Hronični bilijarni pankreatitis

Češće od ostalih vrsta upale pankreasa nastaje pankreatitis ovisan o bilijaru (zajedno s alkoholom). Bilijarni pankreatitis nastaje kao rezultat kršenja odliva žuči kroz žučni trakt. Kao rezultat toga, povećava se pritisak u žučnim kanalima u usporedbi s kanalima gušterače, a žuč počinje teći u kanale pankreasa. Zbog regurgitacije žuči, stanice gušterače su oštećene s početkom upale i degenerativnih pojava. Prema kliničkom toku, pankreatitis ovisan o bilijaru je akutni i hronični.

Bilijarni pankreatitis je degenerativna upalna bolest gušterače povezana sa bolestima bilijarnog sistema, što dovodi do povećanog pritiska u žučnim kanalima i ulaska žuči u kanale pankreasa.

Etiologija i patogeneza

Akutni napad se javlja iz razloga sličnih hroničnom bilijarnom pankreatitisu. Poznati motivi:

  • kalkularni holecistitis i žučni talog (mali kalkulus u žuči),
  • nasljedne malformacije žučnih kanala,
  • diskinezija žučnih kanala,
  • upala žučnog mjehura,
  • upala žučnih kanala,
  • bolesti velikog papile dvanaestopalačnog creva (diskinezija Oddijinog sfinktera, upalni procesi, ožiljci, prisustvo stranih tijela ili volumetrijski procesi u njemu),
  • ciroza i druge patologije jetre.

Postoje načini razvoja pankreatitisa ovisnog o bilijaru:

  1. Zbog bolesti žučnog sustava u žučnim kanalima povećava se pritisak, dolazi do refluksa žuči u pankreasni put.
  2. Povećani žučni pritisak zbog patologija Vater-papile.
  3. Oštećenje žlijezda gušterače kalkulusom (talog) formiranim u žučnim kanalima.
  4. Širenje zaraznih uzročnika iz bilijarnog sustava u pankreas (moguće putem limfnog drenažnog sistema).

Klinički kurs

Akutni proces karakterizira pojedinačni napad bolesti s izrazito jakim simptomima i pojavom hitne pomoći. Nakon napada, akutni bilijarni pankreatitis često prođe bez traga i dolazi do potpunog oporavka.

Za kronični proces karakterizira valovit tijek s periodima pogoršanja i remisija, stalnim napredovanjem patoloških promjena u žlijezdi.

Do zaoštravanja kroničnog ili pojave akutne bolesti obično dolazi zbog grešaka u prehrani - jedete puno masti, pržene i začinjene hrane uoči. Napad pankreatitisa karakterišu simptomi:

  • Šindre intenzivne boli u epigastrijumu, više lijevo, trajno. Ako pacijent ima hronični pankreatitis ovisan o bilijaru, tada bol boli. U akutnom procesu su jake, nepodnošljive.
  • Osećaj mučnine, povraćanja.
  • Labava stolica ili zatvor.
  • Osjećaj gorčine na jeziku.
  • Moguća je umjerena hipertermija.
  • Razina glukoze u krvi može se povećati ili smanjiti zbog poremećaja u proizvodnji inzulina i glukagona od strane ćelije žlijezde.

Kada se pregleda pacijent, simptomi bilijarnog pankreatitisa biće pozitivni: bol na Mayo-Robsonu, Desjardinsu, Shoffar-ovim točkama, Voskresensky simptomima (nedostatak pulsacije na palpaciji, dijagonale 5 centimetara od pupka do lijevog pazuha), Razdolski simptom (bol pri tapkanju u regiji pankreasa) , simptom Mondora (ljubičaste mrlje na tijelu pacijenta), simptom Tuzhilin (prisutnost krvarenja na koži).

Dijagnostika

Tijekom pregleda pacijenta, prikupljaju se anamnestički podaci (u anamnezi postoji bolest žučnih kanala), pregled, palpacija (uz identifikaciju gore navedenih simptoma), perkusija i auskultacija.

Za laboratorijsku dijagnostiku provodi se biohemijska analiza krvi i urina kako bi se utvrdila količina enzima (α-amilaza, alkalna fosfataza), vrši se krvni test kako bi se pronašli markeri upale (C-reaktivni protein, leukocitoza, povećanje ESR-a i drugi), mjerenje glukoze u krvi (glukoza može povećati ili smanjiti), napravite koprogram za procjenu aktivnosti probavnih enzima gušterače (količina škroba, ne probavljenih mišićnih vlakana i neutralnih masti u njemu se može povećati), a također proučite fu funkcije bilijarnog trakta i jetre (odredite ALT, ACT, direktne i indirektne frakcije bilirubina).

Među instrumentalnim metodama koristi se ultrazvuk trbušnih organa (u ovom se istraživanju mogu otkriti kamenje, neoplazme i paraziti u bilijarnom traktu, promjene u gušterači i znakovi ciroze u jetri), ultrazvuk se može obaviti i pomoću endoskopske opreme iz dvanaesnika i crijevnih kanala. Moguće je koristiti i računalno i magnetnorezonantno snimanje, holangiografiju s kontrastom. Za procjenu stanja velikog duodenalnog papila koristi se endoskopski pregled.

Ako se pojavi akutni napad bolesti, morate pozvati hitnu pomoć. Prije dolaska brigade nije preporučljiva hrana ili lijekovi, odmor u krevetu i hladan oblog na području gušterače.

Ako je uzrok bolesti taj da je žučna kesica ispunjena kamenjem, morat će je ukloniti. U prisustvu malih kalkula, kamenje se može ukloniti pomoću ultrazvuka. A mikroskopski mulj se može razrijediti preparatima urodisoksiholične kiseline. Izvode se i hirurške intervencije pomoću endoskopa za različite patologije velikog duodenalnog papila i sfinktera Oddija.

Konzervativno liječenje bilijarnog pankreatitisa uključuje terapiju lijekovima i dijetu. Liječenje mora propisati liječnik, samo lijek je opasan za život i zdravlje.

U ranim danima pogoršanja i akutne bolesti poštuju se principi: "hladnoća, glad i mir". Potreban vam je odmor u krevetu, isključenje emocionalnog i fizičkog stresa. Pokazano je da pacijenti obnavljaju količinu tekućine koristeći fiziološke otopine intravenski i negaziranu mineralnu vodu iznutra. Pacijentima se propisuju antispazmodici (no-spa, drotaverin), koji smanjuju bol, ublažavaju grčeve u žučnim kanalima i kanalima gušterače. Koristite lijekove koji smanjuju kiselost u stomaku (omeprazol, almagel, talkid).

Za zamjenu egzokrinske funkcije gušterače koriste se enzimski pripravci (kreon, festal, mezim). Pored ovih lijekova u teškim situacijama, koriste se heparin, diuretici, antibiotici, vitaminski kompleksi.

Kako bi se spriječilo i liječilo bolest, strogo se treba pridržavati dijeta za bilijarni pankreatitis. Prva tri dana pacijent treba da gladuje i može piti samo tečnost (još uvek vodu).

Tada se unosi mala količina hrane s malo masnoće, a pacijent postepeno prelazi na dijetu br. 5. Omogućuje upotrebu kuhanog, pirjanog ili parnog povrća (osim špinata, rotkvica i repa), mesnih proizvoda s niskim udjelom masti, žitarica u mlijeku s malo masnoće ili vode, sušenih hljeb, pečene jabuke i sušeno voće, supe od povrća, omlete na pari, kompoti.

Uz pankreatitis ovisan o bilijarima, zabranjena je masna, pržena i začinjena hrana, dimljeno meso, hrana s visokim udjelom kofeina, slatkiši osim suhih keksa, marmelade i marshmallows, kiselo povrće i voće, brza hrana.

Obroci za bolest trebaju biti česti i frakcijski, u malim obrocima.

Postoje alternativne metode liječenja ove bolesti - upotreba različitih dekocija (dogra, kamilica, neven, zob), tinkture (draž, zlatni brkovi) i drugih recepata. Zapamtite, upotreba takvih lijekova je dopuštena isključivo za dugotrajni kronični tijek bolesti nakon prethodne konsultacije s liječnikom. Samo-lijek može naštetiti.

Prevencija

Uz bilijarno porijeklo pankreatitisa potrebno je na vrijeme izliječiti glavne uzroke - bolesti bilijarnog trakta. Prevenirati razvoj bolesti pomaže pravilna prehrana, održavanje zdravog načina života uz odbacivanje alkohola, što negativno utječe na jetru, žučne putove i gušteraču.

Pankreatitis je ozbiljno stanje koje često dovodi do komplikacija i smrti. Od komplikacija bolesti izdvajaju se: insuficijencija različitih tjelesnih sistema (jetrenih, bubrežnih, respiratornih i drugih), šok stanja, pojava nekroze ili stvaranja apscesa u gušterači, ciste. Pravovremenim liječenjem, uključujući operativni zahvat, moguće je izbjeći ozbiljne posljedice. Potražite pomoć kod prvih znakova bolesti.

Kod mnogih ljudi pankreas počinje da propada, dolazi do njegove upale koja nastaje zbog kršenja izlučivanja žuči. Razvija se bilijarni pankreatitis koji najčešće pogađa odrasle. Ova bolest se može izliječiti, ali podliježe pravovremenoj medicinskoj njezi i poštivanju svih potrebnih zahtjeva. Zahvaljujući efikasnom liječenju gušterače, pacijent se brzo vraća u svoj uobičajeni način života.

Značajke bolesti

Bilijarni pankreatitis javlja se sa žučnom kamenom bolešću. Razvija se kao rezultat bacanja tekućine u kanale pankreasa, uzrokujući upalu. Ovaj postupak ukazuje na kvar u žučnoj kesici.

U zdrave osobe je pritisak u kanalima ovog organa mnogo niži od nivoa pritiska u kanalima gušterače. Njeno povećanje ukazuje na pojavu prepreke koja ne dopušta žuči da pravilno izvodi svoju struju. To može biti zbog začepljenja kanala, najčešće s kamenjem. Sve to dovodi do bacanja tečnosti u gušteraču.

Uzroci bolesti

Ova se patologija može pojaviti iz različitih razloga. Razmotrimo najosnovnije.

Ako osoba pati od žučnih kamenaca, tada često s ovom bolešću probavni sok počinje stagnirati zbog začepljenja kanala s kamenjem. Sve to dovodi do povećanja pritiska na ove načine, doprinoseći ubrizgavanju tečnosti u gušteraču.

Uz holecistitis nastaje upalni proces na površini žučnog mjehura, sprečavajući da sok normalno teče.

Potiče razvoj bilijarnog pankreatitisa i holangitisa, što je neuobičajena upala kanala koja je nastala usled oštećene opstrukcije žučnih kanala i infekcije sekreta.

Gore navedene bolesti u kombinaciji sa bilijarnim pankreatitisom uzrokuju sljedeće promjene u gušterači:

  • upala i degeneracija
  • proliferacija ćelija vezivnog tkiva,
  • povrede u njenom radu.

Ali ne samo da ti uzroci doprinose nastanku bolesti. Napadi se najčešće dešavaju među ljubiteljima dobre hrane. Takva hrana može poslužiti kao svojevrsni provokator spazama žučnog mjehura i doprinosi oticanju gušterače. Pored toga, pankreatitis se razvija zbog prejedanja, jedenja ustajale ili pokvarene hrane.

Kako bolest napreduje?

Bilijarni pankreatitis može imati hronični i akutni oblik. Ovo potonje proizilazi iz upotrebe takve hrane, koja stimuliše sve procese probave. To mogu biti pržene mesne torte, gazirana pića, grickalice iz usta, prženo meso.

Takva hrana se nikada nije smatrala zdravom, jer potiče kretanje kamenja koje može zatvoriti kanale u žučnoj kesici. Pacijenti s kroničnim tijekom bolesti, promatrajući umjerenost u svojoj prehrani, mogu spriječiti pojavu bilijarnog pankreatitisa.

Tok tijeka bilijara ovisi o djelovanju kamenja smještenog u žučnom kanalu. Ako su male veličine i dobro prolaze u dvanaesnik, tada se stanje pacijenta brzo poboljšava. Ako je kretanje kamenja duž cijevi otežano, tada se u tom slučaju može bojati život pacijenta.

Simptomi bilijarnog pankreatitisa

Znakovi ove bolesti, posebno na pozadini zastoja žuči, prilično su raznoliki, pa je takva patologija teško dijagnosticirati.

Dakle, ako pacijent ima bilijarni pankreatitis, njegovi simptomi mogu biti sljedeći:

  • Pojava bolnih bolova širom gornjeg dela trbuha, koji mogu dati u leđa ili u hipohondrijum. Najčešće se bol pojavljuje nakon jela masne, pržene ili dimljene hrane. Njegovo jačanje događa se noću ili dva sata nakon jela.
  • Postojan gorak okus u usnoj šupljini.
  • Mučnina, povraćanje.
  • Proliv, zatvor ili nadimanje.
  • Telesna temperatura može lagano porasti.

Akutni bilijarni pankreatitis karakteriziraju oštri bolovi u hipohondriju, koji nastaju usled grčeva u glatkim mišićima koji provociraju kamen, i hronični - sindrom bolne boli koji traje prilično dugo.

Pored toga, sa hroničnim oblikom bolesti, mogu se pojaviti simptomi žutice, jer su žučni kanali neprohodni i probavni sok ulazi u cirkulacijski sistem. U ovom slučaju, bjelinu očiju i kože požute. U tom slučaju treba započeti liječenje odmah, jer se sve može vrlo tužno završiti.

Lečenje patologije

Liječenje bilijarnog pankreatitisa provodi se pod nadzorom gastroenterologa, endoskopista i hirurga. Tako da bolest ne napreduje dalje, a isto tako da se spriječe pogoršanja, liječi se osnovna bolest.

Ako se hronična patologija pretvorila u akutni bilijarni pankreatitis, liječenje treba provesti samo u bolnici. Akutni oblik se liječi sveobuhvatno, uz primjenu lijekova i dijetalne prehrane.

Bilijarni pankreatitis u akutnom stadiju prelazi s jakim sindromom boli, koji se uklanja uz pomoć analgetika i antispazmodika. Također, provodi se korekcija unutarnje i vanjske sekretorne funkcije gušterače, detoksikacija, sprječavanje zaraznih komplikacija provodi se uz pomoć antibiotika.

Uz pogoršanje u prva tri dana, potrebno je terapijsko postenje i upotreba negazirane alkalne negazirane mineralne vode. Nakon nastavka prehrane, masti su nužno ograničene u prehrani, ugljikohidrate također treba kontrolirati.

Za smanjenje destruktivnog učinka aktiviranih pankreasnih enzima propisuju se somatostatin, inhibitori proteaze, inhibitori protonske pumpe. Liječnik također može propisati mikrosferne enzime koji pomažu u vraćanju enzimske disfunkcije gušterače. Da bi se šećer u krvi vratio u normalu, propisani su lijekovi za snižavanje šećera.

Nakon što je akutni napad ublažen, lekar može predložiti operaciju uklanjanja kamenca. Izvodi se na dva načina: režu gornji trbušni zid (laparotomija) ili naprave dvije male punkcije u trbušnom zidu (laparoskopija).

Moguće komplikacije

Ako se bilijarni pankreatitis ispravno liječi, pacijent će se brzo vratiti svom uobičajenom načinu života. Kod uznapredovale bolesti kamenje se može kretati u žučne kanale. Ako se bolest prepusti slučajnosti i ništa se ne učini, tada će to dovesti do propadanja gastrointestinalnog trakta. Svaki put će se bol samo pojačati, posebno nakon jela bezvrijedne hrane.

Uz to, bolest koja trči može preći u parenhimski pankreatitis.Ovo može prijetiti pacijentu sljedećim:

  • dugotrajno liječenje u bolničkom okruženju,
  • opsežna operacija
  • trajanje rehabilitacione terapije,
  • najstroža dijeta gotovo cijeli moj život.

Kako biste spriječili pojavu bilijarnog pankreatitisa, potrebno je promatrati zdrav način života, pravilno jesti i potpuno odustati od alkohola.

Ako se pojavi bilijarni pankreatitis, dijeta mora biti racionalna. Tokom dana pacijent treba jesti 4-5 puta, dok volumen jedne porcije ne smije biti veći od 250 ml. Dimljena, pržena i masna hrana strogo je zabranjena.

Tokom ishrane, količinu proteina treba povećati za 25%. Dakle, pacijent treba jesti 120 g proteinskih proizvoda dnevno. Ali količina masti, naprotiv, mora se smanjiti za 20%, a tijekom dana njihov unos ne bi trebao biti veći od 80 g. Unos ugljikohidrata također treba smanjiti, a trebao bi iznositi 350 g dnevno. Količinu šećera preporučuje se da smanje 2 puta od tražene norme.

Hronični bilijarni pankreatitis (posebno akutni oblik) je vrlo ozbiljna bolest. Važno je pravilno dijagnosticirati ovu patologiju i započeti liječenje pravodobno, jer će napadi i dalje češće biti uzrokovati puno patnje. Zauvijek se riješiti bilijarnog pankreatitisa pomaže samo operacija.

Svi organi gastrointestinalnog trakta usko su povezani, a bilijarni pankreatitis jasno ilustrira tu vezu.

Liječenje bilo koje vrste pankreatitisa je teško, uglavnom zbog poteškoća u dijagnozi. Međutim, neblagovremeno liječenje je prepuno gubitka organa i smrti organizma.

Šta je pankreatitis?

Varenje je složen proces u kojem želudac nije važniji od creva ili jetre - gušterače.

Bez ijednog od ovih organa normalna probava hrane i, samim tim, punopravni život su nemogući.

Gušterača se zapravo ne nalazi ispod želuca, kao što se može zaključiti iz njegova imena, već iza.

Naziv organa je dobio po lakoj ruci anatoma koja je proučavala strukturu ljudskog tijela na leševima u ležećem položaju.

Mala veličina organa, do 10 centimetara, može biti pogrešna u pogledu njegove ogromne uloge.

Prije svega, glavni dio enzima potrebnih za razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata stvara gušterača.

Ti enzimi u soku gušterače ulaze u dvanaesnik - glavnu radionicu za preradu masti, proteina i ugljikohidrata u hrani.

Jonovi sode bikarbone u pankreasnom soku neutraliziraju sumpornu kiselinu na granici između želuca i dvanaestopalačnog crijeva, pomažući održavanju alkalnog okruženja u potonjem.

Da bi izbjegli utjecaj enzima na tkivo žlijezde, oni se aktiviraju samo u dvanaesniku.

Akutni pankreatitis je stanje prerane aktivacije enzima u žlijezdi, što dovodi do samoistraživanja organa.

Uporedo s intoksikacijom, patološki proces se širi i na druge vitalne organe: srce, mozak, pluća, bubrege i jetru, doslovno trovajući cijelo tijelo.

To je stanje opasno po život, a ako se pravilno liječenje ne provede na vrijeme, onda prijeti smrću organa i tijela u cjelini.

Različiti razlozi mogu dovesti do razvoja patologije pankreasa. Najčešći u ovom trenutku je alkoholizam, koji uzrokuje 70% svih pankreatitisa.

Bolest se može razviti kao posljedica nuspojava različitih lijekova, nastati kao posljedica traume, na primjer, u procesu obavljanja različitih dijagnostičkih postupaka.

Gušterača se može upaliti zbog patologije drugih organa, često i žučnog mjehura.

Pankreatitis povezan sa kolelitijazom naziva se bilijarni, odnosno bilijarni, povezan s jetrom.

Pankreatitis bilijarnog porekla

Bilijarni pankreatitis nastaje kao rezultat refluksa žuči u kanale pankreasa, što narušava normalno funkcioniranje tijela i izaziva razvoj patoloških procesa u njemu.

Bilijarni pankreatitis može biti akutni i hronični.

Lako je pretpostaviti da egzacerbacije hroničnog pankreatitisa imaju isti princip kao i akutni pankreatitis, ali to su potpuno različita stanja.

Međutim, akutni pankreatitis može se razviti usred hroničnih problema sa žlijezdom.

Bilijarni pankreatitis je komplikacija jedne od bolesti žučne kesice:

  • holecistitis je praćen edemom i kršenjem odljeva žuči,
  • kamenje u žučnoj kesici blokira protok žuči u žučnim kanalima i uzrokuje stagnaciju. Kao rezultat toga, povećava se intrapankreasni pritisak i žuč ulazi u gušteraču,
  • holangitis - upala u žučnim kanalima kad im je smanjena propusnost, a žuč zaražena.

Nespecifični simptomi su jedan od faktora koji otežavaju preciznu dijagnozu pankreatitisa:

  • neki simptomi pankreatitisa karakteristični su za brojne druge bolesti gastrointestinalnog trakta,
  • određeni simptomi mogu biti prisutni ili odsutni u kliničkoj slici pankreatitisa,
  • čak i ako simptomi pankreatitisa ukazuju na upalu u pankreasu, oni ne mogu da utvrde njegove uzroke, uključujući holecistitis, cističnu fibrozu, traumu i mnoge druge.

Simptomi pankreatitisa su bolovi u trbuhu, koji obično okružuju hipohondrij, mogu se dati u leđa. Pacijent se može osjećati bolesno i imati u žuč okus.

Povraćanje dvanaestopalačnog sadržaja ne donosi olakšanje. Akutni i hronični (u akutnom stadijumu) pankreatitis razvija se na pozadini poremećaja vodno-elektrolitne ravnoteže uzrokovanih obilnim povraćanjem i intoksikacijom. Može se pojaviti dijareja ili zatvor.

Simptomi mogu uključivati ​​modrice sa strane trbuha, ponekad žuti ton. Modrice se mogu pojaviti i u području pupka.

Liječenje bilijarnog pankreatitisa ovisi o težini. Dijeta je neizostavan uvjet za poboljšanje pacijentovog stanja.

Njegova ozbiljnost ovisi o trenutnom stanju žučne kesice i gušterače.

Kao i način prehrane, i liječenje varira ovisno o stanju organa, potvrđeno pomoću specifičnih dijagnostičkih tehnika, a ne samo "očima" na temelju pritužbi.

Različiti pristupi dijagnozi i liječenju

Pankreatitis, posebno hronični, može se uporediti sa složenim, komplikovanim zločinom u kojem je teško utvrditi uzrok i posljedicu.

Nisu svi ljekari kompetentni istražitelji da bi utvrdili ispravnu dijagnozu.

To je samo medicina - nije potraga za kriminalcem, slučajevi se retko zatvaraju zbog nedostatka dokaza - doktor mora potvrditi profesionalnost dijagnozom.

Ako postoje pritužbe gušterače, tada pankreatitis, uključujući bilijarni pankreatitis, često postaje takva dijagnoza.

Nakon dijagnoze propisano je liječenje, a dobro je ako je to samo dijeta, jer zdrava prehrana, čak i zbog dijagnoze postavljene bez odgovarajućeg opravdanja, ne može nanijeti štetu.

Međutim, liječenje, pogotovo ako su pacijenti djeca ili trudnice, često dovodi do negativnih, pa čak i tragičnih posljedica.

Svaka ozbiljnija bolest u djetinjstvu nužno je popraćena značajnim zaostajanjem u fizičkom razvoju u visini i težini.

Znajući to, ljekari često dijagnosticiraju hronični ili akutni pankreatitis kod djece sa normalnim razvojem.

Liječenje, tačnije trajni boravak među bolesnim ljudima, prvo, izaziva psihosomatske bolesti, a drugo, dijete uzrokuje da raste pod utjecajem bolnicalizma, što značajno utječe na njegovo samopoštovanje i osobnost odrasle osobe.

Pogoršanja hroničnog pankreatitisa u trudnica često dovode do prekida trudnoće, iako se tijekom "istrage" svakog pojedinog takvog slučaja često nalaze drugi krivci osim gušterače.

Liječnici u zemljama sa naprednom medicinom rijetko dijagnosticiraju kronični pankreatitis, vjerujući da za svako pogoršanje upalnih procesa u pankreasu postoji sasvim specifičan razlog koji treba pronaći i eventualno otkloniti.

Sve je to napisano ne kako bi se diskreditirali domaći ljekari, među kojima ima puno kompetentnih i odgovornih stručnjaka, već da bi pacijente uvjerili da odgovornost za njihovo zdravlje prvenstveno snose sami.

Prije nego što pristanete na bilo koji tretman, morate provjeriti je li bilijarni pankreatitis uzrokovao zdravstvene probleme.

Kontrolirati liječnike bez posebnog obrazovanja nije lak zadatak, ali sasvim izvediv.

Savjetovanja s drugim specijalistima, proučavanje trenutne medicinske literature, uključujući i najnovija istraživanja, postavljanje dežurnom liječniku prava pitanja - postoje mnoge metode, ali one su samo za one ljude koji se ne oslanjaju na slučaj u pitanju vlastitog zdravlja.

Šta je bilijarni pankreatitis

Ova vrsta lezije gušterače gušterače, koja ima kod 10 mikrobnih ćelija 10 K85.1, sekundarna je bolest koja ima upalni tok i formira se u pozadini primarne bolesti koja je u toku. Primarne patologije lokalizirane su uglavnom u regiji jetre, žučnog mjehura ili žučnih kanala.

Dugo razdoblje tijeka primarnih patologija doprinosi povećanju vjerojatnosti razvoja bolesti poput hroničnog bilijarno-ovisnog pankreatitisa, a u većini slučajeva razvoj ove bolesti olakšava se kolelitijaza s prisustvom sitnog kamenja u kanalima žučnog mjehura.

Uzroci i mehanizmi razvoja bolesti

Glavni razlozi koji doprinose razvoju hroničnog bilijarno ovisnog pankreatitisa jesu razvoj sljedećih primarnih patoloških bolesti:

  • žučna kamena bolest, kao i žučni mulj, koji je okarakterisan kao zgušnjavanje žuči s stvaranjem taloga u obliku mikroskopskih kalcifikacija,
  • prirođene malformacije žučnog kanala
  • napredovanje hroničnog holecistitisa,
  • jetrena egzokrinska insuficijencija,
  • pojava diskinezije žučnog kanala ili žučnog mjehura,
  • cistična lezija žučnih puteva (holedohus), koja doprinosi uklanjanju žuči iz šupljine žučne kesice i jetrenih kanala,
  • napredovanje holangitisa,
  • kongestivna kolestaza, koja se karakteriše kao stagnacija žuči,
  • stvaranje ciroze jetre,
  • patološko kršenje funkcionalnosti Vaterove bradavice, što osigurava ulazak žuči u šupljinu dvanaesnika 12.

Negativni utjecaj razvoja navedenih patologija tijekom stvaranja biliarnog procesa pankreasa u parenhimskoj žlijezdi izaziva razvoj sljedećih patoloških poremećaja:

  • pojava upalnog procesa,
  • povreda integriteta i funkcionisanja žlezdane strukture gušterače,
  • aktiviranje degenerativnih procesa,
  • razvoj proliferacije vezivnog tkiva.

Simptomi i manifestacije bilijarnog oblika pankreatitisa

Ovaj patološki proces u šupljini pankreasa može imati dva oblika razvoja - hronični i akutni. Akutni bilijarni pankreatitis ima sličnu kliniku sa pogoršanjem hroničnog bilijarnog pankreatitisa i ima uobičajene manifestacije pankreasa, među kojima su:

  • lokalizirana bol u predjelu lijevog hipohondrija sa karakterističnim herpes zosterom,
  • Redovna mučnina uz intenzivno povraćanje
  • porast tjelesne temperature do subfebrilnih granica i iznad,
  • ikonični osipi na koži,
  • pojava opstipacije, proliva i razvoja stvaranja gasova.

Hronični bilijarni pankreatitis sa nestabilnom remisijom ima takođe spektar tipičnih simptomatskih simptoma:

  • gubitak apetita
  • pojava mučnine
  • odlazak povraćanja na pozadinu boli, koja je rezultat kršenja prehrane,
  • hronični oblik opstipacije ili proliva,
  • gubitak kilograma
  • groznica do subfebrilnih granica.

No, uprkos mnogim sličnostima bilijarnog pankreatitisa s drugim sortama ove bolesti, ova patologija ima svoje karakteristične osobine:

  1. Pojava osjećaja boli u trbuhu prouzrokovana je primjenom lijekova sa koleretskim spektrom djelovanja, kao i hrane koja ima isti učinak.
  2. Napadi boli su mnogo duži nego kod drugih oblika bolesti žlijezde.
  3. Bilijarni oblik bolesti karakterizira činjenica da se tijekom njenog razvoja u većini slučajeva formira pareza u crijevnom dijelu, odnosno da se razvija zatvor, dok druge vrste bolesti izazivaju razvoj proljeva.
  4. Bolovi se uglavnom očituju simptomatskim znacima karakterističnim za razvoj bilijarnih kolika, koji se manifestuju u hipohondrijumu s desne, a ne s lijeve strane.
  5. To je bilijarni oblik pankreasne bolesti koji se često javlja u kombinaciji sa razvojem žutice.
  6. Dosta često je među pritužbama pacijenata redovita pojava izraslina sa gorkim poslijestolom, kao i pojava gorčine u usnoj šupljini.

Dijagnostičke metode

Početna dijagnoza postavlja se u fazi vizualnog pregleda pacijenta, uzimanju anamneze i palpaciji peritonealne šupljine.

Da bi se postavila konačna dijagnoza, lekar upućuje pacijenta da podvrgne sledeće dodatne dijagnostičke postupke:

  • Ultrazvuk
  • krvni testovi za biohemijsku studiju u kojoj je otkrivena povećana koncentracija transamilaze,
  • krvni testovi za opći klinički pregled propisuju se samo za akutnu patologiju,
  • provođenje holangiopankreatografije pomoću kontrastnog medija,
  • MRI i CT.

Konzervativni tretman

U početnim fazama razvoja patologije i uz prisustvo mikroskopskog kamenja u žučnoj kesici, liječenje bilijarnog oblika pankreatitisa može dati pozitivne rezultate kada se koriste lijekovi. Za uspješno dobivanje povoljne prognoze anamneze propisana je litolitička terapija primjenom Ursosana ili Ursofak-a koji doprinose rastvaranju naslaga kamenastih. Ova terapija provodi se u nedostatku kontraindikacija u obliku blokade u žučnom sustavu, prisustva kalcijuma i pigmentnih kamenaca, kao i nakon dijagnostičkih postupaka u obliku CT-a, ultrazvuka i kolecistografije, koji daju podatke o gustoći i sastavu kalcija. Kamenje tipa holesterola je najlakše rastvarati.

Jedna od najmodernijih metoda konzervativnog liječenja bilijarnog pankreatitisa je ekstrakorporna terapija udarnim talasom, koja omogućava drobljenje kamenja pomoću ultrazvučnih talasa.

Hirurgija za bilijarni pankreatitis

Potreba za operacijom javlja se u sljedećim slučajevima:

  1. Kod naprednog oblika kolelitijaze, kada se veličinom formiranog kamenja ne može srušiti ESWL, te potpuno blokirati žučne kanale, ne dozvoljavajući žuči da se kreće u crijevnu šupljinu. Ova vrsta operacije se izvodi kao holecistektomija.
  2. S razvojem adenoma, lokaliziranog u području Vaterove bradavice.
  3. Još jedna indikacija za operaciju je sužavanje ili strikturu.

U većini slučajeva hirurški specijalisti izvode manje traumatične endoskopske operacije koristeći nekoliko minimalnih ureza i mikro-instrumenata te posebnu kameru. Ali, u teškim situacijama, prednost se daje otvorenoj laparatomskoj intervenciji.

Prije operacije, pacijentu je propisan kurs liječenja koji se sastoji od upotrebe antibiotskog lijeka Racef, koji pomaže u sprečavanju infekcije u predoperativnom periodu.

Narodni načini borbe protiv bolesti

Nakon što patogeneza bolesti ovisna o gušterači pređe u fazu uporne remisije, preporučuje se upotreba alternativnog ljekovitog bilja na bazi ljekovitog bilja kako bi se spriječilo njegovo ponovljeno pogoršanje. Od besmrtnice, gorkog pelina, neven, kopar, jagoda i dr. Preporučuje se napraviti infuziju, dekocije i pariti ih u obliku čaja.

Dijetalna terapija

Prilagođavanje prehrane i prehrana br. 5 glavna su pomoć na putu do uspješnog oporavka. Sva korištena hrana trebala bi imati izuzetno blagotvoran učinak na zahvaćeni organ i ne iritirati sluzokožne površine probavnog trakta. Stoga prehrana treba biti uravnotežena i frakcijska. Izuzeci trebaju biti:

  • dimljeno meso i kiseli krastavci,
  • alkoholna i gazirana pića,
  • pržena hrana
  • začinjeni začini i hrana s visokim postotkom sadržaja masti,
  • bijeli kupus
  • voće i bobice, s kiselim aromama,
  • jaki napici od čaja i kafe.

Unos masnih i ugljikohidratnih namirnica treba smanjiti, ali proteinska hrana treba prevladati u dnevnoj prehrani.

Prognoza za oporavak

Pravodobno započeto liječenje patologije, poštivanje svih preporuka liječnika i strogo pridržavanje prehrane pružit će povoljnu prognozu za obnovu oštećenih organa gastrointestinalnog trakta. U naprednim slučajevima, pozitivna dinamika liječenja može se postići možda tek nakon operacije.

2. Hronični bilijarni pankreatitis

Za kronični oblik PD karakteristično je dugo trajanje (simptomatologija patologije traje najmanje šest mjeseci). Upalni proces izaziva bolest žučnih kanala. Posljedica patologije je djelomični ili potpuni gubitak hormona koji izlučuje hormon i enzimske funkcije gušterače. Hronični oblik PD popraćen je redovitim zatvorom ili prolivom, bolom, gubitkom tjelesne težine i nedostatkom apetita, kao i žutom kožom.

3. Akutni bilijarni pankreatitis

Akutni oblik PD razvija se u pozadini upalnog procesa u bilijarnom traktu. Opasnost od napada je visoki rizik smrti pacijenta u nedostatku pravodobne medicinske skrbi. Akutni PD se manifestuje u obliku intenzivnih simptoma boli, neospornog povraćanja (uglavnom noću), žutosti kože, zatvor ili proljeva. Nakon razdoblja remisije mogu se pojaviti ponovljeni napadaji.

(A) žučna kamena opstrukcija pankreasnog kanala. (B) Opiehova teorija o „zajedničkom kanalu“. (B) prisutnost opstrukcije oba kanala žučnim kamenom bez refluksa žuči u kanal pankreasa.

Žuča koja nastaje u jetri i nakuplja se u žučnoj kesici potrebna je za osiguravanje probave hrane. U normalnom stanju, supstanca prolazi kroz žučne kanale u dvanaesnik. Uz patološke promjene, žuč se baca u kanal gušterače. Organ počinje da probavlja vlastita tkiva. Taj proces dovodi do uništenja gušterače. Rezultat je razvoj bilijarnog pankreatitisa.

Razvoj PD-a može biti pokrenut sljedećim faktorima:

  • patološke promjene u sastavu i svojstvima žuči,
  • diskinezija žučnog kanala ili žučnog mjehura,
  • komplikacije ciroze jetre,
  • gutanje patogenih mikroorganizama u žuč kao rezultat upalnog procesa u susjednim organima,
  • nekontrolirana primjena koleretskih lijekova,
  • razvoj upalnih procesa u žučnim kanalima i žučnoj kesici,
  • patologija velikog duodenalnog papila
  • napredovanje jetrene egzokrine insuficijencije,
  • oštećenja kanala pankreasa kalkulom,
  • stvaranje kamenja u žučnim kanalima ili žučnim putevima,
  • prisutnost u prehrani velikog broja proizvoda s choleretic djelovanjem,
  • napredovanje holangitisa,
  • posljedice hroničnog holecistitisa,
  • žučni talog i žučna bolest,
  • urođene malformacije bilijarnog trakta.

5. Simptomi

Glavni simptom bilijarnog pankreatitisa je bol. Lokalizacija boli može se pojaviti u lijevom ili desnom hipohondriju. Napadi nalikuju kratkotrajnim grčevima ili su redovne prirode. Provocirajući faktor sindroma boli je uporaba određenih kategorija hrane (na primjer, slana, začinjena, masna ili pržena hrana).

Ostali simptomi PD mogu se razlikovati ovisno o stadijumu bolesti i općenitom stanju probavnog sustava.

Glavni simptomi su:

  • Faktor rizika za razvoj bilijarnog oblika bolesti je prejedanje. žutost kože i sklera,
  • bolovi povraćanja u kombinaciji sa bolovima koji su lokalizovani u organima probave,
  • česti nagon za defekacijom (labava stolica, čestice ne probavljene hrane mogu biti prisutne u izmetu),
  • težina u stomaku (sa redovnim bolovima)
  • nedostatak apetita (neizbježna posljedica simptoma je smanjenje tjelesne težine),
  • redovne bolove mučnine i neospornog povraćanja,
  • depresivni poremećaji
  • groznica
  • bolovi u zglobovima
  • opća slabost tijela i pretjerani umor.

Prepoznatljiva obilježja BP-a su osjećaj gorčine u ustima (ili gorko lučenje) i redovna zatvor. Na osnovu redovitih poteškoća u procesu rada creva, pacijent može razviti crijevnu opstrukciju. Napadi boli s pankreatitisom ovisnim o bilijarima duže su u usporedbi s drugim oblicima ove bolesti.

Bol je često lokalizirana u desnom hipohondrijumu (a ne u lijevoj) i može preći u desnu ruku, donji dio leđa ili desnu ramenu.

7. Kako postupati

Liječenje PD provodi se sveobuhvatno. Glavni cilj terapije je eliminirati faktor koji je izazvao patološki refluks žuči. U ovoj fazi mogu se koristiti medicinske ili hirurške tehnike. Eliminacija uzroka bolesti značajno smanjuje rizik od ponovnog razvoja pankreatitisa i prelaska patologije u hronični oblik. Drugi dio terapije usmjeren je na analgeziju, povećavajući funkcionalno stanje jetre, žučnog mjehura i gušterače.

Koraci za liječenje PD:

  • ublažavanje boli i olakšanje pacijentovog stanja,
  • detoksikaciona terapija,
  • obnavljanje procesa pankreasne sekrecije,
  • prevencija zaraznih patoloških procesa,
  • uklanjanje kalkula (ako ih ima),
  • rehabilitaciona terapija.

8. Cijene liječenja

Trošak terapije PD ovisi o mnogim faktorima - općoj kliničkoj slici zdravstvenog stanja pacijenta, stupnju napredovanja sekundarne bolesti, kompleksu postupaka potrebnih za liječenje. Ako se pacijent pregleda u javnoj ustanovi, tada će glavni troškovi uključivati ​​medicinsku terapiju.

Kada se promatraju u plaćenim klinikama, troškovi dijagnosticiranja i liječenja PD-a bit će nekoliko puta veći. Prosječna cijena terapije je 8000 rubalja.

9. Dijeta: šta može, a što ne može biti

Sukladnost s prehranom za PD omogućava vam postizanje stabilne remisije. Proizvodi iz prehrane ne bi trebali imati nadražujuće djelovanje na probavne organe. Osnova ishrane su principi dijeta broj 5. Proteinska hrana bi trebala prevladati u prehrani. Ne možete jesti masna, slana, pržena, dimljena i začinjena jela. Alkoholna i gazirana pića, bobice i voće s kiselim ukusom, bijeli kupus, mahunarke, gljive, maslac, pavlaka, žumanjak, jaka kafa ili čaj isključeni su sa jelovnika.

Zabranjeno je jesti kim, rotkvicu, spanać, banane, datulje, brusnice, luk, beli luk, papriku, rotkvicu i grožđe.

U prehrani bi trebale biti prisutne sljedeće namirnice:

  • Kod akutnog pankreatitisa pacijenti trebaju zaboraviti na masnu hranu, začinjene začine, dimljeno meso, kiselo voće i povrće. supe od borša i povrća,
  • bjelanjka,
  • nemasno meso (piletina, govedina, riba),
  • malo ustajalog hleba
  • vinjegre, povrća salate,
  • kaša od bundeve, zobene kaše, heljde,
  • mliječni proizvodi s malo masti,
  • jabuke (nemasne)
  • kompoti od svježih bobica i voća,
  • biljna ulja
  • kompoti sa sušenim voćem,
  • povrtni pire.

Za vrijeme pogoršanja PD preporučuje se terapijsko postenje. Jedenje bilo koje hrane može potaknuti pojavu simptoma upalnog procesa. Prehrambena prehrana uključuje uključivanje u prehranu alkalnih mineralnih voda (Borjomi, Essentuki).

Trajanje dijeta ovisi o kliničkoj slici zdravstvenog stanja pacijenta. U nekim slučajevima se pravila života moraju pridržavati tijekom života.

Dijetalna hrana, jelovnik

Opskrba napajanjem PSU podrazumijeva poštivanje nekoliko važnih pravila. Jelo treba obavljati 5-6 puta dnevno (zapremina jedne porcije nije veća od 250 g). Prilikom kuhanja prednost treba dati načinima pare, kuhanja ili pirjanja. Količina ugljikohidrata u jelovniku je smanjena na 250 g dnevno, masnoće - do 80 g dnevno.

Posebna se pažnja posvećuje nivou proteina u ishrani (tijelo bi trebalo da prima najmanje 120 g ove tvari dnevno). Temperatura hrane ne bi trebalo preći 50 stepeni.

Izborni meni

Zobena kaša (u mleku razblaženu vodom), zeleni čaj

Parni omlet (od proteina), pečena jabuka, kissel

Juha na povrću, tjestenina s ribljim mesnim okruglicama, juha od šipka

Galetny kolačići, skuta

Pirinač s kriškom kuhane govedine, čaj

Kompot od šipka ili suhog voća

Ostala pravila o ishrani:

  • izbornik treba sadržavati jela pripremljena u skladu s dijetnim receptima,
  • vremenski interval između obroka treba biti najmanje tri sata,
  • kad jedete hranu, mora se temeljito žvakati (jela moraju imati konzistenciju musa, pudinga, pire krumpira),
  • konzumiranje hrane ne preporučuje se (tečnost morate piti sat vremena nakon jela).

Dijeta za akutni pankreatitis karakterizira pretjerana strogost i dosljednost.

10. Komplikacije

Glavni uzrok PD komplikacija je nedostatak pravovremene terapije. Patološki proces može izazvati stvaranje gnojnih žarišta, abnormalne formacije, kritičnu proliferaciju tkiva gušterače ili njihovu smrt. Neke komplikacije nisu kompatibilne sa životom. Ako zanemarite simptome PD, povećava se rizik od smrti pacijenta.

Ostale komplikacije:

Bilijarni oblik upale gušterače uz neblagovremeno liječenje dovodi do peritonitisa.

12. Preporuke i prognoze

BP provocira nepovratne patološke promjene gušterače. Predviđanja za ovu bolest ovise o pravovremenosti i adekvatnosti terapije. Ako se liječenje izvodi u ranim fazama razvoja patologije, tada je rizik od komplikacija minimalan. Pokrenuti oblici PD značajno smanjuju trajanje i kvalitetu života.

Posledice nedostatka pravodobnog lečenja:

  • opsežna operacija
  • slijedeći strogu dijetu tokom života,
  • dugotrajno uzimanje lijekova
  • česta pogoršanja patološkog procesa,
  • redovno liječenje u bolnici.

Nakon tretmana PD-a potrebno je slijediti prehranu, preporuke specijalista, ne samoliječiti se i konsultirati liječnika ako sumnjate na nepravilnosti u probavnom sustavu. Nemojte prerano prekinuti terapiju lijekovima.

Nakon kursa uzimanja propisanih lijekova, potrebno je izvršiti drugi pregled. Kršenje preporučenog režima izazvat će ponovljena pogoršanja PD i povećati rizik od komplikacija.

Pogledajte video: Pancreas (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar