Lyspro dvofazni inzulin (Insulin lispro dvofazni)

Dvofazni inzulin lispro je mješavina suspenzije protaminskih inzulina lispro (preparat inzulina srednjeg djelovanja) i lisprota inzulina (brzo djelujući inzulin pripravak). Lyspro inzulin je DNK rekombinantni analog ljudskog inzulina, ali nasuprot tome, ima suprotan slijed ostataka aminokiselina prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. Lyspro bifazni inzulin ima anaboličke i anti kataboličke efekte, reguliše metabolizam glukoze. U mišićima i drugim tkivima (osim mozga) lispro bifazni insulin ubrzava prelazak aminokiselina i glukoze u ćeliju, povećava sadržaj glikogena, masnih kiselina, glicerola, potrošnje aminokiselina, pojačava sintezu proteina, inhibira glukoneogenezu, glikogenolizu, ketogenezu, lipolizu, katabolizam proteina, oslobađanje aminokiseline, potiče stvaranje glikogena iz glukoze u jetri, potiče pretvaranje viška glukoze u masti. Lyspro bifazni inzulin je ekvimolan ljudskom inzulinu. Lyspro inzulin dvofazni u usporedbi s konvencionalnim ljudskim inzulinom karakterizira brži početak djelovanja, raniji početak vršnog djelovanja i kraći period hipoglikemijske aktivnosti (do 5 sati). Lyspro bifazni inzulin ima visoku brzinu apsorpcije i brz početak djelovanja (15 minuta nakon primjene), omogućava da se daje neposredno prije jela (15 minuta), normalan humani inzulin se daje u pola sata. Na početak djelovanja i na brzinu apsorpcije lyspro bifaznog inzulina može utjecati odabir mjesta primjene i drugi faktori. Maksimalni učinak lizpro dvofaznog inzulina primjećuje se između 0,5 i 2,5 sata, trajanje djelovanja je 3 do 4 sata.
Potpunost apsorpcije i početak efekta lyspro bifaznog inzulina ovisi o mjestu ubrizgavanja (bedro, abdomen, stražnjica), volumenu primijenjenog inzulina, koncentraciji inzulina u lijeku i drugim faktorima. Lyspro bifasin inzulina neravnomjerno je raspoređen po tkivima. Lyspro bifazni inzulin ne prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko. Lyspro bifazni inzulin se uništava insulinazom uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima (30 - 80%).

Šećerna bolest tipa 1, posebno s netolerancijom na druge inzuline, postprandijalna hiperglikemija, koja se ne može ispraviti drugim inzulinama: akutna potkožna rezistencija inzulina (ubrzana lokalna razgradnja inzulina).
Dijabetes melitus tipa 2 sa smanjenom apsorpcijom drugih inzulina, uz rezistenciju na oralne hipoglikemijske lijekove, s operacijama, interkurentnim bolestima.

Način upotrebe inzulina lispro dvofazni i doza

Lyspro bifazni inzulin daje se supkutano. Doza se postavlja pojedinačno, ovisno o razini glikemije.
Injekcije se moraju raditi potkožno u ramena, stražnjicu, kukove i stomak. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od jednom mjesečno. Kod potkožne primjene treba paziti da se ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.
Intravenska primjena lispro bifaznog inzulina je neprihvatljiva.
Ako je potrebno, Lyspro bifazni inzulin može se davati u kombinaciji sa sulfonilureama za oralno davanje ili sa produženim preparatima inzulina.
U bolesnika s oštećenim funkcionalnim stanjem bubrega i / ili jetre koncentracija inzulina koji cirkulira povećana je i potreba za njim može se smanjiti, stoga je potrebno pažljivo kontrolirati razinu glikemije i prilagoditi dozu inzulina.
Potrebno je strogo pridržavati doziranja i načina primjene koji su namijenjeni korištenom doznom obliku.
Kada se pacijenti prebacuju iz brzo djelujućeg inzulina životinjskog porijekla u lizpro bifazni inzulin, može biti potrebna prilagodba doze. Prelazak pacijenta u drugu vrstu ili inzulinski pripravak s drugim trgovačkim nazivom trebao bi se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Prebacivanje pacijenata koji primaju inzulin u dnevnoj dozi većoj od 100 IU s jedne vrste inzulina na drugu treba provesti u bolnici. Promjene u aktivnosti, proizvođaču, vrsti, vrsti i / ili načinu proizvodnje inzulina mogu zahtijevati prilagođavanje doze.
Simptomi prekursora hipoglikemije tokom primjene humanog inzulina kod nekih pacijenata mogu biti manje izraženi ili se razlikuju od onih koji su primijećeni tijekom primjene životinjskog inzulina. Na primjer, normalizacijom razine glukoze u krvi, na primjer, intenzivnim liječenjem inzulinom, mogu nestati svi ili neki simptomi prekursora hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Simptomi prekursora hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili se mijenjaju s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije, terapije drugim lijekovima.
Primjena neadekvatnih doza ili povlačenje terapije, posebno kod pacijenata s dijabetesom tipa 1, može dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze (stanje koje može biti opasno po život).
Potreba za inzulinom može se povećati s emocionalnim stresom, zaraznim bolestima, povećanjem količine ugljikohidrata u hrani, dodatnom uporabom lijekova s ​​hiperglikemijskom aktivnošću (glukokortikosteroidi, hormoni štitnjače, tiazidni diuretici, oralni kontraceptivi i drugi).
Potreba za insulinom može se smanjiti s smanjenjem količine ugljikohidrata u hrani, jetri i / ili zatajenju bubrega, insuficijencijom nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde, povećanom fizičkom aktivnošću, dodatnom uporabom lijekova s ​​hipoglikemijskom aktivnošću (neselektivni beta blokatori, inhibitori monoamin oksidaze, sulfonamidi i drugi).
Korekcija doze inzulina može se zahtijevati i s povećanjem tjelesne aktivnosti ili s promjenom uobičajene prehrane.
Pacijenti s dijabetesom mogu zaustaviti blagu hipoglikemiju koju osjećaju jedući šećer i hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (uvijek biste trebali imati sa sobom najmanje 20 g šećera). O prenesenoj hipoglikemiji treba obavijestiti liječnika koji će riješiti pitanje potrebe za korekcijom terapije.
Kada se zajedno sa lijekovima grupe tiazolidindiona upotrebljava inzulin lyspro biphasic, povećava se rizik od razvoja edema i kroničnog zatajenja srca, posebno kod bolesnika s patologijom kardiovaskularnog sustava i prisutnošću faktora rizika za kroničnu zatajenje srca.
Uz hiperglikemiju ili hipoglikemiju kod pacijenta, brzina psihomotornih reakcija i koncentracija pažnje mogu se smanjiti, što može biti opasno u situacijama u kojima su te sposobnosti posebno potrebne (na primjer, vožnja vozilom, mehanizmima). Pacijenti moraju poduzeti mjere opreza da izbjegnu razvoj hipoglikemije ili hiperglikemije prilikom obavljanja aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija (uključujući vožnju, mehanizme).Ono što je posebno važno za bolesnike s čestim razvojem hipoglikemije ili s odsutnim ili blagim simptomima, prekursorima hipoglikemije. U takvim slučajevima liječnik mora procijeniti izvodljivost pacijenta koji obavlja aktivnosti koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija (uključujući vožnju, mehanizme)

Model kliničko-farmakološkog članka 1

Farma akcija. Mješavina lispro inzulina, brzo djelujućeg inzulina i suspenzije protamina lizpro inzulina, srednje djelotvornog inzulinskog pripravka. Lyspro inzulin je DNK rekombinantni analog ljudskog inzulina, a razlikuje se od njega obrnutim redoslijedom ostataka aminokiselina prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. Reguliše metabolizam glukoze, ima anaboličke efekte. U mišićnom i drugim tkivima (uz izuzetak mozga) ubrzava prelazak glukoze i aminokiselina u ćeliju, pospješuje stvaranje glikogena iz glukoze u jetri, inhibira glukoneogenezu i potiče pretvorbu viška glukoze u masti. Equimolar ljudskom insulinu. U usporedbi s običnim ljudskim inzulinom, karakterizira ga brži početak djelovanja, raniji početak vršnog djelovanja i kraći period hipoglikemijske aktivnosti (do 5 sati). Brz početak djelovanja (15 minuta nakon primjene) povezan je s velikom brzinom apsorpcije i omogućava njegovu primjenu neposredno prije jela (15 minuta) - uobičajeni humani inzulin primjenjuje se za 30 minuta. Odabir mjesta ubrizgavanja i drugi faktori mogu utjecati na brzinu apsorpcije i početak njenog djelovanja. Maksimalni učinak se opaža između 0,5 i 2,5 sata, trajanje djelovanja je 3-4 sata.

Indikacije. Šećerna bolest tipa 1, posebno s netolerancijom na druge inzuline, postprandijalna hiperglikemija koja se ne može ispraviti drugim inzulinama: akutna potkožna rezistencija inzulina (ubrzana lokalna razgradnja inzulina). Šećerna bolest tipa 2 - u slučajevima rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, u suprotnosti s apsorpcijom drugih inzulina, tijekom operacija, interkurentnih bolesti.

Kontraindikacije Preosjetljivost, hipoglikemija, insulinoma.

Doziranje Doza se određuje pojedinačno, ovisno o razini glikemije.

Smjesu od 25% inzulina lispro i 75% suspenzije protamina treba davati samo s / c, obično 15 minuta prije jela.

Ako je potrebno, možete unijeti u kombinaciji s produženim inzulinskim preparatima ili sa sulfonilureama za oralnu primjenu.

Injekcije se trebaju raditi s / c u ramena, kukove, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno. Uz s / c davanje, treba voditi računa da ne uđete u krvne žile.

U bolesnika s oštećenjem bubrega i / ili jetre, nivo inzulina koji cirkulira se povećava, a potreba za njim može se smanjiti, što zahtijeva pažljivo praćenje razine glikemije i prilagođavanje doze inzulina.

Nuspojava. Alergijske reakcije (urtikarija, angioedem - groznica, kratkoća daha, snižen krvni pritisak), lipodistrofija, prolazne refrakcijske pogreške (obično kod pacijenata koji ranije nisu primili inzulin), hipoglikemija, hipoglikemijska koma.

Predoziranje Simptomi: letargija, znojenje, gnojni znoj, palpitacije, tahikardija, drhtavica, glad, tjeskoba, parestezija u ustima, blijeda koža, glavobolja, drhtanje, povraćanje, pospanost, nesanica, strah, depresivno raspoloženje, razdražljivost, neobično ponašanje, nesigurnost pokreta, poremećen govor i vid, zbunjenost, hipoglikemijska koma, konvulzije.

Liječenje: ako je pacijent svjestan, dekstroza se propisuje oralno, s / c, iv ili iv ubrizgava glukagon ili iv hipertoničnu otopinu dekstroze.S razvojem hipoglikemijske kome, 20–40 ml (do 100 ml) 40% otopine dekstroze ubrizgava se iv u struju sve dok pacijent ne izađe iz kome.

Interakcija. Farmaceutski nije kompatibilan s otopinama drugih lijekova.

Hipoglikemijski efekat pojačan je sulfonamidima (uključujući oralne hipoglikemijske lekove, sulfonamide), MAO inhibitorima (uključujući furazolidon, prokarbazin, selegilin), inhibitore karboanhidrata, ACE inhibitore, NSAID (uključujući salicilate), anaboličke (uključujući stanozolol, oksandrolon, metandrostenolon), androgeni, bromokriptini, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, mebendazol, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, preparati Li +, piridoksin, kinidin, hinin, hlorokinin.

Hipoglikemičkih od smanjenja glukagon, hormon rasta, kortikosteroidi, oralni kontraceptivi, estrogeni, tiazidnih i diuretika, BCCI, tiroidni hormoni, heparin, sulfinpirazon, simpatomimetici, danazol, triciklici, klonidin, antagonisti kalcijuma, diazoksid, morfin, marihuana, nikotin, fenitoin, blokatori epinefrina H1histaminski receptori.

Beta blokatori, rezerpin, oktreotid, pentamidin mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski učinak inzulina.

Posebna uputstva. Način primjene namijenjen upotrebljenom obliku doziranja treba strogo poštivati.

Pri prelasku pacijenata s brzo djelujućeg inzulina životinjskog porijekla na inzulin lispro, možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Prebacivanje pacijenata koji primaju inzulin u dnevnoj dozi koja prelazi 100 jedinica sa jedne vrste inzulina na drugu preporučuje se u bolnici.

Potreba za insulinom može se povećati tijekom zarazne bolesti, uz emocionalni stres, s povećanjem količine ugljikohidrata u hrani, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hiperglikemijskom aktivnošću (hormoni štitnjače, GCS, oralni kontraceptivi, tiazidni diuretici).

Potreba za inzulinom može se smanjiti s zatajivanjem bubrega i / ili jetre, uz smanjenje količine ugljikohidrata u hrani, uz pojačani fizički napor, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hipoglikemijskom aktivnošću (MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, sulfonamidi).

Sklonost razvoju hipoglikemije može smanjiti sposobnost pacijenata da aktivno učestvuju u prometu, kao i na održavanju mašina i mehanizama.

Pacijenti s dijabetesom mogu zaustaviti blagu hipoglikemiju koju osjećaju jedući šećer ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (preporučuje se da sa sobom uvijek imate najmanje 20 g šećera). Neophodno je obavijestiti liječnika o prenesenoj hipoglikemiji kako bi se riješilo pitanje potrebe za korekcijom liječenja.

Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i povećava se u drugom - trećem tromjesečju. Tijekom porođaja i odmah nakon njih, potreba za inzulinom može se drastično smanjiti.

Državni registar lijekova. Službena publikacija: u 2 sveska M: Medicinsko vijeće, 2009. - Vol. 2, dio 1 - 568 s., Dio 2 - 560 s.

Dozni oblik

Suspenzija za subkutano davanje 100 IU / ml 3 ml

Sadrži 1 ml suspenzije

aktivna supstanca - inzulin lispro 100 IU, (3,5 mg)

pomoćne tvari: natrijum hidrogenfosfat heptahidrat, glicerol, fenolna tečnost, metakrezol, protamin sulfat, cink oksid (u smislu Zn ++), natrijum hidroksid 10% otopina za podešavanje pH, ili 10% klorovodična kiselina za podešavanje pH, voda za ubrizgavanje.

Bijela suspenzija, kada stoji, eksfolira u bistru, bezbojnu ili gotovo bezbojnu supernatantu i bijeli talog. Talog se lako resuspendira laganim mućkanjem

Trudnoća i dojenje

Brojni podaci o primjeni inzulina lispro tijekom trudnoće ukazuju na odsutnost nepoželjnog utjecaja lijeka na trudnoću, stanje fetusa i novorođenčeta. Za vrijeme trudnoće, vrlo je važno održavati dobru kontrolu kod pacijenata koji se liječe inzulinom. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i povećava se u drugom i trećem tromjesečju. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Pacijentice s dijabetesom moraju obavijestiti svog liječnika o trudnoći ili njenom planiranju. U žena sa šećernom bolešću, možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane tijekom dojenja.
Nuspojave inzulina lyspro bifazni
Alergijske reakcije (crvenilo, oticanje, svrbež na mjestu uboda, angioedem, generalizirani svrbež, otežano disanje, ubrzani rad srca, pojačano znojenje, urtikarija, groznica, sniženi krvni tlak, nedostatak daha), lipodistrofija, edem, prolazne refrakcijske pogreške, hipoglikemija, hipoglikemija (uključujući smrt).

Interakcija inzulina lispro bifazna s drugim tvarima

Lyspro inzulin dvofazni je farmaceutski nespojiva s otopinama drugih lijekova.
Hipoglikemijski učinak lispro bifaznog inzulina pojačan je sulfonamidima (uključujući oralne hipoglikemijske lijekove, sulfanilamide), inhibitorima karbohidrata, inhibitorima monoamin oksidaze (uključujući prokarbazin, furazolidon, selegilin), antioksidansima antioksidativima i antioksidansima antioksidansima antioksidansima anabolički steroidi (uključujući oksandrolon, stanozolol, metandrostenolon), tetraciklini, kaptopril, enalapril, b omokriptin, klofibrat, Mebendazol, ketokonazol, teofilin, fenfluramin, ciklofosfamid, litijum pripreme, kinidin, oktreotid, gvanetidin, piridoksin, antagonisti receptora angiotenzina II, hlorokin, kinin, etanol i etanolsoderzhaschie sredstvima.
Hipoglikemijski učinak lispro bifaznog inzulina je oslabljen somatropinom, glukagonom, glukokortikosteroidima, estrogenima, oralnim kontraceptivima, sporim blokatorima kalcijumovih kanala, tiazidnim i petljim diureticima, hormonima štitnjače, sulfin pirazonom, hepatinom, simpatomimeticima, antidepresivima, antimetididinazima, antimetididinazima blokatori kalcijuma, morfija, nikotina, marihuane, fenitoina, hlorprotiksena, salbutamola, terbutalina, ritodrina, nikotinske kiseline, H1-histaminskih receptora, proizvodeći dnye fenotiazini, izoniazid, epinefrin.
Beta blokatori, oktreotid, rezerpin, pentamidin mogu i pojačati i oslabiti hipoglikemijski efekat lispro bifaznog inzulina.
Beta blokatori, klonidin, rezerpin, ako se koriste zajedno s dvofaznim insulinom lispro, mogu sakriti manifestaciju simptoma hipoglikemije.
Ako je potrebno koristiti lijekove s lyspro bifaznim inzulinom, obratite se svom liječniku.

Predoziranje

U slučaju predoziranja inzulina s lispro bifazom, razvija se hipoglikemija koja je popraćena sljedećim simptomima: znojenje, letargija, pojačano znojenje, gnojan znoj, tahikardija, palpitacije, drhtanje, tjeskoba, glad, parestezija u ustima, glavobolja, blijeda koža, pospanost, drhtanje i dr. povraćanje, nesanica, depresivno raspoloženje, strah, razdražljivost, nesigurnost pokreta, neuobičajeno ponašanje, poremećaji govora i vida, zbunjenost, konvulzije, hipoglikemijska koma (letalna moguća th ishod).U određenim uvjetima, na primjer, uz dugotrajno oboljenje ili uz intenzivno praćenje dijabetes melitusa, simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti.
Blaga hipoglikemija obično se može zaustaviti unosom glukoze ili šećera, a možda ćete trebati prilagoditi dozu inzulina, fizičku aktivnost ili prehranu. Korekcija umjerene hipoglikemije može se provesti potkožnim ili intramuskularnim davanjem glukagona, uz daljnji unos ugljikohidrata. Teški uvjeti hipoglikemije zaustavljaju se intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona ili intravenskim davanjem koncentrirane otopine glukoze, uz hipoglikemijsku komu, 20 - 40 ml (do 100 ml) 40% -tne otopine dekstroze intravenski se ubrizgava sve dok pacijent ne izađe iz kome. Nakon povratka svijesti, bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima kako bi se izbjegao ponovni razvoj hipoglikemije. Možda će biti potreban daljnji unos ugljikohidrata i praćenje bolesnika jer je moguć ponovni rast hipoglikemije.

Opća karakteristika

Trgovački naziv lijeka je Humalog Mix. Zasniva se na analogu ljudskog insulina. Supstanca ima hipoglikemijski efekat, pomaže ubrzati preradu glukoze i takođe reguliše proces njegovog oslobađanja. Alat je dvofazna otopina za ubrizgavanje.

Pored glavne aktivne supstance, sastav sadrži i takve komponente kao što su:

  • metakrezol
  • glicerol
  • natrijum hidroksid u obliku rastvora (ili hlorovodonične kiseline),
  • cinkov oksid
  • natrijum heptahidrat hidrogen fosfat,
  • voda.

Za upotrebu ovog lijeka potreban vam je pregled liječnika s preciznim uputama. Neprihvatljivo je da samostalno prilagođavate doziranje ili raspored upotrebe.

Farmakološko djelovanje i indikacije

Djelovanje ove vrste inzulina slično je onom ostalih lijekova koji sadrže insulin. Prodirejući u tijelo, aktivna supstanca djeluje na stanične membrane i na taj način potiče apsorpciju glukoze.

Pospešava se proces njegove apsorpcije iz plazme i distribucije unutar tkiva. Ovo je uloga inzulina Lizpro u regulaciji šećera.

Drugi aspekt njegovog utjecaja na tijelo je smanjenje proizvodnje glukoze u ćelijama jetre. S tim u vezi, pretjerana količina šećera ne ulazi u krvotok. Prema ovome, može se reći da lijek Humalog ima hipoglikemijski učinak u dva smjera.

Ova vrsta inzulina djeluje brzo, a aktivira se 15 minuta nakon injekcije. To znači da se ta supstanca brzo apsorbuje u tijelu. Zbog ove osobine dozvoljeno je koristiti lijek gotovo prije jela.

Na brzinu apsorpcije utječe mjesto ubrizgavanja. Stoga morate raditi injekcije, usredotočujući se na upute za lijek.

Jednako je važno pridržavati se preporuka za Lizpro inzulin pri odlučivanju o njegovoj primjeni. Lijek ima snažno djelovanje, pa je njegova upotreba dozvoljena samo prema indikacijama. Ako koristite ovaj lijek nepotrebno, možete prouzrokovati značajnu štetu svom zdravlju.

Indikacije za imenovanje Humaloga uključuju:

  • prva vrsta dijabetesa
  • hiperglikemija čiji se simptomi ne smanjuju uz upotrebu drugih lijekova,
  • druga vrsta dijabetes melitusa (u nedostatku rezultata upotrebe lijekova za oralnu primjenu),
  • hirurško planiranje dijabetičara,
  • pojava nasumičnih patoloških stanja koja kompliciraju dijabetes,
  • druga vrsta netolerancije na inzulin.

Ali čak i ako postoje indikacije za uzimanje ovog lijeka, liječnik treba pregledati pacijenta i uvjeriti se da nema kontraindikacija i prikladnosti takve terapije.

Oblik i sastav

Humalog se proizvodi u obliku otopine za intravensko (iv) i subkutano (s / c) davanje: bezbojno, prozirno (u spremnicima od 3 ml, u blister pakovanju od 5 uložaka, u kartonskom snopu 1 blister pakovanju, u QuickPen olovkama štrcaljke u koje se stavlja patrone sa 3 ml rastvora ugrađene su u kartonsko pakovanje sa 5 olovki za špriceve).

Sastav od 1 ml rastvora:

  • aktivna supstanca: insulin lispro - 100 ME,
  • pomoćne komponente: voda za ubrizgavanje - do 1 ml, rastvor natrijum hidroksida 10% i (ili) rastvor klorovodične kiseline 10% - do pH 7–8, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat - 0,00188 g, cink oksid - za Zn ++ 0,000 0197 g , metakrezol - 0,00315 g, glicerin (glicerol) - 0,016 g.

Doziranje i primjena

Doziranje lijeka određuje liječnik pojedinačno, uzimajući u obzir koncentraciju glukoze u krvi.

Otopina se ubrizgava iv - ako je potrebno, u slučajevima akutnih patologija, ketoacidoze, između operacija i postoperativnog perioda, s / c - u obliku injekcija ili produženih infuzija (pomoću inzulinske pumpe) u abdomen, stražnjicu, kuk ili rame, a ne omogućavajući da proizvod uđe u krvne žile. Mjesta ubrizgavanja mijenjaju se svaki put, tako da se ista površina ne koristi više od 1 puta mjesečno. Nakon primene, mesto ubrizgavanja ne može se masirati.

U svakom slučaju način administracije se postavlja pojedinačno. Uvođenje se vrši neposredno prije obroka, ali upotreba lijeka je dozvoljena ubrzo nakon obroka.

Priprema za davanje lekova

Prije upotrebe, otopina se provjerava na čestice, zamućenost, mrlje i zadebljanja. Koristite samo bezbojnu i bistru otopinu na sobnoj temperaturi.

Prije injekcije temeljno operite ruke, odaberite i obrišite mjesto za injekcije. Zatim se s igle skine čep, koža se izvuče ili sakupi u veliki nabor, igla se umetne u nju i pritisne se gumb. Nakon toga, igla se uklanja i nekoliko sekundi se mjesto ubrizgavanja pažljivo pritisne pamučnim tamponom. Zaštitnom kapom igle skida se i zbrida.

Prije upotrebe Humaloga u injektoru (injektor), QuickPen treba pročitati upute za upotrebu.

IV injekcije provode se u skladu s uobičajenom kliničkom praksom, na primjer, IV bolusna injekcija ili putem infuzionih sistema. Važno je često praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Stabilnost infuzijskog sistema s koncentracijom od 0,1-1 IU u 1 ml insulina lispro u 5% dekstrozi ili 0,9% otopini natrijevog klorida tokom 2 dana daje se pri skladištenju na sobnoj temperaturi.

Za provođenje sc infuzije mogu se koristiti Disetronic i Minimed pumpe dizajnirane za infuzije inzulina. Važno je strogo slijediti upute proizvođača i slijediti pravila asepticizma prilikom povezivanja sustava. Svaka 2 dana mijenjaju sistem za infuziju. Infuzija s hipoglikemijskom epizodom zaustavlja se dok se ne riješi. U slučajevima vrlo niskih koncentracija glukoze u krvi, pacijent treba da se posavjetuje s liječnikom kako bi se razmotrilo smanjenje ili zaustavljanje infuzije inzulina.

Može se primijetiti brzi porast koncentracije glukoze u krvi kod začepljenog sistema za neispravnost infuzije ili pumpe. Ako se sumnja na kršenje isporuke inzulina kao razlog povećanja koncentracije glukoze, pacijent treba slijediti upute proizvođača i obavijestiti liječnika (ako je potrebno).

Humalog kada se koristi pumpa ne može se miješati sa drugim inzulinama.

Inzulinska olovka QuickPen sadrži 3 ml lijeka s aktivnošću od 100 IU u 1 ml. 1-60 jedinica inzulina može se dati po injekciji. Doza se može podesiti sa tačnošću od jedne jedinice. Ako je utvrđeno previše jedinica, doza se može korigirati bez gubitka inzulina.

Brizgalicu treba koristiti samo jedan pacijent, nove igle treba koristiti za svaku injekciju. Ne koristite injektor ako je bilo koji od njegovih dijelova oštećen ili slomljen. Pacijent uvijek treba nositi rezervni injektor u slučaju gubitka ili oštećenja.

Pacijentima sa oštećenim vidom ili gubitkom vida ne preporučuje se korištenje injektora bez pomoći dobro viđenih ljudi obučenih za upotrebu.

Prije svake injekcije važno je provjeriti da datum isteka označen na naljepnici nije istekao i da je u injektoru sadržana ispravna vrsta inzulina. S tim u vezi, ne preporučuje se uklanjanje naljepnice s nje.

Boja gumba za brzu dozu olovke za injekciju QuickPen je siva, podudara se sa bojom trake na naljepnici i vrstom inzulina koji se koristi.

Prije upotrebe injektora trebate osigurati da je igla u potpunosti spojena na njega. Nakon upotrebe, igla se uklanja i odlaže. Olovka za štrcaljku ne može se čuvati sa pričvršćenom iglom, jer to može dovesti do stvaranja mehurića vazduha u ulošku za drogu.

Kada se propisuje doza lijeka koja prelazi 60 jedinica, izvode se dvije injekcije.

Da biste provjerili ostatak inzulina u ulošku, trebate usmjeriti injektor vrhom igle prema gore i vidjeti broj preostalih jedinica inzulina na skali na prozirnom držaču kertridža. Ovaj indikator se ne koristi za postavljanje doze.

Da biste skinuli poklopac iz mlaznice, morate je izvući. Ako se pojave poteškoće, pažljivo zakrenite poklopac u smjeru kazaljke na satu i obrnuto, a zatim ga povucite.

Svaki put prije injekcije provjeravaju unos inzulina, jer bez njega možete dobiti premalo ili previše inzulina. Da biste provjerili, uklonite vanjski i unutarnji poklopac igle, okretanjem gumba za doziranje, postavljaju se 2 jedinice, ubrizgavač je usmjeren prema gore i kuca na držaču patrone tako da se sav zrak skuplja u gornjem dijelu. Zatim pritisnite tipku za dozu sve dok se ne zaustavi i u prozoru s indikatorom doze se pojavi broj 0. Držeći gumb u udubljenom položaju, polako izbrojite na 5, u ovom trenutku na kraju igle treba da se pojavi sitnica s inzulinom. Ako se ne pojavi trikulina inzulina, igla se zamjenjuje novom i vrši se ponovno ispitivanje.

Administracija lijekova

  • uklonite poklopac sa olovke štrcaljke
  • brisom namočenim alkoholom obrišite gumeni disk na kraju nosača uloška,
  • stavite iglu u poklopac direktno na osovinu injektora i zavijte je dok se potpuno ne pričvrsti,
  • zakretanjem gumba za dozu postavlja se potrebni broj jedinica,
  • uklonite poklopac sa igle i umetnite je ispod kože,
  • palcem pritisnite tipku za dozu sve dok se u potpunosti ne zaustavi. Za unos pune doze držite tipku i polako izbrojite na 5,
  • igla se uklanja iz kože,
  • provjerite indikator doze - ako na sebi ima broj 0, doza se unosi u cijelosti,
  • pažljivo stavite vanjski poklopac na iglu i odvojite ga iz injektora, a zatim ga odložite,
  • stavite poklopac na olovku štrcaljke.

Ako pacijent sumnja da je dao punu dozu, ne treba mu se davati ponovljena doza.

Nuspojave

  • najčešće: hipoglikemija (u teškim slučajevima može izazvati razvoj hipoglikemijske kome, u izuzetnim slučajevima - smrt),
  • moguće: lipodistrofija, lokalne alergijske reakcije - oticanje, crvenilo ili svrbež na mjestu ubrizgavanja,
  • rijetko: generalizirane alergijske reakcije - pojačano znojenje, tahikardija, snižen krvni tlak, kratkoća daha, vrućica, angioedem, urtikarija, svrbež po cijelom tijelu.

Posebna uputstva

Prebacivanje pacijenta na drugu marku ili vrstu inzulina vrši se pod strogim medicinskim nadzorom. Ako promijenite način proizvodnje, vrstu, vrstu, marku i / ili aktivnost, možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Simptomi koji ukazuju na razvoj hipoglikemije mogu biti manje izraženi i nespecifični uz intenzivno liječenje inzulinom, dugotrajno postojanje šećerne bolesti, bolesti živčanog sustava protiv šećerne bolesti i istodobnu terapiju lijekovima, na primjer beta blokatori.

Rani simptomi hipoglikemije kod pacijenata s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin mogu biti manje ozbiljni ili različiti od onih koji su imali s prethodnim inzulinom tijekom terapije.

U slučajevima neispravljenih hiperglikemijskih ili hipoglikemijskih reakcija moguć je razvoj gubitka svijesti, kome ili nastup smrti. Korištenje lijeka u neadekvatnim dozama ili prekid terapije, posebno za dijabetes melitus tipa I, može dovesti do razvoja hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, što potencijalno može ugroziti život pacijenta.

Kod bubrežne i jetrene insuficijencije može smanjiti potrebu za inzulinom, što je povezano sa smanjenjem metabolizma inzulina i procesa glukoneogeneze. Kod hroničnog zatajenja jetre (uslijed povećane otpornosti na inzulin), emocionalnog stresa, zaraznih bolesti, povećanja količine ugljikohidrata u hrani, može se povećati potreba za inzulinom.

U slučajevima promjene uobičajene prehrane i povećane tjelesne aktivnosti možda će biti potrebno prilagođavanje doze lijeka. Kada izvodite fizičke vježbe odmah nakon jela, moguće je povećati rizik od hipoglikemije. Zbog farmakodinamike brzo djelujućih analoga humanog inzulina, hipoglikemija se može razviti i ranije nakon injekcije nego kada se koristi rastvorljivi ljudski inzulin.

Kada se propisuje pripravak inzulina s koncentracijom od 40 IU u 1 ml u bočici, nemoguće je regrutovati inzulin iz uloška s koncentracijom insulina od 100 IU u 1 ml pomoću šprice za primjenu inzulina s koncentracijom od 40 IU u 1 ml.

Istodobno liječenje inzulinskim pripravcima s lijekovima iz skupine tiazolidindiona povećava rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno na pozadini patologija kardiovaskularnog sustava i u prisustvu faktora rizika za kroničnu zatajenje srca.

Pacijenti tijekom terapije trebaju biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i obavljanja potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Interakcija lijekova

Učinak lijekova / supstanci na inzulin lispro uz kombiniranu terapiju:

  • derivati ​​fenotiazina, nikotinska kiselina, litijum-karbonat, izoniazid, diazoksid, hlorprotiksen, tiazidni diuretici, triciklički antidepresivi, agonisti beta-2-adrenergika (terbutalin, salbutamol, ritodrin itd.), danazol, tiroidni hormoni štitnjače koji sadrže štitnjaču. ozbiljnost njegovog hipoglikemijskog dejstva,
  • antagonisti receptora angiotenzina II, oktreotid, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (enapril, kaptopril), neki antidepresivi (inhibitori monoamin oksidaze), sulfanilamidni antibiotici, salicilati (acetilsalicilna kiselina itd., fenolni lekovi, tetragenurolinogeni, hipoglicetici Lijekovi koji sadrže etanol i etanol, beta blokatori: povećavaju ozbiljnost njegovih hipoglikemijskih učinaka.

Lyspro inzulin se ne miješa sa životinjskim inzulinom.

Prije uzimanja drugih lijekova, važno je konzultirati se s liječnikom. Na njegovu preporuku, lijek se može koristiti u kombinaciji s dužim djelovanjem ljudskog inzulina ili sa oralnim oblicima sulfonilureje.

Analozi Humaloga su Iletin I redoviti, Iletin II redovni, Inutralni SPP, Inutral HM, Farmasulin.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Izdaje se na recept.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Unatoč činjenici da su naučnici uspjeli potpuno ponoviti molekulu inzulina, koja se proizvodi u ljudskom tijelu, djelovanje hormona se ipak pokazalo usporenim zbog vremena potrebnog za apsorpciju u krv. Prvi lijek poboljšanog djelovanja bio je insulin Humalog. Ona počinje djelovati već 15 minuta nakon injekcije, pa se šećer iz krvi pravovremeno prenosi u tkiva, pa čak ni kratkotrajna hiperglikemija ne nastaje.

Važno je znati! Novost koju savjetuju endokrinolozi za Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

U usporedbi s ranije razvijenim ljudskim inzulinama, Humalog pokazuje bolje rezultate: kod bolesnika se dnevna fluktuacija šećera smanjuje za 22%, glikemijski indeksi se poboljšavaju, posebno u poslijepodnevnim satima, a vjerojatnost teške odložene hipoglikemije smanjuje se. Zbog brzog, ali stabilnog djelovanja ovaj inzulin se sve više koristi kod dijabetesa.

Kratko uputstvo

Upute za uporabu inzulina Humalog je prilično obiman, a odjeljci koji opisuju nuspojave i upute za uporabu sadrže više od jednog stavka. Dugi opisi koji prate neke lijekove pacijenti doživljavaju kao upozorenje o opasnosti od uzimanja. Zapravo je sve upravo suprotno: velika, detaljna uputstva - dokaz brojnih suđenja da je droga uspješno izdržala.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje za liječenje dijabetesa, a koristi ga i endokrinolog u svom radu.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači nisu komercijalna organizacija i financiraju se uz podršku države. Dakle, sada svaki stanovnik ima priliku.

Humalogue je odobren za upotrebu prije više od 20 godina, a sada se može sigurno reći da je ovaj inzulin siguran u pravoj dozi. Odobrena je za upotrebu i od odraslih i dece, može se koristiti u svim slučajevima, praćenim izraženim nedostatkom hormona: dijabetesom tipa 1 i 2, operacijom gušterače.

Opće informacije o Humalogu:

OpisJasno rješenje. Zahtijeva posebne uvjete čuvanja, ako se prekrše mogu izgubiti svoja svojstva bez promjene izgleda, pa se lijek može kupiti samo u ljekarnama.
Princip radaOmogućuje glukozu u tkivima, pojačava konverziju glukoze u jetri i sprečava razgradnju masti. Učinak smanjenja šećera počinje ranije nego inzulin kratkog djelovanja, a traje manje.
ObrazacRastvor sa koncentracijom U100, primjena - potkožno ili intravenski. Pakirano u uloške ili olovke za jednokratnu upotrebu.
ProizvođačRešenje proizvodi samo Lilly France, Francuska. Pakovanje se proizvodi u Francuskoj, SAD-u i Rusiji.
CenaU Rusiji je trošak paketa koji sadrži 5 uložaka od 3 ml svaki oko 1800 rubalja. U Evropi je cijena za sličan volumen približno ista. U SAD-u je ovaj inzulin gotovo 10 puta skuplji.
Indikacije
  • Dijabetes tipa 1, bez obzira na težinu bolesti.
  • Tip 2, ako hipoglikemijski agensi i dijeta ne dopuštaju normalizaciju glikemije.
  • Tip 2 tokom gestacije, gestacijski dijabetes.
  • Obje vrste dijabetesa tokom liječenja i.
KontraindikacijePojedinačna reakcija na inzulinski lipro ili pomoćne komponente. Češće se izražava alergija na mjestu ubrizgavanja. Sa malim stepenom ozbiljnosti prolazi nedelju dana nakon prelaska na ovaj inzulin. Teški slučajevi su rijetki, oni zahtijevaju zamjenu Humaloga analogima.
Značajke prelaska na HumalogTokom odabira doze, češća mjerenja glikemije, potrebne su redovne medicinske konsultacije. U pravilu, dijabetičaru treba manje Humalog jedinica po 1 XE nego čovjeku. Pojačana potreba za hormonom uočena je tokom raznih bolesti, nervnog preopterećenja i aktivne fizičke aktivnosti.
PredoziranjePrekoračenje doze dovodi do hipoglikemije. Da biste ga otklonili, potreban vam je prijem. Teški slučajevi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.
Istodobna primjena s drugim lijekovimaHumalog može smanjiti aktivnost:
  • lijekovi za liječenje hipertenzije sa diuretičkim efektom,
  • hormonski preparati, uključujući oralne kontraceptive,
  • nikotinska kiselina koja se koristi za liječenje komplikacija dijabetesa.

  • alkohol
  • hipoglikemijska sredstva koja se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2,
  • aspirin
  • dio antidepresiva.

Ako se ovi lijekovi ne mogu zamijeniti drugim, dozu Humaloga treba privremeno prilagoditi.

SkladištenjeU hladnjaku - 3 godine, na sobnoj temperaturi - 4 nedelje.

Među nuspojavama najčešće se primjećuju hipoglikemija i alergijske reakcije (1-10% dijabetičara). Manje od 1% pacijenata razvije lipodistrofiju na mjestu ubrizgavanja. Učestalost ostalih nuspojava manja je od 0,1%.

Najvažnija stvar u vezi s Humalogom

Kod kuće, Humalog se daje supkutano olovkom špriceva ili. Ako se želi eliminirati jaka hiperglikemija, intravenska primjena lijeka je moguća i u medicinskoj ustanovi. U ovom slučaju je potrebna česta kontrola šećera kako bi se izbjeglo predoziranje.

Aktivna supstanca lijeka je insulin lispro. Od ljudskog hormona se razlikuje u rasporedu aminokiselina u molekuli. Takva modifikacija ne sprečava ćelijske receptore da prepoznaju hormon, pa lako prelaze šećer u sebe. Humalog sadrži samo monomere inzulina - pojedinačne, nepovezane molekule. Zbog toga se brzo i ravnomerno apsorbuje, počinje djelovati na smanjenje šećera brže od nemodificiranog konvencionalnog inzulina.

Humalog je lijek kraćeg djelovanja od, na primjer, ili. Prema klasifikaciji, upućuje se na analoge inzulina sa ultrazvučnim djelovanjem. Početak njegove aktivnosti je brži, oko 15 minuta, tako da dijabetičari ne moraju čekati dok lijek ne djeluje, već se možete pripremiti za obrok odmah nakon injekcije. Zahvaljujući tako kratkom razmaku postaje lakše planirati obroke, a rizik od zaborava na hranu nakon injekcije znatno se smanjuje.

Za dobru kontrolu glikemije, sredstva za brzo djelovanje treba kombinirati sa obaveznom upotrebom. Jedini izuzetak je kontinuirana upotreba inzulinske pumpe.

Odabir doze

Doza Humaloga ovisi o mnogim faktorima i određuje se pojedinačno za svakog dijabetičara. Korištenje standardnih shema ne preporučuje se, jer pogoršavaju kompenzaciju dijabetesa. Ako se pacijent pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, doza Humaloga može biti manja nego što može dati standardno sredstvo davanja. U tom se slučaju preporučuje upotreba slabijeg brzog inzulina.

Ultrahortni hormon daje najsnažniji efekat. Pri prelasku na Humalog, njegova početna doza izračunava se kao 40% prethodno korištenog kratkog inzulina.Prema rezultatima glikemije, doza se prilagođava. Prosječna potreba za pripremom po jedinici kruha je 1-1,5 jedinica.

Raspored ubrizgavanja

Prije svakog obroka ubada se humalog, najmanje tri puta dnevno . U slučaju visokog šećera dopušteni su korektivni koprivi između glavnih injekcija. Uputa za upotrebu preporučuje izračunavanje potrebne količine inzulina na osnovu ugljikohidrata planiranih za sljedeći obrok. Otprilike 15 minuta bi trebalo da prođe od injekcije do hrane.

Prema recenzijama, ovo je vrijeme često manje, posebno popodne, kada je inzulinska rezistencija niža. Brzina apsorpcije je strogo individualna, može se izračunati ponovljenim mjerenjima glukoze u krvi neposredno nakon injekcije. Ako se učinak snižavanja šećera uoči brže nego što je propisano u uputama, vrijeme prije jela treba smanjiti.

Humalog je jedan od najbržih lijekova, pa ga je pogodno koristiti kao hitnu pomoć kod dijabetesa, ako pacijentu prijeti.

Vreme akcije (kratko ili dugo)

Vrhunac ultra kratkog insulina primećen je 60 minuta nakon njegove primene. Trajanje djelovanja ovisi o dozi; što je veća, duže je učinak snižavanja šećera - oko 4 sata.

Humalog mix 25

Da bi se pravilno procijenio učinak Humaloga, glukoza se mora izmjeriti nakon ovog razdoblja, obično se to radi prije sljedećeg obroka. Ako se sumnja na hipoglikemiju, potrebna su ranija mjerenja.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja donijelo je usvajanje koje nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 2. marta možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Kratko trajanje Humaloga nije nedostatak, već prednost lijeka. Zahvaljujući njemu, manje vjerovatno je da će pacijenti sa šećernom bolešću imati hipoglikemiju, posebno noću.

Humalog Mix

Pored Humaloga, farmaceutska kompanija Lilly France proizvodi Humalog Mix. To je mješavina lizpro inzulina i protamin sulfata. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, vrijeme početka hormona ostaje jednako brzo, a trajanje djelovanja značajno se povećava.

Humalog Mix je dostupan u 2 koncentracije:

Jedina prednost takvih lijekova je jednostavniji režim ubrizgavanja. Nadoknada dijabetesa melitusa tijekom njihove uporabe je gora nego kod intenzivnog režima terapije inzulinom i upotrebe uobičajenog Humaloga, dakle, za djeca Humalog Mix se ne koristi .

Ovaj insulin je propisan:

  1. Dijabetičari koji nisu u mogućnosti samostalno izračunati dozu ili napraviti injekciju, na primjer, zbog lošeg vida, paralize ili tremora.
  2. Pacijenti sa mentalnim bolestima.
  3. Stariji pacijenti s mnogim komplikacijama dijabetesa i lošom prognozom liječenja ako nisu voljni studirati.
  4. Dijabetičari s bolešću tipa 2, ako se vlastiti hormon još proizvodi.

Liječenje dijabetesa Humalog Mix-om zahtijeva strogu ujednačenu prehranu, obavezne grickalice između obroka. Dozvoljeno je jesti do 3 XE za doručak, do 4 XE za ručak i večeru, oko 2 XE za večeru, i 4 XE prije spavanja.

Analozi Humaloga

Lyspro inzulin kao aktivna supstanca sadržan je samo u originalnom Humalogu. Lijekovi iz blizine su (na bazi aspart) i (glulisin). Ti su alati također ultra kratki, pa nije važno koji odabrati. Svi se dobro podnose i omogućuju brzo smanjenje šećera.U pravilu prednost daje lijeku koji se u klinici može besplatno dobiti.

Prijelaz s Humaloga na njegov analogan može biti potreban u slučaju alergijskih reakcija. Ako se dijabetičar pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ili često ima hipoglikemiju, racionalnije je koristiti humani, a ne ultrazvučni inzulin.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem.

DNK rekombinantni analog humanog inzulina.
Priprema: HUMALOG®
Aktivna supstanca lijeka: insulin lyspro
ATX kodiranje: A10AB04
KFG: humani inzulin kratkog djelovanja
Registracijski broj: P br. 015490/01
Datum registracije: 02.02.04
Reg. Vlasnika prema: LILLY FRANCE S.A.S.

Otopina za injekciju je prozirna, bezbojna.

1 ml
insulin lispro *
100 IU

Pomoćne tvari: glicerol, cink oksid, natrijum hidrogen fosfat, m-krezol, voda d / i, otopina klorovodične kiseline od 10% i otopina natrijum hidroksida od 10% (za stvaranje potrebne pH vrijednosti).

3 ml - ulošci (5) - blisteri (1) - pakovanja od kartona.

* Nepridržavno međunarodno ime koje preporučuje WHO. U Ruskoj Federaciji je pravo međunarodnog naziva insulin lispro.

Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Farmakološko djelovanje Humalog

DNK rekombinantni analog humanog inzulina. Ono se od posljednjeg razlikuje u obrnutom slijedu aminokiselina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B.

Glavni efekat lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anabolički efekat. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, primjenom inzulina lyspro, hiperglikemija koja nastaje nakon jela značajno je smanjena u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Za pacijente koji primaju kratkotrajne i bazne insuline potrebno je odabrati dozu oba inzulina kako bi se postigao optimalni nivo glukoze u krvi tokom dana.

Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, trajanje inzulina lyspro može biti različito kod različitih pacijenata ili u različitim vremenskim periodima kod istog pacijenta i ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, tjelesnoj temperaturi i fizičkoj aktivnosti.

Farmakodinamičke karakteristike lizpro inzulina kod djece i adolescenata slične su onima koje su primijećene u odraslih.

U bolesnika s dijabetesom tipa 2 koji primaju maksimalne doze derivata sulfoniluree, dodavanje lizpro inzulina dovodi do značajnog smanjenja glikoziliranog hemoglobina.

Liječenje lijekom Lyspro inzulinom za bolesnike s dijabetesom tipa 1 i 2 praćeno je smanjenjem broja epizoda noćne hipoglikemije.

Glukodinamički odgovor na izulin lispro ne ovisi o funkcionalnom zatajenju bubrega ili jetre.

Pokazano je da je inzulin lyspro ekvivalentan ljudskom inzulinu, ali njegovo djelovanje se odvija brže i traje kraće vrijeme.

Za Lyspro inzulin karakterističan je brz početak djelovanja (oko 15 minuta), kao Ima visoku brzinu apsorpcije, a to vam omogućava da ga unesete neposredno prije jela (0-15 minuta prije jela), za razliku od uobičajenog inzulina kratkog djelovanja (30-45 minuta prije jela). Lyspro inzulin ima kraće trajanje djelovanja (2 do 5 sati) u odnosu na uobičajeni humani inzulin.

Farmakokinetika lijeka.

Usisavanje i distribucija

Nakon sc primjene, insulin Lyspro se brzo apsorbuje i dostiže Cmax u krvnoj plazmi nakon 30-70 minuta. Vd inzulina lyspro i običnog humanog inzulina su identični i kreću se u rasponu od 0,26-0,36 l / kg.

S sc primjenom T1 / 2 inzulina, lyspro je oko 1 sat. Pacijenti s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom održavaju veću brzinu apsorpcije inzulina lispro u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Doziranje i način primjene lijeka.

Liječnik pojedinačno određuje dozu, ovisno o potrebama pacijenta. Humalog se može primijeniti neposredno prije obroka, ako je potrebno - odmah nakon jela.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Humalog se daje sc u obliku injekcija ili u obliku proširene sc infuzije pomoću inzulinske pumpe. Ako je potrebno (ketoacidoza, akutna bolest, razdoblje između operacija ili postoperativni period) Humalog se može unijeti / unijeti.

SC treba davati ramenu, bedru, zadnjici ili trbuhu. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno. Kada je s / na uvođenju lijeka Humalog, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Pravila za primenu lijeka Humalog

Priprema za uvod

Otopina lijeka Humalog treba biti transparentna i bezbojna. Mutna, zadebljana ili blago obojena otopina lijeka ili ako se u njemu vizualno otkriju krute čestice, ne smije se koristiti.

Prilikom postavljanja uloška u olovku za štrcaljku (olovke za ubrizgavanje), pričvršćivanja igle i provođenja ubrizgavanja inzulina, potrebno je slijediti upute proizvođača koje su priložene za svaku olovku štrcaljke.

2. Odaberite mjesto za ubrizgavanje.

3. Antiseptik za tretiranje kože na mestu ubrizgavanja.

4. Skinite poklopac sa igle.

5. Popravite kožu istezanjem ili osiguravanjem velikog nabora. Umetnite iglu u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.

6. Pritisnite dugme.

7. Izvadite iglu i nježno istisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.

8. Odvijte iglu pomoću poklopca igle i uništite je.

9. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno.

Davanje inzulina

Intravenske injekcije Humaloga treba provesti u skladu s uobičajenom kliničkom praksom intravenske injekcije, na primjer, intravenskim davanjem bolusa ili korištenjem infuzionog sustava. U ovom slučaju često je neophodna kontrola nivoa glukoze u krvi.

Infuzijski sustavi s koncentracijom od 0,1 IU / ml do 1,0 IU / ml inzulina lispro u 0,9% otopini natrijevog klorida ili 5% otopine dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi 48 sati.

P / C infuzija inzulina pomoću inzulinske pumpe

Za infuziju lijeka Humalog, za ubrizgavanje inzulina mogu se koristiti Minimed i Disetronic pumpe. Morate strogo slijediti upute isporučene s pumpom. Infuzijski sistem se mijenja svakih 48 sati Pri spajanju infuzionog sistema poštuju se aseptična pravila. U slučaju hipoglikemijske epizode, infuzija se zaustavlja dok se epizoda ne razriješi. Ako se u krvi ponavljaju ili su vrlo niske razine glukoze, o tome morate obavijestiti svog liječnika i razmotriti smanjenje ili zaustavljanje infuzije inzulina. Neispravnost pumpe ili blokada infuzijskog sistema može dovesti do brzog porasta razine glukoze. U slučaju sumnje na kršenje opskrbe inzulinom, morate slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika. Kada koristite pumpu, lijek Humalog ne smije se miješati sa drugim inzulinama.

Humalog:

Nuspojava povezana s glavnim učinkom lijeka: hipoglikemija. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti (hipoglikemijska koma) i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

Alergijske reakcije: moguće su lokalne alergijske reakcije - crvenilo, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana), sistemske alergijske reakcije (javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije) - generalizirani svrab, urtikarija, angioedem, groznica i dr. nedostatak daha, snižen krvni pritisak, tahikardija, pojačano znojenje. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.

Ostalo: lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Do danas nisu utvrđeni neželjeni efekti inzulina Lyspro na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta. Nisu provedena odgovarajuća epidemiološka ispitivanja.

Cilj terapije insulinom tijekom trudnoće je održavanje odgovarajuće kontrole razine glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu ili s gestacijskim dijabetesom. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti.

Žene u rodnoj dobi s dijabetesom trebaju obavijestiti liječnika o početku ili planiranoj trudnoći. Za vrijeme trudnoće pacijentima s dijabetesom potreban je pažljiv nadzor razine glukoze u krvi, kao i općeniti klinički nadzor.

U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane.

Posebna uputstva za upotrebu Humalog.

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili marku inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (npr. Regular, NPH, traka), vrstama (životinjski, ljudski, analog humanog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (DNA rekombinantni inzulin ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati promjene doze.

Uvjeti u kojima rani znakovi upozorenja hipoglikemije mogu biti nespecifični i manje izraženi uključuju trajno postojanje šećerne bolesti, intenzivnu inzulinsku terapiju, bolesti živčanog sustava kod šećerne bolesti ili lijekove, poput beta blokatora.

U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na humani inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Neprilagođene hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, komu ili smrt.

Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, kao i kod pacijenata sa zatajenjem jetre kao rezultat smanjenja procesa glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potrebe za inzulinom.

Potreba za insulinom može se povećati zaraznim bolestima, emocionalnim stresom, s povećanjem količine ugljikohidrata u prehrani.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze ako se povećava fizička aktivnost pacijenta ili se promijeni normalna prehrana. Vježbanje odmah nakon obroka povećava rizik od hipoglikemije.Posljedica farmakodinamike brzo djelujućih analoga inzulina je da ako se razvije hipoglikemija, može se razviti nakon injekcije ranije nego kod ubrizgavanja topljivog ljudskog inzulina.

Pacijenta treba upozoriti da ako je liječnik propisao pripravak inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml u bočici, tada se inzulin ne smije uzimati iz uloška s koncentracijom insulina od 100 IU / ml pomoću šprice za ubrizgavanje inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml.

Ako je potrebno uzimati druge lijekove istovremeno s Humalogom, pacijent treba konzultirati liječnika.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Uz hipoglikemiju ili hiperglikemiju povezanu s neadekvatnim režimom doziranja, moguće je kršenje sposobnosti koncentracije i brzine psihomotornih reakcija. To može postati faktor rizika za potencijalno opasne aktivnosti (uključujući vožnju vozilima ili rad sa mašinama).

Pacijenti moraju biti oprezni da izbjegavaju hipolikemiju tijekom vožnje. Ovo je posebno važno za pacijente koji imaju smanjen ili odsutan osjet simptoma koji prognoziraju hipoglikemiju ili kod kojih su epizode hipoglikemije česte. U tim je okolnostima potrebno procijeniti izvodljivost vožnje. Pacijenti s dijabetesom mogu samoinicijativno primijetiti blagu hipoglikemiju uzimajući glukozu ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (preporučuje se da sa sobom uvijek imate najmanje 20 g glukoze). Pacijent treba obavijestiti liječnika o prenesenoj hipoglikemiji.

Humalog interakcija s drugim lijekovima.

Humalogov hipoglikemijski učinak smanjuje se oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, preparatima hormona štitnjače, danazolom, beta2-adrenergičkim agonistima (uključujući ritodrin, salbutamol, terbutalin), tricikličkim antidepresivima, tiazidnim diureticima, klorprotiksenskom kiselinom, niacinom, diazidom derivati ​​fenotiazina.

Hipoglikemijski učinak Humaloga pojačan je beta blokatorima, etanolom i etanolima koji sadrže anaboličke steroide, fenfluramin, gvanetidin, tetracikline, oralne hipoglikemijske lijekove, salicilate (na primjer, acetilsalicilna kiselina, antagonisti aniloprilaktila, MAP inhibitori, inhibitori Ml, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml receptore angiotenzina II.

Humalog se ne smije miješati sa pripravcima životinjskog inzulina.

Humalog se može koristiti (pod nadzorom liječnika) u kombinaciji s dužim djelovanjem humanog inzulina ili u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim agensima, derivatima sulfonilureje.

Uslovi skladištenja lijeka Humalog.

Lista B. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece, u hladnjaku, na temperaturi od 2 ° do 8 ° C, ne smrzavati. Rok trajanja je 2 godine.

Lijek koji se koristi treba čuvati na sobnoj temperaturi od 15 ° do 25 ° C, zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti i vrućine. Rok trajanja - ne više od 28 dana.

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Humalogue . Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Humaloga u njihovoj praksi. Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Humaloga u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Upotreba za liječenje šećerne bolesti tipa 1 i 2 (dijabetes ovisan o inzulinu i ne-inzulinu) kod odraslih, djece, kao i tijekom trudnoće i dojenja. Sastav lijeka.

Humalogue - analog ljudskog insulina, razlikuje se od njega obrnutim redoslijedom ostataka aminokiselina prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. U usporedbi s pripravcima inzulina kratkog djelovanja, lizpro inzulin karakterizira brži početak i kraj učinka, koji nastaje zbog povećane apsorpcije iz potkožnog depoa zbog očuvanja monomerne strukture molekula liproprozina u otopini. Početak djelovanja je 15 minuta nakon potkožne primjene, maksimalni učinak je između 0,5 sati i 2,5 sata, trajanje djelovanja je 3-4 sata.

Humalog Mix je DNK - rekombinantni analog ljudskog insulina i gotova je mješavina koja se sastoji od otopine inzulina lizpro (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) i suspenzije lizpro protamin inzulina (srednjovjekovni analog ljudskog inzulina).

Glavno djelovanje inzulina lyspro je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Lyspro inzulin + pomoćne tvari.

Potpunost apsorpcije i početak efekta inzulina ovise o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), dozi (volumenu ubrizgavanog inzulina) i koncentraciji inzulina u pripravku. Rasprostranjena je neravnomerno u tkivima. Ne prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima - 30-80%.

  • dijabetes melitus tipa 1 (o inzulinu ovisan), uključujući s netolerancijom na druge inzulinske pripravke, s postprandijalnom hiperglikemijom koja se ne može ispraviti drugim inzulinskim pripravcima, akutnom potkožnom rezistencijom inzulina (ubrzana lokalna razgradnja inzulina),
  • dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan): s otpornošću na oralne hipoglikemijske agense, kao i s oštećenom apsorpcijom drugih inzulinskih pripravaka, nekorigirajućom postprandijalnom hiperglikemijom, tijekom operacija, interkurentnim bolestima.

Otopina za intravenozno i ​​subkutano davanje 100 IU u 3 ml ulošku integriranom u QuickPen olovku ili olovku u špricu.

Suspenzija za subkutano davanje 100 IU u uložak od 3 ml integriran u olovku QuickPen ili olovku (Humalog Mix 25 i 50).

Drugi oblici doziranja, bilo da su tablete ili kapsule, ne postoje.

Uputa za upotrebu i način upotrebe

Doziranje se postavlja individualno. Lyspro inzulin se daje supkutano, intramuskularno ili intravenski 5-15 minuta prije obroka. Jedna doza je 40 jedinica, višak je dozvoljen samo u izuzetnim slučajevima. Uz monoterapiju, Lyspro inzulin se daje 4-6 puta dnevno, u kombinaciji sa produženim preparatima inzulina - 3 puta dnevno.

Lijek se treba davati supkutano.

Intravenska primjena lijeka Humalog Mix je kontraindicirana.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Subkutano ga treba ubrizgati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno. Kada je s / na uvođenju lijeka Humalog, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.

Prilikom postavljanja uloška u uređaj za ubrizgavanje inzulina i postavljanja igle prije primjene inzulina moraju se strogo pridržavati uputa proizvođača uređaja za ubrizgavanje inzulina.

Pravila za uvođenje lijeka Humalog Mix

Priprema za uvod

Neposredno prije upotrebe, uložak Humalog Mix miksera potrebno je deset puta razmotati između dlanova i protresti, okrećući tako 180er 180 ° da deset puta resuspendira inzulin dok ne izgleda kao homogena mutna tekućina ili mlijeko. Snažno protresite, kao to može dovesti do pjene koja može ometati pravilnu dozu. Da bi se olakšalo miješanje, uložak sadrži malu staklenu kuglu. Lijek se ne smije koristiti ako sadrži pahuljice nakon miješanja.

Kako davati lek

  1. Operite ruke.
  2. Odaberite mjesto za injekcije.
  3. Na koži tretirajte antiseptikom (samoinjiciranjem, u skladu s preporukama liječnika).
  4. Skinite vanjski zaštitni poklopac sa igle.
  5. Popravite kožu povlačenjem ili osiguravanjem velikog nabora.
  6. Umetnite iglu supkutano i izvršite injekciju u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.
  7. Izvadite iglu i nježno stisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.
  8. Pomoću vanjske zaštitne kapice igle odvijte i uništite.
  9. Stavite poklopac na olovku štrcaljke.

  • hipoglikemija (jaka hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i, u izuzetnim slučajevima, do smrti),
  • crvenilo, oteklina ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana; u nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani sa inzulinom, na primjer, iritacija kože antiseptikom ili nepravilnim ubrizgavanjem),
  • generalizirani svrab
  • otežano disanje
  • kratkoća daha
  • pad krvnog pritiska,
  • tahikardija
  • pojačano znojenje
  • razvoj lipodistrofije na mjestu ubrizgavanja.

  • hipoglikemija,
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

Do danas nisu utvrđeni nepoželjni efekti Lyspro inzulina na trudnoću ili stanje fetusa i novorođenčeta.

Cilj terapije insulinom tokom trudnoće je održavanje odgovarajuće kontrole glukoze. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti.

Žene u rodnoj dobi s dijabetesom trebaju obavijestiti liječnika o početku ili planiranoj trudnoći.

U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane.

Način primjene namijenjen korištenom obliku doze lizpro inzulina treba strogo poštivati. Kod prebacivanja pacijenata iz brzo djelujućih inzulinskih pripravaka životinjskog porijekla na inzulin lispro, možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Prebacivanje pacijenata koji primaju inzulin u dnevnoj dozi koja prelazi 100 jedinica sa jedne vrste na drugu, preporučuje se u bolnici.

Potreba za insulinom može se povećati tijekom zarazne bolesti, uz emocionalni stres, s povećanjem količine ugljikohidrata u hrani, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hiperglikemijskom aktivnošću (hormoni štitnjače, glukokortikoidi, oralni kontraceptivi, tiazidni diuretici).

Potreba za inzulinom može se smanjiti s zatajivanjem bubrega i / ili jetre, uz smanjenje količine ugljikohidrata u hrani, uz pojačani fizički napor, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hipoglikemijskom aktivnošću (MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, sulfonamidi).

Korekcija hipoglikemije u relativno akutnom obliku može se provesti primjenom i / m i / ili s / c davanja glukagona ili iv davanja glukoze.

Hipoglikemijski učinak Lyspro inzulina pojačan je inhibitorima MAO, neselektivnim beta blokatorima, sulfonamidima, akarbozom, etanolom (alkoholom) i lijekovima koji sadrže etanol.

Hipoglikemijski učinak Lyspro inzulina smanjuje se glukokortikosteroidima (GCS), hormonima štitnjače, oralnim kontraceptivima, tiazidnim diureticima, diazoksidom, tricikličkim antidepresivima.

Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu maskirati manifestacije simptoma hipoglikemije.

Analozi lijeka Humalog

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Lyspro inzulin
  • Humalog Mix 25,
  • Humalog Mix 50

Analozi u farmakološkoj grupi (inzulini):

  • Actrapid HM Penfill,
  • Actrapid MS,
  • B-Insulin S.Ts. Berlin Chemie,
  • Berlinsulin H 30/70 U-40,
  • Olovka Berlinsulin H 30/70,
  • Berlinsulin N Basal U-40,
  • Olovka Berlinsulin N Basal,
  • Berlinsulin N Normal U-40,
  • Berlinsulin N Normal Pen,
  • Odložite insulin C,
  • Isofan Insulin Svjetski kup,
  • Iletin
  • Insulin Tape SPP,
  • Insulin s
  • Svinjski inzulin visoko pročišćeni MK,
  • Insuman Comb,
  • Intralni SPP,
  • Intralni svjetski kup,
  • Combinsulin C
  • Penfill Mikstard 30 NM,
  • Monosuinsulin MK,
  • Monotar
  • Pensulin,
  • Olovka Protafan HM,
  • Protafan MS,
  • Rinsulin
  • Ultratard NM,
  • Homolong 40,
  • Homorap 40,
  • Humulin.

U nedostatku analoga lijeka za aktivnu tvar, možete kliknuti na donje veze na bolesti kod kojih odgovarajući lijek pomaže i vidjeti dostupne analoge za terapijski učinak.

Farmakodinamika

Lyspro inzulin je hipoglikemijski lijek koji pripada skupini inzulina kratkog djelovanja. Njegova aktivna supstanca je inzulin lispro, rekombinantni analog deoksiribonukleinske kiseline (DNK) humanog inzulina, koji se od nje razlikuje preuređivanjem aminokiselina na pozicijama 28 i 29 u B lancu molekule inzulina.

Pored toga što reguliše metabolizam glukoze, inzulin lyspro ima anaboličke i anti kataboličke učinke na tjelesna tkiva. U mišićnim vlaknima doprinosi povećanju sadržaja glikogena, glicerola i masnih kiselina, povećanju potrošnje aminokiselina i povećanju sinteze proteina. Istovremeno dolazi do inhibicije procesa glikogenolize, ketogeneze, glukoneogeneze, lipolize, oslobađanja aminokiselina i katabolizma proteina.

Lyspro inzulin i ljudski inzulin su ekvimolarni, ali prvi karakterizira brži početak i kraće razdoblje djelovanja. Zbog visoke brzine apsorpcije, hipoglikemijski učinak Lyspro inzulina pojavljuje se 1/4 sata nakon primjene, što omogućava upotrebu lijeka neposredno prije jela.

Trajanje lijeka je od 2 do 5 sati, a može varirati i kod različitih bolesnika i kod jednog pacijenta u različitim vremenskim periodima. Na promjenu u razdoblju djelovanja utječu doza, mjesto ubrizgavanja, tjelesna temperatura, opskrba krvlju i fizička aktivnost pacijenta.

U usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom, upotreba lizpro inzulina može smanjiti učestalost epizoda noćne hipoglikemije, što značajno smanjuje hiperglikemiju koja se javlja kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2 nakon jela.

U odraslih, djece i adolescenata primjećena je slična farmakodinamika inzulina lispro.

Glukodinamički odgovor na inzulin lispro ne ovisi o stanju pacijentove funkcije bubrega ili jetre.

Indikacije za upotrebu

Upotreba Insulina Lyspro indicirana je za liječenje sljedećih vrsta dijabetesa kod odraslih i djece:

  • inzulinski ovisan (dijabetes melitus tipa 1): uključujući bolesnike s netolerancijom na druge pripravke inzulina, uz razvoj drugih lijekova koji se ne mogu ispraviti postprandialnom inzulinskom (nakon jela) hiperglikemiju, akutnu potkožnu rezistenciju inzulina (ubrzana lokalna razgradnja inzulina),
  • ne-inzulinski ovisan (dijabetes melitus tipa 2): u slučaju imuniteta oralnih hipoglikemijskih sredstava, kao i oslabljene apsorpcije drugih inzulinskih pripravaka, tijekom hirurških intervencija, interkurentnih bolesti, nekorigurne postprandijalne hiperglikemije.

Lyspro inzulin, upute za upotrebu: metoda i doziranje

Rješenje Insulina Lyspro namijenjeno je za SC i iv primjenu. Injekcije se provode najranije 15 minuta prije obroka ili odmah nakon obroka.

Pod kožu, lek se može primeniti bolusno ili kao produžena potkožna injekcija pomoću inzulinske pumpe.

Venski je davanje inzulina lispro indicirano za ketoacidozu, akutne bolesti, između operacija ili nakon operacije.

Temperatura ubrizgavane otopine treba da odgovara sobnoj temperaturi.

Prije primjene, sadržaj patrone ili bočice treba vizualno procijeniti na prikladnost. Tečnost mora biti bistra i bezbojna. Ako se pokaže da je zamućen, zadebljan, blago obojen ili ako se u njemu nađu strane čestice - rješenje treba zbrinuti.

Lekar pojedinačno određuje dozu i način davanja insulina Lyspro, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi.

Supkutano davanje olovkom za špriceve

S / c Insulin Lyspro može se ubrizgati u potkožno tkivo abdomena, ramena, bedara ili stražnjice, izbjegavajući da otopina uđe u krvne žile. Mjesto ubrizgavanja treba redovno izmjenjivati, izbjegavajući upotrebu istog mjesta češće od 1 puta mjesečno. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.

Uložak se mora koristiti s EndoPen olovkama za špriceve proizvođača Bagging Gangan Technology Co. Ltd. ”(Kina), jer je tačnost doziranja postavljena isključivo za navedene olovke za špriceve.

Prilikom propisivanja lijeka, liječnik mora naučiti pacijenta tehnici samo-primjene injekcije sc i osigurati da mu pacijent pravilno ubrizgava inzulin te mogućnost upotrebe olovke za špricanje.

Uložak mora biti ugrađen u olovku za štrcaljku i ubrizgati ga u strogom skladu s uputama proizvođača o upotrebi olovke za štrcaljku.

Korak po korak upute za primjenu doze insulina lispro:

  1. Temeljito operite ruke.
  2. Odaberite mjesto za injekcije.
  3. Pripremite kožu na mjestu ubrizgavanja u skladu s preporukama liječnika.
  4. Skinite vanjski zaštitni poklopac sa igle.
  5. Popravite kožu.
  6. Umetnite iglu ispod kože, ubrizgavanje izvršite u skladu s uputama za olovku štrcaljke.
  7. Izvadite iglu, nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi, ne trljajte mjesto ubrizgavanja.
  8. Odvijte iglu s vanjskim zaštitnim poklopcem i odložite je.
  9. Stavite poklopac na olovku štrcaljke.

Subkutano davanje inzulinske pumpe

Inzulinska pumpa se može koristiti sa sistemom za kontinuirano supkutano davanje inzulina sa CE oznakom. Prije svakog uvođenja, potrebno je provjeriti prikladnost određene crpke i strogo poštivati ​​sve zahtjeve uputstva za njezin rad. Treba koristiti odgovarajući rezervoar i kateter za pumpu, redovno menjajte kit za primenu inzulina. U hipoglikemijskoj epizodi, primjena lijeka mora se prekinuti dok se epizoda ne riješi. Ako ustanovite vrlo nisku koncentraciju glukoze u krvi, morate odmah konzultirati liječnika. Potrebno je razmisliti o smanjenju doze ili prekidu primjene lizpro inzulina.

Prekid u opskrbi otopinom uslijed začepljenog sustava za primjenu ili neispravnost inzulinske pumpe mogu uzrokovati da pacijent naglo poveća koncentraciju glukoze. Stoga je pri najmanjoj sumnji na prisutnost bilo kakvih povreda u sistemu potrebno slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika.

Ne miješajte Insulin Lyspro s drugim insulinama kada koristite pumpu.

Intravenska injekcija

Intravenozni inzulin može se davati bolusno ili kapalno, praćen čestim nadzorom koncentracija glukoze u krvi.

Za infuziju se insulin lyspro može rastvoriti u 5% rastvori dekstroze ili 0.9% rastvora natrijum hlorida.Kada je koncentracija inzulina u infuzijskoj otopini u rasponu od 0,1 do 1 IU po 1 ml, pripremljena otopina ostaje stabilna 48 sati na sobnoj temperaturi skladištenja.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i složenih mehanizama

Tijekom upotrebe Insulina Lyspro tijekom vožnje vozila ili rada sa složenim mehanizmima potrebno je uzeti u obzir moguće kršenje brzine psihomotornih reakcija i sposobnosti koncentracije tijekom razvoja hipo- ili hiperglikemije zbog neadekvatnog režima doziranja. Posebna opreznost se preporučuje bolesnicima sa čestim epizodama hipoglikemije, sa smanjenim osjetom simptoma prekursora hipoglikemije ili njihovim odsustvom. Potrebno je provesti pojedinačnu procjenu primjerenosti vožnje.

Recenzije o Insulin Lyspro

Na specijalizovanim stranicama danas nema recenzija o insulinu Lyspro od pacijenata i njihovih porodica.

Stručnjaci preporučuju upotrebu potkožnog, brzo djelujućeg analoga inzulina - inzulina lispro, u slučaju životno opasne dijabetičke kome koja nastaje zbog nekontroliranog dijabetesa (dijabetička ketoacidoza), umjesto standardne terapije (brza iv primjena redovitog inzulina). Budući da u ovom slučaju djeluje brže od običnog ljudskog inzulina i izbjegava kontinuiranu iv-infuziju otopine, koja obično zahtijeva hospitalizaciju pacijenta na odjelu intenzivne njege.

Cijena inzulina lispro u ljekarnama

Cijena Insulina Lyspro za paket koji sadrži 1 uložak s otopinom može biti od 252 rubalja, 5 uložaka od 1262 rubalja, 1 boca (10 ml) - od 841 rubalja.

Obrazovanje: Prvo moskovsko državno medicinsko sveučilište nazvano po I.M. Sečenov, specijalnost „Opšta medicina“.

Podaci o lijeku su generalizirani, daju se u informativne svrhe i ne zamjenjuju službena uputstva. Samo-lijek je opasan za zdravlje!

Tokom života prosječna osoba proizvodi ne manje od dva velika bazena pljuvačke.

Najrjeđa bolest je Kuru. Samo su predstavnici plemena Fore u Novoj Gvineji bolesni od nje. Pacijent umire od smijeha. Vjeruje se da je uzrok bolesti jedenje ljudskog mozga.

U nastojanju da izvuku pacijenta, doktori često idu predaleko. Tako je, na primjer, izvjesni Charles Jensen u periodu od 1954. do 1994. preživjelo je više od 900 operacija uklanjanja neoplazme.

Nekada je zijevanje obogatilo tijelo kiseonikom. Međutim, ovo gledište je opovrgnuto. Naučnici su dokazali da zijevanjem čovjek hladi mozak i poboljšava njegove performanse.

Svaka osoba nema samo jedinstvene otiske prstiju, već i jezik.

Čak i ako čovjekovo srce ne tuče, tada može dugo živjeti, kao što nam je pokazao norveški ribar Jan Revsdal. Njegov „motor“ zaustavio se 4 sata nakon što se ribar izgubio i zaspao u snegu.

Ako se smiješite samo dva puta dnevno, možete sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih i moždanih udara.

Kada se ljubavnici poljube, svaki od njih izgubi 6,4 kcal u minuti, ali istovremeno razmjenjuju gotovo 300 vrsta različitih bakterija.

Postoje vrlo zanimljivi medicinski sindromi, poput opsesivnog gutanja predmeta. U stomaku jednog pacijenta koji boluje od ove manije otkriveno je 2500 stranih predmeta.

Mnogi lijekovi su u početku plasirani kao droga. Heroin je, na primjer, u početku plasiran kao lijek protiv kašlja. A kokain su ljekari preporučivali kao anesteziju i kao sredstvo za povećanje izdržljivosti.

Milioni bakterija rađaju se, žive i umiru u našem crijevu. Mogu se vidjeti samo pri velikim uvećanjima, ali kad bi se udružili, uklopili bi se u običnu šalicu kafe.

Stomatolozi su se pojavili relativno nedavno. Još u 19. stoljeću bila je dužnost običnog frizera da izvadi bolesne zube.

Prvi vibrator izumljen je u 19. vijeku. Radio je na parnom stroju i trebao je liječiti žensku histeriju.

Većina žena može dobiti više užitka od razmišljanja o svom lijepom tijelu u ogledalu nego od seksa. Dakle, žene, teže harmoniji.

Ljudska krv "teče" kroz žile pod ogromnim pritiskom, a ako joj se naruši integritet može pucati i do 10 metara.

Polioksidonijum se odnosi na imunomodulatorne lekove. Djeluje na određene dijelove imunološkog sistema, pridonoseći tako povećanoj stabilnosti.

Upute za upotrebu

Da biste izbjegli negativne posljedice upotrebe Lizpro inzulina, morate strogo slijediti upute ovog lijeka.

Doziranje lijeka ovisi o mnogim karakteristikama. To utječe na dob pacijenta, oblik bolesti i njenu ozbiljnost, prateće bolesti itd. Stoga je određivanje doze zadatak liječnika.

Ali specijalist možda griješi, pa tijek liječenja treba pratiti stalnim ispitivanjem šećera u krvi i prilagođavanjem režima liječenja. Pacijent također treba biti pažljiv na svoje zdravlje i obavijestiti liječnika o svim negativnim reakcijama tijela na lijek.

Humalog se po mogućnosti daje supkutano. Ali za razliku od većine sličnih lijekova, dozvoljene su i intramuskularne injekcije, kao i unošenje inzulina u venu. Intravenozne injekcije treba izvesti uz sudjelovanje pružatelja zdravstvene zaštite.

Optimalna mjesta za potkožne injekcije su područje bedara, područje ramena, stražnjice, prednja trbušna šupljina. Unošenje lijeka u isto područje nije dozvoljeno, jer to uzrokuje lipodistrofiju. Potrebno je konstantno kretanje unutar određenog područja.

Injekcije se trebaju raditi u svako doba dana. To će tijelu omogućiti da se prilagodi i osigurati kontinuirano izlaganje inzulinu.

Veoma je važno uzeti u obzir pacijentove zdravstvene probleme (osim dijabetesa). Zbog nekih od njih, učinak ove supstance može biti narušen gore ili dolje. U ovom slučaju morat ćete ponovo izračunati dozu. U vezi s drugim patologijama, liječnik općenito može zabraniti upotrebu Humaloga.

Video vodič za špric olovke:

Značajke interakcije s drugim lijekovima

Vrlo važna karakteristika bilo kojeg lijeka je njegova kompatibilnost s drugim lijekovima. Liječnici često moraju liječiti više patologija istovremeno, zbog čega je potrebno kombinirati prijem različitih lijekova. Terapiju je potrebno strukturirati tako da lijekovi ne blokiraju jedni druge.

Ponekad je potreba za primjenom lijekova koji mogu iskriviti djelovanje inzulina.

Njegov uticaj je pojačan ako pacijent pored njega uzima i sledeće lekove:

  • Clofibrate
  • Ketokonazol,
  • MAO inhibitori
  • sulfonamidi.

Ako ih ne možete odbiti, morate smanjiti dozu uvedenog Humaloga.

Slijedeće tvari i skupine sredstava mogu oslabiti učinak predmetnog lijeka:

  • estrogeni
  • nikotin
  • hormonski lijekovi za kontracepciju,
  • Glucagon.

Zbog ovih lijekova, efikasnost Lizpro-a može se smanjiti, pa će liječnik morati preporučiti povećanje doze.

Neki lekovi imaju nepredvidive efekte. Oni su u stanju da povećaju i smanje aktivnost aktivne supstance. Tu spadaju Oktoreotid, Pentamidin, Reserpin, beta blokatori.

Trošak i analozi lijeka

Liječenje insulinom Lyspro je skupo. Trošak jednog paketa takvog lijeka varira od 1800 do 200 rubalja. Zbog visokih troškova pacijenti ponekad traže od liječnika da ovaj lijek zamijeni njegovim analogom pristupačnijim troškom.

Postoji puno analoga ovog lijeka. Predstavljeni su različitim oblicima otpuštanja, mogu se razlikovati po svom sastavu.

Među glavnim se mogu spomenuti:

Izbor lijekova za zamjenu ove vrste inzulina treba povjeriti stručnjaku.

Doziranje i primjena

Dozu Humalog Mix-a 50 određuje liječnik pojedinačno, ovisno o potrebama pacijenta. Humalog® Mix 50 može se davati odmah prije jela, a po potrebi i odmah nakon obroka. Lijek treba davati samo supkutano! Intravenska primjena lijeka Humalog Mix 50 kontraindicirano. Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura. Režim davanja inzulina je individualan!

Potkožne injekcije treba dati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja moraju se izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike jednom mjesečno.

Uz potkožnu primjenu Humalog® Mix 50, treba paziti da tokom ubrizgavanja ne uđe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijente treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Trajanje lijeka može značajno varirati od osobe do osobe i u različito vrijeme kod iste osobe. Trajanje djelovanja Humalog® Mix 50 ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, temperaturi i fizičkoj aktivnosti pacijenta.

Neposredno prije upotrebe, Humalog® Mix 50 uložak treba deset puta razvući između dlanova i protresti, okrećući se za 180 °, deset puta da se inzulin resuspendira dok ne postane jednolika mutna tekućina. Ponavljajte ovaj postupak dok se sadržaj potpuno ne izmiješa. Ne tresti energično, jer to može dovesti do pojave pjene, koja može ometati pravilnu dozu.

Uređaj patrona ne dopušta miješanje njihovog sadržaja s drugim insulinama direktno u samoj patroni. Ketridže nije moguće napuniti.

Sadržaj spremnika treba stalno pregledavati, i ne smiju se koristiti u slučaju postojanja ugrušaka, pahuljica ili u slučaju lijepljenja čvrstih bijelih čestica na dno ili zidove uloška, ​​dajući mu mat oblik.

Za ponovno punjenje uloška, ​​postavljanje igle i ubrizgavanje Humalog® Mix 50 potrebno je strogo pridržavati preporuka proizvođača za svaku pojedinačnu olovku štrcaljke.

Odaberite mjesto ubrizgavanja.

Dezinficirajte kožu na mjestu ubrizgavanja u skladu s uputama.

Skinite vanjski zaštitni poklopac sa igle.

Popravite kožu tako da je skupite u veliko nabora.

Umetnite iglu supkutano prema uputama.

Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.

Pomoću vanjskog zaštitnog poklopca igle, odvijte iglu i odložite je u skladu sa sigurnosnim propisima.

Potrebno je naizmjenično izmjenjivati ​​mjesta ubrizgavanja tako da se isto mjesto ne koristi više od jednom mjesečno.

Kontraindikacije

  • hipoglikemija,
  • pojedinačna netolerancija na komponente lijeka.

Doziranje i primjena

Doziranje lijeka određuje liječnik pojedinačno, uzimajući u obzir koncentraciju glukoze u krvi.

Otopina se ubrizgava iv - ako je potrebno, u slučajevima akutnih patologija, ketoacidoze, između operacija i postoperativnog perioda, s / c - u obliku injekcija ili produženih infuzija (pomoću inzulinske pumpe) u abdomen, stražnjicu, kuk ili rame, a ne omogućavajući da proizvod uđe u krvne žile. Mjesta ubrizgavanja mijenjaju se svaki put, tako da se ista površina ne koristi više od 1 puta mjesečno. Nakon primene, mesto ubrizgavanja ne može se masirati.

U svakom slučaju način administracije se postavlja pojedinačno. Uvođenje se vrši neposredno prije obroka, ali upotreba lijeka je dozvoljena ubrzo nakon obroka.

Priprema za davanje lekova

Prije upotrebe, otopina se provjerava na čestice, zamućenost, mrlje i zadebljanja. Koristite samo bezbojnu i bistru otopinu na sobnoj temperaturi.

Prije injekcije temeljno operite ruke, odaberite i obrišite mjesto za injekcije. Zatim se s igle skine čep, koža se izvuče ili sakupi u veliki nabor, igla se umetne u nju i pritisne se gumb. Nakon toga, igla se uklanja i nekoliko sekundi se mjesto ubrizgavanja pažljivo pritisne pamučnim tamponom. Zaštitnom kapom igle skida se i zbrida.

Prije upotrebe Humaloga u injektoru (injektor), QuickPen treba pročitati upute za upotrebu.

IV injekcije provode se u skladu s uobičajenom kliničkom praksom, na primjer, IV bolusna injekcija ili putem infuzionih sistema. Važno je često praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Stabilnost infuzijskog sistema s koncentracijom od 0,1-1 IU u 1 ml insulina lispro u 5% dekstrozi ili 0,9% otopini natrijevog klorida tokom 2 dana daje se pri skladištenju na sobnoj temperaturi.

Za provođenje sc infuzije mogu se koristiti Disetronic i Minimed pumpe dizajnirane za infuzije inzulina. Važno je strogo slijediti upute proizvođača i slijediti pravila asepticizma prilikom povezivanja sustava. Svaka 2 dana mijenjaju sistem za infuziju. Infuzija s hipoglikemijskom epizodom zaustavlja se dok se ne riješi. U slučajevima vrlo niskih koncentracija glukoze u krvi, pacijent treba da se posavjetuje s liječnikom kako bi se razmotrilo smanjenje ili zaustavljanje infuzije inzulina.

Može se primijetiti brzi porast koncentracije glukoze u krvi kod začepljenog sistema za neispravnost infuzije ili pumpe. Ako se sumnja na kršenje isporuke inzulina kao razlog povećanja koncentracije glukoze, pacijent treba slijediti upute proizvođača i obavijestiti liječnika (ako je potrebno).

Humalog kada se koristi pumpa ne može se miješati sa drugim inzulinama.

Inzulinska olovka QuickPen sadrži 3 ml lijeka s aktivnošću od 100 IU u 1 ml. 1-60 jedinica inzulina može se dati po injekciji. Doza se može podesiti sa tačnošću od jedne jedinice. Ako je utvrđeno previše jedinica, doza se može korigirati bez gubitka inzulina.

Brizgalicu treba koristiti samo jedan pacijent, nove igle treba koristiti za svaku injekciju. Ne koristite injektor ako je bilo koji od njegovih dijelova oštećen ili slomljen. Pacijent uvijek treba nositi rezervni injektor u slučaju gubitka ili oštećenja.

Pacijentima sa oštećenim vidom ili gubitkom vida ne preporučuje se korištenje injektora bez pomoći dobro viđenih ljudi obučenih za upotrebu.

Prije svake injekcije važno je provjeriti da datum isteka označen na naljepnici nije istekao i da je u injektoru sadržana ispravna vrsta inzulina. S tim u vezi, ne preporučuje se uklanjanje naljepnice s nje.

Boja gumba za brzu dozu olovke za injekciju QuickPen je siva, podudara se sa bojom trake na naljepnici i vrstom inzulina koji se koristi.

Prije upotrebe injektora trebate osigurati da je igla u potpunosti spojena na njega. Nakon upotrebe, igla se uklanja i odlaže. Olovka za štrcaljku ne može se čuvati sa pričvršćenom iglom, jer to može dovesti do stvaranja mehurića vazduha u ulošku za drogu.

Kada se propisuje doza lijeka koja prelazi 60 jedinica, izvode se dvije injekcije.

Da biste provjerili ostatak inzulina u ulošku, trebate usmjeriti injektor vrhom igle prema gore i vidjeti broj preostalih jedinica inzulina na skali na prozirnom držaču kertridža.Ovaj indikator se ne koristi za postavljanje doze.

Da biste skinuli poklopac iz mlaznice, morate je izvući. Ako se pojave poteškoće, pažljivo zakrenite poklopac u smjeru kazaljke na satu i obrnuto, a zatim ga povucite.

Svaki put prije injekcije provjeravaju unos inzulina, jer bez njega možete dobiti premalo ili previše inzulina. Da biste provjerili, uklonite vanjski i unutarnji poklopac igle, okretanjem gumba za doziranje, postavljaju se 2 jedinice, ubrizgavač je usmjeren prema gore i kuca na držaču patrone tako da se sav zrak skuplja u gornjem dijelu. Zatim pritisnite tipku za dozu sve dok se ne zaustavi i u prozoru s indikatorom doze se pojavi broj 0. Držeći gumb u udubljenom položaju, polako izbrojite na 5, u ovom trenutku na kraju igle treba da se pojavi sitnica s inzulinom. Ako se ne pojavi trikulina inzulina, igla se zamjenjuje novom i vrši se ponovno ispitivanje.

Administracija lijekova

  • uklonite poklopac sa olovke štrcaljke
  • brisom namočenim alkoholom obrišite gumeni disk na kraju nosača uloška,
  • stavite iglu u poklopac direktno na osovinu injektora i zavijte je dok se potpuno ne pričvrsti,
  • zakretanjem gumba za dozu postavlja se potrebni broj jedinica,
  • uklonite poklopac sa igle i umetnite je ispod kože,
  • palcem pritisnite tipku za dozu sve dok se u potpunosti ne zaustavi. Za unos pune doze držite tipku i polako izbrojite na 5,
  • igla se uklanja iz kože,
  • provjerite indikator doze - ako na sebi ima broj 0, doza se unosi u cijelosti,
  • pažljivo stavite vanjski poklopac na iglu i odvojite ga iz injektora, a zatim ga odložite,
  • stavite poklopac na olovku štrcaljke.

Ako pacijent sumnja da je dao punu dozu, ne treba mu se davati ponovljena doza.

Nuspojave

  • najčešće: hipoglikemija (u teškim slučajevima može izazvati razvoj hipoglikemijske kome, u izuzetnim slučajevima - smrt),
  • moguće: lipodistrofija, lokalne alergijske reakcije - oticanje, crvenilo ili svrbež na mjestu ubrizgavanja,
  • rijetko: generalizirane alergijske reakcije - pojačano znojenje, tahikardija, snižen krvni tlak, kratkoća daha, vrućica, angioedem, urtikarija, svrbež po cijelom tijelu.

Posebna uputstva

Prebacivanje pacijenta na drugu marku ili vrstu inzulina vrši se pod strogim medicinskim nadzorom. Ako promijenite način proizvodnje, vrstu, vrstu, marku i / ili aktivnost, možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Simptomi koji ukazuju na razvoj hipoglikemije mogu biti manje izraženi i nespecifični uz intenzivno liječenje inzulinom, dugotrajno postojanje šećerne bolesti, bolesti živčanog sustava protiv šećerne bolesti i istodobnu terapiju lijekovima, na primjer beta blokatori.

Rani simptomi hipoglikemije kod pacijenata s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin mogu biti manje ozbiljni ili različiti od onih koji su imali s prethodnim inzulinom tijekom terapije.

U slučajevima neispravljenih hiperglikemijskih ili hipoglikemijskih reakcija moguć je razvoj gubitka svijesti, kome ili nastup smrti. Korištenje lijeka u neadekvatnim dozama ili prekid terapije, posebno za dijabetes melitus tipa I, može dovesti do razvoja hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, što potencijalno može ugroziti život pacijenta.

Kod bubrežne i jetrene insuficijencije može smanjiti potrebu za inzulinom, što je povezano sa smanjenjem metabolizma inzulina i procesa glukoneogeneze. Kod hroničnog zatajenja jetre (uslijed povećane otpornosti na inzulin), emocionalnog stresa, zaraznih bolesti, povećanja količine ugljikohidrata u hrani, može se povećati potreba za inzulinom.

U slučajevima promjene uobičajene prehrane i povećane tjelesne aktivnosti možda će biti potrebno prilagođavanje doze lijeka. Kada izvodite fizičke vježbe odmah nakon jela, moguće je povećati rizik od hipoglikemije. Zbog farmakodinamike brzo djelujućih analoga humanog inzulina, hipoglikemija se može razviti i ranije nakon injekcije nego kada se koristi rastvorljivi ljudski inzulin.

Kada se propisuje pripravak inzulina s koncentracijom od 40 IU u 1 ml u bočici, nemoguće je regrutovati inzulin iz uloška s koncentracijom insulina od 100 IU u 1 ml pomoću šprice za primjenu inzulina s koncentracijom od 40 IU u 1 ml.

Istodobno liječenje inzulinskim pripravcima s lijekovima iz skupine tiazolidindiona povećava rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno na pozadini patologija kardiovaskularnog sustava i u prisustvu faktora rizika za kroničnu zatajenje srca.

Pacijenti tijekom terapije trebaju biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i obavljanja potencijalno opasnih aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju i brzinu psihomotornih reakcija.

Interakcija lijekova

Učinak lijekova / supstanci na inzulin lispro uz kombiniranu terapiju:

  • derivati ​​fenotiazina, nikotinska kiselina, litijum-karbonat, izoniazid, diazoksid, hlorprotiksen, tiazidni diuretici, triciklički antidepresivi, agonisti beta-2-adrenergika (terbutalin, salbutamol, ritodrin itd.), danazol, tiroidni hormoni štitnjače koji sadrže štitnjaču. ozbiljnost njegovog hipoglikemijskog dejstva,
  • antagonisti receptora angiotenzina II, oktreotid, inhibitori enzima koji pretvaraju angiotenzin (enapril, kaptopril), neki antidepresivi (inhibitori monoamin oksidaze), sulfanilamidni antibiotici, salicilati (acetilsalicilna kiselina itd., fenolni lekovi, tetragenurolinogeni, hipoglicetici Lijekovi koji sadrže etanol i etanol, beta blokatori: povećavaju ozbiljnost njegovih hipoglikemijskih učinaka.

Lyspro inzulin se ne miješa sa životinjskim inzulinom.

Prije uzimanja drugih lijekova, važno je konzultirati se s liječnikom. Na njegovu preporuku, lijek se može koristiti u kombinaciji s dužim djelovanjem ljudskog inzulina ili sa oralnim oblicima sulfonilureje.

Analozi Humaloga su Iletin I redoviti, Iletin II redovni, Inutralni SPP, Inutral HM, Farmasulin.

Pravila i uslovi skladištenja

Čuvati na 2-8 ° C u frižideru, u olovci / spremniku sa špricom - do 30 ° C tokom 4 nedelje. Čuvati van dohvata dece.

Rok trajanja je 3 godine.

Uvjeti za ljekarne u ljekarni

Izdaje se na recept.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Unatoč činjenici da su naučnici uspjeli potpuno ponoviti molekulu inzulina, koja se proizvodi u ljudskom tijelu, djelovanje hormona se ipak pokazalo usporenim zbog vremena potrebnog za apsorpciju u krv. Prvi lijek poboljšanog djelovanja bio je insulin Humalog. Ona počinje djelovati već 15 minuta nakon injekcije, pa se šećer iz krvi pravovremeno prenosi u tkiva, pa čak ni kratkotrajna hiperglikemija ne nastaje.

Važno je znati! Novost koju savjetuju endokrinolozi za Kontinuirano praćenje dijabetesa! Potrebno je samo svaki dan.

U usporedbi s ranije razvijenim ljudskim inzulinama, Humalog pokazuje bolje rezultate: kod bolesnika se dnevna fluktuacija šećera smanjuje za 22%, glikemijski indeksi se poboljšavaju, posebno u poslijepodnevnim satima, a vjerojatnost teške odložene hipoglikemije smanjuje se. Zbog brzog, ali stabilnog djelovanja ovaj inzulin se sve više koristi kod dijabetesa.

Kratko uputstvo

Upute za uporabu inzulina Humalog je prilično obiman, a odjeljci koji opisuju nuspojave i upute za uporabu sadrže više od jednog stavka. Dugi opisi koji prate neke lijekove pacijenti doživljavaju kao upozorenje o opasnosti od uzimanja. Zapravo je sve upravo suprotno: velika, detaljna uputstva - dokaz brojnih suđenja da je droga uspješno izdržala.

Dijabetes i porast pritiska bit će prošlost

Dijabetes je uzrok gotovo 80% svih moždanih udara i amputacija. 7 od 10 ljudi umire zbog začepljenih arterija srca ili mozga. U skoro svim slučajevima, razlog ovog strašnog kraja je isti - visoki šećer u krvi.

Šećer se može i treba srušiti, inače ništa. Ali to ne liječi samu bolest, već samo pomaže u borbi protiv istrage, a ne uzrok bolesti.

Jedini lijek koji se službeno preporučuje za liječenje dijabetesa, a koristi ga i endokrinolog u svom radu.

Učinkovitost lijeka, izračunata prema standardnoj metodi (broj pacijenata koji su se oporavili na ukupan broj pacijenata u grupi od 100 ljudi koji su bili podvrgnuti liječenju) bio je:

  • Normalizacija šećera - 95%
  • Eliminacija tromboze vena - 70%
  • Eliminacija snažnog otkucaja srca - 90%
  • Oslobađanje od visokog krvnog pritiska - 92%
  • Jačanje dana, poboljšanje sna noću - 97%

Proizvođači nisu komercijalna organizacija i financiraju se uz podršku države. Dakle, sada svaki stanovnik ima priliku.

Humalogue je odobren za upotrebu prije više od 20 godina, a sada se može sigurno reći da je ovaj inzulin siguran u pravoj dozi. Odobrena je za upotrebu i od odraslih i dece, može se koristiti u svim slučajevima, praćenim izraženim nedostatkom hormona: dijabetesom tipa 1 i 2, operacijom gušterače.

Opće informacije o Humalogu:

OpisJasno rješenje. Zahtijeva posebne uvjete čuvanja, ako se prekrše mogu izgubiti svoja svojstva bez promjene izgleda, pa se lijek može kupiti samo u ljekarnama.
Princip radaOmogućuje glukozu u tkivima, pojačava konverziju glukoze u jetri i sprečava razgradnju masti. Učinak smanjenja šećera počinje ranije nego inzulin kratkog djelovanja, a traje manje.
ObrazacRastvor sa koncentracijom U100, primjena - potkožno ili intravenski. Pakirano u uloške ili olovke za jednokratnu upotrebu.
ProizvođačRešenje proizvodi samo Lilly France, Francuska. Pakovanje se proizvodi u Francuskoj, SAD-u i Rusiji.
CenaU Rusiji je trošak paketa koji sadrži 5 uložaka od 3 ml svaki oko 1800 rubalja. U Evropi je cijena za sličan volumen približno ista. U SAD-u je ovaj inzulin gotovo 10 puta skuplji.
Indikacije
  • Dijabetes tipa 1, bez obzira na težinu bolesti.
  • Tip 2, ako hipoglikemijski agensi i dijeta ne dopuštaju normalizaciju glikemije.
  • Tip 2 tokom gestacije, gestacijski dijabetes.
  • Obje vrste dijabetesa tokom liječenja i.
KontraindikacijePojedinačna reakcija na inzulinski lipro ili pomoćne komponente. Češće se izražava alergija na mjestu ubrizgavanja. Sa malim stepenom ozbiljnosti prolazi nedelju dana nakon prelaska na ovaj inzulin. Teški slučajevi su rijetki, oni zahtijevaju zamjenu Humaloga analogima.
Značajke prelaska na HumalogTokom odabira doze, češća mjerenja glikemije, potrebne su redovne medicinske konsultacije. U pravilu, dijabetičaru treba manje Humalog jedinica po 1 XE nego čovjeku. Pojačana potreba za hormonom uočena je tokom raznih bolesti, nervnog preopterećenja i aktivne fizičke aktivnosti.
PredoziranjePrekoračenje doze dovodi do hipoglikemije. Da biste ga otklonili, potreban vam je prijem. Teški slučajevi zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć.
Istodobna primjena s drugim lijekovimaHumalog može smanjiti aktivnost:
  • lijekovi za liječenje hipertenzije sa diuretičkim efektom,
  • hormonski preparati, uključujući oralne kontraceptive,
  • nikotinska kiselina koja se koristi za liječenje komplikacija dijabetesa.

  • alkohol
  • hipoglikemijska sredstva koja se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2,
  • aspirin
  • dio antidepresiva.

Ako se ovi lijekovi ne mogu zamijeniti drugim, dozu Humaloga treba privremeno prilagoditi.

SkladištenjeU hladnjaku - 3 godine, na sobnoj temperaturi - 4 nedelje.

Među nuspojavama najčešće se primjećuju hipoglikemija i alergijske reakcije (1-10% dijabetičara). Manje od 1% pacijenata razvije lipodistrofiju na mjestu ubrizgavanja. Učestalost ostalih nuspojava manja je od 0,1%.

Najvažnija stvar u vezi s Humalogom

Kod kuće, Humalog se daje supkutano olovkom špriceva ili. Ako se želi eliminirati jaka hiperglikemija, intravenska primjena lijeka je moguća i u medicinskoj ustanovi. U ovom slučaju je potrebna česta kontrola šećera kako bi se izbjeglo predoziranje.

Aktivna supstanca lijeka je insulin lispro. Od ljudskog hormona se razlikuje u rasporedu aminokiselina u molekuli. Takva modifikacija ne sprečava ćelijske receptore da prepoznaju hormon, pa lako prelaze šećer u sebe. Humalog sadrži samo monomere inzulina - pojedinačne, nepovezane molekule. Zbog toga se brzo i ravnomerno apsorbuje, počinje djelovati na smanjenje šećera brže od nemodificiranog konvencionalnog inzulina.

Humalog je lijek kraćeg djelovanja od, na primjer, ili. Prema klasifikaciji, upućuje se na analoge inzulina sa ultrazvučnim djelovanjem. Početak njegove aktivnosti je brži, oko 15 minuta, tako da dijabetičari ne moraju čekati dok lijek ne djeluje, već se možete pripremiti za obrok odmah nakon injekcije. Zahvaljujući tako kratkom razmaku postaje lakše planirati obroke, a rizik od zaborava na hranu nakon injekcije znatno se smanjuje.

Za dobru kontrolu glikemije, sredstva za brzo djelovanje treba kombinirati sa obaveznom upotrebom. Jedini izuzetak je kontinuirana upotreba inzulinske pumpe.

Odabir doze

Doza Humaloga ovisi o mnogim faktorima i određuje se pojedinačno za svakog dijabetičara. Korištenje standardnih shema ne preporučuje se, jer pogoršavaju kompenzaciju dijabetesa. Ako se pacijent pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata, doza Humaloga može biti manja nego što može dati standardno sredstvo davanja. U tom se slučaju preporučuje upotreba slabijeg brzog inzulina.

Ultrahortni hormon daje najsnažniji efekat. Pri prelasku na Humalog, njegova početna doza izračunava se kao 40% prethodno korištenog kratkog inzulina. Prema rezultatima glikemije, doza se prilagođava. Prosječna potreba za pripremom po jedinici kruha je 1-1,5 jedinica.

Raspored ubrizgavanja

Prije svakog obroka ubada se humalog, najmanje tri puta dnevno . U slučaju visokog šećera dopušteni su korektivni koprivi između glavnih injekcija. Uputa za upotrebu preporučuje izračunavanje potrebne količine inzulina na osnovu ugljikohidrata planiranih za sljedeći obrok. Otprilike 15 minuta bi trebalo da prođe od injekcije do hrane.

Prema recenzijama, ovo je vrijeme često manje, posebno popodne, kada je inzulinska rezistencija niža. Brzina apsorpcije je strogo individualna, može se izračunati ponovljenim mjerenjima glukoze u krvi neposredno nakon injekcije. Ako se učinak snižavanja šećera uoči brže nego što je propisano u uputama, vrijeme prije jela treba smanjiti.

Humalog je jedan od najbržih lijekova, pa ga je pogodno koristiti kao hitnu pomoć kod dijabetesa, ako pacijentu prijeti.

Vreme akcije (kratko ili dugo)

Vrhunac ultra kratkog insulina primećen je 60 minuta nakon njegove primene. Trajanje djelovanja ovisi o dozi; što je veća, duže je učinak snižavanja šećera - oko 4 sata.

Humalog mix 25

Da bi se pravilno procijenio učinak Humaloga, glukoza se mora izmjeriti nakon ovog razdoblja, obično se to radi prije sljedećeg obroka. Ako se sumnja na hipoglikemiju, potrebna su ranija mjerenja.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja donijelo je usvajanje koje nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 2. marta možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Kratko trajanje Humaloga nije nedostatak, već prednost lijeka. Zahvaljujući njemu, manje vjerovatno je da će pacijenti sa šećernom bolešću imati hipoglikemiju, posebno noću.

Humalog Mix

Pored Humaloga, farmaceutska kompanija Lilly France proizvodi Humalog Mix. To je mješavina lizpro inzulina i protamin sulfata. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, vrijeme početka hormona ostaje jednako brzo, a trajanje djelovanja značajno se povećava.

Humalog Mix je dostupan u 2 koncentracije:

Jedina prednost takvih lijekova je jednostavniji režim ubrizgavanja. Nadoknada dijabetesa melitusa tijekom njihove uporabe je gora nego kod intenzivnog režima terapije inzulinom i upotrebe uobičajenog Humaloga, dakle, za djeca Humalog Mix se ne koristi .

Ovaj insulin je propisan:

  1. Dijabetičari koji nisu u mogućnosti samostalno izračunati dozu ili napraviti injekciju, na primjer, zbog lošeg vida, paralize ili tremora.
  2. Pacijenti sa mentalnim bolestima.
  3. Stariji pacijenti s mnogim komplikacijama dijabetesa i lošom prognozom liječenja ako nisu voljni studirati.
  4. Dijabetičari s bolešću tipa 2, ako se vlastiti hormon još proizvodi.

Liječenje dijabetesa Humalog Mix-om zahtijeva strogu ujednačenu prehranu, obavezne grickalice između obroka. Dozvoljeno je jesti do 3 XE za doručak, do 4 XE za ručak i večeru, oko 2 XE za večeru, i 4 XE prije spavanja.

Analozi Humaloga

Lyspro inzulin kao aktivna supstanca sadržan je samo u originalnom Humalogu. Lijekovi iz blizine su (na bazi aspart) i (glulisin). Ti su alati također ultra kratki, pa nije važno koji odabrati. Svi se dobro podnose i omogućuju brzo smanjenje šećera. U pravilu prednost daje lijeku koji se u klinici može besplatno dobiti.

Prijelaz s Humaloga na njegov analogan može biti potreban u slučaju alergijskih reakcija. Ako se dijabetičar pridržava dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ili često ima hipoglikemiju, racionalnije je koristiti humani, a ne ultrazvučni inzulin.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem.

DNK rekombinantni analog humanog inzulina.
Priprema: HUMALOG®
Aktivna supstanca lijeka: insulin lyspro
ATX kodiranje: A10AB04
KFG: humani inzulin kratkog djelovanja
Registracijski broj: P br. 015490/01
Datum registracije: 02.02.04
Reg. Vlasnika prema: LILLY FRANCE S.A.S.

Otopina za injekciju je prozirna, bezbojna.

1 ml
insulin lispro *
100 IU

Pomoćne tvari: glicerol, cink oksid, natrijum hidrogen fosfat, m-krezol, voda d / i, otopina klorovodične kiseline od 10% i otopina natrijum hidroksida od 10% (za stvaranje potrebne pH vrijednosti).

3 ml - ulošci (5) - blisteri (1) - pakovanja od kartona.

* Nepridržavno međunarodno ime koje preporučuje WHO. U Ruskoj Federaciji je pravo međunarodnog naziva insulin lispro.

Opis lijeka temelji se na službeno odobrenim uputama za upotrebu.

Farmakološko djelovanje Humalog

DNK rekombinantni analog humanog inzulina. Ono se od posljednjeg razlikuje u obrnutom slijedu aminokiselina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B.

Glavni efekat lijeka je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anabolički efekat. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, primjenom inzulina lyspro, hiperglikemija koja nastaje nakon jela značajno je smanjena u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Za pacijente koji primaju kratkotrajne i bazne insuline potrebno je odabrati dozu oba inzulina kako bi se postigao optimalni nivo glukoze u krvi tokom dana.

Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, trajanje inzulina lyspro može biti različito kod različitih pacijenata ili u različitim vremenskim periodima kod istog pacijenta i ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, tjelesnoj temperaturi i fizičkoj aktivnosti.

Farmakodinamičke karakteristike lizpro inzulina kod djece i adolescenata slične su onima koje su primijećene u odraslih.

U bolesnika s dijabetesom tipa 2 koji primaju maksimalne doze derivata sulfoniluree, dodavanje lizpro inzulina dovodi do značajnog smanjenja glikoziliranog hemoglobina.

Liječenje lijekom Lyspro inzulinom za bolesnike s dijabetesom tipa 1 i 2 praćeno je smanjenjem broja epizoda noćne hipoglikemije.

Glukodinamički odgovor na izulin lispro ne ovisi o funkcionalnom zatajenju bubrega ili jetre.

Pokazano je da je inzulin lyspro ekvivalentan ljudskom inzulinu, ali njegovo djelovanje se odvija brže i traje kraće vrijeme.

Za Lyspro inzulin karakterističan je brz početak djelovanja (oko 15 minuta), kao Ima visoku brzinu apsorpcije, a to vam omogućava da ga unesete neposredno prije jela (0-15 minuta prije jela), za razliku od uobičajenog inzulina kratkog djelovanja (30-45 minuta prije jela). Lyspro inzulin ima kraće trajanje djelovanja (2 do 5 sati) u odnosu na uobičajeni humani inzulin.

Farmakokinetika lijeka.

Usisavanje i distribucija

Nakon sc primjene, insulin Lyspro se brzo apsorbuje i dostiže Cmax u krvnoj plazmi nakon 30-70 minuta. Vd inzulina lyspro i običnog humanog inzulina su identični i kreću se u rasponu od 0,26-0,36 l / kg.

S sc primjenom T1 / 2 inzulina, lyspro je oko 1 sat. Pacijenti s bubrežnom i jetrenom insuficijencijom održavaju veću brzinu apsorpcije inzulina lispro u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Indikacije za upotrebu:

Dijabetes melitus kod odraslih i djece kojima je potrebna inzulinska terapija za održavanje normalne razine glukoze.

Doziranje i način primjene lijeka.

Liječnik pojedinačno određuje dozu, ovisno o potrebama pacijenta. Humalog se može primijeniti neposredno prije obroka, ako je potrebno - odmah nakon jela.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Humalog se daje sc u obliku injekcija ili u obliku proširene sc infuzije pomoću inzulinske pumpe.Ako je potrebno (ketoacidoza, akutna bolest, razdoblje između operacija ili postoperativni period) Humalog se može unijeti / unijeti.

SC treba davati ramenu, bedru, zadnjici ili trbuhu. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno. Kada je s / na uvođenju lijeka Humalog, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Pravila za primenu lijeka Humalog

Priprema za uvod

Otopina lijeka Humalog treba biti transparentna i bezbojna. Mutna, zadebljana ili blago obojena otopina lijeka ili ako se u njemu vizualno otkriju krute čestice, ne smije se koristiti.

Prilikom postavljanja uloška u olovku za štrcaljku (olovke za ubrizgavanje), pričvršćivanja igle i provođenja ubrizgavanja inzulina, potrebno je slijediti upute proizvođača koje su priložene za svaku olovku štrcaljke.

2. Odaberite mjesto za ubrizgavanje.

3. Antiseptik za tretiranje kože na mestu ubrizgavanja.

4. Skinite poklopac sa igle.

5. Popravite kožu istezanjem ili osiguravanjem velikog nabora. Umetnite iglu u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.

6. Pritisnite dugme.

7. Izvadite iglu i nježno istisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.

8. Odvijte iglu pomoću poklopca igle i uništite je.

9. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno.

Davanje inzulina

Intravenske injekcije Humaloga treba provesti u skladu s uobičajenom kliničkom praksom intravenske injekcije, na primjer, intravenskim davanjem bolusa ili korištenjem infuzionog sustava. U ovom slučaju često je neophodna kontrola nivoa glukoze u krvi.

Infuzijski sustavi s koncentracijom od 0,1 IU / ml do 1,0 IU / ml inzulina lispro u 0,9% otopini natrijevog klorida ili 5% otopine dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi 48 sati.

P / C infuzija inzulina pomoću inzulinske pumpe

Za infuziju lijeka Humalog, za ubrizgavanje inzulina mogu se koristiti Minimed i Disetronic pumpe. Morate strogo slijediti upute isporučene s pumpom. Infuzijski sistem se mijenja svakih 48 sati Pri spajanju infuzionog sistema poštuju se aseptična pravila. U slučaju hipoglikemijske epizode, infuzija se zaustavlja dok se epizoda ne razriješi. Ako se u krvi ponavljaju ili su vrlo niske razine glukoze, o tome morate obavijestiti svog liječnika i razmotriti smanjenje ili zaustavljanje infuzije inzulina. Neispravnost pumpe ili blokada infuzijskog sistema može dovesti do brzog porasta razine glukoze. U slučaju sumnje na kršenje opskrbe inzulinom, morate slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika. Kada koristite pumpu, lijek Humalog ne smije se miješati sa drugim inzulinama.

Humalog:

Nuspojava povezana s glavnim učinkom lijeka: hipoglikemija. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti (hipoglikemijska koma) i, u izuzetnim slučajevima, do smrti.

Alergijske reakcije: moguće su lokalne alergijske reakcije - crvenilo, oticanje ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana), sistemske alergijske reakcije (javljaju se rjeđe, ali su ozbiljnije) - generalizirani svrab, urtikarija, angioedem, groznica i dr. nedostatak daha, snižen krvni pritisak, tahikardija, pojačano znojenje. Teški slučajevi sistemskih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.

Ostalo: lipodistrofija na mjestu ubrizgavanja.

Kontraindikacije na lijek:

Preosjetljivost na komponente lijeka.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja.

Do danas nisu utvrđeni neželjeni efekti inzulina Lyspro na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta. Nisu provedena odgovarajuća epidemiološka ispitivanja.

Cilj terapije insulinom tijekom trudnoće je održavanje odgovarajuće kontrole razine glukoze u bolesnika sa šećernom bolešću ovisnom o inzulinu ili s gestacijskim dijabetesom. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti.

Žene u rodnoj dobi s dijabetesom trebaju obavijestiti liječnika o početku ili planiranoj trudnoći. Za vrijeme trudnoće pacijentima s dijabetesom potreban je pažljiv nadzor razine glukoze u krvi, kao i općeniti klinički nadzor.

U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane.

Posebna uputstva za upotrebu Humalog.

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili marku inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (npr. Regular, NPH, traka), vrstama (životinjski, ljudski, analog humanog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (DNA rekombinantni inzulin ili inzulin životinjskog porijekla) mogu zahtijevati promjene doze.

Uvjeti u kojima rani znakovi upozorenja hipoglikemije mogu biti nespecifični i manje izraženi uključuju trajno postojanje šećerne bolesti, intenzivnu inzulinsku terapiju, bolesti živčanog sustava kod šećerne bolesti ili lijekove, poput beta blokatora.

U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na humani inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Neprilagođene hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, komu ili smrt.

Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život.

Potreba za insulinom može se smanjiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, kao i kod pacijenata sa zatajenjem jetre kao rezultat smanjenja procesa glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećanja potrebe za inzulinom.

Potreba za insulinom može se povećati zaraznim bolestima, emocionalnim stresom, s povećanjem količine ugljikohidrata u prehrani.

Možda će biti potrebno i prilagođavanje doze ako se povećava fizička aktivnost pacijenta ili se promijeni normalna prehrana. Vježbanje odmah nakon obroka povećava rizik od hipoglikemije. Posljedica farmakodinamike brzo djelujućih analoga inzulina je da ako se razvije hipoglikemija, može se razviti nakon injekcije ranije nego kod ubrizgavanja topljivog ljudskog inzulina.

Pacijenta treba upozoriti da ako je liječnik propisao pripravak inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml u bočici, tada se inzulin ne smije uzimati iz uloška s koncentracijom insulina od 100 IU / ml pomoću šprice za ubrizgavanje inzulina s koncentracijom od 40 IU / ml.

Ako je potrebno uzimati druge lijekove istovremeno s Humalogom, pacijent treba konzultirati liječnika.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Uz hipoglikemiju ili hiperglikemiju povezanu s neadekvatnim režimom doziranja, moguće je kršenje sposobnosti koncentracije i brzine psihomotornih reakcija. To može postati faktor rizika za potencijalno opasne aktivnosti (uključujući vožnju vozilima ili rad sa mašinama).

Pacijenti moraju biti oprezni da izbjegavaju hipolikemiju tijekom vožnje. Ovo je posebno važno za pacijente koji imaju smanjen ili odsutan osjet simptoma koji prognoziraju hipoglikemiju ili kod kojih su epizode hipoglikemije česte. U tim je okolnostima potrebno procijeniti izvodljivost vožnje. Pacijenti s dijabetesom mogu samoinicijativno primijetiti blagu hipoglikemiju uzimajući glukozu ili hranu s visokim udjelom ugljikohidrata (preporučuje se da sa sobom uvijek imate najmanje 20 g glukoze). Pacijent treba obavijestiti liječnika o prenesenoj hipoglikemiji.

Predoziranje lijeka:

Simptomi: hipoglikemija, praćena sljedećim simptomima: letargija, pojačano znojenje, tahikardija, glavobolja, povraćanje, konfuzija.

Liječenje: blaga stanja hipoglikemije obično se zaustavljaju gutanjem glukoze ili drugog šećera, odnosno proizvoda koji sadrže šećer.

Korekcija umjereno teške hipoglikemije može se provesti uz pomoć a / m ili s / c primjene glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata nakon stabilizacije pacijentovog stanja. Pacijentima koji ne reagiraju na glukagon daju se iv otopina dekstroze (glukoze).

Ako je pacijent u komi, tada treba davati glukagon u / m ili s / c. U nedostatku glukagona ili ako nema reakcije na njegovu primjenu, potrebno je unijeti intravensku otopinu dekstroze (glukoze). Odmah nakon povratka svijesti bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima.

Možda će biti potreban daljnji podržavajući unos ugljikohidrata i praćenje bolesnika, kao moguć je recidiv hipoglikemije.

Humalog interakcija s drugim lijekovima.

Humalogov hipoglikemijski učinak smanjuje se oralnim kontraceptivima, kortikosteroidima, preparatima hormona štitnjače, danazolom, beta2-adrenergičkim agonistima (uključujući ritodrin, salbutamol, terbutalin), tricikličkim antidepresivima, tiazidnim diureticima, klorprotiksenskom kiselinom, niacinom, diazidom derivati ​​fenotiazina.

Hipoglikemijski učinak Humaloga pojačan je beta blokatorima, etanolom i etanolima koji sadrže anaboličke steroide, fenfluramin, gvanetidin, tetracikline, oralne hipoglikemijske lijekove, salicilate (na primjer, acetilsalicilna kiselina, antagonisti aniloprilaktila, MAP inhibitori, inhibitori Ml, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml inhibitori, Ml receptore angiotenzina II.

Humalog se ne smije miješati sa pripravcima životinjskog inzulina.

Humalog se može koristiti (pod nadzorom liječnika) u kombinaciji s dužim djelovanjem humanog inzulina ili u kombinaciji s oralnim hipoglikemijskim agensima, derivatima sulfonilureje.

Uvjeti prodaje u ljekarnama.

Lijek se izdaje na recept.

Uslovi skladištenja lijeka Humalog.

Lista B. Lijek treba čuvati izvan dohvata djece, u hladnjaku, na temperaturi od 2 ° do 8 ° C, ne smrzavati. Rok trajanja je 2 godine.

Lijek koji se koristi treba čuvati na sobnoj temperaturi od 15 ° do 25 ° C, zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti i vrućine. Rok trajanja - ne više od 28 dana.

U ovom članku možete pročitati upute za upotrebu lijeka Humalogue . Pruža povratne informacije od posjetitelja stranice - potrošača ovog lijeka, kao i mišljenja medicinskih stručnjaka o korištenju Humaloga u njihovoj praksi.Veliki je zahtjev aktivno dodavati svoje kritike o lijeku: lijek je pomogao ili nije pomogao da se riješi bolesti, koje su komplikacije i nuspojave primijećene, proizvođač ih možda nije naznačio u napomeni. Analozi Humaloga u prisutnosti dostupnih strukturnih analoga. Upotreba za liječenje šećerne bolesti tipa 1 i 2 (dijabetes ovisan o inzulinu i ne-inzulinu) kod odraslih, djece, kao i tijekom trudnoće i dojenja. Sastav lijeka.

Humalogue - analog ljudskog insulina, razlikuje se od njega obrnutim redoslijedom ostataka aminokiselina prolina i lizina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B. U usporedbi s pripravcima inzulina kratkog djelovanja, lizpro inzulin karakterizira brži početak i kraj učinka, koji nastaje zbog povećane apsorpcije iz potkožnog depoa zbog očuvanja monomerne strukture molekula liproprozina u otopini. Početak djelovanja je 15 minuta nakon potkožne primjene, maksimalni učinak je između 0,5 sati i 2,5 sata, trajanje djelovanja je 3-4 sata.

Humalog Mix je DNK - rekombinantni analog ljudskog insulina i gotova je mješavina koja se sastoji od otopine inzulina lizpro (brzo djelujući analog ljudskog inzulina) i suspenzije lizpro protamin inzulina (srednjovjekovni analog ljudskog inzulina).

Glavno djelovanje inzulina lyspro je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Lyspro inzulin + pomoćne tvari.

Potpunost apsorpcije i početak efekta inzulina ovise o mjestu ubrizgavanja (abdomen, bedro, stražnjica), dozi (volumenu ubrizgavanog inzulina) i koncentraciji inzulina u pripravku. Rasprostranjena je neravnomerno u tkivima. Ne prelazi placentnu barijeru i ulazi u majčino mlijeko. Uništava ga insulinaza uglavnom u jetri i bubrezima. Izlučuje se bubrezima - 30-80%.

  • dijabetes melitus tipa 1 (o inzulinu ovisan), uključujući s netolerancijom na druge inzulinske pripravke, s postprandijalnom hiperglikemijom koja se ne može ispraviti drugim inzulinskim pripravcima, akutnom potkožnom rezistencijom inzulina (ubrzana lokalna razgradnja inzulina),
  • dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan): s otpornošću na oralne hipoglikemijske agense, kao i s oštećenom apsorpcijom drugih inzulinskih pripravaka, nekorigirajućom postprandijalnom hiperglikemijom, tijekom operacija, interkurentnim bolestima.

Otopina za intravenozno i ​​subkutano davanje 100 IU u 3 ml ulošku integriranom u QuickPen olovku ili olovku u špricu.

Suspenzija za subkutano davanje 100 IU u uložak od 3 ml integriran u olovku QuickPen ili olovku (Humalog Mix 25 i 50).

Drugi oblici doziranja, bilo da su tablete ili kapsule, ne postoje.

Uputa za upotrebu i način upotrebe

Doziranje se postavlja individualno. Lyspro inzulin se daje supkutano, intramuskularno ili intravenski 5-15 minuta prije obroka. Jedna doza je 40 jedinica, višak je dozvoljen samo u izuzetnim slučajevima. Uz monoterapiju, Lyspro inzulin se daje 4-6 puta dnevno, u kombinaciji sa produženim preparatima inzulina - 3 puta dnevno.

Lijek se treba davati supkutano.

Intravenska primjena lijeka Humalog Mix je kontraindicirana.

Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.

Subkutano ga treba ubrizgati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od 1 puta mjesečno.Kada je s / na uvođenju lijeka Humalog, morate paziti da lijek ne dođe u krvne žile. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati.

Prilikom postavljanja uloška u uređaj za ubrizgavanje inzulina i postavljanja igle prije primjene inzulina moraju se strogo pridržavati uputa proizvođača uređaja za ubrizgavanje inzulina.

Pravila za uvođenje lijeka Humalog Mix

Priprema za uvod

Neposredno prije upotrebe, uložak Humalog Mix miksera potrebno je deset puta razmotati između dlanova i protresti, okrećući tako 180er 180 ° da deset puta resuspendira inzulin dok ne izgleda kao homogena mutna tekućina ili mlijeko. Snažno protresite, kao to može dovesti do pjene koja može ometati pravilnu dozu. Da bi se olakšalo miješanje, uložak sadrži malu staklenu kuglu. Lijek se ne smije koristiti ako sadrži pahuljice nakon miješanja.

Kako davati lek

  1. Operite ruke.
  2. Odaberite mjesto za injekcije.
  3. Na koži tretirajte antiseptikom (samoinjiciranjem, u skladu s preporukama liječnika).
  4. Skinite vanjski zaštitni poklopac sa igle.
  5. Popravite kožu povlačenjem ili osiguravanjem velikog nabora.
  6. Umetnite iglu supkutano i izvršite injekciju u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.
  7. Izvadite iglu i nježno stisnite mjesto ubrizgavanja nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.
  8. Pomoću vanjske zaštitne kapice igle odvijte i uništite.
  9. Stavite poklopac na olovku štrcaljke.

  • hipoglikemija (jaka hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i, u izuzetnim slučajevima, do smrti),
  • crvenilo, oteklina ili svrbež na mjestu ubrizgavanja (obično nestaju u roku od nekoliko dana ili tjedana; u nekim slučajevima ove reakcije mogu biti uzrokovane razlozima koji nisu povezani sa inzulinom, na primjer, iritacija kože antiseptikom ili nepravilnim ubrizgavanjem),
  • generalizirani svrab
  • otežano disanje
  • kratkoća daha
  • pad krvnog pritiska,
  • tahikardija
  • pojačano znojenje
  • razvoj lipodistrofije na mjestu ubrizgavanja.

  • hipoglikemija,
  • preosjetljivost na komponente lijeka.

Trudnoća i dojenje

Do danas nisu utvrđeni nepoželjni efekti Lyspro inzulina na trudnoću ili stanje fetusa i novorođenčeta.

Cilj terapije insulinom tokom trudnoće je održavanje odgovarajuće kontrole glukoze. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti.

Žene u rodnoj dobi s dijabetesom trebaju obavijestiti liječnika o početku ili planiranoj trudnoći.

U bolesnika sa šećernom bolešću tijekom dojenja možda će biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane.

Način primjene namijenjen korištenom obliku doze lizpro inzulina treba strogo poštivati. Kod prebacivanja pacijenata iz brzo djelujućih inzulinskih pripravaka životinjskog porijekla na inzulin lispro, možda će biti potrebno prilagođavanje doze. Prebacivanje pacijenata koji primaju inzulin u dnevnoj dozi koja prelazi 100 jedinica sa jedne vrste na drugu, preporučuje se u bolnici.

Potreba za insulinom može se povećati tijekom zarazne bolesti, uz emocionalni stres, s povećanjem količine ugljikohidrata u hrani, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hiperglikemijskom aktivnošću (hormoni štitnjače, glukokortikoidi, oralni kontraceptivi, tiazidni diuretici).

Potreba za inzulinom može se smanjiti s zatajivanjem bubrega i / ili jetre, uz smanjenje količine ugljikohidrata u hrani, uz pojačani fizički napor, tijekom dodatnog unosa lijekova s ​​hipoglikemijskom aktivnošću (MAO inhibitori, neselektivni beta blokatori, sulfonamidi).

Korekcija hipoglikemije u relativno akutnom obliku može se provesti primjenom i / m i / ili s / c davanja glukagona ili iv davanja glukoze.

Hipoglikemijski učinak Lyspro inzulina pojačan je inhibitorima MAO, neselektivnim beta blokatorima, sulfonamidima, akarbozom, etanolom (alkoholom) i lijekovima koji sadrže etanol.

Hipoglikemijski učinak Lyspro inzulina smanjuje se glukokortikosteroidima (GCS), hormonima štitnjače, oralnim kontraceptivima, tiazidnim diureticima, diazoksidom, tricikličkim antidepresivima.

Beta blokatori, klonidin, rezerpin mogu maskirati manifestacije simptoma hipoglikemije.

Analozi lijeka Humalog

Strukturni analozi aktivne tvari:

  • Lyspro inzulin
  • Humalog Mix 25,
  • Humalog Mix 50

Analozi u farmakološkoj grupi (inzulini):

  • Actrapid HM Penfill,
  • Actrapid MS,
  • B-Insulin S.Ts. Berlin Chemie,
  • Berlinsulin H 30/70 U-40,
  • Olovka Berlinsulin H 30/70,
  • Berlinsulin N Basal U-40,
  • Olovka Berlinsulin N Basal,
  • Berlinsulin N Normal U-40,
  • Berlinsulin N Normal Pen,
  • Odložite insulin C,
  • Isofan Insulin Svjetski kup,
  • Iletin
  • Insulin Tape SPP,
  • Insulin s
  • Svinjski inzulin visoko pročišćeni MK,
  • Insuman Comb,
  • Intralni SPP,
  • Intralni svjetski kup,
  • Combinsulin C
  • Penfill Mikstard 30 NM,
  • Monosuinsulin MK,
  • Monotar
  • Pensulin,
  • Olovka Protafan HM,
  • Protafan MS,
  • Rinsulin
  • Ultratard NM,
  • Homolong 40,
  • Homorap 40,
  • Humulin.

U nedostatku analoga lijeka za aktivnu tvar, možete kliknuti na donje veze na bolesti kod kojih odgovarajući lijek pomaže i vidjeti dostupne analoge za terapijski učinak.

Humalog: upute za upotrebu

1 ml sadrži:

aktivna tvar: inzulin lispro 100 IU / ml,

pomoćni sastojci: glicerol (glicerin), cink oksid, natrijum hidrogen fosfat heptahidrat, metakrezol, voda za injekcije, rastvor klorovodične kiseline 10% i rastvor natrijum hidroksida 10% za uspostavljanje pH.

Farmakološko djelovanje

Glavno djelovanje inzulina lyspro je regulacija metabolizma glukoze.

Pored toga, inzulini imaju različita anabolička i anti katabolička dejstva na različita tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanja sinteze proteina i povećanja potrošnje aminokiselina, ali istovremeno dolazi do smanjenja glikogenolize, glukoneogeneze, ketogeneze, lipolize, katabolizma proteina i oslobađanja aminokiselina.

Lyspro inzulin karakterizira brz početak djelovanja (oko 15 minuta), što mu omogućuje primjenu neposredno prije jela (0-15 minuta prije obroka), za razliku od redovnog inzulina (30-45 minuta prije jela). Djelovanje inzulina lyspro karakterizira brz početak, ima kraće trajanje djelovanja (od 2 do 5 sati) u usporedbi s uobičajenim inzulinom.

Kliničke studije kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2 pokazale su da se primjenom inzulina lyspro, postprandialna hiperglikemija značajno smanjuje u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom.

Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, trajanje inzulina lyspro može biti različito kod različitih pacijenata ili u različitim vremenskim razdobljima kod istog pacijenta i ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, tjelesnoj temperaturi i tjelesnoj temperaturi.

Izvršena su klinička ispitivanja koja su uključivala djecu (61 pacijent u dobi od 2 do 11 godina), kao i djecu i adolescente (481 pacijent u dobi od 9 do 19 godina), koja su upoređivala insulin lispro i topljivi ljudski inzulin.Farmakodinamičke karakteristike lizpro inzulina u djece slične su onima kod odraslih.

Kada se koristi u inzulinskoj pumpi, primijećeno je izraženije smanjenje nivoa glikoziliranog hemoglobina tokom liječenja inspro inzulinom u usporedbi s liječenjem topljivim ljudskim inzulinom. U dvostruko slijepom unakrsnom istraživanju, smanjenje glikoziliranog hemoglobina nakon 12 tjedana liječenja iznosilo je 0,37% u skupini s lispro inzulinom, u usporedbi s 0,03% u skupini s topljivim ljudskim inzulinom (p = 0,004).

U bolesnika s dijabetesom tipa 2 koji primaju maksimalne doze derivata sulfonilureje, dodavanje lizpro inzulina dovodi do značajnog smanjenja razine glikoziliranog hemoglobina. Snižene razine HbAic treba očekivati ​​i kod drugih inzulinskih pripravaka, poput topljivih ili NPH.

Klinička istraživanja pokazala su da liječenje inzulinom kod pacijenata s lizpro dijabetesom melitusom tipa 1 i 2 prati smanjenje broja epizoda noćne hipoglikemije u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinama. U nekim studijama smanjenje broja epizoda noćne hipoglikemije povezano je s povećanjem epizoda dnevne hipoglikemije.

Glukodinamički odgovor na lizpro inzulin nije ovisan o oštećenju bubrega ili jetre. Razlike u glukodinamikama između insulina lipro i rastvorljivog humanog inzulina dobivenih tijekom testa euglikemijske hiperinzulinemije u klemi podržane su u širokom rasponu bubrežne funkcije. Pokazalo se da je Lyspro inzulin jednak ljudskom inzulinu, ali njegovo djelovanje je brže i traje kraće vrijeme.

Farmakokinetika

U bolesnika s bubrežnim zatajenjem održava se veća brzina apsorpcije lizpro inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, farmakokinetičke razlike između lispro inzulina i topljivog humanog inzulina održavaju se u širokom rasponu bubrežne funkcije, bez obzira na bubrežnu funkciju. U bolesnika s hepatičkom insuficijencijom zadržava se veća brzina apsorpcije i eliminacije lizpro inzulina u usporedbi s uobičajenim ljudskim inzulinom.

Indikacije za upotrebu

Liječenje bolesnika s dijabetesom kojima je potreban inzulin za održavanje normalne homeostaze glukoze. Humalog® je također indiciran za početnu stabilizaciju dijabetesa.

Kontraindikacije

Preosjetljivost na inzulin lispro ili bilo koju od komponenti lijeka. Hipoglikemija.

Trudnoća i dojenje

Podaci velikog broja slučajeva upotrebe trudnoće nisu otkrili nikakve neželjene učinke insulina lispro na trudnoću ili zdravlje fetusa / novorođenčeta.

Cilj terapije inzulinom tijekom trudnoće je održavanje odgovarajuće kontrole kod pacijenata s dijabetesom melitusom ovisnim o inzulinu ili s gestacijskim dijabetesom. Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju i povećava se u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Žene u rodnoj dobi s dijabetesom trebaju obavijestiti liječnika o početku ili planiranoj trudnoći. Za vrijeme trudnoće pacijentima s dijabetesom potreban je pažljiv nadzor razine glukoze u krvi, kao i općeniti klinički nadzor.

Bolesnicima s dijabetesom može biti potrebno prilagođavanje doze inzulina i / ili prehrane tijekom dojenja.

Ostavite Svoj Komentar