Zašto i pod kojim bolestima jetra proizvodi puno holesterola?

Ljudsko tijelo je savršen sistem, izmišljen od strane prirode, u kojem nema ničeg suvišnog. Sve supstance koje sintetišu unutrašnji organi obavljaju svoje specifične funkcije, a potrošeni metaboliti se izlučuju kako se formiraju. Čovek je uravnotežen sistem. Pa zašto jetra proizvodi puno lošeg holesterola? Ili možda nije sve tako loše?

Uloga holesterola u organizmu

Holesterol je osnovna komponenta ćelijskih membrana. Potonji se poput sendvič ploča sastoje od unutrašnjeg i vanjskog sloja fosfo- i glikolipida i gustog sloja između njih. Holesterol je tek u sredini, igra ulogu zaptivača, stabilizatora elastičnosti i svojevrsnog filtera koji sprečava slobodno kretanje molekula iz jedne stanice u drugu.

Budući da sve ćelije tijela imaju svoje citoplazmatske membrane, holesterol je prisutan u svim tkivima. Pruža im oblik i elastičnost u širokom temperaturnom području. Takođe potrebno je za:

  • sinteza hormona nadbubrežne žlijezde, ženske i muške spolne žlijezde,
  • proizvodnja žučnih kiselina koje razgrađuju hranu u probavljive hemijske elemente,
  • pretvaranje provitamina D u kompletan vitamin,
  • optimizirajući apsorpciju preostalih vitamina topivih u masti.

Proizvodi se uglavnom u jetri iako su u taj proces uključena druga tkiva (epitel bubrega, crijeva, lojnih žlijezda). Osim toga, određeni dio izvana dolazi s hranom. Egzogeni holesterol iz probavnog trakta takođe prvo ulazi u jetru. Tu se događa njegova povezanost s proteinima s stvaranjem lipoproteina, koji se krvnim tokom distribuiraju na mjesto potražnje i sudjeluju u različitim biohemijskim reakcijama.

Razlika između lipoproteina je samo u kvantitativnom odnosu kolesterola i proteina. Ako ima puno proteina, veličine lipoproteina su prilično velike, a gustina velika. Što je manja komponenta proteina, to je manja gustoća masno-proteinskog kompleksa i niži su njegovi fizički parametri. Ali, kakvi god bili, na kraju se lipoproteini razgrađuju, a produkti raspada izlučuju crijeva, u manjoj mjeri - bubrezima i kožom.

Prekomjernim oslobađanjem lipoproteina koji sadrže kolesterol iz jetre u krv i / ili neispravnim uklanjanjem njihovih produkata raspadanja razvija se stanje hiperlipidemije. Ne bi bilo tako opasno da unutarnju stijenku žila nisu oštetili toksini ili promjene krvnog pritiska. A s godinama se rizik od razvoja takve štete, što znači kardiovaskularne bolesti, značajno povećava. To je uzrokovano različitim bolestima, lošim navikama, izlaganjem stresu.

Lipoproteini niske gustine imaju optimalne veličine da bi dobro zapečatili nastale praznine, što znači da u svojim mislima nemaju ništa "loše". Međutim, kako nema samokontrole! Višak holesterola se najprije "ljubazno" ugrađuje u membranu ćelija vaskularne sluznice. Ali tada se u njima nekontrolirano akumulira, uništava ih i već je izvan endotela - u debljini arterijskog zida. Tako nastaju aterosklerotski plakovi koji smanjuju lumen krvnih žila i glavni su supstrat ateroskleroze.

Pa kako su jetra i holesterol međusobno povezani? Zašto nastaje hiperholesterolemija? A koja patologija dovodi do poremećaja glavnog filtra tijela?

Sinteza holesterola u jetri

Holesterol koji se stvara u jetri i iz gornjeg dijela crijeva veže se na proteine ​​unutar ćelija jetre. Proces prolazi kroz 20 lančanih reakcija, ući u detalje kojih nema smisla. Glavno je shvatiti da nastaju lipoproteini vrlo niske gustine (imaju puno holesterola i malo proteina). Tada se, također u jetri, pod utjecajem posebnih enzima, dio masnih kiselina razgrađuje, a omjer masno-proteinskog spoja pomalo se pomiče prema bjelančevinama: dobivaju se lipoproteini niske gustine.

Ulaze u krvotok i prenose se u periferna tkiva. Potrebne ćelije hvataju holesterol i koriste ga za njegovu namjenu. Ostaci osiromašenih lipoproteina sa niskim sadržajem holesterola i velikom koncentracijom proteina uklanjaju se iz ćelija nazad u krvotok. Nazivaju ih lipoproteini velike gustine.

HDL cirkuliše u krvi, pa opet ulaze u jetru. Polovina njih služi kao osnova za sintezu žučnih kiselina koje čine žuč. Ulazi u žučni mjehur i tamo se odlaže. Za vreme obroka žuč se baca u creva i učestvuje u probavi. Neiskorišteni holesterol "dovršava" crijevni mikroorganizmi, a rezultirajući metaboliti izlučuju se iz izmeta. Drugo polugodište započinje u novom krugu metabolizma lipida.

Holesterol nastaje u jetri pod kontrolom njegove koncentracije u krvi: s hiperholesterolemijom se usporava sinteza, a s hipoholesterolemijom se ubrzava. Zdravi hepatociti su u stanju duže održavati normalnu razinu kolesterola, uprkos aterogenom načinu života (jesti puno životinjskih masti, pušenje, alkohol, stres, nedostatak vježbanja, pretilost).

Ali postoji granica svega: sigurno će doći trenutak kada jetra više ne može adekvatno regulirati koleterolemiju. Takve poremećaje metabolizma u tijelu mogu biti uzrokovane četiri glavna razloga:

  • produženi i nekontrolisani unos holesterola izvana,
  • odsustva ili nedovoljnog broja ćelijskih receptora koji hvataju holesterol iz krvi,
  • povećanu proizvodnju sopstvenog holesterola,
  • njegov neučinkovit uzgoj.

Višak u hrani, patologija organa koji sudjeluju u sintezi i metabolizmu kolesterola neminovno će dovesti do njegove neravnoteže, a potom i do metaboličkih bolesti. Prije svega, na promjenu fizikalno-hemijskih svojstava žuči, koja provocira stvaranje kamenaca u žučnoj kesici, i povećanje razine LDL u krvi, što se očituje aterosklerotskim naslagama u zidovima arterija. U konačnici, sve će se završiti razvojem neovisne patologije: žučna bolest i ateroskleroza.

Ako se zadržavamo samo na jednoj jetrenoj sintezi lipoproteina, trebali bismo detaljnije razmotriti sistem "jetre i holesterola": za koju patologiju gubi harmonični odnos?

Koje bolesti stvara jetra puno holesterola

Normalni pokazatelj ukupnog holesterola kreće se u rasponu od 3,6 do 5, 2 mmol / L. Sve izvan gornje granice naziva se hiperholesterolemija. Rizik od razvoja metaboličkih bolesti povećava se hiperholesterolemijom zbog lipoproteina niske gustine, koji se u narodu nazivaju "lošim" holesterolom.

Dakle, za koje bolesti ćelije jetre moraju proizvesti puno „lošeg“ holesterola?

  1. S povećanjem razine lipoproteina u krvi (nasljedna, alimentarna hiperholesterolemija, hipotireoza, karcinom gušterače ili prostate, dijabetes melitus, trudnoća, hiperplazija nadbubrežne korekcije, zatajenje bubrega i neki lijekovi) jetra sintetizira više nego što sadrži tvari koje sadrže holesterol, jednostavno direktno funkcija. Ovde ona nije ni za šta kriva.
  2. Povećava se sadržaj lipoproteina niske gustine kod kolestaze. LDL počinje prodirati kroz zidove proširenih žučnih kanala nakon dužeg nakupljanja i sažima ih koji već cirkuliraju u krvi. Takva stanja razvijaju se sa kolelitijazom, začepljenjem izlučnih žučnih vodova volumetrijskim formacijama, kompresijom intrahepatičkih žučnih puteva stranim tkivom koje raste u jetri.
  3. Uz cirozu, loš holesterol raste zbog hipertrofije ćelija jetre u početnim fazama bolesti. Nakon toga se atrofiraju i zamjenjuju ih vlaknastim tkivom. Stoga se u posljednjim fazama procesa "loš" kolesterol vraća u normalu, a zatim se njegova razina potpuno smanjuje. U ishodu patologije ukupni holesterol se može povećati zbog lipoproteina visoke gustoće, jer hepatociti ih više ne mogu preraditi.
  4. Ista situacija se događa i sa hepatitisom bilo koje etiologije ili alkoholnim oštećenjem jetre, jer se zatajenje jetre širi i na sintezu kolesterola. Povišena razina ukupnog holesterola povezana je s povećanjem broja lipoproteina visoke gustoće koje bolesna jetra ne konzumira.

Kako provjeriti jetru

Retko će neko „iznervirati“ otići da proveri stanje jetre. Poticaj na akciju može biti neki simptomi jetre:

  • nelagodnost ili tupa bol u desnom hipohondriju,
  • povećanje jetre, slučajno otkriveno ultrazvučnim pregledom trbušnih organa ili samokontrolom,
  • neugodan, često gorak, okus u ustima,
  • neobjašnjivo mršavljenje
  • pojava iktericne bojenja sklera ili kože.

Za prvi skrining obavlja se biohemijska analiza krvne plazme koja se također naziva i testovima funkcije jetre. Uključuje određivanje količine specifičnih enzima, količine i kvalitete bilirubina pigmenta žuči i ukupne količine proteina i albumina proizvedenih hepatocitima. Da bi se provjerilo koliko kolesterola se sintetiše u jetri, pravi se lipidni profil. Ako je potrebno, mogu se usmjeriti na specifičnija ispitivanja funkcionalnog stanja organa. Rezultati se vrednuju zajedno sa procjenom ultrazvučne slike tkiva jetre.

Bez obzira na to, normalni pokazatelji jetre ne isključuju razvoj hiperholesterolemije iz drugih razloga. Iako se ovaj vitalni organ također mora zaštititi, kao i ostali.

Šta je ovo

Holesterol je tvar koja je tijelu potrebna za pravilan razvoj koštanog tkiva, stvaranje hormona, sintezu vitamina, funkcioniranje centralnog nervnog sistema i izgradnju ćelijskih membrana.

Većinu tvari proizvodi jetra, a samo mali dio sintetizira se u drugim organima i tkivima. U tijelu odrasle osobe dnevno se proizvodi oko 1 g tvari koja se koristi za sintezu žuči, izgradnju stanica i sintezu različitih kemijskih spojeva. Nakon ovih procesa višak lipida se izlučuje, i time se održava ravnoteža između unosa i konzumacije.

Uloga u tijelu

Ali, kada se razviju disfunkcije jetre ili osoba pojede previše masnoće, ta ravnoteža se poremeti i lipidi niske gustine počinju unositi u krvotok, što dovodi do bolesti kardiovaskularnog i drugih sustava.

Razlog taloženja masti niske gustoće može biti uzimanje lijekova: steroidnih hormona, oralnih kontraceptiva, diuretika i nepravilnog odabira lijekova za dijabetes.

Ostali razlozi povećanja:

  1. Nasljedna predispozicija.
  2. Disfunkcije bubrega i štitne žlijezde.
  3. Manjak kroma i vitamina E u tijelu.
  4. Zatajenje bubrega i jetre.
  5. Bolest pankreasa.

Glavni čimbenici povećanja su: redovna konzumacija masne hrane, prejedanje, sjedeći način života, prisustvo loših navika. Ti ljudi najčešće razvijaju masnu hepatozu - bolest kada ćelije jetre zamjenjuju lipidima.

S progresijom bolesti hepatociti koji se preplavljuju mastima počinju upaljeno - razvija se masni hepatitis ili steatohepatitis. U ovoj fazi ćelije jetre umiru i počinju zamjenjivati ​​vezivnim tkivom, funkcije organa su oslabljene, što rezultira komplikacijama, cirozom jetre ili rakom.

Ciroza bilo kojeg porekla gotovo uvijek prati porast kolesterola. To je zato što se jetra ne može nositi sa uklanjanjem viška lipida iz tijela, ali istovremeno nastavlja sintezu ovih supstanci. U mnogih bolesnika s jetrenim patologijama počinju se formirati naslage holesterola, pogoršavajući tok bolesti.

Načini ulaska u tijelo

Jetra i holesterol su povezani stvaranjem žuči. Upravo iz molekula lipida u jetrenim kanalima nastaju žučne kiseline koje se nakon kombiniranja s proteinima apsorbiraju u krv.

Višak masnoće se vraća u jetru, razlaže se, izlučuje u tankom crijevu i napušta tijelo zajedno sa izmetom. Uz jetrene patologije, poremećena je sinteza i povlačenje žuči, stvara se stagnacija - sve to vodi povećanju holesterola u krvi i tkivima.

Simptomi metabolizma lipida

Dislipidemija ili oslabljen metabolizam lipida utječe ne samo na jetru, već i na ostala tjelesna tkiva i uzrokuje različite procese akutne ili hronične prirode. A budući da su u tijelu povezani svi procesi, pokazatelj holesterola može utjecati i na količinu ostalih lipida: trigliceridi, masne kiseline, fosfolipidi.

Kršenje proizvodnje određenih lipida dovodi do povećane sinteze drugih supstanci, ali se najčešće poremećaje smatraju povećanjem nivoa triglicerida i holesterola u tijelu.

Glavni znakovi dislipidemije:

  1. Tvorba ksantoma i ksantelasme na površini kože i preko tetiva.
  2. Prekomjerna težina.
  3. Povećana jetra i slezina.
  4. Hormonski poremećaji.
  5. Oštećenja bubrega.

Kršenjem metabolizma lipida otkrivaju se unutrašnji znakovi koji ovise o višku i nedostatku lipida.

Simptomi visokog nivoa lipida:

  1. Povišen krvni pritisak.
  2. Razvoj ateroskleroze
  3. Razvoj srčanih patologija.
  4. Glavobolja.
  5. Gojaznost s komplikacijama.

Uz neke genetske bolesti, probavne smetnje i duže vrijeme posta, razvija se dislipidimija, koja je povezana s nedovoljnim lipidima.

Simptomi niskog nivoa lipida:

  1. Iscrpljenost tijela.
  2. Suva koža, piling noktiju.
  3. Gubitak kose
  4. Upalni procesi na koži, ekcemi.
  5. Nefroza
  6. Reproduktivne disfunkcije
  7. Nepravilnosti menstruacije.

Manjak lipida dovodi do poremećaja razmene vitamina topivih u masti, do neuroloških poremećaja, disfunkcije štitne žlezde. Ako se kod djeteta otkriva nizak nivo lipida, tada to može utjecati na fizički i mentalni razvoj.

Dijagnostičke mjere

Vrlo često se povišen holesterol ne izražava vidljivim simptomima, a može se otkriti samo laboratorijskom dijagnostikom. Pojava simptoma sugerira da tijelo dugo pati od poremećaja metabolizma lipida. Dijagnoza njegove razine, kao i drugih poremećaja u tijelu, počinje istorijom bolesti i pregledom pacijenta.

Šta je uključeno u početni pregled:

Ispitivanje pacijentove medicinske anamneze, identifikacija nasljednih patologija.

  • Prikupljanje informacija o načinu života: ishrana, učestalost konzumiranja alkohola.
  • Pregled: palpacija trbušne šupljine, pregled kože, procjena tjelesne težine, mjerenje tlaka.
  • Anketa: kada i sa kojom težinom su se razvili simptomi.
  • Najjednostavniji test koji može pokazati da je holesterol povišen je kompletna krvna slika.No, da bi se dobila opća slika povrede, potrebno je saznati nivo svih lipida pomoću lipidnog profila.

    Normalno, ukupni kolesterol ne bi trebao prelaziti 5,3-5,4 mmol / L, moguće je umjereno povećanje na 6 mmol / L, daljnji višak ukazuje na rizik od komplikacija - što je veća, veća je vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih patologija. Analiza vam omogućava da odredite količinu masti niske i velike gustoće, a lipidi visoke gustoće ne igraju posebnu ulogu, jer što više, to je bolje. Ali koncentracija LDL ne smije prelaziti 3,9 mmol / L.

    Da bi testovi pokazali točan rezultat, morate se pridržavati sljedećih pravila:

    1. Dan prije pregleda isključite prženu, začinjenu i previše slanu hranu.
    2. Ne prejedajte uoči testa.
    3. Ne pušite ujutro dok se ne povuče krv.
    4. Dan prije analize pokušajte isključiti fizički i psihički stres.

    Razinu kolesterola u krvi možete odrediti pomoću posebnih testova koji se mogu kupiti u ljekarni. Ali takve metode ne garantuju 100% rezultata. Različiti faktori mogu utjecati na pokazatelje, na primjer, temperaturu i vlažnost. Stoga je, da bi se pravilno procijenila njegova razina u krvi, potrebno podvrći pregledu u specijaliziranim laboratorijama.

    Kako normalizovati proizvodnju?

    Za snižavanje holesterola morate eliminirati faktore koji su uzrokovali takvo kršenje. Pacijenti trebaju pratiti prehranu i težinu, pojačati fizičku aktivnost, odreći se alkohola. U prisustvu jetrenih patologija, treba se obratiti stručnjaku i slijediti preporuke liječenja.

    Najčešći lijekovi za smanjenje su statini. Njihovo djelovanje usmjereno je na suzbijanje enzima koji sudjeluju u sintezi lipoproteina niske gustine.

    Mehanizam delovanja statina

    Također, takvi lijekovi su u stanju da normaliziraju koagulabilnost krvi, smanjuju pritisak u portalnoj veni, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i aterosklerotskih plakova i imaju blagi protuupalni učinak. Dokazano je da statini mogu smanjiti rizik od razvoja ciroze i karcinoma u virusnom hepatitisu.

    Postoji nekoliko generacija lijekova u ovoj skupini, ali iskusni stručnjaci propisuju najsigurnije statine za jetru, lijekove: Simvastatin, Lovastatin, Fluvastatin, Rosuvastatin, Atorvastatin.

    Sequestransi žučnih kiselina djeluju na žuč, čineći neke od njih neaktivnim. Zbog ovog djelovanja, jetra koristi više holesterola kako bi nadoknadila nedostatak kiselina. Takvi lijekovi uključuju: Kolestipol, kolestiramin, Kolesevelam. Sekvestracije žučnih kiselina propisuju se vrlo često, jer praktično nemaju negativan uticaj na organizam.

    Sekestransi žučnih kiselina

    Fibrati su također povezani sa žučnim kiselinama - njihovo djelovanje usmjereno je na smanjenje proizvodnje holesterola i triglicerida u jetri. Djelovanje lijekova usmjereno je na poticanje aktivnosti enzima koji razgrađuju lipide niske i vrlo gustoće. Fibrati efikasno normaliziraju sastav krvi, pa su propisani za aterosklerozu i za bolesnike kojima prehrana i liječenje drugim sredstvima ne pomažu. Fibrati uključuju: gemfibrozil, fenofibrat, bezafibrat.

    Hepatoprotektori su propisani za održavanje normalnog funkcioniranja jetre i uklanjanje suvišnih masti male gustoće iz njenih ćelija. Propisuju se samo kao dio složene terapije i za bolesnike sa jetrenim patologijama. Najefikasniji: Essential, Ursosan, Essliver, Heptor, Heptral. Efikasnim hepatoprotektivnim učinkom posjeduju preparati na bazi artičoka i ulja sjemenki bundeve.

    Ostali lijekovi za smanjenje njegove sinteze:

    1. Omega 3, Omacor, riblje ulje - povećavaju nivo „dobrog“ holesterola, podržavaju rad krvnih sudova.
    2. Lipoinska kiselina - stimulira jetru, normalizira metabolizam ugljikohidrata i masti.
    3. Vitamini B12, B6, B9, nikotinska kiselina - smanjuju nivo neke supstance u krvi.

    Mnogo je lijekova koji smanjuju sintezu kolesterola i smanjuju njegovu količinu u krvi, tako da za vrijeme liječenja morate odabrati lijek sa svojim liječnikom i periodično uzimati testove kako biste pratili učinkovitost liječenja.

    Uloga dijeta

    Da biste normalizirali metabolizam lipida i snizili holesterol, potrebno je pridržavati se dijeta. Najbolje je pratiti dijetu broj 10 ili 14. Koja je tablica najprikladnija, o tome biste trebali pitati svog ljekara nakon prolaska pregleda.

    Bilo koja dijeta za snižavanje holesterola uključuje isključenje pržene, masne, slane, dimljene i kisele hrane. Kobasice, masni sirevi, jaki juhe su isključeni. Preporučuje se što manja potrošnja slatkiša, hljeba, masnog mesa, ribe i mliječnih proizvoda sa visokim sadržajem masti.

    Korisni proizvodi za jetru:

    Korisni i štetni proizvodi za jetru

  • Bobice
  • Svježe cijeđeni sokovi.
  • Turska
  • Meso i riba sa malo masti.
  • Jaja (posebno proteinska).
  • Kiselo-mlečni proizvodi.
  • Češnjak, luk.
  • Cvekla.
  • Avokado
  • Maslinovo ulje
  • Sjemenke sezama.
  • Mahunarke.
  • Spanać
  • Jetra je veoma korisna - sadrži veliki broj tvari korisnih za tijelo. Najbolje je jesti jetru piletine, puretine ili zeca - ona sadrži od 40 do 60 mg holesterola. U goveđoj jetri - do 100 mg, a u svinjetini - do 300 mg holesterola, pa ih treba isključiti iz ishrane dok se nivo lipida u tijelu ne normalizuje.

    Jetra ribe sadrži i previše holesterola: u jetri bakalara je oko 250 mg, a u jetri bakalara - više od 600 mg. Zbog toga je jetra ribe potpuno isključena iz prehrane, a pacijentima se savjetuje upotrebu lososa, lososa, šargarepe i sardine.

    Kućni lijekovi

    Za smanjenje visokog kolesterola možete koristiti tradicionalnu medicinu. Tubage se smatra najefikasnijom metodom čišćenja jetre. Ova metoda omogućava vam uklanjanje toksina i toksičnih supstanci iz jetre, čišćenje žučnih kanala iz nakupljanja bilirubina i kolesterola, a također sprečava stvaranje kamenca iz holesterola.

    Da biste izvršili postupak, morate otopiti žlicu magnezita ili sorbitola u čaši tople mineralne vode bez plina i piti rezultirajuću otopinu. Zatim morate leći na desnu stranu, nanijeti grijaću podlogu na područje jetre i ležati 2 sata. Ako ima bolova ili bolova, tada morate prekinuti postupak i popiti tabletu No-shpa ili Papaverine.

    Čišćenje jetre neće biti učinkovito ako ne poštujete pravilna pravila o ishrani i nastavite piti alkohol. Da biste poboljšali učinak gnoja preporučuje se upotreba proizvoda koji pomažu u čišćenju krvi i krvnih sudova.

    Ljekovito bilje za jetru može normalizirati metabolizam lipida gotovo bez financijskih troškova. Šta bilje pomaže:

    Najbolje je skuhati dekocija od 3-4 bilja - uzeti jednake količine svake biljke, pomiješati i jednu kašiku zbirke, preliti čašu vode, držati 20 minuta u vodenoj kupelji. Pijte pola čaše 3 puta dnevno.

    1. U čaši vode umiješajte 90 g heljdinog brašna, pirjajte 10 minuta. Pijte 100 g dnevno.
    2. Ocijedite 0,5 kg ploda gloga, prelijte 100 ml hladne kuhane vode, stavite na vatru i zagrejte na 40 stepeni. Nakon hlađenja, iscijedite bobice, pijte dobiveni brod na kašičicu prije jela.
    3. Očišćenu glavu češnjaka i 11 limuna uvijte u mlincu za meso, prelijte hladnom prokuhanom vodom (700 ml) i ostavite tjedan dana, povremeno protresti. Filtrirani proizvod koji se pije 30 ml 3 puta dnevno pola sata prije jela.

    Narodni lijekovi ne samo da mogu ukloniti višak kolesterola i poboljšati rad jetre, već i ojačati cijelo tijelo. Da biste razumjeli koliko je efikasan odabrani lijek, preporučuje se da mjesec dana nakon tretmana davate krv lipidnom profilu.

    Poremećaji metabolizma lipida u jetri pogoršavaju tok postojećih bolesti i izazivaju razvoj novih patologija. Najozbiljnije komplikacije su: ateroskleroza, srčane bolesti, masna hepatoza, ciroza i rak jetre. Prekomjerna tjelesna težina i stariji ljudi trebaju redovito nadzirati razinu kolesterola u krvi i poduzimati preventivne mjere kako bi spriječili porast.

    Opći principi

    Po svojoj hemijskoj prirodi, holesterol je alkohol koji se može kombinirati sa masnim kiselinama. Prisutan je u ćelijama svih organizama. Proizvodnja holesterola u jetri događa se kroz nekoliko složenih kemijskih lančanih reakcija. U ljudima se komponente ovih fizioloških lanaca razlikuju od onih drugih bioloških vrsta. Sintetizovani holesterol kombinira se sa žučnim kiselinama u intrahepatičkim kanalima. Dobivena masa ulazi u zajednički kanal. Ovde se dodaje žuč iz žučnog peska. Zajedno ulaze kroz veliki duodenalni vater papile u dvanaestopalačno crijevo. Ovde, holesterolski proizvod u žuči pomaže u probavi hrane.

    Kako se sintetiše molekula holesterola?

    Enzimi HMG-CoA reduktaze ograničavaju njegovu proizvodnju. Lijekovi za smanjenje koncentracije ove tvari usmjereni su na snižavanje holesterola u krvi. Sinteza molekula holesterola se odvija u nekoliko faza:

    1. Unos sirćeta acetata i drugih komponenti neophodnih za dalju sintezu iz krvi u krv.
    2. Dobijanje mevalonata. Prozirni, lako topivi kristal formira se u vodi. Jetrene ćelije proizvode ga iz soli i estera sirćetne kiseline.
    3. Sinteza izopentenil pirofosfata. Molekuli nastaju fosforilacijom.
    4. Formiranje skvalena. Molekuli izopentenil pirofosfata su kombinirani u 6 komada. Supstanca podsjeća na karotenski pigment po hemijskoj strukturi i sadrži 30 ostataka ugljika.
    5. Stvaranje lanosterola. Proizvodi se postupnim ukidanjem vode iz skvalena. To je posredni produkt sinteze holesterola.
    6. Sinteza molekula holesterola. Dobiva se iz ostatka lanosterola pod utjecajem enzima i energije.
    7. Prilog molekula holesterola žučnim kiselinama. Nastaje žuč, koja ulazi u dvanaesnik za probavu hrane.
    Vratite se na sadržaj

    Rasprostire se cijelim tijelom

    Iz jetre, holesterol ulazi u intrahepatičke kanale. Tamo se kombinira sa žučnim kiselinama koje ga aktiviraju. Ulazeći u ekstrahepatičke kanale, rezultirajuća jedinjenja dodaju se žuči pohranjenoj u žučnoj kesici. Masa kroz papilo dvanaestopalačnog creva uliva se u creva kako bi učestvovala u varenju hrane. Neiskorišteni za potrebe probavnog trakta holesterol ulazi u krv. To se događa uz pomoć lipoproteina. Spojevi holesterola prenose se u sve organe i sisteme. Dobijeni s hranom apsorbuju se crijevima, ulaze u limfne žile, a odatle u vene. Ovde se holesterolski spojevi razgrađuju hidrolizom do masnih kiselina koje se prevoze do mišića i masnog tkiva.

    Kako se koristi?

    Molekule holesterola u žuči uključene su u probavu komponenata hrane. Ali to im nije jedina funkcija. Holesterol jača staničnu membranu zbog dvostrukog sloja fosfolipida. Jača zidove ćelije, čineći je krutijom. Holesterol je potreban za sintezu vitamina kolekalciferola topljivog u masti. Takođe je uključen u proizvodnju glukokortikosteroida od strane nadbubrežne žlijezde i steroidnih spolnih hormona od strane ljudskih žlijezda. Molekuli holesterola jačaju zid crvenih krvnih zrnaca, štiteći ih od hemolitičkih otrova. Služe kao transportni uređaj za manje hemijske strukture. Holesterol je uključen u sastav molekula lipoproteina različitog stepena gustoće. Potonji igraju važnu ulogu u aterogenezi. Loš kolesterol su lipoproteini niske gustine (LDL) i vrlo niske gustine (VLDL). Ako ih ima puno, postoji rizik od arteriosklerotskog plaka u žilama.

    Lipoproteini visoke gustoće (HDL) djeluju protivno drugim frakcijama. Njihova visoka koncentracija u krvi ima profilaktički učinak na aterosklerotske promjene.

    Kako se izlučuje molekula holesterola?

    Ako osoba jede puno masne hrane, signal o tome ulazi u ćelije u kojima se proizvodi holesterol. Načelom povratne sprege njegovi proizvodi se inhibiraju. Ako je previše egzogenog (koji dolazi izvana) ili endogenog (kojeg tijelo proizvodi) kolesterola, postoji potreba za njegovom iskorištavanjem. Za to postoji veza između molekula holesterola i hilomikronskih kompleksa koji nose dodatnu komponentu iz tijela. Njegovo uklanjanje ubrzava se redovnom fizičkom aktivnošću, odbacivanjem loših navika, pravilnom ishranom sa velikim sadržajem neophodnih vitamina i minerala. Ogromna uloga u tim procesima pripada crijevnoj mikroflori. Blagotvorne bakterije razgrađuju molekule holesterola u jednostavnije komponente koje se lakše uklanjaju iz tijela. Iz lijekova potiču uklanjanje statina i vitamina nikotinamida.

    Glavne funkcije holesterola

    Osim činjenice da je nezamjenjiva komponenta (stabilizator fluidnosti) citoplazmatske membrane, osiguravajući krutost njenog dvostrukog sloja zbog kompaktnijeg smještanja fosfolipidnih molekula, kolesterol se manifestuje kao faktor-regulator propusnosti ćelijskih zidova, sprečavajući hemolizu krvi (učinak hemolitičkih otrova na membranu eritrocita) .

    Služi i kao početna tvar za proizvodnju spojeva steroidne grupe:

    • kortikosteroidni hormoni
    • polni hormoni
    • žučne kiseline
    • Vitamini D grupe (ergokalciferorol i kolekalciferol).

    S obzirom na važnost svake ove grupe tvari za tijelo, postaje jasno šteta prehrani bez kolesterola ili umjetnom smanjenju razine ove tvari u krvi.

    Zbog nerastvorljivosti u vodi, ta supstanca može se transportirati krvlju samo u kombinaciji s transportirnim proteinima (apolipoproteini), u kombinaciji s kojima nastaju lipoproteinski kompleksi.

    Zbog postojanja većeg broja različitih apolipoproteina (s razlikom u molekularnoj težini, njihovom stepenu tropizma zbog holesterola, kao i zbog sposobnosti kompleksa da se rastvara u krvi, te inverznih svojstava kristala holesterola da formiraju aterosklerotske plakove), kategorije lipoproteina razlikuju se:

    • visoka gustina (HDL, visoka molekulska masa ili HDL-lipoproteini),
    • niska gustina (LDL, niska molekulska masa ili LDL-lipoproteini),
    • vrlo niska gustina (VLDL, ekstremno niska molekulska masa ili VLDL kategorija lipoproteina),
    • hilomikroni.

    U tkiva na periferiji, holesterol ulazi vezan za hilomikrone, LDL ili VLDL, u jetru (uz naknadno uklanjanje iz organizma) - transportom apolipoproteina kategorije HDL.

    Značajke sinteze

    Kako bi se iz holesterola formirali ili aterosklerotski plakovi (koji postaju i „mrlje“ na oštećenom zidu arterije, kao i unutrašnji „razmaci“ u području gde bez njih atrofija mišićnog sloja treba dovesti do njegove okluzije - mjesto pada), ili hormona, ili druge proizvode, oni se u tijelu prvo moraju sintetizirati na jednom od tri mjesta:

    Budući da su stanice jetre (njihov citosol i glatki endoplazmatski retikulum) glavni dobavljači spoja (u 50% ili više), sintezu tvari treba razmotriti upravo sa stajališta reakcija koje se u njoj odvijaju.

    Sinteza holesterola se odvija u 5 faza - sa sekvencijalnom formacijom:

    • mevalonat,
    • izopentenil pirofosfat,
    • skvalen
    • lanosterol
    • zapravo holesterol.

    Lanac transformacija bio bi nemoguć bez sudjelovanja enzima koji kataliziraju svaku fazu procesa.

    Video o sintezi holesterola:

    Enzimi koji sudjeluju u stvaranju tvari

    U prvoj fazi (koja se sastoji od tri operacije), stvaranje acetoacetil-CoA (u daljnjem tekstu CoA - koencim A) pokreće acetil-CoA-acetiltrasferaza (tiolaz) fuzijom 2 molekula acetil-CoA. Nadalje, uz sudjelovanje HMG-CoA sintaze (hidroksimetil-glutaril-CoA sintaza), sinteza iz acetoacetil-CoA i drugog molekula acetil-CoA ꞵ-hidroksi-ꞵ-metilglutaril-CoA postaje moguća.

    Nakon redukcije HMG (ꞵ-hidroksi-ꞵ-metil-glutaril-CoA) cijepanjem fragmenta HS-CoA uz sudjelovanje hidroksimetil-glutal-CoA reduktaze ovisne o NADP (HMG-CoA reduktaza), formira se prvi intermedijarni proizvod, prekursor holesterola (mevalonat). )

    U fazi sinteze izopentinil pirofosfata provode se četiri operacije. Pomoću mevalonat kinaze (a potom i fosfomevalonat kinaze) Mevalonat 1 i 2 se pretvara dvostrukim ponavljanjem fosforilacije u 5-fosfomevalonat, a potom u 5-pirofosfomevalonat, koji postaje 3-fosfo-5-pirofosfomevalonat u 3 stupnja (fosforilacija na 3. atomu ugljika) (uz sudjelovanje enzima kinaze).

    Posljednja operacija je dekarboksilacija i defosforilacija s stvaranjem izopentinil pirofosfata (započeto sudjelovanjem enzima pirofosfomevalonat dekarboksilaza).

    U sintezi skvalena dolazi do početne izomerizacije izopentenil pirofosfata do dimetilalil-pirofosfata (pod utjecajem izopentil fosfatimerazraze), zatim se izopentenil pirofosfat kondenzira s dimetilalil-pirofosfatom (elektronska veza nastaje između C5 prvo i C5 druga supstanca) sa stvaranjem geranil pirofosfata (i cijepanjem molekule pirofosfata).

    U sljedećem koraku formira se veza između C5 izopentenil pirofosfat i C10 geranil pirofosfat - kao rezultat kondenzacije prvog s drugim nastaje farnezil pirofosfat i slijedeći se molekul pirofosfata cijepa iz C15.

    Ova faza se završava kondenzacijom dva molekula farnezil-pirofosfata u zoni C15- C15 (na bazi glave) s uklanjanjem 2 molekule pirofosfata odjednom. Za kondenzaciju obe molekule koriste se regije pirofosfatnih grupa, od kojih se jedna odmah cepa, što dovodi do stvaranja preskukalnog pirofosfata. Tokom redukcije NADPH (uz uklanjanje drugog pirofosfata), ova intermedijarna supstanca (pod uticajem skvalen sintaze) pretvara se u skvalan.

    Postoje dvije operacije sinteze lanosterola: prva se završava stvaranjem skvalen epoksida (pod utjecajem skvalen epoksidaze), druga - s ciklizacijom skvalen epoksida u konačni produkt stupnja - lanosterol. Premeštanje metilne grupe iz C14 u C13i sa C8 u C14 zna oksidoskvalen-lanosterol ciklazu.

    Posljednja faza sinteze uključuje niz od 5 operacija. Kao rezultat oksidacije C14 Metilna grupa lanosterola proizvodi spoj nazvan 14-desmetilanosterol. Nakon uklanjanja još dvije metilne skupine (u C4) tvar postaje zimosterol i kao rezultat pomicanja dvostruke veze C8= C9 u položaj C8= C7 nastaje δ-7,24-kolestadienola (pod djelovanjem izomeraze).

    Nakon pomicanja dvostruke veze C7= C8 u položaj C5= C6 (sa stvaranjem desmosterola) i obnavljanjem dvostruke veze u bočnom lancu, nastaje konačna supstanca - holesterol (tačnije, holesterol). Enzim 24-reduktaze "δ" "usmerava" završni stadijum sinteze holesterola.

    Šta utiče na vrstu holesterola?

    S obzirom na nisku rastvorljivost lipoproteina niske molekulske mase (LDL), njihovu sklonost taloženju kristala holesterola (sa stvaranjem plakova ateroskleroze u arterijama koji povećavaju vjerovatnoću za srčane i vaskularne komplikacije), lipoproteini ove kategorije često se nazivaju "štetni holesterol", dok visoki lipoproteini sa molekulska težina (HDL) sa suprotnim svojstvima (bez rizika od aterogenosti) holesterol naziva "korisnim".

    Uzimajući u obzir relativnost ovog prijedloga (tijelo ne može biti bezuslovno korisno ili isključivo štetno), ipak se trenutno predlažu mjere za ljude velike sklonosti vaskularnoj patologiji da kontrolišu i smanje LDL na optimalne razine.

    S brojkom iznad 4.138 mmol / l, preporučuje se odabir dijeta za smanjenje razine na 3.362 (ili manje), razina iznad 4.914 služi kao pokazatelj propisivanja terapije za umjetno smanjenje unosa lijekova.

    Povećanje krvne frakcije "lošeg holesterola" uzrokovano je faktorima:

    • niska tjelesna aktivnost (fizička neaktivnost),
    • prejedanje (ovisnost o hrani), kao i njegove posljedice - višak kilograma ili gojaznost,
    • neuravnotežena dijeta - s prevladavanjem trans masti, lako probavljivih ugljikohidrata (slatkiši, muffini) na štetu sadržaja pektina, vlakana, vitamina, elemenata u tragovima, polinezasićenih masnih kiselina,
    • prisustvo poznatih intoksikacija u domaćinstvu (pušenje, pijenje alkohola u obliku različitih pića, zloupotreba droga).

    Prisutnost hronične somatske patologije ima jednako snažan učinak:

    • žučna kamena bolest
    • endokrini poremećaji s hiperprodukcijom hormona nadbubrežne kore, nedostatkom štitnih ili spolnih hormona ili šećernom bolešću,
    • bubrežna i jetrena insuficijencija sa poremećajima određenih faza sinteze „korisnih“ lipoproteina koji se javljaju u ovim organima,
    • nasljedna dislipoproteinemija.

    Stanje metabolizma kolesterola izravno ovisi o stanju crijevne mikroflore, što doprinosi (ili sprečava) apsorpciju prehrambenih masti, a također sudjeluje u sintezi, transformaciji ili uništavanju sterola egzogenog ili endogenog porijekla.

    I obrnuto, za smanjenje pokazatelja „lošeg“ holesterola olovo:

    • fizičko vaspitanje, igre, ples,
    • održavanje zdravog života bez pušenja i alkohola,
    • pravilna hrana bez viška lako probavljivih ugljikohidrata, s malim sadržajem životinjskih masti zasićenog sastava - ali s dovoljnim sadržajem vlakana, polinezasićenih masnih kiselina, lipotropnim faktorima (lecitin, metionin, holin), elementi u tragovima, vitaminima.

    Video od stručnjaka:

    Kako se odvija proces u organizmu?

    Samo oko 20% kolesterola uđe u tijelo s hranom koju konzumira - preostalih 80% proizvodi sam, a osim jetre, proces sinteze provodi i glatki endoplazmatski retikulum ćelija:

    • creva
    • nadbubrežne žlezde
    • bubreg
    • genitalne žlijezde.

    Osim klasičnog mehanizma za stvaranje molekule kolesterola koji je gore opisan, moguće ga je konstruirati i ne-mevalonatnom metodom. Dakle, jedna od opcija je stvaranje tvari iz glukoze (koja se javlja preko drugih enzima i pod drugim uvjetima organizma).

    Sinteza izopentenil pirofosfata

    Sinteza mevalonata odvija se u tri stadija.

    1. Stvaranje acetoacetil-CoA iz dve molekule acetil-CoA upotrebom enzima tiolaze acetoacetil transferaze. Reakcija je reverzibilna. Nastaje u citosolu.
    2. Formiranje β-hidroksi-β-metilglutarila-CoA iz acetoacetil-CoA sa trećim molekulom acetil-CoA upotrebom hidroksimetilglutaril-CoA sintaze (HMG-CoA sintaza). Reakcija je također reverzibilna. Nastaje u citosolu.
    3. Formiranje mevalonata redukcijom HMG i cijepanjem HS-KoA primjenom hidroksimetilglutaril-CoA reduktaze ovisne o NADP (HMG-CoA reduktaza). Javlja se u GEPR-u. Ovo je prva praktično nepovratna reakcija u lancu biosinteze holesterola, a ona također ograničava brzinu biosinteze holesterola. Primijećene su dnevne fluktuacije u sintezi ovog enzima. Njegova aktivnost povećava se unošenjem inzulina i hormona štitnjače, smanjuje se gladovanjem, unošenjem glukagona, glukokortikoida.

    Stage Scheme:

    Postoje i drugi načini sintetizacije mevalonata.

    Sinteza izopentenil pirofosfata uredi |

    Pogledajte video: HELIKO BAKTERIJA I GASTRITIS - PRIRODNA TERAPIJA dr med. Mihajlović (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar