Šta učiniti sa šećerom 32 u krvi? Prva pomoć

Dijabetes melitus zahtijeva stalno praćenje, koje se sastoji u redovnom mjerenju pokazatelja glukoze, uzimanju lijekova za snižavanje šećera, dijeti i umjerenim tjelesnim aktivnostima. Ali dešava se da ove mjere nisu dovoljne i rezultati sljedeće analize mogu pokazati šećer u krvi od 32 jedinice. To znači da se razvija opasno stanje zvano hiperglikemija. Kako normalizovati blagostanje neke osobe i šta preduzeti kako bi se spriječilo ponovno javljanje?

Šećer u krvi 32 - šta to znači

Hiperglikemija, kod koje vrijednosti glukoze u krvotoku mogu doseći 32,1-32,9 mmol / l, uvjetno se dijeli u tri oblika:

  • svjetlo - 6,7-8,3 jedinica,
  • prosjek - 8,4-11 jedinica,
  • teška - 11 i više jedinica.

Ako šećer u krvi prelazi 16,5 mmol / l, tada se pacijentovo stanje smatra preuranjenim. Dugotrajno očuvanje precijenjenih vrijednosti glukoze ima destruktivno djelovanje na krvne žile, tkiva i organe. Kao rezultat toga, pacijent može pasti u komu i umrijeti.

Razina šećera do 32,2 jedinice i više može se povećati ne samo kod osoba koje imaju dijabetes tipa 1 i 2.

Kršenje nastaje kada:

  • malignitete pankreasa
  • povećana koncentracija hidrokortizona u krvi,
  • uzimanje određenih lijekova (diuretici, steroidi, oralni kontraceptivi itd.),
  • rođenje deteta
  • sklonost prejedanju i konzumiranju lakih ugljikohidrata,
  • teške povrede i velike opekotine,
  • adrenalna disfunkcija,
  • intenzivni fizički napor,
  • hroničnih i zaraznih bolesti
  • akutna bol
  • nedostatak vitamina C i B.

Opasni sindrom javlja se kod Cushingovog sindroma, teške patologije jetre i bubrega, upale gušterače, tireotoksikoze, moždanog udara i operacije.

Stručnjaci upozoravaju da se kod previsokog sadržaja glukoze u tijelu može razviti dijabetička koma. Patologija se obično javlja odmah, a da biste spasili žrtvu trebate znati što učiniti i kako pružiti prvu pomoć.

Čega se treba bojati?

Ako se na vrijeme otkriju znakovi hiperglikemije s pokazateljima glukoze od 32,3-32,8 jedinica ili više, onda se mogu izbjeći ozbiljne posljedice. Prvi patološki simptom koji ukazuje na kritično stanje je žeđ. Osoba je neprestano žedna, a pritom dnevno konzumira i do 6 litara tečnosti. Zbog obilnih pića, nagon za mokrenjem postaje sve učestaliji.

Višak glukoze u organizmu intenzivno se izlučuje bubrezima, zajedno sa urinom. Istovremeno, tijelo gubi korisne elemente, uključujući ione soli.

Kao rezultat toga, dolazi do dehidracije koja je prepuna:

  • stalna slabost, letargija,
  • suha usta
  • dugotrajne glavobolje
  • svrbež kože,
  • gubitak kilograma
  • nesvijest
  • hladnoća, zimica, hladnoća donjih i gornjih udova,
  • ukočenost udova
  • oštećenje vida.

Digestivni sistem osjetljivo reagira na takve simptome, reagirajući na zatvor ili dijarejski sindrom, pojačavajući proces dehidracije.

Ako se ketonska tijela nakupljaju tokom glikemije s šećerom u krvi od 32,4-32,5 jedinica ili više, tada tijelo postaje pijano, što postaje poticaj za razvoj dijabetičke ketoacidoze i ketonurije. Oba ova stanja mogu izazvati ketoacidotsku komu.

Šta učiniti ako je nivo šećera iznad 32

Dijabetes melitus je prilično uobičajena bolest od koje niko nije siguran. Zato je neophodno znati što učiniti u slučaju napada akutne hiperglikemije i kako pružiti efikasnu pomoć.

U slučaju napada:

  1. Za neutralizaciju povećane kiselosti želuca pomoći će kiselo povrće i voće alkalna mineralna voda bez plina sa natrijumom i kalcijumom. Strogo je zabranjeno ponuditi vodu žrtvi hlora. Otopinu soda možete pripremiti tako da otopite u čaši vode 1-2 male kašike sode. Piće treba piti polako, u malim gutljajima.
  2. Aceton će vam pomoći ukloniti ispiranje želuca iz tijela otopinom sode.
  3. Brisanje izgubljene tečnosti omogućit će trljanje lica, vrata, zapešća vlažnim ručnikom.
  4. U slučaju dijabetesa ovisnog o inzulinu, pacijentu treba izmjeriti razinu šećera, a ako je pokazatelj postavljen iznad 14 mmol / l, na primjer, 32,6, tada treba dati injekciju kratkog inzulina i pružiti obilje pića. Mjerenja treba provoditi svaka dva sata, a injekcije sve dok se stanje ne vrati u normalu.

Ubuduće pacijent mora potražiti medicinsku pomoć kako bi se podvrgnuo dijagnostičkom pregledu i dobio recept liječnika.

Terapijske mere

Visoki nivo šećera u krvi kontroliše se davanjem inzulina. Istovremeno se provodi liječenje posljedica uzrokovanih kritičnim stanjem: oni popunjavaju izgubljene količine tekućine u tijelu, a nedostajuće soli i korisni elementi kapljaju se. Nakon kompenzacije za dijabetes obavlja se pregled kako bi se utvrdio uzrok skoka glukoze.

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

Ako se zna da se podiže zbog dijabetesa, tada je propisana terapija za snižavanje šećera, koju će osoba podvrgnuti do kraja života. Pacijenta treba posmatrati endokrinolog, svakih šest mjeseci posjećivati ​​uske specijaliste, mjeriti nivo šećera u kući glukometrom i pratiti njegovu prehranu.

Sa drugom vrstom bolesti koriste se lijekovi za snižavanje šećera, a kod dijabetesa prvog tipa propisana je inzulinska terapija. Početnu dozu inzulina određuje liječnik, kasnije se podešava ovisno o koncentraciji šećera. Da bi se spriječio povratak hiperglikemije, dijabetičar mora naučiti samostalno izračunavati dozu lijeka, brojati broj krušnih jedinica na svom tanjuru i pravilno ih ubrizgati.

Ako uzrok akutnog stanja nije dijabetes, već druga bolest, tada se razina šećera stabilizira nakon što se izliječi. Mogu se koristiti lijekovi koji smanjuju aktivnost štitnjače. Na primjer, kod pankreatitisa propisana je stroga dijeta, a u naprednim slučajevima se obavlja kirurško liječenje.

Važno! Mjerač glukoze u krvi uređaj je koji mjeri šećer u krvi. Svaki dijabetičar trebao bi ga imati u ormariću za lijekove kako bi mogao kontrolirati svoje stanje i pravovremeno poduzeti potrebne mjere za normalizaciju pokazatelja. Kako koristiti brojilo

Posljedice

Akutna hiperglikemija uvijek negativno utječe na tijelo. Njeni efekti posebno su opasni za osobe koje imaju dijabetes. S razvojem patološkog procesa, rad svih unutarnjih organa i sustava dolazi pod napad, zbog čega se pacijentovo stanje uvelike pogoršava. Dugotrajna hiperglikemija dovodi do poremećaja cerebralne cirkulacije, razvoja zatajenja srca, ishemije, infarkta miokarda.

Komplikacije šećera od 32,7 jedinica i više su sljedeće:

PosljediceOpis
PolyuriaKarakteriše ga pojačano izlučivanje urina iz organizma. Zbog toga se sadržaj elektrolita u njemu značajno smanjuje, što narušava metabolizam vode i soli
Bubrežna glukozurijaStanje kod koje višak glukoze u krvi ulazi u bubrege. Zauzvrat, glukoza se iz tijela izlučuje urinom, u kojem se šećer otkriva tokom laboratorijske analize. Normalno, ne bi trebalo da bude u urinu
KetoacidozaOdnosi se na metaboličku acidozu uzrokovanu povredom metabolizma ugljikohidrata zbog nedostatka inzulina. Ako se stanje ne nadoknadi na vreme, tada se razvija ketoacidotska koma
Ketonurija (acetonurija)U pratnji prisustva ketonskih tela u urinu
Ketocidotska komaKarakterizira ih generalizirana intoksikacija tijela ketonskim tijelima. Prati ga akutna jetreno-bubrežna i kardiovaskularna insuficijencija. Glavni znakovi: povraćanje, bol u trbuhu, povećanje tjelesne temperature. Sve veći simptomi dovode do konvulzija, zaustavljanja disanja, gubitka svijesti

Preventivne mjere

Kako bi spriječili razvoj neugodnih posljedica i spriječili skok glukoze u krvi, dijabetičari bi se trebali pridržavati medicinskih preporuka, ne zaborave na vrijeme uzimati lijekove, uspostaviti dijetu i spriječiti pasivan način života. Ako, slijedeći sva ova pravila, pacijent razvije hiperglikemijsko stanje, trebao bi se posavjetovati sa stručnjakom i prilagoditi propisanu terapiju.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Zašto se šećer u krvi podiže na 32 jedinice?

Tako visoke vrijednosti mogu se primijetiti kod kvara pankreasa ili drugih struktura. Najčešće je uzrok povezan s razvojem endokrinih poremećaja povezanih s apsorpcijom glukoze. Bolest se manifestuje katastrofalnim nedostatkom inzulina. Ovo je hormon koji proizvodi najveća žlijezda u tijelu. Ona je odgovorna za pravilno razgradnju glukoze.

Šećer u 32 jedinice. mogu se pojaviti kada:

  1. Zloćudna degeneracija ćelija pankreasa,
  2. Povišeni nivoi hidrokortizona,
  3. Uzimanje nekih lijekova.


Ljekari kažu da je, kada je glukoza previsoka, to kritični pokazatelj. Dijabetička koma može se pojaviti na nižim vrijednostima. Ta se posljedica obično ne razvija odmah. Njeni prethodnici su glavobolja, slabost, snažan osećaj žeđi i nelagode u trbušnoj šupljini. Potonje prati mučnina ili povraćanje.

Šta učiniti kada šećer u krvi poraste na kritične razine?

Postoji nekoliko pravila kojih se morate pridržavati:

  1. Odmah pozovite hitnu pomoć. To se mora učiniti kad se pojave prve navedene manifestacije.
  2. U nekompliciranim uvjetima pacijentu se nudi da pojede nekoliko komada šećera ili kolačića. Uz oblik ovisan o insulinu, uvijek morate imati slatkiše.
  3. U teškim slučajevima (drhtanje, nervozno uzbuđenje, pretjerano znojenje) potrebno je sipati topli čaj u pacijentova usta. Na čašu tečnosti potrebno je dodati 3-4 kašike šećera. Ova metoda je preporučljiva ako je pacijent progutao funkciju.
  4. Ako sumnjate na napad, umetnite zasun između zuba. To će izbjeći oštro stiskanje čeljusti.
  5. Kada se čovjek osjeća bolje, nahranite ga hranom s puno ugljikohidrata. To može biti voće, razne žitarice.
  6. U slučaju gubitka svijesti, glukoza se mora davati intravenski.

Na početku kome položite pacijenta, stavite vazdušni kanal da jezik ne bi ispao. Ako zbog šećera u krvi 32 ne možete shvatiti da li je osoba svjesna, postavite mu jednostavno pitanje. Lagano možete udariti po obrazima i trljati ušne kapke. U nedostatku bilo kakve reakcije, verovatnoća negativnog ishoda je velika.

Nakon što stigne kola hitne pomoći

Da biste uklonili kršenje sastava elektrolita i obnovili vodenu ravnotežu, kapalice sa:

  • Kalijum hlorid. Uvodi se do 300 ml 4% rastvora.
  • Soda bikarbona. Doziranje se izračunava pojedinačno.
  • Natrijum-hlorid. U 12 sati može se davati do 5 litara.

Šta učiniti sa ketoacidozom?

Kako nivo šećera raste do 32, može se pojaviti i dijabetička ketoacidoza. Tijelo prestaje koristiti glukozu kao energent, umjesto njega troši se masnoća. Kad se stanice razgrade, otkrivaju se otpad (ketoni), koji se nakupljaju u tijelu i truju. Patologija se najčešće pojavljuje kod ljudi koji imaju dijabetes tipa 1.

Analiza mokraće pomoći će da se prepozna patologija. Pokazat će visoku razinu ketona. S ozbiljnom patologijom sa znakovima dijabetesa propisana je hospitalizacija pacijenta.

Pored ovih lijekova, izvodi se prilagođavanje doze inzulina. Može se davati do 6 puta dnevno. Propisana je i infuzijska terapija fiziološkom otopinom. Posljedica ove bolesti postaje hiperosmolarna koma.

Razvoj hiperosmolarne kome

Sa ovom patologijom, količina glukoze raste i do 32 i više. Verovatnije da će se razviti kod dijabetesa tipa 2 starijih osoba. Takva koma razvija se nekoliko dana ili sedmica. Važno je obratiti pažnju na prve znakove, koji uključuju učestalo mokrenje. Karakteristična je paraliza određenih grupa mišićnog skeleta.

Pacijent je upućen na odjel intenzivne njege. U procesu liječenja vrši se kontinuirano praćenje stanja, što uključuje praćenje pokazatelja u krvi, tjelesnoj temperaturi i laboratorijskim podacima.

Ako je potrebno, osoba je povezana s umjetnom ventilacijom pluća, mjehur je kateteriziran. Kada se šećer poveća na 32 jedinice, ekspresna analiza glukoze u krvi vrši se jednom svakih 60 minuta intravenskom glukozom ili svaka tri sata s potkožnim davanjem.

Za rehidrataciju uvode se natrijum hlorid i dekstroza. Lijekovi kratkog djelovanja koriste se za stabilizaciju stanja. Uključuju rastvorljivi inzulin. Može biti ili polusintetički ili humani genetski inženjering.

Ketoacidotska koma

Češće se otkriva kod pacijenata s dijabetesom tipa 1. Može se razviti za nekoliko sati. Ako se pomoć ne pruži pravodobno, tada intoksikacija mozga kationima dovodi do srčanog udara, upale pluća, sepse ili edema mozga. Terapeutski učinak uključuje, kao u prethodnom slučaju, rehidrataciju, terapiju inzulinom, obnavljanje ravnoteže elektrolita.

Rehidracija eliminira moguće komplikacije. Za to se unose fiziološke tečnosti u obliku glukoze i otopine natrijum-hlorida. Glukoza pomaže u održavanju osmolarnosti krvi.

Vraćanje ravnoteže elektrolita i hemostaza važan su sastojak terapije. Pomoću posebnih injekcija obnavlja se nedostatak kalcijuma i kiselost krvi. To osigurava normalno funkcioniranje bubrega.

Ponekad komu prate i sekundarne infekcije. Antibiotici širokog spektra pomažu da se nose s tim. U organizam se unose i za sprečavanje komplikacija. Važna je i simptomatska terapija. Za vraćanje otkucaja srca i uklanjanje posljedica šoka provode se terapijske mjere.

Značajke terapije inzulinom sa šećerom 32

Samo izlaganje hormonima može zaustaviti pojavu teških nepovratnih procesa uzrokovanih njihovim nedostatkom. Ponekad, da bi se postigao željeni nivo inzulina u biološkoj tečnosti, prirodni peptidni hormon daje se kontinuirano kroz kapaljku od 4-12 jedinica. na sat Takva koncentracija dovodi do inhibicije raspada masti, zaustavlja proizvodnju glukoze u jetri. Kod takvih doza govorimo o "načinu malih doza".

Ova je metoda gotovo uvijek relevantna, jer istodobna primjena velike količine biološki aktivnih tvari može dramatično smanjiti razinu glukoze u serumu. Kao rezultat toga, mogu se razviti smrtonosne posljedice. Uočeno je da previše oštar pad koncentracije glukoze može biti praćen padom koncentracije kalija u serumu. To povećava rizik od hipokalemije.

Ako se kao rezultat povećanja šećera na 32 pojavi stanje DKA, tada se koriste isključivo kratko djelujući inzulini. Svi ostali su kontraindicirani za takvo stanje.

Ljudski inzulini pokazuju dobar učinak, ali kad je osoba u komi ili pretomatnom stanju, izbor lijeka vrši se uzimajući u obzir trajanje njegovog djelovanja, a ne vrstu.

Glikemija se obično smanjuje brzinom od 4,2-5,6 mol / L. Ako se tijekom prvih 360 minuta nakon početka takve izloženosti ne smanji, doza se povećava na 14 mol / L. Brzina i doza ovise o stanju pacijenta.

Kada se nivo vitalnih znakova stabilizira, a glikemija će se zadržati na najviše 11-12, dijeta se proširuje, inzulin se počinje davati ne intravenski, već supkutano. Lijek kratkog djelovanja propisan je u frakcijama od 10-14 jedinica. svaka 4 sata. Postepeno, prelazak na jednostavni inzulin u kombinaciji sa opcijom dugotrajnog djelovanja.

Medicinska ishrana

Ako je osoba šećer u krvi već porasla na 32, tada se moraju poduzeti sve mjere da se spriječi ponovni razvoj patologije. U tome će pomoći posebna medicinska prehrana. U slučaju dijabetesa tipa 2 i gojaznosti, prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata s umjetnom ili prirodnom upalom mora biti praćena nedostatkom minerala i vitamina.

U svoju prehranu morate uključiti obroke koji sadrže složene ugljikohidrate, masti i bjelančevine. Optimalno, ako hrana sadrži nizak glikemijski indeks.

Morate diverzificirati svoj meni:

Potrebno je pratiti vodnu ravnotežu. Trebate popiti do 1,5 litara vode dnevno. Kad šećer u krvi dosegne vrlo visoke razine, tijelo počinje pokušavati smanjiti razinu šećera, uklanjajući ga mokraćom. Obična voda bez aditiva pomoći će da se riješi ovaj problem, ali i nemoguće je pretjerati, jer postoji vjerojatnost da će doći do intoksikacije vodom.

Zaključno napominjemo: šećer u 32 jedinice. ukazuje na kvar u tijelu. Ako se ništa ne poduzme, mogućnost smrti je velika. Samopomoć se ne preporučuje, jer mogu propustiti promjene u zdravstvenom stanju. Stoga se najprije zove hitna pomoć, a zatim poduzimaju sve ostale radnje.

Pogledajte video: Super Veliki Ja Super Size Me, Dokumentarni Film Sa Prevodom (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar