Rak gušterače - simptomi i liječenje

Rak pankreasa
ICD-10C 25 25.
ICD-10-KMC25.0, C25.1 i C25.2
ICD-9157 157
ICD-9-KM157.1, 157.8, 157.0 i 157.2
Omim260350
Diseasesdb9510
Medlineplus000236
eMedicinamed / 1712
MrežicaD010190

Rak pankreasa - maligna neoplazma koja potiče iz epitela žljezdanog tkiva ili kanala pankreasa.

Histološki oblici

Incidencija raka pankreasa se svake godine povećava. Ova bolest je šesti najčešći karcinom među odraslom populacijom. To pogađa uglavnom starije osobe, podjednako često i muškarce i žene. Rak gušterače trenutno je na četvrtom mjestu među uzrocima smrti od raka. Prema preliminarnoj procjeni Američkog društva za borbu protiv raka, u 2015. godini taj će tumor otkriti u 48 960 ljudi, a umrijeti će 40 560 pacijenata. Rizik od raka u svakom stanovniku Sjedinjenih Država tokom života je 1,5%.

Faktori rizika za rak gušterače su:

Prekancerozne bolesti uključuju:

Tipično, tumor zahvaća glavu žlijezde (50-60% slučajeva), tijelo (10%), rep (5-8% slučajeva). Postoji i potpuna lezija gušterače - 20-35% slučajeva. Tumor je gusti gomoljasti čvor bez jasnih granica, u presjeku je bijeli ili svijetložuti.

Nedavno je otkriven gen koji utječe na oblik normalnih stanica pankreasa, koji mogu biti uključeni u razvoj raka. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications, ciljni gen je P1 protein kinaza gen (PKD1). Djelujući na njega, to će biti moguće inhibirati rast tumora. PKD1 - kontrolira i rast tumora i metastaze. Trenutno su istraživači zauzeti stvaranjem PKD1 inhibitora kako bi se mogao dodatno testirati.

Studija provedena u Medicinskom centru Langon na Univerzitetu u New Yorku otkrila je da se karcinom gušterače 59% vjerovatnije razvija kod pacijenata sa mikroorganizmom u ustima Porphyromonas gingivalis. Takođe je rizik od bolesti dvostruko veći ako se pacijent otkrije Aggregatibacter actinomycetemcomitans. Razvija se skrining test koji će utvrditi verovatnoću za nastajanje raka pankreasa.

Histološki oblici uređuju |Članci medicinskih stručnjaka

Rak gušterače se javlja, prema različitim izvorima, u 1-7% svih slučajeva raka, češće kod ljudi starijih od 50 godina, uglavnom kod muškaraca.

Godišnje se u Sjedinjenim Državama registruje 30.500 slučajeva raka gušterače, prije svega duktalnog adenokarcinoma i 29.700 smrtnih slučajeva. Simptomi raka gušterače uključuju gubitak težine, bol u trbuhu i žutica. Dijagnoza se postavlja CT-om. Liječenje raka gušterače uključuje operativnu resekciju i dodatno zračenje i hemoterapiju. Prognoza je nepovoljna, jer se bolest često dijagnosticira u naprednim fazama.

, , , ,

Uzroci raka pankreasa

Većina karcinoma gušterače su egzokrini tumori koji se razvijaju iz stanica kanala i akinara. Endokrini tumori gušterače su navedeni u nastavku.

Egzokrini adenokarcinomi gušterače iz duktalnih ćelija nalaze se 9 puta češće nego iz akinarnih ćelija, a glava žlezde je pogođena u 80%. Adenokarcinomi se pojavljuju u prosjeku u dobi od 55 godina i 1,5-2 puta češće kod muškaraca. Ključni faktori rizika uključuju pušenje, anamnezu hroničnog pankreatitisa i, možda, produženi tijek dijabetesa (posebno kod žena). Izvjesnu ulogu igra nasljednost. Unos alkohola i kofeina najvjerovatnije nisu faktori rizika.

, , , ,

Simptomi karcinoma gušterače pojavljuju se kasno; kada se postavi dijagnoza, 90% pacijenata ima lokalno uznapredovali tumor koji uključuje retroperitonealne strukture, regionalne limfne čvorove ili metastaze jetre ili pluća.

Većina pacijenata ima jaku bol u gornjem dijelu trbuha, koja obično zrači u leđa. Bol se može smanjiti kada je tijelo nagnuto naprijed ili u položaju fetusa. Mršavljenje je karakteristično. Adenokarcinomi gušterače uzrokuju opstruktivnu žuticu (često uzrok svrbeža) u 80-90% bolesnika. Rak tijela i repa žlijezde može uzrokovati kompresiju slezalne vene, što dovodi do splenomegalije, varikoznih vena jednjaka i želuca i krvarenja u probavnom sustavu. Rak gušterače uzrokuje dijabetes kod 25-50% bolesnika, pokazujući simptome intolerancije na glukozu (npr. Poliuriju i polidipsiju), malapsorpciju.

Cystadenocarcinoma

Cistoadenokarcinom je rijedak adenomatozni karcinom gušterače koji se javlja kao posljedica maligne degeneracije mukoze cistadenoma i očituje se kao velika volumetrijska formacija gornjeg kata trbušne šupljine. Dijagnoza se postavlja CT ili MRI trbušne šupljine, u kojoj se obično vizualizira cistična masa koja sadrži produkte raspada, volumetrijska formacija može izgledati kao nekrotični adenokarcinom ili pseudocista pankreasa. Za razliku od duktalnog adenokarcinoma, cistoadenokarcinom ima relativno dobru prognozu. Samo 20% pacijenata ima metastaze tokom operacije; potpuno uklanjanje tumora tokom distalne ili proksimalne pankreatktomije ili tokom operacije Whipple dovodi do 65% petogodišnjeg preživljavanja.

, , , , , , , , , ,

Intraduktalni papilarno-mucinalni tumor

Intraduktalni papilarno-mucinalni tumor (VPMO) je rijedak tip karcinoma koji dovodi do hipersekrecije sluzi i začepljenja kanala. Histološki pregled može ukazivati ​​na benigni, granični ili maligni rast. Većina slučajeva (80%) promatrana je kod žena, a proces je lokaliziran najčešće u repu gušterače (66%).

Simptomi karcinoma gušterače uključuju bol i ponavljajuće napade pankreatitisa. Dijagnoza se postavlja CT paralelno s endoskopskim ultrazvukom, MRCP ili ERCP. Razlikuti benigni i maligni proces moguće je tek nakon operativnog uklanjanja, što je metoda izbora. Uz kirurško liječenje, preživljavanje tijekom 5 godina s benignim ili graničnim rastom iznosi više od 95% i 50-75% s malignim procesom.

Dijagnostika

Najinformativnije metode dijagnosticiranja karcinoma gušterače su spiralni CT abdomena i MRI gušterače (MRTP). Ako se tokom CT ili MRI gušterače otkrije nenadoknadiv tumor ili metastatska bolest, za histološki pregled tumorskog tkiva i potvrdu dijagnoze provodi se perkutana biopsija fino igle zahvaćenog područja. Ako CT skeniranje pokaže potencijalnu resektabilnost tumora ili ne-tumorske formacije, pokazali su se MRI pankreasa i endoskopski ultrazvuk kako bi se dijagnosticirala faza procesa i mali čvorovi koje CT ne otkrije. Pacijenti s opstruktivnom žuticom mogu izvoditi ERCP kao prvu dijagnostičku studiju.

Treba obaviti rutinske laboratorijske testove. Povećanje alkalne fosfataze i bilirubina ukazuje na začepljenje žučnih kanala ili metastaze u jetri. Utvrđivanje antigena CA19-9 povezanog s gušteračom može se koristiti za praćenje kod pacijenata s dijagnosticiranim karcinomom gušterače i za skrining sa visokim rizikom od raka. Međutim, ovaj test nije dovoljno osjetljiv ili specifičan za njegovu upotrebu u probiru velike populacije. Povišena razina antigena trebala bi se smanjiti nakon uspješnog liječenja, a daljnje povećanje ukazuje na napredovanje tumorskog procesa. Razine amilaze i lipaze obično ostaju u granicama normale.

, , , , , ,

Lečenje raka pankreasa

U oko 80-90% bolesnika tumor je neoperabilan zbog otkrivanja metastaza u dijagnostičkom procesu ili klijanja u velikim žilama. Ovisno o lokaciji tumora, operacija izbora najčešće je Whippleova operacija (pankreatoduodenektomija). Obično se propisuje dodatna terapija 5-fluorouracilom (5-FU) i vanjska terapija zračenjem, što omogućava preživljavanje oko 40% pacijenata starijih od 2 godine i 25% iznad 5 godina. Ovaj kombinirani tretman karcinoma gušterače koristi se i kod pacijenata s ograničenim, ali neoperabilnim tumorima i rezultira prosječnim preživljavanjem od oko 1 godine. Moderniji lijekovi (npr. Gemcitabin) mogu biti efikasniji od 5-FU kao osnovne hemoterapije, ali nema lijeka samih ili u kombinaciji koji su efikasniji. Kemoterapija se može ponuditi pacijentima sa jetrom ili metastazama na jetri kao dio istraživačkog programa, ali izgledi s liječenjem ili bez njega ostaju nepovoljni i neki pacijenti mogu odabrati neizbježnost.

Ako se tijekom operacije utvrdi neoperabilni tumor koji uzrokuje poremećenu propusnost gastroduodenalnog ili bilijarnog trakta, ili ako se očekuje brzi razvoj tih komplikacija, dvostruka želučana i bilijarna drenaža provode se kako bi se uklonila opstrukcija. U bolesnika s neoperabilnim lezijama i žuticom, endoskopsko stentiranje bilijarnog trakta može razriješiti ili smanjiti žuticu. Međutim, u bolesnika s neoperabilnim procesima čiji se životni vijek očekuje duljim od 6-7 mjeseci, preporučljivo je uvesti bajpasti anastomozu zbog komplikacija povezanih s stentiranjem.

Simptomatsko liječenje raka gušterače

U konačnici većina pacijenata suoči se s jakom boli i smrću. U vezi s tim, simptomatsko liječenje raka gušterače je jednako važno kao i radikalno. Treba razmotriti odgovarajuću njegu bolesnika sa smrtnom prognozom.

Pacijentima s umjerenom ili jakom boli treba dati oralne opijate u dozama odgovarajućim za ublažavanje boli. Zabrinutost zbog ovisnosti ne bi trebala biti prepreka efikasnoj kontroli boli. Kod hroničnih bolova, lekovi sa produženim oslobađanjem (npr. Potkožno davanje fentanila, oksikodona, oksimorfona) su efikasniji. Perkutani ili intraoperativni visceralni (celijakični) blok omogućava vam efikasno upravljanje bolom kod većine pacijenata. U slučajevima nepodnošljivih bolova, opijati se daju supkutano ili intravenski, epiduralna ili intratekalna primjena daje dodatni učinak.

Ako palijativna operacija ili endoskopsko bilijarno stentiranje ne smanje svrab zbog opstruktivne žutice, bolesniku treba propisati kolestiramin (4 g oralno 1 do 4 puta dnevno). Fenobarbital 30-60 mg oralno 3-4 puta dnevno može biti djelotvoran.

Uz egzokrinu insuficijenciju gušterače mogu se propisati tabletni pripravci svinjskih enzima pankreasa (pankrelipaza). Pacijent mora uzimati 16.000-20.000 jedinica lipaze prije svakog obroka. Ako su obroci produženi (npr. U restoranu), tablete treba uzimati tokom obroka. Optimalni pH za enzime unutar crijeva je 8, a u vezi s tim neki kliničari propisuju inhibitore protonske pumpe ili H2-blokatori. Neophodno je praćenje razvoja dijabetesa i njegovo liječenje.

Definicija bolesti. Uzroci bolesti

Rak pankreasa To je maligni tumor koji se razvija iz promijenjenih stanica pankreasa.

Rak pankreasa nalazi se na šestom mjestu među ostalim malignim tumorima po učestalosti pojavljivanja. Od 1987. godine stopa obolijevanja od raka gušterače u našoj zemlji porasla je za 30%, incidencija među ženama 7,6, među muškarcima - 9,5 na 100 hiljada ljudi. Stručnjaci kažu da će rasprostranjenost bolesti u cijelom svijetu porasti. Prema prognozama, broj oboljelih od karcinoma gušterače u 2020. godini u odnosu na proteklih dvadeset godina bit će za 32% veći u razvijenim zemljama, a u zemljama u razvoju - za 83%, dostigavši ​​168.453 i 162.401 slučaj, respektivno. U 75% slučajeva bolest pogađa glavu gušterače.

Glavni faktori rizika za rak gušterače su:

  1. pušenje (kod 1-2% pušača razvija se karcinom gušterače),
  2. dijabetes melitus (rizik od razvoja bolesti kod dijabetičara je 60% veći),
  3. hronični pankreatitis (rak pankreasa razvija se 20 puta češće),
  4. dob (rizik od razvoja karcinoma gušterače povećava se s godinama. Više od 80% slučajeva razvija se u dobi između 60 i 80 godina)
  5. rase (američke studije pokazale su da je rak gušterače češći kod Afroamerikanaca nego bijelaca. Možda je to dijelom i zbog socijalno-ekonomskih razloga i pušenja cigareta),
  6. spol (bolest je češća kod muškaraca nego kod žena),
  7. gojaznost (značajno povećava rizik od razvoja karcinoma gušterače: 8% slučajeva je povezano sa njom),
  8. dijeta (dijeta sa obiljem mesa, visokim holesterolom, prženom hranom može povećati rizik od razvoja bolesti),
  9. genetika (brojni naslijeđeni onkološki sindromi povećavaju rizik od razvoja bolesti, na primjer, karcinom dojke, porodični atipični sindrom multiple melanoma, sindrom nasljednog kolorektalnog karcinoma).

Simptomi raka gušterače

Često je u početnim fazama bolest asimptomatska, a subjektivne senzacije omogućuju sumnju na njenu prisutnost:

  • težina ili nelagoda u gornjem dijelu trbuha,
  • pojava znakova dijabetesa (žeđ, povećan šećer u krvi itd.),
  • česte, labave stolice.

S progresijom bolesti mogu se pojaviti i drugi simptomi:

  • bol u gornjem dijelu trbuha koji zrači u leđa,
  • žutica kože i proteina očiju (usled poremećenog odliva žuči iz jetre u creva),
  • mučnina i povraćanje (kao rezultat stiskanja tumora dvanaesnika),
  • gubitak kilograma

Međutim, svi ovi simptomi nisu nespecifični, a kad se pojave, neophodan je skup dijagnostičkih postupaka.

Klasifikacija i razvojni stadijumi pankreasa

Ovisno o lokaciji tumora:

  1. glava pankreasa
  2. isthmus gušterače,
  3. tijelo gušterače
  4. rep pankreasa,
  5. ukupno oštećenje gušterače.

Ovisno o histološkom obliku bolesti (utvrđenom rezultatima histološkog pregleda tumora):

  1. duktalni adenokarcinom (pronađen u 80-90% slučajeva),
  2. neuroendokrini tumori (insulinoma, gastrinoma, glukagonoma itd.),
  3. cistični zloćudni tumori (mucinozni, serozni),
  4. ostale rijetke histološke forme.

Neuroendokrini tumor gušterače

Ovisno o stadijumu bolesti:

I stage. Tumor je mali, ne prelazi pankreas. Nema metastaza.

II faza. Širenje tumora izvan tijela, ali bez uključivanja velikih arterijskih žila u proces. Postoje metastaze na limfnim čvorovima, nema metastaza na druge organe.

III stepen. Klijanje tumora u velikim arterijskim žilama u nedostatku metastaza na druge organe.

IV stepen. Postoje metastaze na drugim organima.

Komplikacije raka pankreasa

Ako se formacija nalazi u tijelu ili repu gušterače, tada se razvoj komplikacija često događa u 4. fazi bolesti, a povezane su prije svega s intoksikacijom raka.

Kada se tumor nalazi u glavi pankreasa, mogu se razviti sljedeće komplikacije:

  • Opstruktivna žutica

Manifestacije: požutjelost bjeloočnica, kože, zamračenje mokraće, izmet postaje lagan. Prvi znak razvoja opstruktivne žutice može biti svrbež kože. Razvoj ove komplikacije povezan je s klijanjem tumora u kanale, osiguravajući isporuku žuči iz jetre u dvanaestopalačno crijevo. Najčešće, prije nego što nastavite s radikalnim kirurškim liječenjem, potrebno je zaustaviti znakove žutice (najprihvatljivija metoda je minimalno invazivna drenaža žučnih kanala pod ultrazvučnim skeniranjem).

  • Duodenalna opstrukcija

Manifestacije: mučnina, povraćanje, osjećaj težine i punoće stomaka. Ova komplikacija nastaje zbog činjenice da se tumor iz glave gušterače širi u dvanaestopalačno crevo, uslijed čega je lumen crijeva blokiran, a hrana ne može napustiti želudac u donjim dijelovima tankog crijeva.

  • Crijevno krvarenje

Manifestirano tamno povraćanje („osnova kafe“) ili pojava crnog izmeta. To je posljedica propadanja tumora i, posljedica toga, pojave krvarenja.

Prognoza Prevencija

Prognoza za rak glave gušterače zavisi od histološkog oblika bolesti:

  • At adenokarcinom pankreasa nakon radikalnog kirurškog tretmana i sistemskih kemoterapija, više od 5 godina živi 20-40% pacijenata. Nažalost, ovo je najčešći i najagresivniji tumor pankreasa, sklon čestim recidivima i ranim metastazama.
  • At neuroendokrini tumori prognoza je mnogo bolja, čak i sa IV stadijumom bolesti. Do 60-70% pacijenata živi više od 5 godina, čak i bez radikalnog hirurškog tretmana. Mnogi od ovih tumora rastu vrlo sporo, a na pozadini pravilno odabranog liječenja može doći do potpunog oporavka.

Prevencija bolesti je održavanje zdravog načina života: odbijanje pušenja kao faktora rizika, isključivanje alkohola, što je glavni faktor pojave hroničnog pankreatitisa. Održavanjem aktivnog načina života i pravilnom prehranom smanjuje se rizik od razvoja dijabetesa, a samim tim i rizik od raka gušterače.

Opće informacije

Koncept "karcinoma gušterače" uključuje grupu malignih novotvorina koje se razvijaju u parenhimu pankreasa: glava, trup i njegov rep. Glavne kliničke manifestacije ovih bolesti su bol u trbuhu, anoreksija, gubitak težine, opća slabost, žutica. Svake godine 8-10 ljudi na svakih sto hiljada ljudi na svijetu dobiju rak gušterače. U više od polovine slučajeva javlja se kod starijih osoba (63% pacijenata s dijagnosticiranim rakom gušterače starije od 70 godina). Muškarci su skloniji ovoj vrsti maligniteta, imaju rak gušterače koji se razvija jedan i pol puta češće.

Rak pankreasa sklon je metastaziranju na regionalne limfne čvorove, pluća i jetru. Direktna proliferacija tumora može dovesti do njegovog prodora u dvanaesnik, želudac, susjedne dijelove debelog crijeva.

Uzroci raka pankreasa

Točna etiologija raka gušterače nije jasna, ali primjećuju se faktori koji doprinose njegovom nastanku. Međutim, u 40% slučajeva rak gušterače se javlja bez očitog razloga. Rizik od nastanka raka primjetno je povećan kod ljudi koji puše dnevno pakovanje ili više cigareta, konzumirajući veliku količinu proizvoda koji sadrže ugljikohidrate koji su podvrgnuti operaciji na stomaku.

Bolesti koje doprinose raku gušterače uključuju:

  • dijabetes melitus (i prvog i drugog tipa)
  • hronični pankreatitis (uključujući genetski određen)
  • nasljedne patologije (nasljedni nepolipozni kolorektalni karcinom, porodična adenomatozna polipoza, Gardnerov sindrom, Hippel-Lindauova bolest, ataksija-telangiektazija)

Vjerovatnoća razvoja raka povećava se s godinama.

Klasifikacija raka gušterače

Rak gušterače klasificiran je prema međunarodnom sustavu klasifikacije malignih novotvorina TNM, gdje je T veličina tumora, N je metastaza u regionalnim limfnim čvorovima, a M je metastaza u drugim organima.

Međutim, u ovom slučaju, klasifikacija nije dovoljno informativna u pogledu operabilnosti raka i prognoze efikasnosti terapije, jer opće stanje tijela igra značajnu ulogu u izgledu izliječenja.

Laboratorijska dijagnoza

  • Opšti test krvi pokazuje znakove anemije, može se primetiti povećanje broja trombocita i ubrzanje ESR-a. Biohemijski test krvi pokazuje bilirubinemiju, povećanje aktivnosti alkalne fosfataze, jetrenih enzima u razaranju žučnih kanala ili metastaze u jetri. Takođe, u krvi se mogu primetiti znakovi razvijenog malabsorpcijskog sindroma.
  • Definicija tumorskih markera. Marker CA-19-9 odlučan je da riješi pitanje operabilnosti tumora. U ranim fazama ovaj marker se ne otkriva kod raka gušterače. Embrionalni antigen raka otkriven je kod polovine bolesnika s karcinomom gušterače. Međutim, vrijedno je napomenuti da analiza ovog markera može biti pozitivna i kod hroničnog pankreatitisa (5% slučajeva), ulceroznog kolitisa. CA-125 se takođe primjećuje kod polovine pacijenata. U kasnim fazama bolesti mogu se otkriti tumorski antigeni: CF-50, CA-242, CA-494 itd.

Instrumentalna dijagnostika

  1. Endoskopska ili transabdominalna ultrasonografija. Ultrazvuk trbušne šupljine isključuje bolesti žučnog mjehura i jetre, omogućava vam da otkrijete tumor gušterače. Endoskopski pregled omogućava dobijanje uzorka biopsije za pregled.
  2. Kompjuterskom tomografijom i MRI mogu se vizualizirati tkiva gušterače i otkriti tumorske formacije od 1 cm (CT) i 2 cm (MRI), kao i procijeniti stanje trbušnih organa, prisustvo metastaza i povećanje limfnih čvorova.
  3. Pozitronska emisijska tomografija (PET) može otkriti zloćudne ćelije, otkriti tumore i metastaze.
  4. ERCP otkriva tumore bilo kojeg gušterače veličine 2 cm, no ovaj postupak je invazivan i doprinosi razvoju komplikacija.

Da bi se otkrili mali metastaze u jetri, na mezenteriji creva ili peritoneju, provodi se dijagnostička laparoskopija.

Prevencija raka pankreasa

Prevencija raka gušterače uključuje sljedeće mjere: prestanak pušenja i zlouporabe alkohola, pravovremeno i cjelovito liječenje bolesti gušterače i žučnih puteva, pravilna korekcija metabolizma kod dijabetesa, pridržavanje dijeta, uravnotežena prehrana bez prejedanja i sklonost masnoj i začinjenoj hrani. Pažljiva pažnja simptoma pankreatitisa neophodna je pacijentima koji su podvrgnuti operaciji na stomaku.

Prognoza karcinoma pankreasa

Osobe koje pate od raka gušterače nalaze se pod nadzorom specijalista iz gastroenterologije, onkologije, hirurga i radiologa.

Kada se otkrije karcinom gušterače, u većini slučajeva prognoza je izuzetno nepovoljna, oko 4-6 meseci života. Samo 3% pacijenata postigne petogodišnji preživljavanje. Ova prognoza dolazi zbog činjenice da se u većini slučajeva rak gušterače otkriva u kasnijim fazama i kod bolesnika senilne dobi koji ne dopušta radikalno uklanjanje tumora.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar