Kamenje gušterače

Gušterača je vitalni organ, o funkcionisanju celog organizma zavisi normalno stanje. Glavni smjer njegove aktivnosti je razvoj enzima koji doprinose razgradnji prehrambenih proizvoda i njihovoj punoj asimilaciji.

Zbog upalnog procesa u gušterači ili oštećenog odliva pankreasnog soka, u parenhimu žlijezde ili njenim kanalima formiraju se kamenje.

Kamenje u gušterači - bolest je prilično rijetka, ali vrlo opasna i sposobna dovesti do ozbiljnih komplikacija. U medicini je poznata i kao "pankreolitijaza".

Podaci o bolesti

Patološko stanje, praćeno stvaranjem kamenja u Wirsung kanalu (glavnome u žlijezdi), izaziva intenzivne bolne senzacije, odustajanje od lumbalne regije.

Glavni kanal kroz koji dolazi do izlivanja enzima u želudac je u normalnom stanju ravnomjerno i glatko. Kao rezultat stalne upale gušterače, popraćene ožiljcima, mijenja se njegov oblik, pojavljuje se suženje.

To uzrokuje nepotpuno uklanjanje soka pankreasa i, kao rezultat, stvaranje kamenja. Proces njihovog nastanka povezan je s taloženjem ugljičnih ili fosfatnih soli kalcija. Ne isključuje se prisustvo jedinjenja aluminijuma i magnezijuma u njima.

Opasnost predstavljaju oni kalkuli koji se formiraju direktno u kanalima žlijezde, te oni koji nastaju u žučnoj kesici.. Iz žučnih kanala, kamenje pada u zajednički kanal s Wirsung kanalom i sposobni su ga blokirati. Kao rezultat toga, sok pankreasa počinje se aktivirati u samoj žlijezdi, uzrokujući upalu i pridonijeti uništavanju njenih tkiva.

Osim stvaranja kalkula u kanalima, postoji još jedan oblik bolesti - njihovo difuzno mjesto izravno u parenhimu gušterače. Nije isključen razvoj tvorbe kamena, lokaliziranog i u kanalu i u samoj žlijezdi.

Faze formiranja kamena

Mnogi pacijenti s pankreasnim bolestima zanimaju postoje li kamenje u njemu i kako se formiraju. Treba napomenuti da je proces stvaranja čvrstih formacija prilično dugotrajan.

Uobičajeno je razlikovati tri faze:

  1. Prvi stadij, uzrokovan stagnacijom enzima pankreasa, karakterizira njihovo zadebljanje i koncentracija. Jednom kada u kanalima u ovom obliku, stječu stanje netopive proteinske tvari. Ovo izaziva širenje kanala Wirsung.
  2. Drugi stupanj karakterizira taloženje kalcijevih soli u već promijenjenom soku pankreasa. To doprinosi njegovom daljnjem zgušnjavanju.
  3. U posljednjem stadiju, zbog vezanosti upalnog procesa i infekcije, dolazi do konačne faze stvaranja kamenca, što dovodi do pankreolitijaze.

Rezultirajuće kamenje su različitih veličina. Ovisno o tome, donosi se odluka o mogućnosti da ih se raznim metodama riješimo.

Mogući uzroci i povezani čimbenici

Tačan uzrok stvaranja kamenja u tijelu nije potpuno razumljiv. Nemoguće je odgovoriti na pitanje zašto je neki aktivirao ovaj proces, dok ga drugi zaobilaze.

Treba napomenuti da postoje određeni preduvjeti koji povećavaju vjerojatnost pankreatitisa. Među njima su:

  • upalni procesi u digestivnom traktu, žučnoj kesici, jetri (duodenitis, kolelitijaza, holecistitis),
  • dijabetes tipa 1 i 2
  • neoplazme u trbušnoj šupljini (tumor), uzrokujući nemogućnost pravovremenog odljeva enzima,
  • neravnoteža između odnosa kalcijuma i fosfora uzrokovanih poremećajima metabolizma,
  • hormonalni poremećaji,
  • prenesene zarazne bolesti koje mogu promijeniti svojstva enzima žlijezde,
  • genetska predispozicija.

Značajne opasnosti pankreasa gušterače.

Važni faktori su takođe:

  • osobine vezane uz dob, osobe starije od 50 godina su najosjetljivije na bolest,
  • pretežak
  • nedostatak prihvatljive fizičke aktivnosti.

Negativan učinak na stanje gušterače uzrokuje produljena upotreba kontracepcijskih lijekova i lijekova koji snižavaju kolesterol. Stroga dijeta čak je sposobna izazvati patološki proces uz pomoć kojeg pokušavaju brzo izgubiti kilograme.

Kliničke manifestacije

Simptomi početne faze stvaranja kamena u gušterači praktično se ne razlikuju od manifestacija karakterističnih za kronični pankreatitis. Najizrazitiji od znakova su:

  • tupa bolna bol, dugotrajna ili kratkotrajna, u nekim slučajevima praćena kolikama,
  • neugodni sisalni osećaji ispod jame uglavnom nakon jela, osjećaj težine u stomaku,
  • bol se opaža i u lumbalnom predelu i ispod lopatica,
  • nadimanje, nadutost,
  • proliv
  • žutost kože,
  • pretjerano znojenje.

Treba napomenuti da intenzitet manifestacije boli varira. Svaki sljedeći napad popraćen je sve većom boli.

Simptomatski učinci

Dugi napadi izazvani začepljenjem Wirsungova kanala mogu izazvati upalu i infekciju gušterače.

U procesu povećanja volumena, kamenje blokira odliv pankreasnog soka, što dovodi do povećanja intenziteta boli, disfunkcije žlijezde i poremećaja probavnog procesa. U slučaju oštećenja „repa“ žlezde, moguće je povećanje šećera u krvi.

Osim toga, formacije ove vrste mogu prouzrokovati ozljede žila organa i time prouzrokovati krvarenje, kao i provocirati stvaranje apscesa u tkivima žlijezde.

Dijagnostičke metode

Simptome pankreolitijaze teško je razlikovati od znakova karakterističnih za bolesti gastrointestinalnog trakta i drugih trbušnih organa. Stoga su, pored vizuelnog pregleda pacijenta i analize njegovih pritužbi, obavezne sljedeće aktivnosti:

  • Rendgenski snimak koji omogućava otkrivanje prisustva kalcinita, određivanjem njihovog broja, veličine i lokalizacije,
  • Ultrazvuk pomoću sonde i senzora,
  • CT i MRI, koji pomažu u procjeni stanja same žlijezde.

Krvni i mokraćni testovi, izmet za masne inkluzije i kalcije u obliku kalcijevih soli su takođe obavezni.

Opcije liječenja

Konzervativno protuupalno liječenje pankreatolitijaze moguće je samo na početku bolesti i kad se otkriju sitni kamenci.

Jedna od metoda koja se koristi u terapiji je upotreba lijeka s Henodiolom i Ursdiolom. Ovi lijekovi su dostupni u obliku tableta.

U stanju su da ukapaju gustu žuč i minimiziraju učinak na kamenje. Uz njihovu pomoć moguće je rastopiti i ukloniti kamenje samo male veličine i holesterola, što objašnjava prilično rijetku upotrebu takve metode.

Bol i upalni procesi uklanjaju se nesteroidnim lijekovima (NSAID). Preporučena terapija enzimima, obavezni unos vitaminskih kompleksa i glukoze.

Efikasnije je liječenje bez operacije primjenom endoskopske retrogradne holangiopankreatografije. Izvodi se uvođenjem sonde opremljene kamerom direktno u kanale ili parenhim gušterače. Tokom ovog postupka moguće je otkriti i ukloniti kamenje.

Ako je ne tako davno samo kirurškim zahvatom bilo moguće očistiti pacijenta od kamenca, sada se za njihovo drobljenje uspješno koristi daljinska litotripsija udarnog vala. Metoda vam omogućava da meljete velike formacije u stanje u prahu, čiji se ostaci uklanjaju iz kanala strujom pankreasnog soka.

U nekim je slučajevima potreban dodatni postupak ekstrakcije primjenom gore opisanog ERCP postupka.

Ako je nemoguće koristiti nježne postupke, izvodi se hirurška operacija za uklanjanje dijela žlijezde zahvaćenog kamenjem. Pomoću ranžiranja možete stvoriti zaobilazno rješenje koje vam omogućava da normalizirate odliv enzima pankreasa.

Indikacije za operaciju

Taktika liječenja ovisi o lokalizaciji i veličini kalcija, općem stanju pacijenta i pratećim bolestima koje također zahtijevaju trenutno uklanjanje. Ovo je:

  • učestaliji napadi
  • upalni proces praćen napredovanjem zatajenja organa,
  • iscrpljenost pacijenta
  • nemogućnost zaustavljanja napada.

Glavna negativna posljedica operacije je mogućnost infekcije i dug period oporavka. Obavezno je imenovanje antibiotika, lijekova protiv bolova i enzima.

Nakon operacije, kao i konzervativnog liječenja, glavni naglasak je na:

  • nežan tretman za pacijenta,
  • upotreba simptomatske i nadomjesne terapije,
  • pridržavanje terapijske prehrane.

Među potrebnim područjima konzervativnog liječenja isključuje se mogućnost nastavka upalnog procesa, kao i eliminacija bolesti koje provociraju stvaranje kamena.

Pomozite tradicionalnoj medicini

Liječenje pankreolitijaze narodnim lijekovima obiluje nepredviđenim komplikacijama. Ako lijekovi u domaćinstvu izazovu napredovanje velikog kalkulusa, može u potpunosti blokirati kanal.

U tom slučaju bit će potrebna hitna medicinska skrb koja završava neplaniranom operacijom.

Recepti za kamenje u gušterači:

  1. Dekocija korijena cikorije. Sitno isjeckajte korijen jedne biljke, prelijte čašu kipuće vode i kuhajte 10 minuta na vrlo niskoj vatri. Naprezanje, cool. Pijte tokom dana u malim gutljajima.
  2. Na sličan način priprema se i dekocija kora borovnice (10 g sirovine na 250 ml vode).
  3. Zbirka šipka, kamilice, lipe, šumske ljubičice i mente (1 kašika svakog sastojka) prelijte kipućom vodom (300 ml). Inzistirajte na pola sata, napregnite. Popijte 50 ml prije večere.

Svi kućni recepti mogu imati samo pomoćno dejstvo i treba ih koristiti kao glavni tretman koji je propisao gastroenterolog. Njihovu upotrebu treba dogovoriti s liječnikom.

Terapijska dijeta

Pridržavanje preporuka specijalista o potrebi pridržavanja dijeta obavezno je. Uravnotežena prehrana pojačaće terapeutski efekat. Predviđeno je:

  • frakcijski obrok
  • poštovanje vodnog režima,
  • upotreba parene ili kuhane hrane,
  • izuzetak masnih, prženih, začinjenih jela,
  • odbijanje marinada, dimljeno meso, konzervirana hrana.

Prednost treba dati mliječnim proizvodima, zobene kaše i kaši od heljde, peradi.

Pankreolitijaza je prilično ozbiljna bolest, opasno je pokrenuti je. Pravodobno započeti tretman postaje garancija pozitivnih predviđanja.

Da biste isključili mogućnost ponavljajućih procesa, potrebno je strogo pridržavati se preporuka liječnika u vezi pravilne prehrane i redovnog preventivnog pregleda.

Mehanizam, uzroci razvoja patologije

Proces formiranja kamenja u gušterači je komplikovan. Da biste ga pokrenuli, potrebna vam je kombinacija nekoliko provocirajućih faktora. Mehanizam stvaranja kamena zasnovan je na stagnaciji pankreasne sekrecije, koja se zgušnjava kako se nakuplja. Hemijski sastav tajne mijenja se, pojavljuje se talog sa kalcijevim solima. Zatim se formira proteinska masa, postepeno se razvija proces njene kalcinacije. Nastali kamenje vrši pritisak na kanale i parinhemu, izazivajući nekrotične promjene.

Uzroci pankreolitijaze nisu u potpunosti razumljivi. Ali postoji kombinacija faktora koji povećavaju vjerojatnost patologije:

  • upalne bolesti probavnog trakta (pankreatitis, duodenitis, holestitis),
  • sužavanje pankreasnih kanala usled prisustva ciste ili tumora,
  • faktor starosti - osobe starije od 40 godina podložnije su pankreatitisu,
  • neuspjeh u metaboličkim procesima (oslabljena apsorpcija kalcijuma, fosfora),
  • sistemske zarazne bolesti (sifilis),
  • nedostatak vježbanja
  • gojaznost
  • odgovarajući način života - pušenje, često pijenje, neuravnoteženi neredoviti obroci,
  • hormonalni poremećaji.

Klinička slika

Ozbiljnost simptoma ovisi o fazi razvoja i lokalizaciji kamenaca - mogu biti u kanalima ili parinematičnom sloju žlijezde. U svim slučajevima glavni znak stvaranja kamena je bol. Bol sa pankreolitijazom može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Po prirodi bolova, peckanja, u obliku kolika, prekrivaju želudac i donji dio leđa, daju im se u lopaticu. Epileptični napadi mogu biti svakodnevni ili se javljaju rijetko, nekoliko puta mjesečno ili čak godinu dana.

Ostali simptomi stvaranja kamena:

  • pojačana bol tokom obroka i tokom palpacije,
  • bolovi mučnine i povraćanja žuči,
  • osvjetljavanje izmeta i prisustvo u njemu neprobavljene masnoće (steatorreja - masne stolice),
  • obilna pljuvačka,
  • stomak izgleda natečen
  • opšte slabost, znojenje.

Uz produženi tijek pankreolitijaze na pozadini smanjenja sekretorne funkcije gušterače, smanjuje se proizvodnja inzulina. Uz tipične simptome, pojavljuju se i simptomi šećerne bolesti - suha koža, neodoljiva žeđ, poliurija, miris acetona iz usta. Migracija kamena iz gušterače u žučni kanal uzrokuje razvoj opstruktivne žutice.

Komplikacije pankreolitijaze su opasne. Ako kamen začepljuje kanale za duži period, razvija se akutni pankreatitis s infekcijom tkiva žlijezde. Često na pozadini kamenja pojavljuju se gnojni apscesi i ciste. Uz prisustvo krupnog kamenja, postoji veliki rizik od krvarenja u kanalu ili parinhema žlijezde, praćenog smrću tkiva.

Taktika ankete

Dijagnoza pankreolitijaze nije teška - moderne metode pregleda mogu otkriti i najmanje kamenje. Prednost se daje instrumentalnim metodama. Indiciran je opći test krvi kako bi se utvrdilo opće stanje i prisustvo upalnih procesa.

Pregled za sumnju na pankreasni kamen uključuje:

  • pregledna radiografija trbušne šupljine, na kojoj su kamenje vizualizirane kao jednostruke ili višestruke ovalne ili okrugle sjene,
  • ultrazvuk za procenu stanja žlezde, tačnu lokalizaciju kamenja,
  • MRI i CT gušterače,
  • retrogradna kolangiopankreatografija za procjenu opstrukcije kanala.

Liječenje pacijenata s pankreolitijazom provodi gastroenterolog. Taktika terapijskih mjera ovisi o broju kamenaca, njihovoj strukturi i veličini. Bez obzira na složenost stanja, terapija započinje konzervativnim mjerama - ublažavanjem upale, zaustavljanjem oticanja organa i kanala i uspostavljanjem metaboličkih procesa. Enzimima (pankreatin) propisuju se pacijentima, dnevnu dozu bira lekar. Uz efikasnost konzervativnog liječenja, možete učiniti bez operacije - mali kalkuli su uništeni i neovisno izlaze iz pankreasa i kanala.

U prisustvu višestrukog volumetrijskog kamenja i neuspješnog liječenja lijekovima, indicirana je operacija.Dodatne indikacije za hiruršku intervenciju su:

  • produženi tok bolesti sa čestim napadima,
  • progresivni zastoj žlezde,
  • bolovi koji se ne mogu zaustaviti,
  • opsežan upalni proces
  • oštro pogoršanje stanja pacijenta, razvoj distrofije.

U savremenoj hirurškoj praksi prilikom uklanjanja kamenja često se pribjegavaju:

  • endoskopsko uklanjanje patoloških struktura pomoću fleksibilnog tankog endoskopa,
  • laparotomija - uklanjanje kalusa malim rezom na trbušnom zidu ili u lumbalnoj regiji,
  • pankreatotomy - sekcija začepljenog kanala i ekstrakcija kamenja,
  • bypass operacija - stvaranje veštačkog tečaja za izliv sekreta pankreasa i žuči,
  • totalna pankreatktomija - isticanje gušterače i susednog dela dvanaestopalačnog creva, metoda se koristi za veliku difuznu kalcifikaciju tkiva žlezde.

U ranim fazama bolesti pokušavaju se koristiti nehirurške metode koje se zasnivaju na drobljenju kamena i kasnijoj migraciji praha na prirodan način kroz crijeva. Ove medicinske tehnike uključuju:

  • litotripsija daljinskog udarnog vala - metoda koja se temelji na drobljenju kamenja u prah pomoću visokofrekventnih zvučnih talasa, postupak je bolan i zahtijeva opću anesteziju, nakon čega hematomi mogu ostati na stomaku,
  • retrogradna holangiopankreatografija - drobljenje se izvodi fleksibilnim tankim endoskopom, ostaci kalupa uklanjaju se prirodnom migracijom ili ekstrahiraju direktno endoskopom.

Način napajanja

Nakon uklanjanja kamenca važno je da pacijenti slijede dijetu. Dijeta ima za cilj poštede gušterače i sprečavanje zagušenja u kanalima. Savjeti o ishrani:

  • prejedanje je neprihvatljivo, velike količine hrane dovode do prekomernog opterećenja žlezde i stimulacije izlučivanja,
  • potpuno odbacivanje alkohola - alkohol u bilo kojoj količini izaziva oticanje žlijezde i može dovesti do gnojnog spajanja parinhema,
  • poštivanje principa odvojene prehrane - unos proteinske i ugljikohidratne hrane odvojeno pomoći će olakšati proces njegove asimilacije,
  • poštivanje općih načela zdrave prehrane - odbijanje masnih i slatkih pića, gaziranih pića i kave, osnova prehrane pacijenata s pankreasom je kuhano povrće, žitarice, lagane juhe, mršavo meso.

Prognoza i preventivne mjere

Prognoza za pankreolitijazu ovisi o težini patologije i prisutnosti komplikacija istodobnih patologija. U osnovi, pravovremenim uklanjanjem kamenja i imenovanjem zamjenske terapije, prognoza je povoljna. U 80–85% slučajeva hirurških intervencija moguće je postići trajno poboljšanje stanja. Samo u 2% slučajeva nakon operacije je smrtni ishod.

Nema posebnih mjera koje bi spriječile razvoj bolesti. Moguće je smanjiti rizik od stvaranja kamenaca u gušterači slijedeći štedljivu dijetu, odustajući od pušenja i alkohola. Osobe sa nasljednom predispozicijom za gastrointestinalne bolesti trebaju pravodobno konsultovati ljekara zbog bilo kakvih negativnih znakova stomaka, dvanaesnika, jetre i gušterače.

Pronalaženje kamenja gušterače zahtijeva hitan odgovor. Ako se bolest ne liječi, postoji rizik od razvoja malignih tumora gušterače. Hirurgija može u kratkom vremenu otkloniti patologiju. Međutim, nakon uklanjanja kamenja važno je slijediti savjet liječnika i voditi zdrav način života - tako da će rizik od recidiva postati minimalan.

Pogledajte video: OVO su SIMPTOMI RAKA PANKREASA - Prepoznajete li ih (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar