Glucophage® (Glucophage®)

Lijek je dostupan u filmom obloženim tabletama od 500, 850 i 1000 mg. Tablete glukofaga u dozi od 500 i 850 mg imaju okrugli, bikonveksni oblik i bijelu boju, na poprečnom presjeku vidljiva je homogena bijela masa, a na donjem od 1000 mg je ovalni, dvokonveksni oblik i rizik, bijela homogena masa na poprečnom presjeku.

Aktivna supstanca lijeka je metformin hidroklorid, pomoćne komponente - povidon i magnezijum stearat. Filmska membrana Glucofage tableta od 500 i 850 mg uključuje hipromelozu, 1000 mg čistog Opadrija (makrogol 400 + hipromeloza).

Broj tableta u blisteru i blisterima u kartonskoj kutiji ovisi o dozi lijeka:

  • Glukofažne tablete 500 mg - u blisterima od aluminijske folije ili PVC-a, 10 ili 20 komada, u kartonskom pakovanju od 3 ili 5 blistera i 15 komada u blisteru, u kartonskom pakovanju od 2 ili 4 ćelijske blistere,
  • Glukofage tablete 850 mg - u aluminijskoj foliji ili PVC blisteru od 15 komada, u kartonskom pakovanju od 2 ili 4 blistera i 20 komada u blisteru, u kartonskom pakovanju od 3 ili 5 blistera,
  • Glucofage tablete od 1000 mg - u blisterima od aluminijske folije ili PVC-a, po 10 komada, u kartonskom pakovanju od 3, 5, 6 ili 12 blitve sa konturama i 15 komada u blisteru, u kartonskom pakovanju od 2, 3 ili 4 blistera.

Indikacije za upotrebu

Prema uputama, Glucophage se koristi kod dijabetes melitusa tipa II, posebno kod pretilih ljudi, uz nedovoljnu ili potpunu neučinkovitost tjelesne aktivnosti i dijetske terapije.

U odraslih bolesnika lijek se koristi i u kombinaciji s inzulinom ili drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima, i kao monoterapija.

U djece starijih od 10 godina, Glucofage se koristi zajedno s inzulinom ili kao jedino terapijsko sredstvo.

Kontraindikacije

Lijek nije propisan za sljedeće bolesti i stanja:

  • Zatajenje bubrega i / ili oštećena funkcija bubrega,
  • Zatajenje jetre i / ili oslabljena funkcija jetre,
  • Dijabetička koma i prekomatoza
  • Ketoacidoza
  • Klinički izraženi simptomi akutnih i hroničnih bolesti koji doprinose razvoju hipoksije tkiva (akutni infarkt miokarda, zatajenje srca i disajnih puteva itd.),
  • Opsežne ozljede i operacije u kojima je indicirana inzulinska terapija,
  • Teške zarazne bolesti, dehidracija, šok,
  • Laktacidoza
  • Hronični alkoholizam i akutno trovanje etanolom,
  • Preosjetljivost na komponente lijeka,
  • Trudnoća
  • Pridržavanje niskokalorične prehrane.

Upotreba glukofaga kod žena tijekom dojenja, pacijenata starijih od 60 godina i ljudi koji izvode težak fizički posao (to je povezano s povećanom vjerovatnoćom za razvoj laktacidoze) zahtijeva oprez.

Doziranje i primjena

Lijek je namijenjen oralnoj primjeni (oralno).

Kada se odraslim osobama propisuje kao monoterapijsko sredstvo i u kombinaciji s drugim hipoglikemijskim lijekovima, doza Glucofagea, prema uputama, iznosi 500 ili 850 mg 2 do 3 puta dnevno uz obroke ili nakon obroka. Ovisno o sadržaju glukoze u krvi, moguće je postupno povećavanje doze u budućnosti.

Doza održavanja u pravilu je od 1500 do 2000 mg dnevno. Smanjenje rizika od nuspojava iz gastrointestinalnog trakta moguće je dijeljenjem dnevne doze na 2-3 doze. Najveća dopuštena doza glukofaga dnevno je 3000 mg.

Postepeno povećavanje doze poboljšava podnošljivost lijeka od strane gastrointestinalnog trakta.

Kada se koristi Glucofage u kombinaciji sa inzulinom, početna doza lijeka je 500 ili 850 mg 2-3 puta dnevno, a doza inzulina odabire se pojedinačno, na temelju koncentracije glukoze u krvi.

Adolescentima i djeci starijoj od 10 godina propisano je 500 ili 850 mg lijeka jednom dnevno uz ili nakon obroka. Prilagođavanje doze vrši se najkasnije nakon 10-15 dana liječenja i ovisi o razini glukoze u krvi. Maksimalna dopuštena dnevna doza za djecu je 2000 mg, dijeli se na 2-3 doze.

Za starije pacijente doza metformina bira se pojedinačno, redovno prateći rad bubrega.

Dnevno uzimam glukofage, bez prekida. Prekid liječenja mora se prijaviti liječniku.

Nuspojave

Tokom upotrebe Glucofage-a, nuspojave poput:

  • Nedostatak apetita, mučnina i povraćanje, metalik ukus u usnoj šupljini, nadutost, proliv, bolovi u trbuhu (obično se javljaju na početku lečenja i prolaze sami),
  • Laktična adidoza (potrebno je povlačenje lekova), manjak vitamina B12 zbog malapsorpcije (uz produženo lečenje),
  • Megaloblastična anemija,
  • Kožni osip.

Posebna uputstva

Moguće je smanjiti manifestaciju nuspojava iz gastrointestinalnog trakta istovremenom primjenom antacida, antispazmodika ili atropinskih derivata. Ako se dispeptički simptomi tijekom upotrebe glukofaga stalno pojavljuju, lijek treba prekinuti.

U vrijeme liječenja trebali biste se odreći alkohola i ne uzimati lijekove koji sadrže etanol.

Strukturni analozi lijeka su Siofor 500, Siofor 850, Metfogamma 850, Metfogamma 500, Gliminfor, Bagomet, Gliformin, Metformin Richter, Vero-Metformin, Siofor 1000, Dianormet, Metospanin, Formmetin, Metformin, Glucofage Long, Metfogmin 1000, Novoformin Pliva, Metadien, Diaformin OD, Nova Met, Langerin, Metformin-Teva i Sofamet.

Pravila i uslovi skladištenja

Prema uputama, Glucofage se preporučuje čuvati na hladnom mjestu, pouzdano zaštićen od vlage i direktnih sunčevih zraka.

Rok upotrebe Glucofage 500 i 850 mg je 5 godina od datuma proizvodnje, Glucofage 1000 i XR - 3 godine.

Pronašli ste grešku u tekstu? Odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

3D slike

Filmsko obložene tablete1 tab.
aktivna supstanca:
metformin hidroklorid500/850/1000 mg
pomoćne tvari: povidon - 20/34/40 mg, magnezijum stearat - 5 / 8,5 / 10 mg
omotač filma: tablete od 500 i 850 mg - hipromeloza - 4 / 6,8 mg, tablete od 1000 mg - Opadry čist (hipromeloza - 90,9%, makrogol 400 - 4,55%, makrogol 800 - 4,55%) - 21 mg

Opis oblika doziranja

500 i 850 mg tablete: bijela, okrugla, bikonveksna, filmom obložena, u presjeku - homogena bijela masa.

1000 mg tablete: bijela, ovalna, bikonveksna, prekrivena filmskim omotačem, s obrezom s obje strane i graviranjem "1000" s jedne strane, u presjeku - homogena bijela masa.

Farmakodinamika

Metformin smanjuje hiperglikemiju a da ne dovodi do razvoja hipoglikemije. Za razliku od derivata sulfonilureje, on ne potiče lučenje inzulina i nema hipoglikemijski učinak kod zdravih pojedinaca. Povećava osjetljivost perifernih receptora na inzulin i iskorištenje glukoze u stanicama. Smanjuje proizvodnju glukoze u jetri inhibirajući glukoneogenezu i glikogenolizu. Odgađa crijevnu apsorpciju glukoze. Metformin stimulira sintezu glikogena djelovanjem na glikogen sintetazu.

Povećava transportni kapacitet svih vrsta membranskih transportera glukoze. Pored toga, blagotvorno deluje na metabolizam lipida: smanjuje sadržaj ukupnog holesterola, LDL i triglicerida. Dok uzima met metin, pacijentova tjelesna težina ili ostaje stabilna ili se umjereno smanjuje. Kliničke studije su također pokazale djelotvornost lijeka Glucofage ® u prevenciji dijabetesa kod pacijenata s prediabetesom s dodatnim faktorima rizika za razvoj dijabetesa melitusa tipa 2, u kojem promjene u načinu života nisu omogućile odgovarajuću kontrolu glikemije.

Farmakokinetika

Apsorpcija i distribucija. Nakon oralne primjene, metformin se apsorbira iz probavnog trakta. Apsolutna bioraspoloživost je 50-60%. Cmaks (približno 2 µg / L ili 15 µmol) u plazmi postiže se nakon 2,5 sata. Istodobnim unosom hrane apsorpcija metformina smanjuje se i kasni.

Metformin se brzo distribuira u tkivu, praktično se ne veže za proteine ​​plazme.

Metabolizam i izlučivanje. Metabolizuje se u veoma slabom stepenu i izlučuje bubrezima. Klirens metformina kod zdravih ispitanika iznosi 400 ml / min (4 puta više od Cl kreatinina), što ukazuje na prisustvo aktivne tubularne sekrecije. T1/2 otprilike 6,5 sati, a kod zatajenja bubrega, T1/2 povećava se, postoji rizik od nakupljanja leka.

Indikacije lijeka Glucofage ®

šećerna bolest tipa 2, posebno kod bolesnika s pretilošću, s neučinkovitošću dijetalne terapije i fizičke aktivnosti:

- kod odraslih kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim sredstvima ili insulinom,

- kod djece starije od 10 godina kao monoterapija ili u kombinaciji sa inzulinom,

prevencija dijabetesa tipa 2 u bolesnika s predijabetesom s dodatnim faktorima rizika za razvoj dijabetesa tipa 2, u kojima promjene životnog stila nisu omogućile odgovarajuću kontrolu glikemije.

Trudnoća i dojenje

Nekompenzirani dijabetes melitus tijekom trudnoće povezan je s povećanim rizikom od urođenih mana i perinatalne smrtnosti. Ograničena količina podataka sugerira da uzimanje metformina u trudnica ne povećava rizik od razvoja urođenih mana kod djece.

Pri planiranju trudnoće, kao i u slučaju trudnoće na pozadini uzimanja metformina s predijabetesom i dijabetesom tipa 2, lijek treba prekinuti, a u slučaju dijabetesa tipa 2 propisuje se terapija inzulinom. Potrebno je održavati sadržaj glukoze u krvnoj plazmi na razini najbližoj normalnoj da bi se smanjio rizik od malformacija fetusa.

Metformin prelazi u majčino mlijeko. Nisu primijećene nuspojave kod novorođenčadi za vrijeme dojenja dok su uzimale metformin. Međutim, zbog ograničene količine podataka, primjena lijeka tijekom dojenja ne preporučuje se. Odluku o prekidu dojenja treba donijeti uzimajući u obzir prednosti dojenja i potencijalni rizik od nuspojava kod bebe.

Interakcija

Radioaktivni agensi koji sadrže jod: na pozadini funkcionalnog zatajenja bubrega kod pacijenata sa šećernom bolešću, rendgenski pregled primjenom radioaktivnih sredstava koji sadrže jod može izazvati razvoj laktične acidoze. Liječenje Glucofageom ® treba prekinuti 48 sati prije ili za vrijeme rendgenskih pregleda pomoću radioaktivnih sredstava koja sadrže jod i ne smije se nastaviti u roku od 48 sati nakon toga, pod uslovom da se tijekom pregleda bubrežna funkcija prepozna kao normalna.

Alkohol: s akutnom alkoholnom intoksikacijom povećava se rizik od nastanka laktacidoze, posebno u slučaju pothranjenosti, nakon niskokalorične prehrane, a takođe i kod zatajenja jetre. Dok se uzima droga, treba izbegavati alkohol i lekove koji sadrže etanol.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Danazole: ne preporučuje se istodobna primjena danazola kako bi se izbjegao hiperglikemijski učinak potonjeg. Ako je liječenje danazolom potrebno i nakon njegovog zaustavljanja, potrebno je prilagoditi dozu lijeka Glucofage ® pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Klorpromazin: kada se uzima u velikim dozama (100 mg / dan) povećava koncentraciju glukoze u krvi, smanjujući oslobađanje inzulina. U liječenju antipsihoticima i nakon njegovog zaustavljanja potrebno je prilagođavanje doze pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

GKS sistemske i lokalne akcije smanjuju toleranciju na glukozu, povećavaju koncentraciju glukoze u krvi, ponekad uzrokujući ketozu. U liječenju kortikosteroida i nakon zaustavljanja unosa potonjeg, potrebno je prilagoditi dozu lijeka Glucofage ® pod kontrolom koncentracije glukoze u krvi.

Diuretici: istodobna primjena diuretika u petlji može dovesti do razvoja laktacidoze zbog mogućeg zatajenja bubrega. Glucofage ® se ne smije propisati ako je kreatinin Cl ispod 60 ml / min.

Injektiviranje β2-adrenomimetici: povećavaju koncentraciju glukoze u krvi zbog stimulacije β2-adrenoreceptori. U tom slučaju, potrebno je kontrolirati koncentraciju glukoze u krvi. Po potrebi se preporučuje insulin.

Istodobnom primjenom gore navedenih lijekova može biti potrebno češće praćenje glukoze u krvi, posebno na početku liječenja. Ako je potrebno, doza metformina može se prilagoditi tokom liječenja i nakon njegovog prestanka.

Antihipertenzivni lijekovi, osim ACE inhibitora, može smanjiti glukozu u krvi Ako je potrebno, treba prilagoditi dozu metformina.

Uz istodobnu upotrebu lijeka Glucofage ® sa derivatima sulfoniluree, inzulinom, akarbozom, salicilatima, moguć je razvoj hipoglikemije.

Nifedipin povećava apsorpciju i Cmaks metformin.

Kationski lijekovi (amilorid, digoksin, morfin, prokainamid, kinidin, kinin, ranitidin, triamteren, trimetoprim i vankomicin) izlučeni u bubrežne tubule konkuriraju metforminu za cevasti transportni sistem i mogu dovesti do povećanja njegovog Cmaks .

Doziranje i primjena

Monoterapija i kombinirana terapija u kombinaciji s drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima za dijabetes tipa 2. Uobičajena početna doza je 500 ili 850 mg 2-3 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka.

Svakih 10-15 dana preporučuje se prilagođavanje doze na temelju rezultata mjerenja koncentracije glukoze u krvnoj plazmi. Sporo povećanje doze pomaže u smanjenju nuspojava iz gastrointestinalnog trakta.

Doza održavanja lijeka je obično 1500-2000 mg / dan. Da bi smanjili nuspojave iz gastrointestinalnog trakta, dnevnu dozu treba podijeliti u 2-3 doze. Maksimalna doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

Pacijenti koji uzimaju metformin u dozama od 2000-3000 mg / dan mogu se prenijeti na lijek Glucofage ® 1000 mg. Maksimalna preporučena doza je 3000 mg / dan, podijeljeno u 3 doze.

U slučaju da planirate prijelaz od uzimanja drugog hipoglikemijskog sredstva: morate prekinuti uzimanje drugog lijeka i započeti s uzimanjem Glucofagea u gornjoj dozi.

Kombinacija sa inzulinom. Da bi se postigla bolja kontrola glukoze u krvi, metformin i inzulin kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 mogu se koristiti kao kombinirana terapija. Uobičajena početna doza Glucofage ® je 500 ili 850 mg 2-3 puta dnevno, dok se doza inzulina bira na osnovu koncentracije glukoze u krvi.

Monoterapija za predijabetes. Uobičajena doza je 1000–1700 mg / dan nakon ili za vrijeme obroka, podijeljeno u 2 doze.

Preporučuje se redovno provoditi glikemijsku kontrolu radi procjene potrebe za daljnjom uporabom lijeka.

Zatajenje bubrega. Metformin se može koristiti kod pacijenata sa umerenom bubrežnom insuficijencijom (Cl kreatinin 45–59 ml / min) samo u nedostatku uslova koji mogu povećati rizik od laktacidoze.

Pacijenti sa Cl kreatininom 45–59 ml / min. Početna doza je 500 ili 850 mg jednom dnevno.Maksimalna doza je 1000 mg / dan, podijeljeno u 2 doze.

Bubrežnu funkciju treba pažljivo nadgledati (svaka 3–6 meseci).

Ako je Cl kreatinin ispod 45 ml / min, lijek treba odmah prekinuti.

Starost. Zbog mogućeg smanjenja bubrežne funkcije, doza metformina mora biti odabrana pod redovnim nadzorom pokazatelja bubrežne funkcije (odrediti koncentraciju kreatinina u serumu najmanje 2–4 puta godišnje).

Djeca i tinejdžeri

U djece od 10 godina starosti, Glucofage ® se može koristiti i u monoterapiji i u kombinaciji s inzulinom. Uobičajena početna doza je 500 ili 850 mg 1 puta dnevno nakon ili za vrijeme obroka. Nakon 10-15 dana, doza se mora prilagoditi na osnovu koncentracije glukoze u krvi. Maksimalna dnevna doza je 2000 mg, podijeljeno u 2-3 doze.

Glucofage ® treba uzimati svakodnevno, bez prekida. Ako se liječenje prekine, pacijent treba obavijestiti liječnika.

Predoziranje

Kada se metformin koristio u dozi do 85 g (42,5 puta više od maksimalne dnevne doze), nije primijećen razvoj hipoglikemije. Međutim, u ovom slučaju primećen je razvoj laktacidoze. Značajno predoziranje ili pridruženi faktori rizika mogu dovesti do razvoja laktacidoze (vidjeti „Posebna uputstva“).

Liječenje: u slučaju znakova laktacidoze, liječenje lijekom treba odmah prekinuti, pacijenta treba hitno hospitalizirati, a utvrđivanjem koncentracije laktata dijagnoza treba razjasniti. Najefikasnija mjera uklanjanja laktata i metformina iz tijela je hemodijaliza. Također se provodi simptomatsko liječenje.

Proizvođač

Sve faze proizvodnje, uključujući kontrolu izdavanja. Merck Sante SAAS, Francuska.

Adresa proizvodnog mjesta: Center de Producion Semois, 2, rue du Pressoir Ver, 45400, Semois, Francuska.

Ili u slučaju pakiranja lijeka LLC Nanolek:

Izrada gotovog doznog oblika i ambalaže (primarna ambalaža) Merck Santé SAAS, Francuska. Centar za proizvodnju Semois, 2 rue du Pressoire Ver, 45400 Semois, Francuska.

Sekundarna (potrošačka ambalaža) i kontrola kvaliteta izdavanja: Nanolek LLC, Rusija.

612079, Kirov region, Oričevski okrug, grad Levintsy, Biomedicinski kompleks "NANOLEK"

Sve faze proizvodnje, uključujući kontrolu izdavanja. Merck S.L., Španija.

Adresa mjesta proizvodnje: Polygon Merck, 08100 Mollet Del Valles, Barcelona, ​​Španija.

Vlasnik potvrde o registraciji: Merck Santé SAAS, Francuska.

Potražnje potrošača i informacije o štetnim događajima trebaju se poslati na adresu LLC Merka: 115054, Moskva, ul. Bruto, 35.

Tel .: (495) 937-33-04, (495) 937-33-05.

Rok trajanja lijeka Glucofage ®

500 mg filmom obložene tablete - 5 godina.

500 mg filmom obložene tablete - 5 godina.

tablete obložene filmskim premazom od 850 mg - 5 godina.

tablete obložene filmskim premazom od 850 mg - 5 godina.

filmom obložene tablete 1000 mg - 3 godine.

filmom obložene tablete 1000 mg - 3 godine.

Ne koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Glukofag. Doziranje

Tablete za oralnu primjenu (oralno).

Koristi se kao monoterapija ili kombinirana terapija (uz imenovanje drugih hipoglikemijskih sredstava).

Početna faza je 500 mg lijeka, u nekim slučajevima - 850 mg (ujutro, u podne, i uveče na pun želudac).

U budućnosti se doza povećava (po potrebi i samo nakon konsultacije s liječnikom).

Za održavanje terapijskog učinka lijeka obično je potrebna dnevna doza - od 1500 do 2000 mg. Zabranjeno je doziranje veće od 3000 mg i više!

Dnevna količina nužno je podijeljena u tri ili čak četiri puta, što je neophodno za sprečavanje rizika od nuspojava.

Napomena Potrebno je povećavati dnevnu dozu za nedjelju, polako, kako bi se izbjegli negativni efekti. Za pacijente koji su prethodno uzimali lijekove s aktivnom supstancom metforminom u količini od 2000 do 3000 mg, Glucofage tablete trebaju se uzimati u dozi od 1000 mg dnevno.

Ako namjeravate odbiti uzimanje drugih lijekova koji utječu na hipoglikemijske indekse, trebali biste početi uzimati Glucofage tablete u minimalnoj preporučenoj količini, u obliku monoterapije.

Glukofag i inzulin

Ako vam je potreban dodatni inzulin, on se koristi samo u dozi koju je liječnik pokupio.

Terapija metamorfinom i inzulinom je neophodna kako bi se postigla određena količina glukoze u krvi. Uobičajeni algoritam je tableta od 500 mg (rjeđe 850 mg) dva ili tri puta dnevno.

Doziranje za djecu i adolescente

Od deset godina i više - kao neovisni lijek, ili kao dio sveobuhvatnog liječenja (zajedno s inzulinom).

Optimalna početna (pojedinačna) dnevna doza je jedna tableta (500 ili 850 mg.), Koja se uzima uz obroke. Dozvoljeno je uzimati lijek pola sata nakon jela.

Na osnovu određene količine glukoze u krvi, doza lijeka se polako prilagođava (linije - najmanje jedna do dvije sedmice). Zabranjeno je povećanje doze za djecu (više od 2000 mg). Lijek treba podijeliti u tri, barem dvije doze.

Kombinacije koje u svakom slučaju nisu dopuštene

Kontrastna sredstva za rentgenske zrake (sa sadržajem joda). Radiološki pregled može biti katalizator razvoja laktične acidoze pacijenta sa simptomima šećerne bolesti.

Glukofag se prestaje uzimati tri dana prije ispitivanja i ne uzima se još tri dana nakon toga (ukupno, zajedno sa danom studije - sedmicom). Ako je bubrežna funkcija prema rezultatima bila nezadovoljavajuća, taj se period povećava - dok se tijelo u potpunosti ne vrati u normalu.

Bilo bi razumno suzdržati se od upotrebe lijeka ako u tijelu postoji velika količina etanola (akutna alkoholna intoksikacija). Ta kombinacija dovodi do stvaranja uvjeta za manifestaciju simptoma laktacidoze. Niskokalorična dijeta ili pothranjenost, posebno na pozadini zatajenja jetre, značajno povećava taj rizik.

Zaključak Ako pacijent uzima drogu, mora u potpunosti odustati od upotrebe bilo koje vrste alkohola, uključujući i droge koje uključuju etanol.

Kombinacije koje zahtijevaju oprez

Danazole Istodobna primjena Glucofagea i Danazola je nepoželjna. Danazol je opasan hiperglikemijskim efektom. Ako ga je iz različitih razloga nemoguće odbiti, bit će potrebno temeljito prilagođavanje doze glukofagea i stalno praćenje razine glukoze u krvi.

Klorpromazin u velikoj dnevnoj dozi (više od 100 mg), što pomaže povećanju koncentracije glukoze u krvi i smanjuje mogućnost oslobađanja inzulina. Potrebno je prilagoditi dozu.

Antipsihotici. Liječenje pacijenata antipsihoticima mora biti dogovoreno s liječnikom. Prilagođavanje doze Glucofage-a potrebno je ovisno o razini glukoze u krvi.

GCS (glukokortikosteroidi) negativno utiču na toleranciju na glukozu - nivo glukoze u krvi raste, što može izazvati ketozu. U takvim slučajevima treba uzimati glukofag na osnovu specifične količine glukoze u krvi.

Diuretici u petlji ako se uzimaju istovremeno s glukofagom dovode do rizika od laktacidoze. Sa CC od 60 ml / min i niže, glukofag nije propisan.

Adrenomimetici. Prilikom uzimanja Beta 2-adrenergičkih agonista, povećava se i nivo glukoze u organizmu, što ponekad zahtijeva dodatne doze inzulina za pacijenta.

ACE inhibitorima i svim antihipertenzivnim lijekovima potrebno je prilagođavanje doze metformina.

Sulfonilurea, inzulin, akarboza i salicilati ako se uzimaju zajedno sa glukofagom mogu uzrokovati hipoglikemiju.

Trudnoća i dojenje Značajke odredišta

Glukofag se ne smije uzimati tokom trudnoće.

Teški dijabetes je moguća urođena malformacija ploda. Dugoročno - perinatalni mortalitet. Ako žena planira začeti ili je u početnim fazama trudnoće, potrebno je odbiti uzimati lijek Glucofage. Umjesto toga, propisana je terapija inzulinom za održavanje potrebne stope glukoze.

Nuspojave

Mali procenat laktacidoze. Dugotrajna upotreba glukofaga može dovesti do smanjenja apsorpcije vitamina B12. Problem treba razmotriti kod pacijenata sa simptomima megaloblastične anemije.

Kršenje ukusa.

  • Napadi mučnine i povraćanja.
  • Proliv
  • Bol u trbuhu.
  • Oslabljen apetit.

Pažnja! Takvi su znakovi karakteristični samo u prvih nekoliko dana i tjedana uzimanja lijeka. Nakon toga, nuspojave nestaju same od sebe.

Znakovi eritema, lagani svrbež, ponekad i osip na koži.

Jetra i žučni trakt

Rijetki slučajevi oštećenja rada jetre, još rjeđe - manifestacije hepatitisa. Potrebno je ukinuti metformin, koji može u potpunosti neutralizirati nuspojave.

Za pacijente. Osnovne informacije o laktozi

Laktacidoza nije uobičajena bolest. Ipak, treba poduzeti sve potrebne mjere kako bi se eliminirao rizik od njegove manifestacije, jer patologiju karakteriziraju teške komplikacije i visoka stopa smrtnosti.

Laktacidoza se obično manifestirala kod pacijenata koji su uzimali metamorfin koji je imao ozbiljno zatajenje bubrega uslijed šećerne bolesti.

Ostali faktori rizika uključuju:

  • Simptomi dekompenziranog dijabetesa.
  • Manifestacije ketoze.
  • Dugi period pothranjenosti.
  • Akutne faze alkoholizma.
  • Znakovi hipoksije.

Važno je. Potrebno je obratiti pažnju na znakove početne faze laktacidoze. Ovo je karakteristična simptomatologija, koja se manifestuje kod mišićnih grčeva, dispepsije, bolova u trbuhu i opće astenije. Acidotska dispneja i hipotermija, kao znaci koji prethodi komi, takođe ukazuju na bolest. Bilo koji simptomi metaboličke acidoze su osnova za trenutno ukidanje lijeka i traženje hitne medicinske pomoći.

Glukofag tokom hirurških operacija

Ako je pacijentu zakazana operacija, metformin treba prekinuti najmanje tri dana prije datuma operacije. Nastavak lijeka provodi se tek nakon proučavanja bubrežne funkcije, za čiji je rad otkriveno da je zadovoljavajući. U tom se slučaju Glucofage može uzimati četvrti dan nakon operacije.

Test bubrežnih funkcija

Metformin se izlučuje bubrezima, pa je početak liječenja uvijek povezan s laboratorijskim testovima (broj kreatinina). Za one kojima funkcija bubrega nije oslabljena, dovoljno je provoditi medicinsko istraživanje jednom godišnje. Za rizične ljude, kao i za starije pacijente, određivanje QC (količine kreatinina) mora se obavljati do četiri puta godišnje.

Ako se starijim osobama propisuju diuretici i antihipertenzivi, može doći do oštećenja bubrega, što automatski znači potrebu pažljivog praćenja od strane liječnika.

Glukofag u pedijatriji

Za djecu se lijek propisuje samo kada se dijagnoza potvrdi tijekom općih medicinskih pregleda.

Kliničke studije takođe bi trebale potvrditi sigurnost za dete (rast i pubertet). Potreban je redovan medicinski nadzor u liječenju djece i adolescenata.

Mjere sigurnosti

Kontrolirajte dijetalnu hranu u kojoj ugljikohidrate treba unositi u dovoljnoj količini i ravnomjerno.

Ako imate prekomjernu težinu, možete nastaviti s hipokaloričnom dijetom, ali samo u granicama od 1000 - 1500 kcal dnevno.

Važno je. Redovni laboratorijski testovi za kontrolu trebali bi biti obavezno pravilo za sve one koji uzimaju lijek Glucofage.

Glukofag i vožnja

Upotreba lijeka obično nije povezana s problemom upravljanja vozilima ili radnim mehanizmima. Ali kompleksni tretman može biti faktor rizika za hipoglikemiju. U tom slučaju morate konzultirati ljekara.

Lijekovi s hipoglikemijskim djelovanjem mogu pozitivno utjecati na tijelo pomoću.

Jedan od ovih lijekova su, kontraindikacije i nuspojave koje nisu uporedive s njegovim pozitivnim djelovanjem.

Ovo je esencijalni lijek s kojim se može značajno poboljšati stanje dijabetičara.

Glukofag je lijek koji smanjuje šećer propisan za rezistenciju na inzulin. Sastav lijeka je hidroklorid.

Glukofage tablete 750 mg

Zbog suzbijanja glukoneogeneze u jetri, supstanca snižava šećer u krvi, pojačava lipolizu i ometa apsorpciju glukoze u probavnom traktu.

Zbog svojih hipoglikemijskih svojstava lijek je propisan za sljedeće patologije:

Mogu li se baviti sportom dok uzimam tablete?

Prema posljednjim istraživanjima, u periodu uzimanja lijekova nije kontraindiciran. Krajem prošlog stoljeća postojalo je suprotno mišljenje. Hipoglikemijsko sredstvo s povećanim opterećenjima uzrokovalo je laktičnu acidozu.

Zabranjena je upotreba koja se temelji na metforminu i istovremeno.

Hipoglikemijski lijekovi prve generacije prouzrokovali su značajne nuspojave, uključujući i rizik od nastanka. Ovo je stanje opasno po život, u kojem mliječna kiselina u tijelu dostiže visoke razine.

Višak laktata povezan je s kršenjem metabolizma bazične kiseline u tkivima i nedostatkom inzulina u tijelu, čija je funkcija razbijanje glukoze. Bez hitne medicinske zaštite, osoba u ovom stanju. Razvojem farmakoloških tehnologija nuspojava primjene hipoglikemije svedena je na minimum.

  • Ne dozvolite dehidraciju,
  • morate da pratite pravilno disanje tokom treninga,
  • trening bi trebao biti sistematičan, uz obavezne pauze za oporavak,
  • intenzitet opterećenja treba postepeno rasti
  • ako osjetite peckanje u mišićnom tkivu, trebali biste smanjiti intenzitet vježbi,
  • treba biti uravnotežen s optimalnim sadržajem vitamina i minerala, uključujući magnezijum, B vitamine,
  • dijeta treba da uključuje potrebnu količinu zdravih masnih kiselina. Pomažu u razgradnji mliječne kiseline.

Glukofag i bodybuilding

Ljudsko tijelo koristi masti i kao izvor energije.

Proteini su slični građevinskim materijalima jer su neophodna komponenta za izgradnju mišićne mase.

U nedostatku ugljikohidrata, tijelo koristi masti za energiju, što dovodi do smanjenja tjelesne masti i stvaranja mišićnog rasterećenja. Stoga se bodybuilderi pridržavaju isušivanja tijela.

Mehanizam rada glukofaga jeste inhibiranje procesa glukoneogeneze, kroz koji se glukoza stvara u tijelu.

Lijek ometa apsorpciju ugljikohidrata, što ispunjava zadatke koje bodybuilder obavlja. Pored suzbijanja glukoneogeneze, lek povećava otpornost na inzulin, snižava holesterol, trigliceride, lipoproteine.

Bodybuilderi su bili među prvima koji su koristili hipoglikemijske lijekove za sagorijevanje masti. Djelovanje lijeka je paralelno sa zadacima sportaša. Hipoglikemijska supstanca može vam pomoći da održavate dijetu sa malo ugljenih hidrata i postignete sportske rezultate u kratkom vremenu.

Dejstvo na bubrege

Hipoglikemijski lijek direktno utječe na bubrege. Aktivna komponenta se praktično ne metabolizira i izlučuje bubrezima u nepromijenjenom obliku.

S nedovoljnom funkcijom bubrega, aktivna supstanca se slabo izlučuje, smanjuje se bubrežni klirens, što doprinosi njegovom nakupljanju u tkivima.

Tokom terapije potrebno je stalno praćenje glomerularne filtracije i količine šećera u krvi. Zbog utjecaja tvari na funkcioniranje bubrega, ne preporučuje se uzimanje lijekova za zatajenje bubrega.

Uticaj na menstruaciju

Glukofag nije hormonski lijek i ne utječe direktno na menstrualno krvarenje. Do neke mjere može imati utjecaja na stanje jajnika.

Lijek povećava otpornost na inzulin i utječe na metaboličke poremećaje, što je tipično za policistične.

Hipoglikemijski lijekovi se često propisuju pacijentima s anovulacijom, patnjom i hirzutizmom. Obnavljanje osjetljivosti na inzulin uspješno se koristi u liječenju neplodnosti uzrokovanih poremećajima ovulacije.

Zbog svog djelovanja na gušteraču, sistematska i dugotrajna primjena lijeka hipoglikemije neizravno utječe na funkciju jajnika. Menstrualni ciklus se može pomaknuti.

Da li se ukoče od droge?

Hipoglikemijsko sredstvo, pravilnom ishranom, nije u stanju da dovede do pretilosti, jer blokira razgradnju ugljikohidrata u tijelu. Lijek može poboljšati metabolički odgovor na organizam na.

Glukofag pomaže u obnavljanju proteina i masti, što dovodi do gubitka kilograma.

Pored hipoglikemijskog dejstva, lek blokira razgradnju masti i njeno nagomilavanje u jetri. Često, prilikom upotrebe lijeka, apetit se smanjuje, što olakšava kontrolu prehrane.

Lijek nema direktan uticaj na masno tkivo. On samo ometa apsorpciju hrane koja sadrži ugljene hidrate, snižava šećer u krvi i pojačava odgovor na inzulin.

Upotreba glukofaga nije panaceja od pretilosti, trebalo bi se pridržavati ograničenja upotrebe jednostavnih ugljikohidrata i biti fizički aktivni. Budući da aktivna supstanca utječe na rad bubrega, poštivanje je obavezno.

Ostavite Svoj Komentar