Ryzodeg® FlexTouch® (RYZODEG® FlexTouch®)

Farmaceutska industrija ne miruje - svake godine daje sve složenije i učinkovitije lijekove.

Inzulin nije izuzetak - postoje nove varijante hormona, osmišljene kako bi olakšale život pacijentima s dijabetesom, kojih svake godine postaje sve više.

Jedan od modernih razvoja je inzulin Raizodeg iz kompanije Novo Nordisk (Danska).

Karakteristike i sastav inzulina

Ryzodeg je inzulin dugog djelovanja. To je bezbojna prozirna tečnost.

Dobijeno je genetskim inženjeringom presađivanjem ljudske rekombinantne molekule DNA pomoću kvasca tipa Saccharomyces cerevisiae.

U njegovom sastavu su kombinirana dva insulina: Degludec - dugo djelujući i Aspart - kratak, u omjeru 70/30 na 100 jedinica.

U 1 jedinici inzulina Ryzodeg sadrži 0,0256 mg Degludeka i 0,0105 mg Aspart-a. Jedna olovka za špricu (Raizodeg Flex Touch) sadrži 3 ml rastvora, odnosno 300 jedinica.

Jedinstvena kombinacija dva antagonista inzulina dala je odličan hipoglikemijski efekat, brz nakon primjene i u trajanju od 24 sata.

Mehanizam djelovanja je spajanje primijenjenog lijeka sa pacijentovim insulinskim receptorima. Tako se lijek ostvaruje i povećava prirodni hipoglikemijski učinak.

Bazalni Degludec formira mikrokamere - specifične depoe u potkožnoj regiji. Odatle inzulin dugo vremena polako odstupa i ne inhibira učinak i ne ometa apsorpciju kratkog Aspart inzulina.

Insulin Rysodeg, paralelno sa činjenicom da potiče razgradnju glukoze u krvi, blokira protok glikogena iz jetre.

Uputa za upotrebu

Lijek Ryzodeg uvodi se samo u potkožnu masnoću. Ne može se ubrizgati ni intravenski ni intramuskularno.

Obično se predlaže da se injekcija napravi u trbuhu, bedrima, a ređe u rame. Potrebno je promijeniti mjesto ubrizgavanja prema općim pravilima algoritma uvođenja.

Ako injekciju provodi Ryzodeg Flex Touch (olovka za špricu), tada se morate pridržavati pravila:

  1. Provjerite jesu li svi dijelovi na mjestu da uložak od 3 ml sadrži 300 IU / ml lijeka.
  2. Provjerite da li igle za jednokratnu upotrebu NovoFayn ili NovoTvist (duljina 8 mm).
  3. Nakon što uklonite poklopac, pogledajte rješenje. Treba biti transparentan.
  4. Podesite željenu dozu na naljepnici okrećući izbornik.
  5. Pritiskom na „start“ držite dok se na vrhu igle ne pojavi kap otopine.
  6. Nakon injekcije brojač doze trebao bi biti 0. Izvadite iglu nakon 10 sekundi.

Uložak se koristi za punjenje olovaka. Najprihvatljivija je Ryzodeg Penfill.

Rysodeg Flex Touch - olovka za štrcaljku za višekratnu upotrebu. Obavezno ponesite nove igle za svaku injekciju.

Flexpen je jednokratna šprica za olovku sa penflom (uloškom).

Risodeg je propisan pacijentima koji imaju dijabetes tipa 1 i 2. Propisuje se 1 put dnevno prije glavnog obroka. Istovremeno se inzulin kratkog djelovanja daje prije svakog obroka.

Video tutorial za ubrizgavanje olovke:

Doza se izračunava stalnim nadzorom glukoze u krvi pacijenta. Izračunava se individualno za svakog pacijenta od strane endokrinologa.

Nakon primjene inzulin se apsorbuje brzo - od 15 minuta do 1 sata.

Lijek nema kontraindikacije za bolesti bubrega i jetre.

Ne preporučuje se upotreba:

  • djeca mlađa od 18 godina
  • tokom trudnoće
  • dok dojite
  • s povećanom individualnom osjetljivošću.

Glavni analozi Ryzodega su druge dugo djelujuće insuline. Kada zamijene Ryzodeg ovim lijekovima, u većini slučajeva oni čak i ne mijenjaju dozu.

Od toga, najpopularniji:

Možete ih uporediti prema tabeli:

LijekFarmakološka obilježjaTrajanje akcijeOgraničenja i nuspojaveObrazac za puštanjeVrijeme skladištenja
GlarginBistra otopina dugog djelovanja, hipoglikemija, omogućuje glatko smanjenje glukoze1 put dnevno, akcija se dešava nakon 1 sata, traje do 30 satiHipoglikemija, oštećenje vida, lipodistrofija, kožne reakcije, edemi. Oprez pri dojenjuProzirni stakleni uložak od 0,3 ml sa gumenim čepom i aluminijskim poklopcem, upakovan u folijuNa tamnom mjestu pri t 2-8ºC. Nakon početka upotrebe 4 tjedna na t 25º
TujeoAktivna supstanca glargin, dugotrajno smanjuje glatko šećer bez skokova, prema pregledu pacijenata, pozitivan učinak dugo je podržanSnažna koncentracija, potrebno je stalno prilagođavanje dozeHipoglikemija često, lipodistrofija rijetko. Trudnoća i dojenje nepoželjnoSoloStar - olovka za brizgalice u koju je ugrađen uložak od 300 IU / mlPrije upotrebe, 2,5 godine. Na tamnom mjestu pri t 2-8ºC ne smrzavati. Važno: transparentnost nije pokazatelj neuređenog
LevemirAktivna tvar detemir, dugačkaHipoglikemijski efekat od 3 do 14 sati, traje 24 sataHipoglikemija. Do 2 godine se ne preporučuje; korekcija je potrebna trudnicama i dojiljamaUložak od 3 ml (Penfill) ili FlexPen olovka za jednokratnu upotrebu sa doznom jedinicom od 1 JEDINICEU hladnjaku na t 2-8ºC. Otvoreno - ne više od 30 dana

Potrebno je uzeti u obzir komentare na uporabu Tujea: dobro je i pažljivo provjeriti upotrebljivost olovke za injekciju SoloStar, jer kvar može dovesti do neopravdanog precjenjivanja doze. Također, njegova brza kristalizacija postala je razlog za pojavljivanje nekoliko negativnih kritika na forumima.

Cijena lijeka

Preporučuje se da je većina primijenjenog inzulina za liječenje šećerne bolesti tipa 1 Ryzodegum.

Dijabetičarima tipa 2 sa dozom Ryzodeg inzulina treba davati svakodnevno.

Mnogo je pozitivnih recenzija o učinkovitosti lijeka - vrlo je popularan, iako kupovina lijeka u ljekarnama nije tako jednostavna.

Cijena će ovisiti o obliku izlaska.

Cijena Ryzodeg Penfill - staklena kaseta od 300 komada po 3 ml kretat će se od 6594, 8150 do 9050, pa čak i 13000 rubalja.

Raizodeg FlexTouch - olovka za štrcaljku 100 IU / ml u 3 ml, br. 5 u pakovanju, možete kupiti od 6970 do 8737 rubalja.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da će u različitim regijama i privatnim ljekarnama cijene varirati.

Nozološka klasifikacija (ICD-10)

Subkutana otopina1 ml
aktivna supstanca:
insulin degludec / insulin aspart100 PIECES (u omjeru 70/30)
(ekvivalent 2,56 mg inzul. degludec / 1,05 inzulina aspart)
pomoćni sastojci: glicerol - 19 mg, fenol - 1,5 mg, metakrezol - 1,72 mg, cink - 27,4 µg (kao cinkov acetat - 92 µg), natrijum hlorid - 0,58 mg, hlorovodonična kiselina / natrijum hidroksid (za korekcija pH), voda za ubrizgavanje - do 1 ml
pH otopine je 7,4
1 olovka za špricu sadrži 3 ml otopine što odgovara 300 komada
1 jedinica inzulina Risedeg ® sadrži 0,0256 mg bezvodnog inzulina degludec i 0,0105 mg bezvodnog inzulina bez soli, aspart
1 U inzulina Ryzodeg ® odgovara jednoj IU humanog inzulina, 1 U inzulina glargin, 1 U inzulina detemir ili 1 U dvofaznog inzulina aspart

Sastav i svojstva

Ryzodeg je nova generacija bazalnog inzulina koja se može uspješno koristiti za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Jedinstvenost Rysodeguma leži u činjenici da se on istovremeno sastoji od ultra kratkog djelovanja inzulina aspart i inzulina super produženog djelovanja degludeka.

Svi insulini koji se koriste za stvaranje preparata Ryzodeg su analogi ljudskog insulina. Dobivaju se rekombinantnom DNK biotehnologijom koristeći jednoćelijski kvas iz roda Saccharomyces cerevisiae.

Zbog toga se oni lako vežu na receptor vlastitog ljudskog inzulina i tijekom interakcije s njim doprinose učinkovitoj apsorpciji glukoze. Dakle, Ryzodegum u potpunosti funkcionira kao endogeni inzulin.

Ryzodeg ima dvostruki efekat: s jedne strane, pomaže unutrašnjim tkivima tijela da bolje apsorbiraju šećer iz krvi, a s druge, značajno smanjuje proizvodnju glikogena u ćelijama jetre. Ova svojstva čine Ryzodeg jednim od najefikasnijih bazalnih inzulina.

Insulin degludec, koji je jedna od komponenti preparata Ryzodeg, ima izuzetno dugo djelovanje. Nakon uvođenja u potkožno tkivo, postepeno i kontinuirano ulazi u krvotok, što omogućava pacijentu da spriječi povećanje šećera u krvi iznad normalne razine.

Dakle, Ryzodeg ima izražen hipoglikemijski efekat, uprkos kombinaciji degludeca i aspart-a. Ova dva naizgled suprotna dejstva inzulina u ovom leku stvaraju odličnu kombinaciju u kojoj dugi inzulin ne sprečava apsorpciju kratkog.

Akcija asparta započinje odmah nakon injekcije Ryzodeguma. Brzo ulazi u pacijentovu krv i pomaže u efikasnom snižavanju nivoa šećera u krvi.

Nadalje, degludec počinje utjecati na pacijentovo tijelo, koje se apsorbira vrlo sporo i u potpunosti zadovoljava pacijentove potrebe za bazalnim inzulinom tijekom 24 sata.

Obrazac za puštanje

Lijek je dostupan u obliku bistre otopine za intradermalnu primjenu. Otopina se stavi u stakleni uložak, koji je deo olovke Flextach brizgalice. Uz njegovu pomoć, osoba može postaviti dozu od 1 do 80 jedinica. Jedna specijalizovana olovka sadrži 3 ml (1 ml / 100 komada) rastvora. U jednom pakovanju se nalazi 5 napunjenih šprica.

Obratite pažnju! Zabranjeno je dopuniti uložak „Rysodeg“. Prije upotrebe lijeka morate pažljivo proučiti pravila rada s posebnom štrcaljkom.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Ljekovite komponente Ryzodega su potpuni analozi endogenog inzulina. Nakon primjene, degludec inzulin formira takozvane multiheksamere, koji omogućavaju njegovu opskrbu polako tokom dužeg vremenskog razdoblja. Aspart inzulina počinje djelovati u roku od 10-20 minuta, čime eliminira potrebu tijela za inzulinom. Komponente lijeka vezuju se na humane receptore za inzulin, nakon čega povećavaju brzinu iskorištavanja glukoze i smanjuju brzinu stvaranja glukoze u jetri.

Nakon primjene, počinju se oblikovati multiheksameri iz supervelikog inzulina. Postepeno otpuštanje lijeka u krv postiže se oslobađanjem monludec monomera. Procesi koji prolaze ne sprečavaju da se aspart brzo apsorbira u krv odmah nakon injekcije. Dakle, moguće je postići kombinirani učinak.

Poluživot aktivnih sastojaka je približno 25 sati. Vrijednost ovisi o brzini apsorpcije degludeca. Doziranje lijeka ne utječe na vrijeme.

Indikacije i kontraindikacije

Jedina indikacija za uporabu Ryzodega je dijabetes prvog ili drugog tipa. Među kontraindikacijama za upotrebu postoje:

  • individualna netolerancija na jednu od komponenti lijeka,
  • trudnoća i dojenje,
  • djeca mlađa od 18 godina.

Nemogućnost upotrebe lijeka u djetinjstvu ili u trudnoći i dojenju posljedica je činjenice da u ovoj skupini ljudi nema kliničkih ispitivanja. Međutim, ispitivanja na životinjama pokazala su da degludec može biti prisutan u majčinom mlijeku. Prije upotrebe Ryzodega potrebno je obaviti ispitivanje mogućih kontraindikacija.

Nuspojave

Nepravilna upotreba ovog lijeka može izazvati mnoštvo nuspojava. Među najčešćim pojavama su:

  • hipoglikemija,
  • kožne reakcije na mjestu ubrizgavanja,
  • lipodistrofija.

U rijetkim slučajevima, osoba može osjetiti preosjetljivost i alergijske reakcije.

Hipoglikemija je jedna od najčešćih nuspojava kada se koristi. Predstavlja smanjenje koncentracije glukoze u krvi. Ovaj nuspojava nastaje zbog nepravilno odabrane doze. Stanje karakteriše vrtoglavica, oslabljena orijentacija, blijeda koža, oslabljen vid i hladan znoj. Na mjestu ubrizgavanja mogu se pojaviti hematomi, oteklina, svrab i iritacija. U pravilu ove manifestacije nestaju samostalno i ne predstavljaju prijetnju.

Važno! Ako se pojave nuspojave, osoba bi trebala potražiti pomoć ljekara. Svaki pacijent s dijabetesom trebao bi znati kako se ponašati kada nastupi blaga hipoglikemija.

Doziranje i predoziranje

Doziranje se bira pojedinačno. U pravilu se injekcije provode 1-2 puta dnevno prije velikih obroka. Tokom liječenja može se prilagoditi doza na osnovu šećera u krvi. U skladu sa službenim uputama, razlikuju se sljedeće preporuke:

  • sa dijabetesom tipa 2, dnevna početna doza je 10 jedinica,
  • sa dijabetesom tipa 1, režim doziranja "Ryzodeg" ovisi o upotrebi drugih inzulinskih lijekova,
  • vrijeme ubrizgavanja određuje se glavnim obrokom i može varirati.

Za svako davanje lijeka mora se koristiti nova igla. Nisu uključene u paket, pa ih morate kupiti zasebno. Prva primjena inzulina "Raizodeg" poželjno je provesti pod nadzorom liječnika ili medicinske sestre. Kako možete napraviti injekcije u videu možete saznati na linku:

Uz predoziranje, dolazi do hipoglikemije. Vrijedi napomenuti da se kod svake osobe manifestacije predoziranja pojavljuju iz različitih doza. Ako vam je šećer u krvi malo pao, tada problem možete samostalno otkloniti - morat ćete koristiti proizvod koji sadrži šećer. U težim slučajevima potrebna je hospitalizacija.

Interakcija

Lijek djeluje u sljedećim klasama lijekova:

  • hipoglikemijska sredstva
  • ACE inhibitori
  • glukokortikosteroidi,
  • Proizvodi koji sadrže testosteron
  • MAO inhibitori
  • hormoni štitnjače.

Mogu povećati ili smanjiti potrebu za inzulinom. Uz istodobnu upotrebu s "Ryzodeg" prilagodba doze bit će potrebna u većoj ili manjoj mjeri.

Zajedno s ovim lijekom mogu se koristiti i druga sredstva za zaustavljanje dijabetesa. Endokrinolog treba izraditi režim liječenja uzimajući u obzir interakciju svakog pojedinog lijeka.

Vrijedno je napomenuti da alkohol može utjecati na farmakološki učinak lijeka. Njegovu konzumaciju treba pratiti ako je prisutna dijabetes. Liječnik mora razmotriti koje lijekove osoba koristi kako bi odabrala pravu dozu.

Ni u kojem slučaju ne treba miješati otopinu s drugim lijekovima za daljnju primjenu. Ako će liječnik sastaviti režim liječenja kako bi se riješio bolesti treće strane, morate ga obavijestiti da se upotreba Raizodega provodi.

Među kompletnim analogima lijeka, razlikuje se samo Penzoill koji osigurava Novo Nordinsk.

Među nepotpunim sličnim sredstvima razlikuju se:

Naziv lijekaAktivna supstancaTrajanje efektaTrošak
NovoRapid Flekspenaspart3-5 sati1800 rubalja
Tresiba Flextachdegludec42 h8000 rubalja
Levemir Flekspendetemir24 h3000 rubalja
Tujo SoloStarglargine24-29 h3300 rubalja

Pronalaženje potpuno sličnog proizvoda u Rusiji koji bi koristio kombinaciju brzih i super dugotrajnih inzulinskih supstanci je problematično.

Mišljenja ljudi koji su koristili ovaj kombinirani lijek za liječenje dijabetesa:

Nedavno sam prešao na Ryzodeg. Među prednostima ovog inzulina želim istaknuti dugoročan i brz učinak. Šprica je zgodna za upotrebu. Veličina doze je jasno vidljiva, uprkos činjenici da nemam baš dobar vid.

Tatyana, 54 godine

Smatram da je Ryzodeg jednom od najpoželjnijih vrsta inzulina. Jedina mana je cijena. Primjenjujem ga već dugo vremena. Nikada nije bilo nuspojava.

Uz pomoć Ryzodega, uspio sam zaustaviti dijabetes tipa 2. Korištenje olovke za šprice za svakodnevno ubrizgavanje nije teško. Trenutno koristim lijek otprilike svakih 24 sata.

Cijena lijeka varira od 6900 do 8500 rubalja. Vrijedno je kupiti lijek samo u licenciranim ljekarnama. Nakon kupnje proizvod morate pažljivo provjeriti. Ako tekućina u ulošku ne zadovoljava opis u uputama, tada je lijek zabranjen.

Zaključak

"Rysodeg" Flextach je visoko efikasan lek koji se može koristiti za dijabetes kao deo složene ili monoterapije. Rješenje je vrlo jednostavno zahvaljujući specijalizovanoj štrcaljki. Radi sigurnosti, osoba treba koristiti nove igle sa svakom injekcijom. Potrebno je redovito posjećivati ​​doktora radi praćenja efikasnosti terapije. Ako je sve u redu, tada se inzulin koristi u uobičajenim dozama.

Više informacija o tome kada ljekari propisuju lijekove za inzulin možete pronaći u videu:

Farmakokinetika

Apsorpcija Nakon sc injekcije dolazi do formiranja topljivih stabilnih degludec multiheksamera inzulina, koji stvaraju depo inzulina u potkožnom masnom tkivu i ne ometaju brzo puštanje monomera aspartina inzulina u vaskularni sloj.

Multiheksameri se postupno disociraju, oslobađajući degludec monomere inzulina, što rezultira sporim neprekidnim protokom lijeka u krv. Css komponenta superduljeg djelovanja (insulin degludec) u krvnoj plazmi postiže se 2-3 dana nakon primjene lijeka Risedeg®.

Dobro poznati pokazatelji brze apsorpcije inzulina aspart pohranjuju se u lijeku Risedeg®. Farmakokinetički profil aspart inzulina pojavljuje se 14 minuta nakon injekcije, Cmaks uočeno nakon 72 minuta

Distribucija. Afinitet degludec inzulina za serumski albumin odgovara sposobnost vezivanja proteina u plazmi> 99% u krvnoj plazmi čovjeka. Za inzulin aspart, kapacitet vezivanja proteina u plazmi je niži (T1/2 Ryzodeg® nakon s / c ubrizgavanja određuje se brzinom apsorpcije iz potkožnog tkiva. T1/2 Degludec inzulin je otprilike 25 sati i ne ovisi o dozi.

Linearnost. Ukupni učinak Ryzodeg® proporcionalan je dozi bazne komponente (insulin degludec) i prandialne komponente (insulin aspart) kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i 2.

Posebne grupe pacijenata

PaulNisu pronađene razlike u farmakokinetičkim svojstvima Ryzodeg®, ovisno o spolu pacijenata.

Stariji pacijenti, pacijenti različitih etničkih grupa, bolesnici s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre. Nisu pronađene klinički značajne razlike u farmakokinetikama lijeka Ryzodeg® između starijih i mladih pacijenata, pacijenata različitih etničkih grupa, bolesnika s oštećenom funkcijom bubrega i jetre i zdravih bolesnika.

Djeca i tinejdžeri. Farmakokinetička svojstva lijeka Risedeg ® u studiji na djeci (6–11 godina) i adolescentima (12–18 godina) sa šećernom bolešću tipa 1 uporediva su s onima u odraslih pacijenata na pozadini jedne injekcije. Ukupna koncentracija i Cmaks inzulin aspart veći je kod djece nego kod odraslih i jednak je u adolescenata i odraslih. Farmakokinetička svojstva degludec inzulina kod djece i adolescenata sa dijabetesom tipa 1 uporediva su s onima u odraslih bolesnika.

Polazeći od pojedinačne injekcije doze degludec inzulina u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, pokazano je da je ukupni učinak doze lijeka u djece i adolescenata veći od učinka u odraslih bolesnika.

Predkliničke studije sigurnosti

Predklinički podaci zasnovani na studijama farmakološke sigurnosti, toksičnosti ponovljenih doza, kancerogenog potencijala, toksičnih učinaka na reproduktivnu funkciju nisu otkrili opasnost za ljude. Omjer metaboličke i mitogene aktivnosti inzulina degludec sličan je odnosu ljudskog inzulina.

Kontraindikacije

povećana individualna osjetljivost na aktivne tvari ili bilo koju od pomoćnih komponenti lijeka,

period dojenja,

djeca mlađa od 18 godina (nema kliničkog iskustva s primjenom lijeka kod djece, žena tijekom trudnoće i dojenja).

Trudnoća i dojenje

Upotreba lijeka Risedeg ® FlexTouch ® tijekom trudnoće je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva s njegovom primjenom tijekom trudnoće. Studije reproduktivne funkcije na životinjama nisu otkrile razlike između degludec inzulina i humanog inzulina u pogledu embriotoksičnosti i teratogenosti.

Upotreba lijeka Ryzodeg ® FlexTouch ® tijekom dojenja je kontraindicirana, jer nema kliničkog iskustva sa dojećim ženama.

Studije na životinjama pokazale su da se kod štakora, degludec inzulin izlučuje u majčino mlijeko, a koncentracija lijeka u majčinom mlijeku niža je nego u krvnoj plazmi. Nije poznato izlučuje li se insulin degludec u majčino mlijeko žena.

Plodnost. Ispitivanja na životinjama nisu pronašla štetne efekte inzulina degludec na plodnost.

Doziranje i primjena

S / c 1 ili 2 puta dnevno prije glavnih obroka. Ako je potrebno, pacijenti imaju priliku samostalno mijenjati vrijeme primjene lijeka, ali to treba vezati za glavni obrok.

Ryzodeg ® FlexTouch ® je kombinacija topljivih analoga inzulina - bazalnog inzulina ultra dugog djelovanja (degludec inzulin) i brzo djelujućeg prandialnog inzulina (inzulin aspart). U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2, Ryzodeg ® FlexTouch ® se može koristiti ili kao monoterapija, ili u kombinaciji sa PHGP ili bolus inzulinom. Pacijentima sa šećernom bolešću tipa 1 propisuje se Risodeg ® FlexTouch ® u kombinaciji s inzulinom kratkog / ultra kratkog djelovanja prije drugih obroka.

Doza Ryzodeg ® FlexTouch ® određuje se pojedinačno, u skladu s potrebama pacijenta. Da bi se optimizirala kontrola glikemije, preporučuje se prilagođavanje doze lijeka na osnovu vrijednosti glukoze u plazmi natašte.

Kao i kod bilo kojeg pripravka inzulina, možda će biti potrebno prilagođavanje doze ako se poveća pacijentova tjelesna aktivnost, promijeni njegova uobičajena prehrana ili prateća bolest.

Početna doza Ryzodeg ® FlexTouch ®

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2. Preporučena početna dnevna doza lijeka Ryzodeg ® FlexTouch ® iznosi 10 jedinica nakon čega slijedi odabir pojedinačne doze lijeka.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 1. Preporučena početna doza Ryzodeg ® FlexTouch ® je 60–70% ukupne dnevne potrebe za insulinom. Lijek Ryzodeg ® FlexTouch ® propisuje se jednom dnevno tijekom glavnog obroka u kombinaciji s brzo / kratko djelujućim inzulinom primijenjenim prije drugih obroka, nakon čega slijedi odabir pojedinačne doze lijeka.

Prenos sa drugih inzulinskih preparata

Preporučuje se pažljivo praćenje koncentracije glukoze u krvi tijekom prijenosa i prvih tjedana propisivanja novog lijeka. Možda će biti potrebna korekcija istodobne hipoglikemijske terapije (doza i vrijeme primjene kratkih i ultra kratkih inzulinskih pripravaka ili doze PHGP-a).

Pacijenti sa dijabetesom tipa 2. Kada se pacijenti koji primaju bazalnu inzulinsku terapiju ili dvofaznu terapiju inzulinom jednom dnevno prenose, dozu Ryzodeg ® FlexTouch ® treba izračunati pojedinačno po jedinici od ukupne dnevne doze inzulina koju je pacijent primio prije prelaska na novu vrstu inzulina. Kod prijenosa pacijenata koji su na više od jednog režima davanja bazalnog ili dvofaznog inzulina, dozu Ryzodeg ® FlexTouch ® treba izračunati pojedinačno po jedinici, s prijenosom na dvostruku primjenu Ryzodeg ® FlexTouch ® u istoj ukupnoj dnevnoj dozi inzulina, koje je pacijent primio prije prelaska na novu vrstu inzulina. Prilikom prebacivanja pacijenata koji su na bazi bolusnog režima terapije inzulinom, dozu Ryzodeg® treba izračunati na osnovu individualnih potreba pacijenta. U pravilu pacijenti započinju s istom dozom bazalnog inzulina.

Pacijenti sa dijabetesom tipa 1. Preporučena početna doza Ryzodeg ® FlexTouch ® je 60–70% ukupne dnevne potrebe za inzulinom u kombinaciji sa kratkim / ultra kratkim djelovanjem inzulina s drugim obrocima i naknadnim odabirom pojedinačne doze lijeka.

Fleksibilan režim doziranja

Vrijeme primjene lijeka Ryzodeg ® FlexTouch ® može se promijeniti ako se promijeni vrijeme glavnog obroka.

Ako je propuštena doza Ryzodeg ® FlexTouch ®, pacijent može unijeti sljedeću dozu istog dana sa sljedećim glavnim prijemom, napisati i vratiti se na uobičajeno vrijeme primjene lijeka. Ne treba primjenjivati ​​dodatnu dozu radi nadoknade propuštenog.

Posebne grupe pacijenata

Stariji pacijenti (stariji od 65 godina). Ryzodeg ® FlexTouch ® se može koristiti u starijih bolesnika. Pažljivo pratite koncentraciju glukoze u krvi i individualno prilagodite dozu inzulina (pogledajte „Farmakokinetika“).

Pacijenti s oštećenom funkcijom bubrega i jetre. Ryzodeg ® FlexTouch ® se može koristiti kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega i jetre. Pažljivo pratite koncentraciju glukoze u krvi i individualno prilagodite dozu inzulina (pogledajte „Farmakokinetika“).

Djeca i tinejdžeri. Postojeći farmakokinetički podaci prikazani su u odjeljku Farmakokinetika, međutim, učinkovitost i sigurnost lijeka Ryzodeg ® FlexTouch ® kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina nisu proučavane, a preporuke o dozi lijeka u djece nisu razvijene.

Preparat Ryzodeg ® FlexTouch ® namenjen je samo za sc primenu. Lijek Ryzodeg ® FlexTouch ® se ne može davati iv. to može dovesti do teške hipoglikemije. Lijek Ryzodeg ® FlexTouch ® se ne može unijeti u / m, jer u ovom slučaju se mijenja i apsorpcija lijeka. Ryzodeg ® FlexTouch ® se ne smije koristiti u inzulinskim pumpama.

Preparat Ryzodeg ® FlexTouch ® ubrizgava se u područje bedara, prednji trbušni zid ili područje ramena. Mjesta ubrizgavanja treba stalno mijenjati unutar iste anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije.

Olovka za injekciju FlexTouch ® dizajnirana je za upotrebu sa iglama za jednokratnu upotrebu NovoFayn ® ili NovoTvist ®. FlexTouch ® omogućava unos doza od 1 do 80 jedinica u koracima od 1 jedinice.

Uputstvo za upotrebu leka

Napunjena olovka za brizgalice Ryzodeg ® FlexTouch ® dizajnirana je za upotrebu sa NovoFine ® ili NovoTvist ® iglama dužine do 8 mm. Raizodeg ® FlexTouch ® omogućava vam unošenje doza od 1 do 80 jedinica u koracima od 1 jedinice. Slijedite detaljna uputstva u priloženom uputstvu za korištenje olovke FlexTouch ®. Risodeg ® FlexTouch ® i igle su samo za ličnu upotrebu.

Nemojte ponovo puniti uložak olovke za špriceve.

Ne možete koristiti lijek ako je otopina prestala biti prozirna i bezbojna. Ne možete koristiti lijek ako je bio smrznut.

Izbacite iglu nakon svake injekcije. Pridržavajte se lokalnih propisa o zbrinjavanju rabljenog medicinskog materijala. Detaljna uputstva za upotrebu olovke za šprice - potražite upute za pacijente o upotrebi lijeka Risedeg ® FlexTouch ®.

Upute za pacijente o korištenju Ryzodeg ® FlexTouch ® rastvora za potkožno davanje 100 PIECES / ml

Pažljivo pročitajte ove upute prije upotrebe napunjene olovke za injekcije FlexTouch ®.

Ako pacijent tačno ne slijedi upute, može mu se dati nedovoljna ili prevelika doza inzulina, što može dovesti do previsoke ili preniske koncentracije glukoze u krvi. Olovku koristite samo nakon što je pacijent naučio da koristi pod vodstvom liječnika ili medicinske sestre.

Provjerite naljepnicu na naljepnici olovke za štrcaljku da biste bili sigurni da sadrži Ryzodeg ® FlexTouch ®, 100 U / ml, a zatim pažljivo proučite ilustracije u nastavku, koje prikazuju različite dijelove olovke i igle injekcijske štrcaljke.

Ako je pacijent slabovidan ili ima ozbiljnih problema sa vidom i ne može razlikovati brojeve na brojaču doze, nemojte koristiti olovku za špricu bez pomoći.

Pacijentu može pomoći osoba bez oštećenja vida, obučena za pravilnu upotrebu napunjene olovke za injekcije FlexTouch ®.

Ryzodeg ® FlexTouch ® je napunjena olovka za špriceve koja sadrži 300 IU inzulina. Maksimalna doza koju pacijent može postaviti je 80 jedinica u koracima od 1 jedinice. Olovka za injekciju Ryzodeg ® FlexTouch® dizajnirana je za upotrebu sa jednokratnim iglama NovoFayn ® ili NovoTvist ® dužine do 8 mm. Igle nisu uključene u paket.

Važne informacije. Za sigurnu upotrebu olovke posebno se mora obratiti pažnja na informacije označene kao važno.

Slika 4. Ryzodeg ® FlexTouch ® - olovka i igla za injekciju (primjer).

I. Priprema olovke za upotrebu

A. Provjerite naziv i doziranje na naljepnici olovke za špricu kako biste bili sigurni da sadrži preparat Ryzodeg ® FlexTouch ®, 100 kom. / Ml. Ovo je posebno važno ako pacijent koristi različite vrste preparata sa inzulinom. Ako pacijent pogrešno daje drugu vrstu inzulina, koncentracija glukoze u krvi može postati previsoka ili preniska.

Uklonite poklopac sa olovke štrcaljke.

B. Provjerite je li otopina inzulina u olovci providna i bezbojna. Pogledajte kroz prozor razmjera ostataka inzulina. Ako je rastvor insulina zamućen, olovka se ne može koristiti.

C. Uzmite novu iglu za jednokratnu upotrebu i uklonite zaštitnu naljepnicu.

D. Stavite iglu na olovku štrcaljke i okrenite je tako da igla čvrsto leži na olovci štrcaljke.

E. Uklonite spoljni poklopac igle, ali nemojte ga odbaciti. Nakon sigurnog uklanjanja igle bit će potrebna nakon završetka injekcije.

F. Uklonite i odbacite unutarnji poklopac igle. Ako pacijent pokuša vratiti unutrašnju kapicu na iglu, može slučajno uboditi. Kap inzulina može se pojaviti na kraju igle. To je normalno, međutim ipak je potrebno provjeriti isporuku inzulina.

Važne informacije. Za svaku injekciju koristite novu iglu. Na taj se način smanjuje rizik od infekcije, infekcije, curenja inzulina, blokade iglica i unošenja pogrešne doze lijeka.Nikada ne koristite iglu ako je savijena ili oštećena.

II. Provera inzulina

G. Prije svake injekcije provjerite unos inzulina, kako bi pacijent mogao biti siguran da će doza inzulina biti u potpunosti primijenjena.

Nazovite 2 jedinice lijeka zakretanjem odabirača doze. Provjerite prikazuje li brojač doze "2".

H. Dok držite olovku za štrcaljku s iglom prema gore, vrhom prsta lagano dodirnite vrh olovke špriceva tako da se mjehurići zraka pomiču prema gore.

I. Pritisnite tipku za početak i držite je u tom položaju dok se brojač doze ne vrati na nulu. "0" treba biti ispred pokazatelja doze. Kapica inzulina trebala bi se pojaviti na kraju igle.

Mali mjehurić zraka može ostati na kraju igle, ali neće se ubrizgati. Ako se kap inzulina ne pojavi na kraju igle, ponovite operaciju IIG - II I, ali ne više od 6 puta. Ako se ne pojavi kap inzulina, promijenite iglu i ponovite operaciju IIG - II I. Ne upotrebljavajte olovku ako se kap inzulina ne pojavi na kraju igle.

Važne informacije. Prije svake injekcije, osigurajte da se na kraju igle pojavi kap inzulina. To osigurava isporuku inzulina. Ako se ne pojavi kap inzulina, doza se neće primjenjivati ​​čak i ako se brojač doze pomiče. Ovo može značiti da je igla začepljena ili oštećena. Prije svake injekcije treba provjeriti unos inzulina. Ako pacijent ne provjeri unos inzulina, možda neće moći davati nedovoljnu dozu inzulina ili ga uopće nema, što može dovesti do previsoke koncentracije glukoze u krvi.

III podešavanje doze

J. Prije početka ubrizgavanja provjerite je li brojač doza postavljen na "0". "0" treba biti ispred pokazatelja doze.

Pomoću birača doze prilagodite dozu prema preporuci ljekara ili medicinske sestre. Ako je postavljena pogrešna doza, možete okrenuti selektor doze prema naprijed ili nazad dok se ne postavi ispravna doza. Maksimalna doza koju pacijent može uspostaviti je 80 jedinica.

Selektor doze postavlja broj jedinica. Samo brojač i pokazatelj doze pokazuju broj jedinica inzulina u odabranoj dozi. Maksimalna doza koja se može postaviti je 80 jedinica. Ako je ostatak inzulina u olovci štrcaljke manji od 80 jedinica, brojač doze zaustavit će se na količini inzulina koja ostaje u olovci štrcaljke.

Pri svakom okretaju odabirača doze čuju se klikovi, zvuk klikova ovisi o kojoj se strani selektor doze okreće (naprijed, natrag ili ako prikupljena doza premašuje količinu inzulina koja ostaje u olovci šprice). Ove klikove ne treba računati.

Važne informacije. Prije svake injekcije trebali biste provjeriti koliko je UNIT inzulina pacijent postigao na brojaču i indikatoru doze. Ne brojajte klikove olovke za špriceve. Ako se uspostavi i primijeni pogrešna doza, koncentracija glukoze u krvi može postati previsoka ili preniska. Ljestvica insulinske ravnoteže pokazuje približnu količinu inzulina koja ostaje u olovci špriceva, tako da se ne može koristiti za mjerenje doze inzulina.

IV davanje inzulina

K. Umetnite iglu ispod kože koristeći tehniku ​​ubrizgavanja koju preporučuje vaš ljekar ili medicinska sestra. Provjerite je li brojač doze u pacijentovom vidnom polju. Ne dirajte brojač doze prstima - to može prekinuti injekciju. Pritisnite dugme za početak do kraja i držite ga u tom položaju dok brojač doze ne pokaže "0". "0" mora biti točno nasuprot pokazatelju doze. U tom slučaju pacijent može čuti ili osjetiti klik. Nakon ubrizgavanja, iglu ostavite ispod kože najmanje 6 sekundi. To će osigurati unošenje pune doze inzulina.

L. Izvucite iglu ispod kože povlačenjem ručice šprice prema gore. Ako se krv pojavi na mjestu ubrizgavanja, nježno pritisnite pamučni tampon na mjesto ubrizgavanja. Ne masirajte mesto ubrizgavanja.

Nakon završetka injekcije pacijent može vidjeti kap inzulina na kraju igle. To je normalno i ne utiče na dozu leka koju je pacijent primenio.

Važne informacije.Uvijek provjerite brojač doza da biste znali koliko jedinica inzulina je pacijent primijenio. Brojač doza pokazat će tačnu količinu JEDINICA. Ne računajte broj klikova. Držite dugme za početak dok brojač doze nakon ubrizgavanja ne pokaže „0“. Ako se brojač doza zaustavio prije nego što je pokazao "0", nije unesena puna doza inzulina, što može dovesti do previsoke koncentracije glukoze u krvi.

V. Nakon ubrizgavanja injekcije

M. Vanjski poklopac igle leži na ravnoj površini, umetnite kraj igle u poklopac bez da ga dodirujete ili vrhom igle.

N. Kada igla uđe u kapu, pažljivo je stavite. Odvijte iglu. Bacite ga na oprez.

A. Nakon svake ubrizgavanja treba staviti kapu na olovku da bi se zaštitio inzulin koji sadrži od izlaganja svetlosti.

Potrebno je izbaciti iglu nakon svake injekcije kako biste izbjegli infekciju, infekciju, curenje inzulina, blokadu iglica i unošenje pogrešne doze lijeka. Ako je igla začepljena, pacijent neće moći ubrizgati inzulin. Koristite olovku za brizgalice s isključenom iglom u skladu s preporukama vašeg ljekara, medicinske sestre, ljekarnika ili u skladu s lokalnim zahtjevima.

Važne informacije. Da ne biste slučajno ubadali iglu, nikada ne pokušavajte da vratite unutrašnju kapu na iglu. Izvadite iglu nakon svake injekcije i pohranite olovku za štrcaljku s otkopčanom iglom. To će spriječiti infekciju, infekciju, curenje inzulina, blokadu iglica i unošenje pogrešne doze lijeka.

VI Koliko insulina ostaje?

P. Ljestvica ostataka inzulina ukazuje na približnu količinu inzulina koja ostaje u olovci.

R. Da biste saznali koliko inzulina ostaje u olovci, koristite brojač doza: okrenite selektor doze dok se brojač doze ne zaustavi. Ako brojač doza pokazuje broj 80, to znači da u olovci štrcaljke ostaje najmanje 80 PIECES inzulina. Ako brojač doze pokazuje manje od 80, to znači da tačno količina JEDINICE inzulina koja je prikazana na brojaču doze ostaje u olovci štrcaljke. Zakrenite selektor doze u suprotnom smjeru dok brojač doze ne pokaže "0". Ako preostali inzulin u olovci štrcaljke nije dovoljan za primjenu pune doze, potrebnu dozu možete unijeti u dvije injekcije pomoću dvije olovke za špriceve.

Važne informacije. Morate biti vrlo oprezni kad izračunavate preostali dio potrebne doze inzulina. Ako imate sumnje, najbolje je davati punu dozu inzulina novom olovkom za špriceve. Ako se pacijent griješi u proračunima, može mu unijeti nedovoljnu ili preveliku dozu inzulina. To može uzrokovati da koncentracija glukoze u krvi postane previsoka ili preniska.

Važne informacije. Uvijek nosite olovku za špricu sa sobom. Uvijek nosite rezervnu olovku za brizgalice i nove igle u slučaju da se izgube ili oštete.

Olovku štrcaljke i igle držite van dohvata svih, a posebno dece. Nikada ne delite olovku za špriceve i igle sa njom drugima. Ovo može dovesti do unakrsne infekcije. Nikada ne delite olovku sa drugima. To može biti štetno za njihovo zdravlje.

Negovatelji trebaju koristiti igle sa izuzetnom pažnjom kako bi se izbjegle slučajne injekcije i unakrsna infekcija.

Njega olovke za špriceve

Olovkom štrcaljke treba rukovati pažljivo. Nepažljivo ili nepravilno rukovanje može prouzrokovati nepravilno doziranje, što može dovesti do previsoke ili preniske koncentracije glukoze u krvi. Olovku ne ostavljajte u automobilu ili na bilo kom drugom mestu gde može biti izložen previsokim ili preniskim temperaturama. Zaštitite olovku štrcaljke od prašine, prljavštine i svih vrsta tečnosti. Olovku ne perite, ne uranjajte u tečnost niti je podmazujte. Ako je potrebno, olovku za štrcaljku možete očistiti vlažnom krpom navlaženom blagim deterdžentom.

Ne bacajte i ne udarajte olovku o tvrdu podlogu. Ako pacijent spusti olovku za štrcaljku ili sumnja u njenu uporabnost, prije injekcije je potrebno pričvrstiti novu iglu i provjeriti unos inzulina.

Nije dopunjeno ponovno punjenje olovke za štrcaljku. Praznu olovku štrcaljke morate odbaciti. Ne biste trebali pokušavati sami popraviti olovku špriceva ili je razdvojiti.

Predoziranje

Simptomi nije utvrđena specifična doza potrebna za predoziranje inzulina, ali hipoglikemija se može postepeno razviti ako je doza lijeka previsoka u odnosu na bolesnikovu potrebu (vidjeti „Posebna uputstva“).

Liječenje: pacijent može eliminirati blagu hipoglikemiju uzimanjem usta glukoze ili šećera. Zbog toga se pacijentima s dijabetesom preporučuje nositi proizvode koji sadrže šećer. U slučaju teške hipoglikemije, kada je pacijent u nesvijesti, treba mu dati glukagon (0,5 do 1 mg IM ili s / c (može ga primijeniti obučena osoba) ili IV otopinu dekstroze (glukoze) (može se primijeniti samo medicinski radnik.) Također je potrebno primijeniti dekstrozu iv u slučaju da pacijent ne povrati svijest 10-15 minuta nakon primjene glukagona. Nakon obnove svijesti, bolesniku se preporučuje uzimanje hrane bogate ugljikohidratima kako bi se spriječio ponovni nastanak hipoglikemije.

Posebna uputstva

Hipoglikemija. Preskakanje obroka ili neplanirana intenzivna fizička aktivnost mogu dovesti do razvoja hipoglikemije. Hipoglikemija se može razviti ako je doza insulina previsoka u odnosu na pacijentove potrebe (pogledajte „Nuspojave“ i „Predoziranje“). Nakon nadoknade metabolizma ugljikohidrata (na primjer, pojačane terapije inzulinom), pacijenti mogu osjetiti tipične simptome prekursora hipoglikemije, o čemu bi bolesnike trebalo obavijestiti. Uobičajeni znakovi upozorenja mogu nestati s dugim tijekom dijabetesa.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima probleme sa bubrezima, jetrom ili nadbubrežnom žlijezdom, hipofizom ili štitnjačom. Kao i kod ostalih bazalnih inzulinskih pripravaka ili pripravaka s bazalnom komponentom, oporavak nakon hipoglikemije uz uporabu preparata Ryzodeg ® FlexTouch ® može se odgoditi.

Hiperglikemija. Za liječenje teške hiperglikemije preporučuje se brzo djelujući inzulin. Nedovoljna doza i / ili prekid liječenja u bolesnika kojima je potreban inzulin mogu dovesti do razvoja hiperglikemije i potencijalno do dijabetičke ketoacidoze. Uz to, prateće bolesti, posebno zarazne, mogu doprinijeti razvoju hiperglikemijskih stanja i na taj način povećati potrebu tijela za inzulinom. U pravilu se prvi simptomi hiperglikemije pojavljuju postepeno, tijekom nekoliko sati ili dana. Ovi simptomi uključuju žeđ, ubrzano mokrenje, mučninu, povraćanje, pospanost, crvenilo i suvoću kože, suha usta, gubitak apetita, miris acetona na izdisaju. Kod šećerne bolesti tipa 1, bez odgovarajućeg liječenja, hiperglikemija dovodi do razvoja dijabetičke ketoacidoze, stanja koje je potencijalno fatalno.

Prebacivanje pacijenta iz drugih inzulinskih preparata. Prelazak pacijenta na novi tip ili priprema inzulina nove marke ili drugog proizvođača mora se dogoditi pod strogim medicinskim nadzorom. Prilikom prevođenja, možda će biti potrebno prilagođavanje doze.

Istovremena upotreba lijekova iz tiazolidindionske skupine i pripravaka inzulina. Zabilježeni su slučajevi razvoja CHF-a u liječenju bolesnika s tiazolidindionima u kombinaciji s inzulinskim preparatima, posebno ako takvi pacijenti imaju faktore rizika za razvoj kroničnog zatajenja srca. Ovu činjenicu treba uzeti u obzir prilikom propisivanja kombinirane terapije tiazolidindionima i lijekom Ryzodeg ® FlexTouch ® pacijentima.

Prilikom propisivanja takve kombinirane terapije potrebno je provesti medicinske preglede pacijenata radi prepoznavanja znakova i simptoma kroničnog zatajenja srca, debljanja i prisutnosti perifernih edema. Ako se simptomi srčane insuficijencije pogoršaju kod pacijenata, liječenje tiazolidindionima mora se prekinuti.

Kršenja organa vida. Intenziviranje terapije insulinom s oštrim poboljšanjem kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Prevencija slučajne konfuzije preparata inzulina. Pacijenta treba uputiti da provjeri naljepnicu na svakoj naljepnici prije svake injekcije kako bi se izbjegla slučajna konfuzija preparata Ryzodeg ® FlexTouch ® s drugim inzulinskim pripravcima.

Pacijenti trebaju provjeriti dozu na brojaču doze injektora. Stoga, samo pacijenti koji mogu jasno razlikovati brojeve na brojaču doze olovke za šprice, mogu sami davati inzulin.

Treba obavjestiti slijepe pacijente ili osobe sa oštećenjem vida da im je uvijek potrebna pomoć osoba koje nemaju problema sa vidom i osposobljene za rad sa injektorom.

Antitijela na inzulin. Pri korištenju inzulina moguće je stvaranje antitela. U rijetkim slučajevima, stvaranje antitijela može zahtijevati prilagođavanje doze inzulina kako bi se spriječili slučajevi hiperglikemije ili hipoglikemije.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i mehanizmima. Sposobnost pacijenta da se koncentrišu i brzina reakcije mogu biti smanjeni za vrijeme hipoglikemije, što može biti opasno u situacijama kada je ta sposobnost posebno potrebna (na primjer, tijekom upravljanja vozilima ili rada sa strojevima).

Pacijente treba savjetovati da poduzmu mjere kako bi spriječili razvoj hipoglikemije tokom vožnje. To je posebno važno kod pacijenata bez ili smanjenih simptoma prekursora u razvoju hipoglikemije ili sa čestim epizodama hipoglikemije. U tim slučajevima treba uzeti u obzir primjerenost upravljanja vozilom.

Ostavite Svoj Komentar