Lijek Sofamet: upute za upotrebu

Bijele tablete, duguljaste, dvokonveksne, s prorezom na obje strane, na prijelomu bijele boje.

1 tab
metformin hidroklorid850 mg

Pomoćne tvari: povidon K25, mikrokristalna celuloza, sorbitol, magnezijum stearat.

Sastav filmske prevlake: Opadry II bijeli (hipromeloza 2910, titanov dioksid, laktoza monohidrat, makrogol 3000, triacetin)

10 kom - blisteri (3) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Oralni hipoglikemijski agens iz grupe biguanida (dimetilbigvanid). Mehanizam djelovanja metformina povezan je s njegovom sposobnošću suzbijanja glukoneogeneze, kao i stvaranjem slobodnih masnih kiselina i oksidacijom masti. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Metformin ne utiče na količinu inzulina u krvi, ali mijenja svoju farmakodinamiku smanjujući omjer vezanog inzulina i slobodnog povećavajući omjer inzulina i proinzulina.

Metformin stimulira sintezu glikogena djelovanjem na glikogen sintetazu. Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze.

Smanjuje nivo triglicerida, LDL, VLDL. Metformin poboljšava fibrinolitička svojstva krvi suzbijanjem inhibitora aktivatora plazminogena tkiva.

Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, metformin se polako i nepotpuno apsorbira iz probavnog trakta. C max u plazmi postiže se nakon otprilike 2,5 sata, Sa jednom dozom od 500 mg, apsolutna bioraspoloživost iznosi 50-60%. Istodobnim gutanjem smanjuje se i kasni apsorpcija metformina.

Metformin se brzo distribuira u tjelesno tkivo. On se praktično ne veže za proteine ​​plazme. Akumulira se u pljuvačnim žlijezdama, jetri i bubrezima.

Izlučuje se bubrezima nepromenjeno. T 1/2 iz plazme je 2-6 sati.

U slučaju oštećenja bubrežne funkcije, moguća je kumulacija metformina.

Indikacije lijekova

Dijabetes melitus tipa 2 (neinzulinski ovisan) sa dijetalnom terapijom i neučinkovitošću vježbanja stresa, kod pacijenata s pretilošću: u odraslih - kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima ili s inzulinom, u djece stare 10 i više godina - kao monoterapija ili u kombinaciji sa inzulinom.

ICD-10 kodovi
ICD-10 kodIndikacija
E11Dijabetes tipa 2

Režim doziranja

Uzima se oralno, tokom ili nakon obroka.

Doza i učestalost primjene ovise o primijenjenom obliku doziranja.

Kod monoterapije početna pojedinačna doza za odrasle je 500 mg, ovisno o primijenjenom obliku doziranja, učestalost primjene je 1-3 puta / dan. Moguće je koristiti 850 mg 1-2 puta dnevno. Ako je potrebno, doza se postepeno povećava u razmaku od 1 tjedna. do 2-3 g / dan.

Kod monoterapije za djecu od 10 i više godina početna doza je 500 mg ili 850 1 put / dan ili 500 mg 2 puta dnevno. Ako je potrebno, s razmakom od najmanje 1 tjedna, doza se može povećati na najviše 2 g / dan u 2-3 doze.

Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu rezultata određivanja glukoze u krvi.

U kombinovanoj terapiji inzulinom početna doza metformina je 500-850 mg 2-3 puta dnevno. Doza inzulina se bira na osnovu rezultata određivanja glukoze u krvi.

Nuspojava

Iz probavnog sustava: moguća (obično na početku liječenja) mučnina, povraćanje, proliv, nadimanje, osjećaj nelagode u trbuhu, u izoliranim slučajevima - kršenje funkcije jetre, hepatitis (nestaju nakon prestanka liječenja).

Sa strane metabolizma: vrlo rijetko - laktacidoza (potrebno je prekinuti liječenje).

Iz hemopoetskog sistema: vrlo rijetko - povreda apsorpcije vitamina B 12.

Profil nuspojava kod djece starije od 10 godina isti je kao i u odraslih.

Kontraindikacije

Preosjetljivost, hiperglikemijska koma, ketoacidoza, hronično zatajenje bubrega, jetrena bolest, srčani zastoj, akutni infarkt miokarda, respiratorno zatajenje, dehidracija, alkoholizam, niskokalorična dijeta (manje od 1000 kcal / dan), laktacidoza (uključujući anamnezu), trudnoća, period dojenja Lijek se ne propisuje 2 dana prije operacije, radioizotopskim, rendgenskim studijama sa uvođenjem kontrastnih lijekova koji sadrže jod i u roku od dva dana nakon što su provedeni.

Način primjene: doziranje i tijek liječenja

Unutra, tokom ili neposredno nakon obroka, za pacijente koji ne primaju insulin, 1 g (2 tablete) 2 puta dnevno prva 3 dana ili 500 mg 3 puta dnevno, zatim od 4 do 14 dana - 1 g 3 puta dnevno, nakon 15 dana, doziranje se može smanjiti uzimajući u obzir sadržaj glukoze u krvi i urinu. Dnevna doza održavanja - 1-2 g.

Retard tablete (850 mg) uzimaju se 1 ujutro i uveče. Maksimalna dnevna doza je 3 g.

Uz istodobnu upotrebu inzulina u dozi manjoj od 40 jedinica / dan, režim doziranja metformina isti je, dok se doza inzulina može postepeno smanjivati ​​(za 4-8 jedinica / dan svaki drugi dan). Kod doze inzulina veće od 40 jedinica / dan, primjena metformina i smanjenje doze inzulina iziskuju veliku opreznost i provode se u bolnici.

Analozi i cijene lijeka Sofamet

filmom obložene tablete

filmom obložene tablete

filmom obložene tablete

obložene tablete

tablete sa produženim oslobađanjem

tablete sa produženim oslobađanjem

filmom obložene tablete

filmom obložene tablete

filmom obložene tablete

filmom obložene tablete

filmom obložene tablete

filmom obložene tablete za trajno oslobađanje

tablete sa produženim oslobađanjem

tablete sa produženim oslobađanjem

filmom obložene tablete

Ukupno glasova: 73 ljekara.

Detalji ispitanika po specijalizaciji:

Upotreba tokom trudnoće

Tijekom trudnoće moguće je ako očekivani učinak terapije premaši potencijalni rizik za plod (nisu provedena odgovarajuća i strogo kontrolirana ispitivanja o upotrebi tijekom trudnoće).

FDA kategorija akcije za fetus je B.

U vrijeme liječenja treba prekinuti dojenje.

Nuspojave

Iz probavnog sistema: mučnina, povraćanje, „metalni“ ukus u ustima, smanjen apetit, dispepsija, nadimanje, bolovi u trbuhu.

Sa strane metabolizma: u nekim slučajevima - laktacidoza (slabost, mialgija, respiratorni poremećaji, pospanost, bol u trbuhu, hipotermija, snižen krvni pritisak, refleksna bradiaritmija), uz produženo liječenje - hipovitaminoza B12 (malabsorpcija).

Sa hemopoetskih organa: u nekim slučajevima - megaloblastična anemija.

Alergijske reakcije: osip na koži.

U slučaju nuspojava, dozu treba smanjiti ili privremeno otkazati.

Posebna uputstva

Za vrijeme liječenja potrebno je nadzirati funkciju bubrega, određivanje laktata u plazmi treba provoditi najmanje 2 puta godišnje, kao i pojavu mijalgije. S razvojem laktične acidoze potrebno je prekid liječenja.

Ne preporučuje se imenovanje u slučaju opasnosti od dehidracije.

Velike hirurške intervencije i ozljede, velike opekotine, zarazne bolesti sa febrilnim sindromom mogu zahtijevati ukidanje oralnih glikoglikemijskih lijekova i primjenu inzulina.

Uz kombinirano liječenje derivatima sulfonilureje, potrebno je pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi.

Kombinovana upotreba s insulinom preporučuje se u bolnici.

Slični lijekovi:

  • Carsil Dragee
  • Askorutin (Ascorutin) Oralne tablete
  • Kapsula od jogurta (jogurta)
  • Ergoferon () pastile
  • Magne B6 (Magne B6) oralne tablete
  • Omez kapsula
  • Papaverin (Papaverine) Oralne tablete

** Vodič za lijekove služi samo u informativne svrhe. Za više informacija pogledajte napomenu proizvođača. Ne bavite se liječenjem, prije nego što počnete koristiti Sofamet, trebali biste se posavjetovati sa ljekarom. EUROLAB nije odgovoran za posljedice uzrokovane uporabom informacija objavljenih na portalu. Sve informacije na web mjestu ne zamjenjuju savjet liječnika i ne mogu poslužiti kao garancija pozitivnog učinka lijeka.

Zanima vas Sofamet? Želite li znati detaljnije informacije ili trebate posjetiti liječnika? Ili ti treba inspekcija? Možeš zakazati sastanak sa ljekarom - klinika Euro laboratorija uvek vam na usluzi! Najbolji liječnici će vas pregledati, savjetovati, pružiti potrebnu pomoć i postaviti dijagnozu. Takođe možete nazovite doktora kod kuće. Klinika Euro laboratorija otvoreno za vas oko sata.

** Pažnja! Podaci predstavljeni u ovom vodiču za lijekove namijenjeni su medicinskim stručnjacima i ne bi trebali biti osnova za samo-lijek. Opis Sofamet-a je samo informativan i nije namijenjen propisivanju liječenja bez učešća liječnika. Pacijenti trebaju savjet stručnjaka!

Ako vas zanima bilo koji drugi lijek i lijek, njihovi opisi i upute za uporabu, informacije o sastavu i obliku ispuštanja, indikacije za uporabu i nuspojave, način upotrebe, cijene i pregledi lijekova ili imate neke ostala pitanja i prijedlozi - pišite nam, sigurno ćemo vam pokušati pomoći.

Interakcija

Nekompatibilan sa etanolom (laktatna acidoza).

Koristite s oprezom u kombinaciji s indirektnim antikoagulansima i cimetidinom.

Derivati ​​sulfonilureje, inzulin, akarboza, MAO inhibitori, oksitetraciklin, ACE inhibitori, klofibrat, ciklofosfamid i salicilati pojačavaju učinak.

Uz istovremeno korištenje s GCS-om, mogući su hormonski kontraceptivi za oralnu primjenu, epinefrin, glukagon, hormoni štitnjače, derivati ​​fenotiazina, tiazidni diuretici, derivati ​​nikotinske kiseline, smanjenje hipoglikemijskog učinka metformina.

Nifedipin povećava apsorpciju, Cmax, usporava izlučivanje.

Kationski lijekovi (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren i vankomicin) izlučeni u tubulama nadmeću se za tubularne transportne sisteme i mogu povećati Cmax za 60% uz produženu terapiju.

Indikacije za upotrebu

Svrha lijeka će biti primjerena ako pacijent ima dijabetes tipa 2 (ne ovisi o inzulinu). Ovo je posebno relevantno ako, prije propisivanja lijeka, normalizacija prehrane i uvođenje tjelesne aktivnosti nisu donijeli odgovarajuće rezultate. Propisan je, uključujući i pacijentima s gojaznošću.

Svrha lijeka će biti primjerena ako pacijent ima dijabetes tipa 2.

Sa dijabetesom

Prijem se treba dogoditi za vrijeme ili nakon obroka. Početna doza za odrasle je 500 mg 1-3 puta dnevno. Dozvoljeno je uzimati 850 mg 1-2 puta dnevno.

Nakon 10-15 dana primjene, dozu može prilagoditi doktor na osnovu vrijednosti glukoze u krvi.

U nekim slučajevima liječnik odluči propisati kombiniranu terapiju inzulinom.

Upotreba tokom trudnoće i dojenja

Budući da je aktivna tvar u stanju proći kroz placentnu barijeru, njegova upotreba tijekom gestacije moguća je samo kao krajnje sredstvo. Aktivni sastojak takođe može ući u majčino mleko. To znači da je u periodu dojenja lijek bolje ne propisati.

Budući da je aktivna tvar u stanju proći kroz placentnu barijeru, njegova upotreba tijekom gestacije moguća je samo kao krajnje sredstvo.

Predoziranje Sofameta

Prekomjernim unosom lijeka u organizam moguć je razvoj laktacidoze sa smrtnim ishodom. Lijek je potrebno ukloniti iz tijela pomoću hemodijalize.

Značajne jetrene patologije razlog su nemogućnosti propisivanja.

Kompatibilnost s alkoholom

Kombinacija lijeka s alkoholom povećava rizik od laktične acidoze.

Lijek možete zamijeniti lijekovima kao što su Glucofage, Metospanin, Siafor.

Recenzije na Sofametu

A.D. Shelestova, endokrinolog, Lipetsk: "Lijek pokazuje dobre rezultate u liječenju dijabetesa tipa 2. To je zbog činjenice da je mehanizam djelovanja usmjeren na smanjenje količine glukoze u krvi. Dakle, učinak se može postići u 2 tjedna liječenja, što pacijentima odgovara. Važno je uzeti u obzir da će nakon tretmana trebati voditi zdrav način života i održavati punu fizičku aktivnost. "

S.R. Reshetova, endokrinolog, Orsk: "Farmakološko sredstvo omogućava postizanje pozitivne dinamike u liječenju dijabetesa faze 2. Tokom terapije važno je pratiti stanje pacijenta, jer se u većini slučajeva prilagođavanje doze mora obaviti nakon tjedan dana liječenja. Neželjene reakcije se rijetko javljaju "Ako se to dogodi, pacijent će moći pomoći hemodijalizom."

Elvira, 34 godine, Lipetsk: "Pokazalo se da moram da lečim dijabetes. Bolest nije ugodna, izaziva mnogo nelagode. Lečenje je išlo ovim lekom. Nisam primetio nikakve nuspojave, ali značajna poboljšanja nisu dugo dolazila. Cena leka Mogu je okarakterisati kao optimalnu. Zbog toga ga preporučujem pacijentima koji imaju dijabetes. Lijek može pomoći u kratkom vremenskom periodu i ublažiti izražene simptome bolesti. "

Igor, 23 godine, Anapa: "Uprkos mladosti, morao sam da lečim tako ozbiljnu bolest kao što je dijabetes. Želim odmah da napomenem da tretman nije bio ograničen na uzimanje lekova. Morao sam da promenim svoj način života, prilagodim način ishrane i uključim sport i maksimalno u svoju svakodnevnu rutinu. fizička aktivnost. Lijek je pomogao ublažiti simptome patologije, koja je ometala normalno življenje. Nisam primijetila nikakve nuspojave, osjećala sam se normalno osim tipičnih simptoma bolesti. Mogu vam preporučiti ovaj lijek za normalizaciju nivoa glu Eskers. "

Pogledajte video: Hamza - HZA - Uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar