Kuhani kupus - 8 detaljnih recepata za pirjani kupus u tavi

Zapazite jednostavno i ukusno jelo - pirjanog kupusa u sporom šporetu. Više o pirjanog kupusa u sporom šporetu.

U laganoj šporet

Jela sa kupusom → Brašno kupus

Svježa i kisela kupus pirjana sa svinjetinom vrlo je zadovoljavajuće i ukusno jelo koje se može lako skuvati u laganom štednjaku.

Tikvice su ukusne u bilo kojem obliku. Najčešće se prže ili peku u pećnici, ali preporučujem pripremu zdravog i dijetalnog jela - pirjanih tikvica s rižom. Rižu s tikvicama i kupusom kuhamo u sporoj šporetu jer ćemo tako uštedjeti puno vremena.

Predstavljam vam recept za pirjani kupus sa gljivama kuhanim u laganoj šporet. Ovo je jednostavno, zdravo i ukusno jelo. A pirjani kupus sa gljivama pomoći će vam u postu.

Spor štednjak (ili spor štednjak spor štednjak) čini čuda s mesom kuhanim s povrćem. Govedina je nježna i sočna.

Niste sigurni šta kuhati za ručak? A evo i jednostavnog recepta za kupus mekane šampinjone sa gljivama i pilećim dojkama :) Kuhani kupus nije samo ukusan, već je i zdrav! Mi ćemo kuhati u sporim šporetom, to će ubrzati proces kuhanja :)

Kuhani kupus u sporom šporetu ekonomično je jelo, lako za tijelo, a ujedno i hranjiv i ukusan. Slobodno ga spremite za večeru, bez straha da biste isprobali kalorije i težinu u stomaku. A budući da kupus sadrži ogromnu količinu hranjivih sastojaka, jela iz njega mogu se ponuditi čak i djeci.

Vrijednost pirjenog kupusa u sporoj ploči je da se kuha na najkorisniji način - „pirjanje“. Ovaj program omogućava kvalitetno i dugotrajno propadanje proizvoda, čuvajući sve hranjive sastojke. Proizvodi se podvrgavaju toplinskoj obradi metodom odlaganja, kao što su to nekada naši kuhali u ruskoj peći.

Kupus u sporoj šporetici izvrsno se miješa s ostalim proizvodima, što omogućava kombiniranje i izmišljanje novih jela, na primjer: pirjani kupus s mesom u laganoj šporet, pirjani kupus s krumpirom u laganoj šporet, pirjani kupus s gljivama u laganoj šporet, pirjani kupus s kobasicama u laganoj šporet s kobasicom u sporom kuhaču i drugima. Mesna jela s pirjanim kupusom mogu se sigurno varirati, ovisno o vrsti mesa. U svakom slučaju, pokazaće se da je jelo vrlo ukusno i bogato mesnim aromama. Možete kuhati takve opcije: pirjani kupus s piletinom u polama šporet, pirjani kupus sa svinjetinom u laganoj šporet, pirjan kupus sa mljevenim mesom u laganoj šporet. Čvršće i sušnije vrste mesa, poput govedine, manje su prikladne za takva jela.

Ali kupus voli krompir. Kombinirano jelo - pirjani kupus s krompirom i mesom u sporoj šporetu - može biti ukras na bilo kojem stolu. Ipak, kupus dobro nadopunjava neke žitarice, posebno rižu. Kuhani kupus s rižom u sporom kuhaču općenito je klasična kombinacija proizvoda. Riža s kupusom koristi se u mnogim kuhinjama i jelima.

Mnogi ljubitelji jela od povrća posebno cijene pire od kiselog kupusa u sporom kuhaču zbog njegovog kiselo-slatkog ukusa i neopisive arome.

Ako već niste probali ovo jelo, vjerujte mi, definitivno će vam se svideti pirjani kupus u sporoj šporetki. Recept potražite na web mjestu, i ne zaboravite proučiti fotografiju jela. Pirjani kupus u sporom šporetu sa fotografijom kojih se bolje sjećate. I općenito, moram reći da je tako lagano kuhati kupus u laganoj šporetki, recept sa fotografijom kojeg ste odabrali mnogi, jer vam se svidio.

Odmah pripremite jela složenija, uzmite, na primjer, recept za pirjani kupus s mesom u multicookeru ili recept za pirjani kupus s krumpirom u multicookeru. Naučite da odmah pravite dobra blagdanska jela, bez problema savladajte ostale recepte.

Nadamo se da će vam naši saveti o tome kako kuhati pirjani kupus u sporoj šporetki:

- iz kupusa treba ukloniti stare i osušene listove, isprati, a zatim nasjeckati,

- na sporom štednjaku podesite način "Gašenje" i vrijeme - 1 sat. Da bi kupus bio nježniji, dodajte još 20-30 minuta, ali bolje je kontrolisati proces,

- ako se za pripremu jela koristi sirovo meso, onda se položi kupusom i isiječe na sitne komade. Vrijeme kuhanja treba malo povećati,

- jezgra kupusa (tzv. stabljika) ne smije se koristiti u kuvanju,

- Dešava se da se ne nađe vrlo sočna sorta kupusa. U tom slučaju u mašinu dodajte malo prokuhane vode. Ako imate suprotno, ostalo je viška vode, morate malo ispržiti kupus u režimu "Pečenje",

- Ispravno pazite na multikukalu: posude obrišite suhom krpom. Ne ostavljajte vlagu na njenim površinama. Ne perite uređaj u perilici posuđa i ne uronite u potpunosti u vodu, koristite samo salvete i ručnike,

- Pirjani kupus možete poslužiti kao prilog, bilo kojem toplom proizvodu, ali i kao samostalno glavno jelo.

Recept za brašno od kupusa

Najvjerojatnija jednostavna opcija za pirjanje svježeg kupusa bez upotrebe mesa i nekih drugih dodatnih sastojaka. Da biste pripremili takvo kulinarsko remek-djelo, trebat će vam samo par proizvoda i začina.

Ovo je tradicionalni klasik, može se reći osnovni recept, koji kasnije možete nadopuniti raznim proizvodima, kao što su gljive, meso, suve šljive i grožđice, ili jela od mesa, itd.

Vjerovatno ste ikad pokušali pripremiti tako nešto kod kuće ili se vjerojatno sjećate tog ukusa iz djetinjstva, poput vrtića ili školske kafeterije, jer se tamo sve priprema prema GOST-u.

Trebat će nam:

  • Bijeli kupus - 0,5 kom.,
  • Mrkva - 1-2 kom.,
  • Luk - 2 kom.,
  • Paradajzna pasta - 2 žlice.,
  • Crni biber - 1 kašika kašike,
  • So ukus
  • Allspice - 5 količina,
  • Lovorov list - 2 kom.,
  • Klinčić - 5 kom.,
  • Suncokretovo ulje - 5 kašika.

Način kuhanja:

1. Na krupno rešetku naribajte svježu oguljenu mrkvu.

2. Zatim nožem nasjeckajte luk na kockice.

3. Nakon oštrog noža isjeckajte kupus na tanke trakice.

4. Uzmite tavu i na njoj pržite mrkvu i luk na biljnom ulju do zlatno smeđe boje, tako da luk postane mekan.

5. Zatim u drugoj tavi pržite kupus na biljnom ulju tako da se nekoliko puta smanji. Posolite i promiješajte.

Važno! Ako imate mladog kupusa, ispadaće da je sočan, ali ako je star, onda da se ne bi ispalo teško, prilikom prženja morate dodati malo vode.

6. Zatim prženom kupusu dodajte preostalo povrće, pastu od rajčice, biber i začine. Pustite da se poklopac pokrije još 11 minuta.

7. I evo je spremna za vaš stol, vrlo svijetla i lijepa. Zar nije tako ?!

Osobno još uvijek ovaj pirjani kupus nazivam bigusom. Iako bigus ima svoje tajne, koje ću sigurno podijeliti sa vama u sljedećim člancima. Kako je zovete, podijelite svoje mišljenje na kraju ovog članka))).

Kako brzo stavite svježi kupus sa krompirom u tavu

Tako smo došli do recepta zadovoljnije, naime s krumpirom. Priprema takve jareće kreacije je brza, jednostavna i ukusna. Okus je zadivljujući i svi će sigurno uživati ​​u njemu. Činilo se da većina svjetovnih proizvoda pravi takvu večeru ili djeluje kao drugi tečaj za ručak.

Trebat će nam:

Način kuhanja:

1. Krompir dobro operite i uklonite koru, stavite je u bilo koju posudu, napunite je vodom da ne potamni, dok se obavljaju pripremni radovi za ostale sastojke.

Uklonite gornji sloj od mrkve, dobro isperite tekućom vodom. Ogulite luk. Potom naribajte šargarepu, a luk narežite na pola prstena.

2. Kupus usitnite posebnom korom za povrće u tankim trakama ili umjesto njega koristite obični kuhinjski nož. Pomiješajte kupus i mrkvu zajedno, dodajte pola žličice soli, dobro promiješajte rukom.

Zatim u tavu u kojoj će se pržiti prženi kupus ulijte 2 kašike. l biljnog ulja, stavite povrće. Pomerite tavu sa strane tako da se od soli pojavljuju sok od kupusa i mrkve.

3. U međuvremenu u drugoj tavi pržite luk na suncokretovom ulju dok ne omekša.

4. Dalje, prema planu, dodajte paradajz pastu u smjesu kupusa i mrkve, pomiješajte lopaticom, prelijte pola čaše vode, poklopite i pirjajte 5 minuta. Zatim, nakon što prođe vrijeme, povrće temeljito promiješajte. Kupus je postao proziran i napola spreman.

5. Na vrh kupusa stavite narezani krompir. Dodajte još 100 ml vode, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Do tada se krompir ne kuva.

5 minuta prije kuhanja dodajte prženi luk koji će dodati slatkoću ukusu. Zatim popaprite i dodajte granulirani šećer, lovorov list, promiješajte i pirjajte. Ako je potrebno, možete dodati više soli, ako prethodno nije dodano.

6. Lijepo stavite na tanjir i pozovite za stol, izgleda jednostavno savršeno i elegantno. Dobar apetit!

Ukusno pirjano kupus sa kobasicama

Ne volite spremati jela s mesom, možda ste i vi ljubitelj kobasica? Iako se u svim TV emisijama govori o zdravom načinu života, naravno, svi kažu da su kobasice tako štetan proizvod, ali nitko se ne svađa, ali ipak ih većina od njih kuha za doručak, a ponekad ih koristimo i za drugo jelo. Kupujem ih ponekad i smislim za nešto.

Ne stavljam paradajz pastu u ovaj recept. Ako želite, možete dodati ili zamijeniti zrelim narezanim rajčicama.

Trebat će nam:

  • kupus - 1 glava
  • luk - 1 kom.
  • kobasice - 4 kom.
  • mrkva - 1 kom.
  • biljno ulje - za prženje
  • voda - 0,5 tbsp.
  • sol po ukusu
  • začini po ukusu

Način kuhanja:

1. Za početak naribajte mrkvu na krupnoj rerni. Luk izrezan na pola prstena. I sve to povrće pržite u tavi sa biljnim uljem. Tako da dobiju zlatnu boju.

Kupus nasjeckajte nožem u obliku slamki. Pa ga dodajte prženom luku i šargarepi. I bez miješanja ostavite da se pirja 15 minuta pod zatvorenim poklopcem.

Važno! U posudu dodajte pola čaše vode prije nego što sipate kupus.

A onda otvorite poklopac i dobro izmiješajte lopaticom. Pustite sve povrće pod zatvorenim poklopcem dok kupus ne omekša. Na samom kraju posolite i popaprite koristeći crvenu i crnu mljevenu papriku. Uh, ispariće se vrući začinjeni kupus, ako vam se ne sviđa začinski, onda nemojte paprike, usredotočite se na svoj ukus.

2. Posljednji trenutak, kobasice narežite na krugove. Pirjajte još 10 minuta. Ako vidite da je sva vlaga isparila, dodajte još vode. Volim da to bude malo tečno.

3. Ispalo je takvo divno i sunčano jelo, poput prženog kupusa sa kobasicama! Prijatan apetit i ukusna otkrića za vas!

Kuhani kupus s pilećim mesom

S piletinom ispada mnogo nježnije; piletina se uglavnom odnosi na dijetalne vrste. Da, glavni plus, košta čak i manje od govedine i svinjetine. Možete koristiti apsolutno bilo koje meso kako biste pripremili ovo jednostavno jednostavno jelo.

Trebat će nam:

  • pileće meso - 300 g
  • glava kupusa - 1 kom.
  • luk - 1 glava
  • mrkva - 1 kom.
  • paprika - 1 kom.
  • suncokretovo ulje - za prženje
  • paradajzna pasta - 2 kašike
  • sol i začini po ukusu

Način kuhanja:

1. Meso sa lukom nasjeckajte na sitne komade. U šerpu sipajte biljno suncokretovo ulje i istovarite meso i luk.

Važno! Pržite na laganoj vatri da se ništa ne izgori. Povremeno promiješajte posebnom silikonskom lopaticom da ne oštetite posudu za prženje ako imate premazani ljepilom ili keramikom.

2. U međuvremenu, dok se meso prži luk, pazite na povrće. Mrkvu i kupus naribajte na posebnoj rerni. Solite, tj. Dodajte dvije šnicle soli i prstohvat šećera, pomiješajte rukama i dobro izgnječite kako bi kupus pustio sok.

3. Otopite dve kašike paradajz paste u pola čaše vode. Izlijte ovu crvenu tečnost u meso, uz dodatak kupusa i mrkve. Zatim stavite papriku. Trebat će ga unaprijed oprati, očistiti od sjemenki i ukloniti jezgru, isjeći ga na trakice.

4. Sve pažljivo promiješajte i poklopite gulašem. Pustite na srednje jakoj vatri dok se ne skuva, povremeno miješajući. Na kraju dodajte svoje omiljene začine. Možete posipati koprivom i peršunom. Nakon otprilike 30-40 minuta, vaše jelo će biti spremno!

Kuhani kupus sa mljevenim mesom - najlakši i najlakši recept

Oni kojima je potrebna opcija za bič, bolje je da umjesto mesa uzmu obično mljeveno meso, bilo koje, čak i miješano, poput govedine + svinjetine, ili piletine, patke, nema razlike što imate u hladnjaku. Punjenje se priprema brzo, a ako je i domaće, tada je u redu.

Trebat će nam:

Način kuhanja:

1. Kupus nožem sitno isjeckati. Zatim narežite luk narezan na pola prstena ili kockice.

Stavite mljeveno meso u šerpicu, posolite i popaprite. Ulijte biljno ulje i pržite ga, miješajte često špatulom da ne bi izgorelo.

U drugoj tavi kuhajte pripremljene sastojke luk i kupus u tavi sa suncokretovim uljem. Vrijeme kuhanja, u regiji od 30 minuta, ukus, kupus će se malo taložiti tokom pirjanja i smanjivanja količine.

2. Zatim u kupus dodajte mljeveno meso i pastu od paradajza, kao i pola čaše vode. Pirjajte 10-15 minuta, mešajući pod zatvorenim poklopcem.

3. Evo laganog recepta za pirjani kupus sa mljevenim mesom. Stavite posudu na tanjir, na prvu stavite bilo koju juhu, a na drugu tanjur.

Kako kuhati pirjani kupus sa gljivama

Prepustite se ovom ruskom jelu, svi će vaši degustatori biti zadovoljni. Uostalom, priprema se brzo i lako. Uostalom, ovakav povrtni gurman neće biti samo koristan, već i srdačan, jer gljive po kalorijama nisu inferiorne od mesa. Pripremite se za činjenicu da vam gosti ili voljena porodica samo ližu prste.

Trebat će nam:

  • kupus - 1 kg
  • luk - 1 kom.
  • mrkva - 1 kom.
  • pečurke - 300 g
  • voda - 1 kašika.
  • paradajz pasta ili paradajz
  • sol, biber i lovorov list po ukusu

Način kuhanja:

1. Uzmite veliku kovnicu ili koristite tavu. Na dno dodajte biljno ulje. Ubacite sitno kupus. I pržite u zatvorenom poklopcu 10 minuta na srednje jakoj vatri.

Važno! Ne zaboravite da povremeno promiješate!

2. U međuvremenu u drugoj tavi pržite luk, kockice. Pržite dok ne omekša. Zatim dodajte mrkvu i nastavite pržiti dok ne poprimi zlatno smeđe povrće.

3. Nakon ovih koraka stavite u tavu za luk i mrkvu sve kuhane gljive, to mogu biti šampinjoni, puter, medene gljive ili gljive kamenica. Unaprijed ih isjecite na male komade kuhinjskim nožem. Pržite par minuta.

Zanimljivo! Možete uzeti svježe nasjeckane gljive, tek tada morate pržiti dok se kuhaju duže vrijeme od kuhanih.

Pa, onda poslednji trenutak, pomešajte gljive sa kupusom.

4. Tako ukusnu poslasticu skuhajte dodavanjem malo vode, 1 šolje. Pustite pirjanje pod zatvorenim poklopcem 20 minuta. 10 minuta prije kuhanja stavite nekoliko kašika paradajz paste i lovorov list. Sol i papar po ukusu.

3. Ispalo je tako čudno i mirisno jelo od kupusa. Dobar apetit!

Bonus: pirjano kupus u multicooker-u

Želite li nekako uštedjeti vrijeme ili su gosti već na ivici, i nemate s čime tretirati, pogledajte ovaj video s YouTube kanala:

Na tome imam sve svoje dobre čitatelje i pretplatnike. Napišite svoje mišljenje, kritike, želje ispod članka. Podijelite bilješku na društvenim mrežama. Često me posjećujte))).

Sve najbolje i pozitivno. Vidimo se uskoro! Zbogom!

Kako kuhati pirjani kupus

Da biste odabrali prave vilice vođene takvim savjetima:

  1. U većini slučajeva pirjani kupus. Da biste odabrali odgovarajuće vilice, čvrsto je držite u rukama. Ako je u potpunosti zreo, neće se deformirati.
  2. U bilo kojem od recepata obični kupus možete zamijeniti pekinškim, obojenim.
  3. Ne uzimajte glave kupusa sa mrljama, tamnim mrljama, pukotinama. Najvjerovatnije na to povrće utječe gljiva.
  4. Ako kupujete vilicu od pola ili dijela, pažljivo pregledajte rez. Ako je smeđe boje, tada je plod već počeo propadati.

Kako kuhati kupus:

  1. Čvrsta paprika je dovoljna za mlado povrće. Ako su u pitanju zimske sorte, tada će postupak trajati oko pola sata. Karakteristični pomalo gorak okus reći će vam da je vrijeme za posluživanje jela.
  2. Pšenično brašno pomoći će da delicija bude još originalnija. Pržite ga u tavi bez ulja dok ne postane kremasto i dodajte jelu gotovo prije nego što ga isključite. Bukvalno je potrebno 15-20 grama brašna po kilogramu glavnog sastojka.
  3. Ako vam se miris tijekom kuhanja ne sviđa, stavite krišku ustajalog hljeba u posudu. Izvadite pažljivo kašikom na žicu pre posluživanja.
  4. Ako želite da dodate slatko-kiseli ukus poslastici, dodajte joj čajnu žličicu sirćeta i šećera malo prije kraja juhe.
  5. Poslužite jelo sa pavlakom. Naglasit će zadivljujući ukus.

Priprema proizvoda

Svježi i kiseli kupus pogodan je za pirjanje. Ako uzmete čitavu vilicu, prvo uklonite gornje lišće s nje. Skinite štapić tako što ćete glavu odsjeći na 4 dijela i povrće sitno nasjeckati na trakice. To možete učiniti ručno ili koristiti procesor za hranu. Prije kuhanja kiseli kupus isperite, izvadite rukama i razrežite. Ako postoje veliki komadi, narežite ih.

Opće metode i načela za pravilno kuvanje kupusa

Idealna opcija za pirjanje kupusa je pirjanje sa lukom i mrkvom. Da biste skuhali takav kupus, trebate uzeti malu glavicu bijelog kupusa, 2 srednje mrkve i 2 velika luka. Začinite solju, biberom, začinskim biljem i začinskim biljem po ukusu, i, naravno, ne zaboravite dodati sos od paradajza, kečap ili paradajz pastu.

Priprema sastojaka za pirjani kupus

1. Ogulite mrkvu, moju i tri na rerni (velika veza).
2. Luk nasjeckajte na sitne komade.
3. U prethodno zagrijanu tavu stavite strasti od luka i mrkve i pržite ih dok ne porumene.
4. Dok pripremamo našu passrovku - isječemo kupus. Zatim ga šaljemo u tavu s lukom. Posolite, popaprite i lagano pržite nekoliko minuta, na srednje jakoj vatri. Dalje, sipajte malo vode i pirjajte oko 30 minuta pod zatvorenim poklopcem.
5. 10 minuta prije kuhanja dodajte sos od paradajza povrću. Vrijeme kuhanja kupusa može varirati naviše, na primjer, zimske se sorte kupusa moraju još malo pirjati.

Stoga provjerite radi spremnosti, ne smije biti previše mekan (retuširan).

Gotov, mirisni kupus poslužuje se do stola, ukrašen zelenilom ili pavlakom.

1. Klasični recept za kukuruzni kupus

Na Internetu jela od recepta za pirjani kupus. Međutim, pronaći je recept koji će podsjećati na okus kupusa kuhanog u školskoj kafeteriji vrlo je teško.

Da bismo ukusno i pravilno skuhali kupus "kao u blagovaonici", potrebni su nam sljedeći skup sastojaka:

Glava bijelog kupusa
2 velika luka
150 ml. vode ili mesnog juha
1 desertna kašika šećera (količina ovisi o vašim ukusnim željama)
2 male mrkve.
15 ml jabukovo sirće
30 gr brašno sa slajd
Lovorov list.
Začini, pavlaka i sol
2 kašike paradajz paste
Suncokretovo ulje bez prženja bez mirisa

Pirjani kupus gulaš

1. Tri mrkve na grobivoj rerni sitno nasjeckajte luk. Pržite ih u biljnom ulju do zlatne boje.
2. Kupus isjeckajte na trakice i pošaljite gotovom passrovku. Sve zajedno pržite 5-7 minuta, a zatim ponovo dodajte malo vode ili juhe. Poklopite i nastavite pirjati 20 minuta.
3. Zatim stavite svoje omiljene začine, šećer, sirće, paradajz, brašno, sol i biber. Lovorov list stavljamo nekoliko minuta prije spremnosti.
4. Pirjajte četvrt sata.

Mirisni i ukusni kupus spreman je!

Dobar apetit!

2. Kuhani kupus sa kobasicom

Želite li nešto iznenaditi svoje bližnje i drage na ručku? Skuhajte ih pirjani kupus s kobasicom. Vjerujte, svi tanjuri ostat će prazni. Da bismo kuhali pirjani kupus s kobasicom, potrebno nam je:

300 gr svaka kobasica (možete uzeti 2-3 vrste)
500 gr. kupus 1-2 šargarepe 2 kom. lukovice
1 kašika kečapa ili paradajz sos
Bilo začina, sol, biber

Detaljni vodič za postupak kuhanja

1. Kobasicu narežite na kockice ili slamke (sve zavisi od vaše mašte), pržite je u ulju.
2. Dok se naša kobasica prži, nasjeckajte povrće - mrkvu i luk. Luk na pola luka, tri šargarepe na krupnoj rerni.
3. Čim kobasica lagano porumeni, na nju šaljemo svoju passrovku. Pržite 5 minuta, povremeno mešajući.
4. Luk sitno nasjeckajte i pošaljite u tavu s mrkvom, kobasicom i lukom. Solite, popaprite, začinite s omiljenim začinima, dodajte sos od paradajza i malo ga pržite.
5. Zatim dodajte vodu, otprilike pola čaše i pirjajte pola sata pod zatvorenim poklopcem. Gotov kupus poslužite na stolu ukrašen zelenilom. Dobar apetit!

3. Braški kupus s piletinom

Recept za pirjani kupus s piletinom uključuje kuhanje jela od svježeg bijelog kupusa i pilećih prsa ili fileta. Ovi proizvodi će se sigurno naći u kuhinji bilo koje domaćice. Kupus možete pirjati u rerni, koristeći orahe, ili može biti i puno jednostavnije - na šporetu, u običnoj tavi.
Uzimamo sljedeće sastojke:
500 gr. piletina ili prsa
Sjeckani kupus - 1 kg
2 žlice sosa od rajčice ili kečap
Jedan srednji luk
Čaša kisele pavlake
1 srednja mrkva
Pola čaše vode ili pilećih zaliha
Mješavina paprike i soli

1. Moja piletina i režim u malim kockicama ili tankim slamkama. Posolite i popaprite.
2. Stavite piletinu u vruću tavu i lagano je popržite na laganoj vatri.
3. Način mrkve ili tri narezati na rerni, nasjeckati luk i poslati ga da se prži na pilećem fileu.
4. Dodajte kiselu pavlaku i malo vode, pirjajte sve 15 minuta. 5. Dok se piletina kuha, pobrinimo se za kupus.
6. Usitnjeni kupus čvrsto namažite lukom sa pavlakom i
piletina i sol.
7. Na vrh kupusa širimo paradajz sos, posolimo i stavimo sveći začin.
8. Dodajte još malo vode i pošaljite pirjati na laganoj vatri oko 20 minuta, a zatim temeljno izmiješajte sve sastojke, poklopite poklopcem i držite na vatri dok ne skuhaju. Ako se odlučite pirjati kupus u gusjenoj posudi u pećnici, tada će se vrijeme kuhanja povećati na 90 minuta, sve dok višak tekućine ne ispari.
Dobar apetit!

Recept 5. gulaš od ljutog kupusa

Bez obzira kako kuvate ovo jelo, ono će se uvijek pokazati vrlo ukusnim! Da biste spremili pirjanu kiselu kupusu, uzmite sljedeći skup jednostavnih sastojaka:
1 kg kiseli kupus
2 velika luka
1 kašika. kašika paradajzne paste
2 kašike biljnog ulja
1 kašika šećera

Sol, omiljeni začini

1. Ispecite kupus. Trudimo se da je iscijedimo kako ne bi ostalo soka.
2. Luk izrezan na kriške.
3. U vruću tavu poslati luk i pržiti ga dok ne postane proziran
4. Zatim šaljemo kupus na luk i zajedno pržimo 10 minuta.
5. Paprika i sol.
6. Dodajte vodu, oko 1 šoljicu.
7. Kuhajte naš kupus 30 minuta na srednje jakoj vatri, pod zatvorenim poklopcem
8. Zatim dodajte sos od paradajza i šećer. Nastavite pirjati još pola sata. Možete staviti i sjeme kumine, ovo će jelu dati samo svoj jedinstveni sjaj.

Savjet: ako je kisela kupus previše kisela, namočite je u vodi. Dobar apetit!

6. Kuhani kupus sa gljivama ili domaća solyanka

Kuhani kupus s gljivama kuhati dovoljno brzo, a što je najvažnije nije mučno. Može se poslužiti kao zasebno jelo, ili kao prilog uz meso. Takođe, takav kupus možete koristiti i u obliku nadjeva za torte i pita od povrća. Za pripremu mekoga treba nam:

1 kg kupus
Oko 500 gr. bilo koje gljive (posebno ukusne kad se koriste medene gljive)
2 žlice. žlice sosa od paradajza
1 kašika. kašika jabukovog sirćeta
2 srednje mrkve
1 žličica granuliranog šećera
2 srednja luka
So, biber, začini po ukusu

Postupak kuhanja korak po korak

1. Od luka i mrkve pravimo umak.
2. Pržite naš umak do zlatno smeđe boje na laganoj vatri.
3. Dodajte mu gljive i pržite na jakoj vatri dok višak tečnosti iz gljiva ne ispari. Možete peći gljive odvojeno, još je povoljnije.
4. Sjeckajte kupus, dodajte ga u sos i pržite 10 minuta na srednje jakoj vatri.
5. Nakon tog vremena dodajte paradajz pastu, sol, biber, začine, šećer, sirće i vodu (1/2 šolje). Zatvorite poklopac i kuhajte dok se potpuno ne skuva. Kuhani kupus sa gljivama biće izvrsno hladno predjelo na svečanom stolu.

Iskusni savjeti za kuhanje

1. Kupus možete pirjati s dodatkom bilo kojeg mesa, grožđica, gljiva, pasulja i šljive.
2. Ako je kisela kupus previše kisela, natopite je u vodi. Međutim, zapamtite da može izgubiti svoja korisna svojstva. Ostvariti potrebnu razinu kiselosti pomoći će redovni šećer.
3. Brašno, koje je prethodno prženo u tavi do smeđe boje, daće poseban ukus i gustoću. Dodajte prženo brašno 5 minuta pre kuvanja.
4. Ako ne podnosite miris kupusa tokom njegove pripreme, dodajte u tavu komadić ustajalog crnog hljeba. Čim je kupus pripremljen, izvadite ga žlicom. Hljeb ima dobru sposobnost upijanja mirisa i para.

Recepti za kuhanje:

Ljepota ovog jela je u tome što pored glavne komponente možete mu dodati sve što vam se sviđa: meso, perad, ragu, kobasice. Gljive, patlidžan, pasulj ili jaja neće ometati. Čak će se i prva osoba u kuhinji nositi s postupkom kuhanja. Pogledajte nekoliko detaljnih uputa i obavezno ih koristite.

Pirjani kupus s mesom

Ovo jelo ne samo da ima sjajan ukus, već je i hranjivo i zadovoljavajuće. Poslužite ga vruće. Za pirjanje možete dodati bilo koje meso: svinjetinu, govedinu, janjetinu. Preporučljivo je uzeti kašu, koja neće biti previše masna. Možete ga kuhati i za obične dane, kao i za praznike kako biste raznovili stol.

  • mrkva - 1 mala,
  • kupus - 750 g
  • luk - 1 mala glava,
  • meso - 350 g
  • puter (rastopljen) - 25-30 g,
  • nemasna pavlaka - 30 ml,
  • paradajz - 1 kom.,
  • crni biber, kuhinjska sol - po vašem ukusu.
  • paradajzna pasta - 40-50 g.

  1. Da biste napravili ovaj recept, prvo zagrijte ulje u tavi. U međuvremenu, meso narežite na male kriške, začinite paprom i solju. Sauté dok ne porumeni.
  2. Mrkvu naribajte, nasjeckajte luk. Pržite ih u zasebnoj tavi, kasnije dodajte nasjeckani paradajz. Promiješajte, pirjajte na laganoj vatri oko pet minuta.
  3. Sjeckajte kupus, dodajte ostalo povrće, dodajte meso, paradajz pastu sa pavlakom, malo vode. Kuhajte četvrt sata na laganoj vatri pod poklopcem.

Pogledajte video: Pire od tikvica - Fini Recepti (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar