Kako se mjeri glukoza u krvi

Mjerenje glukoze svakodnevni je ritual svakog dijabetičara.

Praćenje sadržaja šećera potrebno je za pravovremeno utvrđivanje hiper- i hipoglikemije i sprečavanje njihovih posledica. Postoji nekoliko jedinica glukoze, dijabetičar mora sve znati i biti u stanju da se prebaci u drugu.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

O jedinicama šećera u krvi

U medicinskoj praksi krv se meri dvema metodama: težinom i molekularnom.

Jedinica kao što je mmol / l stoji za milimole po litri. Ovo je zajednička vrednost, što je jedan od svetskih standarda. Koristi se u Rusiji, Finskoj, Australiji, Kini, Kanadi, Danskoj, Velikoj Britaniji, Ukrajini, Bjelorusiji, Kazahstanu.

Osim milimola po litri, postoje i drugi indikatori. U nekim se zemljama jedinice šećera izračunavaju u mg% - miligram posto. Takav pokazatelj se ranije koristio među ruskim ljekarima i dijabetičarima.

Druga ponderirana metoda za određivanje glukoze je s mg / dl, odnosno miligram po decilitru. Ovo je popularan pokazatelj u zapadnim zemljama. Koriste ga medicinski stručnjaci i dijabetičari koji koriste glukometar s takvim mjernim sistemom.

Unatoč činjenici da je u većini zemalja sustav molekularnih mjerenja prioritet, u nekim se regijama i dalje koriste pokazatelji težine, naročito mg / dl.

U kojim mjernim jedinicama glukometri pokazuju rezultat

Za liječnike u pravilu nije važno u kojim pokazateljima pacijent mjeri šećer. Najvažnije je da mjerač treba ispravno raditi uzimajući u obzir dozvoljeni raspon grešaka. Za to bi uređaj trebalo redovito donositi na provjeru i umjeravanje u specijalizirane servisne centre.

Moderni mjerači glukoze u krvi opremljeni su funkcijom odabira mjerne jedinice. Vrlo je pogodno za pacijente koji vode aktivan stil života i puno putuju.

Tabela konverzije mg% u mmol / L

Konverzija očitanja iz sustava težine u molekularni i obrnuto je jednostavna: vrijednost dobivena u mmol / l pomnožena je s faktorom konverzije 18.02. Tako se dobiva vrijednost izražena u mg / dl ili mg% (prema metodi izračunavanja, ovo je jedno i isto). Za obrnuti izračun množenje se zamjenjuje dijeljenjem.

Tabela: „Konverzija vrednosti šećera iz mg% u mmol / L

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Mg%Mmol / l
10,06
50,28
100,55
201,1
301,7
402,2
502,8
603,3
703,9
804,4
905,0
925,1
945,2
955,3
965,3
985,4
1005,5

Postoje posebni kalkulatori pretvorbe glukoze koji se mogu instalirati na vaš mobilni telefon.

Da biste dobili pouzdane informacije o koncentraciji šećera u krvi nakon nabavke, morate konfigurirati mjerač. U budućnosti je potrebno pridržavati se uvjeta sljedećih kalibracija i kalibracija, kao i na vrijeme zamijeniti baterije.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: Kako se mjeri razina šećera u krvi? (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar