Lista inzulina kratkog dejstva - tabela

Inzulin je hormon koji luče ćelije gušterače. Njegov glavni zadatak je regulacija metabolizma ugljikohidrata i „suzbijanje“ rastuće glukoze.

Mehanizam rada je sljedeći: osoba počinje jesti, nakon otprilike 5 minuta proizvodnje inzulina, on uravnotežuje šećer, povišen nakon jela.

Ako gušterača ne radi pravilno i hormon se ne luči dovoljno, razvija se dijabetes.

Blagi oblici narušene tolerancije na glukozu ne zahtijevaju liječenje, u drugim slučajevima ne možete bez nje. Neki se lijekovi ubrizgavaju jednom dnevno, a drugi svaki put prije jela.

Pisma naših čitalaca

Moja baka duže vrijeme je bolesna od dijabetesa (tip 2), ali nedavno su komplikacije prešle na njene noge i unutrašnje organe.

Slučajno sam na internetu pronašao članak koji mi je bukvalno spasio život. Telefoni su me besplatno kontaktirali i odgovarali na sva pitanja, rekli kako liječiti dijabetes.

2 sedmice nakon kursa, baka joj je čak promijenila raspoloženje. Rekla je da joj noge više ne bole, a čirevi ne napreduju; sljedeći tjedan idemo u liječničku ordinaciju. Širite vezu na članak

Kada se koristi brzi inzulin

Inzulin kratkog djelovanja počinje djelovati 30-40 minuta nakon uzimanja, nakon čega pacijent mora jesti. Preskakanje obroka nije prihvatljivo.

Trajanje terapeutskog efekta je do 5 sati, otprilike toliko vremena je potrebno da tijelo probavi hranu. Djelovanje hormona značajno premašuje vrijeme povećanja šećera nakon jela. Za uravnoteženje količine inzulina i glukoze, dijabetičarima se nakon 2,5 sata preporučuje lagani zalogaj.

Brzi inzulin obično se propisuje pacijentima koji imaju oštar porast glukoze nakon jela. Prilikom njegove primjene potrebno je uzeti u obzir neke suptilnosti:

  • veličina posluživanja uvijek treba biti približno ista
  • doza lijeka izračunava se uzimajući u obzir količinu pojedene hrane kako bi se nadoknadio nedostatak hormona u tijelu pacijenta,
  • ako količina lijeka nije uvedena dovoljno, dolazi do hiperglikemije,
  • prevelika doza izazvat će hipoglikemiju.

I hipo- i hiperglikemija izuzetno su opasne za pacijenta koji boluje od dijabetesa jer mogu izazvati ozbiljne komplikacije.

Pacijentima s dijabetesom tipa 1 i 2 koji su na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata savjetuje se brzi inzulin. Uz nedostatak ugljikohidrata, dio proteina nakon cijepanja pretvara se u glukozu. Ovo je prilično dug proces, a djelovanje ultrazvučnog inzulina počinje prebrzo.

Međutim, svakom dijabetičaru se preporučuje da u hitnim slučajevima nose dozu ultrabrzinskog hormona. Ako se nakon jela šećer popeo na kritičnu razinu, takav hormon će pomoći što je moguće bolje.

Kako izračunati brzu dozu inzulina i trajanje akcije

Zbog činjenice da svaki pacijent ima vlastitu osjetljivost na lijekove, količinu lijeka i vrijeme čekanja prije jela treba izračunati pojedinačno za svakog pacijenta.

Inovacija u dijabetesu - piti samo svaki dan.

Prvu dozu potrebno je procijediti 45 minuta prije obroka. Zatim koristite glukometar svakih 5 minuta da biste zabilježili promjene na šećeru. Nakon što se glukoza smanji za 0,3 mmol / L, možete jesti.

Ispravan izračun trajanja lijeka je ključ efikasne terapije za dijabetes.

Ultra brzi inzulin i njegove karakteristike

Djelovanje ultra kratkog inzulina javlja se odmah. To je njegova glavna razlika: pacijent ne mora čekati propisano vrijeme da bi lijek imao učinka. Propisan je pacijentima kojima ne pomaže brzi inzulin.

Ultra-brzi hormon sintetizovan je kako bi dijabetičarima mogao povremeno da se prepuštaju brzim ugljenim hidratima, posebno slatkišima. Međutim, u stvarnosti to nije tako.

Svaki lako probavljivi ugljikohidrati povećavat će šećer prije nego što djeluje najbrži inzulin.

Zato je dijeta sa niskim udjelom ugljikohidrata kamen temeljac skrbi za dijabetes. Pridržavajući se propisane prehrane, pacijent može značajno smanjiti vjerojatnost ozbiljnih komplikacija.

Ultra brzi inzulin je ljudski hormon s poboljšanom strukturom. Može se koristiti za dijabetes tipa 1 i 2, kao i za trudnice.

Prednosti i nedostaci

Kao i svaki lijek, i kratki inzulin ima svoje prednosti i slabosti.

  • ova vrsta inzulina snižava krv u normalno stanje bez izazivanja hipoglikemije,
  • Stabilan učinak na šećer
  • prilično je jednostavno izračunati veličinu i sastav porcije koja se može pojesti, nakon određenog vremena nakon injekcije,
  • upotreba ove vrste hormona potiče bolju apsorpciju hrane uz uvjet da pacijent slijedi propisanu dijetu.

Čitateljima naše stranice nudimo popust!

  • Potreba sačeka 30 do 40 minuta prije jela. U nekim je situacijama to izuzetno teško. Na primjer, na putu, na proslavi.
  • Terapeutski učinak se ne pojavljuje odmah, što znači da takav lijek nije pogodan za trenutno olakšanje hiperglikemije.
  • Budući da takav inzulin ima produljeni učinak, dodatni lagani zalogaj potreban je 2,5-3 sata nakon injekcije za stabilizaciju razine šećera.

U medicinskoj praksi postoje dijabetičari s dijagnosticiranim sporim pražnjenjem želuca.

Ovim se pacijentima treba ubrizgati brzi inzulin 1,5 sat prije jela. U mnogim slučajevima to je krajnje nezgodno. U ovom slučaju jedini je izlaz upotreba hormona ultra brzog djelovanja.

U svakom slučaju, samo liječnik može propisati ovaj ili onaj lijek. Prelazak s jednog na drugi lijek također bi se trebao odvijati pod liječničkim nadzorom.

Imena lijekova

Trenutno je izbor brzih inzulinskih pripravaka prilično širok. Najčešće, cijena ovisi o proizvođaču.

Tabela: „Brzo delujući insulini“

Naziv lijekaObrazac za puštanjeZemlja porijekla
"Biosulin P"Staklena ampula od 10 ml ili uložak od 3 mlIndija
Apidra3 ml stakleni uložakNemačke
Gensulin RStaklena ampula od 10 ml ili uložak od 3 mlPoljska
Nevorapid Penfill3 ml stakleni uložakDanska
Rosinsulin RBoca od 5 mlRusija
Humalog3 ml stakleni uložakFrancuska

Humalog je analog ljudskog insulina. Bezbojna tečnost dostupna u čašama od 3 mililitara stakla. Prihvatljiv način primjene je subkutano i intravenski. Trajanje akcije je do 5 sati. Ovisi o odabranoj dozi i osjetljivosti tijela, pacijentovoj tjelesnoj temperaturi kao i mjestu ubrizgavanja.

Ako vam je unošenje bilo ispod kože, onda će maksimalna koncentracija hormona u krvi biti za pola sata - sat vremena.

Humalog se može davati prije jela, kao i odmah nakon njega. Subkutano upravljanje provodi se u ramenu, trbuhu, stražnjici ili bedru.

Djelatna tvar lijeka Novorapid Penfill je inzulin aspart. Ovo je analogan ljudskom hormonu. To je tečnost bez boje, bez sedimenta.Takvi lijek dozvoljen je djeci starijoj od dvije godine. Uobičajeno, dnevna potreba za inzulinom kreće se od 0,5 do 1 JEDINICE, ovisno o tjelesnoj težini dijabetičara.

"Apidra" je njemački lijek, čija je aktivna supstanca insulin glulisin. Ovo je još jedan analog ljudskog hormona. Budući da ispitivanja učinka ovog lijeka nisu provedena na trudnicama, njegova upotreba za takvu skupinu bolesnika je nepoželjna. Isto vrijedi i za žene koje doje.

Rosinsulin R je lijek ruske proizvodnje. Aktivna tvar je genetski inženjerski humani inzulin. Proizvođač preporučuje primjenu malo prije jela ili 1,5-2 sata nakon njega. Prije upotrebe potrebno je pažljivo ispitati tečnost na prisustvo zamućenosti, sedimenta. U ovom slučaju, hormon se ne može koristiti.

Glavna nuspojava brzih inzulinskih preparata je hipoglikemija. Njegov blagi oblik ne zahtijeva prilagođavanje doze lijeka i medicinsku njegu. Ako je nizak šećer prešao na umjeren ili kritičan stupanj, potrebna je hitna medicinska pomoć. Pored hipoglikemije, pacijenti mogu osjetiti lipodistrofiju, pruritus i urtikariju.

Nikotin, COC, hormoni štitnjače, antidepresivi i neki drugi lijekovi slabe učinke inzulina na šećer. U ovom slučaju morate prilagoditi dozu hormona. Ako neki lijek svakodnevno uzimaju pacijenti, on o tome mora obavijestiti liječnika.

Kao i svaki lijek, i brzi pripravci inzulina imaju svoje kontraindikacije. Tu spadaju:

  • neke bolesti srca, posebno oštećenje,
  • akutni žad
  • gastrointestinalne bolesti
  • hepatitis

U prisustvu takvih bolesti, režim liječenja odabire se pojedinačno.

Pripravci za brzi inzulin propisani su dijabetičarima kao terapija. Za postizanje maksimalnog učinka liječenja potrebno je strogo pridržavanje doziranja, pridržavanje dijeta. Promjena količine hormona koja se daje, zamjena jednog sa drugim moguća je samo po dogovoru s liječnikom.

Dijabetes uvijek dovodi do fatalnih komplikacija. Prekomjerni šećer u krvi je izuzetno opasan.

Aronova S.M. dao objašnjenja o liječenju dijabetesa. Pročitajte u cijelosti

Pogledajte video: The Groucho Marx Show: American Television Quiz Show - Book Chair Clock Episodes (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar