Šećer u krvi u trudnica: uzroci, simptomi i posljedice gestacijskog dijabetesa

Mnogo iznenađenja, posebno neugodnih, očekuje trudnice u ovom slatkom i teškom periodu. Jedan od njih je porast šećera u krvi, koji se otkriva potpuno iznenada i neočekivano kod buduće majke. Zašto testovi ponekad pokazuju povišenu razinu glukoze i zašto se radi ovaj test?

Zašto trudnice određuju šećer u krvi?

U fazi planiranja trudnoće, žena prolazi ogroman broj pregleda i prolazi čitavu gomilu testova, koji su, izgleda, potpuno beskorisni. Međutim, liječnik točno zna što treba učiniti, pa je mjerenje šećera u krvi obavezno u pripremi za začeće. Dakle, moguće je utvrditi kršenje glukozne tolerancije, što posebno vrijedi za žene koje imaju višak kilograma, predisponirane za prekomjernu težinu ili imaju veliku djecu.

Cilj testa šećera u krvi tijekom trudnoće jedan je - prepoznati vjerojatnost problema s endokrinim sustavom, bubrezima i gušteračom. Mnogo žena u ovom periodu ima predispoziciju za različite komplikacije, pa je važno da liječnik shvati je li riječ o šećernoj bolesti ili gestacijskom dijabetesu.

Ako količina glukoze u krvi premašuje dozvoljenu normu, počinju se sintetizirati ketonska tijela koja imaju povećanu toksičnost. Upravo je to opasnost po rastući plod. Ponekad se razina glukoze povećava s nekim patologijama, na primjer, bolestima gušterače, hormonskom neravnotežom, hroničnim i akutnim pankreatitisom, teškom intoksikacijom, epilepsijom.

Nizak šećer u krvi također može ukazivati ​​na pojavu bolesti povezanih sa jetrom, metaboličkim procesima i krvnim žilama.

Analiza šećera u krvi tijekom trudnoće provodi se opetovano: prvo - prilikom registracije, a zatim - 30. tjedna. Između ovih postupaka provodi se test reakcije na glukozu.

Kako donirati krv za šećer tokom trudnoće?

Davati krv za šećer tijekom trudnoće treba biti isto kao što ga djeca i odrasli obično doniraju. Možete odabrati laboratorijsku metodu ili ekspresni test. Trenutno je ekspresna metoda koja je postigla veću popularnost koja omogućava postizanje rezultata kod kuće, ali za vrijeme trudnoće je bolje dati prednost laboratorijskim ispitivanjima.

Priprema za analizu sastoji se od nekoliko koraka:

  • Posljednji obrok - najkasnije 8 sati prije analize.
  • Voda 1 dan prije analize, pod zabranom možete piti samo kuhanu ili flaširanu bez plina, mineralne vode i slatke sode.
  • Dan prije isporuke materijala, preporučuje se odbiti uzimanje alkoholnih pića.
  • Dan prije postupka, morate prestati uzimati bilo koje lijekove.
  • Ujutro, na dan davanja krvi, ne možete oprati zube.

Analiza se daje ujutro na prazan stomak, od 8:00 do 12:00. Za test se uzima mala količina krvi iz prsta, koja se podvrgava laboratorijskom pregledu, nakon čega se rezultati navode na obrascu i daju liječniku koji vodi trudnoću. On, pak, objašnjava dobivene podatke pacijentu, daje preporuke.

Rezultati nisu uvek tačni: postoje faktori koji mogu uticati na pouzdanost analize. Na primjer, upotreba masne, pržene i slatke hrane, jak stres dan prije, uzimanje lijekova, aktivni sportovi, fizioterapija ili rentgenska ispitivanja. Sve ovo mora unaprijed upozoriti ljekar i, ako treba, odgoditi postupak.

Normalne razine šećera u trudnica (tablica)

Nivo šećera u krvi buduće majke razlikuje se od općenito prihvaćenih pokazatelja.

Tabela glukoze u trudnoći
Norma glukoze, mmol / lSa gestacijskim dijabetesom, mmol / l
Na prazan stomakManje od 4,9Manje od 5,3
Sat vremena nakon jelaDo 6.9Do 7.7
120 nakon jelaNe više od 6,2Ne više od 6,7

Ostali pokazatelji su važni tokom trudnoće.

Procenat glikovanog hemoglobina ne sme biti veći od 6,5%. Lažni rezultati mogu se primijetiti kod nedostatka željeza u slučaju velikog gubitka krvi ili kod transfuzije krvi.

Odstupanje od norme šećera opasno je za trudnice i plod. Uz hipoglikemiju tijelo ima nedostatak energetskih resursa. Hiperglikemija također prijeti razvoju dijabetesa ili gestacijskog dijabetesa.

Uzroci promjena glukoze

U prvom tromjesečju trudnoće karakteristično je poboljšanje osjetljivosti na glukozu pod utjecajem kojeg se povećava sinteza i neovisna proizvodnja inzulina od strane gušterače. Za kompenzaciju dijabetesa u ovom trenutku potrebno je smanjiti dnevnu dozu inzulina.

U drugom tromjesečju posteljica se počinje formirati. Njeno hormonsko djelovanje ima sposobnost inhibicije proizvodnje inzulina, pa bi njegovu dozu kod žena s dijabetesom trebalo povećati.

Nakon trinaestog tjedna razvoja, gušterača nerođenog djeteta počinje funkcionirati. Ona reaguje intenzivno izlučivanjem inzulina na visoke razine šećera u majčinoj krvi. Nastaje proces razgradnje glukoze i njena prerada u masnoću zbog čega se masna masa fetusa aktivno povećava.

Od sedam mjeseci došlo je do poboljšanja stanja i tijeka dijabetesa. To se dešava zbog dodatnog insulina koji majka prima od djeteta.

Zašto pratiti šećer u krvi tokom trudnoće?

Nekompenzirana razina glukoze prilikom rađanja djeteta dovodi do komplikacija normalnog tijeka trudnoće i patologija tijekom rasta fetusa:

  1. Rizik od nepravilnosti. Povećava se 2-3 puta u odnosu na normalnu trudnoću. Slučajevi smrti fetusa iz tog razloga u maternici ili ubrzo nakon rođenja predstavljaju trećinu ukupnog broja pobačaja.
  2. Oštećenja organa. Pate genitourinarni sistem, crijeva, želudac, koštano tkivo. Oštećenja živčanog sistema i srca su posebno opasna. Prema statistikama, to se dešava 5 do 9 puta češće.
  3. Polihidramnios. Zbog povećanja količine amnionske tekućine, poremećena je cirkulacija krvi. Ovo stanje dovodi do hipoksije - gladovanja kisika ploda i oštećenja centralnog nervnog sistema. Slaba porod može uzrokovati abrupciju placente i prerano rođenje.
  4. Krupno voće. Povišena razina glukoze doprinosi ubrzanom taloženju masti i povećava veličinu jetre. Rast ploda je neujednačen. Primjećuju se žarišta krvarenja i edemi.
  5. Smanjen imunitet. Ako je šećer prisutan u urinu, postoji rizik od razvoja infekcija. Dijabetičari pate od bakterija u urinu 30% češće od ostalih žena. U nedostatku terapije, moguće su komplikacije kod trudnica u obliku bolesti poput pijelonefritisa, cistitisa. Postoji rani izlazak amnionske tekućine, prijetnja pobačaja, intrauterino usporavanje rasta.
  6. Starenje placente. Višak šećera uništava žile posteljice. Manjak hranjivih sastojaka, koji nastaje zbog kršenja cirkulacije krvi, dovodi do smrti fetusa.

Kako darivati ​​krv?

Između ostalih testova prilikom registracije tijekom trudnoće obavezan je test šećera. Važno je održavati strogu kontrolu glikemije, jer razvoj trudnoće utiče na njen nivo.

Ovaj postupak mora biti pravilno pripremljen. Žena bi trebala biti zdrava, u prisustvu bilo kojeg neugodnog stanja, potrebno je upozoriti liječnika ili odgoditi datum isporuke analize.

Krv se uzima ujutro na prazan stomak. Prije manipulacije, preporučuje se 8 sati ne jesti hranu. Kada se daje kapilarna krv, analiza se uzima iz prsta, probijajući je scariferom.

Urin se sakuplja preko noći u posebnom spremniku. Prvo jutarnje mokrenje ne uzima se u obzir. Nakon dana, sva se masa promiješa, 150-200 grama baci u poseban spremnik i odnese u laboratoriju. S pokazateljem koji prelazi 0%, postoji mogućnost gestacijskog dijabetesa.

Norme i odstupanja

Glikemija je važan pokazatelj koji trudnice moraju pratiti. Na preporuku endokrinologa, potrebno je mjeriti šećer u krvi frekvencijom koju je on propisao.

Tabela preporučenih maksimalnih vrijednosti glukoze u krvi (mol / L) trudnica u odnosu na prosječne vrijednosti za žene:

PeriodŽenaTrudnicaPrisutnost gestacijskog dijabetesa
Na prazan stomak3,94 – 5,505,86,3
Sat vremena nakon jela6,05 – 6,776,87,8
Dva sata nakon jela5,52 – 6,096,16,7

Prekoračenje norme osnova je za daljnje ispitivanje i utvrđivanje uzroka odstupanja.

Uz kršenje procesa metabolizma ugljikohidrata, moguć je razvoj gestacijskog dijabetesa. To je naziv bolesti koja se prvo pojavljuje tokom trudnoće. Statistički gledano to je otprilike 10-12% svih žena u osjetljivom položaju.

Ova bolest se razvija u prisustvu takvih faktora:

  • prvo rođenje starije od 35 godina,
  • predispozicija za dijabetes (krvni srodnici se razbole),
  • manifestacija ove vrste dijabetesa u prethodnoj trudnoći,
  • razvoj velikog voća,
  • visoka glukoza u krvi
  • prisustvo šećera u urinu,
  • polyhidramnios
  • gojaznost
  • abnormalnosti i patologije razvoja ili smrti ploda u prethodnim periodima.

Video o gestacijskom dijabetesu:

Lažna analiza rezultata i ponovnog preuzimanja

Rezultat viška od 6,6 mmol / L u brzoj krvi daje trudnici sa šećernom bolešću. Za potvrdu dijagnoze provodi se druga analiza kojom se utvrđuje šećer pod opterećenjem - tolerancija na glukozu.

Provodi se prema sljedećoj shemi:

  1. Prvo uzimanje krvi vrši se na prazan stomak.
  2. Pripremite rješenje: 50-75 mg glukoze po čaši tople vode. Popij piće.
  3. Krv se uzima duplo više svakih sat vremena.

Za vrijeme postupka, trudnica mora stvoriti uvjete za odmor. Ne uzimajte hranu.

Za određivanje rezultata ispitivanja koristi se tablica prihvaćenih normi:

Nivo glukoze (mmol / l)Tolerancija na glukozu
normalnoslomljendijabetes (povećana)
do 7.87,8 — 11,1više od 11.1

Ako pokazatelj prelazi 11,1 mmol / l, postavlja se preliminarna dijagnoza - dijabetes.

Ako je test tolerancije u granicama normale, vjerovatno je da je početni test kapilarne krvi bio lažan. U svakom slučaju, preporučuje se ponovno prikupljanje analize, po mogućnosti u laboratoriji druge medicinske ustanove.

Kako normalizirati glukozu u krvi?

Trudnoću kod pacijenata sa šećernom bolešću kontrolira ginekolog i endokrinolog. Ženu treba osposobiti za samokontrolu šećera i inzulina (ako je potrebno). Preduvjet za kompenzirano tijek bolesti je poštivanje svakodnevne rutine i prehrane.

Uravnotežena prehrana

Da biste izbjegli oštru promjenu razine šećera, preporučuje se jesti hranu u malim obrocima u 5-6 pristupa. Isključite hranu sa visokom koncentracijom šećera. Jednostavni ugljikohidrati su posebno opasni: kolači, peciva, peciva, slatki sokovi i pića. U ishrani ne bi trebali biti krompir, slatko voće, slatkiši.

Za raznovrsnost menija svježim povrćem, proizvodima od cjelovitih žitarica, mekinjama, žitaricama. Ti proizvodi olakšavaju rad gušterače. Riba i meso biraju ne masne sorte. Korisne su mahunarke - leća, grašak, pasulj, pasulj.

Hrana prije spavanja treba biti lagana i u malim količinama.

Video o ishrani za gestacijski dijabetes:

Fizička aktivnost

Za trudnice postoji posebno razvijen kompleks sportskih vježbi i gimnastike. Za svako razdoblje različiti su u opterećenju i intenzitetu. Mnogi pacijenti prijavljuju poboljšanje nakon što rade jogu trudnicama. Prilikom odabira vježbanja, mora se imati na umu da oni smanjuju šećer u krvi.

Preporučuje se uzimanje vitaminskog kompleksa trudnicama sa dijabetesom, kako bi se izbjegle nervne i stresne situacije - mentalni stres uzrokuje povećanje koncentracije glukoze.

Lekcija iz vežbe trudnoće:

Uz dijabetes, trudnoća ima svoje karakteristike. Stepen komplikacija određuje se oblikom toka bolesti i stepenom kompenzacije nivoa glukoze u tijelu majke.

Povećana glikemija u pacijenta nije pokazatelj pobačaja. Pridržavanje svih preporuka specijalista iz oblasti ginekologije i endokrinologije, određivanja načina kontrole šećera i načina života, omogućiće ženi da rodi i rodi zdravo dijete.

Testovi na glukozu

Da bi se utvrdila razina šećera u krvi, ujutro se na prazan želudac obavlja test prsta. Da biste dobili pouzdane rezultate, pravilno se pripremite za studiju:

  • ujutro ne pijte ništa, ne jejte, ne perite zube paste, ne isperite usta,
  • ograničite unos hrane 8 sati pre ispitivanja,
  • odustati od brzih ugljikohidrata dnevno,
  • 24 sata prije analize prestanite uzimati lijekove i ako ih je nemoguće otkazati, o tome obavijestite liječnika.

Određivanje koncentracije šećera omogućit će biohemijsku analizu krvi iz vene. Međutim, norma je malo drugačija, dozvoljeni pokazatelj u dekodiranju iznosi 6 mmol / l.

Ako prethodni rezultati ispitivanja pokazuju hiperglikemiju, provodi se test tolerancije na glukozu:

  1. Ujutro na prazan stomak uzimaju krv iz prsta ili u venu.
  2. Trudnica pije 100 ml otopine glukoze.
  3. Nakon 60 i 120 minuta, obavlja se ponovljeno uzimanje krvi. U tom periodu ne možete ništa koristiti.
  4. Rezultati analize provjeravaju se u tablici normi. U slučaju prekoračenja pokazatelja, imenuje se savjetovanje endokrinologa.

Uzroci i faktori rizika za hiperglikemiju

Hiperglikemija tokom trudnoće nastaje zbog nemogućnosti gušterače da sintetiše dovoljno inzulina. Zbog nedostatka hormona šećer se ne distribuira u ćelije i tkiva, već ostaje u krvi.

Hormoni koji sintetizira placenta takođe uzrokuju porast razine glukoze. Somatomammotropin djeluje kao antagonist inzulina, pomaže u osiguravanju da fetus primi dovoljno glukoze. Omogućuje rast šećera u krvi, smanjuje osjetljivost stanica na hormon gušterače.

Čimbenici rizika hiperglikemije:

  • trudna dob iznad 30 godina,
  • genetska predispozicija za dijabetes,
  • dijagnosticirana preeklampsija ili gestacijski dijabetes u prethodnim trudnoćama,
  • prošlosti pobačaja i propuštenih trudnoća,
  • polyhidramnios
  • gojaznost ili neuhranjenost.

U nekim slučajevima rezultati ispitivanja daju lažno pozitivne rezultate. Čimbenici koji doprinose kratkoročnom povećanju nivoa glukoze iznad normalnog:

  • stres, emocionalna uznemirenost,
  • zarazne bolesti
  • nepoštivanje preporuka za pripremu za analizu,
  • pretjerana fizička aktivnost dan prije
  • uzimanje određenih grupa droga.

Manifestacije gestacijskog dijabetesa

Hiperglikemija u prvim fazama prolazi nezapaženo, a žena početne simptome pripisuje fiziološkim promjenama povezanim sa trudnoćom. Patološki znaci snažno se pojavljuju od trećeg testa gestacije. To je zbog aktivne sinteze hormona nadbubrežnih žlezda, placente, hipotalamusa, kao i povećanog opterećenja gušterače. U tom periodu trudnica primjećuje sljedeće znakove dijabetesa:

  • stalna žeđ, suva usta,
  • povećani apetit, brzo debljanje,
  • suva koža, svrab u predelu genitalija,
  • smanjena oštrina vida,
  • povećana količina urina
  • umor, letargija, pospanost.

Posljedice

Hiperglikemija tijekom trudnoće opasna je za buduću majku i plod. Patologija prijeti spontanim pobačajem, smrzavanjem fetusa ili prijevremenim rođenjem.

Beba ponekad razvije urođene mane i abnormalnosti:

  • prekomjerno povećanje kilograma - makrosomija,
  • povišene razine inzulina, što u budućnosti prijeti čestim hipoglikemijskim krizama,
  • dijabetička fetepatija - oslabljeno funkcionisanje bubrega, krvnih sudova, gušterače,
  • nizak tonus mišića
  • ovisnost o dijabetesu,
  • nedostatak fizioloških refleksa neposredno nakon rođenja.

Korekcija glikemije

Da bi se izbjegle komplikacije, važno je ne samo znati koja je razina šećera u krvi u trudnica, nego je i održavati. Da bi se to postiglo, pomoći će poštivanje preporuka endokrinologa.

Prvi korak u korekciji glikemije je dijetalna terapija:

  • česti i frakcijski obroci u malim obrocima,
  • odbijanje prženih, slanih, dimljenih proizvoda,
  • ograničen unos ugljenih hidrata
  • obogaćivanje prehrane mesom, ribom, povrćem, žitaricama, nezaslađenim voćem.

Umerena fizička napora pomoći će u održavanju normalnog šećera u krvi: joga, plivanje, hodanje. Važno je da časovi donose zadovoljstvo i korist, ne uzrokuju pretjerani rad i pogoršanje dobrobiti.

U kritičnim slučajevima, trudnicama se propisuje inzulinska terapija. Doziranje i pravila uzimanja lijeka određuje liječnik pojedinačno.

Norma šećera u krvi u trudnica važno je obilježje uspješnog tijeka gestacije. Odstupanje pokazatelja u velikom smjeru prijeti razvoju gestacijskog dijabetesa koji se nakon porođaja može razviti u šećer. Hiperglikemija je opasna i za fetus, jer narušava rad unutrašnjih organa, doprinosi pretjeranom debljanju, razvoju hormonskih problema.

Šta je šećer u krvi

Glukoza je jedna od nezamjenjivih sastojaka ljudske krvi i ima određenih granica i normi. Nakon uzimanja ugljikohidrata koji pružaju energiju ćelijskom tkivu on ulazi u organizam. Ako ih veliki broj dolazi s hranom, tada se u jetri nakupljaju u rezervi, razina šećera u krvi tijekom trudnoće raste, što mijenja razinu hemoglobina i sadržaj inzulina.

Zašto bi pratili šećer u krvi tijekom trudnoće

Glukoza je glavni pokazatelj metabolizma ugljikohidrata. U zdravih trudnica njegova vrijednost se mijenja. Glukoza potiče energiju, uz pomoć nje tijelo se obogaćuje hranjivim sastojcima. Sintetizira se u pravilno formiranim ćelijama majke i rastućeg ploda. Odstupanja mogu prouzrokovati ozbiljne posljedice - na primjer, razvoj dijabetesa, pa je tako važno uzeti krvni test kako biste otkrili šećer.

Koliki bi šećer trebao imati trudnica

Dozvoljena razina šećera u krvi tijekom trudnoće ne smije prelaziti 6 mmol / L. Normalne vrijednosti: od 3,3 do 5,5 mmol / L. Kad je nivo viši, to ukazuje na prisutnost hipoglikemije i minimalni sadržaj hormona inzulina. U tom će slučaju biti potrebno prilagoditi (ili intervenirati) stručnjake. Kada su se takvi pokazatelji pojavili u trećem tromjesečju gestacije, mogu se smatrati normom. Ispod su tablice koja bi trebala biti norma šećera u trudnica.

Stopa šećera tokom trudnoće iz vene

Analiza se mora uzimati strogo na prazan stomak, ali to je u nekim slučajevima nemoguće ili ne uspijeva obaviti buduća majka. Tada specijalista uzima u obzir unos hrane ili pića koja sadrže šećer. Zahvaljujući tome, moguće je sastaviti ispravnu sliku, dobiti tačne pokazatelje i propisati prave terapijske mjere za buduću majku.

Vrste ogrademmol / l
Prije obroka4-6,1
Nakon jeladopuštena granica je 7.8

Stopa šećera u prstima tokom trudnoće

Krv iz prsta u trudnica uzima se 2 puta mjesečno. Zahvaljujući analizi otkrivaju se prve povrede norme glukoze koje mogu biti visoke ili niske, što je gotovo jednako štetno za buduću majku. Postupak predviđa odbijanje hrane prije provođenja, ali ako je to neprihvatljivo, potrebno je upozoriti stručnjaka na prehranu: to će vam omogućiti točan rezultat.

Vrste ogrademmol / l
Prije obroka3,3-5,5
Nakon jeladopuštena granica je 7.8

Visoki šećer u krvi kod trudnica

Analiza napravljena na prazan stomak i iznad 6 mmol / L je odstupanje. Uzroci ovog problema mogu biti različiti. Pokazatelji prelaze dopuštenu granicu zbog polihidramnija, prekomjerne težine trudnice, nestabilne razine hormona. Problem može nastati u primogenih majki, kao i kod žena čija su prethodna rođenja bila praćena pojavom velikog djeteta, pobačajem ili mrtvorođenim plodom.

Nizak šećer

Ovaj problem nastaje tokom proizvodnje velikih količina inzulina od strane gušterače, dok je malo šećera uneseno u organizam. O tome svjedoče pokazatelji ispod 3,3 mmol / L. Može biti mnogo razloga koji isprovociraju ovo stanje. Oni uključuju velike pauze između obroka uz malu potrošnju, iscrpljujuće prehrane. Razlozi mogu biti sljedeći:

  1. Intenzivna fizička aktivnost, praćena ozbiljnim trošenjem energije. Ako ne možete potpuno odustati od nastave, tada morate dodatno uzimati ugljikohidrate (na primjer, redovito koristiti askorbinsku kiselinu).
  2. Česti unos slatke hrane Zbog njega šećer naglo raste. U ovom slučaju dolazi do brzog porasta nivoa inzulina, koji opada u kratkom periodu. Ovaj sadržaj glukoze dovodi do pospanosti, umora, slabosti i želje da pojedete više slatkiša ili kolača. Zbog ovog stanja nastaje stalna potreba za uzimanjem slatkiša i pojavljuju se ozbiljne posljedice i opasnost za donošenje bebe.
  3. Unos gaziranih i alkoholnih pića postaje uzrok naglog porasta, a zatim i naglog pada glukoze. Na osnovu toga je moguće suditi o opasnim patologijama zbog kojih se ozbiljne posljedice razvijaju ne samo za majku, već i za bebu.

Kako normalizovati šećer u krvi

Liječnici propisuju poštivanje određene prehrane i isključenje određenih proizvoda, zbog kojih se obnavlja norma šećera u krvi u trudnica. Na savjetovanjima će vam stručnjak reći kako se preporučuje ograničiti unos slatke, masne, pržene hrane, mlijeka (cijelog i kondenziranog), čokoladnih proizvoda, majoneza, kobasica, sira, sladoleda, sokova, voća, gaziranih pića. Korisna hrana koja potiče sporu apsorpciju ugljikohidrata: heljda, pečeni krompir, pšenica.

Stručnjaci savjetuju jesti govedinu, svježe povrće i mahunarke. Ako prije toga buduća majka nije uzimala vitamine za trudnice, onda je najbolje da to učinite sada. Prevencija gestacijskog dijabetesa pomoći će u održavanju zdravog načina života i redovnim zakazanim pregledima. U nekim je slučajevima za liječenje bolesti potrebna terapija inzulinom. Liječnik će obaviti pregled i, za određena kršenja, preporučit će upotrebu ovog lijeka, uz pomoć kojeg će se uspostaviti norma šećera u krvi u trudnica.

Kako proći analizu

Uzima se ujutro, pa odustati od hrane prije nije teško. Specijalist koristi kapilarnu krv iz prsta za analizu, praveći manju injekciju scarifier-om. Zahvaljujući tome određuje se razina glukoze, a za izračun testa tolerancije na glukozu uzima se određena količina slatkog pića. Razinu šećera možete saznati istog dana nakon procedura.

Lažni rezultat šećera u krvi

Uz loše performanse ne biste trebali paničariti: ponekad je rezultat lažan. Razlozi za to mogu biti vrlo različiti. Na primjer, stresno stanje, jer su trudnice majke posebno sklone promjenama raspoloženja. Prošle infekcije utiču na dijagnozu. Nepravilna priprema za analizu često uključuje povećane stope.

Merenje šećera kod kuće

Za pomoć osobama oboljelim od dijabetesa postoji poseban uređaj, zahvaljujući kojem sami možete dobiti podatke o razini šećera. Naziva se glukometrom (uređaj malog formata s malim zaslonom). Potrebno je pravilno izmjeriti indikator, prije kojeg morate slijediti ista pravila kao i prije analize (predati na prazan stomak). Važno je pratiti kvalitetu test traka, koje se moraju pravilno skladištiti i imati prihvatljiv rok trajanja. Tada će se tačno prikazati norma glukoze u krvi kod trudnica.

  1. U uređaj se stavlja testna traka i aktivira se.
  2. Olovka za uklanjanje olovke pričvršćena je na mesto budućeg uboda.
  3. Iscijedi se kap krvi, do koje se uređaj dovodi.
  4. Nakon nekoliko sekundi pojavljuje se rezultat (vrijeme se izračunava ovisno o vrsti uređaja i njegovoj funkcionalnosti).

Pogledajte video: Pitamo strucnjaka : Secer u trudnoci (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar