Prognoza i koliko žive sa karcinomom gušterače

Među svim onkološkim bolestima, karcinom gušterače je izuzetno rijedak, ali je na četvrtom mjestu po smrtnosti. Najčešće se ljekari susreću sa karcinomom glave gušterače, tumor na drugim dijelovima tijela je rjeđi. Rak gušterače podložniji je muškarcima, a najveća vjerojatnost da će se susretnuti sa bolešću javlja se nakon šezdeset i pet godina. U početnim se fazama ne pojavljuje onkologija glave pankreasa, a kasnije simptomi mogu biti pogrešni zbog znakova drugih bolesti. Iz tog razloga, patologija se često dijagnosticira već u posljednjoj fazi, kada pacijent mora živjeti nekoliko mjeseci.

Tumor u glavi gušterače može se infiltrirati u dvanaestopalačno crijevo, debelo crijevo i želudac. Metastaza se javlja u krvotoku i limfi. Sekundarni tumori upadaju u tkiva jetre, pluća, kosti i limfne čvorove. Onkopatologija gušterače sa metastazama na jetri najčešće se otkriva, pa je žutica glavni simptom bolesti. Za postavljanje dijagnoze potrebno je provesti dijagnostiku u gastroenterologiji: tomografiju (MRI, PET i CT), ultrazvuk, biopsiju i dr. Liječenje se propisuje na osnovu veličine obrazovanja i stepena razvoja onkologije. Dvadeset posto pacijenata podvrgne se operaciji, ostatak im se daje samo palijativna terapija.

Uzroci

Trenutno su poznati samo predisponirajući faktori.

Može povećati rizik od raka glave gušterače:

  • Loša prehrana. Povećanje količine životinjske masti u jelovniku dovodi do viška u tijelu takvog hormona kao što je holecitostokin. Kao rezultat toga, može se pojaviti stanična hiperplazija.
  • Pušenje Poraz tijela karcinogenima dovodi do povećanja razine lipida, što izaziva proliferaciju žlijezdanih tkiva gušterače.
  • Hronični pankreatitis, prisutnost cista ili benignih tumora. Sa zastojem u glavi pankreasa upala sekreta povećava se rizik od zloćudnosti bilo kojih formacija dobroćudne prirode.
  • Patologija žučne kesice. Prisutnost žučne bolesti kod osobe, hronični holecistitis, može dovesti do stvaranja karcinoma tumora.
  • Zloupotreba alkohola. Kod osoba sa ovisnošću o alkoholu rizik od kroničnog pankreatitisa nekoliko je puta veći, što predstavlja faktor rizika.

Opis patologije

Rak glave gušterače spada u polimorfnu kategoriju malignih tumora. Najčešće ova bolest pogađa muškarce, a prosječna dob kod koje se dijagnosticira patologija je otprilike 65 godina. Unatoč činjenici da se u medicini puno pažnje posvećuje pitanju zloćudnog tumora glave gušterače, 99% pacijenata umre u roku od pet godina nakon otkrića bolesti. Među svim zloćudnim tumorima, rak gušterače, posebno njegova glava, zauzima deseto mjesto na listi onkoloških bolesti, dok je patologija na četvrtom mjestu po smrtnosti.

Općenito, takav organ kao gušterača je od velikog značaja za normalno funkcioniranje osobe. Egzokrinski odjel tijela proizvodi probavne enzime potrebne za preradbu hrane u lipazu i amilazu, tripsin i himotripsin. Endokrine ćelije proizvode hormone (glukagon, inzulin, somatostatin) koji regulišu metabolizam ugljenih hidrata. Sok pankreasa, kojeg proizvodi žlijezda, šalje se u dvanaestopalačno crijevo, gdje u budućnosti dolazi do procesa asimilacije tvari koje djeluju kao energetska rezerva za cijelo tijelo. Takav koordinirani rad sličan je pravoj tvornici generatora, međutim, kada gušterača zahvati rak, dolazi do ozbiljnog kvara, nakon čega organ više ne može pravilno funkcionirati.

70% slučajeva raka gušterače javlja se upravo na glavi ovog organa, dok se 80% pacijenata dijagnosticira adenokarcinomom. Tumor je gusti gomoljasti čvor sa sadržajem bijele ili svijetložute nijanse, u nekim slučajevima se primjećuju egzofitne ili difuzne neoplazme koje izviru iz kanala i žljezdanog tkiva.

Ozbiljnost tečaja ovisi o tome na kojim odjelima je zahvaćen tumor i njegove metastaze. Dakle, kada blokira zajednički žučni kanal (kanal koji spaja kanale jetre i gušterače) zaustavlja se protok žuči u tanko crijevo, uslijed čega se nakuplja u žučnom mjehuru, uzrokujući opstruktivnu žuticu. Kada se zloćudna formacija slezinske vene stegne, slezina se neminovno povećava, što izaziva splenomegaliju i ascites (nakupljanje tečnosti u peritonealnoj šupljini). U slučaju klijanja metastaza u velikom ili tankom crevu dolazi do crevne opstrukcije.

Postoji nekoliko faza progresije karcinoma glave pankreasa:

  1. Nula - prvobitna, u kojoj je tumor mali i nema metastaza,
  2. Prvo, u okviru kojeg dolazi do porasta neoplazme do 2 cm, nedostaje i metastaza, pa je prilikom dijagnosticiranja patologije u ovoj fazi prognoza za pacijenta i dalje povoljna,
  3. Drugi, koji se javlja s lezijama susjednih sekcija gušterače, ali bez metastaza koje prodire u susjedne organe, pacijent se podvrgava operaciji s naknadnim kursom hemoterapije, što omogućava produžiti život pacijenta za još neko vrijeme,
  4. Trećem ˗ težem stadijumu u kojem su pogođeni živčani završeci i krvne žile, metastaze se aktivno pojavljuju, zbog čega čak i kirurška intervencija postaje neučinkovita, glavno područje liječenja je izlaganje hemoterapijskim lijekovima za smanjenje težine boli,
  5. Četvrta ˗ posljednja faza, koja nažalost nije podložna liječenju, metastaze zahvaćaju velika područja, prodire u limfne čvorove i druge, čak udaljene organe, započinje proces teške intoksikacije tijela, a sve što ljekari mogu učiniti samo je malo ublažiti pacijentovo stanje .

Koliko ih živi sa ovim?

Pitanje je vrlo kontroverzno, jer je životni vijek u svakom slučaju različit. Prije svega, to ovisi u fazi u kojoj je patologija dijagnosticirana, budući da upravo taj faktor određuje veličinu tumora i njegovu lokaciju, stepen oštećenja susjednih mjesta, kao i prisustvo ili odsutnost metastaza u organima u blizini ili udaljenim od gušterače. Presudna je sposobnost izvođenja operacije.

U pravilu, male novotvorine koje su podvrgnute pravodobnom uklanjanju istodobnom posebnom terapijom lijekovima daju dobre šanse: 2-5% pacijenata živi više od 5 godina. Međutim, samo 10% od 100 pacijenata zatraži medicinsku pomoć u početnom stadijumu, u većini se rak glave gušterače otkriva u 3-4 faze razvoja. S neoperabilnim tumorom koji je procurio u susjedne organe i tkiva životni vijek se određuje za tri godine, ali ako pacijent ima tumor s udaljenim metastazama, operacija postaje nevažna, a životni vijek ne može biti veći od 6-12 mjeseci. Odbijanje sa tečaja hemoterapije dovodi do činjenice da je ovaj kratki životni vijek skraćen na samo nekoliko mjeseci.

Uprkos činjenici da doktori još nisu pronašli ključ za rak, razvijena je čitava tehnika koja je produžila život pacijenta, kao i poboljšala i održala njegovo opšte stanje, a to uključuje:

  • Zračenje i hemoterapija,
  • Upotreba lijekova protiv bolova i antidepresiva,
  • Stezanje kanala za uklanjanje zagušenja žuči.

Uz to, pacijenti dobivaju psihološku pomoć i kvalificiranu njegu.

Rak glave gušterače ili veliki duodenalni papilo?

Velika papela dvanaestopalačnog creva (BDS), ili, kako se drugačije naziva, vater-papila, nije odjel pankreasa. Možda malo ljudi zna što je i gdje tačno je.

Bradavica Vater nalazi se u unutrašnjem srednjem dijelu dvanaestopalačnog crijeva, to je kratki kanal kroz koji pankreasni sok i žuč ulaze u tanko crijevo. Na kraju njegove visine nalazi se Oddijev sfinkter, čiji je glavni zadatak reguliranje koncentracije enzima na osnovu sastava hrane.

Zbog činjenice da se velika papula dvanaestopalačnog creva nalazi u neposrednoj blizini gušterače, patologije koje se u njoj razvijaju lako se mogu pobrkati s bolestima drugog organa. Uzgred, nije riječ samo o gušterači, jer se pored Vaterove papile nalazi i žučni mjehur.

Neoplazme velikog papile dvanaestopalačnog creva i gušterače potpuno su različite stvari, ali oslabljena propusnost kanala BDS-a često izaziva upalu gušterače i stvaranje žučne zastoja, uslijed čega se može aktivirati maligni proces ovog susjednog organa.

Glavni simptomi raka BDS-a su:

  • Bol u peritoneumu,
  • Mučnina i povraćanje
  • Žutilo kože i njihov svrab,
  • Osjećaj težine u stomaku
  • Proliv
  • Prisutnost krvi u stolici.

Nemoguće je utvrditi prirodu bolesti koristeći samo jednu kliničku sliku, tim više što je vrlo teško ustanoviti šta je tačno uzrok zabrinutosti: gušterača ili BDS. Na osnovu pacijentovih pritužbi, liječnik može dati samo pretpostavke, međutim, za tačniju dijagnozu potrebne su određene studije: MRI ili CT, ezofagogastroduodenoskopija, endoskopska retrogradna holangiopancreatografija, a u nekim slučajevima i laparoskopija.

Razlozi razvoja

Moderni naučnici posvećuju veću pažnju temi razvoja raka, provode se istraživanja čiji je cilj razumijevanje mehanizma pokretanja patologije, kao i pronalaženje lijekova koji mogu u potpunosti zaustaviti napredovanje ovog procesa. Međutim, nažalost, ključevi ovih zagonetki još nisu pronađeni. Pretpostavlja se da faktori koji doprinose aktiviranju malignih tumora i naročito raka glave pankreasa mogu biti:

  • Pogreške u prehrani: prekomjerno konzumiranje masne i previše slane hrane, dimljene hrane, marinade, na primjer, poznato je da masna hrana povećava proizvodnju pankreosimina, što rezultira hiperplazijom gušterače, tj.
  • Zloupotreba alkoholnih pića, zbog kojih se rizik od razvoja patologije udvostručuje,
  • Pušenje, praćeno stalnim ulaskom kancerogenih tvari u krvotok, povećava koncentraciju lipida u krvi što može također uzrokovati hiperplaziju ćelijskih struktura pankreasa, tj.
  • Hronični pankreatitis sa zastojem upalne sekrecije aktivira mutaciju stanica pankreasa i doprinosi njihovoj daljnjoj zloćudnosti,
  • Dijabetes melitus takođe može izazvati hiperplaziju epitela kanala.

Ozbiljan podsticaj za razvoj karcinoma glave pankreasa može poslužiti kao bolesti poput akutnog pankreatitisa, holecistitisa, gastritisa, čira na želucu, patologije bilijarnog trakta. Te se bolesti otkrivaju zajedno s novotvorinama pankreasa u 90% svih slučajeva.

Okolnosti koje predlažu za stvaranje tumora na glavi pankreasa su:

  • Operacija izvedena na pankreasu ranije
  • Dugotrajna upotreba određenih lijekova
  • Radite s povećanom štetnošću: naučnici ne isključuju da se do raka kancera može doći uslijed redovitog kontakta s opasnim hemikalijama i njihovim parom.

Što se tiče zloćudnih formacija, ne treba odbiti ni nasljednu predispoziciju. Rak, uključujući gušteraču, vjerojatnije je da će se pojaviti kod onih ljudi čija je bliska rodbina patila od ove patologije.

Simptomi raka karcinoma glave gušterače

Kao što je gore spomenuto, podmuklost bolesti leži u činjenici da se u početnim fazama nikako ne manifestira, pacijent se osjeća dobro i čak ne sumnja da se u njegovom tijelu aktivno odvija ozbiljan patološki proces. Nakon postizanja stupnja 3 pojavljuju se prvi alarmantni simptomi, ali do ovog trenutka je tumor već postigao veliku veličinu, zajedno s njim se dijagnosticiraju metastaze koje utječu na krvne žile, limfne čvorove, kao i susjedne organe i tkiva.

Prvo što počinje da vas muči je ˗ izrazita bol, čija lokalizacija je obično desni hipohondrijum, međutim, bol može biti pojas: zrači u donji dio leđa, trbuh trbuha, to jest, ponekad je vrlo teško shvatiti šta je tačno izvor nelagode. Često se takva neugodnost pogoršava noću, kao i tokom nagiba. Progresivna i neprestano povećana neoplazma komprimira nervne završetke, uslijed čega nastaje jaki sindrom boli. Kada jedete masnu hranu ili alkoholna pića, bolna priroda bola menja se u oštra i oštra.

S obzirom da je gušterača jedan od organa za probavu, u prisustvu zrelog tumora u njemu nastaju dispeptični poremećaji koji se izražavaju u pojavljivanju:

  • Mučnina i povraćanje, koje često imaju boju kafe zbog prisustva krvi u njoj,
  • Proliv ili zatvor,
  • Česta burping (uglavnom s trulim mirisom)
  • Jakost u stomaku nakon jela.

Uporedo s tim, apetit opada i narušava se kvaliteta stolice u kojoj se pojavljuju ostaci neprobavljene hrane ili krvave nečistoće.

U općem stanju pacijenta javljaju se i negativne promjene: osjeća se stalna slabost, pogoršava se pamćenje i koncentracija pozornosti, smanjuje se radna sposobnost, poremećuje se san. Međutim, glavni znak zloćudnog procesa je oštar gubitak kilograma. Iscrpljivanje, ili, naučno rečeno, kaheksija, razvija se u vezi s disfunkcijom procesa apsorpcije hranljivih sastojaka, koji nastaje zbog nedovoljnog broja enzima pankreasa u tijelu.

Klinička slika značajno se pogoršava s rakom 3-4 organa glave. Pored gore navedenih simptoma, pojavljuje se i nekoliko drugih:

  • Mračan urin
  • Promjena boje izmeta
  • Svrab kože,
  • Prisutnost fekalnog mirisa fekalija,
  • Razvoj opstruktivne žutice,
  • Povećanje veličine gušterače i jetre što je očito čak i pri palpaciji,
  • Anemija, trombocitopenija ili leukopenija koja nastaje kada je zahvaćen tumor slezalne vene.

Ponekad se mogu primijetiti jake glavobolje i ugrušci krvi donjih ekstremiteta, krvarenja iz nosa, tahikardija. Kritična situacija je pojava crevnog krvarenja, srčanog udara slezine ili pluća, ascitesa.

Klasifikacija patologije

Rak glave gušterače klasificiran je prema međunarodno prihvaćenim oznakama TNM, gdje se tumori razlikuju pod svakim slovom po njihovoj veličini (T), po prisutnosti metastaza u limfnim čvorovima (N), kao i po prisustvu metastaza u udaljenim organima (M).

Ovisno o lokaciji neoplazme, postoje:

  • Rak pankreasa
  • Maligni proces tijela gušterače,
  • Tumor glave pankreasa, koji razmatramo.

Budući da su svi karcinomi različitog morfološkog karaktera, postoji još jedna klasifikacija koja se temelji na principu histologije. Prema ovim kriterijima svi maligni tumori glave pankreasa dijele se na:

  • Duktalni adenokarcinom, koji se sastoji od stanica kanala,
  • Mucinozni adenokarcinom, formiran od ćelija sa visokim sadržajem mucina,
  • Cistadenokarcinom nastao stiskanjem ciste.

Po prirodi rasta svi se tumori razlikuju u egzofitični, difuzni i nodularni, a po svom tipu ˗ u anaplastične i skvamozne.

ICD-10 kod

Takva patologija kao karcinom gušterače zabilježena je u "Međunarodnoj klasifikaciji bolesti". U klasi „Neoplazme“ (C00-D48) postoji odeljak „Maligne novotvorme“ (C00-C97) sa pododdelkom „Maligne novotvorbe određenih lokalizacija“ (C00-C75). Unutar ove grupe postoji još jedan pododjeljak, "Maligne neoplazme probavnog sustava" (C15-C26), gdje se maligni tumori gušterače nalaze pod oznakom C25. C25.0 ˗ alfanumerička oznaka za karcinom glave gušterače.

Dijagnostika

Kada prvi put posjetite stručnjaka kako biste saznali pravi razlog, to je naravno nemoguće. Liječnik proučava anamnezu, provodi vanjski pregled pacijenta palpacijom, a potom na temelju pacijentovih pritužbi utvrđuje daljnju shemu pregleda. Točna dijagnoza može se postaviti samo korištenjem laboratorijskih i instrumentalnih tehnika.

Prve uključuju:

  • Opći test krvi ˗ potrebno je proučiti nivo leukocita i limfocita, trombocita i ESR (s karcinomom gušterače oni su obično povišeni), kao i hemoglobin: anemija može biti jedan od dokaza malignosti,
  • Krvni test za šećer: kod raka pankreasa često se primjećuje visoka koncentracija glukoze,
  • Biohemijski test krvi za određivanje bilirubina, dijastaze, transaminaze (ast, alt), holesterola i proteina: povišene vrijednosti ovih pokazatelja mogu ukazivati ​​i na karcinom gušterače,
  • Krv na tumorskim markerima,
  • Analiza mokraće ˗ propisana je za otkrivanje žučnih pigmenata i urobilina,
  • Analiza izmeta, koja je neophodna za vanjsku procjenu kvalitete izmeta: kod karcinoma gušterače sastav izmeta je heterogen, sadrži ostatke ne probavljene hrane i kap masti, pulpa ima masni sjaj i specifičan gljivični miris.

Metode instrumentalnog istraživanja pružaju detaljnije informacije:

  • Ultrazvuk
  • CT i MRI
  • Ultrazvuk pankreasa,
  • MRPH (magnetna rezonanca pankreatografija).

Proučavanje gušterače ovim metodama pruža točne podatke o veličini i položaju neoplazme, stanju žučnih i pankreasnih kanala, kao i o postojanju metastaza u drugim organima i tkivima.

Ako bilo koja pitanja nisu razjašnjena, koriste se invazivne metode koje uključuju:

  • ERCP (endoskopska retrogradna holangiopankreatografija), suština ovog postupka je uvođenje katetera kanalom preko kojeg se kontrastni medij unosi kroz endoskop, što vam omogućava uzimanje rendgenskih zraka i čak uzimanje uzorka tkiva za biopsiju,
  • Laparoskopija ˗ vrši se sitnim rezom na prednjem zidu peritoneuma, kroz koji se ubacuje tanka cijev za laparoskop, spaja se na video kameru i opremljena ksenonskom lampom, ispunjavajući trbušnu šupljinu ugljičnim dioksidom, kirurzi stvaraju prostor i time dobivaju pristup kirurškim operacijama.

Liječenje raka gušterače

Nakon dijagnoze bolesti, stručnjaci se određuju daljnjom taktikom liječenja, u okviru koje se može provesti hirurška intervencija, kao i kemoterapija i terapija zračenjem, često se te metode koriste u kombinaciji. Najveći efekat može se postići upravo hirurškom operacijom, tokom koje se izrezuje tumor. Maligni tumori u ranoj fazi razvoja podvrgavaju se pankreatoduodenalnoj resekciji. Suština postupka je uklanjanje glave pankreasa i tankog crijeva nakon čega slijedi obnova žučnih kanala i gastrointestinalnog trakta. Susedne žile, limfni čvorovi i vlakna također su podložni uklanjanju.

Budući da je rizik od ponovne pojave neoplazme nakon operacije previsok, pacijentu se propisuju tečajevi kemoterapije, čije se trajanje utvrđuje ne samo veličinom izrezanog tumora, već i prisutnošću ili odsutnošću metastaza. Radioterapija se koristi kada se opet stvori maligna formacija ili kada se dijagnosticira u kasnoj fazi. U toj situaciji operacija više nije moguća. Međutim, postoje neke kontraindikacije, uključujući žuticu, kaheksiju, leukopeniju i čir na želucu.

Postoperativna prehrana i preventivne mjere

Nakon pravilne prehrane nakon operacije jedna je od glavnih točaka razdoblja oporavka. Zbog ishrane, aktivnost probavnih organa se normalizira i imunitet se značajno jača. Među proizvode koje je strogo zabranjena upotreba dijetetičari uključuju:

  • Alkoholna i gazirana pića,
  • Kiseli krastavci i kiseli krastavci,
  • Očuvanje
  • Masno meso i riba
  • Začinjena jela
  • Dimljeno meso,
  • Pržena hrana
  • Konditorski proizvodi i svježa peciva,
  • Jaka kava i čaj.

Kako ne bi naškodili oslabljenom tijelu, prehrana se uspostavlja postepeno. Prvih dana nakon operacije pacijentu su dozvoljene samo supe od povrća od masla, tekuće žitarice pripremljene na vodi, mliječni proizvodi s niskim postotkom masnoće, parne kotlete od mršavog mesa, keksi i ustajali kruh, kao i nezaslađeni čaj. Nakon dvije sedmice, pod uvjetom da nema komplikacija, pirjano povrće, kuhana riba s niskim udjelom masti, pečene jabuke unose se u prehranu, dok sva hrana mora biti servirana u zdrobljenom ili pire obliku.

Glavni princip prehrane je naglasak na niskokaloričnoj hrani, kao i hrani koja sadrži veliku količinu vlakana biljnog porijekla. Uz to, pacijent treba zauvijek zaboraviti na pušenje i pijenje ˗ ove loše navike mogu značajno pogoršati stvari.

Da li je moguće izliječiti rak gušterače četvrtog stepena

Četvrta faza malignog procesa gušterače je konačna. Do tog trenutka tumor već doseže velike veličine, a njegove stanice se i dalje nekontrolirano dijele, ali ubrzanim tempom. U ovoj fazi razvoja tijelo je u velikoj mjeri pod utjecajem metastaza, koje se opažaju čak i u organima udaljenim od gušterače, na primjer, u mozgu i kičmeni moždini.

Bolest postaje poprilično agresivne prirode, uslijed čega se pacijentovo stanje kritično pogoršava. Glavni simptomi uključuju:

  • Jaka intoksikacija tijela,
  • Izraženi sindrom boli koji nastaje usled dejstva ćelija raka na nervne završetke organa i tkiva,
  • Akumulacija do 20 litara tečnosti u trbušnoj šupljini,
  • Osiromašenje koje nastaje zbog disfunkcije gastrointestinalnog trakta: nedovoljna proizvodnja probavnih sokova dovodi do poteškoća u procesu probave i apsorpcije hrane,
  • Splenomegalija ˗ povećanje slezine za više od 12 cm,
  • Hepatomegalija ˗ povećanje volumena jetre, koja je povezana sa aktivnim pokušajima tijela da se odupire intoksikaciji,
  • Upala limfnih čvorova ˗ javlja se vrlo često, budući da su te formacije dizajnirane za čišćenje limfe, preko kojih se stanice raka šire,
  • Tromboflebitis, koji se razvija usled oslabljene koagulacije krvi.

Cilj liječenja u ovoj fazi je poboljšanje općeg stanja pacijenta, kao i sprečavanje daljnjeg aktivnog rasta tumora i metastaza. Da biste to učinili:

  • Potpuna ili djelomična resekcija gušterače i okolnih područja,
  • Palijativne operacije koje pomažu obnovi začepljenja creva i žučnih kanala i uklanjaju rizik od krvarenja,
  • Kemoterapija (koriste se Gemzar, Campto, Carboplatin itd.),
  • Zračenjem terapijom ionizirajućim zračenjem ova metoda ima razarajući učinak na molekule proteina u malignim ćelijama, uslijed čega neoplazma smanjuje veličinu,
  • Liječenje anestetikom, čija je glavna svrha smanjenje bola, za to se koriste analgetici, pa čak i opojne tvari.

Očekivano trajanje života tumora gušterače 4. stupnja određeno je mnogim faktorima: parametrima formacije, brojem metastaza, stepenom intoksikacije, reakcijom tijela na kemoterapiju, kao i ukupnim uspjehom ili neuspjehom liječenja. Od presudnog je značaja pacijentov stav: mnogo je lakše odoljeti bolesti ljudima koji održavaju dobro raspoloženje i optimizam.

Na ovaj ili onaj način, prognoza naprednog malignog procesa je nepovoljna. 4-5% ˗ ovo je raspon koji uključuje bolesnike koji su preživjeli više od godinu dana nakon dijagnoze karcinoma gušterače u završnoj fazi. U prosjeku, životni vijek takvih bolesnika je od 1 do 6 mjeseci.

Alternativne metode liječenja

Rak gušterače je prilično ozbiljna bolest, čije liječenje zahtijeva integrirani pristup. Hirurška operacija, zajedno s tečajevima kemoterapije, može produljiti život pacijenta i malo poboljšati njegovo opće dobro. Pacijenti koji žele barem nekako pomoći sebi spremni su isprobati nekonvencionalne metode, na primjer, da se liječe prema receptima tradicionalne medicine. Ne bi ih trebalo odabrati kao glavnu terapiju, jer je rak suviše agresivan, a potrebne su radikalnije metode da se ovaj proces inhibira. Međutim, kao dodatna mjera upotreba biljnih sastojaka sasvim je prihvatljiva, glavna stvar je da se prije početka kućnog liječenja posavjetujete s onkologom.

Ševčenkova metoda

To uključuje upotrebu votke i biljnog ulja. Svaka od komponenti mora se uzeti u količini od 30 ml. Nakon što spojite tvari, smjesu je potrebno sipati u teglu, dobro zatvoriti i potom dobro protresti. Dobiveni proizvod se preporučuje koristiti 3 puta dnevno 15 minuta prije jela, uz održavanje jednakih intervala između 6 sati između obroka. Tijek liječenja trebao bi biti najmanje 10 dana, zatim ga treba prekinuti 5 dana, a zatim ponoviti desetodnevni kurs sa petodnevnim odmorom. Na kraju drugog tečaja tijelu treba dati malo odmora, pa se preporučuje prestati uzimati smjesu na 2 tjedna. Sličnu shemu treba slijediti nekoliko godina. Prema nekim pregledima, poboljšanje zdravlja primjećuje se nakon nekoliko mjeseci, međutim, minimalno razdoblje takve terapije treba biti najmanje 8 mjeseci ˗ za to vrijeme tumori male veličine mogu nestati. Postoje kontraindikacije: ljudi koji pate od hroničnog pankreatitisa ne mogu se lečiti ovom tehnikom.

Alefirov metoda

Podrazumijeva upotrebu tinkture Aconite Dzhungarsky čija se kap mora razrijediti u čaši čiste vode. Svakodnevno se doziranje mora povećavati za jednu kap, tako da će volumen upotrijebljene tvari do kraja mjeseca dostići 30 kapi. Tada dozu treba smanjiti obrnutim redoslijedom. Takav napitak preporučuje se koristiti 3 puta dnevno 40 minuta prije jela. Međutim, lečenje prema Alefirovoj metodi ne prestaje na tome. Pola sata nakon jela popijte dekokt sledećeg bilja:

  • Bob korijena calama, sjemenke kopra i cvjetovi nevena (u 1. dijelu),
  • Korijen šarenice je mliječno cvijetan, korijen plastenika i konus običnog hmelja (svaki 2 dijela),
  • Farmaceutska biljka (3 dijela).

10 g ove zbirke mora se napuniti sa 250 ml kipuće vode, nakon čega je tečnost dodatno držana u vodenoj kupelji 20 minuta. U ohlađen i procijeđen juhi doda se 1,5 ml tinkture velike glave. Proizvod se preporučuje uzimati primljeni proizvod 20 minuta prije obroka od 30 ml 3 puta dnevno tokom 2 mjeseca.

Hemoterapija za rak gušterače

Izloženost karcinomu toksičnih lijekova ˗ ovo je hemoterapija. Njegov je cilj uništavanje malignih ćelija i smanjiti brzinu rasta tumora. Međutim, ovi agensi štetno djeluju na zdrave stanice, ali u mnogo manjem obimu: uglavnom su to nezrele ćelijske strukture, kancerogene, koje su uglavnom izložene toksinima. Doza lijekova odabira se vrlo strogo ˗ to je potrebno tako da maligna tvorba padne pod maksimalni utjecaj, a tijelo prima minimalnu štetu.

Kemoterapija pruža:

  • Produženje života u prosjeku od 6-9 mjeseci,
  • Poboljšanje pacijentovog stanja: smanjenje boli, zbog čega se potreba za upotrebom opojnih droga i analgetika smanjuje za gotovo 50%,
  • Debljanje

Kemoterapijska sredstva mijenjaju DNK malignih stanica, odnosno utječu na informacije potrebne za postupak diobe. Uz uništenu DNK, stanice raka su nesposobne za razmnožavanje i ubrzo umiru, što rezultira razvojem neoplazme i njezinim daljnjim padom. Budući da je maligna ćelija najviše pogođena u razdoblju svoje podjele, kemoterapija se provodi kad se približi fazi reprodukcije. Otuda i režim lečenja koji provode kursevi.

U medicini je lijepo razlikovati dvije vrste hemoterapije:

  1. Monohemoterapija ˗ upotrebom bilo kojeg lijeka,
  2. Polihemoterapija ˗ upotrebom jednog ili više lijekova koji su uključeni u postupak liječenja naizmjenično ili paralelno.

Budući da toksične tvari utječu ne samo na nenormalne stanice, već i na zdravo tkivo i organe, pacijenti često doživljavaju neželjene posljedice u obliku proljeva, mučnine i povraćanja, gubitka kose i hematopoeze.

Glavni kemoterapijski lijekovi koji se koriste u medicinskoj praksi uključuju:

  • "Docetaksel" ˗ usporava napredovanje malignosti za 20% i poboljšava opšte stanje pacijenta,
  • "Gemcitabin" ˗ se koristi i kao monohemoterapija, smanjuje volumen tumora i broj metastaza za 10%,
  • "Cisplatin" i "Fluorouracil" ˗ kombinacija koja u nekim slučajevima omogućava povećanje životnog vijeka do 10-12 mjeseci,
  • „Fluorouracil“ i „Gemcitabin“ su možda najefikasnija kombinacija koja pomaže produžiti život do godinu dana ili više.

Kada je potrebna operacija?

U pravilu je operacija hitno potrebna u ranim fazama razvoja malignosti. Kancerozni tumor u ovoj fazi još uvijek je beznačajan, a metastaze najčešće nisu prisutne, stoga, kako bi se spriječio aktivni rast karcinoma i rasipanje stanica karcinoma po tijelu, pacijent se podvrgne operaciji.

Postoji nekoliko vrsta hirurških operacija, od kojih jednu odabire liječnik u dogovoru s pacijentom: uzimaju se u obzir parametri formiranja, njegova histološka struktura, prisustvo ili odsutnost metastaza, komplikacija i kroničnih bolesti.

  1. Istraživačka operacija, koja se inače može nazvati dijagnostičkom ˗, provodi se u cilju razjašnjenja dijagnoze, kada instrumentalne studije iz nekog razloga nisu dale potpunu informaciju o patologiji.
  2. Radikalna resekcija ˗ potpuno uklanjanje karcinoma tumora, što je posebno važno u početnoj fazi njegovog nastanka,
  3. Palijativne operacije izvedene u dva smjera:
  • Djelomično uklanjanje zloćudne formacije ako ga je nemoguće potpuno riješiti,
  • Eliminacija komplikacija (crevna opstrukcija, sužavanje žučnih kanala), kao i uklanjanje metastaza koje se nalaze u drugim organima.

Resekcija provedena na radikalan način ima nekoliko vrsta.

  1. Potpuno uklanjanje gušterače ˗ provodi se obimnim tumorom koji zahvaća sve dijelove organa. U nedostatku gušterače, pacijentu se propisuju pripravci koji sadrže enzime, čija je svrha normalizacija probavnog procesa.
  2. Distalna resekcija pankreasa relevant relevantna je kada tumor zahvaća rep, kao i tijelo. Ovom vrstom operacije ne može se ukloniti samo glava gušterače.
  3. Segmentarna resekcija gušterače ˗ prati uklanjanje srednjeg dijela gušterače i zašivanje crevne petlje u rep i glavu gušterače, što je neophodno za obnavljanje odliva pankreasnog soka.
  4. Hoće li se operacija koristiti za zloćudne lezije lokalizirane na glavi pankreasa. Ovaj odjel organa podvrgava se resekciji, a s njim tanko crijevo, žučni mjehur, dijelovi pilora želuca i žučnih kanala i regionalni limfni čvorovi. Ova tehnika značajno smanjuje rizik od recidiva.
  5. Kriogena metoda čija je suština učinak na stanice raka pri niskim temperaturama, što uzrokuje njihovo kasnije uništavanje. Ova se tehnika smatra najsigurnijom, jer ne izaziva razvoj komplikacija, a osim toga ima analgetski učinak.

Nakon bilo koje vrste operacije provodi se kemoterapija i zračenje ˗ to je potrebno za konsolidaciju rezultata dobivenih operacijom.

Anestezija protiv raka pankreasa

Upotreba lijekova protiv bolova kod maligniteta gušterače jedna je od glavnih komponenti procesa liječenja. Postoji opšte prihvaćena šema, prema kojoj se predviđa imenovanje analgetika pacijentima koji pate od raka pankreasa.

  1. U početnoj fazi tijeka patologije sindrom boli nije izražen, pa nema potrebe za korištenjem opojnih droga. Pacijentu se propisuju analgetici: paracetamol u obliku tableta (500 mg svakih 5 sati) i Analgin, koji se daju intramuskularno ili intravenski 2-3 puta dnevno.
  2. U drugoj fazi, ne-opojni analgetici su neučinkoviti, pa se koriste sljedeći opioidi: Promedol (25 mg svakih 6 sati), Tramadol (50-100 mg svakih 5-6 sati) i Dihidrokodin (60 sati svakih 12 sati) -100 mg).
  3. Poslednja faza traje, u pravilu, upotrebom jakih opijata. Živi primjer je Fentanil, koji se daje intramuskularno ili putem kapi, ovaj lijek je jači od morfija, ali njegovo djelovanje je kratkotrajno. Fentanil je dostupan i u obliku flastera, čiji analgetski učinak traje do 72 sata. Drugi uobičajeni lijek ove grupe je Prosidol, to je tableta za resorpciju ili otopina za injekciju. Dnevna doza tvari ne smije prelaziti 200 mg, au nekim slučajevima Prosidol može izazivati ​​ovisnost.

Pitanje potrebe za lijekovima protiv bolova odlučuje samo liječnik: on ne samo da propisuje određeni lijek, već i pojedinačno izračunava njegovu ispravnu dozu za pacijenta. Pacijenti oboljeli od karcinoma raka, a posebno raka karcinoma gušterače, imaju pravo na kupovinu lijekova sa popustom od 50% ili na besplatan prijem. Sve opojne tablete protiv bolova izdaju se strogo prema receptu, što je potvrđeno pečatom zdravstvene ustanove i lekara.

Prognoza i prevencija

Nemoguće je definitivno reći koliko ljudi živi nakon dijagnoze karcinoma gušterače, jer sve ovisi o pojedinačnom slučaju.

Prema statističkim podacima, 50% pacijenata koji su saznali za svoju bolest u 2. stadiju njenog razvoja žive oko 5 godina, s malignom bolešću pankreasa 3. i 4. stupnja, preživljavanje ne iznosi više od 6-12 mjeseci. Hirurška intervencija je ključna u liječenju raka gušterače, ali budući da je zanemareni tumor već neoperabilan, životni vijek pacijenta se značajno smanjuje. Najčešće se u takvoj situaciji koristi palijativna terapija, zahvaljujući kojoj se eliminiraju samo manifestacije patologije, a ne i ona sama.

Terapija liječenjem može postići pozitivne rezultate samo ako je neoplazma otkrivena u ranoj fazi, međutim, iz prostog razloga što je rak gušterače u početku potpuno asimptomatski, pacijent uopće ne sumnja na patologiju u svom tijelu, pa stoga traži medicinsku pomozite kad je prekasno.

Rak gušterače - stadijumi, prvi simptomi i manifestacije, lečenje

Činjenica da je rak jedna od najstrašnijih patologija, često ne liječi. Međutim, čak i pravodobnim tretmanom nije uvek zagarantovano potpuno izlečenje. Naravno, rak je moguća bolest, a rak gušterače prepoznat je kao jedna od vrlo smrtonosnih onkoloških patologija.

Razvija se, u pravilu, nakon starije od 70 godina (više od 60% pacijenata), štoviše, kod muškaraca 1,5 puta češće. Među poznatim onkološkim bolestima, karcinom gušterače daleko je od najčešćih oblika, njegova učestalost nije veća od 2-3% ukupne incidencije, međutim, zbog kasne dijagnoze, velika većina slučajeva ne može se spasiti.

Brza navigacija stranicama

Rak gušterače je degeneracija stanica pankreasa u malignu, nakon čega slijedi njihovo umnožavanje i stvaranje tumora. Ovisno o oštećenim strukturama, razvijaju se različite vrste onkopatologija koje se razlikuju u brzini širenja i simptomima.

Gušterača ne može da proizvodi samo probavne enzime, već i sintetiše hormone. Žlezdaste ćelije odgovorne za proizvodnju soka pankreasa lokalizirane su u prednjem uvećanom području organa koji se zove glava.

Stvaranje hormona događa se u grozdovima ćelija nazvanih otočići Langerhansa. Uglavnom se nalaze u stražnjem dijelu gušterače - repu. Glavni hormoni su sljedeći:

  • gastrin, stimulirajući proizvodnju želudačnog soka,
  • glukagon, čija je svrha povećanje glukoze u krvi,
  • inzulin - povećava aktivnost metabolizma glukoze, smanjujući njegovu koncentraciju u krvi.

Između glave i repa leži područje koje se naziva tijelo. Prema statističkim podacima najčešće se razvija karcinom glave gušterače, a lezije drugih dijelova su mnogo rjeđe.

Ako se dogodi onkogeneza ćelija otočića Langerhansa, pati endokrina funkcija organa. U skladu s tim razvijaju se tumori gastrinomi, glukagonomi, inzulinomi.

Poraz strukturnih elemenata koji služe u kanalima naziva se pločasti ćelijski karcinom gušterače. Kada se žlezdane ćelije podvrgnu onkotransformaciji, dijagnosticira se adenokarcinom. A žljezdani pločasti ćelijski karcinom gušterače je miješanog oblika, na koji utječu i jedinice koje proizvode enzim, i stanice izlučnih kanala.

Uz to, ciste u pankreasu mogu postati zloćudne. U ovom se slučaju razvijaju džinovski ćelijski adenokarcinomi i mucinozni cistadenokarcinomi. Kada su preporođene ćelije raspoređene u obliku grozdova, oni govore o acinarnom karcinomu.

Međutim, najopasniji je nediferencirani oblik raka pankreasa. Ona napreduje brže od ostalih i vrlo je sklona metastazama.

Međutim, sve vrste raka gušterače su vrlo zloćudne. Od početka bolesti do prelaska u terminalni stadij može proći nekoliko godina, kao što je slučaj s drugim onkopatologijama, ali samo 6-8 mjeseci.

Nažalost, nije jasno utvrđeno šta tačno uzrokuje rak gušterače - vjeruje se da u rizičnu skupinu spadaju sljedeće kategorije ljudi:

  • Muškarci stariji od 60 godina
  • pušenje ljudi
  • alkoholičari
  • one sa istorijom bolesti žučne kesice, jetre, čira na želucu, dijabetes melitusa,
  • osobe sa upalnim bolestima usne šupljine (pulpitis, parodontitis),
  • pacijenti operirani zbog čira na želucu,
  • osobe sa prekanceroznim bolestima: ciste, hronični pankreatitis, ulcerozni kolitis, Crohnova bolest,
  • ljudi s opterećenom nasljednošću zbog raka pankreasa.

Profesionalne opasnosti također igraju važnu ulogu: sustavni kontakt s azbestom, bojama za metalurgiju. Dokazano je da rizik od raka gušterače značajno povećava pogrešnu prehranu s prevladavanjem masne hrane i velikim brojem začina.

Potencijalno opasno meso, roštilj, kobasice, dimljeno meso, slanina. Gušterača takođe pati od hrane sa visokim sadržajem šećera, jednostavnih ugljenih hidrata, gaziranih pića.

Treba imati na umu da bilo koji kronični upalni proces uvelike povećava vjerojatnost ćelijskog karcinoma. Isto se odnosi i na gušteraču, a rak se u njoj može razviti čak i na pozadini upale u obližnjim anatomskim strukturama, sa kojima je ovaj organ usko povezan:

  • dvanaestopalačnog creva
  • žučni mjehur
  • jetra.

Zanimljiva je činjenica da maligni procesi u dotičnom tijelu imaju etničke „sklonosti“. Dakle, raku gušterače su podložniji Afrikanci.

Rak gušterače nije uzalud nazvan „tihi ubojica“ - njegovi simptomi postaju očigledni tek kada je tumor u fazi 3 ili 4. U početnoj fazi karcinoma funkcioniranje organa nije narušeno, a pacijent nema značajnijih manifestacija.

U prvom stadiju karcinom tumora gušterače ne prelazi 2 cm u promjeru, ne širi se izvan tijela, ne prerasta u žile.

Ako se neoplazma lokalizira u glavi žlijezde, može se početi stiskati dvanaestopalačno crijevo, što će se očitovati poremećajem stolice u obliku proljeva i periodične mučnine. Onkolozi opisuju opisanu situaciju podstanicom 1A. Stadij 1B karakterizira porast tumora u veličini do 2 cm ili više s lokalizacijom čak i unutar žlijezde.

Podstanica 2A već podrazumijeva rast neoplazme u susjedne organe (kanali žučnog mjehura, 12 čreva na dvanaesniku), a u fazi 2B zahvaćeni su najbliži limfni čvorovi.

Tri faze karcinoma gušterače kažu da je tumor zahvatio velike arterije i vene, slezinu, želudac, creva. Metastaze u limfnim čvorovima su dozvoljene ili ih možda nema.

Četvrti stadij raka su udaljene metastaze. Uz rak gušterače, rastu u jetri, plućima, mozgu, bubrezima, jajnicima.

Prvi simptomi raka pankreasa, manifestacije

bol se može dati u leđa ili želudac

Podmuklost raka gušterače sastoji se u različitim manifestacijama i odsustvu karakteristične kliničke slike. Rak može imati simptome pankreatitisa ili se prerušiti u dijabetes, a manifestaciju boli koja zrači u donji dio leđa, s oštećenjem na stražnjoj strani organa, pacijenti se često pripisuju radikulitisu.

Ovisno o tome koje su stanice podvrgle onkotransformaciji, varira i slika prvih simptoma raka pankreasa. Kod gastrinoma povećava se proizvodnja želučanog soka, na čijoj pozadini nastaje žgaravica, čir koji se ne može liječiti. Primijećena su smeđa povraćanje i stolica, proljev sa sadržajem masnog masnoća, bol nakon jela.

Glukagonoma je povezana sa povećanjem šećera u krvi i očituje se znakovima dijabetesa:

  • poliurija (povećani volumen urina),
  • žeđ
  • gubitak kilograma
  • suha usta
  • pacijenti crveni i nabreknu jezik, pojavljuju se osip smeđe nijanse.

Klinička slika insulinoma je, naprotiv, povezana s padom šećera u krvi, a karakterizira ga:

  • slabost
  • drhtavih ruku
  • nesvestica, nesvest ili koma
  • palpitacije.

Prve simptome karcinoma gušterače u ranoj fazi prati smanjenje radne sposobnosti, umor, slabost. Često pacijenti gube apetit ili imaju averziju prema određenoj hrani. Moguće je pokazati bol u gornjem dijelu trbuha, a ponekad i u sredini, pogoršati se savijanjem prema naprijed i utapanjem u položaju embriona.

Kako napredujete karcinom gušterače, manifestniji znakovi povezani sa oštećenom proizvodnjom enzima manifestuju se:

  • težina "ispod jame"
  • masna fetidna dijareja,
  • gubitak kilograma zbog nemogućnosti apsorpcije sastojaka hrane,
  • anoreksija (nedostatak apetita),
  • netolerancija na proteinsku hranu i masti,
  • mučnina i povraćanje.

Ako se žučni kanal komprimira tumor, razvija se žutica koja se očituje požutjelom sklere očiju, kože i sluznice. Feces se posvjetljuje, a urin, naprotiv, potamni. Žučni mjehur je uvećan, a kristali žučnih kiselina se često nakupljaju u koži, uzrokujući svrab.

Kompresija neoplazme slezine uzrokuje jačanje i pucanje u lijevom hipohondriju. Rast tumora u crijevnoj stijenci dovodi do opstipacije i opstrukcije.

U 3. i 4. stadijumu, znakovi karcinoma gušterače manifestuju se nakupljanjem tečnosti u trbušnoj šupljini (ascites). Rizik od unutrašnjeg krvarenja, tromboflebitisa raste. Pacijent je iscrpljen, trpi bolove koji često postaju herpes zoster.

  • Intoksikacija proizvodima propadanja tumora dovodi do trajnog porasta tjelesne temperature.

Ako tumor nije zahvatio velike posude i mnoge organe, nije dao udaljene metastaze, najbolji tretman je hirurški. Budući da karcinom gušterače napreduje vrlo brzo, ne biste trebali odgađati operaciju. Ovisno o području lezije, razlikuju se sljedeće vrste hirurškog liječenja:

  • Operacija Whipple-a - uklanjanje glave žlezde, regionalnih limfnih čvorova, žučnog mehura i njenog kanala, dela želuca, creva i sl.
  • Kompletna resekcija organa
  • Distalna ili segmentarna resekcija - uklanjanje tijela i repa, odnosno samo središnjeg dijela.

S neoperabilnim tumorima stadija 3 i 4, stentiranje žučnog kanala je moguće ukoliko neoplazma blokira odliv žuči.

Kompresija raka želuca i creva uklanja se mahanjem - ova dva organa su sašivena da bi zaobišla tumor.

Moderna metoda je obavljanje operacija pomoću gama noža, koji vam omogućuje da istovremeno ozračite tkivo, ubijajući degenerirane stanice.

Pored hirurškog lečenja, s rakom gušterače, široko se koriste zračenje i hemoterapija. Potonji se može izvesti s nekoliko lijekova ili jednim (monoterapija). Lijekovi koji se najčešće koriste su:

Zračna terapija je indicirana kako kod neoperabilnih tumora, tako i u kombinaciji s kirurškim liječenjem. Ova metoda se temelji na upotrebi ionizirajućeg zračenja, što je posebno pogubno za dijeljenje ćelija novoplazme.

Pored toga, poslednjih godina se aktivno stvaraju i istražuju nove metode lečenja raka: ciljana i imunoterapija. U okviru zadnjeg koriste se lijekovi koji mobiliziraju vlastitu odbranu u borbi protiv neoplazme. Ciljana terapija omogućava vam precizno ubijanje samo degeneriranih ćelija. Za takvo liječenje koristi se lijek Erlotinib.

Predviđanje - koliko žive sa karcinomom pankreasa

Rak gušterače ima nepovoljnu prognozu života. Čak i uz Whippleovu operaciju izvedenu na vrijeme, stopa petogodišnjeg preživljavanja ne prelazi 25%, ali s različitim oblicima patologije, pokazatelji se značajno razlikuju.

Dakle, pacijenti s džinovskim ćelijskim adenokarcinomima umiru u roku od godinu dana od otkrića tumora, a s mucidnim adenokarcinomom 50% pacijenata može živjeti 5 godina.

Prema statističkim podacima, rak gušterače uzima živote ljudi u roku od 4-6 mjeseci nakon postavljanja dijagnoze: bolest s metastazama u jetri mjeri bolest duže od 16 tjedana, a kod sekundarnih tumora druge lokacije taj se period može povećati i do 6-12 mjeseci.

Sa 4 stadija bolesti, samo 4% pacijenata uspijeva živjeti više od godine dana. Poznato je da će što su jači znakovi opijenosti i boli kraći život pacijenta.


  1. Rakhim, Khaitov Imunogenetika dijabetesa mellitusa tipa 1 / Khaitov Rakhim, Leonid Alekseev i Ivan Dedov. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2013. - 116 str.

  2. Borisova, O.A. Mikoza stopala kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa 2 / O.A. Borisov. - M .: Tome, 2016. - 832 str.

  3. Tsarenko, S.V. Intenzivna njega za dijabetes melitus / S.V. Tsarenko. - M .: Medicina, 2008. - 615 str.
  4. Dolzhenkova N.A. Dijabetes Knjiga za pacijente i njihove najmilije. SPb., Izdavačka kuća "Peter", 2000,151 stranica, tiraž od 25 000 primjeraka.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Cijene liječenja

Trošak liječničkog pregleda i daljnjeg liječenja raka pankreasa u glavnom gradu zemlje i regiji određuje se sljedećim cijenama:

  • Konsultacija gastroenterologa ˗ 2000-2100 str.,
  • Savjetovanje onkologa ˗ 2500 p.,
  • Savjetovanje kemoterapeuta ˗ 4800-5000 str.,
  • Konzultacija radiologa ˗ 4000 r.,
  • Savjetovanje onkopsihologa ˗ 2500-2700 r.,
  • Ultrazvuk PŽ ˗ 900-1000 p.,
  • MRI ˗ 6000 p.,
  • Coprogram ˗ 400-500 str.,
  • Oncomarker CA 19-9 ˗ 700-900 p.,
  • Ast, alt, bilirubin, alfa-amilaza ˗ svaki od indikatora je oko 220-250 p.,
  • Dijagnostička laparoskopija ˗ 34000 str.,
  • Retrogradna holangiopankreatografija ˗ 11000-12000 str.,
  • Analiza dvanaestopalačnog sadržaja ˗ 450-650 str.,
  • Punkcija biopsije gušterače ˗ 9000-9500,
  • Resekcija glave pankreasa ˗ 68000-70000 p.,
  • Ukupna duodenopankreatktomija 000 96000-97000 str.,
  • Jednokomponentna hemoterapija ˗ 7500 p.,
  • Polikemoterapija ˗ 10000-11000 r,
  • Zračna terapija ˗ 3500 p.

Svaki maligni tumor ozbiljna je patologija koja može biti fatalna. Zato ne zapostavljajte vlastito zdravlje. Odbijanje loših navika, pravilna prehrana i redovni liječnički pregledi važna su ovo pravila koja se moraju pridržavati svi koji žele dug i miran život.

Dragi čitatelji, vaše mišljenje je za nas vrlo važno - stoga ćemo u komentarima rado pregledati karcinom glave gušterače, ovo će biti korisno i ostalim korisnicima stranice.

Olga

Rak gušterače jedna je od najagresivnijih vrsta karcinoma, a kako su nam rekli ljekari, prognoza je najgora. Jednom mi je rođaka dijagnosticiran takav tumor, sa metastazama već u kralježnici i jednom bedru. Nitko nas nije počeo uvjeravati, sve je jasno. Sve što su se nudili su ˗ kursevi hemoterapije.

Sergej

Da, vrlo je teško boriti se protiv tumora pankreasa. A ni narodni recepti neće pomoći. Čuo sam kako mnogi savjetuju šampinjone od gljiva. Kakva gljiva, momci. Čak i ako je moderna medicina nemoćna.

Pogledajte video: Kako promijeniti uvjerenje o nekoj bolesti?- Ana Bučević (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar