Dijabetes tipa 2: liječenje efikasnim lijekovima i tabletama

Svjetska zdravstvena organizacija nazvala je dijabetes problemom svih starosnih grupa i svih zemalja. Dijabetes melitus zauzima treće mjesto po uzrocima smrti nakon srca i raka.

Većina - oko 90% svih identificiranih slučajeva, odnosi se na dijabetes melitus tipa 2, koji je povezan s inzulinskom rezistencijom (neosjetljivost). Povišena razina glukoze u krvi nastaje zbog nemogućnosti inzulina da se poveže sa receptorima i provede glukozu u ćeliju.

Budući da osim nasljednosti prehrana igra ulogu u razvoju dijabetesa tipa 2 i njezina posljedica - pretilost, slaba tjelesna aktivnost, javlja se obično na pozadini ateroskleroze i hipertenzije, potrebno je liječiti dijabetes tipa 2, a ne samo lijekovima na recept kako biste smanjili šećer. Ali, potrebno je promijeniti cijeli životni stil, od kojeg će ovisiti progresija dijabetesa, kao i zdravlje uopšte.

Kako se dijabetes tipa 2 može upravljati?

Za dijabetes melitus tipa 2, liječenje se provodi snižavanjem razine šećera u krvi, dok je potrebno procijeniti ne toliko trenutne pokazatelje, koliko njihovu stabilnost u dužem vremenskom periodu. Za to se koristi pokazatelj glikiranog hemoglobina.

Smanjivanjem za 1% moguće je smanjiti rizik od komplikacija dijabetesa u obliku nefropatije i retinopatije za 35-38%. Praćenje šećera u krvi i krvnog pritiska sprečava razvoj cerebrovaskularne bolesti, koronarne srčane bolesti, usporava manifestaciju periferne angiopatije u obliku dijabetičkog stopala.

Značajke koje kompliciraju liječenje šećerne bolesti tipa 2 su njegov razvoj kod ljudi zrele i starije dobi s istodobnom vaskularnom patologijom, smanjenje metaboličkih procesa u tijelu i smanjena fizička i društvena aktivnost.

Kako se dijabetes ne može izlečiti, za svaki pacijent razvija se program za lečenje dijabetesa. Pomaže živjeti punim životom, očuvati zdravlje i izbjeći opasne komplikacije.

Glavne metode liječenja dijabetesa tipa 2 uključuju:

  • Dijetalna terapija.
  • Smanjenje stresa
  • Fizička aktivnost.
  • Terapija lijekovima.

Liječenje lijekovima uključuje i tradicionalne lijekove za smanjenje šećera u tabletama i novu klasu inkretomimetika, kao i terapiju inzulinom kada je naznačeno.

Kriteriji za naknadu za dijabetes melitus koriste se kao standardna terapija, a mogu se malo razlikovati ovisno o dobi i pridruženoj patologiji. Ali za smjernicu, da li se provodi efikasno liječenje, potrebno je proučiti pokazatelje metabolizma ugljikohidrata za usklađenost s takvim parametrima (svi brojevi u mmol / l):

  1. Glikemija na testu: venska krv (laboratorijska dijagnoza) manja od 6, u kapilarnoj krvi (samo praćenje glukometrom ili vizuelnim test trakama) - manja od 5,5.
  2. Glikemija nakon 2 sata (venska i kapilarna krv) - manje od 7,5.
  3. Ukupni holesterol je manji od 4,5
  4. Lipoproteini: niska gustina - manja od 2,5, visoka - za muškarce više od 1, a za žene više od 1,2.
  5. Trigliceridi: manji od 1,7.

Uz to, dežurni liječnik procjenjuje postotak gliciranog hemoglobina - ne bi trebao biti veći od 6,5%, a krvni tlak zbog niskog rizika od angiopatije ne smije prelaziti 130/80 mm Hg. Čl.

Dijetalna terapija za drugi tip dijabetesa

Uz prekomjernu težinu, preduvjet dijeti je smanjen sadržaj kalorija. Prosječni unos kalorija ne smije prelaziti 1800 kcal. Za tjedan dana trebate smanjiti težinu za 500 g - 1 kilogram.

Ako je ovaj pokazatelj niži, tada pokazuje da jedan dan u tjednu prelazi na istovar hrane s ribom, mliječnim ili biljnim proizvodima s kalorijama i do 1000 kcal. Osnovni principi prehrane su odbacivanje jednostavnih, brzo probavljivih ugljikohidrata i zasićenih životinjskih masti.

Obrok je obavezan strogo u vrijeme u isto vrijeme, česte obroke, barem 6 puta dnevno u malim obrocima. Takva učestalost unosa hrane doprinosi normalizaciji tjelesne težine i održavanju stabilne razine glukoze bez naglih porasta temperature, stoga, budući da je pacijent saznao za dijabetes, terapijsku dijetu treba strogo poštivati.

Za uspješno liječenje dijabetesa tipa 2, morate potpuno isključiti proizvode sa liste:

  • Proizvodi od brašna: bijeli hljeb, peciva, lisnato tijesto, kolači, kolačići, vafle.
  • Šećer, slatkiši, konzervi, sladoled, soda, deserti, med.
  • Pirinčana kaša, zdrob i tjestenina
  • Masno meso i otpadni proizvodi
  • Masna, slana i dimljena riba, konzervirana hrana u ulju.
  • Grožđe, grožđice, datulje, banane, smokve, industrijski voćni sokovi.

Šećer zamjenjuje fruktoza, sorbitol, ksilitol, aspartam ili stevija. Planira se smanjiti sol na 3-5 g dnevno. Treba imati na umu da u proizvodima normalne prehrane sadrži oko 1 -2 g. Uz visoki krvni pritisak ili s nefropatijom, hrana se ne dodaje.

U prehrani za dijabetes melitus tipa 2 mora nužno biti dovoljno dijetalnih vlakana od svježeg ili kuhanog povrća, ukupna količina vlakana ne smije biti manja od 40 g. Grane se mogu koristiti u hrani za smanjenje glikemijskog indeksa.

Povrće treba biti što svježe u obliku salata s biljnim uljem. Ograničite kuhanu mrkvu, repu i krompir.

Dnevna količina proteina treba da bude 0,8 -1 g po kilogramu težine pacijenta. s razvojem patologije bubrega, smanjuje se. Protein je poželjnije dobiti iz ribe, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, mršavih mesa. Najbolji način kuhanja je kuhanje, prženje je bolje ne koristiti.

Kao izvore vitamina možete upotrebljavati dekocije od ružinog voća, sok ili voćni napitak od brusnica, borovnica, borovnica, dekociju čokolade, prikupljanje vitamina. Zimi i proljeće indicirani su multivitamini.

Primjena tjelesne aktivnosti kod dijabetesa

Izrada preporuka o režimu tjelesne aktivnosti vrši se uzimajući u obzir starost, kondiciju, opće stanje pacijenta. Izračunava se prisutnost komplikacija dijabetesa i pridruženih bolesti.

Za pacijente sa dijabetesom tipa 2 preporučuje se odmjereno vježbanje s istim tipom pokreta. Prije nastave, kao i nakon njih, potrebno je mjeriti šećer u krvi, krvni pritisak i rad srca.

Ako je šećer u krvi viši od 14 mmol / l, ne možete vježbati, jer oni mogu povećati glikemiju i povećati ketoacidozu, umjesto da je snižavaju. Takođe, ne možete da se bavite glukozom u krvi nižom od 5 mmol / L.

Da biste povećali dnevnu aktivnost, preporučuje se:

  1. Svaki dan: za parkiranje automobila ili za vožnju javnim prijevozom idite od 300 do 500 m do odredišta, ne koristite lift, šetnju psa, šetnju do udaljene prodavaonice, ljekarne ili pošte da biste izveli što više koraka dnevno.
  2. Dva puta sedmično radite u vrtu, radite istezanje, jogu, golf ili kuglanje.
  3. Tri puta nedeljno: planinarenje, jogging, plivanje, vožnja biciklom, ples.
  4. Smanjite gledanje televizije, čitanje ili pletenje na pola sata, a zatim lagano vježbajte.

Tjelesna aktivnost doprinosi iskorištavanju glukoze i to djelovanje nastavlja se nekoliko sati nakon završetka sesije, ali i smanjuje sadržaj triglicerida u krvi, koji uzrokuju oštećenje krvožilnog sustava, a povećavaju i lipoproteine ​​visoke gustoće. Ti čimbenici smanjuju vjerojatnost taloženja kolesterola u žilama.

Povećava se i fibrinolitička aktivnost krvi, smanjuje se njena viskoznost i adhezija trombocita, a nivo fibrinogena smanjuje. Ovo je efikasna prevencija tromboze, srčanog udara i moždanog udara.

Pozitivan uticaj na srčani mišić je u ovakvim akcijama:

  • Krvni pritisak se smanjuje.
  • U miokardu se povećava upotreba kisika.
  • Neuromuskularna provodljivost se poboljšava.
  • Povećava se rad srca.
  • Otkucaji srca se stabiliziraju.

Osim što utječe na mišićni i krvožilni sustav, tjelesna aktivnost djeluje antistresno, smanjujući razinu adrenalina, kortizola i pojačava oslobađanje endorfina i testosterona.

Najvažnija stvar za dijabetičare je da upotreba dozirane fizičke aktivnosti smanjuje inzulinsku rezistenciju i hiperinsulinemiju.

Lijekovi protiv dijabetesa tipa 2

Moguće je održavanje zdravlja sa blagim oblicima dijabetesa i u početnim fazama dijetom i uzimanjem biljnih lijekova. Kriterij za propisivanje lijekova je nivo glikovanog hemoglobina jednak ili veći od 7%.

Prvi lijek koji se može propisati za dijagnozu dijabetesa je metformin. Njegov učinak na snižavanje šećera u krvi ne troši rezerve gušterače, obično se dobro podnosi i nema izražene nuspojave.

Važna prednost je njegova dostupnost i nedostatak utjecaja na težinu. Zbog toga, u prvim fazama liječenja dijabetesa, zajedno s gubitkom težine i povećanom fizičkom aktivnošću pomaže u stabilizaciji razine glukoze unutar ciljanog raspona.

Delovanje metformina na nivo glukoze manifestuje se takvim efektima:

  1. Povećava osjetljivost ćelija jetre na inzulin, što smanjuje proizvodnju glukoze.
  2. Povećava se sinteza glikogena i smanjuje se njen raspad.
  3. U masnom i mišićnom tkivu povećava se afinitet inzulinskih receptora.
  4. Povećava se upotreba glukoze u tkivima.
  5. Smanjuje se apsorpcija glukoze iz crijeva, što smanjuje njegovo oslobađanje u krv nakon jela.

Dakle, metformin ne smanjuje nivo glukoze, ali najviše sprečava njegovo povećanje. Uz to, on snižava trigliceride i holesterol u krvi, smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka u krvi. Ima blago smanjenje apetita.

Nuspojave su povezane sa usporavanjem apsorpcije glukoze u crijevima i mogu se pojaviti u obliku proljeva, nadimanja i mučnine. Ovo se može prevladati davanjem prvih malih doza, uz postepeno povećavanje.

U početku se propisuje 500 mg 1 ili 2 puta dnevno, a nakon 5-7 dana možete ga povećati, ako je potrebno, na 850-1000 mg, tablete trebate piti nakon doručka i nakon večere.

Sulfonilurea preparati potiču oslobađanje inzulina. Djeluju na beta ćelije na otočićima Langerhans. Počinju se koristiti sa najnižim mogućim dozama, povećavajući se jednom u 5-7 dana. Prednosti su niska cijena i brzina akcije. Sa negativne strane - neefikasnost u hiperinzulinemiji, debljanje, učestala hipoglikemija. Ovi lijekovi uključuju: Glibenklamid, Glimepirid, Gliclazid MV, Glycvidon.

Za prevenciju i liječenje dijabetesa tipa 2 koristi se i lijek Acarbose (Glucobai). Pod njegovim djelovanjem, ugljikohidrati iz hrane se ne apsorbiraju, već se izlučuju zajedno s crijevnim sadržajem. Dakle, nakon obroka nema naglog skoka šećera. Sam lijek praktično ne ulazi u krvotok.

Akarboza ne utiče na lučenje inzulina, stoga ne izaziva hipoglikemiju. Gušterača je istovarena. Dugotrajna upotreba lijeka ima takav učinak na metabolizam ugljikohidrata:

  • Otpornost na inzulin je smanjena.
  • Smanjuje glikemiju na testu.
  • Smanjuje nivo glikovanog hemoglobina.
  • Sprečava komplikacije dijabetesa.

Uzimanje pre-dijabetes akarboze smanjuje rizik od razvoja bolesti za 37%. U početku se pred večerom propisuje 50 mg, večera se povećava na 100 mg 3 puta dnevno. Ispitivanja pacijenata koji su koristili ovaj alat ukazuju na česte crevne poremećaje, nadimanje, bol u crevima i nadutost.

Nove grupe lijekova za snižavanje šećera

Glitazoni - nova klasa antidijabetičkih lijekova djeluju na receptore u masnom i mišićnom tkivu, povećavajući njihovu osjetljivost na inzulin. Ova akcija se događa povećanjem broja gena koji sintetiziraju proteine ​​za obradu glukoze i masnih kiselina.

Pri tome jetra, mišići i masno tkivo troše više glukoze iz krvi, kao i trigliceride i slobodne masne kiseline. Takvi lijekovi uključuju rosiglitazon (Avandia, Roglit) i pioglitazon (Pioglar, Amalvia, Diab-norma, Pioglit).

Ovi lijekovi su kontraindicirani kod teškog zatajenja srca, sa povećanjem aktivnosti transaminaze jetre, s laktacijom i trudnoćom.

Pripravci glitazona trebaju se uzimati u dozama od 4 i 8 mg (za roksiglitazon) i 30 mg dnevno za pioglitazon. To vam omogućuje da smanjite razinu glikemije i glikoziranog hemoglobina za 0,6 - 0,7%.

Lijekovi Repaglinid i Nateglinid djeluju naglo povećavajući otpuštanje inzulina što vam omogućava kontrolu povećanja glukoze nakon jela. Oni simuliraju beta ćelije otvaranjem kalcijumovih kanala.

Najperspektivniji u liječenju dijabetesa tipa 2 bio je novi lijek exenatide - Baeta. Njegovo djelovanje očituje se putem hormona proizvedenih u probavnom traktu - inkretena. Pod utjecajem Baete, sinteza ovih hormona se povećava, što vam omogućava da obnovite prvu fazu izlučivanja inzulina, kako biste suzbili proizvodnju glukagona i masnih kiselina.

Baeta usporava pražnjenje želuca, smanjujući na taj način unos hrane. Njegov učinak ne ovisi o težini dijabetesa. Početna doza od 5 mcg dva puta - sat vremena prije doručka i prije večere. Nakon mjesec dana, možete povećati na 10 mcg.

Nuspojava - lagana mučnina, simptomi probavnih smetnji, koji obično nestaju nakon prve sedmice liječenja.

Dipeptidil peptidaza - IV inhibitor, sitagliptin, bio je posljednji od inkretinskih preparata. Ovaj lijek djeluje slično kao Bayeta, ali na drugi enzim, pojačavajući sintezu inzulina kao odgovor na unos ugljikohidrata. Istovremeno se potiskuje simptom poput izlučivanja glukagona.

Sitagliptin se prodaje pod trgovačkim imenom Janouvia. Također je bio u kombinaciji s metforminom u lijeku Yanumet, a koji poboljšava liječenje dijabetesa tipa 2, jer takav složeni lijek brže smanjuje glukozu u krvi.

Prilikom provođenja kliničkih studija, korištenjem Januvia dobijeni su sljedeći rezultati:

  1. Stabilno i primjetno smanjenje glikemije.
  2. Smanjeni skokovi glukoze nakon jela.
  3. Značajno smanjenje glikiranog hemoglobina.
  4. Trajanje akcije, omogućavajući upotrebu 1 puta dnevno
  5. Nedostatak debljanja.

Inzulinska terapija dijabetesa tipa 2

Jedna od zabluda o dijabetesu tipa 2 je da je ova vrsta lakša i ne zahtijeva ozbiljno liječenje. Kada pacijent shvati da „imam drugi tip dijabetesa“, on ima ideju da je to bolest koja uključuje lečenje tabletama bez inzulina.

Razina glikemije za vrijeme dugotrajnog dijabetesa često se ne može održavati tabletama, stoga, dijetom neučinkovitom i maksimalnom dozom lijekova za snižavanje šećera, naime ako je glicirani hemoglobin veći od 7,5%, glukoza na glavi viša od 8 mmol / l, indeks tjelesne mase manji od 25 kg / m2 indicirana je terapija insulinom.

Liječenje dijabetesa tipa 2 inzulinom koristi se za ketoacidozu, hirurške intervencije, razvoj zaraznih bolesti i komplikacija dijabetesa melitusa u obliku neuropatije i teške vaskularne patologije. Video u ovom članku govorit će o glavnim znakovima i liječenju dijabetesa.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar