Kako liječiti kalkulozni pankreatitis

Kalkulozni pankreatitis je opasna bolest koja je praćena upalom tkiva gušterače s dodatnim stvaranjem čvrstih kalkula u kanalima organa. Ova se bolest smatra prekanceroznim stanjem i zato zahtijeva pravovremenu dijagnozu i adekvatnu terapiju.

Naravno, mnoge ljude zanimaju dodatne informacije. Zašto se razvija akutni kalkulozni pankreatitis? Koji simptomi bi trebali izazvati anksioznost? Šta lekar može ponuditi? Jesu li prognoze povoljne? Odgovore na ova pitanja vrijedi istražiti.

Opće informacije o bolesti

Kalkulozni pankreatitis je vrlo opasna patologija, koja je praćena stvaranjem kalkula u strukturama gušterače. Vjeruje se da je okidač u ovom slučaju promjena hemijskog sastava soka pankreasa. U kanalima žlezde nastaju malene neoplazme iz fosfata ili karbonatnog kreča. Kamenje je obično sitno, ne previše gusto i nalikuje sitnim zrncima pijeska bijele ili sivkaste boje.

Slične novotvorine nakupljaju se u kanalima gušterače, sprečavajući normalan odljev pankreasnog soka. Tečnost se počinje nakupljati, što dovodi do širenja kanala, aktiviranja patogene mikroflore i daljnjeg razvoja upalnog procesa.

U savremenoj medicini razlikuju se akutni i hronični kalkulozni pankreatitis. Kolecistitis, hepatitis, loša prehrana, uzimanje lijekova - sve to može pokrenuti razvoj ove bolesti koja nije tako lako liječiti.

Glavni razlozi za pojavu

Zapravo medicina poznaje veliki broj faktora, čiji utjecaj može izazvati razvoj takve bolesti. Ali, prema statističkim podacima, u većini slučajeva stvaranje kalkula u kanalima gušterače događa se na pozadini napredovanja drugih bolesti. Zbog toga se razvija kalkulozni pankreatitis:

  • Kolecistitis i ostale bolesti žučne kesice često dovode do oštećenja gušterače.
  • Popis uzroka uključuje hepatitis, kao i druge bolesti jetre.
  • Potencijalno opasne u ovom slučaju su ulcerozne lezije zidova želuca i creva.
  • Kalkulozni pankreatitis može biti rezultat različitih patologija vaskularnog sistema i vezivnog tkiva.
  • Od velikog značaja u ovom slučaju je ishrana. Kvaliteta konzumirane hrane direktno utječe na sintetičku aktivnost gušterače. Prekomjerni stres na organu može izazvati razvoj upale.
  • Faktori rizika uključuju loše navike, posebno upotrebu alkohola, droga, pušenja. Sve to nadražuje sluznicu probavnog trakta.
  • Uzrok upale može biti nepravilan unos određenih lijekova, posebno antibakterijskih lijekova.
  • Izvjesnu ulogu igraju ekološka situacija, stepen zagađenosti okoliša, kvaliteta vode i korištene hrane.

Kalkulozni pankreatitis: simptomi

Naravno, karakteristike kliničke slike ovise o obliku bolesti i stadijumu njenog razvoja. Prvi znak, naravno, je bol. Lokalizacija neugodnih senzacija direktno ovisi o stupnju oštećenja organa s kalcifikacijama.

Ako se kamenje nagomilalo na području glave i tijela žlijezde, onda se pacijenti žale na bolove u srednjem dijelu trbuha i epigastričnoj regiji. Ponekad su kamenje prisutno samo u tijelu žlijezde i u tom slučaju bol isijava na desnu stranu trbuha. Ako se pojavi nelagodnost u lijevom hipohondrijumu, to može ukazivati ​​na nakupljanje kalcifikacija u repu gušterače. Često dolazi do oštećenja cijelog organa - pacijenti pate od jakog herpes zostera.

Naravno, postoje i drugi prekršaji na koje je jednostavno nemoguće ne obratiti pažnju:

  • povećava se otkucaji srca
  • pojavljuje se znojenje
  • tjelesna težina postepeno opada, što je povezano s smanjenjem apetita i nepotpunom probavom i, prema tome, asimilacijom hrane, tj.
  • problemi sa stolicom
  • česte pojave mučnine, koje često završavaju povraćanjem.

Za razliku od hepatitisa, ovu patologiju ne prati žutost sklera očiju i kože. Ponekad nakupljanje kamenja utiče na sintezu inzulina - postoji rizik od razvoja dijabetesa, posebno kada je riječ o hroničnoj upali.

Značajke dijagnostičkog procesa

Vrlo je važno dijagnosticirati bolest u ranim fazama razvoja. doktor će to obaviti pravo na konsultaciji. Što prije započne liječenje kalkuloznog pankreatitisa, veća je vjerojatnost brzog i potpunog oporavka:

  • Prije svega, pacijentima se preporučuje davanje krvi i urina za laboratorijske analize. Povećanje broja bijelih krvnih zrnaca potvrđuje prisutnost upale. Uz to, na pozadini stvaranja kalkula, opaža se porast razine amilaze.
  • Ultrazvuk je prilično informativan, jednostavan i pristupačan postupak. Tijekom pregleda liječnik može utvrditi prisustvo proširenih kanala pankreasa.
  • Uz to se uzima i rendgen koji vam omogućava otkrivanje samih kamenja (posebno ako su dovoljno velike).
  • Ako gornji postupci nisu pružili liječniku dovoljno informacija, tada se pacijent šalje na endoskopsku retrogradnu pankreatografiju (tehnika omogućava ispitivanje kanala organa iznutra).

Konzervativna terapija

Šta učiniti sa sličnom bolešću? Kako ublažiti jaku bol sa kalkulantnim pankreatitisom? Mnogi se pacijenti o tome pitaju na recept liječnika. Odmah vrijedi reći da je terapija lijekovima u ovom slučaju samo pomoćna. Neki lijekovi pomažu u suzbijanju simptoma, a drugi obnavljaju probavni sistem:

  • Kod jakih bolova koriste se analgetici i maziva, posebno „Analgin“, „Drotaverin“, „Papaverin“, „No-shpa“.
  • Primenjena i protiv ulkusnih svojstava - "Famotidin", "Gastroceptin", "Ranitidin."
  • Enzimski lijekovi, na primjer, pankreatin, Mezim, Festal, također su uključeni u režim liječenja. Pomažu ublažavanju stresa gušterače i poboljšavaju probavu.
  • Antacidi se takođe koriste, posebno, „Maalox“, „Almagel“, „Dalargin“.

Hirurgija

Prema statistici, tek ponekad se mogu nositi s bolešću uz pomoć lijekova. U većini slučajeva potrebna je operacija. Ako je moguće, tada se provodi drenaža pankreasnih kanala.

Ponekad liječnik uspostavlja anastomozu povezujući kanal pankreasa i šupljinu tankog crijeva - to pomaže u vraćanju normalnog izljeva pankreasnog soka. Ako postoji opsežna lezija organa, tada liječnik može odlučiti o njegovoj kompletnoj resekciji.

Nakon operacije, pacijentu su propisani odgovarajući lijekovi, kao i fizioterapeutski postupci. Preporučuje se spa tretman i povremeni pregledi.

Kalkulozni pankreatitis: dijeta

Uz takvu bolest, dijeta je jako važna. Nepravilna prehrana u ovom slučaju samo stvara dodatni stres na gušterači, dodatno pogoršavajući stanje pacijenta. Pravila za pravljenje optimalne prehrane prilično su jednostavna:

  • Dimljena, previše slana, kao i začinjena, pržena i masna jela kontraindicirana su, jer sve to negativno utječe na stanje gušterače, nadražuje sluznicu probavnog trakta.
  • Potrebno je napustiti alkoholna i gazirana pića.
  • Bolje je odbiti svinjetinu. Dopušteno je koristiti zečje meso, perad, meso ribe s niskim udjelom masti, ali bolje ih je kuhati na pari (ni u kojem slučaju ne pržiti).
  • Dozvoljeno je jesti povrtne juhe, pire krompir, žitarice (zobena kaša se smatra posebno korisnom).
  • Dijeta treba da uključuje fermentirane mliječne proizvode, omlete, skuta bez masti.
  • Što se tiče pijenja, korisni su biljni čajevi, žele, goveđa juha. Od kafe i jakog crnog čaja treba se bar nakratko odreći.
  • Najoptimalnija opcija smatra se frakcijskom ishranom - jedite malo, ali često.

Narodni lijekovi: šta možete sami učiniti?

Neke proizvode možete pripremiti kod kuće:

  • Smatra se efikasnom tinkturom oraha.
  • Pacijentima se savjetuje da piju decokciju zobnih žitarica (prvo ih moraju mljeti u mlincu za kafu).
  • Ljekari preporučuju piti čaj od kamilice koji pomaže u ublažavanju upale.
  • Učinkovite su decokcije lišća i korijena maslačka.
  • Decokcije i infuzije iz korijena calamusa također savršeno pomažu kod probavnih problema.

Prirodno, lijek možete upotrebljavati samo uz dozvolu liječnika, odnosno samo nakon savjetovanja sa stručnjakom. Tradicionalna medicina može se koristiti samo kao pomoćne metode.

Predviđanja za pacijente

Predviđanja u ovom slučaju direktno ovise o tome u kojoj je fazi bolest dijagnosticirana. S kalkuloznim pankreatitisom uvijek postoji opasnost od degeneracije patologije u punopravnu onkološku bolest. Ponekad takva lezija gušterače vodi u invalidnost. Međutim, vjerojatnost povoljnog ishoda također postoji.

Prevencija: je li moguće spriječiti razvoj bolesti?

Nažalost, ne postoje posebni lijekovi ili druga sredstva koja bi se u potpunosti mogla zaštititi od razvoja kalkuloznog pankreatitisa. S druge strane, slijeđenje nekih jednostavnih pravila u velikoj mjeri smanjuje rizik od razvoja bolesti.

Vrlo je važno pratiti ishranu, jesti samo laganu, pravilno kuvanu hranu. Stručnjaci preporučuju prestanak pušenja i konzumiranja alkohola - ove loše navike ponajviše negativno utječu na probavni sistem. Pokušajte više vremena provoditi vani, ojačajte imunitet, dobro se odmorite i, naravno, izbjegavajte stresne situacije.

Primijetite li bilo kakvo pogoršanje, tada morate hitno obavijestiti svog liječnika i proći sveobuhvatnu dijagnozu. Kao što znate, što prije započne terapija, veća je vjerojatnost uspješnog ishoda.

Značajke tijeka i simptomi bolesti

Kao što je već spomenuto, pankreatitis kalkularnog tipa nastaje kao rezultat patološke promjene hemijskog sastava soka koji se nalazi u gušterači. Ovaj glavni razlog pojave ove bolesti povezan je s pojavom ustajalih ili upalnih procesa u ovom probavnom organu koji provociraju razvoj vapnenastih kamenaca u njemu - kamenja koji u potpunosti blokiraju kanal. Ovaj je razlog glavni u razvoju patologije, ali postoji nekoliko faktora rizika koji ubrzavaju patološki proces:

  • prisutnost u pacijentovoj anamnezi patologija vezivnog tkiva ili krvnih žila,
  • dugotrajni nekontrolirani unos antibiotika,
  • zloupotreba alkohola
  • Takve patologije jetre kao žučna bolest, hepatitis i ciroza mogu direktno izazvati ovu bolest.

Prva manifestacija kalkuloznog pankreatitisa gotovo je potpuno slična razvoju u ljudi posljednje imenovane bolesti jetre - ovo je napad akutne boli. Ali postoji i značajka - to je prisutnost dijareje i istovremeno odsutnost žutice.

Kliničke manifestacije bolesti

Klinika kalkuloznog pankreatitisa u najvećem dijelu ovisi o tome u kojem obliku prolazi patološki proces - akutni ili hronični. Pored toga, mjesto lokalizacije kamenaca u žlijezdi ima veliki utjecaj na simptomatske manifestacije, naime na trenutno mjesto boli. U slučaju položaja kalkula u tijelu gušterače, bol pogađa srednji dio trbuha, u tijelu žlijezde - desno, a kad su lokalizirani u njegovom repu, jaki bolovi osjećaju se u lijevom hipohondriju. U istom slučaju, kada je cijela gušterača zahvaćena kamenjem, bol ima oblik pojasa.

Pacijent ima i druge simptome, prema kojima iskusni stručnjak može posumnjati u razvoj kalkuloznog pankreatitisa:

  • Osoba sa ovom bolešću pati od opstipacije, ali istovremeno izmet tijekom akta defekacije ima kašastu strukturu, a u njima su prisutni ostaci ne probavljene hrane. Pacijentova stolica je uvijek neugodnog mirisa.
  • Česte pojave mučnina, ponekad prerastajući u snažno povraćanje.
  • Neočekivano (bez većeg razloga) i veliko mršavljenje.
  • Otkucaji srca su se znatno povećali.
  • Stalno znojenje.

U slučaju kada su kamenje locirano na cijeloj žlijezdi, osoba počinje razvijati dijabetes. U takvoj situaciji bolna senzacija uopšte ne može biti prisutna ili imati toliko slab izraz da pacijent jednostavno neće reagirati na njih.

Stručnjaci toplo preporučuju da svi koji su u riziku za razvoj ove patologije obratite pažnju na alarmantne znakove. U slučaju da se pojave 2 ili više simptoma, potrebno je odmah konzultirati liječnika i proći potrebni dijagnostički pregled. Ovo će pomoći prepoznati opasnu bolest u samom početku i povećati šanse za oporavak.

Dijagnoza i terapija bolesti

Za otkrivanje trenutnog kliničkog stanja gušterače i propisivanje adekvatnog liječenja (konzervativnog ili hirurškog), specijalističkom gastroenterologu su potrebni rezultati specijalne dijagnostičke studije.

Za dobivanje potrebnih podataka propisane su sljedeće istraživačke metode za bolesnike sa sumnjom na kalkulozni pankreatitis:

  • Laboratorijski testovi krvi i urina mogu pokazati povećani sadržaj amilaze (posebnog probavnog enzima), što potvrđuje oštećenje gušterače.
  • Fluoroskopija. Ova metoda istraživanja omogućava vam da vidite ima li šljunka u kanalu ili tijelu organa za probavu i koliko ih je na raspolaganju. Samo će iskusni dijagnostičar moći razlikovati prave kalkulacije od kalcificiranog limfnog čvora.
  • Ultrazvuk pomaže da se utvrdi širina pankreasnog kanala, kao i prisustvo kamenja u njemu.
  • Endoskopska retrogradna pankreatografija je rijetka. Ova metoda istraživanja potrebna je samo ako je teška dijagnoza teška.
  • Potpuni pregled pacijenta moguć je samo u fazi remisije jer se s relapsom bolesti stanje pacijenta naglo pogoršava, a potrebna mu je hitna medicinska pomoć.

Glavne terapijske mjere

Liječenje kalkuloznog pankreatitisa provodi se u nekoliko smjerova. Ako je tijek ove opasne bolesti umjeren, koriste se sljedeće metode:

  • Terapija lijekovima. Lijekovi s njim koriste se na ograničeni način.Njihov cilj je uklanjanje glavnih simptoma, boli, mučnine i povraćanja, kao i uklanjanje upalnog procesa, normalizacija probavnog procesa i stolice.
    Fizioterapija. Uporaba ove metode usmjerena je na ubrzavanje regeneracije tkiva, uklanjanje popratnih bolesti i obnavljanje rada pogođenih organa.
  • Pomoćni tretman narodnim lijekovima. Izvodi se samo pod vodstvom stručnjaka. Kategorički se ne preporučuje pribjegavanje tome samostalno, jer samo možete pogoršati patološku situaciju.
  • Sanatorijsko-odmaralište, u kojem se pacijentima bira prihvatljiv meni i dodjeljuje im se mineralna voda koja odgovara njihovom sastavu.

U slučaju kada je stanje bolesne osobe prilično ozbiljno, kalkuli ometaju normalno funkcioniranje probavne žlijezde ili počinju provocirati razvoj nekrotičnog procesa u njoj, potrebna je hitna operacija.

Hirurško liječenje ima za cilj povratiti odliv soka iz organa za probavu. To se postiže uklanjanjem kamenja iz tubula probavne žlijezde i njihovom naknadnom drenažom.

Prognoza za kalkulozni pankreatitis, koju su ostavili specijalisti, obično je nepovoljna, jer je ta bolest često zloćudna. Uz to, patologija značajno smanjuje rad čoveka. Upravo s tim faktorima u većini slučajeva osobe s poviješću ove bolesti pripadaju grupi sa invaliditetom. Pravovremena dijagnoza, adekvatan tretman, odbacivanje loših navika i pravilna prehrana mogu pomoći u tome da se to izbjegne.

Simptomi karakteristični za kalkulozni pankreatitis

Imajte na umu da dijagnozu postavlja ljekar. Nakon potpunog pregleda, uključujući endoskopski pregled, kad se potvrdi dijagnoza kalkuloznog pankreatitisa, započinju s liječenjem. Kako shvatiti da postoji rizik od razvoja takve bolesti? Prikazane su zasebnim značajkama:

  • jake bolove u trbuhu. Ovisno o lokaciji formiranog kamenja, osjećaju se u različitim područjima,
  • probavne smetnje: zatvor, stolica u obliku kaše, s tragovima ne probavljene hrane,
  • gubitak kilograma
  • prekomjerno znojenje,
  • karakterističan loš zadah.

Ako se pojave takvi simptomi, potrebno je javiti se liječniku. Čak ni sa jednim simptomom neće naštetiti dijagnozi, u ranoj fazi razvoja bolesti može se učiniti manje oštećenja organizma.

Uzroci kalkuloznog pankreatitisa

Broj bodova koji proizlaze jedan od drugog dovode do sličnog stanja. Kalkulozni pankreatitis smatra se zanemarenim oblikom bolesti kada tijelo ne podnosi ogroman broj opterećenja.

Razmislite o polugama koje daju poticaj razvoju bolesti:

  1. Nekontrolirana konzumacija alkoholnih pića,
  2. Pretjerano liječenje antibioticima
  3. Preboljele bolesti hepatitisa B i hepatitisa C, žučnog mjehura i žučnih kanala
  4. Duodenalni čir
  5. Posledice lečenja povreda, infekcija, operacija,
  6. Problemi s krvnim žilama, srcem.

Liječenje kalkuloznog pankreatitisa

Liječenje započinje potpunim nadzorom i propisivanjem postupaka nadziranog liječnika. Samo-lijek je kontraindiciran. Za kalkulozni pankreatitis karakterističan je akutni i hronični oblik bolesti. Akutni tok bolesti je rijedak, smatra se opasnim za ljude. Operacijom ćete moći riješiti problem pod nadzorom iskusnog hirurga, kada bude hitno potrebno ukloniti oblikovano kamenje. Oporavak će u ovom slučaju trajati mnogo vremena. Preporučljivo je pohađati rehabilitacijski tečaj u posebnim centrima, odmaralištima ili pansionima. Često nakon operacije postoje posljedice u obliku prelaska bolesti u onkologiju. Osoba sa sličnom dijagnozom uglavnom je ograničena, invalidnost je dodijeljena, obično grupa 2.

Hronični kalkulozni pankreatitis je čest, javlja se češće od ostalih vrsta. Patologiju karakteriše bol u obliku grčeva, mučnine, povraćanja. Ovaj oblik tijeka bolesti nije ništa manje opasan nego akutni. Posljedice i rehabilitacija ostaju slične. Liječenje nije svaki put hirurška operacija. Konzervativne metode usmjerene na odljev kamenaca u gušterači moguća su cijepanje i neprihvatljivost rasta. Fizioterapeutske metode se također koriste gotovo stalno u liječenju kalkuloznog pankreatitisa.

Dijeta za kalkulozni pankreatitis

Bez obzira na tijek bolesti, liječenje kalkuloznog pankreatitisa započinje strogom dijetom. Prije svega, iz prehrane su isključena pržena i dimljena jela, slana i začinjena, brza hrana, alkoholni proizvodi. Hrana se ne smije oštro razlikovati od temperature.

Ostaje voće i povrće. Povrće se ne konzumira sirovo, voće nije kiselo. Preporučljivo je koristiti fermentirane mliječne proizvode, bolje bez masnih sastojaka, supe od povrća, žele, biljne čajeve. Za doručak su idealni proteinski omleti, žitarice (zdrob, heljda, zobena kaša). Jelo će trebati prethodno naribati, mlijeko treba odabrati sa minimalnim udjelom masti. Proizvode treba pirjati, kuhati ili kuhati na pari. Preduvjet će biti konzumiranje velike količine vode. Preporuke za ishranu polaznog lekara moraju se strogo poštovati. Ovo će biti ključ za oporavak.

Nakon tretmana, kad dođe trenutak oporavka, ili remisije, moguće je koristiti alternativne recepte za održavanje zdravlja.

Narodni recepti za liječenje kalkuloznog pankreatitisa

Ove metode liječenja koriste se isključivo uz pristanak lekara, neke recepte može preporučiti liječnik. Cilj im je jačanje rezultata nakon tradicionalne medicine kako bi se smanjio rizik od pogoršanja bolesti ili pokretanja bolesti.

Razmotrite poznate i provjerene recepte:

  1. Sok od krumpira i šargarepe. Uzimaju se 2 šargarepe i krumpira, dobro se operu, kore se ne uklone, uklone nesavršenosti. Samljeti u blenderu ili u mlinici za meso, iscijediti sok. Pijte ujutro na prazan stomak nedelju dana. Zatim se odmarajte na isti period.
  2. Zob Čaša žitarica se pere i pomiče u mlincu za meso. Smjesu se prelije sa litrom vode i kuha na laganoj vatri 10 minuta. Ohladite i filtrirajte. Popijte pola čaše napitka ujutro prije jela. Kurs traje 10 dana.
  3. Orah 1 čaša ljuske i pregrade oraha prelije se 0,5 litara votke u neprozirnu bocu, a zatim se ostavi mjesec dana, povremeno protresti. Uzimajte 1 žličicu prije jela, otprilike mjesec dana, a potom ista pauza.
  4. Maslačak. Izvadite izboj zajedno s korijenom bez cvijeta i nasjeckajte. U dobijenu masu dodajte 0,5 litara vode i pustite da kuha jedan dan. Uzimajte ¼ šoljicu prije jela 6 puta dnevno. Tečaj prijema je 2 tjedna.

Ovdje nisu navedene sve poznate metode pripreme ljekovitih napitaka. Imajte na umu da je moguće primijeniti alternativne metode ako nema netolerancije i alergijskih reakcija na komponente napravljenih smjesa. Narodni recepti ne zamjenjuju glavni tretman, već će postati dodatni.

Želim dodati da se prevencija i sprečavanje bolesti smatraju najboljim načinom za njezinu prevenciju. Ne zanemarujte prve simptome koji se pojave kada se ne osjećate dobro, utapajući ih tabletama, samo-lijekovima. Ova praksa može ublažiti simptome, ali ne i izliječiti uzrok. Korisno odbijanje štetnih ovisnosti, smanjenje tjelesne aktivnosti i pridržavanje pravila zdrave prehrane.

Češće od ostalih vrsta upale pankreasa nastaje pankreatitis ovisan o bilijaru (zajedno s alkoholom). Bilijarni pankreatitis nastaje kao rezultat kršenja odliva žuči kroz žučni trakt. Kao rezultat toga, povećava se pritisak u žučnim kanalima u usporedbi s kanalima gušterače, a žuč počinje teći u kanale pankreasa. Zbog regurgitacije žuči, stanice gušterače su oštećene s početkom upale i degenerativnih pojava. Prema kliničkom toku, pankreatitis ovisan o bilijaru je akutni i hronični.

Bilijarni pankreatitis je degenerativna upalna bolest gušterače povezana sa bolestima žučnog sustava, što dovodi do povećanog pritiska u žučnim kanalima i ulaska žuči u kanale pankreasa.

Etiologija i patogeneza

Akutni napad se javlja iz razloga sličnih hroničnom bilijarnom pankreatitisu. Poznati motivi:

  • kalkularni holecistitis i žučni talog (mali kalkulus u žuči),
  • nasljedne malformacije žučnih kanala,
  • diskinezija žučnih kanala,
  • upala žučnog mjehura,
  • upala žučnih kanala,
  • bolesti papile velikog dvanaestopalačnog creva (diskinezija Oddijinog sfinktera, upalni procesi, ožiljci, prisustvo stranih tela ili volumetrijski procesi u njemu),
  • ciroza i druge patologije jetre.

Postoje načini razvoja pankreatitisa ovisnog o bilijaru:

  1. Zbog bolesti žučnog sustava u žučnim kanalima povećava se pritisak, dolazi do refluksa žuči u pankreasni put.
  2. Povećani žučni pritisak zbog patologija Vater-papile.
  3. Oštećenje žlijezda gušterače kalkulusom (talog) formiranim u žučnim kanalima.
  4. Širenje zaraznih uzročnika iz bilijarnog sustava u pankreas (moguće putem limfnog drenažnog sistema).

Klinički kurs

Akutni proces karakterizira pojedinačni napad bolesti s izrazito jakim simptomima i pojavom hitne pomoći. Nakon napada, akutni bilijarni pankreatitis često prođe bez traga i dolazi do potpunog oporavka.

Za kronični proces karakterizira valovit tijek s periodima pogoršanja i remisija, stalnim napredovanjem patoloških promjena u žlijezdi.

Do zaoštravanja kroničnog ili pojave akutne bolesti obično dolazi zbog grešaka u prehrani - jedete puno masti, pržene i začinjene hrane uoči. Napad pankreatitisa karakterišu simptomi:

  • Šindre intenzivne boli u epigastrijumu, više lijevo, trajno. Ako pacijent ima hronični pankreatitis ovisan o bilijaru, tada bol boli. U akutnom procesu su jake, nepodnošljive.
  • Osećaj mučnine, povraćanja.
  • Labava stolica ili zatvor.
  • Osjećaj gorčine na jeziku.
  • Moguća je umjerena hipertermija.
  • Razina glukoze u krvi može se povećati ili smanjiti zbog poremećaja u proizvodnji inzulina i glukagona od strane ćelije žlijezde.

Kada se pregleda pacijent, simptomi bilijarnog pankreatitisa biće pozitivni: bol na Mayo-Robsonu, Desjardinsu, Shoffar-ovim točkama, Voskresensky simptomima (nedostatak pulsacije na palpaciji dijagonale 5 centimetara od pupka do lijevog pazuha), Razdolski simptom (bol pri tapkanju u regiji pankreasa) , simptom Mondora (ljubičaste mrlje na tijelu pacijenta), simptom Tuzhilin (prisutnost krvarenja na koži).

Specifičnost pankreatitisa

Pankreatitis je upalna bolest koja se javlja u ljudskom pankreasu. Organ se nalazi u trbušnoj šupljini i opremljen je sa dvije funkcije:

  • Endokrina (interna). Hormone proizvodi žlijezde, čiji je glavni sastojak inzulin. Hormon je važan za regulisanje nivoa šećera u tijelu.
  • Exocrine (eksterno). Funkcija je odgovorna za proizvodnju soka pankreasa i isporuku u želudac u potrebnoj količini. Sok uključuje enzime koji osiguravaju razgradnju i apsorpciju proteina, ugljikohidrata i masti sadržanih u konzumiranoj hrani.

Liječenje hroničnog pankreatitisa ovisi o obliku razvoja (edematozni, parenhimski, sklerozirajući, kalkulozni).

Značenje bolesti je u tome što kanal pankreasa prestaje dovoditi želudačni sok, organ se upali. Proizvodnja soka se nastavlja, postoje kršenja dodjele enzima. Enzimi s alkalnom strukturom normalno počinju djelovati, ostavljajući žlijezdu, čuvajući tkiva organa sigurno. Kod kroničnog pankreatitisa krši se proces aktivacije enzima, tvari počinju djelovati već unutar tijela.

Opasnost bolesti leži u činjenici da enzimi sadržani u soku, ne pronalazeći izlaz, nagrizaju direktno upaljeni unutrašnji organ. Hronični pankreatitis nastaje protiv drugih hroničnih bolesti probavnog sistema. Bolest se razvija u hronični oblik akutne. Simptomi i liječenje bolesti ovise o uzrocima upale.

Grupa rizika

Bolest je češća kod starijih ljudi. S godinama se prirodni procesi u tijelu usporavaju, kao i za rad gušterače. Veliki postotak pojave upale zabilježen je kod ljudi koji pate od ovisnosti o alkoholu i drogama. Česti unos alkohola uzrokuje napade pogoršanja. Ponavljajući se povremeno, napadaji mogu preći u hronični oblik. Zlouporaba alkohola uzrokuje pogoršanje hroničnog pankreatitisa.

Pomna pažnja na zdravlje posvećena je ljudima koji imaju nasljednu predispoziciju za bolest. Naučnici predlažu pojavu genetskih mutacija. Nasljedna predispozicija čini gušteraču ranjivom. Rad u opasnim industrijama povećava rizik od razvoja bolesti. Mnogo je lakše izliječiti bolest ako se iz života eliminiraju rizici koji izazivaju upalu.

Čimbenici koji doprinose bolesti

Važno je da ljudi koji spadaju u ove grupe shvate da je za njih rizik od obolijevanja mnogo veći. Liječenje hroničnog pankreatitisa je složenije. Apsolutno je potrebno izbjegavati faktore koji provociraju razvoj bolesti:

  • Dugotrajni stres
  • Infekcije
  • Uzimanje lekova koji izazivaju intoksikaciju organizma,
  • Post, dijeta,
  • Ozljede
  • Jedenje bezvrijedne hrane.

Hronični pankreasni pankreatitis često se razvija na pozadini drugih hroničnih bolesti: gastritisa, čira na želucu, upale žučnog mjehura i drugih. Posebna opasnost je holecistitis.

Simptomi bolesti

Hronični pankreatitis je bolest koja traje dugi niz godina. Karakteriziraju ga razdoblja pogoršanja i remisije. U ranim fazama utvrđivanje dijagnoze je teško. Pacijenti se odnose na opće smetnje, ne traže pomoć ljekara. Znakove kroničnog pankreatitisa lakše je otkriti pogoršanjem bolesti. Tada su simptomi slični kliničkoj slici akutnog oblika.

  1. Gubitak kilograma Pacijent mršavi bez očiglednih razloga, obnavljanje tjelesne težine je teško.
  2. Bol u epigastriju i u gornjoj levoj trbušnoj šupljini. Kod hroničnog pankreatitisa bol je prigušen i bolan.
  3. Prirodni procesi probave su poremećeni. Pacijent ima mučninu, često praćenu povraćanjem, žgaravicom i težinom.

Zaoštravanje hroničnog pankreatitisa karakterizira pojačan simptom. U napadima pogoršanja simptomi se lakše primjećuju. Karakterističan znak je kršenje stolice. Zbog nedostatka dovoljnog soka, hrana se ne razgrađuje dovoljno. Stolica postaje gipka, stječe masni sjaj.

U kroničnom pankreatitisu otkriva se kršenje endokrine funkcije unutrašnjeg organa. Zbog toga tijelo ne proizvodi dovoljno hormona, uključujući i inzulin. Manjak inzulina u organizmu dovodi do dijabetesa.

Dijagnoza i liječenje

Ako se otkriju simptomi hroničnog pankreatitisa, potrebno je odmah konzultirati liječnika. Važno je razumjeti težinu bolesti. Ako oklijevate sa liječenjem, mogu doći do nepovratnih posljedica koje će pacijenta dovesti u smrt. Osim toga, na pozadini ove bolesti nastaju i druge, ne manje opasne. A liječenje jedne bolesti tijelo podnosi mnogo lakše nego nekoliko istovremeno.

Specijalistički sastanak

Ako se sumnja na upalu, prvo se obratite lekaru. Doktor prikuplja anamnezu i pravi ukupnu kliničku sliku. Kada terapeut dijagnosticira kronični pankreatitis, simptomi i pritužbe koje izrazi pacijent potvrđuju se dodatnim studijama. Primijećeni simptomi prepoznati su kao karakteristični za većinu bolesti probavnog sistema. Ovo je složenost dijagnoze. Stoga dijagnoza hroničnog pankreatitisa zahtijeva temeljito istraživanje. Dijagnostički koraci:

  1. Istorija bolesti, slušanje pritužbi,
  2. Vizuelni pregled pacijenta
  3. Palpacija (palpacija) kako bi se odredile granice unutrašnjih organa,
  4. Laboratorijska istraživanja
  5. Instrumentalna istraživanja.

Zadnje dvije faze smatraju se ključnim za dijagnozu hroničnog pankreatitisa. Stoga ih razmotrimo detaljnije. Laboratorijska dijagnoza uključuje istraživanje pacijentove krvi, urina i izmeta. Laboratorijska dijagnostika postiže najveću efikasnost ako se provode studije kada je hronični pankreatitis u akutnoj fazi. Ovo istraživanje ima za cilj da utvrdi nivo enzima u ljudskom tijelu, posebno amilaze. Kod hroničnog pankreatitisa nivo ovog enzima znatno se povećava nakon 2-3 sata od početka pogoršanja. Razina lipaze u tijelu raste i ostaje povišena kroz razdoblje do dvije sedmice.

Značajnu količinu informacija daje opći i biohemijski test krvi. Kod pacijenata kojima je dijagnosticiran hronični pankreatitis, primjećuje se porast razine leukocita. Ovo je karakteristično za svaki upalni proces. Biohemijska analiza bilježi smanjenje proteina u krvi. Takođe, važan pokazatelj u dijagnostici bolesti je količina masti u izmetu.

Postoji nekoliko znakova koji pomažu u dijagnosticiranju hroničnog pankreatitisa:

  1. Teško je osjetiti pulsiranje aorte ispod sternuma,
  2. Stvaranje modrica na nekim dijelovima trbušne šupljine,
  3. Kada dodirnete pankreas, nastaju bolni osećaji,
  4. Bolovi kod palpiranja područja između kralježnice i rebara sa lijeve strane.

Dijagnoza i liječenje bolesti s većom preciznošću utvrđuje se korištenjem medicinske opreme. Oprema se široko koristi u instrumentalnim dijagnostičkim metodama.

Instrumentalna dijagnostika

Hronični pankreatitis često se dijagnosticira instrumentalnim dijagnostičkim metodama. Najčešća metoda prepoznata je kao ultrazvuk. Ova metoda vizualizacije unutrašnjih organa pomaže u određivanju veličine i strukture organskih tkiva.

Eho znaci hronične upale tokom pregleda ultrazvukom:

  • Neravnomjerna kontura organa,
  • Prisutnost ciste,
  • Povećana ehogenost žlezde,
  • Prisutnost kamenja u kanalu,
  • Proširenje kanala u neravnim udovima.

Metod radiografije propisuje polazni lekar kako bi utvrdio prisustvo kamenja u pankreasu i kanalima. Kompjuterskom tomografijom pomažu se dobiti informacije o nekrozi tkiva unutrašnjeg organa i otkriva tumore i ciste.

Endoskopija je metoda vizuelnog pregleda organa pomoću video kamere. Ovo je iznenađujuće informativna metoda. Pomoću digitalnog endoskopa možete dobiti izuzetno jasnu sliku unutrašnjih organa i procijeniti njihovo stanje. Kod hroničnog pankreatitisa endoskopija vam omogućava da proučite učinak upale na ostale unutrašnje organe.

Specifičnosti liječenja

Ljekar koji proučava upalu pankreasa specijalizirao se za gastroenterologiju. Stoga se pitanje "kako liječiti gušterača" upućeno gastroenterologu. Razvijene su mnoge metode za lečenje bolesti. Izbor ovisi o specifičnostima i obliku bolesti. Glavni cilj propisanog liječenja je smanjenje rizika od komplikacija. Zbog toga je terapija usmjerena na ublažavanje bolova i sprečavanje pogoršanja. Način liječenja ovisi o stadijumu bolesti.

S pogoršanjem se sindrom boli prvo uklanja. Za vrijeme egzacerbacija, liječenje pankreatitisa najbolje je raditi u bolnici, pod stalnim nadzorom ljekara. U ranim danima pacijentima se preporučuje gladovanje, dopušteno je konzumiranje samo određene tekućine. Kad egzacerbacija nestane, intenzitet liječenja opada i propisuje se zamjenska terapija za daljnje liječenje pacijenta. Poenta je u uzimanju enzimskih preparata. Sindrom boli smanjuje se uz antispazmodike. Uz to, ljekar propisuje lijekove koji smanjuju lučenje stomaka.

Pored liječenja lijekovima, terapija uključuje poštivanje određenih prehrambenih pravila. Pacijent je sada dužan slijediti dijetu i posjetiti gastroenterologa doživotno.

Dijeta za pacijente sa pankreatitisom

Pacijent s dijagnozom kroničnog pankreatitisa nastavlja liječenje kroz život. To se odnosi na posebnu dijetu koju je neophodno poštovati kako bi se izbjegle komplikacije. U prvih nekoliko dana pogoršanog oblika, stručnjaci ne preporučuju jesti hranu. Hranjive materije se unose u tijelo putem sonde. Neovisno dopušteno je konzumiranje samo mineralne vode bez plina, bujona od šipaka. Nadalje, dozvoljena je upotreba hrane slične želeu i proizvodima koji neće uzrokovati ispuštanje soka pankreasa.

Kada egzacerbacija nestane, pacijentu je dopušteno da počne uzimati ugljikohidratne proizvode jednolike konzistencije. To su žitarice, supe od pireva i slično. Deset dana nakon napada, pacijentu je pokazano da konzumira fermentirane mliječne proizvode i parno meso.

Hronični pankreatitis zahtijevaće pridržavanje prehrambenih pravila tokom života. Pacijent će morati izbjegavati jesti masnu, začinjenu, prženu hranu. Potpuno isključite alkohol, gljive, peciva i slatkiše. Važno je i razmisliti o načinu na koji jedete. Morate koristiti male porcije. To će pomoći da se izbjegnu prekomjerna opterećenja gušterače. Pridržavanje dijeta i prehrambenih pravila, zajedno sa terapijom koju je propisao liječnik - ovo je odgovor na pitanje kako liječiti kronični pankreatitis.

Zdrava prehrana, kao i prestanak pušenja i piće prepoznati su kao važni načini za sprečavanje bolesti pankreasa. Imajte to na umu da se isključite iz rizične skupine. Hronični pankreatitis je teško liječiti, što zahtijeva i moralne i materijalne troškove. Izbjegavanje početka bolesti lakše je ako slijedite pravila zdravog načina života.

Osim toga, prevencija će pomoći u izbjegavanju drugih opasnih bolesti. Stoga bi zdravi ljudi, prije nego što se zapitaju kako liječiti bolest, trebali detaljnije proučiti metode za sprečavanje pankreatitisa.

Konzervativni tretman

Nakon što je dijagnosticirao hronični kalkulozni pankreatitis, liječnik može propisati konzervativni tretman. Prije svega, predviđa dijetu. Trebat ćete isključiti iz prehrane svu prženu hranu. Trebat ćete jesti u malim obrocima i frakcijski. S ovom bolešću ne možete jesti previše vruću ili jako hladnu hranu. Povrće se najbolje konzumira u pečenom ili kuvanom obliku. Također ćete trebati isključiti začinjenu i slanu hranu.

Konzervativno liječenje zahtijeva obavezne lijekove. Za ublažavanje bolova propisani su antispazmodici i analgetici, uključujući:

Takvi lijekovi se mogu propisati ne samo oralno, već i intravenski. Doziranje lijekova propisuje isključivo liječnik na temelju rezultata dijagnoze.

Terapija lijekovima može uključivati ​​hormonske lijekove. Propisani su za ublažavanje grčeva i smanjenje smanjenog lučenja kiseline. Terapeutski učinak očituje se u obliku poboljšanja općeg stanja i normalizacije stolice.

Za smanjenje aspiracije želučanog soka iz cijevi propisani su lijekovi protiv protucjelovitog djelovanja, uključujući:

Da biste smanjili opterećenje žlijezde i smanjili brzinu izlučivanja masnoća iz tijela, propisani su enzimi. Ne bi trebalo da sadrže žučne kiseline. Dakle, najčešće lekari propisuju sledeće lekove:

Osim toga, mogu se propisati antacidi. Imaju puferirajući i hipotenzivni učinak. Ovi lijekovi uključuju:

Hronični kalkulozni pankreatitis je bolest koja se mora liječiti sveobuhvatno i uvijek pod nadzorom liječnika.

Hirurško liječenje

Liječenje kroničnog kalkuloznog pankreatitisa konzervativnom terapijom još uvijek nije uvijek prikazano u kliničkim ispitivanjima. Često s takvom bolešću morate pribjeći hirurškom liječenju. Predviđa operacije u toku kojih se može izvršiti sljedeće:

  • transduodenalna papilosfinkterotomija, koja uključuje drenažu kanala žlezde,
  • resekcija distalnog dijela žlijezde, koja uključuje njeno zatiranje u jejunum,
  • preklapanje između petlje jejunuma i kanala žlijezde anastomoze,
  • resekcija pankreasa (ako se otkriju velike lezije ćelija žlezde).

Alternativni tretman

Neki radije liječe kronični kalkulozni pankreatitis narodnim lijekovima. Prije nego što pribegnete njima, svakako biste se trebali posavjetovati s liječnikom.

Predstavljamo vam listu efikasnih kućnih lijekova:

  1. Uzmite listove borovnice i mahune graha, temeljito isperite i nasjeckajte. Sipati 1 kašika. l dobijena smeša 200 ml ključale vode. Nakon toga, proizvod stavite na vatru, dovedite do vrenja i ostavite da odstoji 5-7 minuta. Uzimajte domaći lijek 3 puta dnevno, svaki po 40 ml.
  2. Isperite nekoliko puta zobene žitarice (200 g) pod tekućom vodom, a zatim prođite kroz mlin za meso. Ulijte ga u litru vode i kuhajte 10 minuta. Gotov proizvod uzimajte svaki put prije jela po 100 ml.
  3. Prebacite travu i korijenje maslačka kroz mlin za meso. Dobivenu sirovinu u količini od 20 g sipajte 600 ml vode i ostavite 12 sati. Uzimajte lijek 50 ml 6 puta dnevno.
  4. Stabljike noćurka usitnite u prah. Trebaće ga uzimati 3 puta dnevno po prstohvat 15 minuta prije jela.
  5. Uzmite 10 grama celandina, anisa, kukuruznih stijena, ptica planinara, trobojnice ljubičice i korijena maslačka. Dobivenu zbirku preliti 500 ml kipuće vode, staviti na vatru, dovesti do vrenja i inkubirati 5-7 minuta. Uzimati dekociju treba hladiti 3 puta dnevno, 50 ml.
  6. Uzmite nekoliko krompira, ogulite i iz njih iscijedite sok. Popijte ga u količini od 100 ml 2 sata prije obroka. Istovremeno je važno popiti čašu jogurta 5 minuta nakon uzimanja takvog lijeka.

Tijek liječenja uz pomoć narodnih lijekova trebao bi trajati od 2 do 4 tjedna. Tada morate predahnuti i, ako je potrebno, nastaviti tečaj.

Važno je zapamtiti da je hronični kalkulozni pankreatitis bolest koja se mora liječiti sveobuhvatno i profesionalno. Ne započinjte s terapijom bez savjetovanja s liječnikom, jer tako ćete samo naštetiti zdravlju.

Kakva bolest?

Kalkulozni pankreatitis je upalna bolest gušterače koja se javlja naslagama kalcijevih soli u tkivima u tijelu. To se događa zbog patologija i kršenja hemijskog sastava pankreasnog soka. Kao rezultat toga, kamenje nastaje u području izlučnog kanala organa.

Najčešće se to kamenje sastoji od fosfata i karbonatnog kreča. Obično su malih dimenzija, izgledaju poput pijeska sivo-bijele nijanse, relativno male gustoće i porozne strukture.

Najčešće se hronični kalkulozni pankreatitis javlja u ženskoj polovici čovečanstva, starijoj od 50 godina, a popularno ga zovu kameni pankreasa. Izuzetno je rijedak i hroničan.

Uzroci bolesti

Uobičajeno, kalkulozni pankreatitis nastaje iz slijedećih razloga:

  • česta i nekontrolisana upotreba antibiotika,
  • zloupotreba alkohola
  • holecistitis
  • hepatitis B i C,
  • žučna kamena bolest,
  • dvanaestopalačni čir.

Dijagnoza bolesti

Da bi postavio tačnu dijagnozu, lekar koristi sledeće dijagnostičke metode:

  • Ultrazvučni pregled Omogućuje vam da odredite širinu pankreasnog kanala i prisustvo ili odsustvo kamenja u njemu.
  • Laboratorijska ispitivanja. U analizi krvi i urina dolazi do povećanja amilaze.
  • Rentgenski pregled. Omogućuje vam gledanje jednog ili više malih kamenčića.
  • Endoskopska retrogradna pankreatografija. Ova metoda se koristi kao dodatna kada gore navedene metode nisu dale efikasne rezultate.

Liječenje bolesti

Liječenje kalkuloznog pankreatitisa mora propisati liječnik, jer se radi o vrlo ozbiljnoj i opasnoj bolesti. Metode liječenja izravno ovise o težini tijeka bolesti.

Tokom trajne remisije preporučuje se spa tretman koji nudi sledeće metode:

1) Sanatorijski režim.

2) Kompleks medicinskih postupaka:

  • - unutarnji unos mineralnih voda (liječenje pijenjem, ispiranje želuca, rektalni postupci, drenaža žučnih kanala i dr.).
  • - vanjski unos mineralnih voda (unos mineralnih kupelji).
  • - terapija blatom.
  • - fizioterapijske vježbe i klimatoterapija.

  • - UHF terapija
  • - dijatermija,
  • - parafin,
  • - sollux i drugi.

Najčešće se ova bolest leči hirurškom metodom. Ako su simptomi prisutni unutar i vanjske insuficijencije, pacijentu su propisane injekcije inzulina. Kao što je već spomenuto, najefikasnija metoda koja se koristi za liječenje kalkuloznog pankreatitisa smatra se operativnom metodom. Svrha operacije je stvaranje dobrih uslova za odliv soka u gastrointestinalni trakt iz samog gušterače.

Ovisno o tome koliko je žlijezda zahvaćena kanalima, izvode se sljedeće vrste hirurških intervencija:

  • Subtotalna pankreatktomija (resekcija pankreasa). Ova operacija propisana je kada se dogodi velika lezija gušterače, a većina stanica organa umre.
  • Transduodenalna papilosfinkterotomija u koju se izvlači kanal pankreasa.
  • Resekcija distalnog dela gušterače i zašivanje u debelo crevo.
  • Anastomoza između petlje tankog crijeva i pankreasnog kanala.

Metode i sredstva tradicionalne medicine

Uz dozvolu lekara, za lečenje kalkuloznog pankreatitisa u fazi uporne remisije mogu se koristiti alternativne metode.

Dakle, obično se koristi sljedeća alternativna medicina:

  • tinktura oraha ",
  • sok od svježeg krompira i šargarepe,
  • tinktura cvijeta kamilice, trava šargarepe, pelin, listovi metvice i jagoda,
  • dekocija ili prah kore aspen,
  • dekocija korijena i lišća maslačaka,
  • dekocija mahunarki i listova borovnice,
  • dekocija zobenih zrna,
  • tinktura gorkog pelina,
  • praškaste stabljike gorkošuljka noćurka. Uzimajte 15 minuta prije jela tri puta dnevno.U slučaju slatkog osjećaja, možemo zaključiti da je jaka upala gušterače. Ako se takav osjećaj pojavi nakon 15 minuta, tada bolest prolazi u slabom obliku.
  • mješavina korijena kalama, maslačka, koprive, listova mente, timijana i konusa hmelja, meda ili džema,
  • dekocija plodova anisa, kukuruznih stihija, trava celandina, trobojnice korijena ljubičice i maslačka, ptica planinara.

Uz kalkulozni pankreatitis vrlo je važna stvar pravilna prehrana i prehrana. Iz prehrane je potrebno isključiti sve prženo i slatko. Hrana treba biti frakcijska, u malim porcijama. Hrana treba biti srednje temperature (ni jako vruća, niti jako hladna).

Upoznajmo se sa proizvodima koji su dozvoljeni ovom bolešću:

  • vrsta peradi, ribe i mesa s niskom masnoćom.
  • skuti sir s malo masnoće. Može se konzumirati svježa ili napravljena od posuda.

Preporučljivo je kuhati posuđe za par ili prokuhati. U periodima pogoršanja bolesti preporučuje se pečenje povrća ili voća.

Od pića se preporučuju:

  • biljni čajevi
  • bokovi ruža,
  • razne žele.

Evo približnog obroka za ovu bolest:

  • kolačiće i suvi hljeb,
  • ribane supe, kuvane na juhi od masnih masnoća,
  • mliječni proizvodi s malo masti,
  • kaserole
  • omlet. Za kuvanje koristite samo proteine.

Heljda, zdrob ili zobena kaša mogu biti odličan doručak. Ali žitarice treba konzumirati samo u mljevenom obliku. Plodovi su dozvoljeni s ovom patologijom samo bez kiselih sorti.

Prognoza bolesti

Uz kalkulozni pankreatitis, stručnjaci obično ostavljaju nepovoljnu prognozu, jer ova bolest često može prerasti u maligni tumor. Također, s ovom bolešću, radna sposobnost pacijenta obično opada, zbog čega se u nekim slučajevima dodjeljuje skupina s invaliditetom.

Pravovremena dijagnoza, pravilna prehrana, odbacivanje loših navika pomoći će da se izbjegne razvoj mnogih opasnih patologija i komplikacija.

Pogledajte video: Что будет если кушать по три яйца каждый день ребенку, мужчине, женщине? Полезные советы диетолога. (Septembar 2024).

Ostavite Svoj Komentar