Glikemijska koma: posljedice i simptomi

Kada dođe do kršenja metabolizma, nastaju uvjeti, praćeni nizom neugodnih simptoma. Njihovo neblagovremeno zaustavljanje u nekim slučajevima čak dovodi i do smrti.

Takve komplikacije mogu nastati i s neuspjehom u metabolizmu ugljikohidrata, što se događa tokom dijabetesa. Često se s takvom bolešću u tijelu nakuplja velika količina glukoze što dovodi do manifestacije hiperglikemije. Ovo je stanje karakteristično za dijabetes tipa 2.

A kod pacijenata ovisnih o insulinu često se javlja hipoglikemija kod koje koncentracija glukoze u limfi naglo opada. Ako se razina šećera ne normalizira pravodobno, tada će se razviti hipoglikemijska koma - akutno stanje koje nastaje kada nizak sadržaj ugljikohidrata dosegne kritične razine.

Opasnost od ove komplikacije je da može izazvati moždane poremećaje, uključujući demenciju. U kategoriju povećanog rizika su bolesnici koji imaju poremećaje u kardiovaskularnom sistemu, kod kojih niska razina šećera može izazvati moždani udar, krvarenje u mrežnici i miokard. Zbog toga je važno znati što su glikemijska koma i hiperglikemija, te kako brzo zaustaviti ta stanja.

Čimbenici dijabetičke kome

Često se glikemijska koma javlja ako je doza inzulina bila pogrešna. Također, uzroci naglog pogoršanja dobrobiti dijabetičara mogu biti u nepravilnom unosu sulfonilureje i zloupotrebi ugljikohidratne hrane.

Uglavnom se dijabetička i hipoglikemijska koma razvijaju kod bolesnika ovisnih o insulinu sa nestabilnim oblicima dijabetesa. Štoviše, u ovom je slučaju nemoguće otkriti vanjski faktor oštrog povećanja osjetljivosti na inzulin.

U drugim slučajevima, ozbiljno pogoršanje može izazvati:

  1. intoksikacije tijela,
  2. snažna fizička aktivnost,
  3. post.

Osnovni faktori su komplikacije koje često prate dijabetes. Oni uključuju kvarove u radu creva, bubrega, jetre i endokrinih bolesti.

Ali u većini slučajeva hipoglikemija nastaje kada je doziranje inzulina precijenjeno. To se događa kada je količina lijeka pogrešno izračunana ili ako se daje nepravilno (intramuskularno).

Također, nagli pad šećera može biti izazvan nedostatkom unosa ugljikohidrata nakon primjene blagog inzulina. Drugi razlog je tjelesna aktivnost bez dodatne upotrebe brzo probavljive hrane.

Uz to, neki dijabetičari, da bi ubrzali djelovanje inzulina, masiraju mjesto ubrizgavanja hormona, što često dovodi do predoziranja. Druga glikemijska koma može se razviti u takvim slučajevima:

  • unos alkohola
  • rana trudnoća
  • ruptura kompleksa insulin-antitelo, što doprinosi oslobađanju aktivnog hormona,
  • masna jetra,
  • inzulinski šok koji se koristi u psihijatriji,
  • samoubilačke radnje i još mnogo toga.

Također, hipoglikemija se može razviti prekomjernom dozom inzulina, kada se dijabetičar ukloni iz ketoacidotske kome. Ovo se stanje javlja kod nedostatka hormona.

Dakle, bilježi se podcijenjeni šećer u krvi ako sinteza glukoze i razgradnja glikogena iz ne-ugljikohidratne tvari u jetri ne nadoknađuju brzinu eliminacije glukoze. Dijabetička koma se takođe razvija kada se glukoza iz limfe izlučuje brže nego što je sintetiše jetra ili apsorbuje crevima.

Primjetno je da sulfonamidi ne uzrokuju često hipoglikemiju. Često se nakon uzimanja ove grupe lijekova pojavljuje kod starijih dijabetičara koji imaju zatajenje srca, bubrega ili jetre.

Pored toga, primjena sulfonamida s drugim lijekovima (salicilati, acetilsalicilna kiselina) može pridonijeti nastanku kome.

Ova kombinacija dovodi do činjenice da proteini u plazmi vežu sulfanilamide, smanjuje se njihovo izlučivanje mokraćom, zbog čega se stvaraju povoljni uvjeti za pojavu hipoglikemijske reakcije.

Simptomatologija

Simptomi različitih vrsta dijabetičke kome su vrlo slični. Stoga je moguće točno dijagnosticirati njegov tip uz pomoć medicinskog pregleda i laboratorijskih ispitivanja. Početne manifestacije uključuju:

  1. buka i vrtoglavica kod dijabetesa,
  2. snažna žeđ
  3. povraćanje i mučnina
  4. slabost
  5. loš apetit
  6. gubitak svijesti
  7. učestalo mokrenje
  8. pospanost
  9. nervno naprezanje.

Teška koma kod dijabetesa očituje se oslabljenom sviješću, nedostatkom reakcije na podražaje i ravnodušnošću prema onome što se događa.

Klinička slika s hipoglikemijskom komom malo se razlikuje od ketoacidotske i hiperglikemijske reakcije. Postoje 4 stadija niskog šećera u krvi, koji uključuju hipoglikemiju koja teče u komu.

U početnoj fazi javlja se hipoksija ćelija centralnog nervnog sistema, uključujući moždani korteks. Kao rezultat toga, pacijent postaje previše uzbuđen ili depresivan i njegovo raspoloženje se mijenja. Pojavljuju se i mišićna slabost, glavobolja, tahikardija, glad i hiperhidroza.

U drugom stupnju snižavanja glukoze u limfi uočeno je jako znojenje, diplopija, motoričko uzbuđenje i hiperemija lica. Takođe, pacijent počinje da se vaga neadekvatno.

U trećem stadiju, neispravnosti srednjeg mozga doprinose povećanju mišićnog tonusa i pojavi napadaja. Istovremeno se pojačavaju tahikardija, znojenje i hipertenzija. Pacijentove zjenice su proširene, a njegovo opće stanje slično je epileptičnom napadu.

Četvrta faza je hipoglikemijska koma koja je praćena neispravnošću gornjeg mozga. Njegove kliničke manifestacije:

  • otkucaji srca
  • gubitak svijesti
  • tahikardija
  • znojenje
  • proširene zjenice
  • neznatno povećanje tjelesne temperature,
  • aktiviranje tetiva i periostealnih refleksa.

Neaktivnost u komi može dovesti do smrti zbog cerebralnog edema. Njeni simptomi su poremećaj srčanog ritma, temperatura, povraćanje, kratkoća daha i prisutnost meningealnih simptoma.

Hipoglikemija može doprinijeti razvoju dugoročnih i trenutnih efekata. Trenutne komplikacije nastaju u prvih nekoliko sati nakon snižavanja razine šećera. To se manifestuje infarktom miokarda, afazijom, nepravilnostima u cerebralnoj cirkulaciji.

A dugotrajne komplikacije javljaju se nakon 2-3 dana ili čak nekoliko mjeseci. Tu spadaju epilepsija, parkinsonizam i encefalopatija.

Dijagnostika i prva pomoć

Da biste dijagnosticirali bilo koju vrstu kome u šećernoj bolesti, osim prisustva simptoma komplikacija i ljekarskog pregleda, neophodni su laboratorijski testovi. U tu svrhu se pacijentu uzimaju krv i urin za opću i biohemijsku analizu, a radi se i test koncentracije glukoze.

Većinu koma karakteriše višak glukoze u krvi (više od 33 mmol / l) i u urinu. Uz ketoacidozu otkriva se keton u urinu, u slučaju hiperosmolarne kome primjećuje se porast osmolarnosti u plazmi (više od 350 mosm / l), a kod hiperlaktacidemije otkriva se višak mliječne kiseline.

Ali testovi na hipoglikemiju pokazuju snažan pad stupnja šećera u krvi. U tom je stanju koncentracija glukoze manja od 1,5 mmol po litri.

Da bi se sprečilo napredovanje glikemijske kome, dijabetičari trebaju pravovremenu i kompetentnu prvu pomoć u komi. To uključuje niz sljedećih radnji:

  1. Poziv hitne pomoći.
  2. Pacijenta treba položiti na bok da se ne uguši.
  3. Ako je potrebno, uklonite ostatke hrane iz usta.
  4. Ako je moguće, onda pomoću glukometra izmjerite nivo šećera.
  5. Ako je pacijent žedan, trebalo bi ga popiti.
  6. Injekcije inzulina bez ispitivanja krvi su zabranjene.

Ako se pouzdano zna da razlog za nastanak kome leži u nedostatku glukoze, tada pacijent treba piti vrlo slatki čaj ili vodu. Bolje je pacijenta piti žlicama.

Slatki, pogotovo sisani slatkiši, dijabetičari nisu preporučljivi. Uostalom, čvrsta hrana će se apsorbirati mnogo duže od tekuće otopine. Štaviše, tokom apsorpcije ugljenih hidrata u ovom obliku čovjek se može gušiti ili izgubiti svijest.

Ali ako je pacijent u nesvjesnom stanju, tada mu ne biste trebali dati slatko rješenje. Na kraju krajeva, tekućina može ući u dišne ​​puteve, zbog čega će se ugušiti.

U prisustvu glukagonata, osoba koja se nalazi u hipoglikemijskoj komi daje 1 ml otopine intravenski ili subkutano.

Liječenje i prevencija

Pacijenti s znakovima dijabetičke kome hitno su hospitalizirani na odjelu intenzivne njege. Za dijagnozu se dijabetičarima prije transporta daje inzulin (ne više od 10-20 jedinica). Preostale terapijske mjere provode se u klinici.

Ako je uzrok kome bio nedostatak glukoze, tada se pacijentu intravenski ubrizga 20-100 ml otopine glukoze (40%). U teškim situacijama pronađeni su iv ili iv glukokortikoidi ili glukagon. Takođe, ispod kože možete unijeti otopinu adrenalina (0,1%) u količini od 1 ml.

Kako bi se spriječio razvoj intoksikacije vodom, pacijentu je propisana otopina glukoze u natrijum-hloridu. Uz dugotrajnu komu, koristi se Mannitol.

Terapija koja nije hitna zasniva se na aktiviranju metabolizma glukoze. U tu svrhu je pacijentu prikazano primjena kokarboksilaze (100 mg) i otopine askorbinske kiseline (5 ml). Pored toga, pacijentu se daje navlaženi kisik i propisani su lijekovi koji podržavaju rad kardiovaskularnog sistema.

Vrijedno je napomenuti da se kod hipoglikemijske kome ne može koristiti inzulin. Budući da će samo pogoršati komplikacije, a to može rezultirati smrću.

Međutim, ako je dijabetičaru dijagnosticirana hiperglikemija, tada mu je, naprotiv, prikazana inzulinska terapija u velikim dozama. Osim toga, pacijentu se primjenjuju natrijev bikarbonat i NaCl.

Tijekom dijabetičke kome nastaju problemi s krvnim žilama, srcem i perifernom cirkulacijom, što usporava apsorpciju lijekova iz potkožnog tkiva. Stoga se prvi dio doze inzulina ubrizgava intravenski.

Stariji dijabetičari imaju visok rizik od koronarne insuficijencije. Iz toga proizlazi da im se može dati ne više od 100 PIECES inzulina. Također, doza hormona se smanji za polovinu ako je pacijent u prekomu.

Prevencija glikemijske kome je:

  • odustajanje od ovisnosti,
  • ispravna dnevna rutina
  • kontrola koncentracije glukoze u krvi,
  • dijetalna terapija, s ograničenim unosom brzih ugljikohidrata.

Štoviše, pacijent mora redovno uzimati sredstva koja snižavaju šećer u tačnoj dozi koju je propisao ljekar. Trebao bi proučiti i znakove dijabetičke kome i, u slučaju hipoglikemije, sa sobom imati brzo probavljive ugljikohidrate.

Ako je dijabetičar sklon kroničnom smanjenju šećera u plazmi, tada se uobičajena razina glukoze može povećati na 10 mmol / L. Taj višak je moguć u slučaju zatajenja cerebralne cirkulacije i koronarne insuficijencije.

U slučaju uzimanja određenog broja lijekova (tetraciklini, antikoagulansi, salicilati, beta blokatori, lijekovi protiv tuberkuloze) važno je pažljivo pratiti koncentraciju šećera. Uostalom, takvi lijekovi aktiviraju proizvodnju inzulina i imaju hipoglikemijski učinak.

Kako bi se spriječila glikemijska koma, u svakodnevnu prehranu treba unositi bjelančevine (50%), složene ugljikohidrate i masti. Nadalje, preporučuje se frakcijska prehrana (8 puta dnevno), osim vrućih začina, jake kafe i čaja. Jednako je važno odreći se alkohola i duhana.

U videu u ovom članku liječnik će detaljno opisati sve vrste dijabetičke kome i dati preporuke za prvu pomoć.

Pogledajte video: Koji su najčešći simptomi sihra kod oboljelih osoba? Svjetlo Dunjaluka (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar