Hepa Merz za dijabetes: liječenje dijabetičke hepatopatije

Pronađeno (13 poruka). . . Child-Pugh klasa C - akutni pankreatitis - dijabetes melitus tipa 2 - hronični hepatitis C nejasne etiologije - to.

Masna dijabetička hepatoza ozbiljna je komplikacija dijabetesa koja je posljedica toga. Ukoliko je potrebno, liječenje će biti pojačano heptralnim.

Heptral. Heptral. . Kao endokrinolog dodatno propisujem pacijentima dijabetes melitus, gojaznost, otpornost na inzulin i hirzutizam. Heptralni dijabetes - VIŠE NEMA PROBLEMA!

Senya, Heptral ne utječe na metabolizam šećera. . Dijabetes tipa 2 je isključivo životna bolest.

Liječenje ciroze jetre sa dijabetesom. Najbolje ako postoji ciroza. Tu spadaju Essentiale, Heptral, Hepatofalk, Hepa-Merz i drugi.

Dijabetes melitus - bolest povezana sa poremećenim metabolizmom glukoze c. Općenito, kod dijabetičke hepatoze, 10-dnevni intravenski heptralni kursevi.

Slijedom preporuka u uputama za upotrebu, tablete heptral treba uzimati oralno između obroka ujutro.

1. Heptral za dijabetes i bubrežne bolesti Ne preporučuje se. 2. Za izliječenje bubrega, preporučujem kontaktiranje urologa, također je moguće.

Sestra nije u pravu. Heptral se rastvara sa posebnim rastvaračem, koji. Pozdrav Yaroslav, imam dijabetes melitus tipa II, imam hipatozu.

Zdravlje = Ljepota. Heptralni - svaka jetra ima svoju priču. . Heptralni dijabetes - 100 PERCENT!

Heptralni analozi sa niskom cijenom. Heptral je prilično dobar i efikasan. Ali treba biti oprezan kod prisutnosti dijabetesa.

Heptral - lijek namijenjen čišćenju i obnovi jetre, ima antidepresivno djelovanje.

Heptral. Heptral je lijek namijenjen čišćenju i obnovi jetre.

Dijabetes melitus. . Pa šta je heptral?

Dijabetes melitus. . Heptral nadoknađuje nedostatak ademetionina, istovremeno stimulišući njegovu proizvodnju u tijelu.

bezalkoholni steatohepatitis, dijabetes melitus, heptral, nuklein, endogena intoksikacija, liječenje.

Heptralne upute

Lijek heptral, kojeg proizvodi talijanska podružnica američke hemijsko-farmaceutske korporacije Abbot, spada u skupinu hepatoprotektora i koristi se uglavnom kod različitih patologija jetre. Zašto "uglavnom"? Činjenica je da aktivna supstanca heptrala - ademethionin - takođe ima antidepresivno djelovanje, stoga se i depresivni poremećaji pojavljuju u velikom broju indikacija za propisivanje ovog lijeka. Ipak, glavni terapeutski "put" heptrala je zaštita jetre. A za to se lijek osigurava sa svim potrebnim, kao što su: choleretic, holekinetic, regenerativno, detoksikacijsko, anti-fibrosing, antioksidantno i neuroprotektivno svojstvo. Ademethionin je prirodna supstanca koja se sintetiše u jetri. Široko je zastupljen u svim biološkim okruženjima tijela (njegov najveći sadržaj primjećuje se u jetri i mozgu) i uključen je u mnoge metaboličke procese, uključujući i tri najvažnija: transmetilaciju, transulfurizaciju i aminopropilaciju. U reakcijama transmetilacije (metilacija) ademetionin "žrtvuje" svoju metilnu skupinu za sintezu membranskih fosfolipida, neurotransmitera, proteina, hormona itd. U reakcijama trans-sulfacije supstrat je za stvaranje koenzima glutationa, cisteina, taurina i acetilacije. Heptral zauzvrat nadoknađuje nedostatak prirodnog ademetionina i aktivira njegovu reprodukciju u tijelu, povećava sadržaj L-glutamina u jetri, cisteina i taurina u krvnoj plazmi i normalizira metabolizam jetre.Lijek povećava proizvodnju žuči u jetri: normalizira stvaranje endogenog fosfatidilholina u stanicama jetre, što povećava fluidnost (pokretljivost) i polarizaciju staničnih membrana. To povoljno djeluje na sustave transporta žučne kiseline povezane s membranama jetrenih stanica i potiče promociju potonjih duž izlučivačnog sustava žuči.

Iz tog razloga, heptral se uspješno koristi za intrahepatičku stagnaciju žuči. Ademethionin zajedno s ursodeoksiholnom kiselinom smatra se najperspektivnijim lijekom u smislu izloženosti ključnim vezama u patogenezi intrahepatičke (intralobularne i interlobularne) kolestaze. Heptral je iscrpno dokazao svoju efikasnost u liječenju i prevenciji hepatopatija povezanih sa hepatotoksičnim lijekovima. To je posebno važno u liječenju pacijenata oboljelih od raka, kada prekid hepatotoksičnog lijeka značajno smanjuje učinkovitost kemoterapije i kao rezultat toga pogoršava prognozu života. Davanje heptrala opioidnim ovisnicima sa hepatopatijom dovodi do smanjenja simptoma povlačenja, poboljšanja funkcije jetre i normalizacije mikrosomalnih procesa oksidacije. Još jedno svojstvo heptrala jedinstveno za hepatoprotektor je antidepresiv. Počinje se pojavljivati ​​od kraja prve sedmice uzimanja lijeka, potpuno se stabilizirajući u roku od 2 tjedna od farmakoterapije. Heptral je efikasan u relapsu endogenih i neurotičnih depresija koji su rezistentni na amitriptilin.

Heptral je dostupan u dva oblika doziranja: tablete i liofilizat za pripremu rastvora za intravenozno i ​​intramuskularno davanje. Tablete je preporučljivo uzimati ujutro između obroka. Važna nijansa: tablete treba uzeti iz ambalaže neposredno prije upotrebe. Čvrstoća pakovanja preduvjet je za održavanje kvalitete lijeka: ako je boja tablete drugačija od bijele (dopušteno je blago žutost), tada je nepropusnost narušena i lijek se više ne može koristiti prema predviđenoj svrsi. Otopina heptrala za intravensku i intramuskularnu primjenu priprema se neposredno prije primjene upotrebom otapala uključenog u pakovanju. Ostatak lijeka mora se zbrinuti.

Liječnici recenziju o heptral

Učinkovitost od prvog unosa, poboljšanje raspoloženja bez ikakve psihoaktivnosti. Postavljam kvalitetu cene što je više moguće, jer je efikasnost brza.

Nepristupačnost u ljekarnama i nedostatak analoga je više od 2x.

Odličan lijek u kompleksnoj terapiji, s dismetaboličkom encefalopatijom s elementima depresije. Preporučujem nakon ONMK.

Jedini hepatoprotektor s dokazanom efikasnošću. Odlično djeluje i na steatohepatozu i steatohepatitis. Ima antidepresivno dejstvo. Dobro podnosi pacijente. Ima blago choleretic efekat. Jedini negativan je trošak lijeka.

Bioraspoloživost oblika tableta je 5%.

Vrlo vrijedan hepatoprotektor, široko korišten za hepatitis različitog porijekla, masne hepatoze i druga oboljenja jetre. Veoma povoljan oblik otpuštanja, primjena tečaja je neophodna, poboljšava opće stanje pacijenta.

Nerazumno visoka cijena ovog lijeka čini ga nedostupnim mnogim pacijentima.

Ovo nije samo dobar hepatoprotektor, već i lijek sa antipsihotičkim učinkom. S oštećenjem jetre i mozga na pozadini endogene i egzogene intoksikacije, što dovodi do dismetaboličke encefalopatije kod teške dijabetes melitusa, alkoholne encefalopatije, opaža se prilično brz pozitivan učinak na pozadini intravenskog tijeka - poboljšavaju se biokemijski parametri krvi, značajno se smanjuje ozbiljnost depresije i poboljšava opće blagostanje pacijenata. Praktično nema nuspojava, dobro se podnosi.

Visoka cijena lijeka, ali u skladu je s kvalitetom.

Lijek "Heptral" pripada grupi hepatoprotektora i koristi se uglavnom kod različitih patologija jetre. Zašto "uglavnom"? Činjenica je da aktivni sastojak Heptrala, ademetionin, takođe ima antidepresivno djelovanje, zbog čega se depresivni poremećaji pojavljuju i u nizu indikacija za propisivanje ovog lijeka. Dostupan je u dva oblika doziranja: tablete i liofilizat za pripremu rastvora za intravenozno i ​​intramuskularno davanje.

Zanimljiv lijek, često ga koristim u svojoj praksi kao dio složene terapije kako u obliku tableta, tako i u injekcijama u nekim slučajevima, kao dio opće terapije jačanja.

Ne vidim nedostatke, osim troškova, ali dobri lijekovi obično nisu jeftini.

Uprkos somatskoj orijentaciji, djeluje blago psihoaktivno.

Obrazac. Mnoštvo prijema. Jednostavnost upotrebe.

Po meni je najbolji hepatoprotector širok spektar primjene, posebno za toksične lezije jetre, masne hepatoze, koje prate porast transaminaza, rezultat dugo ne dolazi, pozitivna dinamika se opaža brzo.

Dobar je lijek, u praksi ga koristim nekoliko godina. Nuspojave se praktično ne javljaju.

Kao endokrinolog dodatno propisujem bolesnicima sa šećernom bolešću, gojaznošću, inzulinskom rezistencijom, hirzutizmom i drugim endokrinim stanjima i bolestima, kao dermatolog koji definitivno propisujem u liječenju psorijaze.

Jedan od najboljih hepatoprotektora. Posebno dobar za alkoholni hepatitis, takođe smanjuje post-alkoholnu depresiju. Na pozadini intravenskog puta opaža se prilično brz učinak, poboljšavaju se biohemijski parametri u krvi i poboljšava opće dobrobit pacijenata.

Cijena je veća od one sličnih hepatoprotektora.

Lijek ima izražen terapeutski učinak kod oboljenja jetre poput hepatitisa, ciroze i mnogih drugih.

Trenutno je najefikasniji lek za lečenje patologija jetre. Oblik tablete koristi se nakon injekcije. Cijena je definitivno precijenjena. Ali u svakom slučaju, lijek je izbora.

Lijek se koristi za razne bolesti i patološka stanja jetre, uključujući onkološke procese različite etiologije. Lijek je skup, ali "stvarno djeluje" vrijedi novca. U svojoj praksi koristim žuticu različitog porijekla, metastatska oštećenja jetre. Pozitivan učinak postiže se vrlo brzo: biokemijski parametri jetre primjetno su poboljšani, opće stanje pacijenta se normalizira. Često liječenje pacijenata u ozbiljnom stanju nije potpuno bez upotrebe ovog lijeka. Definitivno ga preporučujem.

Stvarno učinkovit hepatoprotektor. Divan učinak u liječenju masne hepatoze, toksičnog oštećenja jetre. Gotovo nakon tečaja, laboratorijski pokazatelji, rezultati ultrazvuka se normaliziraju, zdravstveno stanje se značajno poboljšava, pojave toksične encefalopatije regresiraju.

Prevelika cena. Ne može si svaki pacijent priuštiti. Iako je, s obzirom na kratak tijek liječenja, u usporedbi s drugim skupinama hepatoprotektora, ovaj lijek možda čak vrijedno odabrati kao prioritet.

Jedan od najboljih hepatoprotektora u koje vjerujem. Brzo djelovanje lijeka, posebno kod hepatitisa. Lijek je dovoljno brz i dobar, bez nuspojava. Lijek se kombinira s bilo kojim lijekovima.

Nažalost, nije dozvoljeno u mlađoj dobi. Ne mogu si to svi priuštiti, s obzirom na troškove.

Narodni lijek za "čišćenje" jetre.

Cijena se više puta precjenjuje.

Lijek s dobrim općim jačajućim djelovanjem, a kao posljedica prvog od strane svih ostalih: antidepresiva i drugih utjecaja. Primjer kombinacije konvencionalnog lijeka i snažnog placebo efekta zbog vrlo visoke cijene.Postoje mnogo jeftiniji analozi i gotovo besplatne kombinacije drugih lijekova koji daju jednak ili bolji učinak.

Heptral je propisan pacijentima kao jedan od najefikasnijih hepatoprotektora. Dobro vraća funkciju jetre i ima antidepresiv. U obliku ubrizgavanja upotreba ovog lijeka je efikasnija. Heptral je relativno skup lijek, ali njegova učinkovitost je nesporna.

Jedinstveni lijek koji je klinički testiran i dokazano efikasan. Propisujem pacijentima nakon hemoterapije radi smanjenja hepatotoksičnosti. Obnavlja funkciju jetre, rezultat se opaža i analizom jetrenih enzima, ali i subjektivno kože.

Pogodno za oboljele od raka.

Lijek "Ademethionine" (trgovački naziv "Heptral") već se dugo godina uspješno koristi u hepatologiji. Za razliku od drugih takozvanih hepatoprotektora, Heptral ima ne samo izražen anticitolitički efekat (normalizacija nivoa aktivnosti serumskih transaminaza), već je vrlo efikasan antidepresiv. Ovaj lijek je optimalno kombinovan sa specifičnom antivirusnom terapijom za hronični virusni hepatitis. Najefikasnija primjena lijeka "Ademethionine" je uporaba shema zasnovanih na intravenskoj infuziji lijeka s naknadnim prijelazom na njegovu oralnu primjenu.

"Heptral" - hepatoprotektor, ima antidepresivno delovanje. Ima choleretic i cholekinetic efekat. Ima detoksikacijska, regenerirajuća, antioksidacijska, antifibrozirajuća i neuroprotektivna svojstva.

Cijena za mnoge nije dostupna. Učinkovit lijek koristi se kod mnogih patologija, ali ne mogu ga svi priuštiti.

Heptral je jedan od najefikasnijih hepatoprotektora do sada. Učinkovito ga koristim kod oporavka pacijenata nakon hemoterapije, u liječenju jetrene toksičnosti i u palijativne svrhe. Postoji nekoliko oblika oslobađanja koji pacijentima olakšavaju uzimanje lijeka.

Kod malog broja pacijenata primećene su neželjene reakcije.

Dobar i efikasan hepatoprotector. Djeluje brzo i vrlo efikasno. Oblik tablete je očito manje efikasan od injekcijskog oblika. Nisu utvrđene razlike u efikasnosti između intravenske i intramuskularne primjene.

Cijena je nerazumno visoka. U mnogim zemljama adomethionin, aktivna supstanca heptrala, nije lijek - smatra se dodatkom prehrani. Osnova dokaza o efikasnosti heptralne terapije u patologiji jetre je mala.

Kao što znate, liječenje težih oblika psorijaze uključuje dugotrajnu upotrebu imunosupresiva u visokim dozama, što dovodi do inhibicije jetre i stvaranja žarišta fibroze u njoj. Heptral je propisan kao prateća terapija za smanjenje toksičnog dejstva imunosupresivnih sredstava na jetru. Pored toga, heptral je antidepresiv. U bolesnika sa psorijazom karakteristični opsežni kožni osipi smanjuju kvalitetu života, još više deprimiraju, što dovodi do sklonosti dugotrajnoj depresiji i samoizolaciji od društva. Heptral se dobro nosi s takvim uvjetima.

U obliku injekcije Heptral ima mnogo nuspojava, tako da preporučujem korištenje otopine prema uputama u bolnici ili dnevnoj bolnici 14 dana, a zatim prebacite na oblik tableta i nastavite ga uzimati još 14 dana.

Heptral se efikasno i brzo nosi s zadatkom, rezultat se postiže u gotovo svim slučajevima.

Zlatni standard za liječenje različitih lezija jetre daje brz i snažan učinak. Konstantno ga primjenjujemo u planiranoj i hitnoj psihijatriji, narkologiji, psihoterapiji. Željeni lijek u liječenju pijanstva. Široko za virusni hepatitis akutnog i hroničnog toka, sa cirozom i masnom hepatozom.

Cijena je visoka i, nažalost, nemaju svi dovoljno novca za dobar tečaj liječenja.4 puta tokom prakse sreo sam se s alergijskim reakcijama i netolerancijom pri intravenskoj primjeni. Nije bilo reakcija na oblik tableta.

Moguće je koristiti sa rezistentnim varijantama depresije, kombinacijom depresije i oštećenja jetre.

Vjerovatno je najefikasniji hepatoprotektivni lijek u liječenju hepatitisa bilo koje etiologije, kao i ciroze jetre. Imam veliko iskustvo u korištenju ademetionina u svojoj praksi, a on me nikada nije iznevjerio! Jedino što zbunjuje je brza inaktivacija na svjetlu i značajno niža efikasnost oblika tableta prije infuzije.

I naravno - cijena. Želio bih češće propisati lijek siromašnim pacijentima, što nije izvedivo po takvim cijenama i potrebi dovoljno dugog korištenja lijeka.

Lijek se pokazao na pozitivnoj strani: dobro ga je koristiti, kao i kod jetrenih encefalopatija, uz kolestazu, i u liječenju virusnih hepatitisa i ciroze jetre, također je imao svoju primjenu u DGR, kako bi se smanjila reaktogenost žuči, i još puno toga!

Cijena je prihvatljiva, ali želio bih niži trošak jer se lijek široko koristi, ali ne mogu ga svi priuštiti.

Pregledi pacijenata sa heptralom

Prisiljavati gotovo bilo kojeg čovjeka da vidi doktora, čak i ako loše boli, gotovo je nemoguće. Dobar moj prijatelj imao je problema s alkoholom, koji je prevladao s poteškoćama i ne bez vanjske pomoći. Ali jetra je počela snažno boljeti (dokazujem mu da je ranije bila bolesna, jednostavno ga nije osjećao pod stalnim „stepenom“), a depresija i apatija su se pojavili, postao je letargičan, mada je često bio jako iritiran. Isprobavao je širok izbor lijekova, uglavnom pronađenih putem interneta. Ali značajan napredak dogodio se tek nakon uzimanja heptrala, što je savjetovao dobar ljekar.

Alkohol - to je poput zmija koja vas obavija svake godine, svakog dana i svakog sata. Prije svega, udara u jetru, pojavljuje se kronični umor, pojačano se javlja težina, počinju problemi s kožom, dlakom i noktima. Konstantno otrovan lošim zadahom i što je najvažnije, sve to razumijete, ali ne možete prestati. Ipak sam stekao snagu i odlučio sam da jednom i zauvijek okončam ovu zelenu zmiju, koristio sam Heptral za brzo obnavljanje jetre - reći ću vam, nisam očekivao tako brz efekt, nakon mjesec dana uzimanja počeo sam da osjećam nekoliko godina mlađe, neugodne mirise od usta, stalna težina napuštena, ne ostavljajući traga. Super droga!

Nakon duge i intenzivne upotrebe lijekova koji negativno djeluju na jedan od vitalnih organa (jetre), liječnik je nakon pregleda testova preporučio Heptral. Propisana je kapljanja deset kapljica. Lijek, moram reći, nije jeftin, ali vrlo djelotvoran. Barem konačni rezultat nakon polaska na tečaj kapljica iznenadio je čak i dežurnog liječnika i osjetio sam značajno olakšanje, ali ne odmah, kao što je rekao ljekar, to je normalno. Preporučujem. Budite zdravi.

Jedini razuman lijek. Zahvaljujući njemu, nedavno sam počeo da osjećam pozitivne rezultate općeg stanja. Prihvatam, lično, strogo u skladu sa uputama. Bilo je slučajeva kada su loše proučavali kako uzimati lijek, uzimali ga u pogrešno vrijeme (i više puta), osjetili laganu slabost, gubitak apetita i porast tjelesne temperature na 36.9. Veoma čudno, naravno, ali takvo je moje tijelo. I tako, generalno, nisam dugo uzimao ovaj lijek, stanje mi još nije postalo bolje, ali barem je sve stabilno, odnosno na istom nivou. Ali, kao što je lekar obećao, pozitivni rezultati mogu se primetiti ne ranije od 2 i pol mjeseca upotrebe. Da vidimo.

Lijek, iako skup, ali vrijedi. Prije uzimanja, bolje je konzultirati se s liječnikom, ne liječiti se sam!

Prije nekoliko mjeseci, ujaku mi je dijagnosticiran rak mokraćnog mjehura, sveobuhvatni pregled otkrio je da ima hepatitis C, za koji nije ni sumnjao. Propisana je hemoterapija, a na pozadini toga ALT i AST počeli su prolaziti kroz krov, a oralni oblici esencijalnih fosfolipida nisu pomogli. Ljekar je propisao Heptor jer je bio u bolnici u kojoj se liječio. Nakon što smo detaljno proučili sve što se tiče lijeka, kupili smo Heptral, jer je originalni lijek s dokazanom djelotvornošću, a situacija, shvatite, nije do eksperimenata, potrebni su nam brzi i najvažnije izraženi efekti. Heptral nam je puno pomogao, bukvalno nakon tri kapaljke ALT i AST počele su polako ali sigurno opadati. Kapljicama su davane 2 sedmice, a potom je tokom 1,5 mjeseca uzimao tablete u dnevnoj dozi od 800 mg. Sada smo svjedoci regresije tumora, ali kako bi održali funkciju jetre, nastavlja kurs Heptrala.

Moje iskustvo s Heptralom je prilično trivijalno. Dugo vremena sam imao velikih problema sa alkoholom. Ovako ili onako, uspjela sam se nositi sa svojim psihološkim problemima (iako ne bez poteškoća). Ali tijelo je ostalo u ruševinama, posebno jetra. Doktor me savjetovao Heptral. Nakon mjesec dana redovnog prijema, moje se stanje počelo primjetno poboljšavati. Apetit se pojavio, ten je postao blijedo ružičast umjesto zemljan. I opšte stanje se značajno poboljšalo. Heptral je potaknuo proces oporavka. Moj doktor mi je predložio da napravim kapalicu s ovim lijekom. Mislim da bi to trebalo pomoći.

Dobar dan svima. Želim podijeliti svoje iskustvo o tome kako sam uzimao ovaj lijek. Nažalost, moja jetra nije najjači organ u mom organizmu. Uzimao je razne lijekove, nisu pomagali, a onda je liječnik propisao Heptral. Počeo je uzimati, prema uputama koje je liječnik propisao. Rezultat je primećen posle kursa uzimanja Heptrala, on je vrlo efikasan. Šteta što za njega nisam znao ranije, ne bih tako dugo trpio uzalud. Jedno je loše, skupo je, ali mislim da je zdravlje skuplje. Sada me ne muče slabost i slab apetit, mučnina, natečenost i raspoloženje su se poboljšali. Preporučujem ga svima, zdravlja i sreće vama!

Morala sam naići na Heptral tokom trudnoće, kada je analiza biohemije prošla putem skala. Imao sam hronični holecistitis, morao sam isprobavati razne lijekove, ali u ovom slučaju su bili beskorisni, pa kad mi je liječnik propisao ovaj lijek, recimo da je bilo nekih briga u vezi s tim. Ali moram reći da su ispali neutemeljeni. Lijek je zaista dobar, iako ga trebate pravilno uzimati, normalno ga je percipirao sam sat i pol nakon jela i sat i pol prije novog obroka, a inače je uzrokovao bol u stomaku i osjećaj mučnine. Nakon tečaja uzimanja Heptrala, jetreni indeksi značajno su se smanjili. Ali minusi: ne mogu si to svi priuštiti, jer lijek je skup, ali nisam požalila.

Željela bih podijeliti iskustvo korištenja takvog multifunkcionalnog proizvoda kao što je Heptral iz farmaceutske kompanije Abbott i reći malo o sebi. U početku su tijekom mnogih godina, tačnije 15, dijabetes melitus tipa 1. Svi sustavi u tijelu pate od ove grlobolje, ali dobro je što postoje određena pravila, živeći pomoću kojih patnju možete svesti na minimum. Na primjer, takvo pravilo kao da se najmanje deset dana godišnje kreće prema tečaju droga, još bolje jednom u šest mjeseci, ali nemaju svi takvu priliku. Ovaj tečaj bi trebao uključivati ​​B vitamine, jer je ovo glavna hrana za živčane završetke u tijelu. Ovo su i lijekovi alfa-lipoinske kiseline - na tržištu ih je sada prilično puno, ima što izabrati, jeftinije ili skuplje. A jedna od dragocjenih komponenti mojih kapalica dugi niz godina je „Heptral“ iz Abbotta. Ukratko, jednostavno je jedinstveno. Njegova glavna funkcija za osobe s različitim dijagnozama je, naravno, hepatoprotektivna.Budući je jetra određena vrsta filtera, a bilo koji filtar treba održavanje, čišćenje i njegu. Inače, možete pogoršati svoje stanje sve do ciroze, vjerujte mi, dešava se ne samo među alkoholičarima i beskućnicima. Glavni sastojak Heptrala, kao što se vidi iz uputa, je ademtionin. Izumljen je ne tako davno, ali već se u mnogim zemljama i kod različitih pacijenata mogao dokazati kao regenerirajuća stanica jetre. Prije toga uzela sam puno hepatoprotektivnih lijekova u obliku injekcija i tableta. I svi su me jako razočarali, jer ili nije bilo efekta, ili su jednostavno radili kao lijekovi protiv koleretike. Posebna tema je poznati lijek Essentseale. Malo surfajući Internetom pronaći ćete informacije koje su već potvrdile mnoge neovisne kontrolne kompanije i ljekari, da je to glavni placebo među hepatoprotektivnim lijekovima. Mnogo informacija navedenih u reklami je samo izmišljotina samih stvaralaca Essentsealea. Ali natrag u Heptral. Sadrži i l-lizin. Ovo je aminokiselina. Općenito, uglavnom aminokiseline za tijelo imaju učinak "povezan" s vitaminima. No, za razliku od vitamina, oni se u tijelu ili ne proizvode, ili se stvaraju u vrlo malim količinama, a gotovo ih je nemoguće dobiti s hranom. Lično, moj život je postao puno bolji kada sam zasebno počeo uzimati aminokiseline. Stoga sam, kad sam u Heptralu pronašao ime l-lizin, bio vrlo zadovoljan. Sportaši će također cijeniti L-lizin, jer je njegova glavna funkcija pomoći u stvaranju proteina. Heptral je takođe proglašen antidepresivima. Da imate ozbiljnih problema s depresijom, ne bih se dao apsolutno kladiti samo na Heptral, naravno. Ali definitivno pruža manje anksioznosti. Kome bih ga preporučio? Osobe s osipima na leđima ili licu, aknama ili ucjenama. Ako tražite uzrok, a čini se da ga nema tamo, tada vam je jetra zapušena (ekologija, hrana, alkohol i stres). Probušite heptralni paket i to će vam biti spas za dugo vremena. O Heptralu: sam preparat se sastoji od ampule sa tečnošću i ampule sa prahom. Jednom se dodaje druga, a sad u rukama imate vrijednu štrcaljku. Ne trebate ništa razrjeđivati ​​- proizvođač je već odlučio sve za vas. Lično mi se više sviđa da me ubo vena. To se ne vrši kapanjem, već strujom i vrlo, vrlo sporo. Tokom uvoda, možete osjetiti pulsiranje u sljepoočnici, mučninu, okus lijeka u ustima. Ne bojte se napraviti malih zastoja prilikom primjene lijeka i, što je najvažnije, zapamtite da se to mora raditi vrlo sporo. Potrebno je upotrijebiti cijeli lijek jednom ili baciti ostatak, on ne živi dugo. Nakon uvođenja lijeka, poželjno je leći ili sjediti oko 5 minuta. Ali lično nisam. Nakon kursa pakiranja Heptral-a, u mlazu osjećam da mi je metabolizam bolji. Čak su mi i san i stanje kože postali bolji. Da konsolidirate rezultat, savjetujem svima da kupuju Heptral u obliku tableta. Njegova cijena me nikad nije zaustavila, jer mi takav kurs barem jednom godišnje zaista produži život!

Heptral je uzimala intravenski - osjećala sam se sjajno, prebacila sam se na tablete, pila 2 tablete dnevno, nakon 3 dana počeli su problemi: nadutost, jake glavobolje, bez apetita, nesanica, liječnik je prenosio 1 tabletu dnevno. Još nisam predao analize. Cijena je malo skupa.

Heptral mi je intravenski dobro pomogao kod masne hepatoze. Ali beskrajne injekcije su me završile. Prebacio sam se na tablete i uznemirio se - prilično je slab. Kao rezultat toga, ona je opet prešla na Tioktatsid u kombinaciji sa Maksarom. Maksar je biljni hepatoprotektor, potpuno bezopasan i savršeno obnavlja ćelije jetre. Efekat tretmana nije dugo dolazio. Osjećam se mnogo bolje!

Imam toksični hepatitis od antibiotika. Alt i ast do heptrala 320 i 150. Udario je intramuskularno 10 dana u 800 mg. dnevno.Nakon toga su se pokazatelji smanjili na 147 i oko 70. U početku je nadutost bila jaka, prva 3 dana. Nije bilo nesanice, naprotiv, bolje je bilo spavati. U tabletama mislim da je beskorisna jer kažu da je bioraspoloživost 5%, za injekcije 95%. Jedini minus, koji je suludo skup, uzeo je 1750 za 5 ampula.

Heptral sam uzeo intravenski. Kurs je trajao 15 dana. Bila je hospitalizovana u bolnici. Od druge injekcije temperatura mi je pala i više se nije dizala. Analiza se počela poboljšavati. Sada uzimam tablete. To se dugo leči mojom dijagnozom, a nesretno je što je lek veoma skup.

Nije mi pomoglo, samo sam ga pio u tabletama. Svidio mi se Maksar, po mom mišljenju je mnogo efikasniji. Ne mogu da se poredim sa injekcijama, ali u obliku tableta - definitivno. Maksar je hepatoprotektor na biljnoj komponenti. Moji pokazatelji nakon kursa su se poboljšali. Pilana tioktonskom kiselinom.

S obzirom da već duže vrijeme patim od hroničnog virusnog hepatitisa C, potrebno je periodično uzimanje određenih lijekova u kursima. Zajedno s drugima uzela je Heptral. Reći ću da je lijek vrlo jak i efikasan. Osim brzog oporavka jetrenih enzima, djeluje i kao antidepresiv. Ovo je plus. Ali, iskreno, droga je toliko jaka da mi je tolerirana prilično teško. Želim također napomenuti da je Heptral prilično skup, a ja osobno nemam financijsku priliku da ga stalno koristim. Općenito, Heptral je dobar lijek koji pomaže čak i protiv ciroze i jetrene kolestaze. Preporučujem onima koji sebi mogu priuštiti da potroše dovoljno novca na to. Cijena mu je možda jedini negativan. Inače, ocjena je 5.

Lijek pomaže kod jetrenih kolika. Iako u napomeni o lijeku o ovoj bolesti nema ni riječi. Kako se zgrabi, tako prođem trodnevni kurs lečenja. Uzimam jednu tabletu tri puta dnevno. Usput, pomaže i kod depresije, "djeluje" kao antidepresiv. Jedinstven alat.

On je uzimao "Heptral" tokom liječenja hepatitisa. Učinak uopće nije bilo, samo alergija. Kapala sam ga natrijum-hloridom, 5 ampula, prestala s liječenjem na trećoj ampuli. Uz put, nemam toleranciju prema ovom lijeku. Razočaran sam, reklamirano mi je, a pokazalo se da je lutka. Tept je teško podnijeti „heptral“ i ne može se sam pobrinuti za njega. Samo pod medicinskim nadzorom.

Lijek pomaže kod jetrenih kolika. Iako u napomeni o lijeku o ovoj bolesti nema ni riječi. Kako se zgrabi, tako prođem trodnevni kurs lečenja. Uzimam jednu tabletu tri puta dnevno. Usput, pomaže i kod depresije, "djeluje" kao antidepresiv. Jedinstven alat.

Tokom trudnoće naišla sam na bolest kao što je trudnička kolestaza. Pokušali su liječiti bilo čime, ali ništa nije pomoglo. Jetra je odbila, pokazatelji ALT i AST, već užasno precijenjeni, dostigli su kritičnu točku. Prerano je rađati. Kako bi održali zdravlje, i mojim i djeci bio je propisan Heptral. U samo dva dana uzimanja ovog lijeka, pokazatelji su znatno opali - otprilike 1,5 puta, svrab je postao manje izražen, mogao sam već spavati i ne svrbeti cijelu noć. Da nije bilo ovog lijeka, ne zna se kako bi se sve moglo završiti. Zahvaljujući Heptralu, isporuka se odvijala na vreme, nisam primetila negativne posledice uzimanja droge, sve je u redu sa mnom i decom. Djeca su rođena bez žutice. Moja jetra djeluje kao i prije.

Prihvatam "Heptral", jer će oduzeti kolecistitis. To se događa periodično, uglavnom sezonski u proljeće ili jesen. Lijek pomaže izvanredno, ali postoji jedna stvar - nakon što tablete ostanu neugodne u stomaku, osjećala sam se mučno par puta, pa sam odlučila dati injekcije intramuskularno, može se koristiti i tako. Ova metoda mi više odgovara, brže se apsorbira u krv, počinje brže djelovati i nema nuspojava. Zajedno s drugim lijekovima za ovu bolest, Heptral se vrlo dobro etablirao. Skupi lijek, ali bolje je potrošiti novac i postići željeni rezultat.

Zaista djelotvoran i stvarno efikasan lijek za održavanje funkcije jetre. Svake godine održavam tečajeve za obnavljanje jetre s kojima imam problema još od 25. godine života povezanih sa alergijskim reakcijama i bolovima. Cijena je visoka, ali apsolutno je u skladu s kvalitetom, primjetna poboljšanja primjećujem u sedmici nakon početka tretmana.

Veoma efikasan lijek. Moj rođak ima hepatitis C. Od svih lijekova koje je uzimala, Heptral je najefikasniji. Lijek uzima 2 puta godišnje, radi prevencije ili za vrijeme pogoršanja. Bukvalno nakon drugog - trećeg prijema, poboljšanje postaje primjetno. Apetit se pojavljuje i pacijentica čak dobija na težini, što je problematično s njenom bolešću. Također, poboljšava se radna sposobnost, nestaju letargija i umor. Međutim, lijek je prilično skup, ponekad morate koristiti jeftinije lijekove.

Farmakološko djelovanje

Hepatoprotector, ima antidepresivno delovanje. Ima choleretic i cholekinetic efekat. Ima detoksikacijska, regenerirajuća, antioksidacijska, antifibrozirajuća i neuroprotektivna svojstva.

Nadoknađuje nedostatak ademtionina i podstiče njegovu proizvodnju u organizmu, koja se nalazi u svim tjelesnim okruženjima. Najveća koncentracija ademetionina je primijećena u jetri i mozgu. Igra ključnu ulogu u metaboličkim procesima u tijelu, sudjeluje u važnim biohemijskim reakcijama: transmetilaciji, transulfurizaciji, transaminaciji. U reakcijama transmetilacije ademetionin odustaje od metilne skupine za sintezu fosfolipida staničnih membrana, neurotransmitera, nukleinskih kiselina, proteina, hormona itd. U transmetilacijskim reakcijama ademethionin je prekursor cisteina, taurina, glutationa (omogućava redoks mehanizam detoksikacije ćelije) biohemijske reakcije ciklusa trikarboksilne kiseline i nadoknađuje energetski potencijal ćelije).

Povećava sadržaj glutamina u jetri, cisteina i taurina u plazmi, smanjuje sadržaj metionina u serumu, normalizirajući metaboličke reakcije u jetri. Nakon dekarboksilacije sudjeluje u procesima aminopropilacije kao prekursor poliamina - putrescina (stimulator stanične regeneracije i proliferacije hepatocita), spermidin i spermin koji su dio strukture ribosoma, čime se smanjuje rizik od fibroze.

Ima choleretic efekat. Ademethionin normalizuje sintezu endogenog fosfatidilholina u hepatocitima, povećavajući fluidnost i polarizaciju membrana. To poboljšava funkciju sistema za transport žučnih kiselina povezanih sa membranama hepatocita i potiče prolazak žučnih kiselina u žučni sistem. Učinkovit je kod intrahepatičke (intralobularne i interlobularne) varijante kolestaze (poremećena sinteza i protok žuči). Ademethionin smanjuje toksičnost žučnih kiselina u hepatocitima spajanjem i sulfiranjem. Konjugacija s taurinom povećava rastvorljivost žučnih kiselina i njihovo uklanjanje iz hepatocita. Proces sulfacije žučnih kiselina doprinosi mogućnosti eliminacije putem bubrega, olakšava prolazak kroz membranu hepatocita i izlučivanje žuči. Uz to, same sulfatirane žučne kiseline dodatno štite membrane jetrenih stanica od toksičnih učinaka ne sulfatiranih žučnih kiselina (u visokim koncentracijama prisutnim u hepatocitima s intrahepatičkom kolestazom). U bolesnika s difuznim bolestima jetre (ciroza, hepatitis) sa sindromom intrahepatičke kolestaze, ademetionin smanjuje ozbiljnost svrbeža kože i promjene biokemijskih parametara, uključujući direktan nivo bilirubina, aktivnost alkalne fosfataze, aminotransferaze. Koleretski i hepatoprotektivni učinak traje do 3 mjeseca nakon prestanka liječenja.

Pokazalo se da je učinkovit kod hepatopatija uzrokovanih hepatotoksičnim lijekovima.

Davanje pacijentima s opioidnom ovisnošću praćenim oštećenjem jetre dovodi do regresije kliničkih manifestacija simptoma povlačenja, poboljšanja funkcionalnog stanja jetre i procesa mikrosomne ​​oksidacije.

Aktivnost antidepresiva manifestuje se postepeno, počevši od kraja prve nedelje lečenja, i stabilizira se u roku od 2 nedelje od lečenja. Lijek je efikasan za ponavljajuće endogene i neurotičke depresije otporne na amitriptilin. Ima sposobnost prekida relapsa depresije.

Svrha lijeka za osteoartritis smanjuje jačinu boli, povećava sintezu proteoglikana i dovodi do djelomične regeneracije hrskavičnog tkiva.

Farmakokinetika

Tablete su obložene filmskim premazom koji se otapa samo u crijevima zbog čega se ademtionin oslobađa u dvanaesniku.

Bioraspoloživost lijeka ako se uzima oralno je 5%, povećava se ako se uzima na prazan stomak. Cmaks Ademethionin u plazmi ovisi o dozi i iznosi 0,5-1 ml / l 3-5 sati nakon pojedinačne oralne doze od 400 do 1000 mg. Cmaks ademetionina u plazmi smanjuje se na početni nivo u roku od 24 sata

Vezivanje proteina u plazmi je zanemarivo, ≤ 5%. Prodire kroz BBB. Primijećeno je značajno povećanje koncentracije ademetionina u cerebrospinalnoj tekućini.

Biotransformisan u jetri. Proces nastajanja, trošenja i ponovnog stvaranja ademetionina naziva se ciklusom ademtionina. U prvoj fazi ovog ciklusa metilaze ovisne o ademtioninu koriste ademetionin kao supstrat za proizvodnju S-adenosilhomocisteina, koji se zatim hidrolizira u homocistein i adenozin sa S-adenosilhomocistein hidrazom. Homocistein, zauzvrat, pretvara obrnutu transformaciju u metionin prenošenjem metilne skupine iz 5-metiltetrahidrofolata. Kao rezultat toga, metionin se može pretvoriti u ademethionin, završavajući ciklus.

T1/2 - 1,5 sati Izlučuje se bubrezima. U istraživanjima na zdravim dobrovoljcima, unos označenog (metil 14 C) S-adenosil-L-metionina u urinu pokazao je 15,5 ± 1,5% radioaktivnosti nakon 48 sati, a u izmetu - 23,5 ± 3,5% radioaktivnosti nakon 72 sata. deponovano je oko 60%.

Oblik za puštanje, sastav i pakovanje

Enterično obložene tablete, filmom obložene, bijele do žutosmeđe, ovalne, bikonveksne.

Pomoćne tvari: koloidni silicijum dioksid - 4,4 mg, mikrokristalna celuloza - 93,6 mg, natrijum karboksimetil škrob (tip A) - 17,6 mg, magnezijum stearat - 4,4 mg.

Sastav školjke: kopolimer metakrilne kiseline i etil akrilat (1: 1) - 27,6 mg, makrogol. 07 mg, polisorbat 44 mg, simeticon (emulzija 30%) - 0,13 mg, natrijum hidroksid - 0,36 mg, talk - 18,4 mg, voda - QS

10 kom. - blisteri (1) - pakovanja od kartona.

10 kom. - blisteri (2) - pakovanja od kartona.

Režim doziranja

Lijek se propisuje oralno. Tablete treba progutati cele, bez žvakanja, preporučljivo je uzimati ih ujutro između obroka.

Heptral® tablete treba izvaditi iz blistera neposredno prije oralne primjene. Ako tablete imaju drugu boju osim bijele do bijele boje sa žućkastim nijansama (zbog curenja u aluminijskoj foliji), lijek Heptral ® se ne preporučuje.

Preporučena doza je mg / kg / dan.

Doza je od 800 mg / dan do 1600 mg / dan.

Doza je od 800 mg / dan do 1600 mg / dan.

Trajanje terapije određuje ljekar.

Stariji pacijenti

Klinička iskustva s primjenom lijeka Heptral ® nisu otkrila razlike u njegovoj učinkovitosti kod starijih pacijenata i bolesnika mlađe dobi. No, s obzirom na veliku vjerojatnost postojećih oštećenja funkcije jetre, bubrega ili srca, druge popratne patologije ili istodobne terapije drugim lijekovima, dozu Heptralna ® treba odabrati s oprezom za starije pacijente, počevši s donjom granicom raspona doza.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega

Ispitivanja na pacijentima sa bubrežnim zatajenjem nisu provedena, u tom pogledu se preporučuje oprez pri korištenju lijeka Heptral ® kod takvih bolesnika.

Pacijenti sa zatajenjem jetre

Farmakokinetika ademetionina je slična kod zdravih dobrovoljaca i bolesnika s kroničnom jetrom.

Upotreba lijeka Heptral ® kod djece je kontraindicirana (efikasnost i sigurnost nisu utvrđene).

Interakcija lijekova

Nisu primijećene poznate interakcije lijeka Heptral® sa drugim lijekovima.

Postoji izvještaj o sindromu viška serotonina u pacijenta koji uzima ademetionin i klomipramin. Smatra se da je ta interakcija moguća i treba dati oprez ademetioninu zajedno s selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina, tricikličkim antidepresivima (poput klomipramina), kao i biljnim lijekovima i lijekovima koji sadrže triptofan.

Nuspojava

Među najčešćim nuspojavama primećuju se: mučnina, bol u trbuhu i proliv. Ispod su sažeti podaci o nuspojavama koje su identificirane tokom kliničkih ispitivanja i u upotrebi ademetionina u tabletama u obliku tableta i u obliku doziranja nakon stavljanja na tržište.

Sa strane imunološkog sistema: reakcije preosjetljivosti, anafilaktoidne ili anafilaktičke reakcije (uključujući hiperemiju kože, nedostatak daha, bronhospazam, bol u leđima, nelagodnost u predjelu grudnog koša, sniženi krvni pritisak, povišen krvni pritisak, tahikardija, bradikardija).

Iz respiratornog sistema: edem grkljana.

S kože: reakcije na mjestu ubrizgavanja (vrlo rijetko s nekrozom kože), Quinckeov edem, prekomjerno znojenje, kožne reakcije, kožne alergijske reakcije (uključujući osip, svrbež, urtikariju, eritem).

Infekcije i infestacije: infekcije mokraćnih puteva.

Iz nervnog sistema: vrtoglavica, glavobolja, parestezija, anksioznost, konfuzija, nesanica.

Iz kardiovaskularnog sistema: „vrućica“, flebitis površnih vena, kardiovaskularni poremećaji.

Iz probavnog sistema: natečenost, bolovi u trbuhu, proliv, suha usta, dispepsija, ezofagitis, nadutost, probavne smetnje, krvarenje u stomaku, mučnina, povraćanje, jetrena kolika, ciroza.

Iz mišićno-koštanog sistema: artralgija, grčevi mišića.

Ostalo: astenija, zimica, sindrom nalik gripu, malaksalost, periferni edemi, groznica.

Intrahepatička kolestaza u preciznim i cirotičnim stanjima, koja se može pratiti kod sledećih bolesti:

- masna jetra,

- toksična oštećenja jetre različitih etiologija, uključujući alkoholna, virusna, ljekovita (antibiotici, antitumorski, antituberkulozni i antivirusni lijekovi, triciklički antidepresivi, oralni kontraceptivi),

- hronični holecistitis bez kamena,

- encefalopatija, uključujući povezan s zatajenjem jetre (uključujući alkohol).

Intrahepatička kolestaza u trudnica.

Kontraindikacije

- genetski poremećaji koji utječu na metioninski ciklus i / ili izazivaju homocistinuriju i / ili hiperhomocisteinemiju (nedostatak cistathionin beta-sintaze, poremećen metabolizam vitamina B12),

- dob ispod 18 godina (medicinsko iskustvo kod djece je ograničeno),

- preosjetljivost na komponente lijeka.

Uz oprez, lijek treba propisati za bipolarne poremećaje, u prvom tromjesečju trudnoće i tijekom dojenja (upotreba je moguća samo ako potencijalna korist za majku nadmašuje potencijalni rizik za plod i dijete), zajedno s selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina (SSRI), tricikličkim antidepresivima (poput klomipramina), biljnih pripravaka i lijekova koji sadrže triptofan za starije bolesnike s bubrežnim zatajenjem.

Kako dijabetes utiče na rad jetre?

Prema medicinskoj statistici, kod dijabetes melitusa konstantno postoji nedostatak inzulina, povećanje količine glukagona, uslijed čega razgradnja glukoze u tijelu usporava i nivo masnoće raste.

Tijekom razvoja masne hepatoze jetre dolazi do postupnog punjenja organa proizvodima metabolizma masti. Kako se bolest razvija, jetra gubi sposobnost uklanjanja otrovnih tvari koje ulaze u organizam. Jedan od negativnih čimbenika je da se s hepatozom duže vrijeme ne pojave simptomi bolesti. Stoga je često teško prepoznati patologiju u ranim fazama.

U procesu razvoja bolest se može očitovati u obliku sljedećih znakova:

  • postoji osjećaj težine u području neposredno ispod rebara sa desne strane,
  • povećava se stvaranje plinova, praćeno natezanjem,
  • stalno praćena mučninom,
  • koordinacija i performanse se pogoršavaju,
  • s vremenom, netolerancija na hranu sa visokim sadržajem masti,
  • postoje problemi sa kožom u obliku osipa ili alergijskih reakcija,
  • vid počinje padati, gubi se njegova oštrina.

Za liječenje masne hepatoze liječnik propisuje posebne lijekove.

Uz hepatitis i cirozu, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  1. Žutica
  2. Postoji potpuna averzija prema hrani.
  3. Opća slabost organizma.
  4. Koordinacija je prekinuta i ponašanje se mijenja.
  5. Ascites se razvija.
  6. Govor postaje monoton.

Preliminarno dijagnosticirati razvoj ozbiljnih problema jetre, liječnik može na temelju pritužbi pacijenta, očitovanja simptoma i anamneze. Dijagnoza se potvrđuje nakon posebnih dijagnostičkih postupaka - ultrazvuka, magnetne rezonance i biopsije.

Pored toga, istodobni faktor kod bolesti jetre je povišen holesterol u krvi.

Kako se leči?

Liječenje jetre treba propisati liječnik na osnovu rezultata dijagnostike.

Terapijski kurs mora biti praćen odbacivanjem loših navika, pridržavanjem propisane ishrane, aktivnim načinom života.

Za lijekove se u pravilu koriste posebni lijekovi.

Posebni preparati uključuju:

  • Hepatoprotectors,
  • antioksidanti, kao i vitamina A i E,
  • lijekovi koji uključuju komponentu poput lipoične kiseline,
  • lijekovi koji poboljšavaju svojstva viskoznosti krvi,
  • ako nema kontraindikacija (uključujući kamenje u jetrenim kanalima), mogu se koristiti lijekovi protiv koleretike.

Treba imati na umu da je kod dijabetes melitusa potrebno pažljivo odabrati lijekove za snižavanje šećera ili injekcije inzulina, jer mnogi moderni lijekovi negativno utječu na rad jetre i kontraindicirani su u slučaju problema s njom.

Kombinovana terapija može se nadopuniti drugim modernim metodama lečenja:

  1. Ultrazvuk i laserski tretman.
  2. Biljna medicina.
  3. Hirudoterapija.

Uz to, pacijent mora slijediti posebnu dijetu. Postoje proizvodi čija je potrošnja zabranjena. Tu spadaju:

  • mliječni proizvodi i kiselo mlijeko s visokim udjelom masti,
  • svi proizvodi koji su pečeni,
  • margarin, puter i majonez,
  • masno meso ili perad,
  • instant hrana sa konzervansima,
  • pekarski i konditorski proizvodi (uključujući tjesteninu),
  • začinjena jela.

Hrana treba biti na pari ili prokuhana.

Pacijentima se savjetuje jesti kuhanu nemasnu ribu ili perad, mliječne proizvode s niskim udjelom masnoće i kiselo-mliječne proizvode, svježe povrće i bilje.

Značajke i učinci lijeka Hepa Merz na tijelo

LLijek Hepa Merz protiv dijabetesa koristi se kada postoje problemi sa normalnim funkcioniranjem jetre.

Alat je detoksifikator-hepatoprotektor.

Sastav lijeka uključuje dvije glavne komponente - aminokiseline ornitin i aspartat. Oni štite organ, doprinose smanjenju toksičnih opterećenja na jetri, a također podržavaju metaboličku razmjenu stanica.

Pored toga, primjena Hepamerza smanjuje manifestaciju inzulinske rezistencije, što se posebno često očituje u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2.

Lijek se koristi u prisustvu sljedećih bolesti:

  1. Liječenje dijabetesa tipa 1.
  2. Liječenje dijabetesa tipa 2.
  3. Za detoksikaciju u prisutnosti trovanja različitog porijekla - hranom, lijekovima ili alkoholom.
  4. Za obavljanje zaštitne funkcije za vrijeme bolesti jetre u akutnim ili hroničnim oblicima.
  5. S razvojem hepatitisa.

Da bi se poboljšali rezultati terapijskog liječenja, lijek se kombinira sa silimarinom. Takav sveobuhvatan tijek može normalizirati oksidativni metabolizam lipida uz očuvanje membrane jetrenih stanica na pozadini masivnih antitoksičnih učinaka. Pored toga, poboljšava se proces oporavka pogođenih tkiva organa.

Lijek proizvodi njemačka farmakološka kompanija, a na tržištu je predstavljen u dva glavna oblika:

  • granule s okusom citrusa u vrećicama s jednom dozom,
  • koncentrat za pripremu infuzione otopine.

Samo liječnik koji propisuje lijek treba propisati lijek, jer neovisna odluka o njegovoj primjeni može izazvati komplikacije i povećati rizik od nuspojava. U nekim slučajevima se lijek može upotrijebiti kao preventiva kako bi se smanjilo toksično opterećenje na jetri.

Maksimalni učinak postići će se samo dijetalnom terapijom.

Upute za upotrebu lijeka

Prije upotrebe lijeka morate se upoznati s podacima navedenim u uputama.

Ovisno o obliku oslobađanja lijeka, kao i kliničkoj slici pacijenta, liječnik propisuje potreban broj doza i doza lijeka.

U pravilu se granule uzimaju u skladu s određenim preporukama opisanim u uputama za upotrebu.

Preporuke su sledeće:

  1. Lijek se mora otopiti u čaši čiste vode.
  2. Lijek se koristi tri puta na dan, dok maksimalna doza dnevno ne smije prelaziti dvije vrećice.
  3. Lijek se uzima nakon glavnog obroka, a od trenutka obroka ne bi trebalo proteći više od dvadeset minuta.
  4. tijek liječenja ne smije biti veći od dvadeset dana. Ako je potrebno, liječnik može propisati drugi terapijski kurs nakon dva do tri mjeseca.

Hepamerz u ampulama koristi se za injekciju u obliku kapalica. Otopina se mora razrijediti u fiziološkoj otopini uz dodatak glukoze, Ringerove otopine. U tom slučaju, maksimalna dnevna doza lijeka ne smije prelaziti osam ampula. Trajanje kursa liječenja je isto kao i kod uzimanja lijeka u obliku granula.

Tokom trudnoće i dojenja, uzimanje leka se ne preporučuje. Ako će trudnica sa šećernom bolešću uzimati Hepamerz, vjerovatnoća za razvoj dijabetesa fetusa može se povećati.

U nekim slučajevima liječnik može propisati liječenje lijekom tokom razdoblja rođenja djeteta ako postoji prijetnja za život majke, što prelazi rizik normalnog razvoja fetusa. Takođe, ovaj lek se ne koristi za lečenje dece mlađe od šesnaest godina.

Glavne kontraindikacije kada je upotreba lijeka zabranjena uključuju sljedeće:

  • ozbiljno zatajenje bubrega,
  • u prisustvu netolerancije na jednu ili više komponenti lijeka,
  • u sprezi s određenim grupama lijekova.

Nepoštivanje preporučenih doza može dovesti do nuspojava, poput dijareje i bolova u trbuhu, nadimanja, mučnine i povraćanja, alergijskih reakcija i bolova u zglobovima.

Podaci o vezi između jetre i dijabetesa prikazani su u videu u ovom članku.

Sažetak znanstvenog članka iz medicine i zdravstvene zaštite autor znanstvenog rada je Zharinova V.Y., Igrunova K.N., Bodretskaya L.A., Chizhova V.P., Samots I.A., Butinets J.S., Galetsky A .Yu., Benkovskaya N.N., Tabakovich-Waceba V.A.

Članak je posvećen liječenju bezalkoholnih bolesti masne jetre kao komplikaciji kod pacijenata s kompleksnom kardiovaskularnom patologijom i dijabetesom tipa 2. Predočeni su istraživački podaci o utjecaju preparata Hepa-Merz® na funkcionalno stanje jetre, endotel, reološka svojstva krvi, stanje kapilarnog protoka krvi, markere endotoksemije i kliničko stanje kod ove kategorije bolesnika. Dobiveni rezultati potvrđuju mogućnost utjecaja preparata Hepa-Merz® na funkcionalne poremećaje jetre kod pacijenata s kompleksnom kardiovaskularnom patologijom i šećernom bolešću tipa 2.

Primjena originalnog L-ornitina-L-aspartata u bolesnika sa složenom kardiovaskularnom bolešću i dijabetes melitusom tipa 2

U članku se govori o liječenju bezalkoholne bolesti masne jetre kao komplikaciji kod pacijenata s kompleksnom kardiovaskularnom bolešću i dijabetes melitusom tipa 2. Prikazani su podaci iz istraživanja o utjecaju Hepa-Merz® na funkcionalno stanje jetre, endotela, krvnu reologiju, stanje kapilarne cirkulacije, markere endotoksemije i kliničko stanje kod ovih bolesnika. Nalazi potvrđuju mogućnost utjecaja Hepa-Merz® na funkcionalne poremećaje jetre kod pacijenata s kompleksnom kardiovaskularnom bolešću i dijabetes melitusom tipa 2.

Tekst znanstvenog rada na temu "Primjena originalnog L-ornitin-L-aspartata u bolesnika sa složenom kardiovaskularnom patologijom i dijabetesom tipa 2"

ZHARINOVA V.YU., IGRUNOVA K.N., BODRETSKAYAL.A., CHIZHOVA V.P., SAMOTS I.A., BUTINETSZH.S., GALETSKY A.YU., BENKOVSKAYA N.N., TABAKOVICH-VACECA IN .A. Državna ustanova „Institut za gerontologiju, ime D.F. Čebotareva NAMS Ukrajine ", Kijev

PRIMENA ORIGINALNOG L-ORNITINACA ASPARATA U BOLESNIKA SA INTEGRIRANOM KARDIOVASKULARNOM PATOLOGIJOM I DIJABETOM TIPA 2

Sažetak Članak je posvećen liječenju bezalkoholnih bolesti masne jetre kao komplikaciji kod pacijenata s kompleksnom kardiovaskularnom patologijom i dijabetesom tipa 2. Predočeni su istraživački podaci o utjecaju preparata Hepa-Merz® na funkcionalno stanje jetre, endotel, reološka svojstva krvi, stanje kapilarnog protoka krvi, markere endotoksemije i kliničko stanje kod ove kategorije bolesnika. Dobiveni rezultati potvrđuju mogućnost utjecaja preparata Hepa-Merz® na funkcionalne poremećaje jetre kod pacijenata s kompleksnom kardiovaskularnom patologijom i šećernom bolešću tipa 2.

Ključne riječi: dijabetes melitus, kardiovaskularna patologija, hepatoprotektori, bezalkoholna bolest masne jetre.

O Fi ® originalnom istraživanju

Međunarodni časopis za endokrinologiju

Bolesti kardiovaskularnog sustava već su dugi niz godina vodeće u rangu glavnih uzroka smrtnosti stanovništva industrijski razvijenih zemalja. Prema mišljenju stručnjaka, jedan od važnih razloga za nepodudarnost između očekivane učinkovitosti suvremenih metoda terapije i stvarnih rezultata jeste neusklađenost s načelima optimalne terapije pri odabiru režima liječenja.

Optimalna terapija lijekovima uključuje imenovanje kombinacije lijekova koji omogućava postizanje maksimalnog pozitivnog rezultata uz minimalan rizik od nuspojava i komplikacija. Nažalost, često je želja za postizanjem ove učinkovitosti ograničena imenovanjem standardnih režima liječenja bez uzimanja u obzir individualnih karakteristika interakcije, metabolizma, bioraspoloživosti, brzine i potpunosti neutralizacije i eliminacije lijekova. Istovremeno, upravo ti faktori, posebno u kontekstu komorbidne patologije, imaju presudan utjecaj na efikasnost i sigurnost propisane terapije.

Glavno tijelo koje regulira stanje farmakokinetike i farmakodinamike lijekova i određuje prirodu međudjelovanja lijekova je jetra. U jetri, uključujući metabolizam gotovo svih glavnih klasa lekova, koji su deo standarda lečenja

kardiovaskularna patologija: lijekovi protiv trombocita i antikoagulansi, sredstva za blokiranje beta-adrenergičara, značajan broj ACE inhibitora i blokatori receptora angiotenzina II, antagonisti kalcijevih kanala.

Zauzvrat, patogeneza glavnih bolesti kardiovaskularnog sistema povezana je s promjenom strukturnog i funkcionalnog stanja jetre - od 60 do 95% bolesnika s dislipidemijom, gojaznošću, aterosklerozom, dijabetes melitusom tipa 2 imaju steatohepatozu ili steatohepatitis, klasificirane do danas dan kao bezalkoholna bolest masne jetre (NAFLD) 5, 16. Rezultati brojnih dugoročnih promatranja pokazali su da NAFLD ne prati samo kardiovaskularnu patologiju: prekomjerno nakupljanje masti u jetri, aktivacija I slobodnih radikala oksidacije, upala dovodi do destruktivne promjene hepatocita, ometa normalno funkcioniranje organizma. To dodatno pogoršava metaboličke poremećaje i doprinosi napredovanju osnovne bolesti. Prilično tradicionalan scenarij za napredovanje NAFLD-a u kardiovaskularnim bolestima je

fibroza i ciroza jetre su krajnje prognostički nepovoljni uvjeti koji značajno narušavaju kvalitet i umanjuju životni vijek pacijenata. Najveći rizik za razvoj ciroze jetre kod žena starijih od 45 godina s metaboličkim sindromom, dijabetesom tipa 2, hipertenzijom (AH) i znakovima sindroma citolize u laboratorijskim ispitivanjima.

S obzirom na prethodno navedeno, očito je da je važna komponenta terapijskih mjera u liječenju koronarne srčane bolesti, dijabetesa tipa 2, posebno kompliciranog hipertenzijom, korekcija funkcionalnog stanja jetre.

Suvremeni pristupi prevenciji i liječenju NAFLD-a uključuju: gubitak težine, obnavljanje osjetljivosti na inzulin (metformin), korekciju metabolizma lipida (statini) i uporabu hepatoprotektora. Ako prve tri točke u većini slučajeva uzmu u obzir kardiolozi i endokrinolozi, tada se s izborom hepatoprotektora u pravilu pojavljuju poteškoće zbog nedostatka jasnih preporuka o izboru lijeka i širokog spektra predstavnika ove klase lijekova.

Treba napomenuti da danas ne postoji opće prihvaćena klasifikacija hepatoprotektora. Ovisno o kemijskoj strukturi i porijeklu, razlikuje se nekoliko skupina hepatoprotektora:

- biljni pripravci,

- pripravci životinjskog porijekla,

- preparati koji sadrže esencijalne fosfolipide (EFL),

- aminokiseline ili njihovi derivati,

- antioksidativni vitamini i jedinjenja slična vitaminima,

- lijekovi različitih grupa.

Najčešće se u kliničkoj praksi upotrebljavaju biljni lijekovi (do 54%), dok fosfolipidni pripravci čine 16%, a ostali lijekovi, uključujući sintetske, organofarmaceutike i aminokiseline čine 30% ukupnog broja „pravih“ hepatoprotektora .

Postoji mišljenje da je svaki lijek predstavljen kao hepatoprotektor a priori efikasan i siguran u prevenciji i liječenju bilo koje bolesti. Istovremeno, praksa pokazuje da daleko od svih lijekova ove klase postoje uvjerljivi dokazi o poboljšanju histološke slike jetre. Uz to, prilikom propisivanja hepatoprotektora pacijentima koji imaju različita somatska oboljenja potrebno je uzeti u obzir prisustvo pleiotropnih efekata koji će pomoći optimiziranju liječenja osnovne bolesti.

S obzirom na gore navedeno, pri odabiru hepatoprotektora za bolesnike s kardiovaskularnom patologijom zaslužuje pripravak Hepa-Merz® (Merz Pharma GmbH & Co., KGaA), koji uz dokazan hepatoprotektivni učinak (poticajni učinak na neaktivne ili pogođene pacijente)

ćelije jetre, poboljšavajući reparativne procese i metabolizam energije u ćelijama jetre) pomoću sposobnosti za poboljšanje energetskih procesa u organima i tkivima, uključujući u miokardu i usporiti napredovanje kardiovaskularne patologije zbog prisustva dokazanih endotelioprotektivnih svojstava.

Ovakav široki spektar efikasnosti pruža ovaj lek, aminokiseline L-ornitin i L-aspartat uključene u njegov sastav. Unošenje ovih aminokiselina u organizam i njihovo uključivanje u Krebsov ciklus, glavni izvor proizvodnje energije kod čovjeka, dovodi do aktiviranja sinteze makroergičnih molekula, povećanih metaboličkih procesa i povećanja energetskog potencijala miokarda, te smanjenja ovisnosti stanica o proizvodnji energije anaerobnom glikolizom. Navedeni metabolički učinak izuzetno je važan za bolesnike s kardiovaskularnom patologijom, jer je poremećena razmjena energije patogenetski mehanizam bolesti kardiovaskularnog sustava i značajno pogoršava njihovu prognozu.

Još jedan argument u korist preporučivosti propisivanja originalnog L-ornitin-L-aspartata ovoj skupini bolesnika je prisutnost playropnih (dodatnih) endotelioprotektivnih svojstava povezanih s povećanjem razine L-arginina, supstrata za sintezu NO, koji je glavni marker funkcionalne održivosti endotela . Do danas je dokazano da povećanje nivoa L-arginina u krvnoj plazmi poboljšava klinički tok koronarne srčane bolesti (CHD), arterijske hipertenzije (AH), zatajenja srca, dijabetesa, a takođe povećava i endotelioprotektivnu efikasnost ACE inhibitora, statina, antagonista kalcijuma itd. .. Stoga je imenovanje preparata Hepa-Merz® pacijentima s kardiovaskularnom patologijom patogenetički potkrijepljeno.

Osim toga, ovaj lijek ima izražena detoksikacijska svojstva, što je izuzetno važno za pacijente s napredovalom srčanom insuficijencijom. Poznato je da dugotrajno smanjenje kontraktilnosti miokarda ili oslabljena pumpna funkcija srca s dijastoličkom disfunkcijom dovodi do povećanog tlaka u donjoj šupljini i jetri, te do zastoja krvi u jetri. U tim uvjetima dolazi do hipoksične degeneracije hepatocita, hidrostatske citolize, hipertenzije bilijarnog trakta, usporavanja izlučivanja i izlučivanja žuči, tromboze u sinusoidima što dovodi do ulaska endotoksina iz crijeva kroz portalnu venu, stvaranja portokavalnih anastomoza i amonijačnog endotoksikoze jetre.

Razvoj intoksikacije amonijakom u bolesnika s teškom kardiovaskularnom patologijom kompliciranom zatajenjem srca nije samo manifestacija zatajenja jetre, već je i znak sistemske endotoksemije, jer dugotrajna sistemska hipoksija u više organa koja prati

hroničnog zatajenja srca (CHF), dovodi do aktiviranja fermentacijskih procesa i prekomjerne sinteze amonijaka u crijevima, do poremećaja stvaranja glutamata u mozgu i smanjenja funkcije detoksikacije bubrega 15, 17.

Sindrom nastajanja intoksikacije klinički se očituje minimalnom hepatičkom encefalopatijom (MPE), što se očituje usporavanjem psihomotorne aktivnosti, padom koncentracije, oslabljenim sitnim motoričkim sposobnostima i oštećenjem vida. Izbrisana klinička slika MPE ne privlači uvijek pažnju ljekara, međutim, neblagovremeno tretirani MPE tijekom tri godine u 60% bolesnika dovodi do teške jetrene encefalopatije.

Smanjenje manifestacija intoksikacije amonijakom, s obzirom na njegovu sistemsku prirodu, postiže se upotrebom nekoliko klasa lijekova: antibioticima - za smanjenje prekomjerne kontaminacije mikroflorom debelog crijeva, probioticima (laktuloza) - za smanjenje stvaranja amonijaka u debelom crijevu i L-ornitin-L-aspartatom ( Hepa-Merz®) - sa ciljem poboljšanja metabolizma amonijaka 4, 9, 16.

Svaki od ovih lijekova dovoljno je učinkovit u uklanjanju intoksikacijskog sindroma endogenom intoksikacijom, međutim u prisustvu složene kardiovaskularne patologije komplicirane srčanom insuficijencijom kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, prednost treba dati originalnom L-ornitin-L-aspartatu, koji pored teške aktivnost detoksikacije, ima pleiotropna svojstva predstavljena gore.

Detoksikacijska svojstva originalnog preparata L-arnitin-L-aspartata (Hepa-Merz®) povezana su s aktiviranjem ciklusa sinteze uree urea (Krebs-Henseleit ciklus), koji nastaje u periportalnim hepatocitima, uslijed čega se pretvaraju toksični produkti raspadanja koji sadrže dušik, prvenstveno amonijak u netoksičnu uri topljivu u vodi - glavni krajnji produkt metabolizma proteina, koji se pak izlučuje bubrezima.

Ornitin je uključen u ciklus uree kao supstrat (u fazi sinteze citrulina), povećava aktivnost i proizvodnju enzima karbamoilfosfat sintetaza (prvi enzim ciklusa uree), pod uticajem kojeg se amonijak pretvara u karbamoil fosfat u prisustvu acetilglutaminske kiseline, iz koje je od niza uzastopnih transformacija, nastaju molekule uree koje se mogu učinkovito izlučiti iz tijela.

Arginin je također uključen u Krebsov - Hensezeit ciklus u fazi sinteze arginin sukcinata i dopunjuje stimulativni učinak ornitina na ciklus sinteze uree, uključen je u vezanje amonijaka u perivaskularnoj krvi, hepatocitima, mozgu i drugim tkivima.

Prema predstavljenim podacima, preparat Hepa-Merz® ima nekoliko mehanizama uticaja na

nism: ima hepatoprotektivne, detoksikacijske, antioksidacijske, metaboličke učinke, a ima i endotelioprotektivna svojstva, što ukazuje na visoku efikasnost lijeka u bolesnika sa složenom kardiovaskularnom patologijom, dijabetesom tipa 2 i hroničnim zatajenjem srca.

Svrha studije bila je istražiti učinak preparata Hepa-Merz® na funkcionalno stanje jetre, endotela, reološka svojstva krvi, stanje kapilarnog protoka krvi, markere endotoksikoze, kao i kliničko stanje pacijenata sa složenom kardiovaskularnom patologijom, dijabetesom melitusa tipa 2 i hroničnom zatajenjem srca.

Materijal i metode

Dizajn studije bio je proučavati dinamiku pokazatelja funkcionalnog stanja jetre, endotela, reoloških svojstava krvi, stanja kapilarnog protoka krvi, markera endotoksemije prije primjene preparata Hepa-Merz®, nakon prvog (prvi dan terapije) i petog (petog dana terapije) pojedinačne infuzije lijeka doza od 10 ml (1 ampula).

Ispitivano je 45 bolesnika u dobi od 60–74 godine (prosječna dob 68,4 ± 4,2 godine) sa dijagnozom koronarne srčane bolesti: stabilna angina pektoris P - III FC, CHF 11A - PB st. sa sistoličkom disfunkcijom leve komore (glavna grupa), koji su hospitalizovani u kardiološkom odeljenju Državne ustanove „Gerontološki institut D.F. Čebotareva NAMS Ukrajine ".

Nasumičnim uzorkovanjem ovi su bolesnici podijeljeni u dvije skupine: prva grupa (15 pacijenata) primila je standardnu ​​terapiju u skladu s preporukama Ukrajinskog udruženja kardiologije za liječenje zatajenja srca, druga skupina (30 bolesnika), prema dizajnu studije standardna terapija za zatajenje srca dopunjena je imenovanjem izvornog lijeka L- ar-nitin-aspartat u obliku infuzija u dozi od 10 ml 1 put dnevno. Pregled je obavljen dan nakon prve infuzije, a na kraju kursa liječenja - pet infuzija.

Selekcija u skupinama provedena je na temelju pažljivog prikupljanja anamneze, kao i podataka s trenutnih kliničkih, instrumentalnih i laboratorijskih pregleda (EKG, ehokardiografija, ispitivanja krvi i urina). Klinički pregled pacijenata proveden je u skladu s prihvaćenim dijagnostičkim standardima za koronarnu bolest srca i zatajenje srca (Preporuke Ukrajinskog udruženja kardiologije za dijagnozu i liječenje kardiovaskularnih bolesti, Kijev, 2013).

Funkcionalno stanje endotela (FSE) procijenjeno je laserskom doplerskom protočnom metrijom (LDF) na dvokanalnom laserskom doplerskom mjeraču protoka LAKK-2 (Rusija) na srednjoj trećini unutarnje površine podlaktice.

Aktivnost agregacije trombocita venske krvi proučavana je pomoću 230LA dvokanalnog laserskog analizatora agregacije trombocita (Biola, Moskva)

bodymetric metoda. Procijenjena je razina spontane i inducirane agregacije trombocita.

Reološka svojstva krvi proučavana su pomoću rotacijskog viskozometra AKR-2 (Rusija) pri brzini smicanja 10 s-1, 20 s-1, 50 s-1, 100 s-1, 200 s-1 s izračunavanjem indeksa deformabilnosti eritrocita (IDE) i indeks agregacije eritrocita (IAE). Indeks agregacije eritrocita izračunat je kao kvocijent viskoznosti krvi brzinom smicanja od 20 s-1, a viskoznost krvi brzinom smicanja od 100 s-1. Indeks deformabilnosti je omjer viskoznosti krvi pri brzini smicanja od 100 s-1 i brzini smicanja 200 s-1.

Stanje mikrocirkulacije bulbarne konjunktive proučavano je pomoću Zeiss-ove televizijske prorezne lampe (Njemačka). Slike su snimane pomoću primijenjenih računalnih programa, a potom su obrađeni podaci pomoću računalnog programa koji je razvilo osoblje instituta (Pisaruk A.V., Chebotarev N.D., 2002).

Analizirani su i parametri mikrocirkulacijskog sustava dobiveni morfometrijskom analizom, koji su obrađeni u točkovnoj skali (Malaya L.T., Volkov V.S., 1977), što omogućava karakterizaciju kvalitativno-kvantitativnih promjena mikrovaskularne promjene. U obzir su uzete mikrovaskularne promjene, kao i ekstravaskularne i intravaskularne promjene. Zasebno se izračunavaju indeks vaskularne konjunktive, indeks ekstravaskularne konjunkcije i indeks intravaskularne konjunkcije, kao i ukupni indeks konjunktive, koji je jednak zbroju rezultata svih indeksa.

Nivo molekula srednje težine određen je upotrebom trihlorocetne kiseline (TCA). 0,3 ml 10% TCA dodano je u 0,6 ml seruma, miješano, inkubirano 5 minuta na -20 ° C. Zatim se centrifugira 20 min na

1700 g. 4,5 ml destilirane vode dodano je 0,5 ml supernatanta. Merenja su izvršena na talasnim dužinama 280 i 254 nm. Zatim je indeks raspodjele izračunat dijeljenjem rezultata optičke gustine dobivenih na 280 nm s indeksom optičke gustoće na 254 nm. Normalna vrijednost IR je 1,4 cu

Stanje ćelija u tijelu ocjenjivano je pokazateljima indeksa indukcije apoptoze. Za određivanje nivoa apoptoze metodom anneksina, izolirane su mononuklearne krvne ćelije na gradijentu gustoće ficol-urografina (d = 1,077). Odabrano je 105 mononuklearnih ćelija za određivanje indeksa indukcije apoptoze. Induktor apoptoze dodan je u jednu od epruveta i inkubiran je na hranljivom mediju na 37 ° C 18 sati.

Anexin apoptoza je proučavana na PAS protočnom citometru (Parteo, Nemačka) koristeći pribor za otkrivanje apoptoze V I FITC za detekciju apoptoze (BD Bioscience Pharmingen, SAD).

Dobiveni podaci obrađeni su softverskim paketom Statistica 6.0 StatSoft USA. Izračunate prosječne vrijednosti pokazatelja i njihove pogreške (M ± m). Značaj razlike između skupina procijenjen je Student t-testom za neovisne uzorke. Razlike na p i smatrane su značajnim. Ne možete pronaći ono što vam treba? Isprobajte uslugu odabira literature.

Prema dobivenim rezultatima, prva infuzija pripravka Hepa-Merz® dovela je do značajnog smanjenja razine jetrenih enzima (tablica 1).Iako iako izraženi citolizalni sindrom nije karakterističan za kardiovaskularnu patologiju i nivo ovih pokazatelja u ispitnoj grupi bio je neznatno viši od standardnih pokazatelja, predstavljeni podaci mogu se smatrati pozitivnim

Tablica 1. Razina markera koji karakteriziraju funkcionalno stanje jetre u ispitnoj grupi tijekom terapije originalnim L-ornitin-L-aspartatom

Pokazatelj Glavna grupa (n = 30) Uporedna grupa (n = 15)

Prije tretmana Prvi dan terapije Peti dan terapije Prije tretmana peti dan terapije

ALT 48,6 ± 2,3 38,4 ± 1,7 * 27,6 ± 1,6 * 60,55 ± 3,40 53,55 ± 4,60

AST 41,6 ± 1,6 34,6 ± 2,5 * 27,2 ± 1,1 * 49,55 ± 4,40 45,4 ± 3,7

GGT 72,5 ± 2,3 57,3 ± 2,6 * 46,8 ± 1,7 * 72,9 ± 10,5 63,3 ± 8,3

AL 101,8 ± 9,4 92,3 ± 3,3 71,3 ± 2,1 * 111,8 ± 9,4 95,8 ± 9,9

CRP 6,6 ± 1,4 3,6 ± 0,4 2,8 ± 0,3 * 5,9 ± 0,8 4,6 ± 0,7

Ukupni protein 72,6 ± 1,4 67,4 ± 2,4 69,4 ± 3,8 71,8 ± 2,4 66,6 ± 3,5

FG 5,1 ± 0,7 4,5 ± 0,3 3,5 ± 0,2 * 4,5 ± 0,3 4,0 ± 0,3

INR 1,6 ± 0,5 1,8 ± 0,3 1,8 ± 0,2 1,4 ± 0,2 1,6 ± 0,2

Ch. 4,8 ± 0,3 4,46 ± 0,30 3,92 ± 0,20 * 4,66 ± 0,30 4,44 ± 0,40

TG 3,2 ± 0,1 2,7 ± 0,2 2,2 ± 0,2 * 3,21 ± 0,30 3,2 ± 0,2

Napomene: * - značaj razlika p i Ne možete pronaći ono što vam treba? Isprobajte uslugu odabira literature.

učinak lijeka na funkcionalno stanje hepatocita, smanjenje zagušenja u bilijarnom traktu.

Također, na pozadini terapije Hepa-Merz®-om, nivo fibrinogena, CRP-a, ukupnog kolesterola i triglicerida značajno se smanjio (Tabela 1), što potvrđuje visoku hepatoprotektivnu i protuupalnu efikasnost lijeka.

Povećanje volumetrijske brzine protoka kože na vrhuncu reaktivne hiperemije, koje se očituje od prve infuzije i dostiže klinički značajne vrijednosti tijekom uzimanja lijeka, ukazuje na poboljšanje vazomotorne funkcije endotela i potvrđuje prisustvo endotelioprotektivnog učinka preparata Hepa-Merz® (tablica 2).

Istodobno s poboljšanjem funkcionalnog stanja endotela, terapija pripravkom Hepa-Merz® doprinijela je značajnom smanjenju viskoznosti krvi, aktivnosti agregacije crvenih krvnih zrnaca i poboljšanju elastičnosti njihovih membrana (Tabela 3).

Navedene promjene stanja pokazatelja hemovaskularne homeostaze povezane s obnavljanjem ravnoteže molekularnih komponenti plazme, tekućim svojstvima membrane krvnih stanica i zaštitnim svojstvima endotela, postale su preduvjet za povećanje perfuzijskog protoka krvi organa i tkiva, procijenjeno indeksom mikrocirkulacije i kapiroskopskim podacima. Razina mikrocirkulacije prije liječenja bila je 2,6 perf.ed., nakon što se prva infuzija povećala na 3,2 perf.ed. i nakon kursa liječenja dostigao 3,5 perf.

Tabela 2. Funkcionalno stanje endotela tokom terapije u ispitanih pacijenata (podaci laserske doplerske dijametrije)

Pokazatelj Glavna grupa Uporedna grupa

Prije tretmana Prvi dan terapije Peti dan terapije Prije tretmana peti dan terapije

PMIS 2,6 ± 0,1 3,2 ± 0,1 * 3,5 ± 0,1 * 2,8 ± 0,2 3,2 ± 0,2 *

PMmax 6,7 ± 0,5 8,3 ± 0,4 * 10,8 ± 0,4 * 7,33 ± 1,50 8,6 ± 1,5

Napomene: * - značaj razlika p i Ne možete pronaći ono što vam treba? Isprobajte uslugu odabira literature.

100 s-1 3,6 ± 0,2 3,5 ± 0,1 3,14 ± 0,10 * 3,6 ± 0,2 3,5 ± 0,2

50 s-1 3,8 ± 0,1 3,75 ± 0,10 3,35 ± 0,20 * 3,8 ± 0,2 3,7 ± 0,1

20 s-1 4,11 ± 0,20 4,0 ± 0,2 3,59 ± 0,20 4,07 ± 0,20 3,97 ± 0,10

10 s-1 5,6 ± 0,2 4,16 ± 0,20 3,75 ± 0,10 * 4,13 ± 0,10 4,13 ± 0,20

IDE 1,03 ± 0,01 1,04 ± 0,01 1,05 ± 0,02 * 1,03 ± 0,10 1,04 ± 0,10

IAE 1,16 ± 0,02 1,13 ± 0,10 1,11 ± 0,03 * 1,16 ± 0,10 1,13 ± 0,10

Napomene: * - značaj razlika p i Ne možete pronaći ono što vam treba? Isprobajte uslugu odabira literature.

Uzimajući u obzir činjenicu da je sistemska kapilarna eritmička insuficijencija vodeći uzrok smrti u bolesnika s teškim zatajenjem srca, porast stope mikrocirkulacije primijećen tijekom terapije Hepa-Merz® ukazuje na porast broja crvenih krvnih zrnaca po jedinici vremena po jedinici tkiva, potvrđuje mogućnost pojačavanja metaboličkih procesa u tkivima, ne samo zahvaljujući sudjelovanju sastojaka lijeka u metaboličkim ciklusima, već i u vezi s povećanjem dostave kisika u i hemizirani organi i tkiva.

Smanjenje nivoa tkivne hipoksije i poboljšanje funkcionalnog stanja hepatocita tijekom terapije originalnim L-ornitin-L-aspartatom pomoglo je smanjenju jačine endogene intoksikacije, o čemu svjedoči dinamika molekula srednje težine (MSM): prije liječenja razina MSM280 bila je 0,346 at. e. i nakon položenog tečaja - u 0,3004 u. e.

Ispitivanje nivoa MSM254 pokazalo je istu dinamiku promjena kao i za MSM280, međutim, promjene su bile izraženije i nakon tretmana nivo MSM254 se smanjio na kontrolnu vrijednost. Dakle, nivo MSM254 prije tretmana bio je jednak 0,522 cu, a nakon tretmana - 0,417 cu .

Kao što znate, glavni mehanizam ćelijske smrti kod hronične hipoksije i intoksikacije je apoptoza. Očito je da poboljšanje opskrbe krvlju uz smanjenje razine endogene intoksikacije i toksičnih učinaka slobodnih radikala stvara uvjete za poboljšanje vitalnosti tjelesnih tkiva, što se i manifestira

0,45 0,4 0,35 0,3 0,25 0,2 0,15 0,1 0,05

Prije tretmana 280 nm

Slika 2. Nivo MCM280 koji sadrži aromatične aminokiseline u serumu krvi pacijenata koji su liječeni originalnim L-ornitin-L-aspartatom

Prije liječenja 254nm

Slika 3. Razina MSM koja ne sadrži aromatične aminokiseline u serumu krvi starijih pacijenata sa koronarnom arterijskom bolešću koji su liječeni originalnim L-ornitin-L-aspartatom

Tabela 4. Indikatori kapilarroskopije bulbarne konjunktiva kod ispitivanih pacijenata tokom terapije, uključujući originalni L-ornitin-L-aspartat

Pokazatelj Glavna grupa Uporedna grupa

Prije tretmana Peti dan terapije Prije tretmana Peti dan terapije

Indeks vaskularne konjunktive 10.53 ± 0.20 9.03 ± 0.20 * 11.03 ± 0.30 10.78 ± 0.20

Indeks ekstravaskularne konjunktive 1,00 ± 0,01 1,10 ± 0,01 * 1,10 ± 0,01 1,10 ± 0,01

Intravaskularni indeks konjunktive 3,71 ± 0,10 1,71 ± 0,20 * 3,82 ± 0,10 3,79 ± 0,10

Opći indeks konjunktiva 15,43 ± 0,50 12,27 ± 0,22 * 15,11 0,50 15,21 ± 0,40

Prečnik arteriola, μm 10.04 ± 0.20 11.57 ± 0.10 * 9.7 ± 0.3 10.5 ± 0.5

Prečnik venula, μm 29,3 ± 0,4 27,6 ± 0,5 * 29,3 ± 0,4 28,9 ± 0,2

Arterio-venularni koeficijent 0,41 ± 0,01 0,44 ± 0,01 * 0,42 ± 0,01 0,42 ± 0,01

Broj funkcionalnih kapilara u 1 mm2 8,0 ± 0,1 8,0 ± 0, 2 8,0 ± 0,1 8,0 ± 0,1

Napomena: * - značaj razlika p i Ne možete pronaći ono što vam treba? Isprobajte uslugu odabira literature.

Moguće je da je ovo posljednji dokaz potencijalnog pozitivnog potencijala

Prije tretmana Nakon tretmana

U apoptozi Papoptosis ind.

Slika 4. Nivo apoptotskih krvnih ćelija pacijenata liječenih originalnim L-ornitin-L-aspartatom

Prije tretmana Nakon tretmana

Slika 5. Nivo IIA krvnih ćelija pacijenata koji su liječeni originalnim L-ornitin-L-aspartatom

efekat lijeka na životni vijek ove kategorije pacijenata.

Ovaj zaključak podržava poboljšanje kliničkog stanja pregledanih pacijenata. O tome svjedoči porast rezultata ispitivanja s 6-minutnim hodom, smanjenje trajanja ishemije i broja ekstrasystola prema dnevnom praćenju EKG-a, kao i smanjenje ocjene u Minesotskom upitniku koji karakterizira kvalitetu života pacijenata (Tablica 5).

Rezultati studije ukazuju na preporučljivost uključivanja lijeka Hepa-Merz® u liječenje bolesnika sa složenom kardiovaskularnom patologijom i dijabetes melitusom tipa 2.

Dobiveni rezultati potvrđuju mogućnost utjecaja preparata Hepa-Merz® na funkcionalne poremećaje jetre kod pacijenata s kompleksnom kardiovaskularnom patologijom i dijabetesom tipa 2.

Klinički se to očituje poboljšanjem stanja pregledanih pacijenata: porastom rezultata ispitivanja 6-minutnim hodom za 10%, smanjenjem trajanja ishemije za 68% i brojem ekstrasystola prema dnevnom praćenju EKG-a za više od 100%, kao i smanjenjem bodova Minnesota upitnika koji karakterizira kvalitetu života pacijenti.

Laboratorijska efikasnost preparata Hepa-Merz® potvrđena je promjenama pokazatelja funkcionalnog stanja jetre (u usporedbi s početnim podacima) s petodnevnim terapijom od 10 ml (1 ampula dnevno): smanjenjem ALT za 44%, AST - za 35%, GGT - za 37 %, Alkalna fosfataza - za 30%, CRP - za 230%, FG - za 32%, porast INR-a za 12%, pad ukupnog holesterola za 19%, i trigliceridi za 32%.

Mogućnost endotelnog zaštitnog učinka preparata Hepa-Merz®, učinak na mikrocirkulaciju i pojačani perfuzijski protok krvi organa i tkiva potvrđuje se povećanjem volumetrijske brzine protoka krvi u prosjeku za 20-25%, smanjenjem viskoznosti krvi, aktivnosti agregacije

Tabela 5. Dinamika pokazatelja kvaliteta života pod uticajem terapije

Pokazatelj Glavna grupa Uporedna grupa

Prije tretmana Peti dan terapije Prije tretmana Peti dan terapije

MO QL, rezultat 227,4 ± 12,2 246,3 ± 7,2 * 211,03 ± 6,39 219,78 ± 3,20

Uzorak sa 6 min. hodanje, m 74,3 ± 2,2 79,4 ± 1,2 * 74,8 ± 3,5 75,3 ± 4,2

Trajanje dnevne ishemije, min 22,3 ± 0,7 15,3 ± 1,2 * 25,3 ± 2,3 21,3 ± 1,9

Broj ventrikularnih ekstra-sistola / dan 1348,4 ± 12,7 648,4 ± 3,4 * 1521,4 ± 8,7 1422,4 ± 6,7

Broj supraventrikularnih ekstrasystola / dan 2648,4 ± 14,3 748,4 ± 12,7 * 3248,8 ± 9,3 1355,4 ± 25,1

Napomene: * - značaj razlika p i Ne možete pronaći ono što vam treba? Isprobajte uslugu odabira literature.

eritrociti i poboljšanje elastičnosti njihovih membrane u prosjeku 20–35%. To je omogućilo povećavanje perfuzionog protoka krvi organa i tkiva, procijenjeno indeksom mikrocirkulacije i kapiroskopskim podacima. Porast mikrocirkulacije porastao je nakon prve infuzije za 19%, a petog dana terapije - za 26%.

Razina endogene intoksikacije pri korištenju minimalne terapijske doze Hepa-Merz®, 10 ml dnevno intravenski, smanjena je za 12%, što ukazuje na smanjenje tkivne hipoksije i poboljšanje funkcionalnog stanja hepatocita. Također potvrđuje mogućnost aktiviranja metaboličkih procesa u tkivima, ne samo zahvaljujući sudjelovanju sastojaka preparata Hepa-Merz® u metaboličkim ciklusima, nego i u vezi s povećanjem dostave kisika do ishemijskih organa i tkiva.

Tijekom terapije Hepa-Merz® uočeno je značajno smanjenje spontane i inducirane apoptoze mononuklearnih ćelija, kao i indeksa apoptoze koji karakterizira potencijalnu vitalnost stanica, do 30%.

S obzirom da se klinički učinak pripravka Hepa-Merz® počinje pojavljivati ​​od prve infuzije, pacijentima s kardiovaskularnom patologijom može se propisati kratki kurs lijeka u dnevnoj dozi od 10 ml 1 put dnevno tijekom pet dana terapije, uz daljnji prijenos u zrnati oblik originalnog L -ornitin-L-aspartat.

1. Već prva infuzija Hepa-Merz® dovodi do značajnog smanjenja razine jetrenih enzima.

2. Na pozadini terapije Hepa-Merz®-om, nivo fibrinogena, CRP-a, ukupnog holesterola i triglicerida značajno se smanjuje, što potvrđuje visoku hepatoprotektivnu i anti-upalnu efikasnost lijeka.

3. Razina endogene intoksikacije pri korištenju minimalne terapijske doze pripravka Hepa-Merz® smanjuje se za 12%, što ukazuje na smanjenje tkivne hipoksije i poboljšanje funkcionalnog stanja hepatocita.

4. Na pozadini terapije Hepa-Merz®-om dolazi do značajnog smanjenja spontane i inducirane apoptoze mononuklearnih ćelija, kao i indeksa apoptoze koji karakterizira potencijalnu vitalnost ćelije, do 30%.

1. Mubarakshina O.A. Hepatoprotektori: uporedne karakteristike i aspekti kliničke upotrebe // Medical Herald. - 2008. - Br. 34.

2. Shackled S.V. Klinička farmakologija hepatoprotektora // Practitioner. - 2002. - Br. 3.

3. Perederii V.G., Chernyavsky V.V., Shipulin V.P. Uporedna efikasnost hepatoprotektora

kod hroničnih difuznih bolesti jetre // Suchasna gastroenterologija. - 2008. - br. 3. - S. 81-83.

4.Arab J.P., Candia R., Zapata R. et al. Upravljanje bezalkoholnim bolestima masne jetre: pregled kliničke prakse zasnovan na dokazima // World J. Gastroenterol. - 2014. .-- 20 (34). - 12182201. doi: 10.3748 / wjg.v20.i34.12182.

5. Bass N. M., Mullen K. D., Sanyal A. et al. Liječenje Rifaximin u hepatičkoj encefalopatiji // New England Journal of Medicine. - 2010 .-- 362 (12). - 1071-1081.

6. Clark J.M. Epidemiologija nealkoholne bolesti masne jetre kod odraslih // J. Clin. Gastroenterol. - 2006. mar. - 40, Suppl. 1.- S5-10.

8. Farrell G.C., Larter C.Z. Nealkoholna bolest masne jetre: od steatoze do ciroze // Hepatologija. - 2006. feb. - 43 (2, Dodatak 1). - S99-S11.

9. Jalan R., Wright G., Davies N.A., Hodges S.J. L-ornitin fenilacetat (OP): novo liječenje hiperammonemije i jetrene encefalopatije // Med. Hipoteze. - 2007. - 69. - 1064-69.

10. Leise M, Poterucha J., Kamath P. Upravljanje hepatičkom encefalopatijom u bolnici // Clin. Proc. - 2014. .-- 89 (2). - 241-253.

11. Malaguarnera M., Gargante M.P., Cristaldi E. et al. Liječenje ace-til-L-karnitinom u minimalnoj jetrenoj encefalopatiji // probavne bolesti i nauke. - 2008. .-- 53 (11). - 30183025.

12. McPhail M., Leech R., Grover V. i dr. Modulacija neuronske aktivacije nakon liječenja jetrene encefalopatije // Neurologija. - 2013. - 80 (11). - P. 1041-1047.

13. Miyake M., Kirisako T. Randomizirano kontrolirano ispitivanje utjecaja L-ornitina na markere stresa i kvalitetu spavanja kod zdravih radnika // Nutr. J. - 2014. - 13. - P. 53-55.

14. Neuschwander-Tetri B.A., Caldwell S.H. Nealkoholni steatohepatitis: sažetak AASLD-ove jedinstvene tematske konferencije // Hepatologija. - 2003. - 37 (5). - 1202-1219.

15. Ong J.P., Elariny H., Collantes R. et al. Prediktori bezalkoholnog steatohepatitisa i uznapredovale fibroze kod oboljelih od pretilih pretilih // Obes. Surg. - 2005. mar. - 15 (3). - 310-5.

16. Rinella M.E. Bezalkoholna bolest masne jetre: sistematski pregled // JAMA. - 2015. 9. juna - 313 (22). - 2263-73. doi: 10.1001 / jama.2015.5370.

17. Sharma P., Sharma B.C., Puri V., Sarin S.K. Otvoreno randomizirano kontrolirano ispitivanje laktuloze i probiotika u liječenju minimalne jetrene encefalopatije // Europski časopis za gastroenterologiju i hepatologiju. - 2008. - 20 (6). - 506511.

18. Skowronska M., Albrecht J. Promjena funkcije barijere u krvi kod hiperammonemije // Neurotox. rez. - 2012. - 21 (2). - P. 236-244.

19. Thompson J.R. Smjernice za liječenje jetrene encefalopatije // Farmakoterapija. - 2010. - 30 (5). - 4S-9S.

20. Zhang Y., Janssen P., WinglerK. et al. Modulacija endotelne sinteze dušičnog oksida: nova kardiovaskularna terapijska strategija // Am. J. Physiol. Srčani krug. Physiol. - 2011. - 301. - H634-H646.

Primljeno 20.11.2015

Zharnova V.Y., 1grunova K.N., Bodretsky L.A., Chizhova V.P., Samots I.A., Butinets J.S., Galetsky A.Y., Benkovska M.M., Tabakovch-Vaceba V.A. DU „Nstitutgerontologi''m. D.F. Chebotaryova NAMS Ukrajine ", metro Kiv

DEFICIJENCIJA ORIGINALNOG L-ORSTINCH ASHPARTOU-a U NJEGOVIM KUPNJAMA i3 INTEGRIRANA KARTUVASKULARNA

PATALOPEUS I CRKVENI DIJABETI TIP 2

Sažetak Članak je posvećen bezalkoholnim pićima! masnoća! grančice kolačića poput ubrzane dadilje kod pacijenata i3 sa složenom kardiovaskularnom patologijom i dijabetesom melitusa tipa 2. Dovedite preparat Gepa-Merz® na funkcionalni nivo štednjaka, endotel, nadopunjavanje krvi, kapilarni protok krvi, endotoksemiju marcerija i najbolji kamp! Kategorija 'Paschentav. Negirajte rezultate potvrdivši da možete infuzirati preparat Hepa-Merz® na funkcionalno uništenom robotu peći u paschatni i3 sa kompleksnom kardiovaskularnom patologijom i šećernom bolešću tipa 2.

Kro40Bi riječi: moždani dijabetes, kardiovaskularna patologija, hepatoprotektor, bezalkoholna masna grančica štednjaka.

Zharynova V.Y., IhrunovaK.N., Bodretska L.A., Chyzhova V.P., Samots I.A., ButynetsZh.S., HaletskyiA.Yu, Benkovska N.N., Tabakovych-Vatseba V.O. Državna ustanova „Institut za gerontologiju nazvana po D.F. Čebotariov sa Nacionalne akademije medicinskih nauka Ukrajine “, Kijev, Ukrajina PRIMENA ORIGINALNOG L-ORNITIN-L-ASPARTATA U BOLESNIKA SA KOMPLEKSNIM KARDIOVASKULARNIM BOLESTIMA I DIJABETOM MELITUSOM TIPA 2

Sažetak U članku se govori o liječenju bezalkoholne bolesti masne jetre kao komplikaciji kod pacijenata s kompleksnom kardiovaskularnom bolešću i dijabetes melitusom tipa 2. Prikazani su podaci iz istraživanja o utjecaju Hepa-Merz® na funkcionalno stanje jetre, endotela, krvnu reologiju, stanje kapilarne cirkulacije, markere endotoksemije i kliničko stanje kod ovih bolesnika. Nalazi potvrđuju mogućnost utjecaja Hepa-Merz® na funkcionalne poremećaje jetre kod pacijenata s kompleksnom kardiovaskularnom bolešću i dijabetes melitusom tipa 2.

Ključne riječi: dijabetes melitus, kardiovaskularne bolesti, hepatoprotektori, bezalkoholna bolest masne jetre.

Hepa Merz za dijabetes: liječenje dijabetičke hepatopatije

Dugi niz godina neuspješno se bore sa DIJABETOM?

Voditeljica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako izliječiti dijabetes uzimajući ga svakodnevno.

Dijabetička hepatopatija može se pojaviti kod osobe koja boluje od dijabetes melitusa prvog ili drugog tipa. Za liječenje hepatopatije koristi se lijek Hepa Merz.

Sudeći prema recenzijama o ovom lijeku, on je vrlo efikasan u liječenju patologije. Prosječna cijena lijeka je oko 3.000 rubalja.

Strukturni analozi lijeka su Ornicketil i Ornithine.

Trudnoća i dojenje

Primjena ademetionina u visokim dozama u III tromjesečju trudnoće nije izazvala neželjene efekte.

Primjena lijeka Heptral ® u prvom tromjesečju trudnoće i tijekom dojenja moguća je samo ako potencijalna korist za majku nadmašuje mogući rizik za plod ili dijete.

Posebna uputstva

S obzirom na tonički učinak lijeka, ne preporučuje se njegovo korištenje prije spavanja.

Pri korištenju lijeka Heptral® u bolesnika sa cirozom jetre na pozadini hiperazotemije, potrebno je sistematično nadziranje sadržaja dušika u krvi. Tokom duže terapije potrebno je utvrditi sadržaj uree i kreatinina u krvnom serumu.

Ademethionin se ne preporučuje pacijentima sa bipolarnim poremećajima. Postoje izvještaji o prelasku depresije u hipomaniju ili maniju kod pacijenata koji uzimaju ademetionin.

Pacijenti s depresijom imaju povećan rizik od samoubistva i drugih ozbiljnih štetnih događaja, stoga bi za vrijeme liječenja ademetioninom takvi pacijenti trebali biti pod stalnim nadzorom liječnika za procjenu i liječenje simptoma depresije. Pacijenti bi trebali obavijestiti liječnika ako se njihovi simptomi depresije ne smanje ili pogoršaju terapijom ademetioninom.

Postoje i izvještaji o naglom početku ili povećanju anksioznosti kod pacijenata koji uzimaju ademetionin. U većini slučajeva nije potrebno prekidanje terapije; u nekoliko slučajeva stanje anksioznosti je nestalo nakon smanjenja doze ili povlačenja lijeka.

Budući da nedostatak cijanokobalamina i folne kiseline može smanjiti sadržaj ademetionina u bolesnika u riziku (s anemijom, oboljenjem jetre, trudnoćom ili vjerovatnoćom nedostatka vitamina, zbog drugih bolesti ili prehrane, na primjer, vegetarijanaca), treba pratiti sadržaj vitamina u krvnoj plazmi. Ako se otkrije nedostatak, preporučuje se uzimanje cijanokobalamina i folne kiseline prije početka liječenja ademetioninom ili jednodnevni unos ademetioninom.

U imunološkoj analizi primjena ademetionina može doprinijeti lažnom određivanju pokazatelja visokog homocisteina u krvi. Za bolesnike koji uzimaju ademetionin preporučuje se upotreba neimunoloških metoda analize za određivanje sadržaja homocisteina.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rada sa mehanizmima

Neki pacijenti mogu osjetiti vrtoglavicu dok uzimaju Heptral ®. Ne preporučuje se vožnja automobila i rad sa mehanizmima dok uzima lijek dok pacijent nije siguran da terapija ne utječe na sposobnost bavljenja ovom vrstom aktivnosti.

Koji su hepatoprotektori?

Trenutno postoji sljedeća klasifikacija tableta, kada se uzima, jetra se navodno obnavlja:

  • fosfolipidi,
  • derivati ​​aminokiselina
  • životinjska medicina
  • žučne kiseline
  • biljni lijekovi
  • homeopatski lijekovi
  • Dodaci prehrani.

Bez obzira koliko se pacijenata pita, koji je najefikasniji lijek za poboljšanje performansi, za održavanje i liječenje jetre, idealan lijek koji bi mogao da obnovi tkivo jetre vrlo brzo i učinkovito.

U pravilu se unos takvih lijekova vrši tijekom cijelog razdoblja sve dok se ne primijeti štetno djelovanje određenog faktora na ljudsku jetru i nema izražene štete od takve izloženosti.

Vrste hepatoprotektivnih lijekova

Istovremeno, pacijenti kojima je potrebna zaštita jetre prilikom uzimanja antibiotika, ili oni koji su zainteresirani kako podržati jetru kada uzima alkohol, trebali bi razumjeti da jednokratni unos takvog lijeka nakon što je osoba konzumirala alkohol, toksične lijekove, prejedanje, uopće ne djeluje. . Stoga je bolje da jetru ne liječi samostalno, jer je hepatoprotektivno sredstvo samo pomoćni lijek u složenoj terapiji, a samo bi specijalist trebao utvrditi koji je lijek bolji i kako ga liječiti.

Kada se trebaju uzimati hepatoprotektori i šta je to?

Savremena farmakologija nudi veoma veliku listu lijekova za jetru, a to su hepatoprotektori.

Postoje i hepatoprotektori nove generacije, čija je lista takođe vrlo široka. Treba imati na umu da je takav lijek kod nas vrlo često propisan, liječenje jetre lijekovima je prilično skupo, ali rezultata ne postoji uvijek nakon primjene lijeka.

Među liječnicima se već duže vrijeme vode sporovi o tome što je dobro za jetru i ima li smisla u takvim lijekovima. Ali trenutno ovi lijekovi propisuju liječnike za takve bolesti i stanja:

  • Virusni hepatitis - propisan ako antivirusna terapija nije efikasna ili postoje razlozi koji ne omogućavaju antivirusno liječenje. Ponekad je propisan za prevenciju ciroze složene terapije. Propisuju se bez obzira da li jetra boli od hepatitisa C.
  • Alkoholni hepatitis, pri kojem postoji prijetnja cirozom jetre - obnova jetre moguća je samo ako se čovjek riješi ovisnosti o alkoholu i ne pije alkohol. Ako uzmete paralelno alkohol sa hepatoprotektorima, neće biti efekta. Uz alkoholizam, toksično oštećenje jetre neće moći izliječiti najbolje lijekove.
  • Bolest masne jetre (nije povezana s alkoholizmom) - razvija se kod pretilosti, dijabetesa tipa 2. S ovom bolešću nastaju masne ćelije u jetri, kao rezultat toga se ona postepeno razgrađuje. U ovom je slučaju vrijedno uzimati hepatoprotektore samo uz pažljivu složenu terapiju - trebate slijediti dijetu, postepeno smanjujući težinu, vježbati, uzimati lijekove protiv dijabetesa i snižavati kolesterol.
  • Hepatitis officinalis, primarna bilijarna ciroza - takvi se lijekovi koriste u složenom liječenju. Prehrana za toksični hepatitis je također važna.

Stoga se mora shvatiti da takvi lijekovi za liječenje nemaju restorativni učinak, ako ne ograničite konzumaciju alkohola, ne slijedite dijetu. Također je vrlo važno osigurati adekvatan tretman za sve popratne bolesti, jer kod bolesti jetre obično su narušene funkcije žučnog mjehura i gušterače.

U kojim se zemljama liječe hepatoprotektori?

Treba uzeti u obzir, uzimajući bilo koji hepatoprotektivni agent, da je ova klasa lijekova dostupna samo u Rusiji, kao i u ostalim zemljama ZND-a. U Evropi i Americi nedostaje lista ove klase droga.

Nisu uključeni u popis lijekova koji se koriste protiv bolesti jetre jer nije dokazano da su ovi lijekovi efikasni.

Retko se u nekim zemljama ovi lekovi upotrebljavaju kao dodaci prehrani. Zanimljivo je da kompanija iz Francuske, Sanofi, koja je jedan od proizvođača Essentiale proizvoda, najveći dio ovog lijeka šalje u zemlje ZND, s obzirom na to da ga nema nigdje drugdje u svijetu.

Općenito, važno je shvatiti da je suvremeno farmaceutsko polje vrlo profitabilna djelatnost, pa postoje konkurencija i prilagođene studije o učinkovitosti lijekova. Zbog toga je vrlo teško shvatiti kada je lijek zaista djelotvoran, a koliko. Opis svake od skupina lijekova ukazuje na pozitivno i negativno mišljenje o njima iz različitih izvora.

Za odabir najboljeg lijeka za liječenje jetre neophodno je uzeti u obzir mišljenje ljekara. Upravo on mora konačno odrediti naziv tableta za liječenje. U ovom slučaju, cijena lijekova za jetru ne igra uvijek presudnu ulogu.

Esencijalni fosfolipidi

Prije uzimanja bilo kakvih esencijalnih fosfolipida, što je to, liječnik treba objasniti pacijentu. Važno je uzeti u obzir da je cijena esencijalnih fosfolipida prilično visoka.

Ako vjerujete uputama i reklamama koje govore kako podržati jetru hepatitisom C, tada se fosfolipidi koriste u liječenju hepatitisa - toksičnog i alkoholnog, kao i sa sindromom zračenja. Ali u stvari, postoje različita gledišta o tome kako djeluju takvi hipoprotektori.

Dakle, u uputama za takve lijekove napominje se da su esencijalni fosfolipidi koji se dobivaju iz soje sastojci ćelijske stijenke hepatocita.

Njihov mehanizam djelovanja je sljedeći: fosfolipidi ulaze u lipidni sloj zidova stanica koji su oštećeni i poboljšavaju njihove funkcije.

Neki pacijenti vjeruju da esencijalni fosfolipidi obnavljaju stanice jetre, ali u stvari su samo u stanju da poboljšaju stanje staničnih zidova.

Ako osoba uzima fosfolipide, tada dolazi do smanjenja potrošnje energije jetre, povećava se aktivnost enzima, a svojstva žuči poboljšavaju. Da biste postigli rezultat, trebate piti tablete jako dugo - najmanje šest mjeseci.Najveći efekat se primećuje ako se injekcije Essential Forte primene intravenski.

Pri uzimanju fosfolipida povećava se vjerovatnost odgovora na α-interferon (ako se provodi terapija hepatitisom C).

Međutim, postoje negativna mišljenja o ovim lijekovima. Konkretno, 2003. godine u Sjedinjenim Državama je provedeno istraživanje koje nije utvrdilo pozitivne učinke takvih lijekova na rad jetre. Naučnici su takođe otkrili da je u liječenju hepatitisa - akutnog i hroničnog pojačano zapaljenje, jer lijekovi iz ove grupe nemaju choleretic svojstva, a žuč stagnira.

Na osnovu ovih studija, izbor lijekova ove vrste za liječenje virusnog hepatitisa je pogrešna odluka.

Takođe postoje dokazi da se različite vitamine vitamina B koji su prisutni, na primjer, u Essliver Forteu, ne preporučuje istodobno uzimanje.

Neki izvori tvrde da tablete poput Essentiale-a praktično ne ulaze u jetru, distribuiraju se po tijelu. Preporučljivo je odvojeno uzimati vitamine B skupine u tabletama, nazive lijekova možete dobiti od svog liječnika.

Stoga liječenje bolesti jetre takvim lijekovima može biti neefikasno. Istovremeno, cijena hepatoprotektivnih lijekova je prilično visoka: ako uzimate kapsule mjesec dana, cijena liječenja iznosit će oko 3000 rubalja.

Dakle, uzimajući savremena sredstva ovog tipa, pacijent dobija sumnjivu efikasnost. A ljudi koji imaju hepatitis (aktivni oblik bolesti) treba ih vrlo pažljivo uzimati.

Opće informacije

Lijekovi koji pozitivno djeluju na funkcioniranje jetre i doprinose njenoj obnovi su hepatoprotektori.

Lijekovi, čija će lista biti data u nastavku, savršeno štite tijelo od:

  • agresivni lijekovi
  • izloženost otrovima
  • alkohol.

Njihova upotreba omogućava vam poboljšanje metabolizma. Osiguravaju efikasnost ćelija jetre. Dakle, glavna funkcija lijekova je zaštita tijela od negativnih učinaka različitih štetnih faktora.

Savremeni farmakolozi razvili su širok izbor hepatoprotektora. Popis lijekova treba podijeliti prema principu djelovanja i sastavu. Međutim, svi ovi lijekovi blagotvorno djeluju na jetru. Ali treba ih uzimati samo nakon konsultacija sa stručnjakom.

Uz to, važno je razumjeti: hepatoprotektori nisu u stanju potpuno zaštititi tijelo od štete koju alkohol uzrokuje. Jedini način sprečavanja štetnog učinka je zaštita tijela od pića koja sadrže alkohol.

Ne samo za liječenje, već i u profilaktičke svrhe, propisani su hepatoprotektori (lijekovi).

Lista lijekova uključenih u ovu skupinu ima prilično široke indikacije za upotrebu:

  1. Preporučljivo ih je koristiti osobama koje stalno komuniciraju s kemijskim, radioaktivnim, toksičnim komponentama.
  2. Ovakvi lijekovi su korisni ljudima u starijoj dobi, jer jetri često treba medicinska podrška.
  3. Uz to, ta sredstva blagotvorno djeluju u borbi protiv bolesti probavnog trakta, bilijarnog trakta.

Ali najvažnije - moramo zapamtiti da se hepatoprotektori mogu koristiti tek nakon imenovanja liječnika.

Osnovna svojstva

Treba imati na umu da postoji veliki izbor hepatoprotektora. Pripravci, čija se lista razvrstava ovisno o mehanizmu djelovanja i glavnoj tvari, obavljaju različite funkcije. Neki lijekovi oštećuju ćelije mnogo brže. Drugi bolje pročišćavaju jetru.

Uprkos tim razlikama, svi lijekovi imaju zajednička svojstva:

  1. Hepatoprotektori se temelje na prirodnim tvarima, sastojcima normalnog prirodnog okruženja tijela.
  2. Njihovo djelovanje usmjereno je na obnavljanje oslabljenih funkcija jetre i normalizaciju metabolizma.
  3. Lijek neutralizira toksične proizvode koji u organizam ulaze izvana ili se formiraju iznutra, zbog poremećaja metabolizma ili bolesti.
  4. Lijekovi doprinose regeneraciji ćelija i osiguravaju njihovu otpornost na štetne učinke.

Upotreba lijekova

Dakle, hepatoprotektori su lijekovi koji imaju pozitivan uticaj na rad jetre. Međutim, svi se razlikuju u mehanizmu djelovanja. Takva sredstva mogu tijelu pružiti sljedeća svojstva: protuupalna, antifibrotska, metabolička.

Ovi lijekovi se široko koriste za:

  • bolesti jetre (alkoholne i bezalkoholne),
  • hepatitis (medicinski, virusni, toksični),
  • ciroza
  • psorijaza
  • kolestatske lezije,
  • toksikoza tokom trudnoće.

Klasifikacija lijekova

Nažalost, do danas nema jedinstvenog sistema koji vam omogućava da podijelite hepatoprotektore (lijekove) na grupe.

Klasifikacija koja je našla primjenu u medicini je sljedeća:

  1. Esencijalni fosfolipidi. Lijekovi u ovoj grupi dobivaju se iz soje. To su izvrsni hepatoprotektori biljnog porijekla. Spisak lijekova koji pripadaju ovoj grupi: Essential Forte, Phosphogliv, Rezalyut Pro, Essliver forte. Biljni fosfolipidi nalikuju onima koji se nalaze u ćelijama ljudske jetre. Zbog toga se oni prirodno integrišu u stanice zahvaćene bolešću i doprinose njihovom oporavku. Lijekovi praktički nemaju nuspojava. Izuzetno je rijetko da oni mogu izazvati alergijsku reakciju ako osoba ima individualnu netoleranciju na lijekove ili opuštanje stolice.
  2. Biljni flavonoidi. Takvi lijekovi su prirodna jedinjenja - prirodni antioksidanti. Djelovanje lijekova usmjereno je na neutralizaciju slobodnih radikala. Lijekovi se dobijaju iz ljekovitih biljaka: celandin, ljekoviti dimljeni, kratkodlaki čičak, kurkuma. Ovo su prilično popularni hepatoprotektori. Popis lijekova koji čine ovu skupinu: Karsil, Hepabene, Silimar, Legalon, Hepatofalk Plant. Takvi lijekovi imaju malu listu nuspojava. U nekim slučajevima mogu izazvati alergijske manifestacije ili labavu stolicu. Ovi lijekovi nemaju samo hepatoprotektivni učinak. Oni savršeno ublažavaju spazam žučnog mjehura, pomažu u poboljšanju odliva žuči i njenoj proizvodnji. Zbog toga se ovi lijekovi propisuju za hepatitis, praćen bilijarnom diskinezijom, holecistitisom.
  3. Derivati ​​aminokiselina. Ovi lijekovi se temelje na sastojcima proteina i drugih esencijalnih tvari za tijelo. To osigurava direktno sudjelovanje ovih lijekova u metabolizmu. Dopunjuju i normaliziraju metabolički proces, imaju detoksikacijski učinak i doprinose podršci organizma. Kod težih oblika intoksikacije, zatajenja jetre, propisani su takvi hepatoprotektori. Popis lijekova koji spadaju u derivate aminokiselina je sljedeći: Heptral, Heptor, Hepa-Merz, Hepasol A, Hepasol Neo, Remaxol, Hepasteril. Ovi lijekovi često izazivaju nuspojave. Među njima su: nelagoda u trbuhu, mučnina, proliv.
  4. Lijekovi ursodeoksiholne kiseline. Ovi lijekovi se baziraju na prirodnoj komponenti - žuči himalajskog medvjeda. Takva supstanca naziva se ursodeoksiholična kiselina. Komponenta pomaže u poboljšanju topljivosti i uklanjanju žuči iz ljudskog tijela. Supstanca dovodi do smanjenja oštećenja i odumiranja ćelija jetre zbog raznih oboljenja. Ursodeoksiholična kiselina ima imunomodulatorni efekat.U slučaju žučnih kamenaca, masne hepatoze, bilijarne ciroze, alkoholnih bolesti, upravo će ovi hepatoprotektori za jetru imati koristi. Lista najefikasnijih lekova: Ursodex, Ursodez, Ursosan, Ursofalk, PMS-ursodiol, Urdox, Urzofalk, Urso 100, Ursodeoxycholic Acid, Ursoliv, Ursoliv Ursolizin ”,“ Ursorom S ”,“ Ursokhol ”,“ Holudexan ”. Ovi lijekovi su kontraindicirani kod teškog jetrenog i bubrežnog zatajenja, dekompenzirane ciroze, pankreatitisa, akutnog čira, kalcijevih kamenaca u žuči, akutne upale mjehura.

Pored gore navedenih lijekova, postoje i drugi lijekovi koji imaju hepatoprotektivna svojstva.

Tu spadaju dodaci prehrani:

Neki homeopatski lekovi takođe imaju hepatoprotektivni efekat:

Međutim, koncentracija esencijalnih tvari u tim lijekovima je nedovoljna. Zbog toga se ne preporučuju za upotrebu kod bolesti.

Razmotrite najefikasnije hepatoprotektore - listu najboljih lijekova, prema ljekarima.

Lijek "Heptral"

Alat se temelji na ademetionin - aminokiselini koja sudjeluje u mnogim biohemijskim reakcijama koje se događaju u tijelu. Ova supstanca poboljšava fizičku kvalitetu žuči, smanjuje otrovnost i olakšava njeno izlučivanje.

Lijek je propisan za:

  • kolestaza
  • masna degeneracija,
  • cirotični poremećaji jetre,
  • hronični hepatitis.

Lijek ima nuspojave. Može izazvati dispeptične poremećaje gastrointestinalnog trakta, poremećaje spavanja, psihe. Ponekad uzrokuju alergijske reakcije. Ovaj proizvod nije namijenjen osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama.

Najbolji lijekovi za djecu

Sve gore navedeno omogućava nam da zaključimo koji se hepatoprotektori koriste za bebe.

Lista za djecu sadrži sljedeće lijekove:

  1. Iz perioda novorođenčadi. Lijekovi koji se koriste su: Galstena, Hepel.
  2. Djeca od 3 godine. Dozvoljena je upotreba lijekova Essentiale.
  3. Djeca od 4 godine. Dodijeli Antral.
  4. Petogodišnjaci. Terapija može uključivati ​​lijekove: Karsil, Legalon, Gepabene, Ursosan.
  5. Od 12 godina. Propisati lijek "Cholenzym".
  6. Osobe od 18 godina. Može se uzimati heptral.

Međutim, ne zaboravite da bilo koji lijek treba uzimati samo nakon što ga propiše liječnik.

Tablete za jetru. Lista efikasnih hepatoprotektora za liječenje jetre. Stvarnost i mitovi

Najveći organ ljudskog tijela, jetra obavlja brojne vitalne funkcije, uključujući osiguranje besprijekorne aktivnosti drugih organa i sistema. Stanje jetre u velikoj mjeri određuje kako se osjećamo, te stoga nema ništa iznenađujuće u općoj želji da podržimo organ, da mu pomognemo u napornom radu. Da bi to postigli, potrošači pribjegavaju raznim metodama i mjerama: od izrazito sumnjivih i kategorički odbačenih službenim medicinskim metodama „čišćenja“ jetre uz pomoć sumnjivih tableta, do službeno odobrenih i naširoko korištenih lijekova grupe hepatoprotector.

Doduše, činjenica da je jetra ustvari podložna većem broju bolesti. Vrlo je osjetljiva na infekcije, pati od nakupljanja toksina u krvotoku, oštećena je nekim moćnim lijekovima i alkoholom. Zbog toga ne čudi što se hepatoprotektori, lijekovi dizajnirani za zaštitu stanica jetre, tako široko koriste. Međutim, odmah treba napomenuti da lijekovi ove farmakološke grupe nisu prepoznati u svim zemljama svijeta. Štoviše, grupa hepatoprotektora na zapadu kao takva ne postoji. Ali u zemljama ZND-a, mnogi „zaštitnici jetre“ su u najvećoj prodaji.

Koja su stvarna svojstva hepatoprotektora? Koji su to lijekovi koje mnogi ljekari ne prepoznaju kao lijekove? Kako funkcionišu i rade li uopće? Na ova i mnoga druga pitanja o hepatoprotektorima u tabletama i ampulama pokušaćemo pronaći pitanja u našem članku. I počinjemo s opisom patoloških stanja u kojima su propisani lijekovi za liječenje jetre.

Jetra je u opasnosti

"Nešto zbog čega moja jetra lupa ..." Ova alarmantna napomena zvuči prilično često. Skoro svaka odrasla osoba s vremena na vrijeme, posebno nakon teške večere ili velikog gozbe, pojavljuje jačinu u desnom hipohondriju i mučninu. Upravo ti znakovi mogu upućivati ​​na razvoj jedne od najčešćih hroničnih bolesti jetre, masne hepatoze ili steatoze. Pa šta je steatoza jetre? Ovo je neupalna bolest u kojoj se stanice jetre, hepatociti mijenjaju, prelazeći u masno tkivo.

U pravilu se steatoza razvija uslijed prejedanja, prekomjerne težine, neuhranjenosti s viškom opterećenja masnom hranom. Drugi čest uzrok masne hepatoze je zloupotreba alkohola, a vjerovatnoća da će se razviti bolest daleko je uvijek proporcionalna dozi alkohola. Događa se da čak i periodični unos male količine alkohola dovodi do steatoze jetre. Uz to, bolest se može razviti i tokom uzimanja lijekova koji štetno djeluju na jetru.

Kolestatska hepatoza mnogo je rjeđa kod koje je poremećeno stvaranje i odljev žuči, kao rezultat čega se žučni pigment nakuplja u hepatocitima. Njegov uzrok može biti negativan učinak toksina ili stres na jetru, na primjer, tokom trudnoće. Uz kolestazu se primjećuje jak svrbež kože, potamnjenje boje urina i uklanjanje boje izmeta, kao i biohemijski parametri krvi.

Kada govorimo o uobičajenim oboljenjima jetre, ne možemo spomenuti ni upalu jetre, hepatitis. Može se razviti kao posljedica intoksikacije alkoholom, drogama ili otrovima te na pozadini virusne infekcije. Najčešći su hepatitis B (oko 350 miliona ljudi godišnje), hepatitis A (više od 100 miliona) i hepatitis C (140 miliona pacijenata godišnje). Najagresivniji je to hepatitis C koji u nedostatku liječenja u velikom broju slučajeva bude kompliciran cirozom i rakom jetre. Poznati su i virusi hepatitisa D i E. Dokazano je da je infekcija hepatitisom B i C glavni uzrok raka jetre.

Principi za liječenje bolesti jetre

Taktika liječenja patologija jetre temelji se na dva glavna pristupa:

  1. Takozvana etiotropna terapija koja je usmerena na uzrok bolesti. Dobar primjer takvog liječenja je borba protiv virusa kod virusnog hepatitisa. Međutim, treba napomenuti da nije sav virusni hepatitis potrebna terapija za uklanjanje. Dakle, s hepatitisom A to nije potrebno - virus umire sam. Ali s hepatitisom, koji se prenosi putem krvi i seksualnim putem, antivirusno liječenje je zaista neophodno.
  2. Patogenetska terapija, što podrazumijeva utjecaj na različite faze procesa bolesti.

Za zaštitu jetre mogu se propisati lijekovi različitih farmakoloških grupa, uključujući:

  • vitamini, aminokiseline i druga metabolička sredstva,
  • lijekovi koji povećavaju sposobnost detoksikacije jetre (na primjer, adsorbenti),
  • sredstva koja stimulišu stvaranje i izlučivanje žuči (choleretic),
  • antivirusni lekovi
  • znači stimulaciju imunološkog odgovora (imunomodulatori). Oni igraju važnu ulogu u liječenju hepatitisa C,
  • lijekove protiv bolova i protivupalne lijekove (NSAID),
  • antioksidanti koji vezuju slobodne radikale i tako sprečavaju oštećenje organa,
  • hepatoprotektori, koji se razlikuju po strukturi, porijeklu i mehanizmu djelovanja.

Klasifikacija hepatoprotektora

Univerzalna klasifikacija hepatoprotektora ne postoji danas - postoje prilično ozbiljna neslaganja među stručnjacima, pa i domaćim, oko toga koje lijekove treba nabrojati. Ipak, oni se mogu uvjetno podijeliti u najmanje pet farmakoloških skupina:

  1. Biljni pripravci koji sadrže flavonoide mliječne čička. Tu se uključuju Gepabene, Carsil, Silibor i drugi.
  2. Ostali biljni lijekovi, koji uključuju Hofitol, Liv-52.
  3. Hepatoprotekteri životinjskog porijekla, posebno Sirepar.
  4. Sredstva koja sadrže esencijalne fosfolipide. Najpoznatija droga ove grupe je Essentiale.
  5. Lijekovi koji pripadaju različitim farmakološkim grupama.

Treba napomenuti da iako klasifikacija samog koncepta hepatoprotektora u svijetu danas ne postoji, naučnici su se ipak našli do zajedničkog nazivnika u pitanju koji bi trebao biti idealan, najbolji lijek koji obnavlja rad jetre. Osnovni zahtjevi za njega:

  • visoka bioraspoloživost
  • sposobnost vezanja toksina, slobodnih radikala,
  • anti-upalni efekat
  • stimulacija samoizlječenja jetre,
  • visok sigurnosni profil.

Nažalost, i pored prilično impresivne liste modernih hepatoprotektora, koji su u ruskim ljekarnama puni polica, nijedan od njih ne ispunjava gore navedene zahtjeve.

U modernoj svjetskoj medicini vjeruje se da lijekovi koji mogu „pokrenuti“ proces regeneracije jetre jednostavno ne postoje. A zašto ga pokretati, ako se i sama jetra savršeno obnovi, dovoljno je stvoriti odgovarajuće uvjete za to, smanjujući opterećenje masne hrane i toksina na minimum.

Ostali biljni pripravci

Mogućnosti biljne medicine u zaštiti jetre ekstraktom mlijeka čička, naravno, nisu iscrpljene, a na domaćem tržištu postoji niz biljnih pripravaka u velikoj potražnji na bazi drugih prirodnih ekstrakata.

Tu spadaju:

  1. Pripravci na bazi ekstrakta artičoke - Hofitol, Cholebil, ekstrakt artičoke
  2. Kombinovani biljni pripravci - Hepabene, Sibektan, Hepaphor, Dipana, Liv-52.

Upoznajte ih bolje.

Kombinovani biljni lijekovi za bolesti jetre

Prilično raznolik raspon lijekova koji, prema uputama, imaju i hepatoprotektivni efekat, spadaju u ovu kategoriju.

Hepabene je jedan od lidera među kolereticima i hepatoprotektivima. Sadrži dvije aktivne komponente:

  • ekstrakt mlijeka čička,
  • ekstrakt izmaglice.

Prva aktivna supstanca, kao što smo već rekli, pokazuje hepatoprotektivni efekat u akutnim i hroničnim intoksikacijskim stanjima. Druga komponenta, ekstrakt dima, djeluje zbog sadržaja alkaloida fumarina u njemu, koji ima choleretic efekat i smanjuje grčeve žučnih kanala, što olakšava protok žuči iz jetre u crijeva.

Indikacije za imenovanje Hepabene su kronično oštećenje jetre različitog porijekla i diskinezija ekskretornog trakta. Lijek se ne smije koristiti kod akutnih oboljenja jetre i žuči (akutni holecistitis, akutni hepatitis), kao i kod djece mlađe od 18 godina zbog nedostatka testova kod ove kategorije bolesnika.

Sibektan je složen kombinirani biljni pripravak domaćeg razvoja. Sadrži ekstrakte peruti, mliječnog čička, hipericuma, breze. Štiti ćelije jetre, ćelijske membrane hepatocita, pokazuje antioksidativno i choleretic efekat.Kontraindikacija za upotrebu ovih tableta je žučna bolest, a indikacije su različite kronične lezije jetre i žučnih puteva.

Sastav drugog ruskog lijeka, Hepafor, zajedno s ekstraktom mlijeka čička uključuje bifidobakterije i laktobacile, dizajnirane za obnavljanje crijevne flore i time normalizaciju crijeva.

Dipana, Liv-52 - sredstva za proizvodnju indijskih farmaceutskih kompanija, koja sadrže mnogo biljnih sastojaka koji se koriste u ayurvedskoj medicini. Oba lijeka, u skladu sa uputama za upotrebu, imaju hepatoprotektivni efekat, vraćajući funkciju jetre, podstiču regeneraciju njenih ćelija, pokazuju choleretic efekat, štite organizam od djelovanja toksina.

Efikasnost zasnovana na dokazima

Nakupljena je određena baza dokaza u vezi s nekim biljnim hepatoprotektivnim lijekovima, posebno Gepabene i Liv-52. Prvi je uglavnom proučavan u ruskim studijama, drugi - uključujući zapadni. Dokazi o povoljnim učincima ovih hepatoprotektora na rad jetre dobiveni su, ali mnogi zapadni stručnjaci ne smatraju ih iscrpnim. Ovo mišljenje potvrđuju i podaci nekih istraživanja koja pokazuju nedostatak efikasnosti Liv-52 u alkoholnom hepatitisu.

NB! Skandalozna studija koja je uključivala pacijente sa alkoholnim hepatitisom povezana je sa Liv-52. Pokazalo je da je preživljavanje u skupini bolesnika koji su primali Liv-52 niži za 12% nego u skupini bolesnika koji su uzimali glupi tablete (74% u usporedbi s 86%). 22 od 23 smrti u grupi Liv-52 bile su povezane sa akutnim zatajenjem jetre. Rezultati ovog rada postali su dobar povod za trenutno povlačenje sredstava s američkog tržišta.

Stoga je učinkovitost kombiniranih biljnih hepatoprotektora u smislu medicine utemeljene na dokazima i dalje neizvjesna. Ipak, u domaćoj praksi se lijekovi ove grupe naširoko koriste i veoma su popularni.

Bogati i poznati: esencijalni fosfolipidi

Fosfolipidi su važna komponenta svake stanične membrane, osiguravajući njen integritet i funkciju. Potreba tijela za njima dramatično se povećava uz povećana opterećenja i oštećenja nekih organa, posebno jetre. Istovremeno se u zidu hepatocita, ćelija jetre formira defekt, koji se može zamijeniti pripravcima koji sadrže esencijalne fosfolipide.

Na suvremenom tržištu registrovan je veći broj hepatoprotektora s ovom aktivnom supstancom:

  • Essentiale Forte N,
  • Rezalyut Pro,
  • Essliver
  • Phosphoncial,
  • Phosphogliv,
  • Brenziale forte
  • Livolife forte,
  • Antraliv
  • Livenziale i drugi.

Svi su prirodnog porijekla: esencijalni fosfolipidi dobivaju se iz soje preradom njihovih ulja.

Mehanizam delovanja

Svojstva esencijalnih fosfolipida nastaju zahvaljujući njihovoj sličnosti s fosfolipidima u ljudskom tijelu. Lako se integrišu u staničnu membranu, pružajući sveobuhvatan terapeutski učinak. Hepatoprotektori ove grupe potiču obnavljanje stanica jetre i štite ih od djelovanja toksina, uključujući alkohol, kemikalije, agresivne lijekove i tako dalje. Prema nekim izvještajima, esencijalni fosfolipidi također doprinose snižavanju razine "lošeg" kolesterola i, kao rezultat, smanjuju rizik od razvoja ateroskleroze. Osim toga, njihova upotreba sprječava stvaranje holesterola u žučnoj kesici.

Šta mogu piti s pankreatitisom gušterače

Pri upalnom procesu gušterače važno je odabrati prave lijekove i za djecu i za odrasle.

Oni ne bi trebali samo ublažiti bol i druge simptome, već i poboljšati rad organa za varenje, lijekovi bi trebali liječiti organ s pankreatitisom.

Vrste lijekova za pankreatitis

Odmah napominjemo da liječenje pankreatitisa sugerira da možete piti sljedeće lijekove:

  1. analgetici
  2. enzimski pripravci
  3. antiholinergički lekovi
  4. antienzimski pripravci
  5. maziva
  6. antacidi
  7. H2 - blokatori.

U prvom periodu upotrebe lijekova postiže se najefikasnije liječenje bolesti. Maksimalni učinak na pankreatitis imaju antienzimski pripravci, gdje je aktivna tvar polipeptid aprotinin. Supstanca se izdvaja iz pluća goveda.

Antienzimske pripravke za akutni i hronični pankreatitis treba kombinirati sa pročišćavanjem iz enzima pankreasa i njihovih produkata raspadanja. Takođe je preporučljivo preduzeti mere za temeljno čišćenje creva.

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Lijekove koji su propisani protiv upale gušterače možemo podijeliti u nekoliko vrsta:

Antispazmodični lijekovi se mogu piti kako bi se zaustavila akutna bol sa upalom gušterače i liječio problem. Lijekovi mogu uključivati ​​analgin ili paracetamol.

Prijem treba dogovoriti s liječnikom, jer postoji vjerovatnost nastanka alergijskih reakcija.

Enzimski lijekovi koji su dizajnirani za:

  • smanjiti mučninu
  • poboljšati varenje
  • smanjuju intenzitet boli kod djece i odraslih.

Sastav sadrži probavne enzime koji pomažu probavi hrane. Prekomjerni unos enzima može u budućnosti dovesti do oslabljene proizvodnje, a tada će se morati liječiti još jedan problem. Prije kupnje morate sve saznati od liječnika.

Svi enzimski pripravci podijeljeni su u 2 tipa:

  1. Lijekovi sa žuči koji imaju snažno djelovanje. Dobar učinak imaju i lijekovi protiv choleretic, koji mogu biti sa ili bez žuči. Ali za obje vrste lijekova postoje kontraindikacije za djecu i odrasle.
  2. Antacidi koji smanjuju kiselost želučanog soka i količinu enzima koji se uništavaju u stomaku. Možete ih piti za povećanje učinka enzimskih pripravaka.
  3. Biljni pripravci s choleretic djelovanjem, na primjer, decoctions od bilja.

Gotovo sve navedene vrste lijekova odnose se ili na pomoćne ili na osnovne. Imajte na umu da choleretic lijekovi iz tradicionalne medicine koji se često mogu piti, stalno dokazuju svoju efikasnost u ublažavanju stanja gušterače, i mogu se liječiti.

Kolinergični i antispazmodični lijekovi

Liječenje pankreatitisa temelji se na primjeni antispazmodičnih i antiholinergičkih lijekova. Injektiraju se supkutano u srednjim dozama, pa ih piti tokom liječenja neće uspjeti.

Takav tretman se događa samo s upalom gušterače sa jakim bolovima.

Navodimo glavne lijekove koji se koriste u ovom periodu:

Antacidi pojačavaju učinak enzimskih preparata. Među onim što se preporučuje piti zbog problema sa gušteračom, mogu se odgovoriti na dva imena:

Osim toga, postoje alkalne tečne smjese.

H-2 blokatore se preporučuje piti u slučaju izražene boli u gušterači. Među njima ima najefikasnijih:

Enzimska terapija

Uz pankreatitis, enzime gušterače treba konzumirati odmah nakon jela, ili tijekom, u količini od 1-3 kapsule. Terapija se koristi nakon uklanjanja pogoršanja, koju karakterizira jaka bol.

Točna doza za djecu i odrasle utvrđena je u svakom pojedinačnom slučaju. To direktno zavisi od potrebe osobe za lipazom.

Kod pankreatitisa doktor može propisati enzimske pripravke:

  • Creon.S izoliranom sekretornom insuficijencijom.
  • Pancurmen
  • Panzinorm. Sa bilijarnom insuficijencijom pankreasa

Kod težih oblika steatorreje ljekari propisuju dodatnu terapiju: vitamine K, D, E, A i grupu B, koje ćete morati piti prema rasporedu.

Antibiotici

Kada se razvije kronični oblik pankreatitisa i postoje manifestacije holangitisa i perifercreatitisa, propisani su antibiotici. Ova mogućnost liječenja ne ovisi o dobi pacijenta, a liječenje hroničnog pankreatitisa nije samo antibioticima.

Pored antibiotika, propisan je i cefuroksim, koji se daje 1 g intravenski ili intramuskularno.

U istoj koncentraciji primjenjuju se intramuskularno tijekom liječenja:

Terapija antigenima

Antenzimska terapija je indicirana za ljude s takvim poremećajima:

  • edem gušterače
  • hipermilasemija
  • intersticijski oblik hronične upale pankreasa.

Važno je znati koja su od navedenih kršenja vjerovatno u vašem slučaju i česta.

Lijekovi sa antenzimom primjenjuju se kapalno i intravenski. Na primjer, aprotinin se propisuje do dva puta dnevno, sa dozom od 100 hiljada jedinica, kontraklom od 20 hiljada jedinica.

Prosječni tijek liječenja je od 7 do 10 dana. U odraslih i djece trajanje liječenja može varirati, naravno, i doza lijekova.

Upotreba lijekova protiv enzima ovisi o individualnoj toleranciji pacijenata!

Ublažavanje bolova

Sindrom boli je realnost za gotovo trećinu bolesnika sa hroničnim pankreatitisom. Obično lekar propiše odrasle i decu sledeće lekove:

Ponekad odluče prepisati lijekove: tramadol ili buprenorfin. U rijetkim se slučajevima melipramin dodaje analgeticima (postoji veliki rizik od ovisnosti) i stelazin, pa se svi mogu piti strogo pod kontrolom.

Liječenje upalnog procesa gušterače uključuje listu lijekova koji se biraju pojedinačno za svaki slučaj. Lista lijekova obično uključuje protuupalne učinke, poput no-spa, na primjer.

Prije uzimanja bilo kakvih lijekova trebali biste se posavjetovati sa ljekarom. Ovo se odnosi i na upotrebu choleretic lijekova iz arsenala tradicionalne medicine.

Kada se propisuje?

Hepatoprotektori koji sadrže esencijalne fosfolipide se koriste kod različitih bolesti jetre i u akutnom i u remisiji. Među indikacijama za njihovu upotrebu su akutni i hronični hepatitis, masna degeneracija jetre bez obzira na njezino podrijetlo, alkoholne lezije, ciroza, trovanje, uključujući lijekove, oslabljenu funkciju jetre kod drugih patologija.

Treba imati na umu da učinkovitost liječenja esencijalnim fosfolipidima u velikoj mjeri ovisi o trajanju tečaja: prema uputama za upotrebu, ovi se hepatoprotektori propisuju u velikim dozama (600 mg do tri puta dnevno) tijekom najmanje tri mjeseca. Ako je potrebno, tijek terapije se ponavlja i produžava do nekoliko godina kontinuirane upotrebe.

NB! Kliničari smatraju da parenteralna terapija esencijalnim fosfolipidima pokazuje najbolje rezultate. Dakle, Essentiale forte N i njegovi generički lekovi daju se intravenski, prethodno razblaženi pacijentovom krvlju u omjeru 1: 1.

Hepa Merz

Hepa-Merz je originalni preparat koji sadrži složeno jedinjenje L-ornitin-L-aspartat. U tijelu se brzo pretvara u dvije neovisne aktivne tvari - ornitin i aspartat. Hepatoprotektori ove grupe proizvode se u obliku granula za pripremu rastvora za oralnu primjenu, kao i ampule za intramuskularne i intravenske injekcije. Uz Hepa-Merz, njegovi analozi Orneticetil, Larnamin i Ornilatex registrovani su u Ruskoj Federaciji.

UDCA - bijela vrana u nizu hepatoprotektora

I na kraju, došao je red da razgovaramo o lijeku, koji zauzima posebno mjesto u nizu hepatoprotektora. Rezerviramo odmah kako ne bismo mučili čitatelja - posebnu s pozitivne strane.

Ursodeoksiholična kiselina je žučna kiselina koja se stvara u malim količinama u ljudskom tijelu. Lijek je prvo dobiven iz medvjeđe žuči, ali danas se proizvodi sintetički.

U domaćim ljekarnama ovaj hepatoprotektor predstavljen je galaksijom trgovačkih imena među kojima su:

  • Ursofalk, najskuplji, originalni lijek
  • Urososan
  • Ursodez
  • Livodex
  • Urdox
  • Ursoliv
  • Greenterol
  • Holudekasan
  • Ursodex i drugi.

Kada je imenovan?

Hepatoprotektori koji sadrže ursodeoksiholnu kiselinu primjenjuju se kod žučnih kamenaca (samo u slučaju potvrđenih kamenca s kolesterolom, što je zabilježeno u 80-90% slučajeva) kao i akutnih i kroničnih hepatitisa, toksičnih oštećenja jetre bez obzira na vrstu toksične tvari koja je izazvala bolest, alkoholnih bolesti diskinezija jetre, bilijarna diskinezija. Pored toga, ursodeoksiholna kiselina koristi se kao deo kombinirane terapije za cističnu fibrozu.

Hepatoprotektivni lijekovi UDCA koriste se i za kolestazu, uključujući i u trudnica - njihov sigurnosni profil omogućava vam da dodijelite najugroženije kategorije potrošača, uključujući malu djecu.

Klinička istraživanja: nije sve što blista zlato

Preuzimajući naš razgovor o modernim hepatoprotektorima, postavit ćemo točku na pitanje koje zbunjuje mnoge potrošače (i, nažalost, čak i liječnike) i daje im lažne ideje o učinkovitosti ovih lijekova.

Činjenica je da rezultati različitih studija o lijekovima nisu daleko uvijek pouzdani. Da bi se isključila mogućnost dobivanja lažnih podataka, rad bi trebao biti izveden u skladu s određenim zahtjevima formuliranim u osnovnim načelima medicine utemeljene na dokazima. Dakle, studije u kojima su sudionici podijeljeni u nekoliko skupina koje uzimaju ispitivani lijek i lutke ili druga sredstva usporedbe (randomizirana studija) smatraju se najpouzdanijim. Nijedan pacijent ne bi trebao znati što prima - lijek ili placebo (slijepa studija), i bolje ako o tome ne zna ni liječnik (dvostruko slijepo istraživanje). Važan uvjet pouzdanosti - uključivanje velikog broja sudionika - u velikim radovima govorimo o tisućama volontera. A to nisu svi zahtjevi za moderna istraživanja.

Takvi eksperimenti zahtijevaju i vrijeme i ogromne materijalne troškove. Pored toga, nijedna farmaceutska kompanija neće ih provesti ako postoje ozbiljne sumnje u rezultate, jer je svrha rada potvrđivanje učinkovitosti, registraciju proizvoda na maksimalnom broju tržišta, povećanje prodaje i maksimaliziranje dobiti.

Da bi izašli iz situacije i predstavili barem neke „dokaze o efikasnosti“, kompanije za drogu koriste sumnjivu efikasnost da pribjegnu trikovima: pokreću istraživanje sa praktično pozitivnim rezultatima. Ovi se eksperimenti provode u najboljem slučaju s nekoliko desetaka pacijenata, a zahtjeve medicine utemeljene na dokazima preispituju na svoj način. Podaci dobijeni koji zadovoljavaju interese proizvođača koriste se za promociju lijeka - zvuče u reklamiranju, ukrašavanju knjižica i zbunjuju potrošače.

Nažalost, slična situacija u zemljama ZND više je pravilo nego izuzetak. I zato se u izboru lijekova bez recepta mora primjenjivati ​​zakon okrutnog tržišta: nije sve što sjaji zlato. Pogotovo kad je riječ o hepatoprotektorima.

Članak iznad i komentari koje su napisali čitaoci samo su informativne prirode i ne zahtijevaju samo-lijek. Posavjetujte se sa stručnjakom vezano za vlastite simptome i bolesti. Kada se liječite bilo kojim lijekom, kao osnovnu smjernicu uvijek trebate koristiti upute koje se nalaze u pakovanju, kao i preporuke liječnika.

Kako ne bi propustili nove publikacije na web mjestu, moguće ih je dobiti e-mailom. Pretplatite se

Želite li se riješiti svojih bolesti nosa, grla, pluća i prehlade? Tada svakako provjerite ovdje.

Vrijedi obratiti pažnju i na ostale zanimljive članke:

Ostavite Svoj Komentar