Može li jetra boljeti zbog dijabetesa?

Dijabetes utječe na rad mnogih organa. Hormoni su u stanju normalizovati rad cijelog organizma. Jetra kontrolira mnoge hormone, uključujući glukagon, koji utječe na razinu glukoze. Poraz ovog organa može se razviti s bilo kojom vrstom bolesti. A ako se u pravilnom funkcionisanju tijela pojave kvarovi, tada će se očitanja glukoze početi neprestano mijenjati.

Učinak dijabetesa

Ako su nivo šećera povećani u dužem periodu, tada se glukoza intenzivnije raspodjeljuje u tijelu. U organima je radna sposobnost smanjena.

Gušterača bi trebala stabilizirati šećer, ali zbog njihovog viška nakupljeni ugljikohidrati pretvaraju se u masti. Djelomično se puno probavljenih tvari distribuira po tijelu. Masnoće koje prolaze kroz jetru negativno utiču na nju. Zbog toga dolazi do povećanog opterećenja ovog organa. U ovom slučaju, proizvodi se više hormona i enzima koji oštećuju organe.

Ova situacija dovodi do razvoja opasne upale. Ako jetra boli od dijabetesa, tada treba odmah konzultirati liječnika, inače će se lezija početi širiti.

Određeni hormoni odgovorni su za oslobađanje šećera. Za vrijeme obroka, jetra regulira razinu glukoze, pohranjujući ostatke za daljnju konzumaciju. U bilo kojem tijelu se proizvodi ako je potrebno. Tokom sna, kada osoba ne jede, započinje proces sintetizacije vlastite glukoze. Ako jetra boli od dijabetesa, u većini slučajeva liječenje započinje pregledom prehrane.

  • u slučaju nedostatka glikogena, glukoza se i dalje širi na organe koji su joj najpotrebniji - na mozak i bubrege,
  • povećava se opterećenje na jetri kada počne proizvoditi ketone,
  • ketogeneza započinje zbog smanjenja inzulina. Dizajniran je za skladištenje ostataka glukoze. Glukoza se u ovom trenutku isporučuje samo onim organima gdje je više potrebna,
  • kada se formiraju ketoni, njihov višak se može pojaviti u tijelu. Ako jetra boli od dijabetesa, tada je vjerovatno njihov nivo porastao. Situacija je opasna od komplikacija, stoga treba potražiti liječnika.

Kako prepoznati i spriječiti bolesti jetre?

Prije svega, ako imate povećanu jetru s dijabetesom ili već imate kronične bolesti, tada biste na prve znakove pogoršanja stanja trebali oglasiti alarm.

Ako se nakon polaganja testova utvrde abnormalnosti u nivou holesterola, glukoze ili hemoglobina, preporučuje se podvrgnuti pregledu kod liječnika koji će vam propisati novu terapiju.

Takođe su u riziku osobe koje pate od problema s prekomjernom težinom i pritiskom. Uključuju i one koji zloupotrebljavaju alkohol i ne slijede posebnu dijetu s malo ugljikohidrata.

Da bi se spriječila bolest, preporučuje se bilo kom dijabetičaru da se testira 2 puta godišnje, čak i ako nisu primijećeni vidljivi razlozi lošeg zdravlja. Trebali biste redovno provjeravati nivo šećera i izbjegavati nagle skokove.

Terapija počinje, prije svega, normalizacijom tjelesne težine. Također je potrebno povećati fizičku aktivnost i slijediti posebnu dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata. Takva dijeta treba da uključuje ograničen broj namirnica sa visokim holesterolom i ugljenim hidratima.

Postoje mnogi lijekovi stvoreni za liječenje raznih vrsta bolesti jetre. Nazivaju se hepatoprotectors. Lijekovi se razlikuju po sastavu i terapijskom učinku. U lijekovima se koriste biljnog i životinjskog porijekla, kao i sintetičke droge. Ako se bolest razvila do teške faze, tada je moguća kombinirana upotreba takvih lijekova.

Ako je nastala masna bolest ovog organa, tada su propisani esencijalni fosfolipidi. Zahvaljujući njihovom učinku smanjuje se oksidacija masti i stanice jetre počinju se oporavljati. Oštećenja postaju manja i rezultirajuća upala je smanjena. Ovakvi fondovi zaustavljaju razvoj mnogih komplikacija.

Ljekari mogu propisati lijekove na bazi ursodeoksiholne kiseline. Stabiliziraju stanične membrane, štiteći stanice od uništenja. Ima choleretic efekat, zbog koga se višak holesterola izlučuje zajedno sa žuči. Najčešće se propisuje ako se otkrije metabolički sindrom.

Pogledajte video: Liječenje medom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar