Coleslaw s jogurtom

Dijetalna, vitaminska i vrlo ukusna salata od svježeg kupusa s umakom od jogurta dobra je za svaku dijetu, a posebno za gubitak kilograma.

Recept:

  • 1 glava svježeg kupusa (500 gr.),
  • 1 luk,
  • 1 mala mrkva
  • 1/2 svežnjeg peršuna.
  • Za umak:
    • 200 gr. prirodni jogurt
    • 300 gr maslinovo ulje
    • 3 kašike vinskog sirćeta
    • 1 kašika. kašika sitno nasjeckanog svježeg bosiljka,
    • sol, crni biber po ukusu.

Napravite umak od jogurta: stavite u zdjelu miksera sve sastojke za umak, tukli dok ne postane glatko, sipajte u posudu koja se može zatvoriti i ohladite.

Kod kupusa odvojite vanjske listove i odrežite stabljiku. Sitno nasjeckajte listove kupusa, a zatim ih lagano stisnite rukama kako bi bili mekši. Narezane mrkve naribajte na krupnoj rerni, a luk narežite na tanke kolutove. U svežem peršinu izrezujte samo lišće.

Pomiješajte sve povrće i bilje i začinite sosom od jogurta.

Coleslaw

Coleslaw potrebno je 300 g bijelog i crvenog kupusa, 40 g luka, 30 g biljnog ulja, sol, vinski ocat, 20 g senfa. Kupus promiješajte sa solju i izmiješajte. Poklopite poklopcem, ostavite na tamnom mjestu nekoliko sati. Zatim povrća

Salata od morskih algi

Salata od morskih algi 200 g morskih algi, 200 g zelene salate, 5 žlica. kašike biljnog ulja, 1 šolja pilećeg zaliha, 1 kašika sirćeta, sol po ukusu.

Coleslaw

Coleslaw sastojci 200 g kupusa, peršun i celer, 1 kašika. kašika biljnog ulja, 10 g meda, limunov sok, paradajz.? način kuhanja 1. Kupus ogulite, operite i nasjeckajte tankom slamkom. Začinite medom i limunovim sokom, prelijte uljem.

Sastojci za hrskavu salatu s dresingom od jabuke i jogurta:

  • Limunov sok - 1 kašika kašike.
  • Grožđe (crno bez sjemenki) - 150 g
  • Jabuka - 1 kom.
  • Mrkva - 1 kom.
  • Bijeli kupus / Kupus - 200 g
  • Jogurt (prirodan) - 150 ml

Vrijeme kuhanja: 20 minuta

Servis po kontejneru: 2

Recept "Hrskava salata s preljevom od jabuke i jogurta":

Kupus narežite na tanke trakice.

Ogulite i narezite mrkvu na tanke trakice.

Grožđe seče na 2-4 dela. Sve promiješajte.

Napravite preljev: naribajte jabuku na sitnoj rerni i prelijte sokom od limuna.

Dodajte jogurt, izmiješajte i začinite salatu.

Može se poslužiti.

Korisna svojstva ove salate su velika.
BELI KABEL. Što se proteina tiče, kupus je pretukao repe, šargarepu, repa, rutabagu, dajući se samo špinatu. Štaviše, protein biljaka kupusa u brojnim komponentama nije inferiorniji od pilećeg jajeta. Kupus sadrži tartaransku kiselinu koja usporava pretvorbu ugljikohidrata u masti i smanjuje rizik od pretilosti. No, tijekom kuhanja, tartarska kiselina se uništava, pa je sirovi kupus posebno koristan ljudima koji imaju višak kilograma.

Kupus nije prvak u sadržaju bilo kakvih vitamina, ali sadrži ih najviše i u količini dovoljno velikoj za povrće. Kupus je bogat vitaminom C, a prilikom skladištenja se gotovo i ne uništava. Odlično se čuva i u kiselom kupusu, koji je uz krompir glavni dobavljač vitamina C zimi. Svježi bijeli kupus sadrži 30 do 60 mg% vitamina C, tj. Istu količinu kao i naranča ili limun. Da biste podmirili dnevnu ljudsku potrebu za vitaminom C, dovoljno je 200 g kupusa.

CARROT. Mrkva je vrlo zdravo povrće za tijelo. Korisna i ljekovita svojstva mrkve objašnjavaju njegov bogat sastav. Mrkva sadrži vitamine B, PP, C, E, K, u njoj je prisutan karoten - supstanca koja se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A. Mrkva sadrži 1,3% proteina, 7% ugljikohidrata. Mrkva sadrži puno minerala potrebnih ljudskom tijelu: kalij, željezo, fosfor, magnezijum, kobalt, bakar, jod, cink, hrom, nikl, fluor itd. Mrkva sadrži esencijalna ulja koja određuju njegov osebujan miris.

Mrkva sadrži beta-karoten, koji poboljšava rad pluća. Beta-karoten je preteča vitamina A. Jednom kada se u organizmu karoten pretvara u vitamin A, što je najviše korisno za mlade žene.
Korisna svojstva mrkve koriste se u prehrani ljudi. Korisno je grickati sirovu mrkvu, jer ovo jača desni. Budući da vitamin A potiče rast, mrkva je posebno korisna za djecu. Ovaj vitamin je neophodan za normalan vid, održava kožu i sluznice u dobrom stanju.
APPLE. Jabuke doprinose normalizaciji gastrointestinalnog trakta i probavnog sistema, a koriste se i za sprečavanje opstipacije i povećanje apetita.

Sastav jabuke sadrži od 5 do 50 mg% hlorogene kiseline, što pomaže u uklanjanju oksalne kiseline iz tijela i, osim toga, normalnoj aktivnosti jetre.


Jabuke snižavaju holesterol u krvi zbog pektina i srodnih vlakana. Jedna jabuka sa korom sadrži 3,5 g. vlaknima, to jest, više od 10% dnevne potrebe za vlaknima za tijelo. Jabuka bez kore sadrži 2,7 g. vlakna. Nerastvorljive molekule vlakana vežu se za holesterol i doprinose njegovom uklanjanju iz organizma, smanjujući rizik od začepljenja krvnih sudova, srčanih udara. Jabuke sadrže rastvorljiva vlakna koja se nazivaju pektini, a koja pomažu u vezivanju i uklanjanju suvišnog kolesterola formiranog u jetri. Koštica jabuke sadrži veliku količinu antioksidansa kvercetina, koji zajedno s vitaminom C sprečava slobodne radikale da vrše štetan uticaj na organizam. Zahvaljujući pektinu, jabuka takođe dobija deo svoje zaštitne moći. Pektin je sposoban da u organizam veže štetne materije kao što su olovo i arsen i uklanja ih. Nerastvorljiva vlakna u jabukama sprečavaju zatvor i uklanjaju štetne materije iz tijela, smanjujući tako vjerovatnost raka debelog crijeva.

Grožđe - efikasan diuretik, laksativ i ekspektorans, koristan za bolesti bubrega, pluća, jetre, gihta i hipertenzije, kao opći tonik ima antimikrobno dejstvo. Sok od grožđa ima tonik. Korisna je u iscrpljivanju nervnog sistema (astenija) i propadu. Ima diuretička i dijaforetska svojstva. Snižava holesterol u krvi.

KLASIČNA PRIJAVA SALADE SA KANIČENOM TUNOM

Što vam treba:
4 mala paradajza
5–7 stabljika zelenog luka
1 limenka konzerve tune
zelena salata
pola gomile peršuna
2 žlice. kašika pinjola (može se zameniti semenkama bundeve)
sol, biber - po ukusu

Dolivanje goriva:
1 kašika. kašika maslinovog ulja
1 kašika balzamičnog sirćeta
1 kašika limunovog soka
1/4 žličice limunove korice
sol i biber po ukusu

Kako napraviti klasičnu salatu s konzerviranom tunom:

1. Rajčice narežite na tanke kriške.

2. Izvadite konzerviranu tunu, malo je iscijedite i gnječite vilicom.

3. Za začin izmiješajte sve sastojke.

4. Listovi salate lišće narezati i staviti na tanjur. Dodajte paradajz, zeleni luk.

Sastojci

  • 15 grama pinjola,
  • 15 grama suncokretovih sjemenki,
  • 15 grama pistacija (nezaslaćenih),
  • 1 kg bijelog kupusa,
  • 2 ljute paprike (čili),
  • 1 crvena paprika
  • 3 kašike orahovog ulja,
  • 2 kašike orahovog sirćeta,
  • 500 grama dimljene suknje (meso ili perad),
  • 500 grama prirodnog jogurta,
  • 2 režnja belog luka,
  • 1 luk
  • 1 kašika kajenskog bibera
  • 2 kašike soli
  • biber i sol po ukusu.

Sastojci su za 6 porcija.

Kuvanje

Kupus temeljito operite. Zatim uklonite stabljiku i glavu narežite na tanke trake. Kupus stavite u veliku zdjelu i pospite ga dvije kašike soli.

Kupus lagano pirjajte sa soli. Trebao bi postati mekši u strukturi. Ostavite kupus da odstoji 15 minuta.

Isperite 2 mahune čilija, isjecite na 2 polovine, izvadite sjemenke i bijele trakice iznutra. Zatim isjecite na tanke trakice ili male kockice. To isto učinite i sa paprikom.

Obavezno operite ruke temeljito i ne dirajte oči nakon rada s čilijem. U suprotnom, mogu se pojaviti bol i peckanje. Kapsantinski pigment je odgovoran za to.

Sada treba oguliti luk i češnjak i isjeći na male kockice. Također je potrebno prerezati ledje. Možete ga kupiti odmah isječen na kockice. Odložite.

Uzmite malu tavu i pržite orahe bez ulja i masti. Ne treba puno vremena, otprilike nekoliko minuta. Kad se u zraku pojavi miris pečenih orašastih plodova, izbacite ih iz tave.

U kupus dodajte pržene semenke, loj, ljutu papriku i sve dobro izmiješajte.

Uzmi malu posudu i u nju ubaci jogurt. Dobro izmiješajte sa orahovim uljem i sirćetom dok ne postane glatko. Sada dodajte luk i beli luk. Ubacite 2 kašike meda ili zaslađivača po izboru, začinite solju, mljevenim i kajenskim biberom.

Preljev za salatu možete miješati unaprijed ili poslužiti salatu i preljev u zasebnim zdjelama. Ako želite, salatu možete poslužiti i toplu. Vrlo je ukusno!

Pogledajte video: Bebina kuhinja - Američka kupus salata - Coleslaw - Domaći video recept (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar