Normalna glukoza u krvi

Glikemiju kontrolira nekoliko fizioloških procesa. Razine glukoze variraju u više razine nakon gutanja, uslijed želučane i crijevne apsorpcije lako probavljivih ugljikohidrata (niske molekularne težine) iz hrane ili razgradnjom iz drugih namirnica, poput škroba (polisaharida). Razina glukoze opada kao rezultat katabolizma, posebno s povećanjem temperature, fizičkim naporom, stresom.

Drugi načini regulacije glikemije su glukoneogeneza i glikogenoliza. Glukoneogeneza je proces stvaranja molekula glukoze u jetri i dijelom u kortikalnoj tvari bubrega iz molekula drugih organskih spojeva, na primjer, slobodnih aminokiselina, mliječne kiseline, glicerola. Tijekom glikogenolize, akumulirani glikogen jetre i skeletnih mišića pretvara se u glukozu pomoću nekoliko metaboličkih lanaca.

Prekomjerna glukoza pretvara se u glikogen ili trigliceride radi skladištenja energije. Glukoza je najvažniji izvor metaboličke energije za većinu ćelija, posebno za neke ćelije (na primjer, neurone i crvena krvna zrnca), koje su gotovo u potpunosti ovisne o razini glukoze. Mozmu je potrebna prilično stabilna glikemija da bi mogao funkcionirati. Koncentracija glukoze u krvi manja od 3 mmol / L ili veća od 30 mmol / L može dovesti do nesvijesti, napadaja i kome.

Nekoliko hormona sudjeluje u regulaciji metabolizma glukoze, poput inzulina, glukagona (kojeg luči gušterača), adrenalina (izlučuje nadbubrežne žlijezde), glukokortikoida i steroidnih hormona (izlučuju ih žlijezde i nadbubrežne žlijezde).

Merenje

U kliničkoj praksi postoje 2 načina za otkrivanje glikemije:

  • glikemija na testu - izmjerena koncentracija glukoze nakon 8 sati posta
  • test tolerancije na glukozu - trostruko mjerenje koncentracije glukoze u krvi s intervalom od 30 minuta nakon opterećenja ugljikohidratima.

U nekim se uvjetima preporučuje praćenje koncentracije glukoze u krvi, koje pacijent obično sam provodi pomoću prijenosnog glukometra.

Kod niza bolesti i nekih stanja koncentracija glukoze u krvi može se ili povećati (dijabetes melitus) - ovo se stanje naziva hiperglikemija, ili se smanjuje (nepravilno odabrana doza inzulina kod šećerne bolesti, stroga prehrana, velika fizička napora) - to se naziva hipoglikemija.

Pogledajte video: Prirodan način regulisanja nivoa šećera u krvi (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar