Recenzije o lijeku Crestor

tablete10 mg28 kom.≈ 1950,9 rubalja
10 mg98 kom.≈ 5365,1 rubalja
20 mg28 kom.≈ 4416,5 rub.
40 mg28 kom.≈ 5890 rub.
5 mg28 kom.≈ 2123 rub.
5 mg98 kom.≈ 5595 rub.


Ljekari recenziraju o križu

Ocjena 1.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Jedan od najefikasnijih statina.

Hepatotoksičnost. To je, s vjerojatnim koristima, zagarantovanu štetu.

Od 70-ih godina u Sjedinjenim Državama se vodi informativna politika kojom se Amerikancima nameće zdrav način života. Zato današnji američki penzioneri disciplinirano uzimaju ALT i AST svaka 3 mjeseca ako uzimaju statine. Na žalost, nemamo takvo naređenje.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

"Crestor" je jedan od prvih izvornih statina čija bi svrha trebalo razmotriti kad se kombiniraju erektilna disfunkcija i dislipidemija. Nije loše normalizira lipidni profil. Kompetentnom kombiniranom terapijom prvi pozitivni efekti u smislu izravnavanja erektilne disfunkcije uočeni su nakon 2-3 mjeseca redovnog unosa. Doza se bira pojedinačno, u skladu sa lipidnim profilom. Obavezno propisivanje antioksidanata.

Lijek je skup, ali očito, Krestor vrijedi. Mogućnost oštećenja funkcije jetre.

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Doista pomaže, razina LDL opada, djelotvorna je samo s dozom kursa, tako da ne smijete prestati uzimati lijek nakon što postignete zadovoljavajući terapeutski učinak.

Dobro osmišljena doza lijeka olakšava i pogoduje kontroli kolesterola u krvi.

Ocjena 4.6 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Omiljeni statin. Da, draga, ali s dobrim razlogom. Originalni lijek, tj. dobro istražen. Učinkovitost je dobra, smanjenje lipida se može i treba očekivati. Ne zanemarite kontrolu enzima jetre dok uzimate "Crestor" ili bilo koji drugi statin. Pa i, naravno, nemojte zaboraviti da unos statina treba biti, uz rijetke iznimke, trajan, a ne tečaj.

Ocjena 2.9 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Originalni lijek, rosuvastastin. Dobro snižava holesterol. Dokazana efikasnost u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih komplikacija.

Vrlo skup lijek, ne može svatko sebi priuštiti.

Za vrijeme prijema neophodna je kontrola lipidnog profila i ALT, AST. Uzima se 1 put dnevno, uveče.

Ocjena 3.8 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Krestor je odličan lijek svih statina. Sa dokaznom bazom. Nakon 1,5-2 mjeseca kontinuirane upotrebe rezultati su vidljivi. Propisuje se 1 put dnevno, doziranje se odabire pojedinačno, dok uzimate lijek, kontrolirate krvni lipidni spektar, ALT, AST.

Cijena je previsoka, nisu svi pacijenti dostupni.

Lijek se dobro podnosi, preporučujem ga svojim pacijentima.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

2 mjeseca krštenik se ne postavlja, posebno "kako bi se spriječio razvoj plakova". Krestor je pokazao sposobnost smanjenja veličine plaka tek nakon 2 godine primjene u dozi od 40 mg dnevno. Ako općenito, ako finansijska sredstva to omoguće, nema ništa bolje od originalnog lijeka. A originalni rosuvastatin je Krestor. Ali ako je pitanje: ili se uopće ne liječiti ili uzeti visokokvalitetni generički materijal, onda je, naravno, kvalitetniji generic bolji. Vrijedno je zapamtiti da su svi dugoročni učinci rosuvastatina - smanjenje smrtnosti, učestalost infarkta miokarda i moždani udar - pokazani isključivo za Crestor, jer ostatak generičkih izvora nije proučavan na ovaj način. Iako, naravno, kvalitetan generički uređaj treba izazvati uporedivo smanjenje holesterola u krvi, i to bi trebalo dokazati tokom relevantnih studija.

Jedina mana je cijena. Pogotovo sada, nakon promjene kursa. Ko može sebi priuštiti - neka kupi. Treba biti svjestan da se liječenje bilo kojim statinom ne radi na snižavanju kolesterola, već na smanjenju rizika od infarkta miokarda, ishemijskog moždanog udara i smrti od kardiovaskularnih uzroka. Zato se statini trebaju uzimati godinama. Tada ćete se pouzdanije zaštititi od gore spomenutih nevolja. Ako vam je križ drag, onda je bolje da započnete s kvalitetnim generikom odmah. Jer neće biti primetne koristi od uzimanja u jednom-dva-tri meseca. Holesterol će se nesumnjivo smanjiti, ali uglavnom se uzimaju statini da ne snižavaju kolesterol, već da smanje rizik od problema u obliku infarkta miokarda, moždanog udara itd. A taj se rizik u pravilu počinje smanjivati ​​tek nakon više mjeseci od početka uzimanja statina.

Ako su se kod jednog pacijenta pojavile nuspojave, to uopće ne znači da će se ista stvar dogoditi i svima drugima. Dakle, slušajući jednu osobu koja je primila krst (ili bilo što drugo) i primila nepoželjne pojave, ni u kojem slučaju to nemojte uzimati na svoj račun. Obično nije moguće predvidjeti pojavu nuspojava kod određenog pacijenta. Trebate samo shvatiti da vrijedi biti tretiran križem kada sebi možete priuštiti da ga kupujete godinama. U protivnom, odmah kupite visokokvalitetni generički materijal i liječite se njime (na primjer, mertenil, roxer ili tevastor).

Ocjena 4.2 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Najbolji lijek od svih statina. Brzo stabilizira holesterol do ciljane razine. Za razliku od analoga, terapijski učinak je čak i u malim dozama.

Cijena je, naravno, velika! Nema svađe. Ne mogu si to svi priuštiti.

Originalna droga. Baza dokaza je impresivna. Ali cijena plaši većinu pacijenata kojima treba.

Ocjena 3.3 / 5
Efikasnost
Cena / kvalitet
Nuspojave

Brzo normalizuje nivo holesterola (za tjedan dana može spustiti pokazatelje na normalu).

Lijek je dobro proučen, sa velikom dokaznom bazom, odličnog kvaliteta. Efikasno djeluje u malim dozama u odnosu na druge lijekove iz ove grupe. Dobro podnosi. U većini slučajeva uzima se kontinuirano.

Recenzije pacijenata o križu

Krestor sam uzimao 2 tjedna, mišići nogu su me počeli boli, nisam mogao zaspati, uzeo sam lijekove protiv bolova, prošla je sedmica. Nakon ukidanja boli, nastala su bolna trzanja mišića i bolovi na koži kada ih dodirnem, pričekat ću još tjedan dana dok se lijek ne ukloni iz tijela, a ako bol ne ode do neurologa. Uzimajući ga, morate obratiti pažnju na to što piše u uputama, a još se ne zna u kakvom je stanju jetra. Budite oprezni, čini se da lijek nije u potpunosti istražen.

Prijatelj u Kanadi umro je od raka pankreasa. Prvo što je onkolog uradio nakon dijagnoze bilo je pisanje svih lijekova koje je uzimao. Među njima je bio i krst. Odmah ga je zabranio. Pokazalo se da u Kanadi pokušavaju da ga ne imenuju. Postoje ozbiljne sumnje da ovaj lijek uzrokuje rak.

Tata je pio Krestora tri godine. Lijek brzo i efikasno snižava holesterol. Željeli su prestati uzimati lijek, ali nakon neuspjeha, holesterol se ponovo povećao. Zbog toga sam morao da nastavim uzimati tablete. Nakon toga tata se počeo žaliti na glavobolje, loše zdravlje, loš san. Dugo smo saznali razloge, prošli razne testove. Na kraju se ispostavilo da je njegov otac imao problema sa jetrom. Upotreba lijeka postala je nemoguća.

Vrlo zadovoljan lijekom, smanjuje se brzo i gotovo bez nuspojava. Samo tokom pauze pijem Essential Forte N.

Doktor se otpustio na 2 mjeseca kako bi spriječio razvoj plaka. Kupljeno (poput originala). Nikada u životu nisam imao takve osipe! Nekakav pustularni osip po cijelom tijelu. Pio sam dan 4, jer sam mislio da je moguće da se Magnerot zajednički prihvati. To sam saznao na Krestoru. Kako živjeti? Jedva da sam se oslobodio posledica.

Infarkt miokarda naterao me da razmišljam i razmišljam što sam radio sa svojim zdravljem! Čak sam išao na simulator. Moj holesterol je bio bolno povišen, pa su mi propisali strogu dijetu, samo kuhanom i kuvanom na pari, drago mi je što mogu jesti voće, zabranjeno pušenje, teško je sve ovo. Probala sam Krestor - prihvaćam ga kako je propisano, ali nisam primijetila nijednu alergijsku reakciju. Postalo je lakše disati, plus trčim na traci za trčanje, vježbam sa trenerom. Pilule pomažu, ali vježbanje je takođe dobro. Ne znam, ali bolje rješavam tablete, periodično, da se ne bih navikao, obustavljam liječenje.

Krst mi je propisan suprugu nakon srčanog udara. Analize su pokazale da je imao previše kolesterola u krvi i zato je bilo neophodno brzo smanjiti te pokazatelje. Redovnom upotrebom ovog lijeka i uz najstrožu dijetu nivo holesterola postepeno je počeo da opada. Tek nakon mesec dana, analize su pokazale da je nivo holesterola u krvi dostigao prihvatljiv nivo. Ljekar je preporučio uzimanje nakon toga, ali to je prilično skup lijek i ne može si svatko priuštiti da ga uzima duže vrijeme.

Kratak opis

Krestor (aktivna supstanca je rosuvastatin) originalni je lijek za snižavanje lipida koji spada u skupinu selektivnih inhibitora enzima HMG-CoA reduktaze, poznatijeg kao statini. Slava „rezerve“ arterijske hipertenzije dugo se protezala nad nama. Visoki krvni tlak u konačnici postaje jedan od glavnih uzroka invalidnosti i smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Nije tajna da razvoj arterijske hipertenzije ide ruku pod ruku sa različitim metaboličkim poremećajima, kao što su intolerancija na glukozu, hiperinsulinemija (prekomjerno lučenje inzulina), hipeurikemija (višak mokraćne kiseline u krvi), pretilost i dislipidemija (poremećen metabolizam lipida). U potonjem slučaju, hipertenzija je povezana s povećanjem sadržaja aterogenih frakcija lipida i, kao rezultat, ateroskleroze. Prema rezultatima istraživanja, hiperholesterolemija se javlja u više od 40% kliničkih slučajeva visokog krvnog pritiska. Zanimljivo je da je kod muškaraca sa hipertenzijom lipidni spektar više aterogeni u odnosu na ženski. Nedovoljna pažnja posvećena korekciji krvnog pritiska, kao i uklanjanju kardiovaskularnih faktora rizika, uključujući dislipidemiju, dovodi do razvoja i daljeg napredovanja ateroskleroze. U vezi s tim, normalizacija metabolizma lipida jedan je od glavnih ciljeva upravljanja pacijentima s arterijskom hipertenzijom, sredstvo kojim se postiže, zajedno s korekcijom načina života, upotreba statina. Rezultati velikih kliničkih ispitivanja jasno pokazuju da statini značajno smanjuju rizik od kardiovaskularnih događaja. Posebno mjesto među predstavnicima ove farmakološke grupe zauzima rosuvastatin (krst), zbog prisutnosti opće priznatih prednosti u odnosu na „kolege u trgovini“. Krestor je sintetički lijek koji se u kardiologiji koristi od 2003. Njegova klinička djelotvornost temeljito je proučena u nizu ispitivanja, kombiniranih pod općim nazivom GALAXY i obuhvaćajući više od 45 tisuća sudionika.

U okviru ovog programa potvrđeno je pozitivno djelovanje lijeka na lipidni profil, markere aktivne upale, prirodu toka aterosklerotskog procesa. Pri korištenju križa u rasponu preporučenih doza, uočeno je smanjenje nivoa „lošeg“ holesterola (LDL) za 52–63%, što prelazi slične vrednosti za ostale statine. Pored toga, za vrijeme tretmana križom, zajamčeno će se povećati nivo "dobrog" kolesterola (HDL) - u prosjeku za 14%, uz istovremeno smanjenje triglicerida. S obzirom da odlučujuća uloga upalnih reakcija u patogenezi ateroskleroze trenutačno nije u dvojbi, posebna se pažnja posvećuje očiglednim razlozima protuupalnom učinku krsta. Provedeno je istraživanje u kojem je lijek jasno pokazao svoju učinkovitost u koronarnoj aterosklerozi: dvogodišnje unakrsno liječenje pokazalo je koristi ne samo u poboljšanju lipidnog profila i normalizaciji markera upale već i u regresiranju ateroskleroze u koronarnoj i karotidnoj arteriji. Dakle, križ se s pravom smatra najperspektivnijim lijekom, ne samo u vezi sa korekcijom lipidnog profila, već i u sprečavanju razvoja ateroskleroze. Upotreba križa bila je efikasna i u primarnoj i u sekundarnoj prevenciji koronarne bolesti srca. Klinički učinak lijeka razvija se u roku od 7 dana, a nakon mjesec dana u sedmici farmakoterapije dostiže svoj vrhunac.

Krst se proizvodi u tabletama, koje treba progutati cijele, a ne zgnječiti, oprati s dovoljnom količinom vode. Lijek se može uzimati u bilo koje doba dana. Prije i za vrijeme liječenja, pacijent mora slijediti tradicionalnu hipoholesterolemijsku prehranu. Doza krsta odabira se pojedinačno, ovisno o ciljevima liječenja, primijećenom učinku i toleranciji pacijenta.

Crestor: upute za upotrebu

Farmakološko djelovanjeKrestor smanjuje "loši" LDL holesterol u krvi, djelomično blokirajući njegovu proizvodnju u jetri. Također smanjuje koncentraciju triglicerida, apolipoproteina B, lipoproteine ​​vrlo male gustoće (VLDL). Povećava "dobar" HDL holesterol. Smanjuje kroničnu tromu upalu u žilama. Poboljšava C-reaktivni protein i ostale markere upale. Rezultati krvnih pretraga počinju se poboljšavati nakon 1-2 tjedna, maksimalni učinak - nakon 2-4 nedelje.
FarmakokinetikaTablete rosuvastatina mogu se uzimati s hranom ili na prazan stomak, efikasnost toga se ne mijenja. Rosuvastatin se izlučuje iz tijela za 90% jetrom kroz crijeva, za 10% - bubrezima. Manje je nego kod drugih statina, on opterećuje jetrene sisteme koji sudjeluju u čišćenju krvi aktivnih tvari lijekova. Zbog toga ima manje negativnih interakcija s drugim lijekovima od statina prethodne generacije.
Indikacije za upotrebuPovišen holesterol kod odraslih i adolescenata. Inhibicija razvoja ateroskleroze. Prevencija prvog i ponovljenog srčanog udara, ishemijskog moždanog udara i drugih komplikacija ateroskleroze. Nakon operacije za vraćanje protoka krvi u žilama zahvaćenim aterosklerozom. Povećani C-reaktivni protein u krvi u prisustvu drugih kardiovaskularnih faktora rizika, čak i ako je holesterol normalan. Uzimanje tableta Krestor nije zamjena za zdrav način života. Proučite članak „Prevencija srčanog udara i moždanog udara“ i uradite ono što piše. U suprotnom, lijek će malo pomoći.

Pogledajte i video:

DoziranjePočnite s doziranjem od 5 ili 10 mg dnevno. Nakon 4 tjedna, doza Krestora može se povećati s obzirom na to kako se vrijednost kolesterola promijenila u tom vremenu i kako pacijent tolerira liječenje. Naučite holesterol u krvi kod muškaraca i žena po uzrastu. Obično pacijenti uzimaju rosuvastatin 10-20 mg dnevno. Maksimalna doza od 40 mg propisana je uglavnom osobama čiji je holesterol vrlo visok zbog genetskih poremećaja. Starim osobama, kao i pacijentima koji imaju blagu bubrežnu ili jetrenu insuficijenciju, propisuje se rosuvastatin u standardnim dozama.
NuspojaveKrestor tablete, poput drugih statina, mogu uzrokovati bolove u mišićima, slabost, umor, poremećaje pamćenja i razmišljanja, osip i probavne smetnje.Pogledajte članak „Nuspojave statina“ - saznajte kako ublažiti neugodne simptome ili ih potpuno ukloniti. Pripravci rosuvastatina imaju svoje posebne nuspojave. Pročitajte više koliko je siguran rosuvastatin. Za ljude koji imaju visoki rizik od srčanog i moždanog udara, statini čine više koristi nego štete. Ovaj lijek treba prekinuti samo ako su nuspojave nepodnošljive i nije ih moguće ublažiti. Opasnost od problema s jetrom je pretjerana. Ne brinite za njih ako ne zloupotrebljavate alkohol.
KontraindikacijeBolest jetre u aktivnoj fazi. Značajno povećanje jetrenih enzima ALT i AST u krvi. Teško bubrežno zatajenje - klirens kreatinina manji od 30 ml / min. Preosjetljivost na rosuvastatin ili pomoćne tvari koje čine tablete. U zemljama koje govore ruski jezik starost ispod 18 godina smatra se kontraindikacijom, mada se u inostranstvu rosuvastatinski preparati propisuju adolescentima koji počinju sa 10 godina.
Trudnoća i dojenjeKrestor, ostali lijekovi rosuvastatina i svi ostali statini strogo su kontraindicirani tijekom trudnoće. Žene u rodnoj dobi koje se liječe statinima trebaju koristiti pouzdane kontraceptive. Ako se desila neplanirana trudnoća, tada treba odmah prekinuti uzimanje tableta za holesterol. Zbog pozadine liječenja ovim lijekom ne možete dojiti.
Interakcija lijekovaKrestor tablete daju manje negativne interakcije s drugim lijekovima nego statini prethodne generacije. Ali opasnost i dalje ostaje. Mogući su problemi sa antibioticima, modifikatorima imuniteta, tabletama za kontrolu rađanja, sredstvo za razrjeđivanje krvi i mnogim drugim lijekovima. To može uzrokovati ozbiljne nuspojave - oslabljenu funkciju jetre i bubrega. Razgovarajte sa lekarom! Prije nego što vam se propisuju statini, obavijestite svog liječnika o svim lijekovima, dodacima prehrani i bilju koje uzimate.
PredoziranjeNe postoji specifičan tretman za predoziranje Krestor-om. Liječnici pružaju simptomatsko liječenje i podržavajuće mjere, nadzirujući rad jetre i stepen aktivnosti kreatinin fosfokinaze. Hemodijaliza ne pomaže u uklanjanju rosuvastatina iz tijela.
Posebna uputstvaPočevši se liječiti statinima i dalje slijediti dijetu i voditi zdrav način života. Preporučuje se periodično praćenje rada bubrega primjenom testova krvi i urina. Ako se protein nalazi u urinu ili njegova koncentracija raste, obratite pažnju ljekaru. Ako vam nedostaje hormona štitnjače, onda ne žurite sa uzimanjem statina, već liječite hipotireozu da biste holesterol vratili u normalu. Krestor i drugi lijekovi rosuvastatina povećavaju šećer u krvi kod pacijenata sa šećernom bolešću i predijabetesom.
Obrazac za puštanjeFilmsko obložene tablete od 10, 20 i 40 mg. U blisterima od aluminijskog laminata ili folije, 7 ili 14 tableta. U pakovanju kartona, 1, 2 ili 4 blistera.
Pravila i uslovi skladištenjaČuvati na suhom, zaštićenom od svjetlosti, mjestu nedostupnom djeci, na temperaturi ne većoj od 30 ° C. Rok trajanja je 3 godine.
SastavAktivna supstanca je rosuvastatin kalcijum. Pomoćne tvari - laktoza monohidrat, MCC, kalcijum fosfat, krospovidon, magnezijum stearat. Školjka tablete je laktoza monohidrat, hipromeloza, triacetin (glicerol triacetat), titanijum dioksid, crveni gvožđe obojeni oksid.

Mnogi pacijenti žele zamijeniti lijek Krestor nekim analognim, povoljnijim, koji ima istu aktivnu tvar. Videozapis u nastavku će vam pomoći. Pogledajte to kako biste napravili pravi izbor među mnogim tabletama rosuvastatina dostupnim u ljekarnama.

Crestor: recenzije

Na web stranicama na ruskom jeziku možete pronaći desetine pregleda o lijeku Krestor. Ove su tablete popularne, uprkos visokoj cijeni. Kad ljudi pišu recenzije o drugim lijekovima rosuvastatina (Mertenil, Roxer, Rosucard), uglavnom se žale na svoje nuspojave. Recenzije o lijeku Krestor pune su razumnih prigovora zbog njegove velike cijene. Ali malo autora spominje nuspojave. Komentatori na medicinskim mjestima uglavnom su zadovoljni kako je originalni lijek rosuvastatin snižavao njihov holesterol. Uznemireni su samo zbog velike količine novca koji je za to morao biti plaćen.

Pacijenti su sigurni da pošto uzimaju najskuplji rosuvastatin, on neće imati nuspojave ili će biti minimalne. Umjesto odabira lijeka Krestor, odabira njegovih jeftinijih analoga - Mertenil, Roxer, Rosucard ili drugih - ljudi štede novac. Ipak, uvjereni su da će zbog uštede morati doživjeti više nuspojava. Iako su ispitivanja placebom kontrolirana dokazala da to nije tako. Većina nuspojava statina na koje se ljudi žale u svojim pregledima uzrokuje podsvjesni način razmišljanja pacijenata, a ne stvarni negativni učinci lijekova.

Indikacije za upotrebu

Fredriksonova primarna hiperholesterolemija (tip IIa, uključujući porodičnu heteroroznu hiperholesterolemiju) ili mešovita hiperholesterolemija (tip IIb) kao dodatak ishrani, kada dijeta i druge terapije koje nisu lekovi (kao što su vežbanje, gubitak težine) nisu dovoljne,

porodična homozigotna hiperholesterolemija kao dodatak prehrani i drugoj terapiji za snižavanje lipida (na primjer, LDL-afereza) ili u slučajevima kada takva terapija nije dovoljno učinkovita,

hipertrigliceridemija (tip IV prema Fredricksonu) kao dodatak prehrani,

usporavanje napredovanja ateroskleroze, kao dodatak prehrani kod pacijenata kojima je prikazana terapija za smanjenje koncentracije ukupnog holesterola i LDL-C,

primarna prevencija većih kardiovaskularnih komplikacija (moždani udar, srčani udar, revaskularizacija arterija) kod odraslih bolesnika bez kliničkih znakova koronarne srčane bolesti, ali s povećanim rizikom od njenog razvoja (iznad 50 godina za muškarce i preko 60 godina za žene, povećana koncentracija C-reaktivne protein (≥2 mg / l) u prisustvu barem jednog od dodatnih faktora rizika, poput arterijske hipertenzije, niske koncentracije HDL-C, pušenja, porodične anamneze ranog početka koronarne bolesti srca).

Rasprava o drogi Crestor u zapisima mame

Za usporedbu, djevojke su širile par lijekova za snižavanje kolesterola u krvi Krestor 10 mg tableta br. 28 - 1337 rubalja, aktivna supstanca je rosuvastatin, proizvođač - AstraZeneca-IPR Pharmaceuticals Tevastor 10 mg tablete br. 30 - 471 rubalja, aktivna supstanca je rosuvastatin, proizvođač - TEVA / TEVA PHARMA Odmah se vidi. gdje preplaćujemo za marku. Podaci iz ljekarne & n.

. sada čitam puno literature o ovoj temi. Šipurku je dobro kuhati noću u termosu, ima puno vitamina, koristan je za srce i žile. . i u početku su pili tablete, sad pijemo krst.

Imamo Plavix (dva puta dnevno), Krestor, Kleksan (injekcije), ostalo se ne sjećam, on također pije u šaci. Plavix u polikl. u Tatarstanu ga zamjenjuje Zilt - a u Moskvi je zabranjeno piti zamjenu, dakle pije sve u originalu - imamo negdje u regiji 20 000 rubalja. odlazi mesečno po lekove.

Uzmite nekoliko lijekova Krestor i Tevastor, sredstvo za snižavanje holesterola u krvi kod pacijenata sa aterosklerozom. Tevastor je generala Krestora i oba se temelje na Rosuvastatinu, Tevastor je tri puta jeftiniji i po kvaliteti nije lošiji od Krestora, ali ima brend. Evo ga i.

Holesterol je malo povišen (stoga, Krestor također pije), niži pritisak češće od 100/60 ili 110/70, kao što je moj. Početni stadij ateroskleroze u njoj. Omega je bio prisiljen piti prije mjesec dana, piće. Kalcijum d3 se takođe pije alkoholno. Mislim, je li Krestor s Aspirinom?

O, djevojke, kako sam lijepo vidio ove usporedbe. Označiću ga. Hvala na korisnim informacijama. Otac prihvaća križ i nekako nam je to skupo. Jessica, a ne znate da se Tevastor sada može koristiti bez recepta doktora, samo je razlika u cijeni vrlo vidljiva. A kakav je učinak nakon primjene Tevastora isti kao i na str.

. oy - ovo je već jako dobro. Čini se da u kombinaciji ove dvije droge nema ništa loše. Barem su mi jednom propisali aterosklerozu zajedno sa vasilipom i aspirinom. I kako ja razumem, krst i vazilip iz jedne opere. Istina, nisam pio - vasilip nije lijek u kojem možete zatrudnjeti :-)

Učinkovitost Tevastora ista je kao i kod Crestora. Napokon, oba lijeka imaju aktivnu supstancu rosuvastatin, ali Anju treba uzimati samo prema uputu liječnika!

Ona pije krst (tevastor). primarna prevencija većih kardiovaskularnih komplikacija (moždani udar, srčani udar, revaskularizacija arterija) kod odraslih bolesnika bez kliničkih znakova koronarne srčane bolesti, ali s povećanim rizikom od njenog razvoja (iznad 50 godina za muškarce i preko 60 godina za žene, povećana koncentracija C-reaktivne proteina (≥2 mg / l) u prisustvu najmanje jednog od dodatnih faktora rizika, poput arterijske hipertenzije, niske koncentracije HDL-C, pušenja, fam.

Nisam se razboleo Čitam na internetu, svejedno, njen fibrinogen je visok, čak i povezan sa godinama. i svi u porodici imamo vaskularne probleme. svi umiru od toga, ili od raka. glupo: (Mislim da Krestoru možemo dodati Aspirin-kardio? Neće naškoditi. U krestoru nema profilakcije tromboze. Ima visok holesterol i početnu aterosklerozu + puši

Farmakologija

Hipolipidemično sredstvo iz skupine statina, inhibitor HMG-CoA reduktaze. Prema principu kompetitivnog antagonizma, molekul statina veže se na onaj dio receptora koenzima A gdje se ovaj enzim vezuje. Drugi dio molekula statina inhibira pretvorbu hidroksimetilglutarata u mevalonat, intermedijer u sintezi molekula holesterola. Inhibicija aktivnosti HMG-CoA reduktaze dovodi do niza uzastopnih reakcija, što rezultira smanjenjem sadržaja međućelijskog holesterola i kompenzacijskim povećanjem aktivnosti LDL receptora, te, shodno tome, ubrzanim katabolizmom LDL kolesterola (Xc).

Hipolipidemijski učinak statina povezan je sa smanjenjem nivoa ukupnog holesterola zbog LDL holesterola. Smanjenje LDL ovisi o dozi i nije linearno, već eksponencijalno.

Statini ne utječu na aktivnost lipoproteina i jetrenih lipaza, ne utječu značajno na sintezu i katabolizam slobodnih masnih kiselina, stoga je njihov utjecaj na razinu TG sekundarno i neizravno, kroz glavne učinke na snižavanje razine LDL-C. Umjereno smanjenje razine TG-a tijekom liječenja statinima očito je povezano s ekspresijom preostalih (apo E) receptora na površini hepatocita uključenih u katabolizam SPD-a, koji sadrže oko 30% TG.

Osim efekta snižavanja lipida, statini pozitivno djeluju na endotelnu disfunkciju (pretklinički znak rane ateroskleroze), na vaskularni zid, stanje ateroma, poboljšavaju reološka svojstva u krvi, imaju antioksidacijska, antiproliferativna svojstva.

Terapeutski učinak očituje se u roku od 1 tjedna. nakon početka terapije i nakon 2 tjedna liječenja je 90% maksimalnog mogućeg učinka, koji se obično postiže za 4 tjedna, a nakon toga ostaje konstantan.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene Cmaks rosuvastatin u plazmi dostiže se za oko 5 sati, a bioraspoloživost je oko 20%.

Rosuvastatin se nakuplja u jetri. Vd - oko 134 litara Vezivanje na proteine ​​plazme (uglavnom sa albuminom) je oko 90%.

Biotransformira se u maloj mjeri (oko 10%), bez osnovnog supstrata za izoenzime citokrom P sistema450. Glavni izoenzim koji sudjeluje u metabolizmu rosuvastatina je CYP2C9. Izoenzimi CYP2C19, CYP3A4 i CYP2D6 manje su uključeni u metabolizam.

Glavni identificirani metaboliti rosuvastatina su metaboliti N-dimetila i laktona. N-dimetil je otprilike 50% manje aktivan od rosuvastatina, laktonski metaboliti su farmakološki neaktivni.

Oko 90% doze rosuvastatina izlučuje se nepromijenjeno s izmetom. Ostatak se izlučuje urinom. Plazma T1/2 - oko 19 sati T1/2 ne mijenja se s povećanjem doze. Prosječni plazma je oko 50 l / h (koeficijent varijacije 21,7%).

Kao i u slučaju drugih inhibitora HMG-CoA-reduktaze, membranski nosač Xc uključen je u jetreni unos rosuvastatina, koji ima važnu ulogu u jetrenoj eliminaciji rosuvastatina.

Sistemska izloženost rosuvastatinu povećava se srazmjerno dozi.

U bolesnika s teškim zatajenjem bubrega (QC svi)

Analogs Crestor

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 54 rubalja. Analog je jeftiniji za 606 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 324 rubalja. Analog je jeftiniji za 336 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 345 rubalja. Analog je jeftiniji za 315 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 369 rubalja. Analog je jeftiniji za 291 rublje

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 418 rubalja. Analog je jeftiniji za 242 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 438 rubalja. Analog je jeftiniji za 222 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 604 rubalja. Analog je jeftiniji za 56 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena od 737 rubalja. Analog je skuplji od 77 rubalja

Odgovara prema indikacijama

Cijena je od 865 rubalja. Analog je skuplji za 205 rubalja

Oblik doziranja:

Svaka tableta sadrži aktivnu supstancu: rosuvastatin 10, 20 ili 40 mg u obliku kalcijumovog rosuvastatina.
Pomoćni sastojci: laktoza monohidrat 89,50 mg (za doziranje od 10 mg), 179,00 (za doziranje 20 mg), 164,72 mg (za doziranje od 40 mg), mikrokristalna celuloza 29,82 mg (za doziranje od 10 mg), 59,64 mg (za doziranje od 20 mg), 54,92 mg (za doziranje od 40 mg), kalcijevog fosfata 10,90 mg (za doziranje od 10 mg), 21,80 mg (za doziranje od 20 mg), 20,00 mg (za doziranje) 40 mg), krospovidon 7,50 mg (za doziranje od 10 mg), 15,00 mg (za doziranje od 20 mg), 15,00 mg (za dozu od 40 mg), magnezijev stearat 1,88 mg (za doziranje 10 mg) 3,76 mg (za dozu od 20 mg), 3,76 mg (za dozu od 40 mg), ljuska tableta: laktoza monohidrat 1,80 mg (za doziranje od 10 mg), 3,60 mg (za doziranje 20 mg), 3,60 mg (za dozu od 40 mg), hipromeloza 1,26 mg (za doziranje od 10 mg), 2,52 mg (za doziranje od 20 mg), 2,52 mg (za dozu od 40 mg), triacetina (glicerol triacetat) 0,36 mg (za doziranje od 10 mg), 0,72 mg (za doziranje od 20 mg), 0,72 mg (za doziranje od 40 mg), titanijum dioksid 1,06 mg (za doziranje od 10 mg), 2,11 mg (za doziranje od 20 mg), 2,11 mg (za doziranje od 40 mg), željezo za bojenje oksida crveno 0,02 mg (za dozu od 10 mg), 0,05 mg (za dozu od 20 mg), 0,05 mg (za dozu od 40 mg).

Opis

Tablete 10 mg: okrugle, bikonveksne tablete, obložene ružičastom membranskom folijom, s ugraviranom s "ZD4522 10" na jednoj strani.
Tablete 20 mg: okrugle bikonveksne tablete, presvučene ružičastom membranskom folijom, s ugraviranom s "ZD4522 20" na jednoj strani.
Tablete od 40 mg: ovalne, bikonveksne tablete, prekrivene membranom ružičaste folije, s ugraviranom s "ZD4522" s jedne i 40 s druge strane.

Farmakološka svojstva

Mehanizam delovanja
Rosuvastatin je selektivni, konkurentni inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutarilni koenzim A pretvara u mevalonat, prekursor holesterola. Glavni cilj djelovanja rosuvastatina je jetra gdje se vrši sinteza kolesterola (kolesterola) i katabolizam lipoproteina niske gustoće (LDL).
Rosuvastatin povećava broj LDL receptora "jetre" na staničnoj površini, povećavajući unos i katabolizam LDL-a, što zauzvrat dovodi do inhibicije sinteze lipoproteina vrlo male gustoće (VLDL), smanjujući na taj način ukupnu količinu LDL i VLDL.

Farmakodinamika
Krestor ® smanjuje povišene koncentracije LDL kolesterola (holesterola-LDL), ukupnog holesterola, triglicerida (TG), povećava koncentraciju lipoproteina kolesterola visoke gustoće (HDL-C), a također smanjuje koncentraciju apolipoproteina B (ApoV), ne-HDL holesterola, -LVONP, TG-VLDLP i povećava koncentraciju apolipoproteina AI (ApoA-I) (vidi tablice 1 i 2), smanjuje omjer LDL-C / HDL-HDL, ukupnog kolesterola / HDL-C i HDL-C / HDL-C i Odnos ApoB / ApoA-I.
Terapeutski učinak razvija se u roku od jedne sedmice nakon početka terapije Krestor ®, nakon što 2 tjedna liječenja dosegne 90% maksimalnog mogućeg učinka.
Maksimalni terapeutski učinak obično se postiže u 4. tjednu terapije i održava se redovnom primjenom lijeka.

Tabela 1 . Učinak ovisan o dozi u bolesnika s primarnom hiperholesterolemijom (tip IIa i IIb prema Fredricksonu) (prosječna prilagođena promjena u postotku u odnosu na početnu vrijednost).



























































Doza Količina
pacijenata
HS-LDL Opšti holesterol HS-HDL TG HS-non-HDL ApoV ApoA-I
Placebo 13 -7 -5 3 -3 -7 -3 0
10 mg 17 -52 -36 14 -10 -48 -42 4
20 mg 17 -55 -40 8 -23 -51 -46 5
40 mg 18 -63 -46 10 -28 -60 -54 0

Tabela 2 . Učinak ovisan o dozi u bolesnika s hipertrigliceridemijom (tip IIb i IV prema Fredricksonu) (prosječna promjena u postotku u odnosu na početnu vrijednost).


























































Doza Količina
pacijenata
TG HS-LDL Opšti holesterol HS-HDL HS-non-HDL HS-VLDLP TG-lponp
Placebo 26 1 5 1 -3 2 2 6
10 mg 23 -37 -45 -40 8 -49 -48 -39
20 mg 27 -37 -31 -34 22 -43 -49 -40
40 mg 25 -43 -43 -40 17 -51 -56 -48

Klinička efikasnost Krestor ® je efikasan u odraslih bolesnika sa hiperholesterolemijom sa ili bez hipertrigliceridemije, bez obzira na rasu, spol ili starost, uključujući bolesnike sa šećernom bolešću i porodičnom hiperholesterolemijom. U 80% bolesnika s hiperholesterolemijom tipa IIa i IIb prema Fredricksonu (prosječna početna koncentracija LDL-C je oko 4,8 mmol / L), dok uzimaju lijek u dozi od 10 mg, koncentracija LDL-C doseže manje od 3 mmol / L.
U bolesnika sa heteroroznom porodičnom hiperholesterolemijom koji su primali Krestor ® u dozi od 20-80 mg, uočena je pozitivna dinamika lipidnog profila (studija koja je uključivala 435 bolesnika). Nakon titracije do dnevne doze od 40 mg (12 tjedana terapije), primjećuje se smanjenje koncentracije LDL-C za 53%. U 33% bolesnika postiže se koncentracija LDL-C manja od 3 mmol / L.
U bolesnika s homozigotnom porodičnom hiperholesterolemijom koji uzimaju Krestor ® u dozi od 20 mg i 40 mg, prosječno smanjenje koncentracije LDL-C iznosi 22%.
U bolesnika s hipertrigliceridemijom početne koncentracije TG-a od 273 do 817 mg / dl koji su primali Krestor ® u dozi od 5 mg do 40 mg jednom dnevno tijekom 6 tjedana, koncentracija TG-a u krvnoj plazmi značajno je smanjena (vidjeti tablicu 2 )
Primjetan je učinak u kombinaciji s fenofibratom u odnosu na koncentraciju triglicerida i nikotinske kiseline u dozama za snižavanje lipida u odnosu na koncentraciju HDL-C (vidi također odjeljak „Posebna uputstva“).
U istraživanju METEOR na 984 pacijenta u dobi od 45 do 70 godina s niskim rizikom od razvoja koronarne srčane bolesti (CHD) (desetogodišnji rizik po Framinghamovoj skali niži od 10%), prosječna koncentracija LDL kolesterola od 4,0 mmol / L (154,5 mg / dl) i subklinička ateroskleroza (koja je procijenjena debljinom intimno-medijskog kompleksa karotidne arterije - TCIM) proučavali su utjecaj rosuvastatina na debljinu intimno-medijskog kompleksa. Pacijenti su primali rosuvastatin u dozi od 40 mg / dan ili placebo u trajanju od 2 godine.
Terapija rosuvastatinom značajno je usporila progresivnu stopu maksimalnog TCIM-a za 12 segmenata karotidne arterije u odnosu na placebo s razlikom od -0.0145 mm / god. 95% -tni interval pouzdanosti od -0.0196 do -0.0093, p ® 40 mg se ne preporučuje. Doza od 40 mg treba se koristiti kod pacijenata s teškom hiperholesterolemijom i visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB).
Rezultati studije JUPITER (Obrazloženje upotrebe statina za primarnu prevenciju: interventna studija koja procjenjuje rosuvastatin) na 17802 pacijenata pokazali su da rosuvastatin značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih komplikacija (252 u skupini koja je primala placebo u usporedbi sa 142 u grupi rosuvastatina) (p Primijećena je učinkovitost terapije nakon prvih 6 mjeseci upotrebe lijeka došlo je do statistički značajnog smanjenja za 48% u kombiniranom kriteriju, uključujući smrt od kardiovaskularnih uzroka, inzulin m i infarkt miokarda (odnos rizika: 0,52, 95% interval pouzdanosti 0,40-0,68, p ® u djece mlađe od 18 godina.

Pacijenti sa zatajenjem jetre
Nema podataka ili iskustva s primjenom lijeka kod pacijenata s ocjenom većim od 9 na skali Child-Pugh (vidjeti odjeljke "Farmakodinamika" i "Posebna uputstva").

Doziranje i primjena

Iznutra, nemojte žvakati ili mljeti tabletu, progutati je cijelu, opranu vodom. Lijek se može propisati u bilo koje doba dana, bez obzira na unos hrane.
Prije nego što započne liječenje Krestor ®, pacijent treba započeti slijediti standardnu ​​hipoholesterolemijsku prehranu i nastaviti je slijediti tijekom liječenja. Dozu lijeka treba odabrati pojedinačno, ovisno o ciljevima terapije i terapijskom odgovoru na liječenje, uzimajući u obzir trenutne preporuke o ciljanoj koncentraciji lipida.
Preporučena početna doza za pacijente koji počinju uzimati lijek ili za bolesnike prebačene iz drugih inhibitora HMG-CoA reduktaze treba iznositi 5 ili 10 mg Krestor ® jednom dnevno. Prilikom odabira početne doze potrebno je voditi se pojedinačnom koncentracijom kolesterola i uzimati u obzir mogući rizik od kardiovaskularnih komplikacija, a potrebno je procijeniti i potencijalni rizik od nuspojava. Ako je potrebno, doza se može povećati na veće nakon 4 tjedna (vidjeti dio „Farmakodinamika“).
U vezi s mogućim razvojem nuspojava pri uzimanju doze od 40 mg, u usporedbi s nižim dozama lijeka (vidjeti odjeljak „Nuspojave“), povećanje doze na 40 mg nakon dodatne doze veće je od preporučene početne doze za 4 tjedna terapija se može provesti samo kod bolesnika s teškom hiperholesterolemijom i visokim rizikom od kardiovaskularnih komplikacija (posebno u bolesnika s porodičnom hiperholesterolemijom) koji nisu postigli željeni rezultat terapije prilikom uzimanja doze od 20 mg, a koji će biti pod nadzorom specijaliste (vidi. "Posebna upozorenja" poglavlje).
Preporučuje se posebno pažljivo praćenje pacijenata koji primaju lijek u dozi od 40 mg.
Doza od 40 mg se ne preporučuje pacijentima koji se prethodno nisu konsultirali s liječnikom.
Nakon 2-4 tjedna terapije i / ili s povećanjem doze pripravka Krestor ®, potrebno je nadzirati metabolizam lipida (ako je potrebno prilagođavanje doze).

Stariji pacijenti
Prilagođavanje doze nije potrebno.

Pacijenti sa zatajenjem bubrega
U bolesnika s blagim ili umjerenim zatajivanjem bubrega, prilagodba doze nije potrebna. U bolesnika s teškim zatajenjem bubrega (CC niži od 30 ml / min.) Primjena lijeka Krestor ® je kontraindicirana.
Upotreba lijeka u dozi od 40 mg kontraindicirana je u bolesnika s umjerenom oslabljenom funkcijom bubrega (CC niži od 30-60 ml / min.) (Vidjeti odjeljak "Posebna uputstva" i "Farmakodinamika"). Za bolesnike s umjerenim oštećenjem bubrežne funkcije preporučuje se početna doza od 5 mg.

Pacijenti sa zatajenjem jetre
Krestor ® je kontraindiciran u bolesnika sa bolestima jetre u aktivnoj fazi (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Posebna populacija. Etničke grupe
Tijekom proučavanja farmakokinetičkih parametara rosuvastatina kod pacijenata koji pripadaju različitim etničkim grupama, primijećeno je povećanje sistemske koncentracije rosuvastatina među japanskim i kineskim (vidjeti odjeljak „Posebne upute“). Ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom propisivanja Krestor ® ovim grupama bolesnika. Kada se propisuju doze od 10 i 20 mg, preporučena početna doza za pacijente rake Mongoloid je 5 mg. Davanje lijeka u dozi od 40 mg kontraindicirano je za pacijente mongoloidne rase (vidjeti dio „Kontraindikacije“).

Genetski polimorfizam
Nosači genotipova SLC01B1 (OATP1B1) c.521CC i ABCG2 (BCRP) c.421AA pokazali su porast izloženosti (AUC) rosuvastatinu u usporedbi s nosačima genotipova SLC01B1 c.521TT i ABCG2 c.421CC. Za bolesnike koji nose genotipove c.521CC ili c.421AA, preporučena maksimalna doza Crestor ® je 20 mg jednom dnevno (vidjeti odjeljke "Farmakokinetika", "Posebna uputstva" i "Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcije lijekova" )

Pacijenti skloni miopatiji
Davanje lijeka u dozi od 40 mg kontraindicirano je kod pacijenata sa faktorima koji mogu ukazivati ​​na predispoziciju za razvoj miopatije (vidjeti dio „Kontraindikacije“). Kada se propisuju doze od 10 i 20 mg, preporučena početna doza za ovu grupu bolesnika je 5 mg (vidjeti dio „Kontraindikacije“)

Istodobna terapija
Rosuvastatin se veže za različite transportne proteine ​​(naročito OATP1B1 i BCRP). U kombinaciji s Krestor ®, s lijekovima (poput ciklosporina, nekim inhibitorima HIV proteaze, uključujući kombinaciju ritonavira s atazanavirom, lopinavirom i / ili tipranavirom), koji povećavaju koncentraciju rosuvastatina u plazmi zbog interakcije s transportnim proteinima, rizik od miopatije (uključujući rabdomioliza) (vidjeti odjeljke "Posebna uputstva" i "Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcije lijekova"). Trebali biste pročitati upute za upotrebu ovih lijekova prije njihovog imenovanja zajedno sa lijekom Krestor ®. U takvim slučajevima trebali biste procijeniti mogućnost propisivanja alternativne terapije ili privremeno zaustavljanje upotrebe lijeka Krestor ®. Ako je upotreba gore navedenih lijekova potrebna, trebali biste procijeniti omjer koristi i rizika istodobne terapije lijekom Crestor ® i razmotriti mogućnost smanjenja njegove doze (vidjeti odjeljak "Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcije lijekova").

Nuspojava

Nuspojave koje su primijećene tijekom uzimanja lijeka Krestor ® obično su blage i nestaju same od sebe. Kao i kod drugih inhibitora reduktaze HMG-COL, učestalost nuspojava uglavnom ovisi o dozi.
Učestalost štetnih učinaka predstavljena je na sljedeći način:
često (> 1/100, 1/1000, 1/10000, ®, može se otkriti proteinurija. Promjene u količini proteina u urinu (izostanak ili trag iznosi ++ ili više)) primjećuju se kod manje od 1% pacijenata koji su primali 10-20 mg lijeka, a kod otprilike 3% pacijenata koji su primali 40 mg lijeka.
Primijećena je lagana promjena količine proteina u urinu prilikom uzimanja doze od 20 mg. U većini slučajeva proteinurija se smanjuje ili nestaje tijekom terapije i ne znači pojavu akutne ili progresivne postojeće bolesti bubrega.
Iz mišićno-koštanog sistema
Pri korištenju lijeka Krestor ® u svim dozama, a posebno kada se uzimaju doze lijeka veće od 20 mg, zabilježeni su sljedeći efekti na mišićno-koštani sustav: mialgija, miopatija (uključujući miozitis), u rijetkim slučajevima, rabdomioliza sa ili bez akutnog zatajenja bubrega. nju.
Uočen je porast aktivnosti kreatin fosfokinaze (CPK) koji ovisi o dozi kod malog broja bolesnika koji uzimaju rosuvastatin. U većini slučajeva bila je blaga, asimptomatska i privremena. U slučaju povećane aktivnosti CPK (više od 5 puta u odnosu na gornju granicu normale), terapiju treba obustaviti (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“).
Iz jetre
Kada se koristi rosuvastatin, kod malog broja pacijenata primećeno je povećanje aktivnosti „jetrenih“ transaminaza ovisno o dozi. U većini slučajeva beznačajna je, asimptomatska i privremena.
Laboratorijski pokazatelji
Tijekom upotrebe lijeka Krestor ®, primijećene su i sljedeće promjene u laboratorijskim parametrima: povećanje koncentracije glukoze, bilirubina, aktivnosti gama-glutamil transpeptidaze, alkalne fosfataze i disfunkcija štitne žlijezde.

Post-marketinška aplikacija
Sljedeće nuspojave zabilježene su u upotrebi Krestor ® nakon stavljanja na tržište:
Iz hematopoetskog sistema
Neodređena učestalost: trombocitopenija
Iz probavnog trakta
Vrlo rijetko: žutica, hepatitis
Rijetko: povećana aktivnost „jetrenih“ transaminaza
Neodređena učestalost: proliv
Iz mišićno-koštanog sistema
Vrlo rijetko: artralgija
Neodređena učestalost: imuno posredovana nekrotizirajuća miopatija
Iz centralnog nervnog sistema
Vrlo rijetko: gubitak ili gubitak pamćenja
Nesigurna učestalost: periferna neuropatija
Iz respiratornog sistema
Neodređena učestalost: kašalj, kratkoća daha
Iz mokraćnog sistema
Vrlo rijetko: hematurija
Na dijelu kože i potkožnog masnog tkiva
Nedefinisana učestalost: Stevens-Johnsonov sindrom
Iz reproduktivnog sistema i mliječne žlijezde
Neodređena učestalost: ginekomastija
Ostalo
Neodređena učestalost: periferni edem

Pri korištenju određenih statina zabilježene su sljedeće nuspojave:
depresija, poremećaji spavanja, uključujući nesanicu i "noćne more" snove, seksualnu disfunkciju, hiperglikemiju, povećanu koncentraciju glikoziliranog hemoglobina.
Zabilježeni su izolirani slučajevi intersticijske bolesti pluća, posebno kod dugotrajne uporabe lijekova (vidjeti dio „Posebna uputstva“).

Predoziranje

Istodobnom primjenom nekoliko dnevnih doza farmakokinetički parametri rosuvastatina se ne mijenjaju.
Ne postoji specifičan tretman za predoziranje rosuvastatinom. U slučaju predoziranja preporučuje se provođenje simptomatskog liječenja i mjera usmjerenih na održavanje funkcija vitalnih organa i sustava. Neophodna je kontrola funkcije jetre i nivoa CPK. Hemodijaliza vjerovatno neće biti efikasna.

Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcija lijekova

Učinak upotrebe drugih lijekova na rosuvastatin
Inhibitori transportnih proteina: rosuvastatin se veže na određene transportne proteine, naročito na OATP1B1 i BCRP. Istodobna upotreba lijekova koji su inhibitori ovih transportnih proteina može biti praćena povećanjem koncentracije rosuvastatina u plazmi i povećanim rizikom od miopatije (vidjeti Tabelu 3 i odjeljke „Doziranje i primjena“ i „Posebna uputstva“).
Ciklosporin: uz istodobnu upotrebu rosuvastatina i ciklosporina, AUC rosuvastatina bio je u prosjeku 7 puta viši od onog opaženog kod zdravih dobrovoljaca (vidjeti tablicu 3). Ne utiče na koncentraciju ciklosporina u plazmi. Krestor ® je kontraindiciran pacijentima koji uzimaju ciklosporin (vidjeti dio „Kontraindikacije“).
Inhibitori proteaze virusa imunodeficijencije (HIV): iako je točan mehanizam interakcije nepoznat, istodobna primjena inhibitora HIV proteaze može dovesti do značajnog povećanja izloženosti rosuvastatinu (vidjeti tablicu 3).
Farmakokinetička studija istodobne primjene 20 mg rosuvastatipa s kombiniranim pripravkom koji sadrži dva inhibitora proteaze HIV-a (400 mg lopinavir / 100 mg ritonavira) kod zdravih dobrovoljaca dovela je do približno dvostrukog i peterostrukog porasta AUC (0-24) i Cmax rosuvastatina, respektivno. Stoga se ne preporučuje istodobna primjena rosuvastatina i inhibitora proteaze HIV-a (vidjeti odjeljke "Doziranje i primjena", "Posebna uputstva", tablica 3).
Gemfibrozil i drugi lijekovi za snižavanje lipida: kombinirana primjena rosuvastatina i gemfibrozila dovodi do dvostrukog povećanja maksimalne koncentracije rosuvastatina u krvnoj plazmi i AUC rosuvastatina (vidjeti dio „Posebna uputstva“). Na temelju podataka o specifičnim interakcijama ne očekuje se farmakokinetički značajna interakcija s fenofibratom, moguće su farmakodinamičke interakcije.
Gemfibrozil, fenofibrat, drugi fibrati i doze nikotinske kiseline za snižavanje lipida povećali su rizik od miopatije ako se koristi zajedno s inhibitorima HMG-CoA reduktaze, možda zbog činjenice da mogu izazvati miopatiju kada se koristi u monoterapiji (vidjeti odjeljak „Posebne upute“) . Dok uzimaju lijek s gemfibrozilom, fibratima, nikotinskom kiselinom u dozama za snižavanje lipida (više od 1 g / dan), pacijentima se preporučuje početna doza od 5 mg, doza od 40 mg je kontraindicirana zajedno sa fibratima (vidjeti odjeljke "Kontraindikacije", " Doziranje i primjena "," Posebna uputstva ").
Ezetimibe: istodobna primjena lijeka Krestor ® u dozi od 10 mg i ezetimiba u dozi od 10 mg praćena je porastom AUC rovavastatina u bolesnika s hiperholesterolemijom (vidjeti tablicu 3). Nemoguće je isključiti povećani rizik od nuspojava zbog farmakodinamičke interakcije između lijeka Krestor ® i ezetimiba.
Antacidi: istodobna upotreba rosuvastatina i suspenzije antacida koji sadrže magnezijum i aluminijum hidroksid dovodi do smanjenja koncentracije rosuvastatina u plazmi za oko 50%. Ovaj efekat je manje izražen ako se upotrebljavaju antacidi 2 sata nakon uzimanja rosuvastatina. Klinički značaj ove interakcije nije proučavan.
Eritromicin: istodobna primjena rosuvastatina i eritromicina dovodi do smanjenja AUC rosuvastatina za 20% i Cmax rosuvastatina za 30%. Takva interakcija može se dogoditi kao rezultat povećane pokretljivosti crijeva uzrokovane unosom eritromicina.
Citohrom P450 Izofermeitis: rezultati in vivo i in vitro studija pokazali su da rosuvastatin nije ni inhibitor niti induktor izoenzima citokroma P450. Pored toga, rosuvastatin je slab supstrat za ove izoenzime. Stoga se ne očekuje interakcija rosuvastatina s drugim lijekovima na metaboličkoj razini koji uključuju izoenzime citokroma P450.
Nije bilo klinički značajne interakcije rosuvastatina i flukonazola (inhibitora izoenzima CYP2C9 i CYP3A4) i ketokonazola (inhibitora izoenzima CYP2A6 i CYP3A4).
Fusidna kiselina: ispitivanja za proučavanje interakcije rosuvastatina i fusidne kiseline nisu provedena. Kao i kod ostalih statina, primljeni su izvještaji o stavljanju u promet nakon rabdomiolize uz istodobnu primjenu rosuvastatina i fusidne kiseline. Potrebno je pažljivo nadzirati pacijente. Ako je potrebno, moguć je privremeni prekid rosuvastatina.

Interakcija s lijekovima koji zahtijevaju prilagođavanje doze rosuvastatina (vidjeti tablicu 3)
Dozu lijeka Krestor ® treba prilagoditi ako je potrebno, njegovu kombiniranu primjenu s lijekovima koji povećavaju izloženost rosuvastatinu. Trebali biste pročitati upute za upotrebu ovih lijekova prije njihovog imenovanja zajedno sa lijekom Krestor ®. Ako se očekuje povećanje izloženosti od 2 ili više puta, početna doza Crestor ® pripravka treba biti 5 mg jednom dnevno. Maksimalna dnevna doza Krestor ® također se mora prilagoditi tako da očekivana izloženost rosuvastatinu ne premašuje onu za dozu od 40 mg uzete bez istodobne primjene lijekova koji u interakciji s rosuvastatinom. Na primjer, maksimalna dnevna doza lijeka Crestor ® uz istodobnu upotrebu s gemfibrozilom iznosi 20 mg (povećanje izloženosti 1,9 puta), s ritonavirom / atazanavirom - 10 mg (povećanje izloženosti 3,1 puta).

Tabela 3 . Učinak istodobne terapije na izloženost rosuvastatinu (AUC, podaci su prikazani u opadajućem redoslijedu) - rezultati objavljenih kliničkih ispitivanja


















































































































Režim
srodno
terapije
Režim prijema
rosuvastatin
Promjena
AUC rosuvastatin
Cikloporin 75-200 mg
2 puta dnevno, 6 mjeseci.
10 mg 1 put dnevno, 10 dana 7.1x povećanje
Atazanavir 300 mg /
ritonavir 100 mg
1 put dnevno, 8 dana
Jednostruka doza od 10 mg 3.1x povećanje
Simeprevir 152 mg
1 put dnevno., 7 dana
Jednostruka doza od 10 mg 2.8x povećanje
Lopinavir 400 mg /
ritonavir 100 mg
2 puta dnevno., 17 dana
20 mg 1 put dnevno, 7 dana 2,1 puta povećanje
Klopidogrel 300 mg
(dozirna doza)
zatim 75 mg nakon 24 sata
20 mg pojedinačna doza 2x povećanje
Gemfibrozil 600 mg
2 puta dnevno, 7 dana
80 mg pojedinačna doza 1,9x porast
Eltrombopag 75 mg
1 put dnevno. 10 dana
Jednostruka doza od 10 mg 1.6x povećanje
Darunavir 600 mg /
ritonavir 100 mg
2 puta dnevno, 7 dana
10 mg 1 put dnevno, 7 dana 1,5 puta povećanje
Tipranavir 500 mg /
ritonavir 200 mg
2 puta dnevno, 11 dana
Jednostruka doza od 10 mg Povećanje od 1,4 puta
Dronedarop 400 mg
2 puta dnevno.
Nema podataka Povećanje od 1,4 puta
Itrakonazol 200 mg
1 put dnevno., 5 dana
10 mg ili 80 mg jednom Povećanje od 1,4 puta
Ezetimibe 10 mg
1 put dnevno., 14 dana
10 mg jednom dnevno, 14 dana 1,2 puta povećanje
Fosamprenavir 700 mg /
ritonavir 100 mg
2 puta dnevno, 8 dana
Jednostruka doza od 10 mg Nema promene
Aleglitazar 0,3 mg.
7 dana
40 mg, 7 dana Nema promene
Silymarin 140 mg
3 puta dnevno. 5 dana
Jednostruka doza od 10 mg Nema promene
Fenofibrat 67 mg
3 puta dnevno, 7 dana
10 mg, 7 dana Nema promene
Rifampin 450 mg
Jednom dnevno. 7 dana
20 mg pojedinačna doza Nema promene
Ketokonazol 200 mg
2 puta dnevno, 7 dana
80 mg pojedinačna doza Nema promene
Flukonazol 200 mg
1 put dnevno, 11 dana
80 mg pojedinačna doza Nema promene
Eritromicin 500 mg
4 puta dnevno, 7 dana
80 mg pojedinačna doza 28% sniženja
Baikalin 50 mg
3 puta dnevno, 14 dana
20 mg pojedinačna doza 47% sniženja

Učinak rosuvastatina na druge lijekove
Antagonisti vitamina K: započinjanje terapije rosuvastatinom ili povećanje doze u bolesnika koji istodobno primaju antagoniste vitamina K (npr. varfarin) može dovesti do porasta međunarodnog normaliziranog odnosa (MHO). Povlačenje rosuvastatina ili smanjenje doze lijeka može dovesti do smanjenja MHO. U takvim slučajevima preporučuje se kontrola MHO.
Oralni kontraceptivi / hormonska supstituciona terapija: istodobna primjena rosuvastatina i oralnih kontraceptiva povećava AUC etil-estradiola i AUC norgestrela za 26%, odnosno 34%. Takav porast koncentracije u plazmi treba uzeti u obzir pri odabiru doze oralnih kontraceptiva.
Farmakokinetički podaci o istodobnoj primjeni lijeka Krestor ® i nadomjesne hormonske terapije izostaju, pa sličan učinak nije moguće isključiti primjenom ove kombinacije. Međutim, ta se kombinacija široko koristila tokom kliničkih ispitivanja i dobro su je podnosili pacijenti.
Ostali lijekovi: ne očekuje se klinički značajna interakcija rosuvastatina i digoksina.

Posebna uputstva

Bubrežni efekti
U bolesnika koji su primali velike doze Krestor ® (uglavnom 40 mg), primijećena je tubularna proteinurija, koja je u većini slučajeva bila prolazna. Takva proteinurija nije ukazivala na akutnu bolest bubrega ili progresiju bubrežne bolesti. U bolesnika koji uzimaju lijek u dozi od 40 mg preporučuje se nadziranje pokazatelja bubrežne funkcije tijekom liječenja.
Iz mišićno-koštanog sistema
Kada se lijek Krestor ® upotrebljava u svim dozama, a posebno kada se uzimaju doze lijeka veće od 20 mg, zabilježeni su sljedeći učinci na mišićno-koštani sustav: mijalgija, miopatija, u rijetkim slučajevima rabdomioliza.
Određivanje kreatin fosfokinaze
Određivanje CPK-a ne smije se provoditi nakon intenzivnog fizičkog napora ili ako postoje drugi mogući razlozi povećanja CPK-a, koji mogu dovesti do pogrešne interpretacije rezultata. Ako se početna razina CPK-a značajno poveća (5 puta veća od gornje granice norme), treba ponoviti mjerenje nakon 5-7 dana. Terapiju ne treba započeti ako ponovljeni test potvrdi početnu razinu CK (više od 5 puta veća od gornje granice normale).
Prije početka terapije
Prilikom propisivanja Krestor ®, kao i kod propisivanja drugih inhibitora HMG-CoA reduktaze, treba biti oprezan kod pacijenata s postojećim faktorima rizika od miopatije / rabdomiolize (vidjeti odjeljak "Oprez"), potrebno je razmotriti omjer rizika i moguće koristi terapije i kliničko promatranje.
Tokom terapije
Obavijestite pacijenta o potrebi da odmah obavijesti liječnika o slučajevima naglog nastanka bolova u mišićima, slabosti mišića ili grčeva, posebno u kombinaciji s mučninom i vrućicom. Kod takvih bolesnika treba odrediti nivo CPK. Terapiju treba prekinuti ako je nivo CPK značajno povišen (više od 5 puta u odnosu na gornju granicu normale) ili ako su simptomi mišića izraženi i uzrokuju svakodnevne nelagodnosti (čak i ako je razina CPK 5 puta niža od gornje granica norme). Ako simptomi nestanu i razina CPK se vrati u normalu, treba razmotriti ponovno propisivanje lijeka Krestor ® ili drugih inhibitora HMG-CoA reduktaze u nižim dozama uz pažljivo praćenje pacijenta.
Rutinsko praćenje CPK u nedostatku simptoma je nepraktično.
Primijećeni su vrlo rijetki slučajevi imuno posredovane nekrotizirajuće miopatije s kliničkim manifestacijama u obliku trajne slabosti proksimalnih mišića i povećanja razine CPK u krvnom serumu tijekom liječenja ili tijekom uzimanja statina, uključujući rosuvastatin. Mogu biti potrebna dodatna ispitivanja mišićnog i nervnog sistema, serološke studije kao i imunosupresivna terapija.
Nije bilo znakova pojačanog utjecaja na skeletne mišiće prilikom uzimanja Krestor ® i istodobne terapije. Međutim, zabilježeno je povećanje incidencije miozitisa i miopatije kod pacijenata koji uzimaju druge inhibitore, HMG-CoA reduktazu u kombinaciji s derivatima vlaknaste kiseline, uključujući gemfibrozil, ciklosporin, nikotinsku kiselinu, azolska gljivična sredstva, inhibitore proteaza i makrolidne antibiotike. Gemfibrozil povećava rizik od miopatije u kombinaciji s određenim inhibitorima HMG-CoA reduktaze. Stoga se ne preporučuje istodobna primjena lijeka Krestor ® i gemfibrozil. Potrebno je pažljivo izmjeriti omjer rizika i moguće koristi kada se koristi Crestor ® pripravak zajedno s fibratima ili dozama nikotinske kiseline za snižavanje lipida. Upotreba lijeka Krestor ® u dozi od 40 mg zajedno s fibratima je kontraindicirana. (pogledajte odjeljke "Interakcija s drugim lijekovima i drugi oblici interakcije lijekova", "Kontraindikacije").
2-4 tjedna nakon početka liječenja i / ili s povećanjem doze pripravka Krestor ® potrebno je nadzirati metabolizam lipida (ako je potrebno prilagodba doze).
Jetra
Preporučuje se odrediti pokazatelje jetrene funkcije prije početka terapije i 3 mjeseca nakon početka terapije. Primjenu lijeka Krestor ® treba prekinuti ili dozu lijeka smanjiti ako je razina aktivnosti transaminaze u krvnom serumu 3 puta veća od gornje granice normale.
U bolesnika sa hiperholesterolemijom uslijed hipotireoze ili nefrotskog sindroma, liječenje osnovnih bolesti treba provesti prije liječenja lijekom Crestor ®.
Posebna populacija. Etničke grupe
Tijekom studija farmakokinetike među pacijentima iz Kine i Japana primijećeno je povećanje sistemske koncentracije rosuvastatina u usporedbi s pokazateljima dobivenim među europskim pacijentima (vidjeti odjeljke "Doziranje i primjena" i "Farmakokinetika").
Inhibitori proteaze
Kombinovana upotreba lijeka sa inhibitorima proteaze se ne preporučuje (vidjeti odjeljak „Interakcija s drugim lijekovima i druge vrste interakcije“).
Laktoza
Lijek se ne smije primjenjivati ​​u bolesnika s nedostatkom laktaze, intolerancijom galaktoze i malapsorpcijom glukoze i galaktoze.
Intersticijska bolest pluća
Kada se koriste određeni statini, pogotovo dugo vremena, prijavljeni su izolirani slučajevi intersticijske bolesti pluća. Manifestacije bolesti mogu uključivati ​​kratkoću daha, neproduktivan kašalj i opće dobro (slabost, gubitak težine i vrućicu). Ako se sumnja na intersticijsku bolest pluća, terapiju statinima treba prekinuti.
Dijabetes tipa 2
U bolesnika s koncentracijom glukoze od 5,6 do 6,9 mmol / L, terapija Crestor ® bila je povezana s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Uticaj na sposobnost upravljanja automobilom i drugih mehanizama

Nisu provedena ispitivanja koja bi proučavala učinak Krestor ® na sposobnost upravljanja vozilom i korištenje mehanizama. Međutim, na osnovu farmakodinamičkih svojstava, Krestor ® ne bi trebao imati takav učinak. Oprez treba biti oprezan kada vozite automobil ili radite u vezi s povećanom koncentracijom pažnje i psihomotornom reakcijom (može se pojaviti vrtoglavica tokom terapije).

Zbog visokog kolesterola, moj liječnik je prvi put propisao Krestor

Zbog visokog kolesterola, moj liječnik mi je prvo propisao Krestor, 5 mg, zatim povećao dozu na 10 mg. Predstava je postala puno bolja. Tokom 3 godine, redovni testovi rada jetre pokazali su da je sve u redu. Tada se pojavilo akutno stanje, obeleženo groznicom, bolovima u mišićima, glavoboljom, tamnim urinom, poremećajem spavanja, smanjenim apetitom. Ljekar je poslao na opsežni pregled - krvne pretrage, rendgen snimke, ultrazvuk i računarsku tomografiju. Postalo je jasno da uzrok nije povezan sa običnom prehladom ili gripom. I identificirani su problemi s jetrom. Odmah sam prestao uzimati Crestor.

Krst mi je smanjio holesterol i trigliceride. Ali primijetio sam porast

Krst mi je smanjio holesterol i trigliceride. Ali primijetio sam porast težine, umor, pad energije. Bilo je bolova u grudima, bolova u rukama, bolova u čeljusti. Kardiolog je obavio pregled i nije utvrdio uzrok tih simptoma. Prestao sam piti Krestor i u roku od 2 do 3 tjedna moja težina i dobrobit su se vratili u normalu. Povećao sam unos ribljeg ulja i počeo više obraćati pažnju na dijetu. Nadam se da se ne morate vraćati uzimati statine.

Uzimam Krestor 10 mg više od 10 godina. Odličan je posao,

Uzimam Krestor 10 mg više od 10 godina. Odličan je posao, smanjio mi je holesterol u normalu. Ali, dugi niz godina patila sam od bolova u zglobovima i ljekari to nisu mogli objasniti. Nekako prijatelju iz priče da bi moj bol u zglobovima mogao biti posljedica Krestorske akcije. Da bih provjerio njegovu pretpostavku, prestao sam piti lijek. I naravno, tek nakon nekoliko mjeseci prestala je bol u zglobovima. Dakle, sada više ne prihvaćam Krestor.

Pijem 2,5 mg Crestora dnevno (ovo je pola tablete od 5 mg). Stvarno se spustila

Pijem 2,5 mg Crestora dnevno (ovo je pola tablete od 5 mg). Ovo mi je značajno snizilo holesterol sa 248 na 193. Nije divan, ali dovoljno dobar lijek. Počeo sam piti s 10 mg dnevno, ali dobio sam grčeve u mišićima i povišenje jetrenih enzima.Doktor mi je rekao da isprobam druge statine, ali svi su imali isti efekat. Stoga smo dozu Crestora smanjivali sve dok nuspojave nisu prestale. Djeluje savršeno i sada se ne primjećuju značajnije nuspojave.

Osim što sam dijabetičar, imam i visok holesterol (dijagnosticiran mi je)

Osim što sam dijabetičar, imam i visok holesterol (dijagnosticiran prije 12 godina). Na ograničenoj sam dijeti i još uvijek ne jem jaja i meso. Ali ipak, moj holesterol je bio visok. Nisam želela uzimati statine, jer sam patila od neverovatnog osipa kada sam uzimala lipitor. No, prošlog ljeta pokazatelji su postali toliko loši da je Krestor morao piti. Međutim, počeo sam s 5 mg nekoliko puta tjedno. Sada, 8 mjeseci kasnije, holesterol mi je bio ispod normalnog i svi ostali pokazatelji su bili u dobrom rasponu. Moj endokrinolog je bio veoma zadovoljan i rekao je da nema razloga za povećanje doze na 10 mg. Istina, ponekad trpim neki bol u zglobovima u zglobu i gležnju, ali to je podnošljivo.

Sastav i oblik oslobađanja

Aktivna tvar Krestora je rosuvastatin. Sastav lijeka uključuje i pomoćne komponente: laktozu, celulozu, magnezijum stearat, kalcijum fosfat i druge. Crestor je dostupan u obliku ružičastih tableta, zaobljenog oblika namijenjenih oralnoj primjeni. Prema radarskom priručniku latinski recept izgleda ovako: Rp .: Rosuvastatini 0,01 D.t.d.N.10 u tab.obd. S. 1–1.

Lijek je dostupan u nekoliko doza:

  • Crestor 5 mg
  • Crestor 10 mg
  • Krestor 20 mg
  • Crestor 40 mg.

Ovisno o doziranju, na jednoj strani tablete nalazi se gravura. Na primjer, u dozi od 10 mg na njoj piše „ZD4522 10“. Tablete se stavljaju u blister pakovanju od 7 komada. U jednom kartonskom pakovanju može biti 1, 4, 14 blistera.

Češće se kupuje doza od 10 mg - 98 tableta, odnosno u pakovanju je 14 blistera. S obzirom na činjenicu da su statini propisani za dugotrajnu upotrebu, mnogima je isplativo kupiti velike pakete odjednom.

Princip rada

Krst je sredstvo za snižavanje lipida, odnosno sredstvo za snižavanje lipida. Njegov glavni učinak usmjeren je na smanjenje broja lipoproteina različitih gustoća u tijelu. Prodiranje u jetru - tijelo koje je odgovorno za proizvodnju kolesterola, rosuvastatin, aktivna supstanca lijeka, ima inhibicijski učinak na proizvodnju više enzima.

Međutim, holesterol ulazi u krvotok koji ne proizvodi samo jetra. Dio ove tvari ulazi u tijelo s hranom, posebno masnom, bezvrijednom hranom. Djelovanje lijeka pomaže u čišćenju krvnih sudova lipoproteina niske gustine koji su se već nagomilali. Ovo se stanje naziva rana faza ateroskleroze.

Ako se već počela razvijati ateroskleroza, krvne žile i arterije su pod utjecajem holesterola ili plakova, Krestor ima blagotvoran utjecaj na njih. Prodire u žile, čisti ih od naslaga. Zbog toga se povećava lumen u žilama i arterijama, protok krvi u zahvaćenim područjima normalizira.

Jedna od komplikacija aterosklerotskih plakova je tromboza koja prijeti puknuću suda ili arterije. Statini to sprječavaju povećavanjem očistka u njima smanjujući veličinu plakova.

Krestor spada u statine četvrte generacije, ova grupa se smatra najefikasnijom. Pored činjenice da njeni preparati pomažu u smanjenju količine "lošeg" holesterola u krvi, povećavaju i proizvodnju "dobrog". „Dobar“ holesterol je neophodan element za normalno funkcionisanje mnogih unutrašnjih organa, proizvodnju hormona, jačanje ćelijskih membrana i ostale procese.

Upute za upotrebu

Upute za upotrebu lijeka nalaze se u svakom pakovanju, važno je da se pacijenti upoznaju s njim prije nego što uzmu tablete. Doziranje i redoslijed primjene liječnik propisuje pojedinačno. Obično je propisano slobodno vrijeme, glavna stvar je uzimati lijek dnevno u isto vrijeme.

Prema riječima mnogih stručnjaka, večernje vrijeme je najprikladnije za uzimanje statina, jer je do kraja dana količina holesterola u krvi veća nego ujutro.

Proizvod je namijenjen za oralnu primjenu, ispiran s malom količinom vode. Ne treba žvakati tabletu. Prije određivanja doze, pacijentu se propisuje sveobuhvatna dijagnoza za procjenu stanja krvnih sudova, krvne slike i organa kardiovaskularnog sustava.

Obično je početna doza 10 mg. Mjesec dana nakon početka liječenja, pacijent mora napraviti krvni test, a ako je lijek učinkovit, nema nuspojava, doziranje se može povećati na 20-40 mg dnevno. Tada je tokom cijelog razdoblja liječenja potrebno redovno uzimati analizu kako bi se procijenio rezultat i prilagodio doziranje.

Ako je lijek propisan za prevenciju bolesti kardiovaskularnog sistema, početna doza je obično 5 mg. S vremenom se, kako propisuje lekar, može i povećati.

Statini se obično propisuju za život, ako ne, onda je trajanje njihovog unosa najmanje 3-4 mjeseca. Ne možete prestati naglo uzimati tablete, liječnik propisuje shemu prema kojoj će se dnevna doza smanjiti i tek tada se može prekinuti liječenje.

Kontraindikacije

Bilo koji lijek iz skupine statina ima niz kontraindikacija, jer se smatraju snažnim. Krst se ne može koristiti za takve indikacije:

  • starost do 18 godina
  • trudnoća i dojenje,
  • pojedinačna netolerancija na rosuvastatin ili bilo koju drugu komponentu koja je uključena u sastav,
  • hronična bolest jetre tokom pogoršanja,
  • miopatija.

Za pacijente koji su u riziku od razvoja miopatije, doza od 40 mg dnevno je kontraindicirana. Obično im se prvo propisuje Crestor 20 mg ili 10 mg.

A također je lijek kontraindiciran kod pacijenata koji uzimaju prekomjerne količine alkohola. Budući je djelovanje statina prvenstveno usmjereno na jetru, ako pati od toksina alkoholnih pića, neće izdržati takav pritisak. Ako pacijent koji pati od alkoholizma prestane piti, podvrgne se postupku rehabilitacije i oporavka, može se propisati liječenje, ali treba započeti minimalnim dozama.

Nuspojave

Među pacijentima koji uzimaju Krestor, nuspojave su se obično javljale kod onih koji nisu poštovali preporuke liječnika, prekoračivši doziranje ili ignorirajući pravila kontraindikacija. Mogući neželjeni efekti uključuju:

  • dispeptični poremećaji, bol u trbuhu,
  • glavobolja, vrtoglavica,
  • poremećena koordinacija
  • osip na koži, svrbež,
  • mijalgija
  • astenija
  • pojava natečenosti.

Šta je bolje Krestor ili Rosuvastatin

Prosječna cijena rosuvastatina 20 mg 28 kom. iznosi oko 550 rubalja, dok je cijena Crestor-a gotovo šest puta veća. Iz tog razloga, mnogi pacijenti radije odabiru jeftiniju opciju. Kakva je razlika između lijekova, osim takve razlike u cijeni?

Krestor pripada statinima posljednje četvrte generacije i to je glavna prednost lijeka. To je efikasno, sigurno sredstvo. Prema mnogim doktorima, ako počnete uzimati statine, a to morate činiti duže vrijeme, moguće i za život, onda bi to trebao biti kvalitetan original. Upravo je ova droga Krestor.

Prednosti Crestor-a koji, za razliku od generičkih proizvoda i supstituta i službeno dokazuju, uključuju:

  • brzi efekat
  • mogući propisivanje minimalnih doza,
  • smanjen rizik od nuspojava.

Da biste odlučili šta je bolje uzimati sa visokim holesterolom, pomoći će lekar koji prolazi, videći opštu sliku pacijentovog stanja.

Pogledajte video: RECENZIJA SVIH METODA UKLANJANJA DLAČICA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar