Dijabetička katarakta

Oštećenje očiju kod dijabetesa naziva se angioretinopatija. Prisutnost ili odsutnost angioretinopatije, kao i njen stadijum, može utvrditi optičar tokom pregleda fundusa. Istovremeno primjećuje prisutnost ili odsutnost krvarenja, novoformiranih žila mrežnice i drugih promjena. Da biste spriječili ili obustavili promjene u fundusu, prije svega, potrebno je da se šećer u krvi normalizira.

Za liječenje anti-retinopatije koriste se lijekovi i hirurška metoda liječenja. Svakog pacijenta sa dijabetesom treba planirati dva puta godišnje pregledati oftalmolog planirano. Za svako oštećenje vida, to treba učiniti odmah.

Kod dijabetes melitusa u jednoj ili drugoj mjeri utječu sve strukture oka.

1. Kod poremećaja metabolizma kod pacijenata sa šećernom bolešću često se primjećuje fenomen poput promjene refrakcijske snage očnih tkiva.

Često se kod bolesnika sa šećernom bolešću ove vrste javlja prvotno otkrivanje bolesti na pozadini visokih vrijednosti šećera u krvi, miopija. Na početku terapije inzulinom uz oštar pad nivoa glikemije kod nekih pacijenata se javlja hiperopija. Djeca ponekad gube sposobnost čitanja i razlikovanja malih predmeta iz neposredne blizine. Vremenom, s normalizacijom razine šećera u krvi, ove pojave nestaju, vid se normalizira, stoga se obično ne preporučuje odabir čaša za početno otkrivanje dijabetesa tijekom prva 2-3 mjeseca.

Pacijenti koji slijede sve upute liječnika ne primjećuju tako drastične promjene refrakcijske snage oka. Karakterizira ih postepeno smanjivanje adaptivne sposobnosti oka. Ovi pacijenti počinju koristiti naočale za čitanje pred vršnjacima.

2. Često kod bolesnika sa šećernom bolešću pati inervacija očnog tkiva, što dovodi do oslabljenog mišićnog tonusa i rada, uključujući oculomotor. To se izražava u pojavi prolapsa gornjeg kapka, razvoju strabizma, dvostrukom vidu, smanjenju amplitude pokreta očnih jabučica. Ponekad razvoj takvih simptoma prati bol u oku, glavobolja. Češće se takve promjene događaju kod dugotrajne dijabetesa.

Ova komplikacija se javlja rijetko i ne ovisi o težini dijabetesa (češće se javlja kod šećerne bolesti srednje težine). Razvojem takvih manifestacija potrebno je konsultovati ne samo endokrinologa, već i neuropatologa. Liječenje može biti dugotrajno (do 6 mjeseci), ali prognoza je povoljna - obnavljanje funkcija primijećeno je kod gotovo svih bolesnika.

3. Promjene rožnice se dešavaju na staničnoj razini i mogu se klinički ne manifestirati. Ali tijekom operacija oka, ova struktura jače reagira na kirurške zahvate, dugo zarasta i polako vraća njegovu prozirnost.

4. Prema opažanjima ljekara, među osobama oboljelim od dijabetesa javlja se uobičajeni glaukom i povišen intraokularni tlak češće nego među ostatkom populacije. Još nije pronađeno objašnjenje za ovaj fenomen.

5. Katarakta - zamagljivanje sočiva u bilo kojem sloju i bilo kojeg intenziteta. Kod dijabetes melitusa često se javlja takozvana dijabetička katarakta - flokulentne neprozirnosti u kapsuli stražnje leće. U starosti je karakteristična dobna vrsta katarakte, kad je sočivo difuzno, gotovo ujednačeno u svim slojevima, ponekad je zamućenje žućkasto ili smeđe boje.

Dosta često su neprozirnosti vrlo osjetljive, prozirne, ne smanjuju vid ili malo smanjuju. A to stanje može ostati stabilno niz godina. S intenzivnim neprozirnostima i brzim napredovanjem postupka moguće je izvesti operaciju uklanjanja zamućene leće.

Prije petnaest godina dijabetes je bio kontraindikacija za operaciju katarakte koja je praćena implantacijom umjetnog sočiva. Ranije postojeće tehnologije su nudile da se čeka dok katarakta nije u potpunosti "sazrela" kada je vid pao gotovo na percepciju svjetlosti. Suvremene tehnike omogućavaju uklanjanje katarakte u bilo kojem stupnju zrelosti i minimalnim urezivanjem implantirajte visokokvalitetna umjetna sočiva.

U ranim fazama katarakte, kada oštrina vida nije smanjena i još nije prikazana hirurška intervencija, okulisti preporučuju pacijentima da usisavaju kapi vitamina. Svrha tretmana je podržati prehranu sočiva i spriječiti daljnje zamagljivanje. Oni nisu u mogućnosti riješiti postojeće zamagljivanje, jer su rezultirajuće promjene na sočivima povezane s nepovratnim promjenama proteina koji su izgubili jedinstvenu strukturu i prozirnost.

Narodni lijekovi koji poboljšavaju vid

Da bi poboljšali vid, jedu porculansku travu u obliku salata, piju infuzije, dekocije od nje, oči podmazuju maslinovim uljem.

Cvjetove jorgove skuvajte kao čaj (1 kašika u čaši kipuće vode), a na oči nanesite tampone od gazijskih ubrusa na 3-5 minuta.

Dugo vremena pijte i pijte latice crvene ruže poput čaja.

Izmrznute klice krompira (naročito koje se pojavljuju u proleće) da se osuše, inzistiraju na 1 kašiku. d. u čaši votke (7 dana). Uzmi kašiku. tri puta dnevno nakon obroka u toku jednog meseca.

HIP BROWN. Infuzija cvjetova šipak (1 kašika po čaši kipuće vode) koristi se u narodnoj medicini za ispiranje očiju i losione (20 minuta noću) sa oštećenjem vida.

Infuzija srednjeg stela (drvene uši) ubacuje se u oči kada se rožnjača zamagli.

MEDELJENI luk (divlji luk). U slučaju lošeg vida, preporučuje se jesti što više medvjeđeg luka u bilo kojem obliku.

SVE. Tradicionalna medicina preporučuje da u slučaju lošeg vida, isperite oči dva puta dnevno infuzijom trave eufrazije ili dva puta dnevno primjenjujte komprese iz infuzije ove biljke.

"Trava za oči" smatra se metvicom, koristi se za hranu. Sok od metvice (pomešan sa medom i vodom u omjeru 1: 1: 1) zakopa se u oči (2-3 kapi ujutro i navečer). Za poboljšanje vida priprema se i koristi ulje paprene metvice (priprema se kao biljka luka). 1 kapi ulja paprike pomeša se sa 100 ml vode i ukapa se u oba oka 2-3 kapi dva puta dnevno.

Pripravci Schisandra chinensis, ginseng, pantocrine i vara poboljšavaju oštrinu vida.

Obloge od lišća korijandera nanose se na oči 10-20 minuta 1-2 puta dnevno sa oštećenjem vida.

U staroj narodnoj medicini preporučuje se poboljšanje slabog vida tokom 3 meseca piti masnoću od 100 g ovčetine jetre, a potom jetra jesti ujutro na prazan stomak. Možete koristiti goveđu jetru, ali djeluje slabije.

Sok od luka s medom ukapava se u oba oka 2 kapi dva puta dnevno, kako bi se poboljšao vid i uklonila kapka.

Kako bi spriječili smanjenje oštrine vida, piju bez ograničenja dekocije sa cvjetovima crvene djeteline.

Ako se vid naglo pogoršao kao posljedica stresnog stanja ili živčanog šoka, onda narodni bakar preporučuje kuhanje tvrdo kuhanog jajeta, izrezano na pola, žumance, pa protein, još vruć, s praznom sredinom, nanesite na oči, a da pritom ne dodirnete samo oči.

Tinktura đumbira, koja se svakodnevno primjenjuje (1 kašika ujutro), poboljšava vid.

Infuzija listova šipka pije se tri puta dnevno za poboljšanje vida i kao tonik.

Borovnice u bilo kojem obliku poboljšavaju noćni vid i pomažu kod "noćnog sljepila".

Salate od koprive i timijana i kupusa, sistematski se konzumiraju, poboljšavaju vid.

Guma od šljive pomiješana s medom koristi se interno i za podmazivanje očiju da bi se poboljšala oštrina vida.

Decocija rizoma od calamusa pije se kontinuirano 2-3 mjeseca kako bi se poboljšala vid i resorpcija trnja.

Parna konjska kravica, oguljene krastavce, ribana jabuka koja se nanosi na oči poboljšavaju vid. Topla pečena jaja posuta šećerom i sirovi krompir s jajetom imaju isti efekat.

Umjesto doručka, uzimajte klice i žitarice klija svaki dan. Kurs liječenja je 1,5-2 mjeseca.

LAURE LIST. Napunite 4 do 5 lovorovih listova kipućom vodom u limenci. Tri puta na dan uzimajte 0,3 šolje sa oštećenjem vida.

Ginseng pomaže izliječiti mnoge bolesti i poboljšava fotoosjetljivost oka.

Jedenje praha od koromača s medom poboljšava vid.

Kada noću oslabimo vid, na oči se nanose losioni iz infuzije sljedećeg bilja: cvjetovi nevena, latice kukuruza i trava očne jabučice uzimani jednako. Lečenje do 6 meseci. U periodu liječenja ne preporučuje se naprezanje vida za dugo čitanje, vezenje itd.

Uzroci, simptomi i liječenje dijabetičke katarakte

Dijabetička katarakta je uobičajena komplikacija dijabetesa. Morfološka osnova ove bolesti je promjena prozirnosti leće tvari, njeno zamagljivanje, stvaranje "pahuljica" ili jednoličnog zatamnjenja.

Njegovo liječenje kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 ili tipa 2 ima svoje karakteristike, kao razina šećera u krvi ozbiljno utječe ne samo na intenzitet zamagljivanja leće i samu mogućnost kirurškog liječenja, već uzrokuje i druge probleme (u mrežnici), što dovodi do značajnog smanjenja vida.

Uzroci oštećenja vida kod dijabetesa

Ljudsko sočivo je važna anatomska formacija koja pruža lom zračenja svjetlosti, koje prolazeći kroz njega padaju na mrežnicu, gdje se formira slika vidljiva od strane osobe.

Uz to, stanje mrežnice - prisutnost angiopatije ili retinopatije, edema makule itd. Značajno utječe na oštrinu vida kod dijabetičara.

Kod dijabetičke katarakte pacijenti primećuju pojavu „fleka“ ili osećaj „mutnog stakla“ koji se pojavio pred očima. Postaje teško obavljati rutinske aktivnosti: rad sa računarom, čitanje, pisanje. Za početni stadij katarakte karakteristično je smanjenje vida u sumrak i noću, a daljnje napredovanje procesa često dovodi do potpunog sljepoće.

Terapija katarakte kapljicama, tabletama ili drugim lijekovima ne donosi pozitivan učinak, jer je ljekoviti učinak na transparentnost medija leće vrlo ograničen. Jedina efikasna metoda vraćanja oštrine vida može biti operacija.

Za operaciju pričekati sazrijevanje katarakte ne vrijedi. Danas se univerzalno uspješno koristi moderna, visoko efikasna metoda hirurškog liječenja dijabetičke katarakte - fakoemulzifikacija.

Operacija fakoemulzifikacije katarakte s implantacijom IOL

Ova tehnika sastoji se u uklanjanju jezgre zamućenog sočiva pomoću mikrokirurške opreme za ultrazvuk. Kapsula ili vrećica sa sočivima zadržavaju se. U njemu se umesto leće uklonjene hirurškom metodom postavljaju intraokularne leće.

To je optički dizajn napravljen od biokompatibilnog akrila, koji zamjenjuje prirodni. Takva sočiva imaju lomljiva svojstva dovoljna za normalnu oštrinu vida. Ova hirurška operacija dijabetičke katarakte jedini je način za brzo vraćanje vida.

Liječenje sekundarne katarakte YAG laserom (discizija)

Studije pokazuju da rizik od razvoja fibroze kapsule zadnje leće nakon uklanjanja katarakte kod pacijenata s dijabetesom može prelaziti normalne vrijednosti. To značajno pogoršava rezultate fakoemulzifikacije i uzrokuje nezadovoljstvo pacijenata.

Postupak propisan u ovom slučaju naziva se laserska discizija zadnje posude. Izvodi ga YAG laser, ambulantno, bez hospitalizacije. Procedura ne predviđa značajnu anesteziju ili opću anesteziju i potpuno je bezbolna.

Tijekom tretmana, YAG laser uklanja zamućeno područje zadnje kapsule sa optičke osi, što vam omogućava da vratite dobre vizualne karakteristike.

Katarakta kod pacijenata sa dijabetesom. Klasifikacija i učestalost

U bolesnika sa šećernom bolešću treba razlikovati dvije vrste katarakte:

    prava dijabetička katarakta izazvana poremećajem metabolizma ugljikohidrata, senilnom kataraktom, koja se razvila u pacijenata s dijabetesom.

Izvodljivost takvog odvajanja katarakte kod bolesnika sa šećernom bolešću ima ozbiljnu naučnu osnovu i dijele je mnogi ugledni naučnici poput S. Duke-Elder-a, V. V. Shmeleva, M. Yanoffa, B. S. Fine-a i drugih.

Brojke različitih autora ponekad se razlikuju čitavim redoslijedom. Dakle, L. A. Dymshits, pominjući predratni rad, daje broj učestalosti dijabetičke katarakte u 1-4%. U kasnijim publikacijama postoji tendencija povećanja vjerovatnoće njegovog razvoja. M.M.Zolotareva daje brojku od 6%, E.A. Chkoniya je otkrio dijabetičku kataraktu u 16,8% bolesnika sa šećernom bolešću.

Sa stajališta utvrđivanja prave učestalosti upravo dijabetičke katarakte, zanimljiva je studija N. D. Halangot i O. A. Khramova (2004). Ispitali su sve bolesnike s dijabetesom u regiji Donjeck i identificirali skupinu mladih od 20 - 29 godina s dijabetesom melitusa tipa 1 koji imaju kataraktu.

U ovom radu otkrivena je još jedna zanimljiva činjenica - katarakta kao razlog smanjenja vizualne funkcije kod pacijenata s dijabetesom ovisnim o inzulinu registrirana je 3 puta češće od dijabetičke retinopatije.

Ne postoji i konsenzus o učestalosti senilne katarakte kod pacijenata sa šećernom bolešću. S. Duke-Elder pruža veliku listu autora koji vjeruju da senilna katarakta kod pacijenata s dijabetesom nije uobičajena više nego u ostatku populacije.

Međutim, najnovija literatura sugerira da je učestalost katarakte kod dijabetičara veća i direktno ovisna o trajanju dijabetesa. Dakle, S. N. Fedorov i dr. otkrili su kataraktu kod 29% pacijenata sa dužinom trajanja dijabetesa od 10 godina i u 89% pacijenata sa trajanjem do 30 godina.

A. M. Besmrtni je u svojoj disertaciji pokazao kako se katarakta javlja kod 80% dijabetesnih bolesnika starijih od 40 godina, što je znatno više od prosječne učestalosti katarakte među starijom dobnom skupinom.

Slični podaci dobiveni su u jednom od nedavnih djela koja su na ovu temu izveli N. V. Pasechnikova i dr. (2008). Među onima koji su potražili medicinsku pomoć u vezi s problemima vida kod pacijenata sa dijabetesom tipa 1 sa trajanjem bolesti od 17-18 godina, katarakta je otkrivena u 41,7% slučajeva, a tip II sa trajanjem bolesti od 12 godina - u 79,5%. I. Dedov i dr. (2009) otkrili su kataraktu kod 30,6% bolesnika sa šećernom bolešću.

Kod dijabetesa tipa 2, ova brojka varira od 12 do 50% kod različitih autora. Ove fluktuacije mogu biti povezane s razlikama u rasnom sastavu i karakteristikama ekonomskih i okolišnih životnih uvjeta pacijenata u različitim zemljama, kao i razlikama u trajanju bolesti, težini retinopatije i starosti oboljelih.

Brojna istraživanja su otkrila da je učestalost katarakte kod žena s dijabetesom oko dva puta veća nego kod muškaraca. Podaci iz brojnih istraživanja pokazuju da se vjerojatnost razvoja katarakte povećava s trajanjem dijabetesa, s neadekvatnim nadzorom razine glukoze u krvi, u prisustvu dijabetičke retinopatije.

Uprkos prilično velikom razmaku ovih brojki, jasno je da oni značajno prelaze one koji se javljaju kod relativno zdravih ljudi sličnih godina. Iz gornjih podataka zaključak logično proizlazi da se gore spomenuti podjela na uistinu dijabetičku kataraktu i senilnu kataraktu kod pacijenata s dijabetesom može prihvatiti s određenim stupnjem uvjetovanosti.

Kao što će biti prikazano u nastavku, poremećaj metabolizma glukoze u tijelu, čak i pod uvjetom modernog praćenja i intenzivnog liječenja osnovne bolesti, doprinosi promjeni optičkih svojstava proteina sočiva kod pacijenata s dugotrajnim dijabetes melitusom.

Prema našim podacima, udio oboljelih od dijabetesa od ukupnog broja operiranih zbog katarakte bio je značajno niži od spomenutog, ali je od 1995. do 2005. porastao s 2,8 na 10,5%. Primjećeno je i stalno povećanje apsolutnog broja takvih bolesnika. Ovaj je trend povezan s općim povećanjem broja oboljelih od dijabetesa, kao i povećanjem njihovog životnog vijeka zbog napretka postignutog u liječenju dijabetesa.

Katarakta kod pacijenata s dijabetesom u pravilu se tumači kao komplicirana, što je sasvim opravdano, jer dijagnoza komplicirane katarakte ima za cilj hirurga da s posebnom pažnjom pripremi i provede sve faze operacije. Za razvrstavanje katarakte prema stupnju zamagljivanja leće koristi se njihova općeprihvaćena podjela na početnu, nezrelu, zrelu i prezrelu (mliječnu).

S druge strane, sa zrelom kataraktom kapsula sočiva postaje tanja, a cimetni ligamenti slabe, što povećava rizik od pucanja ili odvajanja kapsule tijekom operacije i otežava implantaciju intraokularnih sočiva. Optimalni uvjeti za fakoemulzifikaciju u pravilu su dostupni samo kod početnih i nezrelih katarakta sa sačuvanim refleksom iz fundusa.

Mogućnost razvoja katarakte uz značajno povećanje koncentracije šećera u krvi, a samim tim i u vlazi prednje komore, bila je poznata još u 19. stoljeću. Vjerovalo se da leća postaje zamućena kod dijabetesa zbog same činjenice viška šećera u debljini sočiva. Kasnije se, međutim, pokazalo da je za razvoj zamućenja leće potrebna pet postotna koncentracija šećera u krvi što je nespojivo sa životom.

U 20-im i 30-im godinama našeg stoljeća, pacovi su dobivali eksperimentalne katarakte hranjenjem ih obilnom količinom laktoze. Potonji se kao disaharid razgrađuje enzimima na glukozu i galaktozu, a višak galaktoze bio je odgovoran za razvoj katarakte, jer u zdravih životinja glukoza ne može dostići dovoljnu koncentraciju u krvi za razvoj katarakte.

Od ostalih šećera, ksiloza ima i kataraktogeni učinak. Eksperimentalna katarakta takođe je dobijena pankrektomijom ili gašenjem beta ćelija otočića Langerhansa parenteralnim davanjem aloksana.

Tijekom ovih eksperimenata dokazana je izravna ovisnost brzine razvoja katarakte i intenziteta opacifikacije leće od koncentracije šećera u krvi i vlazi u prednjoj komori. Uočeno je i da se katarakta može dobiti samo u mladih životinja, a ksiloza - samo u mliječnih štakora.

Kasnije je potvrđeno da oštar porast nivoa glukoze u vlazi prednje komore i kristalne leće kod nekompenziranog dijabetesa blokira normalan glikolizni put za njegovo unošenje i pokreće sorbitolski put. Upravo pretvaranje glukoze u sorbitol pokreće razvoj spomenute galaktozne katarakte.

Biološke membrane nisu otporne na sorbitol, što izaziva osmotski stres u sočivu. J. A. Jedzinniak i dr. (1981.) dokazali su da se sorbitol, ne samo kod životinja, već i u ljudskom sočivu, može akumulirati u količini dovoljnoj da se razvije uistinu dijabetička katarakta.

Fotokemijska teorija razvoja dijabetičke katarakte postulira kako se katarakta razvija zbog činjenice da šećer i aceton, koji su prisutni u višku u leći, povećavaju osjetljivost proteina sočiva na djelovanje svjetlosti, što pod ovim uvjetima uzrokuje njihovu denaturaciju i zamućenje.

Loevenstein (1926-1934) i niz drugih autora iznijeli su teoriju direktnog oštećenja vlakana sočiva zbog endokrinih poremećaja koji se javljaju kod dijabetesa. Smanjenje propusnosti kapsule sočiva u prisustvu viška glukoze pokazalo je u eksperimentu Bellows i Rosner (1938).

Pretpostavili su da rezultirajući poremećaji metabolizma i cirkulacija vlage u sočivima mogu uzrokovati zamagljivanje proteina. S. Duke-Elder također je pridavao veliki značaj hidrataciji sočiva zbog nižeg osmotskog tlaka u tkivnim tekućinama.

Do danas se ne može u potpunosti shvatiti tačna slika patogeneze razvoja katarakte kod dijabetesa, ali učinak svih gore navedenih faktora može se, u jednoj ili drugoj mjeri, smatrati nespornim. Neki od njih se javljaju i kod drugih vrsta komplicirane katarakte, ali u konačnici je patologija gušterače direktorica tragičnog spektakla koji vodi u sljepoću.

Klinička slika

Prava dijabetička katarakta u tipičnom obliku češća je kod mladih osoba sa maloljetničkim kompenziranim dijabetesom. Takva katarakta može se razviti vrlo brzo, u roku od nekoliko dana. Karakterizira ga rana promjena refrakcije češće prema kratkovidnosti. U pravilu je takva katarakta bilateralna.

Biomikroskopsku sliku dijabetičke katarakte Vogt je 1931. godine opisao u svom čuvenom udžbeniku i atlasu mikroskopije živog oka s proreznom lampom, i malo se toga može dodati ovom opisu.

Pojavljuju se potkapsularni u površinskim slojevima prednjeg i stražnjeg korteksa, pojave belog tačka ili neprozirnosti poput pahuljica („snežne pahuljice“ - pahuljice), kao i potkapsularne vakuole, koje se mogu javiti i duboko u korteksu, u kojima se formiraju praznine vode, koje su vidljive i u propuštenoj svetlosti kao optičke nepravilnosti.

Početna dijabetička katarakta koja se brzo razvija, uz pravovremenu normalizaciju metabolizma ugljikohidrata, može potpuno nestati u roku od 10-14 dana. Ako vrijeme propustite, kako katarakta "sazrijeva", pojavljuju se dublje sive neprozirnosti u obliku oblaka, nakon čega cijela kristalna leća postaje jednolično zamućena, a katarakta gubi svoj karakterističan izgled i postaje nerazdvojna od katarakte drugačije geneze.

Katarakta, koju smo pristali nazvati senilnom kataraktom bolesnika s dijabetesom, još uvijek ima niz obilježja koja su određena osnovnom bolešću. Naročito se razvija u mlađoj dobi od uobičajenog senilnog i češće bilateralnog. Postoje dokazi da takva katarakta "sazreva" u kraćem vremenu.

Često postoji smeđa nuklearna katarakta s velikim jezgrom i malim brojem masa leća. Kod 100 pacijenata pregledanih u našoj klinici, takva katarakta se dogodila u 43. Takvu kataraktu već u ranoj fazi karakterizira značajna promjena refrakcije prema kratkovidnosti.

Međutim, moguće su pretežno kortikalne, posteriorne subkapsularne i difuzne neprozirnosti sočiva. Oko 20% pacijenata okreće se u fazi zrele katarakte, klinička slika se ne može razlikovati od obične senilne.

Promjene sočiva kod pacijenata s dijabetesom uvijek su popraćene distrofičnim promjenama šarenice, koje se mogu otkriti biomikroskopijom, a više od polovice oboljelih ima poremećaje mikrocirkulacije u njemu, što se može otkriti fluorescentnom angiografijom prednjeg oka.

Konzervativni tretman

Konzervativno liječenje dijabetesne katarakte, što se posebno brzo razvija, a koje je najčešće povezano sa značajnim kršenjem metabolizma ugljikohidrata, u početku bi trebalo biti usmjereno na kompenzaciju dijabetesa dijetom, oralnim lijekovima ili ubrizgavanjem inzulina.

U slučaju senilne katarakte kod bolesnika sa šećernom bolešću u fazi početne katarakte, kad postoji samo miopizacija ili lagano smanjenje oštrine vida, što ne otežava obavljanje uobičajenog posla, opravdano je pooštriti kontrolu nad kompenzacijom dijabetesa i imenovanje redovitih injekcija kapi za oči kako bi se usporilo dalje zamućenje leće.

Najjednostavniji recept može biti poznata kombinacija 0,002 g riboflavina, 0,02 g askorbinske kiseline, 0,003 g nikotinske kiseline u 10 ml destilirane vode. Od bezbroj uvezenih lijekova, vitaiodurol (Francuska) se najčešće koristi iz mješavine vitamina i anorganskih soli, koja se propisuje za nuklearnu i kortikalnu kataraktu, oftan-katahrom („Santen“, Finska), čiji je glavni aktivni princip citokrom-C, i odnedavno Quinax vrijeme (Alkon, SAD), čiji je glavni aktivni element sintetička tvar koja sprečava oksidaciju sulfhidrilnih radikala topljivim proteinima sočiva.

U kasnijim fazama razvoja katarakte, efekat konzervativne terapije ne može se izračunati, pa ako je oštećenje vida oštećeno, potrebno je pribjeći hirurškom liječenju bez obzira na stupanj zrelosti katarakte.

Hirurško liječenje

Indikacija za hirurško liječenje katarakte kod pacijenta s dijabetesom prvenstveno je prisustvo značajnog smanjenja oštrine vida zbog neprozirnosti sočiva. Takvo pogoršanje vidne oštrine može se smatrati značajnim, što usporava pacijentovo efikasno obavljanje profesionalnih dužnosti i funkcija samozaštite.

Specifičnost određivanja indikacija za operativni zahvat posebno kod pacijenata sa šećernom bolešću, posebno u mladih ljudi i starijoj dobi s trajanjem bolesti dužim od 10 godina, leži u visokoj vjerojatnosti smanjenja oštrine vida uslijed zahvaćenosti ne samo sočiva, već i staklastog tijela i mrežnice, stanju koje treba temeljito istražiti prije odlučivanja o operaciji.

U tu svrhu potrebno je koristiti sve raspoložive metode instrumentalne dijagnostike stanja intraokularnih struktura s zamućenom lećom, prvenstveno ultrazvučno B-skeniranje i elektrofiziološke studije.

Pitanje uklanjanja sočiva čak i u početnoj fazi razvoja katarakte može se pojaviti čak i ako neprozirnosti u njemu ometaju lasersku koagulaciju mrežnice zbog DR ili vitreoretinalne intervencije.

U ovoj se situaciji uzima u obzir ne samo utjecaj neprozirnosti na vizualnu funkciju, već i stupanj smetnji koje stvaraju prilikom izvođenja koagulacije ili operacije u očnoj šupljini. Pacijentu je neophodno objasniti potrebu za takvom intervencijom i od njega dobiti informirani pisani pristanak za operaciju.

Odabir pacijenta i preoperativni pregled

Možda je glavni specifični faktor koji može poslužiti kao osnova za odbijanje uklanjanja katarakte kod pacijenta s dijabetesom ozbiljnost i trajanje osnovne bolesti koji određuju opće stanje pacijenta.

To je razlog zašto je prije svega potrebno saznati mišljenje endokrinologa koji promatra pacijenta o mogućnosti operativnog liječenja, uzimajući u obzir stupanj kompenzacije dijabetesa i težinu dijabetičkih promjena na bubrezima i drugim organima.

Pored zaključka endokrinologa, pacijent mora proći i sve ostale studije uzete u toku odabira pacijenata za abdominalnu operaciju. Osobito mora imati mišljenje terapeuta o mogućnosti hirurškog liječenja, dešifrirani elektrokardiogram, opći test krvi, krvni test na glukozu, prisustvo HIV infekcije i hepatitisa radi koagulabilnosti.

Također je potrebno zaključak stomatologa o reorganizaciji usne šupljine i otolaringologa o nepostojanju istodobnih upalnih bolesti. Ofotalni preoperativni pregled vrši se u uobičajenom volumenu za pacijente s kataraktama.

Posebno proučavajući njegovo stanje kod dijabetičara koristeći fluorescentnu angiografiju prednjeg oka, A. M. Besmrtni su otkrili poremećaje mikrocirkulacije u 53% bolesnika. Otkrivanje neovaskularizacije šarenice vidljive tijekom biomikroskopije indirektno ukazuje na prisutnost dijabetičke retinopatije koja se s početnom kataraktom može otkriti oftalmoskopijom.

Ako je sočivo oblačno, potrebno je izvršiti elektro-retinografsko istraživanje. Značajno (50% ili više) smanjenje amplitude ganzfeldovih ERG talasa, nagli pad amplitude ritmičkog ERG-a za 10 Hz, porast praga električne osjetljivosti optičkog živca na 120 μA ili više ukazuje na prisutnost teške dijabetičke retinopatije.

Istodobne vitreoretinalne komplikacije otkrivaju se najčešće uz pomoć B-skeniranja. Hirurška intervencija moguća je čak i uz prisutnost takvih promjena, ali u ovom slučaju potrebno je pribjeći dvostepenoj ili složenoj kombiniranoj intervenciji, što je opravdano samo ako podaci funkcionalne studije daju razlog za nadu u poboljšanje funkcije.

Možda je preporučljivo uzeti pažljiviji pristup procjeni podataka iz ispitivanja gustine i oblika endotelnih ćelija rožnice. Postoje dokazi da se kod pacijenata s dijabetesom, posebno u prisutnosti proliferativne retinopatije, gustina stanica unutar šest mjeseci nakon operacije može smanjiti za 23%, što je 7% više nego kod pojedinaca koji nemaju ovu bolest.

Moguće je, međutim, da nježna i dobro razvijena tehnika uklanjanja katarakte može umanjiti ozbiljnost problema. Bar u nedavnom djelu V. G. Kopaeve i sur. (2008) dati su drugi podaci. Gubitak gustoće endotelnih ćelija 2 godine nakon ultrazvučne fakoemulzifikacije iznosio je samo 11,5%, a nakon laserske emulgiranja - samo 6,4%.

Značajke preoperativne pripreme pacijenata

Prije svega, prije operacije, uz pomoć endokrinologa, potrebno je razraditi optimalni režim uzimanja antidijabetičkih lijekova za normalizaciju razine glukoze u krvi, što mora biti potvrđeno i odgovarajućim pisanim mišljenjem. Poželjno je da nivo glikemije na dan operacije ne pređe 9 mmol / L.

Na dan operacije, pacijenti s dijabetesom tipa I ne jedu doručak, inzulin se ne primjenjuje. Nakon utvrđivanja nivoa šećera u krvi, prvo se šalju u operacijsku salu. Razina glukoze u krvi ispituje se odmah nakon operacije, a ukoliko ne prelazi normu, ne primjenjuje se inzulin, ali ako postoji višak glukoze, inzulin se daje u dozi, ovisno o njegovoj količini. U 13 i 16 sati nivo glukoze ponovo se ispituje i nakon jela pacijent se prebacuje na svoju uobičajenu dijetu i terapiju inzulinom.

Kod dijabetesa tipa II, tablete se otkazuju i na dan operacije, pregledava se razina glukoze u krvi, pacijent se operira prvo, krv se ponovno ispituje na glukozu, a ukoliko je ispod normalne vrijednosti, pacijentu je dopušteno jesti odmah nakon operacije. Inače prvi obrok obavlja se uveče, a od drugog dana pacijent je prebačen na svoj uobičajeni režim i dijetu.

Kod pacijenata s dijabetesom posebnu pažnju treba posvetiti mjerama za sprečavanje zaraznih komplikacija. Kao što je pokazalo istraživanje P. A. Gurchenok (2009) koje je provedeno na našoj klinici, optimalni režim prevencije antibiotika prije operacije za ove pacijente, koji se najčešće operišu u bolnici, jeste ubacivanje jednog od slijedeći savremene antibiotike:

    0,3% rastvor tobramicina (robna marka "Tobrex" kompanije "Alcon"), 0,3% rastvor ofloksacina ("phloxal", "Dr. Manann Pharma"), 0,5% rastvor levofloksacina ("oftaxvix", "Santen Pharm. ”).

Na dan operacije, antibiotik se ubrizgava 5 puta tokom sata koji je prethodio operaciji. Uz to, u operacijskoj sali koža lica i kapka se tretira 0,05% vodenom otopinom klorheksidina, a 5% rastvora povidon-joda ubrizgava se u konjunktivnu šupljinu. Uz netoleranciju na jodne pripravke, može se koristiti 0,05% -tna otopina klorheksidin biglukonata.

Značajke prednosti anestezije

Anesteziološka pomoć igra važnu ulogu u osiguravanju uspjeha operacije, koju moraju provesti iskusni anesteziolozi posebno obučeni za rad u oftalmološkoj klinici. Optimalno, preoperativni pregled pacijenta treba obaviti ljekar opće prakse ili endokrinolog zajedno sa anesteziologom.

Uveče prije operacije možete koristiti tablete za spavanje i sredstva za umirenje, ali uzimajući u obzir povećanu osjetljivost pacijenata s dijabetesom na ove lijekove. Za bolesnike s katastaktima povezanim s dobi, dijabetes melitusom drugog tipa, dovoljna je intravenska anestezija s elementima antipsihotičke analgezije, tj. uvođenje analgetika (20 mg promedola ili 0,1 mg fentanila), antipsihotika (5 mg droperidola) i ataraktika (midazol), nakon čega slijedi uvođenje njihovih antagonista - naloksona i flumazenila (aneksat). Istodobno se koristi retro- ili parabulbarna lokalna anestezija s otopinama lidokaina i bupivakaina (markain).

Uz relativno malu količinu vitreoretinalne intervencije, na primjer, u slučaju hemoftalmusa, primjena laringealne maske nakon indukcije anestezije propofolom, praćena osnovnom anestezijom sevofluranom, pri spontanom disanju, pruža dovoljno dobre uvjete za operaciju.

Tijekom operacije i u neposrednom postoperativnom razdoblju dopušteno je povećanje razine šećera u krvi od 20-30%. Zbog činjenice da se kod teških bolesnika s proliferativnom vitreoretinopatijom hipoglikemija može razviti nakon operacije čak i nakon malih doza inzulina, potrebno je u prva dva dana nakon operacije svakih 4 do 6 sati kontrolirati šećer u krvi.

Anesteziolozi koji rade u očnim klinikama mogu dobiti potpunije i detaljnije informacije u nedavno objavljenom posebnom vodiču koji su uredili H. P. Takhchidi i dr. (2007).

Značajke tehnike ekstrakcije katarakte kod pacijenata sa šećernom bolešću

Živa rasprava iz 80-ih o izboru metode ekstrakcije katarakte kod pacijenata sa šećernom bolešću, izvedivost intraokularne korekcije afakeje u njima, izbor optimalnog tipa intraokularne leće - sa šarenicom ili kapsularnom lećom - sada su stvar prošlosti.

Fakoemulzifikacija se može izvesti putem punkcije u avaskularnom dijelu rožnice u dužini od samo 2,0 - 3,2 mm, što je posebno važno za bolesnike koji imaju dijabetes s inferiornim žilama i ranjivim endotelom rožnice.

Osim toga, tijekom operacije održava se konstantan ton očne jabučice bez hipotenzije karakteristične za konvencionalnu ekstrakciju koja smanjuje vjerojatnost hemoragičnih hirurških i postoperativnih komplikacija.

Konačno, fakoemulzifikacija je izuzetno pogodna kada su potrebne kombinirane intervencije, jer mali rez tunela ne zahtijeva zaptivanje šava prilikom izvođenja vitreoretinalne faze i ponovno podmetanje šava za implantaciju umjetne leće.

Nakon fakoemulzifikacije nije potrebno uklanjanje šavova rožnice, što je posebno važno za pacijente sa dijabetesom. Neizbježna pri uklanjanju šava, trauma epitela rožnice na pozadini smanjenog imuniteta bolesnika s dijabetesom povezana je s rizikom od razvoja virusnog i bakterijskog keratitisa, a usporena regeneracija tkiva povezana je s poništavanjem pritiska.

Uvođenje fakoemulzifikacije značajno je umanjilo listu kontraindikacija za implantaciju IOL-a, kao što su jedno vidno oko, visoka kratkovidnost, subluksacija sočiva.

Prilikom izvođenja operacije treba imati na umu da je kod dijabetičara, posebno u prisutnosti proliferativne retinopatije, promjer zjenice obično manji nego kod pacijenata koji nisu dijabetičari, pa je teže postići dovoljnu mirijazu kod takvih bolesnika.

S obzirom na veću vjerojatnost neovaskularizacije šarenice, sve manipulacije fonarnim vrhom i sjeckalicom trebaju biti vrlo oprezne kako bi se izbjeglo krvarenje u prednju komoru. Pri izvođenju kombiniranih intervencija prva faza je fakoemulzifikacija s implantacijom IOL-a, a zatim vitrektomija nakon čega slijedi uvođenje plina ili silikona, ako je potrebno. Naši podaci iz iskustva i literature pokazuju da prisustvo intraokularnog sočiva ne ometa vizualizaciju fundusa tokom vitrektomije i nakon toga, po potrebi, provodi fotokoagulaciju.

Rezultati ekstrakcije katarakte kod pacijenata sa dijabetesom

Prve publikacije koje su uvjerljivo potvrdile prednosti tehnike implantacije IOL u vrećici s kapsulama kod pacijenata s dijabetesom pojavile su se početkom 90-ih. Pionir intrakapsularne implantacije IOL među ruskim oftalmolozima B. N. Alekseev (1990) izvijestio je o 30 ekstrakapsularnih operacija ekstrakcije katarakte s implantacijom IOL u kapsularnu vrećicu kod pacijenata s dijabetesom tipa I i II u oči bez znakova proliferacije i primio je oštrinu vida u 80% njih 0,3 i više.

Naše iskustvo izvođenja više od 2000 operacija ekstrakcije ekspakapsularne katarakte s implantacijom IOL u vrećicu s kapsulama izvedenim kod pacijenata s dijabetesom tipa 1 i tipa u 1991. - 1994. prije prelaska na fakoemulzifikaciju, pokazalo je da je ova operacija pružala gotovo istu vjerovatnost dobivanja visoke oštrine vida u bolesnika s dijabetesom u ranim fazama nakon operacije, kao kod ljudi koji ne pate od ove bolesti i uklonili sve probleme vizualizacije fundusa koji su nastali nakon implantacije iris-klip leća.

Podsjetimo da se u 70-ima, kada se uglavnom koristila intrakapsularna ekstrakcija, L. I. Fedorovskaya (1975) prijavila 68% hirurških i postoperativnih komplikacija, uključujući 10% prolapsa stakla.

S druge strane, traumatičnost same tehnike ekstrakapsularne ekstrakcije i veliki broj kontraindikacija za implantaciju IOL-a koji su postojali u to vrijeme bili su razlog da svaki četvrti pacijent s dijabetesom uopće nije implantiran IOL, dok su među ne-dijabetičarima morali odbiti implantaciju. svaka deseta.

Uvođenje fakoemulzifikacije značajno je poboljšalo ishod operacije u celoj populaciji bolesnika, uključujući bolesnike sa šećernom bolešću. Analiza rezultata fakoemulzifikacije implantacijom fleksibilnih IOL-a izvedena u našoj klinici za 812 pacijenata s dijabetesom 2008. godine pokazala je da je oštrina vida 0,5 i veća s korekcijom nakon pražnjenja, tj. 2-3,8 dana nakon operacije, postignuto je u 84,85% bolesnika, što je 20% više nego nakon ekstrakapsularne ekstrakcije.

U 7513 bolesnika bez dijabetesa koji su operirani u istom periodu ova vidna oštrina postignuta je u 88,54% slučajeva, tj. premašili su vjerojatnost dobivanja takve oštrine vida u bolesnika s dijabetesom za istih 3,5 - 4,0% kao nakon ekstrakapsularne ekstrakcije katarakte.

Znakovito je da je fakoemulzifikacija dramatično smanjila broj komplikacija povezanih s operacijom, u usporedbi s ekstrakapsularnom ekstrakcijom. Među pacijentima s dijabetesom susreli su se prema podacima iz 2008. samo kod 4 bolesnika (0,49%) - jedan slučaj prolapsa vitreusa, jedan slučaj odvajanja koroide i 2 slučaja decentralizacije IOL-a u postoperativnom razdoblju. U bolesnika bez dijabetesa stopa komplikacija bila je 0,43%. Pored navedenog, postojala su 2 slučaja iridociklitisa, 3 slučaja postoperativne hifeme i 4 slučaja epitelno-endotelne distrofije.

Razlog odbijanja protetike ili upotreba drugih IOL modela može biti samo prisutnost izražene subluksacije sočiva i teške vitreoretinalne proliferacije s neovaskularizacijom šarenice.

Značajke postoperativnog perioda

Upotreba suvremenih tehnologija za operaciju katarakte kod pacijenata sa šećernom bolešću, iako omogućava visoke vidne funkcije i glatki postoperativni tijek, ne isključuje pojavu niza problema specifičnih za ovu kategoriju pacijenata, što zahtijeva povećanu pažnju na njih ne samo u fazi odabira i dijagnoze, već i u postoperativnom periodu. Čini se prikladnim identificirati najvažnije od njih, o kojima se govori u literaturi i sa kojima se liječnik može susresti.

Postoperativna upala i endoftalmitis. Naša zapažanja su potvrdila da nakon ekstrakapsularne ekstrakcije katarakte kod pacijenata sa dijabetesom postoji izraženija tendencija razvijanja prekomerne upalne reakcije u postoperativnom periodu.

Dakle, ako su se u kontrolnoj skupini pojavili kod ne više od 2% pacijenata, tada je s dijabetesom dvostruko češće. Ipak, brojke koje smo dobili za upalne postoperativne komplikacije znatno su niže od onih prethodno objavljenih.

U pravilu su se eksudativne reakcije pojavile 3-7 dana nakon operacije i zahtijevale su ponovnu hospitalizaciju u trajanju do dvije sedmice, tokom kojih je provedena intenzivna protuupalna terapija. Prijelazom na fakoemulzifikaciju učestalost upalnog odgovora naglo se smanjila i kod bolesnika s dijabetesom i koji nisu patili od njega.

Dakle, tijekom 2008. godine za 7513 operacija izvršenih kod dijabetičara nije bilo samo 2 slučaja postoperativnog iridociklitisa, a za 812 operacija kod pacijenata s dijabetesom nije zabilježena nijedna.

Što se tiče tako ogromne komplikacije endokalne kirurgije kao endoftalmitisa, može se smatrati dokazanom da je češća u bolesnika s dijabetesom nego kod relativno zdravih bolesnika. U nedavnom izvještaju H. S. Al-Mezaine i sur. (2009) izvještava da se u 29.509 operacija katarakte u Ujedinjenim Arapskim Emiratima izvršeno između 1997. i 2006. endoftalmitis razvio u 20 slučajeva (0,08% u posljednjih 5 godina), a u 12 njih (60% ) pacijenti oboljeli od dijabetesa.

Analizirali smo rezultate 120.226 ekstrakcija katarakte izvršenih između 1991. i 2007. godine kako bismo identificirali faktore rizika za razvoj postoperativnog endoftalmitisa. Pokazalo se da su pridružene bolesti glavni faktori rizika za razvoj endoftalmitisa u usporedbi sa svim ostalim ispitivanim faktorima, poput metode operacije, tipa IOL-a itd.

Napredak DR. Publikacije iz 90-ih sadrže podatke da ekstrakapsularna ekstrakcija katarakte kod pacijenata sa šećernom bolešću u 50 - 80% slučajeva dovodi do ubrzavanja razvoja proliferativne retinopatije tijekom prve godine nakon operacije u odnosu na ne operirano oko.

Međutim, s obzirom na fakoemulzifikaciju, takav obrazac nije potvrđen. S. Kato i dr. (1999.) na temelju promatranja 66 pacijenata s dijabetesom tijekom godine nakon fakoemulzifikacijske operacije, otkrili su znakove izraženije proliferacije nego na neoperativnom oku, samo u 24% slučajeva.

U kasnijem djelu D. Hauser i sur. (2004), izveden na približno istom materijalu, uglavnom nije otkrio nikakav efekat fakoemulzifikacije na brzinu progresije retinopatije. Ovi su podaci također potvrđeni u nekoliko drugih publikacija.

Jedini značajan faktor bila je glukoza u krvi. M.T.Aznabaev i suradnici (2005) pridržavaju se istog mišljenja na temelju opažanja djece sa dijabetesom tipa 1.

Makularni edem. Makularni edem nakon standardne fakoemulzifikacije tako je rijetka komplikacija da smo morali smanjiti rad planiran na ovoj temi zbog nemogućnosti prepoznavanja bilo kakvih obrazaca na tako malom materijalu. G. K. Escaravage i dr. (2006), posebno proučavajući reakciju makule na operaciju kod pacijenata s dijabetesom, na temelju promatranja 24 pacijenta zaključeno je da se, prema optičkoj koherencijskoj tomografiji na operiranom oku, otprilike 2 mjeseca nakon intervencije, debljina mrežnice u 6-mm zoni makule povećava 235,51 ± 35,16 do 255,83 ± 32,70 μm, tj. prosječno 20 mikrona, dok se u drugom oku debljina mrežnice nije mijenjala. Paralelno s tim, fluorescentna angiografija otkrila je i izraženiju hiperfluorescenciju u makuli u operiranim očima.

Na temelju tih podataka, autori su zaključili da fakoemulzifikacija prirodno uzrokuje makularni edem kod pacijenata s dijabetesom. Takav postulat, međutim, nije potvrđen detaljnom studijom V. V. Egorova i sur. (2008).

U 60,2% pacijenata s visokom oštrinom vida (u prosjeku 0,68), mali (oko 12,5%) porast debljine mrežnice u makuli otkriven je prvih dana nakon operacije, ali je ona nestala krajem prve sedmice nakon intervencije.

Samo 7,4% pacijenata sa slabom oštrom vidom zabilježilo je „agresivan“ tip odgovora na operaciju, prema definiciji autora koji se izrazio povećanjem debljine središnjeg dijela makule na 181,2 ± 2,7 µm, a unutar tri mjeseca edem se povećao i rezultiralo klinički značajnim makularnim edemom.

Lako je vidjeti da je udio pacijenata s „agresivnim“ tipom odgovora polovina udjela pacijenata s oštrinom vida ispod 0,5 operiranih u našoj klinici. Makularni edem je zajedno s ostalim faktorima jedan od razloga što nakon obnavljanja prozirnosti optičkih medija vidna oštrina ostaje niska.

Ta je okolnost osnova za temeljit preoperativni pregled svim raspoloživim metodama stanja središnjeg dijela fundusa radi ispravne procjene prognoze operacije, koja je toliko bitna za izgradnju odnosa sa pacijentom.

Naše iskustvo pokazuje da se porast ili pojava makularnog edema nakon operacije javlja uglavnom u prisutnosti proliferativne retinopatije prije operacije koja se ne otkriva uvijek zbog zamućenosti sočiva, posebno kod bilateralne katarakte.

Analiza stanja makularne regije mrežnice koja koristi OCT u bolesnika bez znakova DR ili s njenim minimalnim manifestacijama pokazala je da se i debljina i volumen mrežnice makularne regije, praćeni šest mjeseci, ne razlikuju značajno od podataka dobivenih u kontrolnoj skupini bolesnika koji nisu patili dijabetes.

Samo u jednom slučaju, dvije sedmice nakon operacije, pojavio se makularni edem sa smanjenjem oštrine vida i manifestacijom fibrinoznog iridociklitisa, koji je zaustavljen medicinski do kraja četvrtog mjeseca nakon operacije s povratkom oštrine vida na 0,7.

Prema S.Y. Kim i sur., Jedna od metoda za prevenciju makularnog edema kod takvih bolesnika su. (2008), uvođenje u subtenonski prostor neposredno nakon operacije triamcinolon acetonida.

Pored toga, objavljen je veliki broj radova koji potvrđuju učinkovitost intravitijalne primjene inhibitora angiogeneze, posebno lucentisa, tijekom fakoemulzifikacije radi prevencije i liječenja makularnog edema povezanog s fakoemulzifikacijom.

Što se tiče pacijenata sa dijabetesom, u literaturi se navode kako oni imaju tendenciju da regeneriraju epitel leće sočiva manje nego kod zdravih ljudi zbog mogućnosti da se njihov broj i regenerativni potencijal smanje zbog oštećenja zbog prekomjernog sorbitola. Zaista, J. Saitoh i sur. (1990.) pokazali su da je gustina ovih stanica u bolesnika s dijabetesom niža nego u zdravih ljudi.

Kasnije su A. Zaczek i C. Zetterstrom (1999) pomoću retro osvjetljenja kamerom Scheimpflug utvrdili zamućenost zadnje kapsule kod 26 bolesnika s dijabetesom i isto toliko zdravih osoba godinu i dvije godine nakon fakoemulzifikacije.

Ti podaci, međutim, nisu potvrđeni u nekoliko kasnijih studija. Dakle, Y. Hayashi i sur. (2006) pokazali su da je u prisutnosti dijabetičke retinopatije, intenzitet zamućenja zadnje kapsule, izmjeren instrumentom EAS-1000 (Nidek, Japan), oko 5% veći nego u njegovom odsustvu.

Ispitivanjem pacijenata sa i bez dijabetesa primjenom iste tehnike, Y. Ebihara i sur. (2006) utvrdili su da su u prvoj, godinu dana nakon fakoemulzifikacije, neprozirnosti zauzele 10% površine zadnje posude, a u drugoj samo 4,14%.

U ovom istraživanju valja primjetiti da je činjenica da je prosječno kvadratno odstupanje prosječne površine zamućenosti kod pacijenata s dijabetesom premašila prosječnu vrijednost, što ukazuje na ekstremnu neujednačenost uzorka.

Razlog je najvjerojatniji razlog što autori nisu podijelili bolesnike s dijabetesom sa i bez manifestacija PDD-a, a među onima koji su imali izraženije zamućenje mogu biti samo pacijenti s PDD-om.

Dakle, problem sekundarne katarakte u bolesnika sa šećernom bolešću uvođenjem savremenih tehnologija za operaciju katarakte postao je manje relevantan nego ranije. Čini se ipak razumnim kada promatramo operirane pacijente s prisutnošću manifestacija proliferativne vitreoretinopatije dugoročno obratiti veliku pažnju i na stanje kapsule zadnje posteljice.

Zašto se vid smanjuje kod dijabetičke katarakte

Leća je važna anatomska formacija očne jabučice koja omogućava refrakciju svjetlosnih zraka koji na nju padaju i uključena je u njihovo dobivanje na mrežnici, gdje se slika formira.

Uz dijabetes, javljaju se periodični porasti šećera u krvi, što negativno utječe na stanje sočiva: u njemu se nakupljaju spojevi, koji narušavaju njegovu normalnu strukturu i prozirnost, te kataraktu stvaraju. Zamagljivanje sočiva remeti normalno refrakciju, što rezultira lošim vidom.

Za dijabetičku kataraktu karakteristično je pojavljivanje "mrlja" ili osjet "mutnog stakla" pred očima. Pacijentu postaje teško obavljati svakodnevne aktivnosti: čitati, pisati, raditi za računalom. Za početnu kataraktu karakteristično je smanjenje sumračnog vida, s progresijom procesa može se pojaviti potpuna sljepoća.

Liječenje kapljicama, tabletama i drugim lijekovima ne donosi pozitivan učinak, jer su mogućnosti ljekovitog djelovanja na prozirnost leće vrlo ograničene. Jedina učinkovita metoda koja vam omogućuje vraćanje normalne oštrine vida je mikrokirurška intervencija.

Za njegovu provedbu ne treba čekati sazrijevanje katarakte. Centar za zaštitu vida dr Medvedeva uspješno primjenjuje modernu vrlo djelotvornu metodu liječenja - fakoemulzifikaciju.

Dijabetička katarakta: prevencija, liječenje

Glavni faktor razvoja katarakte su promjene u biohemijskom sastavu očnih medija i tkiva koje uslijed toga izazivaju određene poremećaje općeg metabolizma. Stoga je prirodno da je takav težak metabolički poremećaj kao dijabetes melitus često praćen brojnim komplikacijama, uključujući specifično zamagljivanje leće.

Mehanizam razvoja

Prozirna leća u složenom optičkom sustavu oka obavlja funkciju svjetla koja prelama svjetlost koja sliku usredotočuje (obrnuto) na mrežnici, odakle se prenosi u analitička i interpretacijska područja mozga, gdje se rekreira integralna vizualna slika.

Kao rezultat toga, karakteristična oštećenja vida, prisiljavaju pacijenta da se primjenjuje ne samo na endokrinologe, već i na oftalmologe.

Simptomatologija

Dijabetička katarakta subjektivno se manifestira osjećajem nedovoljnog osvjetljenja, svojevrsnim "pahuljicama" u vidnom polju, značajnim poteškoćama u čitanju, pisanju, radu s računarskim monitorom itd. Jedna od početnih manifestacija je primjetno smanjenje vida u sumrak i općenito pri slabom svjetlu.

Kliničke manifestacije dijabetičke katarakte uvijek pokazuju tendenciju porasta (jednom ili drugom brzinom) i zahtijevaju odgovarajuće mjere, jer se taj proces ne zaustavlja spontano i ne preokreće, već na kraju može dovesti do potpunog gubitka vida.

Preventivne mjere

Nažalost, dijabetes totalno, u skoro svim aspektima, utiče na kvalitetu života. Pacijent se mora sjećati i promatrati brojna ograničenja, slijediti preporuke, pratiti sastav krvi, redovito posjećivati ​​posmatračkog endokrinologa - tako da, između ostalog, ne propusti početak razvoja jedne od mogućih komplikacija dijabetesa i poduzme pravovremene mjere za sprečavanje takvih komplikacija. Periodični pregledi i konsultacije oftalmologa u vezi s tim su obavezni.

Čak i ako se otkriju indikacije za mikrokiruršku operaciju, trebalo bi je izvesti što je prije moguće, sve dok se ne formiraju i ozbiljnije ozbiljne komplikacije. Trebali biste znati i zapamtiti da postoji niz lijekova koji su posebno dizajnirani za prevenciju i zaštitu organa vida kod dijabetes melitusa, na primjer, katalin, kahrom, taurin, kinaks, itd. U pravilu tečaj prevencije traje 1 mjesec i sastoji se od svakodnevnog umetanja očiju. Nakon određenog odmora, tečaj se ponavlja.

U nekim slučajevima se moraju provoditi periodični tečajevi za prevenciju katarakte, ali to je mnogo bolje od same katarakte s grubim oštećenjem vida i opasnošću da se potpuno izgubi.

Treba imati na umu i da neki lijekovi propisani za dijabetes imaju nepoželjne nuspojave. Konkretno, trental, koji efikasno potiče cirkulaciju krvi u udovima, može negativno utjecati na mikrocirkulaciju krvi u očnim strukturama, pa čak i uzrokovati krvarenje.

Stoga se posmatrački oftalmolog mora upoznati sa kojim se lijekovima i u kojim dozama propisuje u sklopu liječenja opće bolesti kako bi se uzeli u obzir dodatni negativni učinci na oči i poduzeli adekvatne mjere za neutraliziranje ovih učinaka.

Posebno se preparat „Antocyan Forte“ odlikuje visokom efikasnošću i složenim djelovanjem. Kao i mnogi drugi oftalmički preparati, posuđen je iz same prirode i sadrži prirodne ekstrakte borovnica, crne ribizle, sjemenki pojedinih sorti grožđa itd. Visoka koncentracija vitamina, hranljivih i zaštitnih mikroelemenata stvara snažan antioksidativni učinak (slobodni radikali i oksidi jedan su od glavnih direktnih uzroka zamagljivanja leće), jačaju vaskularni sustav fundusa i pomažu u održavanju oštrine vida pri dnevnoj svjetlosti i u sumrak.

Očito je da na ovaj način već prvi znakovi razvoja katarakte kod dijabetes melitusa traže medicinsku intervenciju što je brže moguće. Činjenica je da je za bilo koji oblik katarakte (uključujući dijabetičare) karakteristična niska, a u naprednim slučajevima gotovo nulta efikasnost čisto medicinskog, konzervativnog liječenja.

Ni naočale, niti kontaktne leće također nisu rješenje problema jer oštećenje vida nije ograničeno na nepravilnu refrakciju (kratkovidnost ili hiperopiju) i uzrokovano je intraokularnom opstrukcijom na putu svjetlosnog toka.

Jedina adekvatna i efikasna metoda lečenja dijabetičke (i bilo koje druge) katarakte je mikrokirurška operacija uklanjanja propalog sočiva i zamena veštačkim implantatom - intraokularnom sočivom. Međutim, operaciju je potrebno izvesti što je prije moguće: to je metodološki lakše i, samim tim, dodatno smanjuje moguće rizike.

Vid se značajno poboljšava odmah nakon operacije i dostiže maksimalno moguće stanje u svakom slučaju za 1-2 tjedna. Nakon 1-1,5 mjeseci, tijekom naknadnog pregleda, po potrebi se izdaju novi bodovi.

Fakoemulzifikacija dijabetičke katarakte

Ultrazvučna fakoemulzifikacija postala je jedinstven metodološki standard u savremenoj mikrokirurgiji oka. Takve su operacije postale široko rasprostranjene u svijetu zahvaljujući algoritmu usavršenom do najsitnijih detalja, vrlo malo invazivnosti, kratkog trajanja i preciznosti u cilju intervencije.

Slobodno mjesto u kapsuli sočiva zauzima intraokularna leća - umjetna leća, čija su optička svojstva identična onima prirodne leće. Oštrina vida i jasnoća vraćeni su do nivoa bliskog normativnom.

Kontraindikacije za operaciju

Sasvim je uobičajeno mišljenje da je implantacija umjetne leće kontraindicirana kod dijabetes melitusa, duboko je pogrešna. Kontraindikacija nije dijabetes sam po sebi, već naglašena patologija hemodinamike oka (poremećaji krvotoka i cirkulacije), uključujući s cicatricialnim formacijama na mrežnici, anomalijama šarenice itd.

Apsolutna kontraindikacija su i svi upalni procesi koji utječu na organe vida. Takvi se procesi moraju prethodno ukloniti ili suzbiti. U svim ostalim slučajevima, mikrokirurško liječenje katarakte za dijabetes vrlo je djelotvorno i, uz to, jedini način vraćanja izgubljene vidne funkcije.

Dijabetesna katarakta

Komplikacije dijabetesa uključuju zamućivanje sočiva - kataraktu. Dijabetička katarakta uglavnom se javlja kod djece i adolescenata s ozbiljnom šećernom bolešću s učestalošću od 0,7-15%. Katarakta se može pojaviti početkom, 2-3 godine nakon dijagnoze dijabetesa, a ponekad istovremeno i s njegovom otkrivanjem.

Poznati su slučajevi regresije, pa čak i potpunog nestanka dijabetičke katarakte pod utjecajem odgovarajuće inzulinske terapije. U vezi s tim, vrlo je važno postići maksimalnu metaboličku kompenzaciju kod djeteta s dijabetesom.

U liječenju katarakte korisna je upotreba kokarboksilaze, vitamina A, grupe B, C, P, PP, biogenih stimulansa. Lokalno liječenje početne katarakte i posebno stanja prije katarakte sastoji se u imenovanju kapi koja sadrži riboflavin, askorbinsku kiselinu, nikotinsku kiselinu (vizinin, vitodiurol, vitafakol, katahrom).

U postoperativnom periodu pažnja se mora posvetiti optičkoj korekciji afakijskog oka s naočarima ili kontaktnim sočivima. Screening na dijabetes neophodan je za svu decu koja imaju kataraktu.

Potpuna ili djelomična opacifikacija leće (kapsule ili supstance) povezana sa smanjenjem oštrine vida ili njegovim apsolutnim gubitkom naziva se "katarakta". Osoba koja ima kataraktu koja napreduje prestaje jasno sagledavati svijet oko sebe, pojavljuju se problemi sa percepcijom teksta, u težim slučajevima su vidljive samo svjetlosne mrlje.

Riječ je o pacijentima s dijabetesom. Zbog činjenice da im je metabolizam poremećen, u svim organima, uključujući organe vida, počinju se odvijati nepovratne promjene. Leća ne dobija dovoljno ishrane i brzo počinje gubiti svoju funkciju. Katarakta kod osoba sa dijabetesom tipa 2 može se razviti prilično rano, starosni nivo bolesti je smanjen na 40 godina.

Dijabetička katarakta se može javiti i kao pojava zamućenja u obliku ljuspica. U pravilu ona napreduje vrlo brzo. Ova komplikacija je zapažena kod onih koji pate od dijabetesa tipa 1 i koji imaju stalne fluktuacije nivoa glukoze na uopšteno visokom nivou. Tačno, s normalizacijom razine glukoze, takva katarakta može se riješiti sama.

Dijagnoza katarakte obično nije teška. Standardne metode za oftalmološki pregled su informativne prirode, posebno biomikroskopija pomoću klizne lampe.

Važno je napomenuti da nijedno konzervativno liječenje katarakte ne može je izliječiti. Bilo kakve tablete, masti, dodaci prehrani apsolutno su beskorisni. Samo neki lijekovi u kapi mogu vremenski odgoditi posljedice bolesti, ali ništa više. Stoga se tretman katarakte za dijabetes provodi samo kirurški.

Ranije su u pravilu operirane samo zrele katarakte, a to je bilo opterećeno tehničkim poteškoćama. Važno je bilo pričekati dok se sočivo potpuno ne stvrdne, tada njegovo uklanjanje nije bilo posebno teško.

Prvo, oftalmolog će propisati operaciju koja se naziva fakoemulzifikacija. Neispravna sočiva će se emulgirati pomoću ultrazvuka i lasera. Nakon toga, lako se uklanja s oka. Zatim dolazi druga, veoma važna faza. Kroz maleni rez, hirurg ubacuje umjetnu leću, sad su obično fleksibilna.

Rez je toliko mali da ne zahtijeva ni zašivanje. Sama operacija traje oko 10 minuta i zahtijeva samo lokalnu anesteziju u obliku kapi. Procenat uspješnih operacija približava se 97-98%. I što je najvažnije, nekoliko minuta nakon zahvata pacijent osjeća značajno poboljšanje vida.

Postoji nekoliko kontraindikacija za hirurško liječenje katarakte zbog dijabetesa. Umjetna sočiva se ne može implantirati ako pacijent ima slabu opskrbu krvlju okom i ozbiljne ožiljke na mrežnici ili, naprotiv, u irisu se pojave nove žile.

Pogledajte video: Operacija mrene - sve što trebate znati (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar