Kako i kako liječiti dijabetičko stopalo kod kuće: metode liječenja

SDS (sindrom dijabetičkog stopala) karakterizira, prije svega, smanjenje osjetljivosti kože stopala. Takvi simptomi dovode do činjenice da osoba na vrijeme ne može prepoznati kršenje integriteta kože na stopalu, ne osjeća grlobolju i ožiljke, rane, ogrebotine i pukotine, ponekad ne primijeti njihovu prisutnost. Obično se čirevi i povrede lokaliziraju na petama, na mjestima najvećeg grubog nabora kože, ispod prstiju, ili gdje je stopalo izloženo najvećem stresu prilikom hodanja. Manjak liječenja dovodi do prodora patogene mikroflore u rane, suppuration i infekcije, kosti stopala se deformiraju. U konačnici, sve to prijeti razvoju gangrene (peta faza SDS-a) s naknadnom amputacijom udova.

Naravno, ovo je poslednji i najgori slučaj. Ali na njega su upozoreni na vrijeme, što znači da je bio naoružan, pa je teško precijeniti važnost prevencije, liječenja i pravilne njege dijabetičkog stopala.

Postoji nekoliko faza razvoja dijabetičkog stopala - od nule do pete. Nulti stupanj se ni na koji način ne vizualizuje. Važno je spriječiti razvoj sljedećih faza i stoga na prvom mjestu stoje prevencija razvoja bolesti, održavanje aktivnog načina života, nošenje prave cipele i osobna higijena.

Sekundarni simptomi SDS-a uključuju bol pri hodu, oticanje, prisustvo vaskularnih „zvijezda“ i oticanje vena, te promjenu normalne temperature. Također, simptomi ove bolesti mogu biti umor prilikom hodanja, osjećaj golicanja i peckanja, sporo zarastanje rana i ogrebotina, prestanak rasta dlaka na nogama (prvenstveno na nožnim prstima), obezbojenje (crvenilo ili blanširanje) stopala i cijanoza prstiju.

Koje mjere podrazumijevaju pravilnom njegom vašeg dijabetičkog stopala?

Pravilna nega dijabetičkog stopala podrazumeva sledeća pravila:

  1. održavanje dijabetičkog stopala čistim, stroga higijena,
  2. upotreba čarapa isključivo od prirodnih materijala,
  3. cipele - udobne, ekstra udobne, opremljene ortopedskim potplatom, s petom ne većom od 8 cm, bez sintetike, trljanja šavova i kaiševa. Upotreba posebnih dijabetičkih stopala za istovar (po mogućnosti pojedinačnih) uložaka, polukutova ili umetaka,
  4. izbegavanje (ako je moguće) oštećenja integriteta kože,
  5. Ne dozvolite hladno ili vruće izlaganje. Za vrijeme pranja stopala koristite toplu vodu,
  6. potpuno eliminirati hodanje bosih nogu,
  7. sprečavaju infekciju gljivičnim bolestima, uraslim noktima, čirima. Da biste to učinili, morate slijediti određena pravila za rezanje noktiju (bez zaokruživanja uglova, ostavljajući dužinu od najmanje 1 mm).

Narodni lijekovi za prevenciju i simptomatsko liječenje dijabetičkog stopala

U složenom tretmanu liječenja sindroma dijabetičkog stopala pedijatri (specijalisti za dijagnozu i liječenje dijabetičkog stopala, potkoljenice) preporučuju nekoliko različitih načina rješavanja neugodnih simptoma:

Najvažnije je zapamtiti da liječenje ovim metodama liječenja može garantirati uspjeh samo u ranim fazama bolesti. Osim toga, tradicionalna medicina ne zamjenjuje tradicionalnu, medicinsku medicinu, dizajniranu u borbi protiv glavne bolesti - dijabetesa. Ali, mjerodavni pedijatar ili endokrinolog nikada neće odustati od pomoći u vidu narodnih lijekova, jer u borbi protiv dijabetičke bolesti sva su sredstva prikladna. Popularnost alternativnog liječenja za SDS nastaje zahvaljujući njegovom blagom učinku, čija je obrnuta strana produženo trajanje liječenja.

Kako se koriste losioni?

Najefikasniji u liječenju dijabetičkog stopala su losioni koji sadrže:

  • Raženi hleb pomešan sa medom
  • Maslinovo ulje
  • Kefir ili jogurt, gusta pavlaka,
  • Pirinčano brašno sa medom,
  • Mama,
  • Ulje klinčića
  • Zelena glina
  • Listovi aloe smrvljeni su do stanja od grube.

Sva ova sredstva osmišljena su za omekšavanje suve kože na petama i stopalima stopala, za ublažavanje neugodnih senzacija VDS-a.

Losion je gaza namotana u nekoliko slojeva, impregnirana posebno pripremljenom ljekovitom otopinom ili pulpom lijekova, umotana u istu višeslojnu gazu i vezana na bolno mjesto. Losione se preporučuje koristiti do 6 sati kako bi se postigao željeni terapeutski efekat. Ovisno o lijekovima koji se koriste, losioni se primjenjuju jednom ili dva puta dnevno.

Također možete koristiti dekocije ljekovitog bilja koje se pripremaju jednako brzo i jednostavno. Sljedeći recepti smatraju se najboljim za sindrom dijabetičkog stopala:

  • Inzistirajte na čaši kipuće vode jedna kašika listova eukaliptusa (5 minuta),
  • Trešnja (bobice) - 1 kašika po 1 šolji kipuće vode (20 minuta),
  • Pola sata insistirajte na jednoj kašiki žalfije i klinčića u jednoj čaši vruće vode,
  • List ribizle s mladom koprivom insistira 20 minuta u litri ključale vode,
  • Pomiješajte 2 kašike šipka, šipka i šangaca i inzistirajte na jednoj čaši kipuće vode,
  • Jedna kašika aloje u jednoj čaši kipuće vode.

Nakon pripreme bilo kojeg od dekocija, treba ga filtrirati kroz sito ili dva ili tri sloja gaze, a zatim se koristiti za kupke od 15 do 20 minuta. Zatim kožu na nogama osušite pažljivo i nježno mekim ručnikom.

Dijabetička masaža stopala

Masaža (ili samo-masaža) je izuzetno koristan postupak u liječenju dijabetičkog stopala kod kuće. Veoma povoljno deluje na kožu stopala, normalizujući i aktivirajući krvotok.

Postoji nekoliko jednostavnih pravila za masažu (samo-masaža):

  1. priprema dijabetičkog stopala - operite, osušite stopala mekim peškirom,
  2. priprema ulja za masažu: prethodno je zagrijte u rukama 3 minute, a zatim nanesite na dlan,
  3. glavna faza je masaža stopala u smjeru od prstiju do gležnja,
  4. posljednja faza je nanošenje hidratantnog sredstva na kožu stopala (po mogućnosti posebno dizajnirano za dijabetičare).

Preporučuje se upotreba kreme koja sadrži ureu za suhu kožu stopala - prirodni ovlaživač sa svim potrebnim vitaminima i mineralima. Nakon postupka masaže, treba obući pamučne čarape.

Pri odabiru određene metode alternativne terapije za simptom dijabetičkog stopala treba se voditi slijedećim:

  • Povećana suha stopala, male čireve - upotreba kupki,
  • Vlažne kapi, čirevi, prisutnost upale - upotreba losiona.

Također ne možete zaboraviti na posebnu njegu koja uključuje udobne cipele, ortopedske uloške, redovitu masažu.

Prema klasifikaciji WHO, razlikuju se tri vrste VDS-a: neuropatski, ishemijski i neuroischemic. Najčešća neuropatska oštećenja stopala. U svom čistom obliku ishemično stanje je izuzetno rijetko, češće se opaža mješoviti oblik - neuroishemijski. U riziku su ljudi koji imaju dijabetes i razne kardiovaskularne bolesti. Mora se reći da je sindrom dijabetičkog stopala agresivna bolest koja se razvija brzo. Ako se ne liječi, može dovesti do vrlo tužnih posljedica, čak i smrti.

Snižavanje šećera u krvi

U pozadini borbe protiv sindroma dijabetičkog stopala ne smijete zaboraviti glavni problem - dijabetes. Borovnice su idealne za snižavanje nivoa šećera u krvi. Da biste to učinili, pojedi čašu tih bobica tri puta dnevno. Pored toga, dobro je napraviti dekociju: šest listova po čaši kipuće vode. Mora se piti 3 puta dnevno po pola čaše: ujutro, za ručak, prije spavanja. Kurs traje mjesec dana, nakon čega slijedi pauza od dvije sedmice, nakon čega trebate ponoviti antidijabetičku dijetu borovnice.

Razne fito-kolekcije koje doprinose normalizaciji metabolizma lipida pomoći će smanjenju šećera u krvi. Najefikasniji od njih:

  • Jedna kašika zobene ljuske u jednoj čaši kipuće vode - zagrejati na laganoj vatri 10 minuta. Jedite jednu kašiku nakon svakog obroka,
  • Dvije kašike komorača kuhajte u pola litre vode 10 minuta. Nanesite pola čaše prije svakog obroka,
  • Inzistirajte na jednoj žlici bobičastog voća do hlađenja u jednoj čaši kipuće vode. Uzmite jednu kašiku pre jela,
  • Zagrijte dvije kašike sušenih borovnica u pola litre vode 20 minuta. Popijte pola čaše prije jela.

Terapija primjenom naknada za lijekove igra samo pomoćnu, istodobnu ulogu u liječenju. Prije upotrebe potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Uz to, bilo koji od biljnih lijekova može biti pojedinačni alergen za određenu osobu, stoga prilikom korištenja alternativnih lijekova treba biti oprezan. Glavni princip nije naštetiti!

Liječenje dijabetičkog stopala čitav je kompleks medicinskih mjera, uključujući upotrebu antiseptika, antibiotika, lijekova koji se mogu nositi s neuropatijom, lijekovima protiv bolova, fizioterapijom i fizioterapijom. U nekim slučajevima je potrebna i hirudoterapija, lična higijena i upotreba udobnih ortopedskih cipela sa ulošcima koji iskrcavaju dijabetičko stopalo.

Različite faze razvoja bolesti podrazumijevaju različit pristup liječenju. Dakle, nulta i prva faza uključuju upotrebu antiseptičkih sredstava za liječenje ulceracija, drugi i treći - uključuju liječenje antibioticima, a četvrti i peti - često zahtijevaju hiruršku intervenciju za rezanje mrtvog tkiva.

Osoba s dijagnozom dijabetesa trebala bi voditi poseban, umjereno aktivan stil života, sugerirajući pravilnu prehranu, potpuno odbacivanje loših navika, želju za normalizacijom metabolizma i razine težine. Potrebno je strogo pridržavati svih propisa liječnika, uzimati lijekove i narodne lijekove (ako je potrebno), koristiti pravi pedikir, spriječiti vraćanje noktiju, redovito provjeravati stanje dijabetičnih stopala kako biste na vrijeme isključili ili otkrili znakove SDS-a.

Borba protiv dijabetesa je specifičan način života. Pacijent koji ga strogo prati sigurno će negativne posljedice ove bolesti svesti na minimum!

Principi i liječenje kod kuće

Kršenje trofizma i normalno snabdevanje krvlju tkivima stopala manifestuje se sledećim spoljnim simptomima:

  • na koži se pojavljuju mali ulkusi i nekrotična područja koji se pojavljuju u tkivima na različitim dubinama,
  • na nogama nema ili smanjena osjetljivost na bol, to je manifestacija dijabetičke neuropatije tj.
  • na ulošku se formiraju korne i uložak, oni se u svakom trenutku mogu transformirati u gnojno-nekrotične čireve,
  • osoba je zabrinuta zbog peckanja, bolova, ukočenosti, osećaja „guza od guze“,
  • priroda kože se mijenja, blijede postaju i prekrivaju se smeđim mrljama.

Sindrom dijabetičkog stopala ne pokazuje odmah simptome, svi simptomi se pojavljuju tek 15-20 godina nakon nastanka šećerne bolesti, a ovdje ćete ga morati liječiti odmah i što prije. Ako pacijent ne prati razinu šećera u krvi, onda se simptomi mogu pojaviti i ranije i liječenje će biti potrebno odmah.

Liječenje se u svim slučajevima mora provoditi složeno, uz određenu dijetu i korištenje ortopedskih uložaka za smanjenje opterećenja na nogama.

Metode tradicionalne medicine u liječenju dijabetičkog stopala mogu biti učinkovite samo ako nema prijetnje gangrene stopala i nema potrebe pribjegavati operaciji.

Važno je zapamtiti da neovisni pokušaji upotrebe narodnih lijekova u pravilu dovode do komplikacija i općeg pogoršanja stanja osobe; liječenje treba provoditi isključivo u kombinaciji, čak i kod kuće.

Prije nego što započnete liječenje dijabetičkog stopala narodnim receptima, u vezi s tim morate se posavjetovati s liječnikom.

Ključni principi za upotrebu ljekovitih dekocija, tinktura i bilja kod kuće su:

  1. upotreba narodnih lijekova lokalno, recepti trebaju imati fokus neutraliziranja i čišćenja,
  2. upotreba ljekovitih naknada i ljekovitog bilja s vazodilatacijskim učinkom,
  3. upotreba narodnih recepata, koji uključuju proizvode koji razrjeđuju krv i poboljšavaju mikrocirkulaciju,
  4. upotreba ljekovitog bilja sa zacjeljivanjem rana u gnojno-nekrotičnim procesima i čirima u svrhu lokalne terapije.

Rezimirajući, možemo reći da su narodni recepti osmišljeni kako bi neutralizirali iste povrede kao i tradicionalna medicina, ali tretman treba biti promišljen i oprezan.

Nekoliko osnovnih narodnih recepata kod kuće

Recepti tradicionalne medicine, koji se široko koriste u liječenju dijabetičkog stopala, više su puta dokazali svoju učinkovitost. Evo glavnih:

Borovnice imaju izraženu sposobnost snižavanja šećera u krvi, poboljšavajući mikrocirkulaciju i ubrzavajući metabolizam. Preporučuje se da na jelovnik dodate tri čaše borovnica koje morate jesti tri puta dnevno. Pored bobica, listovi borovnice se takođe uzgajaju i piju kao čaj nekoliko puta dnevno.

Tretman sugerira da se koriste listovi repe i lišća. Zimi se mogu koristiti u osušenom obliku, a ljeti - u svježem. Burdock i burdock imaju ljekovito djelovanje. Listovi se nanose na ud, nakon ispiranja nogu furacilinom ili otopinom kalijevog permanganata. Za najbolji učinak stopalo možete podmazati slojem meda, a povrh je pospite lišćem repe.

Zavoj s lišćem mijenja se 2 puta dnevno. Listovi burdoka koriste se i za oralnu primjenu u količini od 1 žličicu po čaši kipuće vode. Burdock ima diuretički i limfogoni učinak.

Za liječenje stopala koristi se ulje klinčića, koje se prodaje u ljekarnama. Alat ima antibakterijski, analgetski i zaceljivanje rana, izuzetno je koristan za liječenje učinaka dijabetičkog stopala.

Kako bi se ubrzalo zarastanje rana, na kožu stopala može se nanijeti kefir, posut prahom od osušenih iglica smreke ili bora. Ljekovito djelovanje ovih biljaka je nesumnjivo, to su vitamini, antioksidanti i esencijalna ulja, sve što ubrzava proces ozdravljenja tkiva i omogućava njihovo brzo liječenje, glavno je da gangrena donjih ekstremiteta ne započinje sa dijabetes melitusom.

Na taj način dobijena tinktura može poslužiti kao dobro sredstvo za liječenje rana za lokalnu primjenu: uzmite sjemenke senfa, cvjetove kamilice i lišće ruzmarina u omjeru 2/2/1. Samljejte sve sastojke i prelijte pola litre hladne vode. Tečnost se ubrizgava oko 12 sati. Na otopinu vune nanosi se otopina i nanosi se na stopalo preko noći.

Ako liječenje alternativnim metodama ne donese rezultate, bolje je odmah potražiti liječnika.

Profilaksa stopala protiv dijabetesa

Uvijek je lakše spriječiti bolest prevencijom, ovo se u potpunosti odnosi na prevenciju dijabetičkog stopala. Sledeći saveti pomoći će da se spreči da se ovo kršenje dogodi:

  1. Stopala trebaju biti stalno topla, potrebno je isključiti mogućnost hipotermije.
  2. Čest pregled nogu i njegovog potplata omogućit će vam da na vrijeme primijetite korne ili nastanak čira.
  3. Važno je sustavno skrbiti o nogama, temeljito ih oprati vodom, moguće je koristiti i sapun za rublje.
  4. Odbijanje loših navika bit će značajan plus u borbi protiv bolesti.
  5. Ne preporučuje se ozljeđivanje mekih tkiva, trebate pravilno brinuti o noktima, pažljivo ih rezujući i uklanjajući kutikule.
  6. Glukozu u krvi treba pratiti svakog dana.
  7. Pacijent treba nositi samo praktične i udobne cipele koje ne mogu izazvati iritaciju.

Korištenje gore opisanih lijekova iz arsenala tradicionalne medicine izvrstan je način za sustavno održavanje zdravlja u prisustvu dijabetesa melitusa, posebno u slučaju prvih znakova dijabetičkog stopala koji su izraženi u oštećenju mekih tkiva.

Pogledajte video: Najsavremenije metode lečenja u "Kući zdravlja" (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar