Parodontitis: uzroci, simptomi, liječenje i prevencija

Parodontitis je upalna bolest mišićno-koštanog sistema zuba, koja uključuje korijenski cement, vlaknasti parodoncij, kosti utičnice i desni. Ako pacijent ima veliku količinu plaka i kamenja u usnoj šupljini zbog loše higijene, pokretljivosti zuba i izloženosti vratova, krvarenja desni i lošeg zadaha, velika je vjerojatnost da će razviti parodontitis.

Simptomi parodontitisa

Karakterističan znak razvoja bolesti je stvaranje parodontalnih džepova između desni i korijena zuba. Mogu sadržavati subgingivno kamenje, gnoj, ugruške krvi. Uz dubinu džepa do 4 mm, hiperemija i oteklina desni bez pokretljivosti zuba smatra se razvojem blagog stupnja parodontitisa. Ako se džepovi formiraju od 4 do 6 mm sa pokretljivošću zuba u 1-2 smjera, oni tada govore o parodontitisu umjerene težine. U ovoj se fazi pacijent može žaliti na bol i krvarenje desni, nemogućnost provođenja dobre higijene, pojavu lošeg zadaha. S razvojem teškog periodontitisa određuju se džepovi dubini više od 6 mm, zubi zbog kvara postaju pokretni u svim smjerovima, a između njih se pojavljuju praznine. Desni su hiperemične, krvare se pri najmanjim dodirom, što izaziva bolnu reakciju kod ljudi.

Parodontitis i parodontna bolest - u čemu je razlika?

Često pacijenti smatraju da su ta dva koncepta ista stomatološka bolest, ali to nije sasvim istina. S parodontitisom uvijek je prisutna aktivna upalna reakcija, krvarenje i oticanje desni, parodontni džepovi različite dubine i pokretljivost zuba. S parodontalnom bolešću, desni je gust, anemičan, nema džepova i pokretljivosti zuba, ali su vrat i korijenje značajno izloženi, što je posljedica zbog kojih se na tim područjima često pojavljuju klinovi u obliku klina.

Liječenje parodontitisa

Glavni koraci u planiranju tretmana:

  • podučavanje pacijenta pravilnim higijenskim veštinama,
  • saniranje usne šupljine (liječenje i / ili vađenje zuba),
  • profesionalno čišćenje od plaka i kamenja,
  • lokalni i opšti terapeutski tretman,
  • hirurško liječenje
  • Ortopedski događaji
  • fizioterapeutski postupci.

Profesionalna oralna higijena obavezna je u lečenju parodontitisa, jer mikrobi u plaku imaju veliki nadražujući uticaj na tkivo desni. Postupak uključuje uklanjanje supragičnih i subgingvijalnih kamenaca, poliranje izloženih vrata zuba i tretiranje preparatima koji sadrže fluor. Za uklanjanje kamenja koriste se ručni alati ili ultrazvučna mlaznica. Ako je postupak bolan, provodi se lokalna anestezija.

Lokalno liječenje lijekovima

Nakon uklanjanja zubnih naslaga, desni krvare snažno, nabubre i bolne su. Za sprječavanje njihove daljnje infekcije i pogoršanje upale koriste se antiseptičke otopine u obliku aplikacija, navodnjavanje u spreju i ispiranje:

  • 3% hidrogen peroksida,
  • Jodinol
  • 0,02% furatsilina,
  • 1% -tna otopina alkohola Chlorophyllipt,
  • 1% alkoholna otopina Salvin,
  • Romazulan
  • 0,05% klorheksidina,
  • Hexoral
  • Nifucin,
  • Meridol sa kositrenim fluoridom.

Obloge za liječenje protuupalnim lijekovima primjenjuju se na desni 1-2 sata.

Gelovi, masti i balzami za liječenje parodontitisa:

  • 5% butadionska ili dioksidinska mast,
  • 10% masti indometacina,
  • Dermazin
  • Iruxol
  • Levomekol,
  • balzam za usne,
  • Atr>

Hirurško liječenje parodontitisa

Hirurška intervencija je indicirana za pacijente s dubokim parodontalnim (više od 6 mm) i koštanim džepovima, te je izložen značajan dio korijena neefikasnosti liječenja lijekovima. Obavlja se gingivektomija (ekscizija dijela desni), curenje parodontalnih džepova (pranje, uklanjanje kamenja i liječenje lijekovima), patchwork. Koštani džepovi napunjeni su sintetičkim ili prirodnim materijalima za obnavljanje i zacjeljivanje tkiva. Široko korištena metoda usmjerene regeneracije tkiva u kojoj kolagen ili sintetičke membrane čine oštećenja kostiju.

Opšte lečenje parodontitisa

U složenoj terapiji bolesti preporučuju se nesteroidni protuupalni lijekovi (diklofenak, indometacin itd.), Antimikrobni lijekovi (npr. Metronidazol), antibiotici (npr. Linkomicin) i multivitamini. Imenovanje lijekova vrši samo stomatolog, koordinirajući tretman s terapeutom u prisustvu hroničnih bolesti kod pacijenta.

Ortopedski tretman uključuje podmetanje pokretnih zuba (vezanje jednih za druge), izradu proteza, štitnika za usta. Fizioterapija uključuje upotrebu hidro- i vakuum masaže, lasera.

Liječenje parodontitisa trebalo bi biti sveobuhvatno. Nakon profesionalnog četkanja pacijent mora nastaviti voditi brigu o higijeni usne šupljine, koristiti terapeutske paste za zube s ekstraktima ljekovitih biljaka, propolisom, solima - Parodontol, Chlorophyllum, Parodontax, Lacalut fitoformula, Mexidol Dent Active, itd. Kao dodatne higijenske proizvode možete koristiti sredstva za ispiranje. nakon jela: "Šumski balzam", Parodontax, "Kedrov balzam", itd. Kod kuće se preporučuje pravljenje ljekovitog bilja (kamilica, kantarion, kalendula) ili hrastove kore za Koristeći decoctions i infuzijama kao ispiranje usta.

Prevencija parodontitisa

Prvi znak početka parodontalne bolesti je pojava krvarenja desni tijekom četkanja. Ovaj rani dijagnostički simptom treba riješiti i konsultirati stomatologa. Pravovremeno liječenje gingivitisa može spriječiti ili usporiti razvoj parodontitisa. Preventivne mjere uključuju redovno profesionalno čišćenje zuba od plaka i kamenaca, temeljitu svakodnevnu oralnu higijenu, vađenje i liječenje zuba, pravovremenu protetiku. Čak i ako postoji nasljedna predispozicija za parodontnu bolest, nemojte očajavati. Morate pratiti stanje desni i zuba, redovno podvrgavati preventivnim pregledima, na vrijeme provoditi mjere liječenja, tada vam stomatolog uskoro neće dijagnosticirati parodontitis.

Šta je parodontitis

Parodontitis je jedna od bolesti parodontne bolesti - tj.

tkiva koja na svojim mjestima fiksira zube. Periodoncijum uključuje:

  • desni
  • parodontalni ligament
  • zubni korijenski cement
  • koštano tkivo vilice.

Periodontitis prati: ozbiljna upala tkiva, izloženost vratova zuba, pojava takozvanih "džepova" između zuba i desni, nakupljanje zubnog kamena, plaka u tim džepovima. Labavljenje zuba se razvija s njihovim daljnjim gubitkom.

Parodontološke bolesti su takođe gingivitis, parodontna bolest.

Uzroci ili zašto se javlja parodontitis

Ova bolest se obično javlja kao posljedica neliječene bolesti desni - gingivitis, ali može se razvijati i paralelno s njom. Obje ove bolesti imaju slične uzroke.

Među čimbenicima koji doprinose parodontološkoj upali i njenom razvoju su:

  1. Prisutnost tartara, kao i nastavak njegovog formiranja u velikim količinama.
  2. Neadekvatna oralna higijena.
  3. Pogrešan zalogaj.
  4. Ozljede tkiva parodonata zbog nepravilne protetike, gutanja čvrste hrane između zuba i desni, nedostatka zuba i ranog uklanjanja.
  5. Pušenje.
  6. Piercing obraza, usana, jezika, kao i periodično zagrizanje mekih tkiva usne šupljine.
  7. Hormonski poremećaji.
  8. Uobičajene bolesti tijela.
  9. Genetska predispozicija.
  10. Povećana viskoznost pljuvačke.
  11. Stres

Uzroci pojave raspoređuju se kako bi veći utjecaj na parodontno stanje prešao na manji. Posebna uloga u razvoju parodontitisa pripada nastanku zubnog kamena.

Šta se događa? ili Kako nastaje i razvija se parodontitis

Po težini, parodontitis je blag, umjeren i težak. Pogoršanje stajanja u pravilu se odvija u fazama. Razmotrite šta se događa tokom svake faze određene bolesti:

  • Lagani parodontitis (slika 1). U ovoj fazi se upala desni koja se dogodi tokom gingivitisa pogoršava, desni se malo odmakne od zuba, formirajući parodontalni džep. U njemu se odlaže plak i formiraju se naslage tartara. Desni su otečene i krvare. Zubi još nisu labavi. Osjeća se neugodan miris u dahu.
  • Parodontitis umjerene težine (2). Parodontalni džep postaje dublji, već može doći do srednjih slojeva parodoncija. Istovremeno opažamo golim okom kako se desni odmiče od zuba, izlažući ga. Bakterije se nakupljaju u mojim džepovima. Formacije tartara postaju vidljivije. Dolazi do labavljenja zuba, što prijeti opasnošću od njihovog gubitka. Počinje uništavanje unutrašnjeg koštanog tkiva koje drži zub.Dencije su bolne, upalne, krvare. Loš zadah.
  • Teški parodontitis (3). Zglobni zglob praktički nema. Zub je izložen mjestu korijena. Količina vinskog kamena je vrlo velika. Desni su upaljene, bolne, otečene. Paralelno s tim se uništavaju alveolarni procesi vilice. Zubi se lako otpuštaju, čak i labave prilikom žvakanja. Moguće labavljenje prednjih zuba. Možda pojava gnojnog pražnjenja. Pojačava se loš zadah.
  • Prevalencija parodontitisa može biti:
    Lokaliziran. Kod lokaliziranog parodontitisa žarište bolesti je ograničeno na nekoliko pogođenih zuba i zubnog tkiva. Lokalizirani parodontitis obično se javlja kada mehanički faktori (pogrešno postavljena kruna, proteza itd.) Utječu na određeni parodontni period. Lokalizirani parodontitis ne može se proširiti na druge dijelove parodoncija, ali može se razviti i u generalizirani.
  • Generalizovani parodontitis pokriva parodontalna tkiva cele čeljusti ili čitave usne šupljine.

Dijagnoza parodontitisa

Za dijagnosticiranje parodontitisa koristi se nekoliko metoda, uglavnom u zavisnosti od težine bolesti.

Prvi korak u dijagnostici su konzultacije, tokom kojih doktor uči o pacijentovim pritužbama, njegovim osjećajima i vremenu njihovog pojavljivanja.

Nakon toga slijedi pregled, koji ljekaru omogućuje procjenu stanja usne šupljine. Obično stomatolog procjenjuje stanje oralne higijene, prisustvo ili odsutnost zubnog kamena. Doktor koristi poseban alat kako bi utvrdio koliko su izraženi parodontalni džepovi.

Nadalje, ako je potrebno, koristite dijagnostičku metodu poput rendgenskih zraka. Omogućuje vam da procijenite stanje parodontne bolesti, vidite i odredite težinu oštećenja koštanog tkiva, a također odredite koji su zubi zahvaćeni parodontitisom. Lekar takođe može prikazati trodimenzionalni tomogram kako bi stvorio kompletnu sliku bolesti.

Nakon ovih dijagnostičkih postupaka, stomatolog utvrđuje stepen parodontne bolesti svakog zuba, veličinu gingivnih džepova i upisuje podatke u zubnu mapu (parodontogram).

Ako je potrebno, pacijenta se upućuje na dodatne testove ili na pregled kod drugih ljekara ako se simptomi drugih bolesti pomiješaju sa simptomima parodontitisa.

Opće informacije

Parodontitis - Ovo je zubna bolest, zbog koje dolazi do uništavanja zubnog zgloba. Gingivitis, to jest upala desni, rana je faza parodontitisa, kasnije upalni proces prelazi u druga tkiva parodonata, što dovodi do razaranja parodontalnog i koštanog tkiva alveolarnog procesa. Gubitak zuba u starijoj dobi u većini slučajeva nastaje zbog generaliziranog parodontitisa.

Uzroci parodontitisa

Glavni uzrok pojave je nakupljanje plaka, koji otvrdne i formira zubni kamen. Pušenje i žvakanje duhana iz više razloga mogu doprinijeti razvoju parodontitisa. Dakle, duhan smanjuje reaktivnost imunološkog sustava, uslijed čega se povećava rizik parodontološke infekcije patogenom mikroflorom. Tvari sadržane u duhanu, u interakciji sa slinom, stvaraju povoljne uvjete za život patogene mikroflore. Također, pušenje značajno smanjuje proces regeneracije ćelija, što utiče na tok parodontitisa.

Nasljedna predispozicija je rijetka, ali postaje glavni uzrok razvoja. U ovom slučaju, uprkos činjenici da pacijent pažljivo brine o usnoj šupljini, razvija se gingivitis, a zatim i parodontitis.

Smanjena proizvodnja sline može povećati stvaranje plaka i kamenaca, jer je poremećen proces prirodnog čišćenja usne šupljine. Antidepresivi, protuupalni lijekovi, posebno kod dugotrajne upotrebe, značajno smanjuju stvaranje sline. Antikonvulzivi, imunosupresivi, blokatori kalcijumskih tubula mogu izazvati hiperplaziju gingive, što otežava oralnu njegu. Kao rezultat, kamenac se formira mnogo brže, što postaje i uzrokom parodontitisa.

U bolesnika sa šećernom bolešću parodontitis se dijagnosticira nekoliko puta češće, dok liječenje praktično ne donosi rezultate. Promjene u hormonskoj pozadini zbog trudnoće, laktacije, menopauze uzrokuju promjenu na imunološkom sustavu, što utječe na razvoj parodontitisa, a ako je žena imala gingivitis prije trudnoće, upalni proces počinje napredovati.

Manjak vitamina C i B zbog povrede njihove probavljivosti ili zbog loše prehrane jedan je od faktora koji mogu postati glavna patogenetska veza u razvoju parodontitisa. Manjak kalcijuma negativno utiče na celi skeletni sistem, uključujući i zubu, jer je kalcijum važan za kosti, posebno za one koji podržavaju zube. Ljudi koji ne primaju vitamin C izloženi su riziku za razvoj parodontitisa zbog smanjenja snage vezivnog tkiva. Kod pušača nedostatak vitamina C je izraženiji.

Stalna upotreba prekomjerno meke hrane ne pruža potrebno opterećenje zuba tokom žvakanja, što smanjuje kvalitetu samočišćenja zuba. Razvoju parodontitisa doprinosi i loša navika žvakanja s jedne strane, jer se u ovom slučaju funkcionalno opterećenje distribuira neravnomjerno. U osoba s malokrvnošću i nepravilnim zubima često se dijagnosticira parodontitis.

Vrste parodontitisa

Parodontitis se može podijeliti u nekoliko kategorija, a razlikuju se po ozbiljnosti bolesti, težini simptoma, prisutnosti ili odsutnosti komplikacija. Da bi odabrao najbolji tretman, stomatolog mora utvrditi oblik bolesti.

Tijekom patologije, razlikuju se dva njegova oblika:

  • akutni: simptomi se pojavljuju iznenada, upalni proces se brzo razvija, komplikacije u obliku fistula ili oštećenja zuba i desni se javljaju u roku od dva mjeseca,
  • hronični: simptomi parodontitisa su mutni, upalni proces je spor, razaranje tkiva odvija se polako i postepeno.

Zbog činjenice da akutni oblik parodontitisa karakteriziraju živopisni simptomi koji uzrokuju ozbiljnu nelagodu, liječenje obično započne brzo.Hronična bolest može proći nezapaženo sve dok ne pređe u teški stupanj.

Na mjestu infekcije parodontitis može biti žarišni (lokaliziran) ili generaliziran. U prvom slučaju pati malo područje tkiva, u drugom je zahvaćeno veliko parodontalno područje što uvelike otežava postupak liječenja.

Prema težini bolesti dijeli se na:

  • blag: simptomi su blagi i ne izazivaju mnogo tjeskobe, mogu se pojaviti džepovi do 3 mm dubine, razaranje kostiju je zanemarljivo,
  • sredina: praznine u džepovima su udvostručene, korijenski premaz je na pola uništen, pojavljuje se pokretnost zuba,
  • ozbiljno: počinje brza deformacija interdentalnog septuma, džepovi postaju veliki, hrana koja prodire u njih izaziva gnojne apscese.

Foto: stadiji razvoja parodontitisa

Teški parodontitis je praktički neizlječiv, a najčešće je nemoguće popraviti oštećeno tkivo.

Uzroci parodontitisa

Glavni razlog parodontitisa je množenje patogenih bakterija koje provociraju infekciju. Različiti faktori mogu pridonijeti ovom patološkom procesu, a to su:

uznapredovali gingivitis

  • bolesti koje slabe imuni sistem,
  • hipertoničnost čeljusnih mišića,
  • oštećenja sluznice usne šupljine,
  • tartar
  • stres i loše navike,
  • nepravilna higijena
  • bolesti koje utječu na acidobaznu ravnotežu u tijelu,
  • genetika.
  • Jedan od faktora koji pridonosi nastanku parodontitisa je slaba prehrana. Manjak vitamina slabi imunološki sustav, a nedovoljna količina čvrste hrane dovodi do sporog iscrpljivanja koštanog tkiva.

    Rijedak pregled stomatologa povećava vjerovatnoću za razvoj uznapredovalog parodontitisa. Prethodni gingivitis često se pojavljuje bez izraženih znakova, a patološki proces može primijetiti samo profesionalac. Pravovremena posjeta liječniku omogućuje vam da na vrijeme primijetite prekršaj i brzo ga otklonite.

    Parodontitis se često razvija kod odraslih, u zoni posebnog rizika - osoba od 16 do 30 godina. Česta upotreba alkohola ili pušenje povećava vjerovatnoću brzog razvoja upalnog procesa u desni. Ako stomatolog može tačno utvrditi podrijetlo patologije, lakše će se liječiti, ali neće biti prelaska na parodontnu bolest.

    Lijekovi

    Lokalni pripravci pomažu u uklanjanju simptoma upale i suzbijanju aktivnosti patogenih mikroorganizama. Tijekom cijelog liječenja, pacijent bi trebao redovito tretirati usnu šupljinu protuupalnim i antiseptičkim lijekovima. Koristi se u ove svrhe:

    • rješenja: Maraslavin, klorheksidin, klorofilipt, Rotokan,
    • gelovi: Holisal, Metrogil Denta, Traumeel, Levomekol,
    • posebne paste za zube: Parodontax, Lakalyut-active.

    Većina lijekova je pogodna za liječenje odraslih, ali su zabranjena za djecu.

    Uz brzi razvoj parodontitisa ili zanemareni oblik, mogu biti potrebni antibiotici: Klindomicin, Tarivid, Linkomycin. Preporučuje se upotreba preparata u obliku tableta: injekcije se ne koriste zbog previsoke koncentracije aktivne tvari na problematičnom mjestu, jer pridonosi uništavanju gingivnog nastavka.

    Osim toga, izabrani su vitaminsko-mineralni kompleksi za povećanje imuniteta i poboljšanje otpornosti tijela na upalni proces. Ako je potrebno, propisan je imunomodulator Immudon.

    Fizioterapija

    Za ozbiljne parodontološke probleme kod odraslih, dodatno se preporučuju sledeći postupci:

    • UHF terapija
    • darsonvalizacija
    • ultrazvučni talasi za jačanje desni,
    • aerosolna terapija
    • masaža desni
    • terapija svetlom
    • dijatermokoagulacija.

    Svi postupci su bezbolni i izvode se u stomatološkoj klinici. U Moskvi je potražnja za takvim uslugama mnogo veća nego u malim gradovima.

    Ortodoncija

    Hronična bolest desni ili parodontitis može biti rezultat malokluzije, nedostatka zuba ili neuspjele implantacije. Ako je uzrok bolesti ovo, stručnjaci preporučuju zamjenu implantata, protetike ili ugradnju nosača.

    Ukratko o bolesti

    Periodontitis prati kronični upalni proces koji se javlja u tkivima parodonata. Patologija dovodi do destruktivnih promjena u koštanom tkivu i zadržavajućem ligamentnom aparatu.

    Parodontitis se nikad ne javlja iznenada, gotovo mu prethodi bolest sa sličnim, ali manje izraženim simptomima. Gingivitis - upala sluznice desni, može se smatrati glavnim razlogom razvoja parodontitisa.

    Kako ide ovo? Etiologija i patogeneza

    Obrazac razvoja bolesti je jednostavan. Razmotrimo to detaljnije.

    Nakon svakog obroka i najmanji komadi hrane ostaju na zubima osobe. Streptococcus mutans (Streptococcus mutans) i Streptococcus sangius (Streptococcus sanguis), kao i Actinomycetes su uobičajeni stanovnici usne šupljine. Preostala hrana za njih je plodno okruženje za rast, razvoj i razmnožavanje. Apsorpcijom ugljenih hidrata patogeni mikroorganizmi stvaraju mliječne kiseline koje razgrađuju caklinu i čine zub ranjivim. To doprinosi razvoju karijesa.

    Najmanje čestice hrane koje proizvode milione mikroskopskih bakterija nazivaju se meko cvjetanje. Ako osoba svakodnevno pere zube, štiti se od opasnih bolesti. Mekani se premaz pojavljuje odmah nakon jela, pretvaranje u tvrde naslage započinje nakon 20-30 minuta. Tvrdi tamni zubni naslage, čvrsto naliježu na vratove zuba - ovo nije blagovremeno očišćen i okamenjen mekani plak.

    Kako nastaje upala desni?

    U nedostatku liječenja, tvrde naslage rastu duboko u desni i ozljeđuju ga. To pomaže uklanjanju sluznice zuba i stvaranju slobodnog prostora između njih. Nastale šupljine ispunjene su patogenim mikroorganizmima i ostacima hrane. Pravi znakovi gingivitisa su krvarenje, crvenilo, oticanje i svrbež u desni. Već u ovoj fazi, otkrivši prve simptome bolesti, morate odmah konzultirati stomatologa. Pretvori gingivitis u akutni parodontitis može se dogoditi nezapaženo. Brzo povećanje čvrstih naslaga dovodi do gingivnih džepova, upale u parodonciju i do razvoja njegovih klasičnih obilježja.

    Parodontitis: uzroci

    Iznad smo ispitali najpoznatiji razlog zbog kojeg se razvija bolest. Postoji niz faktora koji doprinose pojavi parodontitisa i njegovom napredovanju.

    Uzroci lokalizovane patologije:

    • Loše izvedena protetika,
    • Traumatični ugriz
    • Loše utvrđene ispune (nedostatak interdentalnih prostora, oštre ivice).

    Lokalizirani ili žarišni parodontitis zahvaća samo određene segmente u blizini zubnog tkiva, a da ne utječe na zdrava zdrava područja. Razvoj patologije rezultat je sistematskih povreda tkiva. U većini slučajeva žarišni parodontitis ima akutni oblik toka, praćen jakom boli i živim znakovima upale. U nedostatku pravodobnog liječenja i uklanjanju traumatičnog faktora, bolest prelazi u spori kronični oblik.

    Uzroci generaliziranog parodontitisa:

    • Nedostatak pravilne oralne higijene
    • Malokluzija,
    • Nizak imunitet
    • Nedostatak čvrstog voća i povrća na meniju,
    • Sistematsko dejstvo agresivnih agenasa (pušenje, alkohol) na usnu šupljinu,
    • Poremećaj hormonske pozadine (trudnoća, adolescencija, stadijum menopauze),
    • Nasljedna predispozicija
    • Neuravnotežena prehrana.

    Kako se manifestuje parodontitis?

    Patologija je praćena teškim simptomima i donosi puno neugodnosti. Prvi znakovi su loš zadah, svrbež, oticanje, cijanoza desni i krvarenje. Pri vizuelnom pregledu, pacijentovi zubi prekriveni su pigmentiranim tvrdim naslagama. Ako se osoba ne riješi bolesti pravodobno, tada će se pojaviti ozbiljnije manifestacije.

    Znakovi parodontitisa:

    1. Izloženost zuba u korijenu.
    2. Razvoj preosjetljivosti zuba.
    3. Stvaranje dubokih parodontalnih džepova, protok upale u njima.
    4. Izolacija patoloških sadržaja u korijenu zuba.
    5. Pogoršanje općeg blagostanja.
    6. Divergencija zuba, malokluzija.
    7. Pojava kroničnih zubobolja.
    8. Zubi i gubitak zuba.

    Ako osoba prekasno potraži zubnu njegu, zubi su vrlo labavi, korijenje je što više golih, tada je prirodne jedinice nažalost nemoguće spasiti. U ovom slučaju potrebno je izvršiti vađenje zuba i vratiti gubitak koristeći savremenu metodu protetike.

    Zaključak

    Parodontitis je popraćen neugodnim simptomima koji remete život osobe i čine ga nesretnim. Ako se ne želite prerano odvojiti s prirodnim zubima i postati klijent ortopedskog stomatologa, pažljivo pratite svoje zdravlje. Krvarenje i regresija desni, pokretljivost zuba, loš zadah, stvaranje volumena parodontalnih džepova i oslobađanje gnoja iz njih su simptomi koje ne treba zanemariti. Pravovremenim tretmanom pacijent održava zdrav osmijeh i izostanak komplikacija.

    Glavni uzroci parodontitisa

    Prilikom razmatranja uzroka koji doprinose nastanku parodontitisa, potrebno je utvrditi glavni od njih, koji se sastoji u stagnaciji u tkivima parodontalne krvi. Nastaje zbog unosa rafinirane i meke hrane koja ne vrši opterećenje potrebno za čeljust. Zbog zastoja krvi, stvara se okruženje pogodno za infekciju, koje sprečava imune ćelije koje organizam dopre da dođu na mesta infekcije.

    Neskladan nivo oralne higijene i greške stomatologa koji nastaju u procesu punjenja i protetike također bi trebali biti identificirani kao faktori koji doprinose nastanku parodontitisa. Ne posljednje mjesto zauzimaju faktori kao što su ateroskleroza i gastrointestinalne bolesti, pušenje i trudnoća, dijabetes melitus i aktivna upotreba lijekova, bolesti vezane za pljuvačne žlijezde i nepovoljni uvjeti života (nedostatak vitamina, faktori okoliša itd.). Pojedini slučajevi također određuju nasljednu predispoziciju kao faktor koji utječe na stvaranje parodontitisa. Parodontitis se može predstaviti u dva klinička oblika, od kojih se svaki utvrđuje na osnovu stepena njegove prevalencije. Dakle, parodontitis može biti lokaliziran ili generaliziran.

    Lokalizirani parodontitis: simptomi

    Ovaj oblik bolesti ima lokalni karakter lokalizacije, odnosno ne oštećuje u potpunosti zubu, već se nalazi samo u području nekoliko zuba. Razvoj bolesti nastaje uslijed aktiviranja lokalnih faktora sekundarne ljestvice, odnosno s okluzijskom patologijom i ozljedama, nekvalitetnim ispunama i protezama, materijalom za punjenje ili arsenskom pastom itd.

    Ovaj se oblik najčešće odnosi samo na rupe jednog zuba, dok je uzrok razvoja bolesti proksimalni karijes, koji se razvija iz dijela zuba koji je uz desni. Takođe, uzrok lokaliziranog parodontitisa može biti ozljeda. Može biti formiran komadima hrane koji su zaglavili između zuba, može biti i ozljeda od zubne koprive ili s ivice slomljenog punjenja.

    Simptomi lokaliziranog parodontitisa izraženi su sljedećim:

    • Česti kontakt između zuba hrane u određenom intervalu praćen jakim bolovima,
    • Žvakanje nelagodnosti
    • Osjećaj "labavih" zuba
    • Karakteristično stanjivanje ili zadebljanje na zahvaćenom području, što doprinosi nastanku mase neprijatnih senzacija,
    • Stvaranje gingivnih džepova s ​​pojavom bolova u njima kada uđe voda ili hrana. Liječenje uključuje obavezno uklanjanje takvih džepova.
    • Akutni oblik toka bolesti sa znatnim razaranjem zubne rupe, kao i stvaranjem apscesa,
    • Značajno uništavanje tkiva u susjedstvu zuba može dovesti do njegovog uklanjanja.

    Generalizovani parodontitis: simptomi

    Ovaj oblik parodontitisa karakteriše njegov hronični tok. Lezija utječe na dvije denticije odmah, odnosno predstavlja ozbiljniji problem od prethodnog oblika bolesti. Glavni simptomi su:

    • Površni gingivitis (bolest desni), što dovodi do postepenog uništavanja tkiva oko zuba,
    • Uništavanje zglobnih zglobova i ligamenata zuba,
    • Resorpcija kostiju,
    • Mobilnost zuba
    • Bol, krvarenje, lokalizovano u vratu zuba (zubi),
    • Stvaranje plaka i kamena,
    • Izolacija gnoja ispod desni
    • Stvaranje parodontalnih džepova (patoloških praznina nastalih između parodontalca i zuba), koji djeluju kao glavni simptom ove bolesti.

    Parodontitis: simptomi s različitim stupnjem bolesti

    Za ovu bolest, kao i za brojne bolesti različite prirode, karakteristično je podudaranje jednog ili drugog stepena s težinom. Sama ozbiljnost izravno ovisi o stupnju razvoja simptoma parodontitisa, naime o dubini formiranog parodontalnog džepa, stupnju resorpcije svojstvenog koštanom tkivu i općenitoj pokretljivosti zuba. Dakle, ozbiljnost parodontitisa određuje i odgovarajuće metode koje se koriste u liječenju.

    • Lako stepen. U ovom slučaju, parodontitis se određuje umjerenom težinom simptoma. Parodontalni džepovi imaju dubinu od oko 3,5 mm, resorpcija tkiva je u početnom stadijumu i lokalizirana je unutar interdentalne sepse. Krvarenja desni se primjećuju samo u slučaju mehaničkog utjecaja na njih, svrab je moguć i. U pravilu, ovo stanje ne vodi bilo kakvoj patnji pacijenta.
    • Srednjeg stepena. U tom slučaju, parodontalni džep doseže dubinu od 5 mm, interdentalna septa se rastvara na pola. Za zube je karakteristična patološka pokretljivost koja odgovara I-II stepenu. Ovdje se mogu pojaviti praznine između zuba, kao i traumatična artikulacija. Prikladno je napomenuti da I stupanj pokretljivosti određuje zaljubljenost zuba, što se događa naprijed i nazad. Stupanj II karakterizira pomicanje zuba u dva smjera, dakle prema naprijed i prema nazad, kao i bočno. I na kraju, III stepen karakterističan je pomicanje zubaca sprijeda i straga, kao i u bokovima i prema dolje. Prosječni stupanj bilježe i opće promjene u obliku desni s pojavom halitoze.
    • Teška diploma. Ovdje je, kao što je jasno, proces već otišao prilično daleko, odnosno javlja se povećanje parodontalnog džepa (više od 5 mm), povećanje pokretljivosti do II-III stepena, resorpcija interdentalnog septuma za više od polovine (u nekim slučajevima i potpuno). Značajne praznine nastaju između zuba, a pojavljuju se i ostali nedostaci koji se odnose direktno na zubu. Navedeni stupnjevi parodontitisa često se očituju u stvaranju apscesa i izlučivanju gnoja.

    Parodontitis, čiji su simptomi pojava oštrih bolova u desni i pojava problema prilikom žvakanja, tokom pogoršanja, manifestuje se i u kršenju općeg stanja, u povećanju temperature.

    Za proces upale parodontalnih tkiva karakterističan je njegov različit tok, koji se može dogoditi u tri glavne varijante njegovog razvoja:

    • Uništavanje vanjske (kortikalne) ploče, upala se širi na otkaznu kost,
    • Proces se širi duž parodontalnog jaza (to jest duž prostora između kosti i korijena zuba). U tom se slučaju primjećuje stvaranje apscesa i dubokih koštanih džepova tj.
    • Proces se proteže do periosteuma, formirajući tako periodontalne džepove koji izlučuju gnoj nakon naknadne resorpcije koštanog tkiva.

    Navedene opcije, koje ukazuju na širenje upalnog procesa, često se javljaju ne samo u izoliranom obliku, već i kada se kombiniraju jedna s drugom.

    Parodontitis: simptomi povezani s drugim bolestima

    Bolest poput parodontitisa ne može se pojaviti u izoliranom obliku, to jest, bez dodirivanja njegovih manifestacija tijela u cjelini. Dakle, pored utjecaja koji se vrši na opće stanje, parodontitis može uzrokovati i druge bolesti, koje utječu prije svega na druge organe i tkiva u dentofacijalnom sistemu. Ako, na primjer, infekcija koja nastaje kao rezultat parodontitisa, uđe u pulpu kroz ogranak u zubnom kanalu, može izazvati odgovarajuću upalu, odnosno pulpitis. Dijagnoza je u ovom slučaju komplicirana zbog nepostojanja oštećenja zuba. Uz česte recidive parodontitisa, mogu nastati i lezije u koštanom tkivu, izražene kao upale koštanog tkiva (osteomijelitis). U nekim slučajevima bolest je komplicirana upalnim bolestima mekih tkiva (flegmona i apscesa).

    Korekcija hardvera

    Hardverske metode liječenja parodontitisa smatraju se najefikasnijim i najsigurnijim. Oni su istaknuti po visokoj cijeni, ali omogućuju vam brzo i pouzdano vraćanje stanja mekih tkiva.

    • Laser Omogućuje vam bezbolno uklanjanje problematičnih područja desni kako biste zaustavili upalu i uništili bakterije. Rizik od ponovne upale je minimalan.
    • Vektor. Ovo je usmjerena ultrazvučna mašina koja ispira toksine, liječi desni i eliminira kamene i guste plakove.
    • Ultrazvuk Omogućuje vam uklanjanje subgingivnog kamena, čišćenje parodontalnih džepova od krhotina hrane.

    Bilo koji hardverski metod se koristi u kombinaciji sa terapijom lijekovima.

    Ako lokalno ili opće liječenje lijekovima ne donese željeni rezultat i razvoj parodontitisa ne može se zaustaviti, stomatolozi preporučuju liječenje problema hirurškim putem. Izvršeno:

    • Gingivektomija - pročišćavanje parodontalnih džepova, djelomično uklanjanje upaljenih područja. Koristi se za lokalizirani oblik bolesti.
    • Rast kostiju. Esencijalan za značajan gubitak tkiva.
    • Operacija patchworka. Izvodi se uz izlaganje korijena zuba. Džepovi se čiste, zdravom sluznicom se odrezuje mali komad koji pristaje na problematično područje i povezuje se šavovima. Metoda vam omogućava sakrivanje korijena i jačanje desni.
    • Splinting. Obnavljaju se krunice kako bi se spriječio gubitak zuba i zadržao zub u utičnici.
    • Gingivoplastika - čišćenje džepova, prekrivanje korijena zaštitnim tvarima. Ako je potrebno, dolazi do transplantacije kosti ili obnove epitela.

    Hirurška intervencija može izliječiti čak i napredni parodontitis i spriječiti moguće komplikacije.

    Narodni lijekovi

    Recepti tradicionalne medicine obično se koriste kao pomoćna sredstva i ne mogu u potpunosti zamijeniti terapiju lijekovima ili hirurško liječenje. Omogućuju vam da se brzo riješite neugodnih simptoma i ubrzate proces ozdravljenja tkiva.

    Uz odobrenje ljekara, možete podnijeti zahtjev:

    • Masaža Jela i ulja od oraha (optimalni omjer 1: 1) su pomiješani, impregnirani su sterilnim zavojem koji može lako masirati problematične desni 5-10 minuta. Postupak je potrebno izvoditi dva puta dnevno.
    • Sredstvo za ispiranje. Kašika suhog korijena brašna se prelije sa 250 ml vode, dovede do ključanja na laganoj vatri. Smjesa se infundira 30 minuta, hladi, filtrira.
    • Otopina za ispiranje. Čajna žličica nasjeckane hrastove kore prelije se sa 200 ml kipuće vode, da se na laganoj vatri kuha. Infuzira se do sobne temperature, filtrira. Isperite usta svaka 2-3 sata.

    S jakim bolovima možete koristiti antiseptičku otopinu: čajnu žličicu sode i natrijum-hlorida u čaši tople vode. Potrebno im je ispirati usta svakih sat vremena, nakon nekoliko primjena bol umire.

    Pogledajte video: Sensodyne - Za zdrav i lijep osmjeh - Parodontitis Prevencija (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar