Dijabetes melitus: što je opasno, uzroci, simptomi i liječenje

Šta je dijabetes? Osnova bolesti je kršenje metabolizma ugljikohidrata i vode. Kao rezultat toga, funkcija gušterače se smanjuje. To je tijelo odgovorno za proizvodnju hormona zvanog inzulin.

Mnogi se zanimaju šta je inzulin? Napokon, on se koristi za liječenje dijabetesa.

Hormon inzulin sudjeluje u proizvodnji šećera. U njegovom nedostatku, tijelo nije u stanju preraditi šećer u glukozu. Kao rezultat toga, nivo šećera u krvi raste. U velikim količinama izlučuje se mokraćom.

Paralelno s tim procesom dolazi do kršenja metabolizma vode. Tkiva nisu u stanju da zadrže vodu. Kao rezultat toga, njegov višak izlučuju bubrezi.

Ako osoba ima visoku razinu glukoze u krvi, onda je to glavni znak da na tijelo utječe bolest poput dijabetesa.

Odgovor inzulina na šećer u krvi

Šta je inzulin i kakav je obrazac njegove interakcije sa šećerom? U ljudskom tijelu su beta-proteini gušterače odgovorni za proizvodnju hormona. Insulin opskrbljuje ćelije pravom količinom šećera.

Kakva se kvar nalazi u tijelu s visokim udjelom šećera? U ovom slučaju inzulin nije dovoljno proizveden u tijelu, razina šećera je povišena, ali stanice pate od nedostatka zaliha glukoze.

Dakle, dijabetes. Šta je jednostavan jezik? Osnova bolesti je kršenje metaboličkih procesa u tijelu. Bolest može biti i nasledna i stečena.

Zbog nedostatka inzulina na kožu utječu sitne pustule, pogoršava se stanje desni i zuba, razvijaju se aterosklerotski plakovi, angina pektoris, raste pritisak, bubrežna funkcija je inhibirana, primjećuju se funkcionalni poremećaji živčanog sustava, smanjuje se vid.

Etiologija bolesti

Šta uzrokuje dijabetes, šta izaziva? Patogeneza ove bolesti ovisi o vrsti bolesti. Razlikuju se dve glavne vrste koje imaju velike razlike. Iako je u modernoj endokrinologiji takvo razdvajanje uslovno, vrsta bolesti je još uvijek važna u izboru terapije. Stoga je preporučljivo razmotriti karakteristike svake vrste zasebno i istaknuti njihove ključne karakteristike.

U svakom slučaju, dijabetes, čiji uzroci leže u kršenju metabolizma ugljikohidrata i stalnom porastu glukoze u krvi, ozbiljna je bolest. Povišeni šećer u krvi u medicini naziva se hiperglikemija.

Hormon inzulin ne djeluje u potpunosti sa tkivima. On je taj koji snižava sadržaj glukoze u tijelu provodeći ga u sve ćelije u tijelu. Glukoza je energetski supstrat koji pomaže u održavanju života tijela.

Ako je sistem poremećen, glukoza ne sudjeluje u normalnom metaboličkom procesu i skuplja se u višku u krvi. Ovo su uzročni mehanizmi koji su početak dijabetesa.

Treba napomenuti da nije svako povećanje šećera u krvi pravi dijabetes. Bolest je provocirana primarnim kršenjem djelovanja inzulina.

Koji su uslovi za hiperglikemiju?

Hiperglikemija se može pojaviti u sljedećim stanjima:

  • Feokromocitom. To je benigni tumor nadbubrežne žlijezde koji doprinosi proizvodnji hormona antagonista inzulina.
  • Glukagonoma i somatostatinoma - proliferacija ćelija koje sintetišu konkurenciju inzulina.
  • Pojačana funkcija nadbubrežne žlijezde.
  • Pojačana funkcija štitnjače (hipertireoza).
  • Ciroza jetre.
  • Kršenje tolerancije na ugljikohidrate (njihova smanjena apsorpcija nakon jela sa normalnom stopom posta).
  • Prolazi hiperglikemija.

Izvodljivost izolacije takvih stanja nastaje zbog činjenice da je rezultirajuća hiperglikemija sekundarna. Ona djeluje kao simptom. Dakle, eliminirajući osnovnu bolest, moguće je postići normalizaciju razine glukoze u krvi.

Ako se kršenje opaža u tijelu duže vrijeme, tada to daje razlog za dijagnozu bolesti poput dijabetesa. U ovom se slučaju javlja na pozadini patoloških procesa u tijelu.

Simptomi bolesti

Klinička manifestacija bolesti karakterizira postupno povećanje vodećih simptoma. Dijabetes rijetko debitira munjevitom brzinom, razvija se postepeno.

Za pojavu bolesti karakteristični su sljedeći simptomi:

  • suha usta
  • stalna žeđ koja se ne može zadovoljiti
  • pojačano mokrenje,
  • iznenadni gubitak težine ili pretilost,
  • svrbež i suha koža
  • stvaranje malih pustula na koži,
  • loše zarastanje rana
  • mišićna slabost
  • umor,
  • pojačano znojenje.

Ti su prigovori obično zvono od početka dijabetesa. Ako se pojave takvi simptomi, preporučuje se odmah kontaktirati endokrinologa.

Kako se tok bolesti pogoršava, mogu se pojaviti stanja koja negativno utiču na rad unutrašnjih organa. S kritičnim razvojem bolesti može se primijetiti čak i kršenje svijesti s teškim trovanjem i zastojem više organa.

Čimbenici koji provociraju bolest

Šta je dijabetes? Uzroci razvoja bolesti su razni.

Faktori koji izazivaju dijabetes su sljedeći:

  • Nepovoljna genetska pozadina. U isto vrijeme, drugi faktori se poništavaju.
  • Debljanje
  • Niz patoloških procesa u tijelu koji doprinose porazu beta proteina. Kao rezultat toga, proizvodnja inzulina u tijelu je poremećena.
  • Tumor gušterače, pankreatitis, patološki poremećaji endokrinih žlijezda mogu provocirati razvoj bolesti.
  • Zarazne bolesti, na primjer, oštećuju organizam rubeolom, kozicom, hepatitisom, pa čak i uobičajenom gripom. Ove bolesti mogu poslužiti kao okidač za razvoj bolesti, posebno kod osoba u riziku.
  • Nervni stres. Emocionalno preopterećenje nepovoljno utječe na funkcionalnost gušterače.

Da li je starost bitna

Da li dob igra ulogu u razvoju bolesti poput dijabetesa? Paradoksalno je da je odgovor pozitivan. Naučnici su otkrili da se svakih 10 godina rizik od oštećenja organizma od udesa udvostručuje. Štaviše, dijabetes se može dijagnosticirati čak i kod novorođenčadi.

Zašto postoje dvije vrste bolesti

Ovo je razlikovanje važno, jer je u jednom ili drugom obliku odabrana drugačija terapija.

Što duže postoji dijabetes melitus, manje je jasna podjela na podvrste. S produljenim tečajem provest će se isti tretman bez obzira na uzroke tegobe.

Dijabetes tipa 1

Ova vrsta uzrokuje nedostatak inzulina. Na ovu vrstu bolesti najčešće su podložne osobe mlađe od 40 godina s asteničnom tjelesnošću. Tok dijabetesa je težak. Za zaustavljanje bolesti potreban je inzulin. Razlog je taj što tijelo proizvodi antitijela koja uništavaju stanice pankreasa.

U prisustvu dijabetesa tipa 1, potpuno izlječenje nije moguće, mada se vrlo rijetko događaju slučajevi potpune obnove funkcije pankreasa. Ali to se stanje može postići jedino uključivanjem određene prehrane uz uporabu prirodne sirove hrane.

Za održavanje tijela pomoću sintetičkog analoga hormona inzulina, koji se daje intramuskularno. Budući da je inzulin sklon razaranju u gastrointestinalnom traktu, uzimanje ga u obliku tableta nije praktično. Hormon se primjenjuje s hranom. U ovom je slučaju važno pridržavati se određene prehrane. Proizvodi koji sadrže šećer i ugljikohidrate u potpunosti su isključeni iz prehrane.

Dijabetes tipa 2

Zašto nastaje ovaj dijabetes? Uzroci pojave nisu nedostatak inzulina. Najčešće takva bolest pogađa ljude nakon 40 godina koji imaju sklonost prekomernoj težini. Uzrok bolesti leži u gubitku osjetljivosti ćelija na inzulin zbog povećanog sadržaja hranjivih sastojaka u tijelu.

Primjena hormona inzulina nije primjenjiva na svakog pacijenta. Samo liječnik može odabrati pravi režim liječenja i, ako je potrebno, odrediti dnevnu dozu hormona.

Prije svega, takvi pacijenti su pozvani da pregledaju svoju prehranu i pridržavaju se dijeta. Vrlo je važno strogo slijediti preporuke liječnika. Savjetuje se postepeno mršavljenje (3 kg mjesečno). Težinu treba pratiti tokom cijelog života, ne dopuštajući mu dodavanje.

Ako ishrana ne pomogne, propisani su posebni lijekovi za snižavanje razine šećera i samo u vrlo ekstremnom slučaju pribjegavaju korištenju inzulina.

Koji patološki procesi se pokreću u tijelu s povećanim inzulinom

Što je viši šećer u krvi i što je duže bolest sama po sebi, to su jače njegove manifestacije. Posljedice dijabetesa mogu biti vrlo ozbiljne.

Sljedeći patološki mehanizmi pokreću tijelo da bi izbacio višak glukoze:

  • Glukoza se pretvara u masti što dovodi do pretilosti.
  • Dolazi do glikolizacije proteina ćelijske membrane, što uzrokuje kršenje funkcionalnosti svih sistema u ljudskom tijelu.
  • Aktivira se put oslobađanja glukoze sorbitola. Proces uzrokuje pojavu toksičnih spojeva koji oštećuju živčane stanice. Osnova je dijabetičke neuropatije.
  • Pogođeni su mali i veliki žile što je uzrokovano povećanim sadržajem holesterola u krvi tijekom glikozilacije proteina. Kao rezultat toga, ovaj proces uzrokuje dijabetičku mikroangiopatiju unutrašnjih organa i očiju, kao i angiopatiju donjih ekstremiteta.

Na temelju prethodnog može se ustvrditi da povećanje razine glukoze u krvi doprinosi porazu unutarnjih organa s primarnom lezijom jednog sistema.

Simptomi kompliciranog dijabetesa

  • oštro oštećenje vida,
  • migrene i drugi funkcionalni poremećaji nervnog sistema,
  • bol u srcu,
  • uvećana jetra
  • bol i ukočenost u donjim ekstremitetima,
  • smanjena osjetljivost kože u stopalima,
  • arterijska hipertenzija
  • miris acetona od pacijenta,
  • gubitak svijesti.

Pojava živih simptoma dijabetesa trebao bi biti signal za uzbunu. Takve manifestacije ukazuju na dubok razvoj bolesti i njenu nedovoljnu korekciju lijekovima.

Komplikacije dijabetesa

Sama bolest ne predstavlja opasnost za ljudski život. Veću opasnost predstavljaju njegove komplikacije. Treba napomenuti neke od njih. Ovi efekti dijabetesa prilično su česti.

Najozbiljnije stanje je gubitak svijesti ili visok stupanj inhibicije pacijenta. Takvog bolesnika treba odmah hospitalizirati.

Najčešća dijabetička koma je ketoacidotska. Nastaje zbog nakupljanja otrovnih tvari u metaboličkim procesima koji štetno djeluju na živčane stanice. Glavni pokazatelj kome je miris acetona pri disanju. Svijest u ovom stanju potamnjuje, pacijent je prekriven obilnim znojem. U tom slučaju dolazi do naglog pada šećera u krvi, što može biti uzrokovano predoziranjem inzulinom. Ostale vrste kome su izuzetno rijetke.

Puffiness može biti i lokalna i velika. Ovaj simptom je pokazatelj oslabljene funkcije bubrega. Ako je edem karakteriziran asimetrijom, a širi se na jednoj nozi ili stopalu, tada je ovaj postupak dokaz dijabetičke mikroangiopatije donjih ekstremiteta, uzrokovane neuropatijom.

Sistolni i dijastolički tlak su takođe pokazatelji težine dijabetesa. Stanje je moguće posmatrati na dva načina. U prvom slučaju pažnja se skreće na pokazatelj ukupnog pritiska. Povećanje ukazuje na progresivni tijek dijabetičke nefropatije. Ovom komplikacijom bubrezi oslobađaju tvari koje povećavaju krvni tlak.

S druge strane, često se primjećuje pad tlaka u žilama i donjim ekstremitetima. Proces se određuje tokom zvučne dopplerografije. Ukazuje na prisustvo angiopatije donjih ekstremiteta.

Bol u nogama pokazatelj je razvoja dijabetičke angio-ili neuropatije. Za mikroangiopatiju je karakteristična bol tokom fizičkog napora i hodanja.

Pojava boli tokom noći ukazuje na prisutnost dijabetičke neuropatije. Po pravilu ovo stanje karakteriše otečenost i pad osjetljivosti. Neki pacijenti imaju lokalni osjećaj pečenja u određenim dijelovima nogu ili stopala.

Trofični ulkusi su sljedeća faza dijabetičke angio- i neuropatije nakon bolova. Pojava rana sa različitim oblicima dijabetičkog stopala varira. Za svaki pojedinačni slučaj osiguravaju se pojedinačne metode liječenja. U teškoj situaciji treba uzeti u obzir i najmanje simptome, jer ovisi o tome da li je očuvan pacijentov ud.

Neuropatski ulkusi uzrokovani su smanjenjem osjetljivosti stopala na pozadini neuropatije s deformitetom stopala. Na glavnim mjestima trenja u područjima koštanih izbočenja formiraju se korneti koje pacijenti ne osjete. Ispod njih nastaju hematomi, u kojima se ubuduće skuplja gnoj. Stopalo počinje jako da uznemirava čoveka samo kada se na njemu pojave otekline i pojava čira.

Gangrena je obično uzrokovana dijabetičkom angiopatijom. U ovom slučaju su pogođeni mala i velika plovila. Obično se postupak lokalizira u području jednog nožnog prsta. Ako je poremećen protok krvi, pojavljuje se oštra bol u stopalu, tada nastaje crvenilo. S vremenom koža poprimi plavkast nijansu, postane hladna i natečena, a potom prekriva mjehuriće s mutnim sadržajem i crnom nekrozom kože.

Takve promjene nisu izlječive. U ovom slučaju je naznačena amputacija. Njegov optimalan nivo je područje potkoljenice.

Kako sprečiti razvoj komplikacija

Prevencija komplikacija temelji se na ranom otkrivanju bolesti i njenom pravilnom liječenju. Liječnik treba planirati pravi tretman, a pacijent mora strogo slijediti upute.

Donji ekstremiteti kod dijabetesa zahtijevaju svakodnevnu pravilnu njegu. Ako se ustanovi oštećenje, odmah se obratite hirurgu.

Prevencija dijabetesa

Nažalost, nije moguće uvijek spriječiti razvoj bolesti. Uostalom, često je okidač genetika i virusi koji inficiraju svaku osobu.

Na potpuno drugačiji način stanje se procjenjuje u prisustvu dijabetesa tipa 2. Često je povezana s pogrešnim životnim stilom.

U ovom slučaju se preventivnim mjerama mogu pripisati sljedeće mjere:

  • normalizacija težine
  • kontrola krvnog pritiska
  • sa malo ugljikohidrata, unosom hrane sa malo masti
  • umjerena fizička aktivnost.

Zaključak

Dakle, šta je dijabetes? Bolest je kršenje mehanizma unosa glukoze u tijelo.

Potpuno izlečenje je nemoguće. Izuzetak je dijabetes tipa 2. Da bismo ga zaustavili, koristi se određena dijeta u kombinaciji s umjerenom fizičkom aktivnošću. Treba imati na umu da je rizik od ponovne pojave bolesti u kršenju režima izuzetno velik.

Etiološka klasifikacija i simptomi

Nivo glukoze kod dijabetesa raste zbog smanjene apsorpcije uslijed nedostatka inzulina. Ako se ovaj proces dogodi zbog nedostatka sinteze proinzulina zbog uništenja stanica pankreasa, bolest se klasificira kao dijabetes tipa 1. Češće se dijagnosticira kod ljudi mlađih od 25 godina.. Manifestira se sledećim simptomima:

  • intenzivna žeđ i povećan apetit,
  • miris acetona iz usta,
  • često mokrenje
  • loše zarastanje rana
  • svrbež kože.

Kod osoba sa nakupljenjem viška masnog tkiva dolazi do pretjerane sinteze hormona, ali metabolički odgovor na inzulin je oslabljen i javlja se "relativni nedostatak". Ovaj oblik bolesti naziva se dijabetes tipa 2. Prijeti više starijim osobama. Štaviše, njegovi simptomi su toliko nespecifični da osoba možda nije svjesna svoje bolesti. Međutim, morate obratiti pažnju na sljedeće simptome:

  • umor
  • smanjen vid
  • slabljenje memorije
  • bol pri hodanju
  • hronični trbuh kod žena.

Polovina pacijenata u ranim fazama simptoma nema nijedan. Ali tada mogu nastupiti iznenadni srčani udar, moždani udar, bolest bubrega ili gubitak vida. Svake decenije broj obolelih od dijabetesa udvostručuje, pa na prve manifestacije trebate posjetiti ljekara.

Verovatne komplikacije

Prije svega, dijabetes je opasan komplikacijama koje se mogu javiti za nekoliko dana ili sati ili razviti tokom mjeseci i godina. U prvom slučaju su okarakterisane kao akutne, u drugom - kasne. Svaki od njih rezultat je trajnog povećanja glukoze u krvi i poremećaja metabolizma u tkivima koja su izgubila sposobnost apsorpcije monosaharida.

Akutni uslovi

Budući da tkiva ne koriste glukozu kod dijabetesa, dolazi do povećanog katabolizma masti i proteina. Proizvodi njihovog međupredmetnog metabolizma nakupljaju se u krvi, zbog toga razvija se ketoacidoza, koja narušava vitalne funkcije tijela.

Presušivanje krvi sa saharidom dovodi do povećanja njegovog tlaka, zbog čega se značajnom količinom vode i elektrolita gubi u urinu. Zbog toga mnogi organi i tkiva pate, pojavljuju se nefropatija, neuropatija, oftalmopatija, mikro- i makroangiopatija, pa čak i dijabetička koma. Takođe je pogođen reproduktivni sistem, muškarci se mogu suočiti sa impotencijom, žene s neplodnošću.

Suzbijanje nivoa glukoze u krvi lijekovima može sniziti šećer na 3,3 mmol / L ili manje. U tom se slučaju javlja opasno po život - hipoglikemija, koju je moguće prevladati pijući otopinu šećera, jesti hranu bogatu ugljikohidratima, ubrizgati glukagon u mišić ili u venu s 40% -tnom otopinom glukoze. U posljednjem slučaju potrebna je i injekcija tiamina kako bi se izbjegao lokalni mišićni spazam.

Zbog dijabetesa, mliječna kiselina se nakuplja u krvi, i ravnoteža se prebacuje na kiselu stranu. Zbog pozadine insuficijencije nekih organa i slabe opskrbe tkiva kisikom, kiselina se nakuplja u tkivima, dolazi do poremećaja mikrocirkulacije. Rezultat je laktacidoza. Pacijent ima tamnu svijest, ne može normalno disati, pritisak mu pada, otežano je mokrenje. Ovo se stanje u 70% slučajeva završava smrću, mjere se moraju poduzeti odmah. Pacijentu se daje intravenozno kapanje 2% otopine sode i hitno je hospitaliziran.

Uslijed dijabetesa smanjuje se obrambena zaštita tijela, a pacijent gore podnosi zarazne bolesti, često postoji plućna tuberkuloza.

Dijabetička koma

Stajanje odvojeno je stvar poput kome, uzrokovane nedostatkom inzulina. To je posljedica dva akutna stanja:

  • ketoacidoza koja je posljedica povećanja kiselosti i nedovoljne iskorištenosti ketonskih tijela koja stvara jetra kao odgovor na gladovanje tkiva ovisnog o inzulinu koji nisu u stanju iskoristiti glukozu,
  • laktacidoza, koja nastaje zbog nakupljanja podoksidovanih metaboličkih produkata.

Koma se ne razvija odmah. Dan prije nje, pacijentkinja počinje osjećati slabost, suha usta, žeđ, gubitak apetita. U ovom slučaju potrebno je hitno započeti liječenje, dok dijabetičar još nije pao u prostaciju i nije izgubio svijest.

Ako se to još uvijek dogodilo, hitno trebate pozvati hitnu pomoć i smjestiti pacijenta da mu disanje ne bude teško. Dolazak stručnjaka dijagnosticiraju dijabetičku komu pomoću sljedećih karakteristika:

  • suva, topla na dodir koža
  • miris jabuke ili acetona iz usta,
  • slab puls
  • smanjeni pritisak
  • meke očne jabučice.

Pacijentu će se dati intravenska otopina glukoze i odvesti na odeljenje intenzivne nege. Koma može da traje vrlo dugo. Neki provode desetljeće u njemu, ali ga nikada ne napuštaju.

Kasne lezije

Dijabetes tipa 2 opasan je kod retinopatije. To je naziv za oštećenje mrežnice, praćeno krvarenjima, edemima i stvaranjem novih žila. Ako patološki proces utječe na fundus, mrežnica će eksfolirati. To je glavni uzrok gubitka vida kod dijabetičara srednje i starije dobi.

Povrede vaskularne propustljivosti, povećanje njihove krhkosti, sklonost trombozi i ateroskleroza na kraju dovode do angiopatije. Hiperglikemija kod dijabetesa dovodi do poremećaja metabolizma u živcima. Ovo prijeti polineuropatijom u obliku gubitka osjetljivosti na bol i temperaturu, zbog koje se pacijent lakše ozlijedi.

Poremećeni metabolizam ugljenih hidrata i masti u tkivima utiče na sledeće organe:

  • bubrezi: albumin se izlučuje urinom, javlja se proteinurija i tada dolazi do hroničnog zatajenja bubrega,
  • oči: nastaje zamagljivanje sočiva, a katarakte se razvijaju rano.

Pored poremećenog metabolizma mikrocirkulacija se nepravilno vrši, ishemijska nekroza manifestuje se artropatijom s bolovima u zglobovima i ograničenom pokretljivošću. U stopalu se mogu javiti anatomske i funkcionalne promjene. Purulentni nekrotični procesi u njemu, čirevi i osteoartikularne lezije nadovezuju se na sindrom dijabetičkog stopala koji u naprednim slučajevima zahtijeva amputaciju. Dijabetes je strašan jer šteti zdravlju psihe. Zbog njega se primjećuju česte promjene raspoloženja, depresija, anksiozni poremećaji, stječe se encefalopatija.

Također, na pozadini dijabetesa, koji uništava tijelo i mijenja sastav krvi, mogu se razviti hronične bolesti. Desetljeća nedostatka normalnog unosa glukoze odražavaju se na stanje žila. Njihov se lumen sužava, a zidovi postaju slabo propusni za hranjive tvari. Tkivima nedostaje kiseonika i ishrane, naspram ove pozadine može se razviti moždani udar, srčani udar, bolesti srca. Nedostatak krvi u koži dovodi do pojave trofičnih ulkusa, koji mogu naknadno postati izvor infekcija. Podvrgnut značajnim promjenama, nervni sistem se manifestuje stalnom slabošću u udovima i hroničnom boli.

Metode liječenja

Dijabetes je opasna posljedica, pa morate započeti liječenje na vrijeme. Povećana količina urina, poremećaj prehrane, gubitak kilograma trebao bi biti alarmantan i trebao bi biti prigoda za utvrđivanje razine monosaharida u krvi i provođenje testa tolerancije na glukozu. Ako su koncentracije glukoze i glikohemoglobina visoke, šećer je prisutan u urinu, a aceton je također prisutan, dijagnosticira se dijabetes.

Kao dio terapije uklanjaju se klinički simptomi bolesti, provodi se metabolička kontrola, poduzimaju mjere za sprečavanje komplikacija i cilj je osigurati normalan kvalitet života. Pacijent treba uzimati lijekove, pridržavati se posebne prehrane, dozirati fizičke aktivnosti i vježbati stalnu samokontrolu.

Terapija inzulinom i hipoglikemijski lijekovi

Kod prve vrste bolesti poremećaji metabolizma ugljikohidrata nadoknađuju se inzulinskom terapijom, u kojoj je čovjek prisiljen dnevno unositi hormone. Režim liječenja odabire liječnik nakon bolničkog nadzora s kontrolom količine glukoze u krvi. Prosječna doza je 0,5-1 jedinica po kilogramu dnevno.

Kod drugog tipa dijabetesa ta mjera nije uvijek potrebna, češće se primjenjuju lijekovi koji smanjuju apsorpciju glukoze i povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin (metmorfin, rosiglitazon), kao i lijekove koji pojačavaju lučenje hormona (vildagliptin, glibenklamid). Crijevni enzimi koji razgrađuju ugljikohidrate do glukoze inhibiraju akarbozu, a metabolizam masti se normalizira fenofibratom.

Dijeta

Potpuna kompenzacija za metabolizam ugljikohidrata nije moguća bez dijeta. Štoviše, ponekad je dovoljno za liječenje i možete učiniti bez lijekova u ranim fazama dijabetesa tipa 2. Nepravilna prehrana opasna je kod prve vrste, jer to može dovesti do kome sa smrtnim ishodom.

U okviru pravilne prehrane za bolest, lako se probavljivi ugljikohidrati isključuju iz prehrane. Strogo se kontrolira količina složenih ugljikohidrata koji ulaze u organizam. Oni se mjere u jedinicama hljeba (1XE = 10-12 g ugljikohidrata = 20-25 g hljeba). Prije upotrebe proizvoda dijabetičar pomoću posebne tablice provjerava broj jedinica za hljeb u posebnoj tablici. Za dan može koristiti od 12 do 25 XE, ali u jednom obroku njihova količina ne smije biti veća od 7. Alkohol je kontraindiciran.

Sva hrana koja se jede dnevno treba biti zapisana u posebnom dnevniku. To olakšava izračune i omogućava u slučaju pogoršanja brzo prikupljanje prave doze dodatnog inzulina ili hipoglikemijskog lijeka.

Metabolička hirurgija

Korištenjem konzervativnih metoda, bolest se ne može izliječiti. Ali, operacija s velikim stupnjem vjerovatnosti može spasiti osobu od dijabetesa tipa 2. Operacija se sastoji u mahanju želuca i biliopankreasa, u kojem se stvara gornji rezervoar u gornjem dijelu želuca, a sadrži do 30 kubičnih centimetara čvrste hrane. Hrana prolazi veći dio želuca i jejunuma.

Kao rezultat intervencije, tjelesna težina opada, hrana ne prolazi kroz dvanaestopalačno crijevo, već se šalje u ileumu, čija sluznica izlučuje peptid kao rezultat kontakta s hranom, što stimulira proizvodnju inzulina i rast stanica gušterače. U 80–98% slučajeva to dovodi do oporavka.

Preventivne mjere

Prevencija komplikacija, koje predstavljaju glavnu opasnost kod dijabetesa, uključuje stalno praćenje krvnog pritiska i njegovu korekciju lijekovima ako je potrebno, kao i terapiju za snižavanje lipida. Potonje uključuje uzimanje lijekova koji kontroliraju trigliceride niske gustine i lipoproteine ​​niske gustine, koji smanjuju napredovanje ishemijskih bolesti, oštećenje mrežnice i živaca. Ako postoji visoki rizik od makrovaskularnih komplikacija, ta sredstva se kombiniraju sa fenofibratom.

Visoka kvaliteta života pacijenata moguća je samo u slučaju stalnog praćenja pokazatelja, liječenja, brzog djelovanja s pogoršanjem i komplikacijama. Zato je vrlo važno na vrijeme prepoznati simptome dijabetesa i strogo slijediti sve preporuke liječnika.

Pogledajte video: Kolitis: simptomi, uzroci i vrste (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar