zadržava svoj učinak 8 sati. Maksimalni rezultat se opaža u intervalu 1,5-3,5 sati nakon injekcije.

Oslobađanje oblika i sastava

U prodaji je Actrapid u obliku otopine za injekciju. Drugi oblici puštanja ne postoje. Njegova aktivna supstanca je rastvorljivi inzulin u količini od 3,5 mg.

Osim njega, sastav lijeka sadrži takve komponente sa pomoćnim svojstvima kao što su:

  • glicerin - 16 mg,
  • cink hlorid - 7 mcg,
  • natrijum hidroksid - 2,6 mg - ili klorovodična kiselina - 1,7 mg - (potrebni su za regulaciju pH),
  • metakrezol - 3 mg,
  • voda - 1 ml.

Lijek je bistra, bezbojna tečnost. Dostupno u staklenim posudama (zapremina 10 ml). Pakovanje sadrži 1 bocu.

Indikacije za upotrebu

Ovaj lijek dizajniran je za kontrolu šećera u krvi.

Mora se koristiti za sljedeće bolesti i poremećaje:

  • dijabetes tipa 1
  • šećerna bolest tipa 2 s potpunom ili djelomičnom neosjetljivošću na hipoglikemijske agense za oralnu primjenu,
  • gestacijski dijabetes, koji se pojavio tokom porođaja djeteta (ako nema rezultata dijetalne terapije),
  • dijabetička ketoacidoza,
  • zarazne bolesti sa visokom temperaturom kod pacijenata sa dijabetesom,
  • nadolazeća operacija ili porođaj.

Samo-lijek Actrapidom je zabranjen, ovaj lijek treba propisati liječnik nakon proučavanja slike bolesti.

Doziranje i primjena

Upute za upotrebu lijeka su neophodne kako bi liječenje bilo učinkovito, a lijek ne nanosi štetu pacijentu. Prije upotrebe Actrapida trebali biste ga pažljivo proučiti kao i preporuke stručnjaka.

Lijek se daje intravenski ili subkutano. Lekar mora odabrati pojedinačnu dnevnu dozu za svakog pacijenta. U prosjeku je 0,3-1 IU / kg (1 IU je 0,035 mg bezvodnog inzulina). Kod određenih kategorija pacijenata može se povećati ili smanjiti.

Lijek treba davati otprilike pola sata prije obroka, koji nužno mora sadržavati ugljene hidrate. Preporučljivo je ubrizgati u prednji trbušni zid supkutano - kako bi apsorpcija bila brža. Ali dopušteno je davanje lijeka u butinama i stražnjici ili u deltoidnom brahijalnom mišiću. Da biste izbjegli lipodistrofiju, morate promijeniti mjesto ubrizgavanja (ostati unutar preporučenog područja). Da bi se u potpunosti primijenila doza, igla se treba držati ispod kože najmanje 6 sekundi.

Postoji i intravenska upotreba Actrapid-a, ali specijalista treba davati lek na ovaj način.

Ako pacijent ima pridružene bolesti, doziranje će morati biti promijenjeno. Zbog zaraznih bolesti sa febrilnim manifestacijama povećava se potreba pacijenta za insulinom.

Video upute za primjenu inzulina:

Za odstupanja trebate odabrati i odgovarajuću dozu kao što su:

  • bolest bubrega
  • kršenja u radu nadbubrežne žlezde,
  • patologija jetre
  • bolest štitne žlijezde.

Promjene u pacijentovoj prehrani ili razini tjelesne aktivnosti pacijenta mogu utjecati na potrebe tijela za inzulinom zbog čega će biti potrebno prilagoditi propisanu dozu.

Posebni pacijenti

Liječenje Actrapidom tijekom gestacije nije zabranjeno. Inzulin ne prolazi kroz placentu i ne šteti plodu.

Ali u odnosu na trudnice, potrebno je pažljivo odabrati dozu, jer ako se nepravilno liječi, postoji rizik od hiper- ili hipoglikemije.

Oba ova poremećaja mogu utjecati na zdravlje nerođenog djeteta, a ponekad izazovu pobačaj. Stoga bi liječnici trebali pratiti nivo šećera u trudnica do porođaja.

Za novorođenčad ovaj lijek nije opasan, pa je dozvoljena i njegova upotreba tokom dojenja.Ali istodobno morate obratiti pažnju na prehranu dojilje i odabrati odgovarajuću dozu.

Actrapid nije propisan djeci i adolescentima iako studije nisu otkrile posebne rizike po njihovo zdravlje. Teoretski, dozvoljeno je liječenje dijabetesa ovim lijekom u ovoj dobnoj skupini, ali doziranje treba odabrati pojedinačno.

Kontraindikacije i nuspojave

Actrapid ima malo kontraindikacija. Oni uključuju preosjetljivost na komponente lijeka i prisustvo hipoglikemije.

Vjerojatnost nuspojava pravilnom upotrebom lijeka je mala. Najčešće se javlja hipoglikemija što je rezultat izbora doze koja nije prikladna za pacijenta.

Prate je fenomenima:

U teškim slučajevima hipoglikemija može izazvati nesvjesticu ili napade. Neki pacijenti mogu umrijeti zbog toga.

Ostale nuspojave Actrapid uključuju:

Ove osobine su rijetke i karakteristične u početnoj fazi liječenja. Ako ih se promatraju u dužem vremenskom periodu, a njihov intenzitet raste, potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom o prikladnosti takve terapije.

Interakcija s drugim lijekovima

Actrapid se mora pravilno kombinirati s drugim lijekovima, s obzirom na to da određene vrste lijekova i određene tvari mogu pojačati ili oslabiti potrebe tijela za inzulinom. Postoje i lijekovi čija upotreba uništava djelovanje Actrapida.

Tabela interakcija s drugim lijekovima:

Kada koristite beta blokatore, teže je otkriti hipoglikemiju jer ovi lijekovi smanjuju njene simptome.

Kada pacijent konzumira alkohol, njegova tjelesna potreba za inzulinom može se i povećavati i smanjivati. Zbog toga je dijabetičarima preporučljivo odustati od alkohola.

Lijekovi sa sličnim djelovanjem

Proizvod ima analoge koji se mogu koristiti ako nema mogućnosti primjene Actrapida.

Glavni su:

  • Gensulin P,
  • Izdržimo P,
  • Monoinsulin CR,
  • Biosulin R.

Uslovi skladištenja, cena

Alat treba čuvati izvan dohvata djece. Za očuvanje svojstava lijeka potrebno ga je zaštititi od izlaganja suncu. Optimalna temperatura skladištenja je 2-8 stepeni. Stoga se Actrapid može čuvati u hladnjaku, ali ne smije se stavljati u zamrzivač. Nakon zamrzavanja, rastvor postaje neupotrebljiv. Rok trajanja je 2,5 godine.

Nakon otvaranja boce u hladnjaku ne treba stavljati, za njegovo skladištenje je potrebna temperatura od oko 25 stepeni. Od sunčevih zraka mora se zaštititi. Rok trajanja otvorene ambalaže lijeka je 6 tjedana.

Približni trošak lijeka Actrapid iznosi 450 rubalja. Insulin Actrapid HM Penefill skuplji je (oko 950 rubalja). Cijene mogu varirati ovisno o regiji i vrsti ljekarne.

Actrapid nije pogodan za samoliječenje, stoga lijek možete kupiti samo na recept.

NOVO NORDISK NOVO NORDISK + FEREIN Novo Nordisk A / C

Posebni uslovi

  • rastvorljivi inzulin (humani genetski inženjering) 100 IU * Pomoćne tvari: cink hlorid, glicerol, metakrezol, solna kiselina i / ili natrijum hidroksid (za održavanje pH), voda d / i. * 1 IU odgovara 35 μg bezvodnog rastvorljivog ljudskog inzulina (humani genetski inženjering) 100 IU * Pomoćne tvari: cink hlorid, glicerol, metakrezol, solna kiselina i / ili natrijum hidroksid (za održavanje pH), voda d / i.

Actrapid nm indikacije za upotrebu

  • dijabetes melitus ovisan o insulinu (tip I), - dijabetes melitus neovisan o insulinu (tip II): stadij rezistencije na oralne hipoglikemijske agense, djelomična rezistencija na ove lijekove (tijekom kombinirane terapije), s interkurentnim bolestima, operacijama i trudnoćom.

Actrapid nm nuspojave

  • Nuspojave opažene kod pacijenata tijekom terapije Actrapidom NM-om bile su pretežno ovisne o dozi i rezultat su farmakološkog djelovanja inzulina. Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, najčešća nuspojava je hipoglikemija. Razvija se u slučajevima kada doza inzulina značajno premašuje potrebu za njim. Tijekom kliničkih ispitivanja, kao i tijekom upotrebe lijeka nakon puštanja na tržište potrošača, utvrđeno je da je učestalost hipoglikemije različita u različitim populacijama bolesnika i pri korištenju različitih režima doziranja, tako da nije moguće navesti točne vrijednosti učestalosti. U teškoj hipoglikemiji može doći do gubitka svijesti i / ili konvulzija, može doći do privremenog ili trajnog slabljenja moždane funkcije, pa čak i smrti. Klinička ispitivanja pokazala su da se učestalost hipoglikemije uglavnom nije razlikovala između pacijenata koji su primali humani inzulin i pacijenata koji su primali inzulin aspart. Slijede vrijednosti učestalosti nuspojava identificiranih tijekom kliničkog ispitivanja, za koje se smatralo da su povezane s primjenom lijeka Actrapid NM. Učestalost je određena na sljedeći način: rijetko (> 1/1000,

Uslovi skladištenja

  • čuvati na suvom mestu
  • Čuvati na hladnom (t 2 - 5)
  • držati podalje od djece
  • čuvajte na tamnom mjestu
Podaci koje pruža Državni registar lijekova.
  • Brinsulrapi MK, Brinsulrapi Ch, Insulin Actrapid, Levulin

Latinsko ime: djelotvoran
ATX kod: A10AB01
Aktivna supstanca: rastvorljivi inzulin
Proizvođač: Novo Nordisk, Danska
Odmor iz ljekarne: Po receptu
Uslovi skladištenja: 2-8 stepeni toplote
Datum isteka: 2,5 godine - zatvorena boca
otvoreno - mesec i po dana.

Actrapid je inzulin kratkog djelovanja koji se koristi kod dijabetičara u prisutnosti hormonskog nedostatka.

Insulin Actrapid nm pogodan je za upotrebu u liječenju bolesnika sa šećernom bolešću. Može se upotrijebiti i u obliku bolesti otpornog na inzulin i ne-inzulinski rezistentni oblik bolesti. Karakterizira ga brzi terapeutski učinak, kada pacijent treba brzo staviti svoj glikemijski indeks u red.

Obrasci za sastav i izdanje

Aktivni sastojak pripravka je humani inzulin u rastvorenom obliku. Pomoćne komponente u sastavu: cink hlorid, glicerol, voda za ubrizgavanje, metakrezol, natrijum hidroksid.

Lijek se prodaje u obliku injekcije, tu je i oblik actrapid nm penfill-a, koji se također prodaje u obliku otopine za potkožne injekcije.

Ljekovita svojstva

Lijek ima brzo terapijsko djelovanje, jer spada u farmakološku skupinu brzo djelujućih inzulina. Proizvod je proizveden primjenom bioinžinjerijske tehnologije rekombinantne DNA s uvođenjem kulture pekarskog kvasca. Nakon direktne primjene lijeka supkutano, aktivna supstanca počinje interakciju s citoplazmatskim receptorima u staničnoj membrani. Supstanca aktivira procese unutar ćelije stimulišući biosintezu cAMP, što mu omogućava da prodre duboko u ćelijski prostor.

Kao što upućuje radar, smanjenje šećera u krvi uzrokovano je povećanim unutarćelijskim kretanjem i apsorpcijom tjelesnih tkiva, što ubrzava skladištenje masti u tijelu, dolazi do sinteze proteinskih struktura, glikogenogeneze, kao i do smanjenja proizvodnje glukoze u jetri. Lijek počinje aktivno djelovati u organizmu pola sata nakon upotrebe. Vrhunski učinak postiže se nakon 2,5 sata, a ukupno trajanje izlaganja oko 7-8 sati.

Međusobno interakcije lijekova

Tvari koje povećavaju učinkovitost smanjenja šećera: oralni hipoglikemijski lijekovi, anabolički steroidi, androgeni, ketokonazol, tetraciklin, vitamin B6, bromokriptin, mebendazol, teofilin, neselektivni beta blokatori, alkoholna pića, koji ne samo da pojačavaju učinak, već i produžuju trajanje djelovanja.

Povećavaju se razine šećera u krvi: oralni kontraceptivi žena (sintetski analozi progesterona i estradiola), hormoni štitnjače, antikoagulansi, klonidin, diazoksid, danazol, triciklički antidepresivi, blokatori kalcijevih kanala, opioidni analgetici, nikotinska kiselina i nikotroidi, Reserpin, salicilati, oktreotid, lanreotid dvostruko utječu na učinkovitost inzulina. Te tvari mogu i smanjiti i povećati potrebu za doziranjem lijeka.

Tioli i sulfiti doprinose uništavanju ili propadanju otopine lijeka, a beta blokatori uzrokuju lažne pokazatelje hipoglikemije.

Nuspojave i predoziranje

Ponekad se pojave neke alergijske reakcije u obliku kožnog osipa ili oteklina, rjeđe dolazi do degeneracije masnog tkiva na mjestima ubrizgavanja. Još rjeđe, pojava rezistencije (neprihvaćanje) egzogenog inzulina.

U slučaju predoziranja mogući su takvi neugodni osjećaji: gubitak normalnog sna, blanširanje kože, parestezija, psihomotorna uznemirenost, pojačani apetit, drhtanje ruku, hiperhidroza, glavobolja, migrene, parestezija u ustima, tahikardija. S jakom predoziranjem dolazi do teške hipoglikemije terminalnog stadija i pacijent pada u komu.

Ako postoje blage manifestacije hipoglikemije, onda je dovoljno koristiti brze ugljikohidrate (šećer, čokoladne šipke, tablete glukoze). S umjerenom težinom, glukoza se daje intravenski putem kapaljkom. U teškom slučaju poziva se ekipa hitne pomoći i ubrizgava glukagon, a potrebno je i promatranje u bolnici dok se stanje ne normalizuje.

Lilly France, Francuska

Prosječni trošak u Rusiji - 1720 rubalja po paketu.

Djelatna tvar humaloga je inzulin lispro. Ovo je jedan od mnogih analoga actrapida po skupoj cijeni. Humalog ima izuzetno brz učinak, njegov terapeutski učinak počinje se pojavljivati ​​u roku od 15 minuta nakon injekcije, ali trajanje djelovanja je takođe kratko, u rasponu od 2 do 5 sati zaredom.

Sanofi Avensis Deutschland, Njemačka

Prosječni trošak u Rusiji - 2060 rubalja po paketu.

Apidra sadrži inzulin u obliku gluzilina, što mu, kao i prethodni strani analog, omogućava da djeluje mnogo puta brže, ali trajanje efekta nije tako dugo - samo nekoliko sati.

  • Brzi efekat
  • To puno pomaže.

Liječenje bolesnika sa dijabetesom tipa 1 provodi se u obliku nadomjesne terapije inzulinom. Zajedno s ograničenjem prehrane, primjena inzulina može spriječiti takve pacijente da razviju teške komplikacije dijabetesa.

Pri propisivanju inzulina potrebno je pokušati reproducirati što bliže prirodnom ritmu njegovog ulaska u krv. Za to se najčešće propisuju dvije vrste inzulina - dugo i kratko djelovanje.

Produljeni insulini oponašaju bazalno (trajno manje) lučenje. Propisani su kratki insulini za apsorpciju ugljenih hidrata iz hrane. Daju se prije jela u dozi koja odgovara broju jedinica hljeba u proizvodima. Actrapid NM pripada takvim uvredama.

Mehanizam djelovanja Actrapid NM-a

Proizvod sadrži ljudski inzulin dobiven genetskim inženjeringom. Za njegovu proizvodnju koristi se DNK iz saharomiceta kvasca.

Insulin se veže za receptore u ćelijama, a ovaj kompleks obezbeđuje protok glukoze iz krvi u ćeliju.

Pored toga, Actrapid inzulin pokazuje takve akcije na metaboličke procese:

  1. Pojačava stvaranje glikogena u jetri i mišićnom tkivu
  2. Potiče upotrebu glukoze u mišićnim ćelijama i masnom tkivu za energiju
  3. Raspad glikogena je smanjen, kao i stvaranje novih molekula glukoze u jetri.
  4. Pojačava stvaranje masnih kiselina i smanjuje razgradnju masti
  5. U krvi se povećava sinteza lipoproteina
  6. Inzulin ubrzava rast i dijeljenje stanica
  7. Ubrzava sintezu proteina i smanjuje njenu razgradnju.

Trajanje djelovanja Actrapid NM ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja i vrsti dijabetesa. Lijek pokazuje svoja svojstva pola sata nakon primjene, maksimum se primjećuje nakon 1,5 - 3,5 sata. Nakon 7 - 8 sati lijek prestaje djelovati i uništava ga enzimi.

Glavna indikacija za uporabu Actrapid inzulina je smanjenje razine glukoze u šećernoj bolesti, kako za redovitu upotrebu, tako i za razvoj hitnih stanja.

Actrapid tokom trudnoće

Insulin Actrapid NM može se propisati za smanjenje hiperglikemije u trudnica, jer ne prelazi placentarnu barijeru. Nedostatak kompenzacije za dijabetes u trudnica može biti opasan za bebu.

Odabir doza za trudnice je izuzetno važan, jer i visoka i niska razina šećera narušavaju stvaranje organa i dovode do malformacija, kao i povećavaju rizik od smrti fetusa.

Počevši od faze planiranja trudnoće pacijente sa šećernom bolešću trebao bi nadgledati endokrinolog, te će im se pokazati pojačano nadgledanje razine glukoze u krvi. Potreba za inzulinom može se smanjiti u prvom tromjesečju trudnoće i povećati u drugom i trećem.

Nakon porođaja nivo glikemije obično se vraća prethodnim podacima koje su bile prije trudnoće.

Za majke koje doje, uprava Actrapid NM-a takođe nije ugrožena.

Ali s obzirom na povećanu potrebu za hranjivim sastojcima, prehrana bi se trebala promijeniti, a samim tim i doza inzulina.

Sastav i oblik oslobađanja

Rastvor za injekcije - 1 ml:

  • aktivne tvari: ljudski genetski inženjering rastvorljiv u inzulinu - 100 IU (3,5 mg), 1 IU odgovara 0,035 mg bezvodnog ljudskog inzulina,
  • pomoćne tvari: cink-klorid, glicerin (glicerol), metakrezol, natrijum-hidroksid i / ili klorovodična kiselina (za podešavanje pH), voda za injekcije.

10 ml u staklenim bocama, zatvorenim gumenim čepom i plastičnim poklopcem, u pakovanju od kartona 1 bočica.

Otopina za injekciju je prozirna, bezbojna.

Ljudski inzulin kratkog djelovanja.

Ljudski rekombinantni DNK inzulin. To je inzulin srednjeg trajanja djelovanja. Reguliše metabolizam glukoze, ima anaboličke efekte. U mišićnim i drugim tkivima (osim mozga) inzulin ubrzava unutarćelijski transport glukoze i aminokiselina i pojačava anabolizam proteina. Inzulin potiče pretvorbu glukoze u glikogen u jetri, inhibira glukoneogenezu i potiče pretvorbu viška glukoze u masti.

Actrapid nm Primjena u trudnoći i djeci

Tokom trudnoće posebno je važno održavati dobru kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom. Tokom trudnoće, potreba za inzulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Preporučuje se da pacijenti sa šećernom bolešću obavijeste liječnika o početku ili planiranju trudnoće.

U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja (dojenje) može biti potrebno prilagođavanje doze inzulina, prehrane ili oboje.

U istraživanjima genetske toksičnosti u in vitro i in vivo serijama, humani inzulin nije imao mutageno djelovanje.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Otopina za injekciju je prozirna, bezbojna.

1 ml
rastvorljivi inzulin (ljudski genetski inženjering)100 IU *

Pomoćne tvari: cink-hlorid, glicerol, metakrezol, solna kiselina i / ili natrijum hidroksid (za održavanje pH razine), voda d / i.

* 1 IU odgovara 35 μg bezvodnog ljudskog inzulina.

10 ml - staklene boce (1) - pakovanja od kartona.

Doziranje Actrapid nm

P / c, ulaz / ulaz Doza lijeka odabire se pojedinačno uzimajući u obzir potrebe pacijenta. Tipično je potreba pacijenta za insulinom od 0,3 do 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i niža kod bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina. Ako pacijenti s dijabetesom postignu optimalnu kontrolu glikemije, tada se dijabetesne komplikacije u pravilu pojave kasnije. S tim u vezi, treba nastojati optimizirati metaboličku kontrolu, posebno pažljivim nadzorom nivoa glukoze u krvi.

Actrapid ® NM je inzulin kratkog djelovanja i može se upotrebljavati u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate. Actrapid ® NM se obično daje sc u prednji deo prednjeg trbušnog zida. Ako je to pogodno, tada se mogu raditi i injekcije u bedro, glutealnu regiju ili regiju deltoidnog mišića ramena. Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego unošenjem u druga područja. Ako se injekcija ubrizga u kožu, smanjuje se rizik od ulaska u mišić.

Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Moguće su i intramuskularne injekcije, ali samo prema uputama liječnika.

Actrapid ® NM je također moguće unijeti / ulaziti, a takve postupke može izvesti samo medicinski stručnjak.

S oštećenjem bubrega ili jetre potreba za inzulinom je smanjena.

Prelazak pacijenta na drugu vrstu inzulina ili na inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom trebao bi se dogoditi pod strogim liječničkim nadzorom.

Promjene u aktivnosti inzulina, njegove vrste, vrste (svinjetina, ljudski inzulin, analog ljudskog inzulina) ili načina proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati prilagođavanje doze.

Potreba za prilagođavanjem doze može biti potrebna već pri prvoj primjeni ljudskog pripravka inzulina nakon pripreme inzulina životinjskog porijekla ili postepeno u toku nekoliko tjedana ili mjeseci nakon prijenosa.

Potreba za insulinom može se smanjiti s nedovoljnom funkcijom nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde, s bubrežnom ili jetrenom insuficijencijom.

Uz neke bolesti ili emocionalni stres, potreba za inzulinom može se povećati.

Prilagođavanje doze može se zahtijevati i pri povećanju tjelesne aktivnosti ili pri promjeni uobičajene prehrane.

Simptomi prekursora hipoglikemije tokom primjene humanog inzulina kod nekih pacijenata mogu biti manje izraženi ili se razlikuju od onih koji su primijećeni tijekom primjene inzulina životinjskog porijekla. Na primjer, normalizacijom razine glukoze u krvi, kao rezultat intenzivne inzulinske terapije, mogu nestati svi ili neki simptomi prekursora hipoglikemije o kojima bi bolesnike trebalo obavijestiti.

Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti manje izraženi s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije ili s primjenom beta blokatora.

U nekim slučajevima lokalne alergijske reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani s djelovanjem lijeka, na primjer, iritacija kože sredstvom za čišćenje ili nepravilna injekcija.

U rijetkim slučajevima sistemskih alergijskih reakcija potrebno je trenutno liječenje. Ponekad mogu biti potrebne promjene inzulina ili desenzibilizacija.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tijekom hipoglikemije može se smanjiti pacijentova sposobnost koncentracije pozornosti i brzina psihomotornih reakcija. Ovo može biti opasno u situacijama u kojima su ove sposobnosti posebno potrebne (vožnja automobilom ili rukovanje strojevima). Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere predostrožnosti kako bi izbjegli hipoglikemiju tijekom vožnje. Ovo je posebno važno za bolesnike sa blagim ili odsutnim simptomima-prekursorima hipoglikemije ili sa čestim razvojem hipoglikemije. U takvim slučajevima liječnik mora procijeniti izvodljivost pacijenta koji vozi automobil.

Farmakokinetika

Potpunost apsorpcije i pojava učinka inzulina ovisi o načinu primjene (potkožno, intramuskularno), mjestu primjene (želudac, bedro, stražnjica), dozi (volumenu ubrizgavanog inzulina), koncentraciji inzulina u lijeku itd. Postiže se maksimalna koncentracija (C max) insulina u plazmi. u roku od 1,5-2,5 sati nakon subkutane primjene. Distribucija

Nema izraženog vezivanja za proteine ​​u plazmi, ponekad se otkriju samo cirkulirajuća antitijela na inzulin.

Ljudski inzulin se cijepa djelovanjem inzulinske proteaze ili enzima koji cijepaju inzulin, kao i, moguće, djelovanjem protein disulfid izomeraze. Pretpostavlja se da u molekuli humanog inzulina postoji više mjesta cijepanja (hidrolize), međutim, niti jedan metabolizam nastao kao rezultat cijepanja nije aktivan.

Poluživot (T 1/2) određuje se brzinom apsorpcije iz potkožnih tkiva. Dakle, T 1/2 je vjerovatno mjera apsorpcije, nego stvarna mjera uklanjanja inzulina iz plazme (T 1/2 inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta). Studije su pokazale da T 1/2 iznosi oko 2-5 sati.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Farmakokinetički profil Actrapid NM proučavan je u maloj skupini djece sa šećernom bolešću (18 osoba) u dobi od 6-12 godina, kao i adolescenata (u dobi od 13-17 godina). Iako se dobiveni podaci smatraju ograničenim, ipak su pokazali da je farmakokinetički profil Actrapid NM-a kod djece i adolescenata sličan onome u odraslih. Istovremeno, otkrivene su razlike između različitih dobnih skupina po takvom pokazatelju kao što je C max, što još jednom naglašava potrebu za pojedinačnim odabirom doze.

Režim doziranja

Lijek je namijenjen SC i / u uvodu.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir potrebe pacijenta. Obično se potreba za insulinom kreće od 0,3 do 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i manja u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Ako pacijenti s dijabetesom postignu optimalnu kontrolu glikemije, tada se dijabetesne komplikacije u pravilu pojave kasnije. S tim u vezi, treba nastojati optimizirati metaboličku kontrolu, posebno pažljivim nadzorom nivoa glukoze u krvi.

Actrapid NM je inzulin kratkog djelovanja i može se upotrebljavati u kombinaciji s inzulinama s produženim djelovanjem.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate.

Actrapid NM se obično daje subkutano regiji prednjeg trbušnog zida. Ako je to zgodno, tada se mogu učiniti i injekcije u bedro, glutealnu regiju ili u područje deltoidnog mišića ramena. Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego unošenjem u druga područja. Ako se injekcija ubrizga u kožu, smanjuje se rizik od ulaska u mišić.

Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se spriječio razvoj lipodistrofije.

Moguće su i intramuskularne injekcije, ali samo prema uputama liječnika.

Actrapid NM je također moguće unijeti / ulaziti, a takve postupke može izvesti samo medicinski stručnjak.

S oštećenjem bubrega ili jetre potreba za inzulinom je smanjena.

Upute za upotrebu i rukovanje

Za intravensku primjenu koriste se infuzioni sustavi koji sadrže Actrapid NM 100 IU / ml u koncentracijama od 0,05 IU / ml do 1 IU / ml humanog inzulina u infuzijskim otopinama, poput 0,9% otopine natrijevog klorida, 5% i 10% otopina dekstroza, uključujući kalijum hlorid u koncentraciji od 40 mmol / l; IV sistem koristi infuzione vrećice od polipropilena; ove otopine ostaju stabilne 24 sata na sobnoj temperaturi.

Iako ove otopine neko vrijeme ostaju stabilne, u početnoj fazi se primjenjuje materijal od kojeg je izrađena infuzijska vrećica, apsorpcija određene količine inzulina. Tokom infuzije potrebno je pratiti nivo glukoze u krvi.

Upute za upotrebu Actrapid NM-a koje se moraju dati pacijentu.

Bočice s lijekom Actrapid NM mogu se upotrebljavati samo zajedno s inzulinskim špricama, na kojima se primjenjuje vaga, koja vam omogućuje mjerenje doze u jedinicama djelovanja. Bočice s Actrapid NM namijenjene su samo za pojedinačnu upotrebu.

Prije upotrebe Actrapid ® NM, potrebno je: Provjeriti naljepnicu kako biste bili sigurni da je odabrana ispravna vrsta inzulina, dezinficirajte gumenu čep s pamučnim tamponom.

Lijek Actrapid ® NM ne može se koristiti u sljedećim slučajevima:

- u inzulinskim pumpama,

- pacijentima je potrebno objasniti da ako na novoj bočici nema zaštitnog poklopca koji je upravo primljen iz ljekarne ili ne priliježe čvrsto, takav se inzulin mora vratiti u ljekarnu,

- ako se insulin čuvao pogrešno, ili ako je bio zamrznut.

- ako je insulin prestao biti transparentan i bezbojan.

Ako pacijent koristi samo jednu vrstu inzulina

1. U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara željenoj dozi inzulina.

2. Ubacite zrak u bočicu inzulina. Da biste to učinili, iglom probušite gumene čepove i pritisnite klip.

3. Okrenite bočicu štrcaljke naopako.

4. U špricu unesite potrebnu dozu inzulina.

5. Izvadite iglu iz bočice.

6. Uklonite zrak iz špriceva.

7. Provjerite da li je doza inzulina tačna.

8. Ubrizgajte odmah.

Ako pacijent treba miješati Actrapid® NM s inzulinom dugog djelovanja

1. Prebacite bočicu inzulina dugog djelovanja (zamućenja) između dlanova dok inzulin ne bude ravnomjerno bijel i zamućen.

2. U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara dozi mutnog inzulina. Umetnite zrak u mutnu bočicu inzulina i izvadite iglu iz bočice.

3. U špricu uvucite zrak u količini koja odgovara dozi Actrapid NM („prozirna“). Unesite zrak u bočicu sa Actrapid NM.

4. Bočicu s špricom („providnom“) okrenite naopako i nazovite željenu dozu Actrapid HM-a. Izvucite iglu i izvadite zrak iz štrcaljke. Provjerite ispravnu dozu.

5. Umetnite iglu u mutnu bočicu inzulina.

6. Okrenite bočicu sa špricom naopako.

7. Birajte željenu dozu zamućenog inzulina.

8. Izvadite iglu iz bočice.

9. Uklonite zrak iz šprice i provjerite je li doza tačna.

10. Odmah ubrizgajte injekcijsku smjesu inzulina kratke i
dugo gluma.

Uvijek uzimajte kratke i dugo djelujuće insuline u istom opisu kao što je gore opisano.

Uputite pacijenta kako davati inzulin

1. Sa dva prsta zgrabite pregib kože, umetnite iglu u podnožje nabora pod kutom od oko 45 stepeni i ubrizgavajte inzulin ispod kože.

2. Nakon ubrizgavanja, igla treba ostati ispod kože najmanje 6 sekundi, kako bi se osiguralo da se inzulin potpuno ubaci.

Nuspojava

Nuspojave opažene kod pacijenata tijekom terapije Actrapidom NM-om bile su pretežno ovisne o dozi i rezultat su farmakološkog djelovanja inzulina. Kao i kod ostalih inzulinskih pripravaka, najčešća nuspojava je hipoglikemija. Razvija se u slučajevima kada doza inzulina značajno premašuje potrebu za njim. Tijekom kliničkih ispitivanja, kao i tijekom upotrebe lijeka nakon puštanja na tržište potrošača, utvrđeno je da je učestalost hipoglikemije različita u različitim populacijama bolesnika i pri korištenju različitih režima doziranja, tako da nije moguće navesti točne vrijednosti učestalosti.

U teškoj hipoglikemiji može doći do gubitka svijesti i / ili konvulzija, može doći do privremenog ili trajnog slabljenja moždane funkcije, pa čak i smrti. Klinička ispitivanja pokazala su da se učestalost hipoglikemije uglavnom nije razlikovala između pacijenata koji su primali humani inzulin i pacijenata koji su primali inzulin aspart.

Slijede vrijednosti učestalosti nuspojava identificiranih tijekom kliničkog ispitivanja, za koje se smatralo da su povezane s primjenom lijeka Actrapid NM. Učestalost je određena na sljedeći način: rijetko (> 1/1000, Poremećaji imunološkog sustava: rijetko - urtikarija, osip, vrlo rijetko anafilaktičke reakcije. Simptomi generalizirane preosjetljivosti mogu uključivati ​​generalizirani kožni osip, svrbež, znojenje, poremećaji gastrointestinalnog trakta, angioedem oticanje, kratkoća daha, palpitacije, snižen krvni pritisak, nesvjestica / nesvjestica Generalizirane reakcije preosjetljivosti mogu predstavljati opasnost za život.

Poremećaji živčanog sistema: vrlo rijetko - periferna neuropatija. Ako se poboljšanje kontrole glukoze u krvi postiglo vrlo brzo, može se razviti stanje nazvano "akutna bolna neuropatija" koje je obično reverzibilno.

Kršenja organa vida: retko - kršenja refrakcije. Poremećaji refrakcije obično se primjećuju u početnoj fazi terapije inzulinom. Ti su simptomi u pravilu reverzibilni. Vrlo rijetko - dijabetička retinopatija. Ako se dugo vremena pruža odgovarajuća kontrola glikemije, smanjuje se rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije. Međutim, intenziviranje inzulinske terapije s oštrim poboljšanjem kontrole glikemije može dovesti do privremenog povećanja ozbiljnosti dijabetičke retinopatije.

Poremećaji na koži i potkožnom tkivu: retko - lipodistrofija. Lipodistrofija se može razviti na mjestu ubrizgavanja u slučaju kada stalno ne mijenjaju mjesto ubrizgavanja unutar istog područja tijela.

Poremećaji iz tijela kao cjeline, kao i reakcije na mjestu ubrizgavanja: rijetko, reakcije na mjestu ubrizgavanja. Na pozadini inzulinske terapije mogu se pojaviti reakcije na mjestu ubrizgavanja (crvenilo kože, oticanje, svrbež, bolovi, stvaranje hematoma na mjestu ubrizgavanja). Međutim, u većini slučajeva ove su reakcije prolazne prirode i nestaju u procesu nastavka terapije. Rijetko - natečenost. Oticanje se obično primjećuje u početnoj fazi terapije inzulinom. U pravilu je ovaj simptom prolazne prirode.

Upotreba lijeka tokom trudnoće i dojenja

Ne postoje ograničenja upotrebe inzulina tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru. Štoviše, ako se dijabetes ne liječi tijekom trudnoće, plod je u opasnosti. Stoga se terapija dijabetesa mora nastaviti tijekom trudnoće.

I hipoglikemija i hiperglikemija, koje se mogu razviti u slučajevima neadekvatno odabrane terapije, povećavaju rizik od malformacija fetusa i smrti ploda.Trudnice s dijabetesom trebaju se pratiti tokom cijele trudnoće, treba im pojačana kontrola razine glukoze u krvi, iste preporuke vrijede i za žene koje planiraju trudnoću.

Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

Nakon porođaja, potreba za inzulinom brzo se vraća na nivo koji je zabilježen prije trudnoće.

Također ne postoje ograničenja upotrebe lijeka Actrapid NM tijekom dojenja. Provođenje terapije inzulinom za dojilje nije opasno za bebu. Međutim, majci će možda trebati da prilagodi režim doziranja Actrapid NM i / ili prehranu.

Interakcija lijekova

Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom.

Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšati oralni hipoglikemici, inhibitori monoaminooksidaze, ACE inhibitori, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofiorat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, litijum, droge, koji sadrže etanol.

Oralni kontraceptivi, GCS, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, heparin, triciklički antidepresivi, simpatomimetičari, danazol, klonidin, blokatori kalcijevih kanala, diazoksid, morfin, fenitoin, nikotin slabe hipoglikemijski učinak inzulina.

Pod utjecajem rezerpina i salicilata moguće je i slabljenje i povećanje djelovanja lijeka.

Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije i otežati eliminaciju hipoglikemije.

Okreotid / lanreotid može i smanjiti i povećati potrebu za insulinom.

Alkohol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Actrapid NM može se dodati samo onim spojevima za koje je poznato da su kompatibilni. Neki lijekovi (na primjer, lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite) kada se dodaju u otopinu inzulina mogu uzrokovati razgradnju.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvajte u hladnjaku na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C (nije preblizu zamrzivaču) u kartonskoj kutiji. Ne smrzavajte se. Lijek treba zaštititi od izlaganja vrućini i sunčevoj svjetlosti. Čuvati van dohvata dece. Rok trajanja je 30 meseci. Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti.

Za otvorenu bocu: čuvajte na temperaturi koja ne prelazi 25 ° C 6 tjedana. Ne preporučuje se čuvanje u hladnjaku. Bočicu čuvajte u kartonskoj kutiji za zaštitu od svetlosti.

Pogledajte video: Sve je moguće. Istinite priče o energetskom iscjeljivanju. Čuda su moguća (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar