Dijabetes tipa II

Inzulin dijabetesa tipa 2 neophodan je alat kako biste održali razinu glukoze u krvi normalnom i zaštitili se od komplikacija. Moguće je učiniti bez injekcija hormona koji u blažim slučajevima snižava šećer, ali ne s bolešću umjerene ili velike težine. Mnogi dijabetičari trebaju vrijeme sjediti na tabletama i imati visoku razinu glukoze. Ubrizgavajte inzulin da bi šećer bio normalan, jer će se u protivnom razviti dijabetesne komplikacije. Mogu vas onesposobiti ili rano odvesti u grob. Za razine šećera od 8,0 mmol / L ili više, počnite liječiti dijabetes tipa 2 inzulinom, kao što je opisano u nastavku.

Inzulin za dijabetes tipa 2: detaljan članak

Shvatite da započinjanje liječenja inzulinom nije tragedija ni kraj svijeta. Naprotiv, injekcije će vam produžiti život i poboljšati njegov kvalitet. Štiti od komplikacija na bubrezima, nogama i vidu.

Gdje započeti?

Prije svega, uzmite krvni test za C-peptid. Odluka o tome treba li ubrizgati inzulin kod dijabetesa tipa 2 donosi se na temelju njegovih rezultata. Ako su vaše vrijednosti C-peptida niske, morat ćete ubrizgati inzulin barem tijekom razdoblja akutne respiratorne virusne infekcije, trovanja hranom i drugih akutnih bolesti. Većina pacijenata koji koriste korak po korak režim dijabetesa tipa 2 uspijevaju živjeti dobro bez svakodnevnih injekcija. Kada dođete u laboratoriju na C-peptidni test, možete istovremeno provjeriti glikovani hemoglobin.

U svakom slučaju, vježbajte bezbolno raditi injekcije sa inzulinskom špricom. Bićete zapanjeni koliko je to lako. S olovkom za špriceve - ista stvar, sve je jednostavno i bezbolno. Vještina davanja inzulina dobro će doći kada dođe do prehlade, trovanja hranom ili drugog akutnog stanja. U takvim će periodima biti potrebno privremeno injicirati inzulin. Inače se dijabetes može pogoršati za ostatak života.

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji se liječe insulinom imaju poteškoće:

  • obezbediti sebi visokokvalitetne uvezene droge,
  • tačno izračunati dozu,
  • često merite šećer, vodite dnevnik svakodnevno,
  • analizirati rezultate liječenja.

Ali bol zbog injekcija nije ozbiljan problem, jer je praktično nema. Kasnije ćete se smijati svojim prošlim strahovima.

Nakon nekog vremena, tim subvencijama može se dodati čak i potkožna primjena inzulina u malim dozama prema shemi odabranoj pojedinačno. Doze će vam biti 3-8 puta niže od onih na koje su ljekari navikli. U skladu s tim, ne morate da patite od nuspojava terapije insulinom.

Ciljevi i metode liječenja dijabetesa tipa 2, koji su opisani na ovim stranicama, gotovo su u potpunosti različiti od standardnih preporuka. Međutim, metode dr. Bernsteina pomažu, a standardna terapija nije baš kao što ste vidjeli. Pravi i ostvarivi cilj je održavanje šećera stabilnim 4,0-5,5 mmol / L, kao u zdravih ljudi. Ovo se zajamčeno štiti od komplikacija dijabetesa u bubrezima, vidu, nogama i drugim tjelesnim sistemima.


Zašto se dijabetesu tipa 2 propisuje insulin?

Na prvi pogled, kod dijabetesa tipa 2 nije potrebno ubrizgavati inzulin. Jer je nivo ovog hormona u krvi pacijenata obično normalan ili čak povišen. Međutim, nije sve tako jednostavno. Činjenica je da kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 imunološki sustav napada beta ćelije gušterače koje proizvode inzulin. Nažalost, takvi se napadi događaju ne samo kod dijabetesa tipa 1, već i kod T2DM. Zbog njih značajan dio beta ćelija može umrijeti.

Uzroci dijabetesa tipa 2 su gojaznost, nezdrava prehrana i sjedeći način života. Mnogi ljudi srednje i starije dobi imaju višak kilograma. Međutim, ne razvijaju dijabetes tipa 2.Šta određuje da li će se pretilost pretvoriti u dijabetes? Od genetske predispozicije do autoimunih napada. Ponekad su ti napadi toliko ozbiljni da ih samo injekcije inzulina mogu nadoknaditi.

Na koje pokazatelje šećera je potrebno da prebacim sa tableta na inzulin?

Prije svega pogledajte popis štetnih pilula za dijabetes tipa 2. Odbijte ih odmah uzimati, bez obzira na broj šećera. Ako se pravilno koriste, injekcije insulina mogu vam produžiti život. A štetne tablete smanjuju ga, čak i ako se nivo glukoze privremeno smanji.

Zatim je potrebno pratiti ponašanje šećera tokom dana, na primjer, tokom sedmice. Koristite mjerač češće; ne štedite test trake.

Prag razine glukoze u krvi je 6,0-6,5 mmol / L.

Može se ispostaviti da vaš šećer u nekim satima redovno prelazi ovu vrijednost, uprkos strogom pridržavanju dijeta i uzimanju maksimalne doze metformina. To znači da se gušterača ne može nositi s vršnim opterećenjem. Potrebno ga je pažljivo podržati injekcijama inzulina u malim dozama kako se ne bi razvile komplikacije dijabetesa.

Najčešće postoje problemi sa šećerom ujutro na prazan stomak. Da biste to učinili normalnim, potrebno vam je:

  1. Večerati rano uveče, do 18.00-19.00
  2. Noću ubrizgavajte malo produljeni inzulin.

Nivo glukoze se meri i 2-3 sata nakon obroka. Može biti redovno povišen nakon doručka, ručka ili večere. U tom slučaju morate prije ovih obroka ubrizgati brzi (kratki ili ultra kratki) inzulin. Ili možete pokušati ubrizgati produženi inzulin ujutro, pored injekcije koju uzimate noću.

Ne pristajte da živite sa šećerom 6,0-7,0 mmol / l, i još više, višim! Jer s ovim pokazateljima, kronične komplikacije dijabetesa razvijaju se, iako polako. Uz pomoć injekcija dovedite svoje pokazatelje na 3,9-5,5 mmol / L.

Prvo trebate preći na dijetu koja sadrži malo ugljikohidrata. Uz to je povezan lijek metformin. Sa vrijednostima šećera od 8,0 mmol / L i više, inzulin treba odmah ubrizgati. Kasnije ga nadopunite tabletama metformina s postupnim povećanjem dnevne doze do maksimuma.

Nakon početka injekcija, nastavite slijediti dijetu i uzimati metformin. Razina glukoze mora se stabilno držati u rasponu 4,0-5,5 mmol / L, kao u zdravih ljudi. Ljekar vam može reći da je šećer 6,0-8,0 mmol / L odličan. Ali to nije istina, jer se hronične komplikacije dijabetesa razvijaju, iako polako.

Mogu li uzeti injekcije u tabletama umjesto injekcija?

Nažalost, inzulin se uništava u gastrointestinalnom traktu pod utjecajem klorovodične kiseline i probavnih enzima. Efikasne tablete koje sadrže ovaj hormon ne postoje. Farmaceutske kompanije uopće ne provode istraživanja u ovom pravcu.

Razvio se inhalacioni aerosol. Međutim, ovaj alat ne može osigurati tačnost doziranja. Stoga ga ne treba koristiti. Pacijenti s dijabetesom tipa 2 koji jedu puno ugljikohidrata prisiljeni su da ih ubrizgavaju ogromnim dozama inzulina. Neće raditi ± 5-10 jedinica vremena. Ali za dijabetičare koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, ova je pogreška neprihvatljivo velika. Može činiti 50-100% cjelokupne potrebne doze.

Do danas, ne postoje drugi realni načini davanja insulina osim injekcija. Ponavljamo da su ove injekcije skoro bezbolne. Pokušajte sebi osigurati kvalitetne uvezene lijekove, kao i naučiti kako pravilno izračunati dozu. Nakon što riješite ove probleme, nosit ćete se sa injekcijama.

Koji inzulin je bolje ubrizgati?

Do danas je Tresiba najbolji od proširenih vrsta inzulina. Jer djeluje najduže i vrlo glatko. Pomaže u normalizaciji šećera ujutro na prazan stomak. Međutim, ovaj lijek je nov i skup. Malo je vjerovatno da ćete ga moći dobiti besplatno.

Levemir i Lantus koriste se više od 10 godina i takođe dobro rade. Pod uvjetom da slijedite dijetu s malo ugljikohidrata i ubrizgavate sebe malim, pažljivo izračunatim dozama, a ne onim džinovskim na koje su ljekari navikli.

Prelazak na novi, moderni i skuplji inzulin Treshiba ne eliminira potrebu da slijedite dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata.

Također proučite članak „Vrste inzulina i njihovo djelovanje“. Shvatite u čemu se kratki pripravci razlikuju od ultrašokornih, zašto se ne preporučuje uporaba srednjeg inzulinskog protafana.

Kako odabrati vrstu inzulina i izračunati dozu?

Ako imate visoki šećer ujutro na prazan stomak, trebate početi sa injekcijama dugog inzulina noću. S normalnim očitavanjem glukoze ujutro na prazan želudac, možete započeti s uvođenjem brzo djelujućeg lijeka prije obroka. Režim terapije insulinom sadrži listu od 1-3 vrste inzulina, kao i indikacije u koliko sati ćete ih ubrizgati i u kojim dozama. Odabire se pojedinačno, prikupljajući tokom nekoliko dana informacije o dinamici šećera tokom dana. Također se uzimaju u obzir i trajanje bolesti, tjelesna težina pacijenta i ostali faktori koji utječu na osjetljivost na inzulin.

Većina liječnika preporučuje isti režim terapije inzulinom za svakog dijabetičara, ne udubljujući se u individualne karakteristike njegove bolesti. Ova metoda ne može pružiti dobre rezultate. Obično se propisuje početna doza dugog pripravka od 10-20 jedinica dnevno. Za pacijente koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, ova doza može biti previsoka i uzrokovati hipoglikemiju (nizak šećer u krvi). Samo individualan pristup koji dr. Bernstein i web stranica Endocrin-Patient.Com promoviraju uistinu je učinkovit.

Da li je moguće ubrizgati samo inzulin dugog djelovanja, bez kratkog?

Tipično, s dijabetesom tipa 2, morate započeti s injekcijama produženog inzulina i nadati se da vam brzo djelujući lijekovi nisu potrebni. Podrazumijeva se da pacijent već prati dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i uzima metformin.

U težim slučajevima nemoguće je uraditi bez primjene kratkog inzulina prije obroka, pored injekcija produženog inzulina noću i ujutro. Ako vam je metabolizam glukoze teško narušen, istovremeno koristite dvije vrste inzulina, nemojte biti lijeni. Možete isprobati jogging i fizičke vježbe snage. To omogućava značajno smanjenje doza inzulina ili čak otkazivanje injekcija. Pročitajte više u nastavku.

Koliko puta dnevno trebate ubrizgati inzulin?

Odgovor na ovo pitanje strogo je individualan za svakog pacijenta. Mnogi dijabetičari moraju da im ubrizgavaju produženi inzulin preko noći kako bi ujutro na prazan stomak normalizirali svoj šećer. Međutim, nekima ovo nije potrebno. Kod teškog dijabetesa možda će biti potrebno davati brzi inzulin prije svakog obroka. U blagim slučajevima, gušterača bez injekcija čini dobar posao probave hrane.

Potrebno je izmeriti šećer u krvi glukometrom najmanje 5 puta dnevno nedelju dana:

  • ujutro na prazan stomak
  • 2 ili 3 sata nakon doručka, ručka i večere,
  • noću prije odlaska u krevet.

Možete ga dalje mjeriti neposredno prije jela.

Sakupljanjem ovih podataka shvatit ćete:

  1. Koliko injekcija inzulina trebate dnevno.
  2. Što sa dozom treba biti.
  3. Koje vam vrste inzulina trebaju - produženi, brzi ili oba istovremeno.

Tada ćete povećati ili smanjiti dozu prema rezultatima prethodnih injekcija. Nakon nekoliko dana postat će jasno koje su doze i raspored injekcija optimalni.

  • na koje pokazatelje šećera trebate ubrizgati inzulin, a na koje - ne,
  • kolika je maksimalna dozvoljena doza dnevno,
  • koliko inzulina je potrebno po 1 XE ugljikohidrata,
  • koliko 1 jedinica smanjuje šećer u krvi,
  • koliko je UNIT inzulina potrebno da bi se šećer smanjio za 1 mmol / l,
  • što se događa ako ubrizgate veliku (npr. dvostruku) dozu,
  • šećer ne pada nakon injekcije inzulina - mogući razlozi,
  • koja je doza inzulina potrebna kad se aceton pojavi u urinu.

Može li se pacijent dijabetes tipa 2 liječiti i inzulinom i tabletama?

To je obično ono što trebate učiniti. Pripravci koji sadrže metformin povećavaju osjetljivost tijela na inzulin i pomažu u smanjenju doza i injekcija. Imajte na umu da fizička aktivnost djeluje nekoliko puta bolje od metformina. A glavni tretman oslabljenog metabolizma glukoze je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata. Bez njega, inzulin i tablete djeluju loše.

Ovdje će biti prikladno ponoviti vezu na listu štetnih lijekova za dijabetes tipa 2. Prestanite uzimati ove lijekove odmah.

Kakva bi trebala biti prehrana nakon što je započela dijabetes tipa 2 sa inzulinom?

Nakon što je započela dijabetes tipa 2 sa inzulinom, potrebno je nastaviti s dijetom s niskim udjelom ugljikohidrata. To je jedini način da se dobro kontroliše bolest. Dijabetičari koji sebi dozvoljavaju konzumiranje zabranjene hrane prisiljeni su unositi ogromne doze hormona. To uzrokuje porast šećera u krvi i stalno se ne osjeća dobro. Što je doza veća, to je veći rizik od hipoglikemije. Takođe, inzulin uzrokuje porast tjelesne težine, vazospazam, zadržavanje tekućine u tijelu. Sve to povećava krvni pritisak.

Pogledajte video o tome kako jestivi proteini, masti i ugljikohidrati utječu na šećer u krvi.

Ograničite ugljene hidrate u svojoj prehrani da biste smanjili doze i izbjegli gore navedene nuspojave.

Koju hranu bih trebao jesti nakon što sam počeo ubrizgavati inzulin iz dijabetesa tipa 2?

Pregledajte listu zabranjene hrane i potpuno ih prestanite koristiti. Jedite dozvoljenu hranu. Oni nisu samo korisni, već su i ukusni i zadovoljavajući. Pokušajte ne prejesti. Međutim, nema potrebe previše ograničavati unos kalorija i iskusiti hronični osjećaj gladi. Štaviše, štetno je.

Službena medicina kaže da možete koristiti ilegalnu hranu koja je preopterećena ugljikohidratima, prekrivajući ih injekcijama visokih doza inzulina. Ovo je loša preporuka, nema potrebe da se je pridržavate. Zbog toga što takva prehrana dovodi do skokova šećera u krvi, razvoja akutnih i hroničnih komplikacija dijabetesa.

Potrebno je 100% odustati od upotrebe zabranjenih proizvoda, ne praveći izuzetak za praznike, vikende, poslovna putovanja, izlete u posjet. Za pacijente sa dijabetesom ciklična dijeta sa malo ugljikohidrata, posebno dijeta Ducan i Tim Ferris, nisu prikladna.

Ako želite, možete pokušati periodično gladovati 1-3 dana ili čak i duže. Međutim, to nije neophodno. Dijabetes tipa 2 se može kontrolirati i šećer može biti stabilno normalan bez gladi. Pre nego što postite, smislite kako prilagoditi dozu inzulina tokom posta.

Mnogi pacijenti s dijabetesom tipa 2 zainteresirani su za ketogenu prehranu LCHF. Prelazak na ovaj način ishrane pomaže u smanjenju doza inzulina ili čak odustajanju od dnevnih injekcija. Pogledajte detaljan video o ketogenoj ishrani. Otkrijte koje su njegove prednosti i nedostaci. U videu, Sergej Kuščenko objašnjava u čemu se ova dijeta razlikuje od ishrane sa malo ugljikohidrata po metodi doktora Bernsteina. Shvatite koliko je realno smršavjeti promjenom prehrane. Saznajte o korištenju keto dijete za prevenciju i lečenje raka.

Šta je manje štetno: ubrizgavanje inzulina ili uzimanje tableta?

I inzulin i tablete ne štete ako se koriste mudro, već pomažu dijabetičarima. Ova terapijska sredstva štite pacijente od komplikacija poremećenog metabolizma glukoze i produžuju život. Njihovu korisnost dokazuju opsežna naučna istraživanja, kao i svakodnevna praksa.

Međutim, primjena inzulina i tableta trebala bi biti kompetentna. Pacijenti s dijabetesom koji su motivirani za život moraju pažljivo razumjeti svoje liječenje. Konkretno, proučite listu štetnih lijekova za dijabetes tipa 2 i odmah prestanite sa njihovim uzimanjem.Prebacite se s uzimanja tableta na injekcije insulina ako imate naznake za to.

Što se događa ako dijabetičar koji sjedi na insulinu pije tabletu metformina?

Metformin je lijek koji povećava osjetljivost na inzulin, smanjuje potrebnu dozu. Što je manja potrebna doza inzulina, injekcije su stabilnije i veća je vjerojatnost da će izgubiti težinu. Dakle, uzimanje metformina ima značajne prednosti.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2 koji se leče insulinom uglavnom imaju smisla uzimati metformin pored injekcija. Međutim, malo je vjerovatno da ćete primijetiti bilo koji efekt jedne pijane tablete. Teoretski, samo jedna tableta metformina uzeta može toliko povećati osjetljivost na inzulin da se javlja hipoglikemija (niska glukoza). Međutim, u praksi je to vrlo malo vjerovatno.

Mogu li zamijeniti inzulin tabletama Diabeton MV, Maninil ili Amaryl?

Diabeton MV, Maninil i Amaril, kao i njihovi brojni analozi - to su štetne tablete. Privremeno snižavaju šećer u krvi. Međutim, za razliku od injekcija inzulina, oni ne produžuju život pacijenata sa dijabetesom tipa 2, već čak skraćuju njegovo trajanje.

Pacijenti koji žele dugo živjeti moraju se držati dalje od navedenih lijekova. Aerobatika je osigurati da vaši neprijatelji sa dijabetesom tipa 2 uzimaju štetne tablete i dalje slijede izbalansiranu niskokaloričnu dijetu. Članci iz medicinskih časopisa mogu vam pomoći.

Šta učiniti ako vam niti tablete niti inzulin ne pomažu?

Pilule prestaju pomagati kada je gušterača potpuno iscrpljena kod pacijenta s dijabetesom tipa 2. U takvim slučajevima bolest zapravo prelazi u dijabetes tipa 1. Hitno je potrebno započeti sa ubrizgavanjem inzulina, sve do oslabljene svijesti.

Inzulin uvijek snižava šećer u krvi, osim ako se ne pokvari. Nažalost, ovo je vrlo krhak lijek. Srušava se od najmanjeg viška temperature skladištenja iznad prihvatljivih granica, i gore i dolje. Takođe, inzulin u olovkama za špriceve ili ulošcima je štetan za izlaganje suncu.

U zemljama ZND oštećenje inzulina postalo je katastrofalno. Javlja se ne samo u ljekarnama, već i u veleprodajnim skladištima, kao i tokom transporta i carinjenja. Pacijenti imaju vrlo velike šanse da kupe ili dobiju pokvareni inzulin koji ne radi besplatno. Proučite članak „Pravila čuvanja insulina“ i učinite ono što piše.

Zašto šećer u krvi raste čak i nakon prelaska s tableta na inzulin?

Dijabetičar vjerovatno i dalje konzumira ilegalnu hranu. Ili doze inzulina koje prima nisu dovoljne. Imajte na umu da su pretili pacijenti s dijabetesom tipa 2 manje osjetljivi na inzulin. Trebaju im relativno visoke doze ovog hormona da bi postigli pravi učinak injekcija.

Što se događa ako prestanete ubrizgavati inzulin?

Zbog nedostatka inzulina u teškim slučajevima nivo glukoze može dostići 14-30 mmol / L. Takvi dijabetičari zahtijevaju hitnu medicinsku njegu i često umiru. Oslabljena svijest izazvana visokim šećerom u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 naziva se hiperglikemijska koma. Smrtonosno je. Često se događa kod starijih ljudi koji su nemarni u kontroli svoje bolesti.

Za većinu čitatelja ove stranice hiperglikemijska koma nije stvarna prijetnja. Njihov problem mogu biti hronične komplikacije dijabetesa. Imajte na umu da se oni razvijaju pri bilo kojoj vrijednosti glukoze u krvi iznad 6,0 ​​mmol / L. To odgovara nivou glikiranog hemoglobina od 5,8-6,0%. Naravno, što je veći šećer, brže se razvijaju komplikacije. Ali čak i sa pokazateljima od 6,0-7,0, negativni procesi su već u toku.

Dijabetes inzulin tipa 2: iz dijaloga sa pacijentima

Često dovode do smrti zbog ranog srčanog udara ili šloga.Ti uzroci smrti obično nisu povezani sa dijabetesom, kako ne bi pogoršali službenu statistiku. Ali u stvari su povezani. Kod nekih dijabetičara kardiovaskularni sistem je toliko izdržljiv da se ne pojavi rani srčani udar ili moždani udar. Ti pacijenti imaju dovoljno vremena da se upoznaju sa komplikacijama bubrega, nogu i vida.

Ne vjerujte ljekarima koji tvrde da je šećer u krvi 6.0-8.0 siguran. Da, zdravi ljudi imaju takve vrijednosti glukoze nakon jela. Ali ne traju duže od 15-20 minuta, a ne nekoliko sati zaredom.

Može li pacijent sa dijabetesom tipa 2 privremeno preći na inzulin?

Pacijenti s dijabetesom tipa 2 trebaju početi ubrizgavati inzulin ako dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i uzimanje metformina ne pomažu dovoljno. Ciljana razina šećera u krvi stabilno iznosi 3,9-5,5 mmol / L 24 sata dnevno. Morate započeti ubrizgavanje inzulina malim dozama, postepeno ih povećavajući sve dok nivo glukoze ne ostane u navedenim granicama.

Značajno povećanje fizičke aktivnosti može pomoći obrnutim injekcijama inzulina. Jogging, kao i trening snage u teretani ili kod kuće, pomaže u postizanju ovog cilja. Pitajte šta je qi-trčanje. Nažalost, fizičko obrazovanje ne pomaže svim dijabetičarima da uskoče iz inzulina. To ovisi o ozbiljnosti vaših poremećaja metabolizma glukoze.

Mogu li se vratiti sa inzulina na tablete? Kako to učiniti?

Pokušajte koristiti fizičku aktivnost da biste povećali osjetljivost tijela na inzulin. Ako uspijete, tada će vam vlastiti hormon, koji gušterača proizvodi, biti dovoljan da bi šećer bio normalan. Norma se odnosi na pokazatelje od 3,9-5,5 mmol / l 24 sata dnevno.

Nivo glukoze treba biti normalan:

  • ujutro na prazan stomak
  • noć prije spavanja
  • prije jela
  • 2-3 sata nakon svakog obroka.

Preporučuje se kombinirati kardio trening s vježbama snage. Jogging je najbolji za jačanje kardiovaskularnog sistema. Pristupačniji je od plivanja, biciklizma i skijanja. Efikasno se možete baviti vježbama snage kod kuće i na otvorenom, a da pritom ne morate ići u teretanu. Ako volite vući željezo u teretanu, to će i uspjeti.

Redovna tjelesna aktivnost ne samo da povećava osjetljivost tijela na inzulin, već donosi i mnoge druge prednosti. Posebno štiti od problema sa zglobovima i drugih tipičnih bolesti povezanih sa godinama.

Pretpostavimo da uspete da povećate osjetljivost svog tijela na inzulin. Postalo je moguće u običnim danima bez injekcija. Međutim, ne smijete bacati olovku injekcijske špice, nego je ostavite u drugi kut. Jer može biti potrebno privremeno nastaviti injekcije tijekom prehlade ili drugih zaraznih bolesti.

Infekcije povećavaju potrebu dijabetičara za inzulinom za 30-80%. Zato što upalni odgovor tijela smanjuje osjetljivost na ovaj hormon. Dok se pacijent sa dijabetesom tipa 2 nije oporavio i upala nije prošla, gušterača treba posebno zaštititi. Ako je potrebno, podržite ga insulinom. Usredsredite se na šećer u krvi. Utvrdite trebaju li privremeno nastaviti s injekcijama. Ako zanemarite ovaj savjet, nakon kratke prehlade tok dijabetesa može se pogoršati za ostatak vašeg života.

Da li će post pomoći da se skoči od injekcija insulina?

Dijabetes tipa 2 nastao je činjenicom da vaše tijelo ne podnosi dijetalne ugljikohidrate, posebno one rafinirane. Da biste preuzeli kontrolu nad bolešću, morate uspostaviti sistem potpune apstinencije od upotrebe zabranjene hrane. Jednom kada to učinite, više nećete morati gladovati. Dozvoljena hrana je cjelovita, a istovremeno srdačna i ukusna.Web stranica Endocrin-Patient.Com cijelo vrijeme naglašava da se pacijenti s dijabetesom tipa 2 mogu održati stabilnim normalnim šećerom u krvi bez pribjegavanja gladi.

Neki pacijenti su previše lijeni da misle i grade sistem, ali žele postići postizanje rezultata putem posta. Nakon izlaska iz gladi opet imaju nekontrolisanu žudnju za štetnim ugljikohidratima. Izmjena razdoblja posta i prenapučenosti ugljikohidratima zajamčen je način da dijabetičari brzo dođu do groba. U teškim slučajevima može biti potrebna psihoterapija da razbije začarani krug.

Naučite korak po korak liječenje dijabetesa tipa 2 i uradite ono što piše. Pređite na dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Dodajte mu metformin, inzulin i fizičku aktivnost. Nakon što se novi režim stabilizira, možete pokušati s drugim postom. Iako to nije posebno potrebno. Prednosti posta su sumnjive. Potrošit ćete mnogo energije za razvijanje navike za njega. Umjesto toga, bolje je oblikovati naviku redovnog vježbanja.

Sadržaj

  • Uvod
  • Dio I. Što trebate znati o dijabetesu
  • II deo Tradicionalne tehnike
Iz serije: Škola dijabetesa

Navedeni uvodni fragment knjige Dijabetes tipa II. Kako ne preći na inzulin (N.A. Danilova, 2010) koju je pružio naš partner iz knjige - kompanija sa litrama.

Dio I. Što trebate znati o dijabetesu

Recite šta volite, ali bez kratkog izleta u ljudsku anatomiju, ne možete objasniti mehanizme dijabetesa. I to trebate znati, jer samo zamišljajući točno gdje i kako dolazi do neuspjeha možete shvatiti i poduzeti one mjere koje pomažu vraćanju narušenog metabolizma. Važno je zapamtiti da dijabetes sam po sebi nije opasan - glavna prijetnja za ljudski život jesu komplikacije koje nastaju ako molekuli slobodnog šećera duže vrijeme bombarduju unutrašnje sustave. Razgovaraćemo o tome.

Poglavlje 1. Šta mi jesmo

Dakle, iz školskog kursa biologije pamtimo da se naše tijelo sastoji od kostiju, mišića, kože i drugih tkiva, iz kojih se stvaraju vanjski i unutrašnji sistem. U školi započinje upoznavanje s ljudskom anatomijom skeleta i mišićnog tkiva. Ovaj ćemo dio izostaviti, jer su kod dijabetesa ovi sistemi izuzetno rijetki. Fokus naše pažnje trebao bi biti na probavnom, krvožilnom, živčanom i endokrinom sustavu. Digestivno - jer upravo s hranom i samo iz nje dobijamo ugljikohidrate (ili šećere) koji nam stvaraju toliko mnogo problema. Krvožilni i nervni sistem su prve mete na koje „šećer“ puca, a endokrini sistem je upravo sistem u kojem se događa početni neuspeh.

Ali prvi princip svega je ćelija. U ćeliji se, kao u mikromirroru, odražavaju svi procesi koji se odvijaju u organizmu. Ako se umorimo, ne jedemo i nerviramo se, jer ćelije počinju nedostajati hranjivih sastojaka, kisika, sporije se razvijaju, još gore oporavljaju, prestaju dijeliti i obnavljaju se. I obrnuto - kako se ćelija osjeća ovisi o tome kako se osjećamo.

Ćelija se može nazvati nezavisnim organizmom. Kao i bilo koji drugi organizam, ćelija „jede“, „pije“, „diše“, raste, razvija se, nastavlja svoju vrstu podele, isključuje štetne materije i na kraju umire. Neke ćelije čak znaju i kako „razmišljati“, ali ovo je izuzetak nego pravilo.

Svaka ćelija ima specifičan program - slijed radnji zbog kojih je ponavljano ponavljao isti ciklus. Ovaj program je napisan u našim genima i upravo je ona odgovorna za nepromjenjivost našeg izgleda i unutrašnjih reakcija. Tako, na primjer, pravilo piše u stanicama probavnih žlijezda na unutrašnjim zidovima želuca: Čim hrana uđe u želudac, oni počinju lučiti sumpornu kiselinu.Da se to ne bi desilo, svi bismo bez sumnje patili od probavne smetnje i čovječanstvo bi brzo izumrlo, ustupajući mjesto drugačijem biološkom tipu.

Ali ponekad se program sruši i tada se čini da ćelija poludi. Najupečatljiviji primjer konačnog ludila stanica je karcinom tumora u kojem ćelije zaboravljaju na svoje druge funkcije i bave se samo jednom - neprekidnom, non-stop odjeljenjem.

Različite manifestacije alergija su još jedan primer kako ćelije (ovog puta imunološki sistem) „polude“ i umesto da „progone“ prekršioce (viruse, bakterije ili gljivice), počinju napadati sopstvene komšije.

Ali budući da je ova knjiga ipak posvećena dijabetesu, a ne drugim bolestima, nećemo se temeljiti u tajnama ćelijske samosvijesti. Samo se slažemo da imamo na umu da je priroda ćelija da "griješe" i da se ponekad od rođenja ponašaju sasvim drugačije od njihove predviđene namjene.

Govorit ćemo i o tome kako ćelije "greše" u dijabetesu, ali da bi ovo bilo jasno i očigledno, moramo se još uvijek prisjetiti osnovnih podataka o radu nekih unutrašnjih sistema. Krenimo s cirkularnog.

Krv u tijelu ima nekoliko osnovnih funkcija. Prenosi hranjive materije i kiseonik do ćelija, u njima cirkuliraju leukociti - organizamima u organizmu, krv takođe čisti ćelije, uzimajući iz njih nepotrebne ili čak štetne materije za njihove vitalne funkcije.

Da bi krv posvuda tekla nesmetano, u tijelu su položeni odlični putevi - posude. Na ovim cestama nikad nema prometnih gužvi - na kraju krajeva, promet na njima uvijek je jednosmjerni i nikoga nikoga ne pretekne.

Poput puteva, plovila su podijeljena na široke rute velikih brzina - arterije, ceste srednje i velike brzine - vene, i male zemljane ceste - kapilare. Arterije prenose krv iz jednog dijela tijela u drugi (na primjer, od srca do nogu), vene vode u određene organe i iz njih, a kapilare dopiru do najmanjih stanica i vraćaju krv nazad.

Krvožilni sustav može se uporediti s običnim stablom: prvo ima debelo deblo (to su naše arterije), zatim počinje dijeliti na sve tanje grane (vene), a potom na lišće koje se spaja u jednu bučnu masu (kapilare). Tako su i naša žila - neprestano se dijeleći na tanja, oni prodiru u tkivo tako finom mrežom da se gotovo rastvara u tjelesnom tkivu. Na ovoj rešetki svake se sekunde kap krvi u svakoj ćeliji. A onda se odvija obrnuti proces - duž potpuno iste rešetke (ali duž ostalih žila - da se krv ne bi sudarala!) Krv se ponovo skuplja u venama, zatim u arterijama kako bi se vratila u srce.

Početni početak protoka krvi postavlja srce. Djeluje kao klipni motor. Svake sekunde srce (u stvari to je običan mišić!) Naglo se steže i gura krv iz sebe u žile. Tada se opušta, formira se unutrašnja šupljina u koju se (s druge strane) usisava novi dio krvi, i tako dalje, u beskonačnost.

Ono što još trebate znati o srcu i krvnim žilama, jeste da oni pokreću krv u zatvorenom sistemu. Odnosno, napuštanjem srca, krv kroz žile čini potpunu revoluciju u svim dijelovima tijela i vraća se nazad. Ako nastavimo analogiju sa „mašinom“, plovila su zatvorena u složenoj, kompliciranoj stazi, poput staza na trkačkom poligonu - bez obzira koliko se petljaju oko tijela, i dalje se vraćaju do cilja, što se odmah pretvara u start.

Međutim, krvožilni sustav nije jedna zapetljana staza, već četiri odjednom. Podijeljeni su u dva odjeljka, koji su nazvani mala i veliki krugovi cirkulacije krvi. Odnosno, dva mala kruga i dva velika.Mali krugovi su dvije arterije koje izlaze iz desne polovice srca, prodiru u tkiva pluća smanjujućim žilama i zatim ponovo spajaju u vene, a potom u dvije arterije i sada ulaze u lijevu polovicu srca.

Krv koja prolazi kroz pluća obogaćena je kisikom i vraća se u srce. Sada je zadatak tijela da dovodi kisik u sve ostale stanice. Stoga se s lijeve polovice srca ponovo kreće krv obogaćena kisikom - koja je već u velikim krugovima cirkulacije krvi. Jedna arterija ga gura prema gore - u rukama i glavi, a druga - dole, do unutrašnjih organa koji se nalaze u stomaku, i nogama. Tamo krv, raspoređena po sve većim brodovima, daje kiseonik ćelijama i tada se odvija obrnuti proces - sakuplja se i vraća u srce putem drugih arterija.

Krv na svom putovanju tijelom zahvaća i probavni sustav: i najmanji sudovi koji prodiru u unutarnje stijenke želuca, jednjaka i crijeva apsorbiraju hranjive tvari iz hrane, a zatim ih šire po tijelu i dostavljaju ga svakoj stanici. Ali o tome kasnije.

Drugi najrazgranatiji sistem u tijelu je nervni sistem. Živčana vlakna prodiru u mišiće i dopiru do površine tijela, do gornjih slojeva kože u obliku živčanih završetka. Živčani sistem odgovoran je za kondicionirane i bezuvjetne reflekse, misli, emocije, pamćenje. Ljudi koji se ne odlikuju povećanom religioznošću tvrde da je živčani sustav (zajedno s mozgom) rezervoar ljudske duše, jer upravo ona skuplja informacije i utiske, upravo u njoj se formiraju uvjerenja i to je uz pomoć živčanih stanica stvarnost koja se uspoređuje s idealima - tada koja se u svakodnevnom životu zove savjest.

Ali, prepustimo se filozofiji i vratimo se strukturi nervnog sistema. Moramo znati ovu temu, jer upravo su nervne ćelije ispasti prva i glavna meta visokog šećera u krvi. Činjenica je da živčane ćelije, za razliku od drugih tjelesnih tkiva, glukozu koriste direktno, bez pomoći hormona inzulina. A kad je kod dijabetesa zatvoren pristup glukoze normalnim ćelijama (zbog čega raste šećer u krvi), ćelije živčanog tkiva primaju ga u ogromnim dozama, što negativno utiče na rad čitavog sistema.

Povratak na nervne ćelije. Njihovo naučno ime je neurona. Svaki neuron ima tijelo, iz kojeg potiče mnoštvo kratkih i jedan dugi proces. Svojim kratkim procesima neuron je povezan sa hiljadama drugih nervnih i običnih ćelija. Kroz njih u tijelo neprestano stižu informacije o onome što se događa u tijelu i oko njega. Nervna ćelija analizira ove informacije i izvješćuje svoje mišljenje najbližim i najudaljenijim susjedima tokom dugog procesa. Tako je. Konstantno razmenjujući informacije, kolektivno ih raspravljajući, neuroni zajedno rješavaju sve vitalne probleme tijela.

Rad neurona takođe je povezan sa mislima, osjećajima, iskustvima osobe, njenim pamćenjem, sposobnostima, osobinama karaktera i još mnogo toga. Kako neuroni uspijevaju održati se svuda? Ovo nije iznenađujuće, imajući u vidu da je priroda darovala osobu sa ne stotinu, a ne hiljadu neurona - u ljudskom tijelu ih ima preko 100 milijardi! Istina, svi su nam dobili od rođenja, niti jedna nova nervna ćelija ne raste tokom života. Naprotiv, oni se samo urušavaju i propadaju.

Da li to znači da sa godinama postajemo glupi? Nije baš tako. Samo to što u djetinjstvu koristimo daleko od svih neurona. Povezani su postepeno, sa nagomilavanjem informacija i sticanjem novih vještina. A činjenica da umiru nije zastrašujuća. Svakog dana gubimo oko 40 hiljada nervnih ćelija, ali u poređenju sa 100 milijardi od kojih se sastoji živčani sistem, taj gubitak je i njemu nevidljiv, kao jedno zrno zrnca pijeska za visokogradnju.

Da bi se uspješno nosili s brojnim zadacima, neuroni su posebno grupirani. Ovo je nervni sistem. U njemu se tijela neurona nalaze u klasterima u mozgu i kičmeni moždini, tvoreći takozvanu sivu tvar mozga. To je zbog činjenice da su tijela neurona siva. Suprotno tome, procesi nervnih ćelija su beli. Njihovo prepletanje u mozgu je uključeno u stvaranje bijele tvari mozga. Oni takođe čine osnovu nervnih vlakana koja izlaze iz mozga i kičmene moždine i takođe imaju belu boju.

U živčanom sistemu siva materija nalazi se u malim grozdovima. Ovisno o mjestu gdje se nalazi, oni imaju različite odgovornosti. Na primjer, u kičmenoj moždini, siva tvar usmjerava najjednostavnije reakcije tijela: ubodio je prst - ruka povukla natrag, sunce zagrijalo - koža pocrveni. Siva materija na donjoj površini mozga kontrolira rad srca, krvnih sudova, pluća, želuca. Također je odgovoran za glad i žeđ, tjelesnu temperaturu, znojenje i san. Sa aktivnošću sive materije unutrašnjih dijelova mozga povezuju se osjećaji radosti, straha, tjeskobe i druga ljudska iskustva.

S ovim informacijama sada lako možete shvatiti zašto s visokim udjelom šećera trpe sve gore navedene funkcije: čovjek može osjetiti bolove anksioznosti i razdražljivosti, um mu zamagljuje, memorija mu se pogoršava. Sindrom dijabetičkog stopala povezan je i sa oštećenjem nervnog sistema. Ali o svim posljedicama nedovoljne nadoknade za dijabetes razgovarat ćemo u zasebnom poglavlju, ali zasad se nastavljamo prisjećati strukture vlastitog tijela.

Digestivni sistem počinje ... u mozgu. U njemu se blizu hipofize nalaze centri za apetit i sitost. Kad smo gladni ili imamo ukusan miris, aktivira se apetitni centar: on daje signal preko živčanog sustava, a u našim ustima počinje se stvarati pljuvačka, a probavni sokovi u stomaku. U ovom slučaju, želudac i dalje počinje karakteristično da “zvecka” - to je zbog činjenice da su njegovi sastavni mišići u pokretu i pripremaju se za uzimanje i miješanje hrane.

Mozak je alfa i omega probavnog sustava, jer kada je probava dovršena, a hranjive tvari počinju unositi u krv, centar zasićenosti u njemu puše krajnji signal i sve se komponente gastrointestinalnog trakta postepeno smiruju.

Ali prije toga se događa puno zanimljivih stvari. Sam proces probave počinje od trenutka kada u usta stavimo nešto jestivo. Mljevemo hranu zubima i miješamo je sa pljuvačkom koristeći naš jezik. Prestani! Ovo je važno - posebno za osobe sa šećernom bolešću. Činjenica je da se ugljikohidrati koji čine osnovu naše hrane počinju razgrađivati ​​u ustima, pod utjecajem enzima iz pljuvačke. Za razgradnju ugljikohidrata (za razliku od bjelančevina) potrebno je alkalno okruženje i to je takvo okruženje koje nastaje u ustima. Zato je tako važno pažljivo žvakati hranu.

Uzgred, iz istog razloga ne preporučuje se konzumiranje hrane - voda smanjuje koncentraciju sline, što znači da se ugljikohidrati razgrađuju još gore.

Kada progutamo, hrana ulazi u jednjak. Medij je u njemu neutralan, pa dok se hrana kreće duž jednjaka u želudac, enzimi iz sline nastavljaju svoje djelovanje - razgrađuju ugljikohidrate.

Stomak, kao što smo već spomenuli, je vreća sačinjena od mišića. Tokom probave mišići se stežu i opuštaju, neprestano miješajući i mljeveći hranu. Takvo neprekidno kretanje je također potrebno tako da klorovodična kiselina koju luče žlijezde na unutrašnjim zidovima želuca ravnomjernije natapa njen sadržaj. Klorovodična kiselina je univerzalno otapalo, dovodi većinu hrane u homogeno stanje, što joj omogućava da počne apsorbirati u krv kroz žile koje prodiru u stijenke želuca.

Samo one hranjive tvari potrebne ćelijama ulaze u krvotok.Sve ostalo se uklanja iz stomaka kroz creva. Istina, probava tu ne završava - dio hrane i dalje se probavlja u crijevima, pod utjecajem crevnih enzima. Sve dok hrana prolazi kroz sve prstenove creva, hranjive materije (iako nisu u tako koncentriranom obliku) i dalje se apsorbuju u krv i šire se u tijelu.

Poglavlje 2. Dijabetes - hormonska neravnoteža

Već smo se dogovorili da dijabetes nećemo smatrati bolešću u svom najčišćem obliku. Ne mogu izliječiti dijabetes. Dakle, ispravnije je percipirati ga kao metaboličku karakteristiku koja diktira određeni stil života. Ali ta vrlo osobitost leži u ravnini hormonske regulacije, a njegov mehanizam možete shvatiti samo sjećanjem (ili ponovnim proučavanjem) endokrinog sustava i, posebno, strukture gušterače.

Endokrini sistem i gušterača

Endokrini sistem uključuje endokrine žlijezde koje se nalaze u različitim dijelovima tijela (to jest žlijezde koje izlučuju sekreciju - posebne tvari - u unutarnje organe tijela): hipofizu, štitnjaču, gušteraču, spolne žlijezde i neke druge. Sve ove žlijezde proizvode hormone. Hormoni su tijelu jednako potrebni kao i hranjive tvari i kisik, utječu na čitav niz životnih procesa - poput metabolizma i energije, procesa rasta i regeneracije, razine šećera u krvi i kalcija itd. Nedostatak ili višak bilo kojeg hormona dovodi do kvara cijelog sistema.

Dijabetes je posljedica abnormalnosti u gušterači. Smještena je s lijeve strane iza stomaka, u gornjem dijelu trbuha i doseže slezinu, njegov položaj možete zamisliti ako držite dlan s lijeve strane, ispod rebara, do pupka. Sastoji se od dva neovisna dijela: njegova glavna masa, koja oslobađa probavni (ili gušteračni) sok, i takozvani otočići Langerhansa, koji čine samo 1-2% ukupnog volumena organa. To su ostrva, koja su u devetnaestom stoljeću otkrila njemački fiziolog Langerhans, koja proizvode hormone, uključujući inzulin.

Što je inzulin i zašto je potreban, možemo razumjeti sjećamo li se svega što je gore spomenuto. Prvo, tijelo čine ćelije, a ćelijama je potrebna prehrana. Drugo je ishrana (uključujući glukozu neophodnu za nadoknadu energije) ćelijama se dobijaju iz krvi. Treće, glukoza ulazi u krvotok kao rezultat probave, iz želuca, gdje se probavlja hrana koju jedemo. Ukratko, jedemo, a ćelije su zasićene.

Ali u ovoj jednostavnoj i razumljivoj shemi postoji jedno osjetljivo mjesto: da glukoza uđe u ćeliju i razgradi se u njoj s oslobađanjem energije, potreban joj je vodič. Ovaj vodič je insulin.

Ova situacija se može opisati na ovaj način. Zamislite kavez kao sobu sa zatvorenim vratima. Da bi ušao u sobu, molekul glukoze mora imati ključ koji bi joj otvorio vrata. Hormonski insulin je upravo takav ključ, bez kojeg (kucajte - ne kucajte) nećete ući u sobu.

I upravo ovdje, jedan od deset ljudi ruši program - on "izgubi ključeve". Zbog čega se to događa, još uvijek nije u potpunosti poznato. Netko inzistira na verziji nasljedne greške svojstvene genima (nije za ničim što djeca dijabetičara imaju puno bolje šanse da ponove iskustvo svojih roditelja od onih čiji se preci nisu susreli s takvim kršenjem). Pa, netko za sve krivi za upalne procese ili druge bolesti gušterače, zbog kojih se otočići Langerhansa uništavaju i prestaju proizvoditi inzulin.

Bez obzira na to, postoji samo jedan rezultat - glukoza prestaje da ulazi u ćelije, ali u velikim količinama počinje se akumulirati u krvi. Do čega to dolazi - vidjet ćemo malo kasnije. U međuvremenu, bavit ćemo se sa dva potpuno različita mehanizma dvije vrste dijabetesa.

Dijabetes dijabetes svađa

Prva vrsta (koju poznaje svaki dijabetičar) je takozvani dijabetes melitus ovisan o inzulinu. Naziva se i ISDM. Može se nazvati klasičnim dijabetesom, jer upravo on ponavlja gore opisanu shemu - gušterača prestaje proizvoditi inzulin, a stanice su "zaključane" ispred glukoze. Ova vrsta poremećaja smatra se "dijabetesom mladih", jer se manifestuje u ranoj dobi, obično do 20 godina.

Dijabetes tipa 1 je relativno rijedak - dijagnosticirano mu je samo 2% svjetske populacije. Ćelije gušterače koje proizvode inzulin ne mogu se obnoviti - ne obnavljaju se, ne mogu ih presađivati ​​ili ponovo uzgajati. Stoga je jedini način da se „otvore“ ćelije za glukozu veštačka primena inzulina. To je prilično težak zadatak, jer inzulin mora ući direktno u krvotok neposredno prije obroka i u strogo određenoj dozi. Inače, umjesto hiperglikemije (prekomjernog šećera u krvi), osoba će dobiti hipoglikemiju (njezin nagli pad), što je prepun koma, pa čak i smrti. Ali naučnici još uvijek nisu pronašli drugačiji način. Stoga je govoriti o odbijanju inzulina kod ljudi s prvom vrstom dijabetesa barem neozbiljno.

Potpuno drugačija stvar je dijabetes tipa 2, ili dijabetes melitus neovisan od inzulina (NIDDM). Ima potpuno drugačiji mehanizam i druge metode kompenzacije. Sada je vrijeme da se prisjetimo onoga o čemu smo razgovarali o ćelijama i njihove sposobnosti da "polude". Ovdje imamo posla s upravo takvim slučajem - kod dijabetesa drugog tipa gušterača djeluje sasvim normalno i redovno proizvodi inzulin. Ali ćelija "to ne vidi!" Ne primjećuje na prazno, i to je to! Njeno gensko pamćenje je izbačeno iz nje, a ćelija i dalje drži zatvorena „vrata“, bez obzira na to koliko glukoze luči inzulinski ključ u njih.

Tačno, u ovom slučaju vrata nisu čvrsto zatvorena, a glukoza polako ulazi u njih. Zato je glavni lijek u ovom slučaju prehrana koja se temelji na odbacivanju "jednostavnih" i posebno rafiniranih ugljikohidrata (šećer, čokolada i proizvodi koji ih sadrže) i korištenje složenih, složenih ugljikohidrata, koji se razgrađuju polako i vjerovatnije su da će ući u ćeliju, bez stvaranja "prometnih gužvi" na ulazu.

Drugo pomagalo dijabetičarima tipa II su lijekovi koji povećavaju otpornost (tj. Osjetljivost) stanica na inzulin. Oni im vraćaju pamćenje, popravljaju brave i čine da tijelo normalno funkcionira. Međutim, s vremenom i s ovom vrstom dijabetesa ljudi će možda trebati umjetni inzulin, jer je mnogo lakše naviknuti stanice na njega. Po pravilu, prelazak na inzulin događa se ako se, uobičajenim putem, šećer u krvi više ne može smanjiti. Obično je to posljedica neozbiljnog odnosa prema sebi, nepoštivanja dijeta ili posljedica pratećih bolesti.

Nemoguće je osigurati se od dijabetesa. Takođe nije moguće odbiti ubrizgavanje inzulina ljudima koji imaju dijabetes tipa 1. Ali dijabetes tipa 2 (a ova dijagnoza postavlja se u 80% slučajeva otkrivanja dijabetes melitusa) može se nadoknaditi načinom života, prehranom i posebnim lijekovima. Odnosno, sa njim je moguće i neophodno učiniti bez inzulina. Dovoljno je znati i primijeniti pravila koja ćemo iznijeti u drugom dijelu ove knjige.

Posledice nedovoljne nadoknade šećera u krvi

Ali prije nego što prijeđemo na konkretne savjete, da vidimo šta će se dogoditi ako jednostavno ne obratite pažnju na povišene razine šećera u krvi.

U ovom slučaju krv je, kao i svaka zdrava osoba, zasićena glukozom, koja zbog nedostatka inzulina (dijabetes tipa I) ili njegovog lošeg učinka (dijabetes tipa II), ne može u potpunosti ili djelomično ući u stanice. Kao rezultat toga, razina glukoze u krvi je visoka (hiperglikemija), a stanice počinju gladovati i šalju signale o svojoj nevolji.Tijelo na njih reagira na ovaj način: zalihe šećera iz jetre počinju se oslobađati, razina glukoze u krvi još više raste, ali stanice su i dalje ostale bez hrane. Tada cijepanje masti koja se nakupila u tijelu započinje stvaranjem takozvanih ketonskih tijela - acetona, beta-hidroksi-maslačne kiseline i acetaldehida. Ketonska tijela, poput glukoze, također su u stanju pružiti stanicama energiju, ali kada uđu u krvotok, acidobazna ravnoteža je poremećena. Njegova posljedica je ketoacidoza (zakiseljavanje unutrašnjeg okruženja tijela), koma i smrt.

Tužni krajolik koji sam opisao tipični je za dijabetes tipa I (ovako su dijabetičari umirali u prošlim vremenima), ali čak i sa dijabetesom koji nije ovisan o inzulinu - osim ako se, naravno, ne liječi, nećete upasti ni u probleme. U ovom slučaju postoji dio vlastitog dobrog inzulina, ćelije djelomično apsorbiraju glukozu i neće doći do kome, ali postoje simptomi lošeg stanja.

Prvo, ćelije ne dobijaju dovoljno ishrane, a to dovodi do slabosti i umora. Drugo, tijelo se štiti od nevolje, potiče pretjerano mokrenje i počinje izlučivati ​​šećer u mokraći (to se naziva glukozurija), kao rezultat toga tkivo postaje dehidrirano, gubi se vlaga, korisne soli i težina općenito, stalna je žeđ, a potreba za pijenjem raste do 6–8 litara dnevno, a odliv urina postaje češće 3-4 puta (poliurija). Treće, kod hiperglikemije, moždane ćelije, sočiva i zidovi krvnih žila (oni kojima ne treba inzulin) apsorbiraju glukozu u višku, kao rezultat javlja se osjećaj težine u glavi, sposobnost koncentracije je otežana, sočivo postaje mutno od viška šećera, oštrina vida se smanjuje javljaju se vaskularni poremećaji. Na ovaj način, hiperglikemija - posljedica neliječenog dijabetesa - zadaje nam trostruki udarac.

Od dugoročnih efekata neliječenog dijabetesa može se sigurno nazvati visoki krvni pritisak i srčani udar. Upravo te sekundarne bolesti uzrokuju ranu smrt dijabetičara koji ne obraćaju dužnu pažnju na svoje zdravlje. Zidovi krvnih žila s stalno povišenim šećerom u krvi postaju krhki i neelastični. Oni nemaju vremena da odgovore na promjene u protoku krvi što je kruto unutrašnjim krvarenjima.

Na drugom mestu po učestalosti pojave je oštećenje bubrega dijabetičara. Opasan je i zbog toga što dugo ostaje nevidljiv jer ne izaziva jaku bol ili druge kliničke manifestacije. U pravilu se prvi znakovi trovanja tijela nereduciranim razgradnjom ćelija pojavljuju tek kada više nije moguće spasiti bubreg. Zato je toliko važno da se najmanje jednom godišnje provjeri stanje mokraćnog sustava. Pokazatelj patoloških procesa može biti povećanje krvnog pritiska, sadržaj proteina u analizi urina i zamračenje na ultrazvuku bubrega. Međutim, dovoljno je znati da će stalna hiperglikemija nužno dovesti do nefropatije i nadzirati nivo šećera u krvi.

Sljedeća najčešća komplikacija je dijabetička sljepoća. Patološke promjene u fundusu u većini slučajeva javljaju se nakon 5-10 godina od početka bolesti. Za mnogo načina krive su i krhke posude - one prestaju opskrbljivati ​​oči dovoljno krvi, a tkivo polako odumire. Nema smisla liječiti dijabetičku sljepoću bez kompenzacije šećera u krvi. Bolje je u početku kontrolirati ovaj pokazatelj, a ne dovoditi do ozbiljnih komplikacija.

Dijabetičari se takođe često moraju nositi sa bolešću poput sindroma dijabetičkog stopala. Ovo je složen skup anatomofizioloških poremećaja koji u naprednim slučajevima može dovesti do amputacije nogu.Bolest uključuje tri glavna problema - smrt nervnih ćelija u donjim ekstremitetima (osoba osjeća otečena stopala), kršenje arterijskog krvotoka, kao i infekcija malih rana. Činjenica je da se uz smanjenu funkciju nervnog i krvožilnog sustava koža na nogama lako briše i pukne. Infekcija ulazi u rane i pukotine, koje u tim uvjetima odmah procvjetaju veličanstvenom bojom. Nastaju dugi nezdravljivi čirevi, toksini iz kojih počinju trovati cijelo tijelo.

Naveli smo glavne komplikacije koje nastaju kod dijabetesa ako ne uložite napore za smanjenje šećera u krvi. Ali sve te strasti mogu se izbjeći ako poslušate savjete stručnjaka.

Poglavlje 3. Upozorenje - prevaranti!

Postoji još jedna tema na koju ne možemo ne privući pažnju čitatelja. Unatoč činjenici da se dijabetes obično dijeli na dvije vrste, u stvari postoji mnogo više njegovih sorti. Jednostavno su vrlo rijetke. Donedavno se vjerovalo da se dijabetes tipa II razvija isključivo u odraslih. Međutim, posljednjih godina situacija se - prvenstveno s bolešću djece - značajno promijenila. Ranije se vjerovalo da je bolest u mladoj dobi u devedeset devet od sto slučajeva dijabetes tipa I, ali, kako se ispostavilo kao rezultat detaljnijih studija, ovo je mišljenje pogrešno. Ovisno o nacionalnosti, 8-45% slučajeva dijabetesa u djece pripada drugim oblicima:

• dijabetes tipa II, što više nije rijetkost i uzrokovano je nezdravim načinom života naše mlađe generacije - nedostatkom fizičke aktivnosti, obilnom hranom i gojaznošću. Utvrđeno je da su djeca ovoj Afroamerikanci, Latinoamerikanci, kao i stanovnici Kavkaza, skloni ovom obliku bolesti. Djeca s dijabetesom tipa II liječe se, poput odraslih, dijetom i pilulama,

• na modi-tip dijabetesa - sporog nasljednog oboljenja dijabetesa koji se javlja u djetinjstvu, adolescenciji i mladosti i nastavlja se poput dijabetesa tipa II. Liječi se, kao u prethodnom slučaju, dijetom i oralnim lijekovima,

• Neonatalni dijabetes zbog urođenih genetskih oštećenja. Izraz "novorođenče" odnosi se na starost pacijenta - obično je beba prvih šest nedelja života. U početku maleni pacijent ima sve znakove IDDM (dehidracija, naglo mršavljenje, vrlo visoka glukoza u krvi), a beba se liječi inzulinom tri do četiri mjeseca. Potom dolazi period remisije, koji može trajati 4-25 godina (to jest, biti zapanjujuće dug), a u ovom trenutku dijete (ili odrasla osoba) ne treba inzulin, niti tablete, ni dijetu - ima dijabetes ne bi. No dijabetes se vraća u kritične trenutke života, sa jakim stresom, zaraznom bolešću i trudnoćom - kada je potreba tijela za inzulinom posebno velika. Dijabetes se vraća - i često opet izmiče kritičnoj situaciji ... Vrlo rijetka varijanta bolesti! Zabilježeno je osam slučajeva u Rusiji, a devet u Sjedinjenim Državama.

Posebno se bavimo ovim egzotičnim sortama dječjeg dijabetesa, jer su posebno zainteresirane za prevare. Primarni dijabetes melitus danas je neizlječiva bolest, koja privlači puno lopova koji navodno posjeduju metodu potpunog izlječenja od bolesti. Ova publika uključuje ne samo vidovnjake, šamane i joge, već i certificirane ljekare čiji su roditelji meta bolesne djece, posebno u početnom periodu bolesti kada otac i majka ne kreću u situaciju, šokirani su i spremni su platiti svaki novac za spas njegovo dijete.Za prevarante sa medicinskim obrazovanjem koji shvataju suštinu stvari, dijete s dijabetesom tipa II je božji dar: takvog pacijenta možete izliječiti za veliku količinu, odnosno "ukloniti ga" od inzulina. Molimo vas da u takvim slučajevima budete izuzetno oprezni - ne budite leni da se konsultujete sa nekoliko stručnjaka, proučite literaturu i kritički pristupite svim predlozima. Nije važno da li se delite s dodatnim novcem - mnogo je gore ako se djetetu pogorša kao rezultat takvog „tretmana“.

Još nekoliko riječi o lopovima

Uprkos činjenici da prvo što upozoravaju liječnici od dijabetesa tipa 1 i 2 je da je neizlječivo, ljudi se i dalje nadaju čudu. To je omogućeno raznim glasinama o čudesnom i potpunom ozdravljenju. Da ne biste pali na prevarante, morate shvatiti odakle potiču takve glasine i koji bi stvarni slučajevi mogli ležati u njihovoj osnovi.

Najčešće se takve glasine povezuju s zabludom o dijabetesu kao jedinoj bolesti koja rezultira visokim šećerom u krvi. Pacijent koji je iskusio ovu vrstu problema dobija dijagnozu „sekundarnog dijabetesa zbog bolesti štitne žlezde“, ali izraz „sekundarni“ pada mu iz uma - ili prepisivanja njegovih prijatelja i rođaka. Sve što ostaje je dobro zapamćena riječ za dijabetes. Tada se osnovna bolest izliječi, a uz nju prođe i dijabetes - sekundarni dijabetes. I naš bivši pacijent počinje tvrditi da je sada, kažu, imao dijabetes, ali se oporavio. Možete čuti još zanimljivije priče žena: u osmom mjesecu trudnoće razboljela sam se od dijabetesa, a tri tjedna nakon poroda sve je potpuno nestalo.

Ali već smo upoznati s gore navedenom klasifikacijom dijabetičkih bolesti, što znači da razumijemo razliku između sekundarnog i primarnog dijabetesa. Primarni dijabetes tipa I i II je neizlječiv. To znači da u medicinskoj praksi nisu poznati slučajevi oslobađanja od primarnog dijabetesa. Ako uzmemo još jednu i vrlo strašnu bolest - rak, to je podatak o nekoliko, ali prilično pouzdanih čuda, kada se neoperabilni tumor iznenada razriješio i osoba je ostala živa. To se dogodilo pod utjecajem okolnosti koje možemo vrlo neodređeno označiti: mobilizacijom unutarnjih resursa i obrambenih sposobnosti tijela u ekstremnim uvjetima. Nećemo biti ortodoksni i priznati da se u nekim slučajevima takva mobilizacija odvijala pod utjecajem vidovnjaka. Da, bilo je! Možda je bio - sa kanceroznim tumorima i nekim drugim bolestima. Ali s primarnim dijabetesom, ovakvi trikovi ne djeluju. Ni pod kojim uslovima naše telo nije u stanju da regeneriše beta ćelije ili „popravi“ neispravne molekule inzulina.

Međutim, glasine da psihičari i stručnjaci orijentalne medicine liječe primarni dijabetes uporno kruže pacijentima. Odgovarajući iscjelitelji mogu se podijeliti u dvije kategorije: pošteni profesionalci i prevaranti. Specijalist koji zna koliko je njegova snaga i sposobnosti, razumije prirodu bolesti, nikada neće obećati da će vas izliječiti od dijabetesa. Može donijeti olakšanje od bolesti, stabilizirati razinu šećera - mobilizacijom istih tajnovitih „unutrašnjih resursa i obrana“. Učinak je posebno vidljiv u slučaju teškog dijabetesa, kada pacijentovo stanje varira između hipo- i hiperglikemije. Ali ublažavanje dijabetesa nije lijek za njega, tu činjenicu treba prihvatiti hrabro i čvrsto shvatiti.

Što se tiče aktivnosti iscjeliteljskih iscjelitelja, to je smrtonosno za bolesnika s dijabetesom. Ponekad ti iscjelitelji zahtijevaju da pacijent odbije da uzima lijekove ili inzulin koji smanjuju šećer, jer to "ometa" njihovo liječenje. U slučaju šećerne bolesti ovisne o inzulinu, posljedice ovog koraka su najtragičnije: razvija se ketoacidoza, nakon čega slijedi dijabetička koma i smrt.Takvi se slučajevi bilježe i, nažalost, događaju se godišnje.

Manje opasni, ali u većini slučajeva neučinkoviti, slučajevi su unošenje raznih dodataka prehrani osobama obolelim od dijabetesa. BAA je dodatak prehrani. I njegova jedina svrha je dodavanje rijetkih mikroelemenata u svakodnevnu prehranu koja nam nedostaje uz hranu. Zapravo, šteta od dodataka prehrani ne bi trebala biti, ali pridavati im važnost lijeku ili, osim toga, čudesnom lijeku, ne vrijedi.

Podsjetimo da dodaci prehrani, poput herbalife-a, ne prolaze medicinsku potvrdu. Ali ovi suplementi daleko su od svih i nisu uvijek bezopasni, pa ne savjetujemo dijabetičarima da ih uzimaju. Možda ne štete vašem zdravlju, ali ispraznit će vam novčanik. Umjesto toga, kupite sebi glukometar, redovno kupujte test trake i pratite dijabetes kako biste dobili naknadu. Prednosti ovdje su nesporne. Evo samo jednog primjera: mnogi dijabetičari vole slatkiše, ne doživljavaju nelagodu čak i sa visokim šećerom i narušavaju dijetu dopustivši sebi da pojedu parče torte. Zašto ne bi jeli ako ste ujutro ubrizgali inzulin? Ali mjerač će pokazati da vam je nakon ovog komada torte porastao šećer na 18 mmol / l, a sljedeći ćete put dobro razmisliti prije nego što pojedete ovaj nesretni kolač!

Dakle, nećemo se oslanjati na čuda, na biljni život, mađioničari i vidovnjake i okrenuti se stvarnim stvarima, kupkama i masaži, akupunkturi i akupunkturi, homeopatiji i biljnoj medicini, vitaminima i mineralima. Svi su ovi alati poznati od davnina i donose nesumnjivu korist. Oni se mogu podijeliti u dvije skupine: lijekovi koji snižavaju šećer u krvi (na primjer, tinktura borovnice), te lijekovi koji ne utječu na glukozu, ali potiču metabolizam i blagotvorno djeluju na krvne žile i rad različitih organa.

Unos glukoze

Moderna naučna aktivnost sveobuhvatno je proučavala mehanizme dijabetesa. Činilo bi se da je bolest jedna te ista i da se razlikuje isključivo po tipu. Ali u stvarnosti se razvijaju na potpuno različite načine.

Kao što je već spomenuto, najčešće se susreću prva i druga vrsta dijabetesa, koje se međusobno razlikuju u mehanizmu razvoja, uzrocima, dinamici tijeka, kliničkoj slici, odnosno taktikama terapije.

Da biste razumjeli kako se mehanizmi razvoja bolesti razlikuju, morate razumjeti princip apsorpcije šećera na staničnoj razini:

  1. Glukoza je energija koja unosi u ljudsko tijelo zajedno s hranom. Nakon što se pojavi u stanicama, opaža se njegovo cijepanje, provode se oksidativni procesi i dolazi do iskorištavanja u mekim tkivima.
  2. Da bi "prošao" kroz ćelijske membrane, glukozi je potreban provodnik.
  3. U ovom su slučaju hormon inzulin, koji proizvodi gušterača. Konkretno, sintetizuju ga beta ćelije pankreasa.

Nakon što inzulin uđe u krvotok, i njegov sadržaj se održava na određenoj razini. A kad dođe hrana, šećer se prekuva, onda ulazi u cirkulacijski sistem. Njegov glavni zadatak je pružanje tijelu energije za potpuno funkcionisanje svih unutrašnjih organa i sistema.

Glukoza ne može sama da prodre kroz ćelijski zid zbog svojih strukturnih karakteristika, jer je molekul težak.

Zauzvrat, inzulin čini membranu propusnom, uslijed čega glukoza slobodno prodire kroz nju.

Dijabetes tipa 1

Na temelju gornjih informacija moguće je izvući logičan zaključak da stanica manjkom hormona ostaje "gladna", što zauzvrat dovodi do razvoja slatke bolesti.

Prva vrsta dijabetesa ovisi o hormonima, a koncentracija inzulina može dramatično pasti pod utjecajem negativnih faktora.

Na prvom mjestu je genetska predispozicija.Naučnici su jasno utvrdili da se određeni lanac gena može prenijeti na osobu, koji se pod utjecajem štetnih okolnosti može „probuditi“, što dovodi do pojave bolesti.

Pod utjecajem takvih faktora može se razviti dijabetes melitus:

  • Kršenje funkcionalnosti gušterače, stvaranje tumora unutrašnjeg organa, njegova povreda.
  • Virusne infekcije, autoimune bolesti.
  • Toksični efekti na organizam.

U ogromnoj većini slučajeva nije jedan faktor koji dovodi do razvoja bolesti, već nekoliko istodobno. Prva vrsta patologije izravno ovisi o proizvodnji hormona, pa je stoga naziva ovisnom o inzulinu.

Najčešće se dijabetes dijagnosticira u djetinjstvu ili mladosti. Ako se utvrdi bolest, pacijentu se odmah propisuje insulin. Doziranje i učestalost upotrebe preporučuju se pojedinačno.

Unošenje inzulina poboljšava dobrobit pacijenta i omogućava ljudskom tijelu da u potpunosti izvede sve potrebne metaboličke procese. Međutim, postoje određene nijanse:

  1. Svakodnevno kontrolirajte šećer u tijelu.
  2. Pažljivo izračunajte dozu hormona.
  3. Često davanje inzulina dovodi do atrofične promjene mišićnog tkiva na mjestu ubrizgavanja.
  4. Na pozadini dijabetesa smanjuje se imunološki sustav kod pacijenata, pa se povećava vjerojatnost zaraznih patologija.

Problem ove konkretne vrste bolesti je što od nje najčešće pate djeca i adolescenti. Vizualna im je percepcija narušena, zapažaju se hormonalni poremećaji, što zauzvrat može dovesti do kašnjenja pubertetskog razdoblja.

Stalno davanje hormona je vitalna nužnost koja poboljšava dobrobit, ali s druge strane, značajno ograničava slobodu djelovanja.

Dijabetes tipa 2

Druga vrsta dijabetesa ima potpuno drugačiji mehanizam razvoja. Ako se prva vrsta patologije temelji na vanjskom utjecaju i fizičkom stanju insuficijencije otočnog aparata, drugi se tip značajno razlikuje.

U pravilu se za ovu vrstu dijabetesa odlikuje sporo napredovanje, pa se najčešće dijagnosticira kod ljudi nakon 35 godina. Predisponirajući faktori su: pretilost, stres, nezdrava prehrana, sjedeći način života.

Šećerna bolest tipa 2 je dijabetes koji nije ovisan o insulinu, a za koji je karakteristično hiperglikemijsko stanje, koje je posljedica poremećaja proizvodnje inzulina. Visoka koncentracija glukoze nastaje zbog kombinacije određenih kvarova u ljudskom tijelu.

  • Za razliku od prve vrste dijabetesa, kod ovog oblika patologije u organizmu postoji dovoljna količina hormona, ali je osjetljivost stanica na njegovo djelovanje smanjena.
  • Kao rezultat toga, glukoza ne može ući u stanice, što dovodi do njihove „gladi“, ali šećer nigdje ne nestaje, akumulira se u krvi, što dovodi do hipoglikemijskog stanja.
  • Uz to, poremećena je funkcionalnost gušterače, ona počinje sintetizirati veću količinu hormona kako bi nadoknadila nisku staničnu osjetljivost.

U pravilu u takvoj fazi liječnik preporučuje radikalni pregled njegove prehrane, propisuje zdravstvenu ishranu, određeni dnevni režim. Propisani su sportovi koji pomažu da se poveća osjetljivost stanica na hormon.

Ako je takav tretman neefikasan, sljedeći korak je propisivanje tableta za snižavanje šećera u krvi. Prvo se propisuje jedan lijek nakon čega mogu preporučiti kombinaciju više lijekova iz različitih grupa.

Uz produljeni tijek dijabetesa i prekomjernu funkcionalnost gušterače, koja je povezana s proizvodnjom velikih količina inzulina, nije isključeno iscrpljivanje unutarnjeg organa, kao posljedica toga što dolazi do izrazitog nedostatka hormona.

U ovom slučaju jedini je izlaz davanje inzulina. Odnosno, odabrane su taktike liječenja, kao kod prve vrste dijabetesa.

Uz to, mnogi pacijenti misle da se jedna vrsta dijabetesa prebacila na drugu. Konkretno, dogodila se transformacija 2. tipa u 1. tip. Ali nije tako.

Može li dijabetes tipa 2 preći u tip 1?

Dakle, može li se svejedno dijabetes tipa 2 preći u prvi tip? Medicinska praksa pokazuje da to nije moguće. Nažalost, to pacijentima ne olakšava posao.

Ako iz stalnog pretjeranog opterećenja gušterača izgubi funkcionalnost, tada druga vrsta bolesti postaje nekompenzirana. Drugim riječima, ne samo da meka tkiva gube osjetljivost na hormon, nego također nema dovoljno inzulina u tijelu.

S tim u vezi ispada da je jedina opcija za održavanje vitalnih funkcija pacijenta injekcije hormonom. Kao što praksa pokazuje, samo u izuzetnim slučajevima mogu djelovati kao privremena mjera.

U velikoj većini kliničkih slika, ako je inzulin propisan tokom druge vrste bolesti, pacijent mora da daje injekcije tokom svog života.

Šećernu bolest tipa 1 karakteriše apsolutni nedostatak hormona u ljudskom tijelu. Odnosno, ćelije gušterače jednostavno ne proizvode inzulin. U ovom slučaju su injekcije insulina neophodne iz zdravstvenih razloga.

No, kod druge vrste bolesti, primjećuje se relativni nedostatak inzulina, odnosno inzulina je dovoljno, ali stanice to ne opažaju. Što zauzvrat dovodi do povećanja koncentracije glukoze u tijelu.

Dakle, možemo zaključiti da drugi tip dijabetesa ne može preći u prvu vrstu bolesti.

Uprkos sličnim imenima, patologije se razlikuju u mehanizmima razvoja, dinamici tečaja i taktikama terapije.

Izrazite osobine

Prva vrsta dijabetesa nastaje zato što ćelije gušterače "napadaju" vlastiti imunološki sistem, rezultirajući smanjenjem proizvodnje inzulina, što zauzvrat dovodi do povećanja sadržaja šećera u tijelu.

Drugi tip se razvija mnogo sporije u usporedbi s dijabetesom tipa 1. Stanični receptori postepeno gube svoju bivšu osjetljivost na inzulin, a ta činjenica dovodi do toga da se šećer u krvi nakuplja.

Unatoč činjenici da još nije utvrđen točan uzrok koji dovodi do razvoja ovih bolesti, naučnici su suzili niz faktora koji vode do pojave tih patologija.

Razlike u zavisnosti od uzroka pojave:

  1. Vjeruje se da su glavni faktori koji prate razvoj drugog tipa pretilost, sjedeći način života i nezdrava prehrana. A kod tipa 1 patologija je uzrokovana autoimunim uništavanjem stanica pankreasa, a to može biti posljedica virusne infekcije (rubeole).
  2. S prvom vrstom dijabetesa moguć je nasljedni faktor. Vjeruje se da u velikoj većini slučajeva djeca nasljeđuju faktore od oba roditelja. Zauzvrat, tip 2 ima jaču uzročno-posljedičnu vezu s porodičnom anamnezom.

I pored nekih karakterističnih karakteristika, ove bolesti imaju zajedničku posljedicu - to je razvoj ozbiljnih komplikacija.

Trenutno nema načina da se potpuno izliječi prva vrsta dijabetesa. Međutim, naučnici razmatraju potencijalne prednosti kombinacije imunosupresiva i lijekova koji povećavaju gastrin, što zauzvrat dovodi do obnove funkcije gušterače.

Ako bi se ovaj inovativni način preveo u "život", onda bi dijabetičarima omogućio da zauvijek odustanu od inzulina.

Što se tiče drugog tipa, također ne postoji način da trajno izliječi pacijenta.U skladu sa svim preporukama lekara, adekvatna terapija pomaže nadoknaditi bolest, ali ne i izlečiti.

Na osnovu prethodnog može se zaključiti da jedna vrsta dijabetesa ne može poprimiti drugu formu. Ali od te se činjenice ništa ne mijenja, jer su T1DM i T2DM prepuni komplikacija, pa se ove patologije moraju kontrolirati do kraja života. Koje su različite vrste dijabetesa u videu u ovom članku.

Značajke terapije insulinom u trajanju

Privremena inzulinska terapija propisana je bolesnicima sa šećernom bolešću tipa 2 sa ozbiljnom pratećom patologijom (jaka upala pluća, infarkt miokarda i dr.), Kada je potreban vrlo pažljiv nadzor glukoze u krvi za brzi oporavak. Ili u onim situacijama kada pacijent privremeno ne može piti tablete (akutna crevna infekcija, uoči i nakon operacije, posebno na gastrointestinalnom traktu, itd.).

Ozbiljna bolest povećava potrebu za inzulinom u tijelu bilo koje osobe. Vjerovatno ste čuli za stresnu hiperglikemiju kada glukoza u krvi poraste kod osobe bez dijabetesa tijekom gripa ili druge bolesti koja se javlja sa visokom temperaturom i / ili intoksikacijom.

Ljekari govore o stresnoj hiperglikemiji s razinom glukoze u krvi iznad 7,8 mmol / L kod pacijenata koji su u bolnici zbog raznih bolesti. Prema istraživanjima, 31% pacijenata u odjeljenjima za liječenje i 44 do 80% pacijenata u postoperativnim odjeljenjima i jedinicama intenzivne njege imaju povišene razine glukoze u krvi, a 80% njih prethodno nije imalo dijabetes. Takvi pacijenti mogu započeti davati inzulin intravenski ili subkutano sve dok se stanje ne nadoknadi. Istovremeno, liječnici ne dijagnosticiraju odmah dijabetes, već prate pacijenta.

Ako on ima ekstra visoki glikirani hemoglobin (HbA1c iznad 6,5%), što ukazuje na porast glukoze u krvi u prethodna 3 mjeseca, a glukoza u krvi se ne normalizira tokom oporavka, tada mu se dijagnosticira dijabetes melitus i propisuje se daljnje liječenje. U ovom slučaju, ako se radi o dijabetesu tipa 2, mogu se propisati tablete za snižavanje šećera ili nastaviti sa inzulinom - sve ovisi o pratećim bolestima. Ali to ne znači da su operacija ili postupci ljekara uzrokovali dijabetes, kako to često kažu naši pacijenti („dodavali su glukozu…“ itd.). To je samo pokazalo koja je predispozicija. Ali o tome ćemo govoriti kasnije.

Dakle, ako osoba s dijabetesom tipa 2 razvije ozbiljnu bolest, rezerve inzulina mu možda neće biti dovoljne da ispuni povećanu potražnju protiv stresa, i on će biti odmah prebačen na inzulinsku terapiju, čak i ako prije toga nije trebao inzulin. Obično nakon oporavka pacijent ponovo počne uzimati tablete. Ako je, na primjer, imao operaciju na stomaku, tada će mu se savjetovati da nastavi davati inzulin, čak i ako se sačuva vlastita sekrecija inzulina. Doza lijeka će biti mala.

Kontinuirana terapija inzulinom

Mora se imati na umu da je dijabetes tipa 2 progresivna bolest, kada sposobnost beta stanica pankreasa da proizvode inzulin postepeno opada. Stoga se doza lijekova neprestano mijenja, najčešće prema gore, postepeno dosežući maksimalno podnošljiv kad nuspojave pilula počnu prevladavati nad njihovim pozitivnim (snižavanje šećera) učinka. Tada je neophodno preći na liječenje inzulinom, a on će već biti konstantan, jedino se doza i režim terapije inzulinom mogu promijeniti. Naravno, postoje takvi pacijenti koji već duže vrijeme, godinama mogu biti na dijeti ili maloj dozi lijekova i imaju dobru nadoknadu. To može biti, ako je dijabetes dijabetesa tipa 2 rano dijagnosticiran, a funkcija beta-ćelija bila je dobro očuvana, ako je pacijent uspio smršavjeti, prati svoju dijetu i puno se kreće, što pomaže poboljšanju gušterače - drugim riječima, ako vam se inzulin ne troši, drugačije je štetna hrana.

Ili pacijent nije imao očigledan dijabetes, ali bilo je predijabetesa ili stresne hiperglikemije (vidi gore) i doktori su brzo postavili dijagnozu dijabetesa tipa 2. A kako se pravi dijabetes ne liječi, teško je ukloniti već postavljenu dijagnozu. Kod takve osobe se glukoza u krvi može povećati nekoliko puta godišnje na pozadini stresa ili bolesti, a u drugim je doba šećer normalan. Također, doza lijekova za snižavanje šećera može se smanjiti kod vrlo starijih bolesnika koji počnu malo jesti, gube na težini, kao što neki kažu da se „presušuju“, smanjuje im se potreba za inzulinom, pa čak i liječenje dijabetesa potpuno se ukida. Ali u ogromnoj većini slučajeva, doza lijekova se obično postepeno povećava.

POČETAK IZOLNE TERAPIJE

Kao što sam već napomenuo, terapija inzulinom za dijabetes tipa 2 obično se propisuje nakon 5-10 godina od trenutka dijagnoze. Iskusni ljekar, kad vidi pacijenta čak i sa „svježom“ dijagnozom, može prilično tačno odrediti koliko će mu trebati inzulinska terapija. Ovisi o fazi u kojoj je dijagnosticiran dijabetes. Ako glukoza u krvi i HbA1c tokom dijagnoze nisu vrlo visoki (glukoza do 8-10 mmol / L, HbA1c do 7–7,5%), to znači da su rezerve inzulina i dalje spremljene i pacijent će moći dugo uzimati tablete. A ako je glukoza u krvi viša od 10 mmol / l, u urinu postoje tragovi acetona, onda će u narednih 5 godina pacijentu možda trebati inzulin. Važno je napomenuti da inzulin nema negativne sporedne efekte na funkciju unutrašnjih organa. Njegova jedina „nuspojava“ je hipoglikemija (smanjenje glukoze u krvi), koja se javlja ako se daje prekomerna doza inzulina ili ako se ne jede pravilno. U obučenih bolesnika hipoglikemija je izuzetno rijetka.!

Dešava se da pacijentu s dijabetesom tipa 2, čak i bez popratnih bolesti, odmah bude propisana inzulinska terapija u cjelini, kao kod prvog tipa. Nažalost, to nije tako rijetko. To je zbog činjenice da se dijabetes tipa 2 razvija postepeno, osoba može primijetiti suha usta, učestalo mokrenje nekoliko godina, ali iz različitih razloga se ne posavjetovati s liječnikom. Osobe su stvorile svoj inzulin potpuno iscrpljene i on može otići u bolnicu kada glukoza u krvi već pređe 20 mmol / l, u urinu se otkrije aceton (pokazatelj prisutnosti ozbiljne komplikacije - ketoacidoze). Odnosno, sve ide po scenariju dijabetesa tipa 1 i ljekarima je teško utvrditi o kakvoj je dijabetesu riječ. U toj su situaciji neki dodatni pregledi (antitijela na beta ćelije) i temeljita istorija uzimajući pomoć. A onda se ispostavi da je pacijent već duže vrijeme višak kilograma, prije otprilike 5-7 godina prvo mu je u klinici rečeno da se šećer u krvi lagano povećava (pojava dijabetesa). Ali tome nije pridavao nikakvu važnost, nije živio tako teško kao prije.

Prije nekoliko mjeseci pogoršalo se: stalna slabost, izgubljen kilogram itd. Ovo je tipična priča. Općenito, ako kompletni pacijent s dijabetesom tipa 2 počne gubiti kilograme bez ikakvog očitog razloga (ne slijedeći dijetu), to je znak smanjenja funkcije gušterače. Svi znamo iz iskustva koliko je teško smršavjeti u početnim fazama dijabetesa, kada je rezerva beta-stanica još uvijek sačuvana. Ali ako osoba s dijabetesom tipa 2 gubi na težini, a šećer još uvijek raste, onda je definitivno vrijeme za inzulin! Ako se bolesniku s dijabetesom tipa 2 odmah propisuje inzulin, teoretski postoji mogućnost da se on otkaže u budućnosti, ako se barem sačuvaju neke tjelesne rezerve za izlučivanje vlastitog inzulina. Mora se imati na umu da inzulin nije lijek, ne izaziva ovisnost.

Suprotno tome, pažljivim nadzorom glukoze u krvi u pozadini insulinske terapije, beta ćelije pankreasa, ako su još sačuvane, mogu „odmoriti“ i ponovo početi da funkcionišu. Ne bojte se inzulina - dijabetes trebate nadoknaditi inzulinom, držati dobre šećere nekoliko mjeseci, a potom, nakon razgovora sa liječnikom, možete pokušati otkazati inzulin.To je samo pod uvjetom stalnog praćenja glukoze u krvi kod kuće glukometrom, tako da se u slučaju povećanja glukoze odmah vratite na inzulin. A ako vaš gušterača i dalje radi, počet će proizvoditi inzulin s novom energijom. Vrlo je jednostavno provjeriti postoje li dobri šećeri bez inzulina. No, nažalost, u praksi se to ne događa uvijek. Jer ukidanje inzulina ne znači i ukidanje same dijagnoze. I naši se pacijenti, vjerujući u prvu ozbiljniju pobjedu nad dijabetesom uz pomoć injekcija inzulina, upuštaju u sva ozbiljna stanja, kako kažu, vraćaju se svom prethodnom načinu života, načinu prehrane itd. Zato kažemo da bi dijabetes tipa 2 trebao biti dijagnosticiran što je više moguće. ranije, dok liječenje nije toliko komplikovano. Svi razumiju da život s inzulinom postaje teži - morate češće kontrolirati glukozu u krvi, pridržavati se strože prehrane itd. Međutim, kad je u pitanju kompenzacija dijabetesa i sprečavanje njegovih ogromnih komplikacija, ništa bolje od inzulina još nije pronađeno. Insulin spašava milione života i poboljšava kvalitetu života oboljelih od dijabetesa. O vrstama terapije inzulinom za dijabetes tipa 2 govorit ćemo u sljedećem broju časopisa.

Pogledajte video: Dijabetes tip 2 0511 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar