Tehnika supkutane primjene inzulina: pravila, značajke, mjesta ubrizgavanja

Dijabetes melitus je ozbiljna, hronična bolest povezana s metaboličkim poremećajima u tijelu. Može pogoditi bilo koga, bez obzira na dob i spol. Značajke bolesti su disfunkcija gušterače, koja ne proizvodi ili ne proizvodi dovoljno hormona inzulina.

Bez inzulina, šećer u krvi se ne može pravilno razgraditi i apsorbovati. Zbog toga, ozbiljni prekršaji događaju se u radu gotovo svih sistema i organa. Uz to se smanjuje ljudski imunitet, a bez posebnih lijekova ne može postojati.

Sintetski inzulin je lijek koji se supkutano primjenjuje pacijentu koji boluje od dijabetesa kako bi nadoknadio nedostatak prirodnog.

Da bi liječenje lijekovima bilo učinkovito, postoje posebna pravila za davanje inzulina. Njihovo kršenje može dovesti do potpunog gubitka kontrole razine glukoze u krvi, hipoglikemije, pa čak i smrti.

Dijabetes melitus - simptomi i liječenje

Sve medicinske mjere i postupci protiv dijabetesa usmjereni su ka jednom glavnom cilju - stabilizaciji razine šećera u krvi. Normalno, ako ne padne ispod 3,5 mmol / L i ne poraste iznad 6,0 ​​mmol / L.

Ponekad je dovoljno samo slijediti dijetu i dijetu. Ali često ne možete bez injekcija sintetičkog inzulina. Na osnovu toga se razlikuju dvije glavne vrste dijabetesa:

  • Zavisno od insulina, kada se insulin daje subkutano ili oralno,
  • Nezavisni od insulina, kada je dovoljna ishrana, jer gušterača i dalje inzulin proizvodi u malim količinama. Unošenje inzulina potrebno je samo u vrlo rijetkim, hitnim slučajevima da se izbjegne napad hipoglikemije.

Bez obzira na vrstu dijabetesa, glavni simptomi i manifestacije bolesti su isti. Ovo je:

  1. Suva koža i sluznica, stalna žeđ.
  2. Česta mokrenja.
  3. Stalni osećaj gladi.
  4. Slabost, umor.
  5. Bolovi u zglobovima, kožne bolesti, često varikozne vene.

Kod šećerne bolesti tipa 1 (ovisna o inzulinu), sinteza inzulina je potpuno blokirana, što dovodi do prestanka funkcioniranja svih ljudskih organa i sistema. U tom su slučaju injekcije inzulina potrebne tokom života.

Kod šećerne bolesti tipa 2 proizvodi se inzulin, ali u zanemarljivim količinama, što nije dovoljno da tijelo pravilno funkcionira. Ćelije tkiva to jednostavno ne prepoznaju.

U tom je slučaju potrebno osigurati prehranu u kojoj će se stimulirati proizvodnja i apsorpcija inzulina, u rijetkim će slučajevima možda biti potrebno potkožno davanje inzulina.

Špricevi za ubrizgavanje insulina

Preparati za inzulin potrebno je čuvati u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 stepeni iznad nule. Vrlo često je lijek dostupan u obliku špriceva - olovke - one su prikladne za nošenje sa sobom ako vam treba više injekcija inzulina tokom dana. Takve špriceve čuvaju se najviše mjesec dana na temperaturi ne većoj od 23 stepena.

Potrebno ih je koristiti što je brže moguće. Svojstva lijeka se gube ako su izložena toplini i ultraljubičastom zračenju. Zbog toga se špricevi moraju čuvati dalje od grijaćih uređaja i sunčeve svjetlosti.

Savjet: pri odabiru špriceva za inzulin preporučuje se prednost modelima s integriranom iglom. Sigurniji su i pouzdaniji za upotrebu.

Potrebno je obratiti pažnju na cijenu odjeljenja špriceva. Za odraslog pacijenta to je 1 jedinica, za djecu - 0,5 jedinica. Igla za djecu je odabrana tanka i kratka - ne više od 8 mm. Prečnik takve igle je samo 0,25 mm, za razliku od standardne igle, čiji je najmanji promjer 0,4 mm.

Pravila za prikupljanje insulina u špricu

  1. Operite ruke ili sterilizirajte.
  2. Ako želite da unesete lijek koji dugo djeluje, ampula sa njim mora se valjati između dlanova sve dok tečnost ne postane mutna.
  3. Zatim se zrak uvlači u špric.
  4. Sada bi trebali unositi zrak iz špriceva u ampulu.
  5. Napravite set inzulina u špricu. Uklonite višak zraka dodirivanjem kućišta šprice.

Suplementacija inzulina dugog djelovanja inzulinom kratkog djelovanja također se provodi prema određenom algoritmu.

Prvo treba uvući zrak u štrcaljku i umetnuti je u obe bočice. Tada se prvo sakuplja inzulin kratkog djelovanja, tj. Proziran, a potom dugo djelujući inzulin - zamućen.

Koja oblast i na koji način je najbolje davati inzulin

Inzulin se ubrizgava supkutano u masno tkivo, u protivnom neće djelovati. Koja su područja pogodna za ovo?

  • Rame
  • Trbuh
  • Gornja prednja strana bedara,
  • Vanjski glutealni nabor.

Ne preporučuje se samostalno davanje doza inzulina u rame: postoji rizik da pacijent neće moći samostalno formirati potkožni nabor masti i primijeniti lijek intramuskularno.

Hormon se najbrže apsorbuje ako se unese u želudac. Stoga, kada se koriste doze kratkog inzulina, za injekciju je najrazumnije odabrati područje trbuha.

Važno: zonu ubrizgavanja treba menjati svakodnevno. Inače, kvaliteta apsorpcije inzulina se mijenja, a razina šećera u krvi počinje se dramatično mijenjati, bez obzira na primijenjenu dozu.

Obavezno osigurajte da se lipodistrofija ne razvije u zonama ubrizgavanja. Unošenje inzulina u izmijenjena tkiva strogo se ne preporučuje. Takođe, to se ne može uraditi na mestima gde postoje ožiljci, ožiljci, kožni pečati i modrice.

Inzulinska tehnika špriceva

Za unošenje inzulina koriste se uobičajena brizgalica, olovka za brizgalicu ili pumpa sa dispenzerom. Savladati tehniku ​​i algoritam za sve dijabetičare postoji samo za prve dvije mogućnosti. Vrijeme penetracije doze lijeka direktno ovisi o tome koliko je pravilno napravljena injekcija.

  1. Prvo morate pripremiti štrcaljku s inzulinom, provesti razrjeđivanje, ako je potrebno, u skladu s gore opisanim algoritmom.
  2. Nakon što je šprica s pripravkom spremna, napravi se preklop sa dva prsta, palcem i kažiprstom. Još jednom treba obratiti pažnju: inzulin se treba ubrizgati u masnoću, a ne u kožu i ne u mišić.
  3. Ako je za primjenu doze inzulina odabrana igla promjera 0,25 mm, savijanje nije potrebno.
  4. Šprica je postavljena okomito na nabor.
  5. Ne oslobađajući nabore, morate gurnuti sve do baze šprice i primijeniti lijek.
  6. Sada treba brojiti do deset i tek nakon toga pažljivo izvadite štrcaljku.
  7. Nakon svih manipulacija, pregib možete otpustiti.

Pravila ubrizgavanja insulina olovkom

  • Ako je potrebno davati dozu inzulina s produženim djelovanjem, mora se prvo snažno miješati.
  • Tada se dvije jedinice otopine trebaju jednostavno pustiti u zrak.
  • Na prstenu za biranje olovke morate postaviti pravu količinu doze.
  • Sada se završava na način kako je gore opisano.
  • Polako i precizno, lijek se ubrizgava pritiskom na špricu na klipu.
  • Nakon 10 sekundi, špricu možete izvaditi iz preklopa i preklopiti.

Sledeće greške ne mogu biti napravljene:

  1. Ubrizgavajte neprikladno za ovo područje
  2. Ne poštujte doziranje
  3. Ubrizgavajte hladni inzulin bez udaljenosti od najmanje tri centimetra između injekcija,
  4. Koristite lijek s istekom roka trajanja.

Ako nije moguće unijeti injekciju prema svim pravilima, preporučuje se potražiti pomoć liječnika ili medicinske sestre.

Pogledajte video: Kako sami sebi da date subkutanu injekciju Imunofana (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar